Erityiskertomus
nro10 2018

Viljelijöiden perustukijärjestelmä – toimii hyvin mutta vaikuttaa vain vähän tukitasojen yksinkertaistamiseen, kohdentamiseen ja lähentymiseen

Kertomuksesta Vuonna 2015 käyttöön otettu viljelijöiden perustukijärjestelmä, josta jaetaan vuosittain noin 18 miljardia euroa, on viljelijöiden suurin tulotukijärjestelmä EU:ssa. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että järjestelmä toimi asianmukaisesti, mutta se edisti tukitasojen yksinkertaistamista, kohdentamista ja lähentymistä vain rajallisesti.
Tilintarkastustuomioistuin antaa komissiolle suosituksia, jotka koskevat viljelijöiden tukioikeuksien korjaamista, maksajavirastojen keskeisiä kontrolleja, komission järjestelmiä tiedon levittämiseksi jäsenvaltioiden keskuudessa ja kansallisten todentamisviranomaisten tehtävää.
Vuoden 2020 jälkeistä uutta ohjelmakautta ajatellen tilintarkastustuomioistuin suosittaa, että komissio analysoisi tekijöitä, jotka vaikuttavat kaikkien viljelijäryhmien tuloihin, sekä viljelijöiden tulotukitarpeita ja heidän tuottamiensa julkishyödykkeiden arvoa. Ehdotetut viljelijöiden tulotukitoimenpiteet olisi alusta asti kytkettävä tarkoituksenmukaisiin toiminnallisiin tavoitteisiin ja perustasoihin, joihin tuloksellisuutta voidaan verrata.

Tämä julkaisu on saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Yhteenveto

I

Yhteisen maatalouspolitiikan vuoden 2013 uudistuksessa otettiin käyttöön uusi viljelijöiden perustukijärjestelmä, jota sovelletaan 18 jäsenvaltiossa1. Perustukijärjestelmän tavoitteena on sen edeltäjän tilatukijärjestelmän tavoin antaa viljelijöille perustulotukea ja siten edistää elinkelpoista elintarviketuotantoa EU:ssa ilman, että se vääristää tuotantopäätöksiä. Se on viljelijöiden suurin tulotukijärjestelmä EU:ssa, ja siitä jaetaan vuosittain noin 18 miljardia euroa suunnilleen neljälle miljoonalle viljelijälle.

II

Tässä kertomuksessa esitetty tarkastuksen pääkysymys on, toteuttivatko komissio ja jäsenvaltiot perustukijärjestelmän asianmukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin teki sen johtopäätöksen, että järjestelmä toimii asianmukaisesti, mutta se edistää tukitasojen yksinkertaistamista, kohdentamista ja lähentymistä vain rajallisesti.

III

Perustukijärjestelmän käyttöönotto vaati kansallisilta viranomaisilta huomattavia ponnisteluja, mutta tarkastettujen jäsenvaltioiden valvontajärjestelmät pitkälti lievensivät virheellisten laskelmien ja tukien myöntämisen riskiä. Näin ollen perustukijärjestelmän maksujen virhetaso ei ollut olennainen. Joissakin tapauksissa perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvot olivat kuitenkin vuonna 2017 yhä virheellisiä, ne oli laskettu vain alustavasti tai ne perustuivat arvioihin, ja joillakin maksajavirastoilla, joihin tehtiin tarkastuskäynti, oli erityisiä ongelmia.

IV

Komissio antoi jäsenvaltioille tässä yhteydessä runsaasti ohjeita. Selvennyksistä huolimatta jäsenvaltiot eivät aina tulkinneet yksittäisiä laskentasääntöjä yhdenmukaisesti, eivätkä toimittaneet komissiolle kaikkia seurantatietoja. Kaiken kaikkiaan komission omat tarkastukset tuottivat hyviä tuloksia, mutta se olisi voinut vaatia todentamisviranomaisilta enemmän.

V

Yksi YMP:n vuoden 2013 uudistuksen ohjaavista periaatteista oli yksinkertaistaminen. EU:n monimutkaiset perustukijärjestelmää ja tukikelpoista maa-alaa koskevat säännöt sisälsivät lukuisia järjestelmän täytäntöönpanon vaihtoehtoja ja poikkeuksia. Jäsenvaltioiden valitsemat laskentasäännöt ja -vaihtoehdot eivät aina edistäneet yksinkertaistamista vaan lisäsivät joskus monimutkaisuutta ja kansallisen hallinnon rasitetta ja mahdollistivat joillekin viljelijöille satunnaisten voittojen saamisen.

VI

YMP:n vuoden 2013 uudistuksessa otettiin käyttöön sulkulista, jonka tarkoituksena oli sulkea järjestelmän ulkopuolelle tuensaajat, joiden ensisijainen toiminta ei ollut maataloustoimintaa. Sulkulistan käyttö oli vain osittain vaikuttavaa, saattoi johtaa samankaltaisten hakijoiden erilaiseen kohteluun ja aiheutti maksajavirastoille huomattavan hallinnollisen rasitteen. Näiden ongelmien vuoksi neuvosto ja parlamentti sopivat, että jäsenvaltiot voivat vuodesta 2018 lähtien joko vähentää perusteita, joilla hakijat voivat todistaa aktiiviviljelijän asemansa, tai lopettaa sulkulistan soveltamisen.

VII

Uudistuksessa laajennettiin myös tukikelpoisten maa-alueiden luokkia ja annettiin jäsenvaltioille mahdollisuus toteuttaa toimenpiteitä, jotka vähentävät tuilla keinottelun riskiä. Uudistus kuitenkin aiheutti hankalia täytäntöönpano-ongelmia, vaikka sillä pyrittiin parantamaan tuen kohdentamista maatalousmaahan.

VIII

YMP:n vuoden 2013 uudistus oli askel kohti tasapuolisempaa hehtaarikohtaista tukea. Uudistuksen mukaan kaikkien jossakin jäsenvaltiossa tai jollakin alueella vuonna 2019 aktivoitavien tukioikeuksien yksikköarvon olisi pääsääntöisesti oltava sama, mutta vain kuusi jäsenvaltiota 18:sta valitsi tämän vaihtoehdon koko alueelleen tai suurimmalle osalle aluettaan. Seitsemäs jäsenvaltio aikoo toteuttaa tämän vaihtoehdon vuoteen 2020 mennessä. Poikkeuksena on se, että jäsenvaltiot voivat ottaa aiemmat tekijät huomioon laskiessaan viljelijöiden vuoden 2019 tukioikeuksien arvoja. Jäsenvaltioiden valinnoilla on ollut huomattava vaikutus tukien uudelleenjakamisen asteeseen, ja joissakin tapauksissa viljelijät saattoivat säilyttää erityisen suuret tukitasot, jotka johtuivat tukien aiemmista tasoista.

IX

Koska perustukijärjestelmä liittyy olennaisesti pinta-aloihin, se suosii suuria tiloja. Järjestelmän rakenteesta johtuen komissio olettaa, että YMP:n vuoden 2013 uudistuksessa tuen pääomittaminen maan hintoihin lisääntyy, mikä hyödyttää maatalousmaan omistajia.

X

Perustukijärjestelmän tuki on monille viljelijöille merkittävä tulonlähde, mutta sillä on omat rajoituksensa. Se ei ota huomioon markkinaolosuhteita, maatalousmaan käyttöä tai yksittäisen tilan olosuhteita, eikä se perustu viljelijöiden kokonaistulotilanteen analysoimiseen.

XI

Viljelijöiden kohtuullisen elintason takaamista koskevaa perussopimuksen tavoitetta ja elinkelpoista elintarviketuotantoa ja viljelijöiden tuloja koskevaa YMP:n yleistä tavoitetta ei ole muunnettu mitattavissa oleviksi tavoitteiksi, eikä ole olemassa perustasoa, johon saavutettuja tuloksia voitaisiin verrata.

XII

Tilintarkastustuomioistuin antaa komissiolle vuoteen 2020 asti sovellettavaan nykyiseen perustukijärjestelmään liittyviä suosituksia, jotka koskevat järjestelmän tukioikeuksien laskemista ja kohdentamista, maksajavirastojen keskeisten kontrollien tarkoituksenmukaista täytäntöönpanoa, komission järjestelmiä tiedon levittämiseksi jäsenvaltioiden keskuudessa ja todentamisviranomaisten tehtävää.

XIII

Tilintarkastustuomioistuin suosittaa, että laatiessaan ehdotuksiaan seuraavaa ohjelmakautta varten komissio analysoi tekijöitä, jotka vaikuttavat kaikkien viljelijäryhmien tuloihin, sekä viljelijöiden tulotukitarpeita ja heidän tuottamiensa julkishyödykkeiden arvoa, ja yhdistää ehdotetut toimenpiteet alusta lähtien tarkoituksenmukaisiin toiminnallisiin tavoitteisiin ja perustasoihin, joihin tuen tuloksellisuutta voidaan verrata.

Johdanto

01

Maatalouden tuottavuuden lisääminen ja siten kohtuullisen elintason takaaminen viljelijöille on perussopimuksen keskeisiä tavoitteita ja merkittävä kysymys yhteisessä maatalouspolitiikassa (YMP)2. Ennen vuotta 1992 YMP:n painopiste oli maataloustuotteiden takuuhintojen (interventiohintojen) tukemisessa. Se aiheutti huomattavaa ylituotantoa ja EU:n menojen suhteetonta kasvua. YMP:n vuoden 1992 uudistuksella alennettiin viljojen ja naudanlihan interventiohintoja ja velvoitettiin suurempia tiloja kesannoimaan osa alastaan. Viljan ja naudanlihan hintojen alenemisesta aiheutuvien ennakoitujen tulomenetysten korvaamiseksi tuottajat saivat kylvetystä alasta tai eläinten määrästä riippuvaista suoraa tukea. Menojen kokonaismäärä määrittyi alakohtaisten alueellisten tai kansallisten enimmäismäärien mukaan.

02

YMP:n vuoden 2003 uudistuksessa suorien tukien kokonaistasoa ei muutettu mutta käyttöön otettiin maatalousmaahan liittyvä viljelijöiden tulotukijärjestelmä, johon ei kuulunut velvollisuutta tuottaa mitään (tuen irrottaminen tuotannosta) ja joka tunnetaan tilatukijärjestelmänä. Vastaava siirtymävaiheen tuotannosta riippumattomien tukien järjestelmä, eli yhtenäisen pinta-alatuen järjestelmä (SAPS), oli viljelijöiden käytettävissä jäsenvaltioissa, jotka liittyivät EU:hun vuosina 2004 ja 2007. Kun eri maatalousalojen tuet yhdistettiin vaiheittain tilatukijärjestelmään, siitä tuli EU:n suurin viljelijöiden tulotukijärjestelmä.

03

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi aiemmassa tilatukijärjestelmää koskevassa työssään, että järjestelmä takasi tietyn tulotuen tason ja antoi viljelijöille vapauden tuottaa sitä, mitä markkinoilla kysytään. Keskeisten termien, kuten viljelijä, tukikelpoinen maa-ala ja maataloustoiminta, määrittelyn todettiin kuitenkin olevan epätarkkaa. Tilintarkastustuomioistuin suositti, että tuki kohdennettaisiin aktiiviviljelijöille, tukikelpoinen maa-ala ja maataloustuotanto määriteltäisiin selvemmin ja tukioikeuksien laskenta perustuisi eri alueilla vallitseviin viljelyolosuhteisiin.3 Tilintarkastustuomioistuin totesi myös, että tilatukijärjestelmä sisälsi laskentavirheitä ja sisäisen valvonnan heikkouksia jäsenvaltioissa, ja suositti, että maksajavirastot korjaavat virheet ja hyväksyvät selkeitä menettelyjä, joiden yhteydessä tarkastetaan laskelmien perustana olevien tietojen luotettavuus ja tukioikeuksien oikeellisuus vaikuttavalla tavalla.4

04

YMP:n vuoden 2013 uudistuksessa jatkettiin järjestelmää, jossa tuki on tuotannosta riippumatonta, mutta siihen liittyi suoriin tukiin käytettävissä olevan kokonaisbudjetin hienoinen vähennys kaudella 2014–20205. Siinä otettiin käyttöön viljelijöille maksettavien suorien tukien uusi rakenne, joka koostuu perustukijärjestelmästä6, joka on myös avoin yhtenäisen pinta-alatuen järjestelmän käyttöön ottaneille jäsenvaltioille, tuesta ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisille maatalouskäytännöille7 ja tuesta nuorille viljelijöille8. Lisäksi jäsenvaltiot voivat hyödyntää useita vaihtoehtoja, joiden oletetaan parantavan tuen kohdentamista sellaisilla aloilla tai alueilla toimiville viljelijöille, joilla on taloudellisia vaikeuksia, tai pientilojen viljelijöille.

05

Perustukijärjestelmä tuli voimaan hakuvuodesta 2015 alkaen (tuet rahoitettiin EU:n vuoden 2016 talousarviosta), ja järjestelmää soveltaa tällä hetkellä 18 jäsenvaltiota9. Se on EU:n suurin viljelijöille myönnettävien suorien tukien järjestelmä, ja se maksaa noin 18 miljardia euroa vuodessa ja rahoitetaan kokonaan EU:n talousarviosta. Vuonna 2015 perustukijärjestelmästä sai tukea noin neljä miljoonaa tilaa EU:ssa. Komissio laskee perustukijärjestelmän tukiin joka vuosi käytettävissä olevat summat sen perusteella, miten jäsenvaltiot päättävät kohdentaa talousarviomäärärahojen kansalliset enimmäismäärät eri suoran tuen järjestelmiin. Näin varmistetaan, että mahdollisimman suuri osa käytettävissä olevista varoista voidaan maksaa viljelijöille.10 Tämän vuoksi perustukijärjestelmän tuen osuus EU:n kaikista suorista tuista voi vaihdella huomattavasti eri jäsenvaltioissa (ks. kaavio 1).

Kaavio 1

Perustukijärjestelmän tuen osuus EU:n suorista tuista jäsenvaltioittain vuonna 2015

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

06

YMP:n vuoden 2013 uudistusta koskevassa EU:n lainsäädäntökehyksessä määritellään suorien tukien yleiseksi tavoitteeksi elinkelpoinen elintarviketuotanto11. Perustukijärjestelmän tavoitteena on sen edeltäjän tilatukijärjestelmän tavoin antaa viljelijöille perustulotukea ilman, että se vääristää tuotantopäätöksiä12. Tämän olisi toimittava turvaverkkona viljelijöille, jotka ovat alttiita tuotteidensa erittäin epävakaille markkinahinnoille, ja autettava heitä vakauttamaan tulonsa samalla, kun he voisivat tehdä tuotantopäätöksiä markkinoiden kysynnän perusteella. Tuotannosta irrotettuna tukijärjestelmänä perustukijärjestelmä ei ole riippuvainen maataloustuotannosta ja on siten kansainvälisten kauppasopimusten13 mukainen.

07

Tuen maksamisen ehtona on maatalousmaan säilyttäminen sellaisessa kunnossa, että se soveltuu laitumeksi tai viljelyyn. Tuki auttaa näin ollen säilyttämään EU:n maatalouden tuotantopotentiaalin ja välttämään maan hylkäämisen. Tukea saavien tilojen on täytettävä hoidon vähimmäisvaatimukset viljelymaan hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimusten täyttymisen varmistamiseksi. Lisäksi niiden on täytettävä tietyt edellytykset, jotka koskevat maatilan elintarviketurvallisuutta, eläinten ja kasvien terveyttä ja eläinten hyvinvointia (täydentävät ehdot). Tämän pitäisi edistää YMP:n muiden yleisten maankäyttöön liittyvien tavoitteiden, kuten maaperän suojelun, luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen, saavuttamista.

Perustukijärjestelmän keskeiset osat

08

Perustukijärjestelmän tuen saamisen ehtona on tukioikeuksien hallinta (perustukijärjestelmän tukioikeudet). Kukin tukioikeus antaa sen haltijalle siirrettävän oikeuden tiettyyn perustukijärjestelmästä maksettavaan vuosittaiseen tukeen jokaiselta ilmoittamaltaan hehtaarilta tukikelpoista maatalousmaata (aktivointi). Periaatteessa tämä koskee kaikkea peltojen, pysyvien nurmien ja pysyvien viljelykasvien kattamaa maa-alaa. Kaikkien tietyn alueen tai jäsenvaltion perustukijärjestelmän tukioikeuksien suurin mahdollinen kokonaismäärä sisältyy talousarviomäärärahojen vahvistettuun enimmäismäärään.

09

Perustukijärjestelmän mukainen tukikelpoisuus (ja tukioikeuksien hallinta) on myös ennakkoehtona sille, että viljelijät saavat muita suoria tukia, kuten viherryttämistukea, uudelleenjakotukea14 ja nuorten viljelijöiden tukea. Useimmat jäsenvaltiot maksavat viherryttämistukea ja monet nuorten viljelijöiden tukea kiinteänä prosenttiosuutena hakijoiden aktivoimien tukioikeuksien arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että perustukijärjestelmän tukioikeuksien virheellinen jakaminen (arvon tai lukumäärän suhteen) vaikuttaa myös muiden suorien tukijärjestelmien maksujen oikeellisuuteen.

10

Perustukijärjestelmä on tarkoitettu viljelijöille. Viljelijöitä ovat kaikki maataloustoimintaa harjoittavat luonnolliset henkilöt, oikeushenkilöt tai henkilöiden ryhmät, jotka tuottavat maataloustuotteita, säilyttävät maatalousmaan sellaisessa kunnossa, että se soveltuu laitumeksi tai viljelyyn, tai toteuttavat vähimmäistoimia maatalousmaalla, joka luontaisesti pysyy laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa.

11

Jotta tuki kohdennettaisiin aiempaa paremmin aktiiviviljelijöille, tiettyjen yritysten, jotka olisivat voineet osallistua maanhoitoon mutta joiden liiketoiminnan tarkoituksena oli vain hyvin vähäisessä määrin maataloustoiminnan harjoittaminen (kuten lentoasemat, rautatieyhtiöt, vesiyhtiöt, kiinteistöyhtiöt tai pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita hallinnoivat henkilöt) ja jotka olivat saaneet suoraa tukea jäsenvaltion asettaman raja-arvon ylittävän määrän15, on tukea hakiessaan täytynyt vuodesta 2015 alkaen todistaa, että niiden maataloustoiminta oli merkittävää. Jäsenvaltioilla oli oikeus antaa tiukempia sääntöjä lisäämällä luetteloon lisää yrityksiä tai sulkemalla pois yleisesti kaikki henkilöt, joiden maataloustoiminta oli vain vähäinen osa heidän koko taloudellista toimintaansa tai joiden pääasialliseen toimintaan tai toimialaan ei kuulunut maataloustoiminnan harjoittaminen.

12

Aiemmassa tilatukijärjestelmässä tukioikeuksien arvot olivat useimmissa jäsenvaltioissa riippuvaisia aiempien, kunkin viljelijän tietyllä viitejaksolla saamien tuotantosidonnaisten tukimaksujen arvosta16. Näin ollen eri viljelijöiden yksittäiset hehtaarikohtaiset tukitasot saattoivat vaihdella huomattavasti heidän aiempien tukitasojensa mukaan17.

13

YMP:n vuoden 2013 uudistuksen tavoitteena oli poistaa nämä tukioikeuksien arvon aiemmat osatekijät tai ainakin vähentää niitä ajan mittaan ja yhdenmukaistaa niitä hehtaarikohtaisiksi arvoiksi viimeistään vuonna 2019 (sisäinen lähentyminen). Viljelijöille aiheutuvien haitallisten taloudellisten vaikutusten välttämiseksi jäsenvaltiot saivat säilyttää aiemman osatekijän vaikutuksen tukioikeuden arvoon vuoden 2019 jälkeen. Tämä tarkoitti sitä, että viljelijöiden edellisten tuotantosidonnaisten tukijärjestelmien mukaisten aiempien tukien arvo säilyy ja näkyy perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvossa YMP:n seuraavaan uudistukseen asti. Kuten jäljempänä kohdassa 67 todetaan, näiden erojen vaikutus vähenee vuoteen 2019 mennessä.

14

Vuosina 2016–2019 perustukijärjestelmän tukioikeuksiin käytettävissä olevat määrät muuttuvat lisää, koska joidenkin jäsenvaltioiden suorien tukien kansalliset enimmäismäärät pienentyvät ja joidenkin suurentuvat (ulkoinen lähentyminen)18.

15

Jäsenvaltiot saivat valita kolmesta perustukijärjestelmän täytäntöönpanon perusmallista määrittäessään tukioikeuksien arvoa (ks. kaavio 2).

Kaavio 2

Perustukijärjestelmän täytäntöönpanon perusmallit

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

16

Jäsenvaltioilla oli samojen perustukijärjestelmämallien sisällä useita vaihtoehtoja järjestelmän täytäntöönpanoon. Näiden vaihtoehtojen ansiosta jäsenvaltiot voivat tehdä kansallisia valintoja tasosta, jolla järjestelmää halutaan soveltaa (kansallisesti tai alueellisesti), viitemäärien laskennasta ja viljelijöiden perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoista. Lisäksi jäsenvaltiot voivat valita, miten tuen kohdentamista aktiiviviljelijöille parannetaan ja miten määritellään tukioikeuksien jakamisen kannalta tukikelpoinen ala19.

Perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskeminen ja myöntäminen

17

Jäsenvaltioiden täytyi määrittää perustukijärjestelmän tukioikeudet vuonna 2015 ja kohdentaa ne viljelijöille. Niiden oli myös varattava tietty summa käytettävissä olleista varoista kansalliseen varantoon, josta myönnetään perustukijärjestelmän tukioikeuksia nuorille viljelijöille, maataloustoiminnan aloittaville viljelijöille tai erityistilanteissa20 oleville viljelijöille.

18

Kaikissa perustukijärjestelmämalleissa viljelijöille myönnettyjen tukioikeuksien lukumäärä vastasi pääsääntöisesti heidän vuonna 2015 viljelemänsä tukikelpoisen maatalousmaan hehtaarimäärää. Arvo riippui siitä, minkä perustukijärjestelmämallin jäsenvaltio tai oli alue oli valinnut. Jos jäsenvaltio sovelsi perustukijärjestelmän kiinteään tukeen perustuvaa mallia jo vuonna 2015, kaikki tietyn alueen viljelijät saivat perustukijärjestelmän tukioikeudet, joiden hehtaarikohtainen yksikköarvo oli sama (ks. kaavio 3).

Kaavio 3

Perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskennan osatekijät (kiinteään tukeen perustuva malli)

*) Ei sisällä kansallisen varannon tukioikeusalaa

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

19

Niissä jäsenvaltioissa, jotka valitsivat perustukijärjestelmän lähentymismallin eli eivät soveltaneet yhtenäisiä hehtaarikohtaisia arvoja vuonna 2015, kansallisten viranomaisten laskelmat perustuivat periaatteessa kuuteen osatekijään (ks. kaavio 4)21:

  • tietyn jäsenvaltion tai alueen kaikkien aktiiviviljelijöiden tukikelpoinen maatalousmaa yhteensä vuonna 2015
  • kunkin yksittäisen hakijan tukikelpoinen maatalousmaa vuonna 2015
  • vuoden 2015 hakijoiden yksilölliset viitemäärät vuonna 201422
  • vuoden 2015 aktiiviviljelijöiden kokonaisviitemäärät vuonna 2014
  • vuonna 2015 perustukijärjestelmässä sovellettavat kansalliset tai alueelliset enimmäismäärät
  • kansallinen tai alueellinen tavoitearvo (kansallinen tai alueellinen keskiarvo) vuonna 2019.

Kaavio 4

Perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskennan osatekijät (lähentymismallit)

*) Ei sisällä kansallisen varannon tukioikeusalaa

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

20

Kaikissa lähentymismalleissa oli se ominaisuus, että jäsenvaltioiden maksajavirastojen oli määriteltävä kullekin viljelijälle yksilöllinen viitemäärä ja otettava huomioon muutokset viljelijän henkilökohtaisessa tilanteessa, kuten vuosina 2014–2015 tapahtuneet maa-alojen yhdistämiset, jaot ja siirrot. Monimutkaisuuden välttämiseksi jäsenvaltiot, jotka olivat soveltaneet tilatukijärjestelmää alueellisesti, saivat säilyttää siihen kuuluvat olemassa olevat tukioikeudet, jotka muuttuivat perustukijärjestelmän tukioikeuksiksi23.

Komission ja jäsenvaltioiden tehtävät perustukijärjestelmän käyttöönotossa

21

Komissio ja jäsenvaltiot vastaavat yhdessä perustukijärjestelmän ja muiden suoriin tukiin perustuvien järjestelmien hallinnoinnista. Komissiolla on kuitenkin kokonaisvastuu talousarvion toteuttamisesta24. Se tarkoittaa, että komission oli varmistettava perustukijärjestelmän asianmukainen täytäntöönpano antamalla aiheesta delegoidut säädökset, valvomalla perustukijärjestelmän hallinnointia jäsenvaltioissa ja tarkastamalla järjestelmän hallinnossa sovellettujen valvontajärjestelmien säännönmukaisuus. Jos kansallinen täytäntöönpano ei ole EU:n oikeudellisen kehyksen mukaista, komissio voi tehdä rahoitusoikaisuja.

22

Jäsenvaltiot laskivat perustukijärjestelmän tukioikeudet ja tallensivat ne erityistietokantaan. Niiden oli myös varmistettava, että hyväksytyt maksajavirastot maksoivat sen jälkeen perustukijärjestelmän tuet viljelijöille. Tämän vuoksi kansallisia viranomaisia vaadittiin käyttämään yhdennettyä hallinto- ja valvontajärjestelmää sen varmistamiseksi, että tuet maksettiin oikein ja säännönvastaisuudet estettiin. Yhdennetyssä hallinto- ja valvontajärjestelmässä käytetään maatalousmaata koskevia luotettavia tietoja ja automaattisten ristiintarkastusten järjestelmää, ja sen tarkoituksena on myös tukea viljelijöitä oikeellisten ilmoitusten tekemisessä ja auttaa tunnistamaan tehokkaasti mahdolliset sääntöjenvastaisuudet. Lisäksi vaadittiin, että riippumaton kansallinen todentamisviranomainen tarkastaa kaikkien maksajavirastojen korvaamien EU:n menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden. Kaaviossa 5 esitetään komission ja jäsenvaltioiden tehtävät perustukijärjestelmän täytäntöönpanossa.

Kaavio 5

Komission ja jäsenvaltioiden tehtävät perustukijärjestelmän täytäntöönpanossa

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Tarkastuksen laajuus ja tarkastustapa

23

Tarkastuksen tavoitteena oli määrittää, panivatko komissio ja jäsenvaltiot perustukijärjestelmän täytäntöön vuonna 2015 EU:n oikeudellisen kehyksen ja YMP:n tavoitteiden mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin arvioi tässä yhteydessä myös piirteitä, jotka ovat seurausta perustukijärjestelmän rakenteesta tuotannosta riippumatonta tulotukea viljelijöille tarjoavana järjestelmänä. Tilintarkastustuomioistuin haki vastausta seuraavaan keskeiseen tarkastuskysymykseen:

Viljelijöiden perustukijärjestelmä – toteuttivatko komissio ja jäsenvaltiot järjestelmän asianmukaisesti?

24

Vastauksen saamiseksi tutkittiin,

  • lievensivätkö jäsenvaltioiden valvontajärjestelmät perustukijärjestelmän tukioikeuksien väärin laskemisen riskiä
  • tukiko komissio tarkoituksenmukaisesti perustukien käyttöönottoa jäsenvaltioissa ja valvoiko ja tarkastiko se jäsenvaltioita riittävästi
  • yksinkertaistiko perustukijärjestelmän käyttöönotto sekä viljelijöiden että hallintoelinten toimintaa ja tapahtuiko käyttöönotto YMP:n tavoitteiden mukaisesti.
25

Tarkastus toimitettiin syyskuun 2016 ja huhtikuun 2017 välisenä aikana, ja siihen kuului seuraavaa:

  • Kaikille perustukijärjestelmän käyttöön ottaneille 18 jäsenvaltiolle lähetetty kysely, jonka tarkoituksena oli selvittää järjestelmän rakennetta ja täytäntöönpanoa koskevat keskeiset tiedot. Tilintarkastustuomioistuin käytti soveltuvin osin tuloksia raportoinnissaan.
  • Käynnit Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosastoon ja kuuteen jäsenvaltioon (Saksaan (Niedersachseniin), Kreikkaan, Espanjaan, Ranskaan, Italiaan ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (Englantiin ja Skotlantiin)), jotka valittiin sen perusteella, mikä niiden osuus oli perustukijärjestelmän käytettävissä olevista EU:n määrärahoista ja minkä mallin ne olivat valinneet järjestelmän täytäntöönpanoa varten. Tilintarkastustuomioistuin teki haastatteluja, analysoi menettelyjä ja tietoja ja tutki asiakirjoja.
  • Yhteensä 400 viljelijöiden tukioikeustiedostoa hakuvuodelta 2015 käsittävän otoksen tarkastaminen. Ne valittiin osittain satunnaisesti ja osittain riskiarvioinnin perusteella perustukijärjestelmän tukioikeuksia koskevien laskelmien ja sovellettujen keskeisten kontrollien arvioimiseksi.

Lisäksi tilintarkastustuomioistuin tutki vuoden 2016 tarkastuslausumaa varten tekemänsä työn tuloksia.

Huomautukset

Tarkastuskäynnin kohteena olleiden jäsenvaltioiden valvontajärjestelmät lievensivät huomattavasti virheellisten laskelmien ja perustukijärjestelmän tukioikeuksien virheellisen kohdennuksen riskiä, mutta kansalliset valinnat saattoivat aiheuttaa erityisiä haasteita joillekin maksajavirastoille

Useimmat jäsenvaltiot selvisivät haasteista, eikä viljelijöille myönnettyjen perustukijärjestelmän tukimaksujen virhetaso kaiken kaikkiaan ollut olennainen…

26

Kaikilla tarkastuskäynnin kohteena olleilla jäsenvaltioilla oli useita haasteita perustukijärjestelmän täytäntöönpanossa. Haasteiden luonne riippui pitkälti jäsenvaltioiden valitsemista vaihtoehdoista. Jäsenvaltioiden oli erityisesti

  • tarkastettava hakijoiden oikeus perustukijärjestelmän tukeen eli se, olivatko he olleet suoran tuen tuensaajia vuonna 2013 ja aktiiviviljelijöitä vuonna 2015
  • vahvistettava kunkin viljelijän yksilöllinen viitemäärä silloin, kun jäsenvaltio ei soveltanut hehtaarikohtaista kiinteää tukea
  • määritettävä kunkin viljelijän tukikelpoisen maatalousmaa pinta-ala vuonna 2015 viljelylohkojen tunnistamisjärjestelmästä (LPIS) ja paikalla tehdyistä tarkastuksista saatujen tuoreimpien tietojen perusteella, mikä saattoi myös edellyttää sen tunnistamista, mitkä osat maatalousmaasta eivät olleet tukikelpoisia ennen perustukijärjestelmän käyttöönottoa
  • vahvistettava perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvo vuosia 2015–2019 varten sen jälkeen, kun kaikki tarkastukset ja laskelmat olivat valmiita
  • annettava tieto asiasta asianosaisille viljelijöille vuoden 2015 loppuun mennessä tai 1. huhtikuuta 2016 mennessä, jos kansallisilla viranomaisilla oli käytettävissään vain alustavat tiedot
  • maksettava perustukijärjestelmän tuet ja muut suorat tuet 30. kesäkuuta 2016 mennessä.
27

Useimmat jäsenvaltiot selvittivät haasteet ja saivat laskelmansa kokonaan tai melkein valmiiksi lakisääteisessä määräajassa. Komissio kuitenkin salli vähennyksittä maksujen suorittamisen 15. lokakuuta 2016 asti Espanjalle, Ranskalle, Italialle, Alankomaille, Itävallalle, Ruotsille ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle (Skotlanti), jotka eivät pystyneet maksamaan loppumaksuja kaikille viljelijöille lakisääteiseen määräaikaan eli 30. kesäkuuta 2016 mennessä25.

28

Käytettävissä olevien tietojen perusteella näyttää siltä, että perustukijärjestelmän tukioikeuksiin perustuvien maksujen virhetaso ei ollut olennainen missään päin EU:ta.26 Laskuvirheet saattoivat kuitenkin vaikuttaa yksittäisille viljelijöille maksettuihin maksuihin ja vähentää perustukijärjestelmän tukioikeuksien tietokantojen luotettavuutta, kuten jäljempänä kerrotaan.

…mutta joissakin tapauksissa perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvot olivat virheellisiä, ne oli laskettu vain alustavasti tai ne perustuivat arvioihin…

29

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että jäsenvaltiot (tai alueet) olivat enimmäkseen soveltaneet yleisiä laskentasääntöjä oikein sekä Italiaa ja yhtä Saksan osavaltiota (Mecklenburg-Vorpommern) lukuun ottamatta noudattaneet sovellettavia kansallisia tai alueellisia enimmäismääriä. Joissakin tapauksissa perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvojen todettiin kuitenkin olevan virheellisiä, vain alustavasti laskettuja tai arvioihin perustuvia, mikä vaikutti tukien jakautumiseen yksittäisten viljelijöiden kesken.

  1. Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Skotlannissa) viranomaiset eivät olleet soveltaneet oikein laskentasääntöjä, jotka koskivat vuoden 2019 kiinteämääräisiä tavoitearvoja, ja vuotuisten määrärahamukautusten määrittämistä kyseiseen vuoteen asti. Alankomaissa viranomaiset laskivat väärin lähentymisarvon, jota käytetään tukioikeuksien mukauttamiseen kohti vuoden 2019 kiinteää tukea. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut tukien kokonaismäärään Skotlannissa ja Alankomaissa vaan vaikutti vain hieman tukien jakautumiseen yksittäisten viljelijöiden kesken.
  2. Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti ja Skotlanti) käyttivät alustavia tietoja tai arvioita, kun niillä oli erityisiä vaikeuksia perustukijärjestelmän tukioikeuksien lopullisten arvojen laskemisessa ajoissa. Se vaikutti perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvojen tarkkuuteen, koska muutokset laskelman yhdessä tekijässä (kuten tukikelpoisessa kokonaispinta-alassa) saattoivat aiheuttaa muutoksia muissa tekijöissä (kuten tukioikeuksien arvossa) ja vaikuttaa edelleen lähentymislaskelmaan. Tämä tarkoitti myös sitä, että viljelijät eivät tienneet perustukijärjestelmän mukaisten tukioikeuksiensa lopullista arvoa ennen kuin he hakivat seuraavan hakuvuoden tukea. Jäljempänä kuvataan joitakin näistä ongelmista.
    1. Ranskassa maksajavirasto laski vuoden 2015 perustukijärjestelmän tukioikeuksien lopullisia arvoja vielä toukokuussa 2017 eikä ollut kohdentanut niitä virallisesti viljelijöille. Viivästymistä selitetään uuden viljelylohkojen tunnistamisjärjestelmän myöhäisellä käyttöönotolla, vaikeuksilla tunnistaa muita kuin maatalousmaa-alueita ja merkittävillä viivästyksillä vuonna 2015 viljelijöiden tiloilla tehdyissä tarkastuksissa, jotka Ranskan viranomaiset saivat päätökseen vasta joulukuussa 2016.27
    2. Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Englannissa ja Skotlannissa) ilmeni huomattavia viivästyksiä tukioikeuksien arvojen laskennassa, koska Englannissa, joka oli päättänyt säilyttää aiemmat tilatukijärjestelmän tukioikeudet, ei ollut ajoissa saatavilla kattavia tietoja maanpeitteestä. Näin ollen viranomaiset pystyivät vain arvioimaan lopullisen tukikelpoisen alan, joka oli kuitenkin keskeinen osatekijä, jota tarvittiin tukioikeuksien arvon laskemiseksi tarkasti. Lisäksi hakemusten käsittelyyn tarkoitettu uusi tietokonejärjestelmä ei toiminut odotetusti ja maksajaviraston oli pakko palata käyttämään paperihakemuksia. Tämä aiheutti vakavia ongelmia perustukijärjestelmän tukioikeuksien mukauttamisessa tukikelpoisille aloille ja maksujen eräpäivien noudattamisessa28. Skotlannissa viranomaisilla oli myös vaikeuksia hakemusten käsittelyssä ajoissa osittain siksi, että tukikelpoisten pysyvien nurmien tunnistamisessa ilmeni viivästyksiä. Viranomaiset tekivät vain väliaikaisia laskelmia perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoista tuen maksamisen määräaikojen noudattamiseksi mutta eivät olleet vahvistaneet lopullisia arvoja vielä toukokuussa 201729.

…ja joillakin tarkastetuilla maksajavirastoilla oli erityisiä vaikeuksia

30

Maksajavirastojen oli toteutettava tehokkaat keskeiset kontrollit sen varmistamiseksi, että viljelijöille kohdennettujen perustukijärjestelmän tukioikeuksien lukumäärä ja arvo olivat oikeat. Tähän kuului viljelijöiden tukihakemuksissaan ilmoittamien alojen tukikelpoisuuden ristiintarkastaminen LPIS:n tietojen30 ja aiempien viitetietojen kanssa sekä viljelijöiden toimittamien tositteiden aitouden ja perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskennan tarkistaminen. Seuraavissa kohdissa kuvaillaan tarkastetuissa jäsenvaltioissa havaittuja erilaisia ongelmia.

31

Italiassa maksajavirastojen sisäisen valvonnan kehyksen ulkopuolinen keskitetty koordinointielin vastasi perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskemisesta ja myöntämisestä viljelijöille. Se ei ollut saanut valmiiksi kaikkia viljelijöiden tukikelpoisuutta koskevia tarkastuksia ja huomattavassa osassa pysyvien nurmien tukikelpoisuuksia oli vielä tiettyjä epävarmuustekijöitä. Tämä johti toistuvaan prosessiin, jossa tämän koordinointielimen oli laskettava uudelleen arvo noin kolmasosalle perustukijärjestelmän tukioikeuksista niiden alkuperäisen kohdentamisen jälkeen. Lopuksi niiden kokonaisarvo ylitti talousarviomäärärahojen kansallisen enimmäismäärän. EU:n lainsäädännön mukaan tämä olisi edellyttänyt Italian kaikkien perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvon mukauttamista edelleen. Vaikutus viljelijöille maksettaviin tukiin on todennäköisesti kaiken kaikkiaan pieni, mutta yksittäisen viljelijän tasolla vaikutus voi olla merkittävä. Uusintalaskenta oli yhä käynnissä huhtikuussa 2017, ja ne vaikuttivat myös perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoihin ja tulevien vuosien tukimaksuihin31.

32

Toinen keskeinen tekijä perustukijärjestelmän tukioikeuksien oikeassa määrittelyssä olivat ilmoitettujen lohkojen todellisia tukikelpoisia aloja koskevat luotettavat tiedot LPIS:ssä. Kahdessa kuudesta tarkastuskäynnin kohteena olleesta jäsenvaltiosta havaittiin, että LPIS:n tiedot olivat yleisesti ottaen ajan tasalla. Ranskassa, Italiassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa niitä päivitettiin parhaillaan, suurelta osin samanaikaisesti perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskemisen kanssa32. Kreikan maksajavirastolla, joka oli tehnyt usean vuoden ajan paljon töitä pysyvän nurmen tunnistamiseksi oikein, ei ollut tarvittavia kansallisia varoja koko LPIS:n päivittämiseksi uusimmilla käytettävissä olevilla tiedoilla. Siksi viranomaisten oli vuonna 2015 laskettava yli puolta kyseisestä alueesta koskevat perustukijärjestelmän tukioikeudet vuodelta 2008 peräisin olevien kuvien perusteella33.

33

Kreikassa noin 90 prosenttia kaikesta pysyvästä nurmesta ja yli 25 prosenttia maatalousmaasta on julkisia maa-alueita. Tämän tyyppisen maan osalta Kreikan viranomaisten perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskenta perustui alueelliseen keskimääräiseen eläinten määrään hehtaaria kohti ja kunkin viljelijän tukihakemuksessaan ilmoittamaan eläinten määrään34. Eläinrekisterin epäluotettavat tiedot vaikeuttivat kuitenkin viljelijöille myönnettävien perustukijärjestelmän tukioikeuksien määrän tarkkaa laskemista35.

Komissio tuki riittävästi perustukijärjestelmän käyttöönottoa mutta olisi voinut vaatia todentamisviranomaisilta enemmän

Komissio valvoi täytäntöönpanoprosessia kaiken kaikkiaan hyvin ja antoi paljon ohjeita…

34

EU:n lainsäädännön mukaiset jäsenvaltioiden käytettävissä olevat useat eri vaihtoehdot tekivät säännöistä monimutkaisempia, ja siksi niihin liittyi väärintulkintojen ja epäselvyyksien mahdollisuus. Komissio onnistui antamaan täytäntöönpanosäännökset ajoissa36. Jäsenvaltiot pyysivät kuitenkin komissiolta omia täytäntöönpanomallejaan koskevia lisäohjeita. Sen vuoksi komissio on vuodesta 2014 lähtien julkaissut yli 400 jäsenvaltioille tarkoitettua ohjeasiakirjaa ja järjestänyt kansallisten viranomaisten kanssa kahdenvälisiä kokouksia perustukijärjestelmän ja EU:n muiden suorien tukijärjestelmien sujuvan täytäntöönpanon varmistamiseksi. Selvennyksistä huolimatta jäsenvaltiot eivät aina tulkinneet yksittäisiä laskentasääntöjä yhdenmukaisesti.

…mutta jäsenvaltiot eivät toimittaneet kaikkia seurantatietoja

35

Koska komissio vastaa järjestelmän seurannasta, kaikkien perustukijärjestelmää soveltavien jäsenvaltioiden oli ilmoitettava komissiolle valinnoistaan. Sen perusteella komissio pystyi analysoimaan tarkemmin, noudattavatko jäsenvaltiot EU:n lainsäädäntökehystä, ja toteuttamaan tarvittavat jatkotoimenpiteet. Komissiolta puuttui kuitenkin vielä toukokuussa 2017 keskeisiä tietoja, kuten vuonna 2015 ranskalaisille ja italialaisille viljelijöille myönnettyjen perustukijärjestelmän tukioikeuksien kokonaisarvo. Näiden maiden osuus vastasi 31:tä prosenttia käytettävissä olevista määrärahoista. Näiden tietojen puuttuminen hankaloitti järjestelmän seurantaa. EU:n säännösten mukaan komissiolla ei ollut oikeutta pienentää maksuja jäsenvaltioille tapauksissa, joissa ne eivät toimittaneet tiettyjä tilastotietoja perustukijärjestelmästä ajallaan.

Komission omat tarkastukset tuottivat kaiken kaikkiaan hyviä tuloksia…

36

Komissio oli aloittanut jäsenvaltioissa hyvissä ajoin perustukijärjestelmän täytäntöönpanon tarkastukset, jotka tuottivat hyviä tuloksia, vaikka resurssien puute esti tekemästä kaikkia tarkastuksia suunnitelmien mukaisesti paikan päällä. Koska useimmat tarkastuskäynnit ajoittuivat alkuvaiheeseen, komissio ei myöskään kyennyt arvioimaan todentamisviranomaisten tekemän perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskennan arvioinnin laatua.

37

Komission työ keskittyi pääasiassa tapahtumaotosten ja ilmoitettujen alojen tukikelpoisuuden tarkastamiseen. Siinä painotettiin vähemmän yleisten laskelmien validointia, sovellettuja sisäisiä tarkastuksia tai sitä, oliko jäsenvaltioilla käytössä menettelyjä, jotka mahdollistavat perustukijärjestelmän tukioikeuksien tiiviin seurannan ja hallinnoinnin. Tällaisia menettelyjä ovat esimerkiksi sovellettavien enimmäismäärien laskeminen ja noudattaminen sekä kansallisen varannon hallinnointi perustukijärjestelmän tukioikeuksien peruuttamista koskevat menettelyt mukaan lukien.

…mutta se olisi voinut vaatia todentamisviranomaisilta enemmän

38

Organisatorisesti riippumaton elin tekee vuosittain todentamistarkastuksen kaikille EU:n menoille, joihin liittyvät varat jäsenvaltioiden maksajavirastot jakavat. Tarkastuksen suorittajien olisi annettava kansainvälisesti hyväksyttyjen tarkastusstandardien mukaisesti laadittu lausunto maksajaviraston tilinpäätöstietojen täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja todenperäisyydestä, sen sisäisen valvonnan järjestelmän asianmukaisesta toiminnasta sekä niiden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, joiden osalta komissiolle on esitetty korvauspyyntö37. Koska perustukijärjestelmän tukioikeudet on keskeinen osatekijä laskettaessa viljelijöille myönnettyjä tukisummia, todentamisviranomaisten tekemä perustukijärjestelmien tukioikeuslaskelmien tarkastus oli erityisen tärkeä. Tämä on olennaista myös tulevina varainhoitovuosina, koska perustukijärjestelmän tukioikeuksien lähentyminen on käynnissä ja tukioikeuksien arvon mukautukset mahdollisia.

39

Komissio määritteli todentamisviranomaisille antamissaan ohjeissa, että niiden tarkastuksiin olisi kuuluttava käytössä olevien menettelyjen arviointi perustukijärjestelmän tukioikeuksien virheettömän jakamisen varmistamiseksi. Komissio myös pyysi todentamisviranomaisia ilmaisemaan mielipiteensä siitä, olivatko maksajavirastot perustaneet asianmukaisen järjestelmän perustukijärjestelmän tukioikeuksien määrittelemiseksi ja rekisteröimiseksi ja tehneet perustukijärjestelmän käyttöönottoon kohdistuvia tarkoituksenmukaisia tarkastuksia. Komission ohjeissa edellytettiin, että kymmenen tapahtuman säännönmukaisuus tarkastetaan, mutta komissio ei selittänyt, mitä tarkastuksia todentamisviranomaisten oli tarkoitus tehdä laskelmien oikeellisuuden osalta.

40

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuskäynnin kohteena olleissa jäsenvaltioissa todentamisviranomaiset olivat tulkinneet komission ohjeita eri tavoin. Komission vaatimustenmukaisuuden testausta varten suosittelemien tapahtumien määrä oli myös niin pieni, ettei se riittänyt pätevien yleisten päätelmien tekemiseen perustukijärjestelmän tukioikeuslaskelmien oikeellisuudesta.

41

Komission ohjeissa ei määritelty, mikä todentamisviranomaisten rooli oli silloin, kun perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskemiseen osallistui muita elimiä kuin maksajavirastot. Sen vuoksi

  • Saksassa (Niedersachsenissa) todentamisviranomainen ei tarkastanut laskelman oikeellisuutta, koska laskelman oli tehnyt keskitetty koordinointielin, joka ei ollut todentamistarkastuksen kohteena
  • Italiassa todentamisviranomainen mainitsi vain, ettei koordinointielin ollut vielä laskenut valmiiksi perustukijärjestelmän tukioikeuksia viranomaisen kertomuksen laatimisen ajankohtana
  • Ranskassa todentamisviranomainen vahvisti, että maksajavirasto oli soveltanut oikein maatalousministeriön vahvistamaa laskentamenetelmää, mutta ilmoitti, että tiedot eivät olleet vielä lopullisia eikä tiettyjä laskelmia ollut tarkistettu.

Jotkin jäsenvaltioiden valitsemat laskentasäännöt ja -vaihtoehdot saattoivat lisätä monimutkaisuutta ja kansallisen hallinnon rasitetta ja mahdollistaa joillekin viljelijöille satunnaisten voittojen saamisen

Jotkin perustukijärjestelmän tukioikeuksia koskevat säännöt edellyttivät monimutkaisia laskelmia

42

Yksi YMP:n vuoden 2013 uudistuksen perustavoitteista ja keskeisistä vaatimuksista oli hallinnollisen taakan keventäminen. Komission ja jäsenvaltioiden olisi pitänyt ottaa se huomioon laatiessaan asiaankuuluvia säännöksiä suoria tukijärjestelmiä varten38.

43

Perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskentamallin valinta vaikutti merkittävästi laskennan monimutkaisuuteen kansallisten viranomaisten kannalta. Saksassa, Ranskassa (Korsikassa), Maltassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Englannissa) sovellettu kiinteään tukeen perustuva malli enteili, että tukioikeuksien arvojen ja määrien laskeminen olisi yksinkertaista. Muissa jäsenvaltioissa ja muilla alueilla käytetyissä lähentymismalleissa näin ei ollut, koska niiden laskentasäännöt olivat yksityiskohtaiset ja pikkutarkat ja jäsenvaltiot täydensivät niitä usein kansallisilla tai alueellisilla täytäntöönpanosäännöksillä. Tämä saattoi aiheuttaa laskentavirheiden lisäksi myös huomattavasti lisätyötä maksajavirastoille39.

Jäsenvaltioiden valinnat saattoivat aiheuttaa merkittävän rasitteen kansallisille hallinnoille…

44

Jäsenvaltiot saivat eriyttää aluettaan objektiivisten perusteiden mukaan edelleen ja soveltaa perustukijärjestelmää alueellisella tasolla. Näihin perusteisiin kuuluivat institutionaalinen rakenne (esimerkiksi Saksassa), alueellinen maatalouden potentiaali (esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa Englannissa ja Skotlannissa) ja maatalouteen liittyvät erityispiirteet (esimerkiksi Kreikassa ja Espanjassa).

45

Tässä yhteydessä Espanja otti käyttöön 50 uutta perustukijärjestelmän aluetta, jotka alueelliset viranomaiset määrittelivät niiden maatalouteen liittyvien erityispiirteiden ja vuoden 2013 maankäytön perusteella. Nämä alueet ulottuivat noin 316 maatalousalueelle (’comarcas agrarias’), mikä tarkoittaa, että yhteen perustukijärjestelmän alueeseen kuuluvaa maata saattoi esiintyä useilla alueilla (’comarca’) ja itsehallintoalueilla eri puolilla Manner-Espanjaa. Monilla alueilla perustukijärjestelmän tukioikeuksien keskimääräiset yksikköarvot vaihtelivat kuitenkin hyvin vähän. Tämä alueellistaminen oli EU:n lainsäädännön mukaista mutta lisäsi maankäytön monimutkaisuutta. Viljelijät voivat käyttää tukioikeuksiaan vain alueella, jolle ne oli alun perin kohdennettu, mikä saattoi tarkoittaa yksittäisiä viljelylohkoja samassa kylässä (ks. kaavio 6).

Kaavio 6

Monimutkainen alueellinen perustukijärjestelmän täytäntöönpano Espanjassa

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin Espanjan viranomaisten (FEGA) tietojen perusteella.

Toisin kuin Espanjassa Kreikassa käytettiin paljon yksinkertaisempaa mallia, joka perustui maatalouteen liittyviin erityispiirteisiin ja käsitti vain kolme aluetta.

46

Perustukijärjestelmän sujuvalle täytäntöönpanolle aiheuttivat haasteita jäsenvaltioiden perustukijärjestelmämallia koskevat valinnat mutta myös EU:n lainsäädännön mukaisten tukikelpoisten alojen määrittelemiselle annetut vaihtoehdot. Vaihtoehtojen antamisen odotettiin tehostavan tuen kohdentamista, mutta se saattoikin aiheuttaa huomattavia viivästyksiä perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskennassa ja vaikutti niiden arvon oikeellisuuteen (ks. laatikko 1).

Laatikko 1

Jäsenvaltion valinnat, jotka aiheuttivat huomattavia viivästyksiä perustukijärjestelmän täytäntöönpanossa

Pääsääntöisesti kaikkien peltojen, pysyvien nurmien ja pysyvien viljelykasvien maa-alat ovat perustukijärjestelmässä tukikelpoista. Tiettyjen maisemapiirteiden, kuten pensasaitojen, lammikoiden, ojien taikka rivissä, ryhmissä tai yksinään olevien puiden, pellonpientareiden ja terassiviljelmien, suojelemiseksi jäsenvaltiot saattoivat päättää, että myös niiden perusteella voitiin myöntää perustukijärjestelmän tukioikeuksia. Viherryttämistukisääntöjen mukaan jäsenvaltiot voivat kuitenkin määritellä muita maisemapiirteitä ”ekologisiksi alueiksi”, jotka eivät olleet perustukijärjestelmässä tukikelpoisia. Kaikki maisemapiirteet oli tarkastettava ja tallennettava kansalliseen LPIS:ään, jos jäsenvaltio oli niin päättänyt. Ranska valitsi kehyksen, jossa Ranskan viranomaisten oli suuressa LPIS-päivityksessä rekisteröitävä noin 45 miljoonaa tällaista maisemapiirrettä, tarkastettava ne ja määriteltävä, olivatko ne tukikelpoisia perustukijärjestelmän ja viherryttämistukisääntöjen vai pelkästään viherryttämistukisääntöjen mukaan tai olivatko ne ylipäätään lainkaan tukikelpoisia. Silloin kun viljelijät ilmoittivat lohkoja, jotka sisälsivät myös muita kuin tukikelpoisia piirteitä, ne oli tarkastettava manuaalisesti. Usein oli myös otettava yhteyttä viljelijöihin asian selvittämiseksi, vaikka kyseiset tukisummat olivat hyvin pieniä. Tämä aiheutti huomattavasti viivästyksiä perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskemisessa ja tukien maksamisessa Ranskassa.

Italiassa tukikelpoisuutta koskevat maataloustoiminnan vähimmäisvaatimukset, joita sovellettiin merkittävään osaan pysyvästä nurmesta40, vaihtelivat lohkojen sijainnin mukaan, ja alueellisesti sovellettiin monia poikkeuksia. Italian viranomaisten oli tunnistettava maarekisteriaineistonsa avulla kaikki lohkot, joita erityisedellytykset koskivat, ja ristiintarkastettava ne sitten viljelijöiden tukihakemusten kanssa. Tämä menettely oli yhä kesken tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen päättyessä, eivätkä Italian viranomaiset kyenneet kertomaan, milloin he saisivat työnsä valmiiksi. Tämä yksityiskohtainen lähestymistapa lisäsi monimutkaisuutta ja aiheutti huomattavan viivästyksen tukioikeuksien laskemisessa ja suorien tukien maksamisessa.

…ja jotkut viljelijät saivat satunnaisia voittoja pienentämällä tilansa kokoa huomattavasti

47

Jäsenvaltioissa, jotka sovelsivat perustukijärjestelmään lähentymiseen perustuvaa lähestymistapaa41, oli olemassa erityinen riski, että viljelijät saivat liian suuria korvauksia perustukijärjestelmän käyttöönoton ansiosta, koska he olivat vähentäneet huomattavasti viljelyhehtaarien määrää viitekauden 2014 ja vuoden 2015 välillä. Näin ollen oli mahdollista keskittää suurelta alalta johdettu viitemäärä pienemmälle alalle, minkä seurauksena nämä viljelijät saivat satunnaisia voittoja.

48

Jäsenvaltiot saivat periä satunnaiset voitot takaisin.42 Seitsemän jäsenvaltiota 13 jäsenvaltiosta, joissa tämä vaihtoehto oli sovellettavissa, hyödynsi sitä.43 Sen ansiosta ne pystyivät myös kohdentamaan nämä varat vaikuttavammin esimerkiksi myöntämällä perustukijärjestelmän tukioikeuksia nuorille viljelijöille. Italiassa viranomaiset eivät kuitenkaan tunnistaneet asianmukaisesti kaikkia viljelijöitä, jotka olivat saaneet satunnaisia voittoja, tai sovelsivat sääntöjä muihin tapauksiin virheellisesti. Ranskassa viranomaiset päättivät aluksi soveltaa satunnaisia voittoja koskevaa lauseketta mutta eivät kyenneet toteuttamaan sitä käytännössä (ks. laatikko 2)44.

Laatikko 2

Esimerkkejä satunnaisista voitoista, jotka johtuivat tilakokojen pienentymisestä

Satunnaisten voittojen määrä saattoi olla huomattava. Espanjassa viranomaiset perivät yli 7 000 viljelijältä takaisin yli 75 miljoonan euron viitemäärät, jotka viranomaiset saivat jakaa aloitteleville viljelijöille. Tämä vastaa noin kolmea prosenttia Espanjassa maksetuista perustukijärjestelmän tuista.

Koska Ranska ei soveltanut satunnaisia voittoja koskevaa lauseketta, viljelijöiden saamien satunnaisten voittojen kokonaismäärä ei ole tiedossa. Tilintarkastustuomioistuin kuitenkin havaitsi, että eräät yksittäiset viljelijät olivat saaneet suoria tukia vuonna 2014 mutta siirsivät vuonna 2015 lähes kaikki maansa muille viljelijöille, joihin kuului myös perheenjäseniä. Ääritapauksissa he säilyttivät vain pienen palan maata, joskus vain 0,01 hehtaaria, jolle he saivat kerryttää koko perustukijärjestelmän tukioikeusarvojen viitemääränsä jopa 9 000 euroon tai suurempaankin summaan asti. Tämä oli laillisesti mahdollista, koska toisin kuin muut jäsenvaltiot Ranska ei ollut vahvistanut vähimmäismaa-alaa, jonka viljelijä tarvitsee voidakseen hakea perustukijärjestelmän tukioikeuksia45. Maan saaneet henkilöt tai yritykset saivat tukioikeudet kansallisesta varannosta uusina viljelijöinä.

Uusien sääntöjen tavoitteena oli parantaa tuen kohdentamista, mutta ne olivat vain osittain vaikuttavia

Uusissa säännöissä oli vaatimuksia tiettyjen tuenhakijaryhmien erityistarkastuksista…

49

YMP:n vuoden 2013 uudistuksen tavoitteena oli kohdentaa EU:n suorat tuet paremmin tosiasiallisille viljelijöille, ja siinä otettiin käyttöön aktiiviviljelijän käsite46. Tämä käsite mahdollisti pakolliset tukikelpoisuutta koskevat lisävaatimukset kahdelle tuenhakijaryhmälle: henkilöille, joiden maatalousmaa koostuu pääosin aloista, jotka pidetään laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa luontaisella tavalla47, ja henkilöille, joiden liiketoiminta on sulkulistalla. Viimeksi mainituille voitiin myöntää tukea uudelleen sillä ehdolla, että he pystyivät osoittamaan, ettei maataloustoiminta ollut vähäistä.

50

Uudet säännöt sallivat jäsenvaltioiden vapauttavan tarkastuksista hakijat, joiden vuosittaiset suorat tuet ovat enintään 5 000 euroa, tai asettavan omat vaihtoehtoiset perusteensa, joiden mukaan hakijoille voitiin myöntää uudelleen EU:n suoraa tukea. Yksitoista 18 jäsenvaltiosta sovelsi 5 000 euron enimmäismäärää kaikilla alueillaan tai osassa niistä48. Jäsenvaltioilla oli myös yleensä oikeus olla maksamatta tukea henkilöille, joiden maataloustoiminta oli vain vähäinen osa heidän koko taloudellista toimintaansa tai joiden pääasialliseen toimintaan tai toimialaan ei kuulunut maataloustoiminnan harjoittaminen.

51

Koska perustukijärjestelmän tuet on irrotettu maataloustuotannosta, ei voitu vaatia, että viljelijöiden olisi pitänyt saada tuloja viljelystä ollakseen tukikelpoisia. Tuensaajat voivat periaatteessa ulkoistaa kaiken maallaan harjoitettavan maataloustoiminnan kolmansille osapuolille menettämättä asemaansa aktiiviviljelijänä. Viljelijällä pitäisi kuitenkin olla ilmoitetulla maa-alla harjoitettavan maataloustoiminnan osalta päätösvaltaa, hänen pitäisi hyötyä toiminnasta ja kantaa taloudellisia riskejä.

…ja joissakin jäsenvaltioissa saatiin hyviä tuloksia…

52

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että hallinnollisten tietojen, kuten kauppa- tai verorekisterien, perusteella Espanjassa ja Italiassa saatiin hyviä tuloksia niiden hakijoiden tunnistamisessa, jotka eivät harjoittaneet lainkaan maataloustoimintaa tai harjoittivat sitä vain hyvin vähän49. Alankomaat ilmoitti tilintarkastustuomioistuimelle, että kansalliset viranomaiset vapauttivat tarkastuksista noin neljä prosenttia hakijoista, koska näiden pääasialliseen toimintaan tai toimialaan ei kuulunut maataloustoiminnan harjoittaminen eikä niitä siksi voitu ottaa viralliseen yritysrekisteriin.

53

Vaikka kaikki jäsenvaltiot yleensä pyysivät hakijoita ilmoittamaan, oliko heillä sulkulistalle kuuluvia toimintoja, tarkastuskäynnin kohteena olleilla jäsenvaltioilla oli vaikeuksia tunnistaa asianmukaisesti hakijat, joiden asema aktiiviviljelijänä oli tarkastettava. Tämä johtui joko siitä, että hakulomake ei ollut riittävän selkeä, tai siitä, että mahdollisia sääntöjen kiertämiseen liittyviä tapauksia ei aina tutkittu riittävän hyvin.

…mutta täytäntöönpano oli vain osittain vaikuttavaa ja aiheutti huomattavan hallinnollisen rasitteen…

54

Maataloustoiminnan merkittävyyttä koskevien tarkastusten kohteena olleiden hakijoiden määrä vaihteli kansallisten valintojen mukaan huomattavasti: joissakin tapauksissa valtaosa jäsenvaltion tai alueen hakijoista alitti sovellettavat kynnysarvot, ja useimmissa tapauksissa jäsenvaltiot olivat päättäneet olla laajentamatta sulkulistaa. Sulkulistalla olevat ja kynnysarvon ylittävät hakijat pystyivät esittämään todisteet siitä, että i) heidän saamiensa suorien tukien määrä oli vähintään viisi prosenttia muista kuin maataloustuloista viimeisimpänä verovuotena, ii) heidän pääasiallinen toimintansa oli maataloustoimintaa tai iii) heidän maataloustoimintansa ei ollut vähäistä. Viimeksi mainitun vaihtoehdon suhteen jäsenvaltioilla oli taas perusteiden määrittelyssä paljon liikkumavaraa. Jotkin jäsenvaltiot käyttivät perusteena muun kuin maataloustoiminnan tulojen osuutta kokonaistuloista. Saksa ja Yhdistynyt kuningaskunta (Skotlantia lukuun ottamatta) puolestaan hyväksyivät myös hakijoita, jotka ilmoittivat harjoittavansa aktiiviviljelijöiden sulkulistaan kuuluvia toimintoja, jos heidän tukikelpoinen hehtaarimääränsä ylitti lähellä kansallista tai alueellista keskiarvoa olevan hehtaarimäärän. Tämä saattoi johtaa tilanteisiin, joissa aktiiviviljelijöiden sulkulistassa mainittuja toimintoja harjoittavia hakijoita jätettiin tuen ulkopuolelle, jos heillä oli tätä kynnysarvoa vähemmän maata, kun taas tukea saatettiin myöntää hakijoille, joilla oli kynnysarvoa enemmän hehtaareja, riippumatta siitä, oliko heidän toimintansa vähäistä tai ei.

55

Useimmissa tarkastuskäynnin kohteena olleissa jäsenvaltioissa viranomaiset jättivät harvoin ketään tuen ulkopuolelle, koska useimmat sulkulistan soveltamisalaan kuuluvat henkilöt täyttivät jonkin tuen uudelleenmyöntämisen mahdollistavista vaihtoehdoista. Esimerkiksi Saksassa viranomaiset tekivät aluksi perusteellisen tarkastuksen noin 1 000 hakijalle, jotka olivat ilmoittaneet harjoittavansa sulkulistalle kuuluvia toimintoja. Tämä aiheutti huomattavan hallinnollisen rasitteen mutta johti vain 26 hakijan sulkemiseen perustukijärjestelmän ulkopuolelle.

…ja saattoi johtaa samankaltaisten hakijoiden erilaiseen kohteluun

56

Jäsenvaltioiden soveltamat perusteet saattoivat johtaa siihen, että samanlaisessa tilanteessa olevia hakijoita kohdeltiin eri tavoin. Syynä tähän oli se, että kansalliset viranomaiset tulkitsivat EU:n lainsäädäntöä eri lailla tai eivät laajentaneet sulkulistaa koskemaan maanhoitoon tyypillisesti osallistuvia tahoja, joilla oli vähäistä maataloustoimintaa tai joiden pääasialliseen toimintaan ei kuulunut maatalouden harjoittaminen (ks. laatikko 3).

Laatikko 3

Esimerkkejä erilaisesta kohtelusta samankaltaisissa tilanteissa

Saksassa viranomaiset katsoivat, että ratsastuskerhojen ja -koulujen oli todistettava olevansa aktiiviviljelijöitä vain, jos niillä oli pysyviä urheilutiloja, kuten maneesi hevoskoulutusta varten. Ranskassa viranomaiset katsoivat ratsastuskerhojen ja vastaavien toimintojen kuuluvan urheilun ja vapaa-ajan luokkaan, ja siksi kaikkien näitä toimintoja harjoittavien tunnistettavien hakijoiden aktiiviviljelijän asema tarkastettiin. Tämä johti siihen, että noin 700 hakijaa jätettiin suorien tukien ulkopuolelle.

Italian viranomaiset päättivät sisällyttää julkiset toimijat sulkulistalle tietyin poikkeuksin. Näin ollen kunnat ja metsäviranomaiset jätettiin periaatteessa perustukijärjestelmän tukioikeuksien ulkopuolelle. Saksa ja Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti) eivät laajentaneet sulkulistaa koskemaan näitä toimijoita. Näin ollen kunnat ja metsäviranomaiset, jotka pitivät julkisia maa-alueita kunnossa, olivat periaatteessa oikeutettuja perustukijärjestelmän tukeen.

Jäsenvaltiot voivat vuodesta 2018 lähtien yksinkertaistaa perusteita tai lopettaa sulkulistan soveltamisen

57

Osana EU:n yleiseen talousarvioon sovellettavien varainhoitoa koskevien säännösten tarkistusta komissio ehdotti, että jäsenvaltioille annetaan enemmän harkintavaltaa aktiiviviljelijän määritelmän soveltamisessa. Tarkoituksena oli tehdä järjestelmästä paljon keveämpi joko vähentämällä hakijoiden aktiiviviljelijän asemansa todistamiseen käytettävissä olevien perusteiden lukumäärää tai lopettamalla säännösten soveltaminen50. Jälkimmäistä ehdotusta perusteltiin sillä, että aktiiviviljelijää koskevan säännöksen täytäntöönpano on vaikeaa ja hallinnolliset kustannukset suuremmat kuin ne edut, jotka saadaan siitä, että suorien tukien järjestelmän ulkopuolelle suljetaan hyvin pieni joukko sellaisia tuensaajia, jotka eivät ole aktiiviviljelijöitä. Neuvosto ja parlamentti sopivat lokakuussa 2017, että jäsenvaltiot voivat vuodesta 2018 lähtien joko vähentää perusteita, joilla hakijat voivat todistaa aktiiviviljelijän asemansa, minkä seurauksena hakijoilla on vähemmän vaihtoehtoja tuen uudelleenmyöntämiseen, tai lopettaa sulkulistan soveltamisen51.

Uudet säännöt laajensivat tukikelpoisten maa-alueiden luokkia…

58

Viljelijät voivat saada perustukijärjestelmän tukioikeuksia sekä perustukijärjestelmään ja muihin suoriin pinta-alatukiin perustuvia maksuja vain, jos heillä oli käytettävissään tukikelpoista maatalousmaata. Jäsenvaltiot voivat myös laajentaa tukikelpoisuutta koskemaan pysyvää nurmea, jossa heinäkasvit tai muut nurmirehukasvit eivät ole enemmistönä. Käytännössä tämä koski nummi- ja metsämaita alueilla, joilla tällaisen maan käyttö oli vakiintunut paikallinen käytäntö52. Aiemmin tilatukijärjestelmässä tällaisen maan tukikelpoisuus ei ollut riittävän selvä53.

…ja sallivat jäsenvaltioiden toteuttavan toimenpiteitä tuilla keinottelun riskin vähentämiseksi…

59

Tilintarkastustuomioistuin on havainnut aiemmin, että tilatukijärjestelmässä sijoittajat saattoivat hankkia arvoltaan suuria tukioikeuksia ja ilmoittaa ne yhdessä sellaisen vähäarvoisen maan kanssa, joka vaati vain hyvin vähän tai ei lainkaan kunnossapitoa54. Tämä johti siihen, että EU:n tulotukea maksettiin henkilöille, jotka eivät harjoittaneet maataloutta. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että jotkin jäsenvaltiot toteuttivat perustukijärjestelmän piiriin kuuluvia toimenpiteitä, jotka korjasivat tilanteen osittain tai joiden tarkoituksena oli vähentää tukien hakemista keinottelumielessä (ks. laatikko 4).

Laatikko 4

Suoran tuen tuotannosta irrottamisen sivuvaikutusten vaikuttava lieventäminen

Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Skotlannissa) viranomaiset päättivät alueellistaa perustukijärjestelmän parantaakseen tuen kohdentamista viljelijöille alueilla, joiden maan maatalouspotentiaali oli suurempi, tai viljelijöille, jotka käyttivät maataan aktiivisesti. Viranomaiset päättivät määritellä erityisalueet, joihin kuuluvat heikkotuottoisimmat maat (luonnonlaitumet). Jäsenvaltioissa, joissa perustukijärjestelmä päätettiin alueellistaa, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Skotlanti), tukioikeudet voidaan siirtää tai aktivoida vain saman alueen sisällä. Tämä teki mahdottomaksi sen, että arvoltaan suurempia perustukijärjestelmän tukioikeuksia siirrettiin muilta alueilta tämän tyyppiselle maalle. Kaikki tällaisten alueiden perustukijärjestelmän tukioikeudet oikaistaan vuoteen 2019 mennessä arvoltaan hyvin pieniksi hehtaarikohtaisiksi tukioikeuksiksi, jotka vastaavat paremmin maa-alan huonoa maatalouspotentiaalia. Maataan aktiivisesti tuotantoon käyttävät viljelijät saattavat hyötyä hiljattain käyttöön otetusta lampaita koskevasta erityistukijärjestelmästä, jonka tarkoituksena on vähentää sitä mahdollisuutta, että maa hylätään ja tuotanto vähenee. Vaikka yksittäiset sijoittajat saivat vielä vuonna 2015 huomattavia määriä tukea, toteutetut toimenpiteet lisäävät tuen kohdentamista asteittain vuoteen 2019 mennessä.

Espanjassa suuria pysyvän nurmen alueita ei ollut käytetty moneen vuoteen. Vaarana oli, että hakijat ilmoittaisivat nämä maat perustukijärjestelmään pelkästään tukioikeuksien saamiseksi, vaikka he eivät olleet harjoittaneet niillä maataloustoimintaa. Espanjan viranomaiset päättivät myöntää perustukijärjestelmän tukioikeudet toukokuussa 2013 ilmoitettujen maa-alojen perusteella (eli ennen kuin viljelijät olivat voineet tutustua joulukuussa 2013 hyväksyttyyn YMP:n vuoden 2013 uudistukseen), jos maa-ala oli pienempi kuin vuonna 2015. Lisäksi viranomaiset hyväksyivät tämän tyyppistä maata koskevat hakemukset vain, jos viljelijät esittivät todisteita siitä, että he käyttivät maata tosiasiallisesti maataloustoimintaan. Epäilyttävissä tapauksissa tehtiin tarkastus paikan päällä.

…mutta aiheuttivat myös hankalia ongelmia täytäntöönpanossa

60

EU:n lainsäädännön mukaan maa on tukikelpoista yleensä vain, jos viljelijä käyttää sitä maataloustoimintaan55. Tämä auttaa välttämään maan hylkäämisen ja estämään elinympäristöjen huononemisen. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että useimmat jäsenvaltiot olivat määritelleet säännöllisen vuosittaisen vähimmäistoimen, kuten laiduntamisen tai niiton, joka soveltuu maan maatalouspotentiaalin säilyttämiseen tai elinympäristöjen huononemisen estämiseen. Jäsenvaltiot voivat myös antaa säädöksiä siitä, mitkä piirteet maatalousmaalla on oltava, jotta voidaan katsoa, että maata käytetään maataloustoimintaan56. Jäsenvaltioilla, jotka valitsivat tämän vaihtoehdon, oli vaikeuksia erityispiirteiden määrittelyssä: esimerkiksi Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti) määrittelivät piirteet väljästi, kuten ”ei tiheän pensaikon peittämä” (Englanti) tai ”ei rikkakasvien hallitsema” (Ranska). Tämä saattoi aiheuttaa viljelijöille epävarmuutta maidensa tukikelpoisuuden suhteen ja johtaa perustukijärjestelmän tukioikeuksien kohdentamiseen viljelykäytöstä poistetuille aloille.

61

Alueilla, joilla on erityiset ilmasto-olosuhteet tai huonolaatuinen maaperä, ei myöskään välttämättä edellytetä erityisiä säännöllisiä toimia maan maatalouspotentiaalin säilyttämiseksi. Uusien sääntöjen mukaan tällaiset alat, ”jotka pidetään laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa luontaisella tavalla”, olivat tukikelpoisia vain, jos viljelijät harjoittivat niillä tiettyjä vähimmäistoimia57.

62

Jäsenvaltiot saivat vapaasti päättää, määrittelivätkö ne aloja, ”jotka pidetään laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa luontaisella tavalla”. Esimerkiksi Ranska ja Italia olivat määritelleet tietyn korkeuden ylittävien vuoristoalueiden maa-aloja, joilla oli laidunnettava tai niitettävä säännöllisesti maatalouden vähimmäistoimena. Yhdistyneen kuningaskunnan (Skotlannin) viranomaiset katsoivat kuitenkin, että EU:n voimassa olevan lainsäädännön mukaan tällaisen vähimmäistoimen ei välttämättä tarvinnut olla maataloustoimintaa tai liittyä maanhoitoon (ks. laatikko 5).

Laatikko 5

Vähimmäistoimet maa-aloilla, jotka luontaisesti pysyvät laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa

Yhdistynyt kuningaskunta (Skotlanti) määritteli huonon pysyvän nurmen (luonnonlaitumen) maa-alaksi, joka luontaisesti pysyy laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa. Nämä alat olivat tukikelpoisia vain, jos viljelijät käyttivät niitä maataloustuotantoon tai tekivät joka kalenterivuosi maan ympäristöarvioinnin. Siihen kuului kartta ja kuvaus maatilan ympäristöstä, pesiviä lintuja, nisäkkäitä, perhosia ja kasvien terveyttä koskevat tutkimukset sekä luontotyyppien seuranta. Vuonna 2015 tällaisia arviointeja oli saatavilla noin 190 000 hehtaarista.

Kuva 1

Maa-ala, joka pidetään laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa luontaisella tavalla ja jolle on tehty ympäristöarviointi

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Arvioinnit aiheuttivat huomattavia kustannuksia tuensaajille mutta antoivat arvokasta tietoa ympäristöstä. Niiden kytkös viljelijöiden tulotukitavoitteeseen oli kuitenkin heikko.

63

Uusien sääntöjen mukaan jäsenvaltiot saivat myös kohdentaa perustukijärjestelmän tukioikeuksia maatalousmaalle, jolla heinäkasvit tai muut nurmirehukasvit eivät olleet enemmistönä. Maa-alat voivat olla metsälaitumia tai laidunnettavia nummia sillä ehdolla, että viljelijät käyttivät niitä perinteisesti eläinten laiduntamiseen. Laiduntaminen on tyypillisesti ainoa toimi, jolla tällainen maa voidaan pitää hyvässä kunnossa, erottaa se muusta kuin maatalousmaasta ja välttää sen vahingoittuminen tai hylkääminen58. Se, että tuen saamisen ehtona olisi eläinten omistaminen, ei ole perustukijärjestelmän tuotannosta irrottautumisen ajatuksen mukaista. Näin ollen jäsenvaltioiden oli vaikea laatia säännöt sen varmistamiseksi, että maata pidetään riittävän hyvin kunnossa.

YMP:n vuoden 2013 uudistus oli askel kohti yhdenmukaisempaa hehtaarikohtaisten tukien jakamista, ja perustukijärjestelmän tehokkuutta viljelijöiden tulojen kannalta on edelleen vaikea määrittää

Yhteisen maatalouspolitiikan vuoden 2013 uudistusta pidettiin askeleena kohti yhdenmukaisempaa hehtaarikohtaista tukea…

64

YMP:n vuoden 2013 uudistuksen muukaan viljelijät saivat tulotukea enimmäkseen sen perusteella, mikä heidän saamansa suoran tuen taso oli ollut vuosina 2000–2002. Vaikka jo YMP:n vuoden 2003 uudistus mahdollisti sen, että jäsenvaltiot voivat vähentää aiempiin tietoihin perustuvan tukioikeuksien arvon osatekijän merkitystä tilatukijärjestelmässä tai mukauttaa sen kaikille yhtä suureksi hehtaarikohtaiseksi määräksi, vain harva jäsenvaltio teki niin59.

65

YMP:n vuoden 2013 uudistus oli askel kohti tasapuolisempaa hehtaarikohtaista tukea. Uudistuksen mukaan kaikkien jossakin jäsenvaltiossa tai jollakin alueella vuonna 2019 aktivoitujen tukioikeuksien yksikköarvojen olisi pääsääntöisesti oltava sama60. Poikkeuksena on se, että viljelijöille aiheutuvien haitallisten taloudellisten vaikutusten välttämiseksi jäsenvaltiot voivat ottaa aiemmat osatekijät huomioon laskiessaan viljelijöiden vuoden 2019 tukioikeuksien arvoja. Mallia soveltavasta 18 jäsenvaltiosta kuusi aikoo soveltaa maksuihin alueellaan yhtä suurta hehtaarikohtaista arvoa vuoteen 2019 mennessä ja seitsemäs jäsenvaltio vuoteen 2020 mennessä (ks. kaavio 7)61.

Kaavio 7

Perustukijärjestelmän täytäntöönpano jäsenvaltioissa

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

…mutta enemmistö jäsenvaltioista on valinnut osittaisen lähentymisen vaihtoehdon…

66

Siirtyminen kiinteämääräiseen perustukijärjestelmämalliin saattaisi johtaa tukien huomattavaan uudelleenjakamiseen eri viljelijöille ja maatalousaloille ja vaikuttaa siten merkittävästi yksittäisten viljelijöiden tulotasoon.

67

Tätä taustaa vasten yksitoista jäsenvaltiota valitsi osittaisen lähentymisen mallin. Malli takaa, että vuoteen 2019 mennessä kaikilla perustukijärjestelmän tukioikeuksilla on yksikköarvo, joka on vähintään 60 prosenttia kansallisesta tai alueellisesta keskiarvosta. Ranska (mannermaa) valitsi kunnianhimoisemman mallin, jossa viljelijöillä on oikeus 70 prosenttiin kansallisen hehtaarikohtaisen yksikköarvon keskiarvosta vuoteen 2019 mennessä, minkä tarkoituksena on helpottaa myöhemmin mukautumista yhdenmukaiseen hehtaarikohtaiseen tukeen. Enemmistö näistä yhdestätoista jäsenvaltiosta päätti rajoittaa niiden viljelijöiden tukioikeuksien arvojen pienentämistä, jotka ylittivät vuoden 2019 keskiarvon enintään 30 prosentilla, mikä sallitaan EU:n lainsäädännössä.

68

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että perustukijärjestelmämallin valinnan lisäksi myös käytettävissä olevien talousarviomäärärahojen enimmäismäärien alueellisen kohdentamisen perusteet saattoivat vaikuttaa huomattavasti uudelleenjaon tasoon ja että viljelijöiden tukitaso saattoi säilyä erityisen korkeana aiemman tuotannon vuoksi (ks. laatikko 6).

Laatikko 6

Uudelleenjaon vaikutukset riippuvat sovelletusta perustukijärjestelmämallista

Espanjan perustukijärjestelmämalli perustuu alueelliseen maatalouden potentiaaliin, ja siinä otetaan huomioon sellaisia tekijöitä kuin maan tai viljelykasvin tyyppi vuonna 2013. Kaikkiaan 50 alueen määrittely johti 50 erisuuruiseen vuoden 2019 tavoiteyksikköarvoon, jotka vaihtelivat noin 60 eurosta 1 430 euroon. Viljelijöille vuosien 2015 ja 2019 välisen lähentymisen aikana uudelleen jaettavat summat vastaavat vain 5,9:ää prosenttia Espanjan perustukijärjestelmän enimmäismäärästä. Italia ei ollut tehnyt tätä valintaa ja päätti määritellä vain yhden alueen, jonka vuoden 2019 hehtaarikohtainen tavoitearvo oli 217 euroa. Tukea jaetaan uudelleen vuodesta 2015 vuoteen 2019 viljelijöiden ja alueiden välillä määrä, joka vastaa 10,7:ää prosenttia koko vuotuisesta perustukijärjestelmän enimmäismäärästä62.

69

Kansallisten enimmäismäärien vahvistaminen aiempien tukitasojen perusteella ja jäsenvaltioiden vaihtelevat valinnat suorien tukien kansallisen enimmäismäärän kohdentamisessa käytettävissä oleviin järjestelmiin tarkoittaa, että perustukijärjestelmän tukien keskimääräiset tasot vaihtelevat huomattavasti (ks. taulukko 1).

Taulukko 1

Perustukijärjestelmän (PTJ) tukioikeuksien keskimääräiset arvot vuonna 2015

Jäsenvaltio Alue PTJ:n alueet PTJ:n tukioikeuden keskimääräinen arvo 2015 (euroa)1) PTJ:n osuus EU:n suorista tuista
(%)
Belgia Flanderi 1 235 59
Vallonia 1 122 32
Tanska 1 201 62
Saksa 132) 155–192 60
Irlanti 1 183 68
Kreikka 3 258 / 314 / 386 63
Espanja 50 60 – 1 430 58
Ranska 2 1353) / 144 47
Kroatia 1 79 61
Italia 1 229 60
Luxemburg 1 185 68
Malta 1 76 13
Alankomaat 1 289 67
Itävalta 1 200 68
Portugali 1 99 49
Slovenia 1 165 54
Suomi 2 110 / 126 51
Ruotsi 1 127 55
Yhdistynyt kuningaskunta Englanti 3 45 / 170 / 172 68
Pohjois-Irlanti 1 235 68
Skotlanti 3 143) / 513) / 1413) 60
Wales 1 121 58

1)Jäsenvaltioissa, joissa ei sovelleta hehtaarikohtaisia kiinteitä tukia, yksilölliset arvot voivat poiketa huomattavasti taulukon arvoista.

2)Yksi alue vuoteen 2019 mennessä.

3)Alustavia arvoja.

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

On myös olemassa riski, että tuen huomattavan erilaiset tasot voivat vaikuttaa samankaltaisessa tilanteessa olevien viljelijöiden kilpailuedellytyksiin kielteisesti ja haitata YMP:n yhtenevyyttä.

…ja edelleen on vaikea määrittää perustukijärjestelmän tukien tehokkuus viljelijöiden tulojen kannalta

70

YMP:n vuoden 2013 uudistus takaa, että viljelijät saavat hehtaarikohtaisen vähimmäistuen vuoteen 2019 mennessä. Hehtaarikohtaisen tuen vakiomäärä ei lähtökohtaisesti riipu yksittäisen tilan olosuhteista, joihin vaikuttavat muun muassa viljelykustannukset, tuotettu tulo, tilan kannattavuus tai EU:n tulotuen tarve. Koska tilalle maksettavien tukien kokonaismäärä on suhteessa viljeltyjen hehtaarien määrään, perustukijärjestelmä suosii suuria tiloja, jotka voivat hyödyntää mittakaavaetuja enemmän kuin pienemmät tilat63. Jotkin suuret laajaperäistä maanviljelyä harjoittavat maatilat tai maankäyttäjät, jotka ovat aiemmin saaneet vähän tukia, saattaisivat saada huomattavasti enemmän EU:n tulotukea viljelytapojen, kulujen tai markkinoiden muuttumatta (ks. laatikko 7).

Laatikko 7

Esimerkkejä vuoden 2013 uudistuksen seurauksena tehdystä uudelleenjaosta viljelymallin muuttumatta64

Italiassa tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksessa löytyi suuri lampaiden ja karjan kasvattaja, jolla oli noin 270 hehtaaria tukikelpoista maata, suurimmaksi osaksi julkista huonoa nurmea. Ennen vuotta 2015 viljelijä oli saanut vuosittaista suoraa tukea noin 5 000 euroa. Kun perustukijärjestelmä otettiin käyttöön, viljelijä sai perustukijärjestelmän tukioikeudet, joiden arvo nousi noin 61 000 euroon.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Skotlannissa) eräs viljelijä omisti useita tuhansia hehtaareja huonoa pysyvää nurmea. Viljelijä ei ollut koskaan harjoittanut maataloustuotantoa, mutta ennen uudistusta hän oli ostanut tukioikeuksia muilta viljelijöiltä ja saanut siksi noin 27 000 euroa tilatukijärjestelmän tukea. Kun perustukijärjestelmä otettiin käyttöön, hän sai perustukijärjestelmän tukioikeudet, joiden kokonaisarvo oli yli 34 000 euroa. Lähentymisen seurauksena niiden arvo nousee noin 130 000 euroon vuoteen 2019 mennessä.

Saksassa (Niedersachsenissa) viranomaiset ulottivat maan tukikelpoisuuden koskemaan nummia. Sen seurauksena eräs lampaankasvattaja, jolla on useita satoja hehtaareja nummimaita, sai perustukijärjestelmästä 65 000 euron lisätukioikeudet.

71

Tilintarkastustuomioistuin ei voinut vielä arvioida YMP:n vuoden 2013 uudistuksen kaikkia vaikutuksia viljelijöiden tuloihin ja heidän tilojensa elinkelpoisuuteen. Jo aiemmissa tilintarkastustuomioistuimen kertomuksissa on kuitenkin huomautettu, että pelkästään pinta-aloihin liittyvä järjestelmä on johtanut maatalousmaan markkinahintojen nousuun ja maan vuokraamisen lisääntymiseen sekä uusien tuenhakijaryhmien syntymiseen65. Komissio olettaa, että perustukijärjestelmän ja muiden pinta-alatukien rakenteen vuoksi YMP:n vuoden 2013 uudistus lisää tuotannosta irrotetun tuen pääomittamista maan arvoon66. Toisin sanoen suuri osa perustukijärjestelmän tuesta hyödyttää maatalousmaan omistajia.

72

Perustukijärjestelmän tuki on monille viljelijöille merkittävä tulonlähde, mutta siinä on omat rajoituksensa. Tukea maksetaan riippumatta siitä, onko viljelijällä pienet vai suuret tulot ja tarvitseeko hän siksi julkista tukea vai ei, sekä siitä, millaista maankäyttö on ja mitä kustannuksia siihen liittyy. Viljelijöiden maataloustoimintaan liittymättömistä tuloista tiedetään liian vähän, jotta voitaisiin arvioida annetun tuen tarkoituksenmukaisuus67. Vain muutama jäsenvaltio päätti jakaa perustukijärjestelmän tukioikeudet alueen agronomisten tai sosioekonomisten ominaisuuksien perusteella ja eriyttää siten näiden alueiden välisen tuen68 tai sulkea tukioikeuksien jakamisen ulkopuolelle alueet, joilla viljelijöillä ei yleensä ole erityistä tarvetta perustukijärjestelmän tuelle69.

73

Viljelijöiden kohtuullisen elintason takaamista koskevaa perussopimuksen tavoitetta ja elinkelpoista elintarviketuotantoa koskevaa YMP:n yleistä tavoitetta, joka on suoraan yhteydessä perustukijärjestelmään, ei ole määritelty selvästi eikä muunnettu mitattavissa oleviksi tavoitteiksi, eikä ole olemassa perustasoa, jonka perusteella voitaisiin mitata tuen vaikuttavuutta ja tehokkuutta viljelijöiden tulojen parantamisen kannalta. Ei myöskään tiedetä, millainen tuen jakaminen viljelijäväestössä on vaikuttavinta ja tehokkainta elinkelpoisen elintarviketuotannon ja viljelijöiden kohtuullisen elintason varmistamiseksi kaikkialla EU:ssa. Siksi on edelleen vaikea arvioida, miten tuloksellista perustukijärjestelmän tuki on järjestelmän päätavoitteen saavuttamisen suhteen, sekä sitä, voitaisiinko se saavuttaa jakamalla tukea muulla tavoin ja pienemmin talousarviokustannuksin70.

Johtopäätökset ja suositukset

74

Tässä kertomuksessa esitetty keskeinen tarkastuskysymys oli, toteuttivatko komissio ja jäsenvaltiot perustukijärjestelmän asianmukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin teki sen johtopäätöksen, että järjestelmä toimii asianmukaisesti, mutta se edistää tukitasojen yksinkertaistamista, kohdentamista ja lähentymistä vain rajallisesti.

75

Perustukijärjestelmän käyttöönotto vaati kansallisilta viranomaisilta huomattavia ponnisteluja, koska niiden oli vahvistettava ja kohdistettava perustukijärjestelmän tukioikeudet noin neljälle miljoonalle viljelijälle. Useimmat jäsenvaltiot pystyivät vastaamaan näihin haasteisiin. Ne lievensivät virheellisten laskelmien riskejä suurelta osin, eikä tukien virhetaso ollut olennainen. Useissa jäsenvaltioissa perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvot oli kuitenkin yhä vuonna 2017 laskettu vasta alustavasti, ne perustuivat arvioihin tai niissä oli laskentavirheitä. Joillakin tarkastuskäynnin kohteena olleilla maksajavirastoilla oli erityisiä ongelmia keskeisten kontrollien yhteydessä ja tukikelpoisten alojen tunnistamisessa (ks. kohdat 2633).

Suositus 1

Komission olisi varmistettava, että jäsenvaltiot soveltavat keskeisiä kontrolleja asianmukaisesti ja että ne korjaavat perustukijärjestelmän tukioikeuksia, jos sääntöjen noudattamatta jättäminen tai maankäyttöä koskevien ajantasaisten tietojen puuttuminen vaikuttaa merkittävästi oikeuksien arvoon.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: 2018

76

Komissio oli valvonut perustukijärjestelmän täytäntöönpanoa kaiken kaikkiaan hyvin, mutta se ei aina kyennyt varmistamaan monimutkaisten laskentasääntöjen yhdenmukaista tulkintaa. Kaikki jäsenvaltiot eivät myöskään olleet toimittaneet keskeisiä tietoja, jolloin komission oli vaikeampi valvoa järjestelmää (ks. kohdat 34 ja 35).

77

Kaiken kaikkiaan komission omat tarkastukset tuottivat hyviä tuloksia, mutta se olisi voinut vaatia todentamisviranomaisilta enemmän niiden suorittaessa perustukijärjestelmän tukioikeuksien kohdentamisen ja vuosittaisen laskennan virheettömyyttä koskevien keskeisten kontrollien tarkastuksia (ks. kohdat 3641).

Suositus 2

Komission olisi

  1. tarkistettava ja arvioitava tiedon levittämiseen jäsenvaltioiden keskuudessa käytettävien järjestelmiensä vaikuttavuutta, jotta tietoja tulkittaisiin ja perustukijärjestelmän lainsäädäntökehystä sovellettaisiin mahdollisimman yhdenmukaisesti
  2. arvioitava eri vaihtoehtoja tuleviksi säännöksiksi, jotka antaisivat komissiolle mahdollisuuden valvoa, että jäsenvaltiot toimittavat sille suorien tukijärjestelmien täytäntöönpanoa koskevat keskeiset tiedot
  3. selvennettävä komission ja todentamisviranomaisten tehtävät, jotka liittyvät vaikuttavien keskeisten kontrollien toteutuksen ja perustukijärjestelmän tukioikeuksien keskitetyn laskennan tarkastamiseen.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: 2018

78

Monimutkaiset perustukijärjestelmän tukioikeuksien laskentasäännöt ja joidenkin jäsenvaltioiden valitsemat maan tukikelpoisuutta ja alueiden määrittelyä koskevat monet eri vaihtoehdot ja poikkeukset lisäsivät kansallisten hallintojen rasitetta. Tämä ei edistänyt yksinkertaistamista koskevan yleistavoitteen saavuttamista (ks. kohdat 4246).

79

Jos jäsenvaltiot eivät käyttäneet EU:n lainsäädännön tarjoamaa vaihtoehtoa, viljelijät, joiden viljelyala oli pienentynyt huomattavasti vuosina 2014–2015, saattoivat saada satunnaisia voittoja (ks. kohdat 47 ja 48).

80

Uusien sääntöjen tarkoituksena oli parantaa perustukijärjestelmän tuen ja muiden suorien tukien kohdentamista aktiiviviljelijöille. Jotkin jäsenvaltiot saivat hyviä tuloksia, mutta aktiiviviljelijöitä koskevien sääntöjen täytäntöönpano oli vain osittain vaikuttavaa, aiheutti huomattavaa hallinnollista rasitetta ja saattoi johtaa samankaltaisten hakijoiden erilaiseen kohteluun tuottamatta odotettuja tuloksia. Siksi neuvosto ja parlamentti sopivat, että jäsenvaltiot voivat vuodesta 2018 lähtien joko vähentää perusteita, joilla hakijat voivat todistaa aktiiviviljelijän asemansa, tai lopettaa sulkulistojen soveltamisen (ks. kohdat 4957).

81

YMP:n vuoden 2013 uudistuksessa laajennettiin myös tukikelpoisten maa-alueiden luokkia ja annettiin jäsenvaltioille mahdollisuus toteuttaa toimenpiteitä, jotka vähentävät tuilla keinotteluun tarkoitettujen hakemusten riskiä. Uudistus kuitenkin aiheutti hankalia täytäntöönpano-ongelmia, vaikka sillä pyrittiin parantamaan tuen kohdentamista maatalousmaahan (ks. kohdat 5863).

82

YMP:n vuoden 2013 uudistus oli askel kohti tasapuolisempaa hehtaarikohtaista tukea. Uudistuksen mukaan kaikkien jossakin jäsenvaltiossa tai jollakin alueella vuonna 2019 aktivoitujen tukioikeuksien yksikköarvojen olisi pääsääntöisesti oltava sama. Poikkeuksena on se, että jäsenvaltiot voivat ottaa aiemmat tekijät huomioon laskiessaan viljelijöiden vuoden 2019 tukioikeuksien arvoja. Tätä vaihtoehtoa kutsutaan osittaiseksi lähentymiseksi. Mallia soveltavasta 18 jäsenvaltiosta kuusi aikoo maksaa koko alueellaan tai suurimmalla osalla aluettaan arvoltaan yhtä suuren hehtaarikohtaisen tuen vuoteen 2019 mennessä71 ja seitsemäs jäsenvaltio vuoteen 2020 mennessä. Loput yksitoista jäsenvaltiota valitsivat osittaisen lähentymisen. Jäsenvaltioiden valinnoilla on ollut huomattava vaikutus tukien uudelleenjakamisen asteeseen, ja joissakin tapauksissa viljelijät saattoivat säilyttää erityisen suuret tukitasot, jotka johtuivat tukien aiemmista tasoista (ks. kohdat 6469).

83

Perustukijärjestelmän tukioikeudet jaettiin vuonna 2015 yleisesti ottaen suhteessa kyseisenä vuotena viljeltyyn maa-alaan. Lähentyminen kohti yhdenmukaisempia hehtaarikohtaisia tukia vaikutti huomattavasti tuen jakautumiseen viljelijöiden kesken. Koska perustukijärjestelmä liittyy olennaisesti pinta-aloihin, se suosii suuria tiloja. Komissio olettaa, että perustukijärjestelmän ja muiden pinta-alatukien järjestelmien rakenteen vuoksi YMP:n vuoden 2013 uudistuksen seurauksena tuotannosta irrotetun tuen pääomittaminen maan arvoihin lisääntyy, mikä hyödyttää maatalousmaan omistajia (ks. kohdat 70 ja 71).

84

Perustukijärjestelmän tuki on monille viljelijöille merkittävä tulonlähde, mutta sillä on omat rajoituksensa. Siinä ei oteta huomioon markkinaolosuhteita, maatalousmaan käyttöä tai yksittäisen tilan olosuhteita, eikä se perustu viljelijöiden kokonaistulotilanteen analysoimiseen (ks. kohta 72).

85

Viljelijöiden kohtuullisen elintason takaamista koskevaa perussopimuksen tavoitetta ja elinkelpoista elintarviketuotantoa ja viljelijöiden tulotasoa koskevia YMP:n yleisiä tavoitteita ei ole muunnettu mitattavissa oleviksi tavoitteiksi, eikä ole olemassa perustasoa, johon saavutettuja tuloksia voitaisiin verrata. Tulevassa pienempien talousarvioiden skenaariossa tämä vaikeuttaa tuen tuloksellisuuden mittaamista ja sen määrittämistä, voidaanko tavoitteet saavuttaa jakamalla tukea muulla tavoin ja pienemmin talousarviokustannuksin (ks. kohta 73).

Suositus 3

Ennen kuin komissio tekee ehdotuksen YMP:n tulevaa suunnittelua varten, sen olisi arvioitava kaikkien viljelijäryhmien tulotaso ja analysoitava heidän tulotuen tarpeensa. Arvioinnissa olisi otettava huomioon EU:n ja kansallisen tuen nykyinen jakautuminen, maan maatalouspotentiaali, pääasiassa maataloustuotantoon tai siihen soveltuvassa kunnossa säilyttämiseen käytettyjen alojen erot, viljelyn kustannukset ja elinkelpoisuus, tulot elintarviketuotannosta ja muusta maataloustuotannosta sekä muusta kuin maataloustuotannosta, tilojen tehokkuuteen ja kilpailukykyyn vaikuttavat tekijät sekä viljelijän tuottamien julkishyödykkeiden arvo.

Komission olisi alusta asti kytkettävä ehdotetut toimenpiteet tarkoituksenmukaisiin toiminnallisiin tavoitteisiin ja perustasoihin, joihin tukien tuloksellisuutta voidaan verrata.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: 2019

Tilintarkastustuomioistuimen I jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Phil Wynn Owenin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 7. helmikuuta 2018 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE
presidentti

Liitteet

Liite I

Perustukijärjestelmään liittyvät talousarviomäärärahojen enimmäismäärät 2015–20201

(miljoonaa euroa)
Jäsenvaltio 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Belgia 231,51 225,60 222,20 214,40 211,28 225,12
Tanska 565,12 564,77 553,02 546,80 539,58 581,97
Saksa 3 063,11 3 042,98 3 022,78 3 005,47 2 988,16 3 128,96
Irlanti 828,31 828,43 826,18 825,89 825,61 825,61
Kreikka 1 205,70 1 182,88 1 129,25 1 103,65 1 091,17 1 156,27
Espanja 2 809,79 2 816,11 2 826,61 2 835,99 2 845,37 2 845,37
Ranska 3 577,32 3 199,09 3 185,17 2 280,46 2 272,64 2 528,64
Kroatia 79,65 87,94 108,75 126,00 143,25 138,04
Italia 2 345,13 2 314,33 2 245,53 2 217,39 2 189,26 2 189,26
Luxemburg 22,86 22,82 22,78 22,76 22,74 22,74
Malta 0,65 0,65 0,65 0,64 0,65 0,26
Alankomaat 521,77 513,03 504,28 475,19 466,96 509,89
Itävalta 471,28 470,85 470,39 470,38 470,38 470,38
Portugali 279,10 284,81 274,19 273,50 279,56 279,56
Slovenia 74,80 73,58 73,62 71,58 71,12 71,12
Suomi 267,42 269,56 262,27 262,55 262,84 262,84
Ruotsi 383,29 401,64 401,86 402,46 403,06 403,06
Yhdistynyt kuningaskunta 2 100,80 2 091,38 2 112,70 2 102,72 2 092,65 2 346,80

1 Jäsenvaltiot voivat muokata alkuperäistä päätöstään suorien tukien kansallisen enimmäismäärän kohdentamisesta (asetus (EU) N:o 1307/2013, liite II). Siinä tapauksessa perustukijärjestelmän vuotuista enimmäismäärää on myös muutettava.

Liite II

Perustukijärjestelmän (PTJ) täytäntöönpanomallit

Jäsenvaltio Alue Alueellinen soveltaminen PTJ-malli TTJ:n tukioikeudet säilytetään Tuensaajien lukumäärä Tilan vähimmäis-koko Hehtaarikohtaisen keskiarvon vähimmäistaso 2019 Tukioikeuksien arvojen enimmäisvähennys 2019 mennessä TTJ:n viitemäärä Muiden suorien tukien kuin TTJ:n sisällyttäminen Alat tukioikeuksien määrän laskentaa varten Satunnaisia voittoja koskeva lauseke
Belgia Flanderi Ei Osittainen lähentyminen Ei 22,275 2 ha 60% 30% TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Ei 2015 tai 2013, jos vähemmän Ei
Vallonia Ei Ei 13,666 1 ha Ei 2015 Ei
Tanska Ei Osittainen lähentyminen Kyllä 40,696 2 ha 60% Ei e.s. Ei 2015 e.s.
Saksa 13 aluetta vuonna 2015 1 alue vuonna 2019 Kiinteä tuki 2015 Ei 320,786 1 ha e.s. e.s. e.s. e.s. 2015 e.s.
Irlanti Ei Osittainen lähentyminen Ei 121,355 - 60% Ei TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Kyllä 2015 tai 2013, jos vähemmän Ei
Kreikka 3 aluetta Osittainen lähentyminen Ei 684,306 0,4 ha 60% 30% TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Ei 2015, mutta ei peltoalaa, jolla pysyviä kasvihuoneita Kyllä
Espanja 50 aluetta Osittainen lähentyminen Ei 784,938 0,2 ha 60% 30% 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015 tai 2013, jos vähemmän Kyllä
Ranska Mannermaa Osittainen lähentyminen Ei 358 5341) - 70% 30% 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015, mutta ei viinitarhoja (2013) Ei
Korsika Kiinteä tuki 2015 Ei 2,004 - e.s. e.s. e.s. Ei 2015, mutta ei viinitarhoja (2013) e.s.
Kroatia Ei Osittainen lähentyminen Ei 72,152 1 ha 60% Ei 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015 Kyllä
Italia Ei Osittainen lähentyminen Ei 982 0021) 0,5 ha 60% 30% 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015 Kyllä
Luxemburg Ei Osittainen lähentyminen Ei 1,830 0,3 ha 0 Ei 2014 TTJ:n tuet e.s. 2015 Ei
Malta Ei Kiinteä tuki 2015 Ei 5,178 0,3 ha e.s. e.s. e.s. e.s. 2015 e.s.
Alankomaat Ei Täysi lähentyminen 2019 mennessä Ei 47,029 0,3 ha e.s. e.s. TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Ei 2015, mutta ei peltoalaa, jolla pysyviä kasvihuoneita Ei
Itävalta Ei Täysi lähentyminen 2019 mennessä Ei 108,054 1,5 ha e.s. e.s. 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015 Kyllä
Portugali Ei Osittainen lähentyminen Ei 158,831 0,5 ha 60% 30% 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015 tai 2013, jos vähemmän Kyllä
Slovenia Ei Osittainen lähentyminen Ei 55,465 1 ha 60% 30% 2014 TTJ:n tuet Kyllä 2015 Ei
Suomi 2 aluetta Täysi lähentyminen 2019 mennessä Kyllä 52,024 - 60% Ei e.s. Ei 2015 e.s.
Ruotsi Ei Täysi lähentyminen 2020 mennessä Kyllä 60,543 4 ha e.s. e.s. e.s. Ei 2015 e.s.
Yhdistynyt kuningaskunta Englanti 3 aluetta Kiinteä tuki 2015 Kyllä 87,303 5 ha e.s. e.s. e.s. e.s. 2015 e.s.
Pohjois-Irlanti Ei Osittainen lähentyminen Ei 23,327 3 ha 71,4% Ei TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Ei 2015 Ei
Skotlanti 3 aluetta Täysi lähentyminen 2019 mennessä Ei 18,243 3 ha e.s. e.s. TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Ei 2015 Kyllä
Wales Ei Täysi lähentyminen 2019 mennessä Ei 15,348 5 ha e.s. e.s. TTJ:n tukioikeuksien arvot 2014 Ei 2015 Kyllä

1)Alustavat tiedot

Liite III

Aktiiviviljelijän käsitteen käyttöönotto

Jäsenvaltio Alue Aktiiviviljelijää koskevien säännösten vapauttamisen raja (euroa) Sulkulistaa laajennetaan Laajennetaan koskemaan kaikkia hakijoita, joilla on vain vähäistä maataloustoimintaa1) Pinta-alan vähimmäisraja, josta lähtien toiminta katsotaan merkittäväksi (ha) Maatalousmaata, joka luontaisesti pysyy laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa
Belgia Flanderi 0 Ei Ei Kyllä
Vallonia 350 Ei Ei Ei
Tanska - 5 000 Ei Ei Ei
Saksa - 5 000 Kyllä Ei 38 Kyllä
Irlanti - 5 000 Ei Ei 32 Ei
Kreikka - 5 000 Ei Kyllä Ei
Espanja - 1 250 Ei Ei Ei
Ranska - 200 Ei Ei Kyllä
Kroatia - 5 000 Ei Ei Ei
Italia - 1 250 2) Kyllä Kyllä Kyllä
Luxemburg - 100 Ei Ei Ei
Malta - 250 Kyllä Ei Ei
Alankomaat - 0 Kyllä Kyllä Ei
Itävalta - 1 250 Ei Ei Ei
Portugali - 5 000 Ei Ei Ei
Slovenia - 5 000 Ei Ei Ei
Suomi - 5 000 Ei Ei Ei
Ruotsi - 5 000 Ei Ei 36 Ei
Yhdistynyt kuningaskunta Englanti 5 000 Ei Ei 36 Ei
Pohjois-Irlanti 5 000 Ei Ei 26 Ei
Skotlanti 5 000 Ei Ei Kyllä
Wales 0 Ei Ei 21 Kyllä

1) Asetus (EU) N:o 1307/2013, 9 artiklan 3 kohta.

2) 5 000 euroa vuoristoisilla tai epäsuotuisilla alueilla.

Komission vastaukset

Yhteenveto

III

Unionin lainsäädäntö edellytti jäsenvaltioita jakamaan tukioikeudet tukien ensimmäisenä jakovuonna määritellyille tukikelpoisille hehtaareille, eli hallinnollisten ja paikalla tehtävien tarkastusten jälkeen tukikelpoisina pidetyille hehtaareille. Samoin tukioikeuksien arvo tuli laskea vasta, kun niiden lukumäärä oli määritelty.

Komission tekemissä sääntöjenmukaisuuden tarkastuksissa paljastui samankaltaisia epätarkkuuksia perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoissa. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyt ovat vielä kesken. Perustukijärjestelmämenojen EU:n talousarviolle mahdollisesti aiheuttamat taloudelliset riskit katetaan rahoitusoikaisuilla.

IV

Komissio on laatinut selkeät ja yksiselitteiset ohjeet, jotka ovat kaikkien jäsenvaltioiden saatavilla verkossa toimivasta hallintotahojen, yritysten ja kansalaisten viestintä- ja tietoresurssikeskuksesta (CIRCABC)1. Saatavilla olevien ohjeiden käyttö on jäsenvaltioiden vastuulla. Muutama jäsenvaltio ei toimittanut kaikkia tietoja ajoissa.

Todentamisviranomaisten perustukijärjestelmän tukioikeuksiin liittyvän työn tarkastamiseksi on tehty tarkastuskäyntejä. Komission ohjeet eivät voi olla liian ohjailevia tukioikeuksien testaamisen suhteen, sillä todentamisviranomaiset ovat päteviä tarkastajia, joiden tulee kansainvälisten auditointistandardien mukaisesti käyttää ammatillista arvostelukykyään todentamistyössä. Joissain jäsenvaltioissa todentamisviranomainen oli laskenut kaikkien yksityiskohtaiseen tarkastukseen valittujen tapahtumien (toisin sanoen koko tilastollisesti valitun otoksen) tukioikeudet uudelleen.

V

Yhteispäätösprosessi johti perustukijärjestelmän täytäntöönpanon useisiin vaihtoehtoihin. Se kuitenkin antoi jäsenvaltioille myös mahdollisuuden rajoittaa vaihtoehtojaan. Komission käsitys on, että YMP-vaihtoehtoja rajoittaneiden jäsenvaltioiden hallinnollinen rasitus on ollut kevyempi.

VI

Sulkulista ei kuulunut komission ehdotukseen vaan otettiin käyttöön poliittisen kompromissin tuloksena. Komission alkuperäisenä ehdotuksena oli käyttää yhtä testiä kaikille hakijoille (suorana tukena vähintään 5 prosenttia muista kuin maataloustuloista), mutta lainsäätäjät antoivat aktiiviviljelijäsäännöksen täytäntöönpanolle useita vaihtoehtoja, jotta jäsenvaltiot voisivat ottaa kansalliset erityispiirteensä huomioon.

VII

Kohdentaminen tekee usein täytäntöönpanosta monimutkaisempaa. Lainsäädännöllisten vaatimusten, kuten kelpoisuuden määritelmien, muutoksilla on luonnollisesti vaikutusta hallinto- ja valvontajärjestelmiin (IACS). Komissio tarjosi jäsenvaltioille kattavaa tukea edellisen uudistuksen toteutuksessa, esimerkiksi tukioikeuksien ensimmäisen jaon yhteydessä.

IX

Ylivoimainen enemmistö suorista tuista myönnetään tukikelpoisten hehtaarien perusteella ja korreloi näin ollen vahvasti maatilan maatalousmaan pinta-alan kanssa. Perustukijärjestelmää ei kuitenkaan tule arvioida erillisenä järjestelmänä. Perustukijärjestelmä varmistaa, että maanviljelijät saavat tietyn hehtaarikohtaisen vähimmäistuen, ja sitä täydennetään muilla tuilla, jotka suosivat tuen uudelleenjakamista. Komission analyysi itse asiassa osoittaa, että hehtaarikohtaiset suorat tuet vähenevät maatilan koon kasvaessa ja pienet maatilat, joilla on keskimäärin pienemmät tulot työntekijää kohti, saavat korkeampaa yksikkötukea.

Maan arvoon vaikuttavat pääasiassa muut tekijät kuin YMP-tuki, esim. maataloustuotteiden hinta, kaupungistumispaineet, kansalliset maakauppasäännökset, verot, vuokrasopimusten kesto jne. Tulotukien pääomittuminen maan hintaan on vähäisempää jäsenvaltioissa, joissa on helppo käydä kauppaa tukioikeuksilla maasta erillään.

X

Perustukijärjestelmän tarkoitus on parantaa maanviljelijöiden kokonaistoimeentuloa. Perustukijärjestelmätuki on pinta-alaan perustuvaa, tuotannosta irrotettua tukea, joka on useimmissa jäsenvaltioissa sidottu aiempiin viitearvoihin. Liiallisen hallinnollisen rasituksen välttämiseksi tuki ei perustu tilojen yksilöllisiin olosuhteisiin. Tukea kohdennetaan tarkemmin muilla järjestelmillä, kuten nuorten viljelijöiden tuella, uudelleenjakotuella, pienviljelijöiden tuella ja vapaaehtoisella tuotantosidonnaisella tuella.

Ehdotukseen uudesta YMP:n täytäntöönpanomallista sisältyy vaikutusten arviointi, jossa analysoidaan tulotukien nykyistä jakoa ja kohdentamista maatilan koon ja viljelyn luonteen mukaan, maataloustoiminnan tulot huomioon ottaen. Tulotuen kokonaisrelevanssin arvioinnissa otetaan lisäksi huomioon muut kuin maataloustoiminnan tuottamat tulot, jotka kuitenkin pohjautuvat maatalouteen (esim. maatilamatkailu). Koska vaikutusten arviointi on vielä alustavassa vaiheessa, vielä ei voida sanoa, kattaako se kaikki näissä huomautuksissa käsitellyt tekijät.

XI

Kohtuullisen elintason takaaminen viljelijöille on yksi YMP:lle perussopimuksessa asetetuista tavoitteista. Komission tiedonannossa Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus esitetään YMP:lle uutta täytäntöönpanomallia, jonka mukaisesti unionin olisi vahvistettava politiikan perusparametrit ja jäsenvaltioilla olisi suurempi vastuu ja tilivelvollisuus siitä, kuinka strategisessa YMP-suunnitelmassa asetetut ja perustellut tavoitteet saavutetaan. Komissio tiedostaa elinkelpoisen elintarviketuotannon YMP-tavoitteen tärkeyden ja on tilannut arvion YMP-toimien vaikutuksista "elinkelpoiseen elintarviketuotantoon".

XII

Jotkin suosituksista hyväksyttiin ja toiset hylättiin. Perustukijärjestelmän tukioikeuksien jakamista ja laskentaa sekä todentamisviranomaisten roolia koskevat suositukset hyväksyttiin. Toisaalta suositus, joka koskee komission järjestelmiä tiedon levittämiseksi jäsenvaltioiden keskuudessa, hylättiin.

XIII

Seuraavan ohjelmakauden ehdotuksia koskevan suosituksen komissio hyväksyi osittain. Komission tiedonannossa Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus2 esitetään YMP:n uutta täytäntöönpanomallia. Tiedonannon tavoite on lisätä toissijaisuutta, joka mahdollistaisi paikallisten olosuhteiden ja tarpeiden paremman huomioinnin suhteessa tavoitteisiin. Komission ehdotusta vuoden 2020 jälkeiseksi YMP:ksi pohjustavassa vaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon kaikki politiikan tuloksellisuudesta saatavilla oleva näyttö, kuten eräiden ehdotettujen tekijöiden analyysit, ja tietoa hyödynnetään täsmällisten tulevaisuuden ratkaisujen analysoinnissa.

Komissio ei voi tässä vaiheessa hyväksyä suositusta ehdotettujen toimenpiteiden yhdistämisestä alusta lähtien tarkoituksenmukaisiin toiminnallisiin tavoitteisiin ja perustasoihin, joihin tuen tuloksellisuutta voitaisiin verrata, koska se voisi vaikuttaa edellä mainitun vaikutusten arvioinnin tuloksiin. Kaikentyyppisten interventioiden, tulotuki soveltuvin osin mukaan lukien, vaikuttavuutta kuitenkin arvioidaan komission tiedonannon Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus mukaisesti.

Johdanto

03

Komissio käsitteli vuoden 2013 uudistuksen yhteydessä Euroopan tilintarkastustuomioistuimen havaitsemia heikkouksia, mikä johti aktiiviviljelijälausekkeen käyttöönottoon. Jäsenvaltiot olivat voineet sulkea henkilöitä vapaaehtoisesti suoran tuen piiristä jo edellisen (neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2009 mukaisen) järjestelmän aikana. Poissulkeminen oli mahdollista, jos maataloustoiminta oli vain vähäinen osa kyseisten henkilöiden koko taloudellista toimintaa tai jos liiketoiminnan tarkoituksena oli vain hyvin vähäisessä määrin maataloustoiminnan harjoittaminen. Vain Alankomaat päätti käyttää tätä mahdollisuutta.

Lisäksi tukikelpoisen maa-alan määritelmää parannettiin sisällyttämällä siihen nimenomaisia vaatimuksia luonnollisesti viljelykunnossa pysyvälle maalle. Jäsenvaltiot saavat myös itse laatia luettelon alueista, joita käytetään pääasiassa muuhun kuin maataloustoimintaan. Viljelijän ja maataloustoiminnan määritelmät heijastavat suorien tukien tuotannosta irrotettua luonnetta ja siitä seuraavaa, WTO:n vihreän laatikon sääntöihin liittyvää tarvetta olla asettamatta tuotantotoimia perusteiksi tukikelpoisuudelle.

Komission tekemissä, tilatukijärjestelmän sääntöjenmukaisuutta koskevissa tarkastuksissa ilmeni samankaltaisia virheitä ja heikkouksia. Näiden virheiden ja heikkouksien unionin talousarviolle aiheuttama taloudellinen riski katettiin rahoitusoikaisuilla, joita sovellettiin siihen asti, että asianomaiset jäsenvaltiot olivat toteuttaneet asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet tilatukimenojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi.

12

Ks. komission vastaus kohtaan 13.

13

Osittaisen lähentymisen mallia soveltavissa jäsenvaltioissa tukioikeuksien arvo perustuu aiempiin tietoihin, joten hehtaarikohtaisissa tukitasoissa on edelleen historiallisia eroja. Sisäisestä lähentymisprosessista johtuen nämä tukitasojen erot kuitenkin vähenevät asteittain hakuvuoteen 2019 mennessä.

Huomautukset

29

Komission Italiassa tekemässä sääntöjenmukaisuuden tarkastuksessa havaittiin niin ikään perustukijärjestelmän vuotuisen enimmäismäärän ylityksiä. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettely on vielä kesken. Perustukijärjestelmämenojen EU:n talousarviolle mahdollisesti aiheuttamat taloudelliset riskit katetaan rahoitusoikaisuilla.

  1. Skotlannin perustukijärjestelmän tukioikeuksien hallinnointi- ja valvontajärjestelmästä ei ole vielä tehty sääntöjenmukaisuuden tarkastusta. Jos jaettuihin tukioikeuksiin liittyviä virheitä todetaan, niiden unionin talousarviolle aiheuttama riski katetaan rahoitusoikaisuilla siihen asti, että asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmän menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi on toteutettu.

    Mitä Alankomaihin tulee, komissio on tietoinen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen toteamasta sisäisen lähentymisen sääntöjen virheellisestä soveltamisesta. Asia otetaan huomioon komission tarkastussuunnittelun riskianalyysissa.

  2. Komission Ranskassa ja Englannissa suorittamissa sääntöjenmukaisuuden tarkastuksissa ilmeni myös, etteivät viljelijät olleet tietoisia perustukijärjestelmän tukioikeuksiensa lopullisista arvoista ennen seuraavan hakuvuoden hakemusten tekemistä. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyt ovat vielä kesken. EU:n talousarviolle mahdollisesti aiheutuvat taloudelliset riskit katetaan rahoitusoikaisuilla.

Skotlannin osalta katso komission vastaus kohtaan 29 a).

  1. Komission Ranskassa suorittamassa sääntöjenmukaisuustarkastuksessa havaittiin samanlaisia viivästyksiä.

    Komissio antoi puutteiden johdosta 12. heinäkuuta 2016 täytäntöönpanopäätöksen (C(2016) 4287), jolla keskeytettiin kuukausimaksut Ranskalle heinäkuusta 2016 heinäkuun 2017 loppuun. Keskeytettyjen maksujen määrä vastasi 3 prosenttia korvattavaksi pyydetyistä suorista tuista.

    Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettely on vielä kesken. EU:n talousarviolle mahdollisesti aiheutuva riski katetaan rahoitusoikaisuilla siihen asti, että jäsenvaltio on suorittanut asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmän menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi.

  2. Komission Englannissa suorittamissa sääntöjenmukaisuustarkastuksissa havaittiin samanlaisia, perustukijärjestelmän hallinnointi- ja valvontajärjestelmään liittyviä heikkouksia. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettely on vielä kesken. Näiden heikkouksien EU:n talousarviolle aiheuttama mahdollinen taloudellinen riski katetaan rahoitusoikaisuilla, joita sovelletaan siihen asti, että asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmämenojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi on suoritettu.

Skotlannin osalta katso komission vastaus kohtaan 29 a).

31

Komission Italiassa suorittamissa sääntöjenmukaisuustarkastuksissa havaittiin samanlaisia, perustukijärjestelmän hallinnointi- ja valvontajärjestelmään liittyviä heikkouksia. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyt ovat vielä kesken. Näiden heikkouksien EU:n talousarviolle aiheuttama mahdollinen taloudellinen riski katetaan rahoitusoikaisuilla, joita sovelletaan siihen asti, että asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmämenojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi on suoritettu.

32

Komission Kreikassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa tekemät sääntöjenmukaisuustarkastukset johtivat samanlaisiin havaintoihin. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettely on vielä kesken. Näiden virheiden ja heikkouksien EU:n talousarviolle aiheuttama mahdollinen taloudellinen riski katetaan rahoitusoikaisuilla, joita sovelletaan siihen asti, että asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmämenojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi on suoritettu.

33

Eläinrekisterin tietojen luotettavuus tarkastetaan vuoden 2018 ensimmäiselle puoliskolle suunnitellulla, vuosien 2017–2020 tarkastussuunnitelman mukaisella sääntöjenmukaisuustarkastuksella. EU:n talousarviolle mahdollisesti aiheutuva taloudellinen riski katetaan rahoitusoikaisuilla, joita sovelletaan siihen asti, että asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmämenojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi on suoritettu.

34

Komission antamat ohjeet olivat selkeitä, yksiselitteisiä ja johdonmukaisia. Yleisesti kiinnostavat selittävät asiakirjat tai vastaukset myös tarjotaan pääsääntöisesti jäsenvaltioiden käyttöön CIRCABC-verkkopalvelun kautta. CIRCABC-järjestelmää käyttävien jäsenvaltioiden edustajat voivat liittyä ilmoitusjärjestelmään, joka lähettää heille ilmoituksen aina, kun CIRCABC-järjestelmässä on saatavilla uusi asiakirja. On jäsenvaltioiden vastuulla pitää huoli EU-lainsäädännön oikeasta soveltamisesta tarkkailemalla CIRCABC-järjestelmää säännöllisesti.

36

Joitakin tarkastuskäyntejä ei tehty suunnitellusti kalenterivuosien 2016 ja 2017 aikana. Käytössä olevat henkilöstöresurssit priorisoitiin vuonna 2016 tehtyjen 13 asiakirjatarkastuksen tarvittaviin jatkotoimiin. Vapaaehtoisen tuotantosidonnaisen tuen lisäksi tarkastukset koskivat perustukijärjestelmään liittyviä aiheita, kuten aktiiviviljelijälauseketta, tukioikeuksien jakoa kansallisesta varannosta jne.

Komissio arvioi todentamisviranomaisten laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen liittyvää työtä riskianalyysin pohjalta, eikä näin ollen asettanut perustukijärjestelmän tukioikeuksiin liittyvää työtä erityisesti etusijalle, sillä todentamisviranomaisten työ kattaa sekä YMP:n rahoituksen että kaikki toimenpiteet. Joitakin tarkastuskäyntejä suunniteltiin, erityisesti todentamisviranomaisten perustukijärjestelmän tukioikeuksiin liittyvän työn tarkastelemiseksi. Käynneillä, jotka eivät koskeneet tukioikeuksia, komissio ei erikseen tarkastellut todentamisviranomaisen tukioikeuksiin liittyvää työtä ellei siihen liittynyt erityisiä riskejä. Kaikkien perustukijärjestelmän tukioikeuksiin liittyvien asioiden johdosta ryhdyttiin jatkotoimiin tilien tarkastamisen ja hyväksymisen kontekstissa.

37

Komission sääntöjenmukaisuustarkastustyö on komission tarkastusstrategian mukaisesti järjestelmä- ja riskiperusteista, eli se keskittyy todentamaan keskeiset kontrollit, joihin sisältyy korkeimmat taloudelliset riskit, jos EU:n sääntöjä ei noudateta. Tarkastukset tehdään esimerkiksi tarkastelemalla kaikista tapahtumista otettua otosta. Kyseisten sääntöjenmukaisuustarkastusten ajoitus huomioon ottaen suurimpina pidettiin niihin keskeisiin kontrolleihin liittyviä taloudellisia riskejä, jotka liittyivät perustukijärjestelmän tukioikeuksien ensimmäiseen jakoon ja uusien perustukijärjestelmän tukioikeuksien jakamiseen kansallisesta varannosta, joka on merkittävä kansallisen varannon hallinnoinnin osa-alue. Tapahtumaotoksen tarkastelu mahdollisti myös tärkeiden yleisten laskentaelementtien (sovellettujen kertoimien ja laskennallisten vuotuisten keskiarvojen jne.) todentamisen.

Suurin osa perustukijärjestelmän tukioikeuksiin liittyvistä sääntöjenmukaisuustarkastuksista tehtiin vuonna 2016. Väärin perustein jaettujen tukioikeuksien kumoamisen ei tuolloin (kun tukioikeuksien ensimmäinen jako oli vielä kesken tai juuri saatu valmiiksi ja perustukijärjestelmän täytäntöönpanon merkittävät viivästykset tietyissä jäsenvaltioissa huomioon ottaen) arvioitu aiheuttavan korkeaa taloudellista riskiä.

39

Todentamisviranomaiset testaavat tukioikeuksia kahdessa vaiheessa, jotka on määritelty todentamisviranomaisille annetuissa ohjeissa:

  • ensiksi, jäsenvaltion laatimat menettelyt tukioikeuksien oikean jaon varmistamiseksi ja niiden arvon oikein laskemiseksi (ks. ohjeen 2 kohta 5.2). Menettelyiden keskeiset tarkastettavat osa-alueet on kuvattu ohjeen 3 kohdassa 7.2.2, sillä tukioikeuksien jakoa tulee lähestyä menettelyiden (järjestelmien) näkökulmasta. Tämän jälkeen tulee tehdä sääntöjenmukaisuustarkastuksia yksittäisille tapahtumille. Ohje 3 suosittelee 10 tapahtuman tarkastamista. Ohjeessa 2 suositellaan selvästi käyttämään keskeisten ja lisäkontrollien luetteloa vertailukohtana sääntöjenmukaisuustestauksessa (ks. varainhoitovuoden 2016 ohje 2, s. 21).
  • toiseksi, suorien tukien tiedostojen yksityiskohtaisessa tarkastuksessa todentamisviranomaisen tulee tarkastaa aritmeettinen tarkkuus ja se, otettiinko tukioikeuksien lopullinen määrä maksuun.
40

Komission ohjeet eivät voi olla liian ohjailevia, sillä todentamisviranomaiset ovat päteviä tarkastajia, joiden tulee kansainvälisten auditointistandardien mukaisesti käyttää ammatillista arvostelukykyään todentamistyössä. Joissain jäsenvaltioissa todentamisviranomainen oli laskenut kaikkien yksityiskohtaiseen tarkastukseen valittujen tapahtumien (toisin sanoen koko tilastollisesti valitun otoksen) tukioikeudet uudelleen.

41

Komission ohjeet ovat yleisluontoisia, eivätkä ne voi kattaa jäsenvaltioiden kaikkia tilanteita. Ohjeissa kuitenkin määritellään selvästi todentamisviranomaisten tukioikeuksiin liittyvät tehtävät, kuten komission vastauksessa kohtaan 39 todetaan. Ohjeen 3 kohdassa 7.2.2 todetaan edelleen, että varainhoitovuosi 2016 (hakemusvuosi 2015) on tukioikeuksien ensimmäinen käyttöönottovuosi ja todentamisviranomaisia pyydetään kertomaan näkemyksensä tukioikeuksien jakoprosessista.

Useat jäsenvaltiot myöhästyivät lopullisten tukioikeuksien määrittelemisessä. Koska todentamisviranomaisilla on tiukat määräajat kertomustensa toimittamiselle (varainhoitovuotta seuraavan vuoden helmikuun 15. päivä), ne eivät kaikissa tapauksissa kyenneet antamaan lausuntoa tukioikeuksien laskennan oikeellisuudesta.

Ensimmäinen luetelmakohta: Useimmissa jäsenvaltioissa, joissa on alueelliset maksajavirastot ja joissa tukioikeudet lasketaan kansallisella tasolla, on mahdollista tehdä tukioikeuslaskelmille todentamistarkastukset. Saksassa tukioikeudet laskenut keskitetty elin ei ollut todentamistarkastuksen kohteena. Näin ollen Saksan (Niedersachsenin) tapaus ei vastaa todentamisviranomaisten toimintaa muissa jäsenvaltioissa.

Toinen luetelmakohta: Italian tukioikeuksien kysymystä seurataan parhaillaan meneillään olevassa sääntöjenmukaisuustarkastuksessa.

Kolmas luetelmakohta: Ranskan tukioikeuksien kysymystä seurataan parhaillaan meneillään olevassa sääntöjenmukaisuustarkastuksessa.

42

Komission alkuperäinen ehdotus tähtäsi suorien tukien järjestelmän yksinkertaistamiseen. Alkuperäisessä ehdotuksessa oli itse asiassa vähemmän vaihtoehtoja, ja se oli siten suoraviivaisempi. Yhteispäätösmenettelyn aikana ehdotukseen kuitenkin lisättiin vaihtoehtoja, jotka tekivät säännöistä monimutkaisempia. Yksinkertaistaminen on lisäksi yksi vuoden 2020 jälkeistä uutta yhteistä maatalouspolitiikkaa koskevien neuvotteluiden päätavoitteista.

43

Vaikka pitää paikkansa, että sisäisen lähentymisen malli tukioikeuksien arvojen määrittelemiseen on monimutkaisempi, on todettava, että mallin soveltaminen yksinkertaisen, ensimmäisestä täytäntöönpanovuodesta alkaen kiinteän tuen mallin sijasta oli jäsenvaltioille vapaaehtoista. Jäsenvaltioiden oikeus valita tarkka täytäntöönpanomalli on linjassa YMP:n jaetun hallinnoinnin tavoitteen kanssa, jonka mukaan jokainen jäsenvaltio hallinnoi täytäntöönpanoa suoraan ja kansalliset viranomaiset vastaavat maansa viljelijöiden suorien tukien hallinnoinnista ja valvonnasta.

45

Espanjan viranomaiset valitsivat perustukijärjestelmän alueellistamisen mallin lukuisten kriteerien perusteella ja tiiviissä yhteistyössä alueellisten viranomaisten kanssa. Nykyisen perustukijärjestelmän alueellistamisen toteutus arvioidaan ja sen vaikutukset tulevaan YMP:aan otetaan huomioon.

46

Tukikelpoisen alueen määritelmän laajentaminen ei ollut jäsenvaltioille pakollista. Jäsenvaltiot, jotka käyttävät tätä mahdollisuutta, ovat vastuussa toteutettavaksi valitsemansa järjestelmän monimutkaisuuden sekä oman alueensa erityisten maanviljelymenetelmien huomioon ottamisen todellisen tarpeen arvioinnista.

48

Lainsäädännössä mahdollistettiin tukioikeuksien arvon kasvun rajoittaminen, jos kasvu johtaisi satunnaisiin voittoihin. Tämän vapaaehtoisen säännöksen soveltaminen on yksittäisten jäsenvaltioiden vastuulla.

Lisäksi, jos satunnaiset voitot syntyvät keinotekoisesti luotujen olosuhteiden seurauksena ja YMP:n tavoitteiden vastaisesti, niihin sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1306/2013 60 artiklan (pakollista) säännösten kiertämistä koskevaa lauseketta. Kyseisille luonnollisille henkilöille tai oikeushenkilöille ei 60 artiklan soveltamisen jälkeen myönnetä mitään etuuksia.

Maatilat, jotka saavat arvoltaan suuria tukioikeuksia keskittämällä tuet pienemmälle alueelle, altistavat kyseiset tukioikeudet korkeammille vähennyksille sisäisestä lähentymisestä johtuen.

Tilintarkastustuomioistuimen vastaus

Asetuksen (EU) N:o 1306/2013 60 artiklassa säädetyllä säännösten kiertämistä koskevalla lausekkeella ja sisäisellä lähentymisellä on vain vähäinen vaikutus satunnaisia voittoja vähentävinä mekanismeina.

Kuten unionin tuomioistuin on toistuvasti todennut, säännösten kiertämistä koskevan lausekkeen soveltaminen jäsenvaltioissa edellyttää yhtäältä sellaista objektiivisten olosuhteiden kokonaisuutta, josta ilmenee, että vaikka merkityksellisessä säännöstössä vahvistettuja edellytyksiä on muodollisesti noudatettu, Euroopan unionin säännöstöllä tavoiteltua päämäärää ei ole saavutettu, ja toisaalta tahtoa saada unionin säännöstöstä johtuva etuus luomalla keinotekoisesti sen saamiseen vaaditut edellytykset. Jos maa-alojen siirtämisestä toisille viljelijöille syntyy satunnaisia voittoja (ks. laatikko 2), jäsenvaltioiden on äärimmäisen vaikea osoittaa, että hakija on maa-alat siirtäessään pyrkinyt ainoastaan hankkimaan etua perustukijärjestelmän tavoitteiden vastaisesti.

Sisäinen lähentyminen vähentää laatikossa 2 tarkoitettua perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoa vuoteen 2019 mennessä noin 25 prosenttia, mikä merkitsee, että viljelijät voivat tuona vuonna yhä hyötyä 75 prosentista satunnaisen voiton arvoa.

53

Komission tekemissä sääntöjenmukaisuustarkastuksissa todettiin samankaltaisia puutteita hakijoiden aktiiviviljelijästatuksen todentamisessa. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyt ovat vielä kesken. EU:n talousarviolle mahdollisesti aiheutuva riski katetaan rahoitusoikaisuilla siihen asti, että jäsenvaltio on suorittanut asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet suorien tukimenojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi.

54

Jotta jäsenvaltiot voisivat ottaa omat kansalliset erityispiirteensä huomioon, lainsäätäjät antoivat jäsenvaltioille useita vaihtoehtoja aktiiviviljelijäsäännön täytäntöönpanemiseksi.

Komissio on antanut myönteisen arvion tukikelpoisina hehtaareina ilmaistun kynnysarvon käytöstä vaihtoehtoisena perusteena sen osoittamiselle, ettei maataloustoiminta ole asetuksen (EU) N:o 1307/2013 9 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tavalla vähäistä, kunhan ehtoon ei liity tuotantokannustimia viljelijöille.

55

Sulkulista ei kuulunut komission ehdotukseen vaan otettiin käyttöön poliittisen kompromissin tuloksena. Komission alkuperäisenä ehdotuksena oli käyttää yhtä testiä kaikille hakijoille (suorana tukena vähintään 5 prosenttia muista kuin maataloustuloista), mutta lainsäätäjät antoivat aktiiviviljelijäsäännöksen täytäntöönpanolle useita vaihtoehtoja, jotta jäsenvaltiot voisivat ottaa kansalliset erityispiirteensä huomioon. On varsin todennäköistä, että jotkut tahot ovat sulkulistan takia päättäneet olla hakematta tukia lainkaan, eikä näitä tietoja ole komission käytettävissä.

Laatikko 3 – Esimerkkejä erilaisesta kohtelusta samankaltaisissa tilanteissa

Komissio on julkaissut ohjeasiakirjan asetuksen (EU) N:o 1307/2013 (DSCG/2014/29) 9 artiklan täytäntöönpanosta. Säännöksen täytäntöönpano aktiiviviljelijäsäännön tarkoituksen ja unionin oikeuden yleisten periaatteiden mukaisesti on jäsenvaltioiden vastuulla.

Mitä pysyviin urheilukenttiin ja vapaa-ajan alueisiin tulee, sulkulistan tarkoitus on koskea erikoistuneita toimijoita, jotka hallinnoivat urheilu- ja vapaa-ajan toimintaan tarkoitettuja maa-alueita, joilla on pysyviä kalusteita ja/tai rakennelmia katsojille. Saksa on noudattanut näitä ohjeita. Sääntöjenmukaisuuden tarkastaminen on parhaillaan meneillään Ranskassa.

Lainsäätäjä antoi jäsenvaltioille joustoa sulkulistan määrittelemisessä omien olosuhteidensa ja tarpeidensa mukaiseksi. Asetuksen (EU) N:o 1307/2013 9 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa itse asiassa sallitaan jäsenvaltioiden lisätä objektiivisin ja syrjimättömin perustein sulkulistalle mitä tahansa vastaavia yrityksiä tai toimintoja, jotka eivät harjoita maataloutta. Kaikki listalle tehdyt lisäykset on kuitenkin perusteltava objektiivisesti 9 artiklan 2 kohdan vastaavuustarkastelulla, toisin sanoen toimijoiden liiketoimintojen tai toiminnan tulee olla vastaavia kuin jo sulkulistalla olevien toimijoiden.

Lainsäätäjä päätti samaten sallia kyseisen asetuksen 9 artiklan 3 kohdan vapaaehtoisen soveltamisen.

57

Niin kutsutun koontiasetuksen3 neuvotteluprosessin tuloksena asetuksen (EU) N:o 1307/2013 9 artiklan 2 kohdan (sulkulista) soveltamisen voi lopettaa vuonna 2018 tai sen jälkeen. Sitä vastoin 9 artiklan 1 kohtaa sovelletaan edelleen kaikkiin jäsenvaltioihin, joissa on luontaisella tavalla pidettyjä alueita.

60

Tukikelpoisuuden määritteleminen maatalousmaan ominaisuuksien perusteella ei vapauta viljelijöitä maataloustoiminnan harjoittamisvaatimuksesta. Ominaisuuksien tulee olla toiminnan seurausta. Jos jäsenvaltiot määrittelevät nämä ominaisuudet oikein, viljelykäytöstä poistetut alueet tunnistetaan eikä niitä pidetä tukikelpoisina.

62

Komission näkemyksen mukaan vähimmäistoimia luontaisella tavalla pidetyillä alueilla ei tule erottaa täysin kaikesta maanhoidosta, ellei se johdu Natura 2000:n täytäntöönpanosta (mikä tarkoittaa lisäksi, että alueet oikeuttivat tukiin vuonna 2008)4.

Laatikko 5 – Vähimmäistoimet maa-aloilla, jotka luontaisesti pysyvät laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa

Skotlannin viranomaiset eivät ilmoittaneet komissiolle päätöksestään korvata maataloustoiminta vuosittain toteutettavalla maan ympäristöarvioinnilla.

On kyseenalaista, voidaanko ympäristöarviointia pitää maatalousmaan vähimmäistoimena.

On odotettavissa, että toiminnalla on vaikutuksia maahan itseensä (esim. nurmen luontoarvon säilyttäminen tai jopa lisääminen), eikä se rajoitu havainnoimaan ympäristön tilaa, jonka kehitys ei ole seurausta viljelijän toiminnasta.

Laatikko 6 – Uudelleenjaon vaikutukset riippuvat sovelletusta perustukijärjestelmämallista

Espanjan viranomaiset valitsivat perustukijärjestelmän alueellistamisen mallin lukuisten kriteerien perusteella ja tiiviissä yhteistyössä alueellisten viranomaisten kanssa. Nykyisen perustukijärjestelmän alueellistamisen toteutus arvioidaan ja sen vaikutukset tulevaan YMP:aan otetaan huomioon.

Vaikka prosentteina perustukijärjestelmän enimmäismäärästä ilmaistu, korkean arvon tukioikeuksista matalan arvon tukioikeuksiin siirtyvä summa kertoo paremmasta lähentymisestä Italiassa kuin Espanjassa, edellä mainitun prosenttiosuuden vertailun perusteella ei voida tehdä johtopäätöksiä kaikkien jäsenvaltioiden välisen lähentymisen eri vaikutuksista. Itse asiassa jäsenvaltio, jolla tämä prosenttiosuus on korkeampi, ei välttämättä ole kauden lopussa paremmassa asemassa kuin pienemmän prosenttiosuuden jäsenvaltio. On tärkeää ottaa huomioon myös lähtötilanne ja erityisesti jatkolähentymisen mahdollisuus. Vaikka varojen siirrot prosenttina perustukijärjestelmän enimmäismäärästä ilmaistuna ovat vähäisempiä jäsenvaltioissa, joiden tukioikeuksien arvot ovat lähellä keskiarvoa jo lähentymiskauden alussa, jäsenvaltion arvot voivat lopulta olla yhdenmukaisemmat kuin jäsenvaltion, jolla oli huomattavasti suurempi varojensiirtoprosentti.

69

Perustukijärjestelmän keskimääräisen tukitason erot selittyvät osittain jäsenvaltioiden erilaisilla valinnoilla, joita jäsenvaltiot ovat tehneet varojen osoittamisesta eri suoran tuen järjestelmiin. Perustukijärjestelmän kokonaismäärärahat koostuvat varoista, jotka jäävät jäljelle, kun yllä mainittuihin muihin järjestelmiin on osoitettu määrärahat.

Perustukijärjestelmä on määritelmältään tuotannosta irrotettua tukea, jolla on minimaalinen vaikutus viljelijöiden tuotantopäätöksiin ja siten markkina- ja kilpailuolosuhteisiin. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tekemä arviointi nojaa teoreettiseen oletukseen, jonka mukaan eri jäsenvaltioiden viljelijöiden tilanteet ovat identtisiä. Sellaisessa yhdenmukaisessa tilanteessa paitsi tuotanto-olosuhteet, myös maan hinnat, vuokrat ja muut tuotantotekijät olisivat identtisiä eri jäsenvaltioissa.

70

Perustukijärjestelmä varmistaa, että kaikki viljelijät saavat tietyn hehtaarikohtaisen vähimmäistuen. Tukia on mahdollista kohdentaa muiden järjestelmien, kuten uudelleenjakotuen, nuorten viljelijöiden tuen, pienviljelijöiden tuen ja vapaaehtoisen tuotantosidonnaisen tuen avulla. Perustukijärjestelmä perustuu pinta-alaan, jolloin tuen kokonaismäärällä on taipumus kasvaa maatilan koon mukana. Komission analyysi kuitenkin osoittaa, että hehtaarikohtaiset suorat tuet vähenevät maatilan koon kasvaessa ja pienet maatilat, joilla on keskimäärin pienemmät tulot työntekijää kohti, saavat korkeampaa yksikkötukea, pääasiassa muiden suorien tukien käytön johdosta.

Laatikko 7 – Esimerkkejä vuoden 2013 uudistuksen seurauksena tehdystä uudelleenjaosta viljelymallin muuttumatta

Euroopan tilintarkastustuomioistuin antaa esimerkkejä, joissa viljelijän saama tuki on kasvanut eksponentiaalisesti, vaikka hänen viljelymallissaan ei ole tapahtunut muutoksia.

Komission näkemyksen mukaan tuen absoluuttista määrää ei voida katsoa itsenäisenä lukuna, vaan sitä tulee arvioida yhdessä alueen koon ja vastaavissa tilanteissa olevien muiden viljelijöiden saamien tukien mukaan ennen ja jälkeen lähentymisen. Lähentymisen kontekstissa tietyn viljelijän tukien merkittävä nousu selittyneekin todennäköisimmin sillä, että viljelijän ennen perustukijärjestelmän käyttöönottoa saama tuki oli merkittävästi alle keskiarvon, ja/tai perustukijärjestelmän suuremmalla alueellisella kattavuudella tilatukijärjestelmään verrattuna. Sekä pieniarvoisten tukioikeuksien että alueellisen kattavuuden lisääminen olivat järjestelmän selvästi ilmaistuja tavoitteita.

Lähemmässä tarkastelussa Euroopan tilintarkastustuomioistuimen esittämät esimerkit eivät ole niin äärimmäisiä kuin miltä ne ensi silmäyksellä voivat vaikuttaa.

Esimerkiksi Skotlannissa, jossa tuki saavuttaa yhdenmukaisen, alueellisen kiinteän tuen vuonna 2019, tuen kiinteät enimmäismäärät ovat hakemusvuonna 2019 alueella 1 (pellot ja pysyvät nurmet) 161 euroa/hehtaari, alueella 2 (luonnonlaitumet muilla kuin epäsuotuisilla alueilla ja epäsuotuisilla alueilla, joiden laidunkategoria on B, C tai D) 26,9 euroa/hehtaari ja alueella 3 (luonnonlaitumet laidunkategorian A epäsuotuisilla alueilla) 8,7 euroa/hehtaari. Komission näkemyksen mukaan nämä aluekohtaiset tuet ovat tasoltaan asianmukaisia.

Italian esimerkissä kyseisen viljelijän keskimääräinen tuki hehtaaria kohti on noin 225 euroa, joka on hieman alle Italian keskimääräisen perustukijärjestelmän tukioikeuden arvon hakemusvuonna 2015 (228 euroa/hehtaari).

Saksan suhteen on tehtävä selväksi, että maassa on meneillään kehitys kohti vuonna 2019 käyttöön otettavaa kansallista kiinteää tukea.

71

Suorat tuet voivat pääomittua maan hintaan enemmän tai vähemmän, eri tekijöistä riippuen. Maan arvoon vaikuttavat monet tekijät, joista YMP-tuki on vain yksi: maataloustuotteiden hinnat ja maatalouden tuottavuus, kaupungistumispaineet, kansalliset maakauppasäännökset, vuokrasopimusten kesto, eritasoiset maaverot jne. Swinnen et al. ovat todenneet, että ”YMP-tuet vaikuttavat maan arvoon, mutta vaikutus vaihtelee merkittävästi maiden välillä ja vaikuttaa verraten vähäiseltä muihin tekijöihin verrattuna, erityisesti alueilla, joissa maan hinta on korkea”5. Edelleen tulotuki pääomittuu vähemmän maan hintoihin perustukijärjestelmää käyttävissä jäsenvaltioissa, joissa tukioikeuksilla on helppo käydä kauppaa maasta irrallaan.

72

Perustukijärjestelmä mahdollistaa jäsenvaltioille tuen kohdentamisen sulkemalla pois viljelijät, jotka eivät erityisesti tarvitse toimeentulotukea tai erilaistamalla perustukea. Muu tuen kohdentaminen tapahtuu pääosin muiden järjestelmien, kuten uudelleenjakotuen, nuorten viljelijöiden tuen, pienviljelijöiden tuen tai vapaaehtoisen tuotantosidonnaisen tuen kautta. Joissakin jäsenvaltioissa tukea on kohdennettu merkittävissä määrin, kun taas toisissa tuen kohdentaminen on jäänyt pienimuotoisemmaksi.

Perussopimuksessa myös mainitaan maatalouden tuottavuuden kasvu keinona varmistaa kohtuullinen elintaso maatalousyhteisöissä, erityisesti maatalouden harjoittajien henkilökohtaisia tuloja kasvattamalla. Näin ollen on asianmukaista keskittyä maataloustoiminnasta saataviin tuloihin, koska näillä tuloilla on YMP:n kannalta keskeinen merkitys6. Lopuksi, maatilakotitalouksien tulotietojen keräämisen kustannukset voivat olla saavutettavia hyötyjä suuremmat7.

73

Komission tiedonannossa Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus8 ehdotetaan YMP:lle uutta täytäntöönpanomallia.

Tiedonannon tavoitteena on lisätä toissijaisuutta, joka mahdollistaa paikallisten olosuhteiden ja tarpeiden paremman huomioimisen suhteessa tavoitteisiin. Lisäksi komissio tiedostaa elinkelpoisen elintarviketuotannon YMP-tavoitteen tärkeyden ja on tilannut arvion YMP-toimien vaikutuksista ”elinkelpoiseen elintarviketuotantoon”.

Komission ehdotusta vuoden 2020 jälkeiseksi YMP:ksi pohjustavassa vaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon kaikki politiikan tuloksellisuudesta saatavilla oleva näyttö, ja tietoa hyödynnetään yksittäisten tulevaisuuden ratkaisujen analysoinnissa.

Johtopäätökset ja suositukset

74

Komission alkuperäinen ehdotus tähtäsi suorien tukien järjestelmän yksinkertaistamiseen. Alkuperäisessä ehdotuksessa oli itse asiassa vähemmän vaihtoehtoja, ja se oli siten suoraviivaisempi. Yhteispäätösmenettelyn aikana ehdotukseen kuitenkin lisättiin vaihtoehtoja, jotka tekivät säännöistä monimutkaisempia.

Mitä kohdentamiseen tulee, perustukijärjestelmä mahdollistaa jäsenvaltioille tuen kohdentamisen sulkemalla pois viljelijät, jotka eivät erityisesti tarvitse toimeentulotukea tai erilaistamalla perustukea. Muu tuen kohdentaminen tapahtuu pääosin muiden järjestelmien, kuten uudelleenjakotuen, nuorten viljelijöiden tuen, pienviljelijöiden tuen tai vapaaehtoisen tuotantosidonnaisen tuen kautta. Joissakin jäsenvaltioissa tukea on kohdennettu merkittävissä määrin, kun taas toisissa tuen kohdentaminen on jäänyt pienimuotoisemmaksi.

Mitä lähentymiseen tulee, asetuksen (EU) N:o 1307/2013 mukaan jäsenvaltioilla oli kolme vaihtoehtoa sisäisen lähentymisen toteuttamiseksi (kiinteä tuki vuodesta 2015, täysi yhdenmukaistaminen vuoteen 2019 mennessä ja osittainen lähentyminen eli ”tunnelimalli”). Täytäntöönpanon vaikutukset voivat näin ollen vaihdella jäsenvaltioiden välillä. Myös alueellistamisen soveltamisella on ollut merkittävä vaikutus todellisuudessa saavutettuun lähentymisen tasoon.

75

Komission tekemissä sääntöjenmukaisuustarkastuksissa päädyttiin Alankomaita ja Skotlantia lukuun ottamatta samanlaisiin tuloksiin. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyt ovat vielä kesken. Perustukijärjestelmään liittyvien hallinnointi- ja valvontajärjestelmien toimintaan liittyvien virheiden ja heikkouksien mahdollisesti EU:n talousarviolle aiheuttama taloudellinen riski katetaan rahoitusoikaisuilla, joita sovelletaan siihen asti, että asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet perustukijärjestelmän menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi on suoritettu.

Suositus 1

Komissio hyväksyy tämän suosituksen ja on näkemyksensä mukaan jo pannut sen täytäntöön antamillaan ohjeilla, suorittamallaan valvonnalla ja sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyillä. Jos keskeisten kontrollien toiminnassa havaitaan virheitä tai heikkouksia, komissio pyytää jäsenvaltioita ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin ja tarkkailee toimenpiteiden toteutusta jäsenvaltioissa.

Komissio tarjoaa lisäksi jäsenvaltioille ohjeita ja neuvontaa näiden keskeisten kontrollien oikeassa täytäntöönpanossa.

76

Suorat tuet, kuten kaikki Euroopan maatalouden tukirahaston menot, toteutetaan yhteisen hallinnoinnin periaatteen mukaisesti komission ja jäsenvaltioiden välillä. Perustukijärjestelmän oikean soveltamisen varmistamiseksi jäsenvaltiot ovat vastuussa tiedon ja asiakirjojen oikea-aikaisesta toimittamisesta komissiolle asetuksen (EU) N:o 1307/2013 velvoitteiden täyttämiseksi.

Komissio on antanut selvät ja johdonmukaiset ohjeet sekä tulkinnat, joista yleisesti kiinnostavat asiakirjat ovat kaikkien jäsenvaltioiden saatavilla CIRCABC-järjestelmän kautta.

77

Komission näkemyksen mukaan se on määritellyt, mitä todentamisviranomaisilta edellytetään. Todentamisviranomaisilta odotettu, varainhoitovuotta 2016 (hakemusvuotta 2015) koskeva työ on määritelty selvästi ohjeissa 2 ja 3.

Suositus 2
  1. Komissio hylkää suosituksen, koska yhteisen hallinnoinnin periaatteiden mukaisesti perustukijärjestelmän oikeudellisen kehyksen yhdenmukainen tulkinta on jäsenvaltioiden vastuulla. Kaikki tulkinnat ja oleelliset tiedot jaetaan jäsenvaltioiden kanssa suorien tukien komiteassa, ja oleelliset asiakirjat ovat jäsenvaltioiden saatavilla CIRCABC-järjestelmässä. Komission näkemyksen mukaan se on näin ollen ryhtynyt asianmukaisiin toimiin tiedon jakamiseksi ja jäsenvaltioiden yhdenmukaisten tulkintojen varmistamiseksi. Sen seurauksena komissio katsoo, ettei sillä ole edellytyksiä edistää asiaa enempää.
  2. Komissio hyväksyy suosituksen. Komissio tiedostaa keskeisten tietojen välittämisen merkityksen suorien tukijärjestelmien täytäntöönpanon kannalta. Komissio ei kuitenkaan voi tässä vaiheessa antaa erityisiä sitoumuksia vuoden 2020 jälkeistä kautta koskevista lainsäädäntöehdotuksista. Komissio voi ryhtyä lukuisiin virallisiin oikeustoimiin jo nykyisen lainsäädännön nojalla. Eräät voimassa olevat säännökset antavat komissiolle mahdollisuuden keskeyttää tukien maksamisen, olla ottamatta vastaan uusia menoilmoituksia ja aloittaa sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettelyn. Systeemisten ja merkittävien poikkeamien tapauksessa komissio voi myös aloittaa rikkomusmenettelyn, jota voidaan tarvittaessa valmistella EU Pilot -menettelyllä ja joka voi johtaa unionin oikeusistuimen määräämään sanktioon (kiinteämääräinen hyvitys tai uhkasakko), jos ensimmäistä ratkaisua ei panna täytäntöön. Asianmukaiset toimet valitaan tapauskohtaisen arvioinnin ja sovellettavan oikeuskehyksen mukaan.
  3. Komissio hyväksyy suosituksen. Komission näkemyksen mukaan suositus on jo pantu täytäntöön komission ja todentamisviranomaisten roolien osalta, sillä vaatimukset todentamisviranomaisten tukioikeuksia koskevalle tarkastustyölle (ensimmäisten tukioikeuksien jaon ja tukioikeuksien arvon laskennan tarkastelu ensimmäisenä jakovuonna sekä uusien tukioikeuksien jakamisen, tukioikeuksien peruuttamisen, lähentymisen jne. arviointi tulevina vuosina) varainhoitovuodesta 2016 eteenpäin on määritelty selvästi ohjeissa 2 ja 3. Kansainvälisten tilintarkastusstandardien mukaan todentamisviranomaisten ammatilliselle harkinnalle tulee jättää tilaa. Pääasiallinen kehys on annettu ohjeissa (menettelyjä on testattava yhdessä prosessiin upotettujen kontrollien kanssa keskeisten kontrollien ja lisäkontrollien luetteloa käyttämällä jne.), ja todentamisviranomaiset laativat ja suorittavat omat, tukioikeuksia koskevat tarkastuskokeensa.

Komissio käyttää tämän tilaisuuden selventääkseen, että jos jäsenvaltion institutionaalinen rakenne ei salli todentamisviranomaisten tarkastaa tukioikeuksien jako- ja laskentamenettelyjä, soveltuvan oikeuskehyksen ja asiaankuuluvien ohjeiden soveltamista jäsenvaltion elinten (maksajavirastot, todentamisviranomaiset tai muut tukioikeuksien laskennasta vastaavat elimet) työssä arvioidaan sääntöjenmukaisuustarkastuksin.

78

Komission alkuperäinen ehdotus tähtäsi suorien tukien järjestelmän yksinkertaistamiseen. Alkuperäisessä ehdotuksessa oli itse asiassa vähemmän vaihtoehtoja, ja se oli siten suoraviivaisempi. Yhteispäätösmenettelyn aikana ehdotukseen kuitenkin lisättiin vaihtoehtoja, jotka tekivät säännöistä monimutkaisempia.

79

Jos viljelijät saavat satunnaisia voittoja luomalla keinotekoisia olosuhteita erittäin korkeiden tukioikeuksien arvojen saamiseksi, jäsenvaltioiden tulee soveltaa sääntöjen kiertämistä koskevaa lauseketta, eli kyseisille viljelijöille ei tule myöntää mitään etuuksia.

Lisäksi viljelijöiden, jotka kasvattavat tukioikeuksiensa arvoa keskittämällä viitemäärät pienemmälle pinta-alalle, tukioikeuksiin kohdistuu suuremmat vähennykset sisäisen lähentymisen toteuttamisen johdosta.

Tilintarkastustuomioistuimen vastaus

Asetuksen (EU) N:o 1306/2013 60 artiklassa säädetyllä säännösten kiertämistä koskevalla lausekkeella ja sisäisellä lähentymisellä on vain vähäinen vaikutus satunnaisia voittoja vähentävinä mekanismeina.

Kuten unionin tuomioistuin on toistuvasti todennut, säännösten kiertämistä koskevan lausekkeen soveltaminen jäsenvaltioissa edellyttää yhtäältä sellaista objektiivisten olosuhteiden kokonaisuutta, josta ilmenee, että vaikka merkityksellisessä säännöstössä vahvistettuja edellytyksiä on muodollisesti noudatettu, Euroopan unionin säännöstöllä tavoiteltua päämäärää ei ole saavutettu, ja toisaalta tahtoa saada unionin säännöstöstä johtuva etuus luomalla keinotekoisesti sen saamiseen vaaditut edellytykset. Jos maa-alojen siirtämisestä toisille viljelijöille syntyy satunnaisia voittoja (ks. laatikko 2), jäsenvaltioiden on äärimmäisen vaikea osoittaa, että hakija on maa-alat siirtäessään pyrkinyt ainoastaan hankkimaan etua perustukijärjestelmän vastaisesti.

Sisäinen lähentyminen vähentää vuoteen 2019 mennessä laatikossa 2 tarkoitettua perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoa noin 25 prosenttia, mikä merkitsee, että viljelijät voivat tuona vuonna yhä hyötyä 75 prosentista satunnaisen voiton arvoa.

80

Jäsenvaltioille annettava jousto esim. sulkulistalla olevien toimintojen laajentamisessa ja/tai aktiiviviljelijäsäännön soveltamisessa kaikkiin hakijoihin antaa jäsenvaltioiden muokata säännöstä omien erityistarpeidensa mukaisesti, mutta johtaa väistämättä täytäntöönpanon eroavaisuuksiin.

Aktiiviviljelijälausekkeen soveltaminen edellyttää lisäksi lausekkeen noudattamisen varmistavien menettelyjen laatimista lausekkeen ensimmäisenä soveltamisvuonna. Vaikka sulkulistaa käyttävien jäsenvaltioiden on jatkossakin tehtävä vuosittaisia tarkastuksia, hallinnollisen rasituksen voidaan kohtuudella odottaa tasaantuvan tulevina vuosina.

82

Vaikka vuonna 2019 edelleen maksetaan joitakin erittäin korkeita tulotukia, ne ovat kuitenkin supistuneet vuoden 2015 tasosta.

83

Perustukijärjestelmä varmistaa, että viljelijät saavat tietyn hehtaarikohtaisen vähimmäistuen. Tukia on mahdollista kohdentaa muiden järjestelmien, kuten uudelleenjakotuen, nuorten viljelijöiden tuen, pienviljelijöiden tuen ja vapaaehtoisen tuotantosidonnaisen tuen avulla. Perustukijärjestelmä perustuu pinta-alaan, jolloin tuen kokonaismäärällä on taipumus kasvaa maatilan koon mukana. Komission analyysi kuitenkin osoittaa, että hehtaarikohtaiset suorat tuet vähenevät maatilan koon kasvaessa ja pienet maatilat, joilla on keskimäärin pienemmät tulot työntekijää kohti, saavat korkeampaa yksikkötukea, pääasiassa muiden suorien tukien käytön johdosta.

Tietyn viljelijän tukien merkittävä nousu selittyneekin todennäköisimmin sillä, että viljelijän ennen perustukijärjestelmän käyttöönottoa saama tuki oli merkittävästi alle keskiarvon, ja/tai perustukijärjestelmän suuremmalla alueellisella kattavuudella tilatukijärjestelmään verrattuna. Sekä pieniarvoisten tukioikeuksien että alueellisen kattavuuden lisääminen olivat järjestelmän selvästi ilmaistuja tavoitteita.

84

Perustukijärjestelmän tarkoitus on parantaa maanviljelijöiden kokonaistoimeentuloa. Perustukijärjestelmätuki on pinta-alaan perustuvaa, tuotannosta irrotettua tukea, joka on useimmissa jäsenvaltioissa sidottu aiempiin viitearvoihin. Liiallisen hallinnollisen rasituksen välttämiseksi tuki ei perustu tilojen yksilöllisiin olosuhteisiin.

Perustukijärjestelmän tuotannosta erotettu luonne varmistaa markkinasuuntautuneisuuden ja välttää tuotantokannustimien syntymisen.

Suositus 3

Komissio hyväksyy suosituksen osittain.

Komission 29. marraskuuta 2017 antamassa tiedonannossa Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus esitetään uutta YMP:n täytäntöönpanomallia, jonka mukaisesti unionin olisi vahvistettava politiikan perusparametrit (YMP:n tavoitteet, toimenpiteiden päätyypit, perusvaatimukset) ja jäsenvaltioilla olisi suurempi vastuu ja tilivelvollisuus siitä, kuinka strategisessa YMP-suunnitelmassa asetetut ja perustellut tavoitteet saavutetaan.

Komission ehdotusta vuoden 2020 jälkeiseksi YMP:ksi pohjustavassa vaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon kaikki politiikan tuloksellisuudesta saatavilla oleva näyttö, ja tietoa hyödynnetään yksittäisten tulevaisuuden ratkaisujen analysoinnissa.

Komissio analysoi erityisesti tulotukien nykyistä jakoa ja kohdentamista maatilan koon ja viljelyn luonteen mukaan, maataloustoiminnan tulot huomioon ottaen.

Komissio muistuttaa9, että YMP tukee viljelijöiden toimeentuloa tukemalla maataloustoimintaa (pinta-alaan perustuva tuki, joitakin alakohtaisia tukia, investoinnit, markkinatoimenpiteet ja ympäristötoiminta maatalousalueilla). Suhteessa perustukijärjestelmään on siis johdonmukaista keskittyä maataloustoiminnan tuottamiin tuloihin.

Komission tiedonannossa aiotaan lisäksi kohdistaa tukea ”todellisille viljelijöille”, eli henkilöille, jotka harjoittavat aktiivisesti maanviljelyä toimeentulonsa ansaitakseen.

Suorien tukien tavoitteiden kaksiulotteisuus heijastaa markkinatuotteiden ja julkishyödykkeiden toimittamisen ”lomittaisuutta” ja siten kaikkien viljelijöiden tuottamien julkishyödykkeiden asianmukaisen taloudellisen arvostuksen vaikeutta. Tulotuen kokonaisrelevanssin arvioinnissa otetaan kuitenkin huomioon myös muut kuin maataloustoiminnan tuottamat tulot, jotka pohjautuvat maatalouteen (esim. maatilamatkailu).

Koska vaikutusten arviointi on vasta alustavassa vaiheessa, vielä ei voida sanoa, huomioidaanko siinä kaikki suosituksessa mainitut tekijät.

Lopuksi on todettava, että komissio ei voi tässä vaiheessa hyväksyä suositusta ehdotettujen toimenpiteiden kytkemisestä tarkoituksenmukaisiin toiminnallisiin tavoitteisiin ja perustasoihin, joihin tukien tuloksellisuutta voitaisiin verrata, koska se voisi vaikuttaa edellä mainitun vaikutusten arvioinnin tuloksiin. Erityyppisten interventioiden, soveltuvin osin myös tulotuen, tuloksellisuuden arviointitapaa aiotaan kuitenkin pohtia komission tiedonannon Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus mukaisesti.

Lyhenteet

EU: Euroopan unioni

ha: Hehtaari

LPIS: Viljelylohkojen tunnistamisjärjestelmä (Land Parcel Identification System)

PO: Pääosasto

PTJ: Perustukijärjestelmä

SAPS: Yhtenäisen pinta-alatuen järjestelmä (Single Area Payment Scheme)

SEUT: Sopimus Euroopan unionin toiminnasta

TTJ: Tilatukijärjestelmä

WTO: Maailman kauppajärjestö

YMP: Yhteinen maatalouspolitiikka

Sanasto

Aktiiviviljelijä: Viljelijä, joka toteuttaa vähimmäistoimia maatalousmaalla, joka luontaisesti pysyy laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa, tai jonka maataloustoiminta ei ole vähäistä. Jäsenvaltioilla on huomattavasti liikkumavaraa tarkkojen kriteereiden määrittelyssä. Hakijan on kyettävä osoittamaan, että hänellä on päätäntävalta ja hän saa voitot ja kantaa maataloustoimintaan liittyvät taloudelliset riskit kaikilla viljelylohkoilla, joille hän on hakenut tukioikeudet.

Kansallinen varanto: Kullakin jäsenvaltiolla on kansallinen varanto, josta kohdennetaan tukioikeuksia ensisijaisesti uusille viljelijöille tai erityistilanteessa oleville viljelijöille. Kullakin jäsenvaltiolla kansallinen varanto koostuu perustukijärjestelmän kansallisen enimmäismäärän ja kaikkien jaettujen tukioikeuksien kokonaisarvon välisestä erotuksesta.

Lähentyminen: Tukioikeuksien mukauttaminen niin, että hehtaarikohtaiset arvot ovat tasapuolisia. Tukioikeuksien arvoja mukautetaan vuoteen 2019 mennessä kansalliseksi tai alueelliseksi keskimääräiseksi arvoksi (sisäinen lähentyminen). Samanaikaisesti perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoja mukautetaan suorien tukien tasapuolisempaa jakautumista jäsenvaltioiden välillä (ulkoinen lähentyminen) koskevan EU:n päätöksen mukaisesti.

Maataloustoiminta: i) Maataloustuotteiden tuotanto, kasvatus tai viljely ja tuotantoeläinten pito, ii) maatalousmaan säilyttäminen sellaisessa kunnossa, että se soveltuu laitumeksi tai viljelyyn tai iii) jäsenvaltioiden määrittelemien vähimmäistoimien toteuttaminen maatalousmaalla, joka luontaisesti pysyy laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa.

Maksajavirasto: Jäsenvaltion elin, joka vastaa maataloustukimaksujen hallinnoinnista.

Mittakaavaetu: Viljelijän mahdollisuus alentaa keskimääräisiä tuotantokustannuksia lisäämällä viljelyalueita.

Perustukijärjestelmä: Viljelijöiden perustulotukijärjestelmä, joka perustuu tukioikeuksiin. Suorien tukien saamiseksi viljelijöiden on ’aktivoitava’ tukioikeutensa yhdessä tukikelpoisen maatalousmaan kanssa. Tämä tuki on maataloustuotannosta ja -tuloista riippumatonta (irrotettua).

Satunnainen voitto: Voitot, joita saadaan odottamatta esimerkiksi lainsäädännön muuttuessa.

Sulkulista: Luettelo yrityksistä tai toiminnoista, kuten lentoasemista, vesiyhtiöistä, kiinteistöyhtiöistä, pysyvistä urheilukentistä tai vapaa-ajan alueista, joiden ei katsota olevan ’aktiiviviljelijöitä’, elleivät ne voi todistaa, että niiden maataloustoiminta ei ole vähäistä.

Suora tuki: Viljelijöiden tukijärjestelmä, jossa tuet maksetaan Euroopan maatalouden tukirahastosta ja johon viitataan yleensä YMP:n ensimmäisenä pilarina. Sen ensisijaisena tavoitteena on tarjota viljelijöille tulotukea, mutta se edistää myös muita maankäyttöön liittyviä tavoitteita, kuten maaperän suojelua, luonnon monimuotoisuuden lisäämistä ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Kullekin jäsenvaltiolle on vahvistettu perustukijärjestelmään liittyvä talousarviomäärärahojen kansallinen enimmäismäärä.

Tila: Kaikki viljelijän hoitamat, yhden jäsenvaltion alueella sijaitsevat maataloustoimintaan käytettävä yksiköt.

Tilatukijärjestelmä: Viljelijöiden tulotukijärjestelmä, joka on irrotettu tuotannosta ja joka otettiin käyttöön YMP:n vuoden 2003 uudistuksessa. Suorien tukien saamiseksi viljelijöillä on oltava tukioikeudet, jotka on aktivoitava yhdessä tukikelpoisen maatalousmaan kanssa.

Tukioikeus (perustukijärjestelmän tukioikeus): Siirrettävä oikeus, joka oikeuttaa aktiiviviljelijän saamaan vahvistetun tukimäärän ilmoittamaltaan hehtaarilta tukikelpoista maatalousmaata.

Tuotannosta irrotettu tuki: Tuki, jota ei ole sidottu tietyn maataloustuotteen tuotantoon.

Viherryttämistuki: Pinta-alaan perustuva tuki käytänteistä, jotka hyödyttävät ympäristöä ja ilmastoa.

Viljelijä: Luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö taikka luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden ryhmä – riippumatta siitä, millainen ryhmän ja sen jäsenten oikeudellinen asema on kansallisen lainsäädännön mukaisesti – jonka tila sijaitsee EU:ssa ja joka harjoittaa maataloustoimintaa.

WTO:n maataloussopimus: Uruguayn kierroksella vuosina 1986–1994 käytyjen neuvottelujen tulos, jonka mukaan Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaat sopivat markkinoille pääsyn parantamisesta ja kauppaa vääristävien maataloustukien vähentämisestä.

Yhteinen maatalouspolitiikka (YMP): Euroopan unionin politiikanala, jonka tavoitteet koskevat elinkelpoista elintarviketuotantoa, maatalousmarkkinoiden vakauttamista, viljelijöiden tulonsaantia, elintarvikkeiden saatavuutta, luonnonvarojen kestävää hoitoa ja ilmastotoimia sekä tasapainoista aluekehitystä maaseutualueilla.

YMP:n vuoden 1992 uudistus: YMP:n ensimmäinen suuri uudistus (”MacSharryn uudistus”), johon kuului viljely- ja naudanliha-alojen interventiohintojen alentaminen. Uudistuksen yhteydessä otettiin käyttöön suorat tuet, joilla peltokasvien tuottajille korvattiin ennakoidut tulomenetykset ja tuotannosta poistettava (kesannoitava) ala.

YMP:n vuoden 2003 uudistus: Suora tuki irrotettiin maataloustuotannosta viljelijöiden markkinasuuntautuneisuuden lisäämiseksi, ja tukien ehdoksi asetettiin maan hoitoa, ympäristöä, elintarviketurvallisuutta, eläinten ja kasvien terveyttä sekä eläinten hyvinvointia koskevien perusvaatimusten noudattaminen (niin kutsutut täydentävät ehdot).

YMP:n vuoden 2013 uudistus: Uudistuksessa korostettiin kolmea poliittista tavoitetta (elinkelpoinen elintarviketuotanto, luonnonvarojen kestävä hoito ja ilmastotoimet sekä tasapainoinen aluekehitys), joista ensimmäisessä mainitaan erityisesti maataloustoiminnan tulot. Tässä yhteydessä jatkettiin suorien tukien järjestelmää, jossa tuet oli irrotettu tuotannosta ja joka oli otettu käyttöön YMP:n vuoden 2003 uudistuksessa.

Loppuviitteet

1 Belgia, Tanska, Saksa, Irlanti, Kreikka, Espanja, Ranska, Kroatia, Italia, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Itävalta, Portugali, Slovenia, Suomi, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Loput jäsenvaltiot, jotka liittyivät unioniin vuonna 2004 tai 2007, soveltavat vastaavaa siirtymäkauden järjestelmää, joka on yhtenäisen pinta-alatuen järjestelmä (SAPS).

2 Ks. Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus (SEUT), (EUVL C 326, 26.10.2012, s. 47), 39 artikla.

3 Erityiskertomus nro 5/2011 ”Miten tilatukijärjestelmän varainhoitoa voitaisiin parantaa?”.

4 Erityiskertomus nro 8/2014 ”Onko komissio hallinnoinut vaikuttavalla tavalla tuotantosidonnaisen tuen sisällyttämistä tilatukijärjestelmään?”.

5 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1307/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 637/2008 ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2009 kumoamisesta, (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 608), liite II.

6 Asetus (EU) N:o 1307/2013, III osaston 1 luvun 1 jakso.

7 Niin sanottu viherryttämistuki, asetus (EU) N:o 1307/2013, 43 artiklan 1 kohta.

8 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 50 artikla.

9 Belgia, Tanska, Saksa, Irlanti, Kreikka, Espanja, Ranska, Kroatia, Italia, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Itävalta, Portugali, Slovenia, Suomi, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Muut jäsenvaltiot jatkoivat yhtenäisen pinta-alatuen järjestelmän soveltamista.

10 Ks. liite I.

11 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 352/78, (EY) N:o 165/94, (EY) N:o 2799/98, (EY) N:o 814/2000, (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 485/2008 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 549), 110 artikla.

12 Asetus (EY) N:o 1782/2003, annettu 29 päivänä syyskuuta 2003, yhteisen maatalouspolitiikan suoria tukijärjestelmiä koskevista yhteisistä säännöistä ja tietyistä viljelijöiden tukijärjestelmistä sekä asetusten (ETY) N:o 2019/93, (EY) N:o 1452/2001, (EY) N:o 1453/2001, (EY) N:o 1454/2001, (EY) N:o 1868/1994, (EY) N:o 1251/1999, (EY) N:o 1254/1999, (EY) N:o 1673/2000, (ETY) N:o 2358/71 ja (EY) N:o 2529/2001 muuttamisesta (EUVL L 270, 21.10.2003, s. 1), johdanto-osan 24 kappale.

13 WTO:n maataloussopimus (EUVL L 336, 23.12.1994, s. 22).

14 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 41 artikla.

15 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 9 artiklan 2 ja 4 kohta.

16 Yleensä nämä olivat keskimääräisiä tuotantosidonnaisia tukia, joita viljelijät saivat vuosina 2000–2002.

17 Useimmat jäsenvaltiot laskivat tilatukijärjestelmän tukioikeudet pelkästään aiempien tukien perusteella. Lisätietoja on erityiskertomuksen nro 5/2011 ”Miten tilatukijärjestelmän varainhoitoa voitaisiin parantaa?” liitteessä I.

18 Aihetta muihin mukautuksiin voi olla, jos jäsenvaltiot päättävät muokata suorien tukien kohdentamista tiettyihin järjestelmiin, esimerkiksi halutessaan tukea nuoria viljelijöitä enemmän (tai vähemmän). Siinä tapauksessa jäsenvaltioiden on pienennettävä (tai suurennettava) kaikkien perustukijärjestelmän tukioikeuksien arvoa lineaarisesti.

19 Ks. jäsenvaltioiden valitsemat vaihtoehdot liitteessä II.

20 Esimerkiksi maan hylkäämisen estämiseksi, ylivoimaisen esteen tilanteessa tai poikkeuksellisissa olosuhteissa.

21 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 24–26 artikla.

22 Nämä olivat periaatteessa suorat tuet, jotka viljelijät olivat saaneet vuonna 2014, tai heidän hallinnassaan olevien tilatukijärjestelmän tukioikeuksien arvo.

23 Tanska, Ruotsi, Suomi ja Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti) valitsivat tämän vaihtoehdon. Tässä tapauksessa tilatukijärjestelmän tukioikeuksien vuoden 2014 arvoja ja lukumääriä oli mukautettava vuoden 2015 perustukijärjestelmän käytettävissä oleviin määrärahoihin ja tukikelpoisiin aloihin. Englannissa kaikilla tilatukijärjestelmän tukioikeuksilla oli alueellisesti yhtenäinen hehtaarikohtainen arvo jo vuonna 2014.

24 SEUT-sopimuksen 317 artikla.

25 Asetus (EU) N:o 907/2014 (EUVL L 255, 28.8.2014, s. 18), 5 artiklan 4 kohta. Komission täytyy tehdä vähennyksiä tai jättää EU-rahoituksen ulkopuolelle maksut, jotka jäsenvaltiot suorittavat viljelijöille lainsäädännössä asetettujen määräaikojen jälkeen. Siinä tapauksessa jäsenvaltion on rahoitettava omasta talousarviostaan se osa maksuista, jota komissio ei korvaa.

26 Ks. tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuodelta 2016 (EUVL C 322, 28.9.2017, s. 1), kohta 1.15 ja luku 7.

27 Ranskan viranomaisten toimittamien tietojen mukaan alustavat arvot olivat 0,5–2,9 prosenttia pienempiä kuin todennäköiset todelliset arvot vuonna 2015, eivätkä viranomaiset olleet tehneet vielä seuraavien vuosien laskelmia.

28 Englannissa sovelletussa erityisessä perustukijärjestelmämallissa tukioikeudet, jotka ylittivät viljelijöiden tukihakemuksissaan ilmoittamat tukikelpoiset alat, oli peruttava. Niiden jättäminen perumatta olisi johtanut sääntöjenvastaisiin tukimaksuihin myöhempinä hakuvuosina.

29 Tilintarkastustuomioistuin arvioi, että alueesta riippuen Skotlannissa kokonaisvaikutus todellisiin vuoden 2019 kiinteisiin arvoihin on 2,9 prosenttia pienempi ja 4,6 prosenttia suurempi kuin arvot, jotka viranomaiset olivat laskeneet.

30 Ks. myös erityiskertomus nro 25/2016 ”Viljelylohkojen tunnistamisjärjestelmä: hyödyllinen väline maatalousmaan tukikelpoisuuden määrittämiseen, mutta sen hallinnointia voitaisiin edelleen parantaa”.

31 Taloudellisen riskin kattamiseksi Italian viranomaiset päättivät pidättää seitsemän prosenttia hakuvuoden 2016 maksuista.

32 Heinäkuussa 2016 komissio päätti pidättää kolme prosenttia kuukausimaksuista, jotka liittyivät Ranskan vuodelta 2015 ilmoittamiin pinta-alatukiin, koska LPIS:n päivittäminen oli viivästynyt huomattavasti.

33 Vuoteen 2017 mennessä käytettävissä oli uudempia ortokuvia mutta 33 prosenttia viljelyalasta oli päivittämättä.

34 Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 soveltamissäännöistä yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän, maaseudun kehittämistoimenpiteiden ja täydentävien ehtojen osalta (EUVL L 227, 31.7.2014, s. 69), 39 artiklan 2 kohta.

35 Tämän vahvistivat virhetasot, jotka kansalliset viranomaiset havaitsivat eläimiin liittyvissä tarkastuksissaan, vaikkakaan kaikki virheet eivät välttämättä liity eläinrekisterin puutteisiin.

36 Komission delegoitu asetus (EU) N:o 639/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1307/2013 täydentämisestä ja mainitun asetuksen liitteen X muuttamisesta sekä komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 641/2014, annettu 16 päivänä kesäkuuta 2014, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1307/2013 soveltamissäännöistä (EUVL L 181, 20.6.2014, s. 1 ja s. 74).

37 Ks. myös erityiskertomus nro 7/2017 ”Todentamisviranomaisten uusi rooli yhteisen maatalouspolitiikan menojen yhteydessä: siirryttäessä yhtenäiseen tarkastusmalliin on tapahtunut myönteistä kehitystä mutta jäljellä on huomattavia puutteita”.

38 Asetus (EU) N:o 1307/2013, johdanto-osan 2 kappale.

39 Esimerkiksi Ranskan viranomaiset saivat noin 360 000 perustukijärjestelmän tukioikeuksia koskevaa hakemusta, joista 46 000:een liittyi viitemäärän muuttamisia ja todentavien asiakirjojen tarkistuksia. Samanaikaisesti viranomaisten oli käsiteltävä noin 12 miljoonaa poikkeamaa, jotka tunnistettiin ristiintarkastuksissa LPIS:n kanssa. Viranomaiset joutuivat palkkaamaan noin 700 uutta tilapäistyöntekijää selvitäkseen tästä odottamattomasta työmäärästä.

40 Alueet, jotka luontaisesti pysyvät laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa; alueet, joilla karja laiduntaa osana vakiintunutta paikallista käytäntöä; huono laidunmaa.

41 Ks. kaavio 2.

42 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 28 artikla.

43 Ks. liite II. Tätä vaihtoehtoa ei sovellettu viidessä jäsenvaltiossa (Tanska, Ruotsi ja Suomi päättivät säilyttää tilatukijärjestelmän tukioikeudet, kun taas Saksassa ja Maltalla käytettiin perustukijärjestelmän kiinteää tukea vuonna 2015).

44 Niin Ranskan kuin Italiankaan viranomaiset eivät pystyneet toimittamaan tietoja satunnaisia voittoja koskevan lausekkeen soveltamatta jättämisen lopullisesta taloudellisesta vaikutuksesta.

45 Ks. liite II.

46 Asetus (EU) N:o 1307/2013, johdanto-osan 10 kappale. Ks. myös erityiskertomus nro 5/2011, kohdat 29–31.

47 Ks. kohta 61.

48 Lisätietoja on liitteessä III.

49 Espanjan viranomaiset katsoivat, että niiden lähestymistapa oli pitkälti vaikuttava, koska ne saivat vuonna 2015 noin 35 000 tukihakemusta vähemmän kuin vuonna 2014. Ne selittivät tätä vähennystä aktiiviviljelijöitä ja maataloustoimintaa koskevista uusista säännöistä järjestetyllä tiedotuskampanjalla. Muista jäsenvaltioista ei kuitenkaan ollut saatavilla tällaisia tietoja.

50 Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 2012/2002, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1305/2013, (EU) N:o 1306/2013, (EU) N:o 1307/2013, (EU) N:o 1308/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja (EU) N:o 652/2014 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta (koontiasetusta koskeva ehdotus).

51 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2393, annettu 13 päivänä joulukuuta 2017, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen annetun asetuksen (EU) N:o 1305/2013, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta annetun asetuksen (EU) N:o 1306/2013, yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä viljelijöille myönnettäviä suoria tukia koskevista säännöistä annetun asetuksen (EU) N:o 1307/2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EU) N:o 1308/2013 ja elintarvikeketjuun, eläinten terveyteen ja eläinten hyvinvointiin, kasvien terveyteen ja kasvien lisäysaineistoon liittyvien menojen hallinnointia koskevista säännöksistä annetun asetuksen (EU) N:o 652/2014 muuttamisesta (EUVL L 350, 29.12.2017, s. 15). Muutos ei vaikuta sääntöihin, jotka koskevat sellaisella maatalousmaalla toteutettavia vähimmäistoimia, joka luontaisesti pysyy laitumeksi tai viljelyyn soveltuvassa kunnossa.

52 Neuvosto ja parlamentti sopivat lokakuussa 2017 maan tukikelpoisuussääntöihin tehtävistä lisämuutoksista, jotka sallivat jäsenvaltioiden laajentavan pysyvän nurmen määritelmää koskemaan maata, joka ei sisällä heinäkasveja tai nurmirehukasveja.

53 Ks. erityiskertomus nro 5/2011, kohta 36.

54 Ks. erityiskertomus nro 5/2011, kohdat 66–68.

55 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 32 artiklan 2 kohdan a alakohta.

56 Asetus (EU) N:o 639/2014, 4 artiklan 1 kohta.

57 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 4 artiklan 1 kohdan c alakohdan iii alakohta.

58 Tällaiset alat ovat merkittäviä Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Skotlannissa), Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa mutta myös muissa jäsenvaltioissa, joita tilintarkastustuomioistuimen tarkastus ei kattanut.

59 Erityiskertomus nro 5/2011, kohdat 46, 55 ja 58.

60 Asetus (EU) N:o 1307/2013, johdanto-osan 23 kappale.

61 Saksa, Malta, Alankomaat, Itävalta, Ruotsi (2020), Suomi ja Yhdistynyt kuningaskunta (Pohjois-Irlantia lukuun ottamatta).

62 Espanjassa ja Italiassa tilanne oli suoran tuen jakautumisen osalta hyvin samankaltainen ennen YMP:n uudistusta vuonna 2013.

63 Jäsenvaltiot voivat tukien tasolla tasoittaa näitä vaikutuksia pienentämällä määriä, jotka ylittävät 150 000 euroa viljelijää kohti, tai myöntämällä hehtaarikohtaista uudelleenjakotukea kaikille viljelijöille, jos hehtaarimäärä ei ylitä 30:tä hehtaaria tai keskimääräistä tilakokoa. Enemmistö jäsenvaltioista soveltaa viiden prosentin vähennystä.

64 Näille viljelijöille maksetun tuen todellista tasoa on nostettava viherryttämistuella, joka vuonna 2015 vastasi Italiassa 50,2:ta prosenttia perustukijärjestelmän tukioikeuden arvosta. Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Skotlannissa) viherryttämistukea maksettiin kyseisenä vuotena 4–83 euroa sen mukaan, millä alueella lohkot sijaitsivat, ja Saksassa (Niedersachsenissa) 87 euroa hehtaaria kohti. Italiassa ja Skotlannissa karjan tai lampaiden kasvattajat saattoivat tietyin edellytyksin hyötyä tuotantosidonnaisesta tuesta, jota maksetaan eläinkohtaisesti, ja Saksassa viljelijät saattoivat saada uudelleenjaettavaa tukea 50 euroa ensimmäisistä 30 hehtaarista ja 30 euroa lopusta enintään 46 hehtaarin maa-alasta.

65 Erityiskertomus nro 5/2011, kohdat 27–31 ja 53.

66 Ks. https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/impact-2013-cap-reform-decoupled-payments-capitalization-land-values.

67 Tilintarkastustuomioistuin havaitsi eräässä toisessa tarkastuksessa, että viljelijöiden tulojen analysoimiseen käytettyjen tilastotietojen määrällä ja laadulla oli huomattavia rajoituksia. Ks. erityiskertomus nro 1/2016 ”Onko komission tuloksellisuuden mittausjärjestelmä viljelijöiden tulojen osalta hyvin suunniteltu ja perustuuko se luotettaviin tietoihin?”, kohdat 27, 47, 50 ja 77.

68 Kreikka, Espanja, Ranska (Korsika) ja Yhdistynyt kuningaskunta (Pohjois-Irlantia lukuun ottamatta). Itävalta käytti erityistä vaihtoehtoa, joka mahdollisti sen, että perustukijärjestelmän tukioikeuksia kohdennettiin vähemmän vuoristoaluille.

69 Esimerkiksi Ranskassa lohkot, joilla harjoitetaan viininviljelyä.

70 Ks. erityiskertomus nro 1/2016, kohta 81.

71 Ranska päätti ottaa käyttöön kiinteään tukeen perustuvan järjestelmän ainoastaan Korsikan alueella, jonka osuus on vain 0,6 prosenttia Ranskan perustukijärjestelmän vuotuisesta enimmäismäärästä.

 

1 CIRCABC on Euroopan komission tarjoama verkkopalvelu asiakirjojen jakamiseen jäsenvaltioiden kanssa.

2 COM(2017) 713 final.

3 Asetus (EU) 2017/2393 (EUVL L 350, 29.12.2017).

4 Asetus (EU) N:o 1307/2013, 32 artiklan 2 kohdan b alakohdan i alakohta.

5 Swinnen J. Ciaian P, Kancs d'A. (2008). Study on the functioning of land markets in the EU Member States under the influence of measures applied under the Common Agricultural Policy. Loppukertomus. Centre for European Policy Studies (CEPS).

6 Katso komission vastaukset (yhteenveto, kappale V) Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomukseen nro 1/2016: ”Onko komission tuloksellisuuden mittausjärjestelmä viljelijöiden tulojen osalta hyvin suunniteltu ja perustuuko se luotettaviin tietoihin?”.

7 Katso komission vastaukset (yhteenveto, kappale VI.b) Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomukseen nro 1/2016: ”Onko komission tuloksellisuuden mittausjärjestelmä viljelijöiden tulojen osalta hyvin suunniteltu ja perustuuko se luotettaviin tietoihin?”.

8 COM(2017) 713 final.

9 Katso komission vastaukset (yhteenveto, kappaleet I ja V) Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomukseen nro 1/2016: ”Onko komission tuloksellisuuden mittausjärjestelmä viljelijöiden tulojen osalta hyvin suunniteltu ja perustuuko se luotettaviin tietoihin?”.

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty/ Tarkastus alkoi 29.6.2016
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 7.12.2017
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 7.2.2018
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä 6.3.2018

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksissa käsitellään eri talousarvioaloilla tai hallinnon aloilla toimitettujen tuloksellisuuden ja säännönmukaisuuden tarkastusten tuloksia. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tästä tuloksellisuuden tarkastuksesta vastasi I tarkastusjaosto, jonka erikoisalana on luonnonvarojen kestävä käyttö. Tarkastusjaoston puheenjohtaja on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Phil Wynn Owen. Tarkastus toimitettiin tilintarkastustuomioistuimen jäsenen João Figueiredon johdolla. Tehtävävastaavana toimi Sven Kölling. Tarkastustiimiin kuuluivat apulaistehtävävastaavat Blanka Happach ja Jan Huth sekä Felipe Andres Miguelez, Ingrid Ciabatti, Michail Konstantopoulos ja Anžela Poliulianaitė.

Vasemmalta oikealle: Ingrid Ciabatti, Michail Konstantopoulos, Blanka Happach, Jan Huth, Sven Kölling, João Figueiredo, Anžela Poliulianaitė

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2018

PDF ISBN 978-92-872-9183-7 ISSN 1977-5792 doi:10.2865/678711 QJ-AB-18-001-FI-N
HTML ISBN 978-92-872-9156-1 ISSN 1977-5792 doi:10.2865/428715 QJ-AB-18-001-FI-Q

© Euroopan unioni, 2018.

Euroopan unionin tekijänoikeuden piiriin kuulumattomien kuvien tai muun materiaalin käyttöön tai jäljentämiseen on pyydettävä lupa suoraan tekijänoikeuden haltijoilta.

YHTEYDENOTOT EU:HUN

Käynti tiedotuspisteessä
Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: https://europa.eu/european-union/contact_fi

Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse
Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä

  • soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 6 7 8 9 10 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
  • soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
  • sähköpostitse: https://europa.eu/european-union/contact_fi

TIETOA EU:STA

Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, http://europa.eu

EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata EU Bookshopista, osoitteesta https://publications.europa.eu/fi/web/general-publications/publications. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. http://europa.eu/contact).

EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1951 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu

EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.