Særberetning
nr.02 2018

Er ECB's krisestyring for banker effektiv i operationel henseende?

Om beretningen: Den Europæiske Centralbank (ECB) påtog sig ansvaret for tilsynet med bankerne i 2014 som en del af etableringen af den fælles tilsynsmekanisme. Dens opgave er i den forbindelse at bidrage til banksystemets sikkerhed og soliditet. Omkring 120 bankkoncerner i euroområdet hører under ECB's direkte ansvarsområde, mens andre bankkoncerner er under tilsyn af nationale tilsynsmyndigheder i tæt samarbejde med ECB.
Denne revision vurderede den operationelle effektivitet af ECB's forvaltning af en specifik tilsynsopgave: krisestyring. Vi finder, at ECB har etableret en omfattende ramme for krisestyring. Der er imidlertid visse mangler i udformningen og tegn på ineffektiv gennemførelse, som bør behandles.
Vi fremsætter en række anbefalinger vedrørende bedre anvendelse af vurderingerne af genopretningsplaner, udvikling af operationel vejledning for krisestyringsaktiviteter og forbedring af forvaltningsrapporteringssystemer.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

Om den fælles tilsynsmekanisme

I

Finanskrisen i 2008 medførte store ændringer for så vidt angår reguleringen på det finansielle område i EU. Retsgrundlaget for banktilsyn blev styrket, og den fælles tilsynsmekanisme (FTM) blev oprettet i 2014. Tilsynet med store banker i euroområdet blev Den Europæiske Centralbanks (ECB's) ansvar. FTM omfatter Den Europæiske Centralbank og de nationale tilsynsmyndigheder i de deltagende lande. Et af hovedmålene er at forbedre banksystemets stabilitet i euroområdet.

Vores revision

II

Denne revision undersøgte den operationelle effektivitet af ECB's forvaltning af en specifik tilsynsopgave - krisestyring. Det er den proces, som tilsynsmyndighederne anvender til at identificere banker, der oplever økonomiske vanskeligheder, og gribe ind, når det er nødvendigt. Formålet med krisestyring er bevarelsen af den finansielle stabilitet og et fald i afhængigheden af offentlige midler. Krisestyring indebærer forudgående genopretningsplanlægning fra bankernes side for at være forberedt på krisesituationer. Det indebærer også, at tilsynsmyndigheden identificerer en forværring af bankens finansielle situation og om nødvendigt anvender beføjelser til tidlig indgriben.

Vores konstateringer

III

Som led i sin tilsynsrolle har ECB overordnet set oprettet en omfattende ramme for krisestyringsprocedurer. ECB's organisatoriske struktur og ressourcer til vurdering af genopretningsplaner og tilsyn med kriseramte banker er tilfredsstillende på trods af svagheder i den oprindelige planlægning og et behov for at forbedre tildelingen af personale til de mest presserende situationer.

IV

ECB er ved at lægge sidste hånd på ordningerne for eksternt samarbejde og koordinering med andre tilsynsmyndigheder og Den Fælles Afviklingsinstans. Ikke desto mindre kan de udestående problemer forsinke og begrænse informationsdelingen og forringe effektiviteten af koordineringen.

V

ECB's procedure for vurdering af bankernes genopretningsplaner er positiv. Indsendelses- og overvågningsprocedurerne er på plads, og de ansvarlige for bedømmelsen har adgang til nyttige redskaber og vejledning, som dog kan forbedres, navnlig på området for indikatorer i genopretningsplaner. Endvidere anvendes resultaterne af vurderingerne af genopretningsplanen ikke systematisk til kriseidentifikation og -respons. Vi kan heller ikke drage konklusioner om den operationelle effektivitet af forvaltningen af denne proces i praksis på grund af manglende dokumentation fra ECB.

VI

ECB's operationelle rammer for krisestyring har visse mangler, og der er tegn på ineffektiv gennemførelse. Vejledningen til vurderinger af tidlig indgriben er underudviklet og angiver ikke objektive kriterier eller indikatorer, der skal afgøre, om en bank er indtrådt i en krisesituation. Der er ingen vejledning om den bedste anvendelse af ECB's beføjelser eller de mest hensigtsmæssige foranstaltninger, der skal overvejes i specifikke scenarier. Vi opnåede ikke omfattende dokumentation for den faktiske anvendelse af ECB's beføjelser, så vi kan ikke drage konklusioner om effektiviteten af ECB's ledelse i praksis. Vejledningen om "Nødlidende eller forventeligt nødlidende" vurderinger har også mangler, hvad angår omfang og oplysninger.

Adgang til bevismateriale

VII

ECB nægtede at fremlægge vigtig dokumentation, som vi anmodede om for at gennemføre revisionen, hvilket havde en negativ indvirkning på revisionsarbejdet. Det betyder, at vores bemærkninger og konklusioner er foreløbige. Vi kan drage generelle konklusioner om udformningen af ECB's processer, men vi kan ikke bekræfte den operationelle effektivitet af krisestyringen i ECB i praksis.

Vores anbefalinger

VIII

Vi fremsætter en række anbefalinger til forbedring af ECB's krisestyringen.

IX

Hvad angår samarbejde bør ECB forbedre koordineringen med eksterne aktører og vedtage en intern ramme for supplerende tilsyn med finansielle konglomerater. Hvad angår genopretningsplanlægning bør ECB give yderligere vejledning vedrørende kalibrering af indikatorer for genopretningsplaner.

X

Hvad angår kriseidentifikation bør ECB videreudvikle sin vejledning om vurderingen af tidlig indgriben og fastsætte indikatorer til bestemmelse af forringelsen af en banks finansielle situation. ECB bør også under disse omstændigheder systematisk anvende oplysninger fra vurderingerne af genopretningsplaner.

XI

Hvad angår kriserespons bør ECB sikre, at problemer kvantificeres, inden kriseberedskabsforanstaltninger overvejes, og påbegynde indberetning for systematisk at overvåge aktivers kvalitet. ECB bør også videreudvikle sin operationelle vejledning om vurderinger af tidlig indgriben, herunder systematisk brug af den indsigt, som den har opnået ved vurderingen af bankernes genopretningsplaner. Endelig bør ECB i forbindelse med "nødlidende eller forventeligt nødlidende-vurderinger" videreudvikle sin operationelle vejledning.

Indledning

01

En af erfaringerne fra finanskrisen i 2008 var, at banklovgivningen skulle forbedres for at sikre bedre krisestyring. I Den Europæiske Union (EU) er dette behov blevet afhjulpet ved, i den nationale lovgivning, at gennemføre direktiv 2014/59/EU, almindeligvis kendt som "direktivet om genopretning og afvikling af banker" (BRRD). Det skaber en fælles europæisk ramme for genopretning og afvikling.

02

I overensstemmelse med nye globale standarder består rammen af tre søjler: Bankernes genopretningsplanlægning, tilsynsmyndighedernes tidlige indgriben og afvikling som en sidste udvej. Europa-Kommissionen har også vedtaget gennemførelsesforordninger. Sammen med vejledninger udstedt af Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), fortolker og forklarer de lovgivningsmæssige rammer og søger at sikre ensartet anvendelse.

03

Under den fælles tilsynsmekanisme (FTM)1 fik Den Europæiske Centralbank (ECB) ansvaret for at sikre en effektiv operationel forvaltning af opgaver i forbindelse med vurderingen af bankernes genopretningsplanlægning og også for tidlig indgriben for signifikante banker i euroområdet siden november 2014. Fra og med juli 2017 fører ECB direkte tilsyn med 120 vigtige banker i euroområdet, som ejer godt 80 % af bankaktiverne eller ca. 22 000 milliarder euro. ECB estimerer sine samlede omkostninger i 2017 for tilsyn med banksystemet til 490 millioner euro, som bankerne selv finansierer via afgifter.

04

Genopretningsplanlægning og tidlig indgriben skal sikre, at en krise afbødes, enten af bankerne selv eller med tilsynsforanstaltninger. Krisesituationer defineres i denne beretning, som når omstændighederne i en bank forværres til et punkt, hvor dens økonomiske situation er truet. Dette tilsynsansvar kræver en ramme for krisestyring. Dette er processen med forberedelse til krisesituationer samt identifikation og respons, når de opstår.

05

Genopretningsplanlægning er et nyt element i de lovgivningsmæssige rammer. Under BRRD-forvaltningen er bankerne nu forpligtet til at udvikle og vedligeholde genopretningsplaner, der består af de foranstaltninger, de har til hensigt at iværksætte for at genoprette deres finansielle situation som en første reaktion på forringelsen. Banktilsynsmyndighederne vurderer kvaliteten af disse planer og fastslår, om de er troværdige og gennemførlige.

06

Ifølge Baselkomitéen for Banktilsyn kan tidlig indgriben forhindre en udpeget svaghed i at udvikle sig til en trussel mod sikkerhed og sundhed2. Det er en afgørende del af tilsynsforvaltningen. BRRD har indført omfattende redskaber til tidlig indgriben, og EU-forordningen om oprettelse af FTM3 tillagde også ECB beføjelser til tidlig indgriben.

07

En effektiv krisestyring afhænger nu primært af ECB's operationelle effektivitet i forvaltningen af sine omfattende beføjelser. Dette omfatter opbygning af tilsynskapacitet til at identificere og reagere på ugunstige udviklinger på et tidligt stadium. Det indebærer også at sikre en tilstrækkelig informationsstrøm, både internt og eksternt, og rettidig beslutningstagning. En endelig forudsætning for operationel effektivitet i forvaltningen, når man håndterer en krisesituation, er en jævn udveksling af oplysninger og effektiv koordinering med andre tilsynsmyndigheder og relevante myndigheder.

08

Vurdering af genopretningsplaner og konstatering af krisesituationer er følsomme beslutninger, der bør være baseret på en fornuftig proces. Det samme gælder anvendelsen af skønsmæssige tilsynsbeføjelser, eftersom foranstaltningerne skal skræddersys for at løse problemet på en målrettet og forholdsmæssig måde. En vigtig udfordring er at skabe kriterier, der muliggør sammenhæng i behandlingen af banker med forskellige forretningsmodeller på forskellige markeder, der overvåges af hold med forskellige tilsynsmæssige baggrunde.

09

Der skal således være balance mellem de generelle og overordnede kriterier og de institutspecifikke kriterier, samtidig med at der sikres tilstrækkelig fleksibilitet i den måde, de anvendes på. Samtidig skal alle kriterier være eksplicitte og solide nok til at sikre konsekvent tilsyn og sikkerhedsforanstaltninger mod manglende handling (de relative fordele ved ikke at gøre noget) og "regulatory capture" ved at fremme en banks interesser snarere end offentlighedens interesse.

10

Omkring to tredjedele af de banker, der var underlagt ECB's krisestyringsprocedurer, fik en SREP-karakter4 på fire (den værste klassificering før en bank klassificeres som "nødlidende eller forventeligt nødlidende" (FOLTF) og en tredjedel blev vurderet til et tretal. Kun én bank fik SREP-karakteren to. De fleste banker var under krisestyring i mindst et år - og nogle i hele perioden. Tallene for 2016 viser, at 11 % af bankerne i Europa fik SREP-karakteren fire. I andet kvartal af 2016 havde fem banker kapitalniveauer under MUB-tærsklen.

Revisionstilgang og -metode

11

Vi undersøgte, om ECB i sin tilsynsrolle havde formået at oprette en operationelt effektiv ramme for krisestyringsprocedurerne5. Vi fokuserede især på:

  1. om ECB's tilsynsmetoder og dermed forbundne procedurer effektivt udpeger og reagerer på en væsentlig forringelse af en banks finansielle situation
  2. om de operationelle procedurer og ordninger for koordinering og samarbejde både inden for ECB og med andre relevante aktører giver mulighed for effektiv krisestyring.
12

I denne kontekst var formålet med revisionen at undersøge:

  1. ECB's organisatoriske struktur og procedurer for ansættelse og fordeling af personale
  2. ECB's processer til udveksling af oplysninger, koordinering og samarbejde, både internt og eksternt med andre interessenter
  3. ECB's processer til vurdering af genopretningsplaner, herunder støtteredskaber og praksis
  4. ECB's processer til gennemførelse af rammebestemmelserne for tidlig indgriben, herunder kriterier og metoder til at sikre tidlig kriseidentifikation og en passende respons.
13

Revisionskriterierne var baseret på følgende kilder:

  1. relevant lovgivning – BRRD, kapitalkravsdirektivet (CRD IV)6 og forordningen om den fælles tilsynsmekanisme (FTM-forordningen);
  2. Kommissionens relevante delegerede forordninger og EBA-retningslinjer
  3. relevante globale standarder (Baselkomitéen for Banktilsyn og Rådet for Finansiel Stabilitet (FSB) og
  4. ECB's interne regler og procedurer.
14

Vi indsamlede revisionsbeviser gennem møder og interviews med centrale ECB-tilsynsmedarbejdere og ved gennemgang af interne dokumenter samt offentligt tilgængelige oplysninger. Udover revisionsarbejdet hos ECB sendte vi et spørgeskema til alle signifikante banker for at få feedback om effektiviteten af processen for genopretningsplanlægning.

15

Revisionen fokuserede kun på den operationelle effektivitet af ECB's krisestyring af banker under dennes direkte tilsyn (disse er udelukkende de såkaldte "signifikante institutter"). Den omfattede ikke krisestyringsaktiviteter for "mindre signifikante institutter" eller ECB's interaktion med afviklingsmyndighederne bortset fra rettidig udveksling af oplysninger. Vi undersøgte ikke, om ECB's individuelle tilsynsmæssige afgørelser var passende, men om de igangværende processer ville gøre det muligt at træffe afgørelser på det rette tidspunkt, og om de vurderinger, der blev foretaget inden beslutningstagningen, gjorde det muligt at træffe velinformerede afgørelser.

16

Vi kom fortsat til at stå over for begrænsninger af revisionens omfang. ECB leverede omfattende dokumentation i forbindelse med denne revision og brugte betydelige ressourcer på at støtte vores revision, hvilket gjorde det muligt at fortsætte revisionen rettidigt. Der blev iværksat samarbejdsordninger mellem Revisionsretten og ECB med henblik på at sikre beskyttelse af fortrolige data og en gnidningsløs strøm af dokumentation. Vi opnåede derfor tilstrækkeligt bevis vedrørende systemets udformning til at drage passende konklusioner i den forbindelse. De leverede beviser på området test af kontroller og substanstest var imidlertid utilstrækkelige. Der gives udførlige oplysninger i bilag I. Det revisionsbevis, vi havde adgang til for så vidt angår den operationelle effektivitet af gennemførelsen i praksis af vurderinger af genopretningsplaner og andre krisestyringsaktiviteter, var begrænset og i nogle tilfælde ikke blev fremlagt øjeblikkelig. Dette betyder, at vi faktisk modtog en betydelig mængde dokumentation, men at vi ikke kunne besvare alle vores revisionsspørgsmål efter den for en revision passende standard, og at denne beretning nødvendigvis må betragtes som foreløbig for så vidt angår disse revisionsområder.

Bemærkninger

Den organisatoriske struktur, ansættelse og fordeling af personale til krisestyringsaktiviteter

17

For at sikre operationel effektivitet kræver ECB's krisestyringsaktiviteter en organisatorisk struktur, som understøtter ydeevne, samt passende personale. Sidstnævnte betyder fastlæggelse af personalebehov baseret på klar planlægning, samt rekruttering og ansættelse af tilstrækkeligt mange individer med passende færdigheder. Processerne bør også gælde for fordeling af personale fra sag til sag for at reagere på nødsituationer.

Samlet set er den organisatoriske struktur passende …

18

I ECB har fælles tilsynshold ansvaret for løbende tilsyn, herunder udøvelse af tilsynsaktiviteter vedrørende vurdering af bankernes genopretningsplaner og krisestyring. JST'erne ledes altid af ECB's-personale. De består af ECB-personale og ansatte udpeget af deltagende medlemsstaters tilsynsmyndigheder. En tidligere revision viste, at ECB ikke har tilstrækkelig kontrol over disse tilsynsførendes tal og færdigheder7. Derudover har ECB en særlig krisestyringsafdeling, som samler specifik ekspertise vedrørende krisehåndtering til støtte for JST'erne. Interaktion med krisestyringsafdelingen kan også sikre sammenhæng i de fælles tilsynsholds beslutningstagning og den operationelle effektivitet i forvaltningen af deres arbejde (jf. tekstboks 1).

Tekstboks 1

Krisestyringsafdelingens opgaver

Krisestyringsafdelingens tre hovedmål er: a) at sikre konsekvens i behandlingen af krisestyringsrelaterede spørgsmål, b) at yde vejledning og ekspertstøtte, relevante oplysninger og administrativ bistand til de fælles tilsynshold og FTM's krisestyringsteam på højt plan, c) at yde uddannelse til de fælles tilsynshold og d) at fungere som et indgangssted for samarbejde med afviklingsmyndigheder.

For hvert signifikant institut har krisestyringsafdelingen et navngivet kontaktpunkt (PoC), der fungerer som en grænseflade med de fælles tilsynshold. I gennemsnit understøtter ét kontaktpunkt ni fælles tilsynshold i udøvelsen af deres krisestyringsopgaver.

19

Ud over det ovenstående påbegynder og fører krisestyringsafdelingen tilsyn med kriserelevante indikatorer baseret på oplysninger om risici og sårbarheder hos FTM-institutter. Afdelingen modtager disse oplysninger fra afdelingen for risikoanalyse og de nationale kompetente myndigheder, krisestyringsafdelinger samt tilsynsdata fra ECB's Generaldirektorat for Statistik (GD for Statistik).

20

Denne organisatoriske struktur styrker effektiviteten i den operationelle forvaltning af opgaver. Der er en klar adskillelse af ansvar og pligter mellem de fælles tilsynshold og krisestyringsafdelingen. Dette både bidrager til og plejes ved effektiv interaktion mellem de to parter. Fælles tilsynshold har et klart ansvar for løbende tilsyn og er også involveret i flere faser af krisestyringen, der starter med forberedende aktiviteter og i sidste ende omfatter tidlig indgriben eller FOLTF-processen.

21

ECB har yderligere forbedret denne interaktion med de fælles tilsynshold ved at opdele afdelingen for krisestyring i to sektioner: "Krisestyringsoperationer" og "krisestyringspolitik og samarbejde". Den førstnævnte er ansvarlig for bankspecifik interaktion med JST'erne, mens sidstnævnte er ansvarlig for opgaver i forbindelse med politisk koordinering af rammerne for krisestyring og samarbejde med kompetente myndigheder, afviklingsmyndigheder og andre interessenter.

… trods indledende svagheder i planlægningen

22

Krisestyringsafdelingens ekspertstøtte til de fælles tilsynshold kan være afgørende for den operationelle effektivitet af forvaltningen af en krisesituation, da der ikke er nogen garanti for, at medlemmerne af de fælles tilsynshold vil besidde de nødvendige krisestyringsfærdigheder.

23

Den oprindelige planlægningsproces med ansættelse i krisestyringsafdelingen manglede en foruddefineret blanding af færdigheder. Ved oprettelsen af FTM blev der heller ikke krævet erfaring med krisehåndtering i forbindelse med rekruttering af de fælles tilsynsholds personale. ECB har heller ikke beføjelse til at sikre, at medlemmer af fælles tilsynshold sendt fra nationale myndigheder har den nødvendige ekspertise. HR drøfter for tiden muligheden for en database med færdigheder og kvalifikationer for FTM.

Samlet set var rekrutteringen til krisestyringsafdelingen effektiv

24

På baggrund af den stikprøve, vi undersøgte, konkluderer vi, at rekrutteringen til krisestyringsafdelingen generelt var effektiv, navnlig i lyset af udfordringen med at finde folk med relevant erfaring. Rekrutteringen tog mellem to og seks måneder fra start til slut, og alle rekrutterede havde de nødvendige færdigheder.

… men ECB har ikke særlige procedurer for at revurdere personalefordelingen på JST'erne i en krisesituation og omfordele personale for at sikre operationel effektivitet i den tilknyttede forvaltning

25

Som beskrevet i punkt 119 i vores særberetning8 bør risikoniveauet for en enhed under tilsyn påvirke antallet og omfanget af tilsynsopgaverne. En hurtig forringelse af en banks situation kan betyde ressourcebegrænsninger for det tilsvarende fælles tilsynshold. I en krisesituation kan de fælles tilsynshold reducere eller udskyde normale opgaver. Der er imidlertid ingen proces til at revurdere personalebehov eller omfordele personale, hvilket potentielt hæmmer forvaltningens operationelle effektivitet i en krisesituation.

Samarbejde og koordinering med hensyn til krisestyring

26

Effektiv krisestyring i operationel henseende kræver et effektivt samarbejde og koordinering mellem relevante interessenter. Dette gælder især for grænseoverskridende bankkoncerner på grund af deres komplekse karakter.

27

EU-retten9 kræver, at ECB ved håndtering af en krisesituation i en bank udveksler oplysninger og koordinerer sine aktiviteter med andre myndigheder. Dette kan omfatte andre kompetente myndigheder i forbindelse med banktilsyn inden for tilsynskollegierne, tilsyn med forsikringsselskaber, afviklingsmyndigheder og makrotilsynsmyndigheder.

28

Tilsynskollegierne er drivkraften bag tilsynssamarbejde og koordinering, både under normale forhold og i en krisesituation. Operationel effektivitet i forvaltningen af tilsynskollegiernes opgaver vil omfatte udveksling af relevante oplysninger, koordinering af krisevurderinger og koordinering af kriserespons.

29

Tilsynskollegierne bør være baseret på skriftlige ordninger, der omfatter bestemmelser om fortrolighed, brug og udveksling af oplysninger og koordinering mellem medlemmerne10. En model for skriftlige ordninger og interne ECB-procedurer yder vejledning til JST'erne for så vidt angår indgåelse af de skriftlige ordninger med andre myndigheder. Med hensyn til krisesituationer omfatter ECB-procedurerne imidlertid ikke specifikke instrukser vedrørende anvendelsen og omfanget af de specifikke bankkoncernoplysninger, der skal udveksles. I de skriftlige ordninger, der er indgået hidtil, er sådanne oplysninger ikke altid blevet defineret som krævet. Manglen på sådanne ordninger kan forhindre et kollegiums effektive funktion i en krisesituation.

Etableringen af koordinering og samarbejde med andre myndigheder er stadig ikke fuldstændig

30

I sin rolle som konsoliderende tilsynsmyndighed har ECB 34 tilsynskollegier, herunder fire internationale kollegier, der ikke omfatter andre EU-deltagere end ECB. ECB er ved at indgå skriftlige koordinerings- og samarbejdsordninger (WCCA'er) for at lette krisestyringen inden for disse kollegier. Fra juni 2017 havde ECB kun indgået WCCA'er for fem kollegier (jf. tabel 1). ECB prioriterede ikke at indgå WCCA'er på risikobasis. Forhandlinger er undertiden vanskelige, da de bl.a. afhænger af modparternes modtagelighed. Manglen på en WCCA kunne reducere ECB's evne til at reagere på en krise på en rettidig og effektiv måde.

Tabel 1

Status for WCCA'er

Status Antal institutioner
Indgåede 5
Venter på ECB's godkendelse 4
Vurderes internt af ECB 18
Afventer (herunder to globalt systemisk vigtige banker (G-SIB'er)) 3
Ikke påbegyndt (internationale kollegier) 4

Kilde: ECB.

31

De dokumenter, ECB stiller til rådighed, indeholder begrænset operationel vejledning til de fælles tilsynshold, der kan sikre, at deres kollegierelaterede opgaver styres på en konsistent og effektiv måde i en krisesituation.

32

Der er heller ingen interne regelsæt til sikring af, at de yderligere udfordringer, der følger af ECB's supplerende tilsyn med 29 finansielle konglomerater11, behandles12. Manglen på et sådant regelsæt kan påvirke effektivitet og aktualitet af en sådan indgriben, hvis et finansielt konglomerat kommer i krise.

33

Af de to årsager er ECB's WCCA-skabelon af særlig betydning for den operationelle effektivitet af grænseoverskridende krisestyring. Skabelonen indeholder dog ikke det krævede mindsteniveau af oplysninger, der skal udveksles i en krisesituation mellem medlemmer af et kollegium13. De tilgængelige beviser gav ikke eksempler på tilfælde, hvor ECB havde opnået enighed om dette mindsteniveaufor oplysninger. Den del af skabelonen, der beskæftiger sig med interaktion mellem tilsynskollegier og afviklingskollegier, er også ufuldstændig på grund af de nyligt oprettede afviklingskollegier og det faktum, at 19 grænseoverskridende koncerner i øjeblikket hører under Den Fælles Afviklingsinstans' ansvar. ECB har meddelt, at den planlægger at gennemgå denne sektion, når de skriftlige ordninger for afviklingskollegier og krisestyringsgrupper er afsluttet.

Interaktion med Den Fælles Afviklingsinstans og andre interessenter skal forbedres

34

Effektiv interaktion med afviklingsmyndigheder og navnlig med Den Fælles Afviklingsinstans som det nye EU-organ, der har til opgave at hjælpe nødlidende banker, er blevet en ny og afgørende komponent i krisestyring.

35

ECB's samarbejde med Den Fælles Afviklingsinstans indebærer deling og udveksling af oplysninger, der er relevante for den ene eller begge organisationers opgaver. Disse omfatter afviklingsplanlægning, indførelse af foranstaltninger for tidlig indgriben og FOLTF-vurderinger.

36

Som første skridt i retning af at sikre en effektiv informationsstrøm, underskrev ECB og Den Fælles Afviklingsinstans et aftalememorandum i december 2015. MoU'et er ved at blive ajourført, og det er hensigten at udvide anvendelsen og omfanget af de oplysninger, der gives SRB, med henblik på afviklingsplanlægning og i krisesituationer, baseret på de seneste to års erfaringer.

37

Den Fælles Afviklingsinstans har siden april 2015 haft fjernadgang til Darwin, ECB's system til forvaltning af dokumenter, og siden december 2016 har den haft adgang til IMAS, det informationsstyringssystem, som anvendes i FTM. Mængden af oplysninger, der deles med Den Fælles Afviklingsinstans om ikkekrisesituationer, er begrænset. Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen forud fastsat pakke af oplysninger, som skal gives til SRB med hensyn til krisesituationer. ECB stiller derfor de oplysninger til rådighed, som den finder relevante, og hvis SRB har brug for yderligere oplysninger, skal den anmode om dem.

38

Det burde gøre det lettere at stille data til rådighed for SRB i en krisesituation, og derved afhjælpe en nuværende operationel ineffektivitet, hvis der på forhånd blev opnået enighed om, hvilke oplysninger der skal udveksles. Dette er imidlertid ikke nok til at sikre, at ECB modtager disse oplysninger på at tidligt tidspunkt af krisen. Niveauet af oplysninger, der stilles til rådighed, øges ikke automatisk, når en finansiel tilstand for en bank forværres til et krisepunkt. Niveauet øges kun, hvis ECB overvejer tidlig indgriben og markerer dette i IMAS-fasen, eller hvis ECB ellers anser det for hensigtsmæssigt.

39

Samlet set påvirkede disse mangler den operationelle effektivitet af forvaltningen af systemet. I stedet for at modtage en mere omfattende række oplysninger fra begyndelsen fører det til mange ad hoc-anmodninger fra Den Fælles Afviklingsinstans, for hvilke oplysninger skal udarbejdes, godkendes og overføres. Desuden kan processen for at dele oplysninger mere bredt, efterhånden som situationen for en institution forværres, forbedres yderligere for derved også at forbedre forvaltningens operationelle effektivitet. Vores seneste særberetning om Den Fælles Afviklingsinstans indeholder yderligere oplysninger om samarbejdet mellem de to organer.

Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici
40

ESRB er ansvarlig for makrotilsyn med det finansielle system i EU. ESRB identificerer og prioriterer systemiske risici og udsteder advarsler og anbefalinger til afhjælpende foranstaltninger. Vi fandt ingen detaljerede procedurer, der sikrer, at ECB's krisestyring tager de systemiske risici, som den finansielle stabilitet er behæftet med, og som ESRB identificerer, i betragtning.

Samarbejde mellem relevante myndigheder
41

ECB har oprettet interne processer til forberedelse, forhandling og godkendelse af samarbejdsaftaler eller MoU'er med andre relevante myndigheder med henblik på koordinering i en krisesituation (jf. figur 1). ECB har underskrevet MoU'er med Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) og arbejder fortsat på at indgå samarbejdsaftaler med nationale markedstilsynsmyndigheder, tilsynsmyndigheder for medlemsstater uden for euroområdet og nationale myndigheder uden for EU.

Figur 1

Fire tilsynsområder omfattet af MoU'er med andre kompetente myndigheder

Kilde: ECB

42

Prioritering af indgåelse af aftaler med tredjelande afhænger af en række faktorer som analyse af eksponering og koncernstrukturer. Disse prioriteter afspejles dog ikke i en overordnet handlingsplan inden for ECB. Der er heller ingen prioritering, når der indgås aftaler med nationale markedstilsynsmyndigheder eller medlemsstater uden for FTM. I praksis er underskrivelsen af MoU'er med myndigheder uden for EU afhængig af modpartens vilje til at samarbejde. De hidtidige aftaler, der vedrører løbende tilsyn, indeholder ikke specifikke ordninger i forbindelse med krisestyringsaktiviteter.

43

Desuden er ECB juridisk forpligtet til at informere andre interessenter om en potentiel krisesituation afhængigt af dens alvorlighed. Disse interessenter omfatter EBA, de nationale centralbanker og ECB's egen monetære funktion.

Genopretningsplanlægning

44

En vigtig forpligtelse under BRRD er, at bankerne skal udarbejde og opretholde planer for at genoprette deres finansielle situation i tilfælde af en pludselig forringelse. De kaldes genopretningsplaner. ECB skal som banktilsynsmyndighed årligt vurdere kvaliteten af genopretningsplanerne.

45

En operationelt effektiv proces til vurdering af genopretningsplaner vil kræve sammenhængende redskaber og klart fastlagte roller og ansvar inden for ECB. JST'erne ville udføre deres vurderinger og give feedback til banker inden for bestemte frister, hvilket giver Den Fælles Afviklingsinstans mulighed for at udtrykke sine synspunkter14.

46

En effektiv proces vil også tillade hurtig mærkning af potentielle svagheder og sikre konsistens i vurderingen af genopretningsplaner på tværs af FTM. Endelig vil resultaterne af de samlede vurderinger blive anvendt systematisk som input til kriseforberedelse og -styring.

Efter en overgangsperiode fremsatte ECB en sammenhængende tidsplan for indsendelse af genopretningsplaner …

47

ECB var nødt til at forskyde indgivelsesprocessen for alle banker på grund af den sene gennemførelse af BRRD i mange medlemsstater i 2015. Processen blev tilpasset, og en ny tilgang til indgivelsen af planerne blev vedtaget og gennemført for den anden runde i 2016, og processens operationelle effektivitet blev dermed styrket.

… men det var fortsat en udfordring at træffe fælles afgørelser om koncerners genopretningsplaner

48

Den nøjagtige procedure, der skal følges ved vurderingen, varierer alt efter bankens eller bankkoncernens struktur. For så vidt angår grænseoverskridende bankkoncerner kræves det, at tilsynskollegiets medlemmer træffer en fælles afgørelse. Bilag II viser processtrømmen for så vidt angår tilsynskollegiers vurdering af genopretningsplaner.

49

Ifølge ECB var første runde af indsendelser ramt af forsinkelser af flere årsager. 71 ud af 106 banker (67 %) indsendte deres genopretningsplaner til tiden. Den Fælles Afviklingsinstans fremsatte ikke bemærkninger til nogen af planerne i 2015-cyklussen. Når proceduren krævede inddragelse af et tilsynskollegium, blev den formelle fælles beslutningsproces kun afsluttet i 11 ud af 32 tilfælde (34 %), dvs. at der blev truffet en fælles afgørelse med deltagelse af alle medlemmer. Samlet set tyder disse resultater på en vis ineffektivitet i tilsynskollegiernes arbejde.

Brug af nationale eksperter betyder potentielle forvaltningskonflikter

50

Den kompetente myndighed er ansvarlig for vurderingen af genopretningsplaner15. ECB er den kompetente myndighed i forbindelse med signifikante institutter. ECB's egen tilsynsvejledning16 gør det muligt for medarbejdere i de nationale kompetente myndigheder at deltage i vurderingen af genopretningsplaner - uden at være en del af et fælles tilsynshold og uden at rapportere til underkoordinatoren i den kompetente nationale myndighed. I stedet rapporterer de til lederen af den tilsvarende nationale afdeling. Vi konkluderede i vores særberetning nr. 29/2016 (punkt 140, 141 og 147), at modstridende rapporteringslinjer og manglende præstationsfeedback kan have negative konsekvenser for resultaterne og den operationelle effektivitet af forvaltningen af vurderingsproceduren. I dette tilfælde er situationen endnu mere problematisk, da der ikke er nogen forbindelse til JST'et via underkoordinatoren i den nationale kompetente myndighed, og ingen formelt angivet overdragelsesproces. Tilsynsvejledningen undlader også at give retningslinjer for proceduremæssig interaktion mellem JST-koordinatoren og de relevante nationale eksperter.

Krisestyringsafdelingen overvåger processen for genopretningsplanlægning og giver generel vejledning til JST'er og banker, men behøver en vis forbedring

51

Under to interne vurderinger identificerede krisestyringsafdelingen visse spørgsmål vedrørende effektiv forvaltning af vurderingsprocessen. Der opstod et behov for yderligere vejledning om muligheder, scenarier og indikatorer vedrørende genopretning, og dette blev efterfølgende givet til vejlederne på mange områder af genopretningsplanlægningen. Dette førte til en mere harmoniseret og effektiv tilgang til vurderinger.

52

For at forbedre genopretningsplanernes kvalitet og troværdighed og sikre processens operationelle effektivitet er det afgørende, at institutionerne klart og konsekvent indberetter vigtige oplysninger, som kræves af BRRD. Til dette formål har ECB givet institutionerne en kortfattet standardskabelon til indberetninger, der gør det muligt for dem at fremlægge vigtige data på samme måde. Skabelonen indeholder foruddefinerede evalueringer og har den fordel, at den sammenkobler oplysninger fra indikatorer, scenarier og muligheder og angiver størrelsen af deres indvirkning. Skabelonen blev oprindeligt brugt til runden fra 2016. Det er positivt, at den allerede er blevet gennemgået og let opdateret til næste runde ved at indarbejde yderligere vejledning til både bankerne og tilsynsmyndighederne.

53

Uanset de retningslinjer, der allerede er udviklet af krisestyringsafdelingen i samarbejde med krisestyringsnetværket på en række områder, undersøgte fælles tilsynshold via interviews, og mange banker via vores undersøgelse (jf. punkt 14), behovet for yderligere bistand for at forbedre kvaliteten af de oplysninger, der gives i forbindelse med genopretningsplaner (jf. bilag III for detaljerede oplysninger). Et område af særlig betydning var kalibrering af tærskelværdier for indikatorer, for eksempel ved at fastsætte udløsningsniveauer for forhold/indikatorer og vurdering af den valgte margen over søjlekrav, hvor det imidlertid bør bemærkes, at EBA allerede har ydet vejledning.

54

I den forbindelse har ECB ikke givet JST'erne detaljeret vejledning ud over, hvad der allerede er udviklet af EBA17, om hvordan man vurderer kvaliteten af indikatorer (nærmere bestemt den hensigtsmæssighed, hvormed tærsklerne er kalibreret for hver indikator), hvilket ville forbedre den operationelle effektivitet i forbindelse med forvaltning af processen. Pr. juni 2017 konstaterede vi, at ECB ikke har udført peeranalyse af banker med lignende forretningsmodeller og karakteristika (som ifølge EBA kan gøre det muligt at identificere fælles tendenser og bedste praksis).

ECB har konkretiseret de lovmæssige krav til vurdering af genopretningsplaner i et redskab, som er effektivt og i vid udstrækning omfattende

55

ECB og nationale kompetente myndigheder er gået sammen om at opbygge en skabelon, der dækker alle juridiske krav til vurdering af genopretningsplaner. Skabelonen har forenklet tilsynsmyndighedernes arbejde, forbedret kvaliteten af vurderinger og styrket processens operationelle effektivitet. Mundtlig feedback fra JST-koordinatorer bekræftede, at de så positivt på den forenklede skabelon.

56

ECB har udformet et excel-redskab, der skal underbygge troværdigheds- og gennemførlighedsvurderingen af de individuelle genopretningsmuligheder. Redskabet kombinerer kvalitative oplysninger fra vurderinger af genopretningsplaner med data, der er bank- og markedsspecifikke, og beregner virkningen af en lang række potentielle foranstaltninger under forskellige scenarier. Fordi det giver adgang til et væld af tilgængelige oplysninger, både historiske og aktuelle, bør det bidrage til at udvikle et mere realistisk syn på muligheden for individuelle foranstaltninger og i den henseende at øge den operationelle effektivitet i forbindelse med forvaltningen af disse vurderinger.

57

Der er skabt en procedure for årlig ajourføring af redskabet til vurderinger af genopretningsplaner under ledelse af en særlig ekspertgruppe fra krisestyringsnetværket (CMN). ECB gav os bevis for, hvordan vurderingsredskabet er krydstjekket mod Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/98, og hvordan visse elementer skal opdateres og indarbejdes i redskabet. Redskabet indeholder også henvisninger til de relevante lovkrav for at øge effektiviteten.

58

Vi bemærkede dog, at der ikke var nogen formel procedure for analyse af EBA's sammenlignende rapporter18 og ingen dokumentation viste, om deres resultater og konklusioner er afspejlet i selve redskabet, der kunne give brugeren yderligere vejledning eller praktiske eksempler. Disse elementer ville øge den operationelle effektivitet af vurderinger, da det ville skåne de ansvarlige for bedømmelsen for at skulle søge vejledning i en række uafhængige dokumenter.

59

Selvom de ansvarlige for bedømmelsen normalt har adgang til IMAS, har ECB ikke opstillet en formel procedure for at yde vejledning om verifikation af oplysningerne i genopretningsplaner med henvisning til andre kilder (f.eks. rapporter om revisionsopgaven, registre, oplysninger fra SREP, inspektionsrapporter på stedet), herunder links til disse kilder. Operationel effektivitet kan blive påvirket af denne manglende vejledning, især hvor genopretningsplaner vurderes af nationale eksperter fra nationale kompetente myndigheder, der ikke er en del af det relevante JST eller af medarbejdere med mindre lederfunktioner.

… men resultaterne af genopretningsplanlægning anvendes ikke systematisk til kriseidentifikation og -respons

60

Vurderingen af genopretningsplaner afsluttes med færdiggørelsen af en skabelon til vurderinger og et tilbagemeldingsbrev, der beskriver planens mangler for banken. Tilsynsvejledningen indeholder generelle regler for anvendelse af disse oplysninger. For at fremme den operationelle effektivitet bør resultaterne af vurderinger af genopretningsplaner også være en central og systematisk bestanddel af ECB's løbende tilsynsproces. Der foreligger dog ikke nogen specifik procedure i denne henseende, og der er intet dokumenteret output, f.eks. i form af en sammenfattende rapport, der kræver, at JST'er inddrager aspekter af en genopretningsplan i deres igangværende tilsynsaktivitet. Jf. eksempler i tekstboks 2.

Tekstboks 2

Hvordan JST'erne kan anvende resultater fra vurderinger af genopretningsplaner til løbende tilsyn

Overvågning af indikatorer

Overvågning af, om banker har truffet foranstaltninger som fastsat i genopretningsplanen, men uden at betegne det som sådan

Undersøgelser på stedet (f.eks. for at verificere gennemførlighed, hvis de angivne oplysninger er uacceptable, eller nøjagtigheden af de underliggende data og antagelser)

Overvågning af tilfælde, hvor indikatorer i genopretningsplaner er tæt på at blive overskredet19

Udarbejdelse af en kort rapport om mulige foranstaltninger til indgriben i forbindelse med krisestyring i banken.

61

Resultaterne af vurderinger af genopretningsplaner bidrager endnu ikke til det institutspecifikke krisestyringsteams (IS-CMT) drøftelser20 eller til potentiel anvendelse af foranstaltninger for tidlig indgriben. Det fremgår ikke af ovenstående oplysninger, at let tilgængelige oplysninger fra vurderingsprocessen anvendes på en systematisk måde. For eksempel er der ingen garanteret systematisk overvågning af overskridelse af indikatorer eller gennemførelse af genopretningsforanstaltninger. Disse mangler kan have en negativ indflydelse på den operationelle effektivitet i forbindelse med forvaltning af kriseidentifikation, tidlig indgriben og kriserespons.

Enheder under tilsyn ser generelt positivt på processen for genopretningsplanlægning

62

Som led i revisionen gennemførte vi en onlineundersøgelse af alle banker, der havde indgivet genopretningsplaner til ECB. Vi bad om deres synspunkter med hensyn til standarderne for genopretningsplanlægning og deres interaktion med ECB som led i processen. Undersøgelsen blev sendt til alle 125 SI'er og blev udført i marts og april 2017. Der blev modtaget svar fra 64 enheder i 17 medlemsstater (jf. detaljerede svar i bilag III).

63

Generelt reagerede bankerne positivt på processen for genopretningsplanlægning, selv om de også udtrykte et behov for yderligere klarhed og vejledning for at løse de resterende tvetydigheder på visse områder. Dette omfattede definition af tidlige varslingssignaler og indikatorer for genopretningsplaner, kalibrering af indikatorer og passende tærskelværdier, tilpasning af indikatorer med bankernes forretningsmodeller og den metode, der blev vedtaget for omvendt stresstestning for alle scenarier. Ti banker fremhævede gentagelse af anmodninger om oplysninger og anmodede om en klarere sondring mellem de oplysninger, der kræves for henholdsvis genopretningsplaner og afviklingsplaner21.

64

De fleste banker indberettede om en positiv interaktion med ECB, selv om syv anførte, at tilbagemeldingsbreve var blevet forsinket eller slet ikke sendt22. Tolv banker gav udtryk for, at JST'erne skulle være mere specifikke i deres tekniske bistand til banker, og de havde lignende bekymringer vedrørende vejledningen i, hvordan datterselskaber integreres i koncerngenopretningsplaner. Endelig satte ni banker spørgsmålstegn ved anvendelsen af proportionalitetsprincippet. En detaljeret analyse af svarene på hvert spørgsmål findes i bilag III.

Den stikprøve, som ECB leverede, var begrænset, og der kunne derfor ikke drages konklusioner om vurderingen af genopretningsplaner

65

På grund af de begrænsninger, der er beskrevet ovenfor i punkt 16, måtte vi tilpasse vores revisionsprocedurer og kunne udelukkende sammenligne (delvist redigerede) oplysninger om udvalgte aspekter af tre genopretningsplaner mod de tilgængelige kriterier/vejledninger og de heraf følgende vurderinger. Vores mål var så vidt muligt at vurdere sammenhængen og konsistensen i vurderingsredskabet som del af de operationelle processer forvaltningen anvender. Med henblik på dette undersøgte vi så vidt muligt, hvordan vurderinger blev gennemført, og om de gav bankerne en effektiv feedback i form af en komplet liste over konstaterede mangler.

66

Vi konstaterede mindre uoverensstemmelser med hensyn til vurderingskriterierne for afsnittet om indikatorer og de resulterende vurderinger og feedback til banker. Desuden blev nytten af revisions- og informationssporet begrænset af, at de ansvarlige for bedømmelsen ikke foretager krydshenvisninger til de relevante dele af genopretningsplanen eller tilsynsjournalen23. Det bevis, der blev gjort tilgængeligt, var imidlertid ikke nok til, at vi kunne nå en konklusion om, hvor effektivt processen for genopretningsplanlægning gennemføres i praksis. Jf. en detaljeret analyse af begrænsninger for revisionens gennemførelse i bilag I.

Kriseidentifikation

67

EU's lovgivningsmæssige rammer omfatter en bred række af tidlige indgreb og andre tilsynsbeføjelser med henblik på at håndtere banker i krise. Som tilsynsmyndighed har ECB oprettet et regelsæt for krisestyring, der skal udløse rettidig og effektiv respons og sikre hensigtsmæssig beslutningstagning i en krisesituation.

68

For at opnå operationel effektivitet skal regelsættet sikre, at ECB anvender sine beføjelser i overensstemmelse med de relevante EBA-retningslinjer og FTM-målene. Operationel effektivitet i krisestyring afhænger af tilsynskapaciteten til at opdage en krise på et tidligt stadium. Det kræver en klar forståelse af retsgrundlaget for anvendelse af tidlig indgriben efter og andre tilsynsbeføjelser efter objektive kriterier og i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet. I den sammenhæng er passende processer og omfattende og detaljeret vejledning til personale af særlig betydning i lyset af de juridiske udfordringer, som ECB har angivet for ensartet anvendelse af sine beføjelser.

ECB har tildelt opgaver og iværksat en samlet arbejdsproces for kriseidentifikation og -respons, men vejledningen om gennemførelsen af de relevante bestemmelser er underudviklet

69

To af de vigtigste operationelle dokumenter for krisestyring i ECB er to kapitler i FTM-håndbogen, samt FTM's nødhandlingsplan. De omhandler anvendelsen af beføjelser for tidlig indgriben og andre operationelle aspekter, såsom oprettelse og drift af et krisestyringshold.

70

FTM-håndbogen og nødhandlingsplanen indeholder kun henvisninger til de relevante lovbestemmelser og EBA's retningslinjer om beføjelser for tidlig indgriben og ikke specifik vejledning om, hvordan de gennemføres. Et notat med titlen SREP Guidance for Early Intervention Assessment, som blev ajourført i juli 2016, omfatter ud over henvisninger til den relevante lovgivning og EBA-retningslinjer nogle kontrolspørgsmål og fastsætter emner, som skal dokumenteres. ECB's juridiske beføjelser og betingelserne for deres anvendelse som fastsat i national lovgivning og FTM-forordningen er imidlertid ikke beskrevet. Noten giver heller ikke tydelig vejledning om de objektive elementer, der skal tages i betragtning ved udøvelsen af skøn fra tilsynsmyndighedernes side i denne sammenhæng.

71

SREP 2016 Guidance for Early Intervention Assessment præciserer ikke det relevante lovgivningsmæssige minimumskapitalkrav (dvs. om den indeholder søjle 1, søjle 2 og kapitalbufferne), og den angiver ikke de relevante likviditetskrav. Den undlader også at angive andre forsigtighedsprincipper, især hvad angår ledelsesordninger og operationel kapacitet, som i denne henseende skal tages i betragtning. Vejledningen forklarer heller ikke, hvad der udgør en overtrædelse af de relevante lovkrav, eller hvad der ville gøre det sandsynligt, at de bliver overtrådt i den nærmeste fremtid - selv om dette er grundlaget for en forståelse for, hvornår man skal bruge sine beføjelser.

72

Alt i alt er der derfor ikke meget støtte i form af vejledning til ECB-personale for udøvelsen af deres tilsynsmæssige vurdering og skønsmæssige beføjelser pr. juni 2017. Dette kan påvirke effektiviteten af ECB's operationelle forvaltning af kriseidentifikation og -respons negativt.

ECB har processer til kriseidentifikation …

73

FTM-håndbogen og nødhandlingsplanen fastslår begge, at ECB's krisestyringsaktiviteter bør iværksættes, når der er en "væsentlig forringelse" i en institutions finansielle situation. Håndbogen angiver, at en væsentlig forværring skal angives baseret på følgende input:

  1. institutionens anmeldelse af en potentiel krisesituation
  2. JST'ers identificering af en forværring, navnlig baseret på bemærkninger fra ECB's risikovurderingssystem (RAS24)
  3. horisontal overvågning af krisestyringsafdelingen.
74

Meddelelser om en potentiel krisesituation fra enheden under tilsyn, har hidtil været undtagelsen snarere end reglen. I praksis identificerer ECB krisesituationer under det løbende tilsyn.

Tekstboks 3

Kriseidentifikation

JST'erne kontrollerer en bred række af økonomiske og tilsynsmæssige oplysninger fra både et institutspecifikt og et horisontalt perspektiv. Der er indført en harmoniseret SREP-metode for at vurdere et instituts egentlige risiko, dets stilling for så vidt angår en gruppe tilsvarende institutter og dets sårbarhed over for eksogene faktorer. Mindst én gang om året træffes der en SREP-afgørelse, og der tildeles karakterer til hver enhed under tilsyn. SREP-karakterer genereres automatisk på grundlag af specifik reguleringsmæssig og finansiel rapportering samt de fælles tilsynsholds kvantitative og kvalitative vurderinger af et foruddefineret sæt kriterier, men "begrænset vurdering" kan bruges til at foretage visse tilpasninger af det samlede resultat.

Fra det operationelle perspektiv vil et RAS understøtte JST'ernes daglige tilsynsarbejde. RAS'et bruges til løbende at evaluere institutternes risikoniveauer og kontrol med hensyn til deres forretningsmodel, interne forvaltning, kapitalkrav og likviditetskrav. RAS'et modtager regelmæssige indberetninger og kvalitative oplysninger, og den indeholder også ad hoc-oplysninger modtaget af JST'er fra en række kilder (herunder kortsigtede øvelser, eksterne revisionsrapporter og møder). Resultatet af RAS'et er en karakterbaseret risikoanalyse. JST'ernes vurderinger udføres og dokumenteres løbende i IMAS.

… men der er ingen fælles indikatorer med klare tærskelværdier, der kan bestemme forværrelsen, og den centrale identifikator har flere ulemper …

75

BRRD kræver tidlig indgriben og andre tilsynsbeføjelser, der skal anvendes, hvor en bank overtræder, eller, som følge af en hurtigt forværret finansiel tilstand vurderet ud fra en række udløsere, sandsynligvis vil overtræde lovmæssige krav såsom kapitalniveauer. EBA-retningslinjerne for anvendelse af foranstaltninger for tidlig indgriben25 giver ECB et ekstra redskab til at fastslå, om betingelserne for tidlig indgriben er opfyldt.

76

EBA-retningslinjerne fremmer, at bankspecifikke udløsere for vurdering af, om der skal anvendes tidlig indgriben, bl.a. omfatter SREP-karakteren, væsentlige ændringer eller uregelmæssigheder, der er identificeret i overvågningen af centrale finansielle og ikke-finansielle indikatorer under SREP (f.eks. kapital- og likviditetsforhold) og væsentlige begivenheder med en potentiel tilsynseffekt. Hvis de kompetente myndigheder vælger at være omfattet af overvågningen af centrale indikatorer under SREP, skal de ifølge EBA identificere indikatorer og fastsætte tærskler, der er relevante for de særlige forhold, der kendetegner individuelle institutioner eller grupper af institutioner, der deler lignende egenskaber. Mulige kriterier for anerkendelse af væsentlige forringelser omfatter kvantificerbare kriterier for en sandsynlig overtrædelse af lovgivningsmæssige krav og kan knyttes til et instituts udløsere for genopretningsplaner. Dette ville medvirke til at sikre den operationelle effektivitet af forvaltningen af kriseidentifikation og -respons.

77

ECB's operationelle vejledning om tidlig indgriben behandler spørgsmålet i forbindelse med SREP. Den understreger relevansen af SREP-karakteren som markering af en potentiel krisesituation, som bør udløse tilsynsvurderingen af, om den skal anvende sine beføjelser til tidlig indgriben. Vejledningen henviser desuden til den gældende lovgivning og de relevante EBA-retningslinjer. ECB angiver, at den anvender alle de nævnte former for udløsere, dvs. SREP-karakteren, materielle ændringer af eller uregelmæssigheder i forbindelse med centrale indikatorer, og væsentlige begivenheder, især reelle overtrædelser af lovgivningsmæssige minimumskrav. ECB har imidlertid ikke defineret institutionsspecifikke tærskler over minimumskravene, der kunne markere en fremtidig ("sandsynlig") overtrædelse. Sagt på en anden måde er den faktiske overtrædelse af et tilsynskrav en indikator for tidlig indgriben. ECB gør heller ikke systematisk brug af de genopretningsindikatorer og -udløsere, som den har godkendt som passende for kriseidentifikation for individuelle banker i forbindelse med genopretningsplanlægning, eller de objektive elementer, som kan indikere en FOLTF-situation i henhold til EBA-retningslinjerne (jf. også punkt 84). For så vidt angår væsentlige begivenheder er ECB-vejledningen ikke blevet præciseret yderligere ud over det, der allerede kan findes i EBA-retningslinjerne.

78

Derfor er den eneste systematiske udløser, som ECB har til den operationelle forvaltning af sine krisestyringsaktiviteter, en samlet SREP-karakter, der angiver, at en bank er behæftet med høj risiko26. SREP-karaktererne fastsættes dog kun én gang om året, nemlig i september gennem den årlige SREP-proces. ECB har understreget, at karaktererne kan ajourføres oftere på basis af dens egne løbende overvågning af risikoindikatorer. Der blev ikke givet konkrete eksempler på SREP-karakterer, der havde bidraget til at identificere en situation i hurtig udvikling, eller på at den faktisk var blevet ajourført i en krisesituation. Vejledningen fremmer udførelsen af vurderinger af tidlig indgriben i forbindelse med den årlige SREP-beslutningsproces.

79

Manglen på formelle udløsere betyder ikke, at ECB slet ikke anvender mere helhedsorienterede helhedsvurderinger baseret på mindre formelle kriterier med henblik på kriseidentifikation. JST'erne overvåger jævnligt en bred række af indikatorer som en del af SREP, selvom det ikke sikres, at dette sker konsistent på tværs af JST'erne, og ikke alle udførte vurderinger er underlagt ledelsesgodkendelse. ECB har ikke grundigt analyseret, hvilke indikatorer eller andre begivenheder der hovedsageligt har bidraget til at udpege banker i krise.

… og overvågningssystemer skal forbedres

80

Udløsere for genopretningsplaner baseret på institutspecifik indberetning er ikke integreret i det IT-system, der anvendes af ECB. De skal overvåges manuelt af hvert JST - hvis de overhovedet overvåges - og (nær-) overtrædelser markeres ikke automatisk. Dette påvirker den operationelle effektivitet negativt for så vidt angår forvaltning af kriseidentifikation.

81

Forskellige enheder i ECB bidrager til den operationelle forvaltning af kriseidentifikation. De frembringer et bredt udvalg af materialer, der indeholder oplysninger, der er relevante for kriseidentifikation, herunder rapporter om overtrædelse af lovgivningsmæssige krav og overvågning af kritiske niveauer for specifikke risici. Vi kunne dog ikke konstatere, at der er en klart fastlagt proces til at indsamle, vurdere, indberette og reagere på disse oplysninger. Vi var heller ikke i stand til at afgøre, om og i hvilket omfang JST'erne eller den øverste ledelse systematisk anvender disse rapporter til kriseidentifikation.

82

Derudover bemærkede vi ingen indikationer på eksistensen af ledelsesinformationssystemer, der ville markere en væsentlig forværring, hvis JST'erne undlader at identificere og/eller indberette sådanne tilfælde. Der findes heller ingen specifik procedure for sikring af, at overtrædelser af lovgivningsmæssige krav vil tilskynde de ansvarlige JST'er til at undersøge, om der er sket en væsentlig forværring af den økonomiske situation eller om en FOLTF-vurdering er nødvendig.

83

Vi fandt især mangler i processen for overvågning af overtrædelser af indikatorer for genopretningsplaner. Effektiv overvågning ville imidlertid øge driftskapaciteten til at identificere potentiel krise på et tidligt stadium. Bankerne indberettede overtrædelser med en forsinkelse på mindst fire uger27 i mere end 40 % af tilfældene. Overtrædelser vedrørende kapitalindikatorer (ca. 30 %), rentabilitetsindikatorer (26 %), indikatorer for aktivernes kvalitet (17 %) og i mindre grad likviditet og markedsbaserede indikatorer.

84

Desuden var der tegn på, at JST'erne ikke overholder ECB's procedurer for krisestyring i alle tilfælde. F.eks. blev visse overtrædelser af indikatorerne i genoprettelsesplanerne ikke indberettet til krisestyringsafdelingen, som de skulle have været. Vi kunne ikke bekræfte, at krisestyringsaktiviteter, såsom formelle vurderinger af tidlig indgriben er blevet overvejet selv i tilfælde af overtrædelser af vigtige lovgivningsmæssige regler, selv om det anføres for os, at der i en række af de sager, som blev overvejet, allerede var iværksat foranstaltninger til tilsyn eller tidlig indgriben for at modvirke, at spørgsmålet skulle opstå.

85

Der var heller ikke noget tegn på en systematisk tilgang til at sikre, at der tages hensyn til mulige virkninger af mikrotilsyn som følge af den makroøkonomiske udvikling og opbygningen af systemisk risiko for at øge effektiviteten af kriseidentifikation. ECB's tilsyns- og monetære funktioner udveksler oplysninger om udviklingen for så vidt angår makro- og mikrotilsyn. Vi har imidlertid ikke set dokumentation for, at sådanne udviklinger specifikt tages i betragtning af ECB under dets tilsyn, f.eks. gennem tilpasning af visse risikofaktorer i RAS, eller at de systematisk vurderes i SREP. Vi fik heller ikke fremvist en procedure for systematisk opfølgning af systemiske risici angivet af ESRB eller andre makrotilsynsorganer.

86

Manglen på en centraliseret overvågning af indikatorer kan også påvirke ledelseseffektiviteten negativt. Vi kunne ikke finde dokumentation for, at ECB's ledelsesinformationssystemer giver ledende medarbejdere en omfattende, ajourført oversigt over alle institutioner under krisestyring. Sådanne oplysninger ville hjælpe ledelsen med at udføre deres opgaver og dermed bidrage til operationel effektivitet. Der er ikke noget system til "undtagelsesrapportering" for at sikre, at oplysningerne automatisk bliver eskaleret til de relevante hierarkiske niveauer, hvis de opfylder de kriterier, der er fastlagt på forhånd. Ingen tydeligt fastlagt opfølgningsprocedure er på plads.

87

Ifølge en intern revisionsrapport anvender JST'erne ikke ECB's opfølgningssystem effektivt til løbende tilsyn, og opfølgningen af langt de fleste krav i bestyrelsens beslutninger blev ikke engang dokumenteret (for så vidt angår en stikprøve udtaget af intern revision blev 81 % af sagerne ikke registreret i systemet, og for 17 %'s vedkommende var der ingen dokumentation for den relaterede handling).

Det er i høj grad op til tilsynsholdene at afgøre, hvornår der skal foretages vurderinger af tidlig indgriben, og hvordan de skal fremlægges

88

Dokumentationen vedrørende effektiviteten af ECB's operationelle forvaltning af kriseidentifikation var hverken tilstrækkelig eller repræsentativ. Ikke desto mindre fremhævede den visse svagheder med hensyn til udformning.

89

Vi konstaterede på basis af bilag og interviews, at vurderinger af tidlig indgriben hovedsagelig foregår i forbindelse med den årlige SREP-øvelse, dvs. samme tidspunkt hvert år. I princippet bør formelle vurderinger af tidlig indgriben også udløses som følge af vigtige begivenheder i løbet af et år. ECB har fastholdt, at sådanne tilfælde finder sted, men det var ikke indlysende i vores stikprøve. Ud fra de begrænsede beviser, vi har til rådighed, virker det, som om visse tilsyneladende væsentlige lovovertrædelser i nogle tilfælde ikke medførte en formel vurdering af tidlig indgriben adskilt fra SREP-processen, selv om dette ikke udelukker muligheden for, at ECB ikke desto mindre overvejede at træffe passende foranstaltninger til tilsyn eller tidlig indgriben.

90

Som krævet af EBA-retningslinjerne og ECB's vejledning indeholdt de vurderinger af tidlig indgriben, vi fik fra ECB, generelt udtalelser om, hvorvidt lovgivningsmæssige krav var blevet eller sandsynligvis ville blive overtrådt. Alle sager omhandlede overtrædelser (eller sandsynlige overtrædelser) af kapitalkrav, mens ingen omhandlede overtrædelser (eller sandsynlige overtrædelser) af likviditetskrav. Der var ingen henvisning til overtrædelser af andre lovgivningsmæssige krav, navnlig alvorlige svagheder udpeget inde for en institutions forvaltning og risikostyring i forbindelse med ECB's løbende tilsyn, og der var ingen systematisk omtale af tidligere overtrædelser.

91

Samlet set kunne vi ikke konstatere, at alle relevante resultater fra tilsyn er afspejlet i de formelle vurderinger af tidlig indgriben. De konklusioner, vi så på overtrædelser eller sandsynlige overtrædelser, var hovedsagelig baseret på bankernes indberettede tal og prognoser, selv i tilfælde hvor ECB havde beviser for, at de indberettede tal var tvivlsomme, men vi erkender, at dette kan være blevet afbødet i visse tilfælde af følsomhedsanalyser, der indikerer en række mulige resultater for den pågældende bank, eller andre foranstaltninger.

Kriserespons

92

Når en bank er identificeret som kriseramt, forventes JST'erne at øge deres tilsynsmæssige kontrol, og de bliver ansvarlige for at fastlægge en passende respons i tæt koordinering med krisestyringsafdelingen. Dette indebærer et forslag om anvendelse af tidlig indgriben og andre tilsynsbeføjelser, og kan afhængigt af krisens sværhedsgrad indebære at udføre en FOLTF-vurdering.

Karakteren og omfanget af intensiveret tilsynsaktivitet er angivet af hvert enkelt JST

93

ECB gav os ikke dokumentation for nogen formel vejledning vedrørende fremme af den tilsynsmæssige kontrol (hvordan, i hvilket omfang og med hvilke muligheder). Vi fik at vide, at den sædvanlige praksis er at øge interaktionen med en banks øverste ledelse og kræve hyppigere og mere detaljerede indberetninger forud for den formelle udløsning af krisestyringsaktiviteter.

Der er fremsat redskaber til overvågning af likviditet …

94

Tilgængeligheden af komplette og ajourførte likviditetsdata er afgørende for den operationelle effektivitet af forvaltningen af en bank i krise. ECB har derfor udformet en skabelon for likviditetsrapporter, som bankerne kan anvende i krisesituationer. Dette dækker over fremlægning af vigtige oplysninger om finansiering og likviditet. Desuden bliver institutionerne bedt om at give deres egen vurdering og forklare deres forventninger.

95

Bankerne er dog ikke forpligtet til at dele underliggende antagelser. En anden potentiel fejl er den kendsgerning, at dataene kun indsamles på koncernniveau, hvilket kan betyde, at en krise i et datterselskab kunne hæmme deres brugbarhed med hensyn til at yde kritiske oplysninger, som ECB har brug for med henblik på at håndtere situationen effektivt.

… men for at være effektiv i operationel henseende, skal processen angive omfanget af opståede eller sandsynlige tab

96

Lige så vigtigt for operationelt effektiv krisestyring er identifikation og vurdering af virkningen af negative udviklinger på egenkapitalen. Da tidlig indgriben har til formål at genoprette en banks levedygtighed, er det nødvendigt at udvikle et syn på ikke-indregnede og sandsynlige tab og andre faktorer, der endnu ikke afspejles i bankens tal. Baseret på den dokumentation, vi så, kan vi ikke bekræfte, at der foreligger en effektiv procedure, herunder vejledning til JST'erne, for at sikre, at omfanget af et givet problem vurderes, inden kriseresponsforanstaltninger overvejes. ECB's procesbeskrivelse afspejler heller ikke behovet for at overveje et krav om, at bankerne skal anvende en specifik nedskrivningspolitik med hensyn til egenkapital eller at øge kravet i søjle 2 baseret på en kvantificeret vurdering i sådanne tilfælde uden for den årlige SREP-beslutningsproces.

97

Forvaltningen af en krisesituation kræver også mere dybdegående information. ECB har et standardredskab til overvågning af misligholdte lån (NPL), der giver et vist indblik. Ifølge EBA-retningslinjerne, hvor den laveste SREP-karakter kombineres med bekymringer vedrørende aktivers kvalitet, bør ECB overveje at indsamle oplysninger til vurdering af bankens aktiver, herunder gennem inspektioner på stedet i forbindelse med vurderingen af tidlig indgriben. Vi fandt imidlertid ikke dokumentation for en sådan procedure hos ECB. Når der er behov for hurtig beslutningstagning, kan manglen på sådanne oplysninger påvirke effektiviteten af styringsoperationer negativt.

98

ECB har begrænsede inspektionshold på stedet til at foretage en detaljeret analyse af aktivernes kvalitet for kriseramte banker. Selv i tilfælde hvor et JST har udpeget problemer i aktivporteføljen, kan det regelmæssige kontrolbesøg på stedet vare op til et år. Dette begrænser den operationelle kapacitet til at reagere hurtigt på kriser.

99

Visse banker har en høj SREP-karakter på grund af et højt niveau af misligholdte lån eller andre problemer med aktivers kvalitet, der er angivet gennem specifikke ECB-øvelser. ECB's ledelse har hverken sammenfattende oplysninger om, i hvilket omfang disse problemstillinger er blevet vurderet gennem kontrol på stedet eller på anden måde, eller en fremadrettet procedure til indsamling af oplysninger på denne måde.

Der kræves mere vejledning om juridiske beføjelser og praktiske foranstaltninger …

100

For at sikre operationel effektivitet af forvaltningen af sin kriserespons har ECB brug for:

  1. en klar forståelse for de lovmæssige beføjelser, der er til rådighed og vejledning om deres brug
  2. en klar forståelse af omfanget af praktiske foranstaltninger, der er tilgængelige i en given situation
  3. et middel til at sikre, at der tages behørigt hensyn til resultaterne af vurderingerne af genopretningsplaner
  4. vejledning, redskaber og træning.
101

Den første forudsætning for operationel effektivitet af krisestyring er en klar forståelse af de beføjelser, som ECB råder over, og de juridiske betingelser for deres anvendelse. ECB har generelle procedurer for brug af tilsynsbeføjelser, der omfatter at indføre foranstaltninger i en krisesituation. ECB har også et udkast til en beslutningsskabelon og en tjekliste med spørgsmål, der skal gennemgås, når der foretages en vurdering af tidlig indgriben. Disse giver dog ikke de enkelte tilsynsmyndigheder vejledning i anvendelsen af deres tilsynsvurdering i en krisesituation.

102

Derudover er der en række specifikke udfordringer for at håndhæve de lovgivningsmæssige rammer i en krisesituation. Ordlyden i FTM-forordningen og BRRD er ikke konsekvent, der er mulige overlapninger, og der er ikke noget klart hierarki mellem individuelle foranstaltninger. Derudover er der risiko for, at forskelle for så vidt angår den måde, hvorpå BRRD er blevet vedtaget i den nationale lovgivning i de deltagende lande, har forværret de eksisterende uoverensstemmelser. Efter at have udpeget disse udfordringer gennemførte ECB en undersøgelse af nationale kompetente myndigheder i begyndelsen af 2016 og konkluderede over for Kommissionen, at lovgivningen yderligere burde præcisere tidlig indgriben og dens relation til egentlige tilsynsforanstaltninger med henblik på at sikre effektiv brug af den. Der er imidlertid ikke udviklet nogen processer eller vejledning til at hjælpe ECB's personale til at håndtere de identificerede udfordringer.

103

ECB har ikke udarbejdet en udtømmende liste over specifikke tiltag, der kunne gennemføres under særlige omstændigheder, og de retlige beføjelser, de kunne baseres på. Desuden har ECB ikke analyseret, hvilken tidlig indgriben eller andre foranstaltninger der er bedst egnet til brug. Dette øger risikoen for, at de nødvendige foranstaltninger måske ikke anvendes. At gennemføre ovenstående vil forbedre sammenhængen i ECB's beslutningstagning i udøvelsen af disse beføjelser, og det ville forbedre den operationelle effektivitet af den måde, processen styres på. Dette har en negativ indflydelse på den operationelle effektivitet i ECB's håndtering af modtagelighed.

104

Der findes ingen dokumentation for, at der findes en procedure, der kan sikre, at resultaterne fra vurderingen af genopretningsplanen vedrørende bankernes troværdighed og gennemførlighedsundersøgelser anvendes.

… om overvågning af gennemførelsen af tilsynsforanstaltninger …

105

Når der træffes tilsynsforanstaltninger, forventes de fælles tilsynshold at overvåge deres gennemførelse og vurdere resultaterne. Der findes ingen specifik operationel vejledning fra ECB i den henseende. For eksempel er der ingen eksplicit beskrivelse af hyppigheden af de nødvendige opdateringer, hvilke foranstaltninger der skal optrappes i deres overvågning eller af forlængelse af frister.

106

En intern revisionsrapport har fremhævet betydelige svagheder i det generelle system til overvågning af planlagte risikoreducerende foranstaltninger eller krav i forbindelse med løbende tilsyn (jf. punkt 87), der skaber tvivl om opfølgningens systematiske karakter.

… om tydeligheden af vejledningen om FOLTF-vurderinger

107

Hvis situationen forværres yderligere, for eksempel fordi foranstaltningerne viser sig ikke at være effektive, må ECB muligvis foretage en FOLTF-vurdering af den pågældende bank. Artikel 32, stk. 4, i BRRD angiver de omstændigheder, hvor en bank skal anses for at være nødlidende eller forventeligt nødlidende (FOLTF). En EBA-vejledning om FOLTF-vurderinger indeholder en række objektive elementer, som denne tilsynsafgørelse bør baseres på.

108

ECB har udarbejdet egne interne retningslinjer for gennemførelsen af denne vejledning. Resultatet er imidlertid meget mindre med hensyn til omfang og oplysninger end den oprindelige vejledning. Der er navnlig ingen drøftelser af de objektive elementer, som EBA-retningslinjerne nævner med henblik på vurderingen, og ingen instruktion til personalet om, hvordan de skal anvendes28. Efter vores opfattelse undlader EBA også at udpege potentielle overtrædelser af ledelsesordninger, der i henhold til EBA-retningslinjernene bør overvejes i denne henseende.

109

Da ECB's interne vejledning har til formål at forklare kravene i EBA-retningslinjerne fra et operationelt perspektiv, uden fuldt ud at gøre det, kan udformning af processen til at håndtere FOLTF-vurderinger ikke siges at have fuld operationel effektivitet.

… og om uddannelsesaktiviteter og simuleringsøvelser for at forbedre effektiviteten af forvaltningen i operationel henseende

110

CRM har arrangeret uddannelse i krisestyring, og den overordnede feedback fra deltagerne har været positiv. Der burde imidlertid være lagt mere vægt på uddannelse i rammerne for tidlig indgriben. Nationale kompetente myndigheders personaledeltagelse i visse JST'er har været ringe på områder relateret til krisestyring. Derudover har ECB ikke oprettet strukturerede sessioner for feedback med JST'er for at angive uddannelsesbehov udover de ovennævnte.

111

Som led i kriseforberedelsen er krisestyringsafdelingen i tæt samarbejde med nationale kompetente myndigheder ansvarlig for at organisere simuleringsøvelser relateret til krisestyring. Men ingen øvelser har indtil nu dækket de tidlige stadier af en potentiel krise eller fasen for tidlig indgriben. Ingen dokumentation tyder på, at ECB har udarbejdet en specifik metode eller vejledning i denne henseende, eller at den planlægger at gøre det i den nærmeste fremtid.

Dokumentation af kriserespons i vurderinger af tidlig indgriben skal forbedres

112

ECB gav os faktisk dokumentation og oplysninger, der gav mulighed for reel indsigt i de relevante processer i forbindelse med håndteringen af procedurerne for tidlig indgriben, men med begrænsninger og i redigeret udgave. Derfor kan vi ikke drage en overordnet konklusion om, hvorvidt ECB har oprettet en operationelt effektiv forvaltningsproces for at sikre, at den anvender sine beføjelser for tidlig indgriben i overensstemmelse med de lovgivningsmæssige rammer og de relevante EBA-retningslinjer. Vi så imidlertid tilfælde, hvor ECB's operationelle vejledning til vurdering af tidlig indgriben ikke blev overholdt.

113

Dokumentationen indeholdt ikke eksempler på drøftelser holdt af den juridiske myndighed om en foreslået foranstaltning i henhold til FTM-forordningen eller i henhold til national lovgivning, som krævet af ECB's vejledning. Dette er angiveligt overvejet i andre dokumenter, som ikke blev os fremlagt.

114

De vurderinger af tidlig indgriben, som vi så, indeholdt desuden ingen drøftelser om tilgængelige foranstaltninger som led i en effektiv proces for at vælge den mest hensigtsmæssige blandt dem. I de fleste tilfælde var det uklart i selve vurderingen, hvordan den foreslåede foranstaltning ville afhjælpe overtrædelsen eller de sandsynlige overtrædelser.

115

ECB's operationelle vejledning om foranstaltninger for tidlig indgriben siger, at det bør overvejes, om en foranstaltning var nødvendig, passende og tilstrækkelig. Disse aspekter blev ikke vurderet i den dokumentation, som blev fremlagt for os. En drøftelse af tidligere foranstaltninger blev også udeladt, selv hvor de lignede de nye forslag. Dette er i strid med et eksplicit krav i ECB's vejledning.

116

De dokumenter, der blev udleveret til os, forklarede ikke klart og tydeligt, hvorfor JST'et mente, at de foreslåede foranstaltninger ville løse de udpegede svagheder inden for en rimelig frist. Vi så heller ikke dokumentation for, at ECB i dette lys udtrykkeligt overvejede genopretningsforanstaltninger eller andre foranstaltninger, der er angivet i en genopretningsplan, eller at den var rede til at henlede opmærksomheden på tilfælde, hvor den mente, at ingen af de foreslåede muligheder for genopretning kunne løse problemet.

117

I de fleste tilfælde forblev det uklart, om ECB faktisk havde forsøgt at kvantificere et identificeret problem før dens kriserespons. Især var der ingen procedure til at målrette inspektioner på stedet for at kvantificere virkningen af de ikke-indregnede og sandsynlige tab og andre faktorer, der endnu ikke afspejles i en banks tal. De vurderinger, vi oplevede, manglede klarhed om, hvorvidt overtrædelsen eller den sandsynlige overtrædelse kunne behandles rettidigt af de foreslåede foranstaltninger, selv om dette er et udtrykkeligt krav i ECB's vejledning.

118

På grundlag af den dokumentation, vi så, kunne vi ikke bekræfte, at ECB effektivt overvåger gennemførelsen af foranstaltningerne for tidlig indgriben. Vi kunne især ikke fastslå, om der er hurtig opfølgning, enten i form af supplerende foranstaltninger eller ved en FOLTF-vurdering, som fastsat i ECB's processer for krisestyring.

119

Den fremlagte dokumentation tillod os kun at revidere udvalgte aspekter af den operationelle effektivitet af ECB's kriserespons. Vi var begrænset til dokumenter, som ECB valgte at levere til os, og det var ikke tilstrækkeligt for at nå frem til en samlet konklusion om gennemførelsen af de operationelle processer inden for krisestyring.

Konklusioner og anbefalinger

120

ECB har i sin tilsynsrolle skabt en væsentlig ramme for krisestyringsprocedurer, men der er stadig behov for betydelige forbedringer:

  1. Den organisatoriske struktur er tilfredsstillende og sikrer, at der generelt er en tilstrækkelig informationsstrøm i ECB. Processerne for eksternt samarbejde og koordinering kan forbedres.
  2. Vi har udpeget visse mangler i udformningen af den operationelle krisestyringsramme samt tegn på ineffektiv gennemførelse, som er beskrevet i de følgende konklusioner.

Organisatorisk struktur

121

Den organisatoriske struktur er tilfredsstillende til trods for svagheder i den indledende planlægningsfase (punkt 17-23). Samlet set var rekrutteringen til krisestyringsafdelingen effektiv (punkt 24-25). ECB mangler i øjeblikket procedurer for revurdering af personalebehov og omfordeling af personale til JST'er, der håndterer en krisesituation (punkt 25).

Samarbejde og koordinering med hensyn til krisestyring

122

Iværksættelsen af koordinering og samarbejde med andre myndigheder er stadig ikke fuldstændig. Der er kun begrænset operationel vejledning for at sikre, at JST'erne i en krisesituation kan styre deres tilsynsrelaterede opgaver på en konsistent og effektiv måde (punkt 29-31). Desuden foreligger der endnu ikke et internt regelsæt for supplerende tilsyn med finansielle konglomerater (punkt 32).

123

ECB's samarbejde med Den Fælles Afviklingsinstans er baseret på deling og udveksling af oplysninger, der er relevante for resultaterne af deres opgaver. SRB får adgang til et bredere sæt oplysninger i fasen for tidlig indgriben, når ECB finder det nødvendigt, eller når SRB anmoder om dette. Imidlertid øges niveauet af tilgængelige oplysninger ikke automatisk, når bankens finansielle situation forværres (punkt 34-39).

Anbefaling 1

ECB bør styrke samarbejdet med eksterne aktører ved at:

  1. fortsætte sine bestræbelser på at indgå WCCA'er for alle tilsynskollegier, for hvilke ECB er konsoliderende tilsynsmyndighed, og på at forbedre informationsudvekslingen med Den Fælles Afviklingsinstans. Sidstnævnte bør behandles i den nuværende proces til revision af aftalememorandummet mellem de to institutioner.
  2. vedtage en intern ramme for supplerende tilsyn med finansielle konglomerater.

Måldato for gennemførelsen: 4. kvartal 2018

Genopretningsplanlægning

124

ECB har udarbejdet hensigtsmæssige interne overvågningsprocedurer for processen for vurderinger af genopretningsplaner (punkt 51) og fastsat en sammenhængende tidslinje for indsendelse af genopretningsplaner (punkt 47). Der er stadig nogle iboende udfordringer i sammenhæng med tilsynskollegierne (punkt 48-49). Vurderingen af planer kan inddrage nationale eksperter, hvilket kan betyde forvaltningsmæssige risici (punkt 50). Der er givet tilstrækkelig vejledning om de fleste aspekter, undtagen indikatorer for genopretningsplanlægning (punkt 51-54). ECB har konkretiseret alle juridiske krav i et effektivt vurderingsredskab, men vi har ikke fundet nogen yderligere sammenfattende rapport og ingen systematisk procedure for vurderinger i løbende tilsyn med kriseidentifikations- og ledelsesopgaver (punkt 55-61). Samlet set var feedbacken fra tilsynsorganerne positiv (punkt 62-64). På grund af begrænsninger af den dokumentation, vi fik forelagt, kan vi imidlertid ikke drage konklusioner om den operationelle effektivitet i vurderingsprocessen for genopretningsplaner i praksis (punkt 65-66).

Anbefaling 2

Hvad angår genopretningsplanlægning bør ECB:

  1. forbedre sammenhængen i tilgangen til banker med ensartede forretningsmodeller og/eller drift i fælles jurisdiktioner via yderligere vejledning, herunder om kalibrering af indikatorer.
  2. målrette yderligere output i form af sammenfattende rapporter og sørge for, at JST'erne systematisk bruger vurderinger af genopretningsplaner til kriseidentifikation og -styring.

Måldato for gennemførelsen: 4. kvartal 2018

Kriseidentifikation

125

Den nuværende vejledning om kriseidentifikation er underudviklet og angiver ikke objektive kriterier, der vil bidrage til forvaltningens operationelle effektivitet (punkt 67-72). Kriseidentifikationsprocedurer er på plads, men der er ikke fastsat indikatorer med klare tærskelværdier for forværringen af en enhed under tilsyn. Dette har også negativ indvirkning på krisestyringens operationelle effektivitet (punkt 73-79). Den operationelle effektivitet af ECB's forvaltning af kriseidentifikation påvirkes yderligere af, at vurderingerne af tidlig indgriben primært udføres i forbindelse med den årlige SREP-cyklus og ikke som en reaktion på dokumentation for en væsentlig forværrelse af bankens finansielle situation (punkt 89-91), og den underliggende dokumentation stemmer ikke helt overens med de elementer, der er beskrevet i den eksisterende vejledning.

Anbefaling 3

ECB bør:

  1. videreudvikle sin vejledning om vurderinger af tidlig indgriben og fastsætte en række indikatorer med klare tærskelværdier for at fastslå en potentiel forværring af bankens finansielle situation ved hjælp af nogle af de indikatorer og udløsere, der er vurderet som egnede i forbindelse med vurdering af bankens genopretningsplan, og knytte dem til klare eskaleringsprocesser for at muliggøre en effektiv anvendelse af de tilgængelige oplysninger
  2. fremme hurtig og systematisk brug af vurderinger af tidlig indgriben, så snart der er tegn på væsentlig forværring af bankens økonomiske situation
  3. understrege kvalitetssikringen af vurderinger af tidlig indgriben for at sikre, at deres interne processer og vejledning følges.

Måldato for gennemførelsen: 2. kvartal 2018

126

ECB mangler klart fastlagte procedurer og systemer til at indsamle, vurdere, indberette opad og handle på den mængde oplysninger, den råder over, på en omfattende måde, og dens centraliserede overvågning og opfølgning på resultater er ikke systematisk dokumenteret (punkt 80-86).

Anbefaling 4

ECB bør strømline sine processer for at behandle alle oplysninger (herunder oplysninger om systemisk risiko) for at maksimere sin kapacitet til at udpege banker i krise på et tidligt stadium. Dette bør omfatte indførelse af et ledelsesinformationssystem til systematisk indberetning af overtrædelser og næsten overtrædelse af lovgivningsmæssige krav og gennemførelse af centraliseret kontrol.

Måldato for gennemførelsen: 1. kvartal 2019

Kriserespons

127

ECB's nuværende tilgang til den operationelle forvaltning af kriserespons omfatter ikke en procedure der sikrer, at omfanget af et givet problem angives, før tilsynsforanstaltninger overvejes. ECB har navnlig ikke lettilgængelige inspektionshold på stedet til at foretage en detaljeret analyse af aktivernes kvalitet for kriseramte banker (punkt 96-99).

Anbefaling 5

ECB bør:

  1. videreudvikle sin vejledning til tidlig indgriben for at sikre, at størrelsen af alle relevante overvågningsresultater angives, inden responsforanstaltninger overvejes
  2. skabe klare processer for at opnå sikkerhed for aktivernes kvalitet i de institutioner, hvis økonomiske situation er markant forværret, og hvor der fortsat er usikkerhed om værdiansættelse af aktiver ECB bør navnlig have tilgængelige inspektionshold på stedet til at foretage en detaljeret analyse af aktivernes kvalitet for kriseramte banker
  3. udarbejde regelmæssige statusrapporter til den øverste ledelse, som på en systematisk, omfattende og fremadrettet måde opsummerer, hvordan banker, der har kvalitetsproblemer med aktiverne, håndteres via inspektioner på stedet eller på andre måder

Frist for målopfyldelsen: 4. kvartal 2018

128

ECB har identificeret vanskeligheder ved anvendelsen de foranstaltninger til tidlig indgriben (herunder en overlapning med andre foranstaltninger), som er tilgængelige for kriserespons. ECB har henvendt sig til lovgiveren for at søge retlige ændringer, men har ikke givet vejledning til ECB's personale for at sætte ECB's personale i stand til at håndtere disse vanskeligheder. Der er heller ikke nogen beskrivelse af specifikke handlinger, der kunne overvejes i en række situationer, og af de juridiske beføjelser, de kunne baseres på. I den henseende udnytter ECB ikke den værdifulde indsigt, den har opnået, fra tidligere vurderinger af genopretningsplaner og krisesituationer, når det fastsættes, hvilke beføjelser og foranstaltninger, der skal overvejes i en given situation. En omhyggelig anvendelse af denne indsigt kan betydeligt øge den operationelle effektivitet ved at sikre, at alle anvendte foranstaltninger er passende og forholdsmæssige (punkt 101-104).

Anbefaling 6

ECB bør videreudvikle sin operationelle vejledning om vurderinger af tidlig indgriben for at:

  1. afhjælpe de vanskeligheder, der er konstateret ved anvendelsen af dens beføjelser ved at opfordre Kommissionen til at overveje lovgivningsmæssige ændringer for at imødegå potentielle svagheder i den eksisterende ramme
  2. indføre en omfattende beskrivelse af specifikke handlinger, der skal overvejes i en række situationer, og de lovmæssige beføjelser, der skal anvendes. Med henblik herpå bør ECB systematisk udnytte den indsigt, den har fået gennem vurderingen af bankernes genopretningsplaner og tidligere krisesituationer.

Måldato for gennemførelsen: 4. kvartal 2018

129

ECB's vejledning om gennemførelsen af EBA's FOLTF-retningslinjer er for snæver i omfang og ikke tilstrækkelig detaljeret og skaber ikke klarhed over, hvordan man anvender de objektive elementer, der er beskrevet i EBA-retningslinjerne i forbindelse med en FOLTF-vurdering (punkt 107-109).

Anbefaling 7

ECB bør videreudvikle sin operationelle vejledning til FOLTF-vurderingerne, især ved at uddybe anvendelsen af de objektive elementer, der er beskrevet i EBA-retningslinjerne.

Måldato for gennemførelsen: 1. kvartal 2018

130

ECB nægtede os adgang til dokumenter og oplysninger, der var nødvendige for at udføre vores opgave. På grundlag af de dokumenter, vi modtog, var vi i stand til at vurdere, hvor godt udformningen af vurderingen af genopretningsplanen og krisestyringsaktiviteterne bidrog til den operationelle effektivitet. Dokumentationen, som ECB fremlagde om gennemførelsen af disse aktiviteter, var imidlertid yderst begrænset, og gav os således ikke mulighed for at drage konklusioner om aktiviteternes operationelle effektivitet for så vidt angår krisestyring i praksis (jf. bilag I).

Anbefaling 8

ECB bør give Revisionsretten adgang til alle dokumenter eller oplysninger, der anmodes om, således at denne kan udføre sin opgave af hensyn til ansvarligheden.

Måldato for gennemførelsen: straks.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Baudilio Tomé Muguruza, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 12. december 2017.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I

Begrænsning af revisionens omfang

Hvad vi bad om Hvad ECB viste os Hvad der manglede Hvad dette betød for vores revision af forvaltningens operationelle effektivitet Begrænsning for revisionens omfang
Stikprøver af genopretningsplaner
Fuldstændige genopretningsplaner og vurderinger fra fælles tilsynshold (skabelon, tilbagemeldingsbreve og fælles beslutninger) for 8 tilfældigt udvalgte banker. Redigerede afsnit om "indikatorer", "muligheder" og "scenarier", hver for 3 genopretningsplaner, men ikke mere end ét afsnit om en enkelt plan; også vurderinger fra JST vedrørende disse afsnit samt redigerede tilbagemeldingsbreve og fælles beslutninger. Stikprøvernes endelige størrelse var ikke repræsentativ, med mindre end 1 % af befolkningen. Alle kvantitative data blev redigeret. Oplysningerne dækkede ikke alle områder af genopretningsplanlægning, og der blev ikke fremlagt fuldstændige planer. Dette gav os ikke tilstrækkelige oplysninger til at gennemføre vugge-til-grav tests, substanstest og test af kontroller. Vi kunne ikke undersøge, om vurderingsredskabet i praksis muliggør omfattende, ensartede og effektive vurderinger på tværs af FTM. Vi kunne ikke kontrollere a) om den oprindelige vejledning (generelle kriterier for hvert spørgsmål) og senere tilføjelser var sammenhængende og let forstået af individuelle JST'er, således at spørgsmålene i redskabet kunne besvares konsekvent og effektivt til enhver tid, b) om yderligere funktioner og udlæsninger i redskabet effektivt registrerer alle mangler, der er identificeret under en vurdering med henblik på tilbagemelding til banker. De dokumenter, der blev stillet til rådighed til stikprøveudtagning, tillod os ikke at udføre meningsfulde og hensigtsmæssige revisionsprocedurer for at kontrollere, om vejledningen/kriterierne i vurderingsredskabet i praksis er sammenhængende og anvendes konsekvent og effektivt. Vi kunne ikke drage konklusioner om anvendelsen af vurderingsredskabet og kan således ikke udtale os om den operationelle effektivitet i praksis ved vurderingen af genopretningsplaner.
Stikprøver af banker i krise
Fuld adgang til tilsynsfilerne (f.eks. noter, vurderinger, operationelle handlinger, udkast og endelige afgørelser, kommunikation/høring af interne og eksterne interessenter, dagsordener og protokoller) om 5 banker i varierende grad af krise, valgt tilfældigt for at dække alle faser af ECB's krisestyringsproces. Et begrænset udvalg af dokumenter om 3 banker, der kun dækker ét trin i ECB's krisestyring, og som ikke er ordnet kronologisk. Dokumenterne var kraftigt redigeret (datoer, de mest relevante reguleringsmæssige oplysninger, forfattere, adressater og dele af begrundelsen var overstreget med sort). Stikprøven var ikke-repræsentativ, med kun ét eksempel for hvert trin, og dermed findes der ingen dokumentation af hele processen fra start til slut for en enkelt bank. Dokumenter blev udvalgt på forhånd og kraftigt redigeret, således at vi ikke havde fuld adgang til filer. Oplysningerne var utilstrækkelige til vugge-til-grav tests fra identifikation af en krise til dens afslutning. Denne stikprøve var afgørende for vores vurdering af visse centrale procedurer (test af kontroller og oplysninger), især da systemdokumentation og vejledning ofte var ufuldstændige.
Vugge-til-grav tests for at kontrollere den operationelle effektivitet i forvaltningen af kriseforberedelse, identifikation, overvågning og respons under hele processen, var ikke mulige. Selv i de få forhåndsvalgte dokumenter, vi fik at se, begrænsede de redigerede og utilgængelige underliggende oplysninger vores kapacitet til at vurdere den operationelle effektivitet i forvaltningen væsentligt.
Vi kunne ikke gennemføre vugge-til-grav tests, omfattende test af kontroller eller substanstest for at verificere effektiviteten af ECB's krisestyringsaktiviteter (f.eks. intern og ekstern kommunikation med kollegierne og Den Fælles Afviklingsinstans, kriseidentifikation og respons). Vi måtte tage udgangspunkt i de oplysninger, der blev os fremlagt, og manglede alle de baggrundsoplysninger, vi havde brug for, til at vurdere processer. Vi kan ikke udtale os om effektiviteten af krisestyringsaktiviteterne i praksis.

Bilag II

Proceduremæssige skridt, der skal følges under vurderingen af genopretningsplaner udført af tilsynskollegier

Bilag III

Undersøgelse af enheder under tilsyn

Spørgsmål 1 til 5 er enheders kontaktoplysninger og anmodninger om: hovedkontorets land, enhedens navn og kontaktpunktets navn, e-mailadresse og telefonnummer.

1. EBA's standarder

Spørgsmål 6: Hvor nyttig er EBA-GL-2015-02 (EBA's retningslinjer for minimumslisten over kvalitative og kvantitative indikatorer for genopretningsplaner)?

Spørgsmål 7: Oplys de områder, hvor du oplevede retningslinjerne som ufuldstændige (jf. tekstboks 1.1).

Ekstremt nyttig 4 6 %
Meget nyttig 27 42 %
Nyttig 27 42 %
Lidt nyttig 5 8 %
Slet ikke nyttig 0 0 %
Intet svar 1 2 %
I alt 64 100 %

Spørgsmål 8: Hvor nyttig er EBA/RTS/2014/11 (EBA's endelige udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder for indholdet af genopretningsplaner)?

Spørgsmål 9: Oplys de områder, hvor du oplevede standarderne som ufuldstændige (jf. tekstboks 1.1).

Ekstremt nyttig 4 6 %
Meget nyttig 26 41 %
Nyttig 30 47 %
Lidt nyttig 3 5 %
Slet ikke nyttig 0 0 %
Intet svar 1 2 %
I alt 64 100 %

Spørgsmål 10: Hvor nyttig er EBA/GL/2014/06 (EBA's retningslinjer om en række scenarier, der skal bruges i genopretningsplaner)?

Spørgsmål 11: Oplys de områder, hvor du oplevede standarderne som ufuldstændige (jf. tekstboks 1.1).

Ekstremt nyttig 2 3 %
Meget nyttig 16 25 %
Nyttig 35 55 %
Lidt nyttig 9 14 %
Slet ikke nyttig 1 2 %
Intet svar 1 2 %
I alt 64 100 %

Spørgsmål 12: Hvor nyttig er EBA/RTS/2014/12 (EBA's udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder om vurdering af genopretningsplaner)?

Spørgsmål 13: Oplys de områder, hvor du oplevede standarderne som ufuldstændige (jf. tekstboks 1.1).

Ekstremt nyttig 1 2 %
Meget nyttig 9 14 %
Nyttig 28 44 %
Lidt nyttig 17 27 %
Slet ikke nyttig 0 0 %
Ikke relevant 2 3 %
Intet svar 7 11 %
I alt 64 100 %

Spørgsmål 14 - Opfatter du den oprindelige EBA-vejledning (EBA/REC/2013/02) om udvikling af genopretningsplaner som tilstrækkelig på følgende områder?

a) Indikatorer for genopretningsplaner og kalibreringsniveauer

Udmærket 1 2 %
God 13 21 %
Tilstrækkelig 13 21 %
Ringe 20 32 %
Meget ringe 3 5 %
Intet svar 13 21 %
I alt 63 100 %

b) Scenarier og muligheder for genopretningsplaner

Udmærket 2 3 %
God 14 22 %
Tilstrækkelig 16 25 %
Ringe 16 25 %
Meget ringe 2 3 %
Intet svar 13 21 %
I alt 63 100 %

c) Identifikation af kritiske funktioner og centrale forretningsområder.

Udmærket 1 2 %
God 8 13 %
Tilstrækkelig 19 30 %
Ringe 18 29 %
Meget ringe 4 6 %
Intet svar 13 21 %
I alt 63 100 %

Spørgsmål 15: Hvad kan der gøres for yderligere at forbedre de aspekter, der behandles af ovenstående spørgsmål (jf. tekstboks 1.1)?

2. Samlet vejledning fra EBA eller i interaktion med ECB (f.eks. et JST)

Spørgsmål 16: Hvis du har sendt spørgsmål til ECB, modtog du så svar inden for en rimelig tidsramme?

Meget hurtigt svar 5 8 %
Hurtigt svar 7 11 %
Passende svartid 24 39 %
Langsomt svar 9 15 %
Intet svar 1 2 %
Ikke relevant 12 19 %
Intet svar 4 6 %
I alt 62 100 %

Spørgsmål 17: Er ECB's svar tydelige og godt forklaret?

Altid 4 6 %
Ofte 22 35 %
I nogle tilfælde 17 27 %
Sjældent 3 5 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 13 21 %
Intet svar 3 5 %
I alt 62 100 %

Spørgsmål 18: Forbedrer ECB's svar genopretningsplanens kvalitet?

Altid 11 18 %
Ofte 17 28 %
I nogle tilfælde 17 28 %
Sjældent 2 3 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 12 20 %
Intet svar 2 3 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 19: Er ECB's svar eller vejledning forud for indsendelse af genopretningsplanen i overensstemmelse med tilbagemeldingsbrevet, der blev udstedt i slutningen af indsendelsesrunden?

Spørgsmål 20: Hvis nej, beskriv venligst eventuelle problemer og foreslå forbedringer (jf. tekstboks 1.2).

Ja 33 53 %
Nej 2 3 %
Ikke relevant 19 31 %
Intet svar 8 13 %
I alt 62 100 %
Vejledning om struktur og forretning i instituttets del af genopretningsplaner

Spørgsmål 21: Hvad var niveauet for interaktion med JST'et i forbindelse med struktur og forretning i instituttets del af genopretningsplanerne?

Høj 6 10 %
Mellemhøjt 29 47 %
Lavt 19 31 %
Intet 3 5 %
Intet svar 5 8 %
I alt 62 100 %

Spørgsmål 22: Fra et overordnet perspektiv (f.eks. JST'ernes arbejde og EBA-vejledning) fik du da klar vejledning om struktur og forretning i instituttets del af genopretningsplanerne på følgende områder?

a) Overordnet global forretnings- og risikostrategi, forretningsmodel og forretningsplan

Meget god 4 7 %
God 27 44 %
Acceptabel 20 33 %
Ringe 3 5 %
Meget ringe 0 0 %
Ikke relevant 5 8 %
Intet svar 2 3 %
I alt 61 100 %

b) Identifikation og kortlægning af centrale forretningsområder og kritiske funktioner

Meget god 6 10 %
God 17 28 %
Acceptabel 21 35 %
Ringe 10 17 %
Meget ringe 0 0 %
Ikke relevant 5 8 %
Intet svar 1 2 %
I alt 60 100 %

c) Intern og ekstern forbundethed.

Meget god 3 5 %
God 18 30 %
Acceptabel 20 33 %
Ringe 13 21 %
Meget ringe 0 0 %
Ikke relevant 4 7 %
Intet svar 3 5 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 23: Hvad kan der gøres for yderligere at forbedre instituttets struktur og forretning, der behandles af ovenstående spørgsmål (jf. tekstboks 1.2)?

Vejledning i forhold til forvaltningsdelen af genopretningsplanerne

Spørgsmål 24: Hvad var niveauet for interaktion med JST'et vedrørende forvaltningsdelen af genopretningsplanerne?

Højt 12 20 %
Mellemhøjt 29 48 %
Lavt 11 18 %
Intet 4 7 %
Intet svar 5 8 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 25: Fra et overordnet perspektiv (f.eks. JST'ets arbejde og EBA-vejledning) fik du da klar vejledning om forvaltningsdelen af genopretningsplanerne på følgende områder?

a) Udvikling, vedligeholdelse og ajourføring af genopretningsplanen

Meget god 9 15 %
God 35 57 %
Acceptabel 9 15 %
Ringe 2 3 %
Meget ringe 3 5 %
Ikke relevant 2 3 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

b) Integration og sammenhæng i genopretningsplanen med institutionens forvaltning og interne procedurer

Meget god 11 18 %
God 26 43 %
Acceptabel 16 26 %
Ringe 4 7 %
Meget ringe 1 2 %
Ikke relevant 2 3 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

c) Procedurer for eskalering af aktivering og gennemførelse af genopretningsplanen

Meget god 10 16 %
God 29 48 %
Acceptabel 13 21 %
Ringe 6 10 %
Meget ringe 0 0 %
Ikke relevant 2 3 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 26: Hvad kan der gøres for yderligere at forbedre de aspekter vedrørende forvaltning, der behandles af ovenstående spørgsmål (jf. tekstboks 1.2)?

Vejledning i forhold til indikatorer for genopretningsplanen

Spørgsmål 27: Hvad var niveauet for interaktion med JST'et i forhold til indikatorer for genopretningsplanen?

Højt 20 33 %
Mellemhøjt 25 41 %
Lavt 10 16 %
Intet 1 2 %
Intet svar 5 8 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 28: Fra et overordnet perspektiv (f.eks. det fælles tilsynsholds arbejde og EBA-vejledning) fik du da klar vejledning om indikatorer for genopretningsplanen på følgende områder?

a) Gruppen af eller rammen for indikatorer

Meget god 7 11 %
God 32 52 %
Acceptabel 17 28 %
Ringe 2 3 %
Meget ringe 1 2 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

b) Hvordan indikatorer skal kalibreres (i forhold til instituttets forretningsmodel, dens størrelse og kompleksitet, lovgivningsmæssige krav og andre overvejelser) for at aktivere muligheder for genopretning

Meget god 3 5 %
God 15 25 %
Acceptabel 27 44 %
Ringe 12 20 %
Meget ringe 1 2 %
Ikke relevant 2 3 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

c) Integration og sammenhæng i indikatorer med instituttets generelle ramme for risikostyring med henblik på effektiv risiko- og krisestyring

Meget god 4 7 %
God 23 38 %
Acceptabel 24 39 %
Ringe 7 11 %
Meget ringe 0 0 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 2 3 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 29: Hvad kan der gøres for yderligere at forbedre aspekterne vedrørende indikatorer for genopretningsplaner, der behandles af ovenstående spørgsmål (jf. tekstboks 1.2)?

Vejledning i forhold til genopretningsmuligheder

Spørgsmål 30: Hvad var niveauet for interaktion med JST'et i forhold til genopretningsmuligheder?

Høj 15 25 %
Mellemhøjt 30 49 %
Lavt 9 15 %
Intet 1 2 %
Intet svar 6 10 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 31: Fra et overordnet perspektiv (f.eks. det fælles tilsynsholds arbejde og EBA-vejledning) fik du da klar vejledning om genopretningsmuligheder på følgende områder?

a) Vurdering af instituttets genopretningsmuligheder

Meget god 4 7 %
God 27 44 %
Acceptabel 22 36 %
Ringe 5 8 %
Meget ringe 1 2 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

b) Analyse af troværdigheden, virkningen og gennemførligheden af genopretningsmuligheder

Meget god 5 8 %
God 23 38 %
Acceptabel 22 36 %
Ringe 8 13 %
Meget ringe 1 2 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 32: Hvad kan der gøres for yderligere at forbedre aspekterne vedrørende genopretningsmuligheder, der behandles af ovenstående spørgsmål (jf. tekstboks 1.2)?

Vejledning om scenarier

Spørgsmål 33: Hvad var niveauet for interaktion med JST'et i forhold til spørgsmål om scenarier?

Høj 10 16 %
Mellemhøjt 30 49 %
Lavt 15 25 %
Intet 1 2 %
Intet svar 5 8 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 34: Fra et overordnet perspektiv (f.eks. JST'ets arbejde og EBA-vejledning) fik du da klar vejledning om scenarier på følgende områder?

a) Tilstrækkelighed af de valgte scenarier

Meget god 4 7 %
God 21 34 %
Acceptabel 26 43 %
Ringe 6 10 %
Meget ringe 2 3 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

b) Virkning og gennemførlighed af genopretningsmuligheder i givne scenarier

Meget god 2 3 %
God 22 36 %
Acceptabel 24 39 %
Ringe 8 13 %
Meget ringe 2 3 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 2 3 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 35: Hvad kan der gøres for yderligere at forbedre aspekterne vedrørende scenarier, der behandles af ovenstående spørgsmål (jf. tekstboks 1.2)?

3. Klarhed af tilbagemeldingsbreve

Spørgsmål 36: Mener du, at tilbagemeldingsbreve sendt som svar på anden runde af genopretningsplaner gav solid information på følgende områder?

a) Indikatorer for genopretningsplaner og kalibreringsniveauer

Altid 7 12 %
Ofte 20 33 %
I nogle tilfælde 15 25 %
Sjældent 5 8 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 8 13 %
Intet svar 5 8 %
I alt 60 100 %

b) Scenarier og muligheder for genopretningsplaner

Altid 5 8 %
Ofte 23 38 %
I nogle tilfælde 15 25 %
Sjældent 4 7 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 8 13 %
Intet svar 5 8 %
I alt 60 100 %

c) Identifikation af kritiske funktioner og centrale forretningsområder.

Altid 5 8 %
Ofte 20 33 %
I nogle tilfælde 11 18 %
Sjældent 4 7 %
Aldrig 3 5 %
Ikke relevant 12 20 %
Intet svar 5 8 %
I alt 60 100 %

Spørgsmål 37: Mener du, at tilbagemeldingsbrevene opfyldte dine behov med hensyn til klarhed af de fremsatte punkter?

Spørgsmål 38: Hvis du svarede fra aldrig til i nogle tilfælde på det forrige spørgsmål, hvad kunne der forbedres (jf. tekstboks 1.3)?

Altid 4 7 %
Ofte 26 44 %
I nogle tilfælde 12 20 %
Sjældent 4 7 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 8 14 %
Intet svar 5 8 %
I alt 59 100 %

Spørgsmål 39: Hvis et tilbagemeldingsbrev indeholdt anbefalinger/foreslåede ændringer til genopretningsplanen, fik du da tilstrækkelig tid til at gennemføre disse bemærkninger/løse disse svagheder, inden du indsendte den næste genopretningsplan eller en ad hoc-opdatering af genopretningsplanen?

Altid 19 31 %
Ofte 20 33 %
I nogle tilfælde 11 18 %
Sjældent 1 2 %
Aldrig 1 2 %
Ikke relevant 5 8 %
Intet svar 4 7 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 40: Har du fastlagt en klar kommunikationskanal med ECB?

Altid 49 80 %
Ofte 9 15 %
I nogle tilfælde 2 3 %
Sjældent 0 0 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 0 0 %
Intet svar 1 2 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 41: Er medlemmerne af ECB tilgængelige til at præcisere resultaterne fra dit institut?

Altid 27 44 %
Ofte 19 31 %
I nogle tilfælde 8 13 %
Sjældent 1 2 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 3 5 %
Intet svar 3 5 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 42: Hvis du svarede fra aldrig til i nogle tilfælde på det forrige spørgsmål, hvad kunne der forbedres (jf. tekstboks 1.3)?

4. Drøftelse med ECB om forhold, der tages op i tilbagemeldingsbreve

Spørgsmål 43: Før du genindsendte genopretningsplanen, fik du da rimelig tid til at kommentere ECB's tilbagemelding og drøfte den med ECB?

Spørgsmål 44: Hvis nej, beskriv venligst eventuelle problemer og foreslå forbedringer (jf. tekstboks 1.4).

Altid 21 34 %
Ofte 18 30 %
I nogle tilfælde 4 7 %
Sjældent 4 7 %
Aldrig 2 3 %
Ikke relevant 8 13 %
Intet svar 4 7 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 45: Mener du, at processen med at løse/gennemføre spørgsmål eller foranstaltninger nævnt i tilbagemeldingen er effektiv?

Spørgsmål 46: Hvis du svarede fra aldrig til i nogle tilfælde på det forrige spørgsmål, hvad kunne der forbedres (jf. tekstboks 1.4)?

Altid 13 21 %
Ofte 24 39 %
I nogle tilfælde 12 20 %
Sjældent 2 3 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 5 8 %
Intet svar 5 8 %
I alt 61 100 %
5. Ajourføring af genopretningsplaner

Spørgsmål 47: Er det let at kontakte tilsynsføreren for at løse problemer med ajourføring af genopretningsplaner?

Altid 27 44 %
Ofte 19 31 %
I nogle tilfælde 4 7 %
Sjældent 0 0 %
Aldrig 0 0 %
Ikke relevant 7 11 %
Intet svar 4 7 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 48: Hvis vurderingen af genopretningsplanen identificerede væsentlige mangler eller hindringer, er perioden 2 + 1 måned da tilstrækkelig til at indsende en revideret genopretningsplan?

Spørgsmål 49: Hvis du svarede fra aldrig til i nogle tilfælde på det forrige spørgsmål, hvad kunne der forbedres (jf. tekstboks 1.5)?

Altid 0 0 %
Ofte 6 10 %
I nogle tilfælde 9 15 %
Sjældent 12 20 %
Aldrig 3 5 %
Ikke relevant 28 46 %
Intet svar 3 5 %
I alt 61 100 %

Spørgsmål 50: Har ECB anmodet om oplysninger til sin vurdering af en revideret genopretningsplan, som allerede blev fremlagt til den oprindelige vurdering af genopretningsplanen?

Spørgsmål 51: Giv venligst flere oplysninger og forslag til forbedringer (jf. tekstboks 1.5).

Altid 2 3 %
Ofte 0 0 %
I nogle tilfælde 8 13 %
Sjældent 6 10 %
Aldrig 15 25 %
Ikke relevant 26 43 %
Intet svar 4 7 %
I alt 61 100 %
6. Samlet vurdering af genopretningsplanlægning

Spørgsmål 52: Har processen for genopretningsplanlægning samlet set bidraget til merværdi, hvad angår dit instituts forståelse og kriseberedskab?

I meget betydelig grad 10 17 %
I betydelig grad 31 52 %
I nogen grad 13 22 %
Meget lidt 4 7 %
Slet ikke 0 0 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 1 2 %
I alt 60 100 %

Spørgsmål 53: Hvor formel opfatter du den samlede proces (dvs. hvor meget fokuserer den på formaliteter frem for risici)?

Meget lidt formel 2 3 %
Lidt formel 9 15 %
Acceptabel 26 43 %
Formel 13 22 %
Meget formel 7 12 %
Ikke relevant 1 2 %
Intet svar 2 3 %
I alt 60 100 %

Spørgsmål 54: Overvejer du de vigtige risici, der blev drøftet med dig?

Nøje overvejelse af vigtige risici 16 27 %
Vigtige risici overvejes ofte 20 33 %
Vigtige risici overvejes i nogen grad 10 17 %
Vigtige risici overvejes i ringe grad 3 5 %
Vigtige risici overvejes slet ikke 0 0 %
Ikke relevant 4 7 %
Intet svar 7 12 %
I alt 60 100 %

Spørgsmål 55: Kom venligst med forslag til yderligere forbedringer, som ikke allerede er dækket af dine svar ovenfor, der kan bidrage til den overordnede kvalitet af genopretningsplanlægningen (jf. tekstboks 1.6).

 

 

Tekstboks 1 - Undersøgelse af enheder under tilsyn

Hvad angår forbedringer, kommenterede individuelle signifikante overvågede enheder, at:

1. EBA's standarder

  • EBA's retningslinjer for minimumslisten over kvalitative og kvantitative indikatorer for genopretningsplaner (EBA-GL-2015-02) er på visse områder meget normative (7 banker), hvilket ikke giver plads til, at enhederne afspejler deres egen fortolkning (f.eks. listen over obligatoriske indikatorer). Derudover bemærkede enhederne, at de bør have lov til at vælge de indikatorer, der er mest hensigtsmæssige for deres specifikke forretningsmodel (12 banker), da dette vil muliggøre en mere effektiv tilpasning til eksisterende informationsbehov og risikostyringsrammer. Enhederne bemærkede, at disse retningslinjer burde have omfattet tekniske definitioner (6 banker) pr. indikator for genopretning, og de bør uddybe punktet om overtrædelser af indikatorer for genopretning yderligere. Endvidere gav enhederne udtryk for, at interaktionen mellem moder- og datterselskaber bør sikres bedre, og der bør sondres mellem obligatoriske indikatorer for moder- og datterselskaber (2 banker).
  • EBA's endelige udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder om indholdet af genopretningsplaner (EBA/RTS/2014/11) giver ikke klare retningslinjer for indholdet af en "integreret" genopretningsplan for en koncern, om hvordan man integrerer individuelle væsentlige enheder (datterselskaber) i koncernens genopretningsplan (3 banker). Derudover bemærkede enhederne, at banker skal tilføje store mængder oplysninger (baseret på EBA-vejledning og ECB-feedback), som kun begrænset kan anvendes i krisetider og normalt tages op i andre dokumenter, som ECB har adgang til (8 banker). Enhederne nævnte også, at der bør skelnes klart mellem indhold i forbindelse med genopretningsplaner og indhold i forbindelse med afviklingsplanlægning, og at dele genopretningsplanernes indhold ikke er relevante for genopretningsaktioner, men er af stor betydning for afviklingsplanlægning (4 banker);
  • EBA-udkastet til reguleringsmæssige tekniske standarder om rækken af scenarier, der skal anvendes i genopretningsplaner (EBA/GL/2014/06), angiver ikke den omvendte stresstestmetode (9 banker). Desuden bemærkede visse enheder, at det ville være meget nyttigt yderligere at forklare sondringen mellem hurtige og langsomme bevægelser (4 banker), og yderligere klarhed om sværhedsgraden og tidslinjen for scenarierne ville være nyttigt (3 banker);
  • EBA's endelige udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder om vurderingen af genopretningsplaner (EBA/RTS/2014/12) er for generelle (7 banker) og kunne forbedres ved at give yderligere vejledning. Desuden kommenterede enheder, at det ville være meget nyttigt at præcisere integrationen af datterselskaber i koncernens genopretningsplan (3 banker), og flere oplysninger kunne medtages i den måde, hvorpå tilsynsmyndighederne bør anvende proportionalitet under hensyntagen til størrelsen og forretningsmodellen (2 banker);
  • EBA's vejledning er generelt beskrevet på et højt niveau og skal være målrettet, vejledende og præcis (9 banker), og visse enheder kommenterede, at kalibrering af indikatorer for genopretning skal forklares mere grundigt (5 banker);

2. Samlet vejledning fra EBA eller i interaktion med ECB (f.eks. et JST)

  • ECB's svar eller vejledning forud for indsendelse af genopretningsplanen bør fokusere mere på kvaliteten af genopretningsplanen og bør ikke være drevet af harmonisering og sammenlignelighed af genopretningsplaner (3 banker). Derudover kommenterede nogle enheder, at de endnu ikke har modtaget tilbagemeldingsbrevene efter indgivelsen af genopretningsplanen, og at disse er forsinkede (3 banker);
  • Hvad angår instituttets struktur og forretning, bør der gives mere detaljerede retningslinjer for, hvordan man angiver/kortlægger centrale forretningsområder og kritiske funktioner samt intern og ekstern forbundethed (10 banker). Derudover bemærkede enhederne, at vejledningen skulle tilpasses til afviklingsmyndighedens krav (8 banker). Enhederne kommenterede også, at interaktionen med de fælles tilsynshold skulle handle mere om at modtage bistand eller svar på tekniske spørgsmål, og medlemmerne af fælles tilsynshold og andre medlemmer af tilsynsholdene bør interagere mere for at undgå dobbeltarbejde, fordi de krævede oplysninger ofte allerede er fremlagt i forbindelse med andre reguleringsmæssige indberetninger (4 banker).
  • Hvad angår forvaltning vil flere oplysninger i vejledningen være nyttigt med hensyn til den forvaltning, der skal beskrives, forbindelser med datterselskaber, samt processer for optrapning (5 banker).
  • Hvad angår indikatorer for genopretningsplaner, bør retningslinjerne for kalibrering af indikatorer være klarere (8 banker). Derudover bemærkede enhederne, at der bør være større fleksibilitet i vurderingen af en institutions valg af indikatorer for genopretning (5 banker).
  • Hvad angår genopretningsmuligheder, bør der gives flere oplysninger i forbindelse med kriterierne for vurdering af troværdigheden og gennemførligheden af genopretningsmulighederne (11 banker).
  • Hvad angår scenarier, er det samlede niveau af påkrævede oplysninger ikke altid klart (4 banker). Desuden bør timingaspektet være klarere (2 banker) og scenarier/tilgange for omvendte stresstests er ikke beskrevet detaljeret nok (5 banker);

3. Klarhed af tilbagemeldingsbreve

  • Hvad angår spørgsmålet om, at tilbagemeldingsbreve skal opfylde behovene med hensyn til klarhed af de fremsatte punkter, bør der klart skelnes mellem genopretnings- og afviklingsplanlægning (2 banker), flere oplysninger om anbefalingerne vil være nyttige til at gennemføre forventede forbedringer (10 banker), mere fleksibilitet i analysen og mere vilje til at forstå bankens perspektiv for så vidt angår indikatorer for genopretning og niveauer for udløsere (2 banker). Flere banker nævnte også, at de endnu ikke havde modtaget tilbagemeldingsbreve (7 banker).
  • Hvad angår spørgsmålet om ECB-medlemmers tilgængelighed med henblik på at præcisere resultaterne, bør der være en bedre koordinering af kommunikationen mellem alle parter, der er involveret i genopretningsplanlægning (6 banker). Nogle banker nævnte desuden, at den tildelte tid til at gennemføre anbefalingerne ofte er for kort (3 banker).

4. Drøftelse med ECB om forhold, der tages op i tilbagemeldingsbreve

  • Hvad angår spørgsmålet om ECB's tilbagemelding inden genindsendelse af genopretningsplanen bemærkede enhederne, at tidsfrister/deadlines for gennemførelse af ændringer i genopretningsplaner for store grænseoverskridende koncerner skal tage højde for forskelle i lokale ledelses-/tilsynskalendere, som måske ikke er forenelige med tilsynsmæssige krav. Der kræves større fleksibilitet på dette område, og der opfordres til dialog/udveksling mellem tilsynsmyndigheder. Enhederne kommenterede endvidere, at kommunikation nærmest kun gik den ene vej, og at der ikke var mulighed for at kommentere på ECB's tilbagemelding (3 banker).
  • Hvad angår spørgsmålet om at løse problemer eller gennemføre foranstaltninger nævnt i tilbagemeldingen kommenterede enheder, at der skulle gives tilstrækkelig tid til bankernes bemærkninger samt tilstrækkelig tid til gennemførelsen af den endelige tilsynsvurdering (3 banker). Derudover bemærkede enhederne, at ECB kontrollerer alle elementer i EBA-retningslinjerne uden hensyntagen til, hvad der er relevant for en bank, hvilket fører til optagelse af yderligere oplysninger i en genopretningsplan, der i sin anvendelse er begrænset til institutionen i en krisetid (5 banker).

5. Ajourføring af genopretningsplaner

  • Hvad angår spørgsmålet om perioden på 2+1 måneder for indsendelse af en revideret genopretningsplan (når vurderingen af genopretningsplanen har udpeget væsentlige mangler eller hindringer), udtalte enhederne, at perioden skulle være fleksibel afhængigt af udpegede materielle mangler eller hindringer, og hvis der er væsentlige problemer, er tidsrammen alt for kort (18 banker).
  • Hvad angår spørgsmålet om oplysninger, som ECB har anmodet om til vurdering af en revideret genopretningsplan, har enheder kommenteret, at oplysningerne i nogle tilfælde allerede er tilgængelige, skønt de ikke lader til effektivt at blive delt med alle involverede tilsynsmyndigheder (4 banker).

6. Samlet vurdering af genopretningsplanlægning

  • At være mere specifik med hensyn til forbedringer af centrale elementer og mindre formel i henvisninger til retningslinjerne, der kan reducere effektiviteten i praksis (7 banker).
  • At synergier mellem de oplysninger, der blev anmodet om til genopretningsplanlægningen (FTM) og dem, der blev anmodet om til afviklingsplanlægning (SRB), kunne udnyttes yderligere. Dette ville bidrage betydeligt til sammenhængen i de relaterede oplysninger/data (og undgåelse af unødige overlapninger) og ville være til gavn for både tilsynsmyndighederne og bankerne (1 bank).
  • At fokus på fuld harmonisering af alle (europæiske) genopretningsplaner synes at afstå fra forskellene mellem bankerne. Anmærkninger og tilbagemelding bidrager ikke altid til den operationelle anvendelighed af genopretningsplanen og bankens beredskab til en genopretningsfase. I stedet synes de at løse problemer med sammenligneligheden af genopretningsplanerne mellem banker, og det bør efter vores opfattelse ikke være det endelige mål for genopretningsplanlægning (1 bank).
  • At genopretningsplanen skal være et strategidokument i ejerskabet af bankens ledelsesorgan. Men med kravene blev genopretningsplanen til et tungt dokument (bestående af hundredvis/tusindvis af sider), der er svært at læse og forstå (1 bank).

ECB's svar

Resumé

Vores konstateringer

Punkt IV

ECB erkender, at processen til at færdiggøre ordningerne har taget længere tid end forventet på grund af komplekse forhandlinger, der har involveret et stort antal forskellige myndigheder. Der gøres dog hele tiden fremskridt, og de skriftlige ordninger for tilsynskollegierne forventes at blive færdiggjort inden længe.

Punkt V

ECB gav Revisionsretten dokumenter og oplysninger, således at den kunne vurdere den operationelle effektivitet af ECB's forvaltning af indførelsen af krisestyringsprocedurer i tilsynsfunktionen, hvilket er i overensstemmelse med Revisionsrettens mandat, som fremgår af artikel 27.2 i protokollen om statutten for ESCB og ECB (herefter benævnt "ESCB-statutten) og artikel 20, stk. 7, i FTM-forordningen. Derfor er ECB ikke enig i Revisionsrettens erklæring om, at den ikke kan drage konklusioner om den operationelle effektivitet af forvaltningen af denne proces i praksis på grund af manglende dokumentation fra ECB. I overensstemmelse med sine forpligtelser i henhold til ESCB-statutten og FTM-forordningen samarbejdede ECB i fuldt omfang med Revisionsretten for at lette revisionen. ECB investerede også megen tid og betydelige ressourcer i at forsyne revisionsholdet med et betydeligt antal dokumenter og forklaringer. Nogle dokumenter vedrørende enkelte signifikante institutter kunne ikke overdrages i fuldstændig form, men blev overdraget i en renset udgave. Alle dokumenter var dog i overensstemmelse med Revisionsrettens mandat.

Punkt VI

Hvad angår Revisionsrettens bemærkninger om, at den manglede omfattende dokumentation, gentager ECB de synspunkter, der er udtrykt i bemærkningerne til punktet ovenfor. For så vidt angår resten af dette punkt:

  1. ECB efterlever EBA's retningslinjer om tidlig indgriben. Operationel vejledning om vurderinger af tidlig indgriben opdateres og forelægges de fælles tilsynshold en gang om året. Den seneste vejledning udarbejdet i september 2017 blev ikke taget i betragtning under revisionsprocessen og imødegår den bekymring, som Revisionsretten har givet udtryk for (f.eks. i sin beskrivelse af indikatorer og objektive kriterier).
  2. Alle tilsynsmæssige beføjelser og beføjelser til tidlig indgriben tages i betragtning i alle krisesituationer. ECB begrænser ikke den potentielle anvendelse af sine beføjelser til specifikke scenarier.

ECB efterlever EBA's retningslinjer for FOLTF-vurderinger. ECB har udarbejdet i) operationel vejledning om FOLTF-vurderinger til de fælles tilsynshold og ii) yderligere intern vejledning om, hvordan det kan fastslås, at en enhed er nødlidende eller forventeligt nødlidende (jf. artikel 18 i SRM-forordningen). Denne vejledning indgik i dokumentationen, som Revisionsretten reviderede.

Adgang til bevismateriale

Punkt VII

ECB gav Revisionsretten alle de dokumenter med relation til procedurer og politikker, som Retten anmodede om. Hvad angår bankspecifik information, anmodede Revisionsretten om fuldstændige planlægningscykler for genopretningen af otte banker og fuldstændige tilsynsakter for fem banker i forskellige faser af en krise. ECB forelagde i denne forbindelse følgende for Revisionsretten:

  • anonymiserede uddrag af ni genopretningsplaner (bankerne blev udvalgt tilfældigt) og tre tilbagemeldingsbreve i relation til genopretningsplaner
  • tre anonymiserede sagsakter med uddrag fra vurderingsredskaber til genopretningsplaner, tilbagemeldingsbreve og fælles beslutninger i relation til genopretningsplanernes afsnit om indikatorer, scenarier og valgmuligheder (som omfattede forskellige banker)
  • tre sagsakter om signifikante institutter, som indeholdt redigerede dokumenter om banker i forskellige faser af en krise (bankerne blev udvalgt tilfældigt), hvor det kun var bankens identitet, der var skjult
  • en krisetidslinje i Excel format for ét anonymiseret signifikant institut.

ECB's mandat vedrørende genopretningsplaner er begrænset til at foretage en vurdering af planerne (og omfatter derfor ikke udarbejdelsen af dem), og Revisionsrettens mandat i forbindelse med revisionen var at vurdere den operationelle effektivitet i vurderingsprocessen. Vi er derfor af den opfattelse, at Revisionsretten var i stand til at bedømme den operationelle effektivitet af denne proces, idet Retten havde adgang til alle de vurderingsredskaber og hele den horisontale vejledning, som de fælles tilsynshold har til rådighed, samt til de tre vurderinger af genopretningsplaner.

Hvad angår enkeltstående krisetilfælde, er ECB af den opfattelse, at Revisionsretten fik tilstrækkelig information til at kunne foretage en vurdering af den operationelle effektivitet af ECB’s krisestyring. Revisionsretten havde adgang til et udvalg af dokumenter fra den anonymiserede tilsynssag (vurderinger af tidlig indgriben, notater til Tilsynsrådet, interne notater med analyse osv.). Parallelt hermed fik Revisionsretten også adgang til relevant dokumentation udarbejdet af FTM's horisontale funktioner.

Vores anbefalinger

Punkt IX

Den formelle koordinering inden for rammerne af kollegierne bliver væsentligt forbedret efter indgåelsen af WCCA'erne. I praksis forbedres denne koordinering med hver årlig tilsynscyklus, som afsluttes af tilsynskollegierne, der er fuldt funktionsdygtige.

Yderligere vejledning om indikatorerne i genopretningsplanerne har været en prioritet for Afdelingen for Krisestyring i ECB. I forbindelse med 2017-cyklen blev den eksisterende vejledning fra EBA suppleret af en omfattende peerbenchmarking, som giver de fælles tilsynshold mulighed for at foretage en bedre vurdering af, om de enkelte bankers indikatorer er passende. Disse peerbenchmarks vil blive opdateret årligt.

Punkt XI
  1. Alle problemer kvantificeres, inden kriseberedskabsforanstaltninger overvejes, hvilket bekræftes af den dokumentation, som Revisionsretten fik i løbet af revisionen (vurderinger af tidlig indgriben, notater til Tilsynsrådet, interne analyser osv.).
  2. ECB foretager en systematisk overvågning af kvaliteten af bankernes aktiver, både eksternt (f.eks. via de fælles tilsynsholds overvågningsaktiviteter og det løbende arbejde i taskforcen vedrørende misligholdte lån, der blev oprettet i juli 2015), og på stedet via specifikke inspektioner af kreditrisiko (hvoraf der blev gennemført mere end 60 i 2016).
  3. ECB efterlever EBA's retningslinjer om FOLTF-vurderinger. ECB har også udarbejdet i) operationel vejledning om FOLTF-vurderinger til de fælles tilsynshold og ii) yderligere intern vejledning om, hvordan det kan fastslås, at en enhed er nødlidende eller forventeligt nødlidende (jf. artikel 18 i SRM-forordningen). Den pågældende vejledning indgik i de dokumenter, som Revisionsretten reviderede.

Revisionstilgang og -metode

Punkt 14

Det skal bemærkes, at 509 dokumenter (i alt ca. 5.800 sider) blev delt med Revisionsretten i sammenhæng med denne revision. Der blev afholdt i alt 38 møder mellem Revisionsrettens revisionshold og medarbejdere i ECB.

Punkt 16

Alle dokumenter om politikker og processer, som der blev anmodet om, blev gjort tilgængelige. I bankspecifikke tilfælde fik Revisionsretten overdraget dokumenter, der gjorde det muligt at kontrollere gennemførelsen af processer, uden at det var muligt at identificere de pågældende banker. Dokumenterne blev kun redigeret i meget begrænset omfang, idet der blev taget højde for Revisionsrettens strenge fortrolighedsregler, og udelukkende for at skjule bankernes identitet, der ikke var nødvendig for revisionsopgaven.

Bemærkninger

Den organisatoriske struktur, ansættelse og fordeling af personale til krisestyringsaktiviteter

Punkt 25

Det fremgår af sidste sætning under dette punkt, at ECB ikke har en proces på plads til at revurdere personalebehov eller omfordele personale i en krisesituation. Når der opstår en krise, understøttes de fælles tilsynshold imidlertid af Afdelingen for Krisestyring og andre ressourcer i DG/MS IV. Det er desuden ECB's synspunkt, at der ikke er behov for særlige procedurer, idet ledere allerede har mulighed for at overføre ressourcer fra en enhed til en anden, hvis der er behov for det.

Samarbejde og koordinering med hensyn til krisestyring

Punkt 29

Vejledning til fælles tilsynshold om ordninger for kollegier findes i IMAS. Denne interne vejledning er udtømmende og omfatter henvisninger til den retlige ramme og EBA's dokumenter, instrukser og skabeloner til kortlægningen af koncerner, skabeloner (med indbyggede eksempler) til WCCA'er, operationelle skridt og interne procedurer til godkendelse af WCCA'er samt skabeloner til kollegiernes tilsynsprogram.

WCCA-skabelonen dækker de minimumsoplysninger, der skal udveksles i en krisesituation, idet der henvises til de juridiske mindstekrav (jf. artikel 17, stk. 3, og artikel 19 i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/98 og artikel 13 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/99), og der er ingen kollegiemedlemmer, som har bedt om at medtage oplysninger, der går ud over disse juridiske krav.

Punkt 30

Pr. udgangen af oktober 2017 var der indgået 12 WCCA'er, to var midt i godkendelsesprocessen, 14 var ved at blive gennemgået internt, og to var under forhandling.

Der har ikke fundet nogen prioritering af risiko sted ved indgåelsen af WCCA'erne, idet der i henhold til niveau 2-lovgivningen skal være indgået en WCCA for alle kollegier, uden at der gives mulighed for at anvende en risikobaseret tilgang. Den væsentligste faktor, der påvirkede færdiggørelsen af disse ordninger, var kompleksiteten i de forskellige rammer for kollegierne, der involverer myndigheder i en lang række lande, og nødvendigheden af at kombinere en række forskellige krav i et enkelt fælles dokument.

Selvom nogle WCCA'er endnu mangler at blive færdiggjort, er kravene til samarbejdet mellem myndighederne i de forskellige EU-medlemsstater fastsat i den relevante lovgivning, og deres anvendelse er derfor ikke i væsentlig grad afhængig af, at der findes en WCCA. Derfor er risikoen for, at en manglende WCCA kunne mindske ECB's evne til rettidigt og effektivt at reagere på en krise, ret begrænset.

Punkt 31

Styringen af de fælles tilsynsholds kollegierelaterede opgaver i en krisesituation er beskrevet nærmere i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/98 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/96, som er at finde i IMAS, således at de fælles tilsynshold har let adgang til dem. Den operationelle vejledning om kollegiernes virkemåde findes desuden i afsnit 3.12 i Tilsynsmanualen. ECB er derfor ikke enig i denne konklusion.

Punkt 32

ECB arbejder for tiden på at etablere en ramme for tilsynet med finansielle konglomerater, som vi forventer at implementere – efter at den er blevet vedtaget – i den næste tilsynscyklus. De fælles tilsynshold anvender for tiden de kompetente nationale myndigheders præ-FTM-praksis i relation til finansielle konglomerater.

Punkt 33

WCCA-skabelonen dækker det krævede mindsteniveau af oplysninger, der skal udveksles i en krisesituation, med henvisning til de juridiske mindstekrav (jf. artikel 17, stk. 3, og artikel 19 i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/98 og artikel 13 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/99), og ingen kollegiemedlemmer har bedt om at medtage oplysninger, der går ud over disse juridiske krav. Som nævnt er den del af skabelonen, der beskæftiger sig med interaktion mellem tilsynskollegier og afviklingskollegier, ufuldstændig, fordi afviklingskollegierne først blev oprettet for nylig. Her er arbejdet i gang. Det udføres på baggrund af den høstede erfaring i de foregående kollegiecykler, efter etableringen af Den Fælles Afviklingsinstans.

Interaktionen med Den Fælles Afviklingsinstans og andre interessenter skal forbedres

Punkt 37

Mængden af oplysninger, der deles med Den Fælles Afviklingsinstans (SRM) i situationer, hvor der ikke er en krise, er aftalt med Den Fælles Afviklingsinstans og baseret på en indledende behovsvurdering, der blev foretaget i forbindelse med færdiggørelsen af det nuværende aftalememorandum (MoU), dvs. ved udgangen af 2015. I overensstemmelse med dette MoU giver ECB alle de oplysninger til Den Fælles Afviklingsinstans, som den har behov for i forbindelse med afviklingsplanlægningen. Udvekslingen af oplysninger øges i krisesituationer, hvor Den Fælles Afviklingsinstans modtager yderligere oplysninger (enten automatisk via IMAS, eller ved at oplysninger uploades til Darwin).

Punkt 38

I en krisesituation stiller ECB automatisk et udvidet sæt relevante oplysninger til rådighed for Den Fælles Afviklingsinstans, som markeres med et "flere oplysninger-flag" i IMAS. Dette sker ikke kun i situationer, hvor en bank bliver omfattet af en foranstaltning vedrørende tidlig indgriben, men også i alle situationer, hvor der er en forværring af den finansielle situation, som kunne føre til en overtrædelse eller en sandsynlig overtrædelse af tilsynsmæssige krav.

Hvis der er behov for flere oplysninger, anmoder Den Fælles Afviklingsinstans om dem. Disse anmodninger gives høj prioritet, og oplysningerne uploades til Darwin, så snart de er indsamlet.

Den Fælles Afviklingsinstans er desuden inviteret til alle Tilsynsrådets møder om kriseramte banker, således at den automatisk befinder sig på samme informationsniveau som medlemmerne af Tilsynsrådet.

Punkt 39

Se ECB's bemærkninger ovenfor. I lyset af den kendsgerning at ECB er nået til enighed med Den Fælles Afviklingsinstans om i) et sæt oplysninger, der skal udveksles i afviklingsplanlægningsøjemed, ii) processer til at øge udvekslingen af oplysninger i krisesituationer og iii) effektive kanaler, således at denne kommunikation kan finde sted (Darwin og IMAS), er ECB ikke enig i, at den operationelle effektivitet i informationsudvekslingen er blevet påvirket negativt.

Hensigten med den igangværende revision af aftalememorandummet er at tage højde for den høstede erfaring de seneste to år samt yderligere at øge den mængde information, der automatisk deles med Den Fælles Afviklingsinstans.

Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB)

Punkt 40

ECB Banktilsyn har sin egen interne proces til overvågning og intern fordeling af alle relevante dokumenter, som udarbejdes af ESRB og forelægges dets Almindelige Råd, Styringskomité og på Det Rådgivende Tekniske Udvalgs møder og udsendes i skriftlige høringer. Dette omfatter ikke blot udkast og færdige versioner af advarsler/henstillinger, men også andre dokumenter af relevans for identifikationen af systemiske risici for finansiel stabilitet. Der findes relevant vejledning til de fælles tilsynshold i Tilsynsmanualen i sammenhæng med SREP. Dermed er der taget højde for systemiske risici for finansiel stabilitet i ECB's tilsynskontrolproces og krisestyring.

Samarbejde mellem relevante myndigheder

Punkt 41

ECB vil gerne bemærke, at der ikke blot er indgået MoU'er med Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed, men også med enkelte nationale markedstilsynsmyndigheder i EU-medlemsstater samt myndigheder i tredjelande og EU-myndigheder. ECB har også indgået et MoU med Den Fælles Afviklingsinstans.

Punkt 42

Forhandlinger er i gang med alle de myndigheder, som ECB har identificeret som en prioritet i forbindelse med den første serie forhandlinger. "Store tilsynsmyndigheder" er desuden øverst på den prioriterede liste. Dette viser, at der er overensstemmelse mellem ECB's prioriteter og handlinger.

Genopretningsplanlægning

Brug af nationale eksperter betyder potentielle forvaltningskonflikter

Punkt 50

Tilsynsmanualen giver nationale eksperter fra horisontale funktioner mulighed for at deltage i drøftelser af vurderingen af genopretningsplaner. Vurderingerne foretages således aldrig af en enkelt medarbejder i en kompetent national myndighed, der ikke er en del af det relevante fælles tilsynshold. Derimod samarbejder medarbejderen med medlemmer af det fælles tilsynshold og Afdelingen for Krisestyring. Dette gælder også på andre områder, idet brugen af nationale eksperter ikke er begrænset til vurderinger af genopretningsplaner.

Punkt 53

Lovgiver har overdraget opgaven med at udstede retningslinjer for minimumslisten over kvalitative og kvantitative indikatorer til EBA (artikel 9, stk. 2, BRRD). Yderligere vejledning om indikatorer i genopretningsplanerne har været en prioritet for Afdelingen for Krisestyring. I forbindelse med 2017-vurderingscyklen, der blev iværksat i september 2017, blev vejledningen til de fælles tilsynshold suppleret af en omfattende peerbenchmarking, som giver de fælles tilsynshold mulighed for at foretage en bedre vurdering af, om de enkelte bankers indikatorer er passende. Disse peerbenchmarks vil blive opdateret årligt.

Punkt 54

Se ECB's bemærkninger til punkt 53. I lyset af den yderligere peeranalyse, der blev gennemført i forbindelse med 2017-cyklen (hvor resultaterne blev sendt til alle fælles tilsynshold i oktober 2017), er ECB af den opfattelse, at der allerede er blevet gennemført en peeranalyse, og at den anvendes af de fælles tilsynshold i vurderingen af genopretningsplaner.

Punkt 59

Alle tilsynsførende, herunder eksperter fra de kompetente nationale myndigheder, har adgang til tilsynsinformation via IMAS. Anvendelsen af IMAS og centrale statistikker som referencekilde indgår i den almindelige tilsynsundervisning. Relevansen af denne konklusion er derfor uklar.

Punkt 60

Forbindelsen mellem vurderingen af genopretningsplaner og løbende tilsynsaktiviteter er beskrevet i Tilsynsmanualen.

Punkt 61

Der udarbejdes flere standarddokumenter på grundlag af vurderingerne af genopretningsplaner, og disse dokumenter indeholder al relevant information til anvendelsen af genopretningsplanerne i krisesituationer. Medtagelsen af et sammendrag af genopretningsplanen på krisemøder, er et godt forslag, som vi allerede har taget til os.

Punkt 65

ECB gentager de synspunkter, der blev udtrykt i bemærkningerne til punkt 16.

Punkt 66

Se ECB's bemærkninger til punkt VII.

Kriseidentifikation

Punkt 69

Ud over disse to vigtigste dokumenter stiller ECB også anden vejledning til rådighed:

  1. Hvad angår tidlig indgriben, stilles yderligere et sæt dokumenter (med detaljeret operationel vejledning) til rådighed for de fælles tilsynshold for hver af vurderingscyklerne inden for SREP. Disse omfatter vejledning om aspekter, som f.eks. udløsningsmekanismer, forbindelser mellem vurdering af tidlig indgriben og SREP-processer, vurderingskriterier, mulige foranstaltninger, interaktion med Den Fælles Afviklingsinstans og konsistens med andre vurderinger. Denne vejledning blev stillet til rådighed for de fælles tilsynshold i september 2015, 2016 og 2017 som et supplement til EBA's retningslinjer om tidlig indgriben.
  2. Hvad angår FOLTF-vurderinger, har de fælles tilsynshold fået yderligere en vejledningspakke, som omfatter et notat vedtaget af Tilsynsrådet om anvendelsen af EBA's retningslinjer om FOLTF-vurderinger internt i ECB samt en tidslinje og proceduremæssige skridt til FOLTF-vurderinger, som dækker forskellige scenarier (f.eks. hurtige eller langsomme).
Punkt 70

ECB's juridiske beføjelser og betingelserne for anvendelsen af foranstaltninger for tidlig indgriben er indeholdt i lovgivningen (BRRD og dets gennemførelse i de nationale lovgivninger) og for nemheds skyld gentaget i en operationel vejledning til de fælles tilsynshold til 2017-cyklen for SREP-vurderinger. De objektive elementer til de tilsynsmæssige bedømmelser af tidlig indgriben er beskrevet nærmere i EBA's retningslinjer om tidlig indgriben. Hvis en eller flere udløsningsmekanismer aktiveres, skal tilsynsmyndigheden vurdere behovet for tidlig indgriben. Dette er en proces, som regelmæssigt anvendes i ECB. EBA's retningslinjer indeholder desuden en konkret oversigt over væsentlige begivenheder, som udløser en vurdering af tidlig indgriben (med eksempler).

Punkt 71

Alle Revisionsrettens bemærkninger er allerede taget i betragtning i den vejledning, der blev givet i september 2017 i sammenhæng med 2017-vurderingerne af tidlig indgriben. Vejledningen indeholder f.eks. i) specifikt relevante krav (i forhold til kapital, likviditet og ledelse), og ii) en skabelon til at registrere og beskrive overtrædelser eller sandsynlige overtrædelser. Derfor gælder konklusionen i punkt 71 ikke for den nuværende vejledning.

Punkt 72

Se ECB's bemærkninger ovenfor, der viser, at der er givet yderligere operationel vejledning til ECB-personale.

Punkt 77

EBA's retningslinjer indeholder tre forskellige mekanismer, som kan udløse en vurdering af tidlig indgriben (én er baseret på den samlede SREP-score, én er baseret på væsentlige ændringer eller uregelmæssigheder og én er baseret på væsentlige begivenheder). ECB benytter sig af alle tre former for udløsningsmekanismer. Hvert år gennemfører ECB vurderinger af tidlig indgriben for alle banker med enten i) en SREP-score på 3 kombineret med en delscore på 4 eller ii) en SREP-score på 4. ECB har udarbejdet og ajourfører årligt den operationelle vejledning til de fælles tilsynshold om vurderinger af tidlig indgriben i sammenhæng med SREP.

Punkt 78

Som forklaret i bemærkningerne til punkt 77 ovenfor, udnytter ECB fuldt ud de tre udløsningsmekanismer, som er beskrevet i EBA's retningslinjer. Den eneste systematiske udløsningsmekanisme, som fører til en årlig vurdering, er SREP-scoren, idet den bliver opdateret (mindst) én gang om året. Der tages højde for væsentlige ændringer og andre væsentlige begivenheder, hvis og når de indtræffer, dvs. på ad hoc-basis.

Punkt 79

Med henvisning til den sidste sætning bemærker ECB, at afsnit 3.2 i EBA's retningslinjer refererer til de indikatorer, som overvåges under SREP. ECB overvåger en omfattende liste over indikatorer inden for rammerne af SREP, og denne overvågning indgår i vurderingerne af tidlig indgriben.

Punkt 80

Vi kan godt se fordelen ved at indføre en proces til central overvågning af alle overtrædelser af tilsynsmæssige krav. Arbejdet er i gang på dette område. Hvad angår overtrædelser af udløsningsmekanismer for genopretningsplaner, er det ikke let at overvåge disse centralt. Ud over minimumslisten har de enkelte institutters planer nemlig forskellige genopretningsindikatorer med forskellige tærskelværdier. I henhold til BRRD er institutterne dog ansvarlige for omgående at give meddelelse om afgørelser om at træffe en foranstaltning i henhold til genopretningsplanen eller afgørelser om at undlade at træffe en sådan foranstaltning. Undlader institutterne at overholde disse underretningskrav, kan de blive mødt med sanktioner.

Punkt 81

En regelmæssig rapport med en nærmere gennemgang af overtrædelser fordeles internt til den øverste ledelse og relevante horisontale enheder, herunder Afdelingen for Krisestyring. Processen vedrørende eskalering af oplysninger og iværksættelse af kriserespons i tilfælde af en væsentlig forringelse indgår i nødhandlingsplanen.

IMAS er ved at blive forbedret, således at der udløses automatiske advarsler i tilfælde af overtrædelser eller sandsynlige overtrædelser af tilsynskrav.

Punkt 82

Se ECB's bemærkninger til punkt 81, der vedrører den forbedring af IMAS, der er på vej.

Der er en specifik procedure (som er fastlagt i nødhandlingsplanen) for de fælles tilsynsholds involvering af interne interessenter med henblik på at imødegå en væsentlig forringelse af en banks økonomiske situation, og proceduren giver mulighed for – om nødvendigt – at foretage en FOLTF-vurdering.

Punkt 83

Kun i et tilfælde er en banks sene indberetning blevet anset for at være "uberettiget". For så vidt angår den pågældende bank havde de fælles tilsynshold allerede påvist, at den indbyggede eskaleringsmekanisme i genopretningsplanen var utilstrækkelig, og havde bedt om, at den blev forbedret. I andre tilfælde skyldtes forskellene mellem datoen, hvor overtrædelsen fandt sted, og indberetningsdatoen eksempelvis forsinkelser i indberetningen (idet nogle tilsynsdata først bliver tilgængelige efter en vis tid).

Punkt 84
  1. ECB overvejer altid opfølgningstiltag i tilfælde af sandsynlige overtrædelser af kapital- eller likviditetskrav.
  2. Overtrædelser af tærskelværdier for genopretningsindikatorer fører ikke til nogen form for automatisk tilsynsforanstaltning. I tilfælde af en overtrædelse giver BRRD ledelsen i en bank fleksibilitet til at beslutte, om foranstaltninger til genopretning skal aktiveres eller ej. Den skal dog altid informere tilsynsmyndigheden.
Punkt 85

Der er vedtaget en systematisk tilgang til at sikre, at der på de forskellige trin af ECB's tilsynsproces tages højde for systemisk risiko og den makroøkonomiske udviklings mulige mikroprudentielle virkninger:

  • Afdelingen for Risikoanalyse rapporterer regelmæssigt om risici på makroniveau og udviklinger, som kan påvirke det finansielle system og banksektoren. Analysen bygger på forskellige kilder, bl.a. centralbankdelen af ECB, EBA's risikoovervågning og afdelingens egne undersøgelser.
  • Tilsynsrådet identificerer nye risici og opstiller inden starten på planlægningscyklussen i de fælles tilsynshold prioriteter for tilsynet i det pågældende år.
  • De fælles tilsynshold tager højde for disse prioriteter og forbereder den operationelle tilsynsplan for det pågældende år, idet de tager indvirkningen på deres institutter i betragtning.
  • Der tages højde for al relevant information i tilknytning til disse risici og prioriteter i forbindelse med SREP-processen og vurderingen af risikovurderingssystemet.

Hvad angår systemiske risici identificeret af ESRB, tages denne analyse i betragtning i forbindelse med SREP-processen. De relevante processer er dokumenteret i Tilsynsmanualen.

Punkt 86

Identificeringen af krisetilfælde genereres ikke "automatisk" af et system. For at sikre at ingen krise forbliver uopdaget, har ECB indført et dobbelt overvågningssystem, hvor både Afdelingen for Krisestyring og de fælles tilsynshold overvåger udviklingen. Procedurerne til eskalering af oplysninger til ledelsen er defineret i nødhandlingsplanen og det relevante afsnit i Tilsynsmanualen. Tilsynsrådet opdateres jævnligt på sine møder om status for de banker, der overvåges tæt.

Punkt 88

Se ECB's bemærkninger til punkt V, VII, 14 og 16.

Punkt 89

ECB foretager regelmæssigt vurderinger af tidlig indgriben som led i SREP-cyklen for alle relevante banker i henhold til EBA's retningslinjer. ECB foretager også vurderinger af tidlig indgriben i alle tilfælde, hvor en (sandsynlig) overtrædelse af kapitalkrav eller likviditetskrav forekommer. Alle de sagsakter, som Revisionsretten gennemgik, vedrørte banker med en SREP-score på 3 eller 4, og der var i alle tilfælde blevet udført vurderinger af tidlig indgriben.

Punkt 91

Alle relevante tilgængelige tilsynsresultater blev taget i betragtning (resultater af tilsynsdialoger, bankens løbende foranstaltninger, resultater af inspektioner på stedet, NPL-problematikker, stresstestresultater, valgmuligheder i genopretningsplaner, finansieringsspørgsmål osv.) i vurderingerne af tidlig indgriben i de pågældende tilfælde.

Kriserespons

Punkt 95

Bemærk, at for så vidt angår data på datterselskabsniveau, har de fælles tilsynshold mulighed for at bede deres banker om at levere yderligere data på datterselskabsniveau, og nogle data af denne type blev rent faktisk medtaget i koncernskabelonen.

Punkt 96

Revisionsretten henviser til behovet for en procedure, som kræver af bankerne, at de anvender en specifik nedskrivningspolitik. Som det er tilfældet med alle andre ECB-beføjelser, der er indbygget i FTM-forordningen, er der heller ikke her behov for en særlig procedure. ECB's almindelige beslutningsproces (dvs. vedtagelse i Tilsynsrådet, proceduren med ikkeindsigelse i forhold til Styrelsesrådet osv.) gælder.

Punkt 97

ECB efterlever EBA's retningslinjer om tidlig indgriben (i henhold til punkt 11 i retningslinjerne skal ECB, i tilfælde af at en bank får tildelt SREP-scoren 4, overveje den foranstaltning i forbindelse med tidlig indgriben, der vedrører indsamling af information til værdiansættelsesformål (jf. artikel 27, stk. 1, litra h) i BRRD). Som anført ovenfor foretager ECB altid en vurdering af tidlig indgriben, hvis en bank får tildelt en SREP-score på 4. Disse vurderinger tager højde for i) om betingelser for tidlig indgriben er opfyldt, og i så fald ii) hvilke foranstaltninger der er de mest passende (alle foranstaltninger i BRRD tages i betragtning). Konklusionen er derfor ikke relevant, for ECB har allerede en proces på plads på dette område.

Punkt 99

ECB's tilsynsråd holdes informeret om resultaterne af inspektionerne på stedet i sammenhæng opdateringerne om de enkelte banker. For banker med høje SREP-scorer skal de fælles tilsynshold med jævne mellemrum sende opdateringer til Tilsynsrådet, således at ledelsen altid er informeret om relevante resultater.

Punkt 102

ECB har indledt en drøftelse om ændringer af rammerne for tidlig indgriben (se også ECB's udtalelse CON/2017/47).

Punkt 103

Hvad angår defineringen af foranstaltninger for tidlig indgriben i forskellige scenarier, tvivler vi på, at det er nyttigt at opstille en liste over foranstaltninger for hvert enkelt muligt scenario, da krisetilfælde viser sig på forskellige måder. En kapitalkrise kan f.eks. udvikle sig til en likviditetskrise, og en krise, der udvikler sig langsomt, kan accelerere og kræve mere presserende tiltag. Derfor bør alle tilsynsforanstaltninger og foranstaltninger for tidlig indgriben hele tiden anses som mulige løsninger.

Punkt 105

Tilsynsforanstaltningerne overvåges af de fælles tilsynshold. Foranstaltninger for tidlig indgriben ligner almindelige tilsynsforanstaltninger med hensyn til beslutningstagnings- og overvågningsprocessen, dog med interaktionen med Den Fælles Afviklingsinstans (i overensstemmelse med aftalememorandummet) som ekstra element. Det skal imidlertid bemærkes, at aktiveringen af foranstaltninger for tidlig indgriben sker i sammenhæng med et højt niveau af tilsynsengagement (som defineret i Tilsynsmanualen), hvilket vil sige, at overvågningen af deres gennemførelse også er mere intens.

Punkt 108

ECB's supplerende vejledning om FOLTF-vurderinger bør læses sammen med EBA's retningslinjer, som ECB efterlever. De objektive elementer for FOLTF-vurderinger er nærmere specificeret i EBA's retningslinjer. ECB's yderligere vejledning vedrører kun artikel 18, stk. 4, litra a) i SRM-forordningen, hvor det anses for nødvendigt at specificere politikken vedrørende kravene til fortsat tilladelse og at medtage mere detaljeret operationel vejledning til de fælles tilsynshold.

Punkt 109

Se ECB's bemærkninger til punkt 108 ovenfor. ECB's detaljerede operationelle vejledning gives i tilgift til EBA's retningslinjer.

Punkt 110

Som følge af Revisionsrettens anbefaling i sammenhæng med den første revision af FTM har ECB udarbejdet en uddannelsesplan, som koordineres af Afdelingen for Tilsynsmæssig Kvalitetssikring. Planen omfatter en årlig statusproces, hvor holdene giver udtryk for deres uddannelsesbehov. Efterfølgende arrangeres kurser, der tager sigte på at tilfredsstille disse behov. Tidlig indgriben dækkes på de almindelige krisestyringskurser, der afholdes af medarbejdere i Afdelingen for Krisestyring.

Punkt 111

Det skal bemærkes, at der i 2017 var tre tilfælde, hvor ECB måtte foretage en fuld udrulning af nødhandlingsplanen, hvilket har gjort det muligt at høste erfaringer, som er ved at blive integreret i rammerne for krisestyring.

Punkt 112

ECB stillede et udvalg af relevant dokumentation og information til rådighed for revisionen, herunder:

  • al forhåndenværende information om proces og politik, som vedrører tidlig indgriben
  • stikprøvedokumentation om tre kriseramte banker plus yderligere et tilfælde med en detaljeret tidslinje, suppleret af en afklarende videokonference
  • ECB arrangerede også flere møder og videokonferencer med koordinatorer for og medlemmer af de fælles tilsynshold samt og ledere og eksperter i Afdelingen for Krisestyring.

ECB overholder sine retningslinjer for tidlig indgriben i forbindelse med udarbejdelsen af vurderinger af tidlig indgriben.

Punkt 113

Hvis en vurdering af tidlig indgriben ikke fører til et forslag om en foranstaltning, der skal vedtages, er der ikke behov for en drøftelse af juridisk myndighed. Stilles der imidlertid forslag om foranstaltninger for tidlig indgriben, udarbejdes der et udkast til afgørelse med en beskrivelse af retsgrundlaget og de retlige grunde.

Punkt 118

Se ECB's bemærkninger til punkt 105 og 112.

Punkt 119

Se ECB's bemærkninger til punkt 112.

Konklusioner og anbefalinger

Punkt 120 b)

Dette bør sammenholdes med de positive bemærkninger andetsteds i beretningen, f.eks. vedrørende indførelsen af en ramme for krisestyringsprocedurer (punkt III), den organisatoriske struktur for krisestyring (punkt 20), indførelsen af en proces til at opnå granulære likviditetsdata i krisesituationer (punkt 94) og indgåelsen af et aftalememorandum om interaktion med Den Fælles Afviklingsinstans (punkt 36).

For så vidt angår tidlig indgriben og FOLTF-vurderinger, fokuserer Revisionsrettens konklusioner på manglen på yderligere operationel vejledning. Som det imidlertid er forklaret i ECB's bemærkninger til punkterne 69-72, 97 og 108: i) yderligere ECB-vejledning findes, og ii) denne yderligere vejledning skal læses sammen med EBA's retningslinjer om tidlig indgriben og FOLTF-vurderinger, som begge overholdes af ECB.

Samarbejde og koordinering med hensyn til krisestyring

Punkt 123

Se ECB's bemærkninger til punkt 37 og 38. Delingen af information med Den Fælles Afviklingsinstans øges automatisk, når en bank bliver stressramt. Den Fælles Afviklingsinstans kan anmode om at få yderligere information, der ligger ud over den automatiske forøgelse, og sådanne anmodninger behandles omgående.

Anbefaling 1

ECB kan tilslutte sig denne anbefaling.

  1. Hvad angår WCCA'erne, er arbejdet med at færdiggøre disse WCCA'er godt i gang. Vi fortsætter vores bestræbelser på at afslutte alle WCCA'er, der stadig er under udarbejdelse. Der ventes store fremskridt inden længe, idet processerne og forhandlingerne med de forskellige interessenter er skredet godt frem de seneste par måneder.

    Hvad angår MoU'et med Den Fælles Afviklingsinstans, er revisionen af dette MoU i gang.

  2. Hvad angår finansielle konglomerater, er arbejdet allerede begyndt. Det er muligt, at det første udkast til den interne ramme for supplerende tilsyn med finansielle konglomerater bliver afsluttet i år. Resten af arbejdet vil blive udført i 2018.

Genopretningsplanlægning

Anbefaling 2

ECB kan tilslutte sig denne anbefaling.

  1. Hvad angår kalibreringen af indikatorer for genopretning, har EBA allerede udstedt retningslinjer på området, og der udføres yderligere arbejde som led i revisionen af modulet i Den Fælles Tilsynshåndbog (Single Supervisory Handbook) om vurderinger af genopretningsplaner. I 2017-vurderingscyklen kan de fælles tilsynshold benytte sig af peeranalyse udarbejdet af Afdelingen for Krisestyring til at foretage en vurdering af kalibreringen af indikatorer for genopretning.
  2. Afdelingen for Krisestyring har allerede stillet en skabelon til sammenfattende rapporter til rådighed for de fælles tilsynshold i sammenhæng med 2017-vurderingscyklen (som startede ved udgangen af september 2017). Denne rapport supplerer de eksisterende sammenfattende resultater – tilbagemeldingsbrev, skabelon til vurderinger og den fælles beslutning/EBA-skabelon (til banker under tilsyn af kollegier) – og vil blive anvendt i vurderingsprocessen. De fælles tilsynshold forventes at anvende skabelonen til at udarbejde sammenfattende rapporter i 2017-vurderingscyklen.

Kriseidentifikation

Punkt 125

Se ECB's bemærkninger til de relevante punkter (69-79 og 89-91).

Anbefaling 3

ECB kan tilslutte sig denne anbefaling.

  1. ECB kan tilslutte sig Revisionsrettens forslag om yderligere at udvikle vejledningen om tidlig indgriben, forbinde det til nødhandlingsplanen og definere klare betingelser for overgangen mellem de forskellige faser af nødhandlingsplanen. Parallelt hermed koncentrerer ECB sine bestræbelser om ændringer af den retlige ramme for tidlig indgriben, som den samarbejder med Den Fælles Afviklingsinstans og Europa-Kommissionen om.
  2. ECB kan tilslutte sig Revisionsrettens anbefaling om at fremme brugen af vurderinger af tidlig indgriben, så snart en væsentlig forringelse af en banks økonomiske situation er opdaget. Dette er allerede fast praksis.
  3. ECB kan tilslutte sig Revisionsrettens anbefaling om at sætte fokus på kvalitetssikring i forbindelse med gennemførelsen af den interne vejledning.
Punkt 126

Se ECB's bemærkninger til de relevante punkter (80-86).

Anbefaling 4

ECB kan tilslutte sig denne anbefaling.

Siden FTM's start har ECB arbejdet på at opbygge integrerede it-systemer til at understøtte tilsynsprocessen. I 2017 iværksattes projekter med henblik på at integrere indberetningen af overtrædelser og kriserelateret information i IMAS.

Kriserespons

Punkt 127

Se ECB's bemærkninger til de relevante punkter (96-99).

Anbefaling 5

ECB kan tilslutte sig denne anbefaling.

  1. ECB er af den opfattelse, at den nuværende proces allerede sikrer, at alle relevante tilsynsresultater er kvantificerede.
  2. ECB har allerede en proces på plads, som sikrer, at det er muligt at opnå yderligere information om aktivernes kvalitet i de institutioner, hvis økonomiske situation er markant forværret.
  3. ECB vil udarbejde en regelmæssig konsolideret fremskridtsrapport, som omfatter alle banker, hvor der er påvist problemer med aktivernes kvalitet. Disse oplysninger gives allerede til den øverste ledelse for hver enkelt bank.
Punkt 128

Se ECB's bemærkninger til de relevante punkter (101-104).

Anbefaling 6

ECB kan tilslutte sig anbefaling a), men kan ikke acceptere anbefaling b).

  1. ECB har allerede været i kontakt med Europa-Kommissionen for at afklare spørgsmålene i tilknytning til tidlig indgriben.
  2. ECB er af den opfattelse, at det ikke er nødvendigt at udarbejde fuldstændige scenarier og en potentiel kaskade af foranstaltninger, da krisesituationer viser sig på forskellige måder, og forskellige kombinationer af foranstaltninger kan være nødvendige alt efter de særlige forhold ved den enkelte krisesituation.
Punkt 129

Se ECB's bemærkninger til de relevante punkter (107-109).

Anbefaling 7

ECB kan ikke acceptere denne anbefaling, fordi der allerede er udarbejdet vejledning om FOLTF-vurderinger, som supplerer EBA's FOLTF-retningslinjer. De objektive elementer, som der henvises til i anbefalingen, er beskrevet indgående i EBA's retningslinjer, som ECB efterlever.

Punkt 130

Se ECB's bemærkninger til punkt V, VI, VII, 14, 15 og 16.

Anbefaling 8

ECB kan ikke acceptere ikke denne anbefaling. ECB gav Revisionsretten dokumenter og oplysninger, således at den kunne vurdere den operationelle effektivitet af ECB's forvaltning med hensyn til at indføre krisestyringsprocedurer i tilsynsfunktionen, hvilket er i overensstemmelse med Revisionsrettens mandat, som fremgår af artikel 27.2 i ESCB-statutten og artikel 20, stk. 7, i FTM-forordningen.

ECB vil fortsætte med at samarbejde med Revisionsretten i fuldt omfang, således at den kan udøve sit mandat i henhold til ESCB-statutten og FTM-forordningen.

Forkortelser

BCBS: Baselkomitéen for Banktilsyn

BRRD: Direktivet om genopretning og afvikling af banker

CMG: Krisestyringsgruppe

CMN: Krisestyringsnetværk

CMT: Krisestyringsteam på højt plan

CRD: Kapitalkravsdirektivet

CRM: Krisestyringsafdeling

EBA: Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

ECB: Den Europæiske Centralbank.

ESCB: Europæiske System af Centralbanker

ESMA: Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed

ESRB: Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici

EU: Den Europæiske Union

FOLTF: Nødlidende eller forventeligt nødlidende

FSB: Rådet for Finansiel Stabilitet

FTM: Den fælles tilsynsmekanisme

FTM-forordning: Forordning for den fælles tilsynsmekanisme

GD statistik: Generaldirektoratet for Statistik

G-SIB'er: Globalt systemisk vigtige kreditinstitutter

G-SIFI'er: Globalt systemisk vigtige finansielle institutter

ICAAP: Proces til vurdering af den interne kapital

ILAAP: Proces til vurdering af den interne likviditet

IMAS: Informationsstyringssystem

JST'er: Fælles tilsynshold

LSI: Mindre signifikant institution

MoU: Aftalememorandum

MS: Medlemsstaterne

MUB: Maksimalt udlodningsbeløb

NCA: National kompetent myndighed

RAS: Risikovurderingssystem

Revisionsretten: Den Europæiske Revisionsret

RTS: Reguleringsmæssige tekniske standarder

SB: Tilsynsråd

SI: Signifikant institut

SRB: Den Fælles Afviklingsinstans

SREP: Tilsynskontrol- og vurderingsproces

SRM: Den fælles afviklingsmekanisme

TEUF: Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

WCCA: Skriftlig koordinerings- og samarbejdsordning

Glossar

Den Fælles Afviklingsinstans (SRB): I henhold til en ny afviklingsmekanisme for banker i euroområdet er der overført betydelige beføjelser til Den Fælles Afviklingsinstans. Den Fælles Afviklingsinstans' opgave er at sikre en velordnet afvikling af nødlidende banker med minimale konsekvenser for realøkonomien og de offentlige finanser. Instansen fastlægger ensartede regler og procedurer for nødlidende signifikante banker under ECB-tilsyn og andre grænseoverskridende koncerner. Den eliminerer hindringer for afvikling, f.eks. bankernes interne organisation og drift, grænseoverskridende anerkendelse af afviklingsforanstaltninger.

Den fælles afviklingsmekanisme (SRM): Den fælles afviklingsmekanisme (SRM) er sammen med FTM en af bankunionens søjler. Den er beregnet til at centralisere vigtige kompetencer og ressourcer til forvaltning af et nødlidende kreditinstitut i de deltagende medlemsstater.

Den fælles tilsynsmekanisme (FTM): Den fælles tilsynsmekanisme (FTM) henviser til systemet for banktilsyn i euroområdet. Den fælles tilsynsmekanisme omfatter ECB og de nationale tilsynsmyndigheder i de deltagende lande. Den fælles tilsynsmekanismes hovedmål er:

  • at sikre sikkerhed og soliditet i EU's banksystem
  • at fremme finansiel integration og stabilitet
  • at sikre et ensartet tilsyn

FTM er en af de to søjler i EU's bankunion, sammen med den fælles afviklingsmekanisme.

Den nationale kompetente myndighed (NCA): En national kompetent myndighed er en national myndighed med ansvar for banktilsyn. Den kan enten være en national centralbank eller en særlig enhed, der specifikt beskæftiger sig med banktilsyn, eller en model i to lag. Begrebet bruges til at indarbejde de forskellige typer institutioner, der udfører banktilsyn i hele Europa.

Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB): Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici har til opgave at overvåge risici i det finansielle system i EU som helhed (makrotilsyn).

Direktivet om genopretning og afvikling af banker (BRRD): Direktivet om genopretning og afvikling af banker (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/59/EU af 15. maj 2014 om et regelsæt for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af Rådets direktiv 82/891/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/24/EF, 2002/47/EF, 2004/25/EF, 2005/56/EF, 2007/36/EF, 2011/35/EU, 2012/30/EU og 2013/36/EU samt forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 648/2012 (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 190)).

Forordning for den fælles tilsynsmekanisme (FTM-forordningen): Forordningen for den fælles tilsynsmekanisme (Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 af 15. oktober 2013 om overdragelse af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter) (EUT L 287 af 29.10.2013, s. 63).

Fælles tilsynshold (JST'er): Det daglige tilsyn med signifikante institutter inden for (FTM) gennemføres af fælles tilsynshold (JST'er). De fælles tilsynshold omfatter personale fra både ECB og de nationale kompetente myndigheder i de lande, hvor kreditinstitutter, bankdatterselskaber eller de signifikante grænseoverskridende filialer i en given bankkoncern har hovedsæde. Et fælles tilsynshold er oprettet for hvert signifikant institut.

Globalt systemisk vigtige finansielle institutter (G-SIFI'er): I november 2011 offentliggjorde Rådet for Finansiel Stabilitet (FSB) en integreret række politiske foranstaltninger til at løse de systemiske og moralske risici forbundet med banker af systemisk betydning. Ved hjælp af en metode udviklet af Baselkomitéen for Banktilsyn identificerede Rådet for Finansiel Stabilitet i denne publikation en iførste gruppe af store banker som globalt systemisk vigtige finansielle institutter (G-SIFI).

Kapitalkravsdirektivet (CRD): Kapitalkravsdirektivet (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338).

Krisestyringsgruppe: Nationale og centrale værtsmyndigheder for alle G-SIFI'er bør opretholde krisestyringsgrupper med det formål at styrke beredskabet over for og fremme forvaltningen og løsningen af en grænseoverskridende finanskrise, der påvirker virksomheden. Krisestyringsgrupperne bør omfatte tilsynsmyndigheder, centralbanker, afviklingsmyndigheder, finansministerier og de offentlige myndigheder, der er ansvarlige for garantiordninger i de jurisdiktioner, der er hjemsted eller vært for enheder i gruppen, der er væsentlige for dens afgørelser, og de bør samarbejde tæt med myndighederne i andre jurisdiktioner, hvor virksomheder har en systemisk tilstedeværelse.

Krisestyringsnetværk: Et netværk af krisestyringsfunktioner i nationale kompetente myndigheder.

Maksimalt udlodningsbeløb (MUB): Det maksimale beløb, en bank må udbetale, f.eks. i bonusser eller dividender.

Nødlidende eller forventeligt nødlidende-vurdering (FOLTF): En vurdering foretaget af tilsynsmyndigheden eller afviklingsmyndigheden, hvis en bank overtræder eller i fremtiden forventeligt vil overtræde krav i henhold til fortsat tilladelse, som kan udløse insolvens- eller afviklingsprocedurer. Årsagen til en sådan bestemmelse omfatter, men er ikke begrænset til følgende: Den har lidt eller vil sandsynligvis lide tab, som opsluger dens kapitalgrundlag, dens aktiver er, eller vil sandsynligvis i nær fremtid være mindre end dens passiver, den er eller vil i nær fremtid forventeligt være ude af stand til at betale sin gæld.

Tilsynskontrol- og vurderingsprocessen (SREP): Tilsynskontrol- og vurderingsprocessen for banker under direkte tilsyn af ECB udføres af JST'er for at sikre, at institutter under tilsyn har passende ordninger, strategier, procedurer og mekanismer på plads, at de opretholder tilstrækkelig kapital og likviditet i henhold til de relevante regler, og at de har en sund forvaltning og dækning af risici, som de er eller kan blive udsat for. SREP-processen medfører en individuel karakter for hver bank.

Slutnoter

1 FTM henviser til systemet for banktilsyn i EU. FTM omfatter ECB og de nationale tilsynsmyndigheder i de deltagende lande. Hovedformålet er at forbedre stabiliteten i det europæiske banksystem, øge den finansielle integration og stabilitet og sikre ensartede tilsyn.

2 BCBS Core Principles for Effective Banking Supervision (2012), s. 4.

3 Jf. Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 af 15. oktober 2013 om overdragelse af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter.

4 SREP - "supervisory review and evaluation process" (tilsynskontrol- og vurderingsprocessen). Hovedformålet med SREP er at sikre, at institutionerne har truffet de fornødne foranstaltninger (herunder strategier, processer og mekanismer) og har tilstrækkelig kapital og likviditet til at sikre forsvarlig forvaltning og dækning af deres risici.

5 Vores mandat til revision af, hvor effektiv ECB's forvaltning er i operationel henseende, bekræftes udtrykkeligt i artikel 27.2 i protokollen (nr. 4) om statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank og artikel 20, stk. 7, i FTM-forordningen.

6 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF

7 Jf. punkt 126-137 i særberetning nr. 29/2016: "Den fælles tilsynsmekanisme - God start, men der er behov for yderligere forbedringer" http://www.eca.europa.eu/da/Pages/DocItem.aspx?did=39744).

8 Særberetning nr. 29/2016.

9 F.eks. CRD IV.

10 Artikel 115 i CRD IV og artikel 5 i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/98 af 16. oktober 2015.

11 Jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/87/EF om supplerende tilsyn med kreditinstitutter, forsikringsselskaber og investeringsselskaber i et finansielt konglomerat (EUT L 35 af 11.2.2003, s. 1), Formålet med direktivet er at angive fælles standarder for tilsyn med finansielle konglomerater.

12 I henhold til artikel 4, stk. 1, litra h), i FTM-forordningen skal ECB deltage i supplerende tilsyn med et finansielt konglomerat i tilknytning til de kreditinstitutter, der indgår i det, og fungere som koordinator, når ECB er udpeget til dette i den relevante EU-ret

13 Artikel 18, stk. 2, i Kommissionens delegerede forordning 2016/98 kræver, at den konsoliderende tilsynsmyndighed redegør for foranstaltninger og aktioner (truffet eller planlagt) over for kollegiemedlemmerne. WCCA-skabelonen refererer kun til myndighedernes bestræbelser på hurtigst muligt at dele det mindsteniveaue for oplysninger, der henvises til i artikel 114 i CRD IV, hvilket er mindre eksplicit end kravet i Kommissionens delegerede forordning.

14 Artikel 6, stk. 4 i BRRD.

15 Artikel 6, stk. 2, i BRRD.

16 Ifølge tilsynsvejledningen, bør JST'erne tillade nationale eksperter fra horisontale funktioner at deltage i overvejelserne vedrørende vurderingen af genopretningsplaner.

17 EBA retningslinjer for indikatorer for genopretningsplaner - EBA-GL-2015-02.

18 Rapporterne sigter mod at hjælpe de tilsynsmyndigheder, der foretager vurderinger, med at udpege de vigtige elementer, som institutionerne skal overveje, når de udformer deres genopretningsplaner. Jf. EBA's sammenlignende rapport om genopretningsplanlægning vedrørende styringsordninger og indikatorer, s. 4.

19 I denne henseende står der i tilsynsvejledningen, at resultaterne af en vurdering skal indarbejdes i SREP. Eventuelle fund og mangler udpeget i vurderingen af genopretningsplaner bør overvejes, når intern forvaltning og kontrol i hele institutionen vurderes. Denne vejledning forbliver imidlertid ret generisk, hvilket blev bekræftet af vores interviews med fælles tilsynshold.

20 Institutspecifikke krisestyringsteams fungerer som FTM's centrale interne koordinationsorgan med hensyn til tilsynsforanstaltninger, der er nødvendige for at afbøde en krisesituation. De er også det centrale netværk til udveksling af oplysninger og koordinering af ECB's tilsynsmæssige respons.

21 Denne sondring viste sig at være særligt mangelfuld i forbindelse med identificering og detaljeret kortlægning af juridiske enheder, kritiske funktioner og forretningsområder, som alle lod til at have ringe relevans for genopretningsplanlægning.

22 Én bank havde ikke modtaget et tilbagemeldingsbrev til tiden efter første runde med indsendelser. De seks andre kommentarer vedrørte anden runde.

23 Revisionssporet er et system, der sporer de detaljerede transaktioner eller oplysninger vedrørende et emne. Det er registreringen af de ændringer, der er foretaget i en specifik database eller fil.

24 Risikovurderingssystemet evaluerer kreditinstitutternes risikoniveau og kontrol

25 EBA-retningslinjer for udløsere til anvendelse af foranstaltninger for tidlig indgriben i henhold til artikel 27, stk. 4, i direktiv 2014/59/EU og EBA/GL/2015/03 af 29. juli 2015.

26 Kun den samlede SREP-karakter nævnes, men ikke de RAS-komponenter, der er en del af ECB's kriseidentifikator i henhold til dens interne processer.

27 I nogle tilfælde var forsinkelsen på over 6 måneder.

28 Den relevante retningslinje fastsætter, at afgørelsen om, hvorvidt en institution er nødlidende eller forventeligt nødlidende, er underlagt den relevante myndigheds skøn, men at retningslinjerne fastsætter brede elementer, som dette skøn bør baseres på. Identifikationen af et enkelt objektivt element, som er præciseret i disse retningslinjer med hensyn til en bestemt institution bør hverken føre til en automatisk afgørelse om, at den er nødlidende eller forventeligt nødlidende, eller automatisk udløse afviklingsforanstaltninger. Tværtimod bør de relevante myndigheder i hvert enkelt tilfælde træffe afgørelse om, hvorvidt institutionen er nødlidende eller forventeligt nødlidende, på grundlag af en omfattende vurdering af både kvalitative og kvantitative objektive elementer under hensyntagen til alle andre omstændigheder og oplysninger med relevans for institutionen. Endvidere er det sæt af objektive elementer, der er fastsat i disse retningslinjer, ikke udtømmende og forhindrer ikke de relevante myndigheder i at tage hensyn til andre overvejelser, der signalerer, at en institution er nødlidende eller forventeligt nødlidende.

Begivenhed Dato
Revisionsplanen vedtaget/Revisionen påbegyndt 28.2.2017
Udkastet til beretning officielt sendt til Den Europæiske Centralbank 3.11.2017
Den endelige beretning vedtaget efter den kontradiktoriske procedure 12.12.2017
De officielle svar fra Den Europæiske Centralbank modtaget på alle sprog 14.12.2017

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger præsenterer resultaterne af forvaltningsrevisioner og juridisk-kritiske revisioner vedrørende specifikke EU-budgetområder eller forvaltningsspørgsmål. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udformer Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne beretning er udarbejdet af Revisionsafdeling IV - der ledes af Baudilio Tomé Muguruza, medlem af Revisionsretten - som har fokus på områderne regulering af markeder og konkurrenceøkonomi. Revisionsarbejdet blev udført under ledelse af Kevin Cardiff, medlem af Revisionsretten. I forbindelse med udarbejdelsen af beretningen fik han støtte fra kabinetschef Gediminas Mačys og attaché Shane Enright, direktør Tony Murphy, direktør Zacharias Kolias samt opgaveansvarlig Mirko Gottmann. Revisionsholdet bestod af Paraskevi Demourtzidou, Jörg Genner, Violeta Radu og Giorgos Tsikkos.

Fra venstre til højre: Paraskevi Demourtzidou, Shane Enright, Jörg Genner, Mirko Gottmann, Kevin Cardiff, Giorgos Tsikkos, Zacharias Kolias, Violeta Radu, Gediminas Mačys.

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu)

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018

PDF ISBN 978-92-872-9096-0 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/305052 QJ-AB-17-027-DA-N
HTML ISBN 978-92-872-9076-2 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/087182 QJ-AB-17-027-DA-Q

© Den Europæiske Union, 2018

Tilladelse til at anvende eller gengive fotos eller andet materiale, hvortil Den Europæiske Union ikke har ophavsretten, skal indhentes direkte hos indehaveren af ophavsretten.

SÅDAN KONTAKTER DU EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

SÅDAN FINDER DU OPLYSNINGER OM EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: http://europa.eu

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling fra EU Bookshop på: http://publications.europa.eu/eubookshop.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se https://europa.eu/european-union/contact_da).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1951) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikke-kommercielle formål.