Särskild rapport
nr10 2018

Ordningen för grundstöd för jordbrukare är operativt sett på rätt väg men har endast i begränsad utsträckning lett till förenkling, mer riktat stöd och konvergens av stödnivåer

Om rapporten Med årliga utgifter på runt 18 miljarder euro är ordningen för grundstöd, som infördes 2015, EU:s största ordning för inkomststöd för jordbrukare. Vi konstaterade att ordningen operativt sett är på rätt väg men att den endast i begränsad utsträckning har lett till förenkling, mer riktat stöd och konvergens av stödnivåer.
Vi har ett antal rekommendationer till kommissionen om korrigeringen av stödrättigheter för jordbrukare, de utbetalande organens viktigaste kontroller, systemen för spridning av information bland medlemsstaterna och de nationella attesterande organens roll.
För nästa programperiod efter 2020 rekommenderar vi att kommissionen analyserar de faktorer som påverkar inkomster för alla grupper av jordbrukare, deras behov av inkomststöd och värdet av de kollektiva nyttigheter som jordbrukare tillhandahåller. De åtgärder för inkomststöd för jordbrukare som föreslås bör från början vara kopplade till lämpliga operativa mål och referensvärden mot vilka deras resultat kan jämföras.

Denna publikation finns på 23 språk och i följande format:
PDF
PDF General Report

Sammanfattning

I

Genom 2013 års reform av den gemensamma jordbrukspolitiken infördes en ny ordning för grundstöd för jordbrukare som tillämpas i 18 medlemsstater1. Ordningen för grundstöd syftar, på samma sätt som dess föregångare, systemet med samlat gårdsstöd, till att ge ett grundläggande inkomststöd för jordbrukare och således bidra till hållbar livsmedelsproduktion i EU, utan att snedvrida produktionsbeslut. Med årliga utgifter på runt 18 miljarder euro som beviljas ungefär 4 miljoner jordbrukare utgör det EU:s största ordning för inkomststöd för jordbrukare.

II

Den övergripande revisionsfrågan i denna rapport var huruvida kommissionen och medlemsstaterna har inlett ordningen för grundstöd på ett korrekt sätt. Vi drar slutsatsen att ordningen operativt sett är på rätt väg, men att den endast i begränsad utsträckning har lett till förenkling, mer riktat stöd och konvergens av stödnivåer.

III

Införandet av ordningen för grundstöd krävde stora ansträngningar av de nationella myndigheterna, men kontrollsystemen i de medlemsstater vi besökte minskade i hög grad risken för felaktig beräkning och tilldelning av rättigheter. De resulterande betalningarna inom ordningen för grundstöd innehöll generellt sett inga väsentliga fel. År 2017 var dock i vissa fall värdena för rättigheter inom ordningen för grundstöd fortfarande felaktiga, endast preliminärt beräknade eller baserade på uppskattningar, och vissa utbetalande organ som vi besökte stod inför särskilda svårigheter.

IV

Kommissionen gav medlemsstaterna omfattande vägledning i denna process. Trots de förtydliganden som gjordes tolkade medlemsstaterna inte alltid vissa beräkningsregler på samma sätt och lämnade inte all övervakningsinformation till kommissionen. Sammantaget gav kommissionens egna revisioner goda resultat, men den kunde ha begärt mer av de attesterande organen.

V

En av de vägledande principerna i 2013 års reform av GJP var förenkling. De komplexa EU-reglerna om ordningen för grundstöd och stödberättigande mark innehöll talrika alternativ och undantag för genomförandet av ordningen. De regler och alternativ för beräkning som valdes av medlemsstaterna främjade inte alltid förenkling, utan ledde i vissa fall till mer komplexitet, ökade bördan för de nationella myndigheterna och gjorde det möjligt för vissa jordbrukare att skapa icke-planerade vinstökningar.

VI

Genom 2013 års reform av GJP infördes en negativ förteckning vars syfte var att utesluta stödmottagare vilkas huvudsakliga funktion inte var jordbruk. Användningen av denna förteckning var endast delvis ändamålsenlig, kunde leda till olika behandling av liknande sökande och utgjorde en betydande administrativ börda för utbetalande organ. Med beaktande av dessa svårigheter kom rådet och parlamentet överens om att medlemsstaterna – från och med 2018 – får besluta huruvida de ska minska de kriterier genom vilka sökande kan styrka sin ställning som ”aktiv jordbrukare” eller sluta använda den ”negativa förteckningen”.

VII

Genom reformen utökades också de kategorier av mark för vilken stöd kan ges, och medlemsstaterna gavs möjlighet att vidta åtgärder för att minska risken för spekulativa ansökningar. I ett försök att bättre rikta stöd mot jordbruksmark skapades dock svåra genomförandeproblem.

VIII

2013 års reform av GJP utgjorde ett steg mot mer likvärdiga stödnivåer per hektar. Enligt reformen bör alla stödrättigheter som aktiveras under 2019 i en medlemsstat eller i en region som regel ha ett enhetligt enhetsvärde, men endast sex av de 18 medlemsstaterna valde detta alternativ för hela eller en stor del av sitt territorium, utökat med en sjunde till 2020. Som ett undantag tilläts de andra medlemsstaterna att beakta historiska faktorer vid beräkningen av värdet för de stödrättigheter som jordbrukare bör ha 2019. Medlemsstaternas val har haft en betydande inverkan på graden av omfördelning av stöd, och jordbrukare kunde i vissa fall frysa särskilt höga stödnivåer som var ett resultat av tidigare bidragsnivåer.

IX

Ordningen för grundstöd tenderar, i och med dess huvudsakliga koppling till areal, att gynna större jordbruk. På grund av ordningens utformning förväntar sig kommissionen att det genom 2013 års reform av GJP kommer att ske en större förmögenhetsbildning i form av ökade markpriser på grund av stödet, vilket gynnar ägare av jordbruksmark.

X

Stödet inom ordningen för grundstöd är en betydande inkomstkälla för många jordbrukare, men det har inneboende begränsningar. Det beaktar inte marknadsvillkor, användningen av jordbruksmarken eller jordbruksföretagets särskilda omständigheter och är inte baserat på en analys av jordbrukarnas övergripande inkomstsituation.

XI

Målet i fördraget om att tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard och det allmänna GJP-målet om hållbar livsmedelsproduktion och hållbara inkomster för jordbrukare har ännu inte omsatts i mätbara mål, och det finns inga referensvärden som resultaten skulle kunna jämföras med.

XII

Vad beträffar den nuvarande ordningen för grundstöd som gäller till 2020 har vi ett antal rekommendationer till kommissionen om beräkningen och tilldelningen av rättigheter inom ordningen. Rekommendationerna gäller lämpligt genomförande av de utbetalande organens viktigaste kontroller, kommissionens system för spridning av information bland medlemsstaterna och de attesterande organens roll.

XIII

Vad gäller utarbetandet av kommissionens förslag för nästa programperiod rekommenderar vi att den analyserar de faktorer som påverkar inkomster för alla grupper av jordbrukare, deras behov av inkomststöd och värdet av de kollektiva nyttigheter som jordbrukare tillhandahåller, och att den från början kopplar de föreslagna åtgärderna till lämpliga operativa mål och referensvärden med vilka stödets resultat skulle kunna jämföras.

Inledning

01

Att höja produktiviteten inom jordbruket och därmed tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard är centrala mål i fördraget och en viktig fråga inom den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP)2. Före 1992 inriktades GJP på stöd till garanterade priser (interventionspriser) för jordbruksprodukter. Det ledde till omfattande överproduktion och en oproportionerlig ökning av EU:s utgifter. I och med 1992 års reform av GJP sänktes interventionspriserna på spannmål och nötkött, och större jordbruksföretag blev tvungna att ta ut delar av sin mark ur produktionen. Som kompensation för det förväntade inkomstbortfallet till följd av sänkta priser på spannmål och nötkött fick producenterna direktstöd som var kopplat till den besådda arealen eller till djurantalet. Den sammantagna utgiftsnivån begränsades genom sektorspecifika regionala eller nationella tak.

02

Genom 2003 års reform av GJP förändrades inte den direktstödets totala nivå. Däremot infördes ett system för inkomststöd för jordbrukare knutet till jordbruksareal men utan skyldighet att producera (”frikoppling”), kallat systemet med samlat gårdsstöd. Ett liknande system, som dock var av övergångskaraktär, systemet för enhetlig arealersättning, fanns tillgängligt för jordbrukare i medlemsstater som gick med i EU 2004 och 2007. Allteftersom stöd inom olika jordbrukssektorer gradvis integrerades i systemet med samlat gårdsstöd blev detta EU:s största system för inkomststöd för jordbrukare.

03

I vårt tidigare arbete med systemet med samlat gårdsstöd konstaterade vi att detta system säkerställde en viss nivå av inkomststöd och gav jordbrukare frihet att producera vad som efterfrågades på marknaderna. Vi identifierade dock även en brist på precision vad gällde hur nyckeltermer som ”jordbrukare”, ”stödberättigande mark” och ”jordbruksverksamhet” definierades. Vi rekommenderade att stöd borde riktas till ”aktiva jordbrukare”, att stödberättigande mark och jordbruksverksamhet borde definieras tydligare och att beräkningen av stödrättigheter borde baseras på de rådande jordbruksvillkoren i de olika regionerna3. Vi konstaterade även att systemet med samlat gårdsstöd innehöll beräkningsfel och internkontrollbrister i medlemsstater och rekommenderade att utbetalningsställen borde korrigera felaktigheter och införa tydliga förfaranden med ändamålsenliga kontroller av att de uppgifter som ligger till grund för beräkningarna är tillförlitliga och av att stödrättigheterna är korrekta4.

04

Systemet med frikopplat stöd fortsatte efter 2013 års reform av GJP men åtföljdes av en smärre minskning av den totala tillgängliga budgeten för direktstöd för perioden 2014–20205. Genom reformen infördes en ny struktur för direktstöd för jordbrukare som består av ordningen för grundstöd6, som även är öppen för medlemsstater som införde systemet för enhetlig arealersättning, ett stöd för jordbruksmetoder med gynnsam inverkan på klimatet och miljön7 och stöd till unga jordbrukare8. Dessutom kan medlemsstater utnyttja ett antal alternativ som förväntas leda till en bättre riktning av stödet för jordbrukare till sektorer eller regioner som befinner sig i ekonomiska svårigheter, eller till mindre jordbruksföretag.

05

Ordningen för grundstöd trädde i kraft från och med ansökningsåret 2015 (med stöd finansierat genom 2016 års EU-budget) och tillämpas för närvarande av 18 medlemsstater9. Det är EU:s största ordning för direktstöd för jordbrukare, kostar runt 18 miljarder euro per år och finansieras till fullo genom EU:s budget. Under 2015 erhöll ungefär fyra miljoner jordbruksföretag i EU stöd inom ordningen för grundstöd. Kommissionen beräknar, på grundval av medlemsstaternas beslut om hur det nationella budgettaket ska fördelas till de olika systemen för direktstöd, de belopp som varje år är tillgängliga för stöd inom ordningen för grundstöd vilket säkerställer att en maximal andel av den tillgängliga budgeten kan fördelas till jordbrukarna10. Som en följd av det kan grundstödsordningens stödandel av av det totala direktstödet från EU variera kraftigt i medlemsstaterna (se figur 1).

Figur 1

Grundstödsordningens stödandel av det totala direktstödet från EU per medlemsstat under 2015

Källa: Europeiska revisionsrätten.

06

I EU:s rättsliga ram för 2013 års reform av GJP definieras hållbar livsmedelsproduktion som ett allmänt mål för direktstöd11. Ordningen för grundstöd syftar, på samma sätt som dess föregångare, systemet med samlat gårdsstöd, till att ge ett grundläggande inkomststöd för jordbrukare utan att snedvrida produktionsbeslut12. Detta bör skapa ett skyddsnät för jordbrukare som är utsatta för en hög volatilitet i marknadspriserna för sina produkter och således bidra till att stabilisera deras inkomster, samtidigt som de kan fatta produktionsbeslut baserade på marknadens efterfrågan. I och med att ordningen tillhandahåller frikopplat stöd är den oberoende av jordbruksproduktion och därmed i linje med internationella handelsavtal13.

07

Betalningen av stöd sker på villkor att jordbruksarealer hålls i ett skick som gör dem lämpliga för bete eller odling. Det bidrar till att EU:s produktionspotential inom jordbruket bibehålls och således till att man undviker att mark överges. Jordbruksföretag som erhåller stöd ska uppfylla miniminormer för bibehållande för att säkerställa god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden för marken samt respektera vissa skyldigheter vad gäller livsmedelssäkerhet, djurhälsa och växtskydd samt djurskydd för sitt jordbruk (tvärvillkor). Detta ska bidra till att man uppnår andra allmänna GJP-mål med anknytning till markanvändning, till exempel markskydd, biologisk mångfald och begränsning av klimatförändringar.

Centrala delar av ordningen för grundstöd

08

Tillgång till stöd inom ordningen för grundstöd ges under förutsättning av innehav av stödrättigheter (”stödrättigheter inom ramen för ordningen för grundstöd”). Varje rättighet ger innehavaren en överförbar rätt till en årlig betalning av ett givet belopp av stöd inom ordningen för grundstöd, förutsatt att den redovisas tillsammans med en hektar stödberättigande jordbruksmark (”aktivering”). I princip omfattar detta all åkermark, permanent gräsmark och mark med permanenta grödor. Det maximala sammanlagda värdet för alla rättigheter inom ordningen för grundstöd i en viss region eller medlemsstat ligger under ett fast budgettak.

09

Stödberättigande för ordningen för grundstöd (och innehav av rättigheter inom ramen för den) är också en förutsättning för att jordbrukare ska erhålla annat direktstöd, såsom ”miljöanpassningsstödet”, omfördelningsstödet14 eller stödet till unga jordbrukare. De flesta medlemsstater valde att betala ut ”miljöanpassningsstödet” – och många stödet till ”unga jordbrukare” – som en fast procentandel av värdet för de stödrättigheter som aktiverats av sökande. Detta innebär att en felaktig tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd (vad gäller värde och antal) även påverkar korrektheten för stöd inom andra system för direktstöd.

10

Ordningen för grundstöd är riktad till jordbrukare. Jordbrukare definieras som alla fysiska eller juridiska personer, eller grupper av sådana, som utövar en jordbruksverksamhet där de antingen producerar jordbruksprodukter, håller jordbruksmark i ett skick som gör den lämplig för bete eller odling eller bedriver en minimiverksamhet på jordbruksarealer som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling.

11

För att se till att stödet riktas bättre till ”aktiva jordbrukare” var det från och med 2015 ett krav att vissa företag som kunde vara verksamma inom markförvaltning men vilkas yrkesmässiga verksamhet endast marginellt utgjordes av jordbruksverksamhet, såsom flygplatser, järnvägstjänster, vattenverk, fastighetstjänster eller personer som driver permanenta sport- eller rekreationsanläggningar och som fått direktstöd över den tröskel som fastställts av medlemsstaterna15, styrka att deras jordbruksverksamhet var betydande om de ansökte om stöd. Medlemsstaterna tilläts anta strängare regler genom att lägga till ytterligare verksamheter till förteckningen eller genom att generellt utesluta alla personer vilkas jordbruksverksamhet endast utgjorde en obetydlig del av deras samlade ekonomiska verksamhet eller vilkas huvudsakliga affärsverksamhet inte utgjordes av jordbruksverksamhet.

12

Inom det tidigare systemet med samlat gårdsstöd berodde värdena på stödrättigheterna i de flesta medlemsstaterna på värdet av de historiska stödutbetalningarna kopplade till produktion som varje jordbrukare hade erhållit under en viss referensperiod16. Som ett resultat kunde enskilda stödnivåer per hektar därför variera betydligt mellan jordbrukare beroende på deras historiska stödnivåer17.

13

2013 års reform av GJP syftade till att över tid avlägsna – eller åtminstone minska – dessa historiska inslag i värdena för stödrättigheter och föra dem närmare enhetliga värden per hektar till senast 2019 (”intern konvergens”). För att undvika drastiska negativa ekonomiska följdverkningar för jordbrukarna kunde medlemsstaterna bibehålla ett historiskt inslag i värdet för stödrättigheter bortom 2019. Det innebär att värdet för jordbrukares historiska stöd inom tidigare system för kopplat stöd kommer att fortsätta att återspeglas i värdena för rättigheter inom ordningen för grundstöd till dess att GJP reformeras på nytt. Enligt vad som fastställs i punkt 67 nedan kommer dock inverkan av denna divergens att minskas under perioden fram till 2019.

14

Mellan 2016 och 2019 ändras de tillgängliga beloppen inom ordningen för grundstöd ytterligare eftersom medlemsstaternas nationella tak kommer att sänkas eller höjas (”extern konvergens”)18.

15

Medlemsstaterna kunde välja mellan tre grundmodeller för att fastställa värdet för rättigheterna inom ordningen för grundstöd (se figur 2):

Figur 2

Grundmodeller för genomförande av ordningen för grundstöd

Källa: Europeiska revisionsrätten.

16

Inom ramen för grundmodellerna för ordningen för grundstöd hade medlemsstaterna ett antal alternativ för att genomföra ordningen. Dessa alternativ gör det möjligt för medlemsstaterna att tillämpa nationella preferenser för den nivå på vilken de önskar tillämpa ordningen (nationell eller regional), beräkningen av referensbelopp för jordbrukare och värden för deras rättigheter inom ordningen för grundstöd, hur stöd bättre kan riktas till ”aktiva jordbrukare” och hur området som är berättigat till tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd fastställs19.

Beräkning och tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd

17

Medlemsstaterna måste 2015 fastställa rättigheter inom ordningen för grundstöd och tilldela dem till jordbrukare. De var även tvungna att öronmärka ett visst belopp av den tillgängliga budgeten i en nationell reserv för tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd till unga jordbrukare, jordbrukare som etablerar jordbruksverksamhet eller jordbrukare som befinner sig i särskilda situationer20.

18

I alla modeller för ordningen för grundstöd var i regel antalet rättigheter som tilldelats jordbrukare lika med det antal stödberättigande jordbrukshektar som de odlade under 2015. Värdet berodde på den specifika modell för ordningen för grundstöd som medlemsstaten eller regionen hade valt. Där medlemsstater redan 2015 tillämpade en schablonmodell för ordningen för grundstöd erhöll alla jordbrukare i en viss region rättigheter inom ordningen för grundstöd med samma enhetsvärde per hektar (se figur 3).

Figur 3

Faktorer i beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd (schablonmodellen)

*) Exklusive arealen för stödrättighet från den nationella reserven

Källa: Europeiska revisionsrätten.

19

I de medlemsstater som valde en konvergensmodell för ordningen för grundstöd, det vill säga som inte tillämpade enhetliga värden per hektar under 2015, baserade de nationella myndigheterna i princip sina beräkningar på följande sex faktorer (se figur 4)21:

  • 2015 års totala stödberättigande jordbruksareal för alla ”aktiva jordbrukare” i en viss medlemsstat eller region.
  • 2015 års stödberättigande jordbruksareal för varje enskild sökande.
  • 2015 års sökandes enskilda referensbelopp för 201422.
  • De totala referensbeloppen för 2014 för alla 2015 års ”aktiva jordbrukare”.
  • De nationella eller regionala taken tillämpliga under 2015 för ordningen för grundstöd.
  • Det nationella eller regionala målvärdet (nationellt eller regionalt genomsnitt) för 2019.

Figur 4

Faktorer i beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd (konvergensmodeller)

*) Exklusive arealen för stödrättighet från den nationella reserven

Källa: Europeiska revisionsrätten.

20

Ett gemensamt drag för alla konvergensmodeller var att medlemsstaternas utbetalande organ skulle fastställa det enskilda referensbeloppet för varje jordbrukare och hantera förändringar av en jordbrukares personliga ställning, såsom sammanslagningar, uppdelningar eller överlåtelser av mark som skedde mellan 2014 och 2015. För att undvika komplexitet kunde medlemsstater som hade tillämpat ordningen för grundstöd på regional basis bibehålla befintliga rättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd, vilka blev rättigheter inom ordningen för grundstöd23.

Kommissionens och medlemsstaternas roller vid införandet av ordningen för grundstöd

21

Kommissionen och medlemsstaterna är gemensamt ansvariga för förvaltningen av ordningen för grundstöd och andra system för direktstöd. Kommissionen har dock det slutgiltiga ansvaret för genomförandet av budgeten24. Det innebär att kommissionen behövde säkerställa att ordningen för grundstöd genomfördes korrekt genom lämpliga delegerade rättsakter, genom övervakning av förvaltningen av ordningen för grundstöd i medlemsstaterna och genom regelefterlevnadsrevisioner av kontrollsystemen för administration av ordningen. Om det nationella genomförandet inte uppfyller EU:s rättsliga ram kan kommissionen tillämpa finansiella korrigeringar.

22

Medlemsstaterna beräknade rättigheter inom ordningen för grundstöd och registrerade dem i en specifik databas. De behövde också säkerställa att ackrediterade utbetalande organ därefter betalade ut stöd inom grundstödsordningen till jordbrukare. I detta syfte var de nationella myndigheterna tvungna att använda det integrerade administrations- och kontrollsystemet (IACS) för att säkerställa att stödet var korrekt och att oriktigheter förhindrades. Genom användning av tillförlitliga uppgifter om jordbruksarealer och ett system med automatiska korskontroller bör IACS även bidra till att jordbrukare gör korrekta redovisningar och således på ett effektivt sätt identifiera möjliga oriktigheter. Dessutom krävdes ett oberoende nationellt attesterande organ för att granska lagligheten och korrektheten i alla EU-utgifter som de utbetalande organen fördelade. I figur 5 visas kommissionens och medlemsstaternas roller vid genomförandet av ordningen för grundstöd.

Figur 5

Kommissionens och medlemsstaternas roller vid genomförandet av ordningen för grundstöd

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Revisionens inriktning och omfattning och samt revisionsmetod

23

Målet med denna revision var att fastställa huruvida kommissionen och medlemsstaterna 2015 införde ordningen för grundstöd i linje med EU:s rättsliga ram och målen för GJP. I detta sammanhang granskade vi även aspekter som var en följd av utformningen av ordningen för grundstöd som en ordning som tillhandahåller frikopplat inkomststöd för jordbrukare. Vi försökte besvara följande övergripande revisionsfråga:

Ordningen för grundstöd för jordbrukare – har kommissionen och medlemsstaterna inlett ordningen på ett korrekt sätt?

24

För att besvara denna fråga undersökte vi huruvida

  • medlemsstaternas kontrollsystem minskade risken för att stödrättigheter inom ordningen för grundstöd beräknas felaktigt,
  • kommissionen på ett adekvat sätt stödde medlemsstaternas införande av grundstödet och i tillräcklig grad övervakade och granskade medlemsstaterna,
  • införandet av ordningen för grundstöd bidrog till förenkling för både jordbrukare och myndigheter och var i linje med målen för GJP.
25

Vi utförde vår revision mellan september 2016 och april 2017 och den inbegrep följande:

  • En enkät som skickades till alla 18 medlemsstater som hade infört ordningen för grundstöd för att få nyckeluppgifter och nyckelinformation om deras modell och genomförande. I tillämpliga fall använde vi dessa resultat i vår rapportering.
  • Besök vid Europeiska kommissionen – generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling – och i sex medlemsstater (Tyskland [Niedersachsen], Grekland, Spanien, Frankrike, Italien och Förenade kungariket [England och Skottland]) som valts ut på grundval av deras andel av den tillgängliga EU-budgeten för ordningen för grundstöd och den specifika modell som de hade valt för genomförande av ordningen. Vi utförde intervjuer, analyserade förfaranden och uppgifter samt gick igenom relevanta handlingar.
  • Revision av ett urval av 400 dokument för jordbrukares stödrättigheter från ansökningsåret 2015. Vi valde delvis ut dem slumpvis och delvis på grundval av en riskbedömning i syfte att granska beräkningarna av rättigheter inom ordningen för grundstöd och de viktigaste tillämpade kontrollerna.

Dessutom beaktade vi resultaten från vårt arbete för 2016 års revisionsförklaring.

Iakttagelser

Kontrollsystem i de medlemsstater vi besökte minskade i hög grad risken för felaktig beräkning och tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd, men nationella val kunde utgöra särskilda utmaningar för vissa utbetalande organ

De flesta medlemsstaterna klarade av utmaningarna, och generellt sett innehöll inte stöd inom ordningen för grundstöd till jordbrukare något väsentligt fel

26

Alla de medlemsstater vi besökte stod inför ett antal utmaningar vid genomförandet av ordningen för grundstöd. Deras karaktär berodde i hög grad på de val som de hade gjort. Mer specifikt behövde de göra följande:

  • Kontrollera de sökandes berättigande till stöd inom ordningen för grundstöd, det vill säga huruvida de hade varit mottagare av direktstöd under 2013 och var ”aktiva jordbrukare” under 2015.
  • Fastställa det enskilda referensbeloppet för varje jordbrukare ifall medlemsstaten inte tillämpade ett schablonbelopp per hektar.
  • Fastställa varje jordbrukares stödberättigande jordbruksareal för 2015 på grundval av de allra senaste uppgifterna från systemet för identifiering av jordbruksskiften (LPIS) och kontrollerna på plats. Detta kunde även inbegripa identifiering av mark som inte var stödberättigande före införandet av ordningen för grundstöd.
  • Fastställa värdet för rättigheter inom ordningen för grundstöd för 2015–2019 efter det att alla kontroller och beräkningar hade slutförts.
  • Underrätta jordbrukarna i fråga före utgången av 2015 eller, ifall de nationella myndigheterna endast hade preliminära uppgifter tillgängliga, senast den 1 april 2016.
  • Betala ut stöd inom ordningen för grundstöd och annat direktstöd senast den 30 juni 2016.
27

De flesta medlemsstaterna hade klarat av utmaningarna och slutfört sina beräkningar inom eller i nära anslutning till de lagstadgade tidsfristerna. Vad gäller Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Österrike, Sverige och Förenade kungariket (Skottland), som inte lyckades göra slutbetalningarna till alla jordbrukare inom den lagstadgade tidsfristen den 30 juni 2016, tillät emellertid kommissionen utbetalningar utan avdrag fram till den 15 oktober 201625.

28

På grundval av de tillgängliga uppgifterna och sett till hela EU konstaterade vi att de betalningar som grundades på rättigheter inom ordningen för grundstöd generellt sett inte innehöll några väsentliga fel26. Beräkningsfel kunde dock påverka stöd till många enskilda jordbrukare och minska tillförlitligheten hos databaserna för rättigheter inom ordningen för grundstöd, såsom förklaras nedan.

I vissa fall var dock rättigheter inom ordningen för grundstöd felaktiga, endast preliminärt beräknade eller baserade på uppskattningar

29

Vi konstaterade att medlemsstater (eller regioner), för det mesta, hade tillämpat de allmänna beräkningsreglerna korrekt och, med undantag för Italien och en region i Tyskland (Mecklenburg-Vorpommern), respekterat de tillämpliga nationella eller regionala taken. I vissa fall konstaterade vi dock att värden för rättigheter inom ordningen för grundstöd var felaktiga, endast hade beräknats preliminärt eller hade baserats på uppskattningar, vilket påverkade fördelningen av stöd till enskilda jordbrukare:

  1. I Förenade kungariket (Skottland) hade myndigheterna inte tillämpat beräkningsreglerna på ett korrekt sätt för fastställande av 2019 års målvärden för schablonbelopp och de årliga budgetjusteringarna fram till det året. I Nederländerna hade myndigheterna räknat fram ett felaktigt konvergensvärde för anpassningen av stödrättigheter till 2019 års schablonbelopp. Detta påverkade dock inte det totala stöbeloppet i Skottland eller Nederländerna, utan hade endast en liten inverkan på fördelningen av stöd till enskilda jordbrukare.
  2. Frankrike och Förenade kungariket (England och Skottland) använde preliminära uppgifter eller uppskattningar när de ställdes inför särskilda svårigheter vid beräkningen i god tid av slutgiltiga värden för rättigheter inom ordningen för grundstöd. Detta påverkade exaktheten hos värdena för rättigheter inom ordningen för grundstöd eftersom ändringar av en del av beräkningen (såsom den totala stödberättigande arealen) även medförde möjliga ändringar i andra delar (såsom rättigheternas värde) och kunde ha ytterligare konsekvenser för beräkningen av konvergens. Det innebar även att jordbrukare inte kände till det slutgiltiga värdet påsina rättigheter inom ordningen för grundstöd innan de lämnade in ansökan för nästa ansökningsår. Nedan beskriver vi en del av de olika problem som uppstod.
    1. I Frankrike höll det utbetalande organet i maj 2017 fortfarande på att beräkna det slutgiltiga värdet för 2015 års stödrättigheter inom ordningen för grundstöd och hade inte formellt tilldelat dem till jordbrukare. Denna försening förklaras med det sena införandet av ett nytt system för identifiering av jordbruksskiften, svårigheter med att identifiera andra arealer än jordbruksarealer och betydande förseningar av 2015 års kontroller på plats av jordbrukare, som de franska myndigheterna slutförde först i december 201627.
    2. Förenade kungariket (England och Skottland) drabbades av avsevärda förseningar av beräkningen av stödrättigheter eftersom det i England, som hade valt att bibehålla de tidigare rättigheterna inom systemet med samlat gårdsstöd, inte fanns fullständiga uppgifter om marktäcket tillgängliga i tid. Därmed kunde myndigheterna endast göra en uppskattning av den slutliga stödberättigande arealen som dock utgjorde en central del som krävdes för en korrekt beräkning av rättigheternas värden. Vidare fungerade ett nytt datasystem för behandling av ansökningar inte som förväntat och tvingade det utbetalande organet att återgå till ansökningar i pappersformat. Detta orsakade allvarliga svårigheter vad gällde anpassningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd till stödberättigande arealer och när det gällde att hålla betalningsfristen28. I Skottland stötte myndigheterna även på svårigheter med att behandla alla ansökningar i god tid, delvis eftersom identifieringen av stödberättigande permanent gräsmark släpade efter. De gjorde endast illustrativa beräkningar av värden för rättigheter inom ordningen för grundstöd för att hålla tidsfristerna för utbetalning av stöd men hade i maj 2017 ännu inte fastställt slutliga värden29.

Vissa utbetalande organ som vi besökte stod inför särskilda svårigheter

30

De utbetalande organen var tvungna att inrätta ändamålsenliga nyckelkontroller för att säkerställa att antalet och värdet av rättigheter inom ordningen för grundstöd som tilldelats jordbrukare var korrekt. Detta inbegrep korskontroll av stödberättigande för arealer som jordbrukare hade redovisat i sina stödansökningar mot uppgifterna i LPIS30, och mot historiska referensuppgifter, såväl som verifiering av äktheten hos de styrkande handlingar som tillhandahölls av jordbrukare samt granskning av beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd. I följande punkter beskriver vi en del av de olika problem som de medlemsstater vi besökte stod inför.

31

I Italien var ett centralt samordningsorgan utanför internkontrollramen för de italienska utbetalande organen ansvarigt för beräkning av rättigheter inom ordningen för grundstöd och tilldelning av dem till jordbrukare. Det hade inte slutfört alla kontroller av jordbrukares stödberättigande, och det rådde fortfarande osäkerhet kring stödberättigandet för en betydande del av den permanenta gräsmarken. Detta resulterade i en iterativ process där samma samordningsorgan måste räkna om värdena för runt en tredjedel av rättigheterna inom ordningen för grundstöd efter den ursprungliga tilldelningen. Slutligen överskred deras totala värde det nationella budgettaket. Enligt EU-lagstiftning skulle detta ha erfordrat ytterligare anpassning av värdet för alla italienska rättigheter inom ordningen för grundstöd. Effekten på utbetalningarna av stöd till jordbrukarna kommer sammantaget troligen att vara liten, men den skulle kunna vara större för den enskilda jordbrukaren. Omräkningar pågick fortfarande i april 2017 och påverkade också värdena för rättigheter inom ordningen för grundstöd och efterföljande stödutbetalningar för framtida år31.

32

Tillförlitliga uppgifter i LPIS om den faktiska stödberättigande arealen för de skiften för vilka man ansökt om stöd var en annan nyckelfaktor för korrekt fastställande av rättigheter inom ordningen för grundstöd. I två av de sex medlemsstater vi besökte fann vi att uppgifterna i LPIS överlag var aktuella. I Frankrike, Italien och Förenade kungariket höll det på att uppdateras i stort sett parallellt med beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd32. Det grekiska utbetalande organet, som hade gjort stora ansträngningar under flera år för att korrekt identifiera permanent gräsmark, saknade de nödvändiga nationella medlen för att uppdatera hela LPIS med de allra senaste tillgängliga uppgifterna. År 2015 var myndigheterna därför tvungna att basera beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd på bilder från 2008 för över hälften av territoriet i fråga33.

33

Runt 90 % av all permanent gräsmark i Grekland och mer än 25 % av landets jordbruksareal är offentlig mark. För denna marktyp beräknade de grekiska myndigheterna rättigheterna inom ordningen för grundstöd på grundval av det genomsnittliga regionala antalet djur per hektar och det antal djur som varje jordbrukare hade redovisat i sin stödansökan34. Otillförlitliga uppgifter i djurregistret gjorde det dock svårare att korrekt beräkna antalet rättigheter inom ordningen för grundstöd som tilldelats jordbrukare35.

Kommissionen tillhandahöll adekvat stöd vid införandet av ordningen för grundstöd men kunde ha begärt mer av de attesterande organen

Överlag övervakade kommissionen genomförandeförfarandet väl och gav omfattande vägledning

34

Det stora antalet alternativ för medlemsstaterna som föreskrevs genom EU-lagstiftningen gjorde bestämmelserna mer komplexa, vilket i sin tur ledde till en risk för feltolkning och oklarhet. Kommissionen lyckades tillhandahålla genomförandebestämmelser i tid36. Medlemsstaterna krävde dock ytterligare vägledning från kommissionen om sina specifika genomförandemodeller. Därför har kommissionen sedan 2014 utfärdat mer än 400 riktlinjer till medlemsstater och hållit bilaterala möten med de nationella myndigheterna för att säkerställa ett smidigt genomförande av ordningen för grundstöd och de övriga systemen för EU:s direktstöd. Trots de förtydliganden som gjordes tolkade medlemsstaterna inte alltid vissa beräkningsregler på samma sätt.

Medlemsstaterna tillhandahöll dock inte alla övervakningsuppgifter

35

Eftersom kommissionen är ansvarig för övervakning av ordningen var alla medlemsstater som tillämpade ordningen för grundstöd skyldiga att underrätta kommissionen om sina val. Det gjorde det möjligt för kommissionen att genomföra en djupgående analys av deras efterlevnad av EU:s rättsliga ram och vidta uppföljningsåtgärder. I maj 2017 saknade dock kommissionen fortfarande nyckeluppgifter, såsom det totala värdet av 2015 års rättigheter inom ordningen för grundstöd som tilldelats jordbrukare från Frankrike och Italien som tillsammans stod för 31 % av den tillgängliga budgeten. Avsaknaden av denna information försvårade övervakningen av ordningen. Enligt EU:s lagstiftning hade kommissionen inte rätt att minska betalningar till medlemsstater om de inte lämnade in specifika statistikuppgifter om ordningen för grundstöd i tid.

Överlag gav kommissionens egna revisioner goda resultat

36

Kommissionen hade i god tid inlett revisionen av genomförandet av ordningen för grundstöd i medlemsstaterna som hade gett goda resultat, även om en brist på resurser hindrade den från att utföra alla revisioner på plats som planerats. På grund av den tidiga tidpunkten för de flesta av besöken kunde kommissionen inte heller bedöma kvaliteten på de attesterande organens granskning av beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd.

37

Kommissionens revisionsarbete inriktades huvudsakligen på granskning av urval av transaktioner och stödberättigandet för de redovisade arealerna. Mindre tonvikt lades på validering av allmänna beräkningar, de tillämpade interna kontrollerna och huruvida medlemsstaterna hade infört system som möjliggjorde nära övervakning av förvaltningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd, såsom beräkningen och efterlevnaden av tillämpliga tak och förvaltningen av den nationella reserven, inbegripet förfaranden för annullering av rättigheter inom grundstödsordningen.

Mer hade dock kunnat begäras av de attesterande organen

38

Alla EU-utgifter som medlemsstaternas utbetalande organ betalar ut är föremål för en årlig attesteringsgranskning av ett organisatoriskt oberoende organ. Dessa revisorer ska lämna ett utlåtande, utarbetat i överensstämmelse med internationellt accepterade revisionsstandarder, om huruvida de utbetalande organens årsräkenskaper är fullständiga, korrekta och sanningsenliga, huruvida deras interna kontrollsystem fungerar korrekt och huruvida de utgifter för vilka man ansökt om ersättning från kommissionen är lagliga och korrekta37. Eftersom värdet för rättigheter inom ordningen för grundstöd utgör en mycket viktig del för beräkningen av de stödbelopp som betalas ut till jordbrukare var de attesterande organens kontroll av beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd särskilt viktig. I och med den pågående konvergensen och möjliga anpassningar av värden för rättigheter inom ordningen för grundstöd är detta även relevant för kommande räkenskapsår.

39

Kommissionen specificerade i sina riktlinjer för de attesterande organen att deras kontroller skulle inbegripa en bedömning av inrättade förfaranden för säkerställande av korrekt tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd och uppmanade de attesterande organen att lämna ett utlåtande om huruvida utbetalande organ hade inrättat ett tillbörligt system för identifiering och registrering av rättigheter inom ordningen för grundstöd och huruvida de kontrolleradeinrättandet av systemet på lämpligt sätt. I kommissionens riktlinjer krävdes kontroll av överensstämmelse av tio transaktioner men förklarades inte vilka kontroller som de attesterande organen förväntades göra av beräkningarnas korrekthet.

40

I de medlemsstater vi besökte hade de attesterande organen tolkat kommissionens riktlinjer på olika sätt, och antalet transaktioner som kommissionen rekommenderade för kontroll av överensstämmelse var för lågt för att giltiga övergripande slutsatser skulle kunna dras om korrektheten för beräkningarna av rättigheter inom grundstödsordningen.

41

I kommissionens riktlinjer specificerades inte de attesterande organens roll ifall beräkningar av rättigheter inom ordningen för grundstöd inbegrep andra organ än utbetalande organ. Detta ledde till följande:

  • I Tyskland (Niedersachsen) granskade inget attesterande organ denna beräknings korrekthet eftersom beräkningen hade gjorts av ett centralt samordningsorgan som inte var föremål för en attesteringsgranskning.
  • I Italien nämnde det attesterande organet bara att när det utarbetade sin rapport hade samordningsorganet ännu inte slutfört beräkningarna av rättigheter inom ordningen för grundstöd.
  • I Frankrike bekräftade det attesterande organet att det utbetalande organet korrekt hade tillämpat den beräkningsmetod som fastställts av jordbruksministeriet men rapporterade att uppgifterna inte ännu var slutgiltiga och att de inte granskade vissa beräkningar.

Vissa regler och alternativ för beräkning som valdes av medlemsstaterna kunde skapa mer komplexitet, öka bördan för nationella myndigheter och göra det möjligt för vissa jordbrukare att skapa icke-planerade vinstökningar

Vissa regler för fastställande av rättigheter inom ramen för ordningen för grundstöd krävde komplexa beräkningar

42

Ett av de centrala målen och viktigaste kraven för 2013 års reform av den gemensamma jordbrukspolitiken var en minskning av den administrativa bördan, och kommissionen och medlemsstaterna borde ha beaktat detta när de utformade bestämmelserna för systemet för direktstöd38.

43

Valet av modell för beräkning av rättigheter inom ordningen för grundstöd hade en betydande inverkan på den komplexitet som nationella myndigheter ställdes inför. Medan den schablonmodell som tillämpades i Tyskland, Frankrike (Korsika), Malta och Förenade kungariket (England) utlovade enkla beräkningar av värden och antal för rättigheter var detta i mindre grad fallet för de konvergensmodeller som tillämpades i andra medlemsstater eller regioner med deras detaljerade och specifika beräkningsregler som medlemsstaterna ofta kompletterade med nationella eller regionala genomförandebestämmelser. Detta kunde inte endast ge upphov till beräkningsfel utan belastade även utbetalande organ med betydande ytterligare arbete39.

De alternativ som valdes av vissa medlemsstater kunde innebära en betydande börda för de nationella myndigheterna

44

Medlemsstater kunde, i enlighet med objektiva kriterier, ytterligare differentiera sitt territorium och tillämpa ordningen för grundstöd på regional nivå. Sådana kriterier inbegrep institutionell struktur (t.ex. Tyskland), regional jordbrukspotential (t.ex. Förenade kungariket [England och Skottland]) och agronomiska egenskaper (t.ex. Grekland och Spanien).

45

I detta sammanhang införde Spanien 50 nya regioner inom ordningen för grundstöd som de nationella myndigheterna definierade på grundval av agronomiska egenskaper och markanvändning 2013. Dessa regioner sträckte sig över ungefär 316 ”comarcas agrarias”, vilket innebär att mark som tillhörde en enskild region inom ramen för ordningen för grundstöd skulle kunna återfinnas i flera ”comarcas” och autonoma regioner runtom på det spanska fastlandet. I flera av regionerna varierade dock de genomsnittliga enhetsvärdena för rättigheter inom grundstödsordningen endast marginellt. Även om denna regionalisering var i överensstämmelse med EU:s rättsliga ram gjorde den markförvaltningen komplexare. Jordbrukare kunde endast använda sina rättigheter i den region som de ursprungligen hade fått en tilldelning för, vilket kunde avse enskilda jordbruksskiften i samma by (se figur 6).

Figur 6

Komplext regionalt genomförande av ordningen för grundstöd i Spanien

Källa: Europeiska revisionsrätten, på grundval av uppgifter från de spanska myndigheterna (FEGA).

I motsats till Spanien använde Grekland en mycket mindre komplex modell som baserades på jordbruksegenskaper och endast omfattade tre regioner.

46

Ett smidigt genomförande av ordningen för grundstöd äventyrades inte endast av medlemsstaternas val av modell för ordningen för grundstöd utan även av de val som föreskrevs genom EU-lagstiftningen för fastställandet av stödberättigande arealer. Detta förväntades stärka stödets inriktning men kunde avsevärt försena beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd och påverka värdenas korrekthet (se ruta 1).

Ruta 1

Medlemsstaters val som bidrog till betydande förseningar i genomförandet av ordningen för grundstöd

Som regel är alla arealer som upptas av åkermark, permanent gräsmark och mark med permanenta grödor stödberättigande inom ordningen för grundstöd. För att skydda vissa landskapselement, såsom häckar, dammar, diken, träd på rad, träd i grupp eller isolerade träd, åkerkanter och terrasser, kunde medlemsstaterna besluta att de också berättigade till tilldelning av stödrättigheter inom ordningen för grundstöd. Inom ramen för reglerna för miljöanpassningsstöd kunde medlemsstaterna dock definiera andra landskapselement som ”områden med ekologiskt fokus” som inte var stödberättigande inom ordningen för grundstöd. Om en medlemsstat så beslutade måste alla egenskaper kontrolleras och registreras i det nationella LPIS. Frankrike valde en ram som innebar att de franska myndigheterna under en större uppdatering av sitt LPIS måste registrera och övervaka runt 45 miljoner sådana landskapselement och fastställa huruvida de var stödberättigande inom ramen för ordningen för grundstöd och miljöanpassning, endast inom ramen för miljöanpassning eller inte stödberättigande överhuvudtaget. Ifall jordbrukare redovisade skiften som även innehöll egenskaper som inte var stödberättigande behövde dessa kontrolleras manuellt, och jordbrukare behövde ofta kontaktas för att klargöra frågan, även om stödbeloppen i fråga var marginella. Detta bidrog kraftigt till förseningarna vid beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd och utbetalningen av stöd i Frankrike.

I Italien varierade den minsta jordbruksverksamhet som krävdes för stödberättigande när det gällde en betydande andel permanent gräsmark40 beroende på skiftenas belägenhet, och ett flertal undantag tillämpades på regional nivå. De italienska myndigheterna var tvungna att identifiera alla skiften för vilka de specifika villkoren gällde genom deras referens i markregistret och sedan korskontrollera dem mot jordbrukarnas stödansökningar. Detta förfarande pågick fortfarande i slutet av vår revision, och de italienska myndigheterna kunde inte säga när de skulle slutföra sitt arbete. Denna detaljerade metod ökade komplexiteten och orsakade en betydande försening av beräkningen av stödrättigheter och stödutbetalningarna.

Vissa jordbrukare kunde skapa icke-planerade vinstökningar genom att markant minska storleken på sina jordbruksföretag

47

För de medlemsstater som tillämpade en konvergensmetod för ordningen för grundstöd41 uppstod en specifik risk för att jordbrukare överkompenserades genom införandet av ordningen för grundstöd på grund av att de markant hade minskat antalet odlade hektar mellan referensperioden (2014) och 2015. Detta gjorde det möjligt att koncentrera det referensbelopp som härstammade från en större areal till en mindre areal, vilket ledde till att dessa jordbrukare kunde skapa icke-planerade vinstökningar.

48

Medlemsstater kunde begära återbetalning av icke-planerade vinstökningar42. Sju medlemsstater, av de 13 där detta var tillämpligt, använde detta alternativ43, som även gjorde det möjligt för dem att omfördela dessa medel mer ändamålsenligt, genom att till exempel tilldela rättigheter inom ordningen för grundstöd till unga jordbrukare. I Italien identifierade myndigheterna dock inte korrekt alla jordbrukare som hade skapat icke-planerade vinstökningar, eller också tillämpade de reglerna felaktigt i andra fall. I Frankrike beslutade myndigheterna först att tillämpa klausulen om icke-planerade vinstökningar, men i praktiken hade de inte möjlighet att göra det (se ruta 2)44.

Ruta 2

Exempel på icke-planerade vinstökningar på grund av en minskning av jordbruksföretags storlek

Storleken på de icke-planerade vinstökningarna kunde vara betydande. I Spanien begärde myndigheterna återbetalning av referensbelopp på mer än 75 miljoner euro från fler än 7 000 jordbrukare som de kunde använda för tilldelning till nyetablerade jordbrukare. Detta motsvarar runt 3 % av det stöd som betalats ut inom ordningen för grundstöd i Spanien.

Eftersom Frankrike inte tillämpade klausulen om icke-planerade vinstökningar är den totala storleken på de icke-planerade vinstökningar som jordbrukare skapade inte känd. Vi fann dock enskilda jordbrukare som hade erhållit direktstöd 2014 men som 2015 hade överlåtit nästan all sin mark till andra jordbrukare, inbegripet familjemedlemmar. I extrema fall behöll de endast en mycket liten bit mark, ibland endast 0,01 ha, för vilken de tilläts ackumulera hela sitt referensbelopp, vilket resulterade i värden för rättigheter inom ordningen för grundstöd på upp till 9 000 euro eller mer. Detta var juridiskt möjligt eftersom Frankrike, till skillnad från andra medlemsstater, inte hade fastställt någon minimiareal av mark som jordbrukare behövde för att ansöka om rättigheter inom ordningen för grundstöd45. De enskilda personer eller företag som mottog marken kunde i egenskap av nya jordbrukare erhålla rättigheter från den nationella reserven.

De nya reglerna syftade till att förbättra stödets inriktning men var endast delvis ändamålsenliga

Genom de nya reglerna infördes krav på specifika kontroller av vissa kategorier av sökande av stöd

49

2013 års reform av GJP syftade till att rikta EU:s direktstöd bättre till riktiga jordbrukare och införde konceptet ”aktiva jordbrukare”46. Genom detta koncept föreskrevs obligatoriska och ytterligare stödkrav för två kategorier av sökande av stöd: personer som huvudsakligen odlar mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling47 och personer med affärsverksamhet som identifieras genom en negativ förteckning. De senare kunde återfå berättigandet under förutsättning att de kunde styrka att deras jordbruksverksamhet inte var obetydlig.

50

De nya reglerna gjorde det möjligt för medlemsstaterna att undanta sökande av upp till 5 000 euro i årligt direktstöd från kontroller eller att fastställa sina egna, alternativa kriterier, enligt vilka sökande kunde återfå berättigandet och åtnjuta EU:s direktstöd. Elva av 18 medlemsstater tillämpade det maximala tröskelvärdet på 5 000 euro på hela eller delar av sitt territorium48. Medlemsstaterna tilläts även att generellt avstå från att betala ut stöd till personer vilkas jordbruksverksamhet endast utgjorde en obetydlig del av deras samlade ekonomiska verksamhet eller vilkas huvudsakliga verksamhetsmål inte utgjordes av jordbruk.

51

Eftersom ordningen för grundstöd är frikopplad från jordbruksproduktion gick det inte att kräva att jordbrukare skulle ha en inkomst från jordbruk för att vara berättigade till stöd. Stödmottagare kunde i princip utkontraktera all jordbruksverksamhet på sin mark till tredje part utan att förlora sin ställning som ”aktiva jordbrukare”. Jordbrukarna bör dock utöva beslutanderätt med avseende på ersättningar och ekonomiska risker i samband med jordbruksverksamhet på den mark för vilken stödet begärs.

Vissa medlemsstater uppnådde goda resultat

52

På grundval av administrativa uppgifter, såsom handels- eller skatteregister, fann vi att Spanien och Italien uppnådde goda resultat när det gällde att identifiera sökande utan jordbruksverksamhet eller med endast marginell sådan49. Nederländerna underrättade oss om att de nationella myndigheterna uteslöt runt 4 % av de sökande eftersom deras huvudsakliga affärs- eller företagsmål inte var inriktat på jordbruksverksamhet och därför inte kunde upptas i det officiella företagsregistret.

53

Även om de dock generellt hade uppmanat sökande att redovisa huruvida de bedrev verksamhet som fanns upptagen i den negativa förteckningen hade alla de medlemsstater vi besökte haft svårt att på ett korrekt sätt identifiera sökande för vilka de behövde kontrollera ställningen som ”aktiva jordbrukare”, antingen eftersom ansökningsformuläret inte var tillräckligt tydligt eller eftersom de i vissa fall inte i tillräcklig grad utredde fall av möjligt kringgående.

Genomförandet var dock endast delvis ändamålsenligt och utgjorde en betydande administrativ börda

54

Beroende på nationella val kunde antalet sökande som var föremål för kontroller av omfattningen på deras jordbruksverksamhet variera betydligt: I vissa fall befann sig de flesta sökande i en medlemsstat eller region under de tillämpliga trösklarna, och i de flesta fall hade medlemsstaterna beslutat att inte utöka den negativa förteckningen. Sökande som var upptagna i den negativa förteckningen och som befann sig över tröskeln kunde lägga fram bevis för att antingen i) deras direktstöd under det senaste räkenskapsåret uppgick till minst 5 % av deras inkomst från annan verksamhet än jordbruksverksamhet, ii) att det huvudsakliga målet med deras verksamhet var jordbruk eller iii) att deras jordbruksverksamhet inte var obetydlig. För det senare alternativet hade medlemsstaterna återigen stort spelrum att fastställa kriterier. Medan vissa medlemsstater tillämpade kriterier som hur stor andel inkomst från annan verksamhet än jordbruksverksamhet utgjorde av den totala inkomsten godtog Tyskland och Förenade kungariket (med undantag för Skottland) även sökande som redovisade att de bedrev verksamhet som var upptagen i den negativa förteckningen som ”aktiva jordbrukare” om deras stödberättigande antal hektar översteg en storlek som låg nära det nationella eller regionala genomsnittet. Detta kunde resultera i situationer där sökande med verksamhet som angavs i den negativa förteckningen uteslöts om de hade mindre mark än denna tröskel, medan sökande med fler hektar än tröskeln kunde godkännas oberoende av huruvida deras verksamhet var marginell.

55

Slutligen uteslöt myndigheterna i de flesta medlemsstater vi besökte endast mycket få personer, eftersom de flesta personer som omfattades av den negativa förteckningen uppfyllde ett eller flera alternativ för att återfå berättigandet. Till exempel hade myndigheterna i Tyskland ursprungligen gjort en ingående kontroll av runt 1 000 sökande som hade redovisat att de bedrev verksamhet som var upptagen i den negativa förteckningen. Detta orsakade en väsentlig administrativ börda men ledde endast till att 26 sökande uteslöts från tillgång till ordningen för grundstöd.

Detta kunde resultera i olika behandling av liknande sökande

56

Slutligen kunde de kriterier som medlemsstaterna valde resultera i olika behandling av sökande i liknande situationer eftersom de nationella myndigheterna tolkade EU-lagstiftning olika eller inte utökade den negativa förteckningen till att omfatta enheter som typiskt handhar markförvaltning med antingen obetydlig jordbruksverksamhet eller vilkas huvudsakliga verksamhetsmål inte bestod av en jordbruksverksamhet (se ruta 3).

Ruta 3

Exempel på olika behandling i liknande situationer

I Tyskland intog myndigheterna ståndpunkten att ridklubbar eller ridskolor endast behövde styrka sin ställning som ”aktiva jordbrukare” om de hade permanenta sportanläggningar, såsom en manege för hästträning. I Frankrike ansåg myndigheterna att ridklubbar och liknande verksamhet föll inom kategorin sport och fritid, det vill säga att alla identifierbara sökande med sådan verksamhet kontrollerades avseende ställning som aktiv jordbrukare. Detta ledde till att runt 700 sökande uteslöts från direktstöd.

Myndigheterna i Italien beslutade att med vissa undantag inbegripa offentliga enheter i den negativa förteckningen. Således uteslöts i princip kommuner och skogsvårdsmyndigheter från tilldelningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd. Tyskland och Förenade kungariket (England) utökade inte den negativa förteckningen till att omfatta sådana enheter. Som ett resultat var kommuner och skogsvårdsmyndigheter med en roll inom förvaltningen av offentlig mark i princip berättigade till tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd.

Från och med 2018 kan medlemsstater besluta att förenkla kriterierna eller att sluta använda den ”negativa förteckningen"

57

Som en del av översynen av de finansiella reglerna för EU:s allmänna budget föreslog kommissionen att medlemsstaterna skulle ges större handlingsutrymme vid tillämpningen av definitionen av ”aktiv jordbrukare” för att göra systemet avsevärt mindre betungande genom att antingen minska antalet tillgängliga kriterier för sökande för att styrka ställning som ”aktiv jordbrukare” eller genom att upphöra att tillämpa bestämmelserna50. Det senare förslaget motiverades av farhågor om att svårigheterna med och de administrativa kostnaderna för att tillämpa klausulen om aktiva jordbrukare vägde tyngre än fördelarna med att utesluta ett mycket begränsat antal icke-aktiva stödmottagare från systemen för direktstöd. I oktober 2017 kom rådet och parlamentet överens om att medlemsstaterna, från och med 2018, får besluta om huruvida de ska minska de kriterier genom vilka sökande kan styrka sin ställning som ”aktiv jordbrukare”, vilket ger sökande färre alternativ för att återfå sitt berättigande, eller avbryta tillämpningen av den negativa förteckningen51.

I de nya reglerna utökades kategorierna av mark för vilken stöd kan utbetalas

58

Jordbrukare kunde endast erhålla rättigheter inom ordningen för grundstöd och betalning inom ordningen för grundstöd och annat arealrelaterat direktstöd om de hade stödberättigande jordbruksmark till sitt förfogande. Medlemsstaterna kunde även utöka stödberättigandet till permanent gräsmark där gräs eller annat örtartat foder traditionellt inte utgjorde den dominerande växtligheten. I praktiken gällde detta arealer med hedmark eller skogsmark i regioner där användningen av sådan mark var en del av etablerad lokal praxis52. Inom ramen för det tidigare systemet med samlat gårdsstöd hade stödberättigandet för sådan mark inte varit tillräckligt tydligt53.

Detta gjorde det möjligt för medlemsstaterna att vidta åtgärder för att minska risken för spekulativa ansökningar

59

Vi har tidigare funnit att investerare inom ramen för systemet med samlat gårdsstöd kunde förvärva värdefulla stödrättigheter och redovisa dem tillsammans med mark av lågt värde som krävde endast minimal skötsel eller inget arbete alls54. Detta ledde till att EU:s inkomststöd utbetalades till personer som inte bedrev jordbruk. Vi fann medlemsstater som vidtog åtgärder inom ramen för ordningen för grundstöd som delvis avhjälpte denna situation eller som var avsedda att minska risken för spekulativa ansökningar (se ruta 4).

Ruta 4

Ändamålsenlig begränsning av sidoeffekterna av frikoppling av direktstöd

I Förenade kungariket (Skottland) beslutade myndigheterna att regionalisera ordningen för grundstöd för att förbättra stödets inriktning på jordbrukare i områden med högre jordbrukspotential eller till dem som aktivt använder sin mark. De beslutade att definiera specifika regioner som inbegrep de flesta marginalmarker (”naturbetesmark”). I medlemsstater som valde att regionalisera ordningen för grundstöd, såsom Förenade kungariket (Skottland), kan stödrättigheter endast överföras eller aktiveras inom en och samma region. Detta gör det omöjligt att överföra värdefulla rättigheter inom ordningen för grundstöd från andra regioner till denna typ av mark. Till 2019 kommer alla rättigheter inom ordningen för grundstöd inom sådana regioner att anpassas till ett mycket lågt värde per hektar, som bättre återspeglar markens låga jordbrukspotential. Jordbrukare som aktivt använder sin mark för produktion kan få stöd genom en nyligen införd specifik stödordning för får som syftar till att minska risken för att mark överges och produktionen minskar. Även om enskilda investerare fortfarande erhöll betydande stödbelopp 2015 kommer de vidtagna åtgärderna gradvis att öka det riktade stödet till 2019.

I Spanien användes under många år inte stora arealer av permanent gräsmark. Det fanns en risk för att sökande skulle redovisa denna mark endast i syfte att erhålla rättigheter inom ordningen för grundstöd, även om de inte hade bedrivit jordbruksverksamhet på den. De spanska myndigheterna beslutade att tilldela rättigheter inom ordningen för grundstöd på grundval av den mark som ansökningar lämnats för i maj 2013 (dvs. innan jordbrukare kunde ha känt till 2013 års reform av GJP som antogs i december 2013) om denna areal var mindre än under 2015. De godtog vidare endast ansökningar för denna typ av mark om jordbrukarna lade fram bevis för att de faktiskt använde den för jordbruksverksamhet och genomförde i händelse av tvivel kontroller på plats.

De skapade dock även svåra genomförandeproblem

60

Enligt EU-lagstiftning är mark generellt sett endast stödberättigande om jordbrukare använder den för jordbruksverksamhet55. Detta ska bidra till att man undviker att mark överges och livsmiljöer försämras. Vi fann att de flesta medlemsstaterna hade fastställt en regelbunden årlig minimiverksamhet, såsom bete eller, alternativt, mejning, som var lämplig för bibehållande av markens jordbrukspotential eller för att förhindra försämring av livsmiljöer. Medlemsstaterna kunde även stipulera egenskaper för en jordbruksareal som, om de uppfylldes, gjorde att marken ansågs användas för jordbruksverksamhet56. Det visade sig vara svårt för medlemsstater som valde detta alternativ att definiera specifika egenskaper: Frankrike och Förenade kungariket (England) definierade exempelvis breda egenskaper som ”ej täckt av täta buskar” (England) eller ”ingen dominans av oönskat ogräs” (Frankrike). Detta kunde göra jordbrukare osäkra om deras marks stödberättigande och leda till tilldelning av rättigheter inom ordningen för grundstöd för övergivna arealer.

61

I regioner med särskilda klimatförhållanden eller dålig jordkvalitet är det dessutom eventuellt inte nödvändigt att bedriva regelbunden verksamhet för att deras jordbrukspotential ska bibehållas. I de nya reglerna stipulerades det att sådana arealer ”som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling” endast var stödberättigande om jordbrukare bedrev en viss minimiverksamhet på dem57.

62

Det stod medlemsstaterna fritt att bestämma huruvida de hade ”arealer som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling”. Frankrike och Italien hade exempelvis definierat arealer i bergsregioner över en viss höjd på vilka de krävde regelbundet bete eller mejning som miniminivå av jordbruksverksamhet. Myndigheterna i Förenade kungariket (Skottland) ansåg dock att sådan minimiverksamhet enligt gällande EU-lagstiftning inte nödvändigtvis behövde vara jordbruksverksamhet eller ha koppling till markförvaltning (se ruta 5).

Ruta 5

Minimiverksamhet på mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling

Förenade kungariket (Skottland) definierade dålig permanent gräsmark (”naturbetesmark”) som ”mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling”. Dessa arealer var endast stödberättigande om jordbrukarna använde dem för jordbruksproduktion eller, alternativt, varje kalenderår utförde en miljöbedömning av marken. Detta omfattade en karta och beskrivning av jordbruksmiljön, undersökningar av häckande fåglar, däggdjur, fjärilar och växtskydd samt övervakning av livsmiljöer. År 2015 fanns sådana bedömningar tillgängliga för runt 190 000 ha.

Bild 1

Mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete och som är föremål för miljöbedömning

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Bedömningarna innebar betydande kostnader för stödmottagarna men gav värdefulla uppgifter om miljön. Deras samband med målet med inkomststöd för jordbrukare var dock svagt.

63

Genom de nya reglerna kunde medlemsstater även tilldela rättigheter inom ordningen för grundstöd till jordbruksarealer där gräs eller annat örtartat foder inte utgjorde den dominerande växtligheten. Detta kunde vara trädbevuxen betesmark eller betesbar hedmark, under förutsättning att jordbrukare traditionellt använde sådan mark för djurbete. I normala fall är bete den enda verksamhet genom vilken sådan mark kan bibehållas i gott skick, åtskiljas från mark som inte är jordbruksmark och hindras från att skadas eller överges58. Att villkora stöd till innehav av djur skulle dock inte vara i linje med grundstödordningens frikopplade karaktär. Medlemsstater ställdes därför inför svårigheten att utforma regler för att säkerställa att marken hålls i tillräckligt gott skick.

Reformen av GJP 2013 utgjorde ett steg mot en mer enhetlig fördelning av stöd per hektar, och det förblir svårt att fastställa effektiviteten i stöd inom ordningen för grundstöd för jordbrukares inkomster

2013 års reform av den gemensamma jordbrukspolitiken utformades som ett steg mot mer enhetligt stöd per hektar

64

Enligt 2003 års reform av GJP erhöll jordbrukare inkomststöd främst på grundval av hur stort direktstöd de fick under åren 2000–2002. Även om reformen 2003 av GJP redan hade gjort det möjligt för medlemsstaterna att minska dessa historiska inslag i värdena för rättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd eller närma dem till ett enhetligt belopp per hektar beslutade endast ett fåtal medlemsstater att göra det59.

65

2013 års reform av GJP utgjorde ett steg mot mer likvärdiga stödnivåer per hektar. Enligt reformen ”bör alla stödrätter som aktiveras under 2019 i en medlemsstat eller i en region generellt ha ett enhetligt enhetsvärde”60. För att undvika drastiska negativa ekonomiska följdverkningar för jordbrukarna tilläts, som ett undantag, medlemsstaterna att beakta historiska faktorer vid beräkning av värdet för de stödrätter som jordbrukare bör ha 2019. Sex av de 18 medlemsstater som tillämpar ordningen kommer senast 2019 att betala ut ett enhetligt värde per hektar inom sina regioner, och en sjunde kommer att göra det senast 2020 (se figur 7)61.

Figur 7

Medlemsstaternas genomförande av ordningen för grundstöd

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Majoriteten av medlemsstaterna har dock valt alternativet med partiell konvergens

66

Övergången till en modell för grundstödsordningen med schablonbelopp skulle kunna leda till en betydande omfördelning av stöd bland jordbrukare och jordbrukssektorer och därför i väsentlig grad påverka enskilda jordbrukares inkomstsituation.

67

Mot denna bakgrund valde elva medlemsstater en partiell konvergensmodell. Genom denna modell säkerställs att alla rättigheter inom ordningen för grundstöd till 2019 kommer att ha ett enhetsvärde på minst 60 % av det nationella eller regionala genomsnittet. Frankrike (fastlandet) valde en mer ambitiös modell inom vilken alla jordbrukare kommer att vara berättigade till 70 % av det genomsnittliga nationella enhetsvärdet per hektar till 2019, i syfte att underlätta en senare anpassning till enhetligt stöd per hektar. En majoritet av dessa elva medlemsstater beslutade att begränsa minskningen av värdena för stödrättigheter för de jordbrukare som låg över 2019 års genomsnitt till högst 30 %, enligt vad som tillåts i EU-lagstiftningen

68

Vi konstaterade att inte endast valet av modell för ordningen för grundstöd utan även kriterierna för regional fördelning av tillgängliga budgettak kunde ha en betydande inverkan på omfördelningens storlek, och jordbrukare kunde behålla särskilt höga stödnivåer som ett resultat av tidigare produktion (se ruta 6).

Ruta 6

Inverkan av omfördelning beroende på vilken modell som tillämpas för ordningen för grundstöd

Den spanska modellen för ordningen för grundstöd är baserad på regional jordbrukspotential och beaktar faktorer som typ av mark eller gröda 2013. Utformningen av de 50 regionerna ledde till 50 olika mål för enhetsvärden för 2019, från runt 60 euro till 1 430 euro. De belopp som omfördelats till jordbrukare inom ramen för konvergens mellan 2015 och 2019 motsvarar endast 5,9 % av Spaniens tak inom ordningen för grundstöd. Italien hade inte gjort detta val och beslutade att definiera endast en region med ett målvärde för 2019 per hektar på runt 217 euro. Omfördelningen av stöd från 2015 till 2019 mellan jordbrukare och regioner kommer att uppgå till 10,7 % av det totala årliga taket inom ordningen för grundstöd62.

69

Inrättandet av de nationella taken på grundval av historiska stödnivåer och mångfalden av val bland medlemsstaterna för fördelning av det nationella taket för direktstöd till de tillgängliga ordningarna innebär att den genomsnittliga storleken på stödet inom ordningen för grundstöd kan variera betydligt (se tabell 1).

Tabell 1

Genomsnittliga värden 2015 för stödrättigheter inom ordningen för grundstöd

Medlemsstat Region Region inom ordningen för grundstöd Genomsnittligt värde 2015 för en rättighet inom ordningen för grundstöd (euro)1) Ordningen för grundstöds andel av EU:s direktstöd
(%)
Belgien Flandern 1 235 59
Vallonien 1 122 32
Danmark 1 201 62
Tyskland 132) 155–192 60
Irland 1 183 68
Grekland 3 258/314/386 63
Spanien 50 60–1 430 58
Frankrike 2 1353)/144 47
Kroatien 1 79 61
Italien 1 229 60
Luxemburg 1 185 68
Malta 1 76 13
Nederländerna 1 289 67
Österrike 1 200 68
Portugal 1 99 49
Slovenien 1 165 54
Finland 2 110/126 51
Sverige 1 127 55
Förenade kungariket England 3 45/170/172 68
Nordirland 1 235 68
Skottland 3 143)/513)/1413) 60
Wales 1 121 58

1)I medlemsstater som inte tillämpar ett schablonbelopp per hektar kan enskilda värden avvika betydligt från värdena i tabellen.

2)En region 2019.

3)Preliminära värden.

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Vad beträffar jordbrukare i jämförbara situationer föreligger det dessutom en risk för att markant olika stödnivåer kan påverka konkurrensvillkoren negativt och inkräkta på GJP:s enhetlighet.

Det förblir även svårt att fastställa effektiviteten i stöd inom ordningen för grundstöd för jordbrukares inkomster

70

Genom 2013 års reform av GJP säkerställs att jordbrukare till 2019 kommer att erhålla ett minimistöd per hektar. Ett standardstödbelopp per hektar tar per definition inte hänsyn till jordbruksföretagens särskilda förutsättningar, till exempel odlingskostnader, inkomst som genereras, jordbruksföretagets lönsamhet eller behovet av inkomststöd från EU. Eftersom det totala stödbelopp som betalas ut till ett jordbruksföretag står i proportion till antalet odlade hektar tenderar ordningen för grundstöd att gynna större jordbruk som i större utsträckning än mindre jordbruk kan skapa stordriftsfördelar63. Vissa storskaliga jordbruk med extensiv produktion eller markförvaltare med en historiskt låg stödnivå kunde få kraftigt ökat inkomststöd från EU utan att detta hängde samman med en förändring av hur de bedrev jordbruk, av deras kostnader eller av marknaden (se ruta 7).

Ruta 7

Exempel på omfördelning som ett resultat av 2013 års reform utan förändringar av jordbruksmönster64

I Italien fann vi en uppfödare av nötkreatur och får med extensiv produktion med runt 270 ha stödberättigande mark, mestadels offentlig gräsmark av låg kvalitet. Före 2015 hade jordbrukaren erhållit runt 5 000 euro i årligt direktstöd. I och med införandet av ordningen för grundstöd erhöll jordbrukaren rättigheter inom ordningen för grundstöd vilkas värde ökade till runt 61 000 euro.

I Förenade kungariket (Skottland) fann vi en jordbrukare som ägde flera tusen hektar permanent gräsmark av låg kvalitet. Jordbrukaren hade aldrig bedrivit jordbruksproduktion, men före reformen hade han förvärvat stödrättigheter från andra jordbrukare och därför fått runt 27 000 euro i stöd inom systemet med samlat gårdsstöd. I och med införandet av ordningen för grundstöd erhöll han rättigheter inom ordningen för grundstöd med ett totalt värde på mer än 34 000 euro. På grund av konvergens kommer värdet på dessa att stiga till runt 130 000 euro till 2019.

I Tyskland (Niedersachsen) utökade myndigheterna stödberättigande mark till att omfatta hedmark. Som en följd av detta tilldelades en fåruppfödare med flera hundra hektar av sådan mark ytterligare rättigheter inom ordningen för grundstöd till ett värde av 65 000 euro.

71

Vi kunde inte ännu bedöma de sammantagna effekterna av 2013 års reform av GJP på jordbrukares inkomst eller på deras jordbruksföretags bärkraftighet. Vi har dock redan i tidigare rapporter konstaterat att en ordning som uteslutande kopplas till arealer ledde till en ökning av marknadspriset på jordbruksmark och utarrenderad mark samt till nya kategorier av sökande av stöd65. På grund av utformningen av ordningen för grundstöd och andra arealrelaterade utbetalningar av stöd förväntar sig kommissionen att 2013 års reform av GJP kommer att innebära en ytterligare ökning av förmögenhetsbildningen i form av ökade markpriser till följd av frikopplat stöd66. Med andra ord gynnar en stor del av stödet inom ordningen för grundstöd ägare av jordbruksmark.

72

Även om stöd inom ordningen för grundstöd är en betydande inkomstkälla för många jordbrukare har den inneboende begränsningar. Stödet betalas ut oberoende av huruvida en jordbrukare har en låg eller hög inkomst och därmed har eller inte har behov av offentligt stöd och oberoende av typen av markanvändning och de kostnader som hänger samman med den. Alltför lite är känt om jordbrukares inkomster från annan verksamhet än jordbruksverksamhet för att man ska kunna utvärdera huruvida det stöd som ges är lämpligt67. Endast ett fåtal medlemsstater beslutade att tilldela rättigheter inom ordningen för grundstöd på grundval av de agronomiska eller socioekonomiska egenskaperna för regionerna och därigenom skilja på stödet till dessa regioner i enlighet därmed68 eller att utesluta arealer från tilldelning där de ansåg att jordbrukarna generellt sett inte hade något särskilt behov av stöd från grundstödordningen69.

73

Målet i fördraget om att tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard och det allmänna GJP-målet om hållbar livsmedelsproduktion som är direkt kopplat till ordningen för grundstöd har ännu inte tydligt definierats och omsatts i mätbara mål, och det finns inga referensvärden mot vilka ändamålsenligheten och effektiviteten i stödet för att stärka jordbrukares inkomster skulle kunna mätas. Det är heller inte känt vilken fördelning av stöd bland jordbruksbefolkningen som är mest ändamålsenlig och effektiv för att säkerställa hållbar livsmedelsproduktion i hela EU och tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard. Det förblir därför svårt att bedöma resultatet av stöd inom ordningen för grundstöd när det gäller uppnåendet av dess huvudmål och huruvida det skulle kunna uppnås genom annan fördelning av stöd med lägre budgetkostnader70.

Slutsatser och rekommendationer

74

Vår övergripande revisionsfråga i denna rapport var huruvida kommissionen och medlemsstaterna har inlett ordningen för grundstöd på ett korrekt sätt. Vi drar slutsatsen att ordningen operativt sett är på rätt väg men att den endast i begränsad utsträckning har lett till förenkling, mer riktat stöd och konvergens av stödnivåer.

75

Införandet av ordningen för grundstöd krävde stora ansträngningar av de nationella myndigheterna eftersom de behövde fastställa och tilldela rättigheter inom ordningen för grundstöd till ungefär fyra miljoner jordbrukare. Överlag klarade de flesta medlemsstater av dessa utmaningar. De reducerade i hög grad riskerna för felaktiga beräkningar, och stödutbetalningarna innehöll inga väsentliga fel. I flera medlemsstater beräknades 2017 dock värdena för rättigheter inom ordningen för grundstöd fortfarande endast preliminärt eller på grundval av uppskattningar eller också innehöll de beräkningsfel, och vissa utbetalande organ vi besökte stod inför särskilda svårigheter vad gällde nyckelkontroller och identifiering av stödberättigande arealer (se punkterna 2633).

Rekommendation 1

Kommissionen bör säkerställa att medlemsstaterna på lämpligt sätt genomför nyckelkontroller och korrigerar rättigheter inom ordningen för grundstöd om värdena påverkas betydligt av att gällande regler inte tillämpas eller av att aktuella uppgifter om markanvändning saknas.

Måldatum för genomförande: 2018

76

Överlag hade kommissionen övervakat genomförandet av ordningen för grundstöd väl, men detta kunde inte alltid säkerställa en konsekvent tolkning av komplexa beräkningsregler. Dessutom hade vissa medlemsstater inte lämnat in centrala uppgifter i tid, vilket försvårade kommissionens övervakning av ordningen (punkterna 34 och 35).

77

Överlag gav kommissionens egna revisioner goda resultat, men den kunde ha begärt mer av de attesterande organen vid deras granskning av nyckelkontroller av tilldelningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd och av korrektheten i den årliga beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd (punkterna 3641).

Rekommendation 2

Kommissionen bör vidta följande åtgärder:

  1. Se över och kartlägga ändamålsenligheten i sina system för spridning av information bland medlemsstaterna, i syfte att göra deras tolkning och tillämpning av den rättsliga ramen för ordningen för grundstöd så enhetlig som möjligt.
  2. Bedöma alternativ till framtida lagstiftning som skulle göra det möjligt för den att driva igenom medlemsstaternas överföring av nyckelinformation om genomförandet av system för direktstöd.
  3. Klargöra kommissionens och de attesterande organens respektive roller i kontrollen av att ändamålsenliga nyckelkontroller förekommer och av att rättigheter inom ordningen för grundstöd har beräknats centralt.

Måldatum för genomförande: 2018

78

Komplexa regler för beräkningen av stödrättigheter inom ordningen för grundstöd och de olika alternativ och undantag som valdes av vissa medlemsstater för stödberättigande mark och utformningen av regioner ökade bördan för de nationella myndigheterna. Detta bidrog inte till att det övergripande målet om förenkling uppnåddes (punkterna 4246).

79

Ifall medlemsstaterna inte utnyttjade ett alternativ som fastställdes i EU-lagstiftningen kunde jordbrukare som avsevärt hade minskat sina odlade arealer mellan 2014 och 2015 skapa icke-planerade vinstökningar (punkterna 47 och 48).

80

De nya reglerna syftade till att stöd inom ordningen för grundstöd och annat direktstöd skulle riktas bättre till aktiva jordbrukare. Medan vissa medlemsstater uppnådde goda resultat var genomförandet av reglerna för ”aktiva jordbrukare” endast delvis ändamålsenligt, de orsakade en betydande administrativ börda och de kunde leda till olika behandling av liknande sökande, utan att de förväntade resultaten uppnåddes. Som ett resultat kom rådet och parlamentet överens om att medlemsstaterna – från och med 2018 – får besluta om huruvida de ska minska de kriterier genom vilka sökande kan styrka sin ställning som ”aktiv jordbrukare” eller sluta använda den ”negativa förteckningen” (punkterna 4957).

81

Genom 2013 års reform av GJP utvidgades också de kategorier av mark för vilken stöd kan ges, och medlemsstaterna gavs möjlighet att vidta åtgärder för att minska risken för spekulativa ansökningar. I ett försök att bättre rikta stöd till jordbruksmark skapades dock svåra genomförandeproblem (punkterna 5863).

82

2013 års reform av GJP utgjorde ett steg mot mer likvärdiga stödnivåer per hektar. Enligt reformen bör alla stödrätter som aktiveras under 2019 i en medlemsstat eller i en region generellt ha ett enhetligt enhetsvärde. Som ett undantag tilläts medlemsstaterna att beakta historiska faktorer vid beräkningen av värdet för de stödrättigheter som jordbrukare bör ha 2019, ett alternativ som kallas partiell konvergens. Sex av de 18 medlemsstater som tillämpar ordningen kommer senast 201971 att betala ut ett enhetligt värde per hektar för hela eller en stor del av sitt territorium, och en sjunde kommer att göra det senast 2020. De återstående elva medlemsstaterna bestämde sig för partiell konvergens. Medlemsstaternas val har haft en betydande inverkan på graden av omfördelning av stöd, och jordbrukare kunde i vissa fall frysa särskilt höga stödnivåer som var ett resultat av tidigare bidragsnivåer (punkterna 6469).

83

Tilldelningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd 2015 stod generellt sett i proportion till de arealer som odlades under det året. Konvergens mot mer enhetliga belopp per hektar hade en betydande inverkan på fördelningen av stöd bland jordbrukare. Ordningen för grundstöd tenderar, i och med dess huvudsakliga koppling till areal, att gynna större jordbruk. På grund av utformningen av ordningen för grundstöd och andra arealrelaterade utbetalningar av stöd förväntar sig kommissionen att 2013 års reform av GJP kommer att innebära en ytterligare ökning av förmögenhetsbildningen i form av ökade markpriser till följd av frikopplat stöd, vilket gynnar ägare av jordbruksmark (punkterna 70 och 71).

84

Stödet inom ordningen för grundstöd är en betydande inkomstkälla för många jordbrukare, men det har inneboende begränsningar. Det beaktar inte marknadsvillkor, användningen av jordbruksmarken eller jordbruksföretagets enskilda förhållanden och är inte baserat på en analys av jordbrukarnas övergripande inkomstsituation (punkt 72).

85

Målet i fördraget om att tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard och de allmänna GJP-målen om hållbar livsmedelsproduktion och jordbrukares inkomster har ännu inte omsatts i mätbara mål, och det finns inga referensvärden som resultaten skulle kunna jämföras med. I ett framtida scenario med minskade budgetar gör detta det svårt att mäta resultatet av stödet och fastställa huruvida målen skulle kunna uppnås genom en annan fördelning av stöd och till lägre budgetkostnader (punkt 73).

Rekommendation 3

Innan kommissionen lägger fram ett förslag om den framtida utformningen av GJP bör den bedöma inkomstställningen för alla grupper av jordbrukare och analysera deras behov av inkomststöd, med beaktande av den nuvarande fördelningen av EU-stöd och nationellt stöd, markens jordbrukspotential, skillnader mellan arealer som huvudsakligen är avsedda för jordbruksproduktion eller bibehållande, jordbruks kostnader och hållbarhet, inkomst från livsmedelsproduktion och annan jordbruksproduktion samt från andra källor än jordbruket, faktorer som påverkar jordbruks effektivitet och konkurrenskraft och värdet av de kollektiva nyttigheter som jordbrukare tillhandahåller.

Kommissionen bör från början koppla de föreslagna åtgärderna till lämpliga operativa mål och referensvärden mot vilka stödets resultat skulle kunna mätas.

Måldatum för genomförande: 2019

Denna särskilda rapport antogs av avdelning I, med ledamoten Phil Wynn Owen som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 7 februari 2018.

För revisionsrätten

Klaus-Heiner Lehne
ordförande

Bilagor

Bilaga I

Budgettak för ordningen för grundstöd 2015–20201

(miljoner euro)
Medlemsstat 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Belgien 231,51 225,60 222,20 214,40 211,28 225,12
Danmark 565,12 564,77 553,02 546,80 539,58 581,97
Tyskland 3 063,11 3 042,98 3 022,78 3 005,47 2 988,16 3 128,96
Irland 828,31 828,43 826,18 825,89 825,61 825,61
Grekland 1 205,70 1 182,88 1 129,25 1 103,65 1 091,17 1 156,27
Spanien 2 809,79 2 816,11 2 826,61 2 835,99 2 845,37 2 845,37
Frankrike 3 577,32 3 199,09 3 185,17 2 280,46 2 272,64 2 528,64
Kroatien 79,65 87,94 108,75 126,00 143,25 138,04
Italien 2 345,13 2 314,33 2 245,53 2 217,39 2 189,26 2 189,26
Luxemburg 22,86 22,82 22,78 22,76 22,74 22,74
Malta 0,65 0,65 0,65 0,64 0,65 0,26
Nederländerna 521,77 513,03 504,28 475,19 466,96 509,89
Österrike 471,28 470,85 470,39 470,38 470,38 470,38
Portugal 279,10 284,81 274,19 273,50 279,56 279,56
Slovenien 74,80 73,58 73,62 71,58 71,12 71,12
Finland 267,42 269,56 262,27 262,55 262,84 262,84
Sverige 383,29 401,64 401,86 402,46 403,06 403,06
Förenade kungariket 2 100,80 2 091,38 2 112,70 2 102,72 2 092,65 2 346,80

1 Medlemsstaterna får besluta att ändra sitt ursprungliga beslut om fördelningen av sitt nationella tak för direktstöd (bilaga II till förordning (EU) nr 1307/2013). I detta fall kommer även en justering att göras av det årliga budgettaket för ordningen för grundstöd.

Bilaga II

Modeller för genomförande av ordningen för grundstöd

Medlemsstat Region Ansökan på regionnivå Modell för ordningen för grundstöd Behåller stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Antal stöd-mottagare Minimistorlek på jordbruks-företag Miniminivå för 2019 års genomsnitt per hektar Maximal minskning av värde för stödrättighet till 2019 Referensbelopp för systemet med samlat gårdsstöd Integrering av direktstöd utöver systemet med samlat gårdsstöd Arealer för beräkning av antal stödrättigheter Klausul om icke-planerade vinstökningar
Belgien Flandern Nej Partiell konvergens Nej 22,275 2 ha 60% 30% 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Nej 2015 eller 2013 om mindre Nej
Vallonien Nej Nej 13,666 1 ha Nej 2015 Nej
Danmark Nej Partiell konvergens Ja 40,696 2 ha 60% Nej Ej tillämpligt Nej 2015 Ej tillämpligt
Tyskland 13 regioner 2015
1 region 2019
Schablonbelopp 2015 Nej 320,786 1 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2015 Ej tillämpligt
Irland Nej Partiell konvergens Nej 121,355 - 60% Nej 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 eller 2013 om mindre Nej
Grekland 3 regioner Partiell konvergens Nej 684,306 0,4 ha 60% 30% 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Nej 2015, men ingen mark som inte är åkermark under permanenta växthus Ja
Spanien 50 regioner Partiell konvergens Nej 784,938 0,2 ha 60% 30% 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 eller 2013 om mindre Ja
Frankrike Fastlandet Partiell konvergens Nej 358 5341) - 70% 30% 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015, men inga vingårdar (2013) Nej
Korsika Schablonbelopp 2015 Nej 2,004 - Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt Nej 2015, men inga vingårdar (2013) Ej tillämpligt
Kroatien Nej Partiell konvergens Nej 72,152 1 ha 60% Nej 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 Ja
Italien Nej Partiell konvergens Nej 982 0021) 0,5 ha 60% 30% 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 Ja
Luxemburg Nej Partiell konvergens Nej 1,830 0,3 ha 0 Nej 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ej tillämpligt 2015 Nej
Malta Nej Schablonbelopp 2015 Nej 5,178 0,3 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2015 Ej tillämpligt
Nederländerna Nej Full konvergens till 2019 Nej 47,029 0,3 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Nej 2015, men ingen åkermark under permanenta växthus Nej
Österrike Nej Full konvergens till 2019 Nej 108,054 1,5 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 Ja
Portugal Nej Partiell konvergens Nej 158,831 0,5 ha 60% 30% 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 eller 2013 om mindre Ja
Slovenien Nej Partiell konvergens Nej 55,465 1 ha 60% 30% 2014 års betalningar inom systemet med samlat gårdsstöd Ja 2015 Nej
Finland 2 regioner Full konvergens till 2019 Ja 52,024 - 60% Nej Ej tillämpligt Nej 2015 Ej tillämpligt
Sverige Nej Full konvergens till 2020 Ja 60,543 4 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt Nej 2015 Ej tillämpligt
Förenade kungariket England 3 regioner Schablonbelopp 2015 Ja 87,303 5 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2015 Ej tillämpligt
Nordirland Nej Partiell konvergens Nej 23,327 3 ha 71,4% Nej 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Nej 2015 Nej
Skottland 3 regioner Full konvergens till 2019 Nej 18,243 3 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Nej 2015 Ja
Wales Nej Full konvergens till 2019 Nej 15,348 5 ha Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2014 års värden för stödrättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd Nej 2015 Ja

1)Preliminära uppgifter

Bilaga III

Genomförande av konceptet ”aktiva jordbrukare”

Medlemsstat Region Tröskel för undantag från tillämpningen av bestämmelserna om aktiv jordbrukare (euro) Utökning av negativ förteckning Utökning till alla sökande med endast obetydlig jordbruksverksamhet1) Arealtröskel från vilken verksamhet anses vara betydande (ha) Mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling
Belgien Flandern 0 Nej Nej Ja
Vallonien 350 Nej Nej Nej
Danmark - 5 000 Nej Nej Nej
Tyskland - 5 000 Ja Nej 38 Ja
Irland - 5 000 Nej Nej 32 Nej
Grekland - 5 000 Nej Ja Nej
Spanien - 1 250 Nej Nej Nej
Frankrike - 200 Nej Nej Ja
Kroatien - 5 000 Nej Nej Nej
Italien - 1 2502) Ja Ja Ja
Luxemburg - 100 Nej Nej Nej
Malta - 250 Ja Nej Nej
Nederländerna - 0 Ja Ja Nej
Österrike - 1 250 Nej Nej Nej
Portugal - 5 000 Nej Nej Nej
Slovenien - 5 000 Nej Nej Nej
Finland - 5 000 Nej Nej Nej
Sverige - 5 000 Nej Nej 36 Nej
Förenade kungariket England 5 000 Nej Nej 36 Nej
Nordirland 5 000 Nej Nej 26 Nej
Skottland 5 000 Nej Nej Ja
Wales 0 Nej Nej 21 Ja

1)Artikel 9.3 i förordning (EU) nr 1307/2013.

2)5 000 euro i missgynnade områden eller bergsområden.

Kommissionens svar

Sammanfattning

III

Enligt EU-lagstiftningen skulle medlemsstaterna tilldela stödrättigheter för stödberättigande hektar som fastställs under året för den första tilldelningen av rättigheter, dvs. det antal hektar som anses vara stödberättigande när de administrativa kontrollerna och kontrollerna på plats avslutats. Värdet för stödrättigheterna skulle också beräknas först när antalet stödrättigheter hade fastställts.

Kommissionen fann liknande felaktigheter i värdena för rättigheter inom ordningen för grundstöd under sina kontroller av överensstämmelsen. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU-budgeten i fråga om utgifter inom ordningen för grundstöd kommer att täckas genom finansiella korrigeringar.

IV

Kommissionen gav tydlig och enhetlig vägledning, som fanns tillgänglig för alla medlemsstater via det webbaserade systemet Kommunikations- och informationsresurs för förvaltningar, företag och privatpersoner (CIRCABC)1. Det är medlemsstaternas ansvar att använda de tillgängliga riktlinjerna. Ett fåtal medlemsstater lämnade inte in vissa uppgifter i tid.

Revisionsbesök genomfördes för att kontrollera de attesterande organens arbete med rättigheter inom ordningen för grundstöd. Vad beträffar den testning som ska göras av rättigheterna kan kommissionens riktlinjer inte vara alltför föreskrivande. De attesterande organen är kvalificerade revisorer och arbetar enligt internationellt vedertagna revisionsstandarder, och bör därför använda sin yrkesmässiga bedömning i attesteringsarbetet. I vissa medlemsstater räknade det attesterande organet om rättigheterna för alla transaktioner som omfattas av substansgranskning (dvs. för det statistiska urvalet).

V

Medbeslutandeprocessen ledde till flera alternativ för genomförandet av ordningen för grundstöd. Den omfattade dock även en möjlighet för medlemsstaterna att begränsa sina val. Det är kommissionens uppfattning att de medlemsstater som tillämpade ett restriktivt synsätt på alternativen inom GJP hade en lägre administrativ börda.

VI

Den negativa förteckningen ingick inte i kommissionens förslag, utan infördes till följd av den politiska kompromissen. Kommissionens inledande förslag var att ha ett enda test för alla sökande (direktstöd skulle utgöra minst 5 % av de totala inkomsterna från annan verksamhet än jordbruksverksamhet), medan medlagstiftarna godkände ett antal politiska val i genomförandet av bestämmelsen om aktiv jordbrukare för att ge medlemsstaterna möjlighet att ta hänsyn till sina nationella särdrag.

VII

Riktning leder ofta till ökad komplexitet i genomförandet. Alla ändringar i de rättsliga kraven, även definitioner av stödberättigande, får naturligtvis återverkningar på det integrerade administrations- och kontrollsystemet (IACS). Kommissionen gav ett omfattande stöd under genomförandet av den senaste reformen, även för arbetet med den första tilldelningen av rättigheter.

IX

De allra flesta direktstöd beviljas per hektar stödberättigande areal och har därför en stark koppling till jordbrukets jordbruksareal. Ordningen för grundstöd bör dock inte ses som ett fristående system. Ordningen för grundstöd säkerställer att jordbrukarna mottar ett minimistöd per hektar. Ordningen för grundstöd fylls på med andra stödtyper som främjar en omfördelning av stödet. Faktum är att kommissionens analys visar att direktstödet per hektar minskar i förhållande till jordbrukens storlek, och att enhetsstödet är högre för små jordbruk som i genomsnitt har lägre inkomst per anställd.

Markvärdena påverkas i hög grad av många andra faktorer än GJP-stöd, t.ex. priserna på jordbruksråvaror, urbaniseringstrycket, nationella marknadsbestämmelser för mark, skatter, arrendekontraktens varaktighet etc. I medlemsstater som tillämpar ordningen för grundstöd där rättigheterna enkelt kan handlas utan mark, kapitaliseras inkomststödet dessutom i mindre grad i markpriserna.

X

Syftet med ordningen för grundstöd är att förbättra jordbrukarnas övergripande inkomstsituation. Stödet inom ordningen är arealbaserat och frikopplat från produktionen, och är i de flesta medlemsstater kopplat till historiska referenser. Det inriktas inte på särskilda omständigheter i varje jordbruksföretag för att undvika alltför stora administrativa bördor. Stödet riktas ytterligare med hjälp av andra ordningar, såsom stödet till unga jordbrukare, omfördelningsstödet, ordningen för småbrukare och det frivilligt kopplade stödet.

Den kommande konsekvensbedömningen, som ingår i förslaget om en ny genomförandemodell för den gemensamma jordbrukspolitiken, kommer att omfatta en analys av den nuvarande fördelningen och riktningen av inkomststödet enligt jordbrukens storlek och typen av jordbruk, med hänsyn till inkomst från jordbruksverksamhet. Andra intäkter från annan verksamhet än jordbruksverksamhet som baseras på jordbruksfaktorer (såsom landsbygdsturism) kommer att beaktas i bedömningen av inkomststödets övergripande relevans. Eftersom konsekvensbedömningen fortfarande befinner sig i inledningsskedet är det ännu inte möjligt att avgöra om den kommer att omfatta alla faktorer som nämns i denna iakttagelse eller ej.

XI

Att tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard är mycket riktigt ett GJP-mål som fastställs i fördraget. I sitt meddelande Framtiden för livsmedel och jordbruk föreslår kommissionen en ny genomförandemodell för den gemensamma jordbrukspolitiken, där unionen bör upprätta de grundläggande politiska parametrarna medan medlemsstaterna bör ha ett större ansvar och utkrävas mer ansvar för hur de uppfyller och når de överenskomna målen, som bör presenteras och motiveras i en strategisk plan för den gemensamma jordbrukspolitiken. Kommissionen bekräftar vikten av GJP-målet för hållbar livsmedelsproduktion och har beställt en utvärdering av effekterna av GJP-åtgärderna för ”hållbar livsmedelsproduktion”.

XII

Vissa rekommendationer godtogs och andra avvisades. Rekommendationerna om tilldelningen och beräkningen av rättigheter inom ordningen för grundstöd och attesteringsorganens roll har godtagits. Rekommendationen om kommissionens system för spridning av information bland medlemsstaterna har dock avvisats.

XIII

Vad gäller förslagen för nästa programperiod godtar kommissionen delvis rekommendationen. I sitt meddelande Framtiden för livsmedel och jordbruk2 föreslår kommissionen en ny genomförandemodell för den gemensamma jordbrukspolitiken. Meddelandet syftar till utökad subsidiaritet för att göra det möjligt att ta större hänsyn till lokala förhållanden och behov mot bakgrund av målen. I den konsekvensbedömning som kommer att ligga till grund för kommissionens förslag till den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 kommer alla tillgängliga fakta om hur effektiv politiken varit hittills att tas i beaktande, bland annat en analys av vissa föreslagna faktorer, och denna information kommer att användas vid analys av specifika lösningar för framtiden.

För att inte föregripa resultatet av den ovannämnda konsekvensbedömningen kan kommissionen i det här skedet inte godta rekommendationen om att från början koppla de föreslagna åtgärderna till lämpliga operativa mål och referensvärden med vilka stödets resultat skulle kunna jämföras. I linje med sitt meddelande Framtiden för livsmedel och jordbruk kommer kommissionen dock att bedöma resultaten av olika typer av insatser, i förekommande fall även inkomststöd.

Inledning

03

I samband med 2013 års reform åtgärdade kommissionen de brister som påvisats av revisionsrätten, och införde därför den obligatoriska bestämmelsen om ”aktiv jordbrukare”. Enligt det tidigare systemet (som reglerades av förordning (EU) nr 73/2009) kunde medlemsstaterna redan frivilligt undanta personer från tillgång till direktstöd. Detta kunde göras om jordbruksverksamheterna endast utgjorde en obetydlig del av dessa personers totala ekonomiska verksamhet eller om deras yrkesmässiga verksamhet inte, eller endast marginellt, utgjordes av jordbruksverksamhet. Det var bara Nederländerna som valde att utnyttja denna möjlighet.

Definitionen av stödberättigande mark har också förbättrats för att inbegripa särskilda krav i fråga om naturligt underhållna arealer. Medlemsstaterna får dessutom upprätta en förteckning över arealer som huvudsakligen används för annan verksamhet än jordbruksverksamhet. Definitionen av ”jordbrukare” och ”jordbruksverksamhet” avspeglar frikopplingen av direktstödet och det motsvarande behovet av att inte införa produktionsverksamhet som ett kriterium för stödberättigande mot bakgrund av WTO:s grön box-regler.

Kommissionen fann liknande fel och brister under sina kontroller av överensstämmelsen i fråga om systemet med samlat gårdsstöd. Den finansiella risken för EU:s budget till följd av dessa fel och brister täcktes genom finansiella korrigeringar som tillämpades till dess att de berörda medlemsstaterna vidtog lämpliga korrigerande åtgärder för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom systemet med samlat gårdsstöd.

12

Se kommissionens svar på punkt 13.

13

För de medlemsstater som tillämpar modellen med partiell konvergens baseras värdet för rättigheterna på historiska faktorer, och därför kvarstår historiska skillnader i stödet per hektar. Dessa skillnader i stödnivån kommer dock att gradvis minska till ansökningsåret 2019 som ett resultat av den interna konvergensprocessen.

Iakttagelser

29

Kommissionen konstaterade också under sin kontroll av överensstämmelsen i Italien att taket inom ordningen för grundstöd hade överskridits. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU-budgeten i fråga om utgifter inom ordningen för grundstöd kommer att täckas genom finansiella korrigeringar.

  1. Ingen kontroll av förvaltnings- och kontrollsystemets överensstämmelse i fråga om rättigheter inom ordningen för grundstöd i Förenade kungariket–Skottland har genomförts ännu. Om fel påträffas i samband med tilldelade rättigheter kommer de resulterande riskerna för EU:s budget att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att lämpliga korrigerande åtgärder vidtas för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

    Vad beträffar Nederländerna är kommissionen medveten om revisionsrättens iakttagelse om felaktig tillämpning av reglerna för intern konvergens. Kommissionen kommer att ta hänsyn till denna fråga i riskanalysen för sin revisionsplanering.

  2. Omständigheten att jordbrukare inte kände till det slutgiltiga värdet för sina rättigheter inom ordningen för grundstöd innan de lämnade in ansökan för nästa ansökningsår framgick även under den kontroll av överensstämmelse som kommissionen gjorde i Frankrike och Förenade kungariket–England. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU-budgeten kommer att täckas genom finansiella korrigeringar.

Vad gäller Förenade kungariket–Skottland, se kommissionens svar på punkt 29 a.

  1. Liknande förseningar upptäcktes under kommissionens kontroll av överensstämmelsen i Frankrike.

    Med anledning av dessa brister antog kommissionen ett genomförandebeslut den 12 juli 2016 (C(2016) 4287) om innehållande av månadsbetalningarna till Frankrike från juli 2016 till och med juli 2017. Innehållandet av månadsbetalningarna uppgick till 3 % av det återkrävda direktstödet.

    Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU:s budget kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att medlemsstaten vidtar lämpliga korrigerande åtgärder för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

  2. Liknande brister i förvaltnings- och kontrollsystemet i fråga om ordningen för grundstöd upptäcktes under kommissionens kontroller av överensstämmelsen i Förenade kungariket–England. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU:s budget till följd av dessa brister kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att lämpliga korrigerande åtgärder vidtas för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

Vad gäller Förenade kungariket–Skottland, se kommissionens svar på punkt 29 a.

31

Liknande brister i förvaltnings- och kontrollsystemet i fråga om ordningen för grundstöd upptäcktes under kommissionens kontroller av överensstämmelsen i Italien. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU:s budget till följd av dessa brister kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att lämpliga korrigerande åtgärder vidtas för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

32

De kontroller av överensstämmelsen som kommissionen genomförde i Grekland, Frankrike, Italien och Förenade kungariket ledde till liknande iakttagelser. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU:s budget till följd av dessa fel och brister kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att lämpliga korrigerande åtgärder vidtas för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

33

Tillförlitligheten hos uppgifterna i djurregistret kommer att verifieras under en kontroll av överensstämmelsen som planeras till första halvåret 2018 enligt det fleråriga revisionsprogrammet för perioden 2017–2020. Eventuella finansiella risker för EU:s budget kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att lämpliga korrigerande åtgärder vidtas för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

34

De riktlinjer som utfärdades av kommissionen var tydliga, enhetliga och konsekventa. Som en allmän regel görs dessutom eventuella tolkningsmeddelanden eller svar av allmänt intresse tillgängliga för alla medlemsstater via den webbaserade tjänsten CIRCABC. Företrädare för alla medlemsstater som har åtkomst till CIRCABC kan abonnera på ett informationssystem där de får meddelanden varje gång ett nytt dokument blir tillgängligt i CIRCABC. Det är medlemsstaternas ansvar att regelbundet konsultera CIRCABC för att säkerställa att de tillämpar EU-lagstiftningen korrekt.

36

Det stämmer att vissa revisionsbesök inte genomfördes som planerat under kalenderåren 2016 och 2017. Utifrån de tillgängliga personalresurserna prioriterades de nödvändiga uppföljningarna av de 13 skrivbordsgranskningar som inleddes 2016, som förutom frivilligt kopplat stöd även omfattade andra frågor inom ramen för ordningen för grundstöd, såsom bestämmelsen om aktiv jordbrukare, tilldelningen av stödrättigheter från den nationella reserven etc.

Kommissionen granskade de attesterande organens arbete med laglighet och korrekthet på grundval av en riskanalys. Arbetet med rättigheter inom ordningen för grundstöd gavs därför inte särskild prioritet, eftersom de attesterande organens arbete täcker både GJP-medel och alla andra åtgärder. Vissa revisionsbesök planerades särskilt för att granska de attesterande organens arbete med rättigheter inom ordningen för grundstöd. Vad gäller de besök som inte omfattade rättigheter granskade kommissionen inte specifikt de attesterande organens arbete med rättigheter om inga särskilda risker förelåg. Inom ramen för förfarandet för avslutande av räkenskaperna följdes alla frågor i samband med rättigheter enligt ordningen för grundstöd upp.

37

Enligt kommissionens revisionsstrategi är kommissionens arbete med kontroller av överensstämmelse system- och riskbaserat, dvs. det inriktas på att verifiera nyckelkontrollerna med den högsta finansiella risken i händelse av bristande efterlevnad av EU-reglerna, till exempel genom granskning av urval av transaktioner. Med tanke på tidpunkten för sådana kontroller av överensstämmelsen ansågs de nyckelkontroller som medförde den högsta finansiella risken vara de nyckelkontroller som är kopplade till den första tilldelningen av stödrättigheter inom systemet för grundstöd och tilldelningen av stödrättigheter inom systemet för grundstöd från den nationella reserven, som är en viktig aspekt av förvaltningen av den nationella reserven. Genom att granska ett urval av transaktioner kunde kommissionen även kontrollera viktiga allmänna beräkningsfaktorer (dvs. olika koefficienter som tillämpas på de beräknade årliga genomsnitten etc.).

De flesta kontrollerna av överensstämmelsen hos stödrättigheter inom ordningen för grundstöd utfördes 2016. Vid den tidpunkten (när den första tilldelningen av stödrättigheter just hade slutförts eller kanske inte ens var klar och med tanke på de stora förseningarna i genomförandet av ordningen för grundstöd i vissa medlemsstater) ansågs inte förfarandena för annullering av felaktigt tilldelade stödrättigheter utgöra en stor finansiell risk.

39

De attesterande organens kontroll av rättigheterna är dubbel, och anges i de riktlinjer som har utfärdats för de attesterande organen:

  • För det första, av de förfaranden som medlemsstaterna har infört för att säkerställa korrekt tilldelning av rättigheter och korrekt beräkning av rättigheternas värde (jfr avsnitt 5.2 i riktlinje 2). De viktigaste proceduraspekter som ska kontrolleras anges i avsnitt 7.2.2 i riktlinje 3, eftersom tilldelningen av rättigheter bör behandlas ur ett procedurrelaterat (systembaserat) perspektiv. Detta bör följas upp genom kontroll av överensstämmelsen av vissa transaktioner. I riktlinje 3 föreslås tio transaktioner. För kontrollen av överensstämmelsen föreslås i riktlinje 2 uttryckligen att förteckningen över nyckel- och hjälpkontroller ska användas som riktmärke (jfr s. 21 i riktlinje 2 för budgetåret 2016).
  • För det andra ska det attesterande organet under substansgranskningen av direktstöd göra en kontroll av den matematiska korrektheten samt en kontroll av om det slutliga antalet rättigheter används för utbetalningarna.
40

Kommissionens riktlinjer kan inte vara alltför föreskrivande. De attesterande organen är kvalificerade revisorer och arbetar enligt internationellt vedertagna revisionsstandarder, och bör därför använda sin yrkesmässiga bedömning i attesteringsarbetet. I vissa medlemsstater räknade det attesterande organet om rättigheterna för alla transaktioner som omfattas av substansgranskning (dvs. för det statistiska urvalet).

41

Kommissionens riktlinjer är allmänna och kan inte sörja för alla situationer i medlemsstaterna. Riktlinjerna är dock tydliga i fråga om de attesterande organens arbete med rättigheter, vilket kommissionen påpekar i sitt svar på punkt 39. I avsnitt 7.2.2 i riktlinje 3 anges dessutom att budgetåret 2016 (kalenderår 2015) är det första året för införandet av stödrättigheter, vilket innebar att de attesterande organen måste slutföra processen för tilldelning av rättigheter då.

Flera medlemsstater var sena med att fastställa de slutliga rättigheterna. Eftersom de attesterande organen har strikta rapporteringstidsfrister (dvs. den 15 februari efter budgetåret i fråga) kunde de inte alltid dra en slutsats om korrektheten hos beräkningen av rättigheter.

Första punktsatsen: Det är möjligt att genomföra attesteringsgranskningar av beräkningarna av rättigheter i de flesta medlemsstater som har regionala utbetalande organ och där rättigheterna beräknas på nationell nivå. I Tysklands fall var det centrala organ som beräknade stödrättigheterna inte föremål för en attesteringsgranskning Fallet med Tyskland (Niedersachsen) visade därför inte hur de attesterande organen i andra medlemsstater hade arbetat.

Andra punktsatsen: Frågan om rättigheter för Italien följs upp genom en pågående kontroll av överensstämmelsen.

Tredje punktsatsen: Frågan om rättigheter för Frankrike följs upp genom en pågående kontroll av överensstämmelsen.

42

Kommissionens inledande förslag syftade till en förenkling av systemet för direktstöd. Faktum är att kommissionens ursprungliga förslag innehöll färre alternativ och var därför mer direkt. Andra alternativ lades dock till under medbeslutandeprocessen, vilket gjorde reglerna mer komplexa. Förenkling är dessutom ett av de viktigaste målen i diskussionerna om den nya gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020.

43

Modellen med intern konvergens för att fastställa värden för stödrättigheter är mycket riktigt mer komplex, men det bör noteras att tillämpningen av denna modell som ett alternativ till den enkla modellen med ett schablonbelopp från det första årets genomförande var ett alternativ för medlemsstaterna. Medlemsstaternas val av en viss genomförandemodell överensstämmer med principen om delad förvaltning av den gemensamma jordbrukspolitiken, enligt vilken genomförandet förvaltas direkt av varje medlemsstat, och de nationella myndigheterna ansvarar för administration och kontroll av direktstöd till jordbrukarna i sitt land.

45

De spanska myndigheterna beslutade att använda en regionaliseringsmodell för ordningen för grundstöd, som baserades på ett antal kriterier i nära samarbete med de regionala myndigheterna. Genomförandet av den nuvarande regionaliseringsmodellen för ordningen för grundstöd kommer att bedömas och beaktas inom ramen för diskussionerna om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken.

46

Det var inte obligatoriskt för medlemsstaterna att utvidga definitionen av stödberättigat område. Om denna möjlighet utnyttjas är det medlemsstatens ansvar att bedöma komplexiteten hos det system som den bestämmer sig för att genomföra, samtidigt som den måste ta hänsyn till de specifika jordbruksmetoderna inom sitt territorium.

48

Lagstiftningen ger möjlighet att begränsa ökningar av värdet för stödrättigheter om detta skulle leda till icke-planerade vinstökningar. Det är medlemsstaterna som beslutar om de vill tillämpa denna frivilliga bestämmelse eller ej.

Om icke-planerade vinstökningar uppstår till följd av förutsättningar som har skapats på ett konstlat sätt i strid med GJP-målen gäller dessutom den (obligatoriska) bestämmelsen om kringgående i artikel 60 i förordning (EU) nr 1306/2013. Till följd av tillämpningen av artikel 60 ska inga förmåner beviljas sådana fysiska eller juridiska personer.

För de jordbruk som erhåller stödrättigheter till ett högt värde genom att koncentrera stödet till en mindre areal, är dessa stödrättigheter dessutom föremål för en större minskning på grund av intern konvergens.

Revisionsrättens svar

Bestämmelsen om kringgående i artikel 60 i förordning (EU) nr 1306/2013 och intern konvergens har endast en begränsad effekt som mekanismer för att minska icke-planerade vinstökningar.

Som domstolen har slagit fast upprepade gånger förutsätter medlemsstaternas tillämpning av bestämmelsen om kringgående för det första att det föreligger vissa objektiva förhållanden av vilka det sammantaget framgår att målsättningen med de berörda unionsbestämmelserna inte har uppnåtts, trots att de villkor som uppställs i dessa bestämmelser formellt sett har uppfyllts, och för det andra en subjektiv faktor, nämligen en avsikt att erhålla en förmån genom att konstruera de omständigheter som krävs för att erhålla den. När det gäller icke-planerade vinstökningar till följd av överlåtelse av mark till andra jordbrukare (se ruta 2) är det oerhört svårt för medlemsstaterna att bevisa att den sökande vid överlåtelsen av marken uteslutande avsåg att erhålla en förmån i strid med målen för ordningen för grundstöd.

Senast 2019 kommer intern konvergens att minska värdet för de rättigheter inom ordningen för grundstöd som anges i ruta 2 med omkring 25 %, vilket innebär att jordbrukare kommer att få 75 % av de icke-planerade vinstökningarna även det året.

53

Liknande brister i kontrollen av de sökandes ställning som aktiva jordbrukare konstaterades under kommissionens kontroller av överensstämmelsen. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU:s budget kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att medlemsstaten vidtar lämpliga korrigerande åtgärder för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom direktstödet.

54

Medlagstiftarna godkände ett antal politiska val i genomförandet av bestämmelsen om aktiv jordbrukare för att ge medlemsstaterna möjlighet att ta hänsyn till sina nationella särdrag.

Kommissionen har gjort en positiv bedömning av användningen av ett tröskelvärde uttryckt i stödberättigande hektar som ett alternativt kriterium vid tillämpningen av artikel 9.2 b i förordning (EU) nr 1307/2013 för att styrka att jordbruksverksamheten inte är obetydlig, om detta villkor inte ger jordbrukarna incitament att producera.

55

Den negativa förteckningen ingick inte i kommissionens förslag, utan infördes till följd av den politiska kompromissen. Kommissionens inledande förslag var att ha ett enda test för alla sökande (direktstöd skulle utgöra minst 5 % av de totala inkomsterna från annan verksamhet än jordbruksverksamhet), medan medlagstiftarna godkände ett antal politiska val i genomförandet av bestämmelsen om aktiv jordbrukare för att ge medlemsstaterna möjlighet att ta hänsyn till sina nationella särdrag. Eftersom det finns en negativ förteckning är det mycket troligt att en del enheter har beslutat att inte ansöka alls, och kommissionen har inte tillgång till sådana uppgifter.

Ruta 3 – Exempel på olika behandling i liknande situationer

Kommissionen har offentliggjort ett vägledningsdokument om genomförandet av artikel 9 i förordning (EU) nr 1307/2013 (DSCG/2014/29). Det är upp till medlemsstaterna att genomföra denna bestämmelse enligt syftet med bestämmelsen om aktiv jordbrukare och EU-lagstiftningens allmänna principer

Vad gäller permanenta sport- och fritidsområden inriktas den negativa förteckningen på specialiserade aktörer som driver permanenta markområden med permanenta anläggningar och/eller permanenta konstgjorda strukturer för åskådare, som används för sport- och fritidsaktiviteter, Tyskland har följt denna vägledning. En kontroll av överensstämmelsen pågår för Frankrike.

Medlagstiftarna gav utrymme för flexibilitet genom att låta medlemsstaterna anpassa den negativa förteckningen till sina särskilda omständigheter och behov. Enligt artikel 9.2 andra stycket i förordning (EU) nr 1307/2013 får medlemsstaterna i själva verket, på grundval av objektiva och icke-diskriminerande kriterier, besluta att lägga till andra liknande företag eller verksamheter som inte är jordbruksföretag och jordbruksverksamheter i den negativa förteckningen. Sådana tillägg till förteckningen ska emellertid motiveras objektivt enligt ”likhetstestet” i artikel 9.2, dvs. sådana enheter ska ha liknande verksamheter som de enheter som redan inbegrips i den negativa förteckningen.

Medlagstiftaren beslutade likaså att tillåta valfritt genomförande av artikel 9.3 i samma förordning.

57

Till följd av förhandlingsprocessen om den så kallade omnibusförordningen3 kan tillämpningen av artikel 9.2 i förordning (EU) nr 1307/2013 (den negativa förteckningen) upphöra från och med 2018 och därefter. Artikel 9.1 gäller däremot fortfarande för alla medlemsstater som har areal som hålls i ett naturligt skick.

60

Fastställandet av stödberättigande på grundval av jordbruksmarkens egenskaper innebär inte att jordbrukarna inte behöver utöva jordbruksverksamhet. Egenskaperna bör vara en följd av denna verksamhet. När medlemsstaterna definierar dessa egenskaper korrekt framgår övergivna arealer som sådana och anses därför vara icke stödberättigande.

62

Kommissionen anser inte att den minimiverksamhet som krävs för områden som hålls i ett naturligt skick bör frigöras helt från markförvaltning, om det inte beror på genomförandet av Natura 2000 (som även innebär att arealerna var stödberättigade 2008)4

Ruta 5 – Minimiverksamhet på mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling

De skotska myndigheterna informerade inte kommissionen om sitt beslut att genomföra en miljöbedömning av marken varje kalenderår i stället för jordbruksverksamhet.

Det är tveksamt om en miljöbedömning kan anses utgöra en minimiverksamhet på jordbruksarealen.

Det förväntas att verksamheten har en inverkan på marken i sig (t.ex. att bibehålla eller till och med stärka naturvärdet hos den betesmark som omfattas), och att den inte begränsas till en observation av arealens miljöskick, vars utveckling inte är följden av åtgärder från jordbrukarens sida.

Ruta 6 – Inverkan av omfördelning beroende på vilken modell som tillämpas för ordningen för grundstöd

De spanska myndigheterna beslutade att använda en regionaliseringsmodell för ordningen för grundstöd, som baserades på ett antal kriterier i nära samarbete med de regionala myndigheterna. Genomförandet av den nuvarande regionaliseringsmodellen för ordningen för grundstöd kommer att bedömas och beaktas inom ramen för diskussionerna om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken.

Även om det belopp som överförts från stödrättigheter av högt värde till stödrättigheter av lågt värde uttryckt som en procentandel av taket för ordningen för grundstöd visar en bättre konvergens i Italien än i Spanien, är det utifrån en jämförelse av denna procentandel inte möjligt att dra slutsatser om de olika effekterna av konvergens mellan alla medlemsstater. Situationen i en medlemsstat som har en högre procentandel än en annan behöver inte nödvändigtvis vara bättre i slutet av perioden. Det är viktigt att även ta hänsyn till utgångspunkten, särskilt möjligheten till ytterligare konvergens. Även om överföringarna av medel räknat som en procentandel av taket för ordningen för grundstöd blir lägre i en medlemsstat vars värden av stödrättigheter ligger nära genomsnittet redan i början av konvergensperioden, kan den medlemsstaten till slut få mer enhetliga värden än en medlemsstat som har en mycket högre procentandel överförda medel.

69

Skillnaden i genomsnittsnivån för stöd inom ordningen för grundstöd förklaras delvis av att medlemsstaterna valde olika alternativ för fördelningen av medlen till de olika direktstödsystemen. Ordningen för grundstöd motsvarar de medel som blir kvar efter fördelningen till dessa andra system.

Ordningen för grundstöd är ett frikopplat grundstöd som per definition har en minimal effekt på jordbrukarnas produktionsbeslut, och således även på marknaden och konkurrensvillkoren. Revisionsrättens utvärdering bygger på det teoretiska antagandet att jordbrukare i olika medlemsstater befinner sig i en identisk situation. En sådan jämförbar situation skulle inte bara innebära att det råder lika produktionsvillkor, utan även att markpriser, arrenden och andra produktionsfaktorer är identiska mellan två medlemsstater.

70

Syftet med ordningen för grundstöd är att säkerställa att alla jordbrukare får ett minimistöd per hektar. Det är möjligt att rikta direktstödet via andra ordningar, såsom omfördelningsstödet, stödet till unga jordbrukare, ordningen för småbrukare och det frivilligt kopplade stödet. Ordningen för grundstöd är ett arealbaserat system, vilket innebär att det totala stödet tenderar att öka i förhållande till jordbrukets storlek. Kommissionens analys visar dock att direktstödet per hektar minskar i förhållande till jordbrukens storlek, och att enhetsstödet är högre för små jordbruk som i genomsnitt har lägre inkomst per anställd, vilket främst beror på användningen av andra ordningar för direktstöd.

Ruta 7 – Exempel på omfördelning som ett resultat av 2013 års reform utan förändringar av jordbruksmönster

Revisionsrätten ger exempel på jordbruk där det stöd som jordbrukarna mottog ökade exponentiellt, trots att deras jordbruksverksamhet inte förändrades.

Kommissionen anser att det totala stödbeloppet inte kan ses som en fristående siffra, utan att det bör utvärderas tillsammans med arealstorleken och det stöd som mottas av andra jordbrukare i jämförbara situationer, före och efter konvergensåtgärden. Det handlar om konvergens, och en betydlig ökning av stödet till en viss jordbrukare kan med största sannolikhet förklaras av det faktum att det stöd som jordbrukaren mottog före införandet av ordningen för grundstöd var betydligt lägre än genomsnittet, och/eller av att arealtäckningen för ordningen för grundstöd är större jämfört med systemet för samlat gårdsstöd. Både ökningen av låga stödrättigheter och den större arealtäckningen var tydliga mål för ordningen.

Om man ser närmare på de exempel som revisionsrätten belyser är situationerna inte så extrema som de kan verka vid en första anblick.

I Förenade kungariket–Skottland, där stödet konvergeras till ett regionalt schablonbelopp 2019, har till exempel den högsta stödnivån per areal under ansökningsåret 2019 fastställts till 161 euro/ha för region 1 (åkermark och permanent gräsmark), 26,9 euro/ha för region 2 (naturlig betesmark i områden som inte är mindre gynnade områden och i mindre gynnade områden, med beteskategorierna B, C och D), och 8,7 euro/ha för region 3 (naturlig betesmark i mindre gynnade områden, med beteskategori A). Kommissionen anser inte att dessa nivåer per arealstöd har fastställts till en olämplig nivå.

I exemplet med Italien uppgår det genomsnittliga stödet per hektar till jordbrukaren i fråga till omkring 225 euro, vilket är något lägre än det genomsnittliga värdet för stödrättigheterna i Italien för kalenderåret 2015 (228 euro/ha).

Vad beträffar Tyskland vill kommissionen klargöra att denna medlemsstat kommer att gå över till schablonbelopp 2019.

71

Direktstöd kan i större eller mindre utsträckning kapitaliseras i markpriserna enligt olika faktorer. Markvärdena påverkas av många olika faktorer och GJP-stöd är en av dem: priserna på jordbruksråvaror och jordbrukens produktivitet, urbaniseringstrycket, olika nationella marknadsbestämmelser för mark, arrendekontraktens varaktighet, olika markskatter etc. Enligt Swinnen m.fl. ”påverkar GJP-stöden markvärdena, men effekten varierar stort mellan länderna och förefaller förhållandevis måttlig jämfört med andra faktorer, särskilt om markpriserna är höga”5. I de medlemsstater som tillämpar ordningen för grundstöd och där rättigheterna enkelt kan handlas utan mark, kapitaliseras inkomststödet dessutom i mindre utsträckning i markpriserna.

72

Ordningen för grundstöd ger medlemsstaterna möjlighet att rikta stödet genom att undanta jordbrukare som inte har särskilt behov av inkomststöd genom att differentiera grundstödet. Stödet riktas ytterligare genom andra ordningar: omfördelningsstödet, stödet till unga jordbrukare, ordningen för småbrukare eller det frivilligt kopplade stödet. Vissa medlemsstater riktar sitt stöd i avsevärd utsträckning, medan andra gör det i mindre grad.

I fördraget görs dessutom en koppling mellan ökad jordbruksproduktivitet som ett sätt att tillförsäkra jordbrukare en skälig levnadsstandard, särskilt genom individuella lönehöjningar för personer sysselsatta inom jordbruket. Det är därför lämpligt att fokusera på inkomst från jordbruksverksamhet, eftersom denna inkomst är av grundläggande vikt för GJP6. Kostnaderna för att samla in uppgifter om jordbrukshushållens inkomster kan dessutom väga tyngre än fördelarna7.

73

I sitt meddelande Framtiden för livsmedel och jordbruk8 föreslår kommissionen en ny genomförandemodell för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Kommissionens mål är utökad subsidiaritet för att göra det möjligt att ta större hänsyn till lokala förhållanden och behov mot bakgrund av målen. Kommissionen bekräftar dessutom vikten av GJP-målet för hållbar livsmedelsproduktion och har beställt en utvärdering av effekterna av GJP-åtgärderna för ”hållbar livsmedelsproduktion”.

I den konsekvensbedömning som kommer att ligga till grund för kommissionens förslag till den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 kommer alla tillgängliga fakta om hur effektiv politiken varit hittills att tas i beaktande, och denna information kommer att användas vid analys av specifika lösningar för framtiden.

Slutsatser och rekommendationer

74

Kommissionens inledande förslag syftade till en förenkling av systemet för direktstöd. Faktum är att kommissionens ursprungliga förslag innehöll färre alternativ och var därför mer direkt. Andra alternativ lades dock till under medbeslutandeprocessen, vilket gjorde reglerna mer komplexa.

När det gäller riktning ger grundstödordningen medlemsstaterna möjlighet att rikta stödet genom att undanta jordbrukare som inte har särskilt behov av inkomststöd genom att differentiera grundstödet. Stödet riktas ytterligare genom andra ordningar: omfördelningsstödet, stödet till unga jordbrukare, ordningen för småbrukare eller det frivilligt kopplade stödet. Vissa medlemsstater riktar sitt stöd i avsevärd utsträckning, medan andra gör det i mindre grad.

Vad beträffar konvergens har medlemsstaterna enligt förordning (EU) nr 1307/2013 tre alternativ för att tillämpa intern konvergens (schablonbelopp från och med 2015, fullständig konvergens till 2019 och delvis konvergens, ”tunnelmetoden”). Inverkan och effekterna av genomförandet kan därför variera mellan medlemsstaterna. Tillämpningen av regionalisering spelade också en stor roll för den faktiska konvergensnivå som uppnåddes.

75

De kontroller av överensstämmelsen som kommissionen genomförde ledde till liknande iakttagelser, utom för Nederländerna och Förenade kungariket–Skottland. Kontrollen av överensstämmelse pågår. Eventuella finansiella risker för EU:s budget till följd av fel och brister i funktionen hos grundstödordningens förvaltnings- och kontrollsystem kommer att täckas genom finansiella korrigeringar till dess att lämpliga korrigerande åtgärder vidtas för att säkerställa lagligheten och korrektheten hos utgifterna inom ordningen för grundstöd.

Rekommendation 1

Kommissionen godtar denna rekommendation och anser att den redan genomför den i form av de riktlinjer som utfärdats, den övervakning som gjorts och genom kontrollerna av överensstämmelse. När fel och brister påträffas i nyckelkontrollernas funktion begär kommissionen att medlemsstaterna vidtar korrigerande åtgärder och övervakar medlemsstaternas genomförande.

Kommissionen tillhandahåller dessutom riktlinjer och rådgivning till medlemsstaterna om ett korrekt genomförande av nyckelkontrollerna.

76

Precis som alla EGFJ-utgifter genomförs direktstödet enligt principen om delad förvaltning mellan kommissionen och medlemsstaterna. För att säkerställa att ordningen för grundstöd tillämpas korrekt är det medlemsstaternas ansvar att i god tid anmäla uppgifter och dokument till kommissionen så att de kan uppfylla skyldigheterna i förordning (EU) nr 1307/2013.

Kommissionen har lämnat tydliga och enhetliga riktlinjer och tolkningar. När de är av allmänt intresse görs de tillgängliga för alla medlemsstater via CIRCABC.

77

Kommissionen anser att den klargjorde vad som begärdes av de attesterande organen. Det revisionsarbete som förväntas av de attesterande organen för budgetåret 2016 (kalenderåret 2015) anges tydligt i riktlinjerna 2 och 3.

Rekommendation 2
  1. Kommissionen avvisar denna rekommendation eftersom det enligt principen om delad förvaltning är medlemsstaternas ansvar att tillämpa en enhetlig tolkning av den rättsliga ramen för ordningen för grundstöd. Tolkningar och relevant information delas med medlemsstaterna i kommittén för direktstöd, och relevanta dokument laddas upp i CIRCABC, som även finns tillgängligt för medlemsstaterna. Kommissionen anser därför att den har vidtagit lämpliga åtgärder för att sprida information och säkerställa effektiva och enhetliga tolkningar hos medlemsstaterna, och att ytterligare maximering inte ingår i dess ansvarsområde.
  2. Kommissionen godtar rekommendationen. Kommissionen bekräftar vikten av överföring av nyckelinformation om genomförandet av system för direktstöd. I detta skede kan kommissionen dock inte göra särskilda åtaganden om lagstiftningsförslag för perioden efter 2020. Kommissionen kan dessutom vidta flera olika rättsliga åtgärder redan enligt den nuvarande lagstiftningen. Vissa befintliga bestämmelser ger kommissionen möjlighet att dra in betalningar, besluta att de påföljande utgiftsdeklarationerna är otillåtliga och inleda ett förfarande för kontroll av överensstämmelse. Vid systematisk och omfattande bristande efterlevnad kan kommissionen även inleda ett överträdelseförfarande som kan förberedas genom ett EU Pilot-projekt om det är användbart, med möjligheten att införa påföljder (engångsbelopp eller bötesbelopp) som beslutas av EU-domstolen om det första beslutet inte verkställs. Beslutet om vilka åtgärder som är lämpliga fattas utifrån en bedömning från fall till fall och den tillämpliga rättsliga ramen.
  3. Kommissionen godtar delvis rekommendationen. När det gäller kommissionens och de attesterande organens respektive roller anser kommissionen att den har genomfört kraven för de attesterande organens revisionsarbete med rättigheter (översyn av processen för den första tilldelningen av rättigheter och granskning av beräkningen av värdet för rättigheter under det fösta tilldelningsåret, samt granskningar av eventuella nya tilldelningar av rättigheter, upphävanden av rättigheter, konvergens etc. under påföljande år), vilket tydligt fastställs i riktlinjerna 2 och 3 för budgetåret 2016 och framåt. Enligt internationellt vedertagna revisionsstandarder bör de attesterande organen ha utrymme för att göra yrkesmässiga bedömningar. Den övergripande ramen ges i riktlinjerna (dvs. att förfarandena måste testas tillsammans med de kontroller som är integrerade i processerna med användning av förteckningen över nyckel- och hjälpkontroller etc.). Därefter utformar och genomför det attesterande organet sina egna revisionstester av rättigheterna.

Kommissionen utnyttjar tillfället för att klargöra att när en medlemsstats institutionella struktur inte gör det möjligt för ett attesterande organ att granska förfarandena för tilldelning och beräkning av rättigheter, är det arbete som utförs av medlemsstaternas organ (utbetalande organ, attesterande organ eller andra organ med ansvar för beräkningar av rättigheter) föremål för kontroller av överensstämmelse för att bedöma huruvida den gällande rättsliga ramen och de relevanta riktlinjerna tillämpas.

78

Kommissionens inledande förslag syftade till en förenkling av systemet för direktstöd. Faktum är att kommissionens ursprungliga förslag innehöll färre alternativ och var därför mer direkt. Andra alternativ lades dock till under medbeslutandeprocessen, vilket gjorde reglerna mer komplexa.

79

När icke-planerade vinstökningar uppstår på grund av att jordbrukarna har skapat förutsättningar på ett konstlat sätt för att uppnå mycket höga värden för stödrättigheter bör medlemsstaterna tillämpa bestämmelsen om kringgående, vilket innebär att inga förmåner bör beviljas de berörda jordbrukarna.

Jordbrukare som uppnår höga värden för stödrättigheter genom att koncentrera referensbeloppet till en mindre areal blir dessutom föremål för en större minskning av värdet för deras stödrättigheter till följd av intern konvergens.

Revisionsrättens svar

Bestämmelsen om kringgående i artikel 60 i förordning (EU) nr 1306/2013 och intern konvergens har endast en begränsad effekt som mekanismer för att minska icke planerade vinstökningar.

Som domstolen slagit fast upprepade gånger förutsätter medlemsstaternas tillämpning av bestämmelsen om kringgående för det första att det föreligger vissa objektiva förhållanden av vilka det sammantaget framgår att målsättningen med de berörda unionsbestämmelserna inte har uppnåtts, trots att de villkor som uppställs i dessa bestämmelser formellt sett har uppfyllts, och för det andra en subjektiv faktor, nämligen en avsikt att erhålla en förmån genom att konstruera de omständigheter som krävs för att erhålla den. När det gäller icke-planerade vinstökningar till följd av överlåtelse av mark till andra jordbrukare (se ruta 2) är det oerhört svårt för medlemsstaterna att bevisa att den sökande vid överlåtelsen av marken uteslutande avsåg att erhålla en förmån i strid med målen för ordningen för grundstöd.

Senast 2019 kommer intern konvergens att minska värdet för de rättigheter inom ordningen för grundstöd som anges i ruta 2 med omkring 25 %, vilket innebär att jordbrukare kommer att få 75 % av de icke-planerade vinstökningarna även det året.

80

Den flexibilitet som medlemsstaterna ges för att t.ex. utvidga förteckningen över negativa verksamheter och/eller tillämpa bestämmelsen om aktiv jordbrukare på alla sökande ger dem möjlighet att anpassa bestämmelsen till sina särdrag, men detta leder oundvikligen till ett differentierat genomförande.

Under det första året för genomförandet av bestämmelsen om aktiv jordbrukare var det dessutom nödvändigt att upprätta förfaranden för att kontrollera efterlevnaden av denna bestämmelse. Även om årliga kontroller fortfarande kommer att krävas för medlemsstater som fortsätter att tillämpa den negativa förteckningen, kan man rimligen förvänta sig att den administrativa bördan kommer att minska under de kommande åren.

82

Om mycket höga nivåer av inkomststöd kvarstår under 2019 kommer de dock att ha minskat jämfört med nivån 2015.

83

Syftet med ordningen för grundstöd är att säkerställa att jordbrukarna får ett minimistöd per hektar. Det är möjligt att rikta direktstödet via andra ordningar, såsom omfördelningsstödet, stödet till unga jordbrukare, ordningen för småbrukare och det frivilligt kopplade stödet. Ordningen för grundstöd är ett arealbaserat system, vilket innebär att det totala stödet tenderar att öka i förhållande till jordbrukets storlek. Kommissionens analys visar dock att direktstödet per hektar minskar i förhållande till jordbrukens storlek, och att enhetsstödet är högre för små jordbruk som i genomsnitt har lägre inkomst per anställd, vilket främst beror på användningen av andra ordningar för direktstöd.

En betydlig ökning av stödet till en viss jordbrukare kan med största sannolikhet förklaras av det faktum att det stöd som jordbrukaren mottog före införandet av ordningen för grundstöd var betydligt lägre än genomsnittet, och/eller av att arealtäckningen för ordningen för grundstöd är större jämfört med systemet för samlat gårdsstöd. Både ökningen av låga stödrättigheter och den större arealtäckningen var tydliga mål för ordningen.

84

Syftet med ordningen för grundstöd är att förbättra jordbrukarnas övergripande inkomstsituation. Stödet inom ordningen är arealbaserat och frikopplat från produktionen, och är i de flesta medlemsstater kopplat till historiska referenser. Det inriktas inte på särskilda omständigheter i varje jordbruksföretag för att undvika alltför stora administrativa bördor.

Grundstödordningens frikopplade karaktär säkerställer marknadsinriktning och bidrar till att undvika att skapa incitament för jordbrukarna att producera.

Rekommendation 3

Kommissionen godtar delvis rekommendationen.

I sitt meddelande Framtiden för livsmedel och jordbruk av den 29 november 2017 föreslår kommissionen en ny genomförandemodell för den gemensamma jordbrukspolitiken, där unionen bör upprätta de grundläggande politiska parametrarna (den gemensamma jordbrukspolitikens mål, breda typer av insatser, grundläggande krav), medan medlemsstaterna bör ha ett större ansvar och utkrävas mer ansvar för hur de uppfyller och når de överenskomna målen, som bör presenteras och motiveras i en strategisk plan för den gemensamma jordbrukspolitiken.

I den konsekvensbedömning som kommer att ligga till grund för kommissionens förslag till den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 kommer alla tillgängliga fakta om hur effektiv politiken varit hittills att tas i beaktande, och denna information kommer att användas vid analys av specifika lösningar för framtiden.

Kommissionen kommer i synnerhet att analysera den nuvarande fördelningen och riktningen av inkomststödet enligt jordbrukens storlek och typen av jordbruk, med hänsyn till inkomst från jordbruksverksamhet.

Kommissionen påminner om att9 den gemensamma jordbrukspolitiken stöder jordbrukarnas inkomst genom att stödja jordbruksverksamhet (arealbaserat stöd, ett fåtal sektorsspecifika stöd, investeringar, marknadsåtgärder, miljöverksamheter i jordbruksområden). Inom ramen för grundstödordningen är det därför konsekvent att fokusera på inkomst från dessa jordbruksverksamheter.

Enligt sitt meddelande planerar kommissionen dessutom att inrikta sig på ”riktiga jordbrukare”, dvs. på dem som aktivt arbetar med jordbruk för att försörja sig.

De dubbla målen för direktstöd avspeglar det ”kollektiva” i leveransen av marknadsprodukter och kollektiva nyttigheter, och visar därmed även att det är svårt att göra en verklig ekonomisk värdering av alla kollektiva nyttigheter som tillhandahålls av jordbrukarna. Andra intäkter från annan verksamhet än jordbruksverksamhet som baseras på jordbruksfaktorer (såsom landsbygdsturism) kommer emellertid att beaktas i bedömningen av inkomststödets övergripande relevans.

Eftersom konsekvensbedömningen fortfarande befinner sig i inledningsskedet är det ännu inte möjligt att avgöra om den kommer att beakta alla faktorer som nämns i denna rekommendation eller ej.

För att inte föregripa resultatet av den ovannämnda konsekvensbedömningen kan kommissionen i det här skedet inte godta rekommendationen om att från början koppla de föreslagna åtgärderna till lämpliga operativa mål och referensvärden med vilka stödets resultat skulle kunna jämföras. I linje med sitt meddelande Framtiden för livsmedel och jordbruk kommer kommissionen dock att bedöma resultaten av olika typer av insatser, i förekommande fall även inkomststöd.

Förkortningar

EU: Europeiska unionen

EUF-fördraget: fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

GD: generaldirektorat

GJP: den gemensamma jordbrukspolitiken

ha: hektar

IACS: integrerat administrations- och kontrollsystem

LPIS: system för identifiering av jordbruksskiften

WTO: Världshandelsorganisationen

Ordlista

1992 års reform av GJP: Den första större reformen av GJP (MacSharry-reformen) som omfattade en minskning av interventionspriser inom sektorerna för jordbruksgrödor och nötkött. I och med reformen infördes direktstöd till producenter av jordbruksgrödor som en kompensation för förväntat inkomstbortfall. Direktstöd kan även ges till producenter för att ta marken ur produktion (arealuttag).

2003 års reform av GJP: I och med reformen infördes en frikoppling av direktstöd från jordbruksproduktionen för att stärka jordbrukarnas marknadsorientering. Betalningarna villkorades av uppfyllandet av grundläggande normer för bibehållande av mark, miljö, livsmedelssäkerhet, djurhälsa och växtskydd samt djurskydd (tvärvillkor).

2013 års reform av GJP: Här betonades tre politiska mål (hållbar livsmedelsproduktion, hållbar förvaltning av naturresurser och klimatåtgärder samt balanserad territoriell utveckling). Inom ramen för det första målet anges specifikt jordbruksinkomster. Systemet med direktstöd frikopplat från produktionen som infördes genom 2003 års reform av GJP fortsatte att tillämpas.

Aktiva jordbrukare: Jordbrukare som antingen bedriver en minimiverksamhet på mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling eller vilkas jordbruksverksamhet inte är marginell. Medlemsstaterna har stort spelrum att fastställa kriterierna i detalj. Sökande ska kunna styrka att det är de som fattar besluts, åtnjuter fördelar och tar ekonomiska risker när det gäller jordbruksverksamheten på varje skifte för vilket de har ansökt om stödrättigheter.

Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP): En europeisk politik som syftar till hållbar livsmedelsproduktion, stabilisering av jordbruksmarknader, inkomster för jordbrukare, livsmedelsförsörjning, hållbar förvaltning av naturresurser och klimatåtgärder samt balanserad territoriell utveckling i landsbygdsområden.

Direktstöd: Stödordningar för jordbrukare som tillhandahålls genom Europeiska garantifonden för jordbruket och som brukar benämnas GJP:s ”första pelare”. De syftar främst till att ge inkomststöd för jordbrukare, men bör även bidra till att andra mål med anknytning till markanvändning uppnås, såsom markskydd, stärkande av biologisk mångfald och begränsning av klimatförändringar. Det finns ett nationellt budgettak för varje medlemsstat.

Frikopplat stöd: Stöd som inte är kopplat till produktion av en viss jordbruksprodukt.

Icke-planerade vinstökningar: Vinst som uppstår oväntat, till exempel till följd av ändrad lagstiftning.

Jordbrukare: En fysisk eller juridisk person, eller en grupp av fysiska eller juridiska personer, oavsett gruppens eller dess medlemmars rättsliga ställning enligt nationell lagstiftning, vars jordbruksföretag ligger inom EU och som bedriver jordbruksverksamhet.

Jordbruksföretag: Samtliga enheter som används för jordbruksverksamhet och drivs av en jordbrukare och som är belägna inom en och samma medlemsstats territorium.

Jordbruksverksamhet: i) Att producera, föda upp eller odla jordbruksprodukter och hålla djur för animalieproduktion, ii) att hålla en jordbruksareal i ett skick som gör den lämplig för bete eller odling eller iii) att på jordbruksarealer som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling bedriva en minimiverksamhet som definieras av medlemsstaterna.

Konvergens: Förfarandet för att anpassa stödrättigheter till mer skäliga värden per hektar. Till 2019 kommer stödrättigheter att anpassas till ett nationellt eller regionalt medelvärde (intern konvergens). Parallellt kommer värdena för stödrättigheter inom ordningen för grundstöd att anpassas. Detta är ett resultat av EU:s beslut att eftersträva en skäligare fördelning av direktstöd medlemsstaterna emellan (extern konvergens).

Miljöanpassningsstöd: Arealbaserat stöd till metoder som gynnar miljön och klimatet.

Nationell reserv: Denna är avsedd för tilldelning av stödrättigheter till främst nya jordbrukare eller till jordbrukare som befinner sig i särskilda situationer. Varje medlemsstat ska ha en nationell reserv i vilken mellanskillnaden mellan respektive lands nationella tak inom ordningen för grundstöd och det sammanlagda värdet av samtliga tilldelade stödrättigheter ska ingå.

Negativ förteckning: Förteckning över företag eller verksamhet, såsom flygplatser, vattenverk, fastighetstjänster eller permanenta sport- och rekreationsanläggningar som inte anses vara ”aktiva jordbrukare”, såvida de inte kan styrka att deras jordbruksverksamhet inte är marginell.

Ordningen för grundstöd: Ordning för grundläggande inkomststöd för jordbrukare, som grundas på stödrättigheter. För att kunna erhålla direktstöd måste jordbrukare ”aktivera” sina stödrättigheter tillsammans med den stödberättigande jordbruksmarken. Stödet är oberoende av (”frikopplat från”) jordbruksproduktion och jordbruksinkomster.

Stordriftsfördelar: En jordbrukares förmåga att sänka de genomsnittliga produktionskostnaderna genom att utöka jordbruksarealen.

Stödrättighet (”stödrättighet inom ramen för ordningen för grundstöd”): En överförbar rätt som berättigar en aktiv jordbrukare till ett angivet stödbelopp vid redovisning tillsammans med ett hektar stödberättigande jordbruksmark.

System med samlat gårdsstöd: System för inkomststöd för jordbrukare som är frikopplat från produktion och som infördes genom 2003 års reform av GJP. För att kunna erhålla direktstöd var jordbrukare tvungna att inneha stödrättigheter och att ”aktivera” dem tillsammans med den stödberättigande jordbruksmarken.

Utbetalande organ: Ett organ i medlemsstaten som ansvarar för att förvalta betalningar av jordbruksstöd.

WTO-avtalet om jordbruk: Resultatet av förhandlingarna i Uruguayrundan 1986–1994 då Världshandelsorganisationens (WTO) medlemsländer kom överens om att förbättra marknadstillträdet och minska de stöd som snedvrider handeln inom jordbruksområdet.

Slutnoter

1 Belgien, Danmark, Tyskland, Irland, Grekland, Spanien, Frankrike, Kroatien, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Portugal, Slovenien, Finland, Sverige och Förenade kungariket. De återstående medlemsstaterna, som gick med i EU 2004 eller 2007, tillämpar ett system som är liknande men som är av övergångskaraktär, systemet för enhetlig arealersättning.

2 Se artikel 39 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUT C 326, 26.10.2012, s. 47).

3 Särskild rapport nr 5/2011 Systemet med samlat gårdsstöd – vad måste göras för att den ekonomiska förvaltningen ska bli bättre?

4 Särskild rapport nr 8/2014 Har kommissionens förvaltning av integreringen av kopplat stöd i systemet med samlat gårdsstöd varit ändamålsenlig?

5 Bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 av den 17 december 2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 637/2008 och rådets förordning (EG) 73/2009 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 608).

6 Avdelning III kapitel 1 avsnitt 1 i förordning (EU) nr 1307/2013.

7 Så kallat miljöanpassningsstöd, artikel 43.1 i förordning (EU) nr 1307/2013.

8 Artikel 50 i förordning (EU) nr 1307/2013.

9 Belgien, Danmark, Tyskland, Irland, Grekland, Spanien, Frankrike, Kroatien, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Portugal, Slovenien, Finland, Sverige och Förenade kungariket. De övriga medlemsstaterna fortsatte att tillämpa systemet för enhetlig arealersättning.

10 Se bilaga I.

11 Artikel 110 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 549).

12 Se skäl 24 i rådets förordning (EG) nr 1782/2003 av den 29 september 2003 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare och om ändring av förordningarna (EEG) nr 2019/93, (EG) nr 1452/2001, (EG) nr 1453/2001, (EG) nr 1454/2001, (EG) nr 1868/94, (EG) nr 1251/1999, (EG) nr 1254/1999, (EG) nr 1673/2000, (EEG) nr 2358/71 och (EG) nr 2529/2001 (EUT L 270, 21.10.2003, s. 1).

13 WTO-avtalet om jordbruk (EGT L 336, 23.12.1994, s. 22).

14 Artikel 41 i förordning (EU) nr 1307/2013.

15 Artikel 9.2 och 9.4 i förordning (EU) nr 1307/2013.

16 Som regel var dessa det genomsnittliga kopplade stöd som jordbrukare erhöll under åren 2000–2002.

17 De flesta medlemsstaterna beräknade stödrättigheterna inom systemet med samlat gårdsstöd uteslutande på grundval av historiska betalningar. För ytterligare detaljer, se bilaga I till särskild rapport nr 5/2011 Systemet med samlat gårdsstöd – vad måste göras för att den ekonomiska förvaltningen ska bli bättre?

18 Andra anpassningar kan förekomma om medlemsstaterna beslutar att ändra tilldelningen av direktstöd till specifika system, t.ex. om de behöver mer (eller mindre) stöd för unga jordbrukare. I detta fall ska medlemsstaterna minska (eller öka) värdet för alla stödrättigheter inom ordningen för grundstöd linjärt.

19 Se bilaga II för de alternativ som valts av medlemsstaterna.

20 T.ex. för att hindra att mark överges, vid force majeure eller under exceptionella omständigheter.

21 Artiklarna 24–26 i förordning (EU) nr 1307/2013.

22 I princip var dessa det direktstöd som en jordbrukare hade erhållit under 2014 eller värdet av innehavet av rättigheter inom ramen för systemet med samlat gårdsstöd.

23 Danmark, Sverige, Finland och Förenade kungariket (England) valde detta alternativ. I detta fall behövde värdena för och antalet rättigheter inom ramen för systemet med samlat gårdsstöd för 2014 anpassas till 2015 års tillgängliga budget för ordningen för grundstöd och stödberättigande områden. I England hade alla rättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd redan 2014 ett regionalt enhetligt värde per hektar.

24 Artikel 317 i EUF-fördraget.

25 Artikel 5.4 i förordning (EU) nr 907/2014 (EUT L 255, 28.8.2014, s. 18). Kommissionen är skyldig att minska eller undanta från EU-finansiering de utbetalningar som medlemsstater gör till jordbrukare sedan de föreskrivna tidsfristerna löpt ut. I sådana fall måste medlemsstaterna från sin egen budget finansiera den del av utbetalningarna som kommissionen inte ersätter.

26 Se punkt 1.15 och kapitel 7 i vår årsrapport för 2016 om budgetgenomförandet för budgetåret 2016 (EUT C 322, 28.9.2017, s. 1).

27 Enligt de uppgifter som de franska myndigheterna tillhandahöll var de preliminära värdena mellan 0,5 och 2,9 % lägre än de sannolika faktiska värderna för 2015. För följande år hade myndigheterna ännu inte gjort några beräkningar.

28 Enligt den specifika modell för ordningen för grundstöd som tillämpas i England måste stödrättigheter som överskred de stödberättigande arealer som jordbrukarna redovisade i sina stödansökningar annulleras. De som inte vederbörligen annullerades kunde leda till felaktiga stödbetalningar under senare ansökningsår.

29 Beroende på region uppskattar vi att den sammantagna inverkan för Skottland på de faktiska värdena för schablonbeloppet för 2019 är 2,9 % lägre och 4,6 % högre än de värden som myndigheterna hade beräknat.

30 Se även särskild rapport nr 25/2016 Systemet för identifiering av jordbruksskiften (LPIS): ett användbart verktyg för att fastställa stödberättigandet för jordbruksmark – men det skulle kunna förvaltas bättre.

31 För att täcka den finansiella risken beslutade de italienska myndigheterna att hålla inne 7 % av stödet för ansökningsåret 2016.

32 I juli 2016 beslutade kommissionen att hålla inne 3 % av de månatliga betalningarna för arealrelaterat stöd som redovisats av Frankrike för 2015 på grund av de betydande förseningarna med uppdateringen av LPIS.

33 År 2017 fanns mer aktuella ortofoton tillgängliga, men 33 % av jordbruksmarken hade inte uppdaterats.

34 Artikel 39.2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor (EUT L 227, 31.7.2014, s. 69).

35 Detta byggde på felfrekvenser som de nationella myndigheterna hade uppdagat i sina djurrelaterade kontroller, även om det kan hända att inte alla fel beror på brister i djurregistret.

36 Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 639/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om ändring av bilaga X till den förordningen samt kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 641/2014 av den 16 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken (EUT L 181, 20.6.2014, s. 1 och 74).

37 Se även särskild rapport nr 7/2017 De attesterande organens nya roll när det gäller GJP-utgifter: ett positivt steg mot en modell för samordnad granskning men med betydande brister som måste åtgärdas.

38 Skäl 2 i ingressen till förordning (EU) nr 1307/2013.

39 T.ex. mottog myndigheterna i Frankrike cirka 360 000 ansökningar om tilldelning av stödrättigheter inom ordningen för grundstöd, varav 46 000 gällde modifiering av referensbeloppet och kontroller av styrkande handlingar. Parallellt behövde de hantera ungefär 12 miljoner anomalier som de identifierade vid korskontrollerna mot LPIS. De behövde rekrytera ungefär ytterligare 700 tillfälligt anställda för att kunna hantera denna oväntade arbetsbörda.

40 Arealer som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling, arealer som används för bete enligt etablerade lokala sedvänjor och dålig betesmark.

41 Se figur 2.

42 Artikel 28 i förordning (EU) nr 1307/2013.

43 Se bilaga II. Detta alternativ var inte tillämpligt i fem medlemsstater (Danmark, Sverige och Finland beslutade att behålla rättigheter inom systemet med samlat gårdsstöd, medan Tyskland och Malta 2015 tillämpade ett schablonbelopp inom grundstödordningen).

44 Varken franska eller italienska myndigheter kunde tillhandahålla några uppgifter om den sammantagna ekonomiska effekten av att klausulen om icke-planerade vinstökningar inte tillämpades.

45 Se bilaga II.

46 Skäl 10 i ingressen till förordning (EU) nr 1307/2013. Se även punkterna 29–31 i särskild rapport nr 5/2011.

47 Se punkt 61.

48 För närmare uppgifter, se bilaga III.

49 De spanska myndigheterna ansåg att deras metod generellt sett var ändamålsenlig eftersom de 2015 mottog cirka 35 000 färre ansökningar jämfört med 2014. De förklarade denna minskning med en informationskampanj om de nya reglerna för ”aktiva jordbrukare” och ”jordbruksverksamhet”. För andra medlemsstater finns dock ingen sådan information tillgänglig.

50 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om finansiella regler för unionens allmänna budget och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 2012/2002, (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1305/2013, (EU) nr 1306/2013, (EU) nr 1307/2013, (EU) nr 1308/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och (EU) nr 652/2014 samt Europaparlamentets och rådets beslut nr 541/2014/EU (omnibusförslag).

51 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2017/2393 av den 13 december 2017 om ändring av förordningarna (EU) nr 1305/2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu), (EU) nr 1306/2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken, (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken, (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och (EU) nr 652/2014 om fastställande av bestämmelser för förvaltningen av utgifter för livsmedelskedjan, djurhälsa, djurskydd, växtskydd och växtförökningsmaterial (EUT L 350, 29.12.2017, s. 15). Denna förändring påverkar inte reglerna för minimiverksamhet på mark som naturligt hålls i ett skick som lämpar sig för bete eller odling.

52 I oktober 2017 kom rådet och kommissionen överens om ytterligare förändringar av reglerna för stödberättigande när det gäller mark, som möjliggjorde för medlemsstater att ytterligare utöka definitionen av permanent gräsmark till att omfatta mark på vilken det inte växer gräs eller örtartat foder.

53 Se punkt 36 i särskild rapport nr 5/2011.

54 Se punkterna 66–68 i särskild rapport nr 5/2011.

55 Artikel 32.2 a i förordning (EU) nr 1307/2013.

56 Artikel 4.1 i förordning (EU) nr 639/2014.

57 Artikel 4.1 c iii) i förordning (EU) nr 1307/2013.

58 Sådana arealer är betydande i Förenade kungariket (Skottland), Spanien, Italien och Grekland men även i andra medlemsstater som inte omfattas av vår revision.

59 Punkterna 46, 55 och 58 i särskild rapport nr 5/2011.

60 Skäl 23 i ingressen till förordning (EU) nr 1307/2013.

61 Tyskland, Malta, Nederländerna, Österrike, Sverige (2020), Finland och Förenade kungariket (med undantag för Nordirland).

62 Spanien och Italien var i stort sett jämförbara när det gäller fördelningen av direktstöd före GJP-reformen 2013.

63 När det gäller utbetalningar kan medlemsstaterna mildra dessa effekter genom att tillämpa en minskning av belopp som överstiger 150 000 euro per jordbrukare eller genom att bevilja ett omfördelningsstöd per hektar till alla jordbrukare för ett antal hektar som inte överstiger 30 ha eller den genomsnittliga storleken på ett jordbruk. Majoriteten av medlemsstaterna tillämpar en minskning på 5 %.

64 Det faktiska stöd som betalas ut till dessa jordbrukare behöver ökas genom miljöanpassningsstödet som 2015 motsvarade 50,2 % av värdet för rättigheterna inom ordningen för grundstöd i Italien. I Förenade kungariket (Skottland) uppgick under det året miljöanpassningsstödet till mellan 83 och 4 euro per hektar, beroende på i vilken region skiftena var belägna, och i Tyskland (Niedersachsen) uppgick de till 87 euro. I Italien och Skottland kunde jordbrukare som födde upp nötkreatur eller får under vissa omständigheter få kopplat stöd som betalas per djur, och jordbrukare i Tyskland kunde få ett omfördelningsstöd på 50 euro för de första 30 ha och ytterligare 30 euro för en areal på upp till 46 ha.

65 Se punkterna 27–31 och 53 i särskild rapport nr 5/2011.

66 Se https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/impact-2013-cap-reform-decoupled-payments-capitalization-land-values

67 Inom ramen för en annan revision fann vi att kvantiteten och kvaliteten på de statistiska uppgifter man använder för att analysera jordbrukarnas inkomster hade stora begränsningar. Se punkterna 27, 47, 50 och 77 i särskild rapport nr 1/2016 Är kommissionens resultatmätningssystem för jordbrukarnas inkomster väl utformat och baserat på tillförlitliga uppgifter?

68 Grekland, Spanien, Frankrike (Korsika) och Förenade kungariket (med undantag för Nordirland). Österrike utnyttjade ett specifikt alternativ som möjliggjorde tilldelning av ett mindre antal rättigheter inom ordningen för grundstöd för bergsområden.

69 T.ex. Frankrike för skiften med vinodlingar.

70 Se punkt 81 i särskild rapport nr 1/2016.

71 Frankrike beslutade att införa ett system med schablonbelopp bara för regionen Korsika, som står för endast 0,6 % av Frankrikes budgettak för ordningen för grundstöd.

 

1 CIRCABC är en webbaserad tjänst som tillhandahålls av Europeiska kommissionen i syfte att utbyta dokument med medlemsstaterna.

2 COM(2017) 713 final.

3 Förordning (EU) 2017/2393 (EUT L 350, 29.12.2017).

4 Artikel 32.2 b i i förordning (EU) nr 1307/2013.

5 Swinnen J. Ciaian P, Kancs d’A. (2008). Study on the functioning of land markets in the EU Member States under the influence of measures applied under the Common Agricultural Policy. Final report. Centre for European Policy Studies (CEPS).

6 Se kommissionens svar (sammanfattningen, punkt V) på Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 1/2016: ”Är kommissionens resultatmätningssystem för jordbrukarnas inkomster väl utformat och baserat på tillförlitliga uppgifter?”.

7 Se kommissionens svar (sammanfattningen, punkt VI.b) på Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 1/2016: ”Är kommissionens resultatmätningssystem för jordbrukarnas inkomster väl utformat och baserat på tillförlitliga uppgifter?”.

8 COM(2017) 713 final.

9 Se kommissionens svar (sammanfattningen, punkterna I och V) på Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 1/2016: ”Är kommissionens resultatmätningssystem för jordbrukarnas inkomster väl utformat och baserat på tillförlitliga uppgifter?”.

Händelse Datum
Revisionsplanen antas/Revisionen inleds 29.6.2016
Den preliminära rapporten skickas till kommissionen (eller till ett annat revisionsobjekt) 7.12.2017
Den slutliga rapporten antas efter det kontradiktoriska förfarandet 7.2.2018
Svaren från kommissionen (eller från ett annat revisionsobjekt) har tagits emot på alla språk 6.3.2018

Granskningsteam

I våra särskilda rapporter redovisar vi resultatet av våra effektivitets- och regelefterlevnadsrevisioner av särskilda budgetområden eller förvaltningsteman. För att uppnå så stor effekt som möjligt väljer vi ut och utformar granskningsuppgifterna med hänsyn till riskerna när det gäller resultat eller regelefterlevnad, storleken på de aktuella intäkterna eller kostnaderna, framtida utveckling och politiskt intresse och allmänintresse.

Denna effektivitetsrevision utfördes av revisionsrättens avdelning I som är specialiserad på utgiftsområdet hållbar användning av naturresurser, där ledamoten Phil Wynn Owen är ordförande. Revisionsarbetet leddes av ledamoten João Figueiredo. Uppgiftsansvarig var Sven Kölling. Granskningsteamet bestod av Blanka Happach och Jan Huth (biträdande uppgiftsansvariga) samt Felipe Andres Miguelez, Ingrid Ciabatti, Michail Konstantopoulos och Anžela Poliulianaitė.

Från vänster till höger: Ingrid Ciabatti, Michail Konstantopoulos, Blanka Happach, Jan Huth, Sven Kölling, João Figueiredo och Anžela Poliulianaitė.

Kontakt

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Tfn +352 4398-1
Frågor: eca.europa.eu/sv/Pages/ContactForm.aspx
Webbplats: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på internet via Europa-servern (http://europa.eu).

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2018

PDF ISBN 978-92-872-9144-8 ISSN 1977-5830 doi:10.2865/576062 QJ-AB-18-001-SV-N
HTML ISBN 978-92-872-9134-9 ISSN 1977-5830 doi:10.2865/993844 QJ-AB-18-001-SV-Q

© Europeiska unionen, 2018

För all användning eller återgivning av foton eller annat material som Europeiska unionen inte har upphovsrätten till måste tillstånd inhämtas direkt från upphovsrättsinnehavaren.

KONTAKTA EU

Besök
Det finns hundratals Europa direkt-kontor i hela EU. Hitta ditt närmaste kontor på https://europa.eu/european-union/contact_sv

Telefon eller mejl
Tjänsten Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Kontakta tjänsten på något av följande sätt:

  • Ring det avgiftsfria telefonnumret 00 800 6 7 8 9 10 11 (en del operatörer kan ta betalt för samtalet).
  • Ring telefonnumret +32 22999696.
  • Mejla via webbplatsen (https://europa.eu/european-union/contact_sv).

EU-INFORMATION

På nätet
På webbplatsen Europa finns det information om EU på alla officiella EU-språk (http://europa.eu).

EU-publikationer
Ladda ned eller beställ både gratis och avgiftsbelagda EU-publikationer från EU Bookshop (https://publications.europa.eu/sv/web/general-publications/publications). Om du behöver flera kopior av en gratispublikation kan du kontakta Europa direkt eller ditt lokala informationskontor (http://europa.eu/contact).

EU-lagstiftning och andra rättsliga handlingar
Rättsliga handlingar från EU, inklusive all EU-lagstiftning sedan 1951, finns på alla officiella EU-språk på EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu).

Öppna data från EU
På EU:s portal för öppna data (http://data.europa.eu/euodp/sv/home?) finns dataserier från EU. Dataserierna får laddas ned och användas fritt för kommersiella och andra ändamål.