Raportul special
nr.10 2018

Schema de plată de bază în favoarea fermierilor – se află pe calea cea bună pe plan operațional, dar are un impact limitat asupra simplificării, a direcționării ajutorului și a convergenței nivelurilor de ajutor

Informații despre raport Debursând anual plăți în cuantum de aproximativ 18 miliarde de euro, schema de plată de bază, care a fost introdusă în 2015, constituie sistemul de sprijin cel mai important pentru venitul fermierilor din UE. Curtea a constatat că schema se afla pe calea cea bună pe plan operațional, dar că impactul său asupra simplificării, a direcționării ajutorului și a convergenței nivelurilor de ajutor era unul limitat.
Curtea formulează o serie de recomandări adresate Comisiei în ceea ce privește corectarea drepturilor la plată acordate fermierilor, controalele-cheie ale agențiilor de plăți, sistemele instituite pentru difuzarea informațiilor în rândul statelor membre și rolul organismelor de certificare naționale.
În ceea ce privește perioada de după 2020, Curtea recomandă Comisiei să analizeze factorii care au o influență asupra veniturilor pentru toate grupurile de fermieri, nevoile lor în materie de sprijin pentru venit și valoarea bunurilor publice pe care le furnizează aceștia. Măsurile propuse de sprijin pentru venit ar trebui să fie corelate, de la bun început, cu obiective operaționale adecvate și cu niveluri de referință în raport cu care să poată fi comparată performanța măsurilor.

Această publicație este disponibilă în 23 de limbi și în următorul format:
PDF
PDF General Report

Sinteză

I

Reforma din 2013 a politicii agricole comune a introdus o nouă schemă de plată de bază pentru fermieri, care este aplicată în 18 state membre1. Ca și predecesoarea sa – schema de plată unică –, schema de plată de bază urmărește să ofere sprijin pentru venitul de bază al fermierilor și să contribuie astfel la producția viabilă de produse alimentare în UE, fără să influențeze deciziile luate în ceea ce privește producția. Debursând anual plăți în cuantum de aproximativ 18 miliarde de euro unui număr de circa 4 milioane de fermieri, ea constituie sistemul de sprijin cel mai important pentru venitul fermierilor din UE.

II

Întrebarea principală de audit la care a urmărit să răspundă Curtea în prezentul raport este dacă Comisia și statele membre au reușit să direcționeze schema de plată de bază pe calea cea bună. Concluzia Curții este că schema se află pe calea cea bună pe plan operațional, dar că impactul său asupra simplificării, a direcționării ajutorului și a convergenței nivelurilor de ajutor este unul limitat.

III

Introducerea schemei de plată de bază a presupus eforturi substanțiale din partea autorităților naționale, dar sistemele de control din statele membre vizitate au atenuat în mare măsură riscul de erori la calculul și alocarea drepturilor la plată. Plățile aferente din cadrul schemei nu au fost, în general, afectate de un nivel semnificativ de eroare. Cu toate acestea, în 2017, în unele cazuri, valorile drepturilor la plată erau încă inexacte, erau calculate doar cu titlu provizoriu sau erau bazate pe estimări, iar unele agenții de plăți care au fost vizitate de Curte întâmpinau dificultăți deosebite.

IV

Comisia a furnizat statelor membre orientări detaliate în cadrul acestui proces. În pofida clarificărilor oferite, statele membre nu au interpretat întotdeauna în mod consecvent regulile specifice de calcul și nu au furnizat Comisiei toate informațiile de monitorizare. Per ansamblu, auditurile efectuate de Comisie au permis obținerea unor rezultate bune, dar aceasta ar fi putut să fie mai exigentă cu organismele de certificare.

V

Unul dintre principiile directoare ale reformei din 2013 a PAC era simplificarea. Normele complexe ale UE referitoare la schema de plată de bază și la suprafețele eligibile prevedeau numeroase opțiuni și excepții pentru punerea în aplicare a schemei. Regulile de calcul și opțiunile alese de statele membre nu au favorizat întotdeauna simplificarea, ci au sporit în unele cazuri complexitatea, au antrenat creșterea sarcinii administrative pentru autoritățile naționale și au permis anumitor fermieri să realizeze profituri neașteptate.

VI

Reforma din 2013 a PAC a introdus o așa-numită „listă negativă”, care vizează excluderea beneficiarilor a căror activitate principală nu este agricultura. Utilizarea acestei liste a fost doar parțial eficace, putea antrena un tratament diferit al unor solicitanți aflați în situații similare și constituia o sarcină administrativă semnificativă pentru agențiile de plăți. ținând seama de aceste dificultăți, Consiliul și Parlamentul au convenit ca, începând cu anul 2018, statele membre să decidă dacă urmau să reducă criteriile prin care solicitanții pot demonstra statutul de „fermier activ” sau dacă urmau să înceteze aplicarea „listei negative”.

VII

De asemenea, reforma a extins categoriile de teren pentru care se plătește sprijin și a dat statelor membre posibilitatea de a lua măsuri pentru reducerea riscului de cereri speculative. În încercarea de a direcționa mai bine sprijinul către terenurile agricole, ea a creat însă probleme dificile legate de punerea în aplicare.

VIII

Reforma din 2013 a reprezentat un pas înainte în direcția unor niveluri mai uniformizate ale sprijinului pe hectar. Ca regulă generală, reforma prevedea că toate drepturile la plată activate în 2019 într-un stat membru sau într-o regiune ar trebui să aibă o valoare unitară uniformă, dar doar șase dintre cele 18 state membre au ales această opțiune pentru întregul lor teritoriu sau pentru o mare parte a acestuia, iar un al șaptelea stat urma să uniformizeze valoarea drepturilor la plată până în 2020. Celelalte state membre au avut posibilitatea, cu titlu de derogare, de a ține seama de factori istorici la calcularea valorii drepturilor la plată pe care fermierii ar trebui să le aibă în 2019. Opțiunile alese de statele membre au avut un impact semnificativ asupra gradului de redistribuire a sprijinului, iar fermierii au putut, în anumite cazuri, să mențină niveluri deosebit de ridicate de sprijin care decurgeau din nivelurile anterioare ale subvențiilor.

IX

Fiind bazat în esență pe suprafață, sprijinul din partea schemei de plată de bază tinde să favorizeze exploatațiile de dimensiuni mai mari. Din cauza modului în care este concepută schema, Comisia preconizează că reforma din 2013 a PAC va antrena o creștere a capitalizării sprijinului în prețurile terenurilor, lucru care este în profitul proprietarilor de terenuri agricole.

X

Sprijinul din partea schemei de plată de bază constituie o sursă semnificativă de venit pentru mulți fermieri, dar prezintă o serie de limitări inerente. El nu ține cont de condițiile de piață, de utilizarea terenurilor agricole sau de circumstanțele individuale ale exploatației și nu se bazează pe o analiză a situației globale a veniturilor fermierilor.

XI

Obiectivul urmărit prin tratat de a se asigura un nivel de trai echitabil pentru fermieri și obiectivele generale ale PAC referitoare la producția viabilă de produse alimentare și la veniturile fermierilor nu au fost încă transpuse în mod clar în ținte măsurabile și nu există niciun nivel de referință în raport cu care să se poată evalua rezultatele obținute.

XII

În ceea ce privește actuala schemă de plată de bază, în vigoare până la sfârșitul anului 2020, Curtea formulează o serie de recomandări adresate Comisiei în ceea ce privește calculul și alocarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază, abordând aspecte precum punerea adecvată în aplicare a controalelor-cheie ale agențiilor de plăți, sistemele instituite de Comisie pentru difuzarea informațiilor în rândul statelor membre și rolul organismelor de certificare.

XIII

În ceea ce privește elaborarea propunerilor Comisiei pentru următoarea perioadă de programare, Curtea recomandă acesteia să analizeze factorii care au o influență asupra veniturilor pentru toate grupurile de fermieri, nevoile lor în materie de sprijin pentru venit și valoarea bunurilor publice pe care le furnizează aceștia, precum și să coreleze, de la bun început, măsurile propuse cu obiective operaționale adecvate și cu niveluri de referință în raport cu care să poată fi comparată performanța sprijinului.

Introducere

01

Creșterea productivității agriculturii și asigurarea în acest fel a unui nivel de trai echitabil pentru fermieri constituie obiective-cheie ale tratatului și o preocupare majoră a politicii agricole comune (PAC)2. Înainte de 1992, PAC s-a axat pe sprijinirea prețurilor garantate (prețurile de intervenție) pentru produsele agricole, lucru care a dus la o supraproducție considerabilă și la o creștere disproporționată a cheltuielilor UE. Prin reforma din 1992 a PAC, s-au redus prețurile de intervenție pentru cereale și pentru carnea de vită, iar exploatațiile de dimensiuni mai mari au fost obligate să retragă o parte din terenuri din producția agricolă. Pentru a compensa pierderile de venituri preconizate în urma scăderii prețurilor la cereale și la carnea de vită, producătorilor li s-au acordat plăți directe corelate („cuplate”) cu suprafața semănată sau cu numărul de animale deținute. Nivelul global al cheltuielilor era supus unor plafoane sectoriale, stabilite pe regiuni sau pe state membre.

02

În urma reformei din 2003 a PAC, nivelul global al sprijinului direct a rămas același, dar s-a introdus un sistem de sprijin pentru venitul fermierilor care era legat de suprafața agricolă, fără să implice însă obligația de a produce („decuplare”), sistem cunoscut sub numele de „schema de plată unică” (SPU). Un sistem decuplat similar, însă provizoriu, cunoscut sub numele de „schemă de plată unică pe suprafață” (SAPS), a fost introdus pentru fermierii din statele membre care au aderat la UE în 2004 și în 2007. Pe măsură ce ajutoarele acordate pentru diverse sectoare agricole au fost integrate pe rând în SPU, acesta a devenit cel mai important sistem de sprijin pentru venitul fermierilor.

03

În cadrul activităților sale anterioare de audit cu privire la SPU, Curtea a constatat că acest sistem asigura un anumit nivel de sprijin pentru venit și dădea fermierilor libertatea de a produce ceea ce era solicitat pe piață. Curtea a identificat, totodată, o lipsă de precizie în modul în care erau definiți anumiți termeni-cheie precum „fermier”, „teren eligibil” și „activitate agricolă”. Ea a recomandat direcționarea sprijinului către „fermierii activi”, definirea cu o mai mare claritate a terenurilor eligibile și a activităților agricole și întemeierea calculului drepturilor la plată pe situația curentă a activității agricole, așa cum se manifestă aceasta în diferitele regiuni3. Curtea a constatat, de asemenea, că SPU conținea erori de calcul și deficiențe la nivelul controlului intern în statele membre și a recomandat agențiilor de plăți să corecteze erorile și să adopte proceduri clare în care să includă verificări eficace cu privire la fiabilitatea datelor pe baza cărora se efectuează calculele și la corectitudinea drepturilor la plată4.

04

Reforma din 2013 a PAC a continuat sistemul de sprijin decuplat, dar a fost însoțită de o ușoară reducere a bugetului total disponibil pentru plățile directe în perioada 2014-20205. Reforma a introdus o structură nouă de plăți directe în favoarea fermierilor, acestea incluzând schema de plată de bază6, care este accesibilă și statelor membre care au introdus SAPS, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu7 și sprijinul în favoarea tinerilor fermieri8. În plus, statele membre pot să recurgă la o serie de opțiuni preconizate să asigure o mai bună direcționare a sprijinului către fermierii din sectoare sau din regiuni care se confruntă cu dificultăți economice sau către exploatațiile agricole de dimensiuni mai mici.

05

Schema de plată de bază a intrat în vigoare începând cu anul de cerere 2015 (plățile fiind finanțate din bugetul UE pentru exercițiul 2016), în prezent existând 18 state membre care aplică schema9. Ea reprezintă sistemul de sprijin direct al UE pentru fermieri cu cel mai mare volum de fonduri, costul său, finanțat integral din bugetul UE, ridicându-se la circa 18 miliarde de euro pe an. În 2015, aproximativ 4 milioane de exploatații din cadrul UE au beneficiat de sprijin în cadrul schemei de plată de bază. Pe baza deciziilor statelor membre cu privire la modul de repartizare a plafonului bugetar național între diversele scheme de sprijin direct, Comisia calculează sumele disponibile în fiecare an pentru sprijinul din cadrul acestei scheme, ceea ce asigură faptul că fermierilor li se poate pune la dispoziție o parte cât mai mare din bugetul disponibil10. În consecință, ponderea sprijinului debursat prin această schemă din totalul plăților directe efectuate de UE poate varia semnificativ de la un stat membru la altul (a se vedea figura 1).

Figura 1

Ponderea sprijinului debursat în cadrul schemei de plată de bază din plățile directe efectuate de UE pentru fiecare stat membru în 2015

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

06

Cadrul juridic al UE referitor la reforma din 2013 a PAC definește producția viabilă de produse alimentare ca fiind unul dintre obiectivele generale ale sprijinului direct11. Ca și predecesoarea sa – schema de plată unică –, schema de plată de bază urmărește să ofere sprijin pentru venitul de bază al fermierilor, fără să influențeze deciziile luate în ceea ce privește producția12. Aceasta ar trebui să ofere o plasă de siguranță pentru fermieri, confruntați cu o mare volatilitate a prețurilor de pe piață pentru produsele lor, contribuind astfel la stabilizarea veniturilor lor și permițându-le totodată să ia decizii de producție în funcție de cererea de pe piață. Fiind o schemă de sprijin decuplat, schema de plată de bază este independentă de producția agricolă și, prin urmare, este conformă cu acordurile comerciale internaționale13.

07

Plata sprijinului este condiționată de menținerea suprafețelor agricole într-o stare care le face adecvate pentru pășunat sau pentru cultivare. În consecință, unul dintre efectele sprijinului este că el contribuie la conservarea potențialului de producție agricolă al UE, evitându-se astfel abandonarea terenurilor. Exploatațiile care primesc sprijin trebuie să respecte anumite standarde minime de întreținere pentru a garanta bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor și trebuie să îndeplinească anumite obligații în ceea ce privește siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor și bunăstarea animalelor (ecocondiționalitate). Aceasta ar trebui să contribuie la realizarea altor obiective generale ale PAC legate de utilizarea terenurilor, cum ar fi protecția solului, biodiversitatea și atenuarea schimbărilor climatice.

Elementele principale ale schemei de plată de bază

08

Accesul la sprijinul acordat în cadrul schemei de plată de bază este condiționat de deținerea unor drepturi la plată („drepturile în cadrul schemei de plată de bază”). Fiecare drept oferă deținătorului acestuia un drept transferabil la plata anuală a unei sume date de ajutor în cadrul schemei de plată de bază, cu condiția ca dreptul să fie asociat unui hectar de teren agricol eligibil („activare”). În principiu, terenurile eligibile cuprind toate terenurile arabile, pajiștile permanente și terenurile destinate culturilor permanente. Valoarea totală maximă a tuturor drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază dintr-o anumită regiune sau dintr-un stat membru trebuie să se situeze în limita unui plafon bugetar fix.

09

Eligibilitatea pentru schema de plată de bază (și deținerea unor drepturi la plată în cadrul acestei scheme) constituie, de asemenea, o condiție prealabilă pentru primirea de către fermieri a altor plăți directe, cum ar fi „plata pentru înverzire”, plata redistributivă14 și plata pentru tinerii fermieri. Majoritatea statelor membre au ales să deburseze „plata pentru înverzire” sub forma unui procent fix din valorile drepturilor la plată activate de solicitanți și multe state au ales această metodă pentru plata în favoarea tinerilor fermieri. Prin urmare, o alocare incorectă a drepturilor în cadrul schemei de plată de bază (ca valoare sau ca număr) afectează corectitudinea plăților și în cadrul altor scheme de sprijin direct.

10

Schema de plată de bază se adresează fermierilor. Prin „fermier” se înțelege orice persoană fizică sau juridică sau orice grup de persoane fizice sau juridice care desfășoară o activitate agricolă ce presupune producția de produse agricole, menținerea unei suprafețe agricole într-o stare care o face adecvată pentru pășunat sau cultivare sau desfășurarea unei activități minime pe suprafețele agricole menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare.

11

Începând din 2015, pentru a se asigura o mai bună direcționare a sprijinului către „fermierii activi”, anumite întreprinderi care puteau fi implicate în gestionarea de terenuri, dar al căror obiect de activitate viza doar într-o măsură neglijabilă activitatea agricolă, cum ar fi aeroporturile, serviciile de transport feroviar, societățile care furnizează servicii de apă, societățile imobiliare sau persoanele care gestionează terenuri permanente de sport sau destinate activităților de recreere, și care primiseră plăți directe peste plafonul stabilit de statele membre15, trebuiau să dovedească faptul că activitățile lor agricole erau semnificative dacă solicitau sprijinul. Statele membre aveau dreptul să adopte norme mai stricte, fie adăugând alte întreprinderi pe listă, fie excluzând, de manieră generală, toate persoanele ale căror activități agricole reprezentau numai o parte neglijabilă din ansamblul activităților lor economice sau al căror obiect principal de activitate nu consta în desfășurarea de activități agricole.

12

În cadrul schemei anterioare de plată unică, valorile drepturilor la plată în majoritatea statelor membre depindeau de valoarea plăților istorice aferente sprijinului cuplat cu producția pe care fiecare fermier le primise într-o anumită perioadă de referință16. În consecință, nivelul individual de sprijin per hectar putea astfel varia semnificativ de la un fermier la altul, în funcție de nivelul ajutorului acordat în trecut17.

13

Reforma din 2013 a PAC a urmărit să elimine sau, cel puțin, să reducă, în timp, aceste componente istorice din cadrul valorilor drepturilor la plată și să le armonizeze pe acestea din urmă în vederea atingerii unor valori uniforme pe hectar până în 2019 cel târziu („convergență internă”). Pentru a se evita consecințele financiare perturbatoare pentru fermieri, statele membre aveau posibilitatea de a păstra o componentă istorică în valoarea drepturilor la plată și după 2019. Aceasta înseamnă că valoarea plăților istorice vărsate fermierilor în cadrul schemelor anterioare de sprijin cuplat va continua să se reflecte în valorile drepturilor la plată din cadrul schemei de plată de bază până la o viitoare reformă a PAC. Cu toate acestea, așa cum se arată la punctul 67 din prezentul raport, impactul acestor divergențe se va reduce de-a lungul timpului până în 2019.

14

Între 2016 și 2019, cuantumurile disponibile pentru schema de plată de bază se modifică din nou, deoarece plafoanele naționale ale statelor membre vor fi reduse sau majorate („convergența externă”)18.

15

Statele membre au avut de ales între trei modele principale pentru stabilirea valorii drepturilor în cadrul schemei de plată de bază (a se vedea figura 2):

Figura 2

Modele principale pentru punerea în aplicare a schemei de plată de bază

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

16

În cadrul modelelor de bază, statele membre aveau la dispoziție o gamă variată de opțiuni pentru punerea în aplicare a schemei. Aceste opțiuni dădeau statelor membre posibilitatea de a aplica preferințe naționale în ceea ce privește nivelul la care doreau să pună în aplicare schema (național sau regional), calculul cuantumurilor de referință ale fermierilor și al valorilor drepturilor lor la plată în cadrul schemei, modul prin care să direcționeze mai bine sprijinul către „fermierii activi” și modul de determinare a suprafeței eligibile pentru alocarea drepturilor în cadrul schemei de plată de bază19.

Calculul și alocarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază

17

Statele membre au trebuit să stabilească, în 2015, drepturile la plată în cadrul schemei de plată de bază și să le aloce fermierilor. În plus, statele au trebuit să pună deoparte, într-o rezervă națională, o anumită sumă din bugetul disponibil, în vederea alocării de drepturi la plată pentru tineri fermieri, pentru fermieri care își încep activitatea agricolă sau pentru fermieri aflați în situații specifice20.

18

De regulă, indiferent de modelul de bază ales pentru punerea în aplicare a schemei, numărul drepturilor la plată alocate fermierilor era egal cu numărul hectarelor de teren agricol eligibil pe care le exploatau aceștia în 2015. Valoarea drepturilor depindea de modelul specific pe care statul membru sau regiunea îl alesese pentru punerea în aplicare a schemei. În cazul în care statele membre aplicau deja, în 2015, un model bazat pe rată forfetară pentru schema de plată de bază, toți fermierii dintr-o regiune dată primeau drepturi cu aceeași valoare unitară pe hectar (a se vedea figura 3).

Figura 3

Elementele pentru calcularea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază (modelul bazat pe rată forfetară)

* Din care este exclusă suprafața pentru drepturi la plată din rezerva națională.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

19

În acele state membre care au optat pentru un model de convergență pentru punerea în aplicare a schemei de plată de bază, cu alte cuvinte, statele care nu au aplicat valori uniforme pe hectar în 2015, autoritățile naționale și-au bazat calculele în principiu pe șase elemente (a se vedea figura 4)21:

  • suprafața agricolă eligibilă totală deținută în 2015 de toți „fermierii activi” dintr-un anumit stat membru sau dintr-o anumită regiune;
  • suprafața agricolă eligibilă în 2015 pentru fiecare solicitant în parte;
  • cuantumul de referință aferent anului 2014 pentru fiecare solicitant din 201522;
  • totalul cuantumurilor de referință pentru 2014 pentru toți „fermierii activi” din 2015;
  • plafoanele naționale sau regionale aplicabile în 2015 pentru schema de plată de bază;
  • valoarea-țintă la nivel național sau regional (media națională sau regională) pentru 2019.

Figura 4

Elementele pentru calcularea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază (modelele bazate pe convergență)

* Din care este exclusă suprafața pentru drepturi la plată din rezerva națională.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

20

O caracteristică comună tuturor modelelor bazate pe convergență era aceea că agențiile de plăți din statele membre trebuiau să stabilească cuantumul de referință individual pentru fiecare fermier și trebuiau să trateze schimbările produse între 2014 și 2015 în situația personală a acestuia, precum fuziuni, scindări sau transferuri de terenuri. Pentru a evita complexitatea, statele membre care aplicaseră SPU pe bază regională puteau să mențină drepturile la plată existente în cadrul SPU, care au devenit drepturi în cadrul schemei de plată de bază23.

Rolul Comisiei și al statelor membre în introducerea schemei de plată de bază

21

Comisiei și statelor membre le revine în comun răspunderea pentru gestionarea schemei de plată de bază și a altor scheme de plăți directe. Comisia deține însă responsabilitatea finală pentru execuția bugetului24. Prin urmare, ea a trebuit să se asigure că schema de plată de bază a fost pusă în aplicare în mod corect prin intermediul unor acte delegate adecvate, prin monitorizarea gestionării schemei în statele membre și prin efectuarea de audituri de conformitate cu privire la sistemele de control utilizate pentru administrarea schemei. În cazul în care punerea în aplicare la nivel național nu respectă cadrul juridic al UE, Comisia poate să aplice corecții financiare.

22

Statele membre au calculat drepturile la plată în cadrul schemei de plată de bază și le-au înregistrat într-o bază de date specială. Ele trebuiau, de asemenea, să se asigure că agențiile de plăți acreditate vărsau ulterior către fermieri sumele aferente sprijinului din cadrul acestei scheme. În acest scop, autoritățile naționale aveau obligația de a utiliza Sistemul integrat de administrare și control (IACS) pentru a se asigura că plățile erau corecte și că se preveneau neregulile. Utilizând informații fiabile cu privire la suprafețele agricole și un sistem de verificări încrucișate automate, IACS ar trebui, de asemenea, să ajute fermierii să întocmească declarații corecte și, astfel, să permită identificarea în mod eficient a eventualelor nereguli. În plus, exista obligația ca un organism național independent de certificare să auditeze legalitatea și regularitatea tuturor cheltuielilor UE pe care le debursau agențiile de plăți. În figura 5 sunt ilustrate rolurile Comisiei și ale statelor membre în procesul de punere în aplicare a schemei de plată de bază.

Figura 5

Rolurile Comisiei și ale statelor membre în procesul de punere în aplicare a schemei de plată de bază

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

Sfera și abordarea auditului

23

Auditul a avut drept obiectiv să stabilească dacă, în 2015, Comisia și statele membre au introdus schema de plată de bază în conformitate cu cadrul juridic al UE și cu obiectivele PAC. În acest context, Curtea a examinat, de asemenea, caracteristicile care decurg din concepția acestei scheme ca sistem care oferă fermierilor sprijin decuplat pentru venit. Astfel, Curtea a căutat să răspundă la următoarea întrebare principală de audit:

Schema de plată de bază în favoarea fermierilor – au reușit Comisia și statele membre să o direcționeze pe calea cea bună?

24

Pentru a răspunde la această întrebare, Curtea a verificat dacă:

  • sistemele de control ale statelor membre au atenuat riscul calculării incorecte a drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază;
  • Comisia a sprijinit în mod adecvat statele membre la introducerea plății de bază și a asigurat o supraveghere și un audit suficient al statelor membre;
  • introducerea schemei de plată de bază a condus la o simplificare atât pentru fermieri, cât și pentru autorități și era în concordanță cu obiectivele PAC.
25

Auditul Curții a fost efectuat în perioada septembrie 2016-aprilie 2017 și a inclus:

  • un chestionar transmis tuturor celor 18 state membre care introduseseră schema de plată de bază, cu scopul de a se obține date și informații esențiale cu privire la structura și la punerea în aplicare a schemei. Acolo unde a fost pertinent, rezultatele sondajului au fost utilizate de Curte în raportul său;
  • vizite efectuate la Comisia Europeană – Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală — și în șase state membre [Germania (Saxonia Inferioară), Grecia, Spania, Franța, Italia și Regatul Unit (Anglia și Scoția)], care au fost selectate în funcție de cota care le revenea din bugetul UE disponibil pentru schema de plată de bază și de modelul specific pentru care optaseră în vederea punerii în aplicare a schemei. În cursul acestor vizite, s-au purtat discuții, s-au analizat proceduri și date și s-au examinat diverse documente relevante;
  • auditul unui eșantion de 400 de dosare referitoare la drepturile la plată ale fermierilor pentru anul de cerere 2015. Dosarele au fost selectate parțial în mod aleatoriu, parțial pe baza unei analize a riscurilor, auditul lor urmărind să examineze calculul drepturilor în cadrul schemei de plată de bază și controalele-cheie care erau aplicate.

Curtea a ținut seama, în plus, de rezultatele activităților sale de audit desfășurate în vederea declarației de asigurare pentru exercițiul 2016.

Observații

Sistemele de control din statele membre vizitate au atenuat în mare măsură riscul de erori la calculul și alocarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază, dar opțiunile naționale puteau să cauzeze dificultăți deosebite pentru anumite agenții de plăți

Majoritatea statelor membre au făcut față provocărilor și, în general, plățile efectuate către fermieri în cadrul schemei de plată de bază nu erau afectate de un nivel semnificativ de eroare, …

26

Toate statele membre vizitate au trebuit să facă față unei serii de provocări la punerea în aplicare a schemei de plată de bază. Natura acestora depindea foarte mult de opțiunile pe care ele le aleseseră. În special, statele membre au trebuit:

  • să verifice drepturile solicitanților la sprijin din partea schemei de plată de bază, mai precis, să verifice dacă aceștia fuseseră beneficiari de ajutor direct în 2013 și dacă erau „fermieri activi” în 2015;
  • să stabilească cuantumul de referință individual pentru fiecare fermier, în cazul în care statul membru nu a aplicat o rată forfetară pe hectar;
  • să determine suprafața agricolă eligibilă a fiecărui fermier în 2015, pe baza celor mai recente informații existente în Sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) și a controalelor la fața locului. Acest proces putea necesita, de asemenea, identificarea terenurilor care nu erau eligibile înainte de introducerea schemei de plată de bază;
  • să stabilească valoarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază pentru anii 2015-2019, după finalizarea tuturor verificărilor și a calculelor;
  • să informeze fermierii în cauză până la sfârșitul anului 2015 sau, în cazul în care autoritățile naționale nu dispuneau decât de date provizorii, până la 1 aprilie 2016;
  • să efectueze, până la 30 iunie 2016, plata sprijinului din cadrul schemei de plată de bază și din cadrul altor scheme de sprijin direct.
27

Majoritatea statelor membre au făcut față acestor provocări și și-au terminat calculele în termenele legale sau foarte aproape de acestea. Cu toate acestea, în cazul Spaniei, al Franței, al Italiei, al țărilor de Jos, al Austriei, al Suediei și al Regatului Unit (Scoția), care nu au reușit să efectueze plățile finale către toți fermierii în termenul legal prevăzut pentru 30 iunie 2016, Comisia a autorizat efectuarea plăților fără reduceri până la 15 octombrie 201625.

28

Pe baza datelor disponibile, în ansamblul UE, plățile bazate pe drepturi în cadrul schemei de plată de bază nu au fost, în general, afectate de un nivel semnificativ de eroare26. Cu toate acestea, erori de calcul riscau să afecteze plățile efectuate către fermierii individuali și să reducă fiabilitatea bazelor de date în care sunt înregistrate drepturile la plată în cadrul schemei, după cum se explică în continuare.

… dar, în unele cazuri, valorile drepturilor în cadrul schemei de plată de bază erau inexacte, erau calculate doar cu titlu provizoriu sau erau bazate pe estimări…

29

Curtea a constatat că, în marea majoritate a cazurilor, statele membre (sau regiunile) aplicaseră în mod corect regulile generale de calcul și, cu excepția Italiei și a unei regiuni din Germania (Mecklenburg-Pomerania de Vest), respectaseră plafoanele naționale sau regionale aplicabile. Cu toate acestea, în unele cazuri, Curtea a constatat că valorile drepturilor în cadrul schemei de plată de bază erau inexacte, erau calculate doar cu titlu provizoriu sau erau bazate pe estimări, fapt care a afectat repartizarea plăților între diferiții fermieri:

  1. În Regatul Unit (Scoția), autoritățile nu aplicaseră în mod corect regulile de calcul pentru determinarea valorilor-țintă forfetare pentru 2019 și nici ajustările bugetare anuale care trebuiau realizate până în anul respectiv. În Țările de Jos, autoritățile au calculat o valoare de convergență incorectă pentru ajustarea drepturilor la plată în vederea aplicării unei rate forfetare în 2019. Aceste neajunsuri nu au afectat însă cuantumul total al plăților în Scoția și în Țările de Jos, ci au avut doar un impact redus asupra repartizării plăților între fermieri.
  2. Franța și Regatul Unit (Anglia și Scoția) au utilizat date provizorii sau estimări, întrucât au întâmpinat dificultăți deosebite la calcularea în timp util a valorilor definitive ale drepturilor în cadrul schemei de plată de bază. Acest lucru a avut un impact asupra exactității valorilor drepturilor la plată, deoarece modificările de la nivelul unui element din calcul (cum ar fi suprafața eligibilă totală) determinau potențiale modificări la nivelul altor elemente (precum valoarea drepturilor la plată) și puteau avea repercusiuni asupra calculului în vederea convergenței. O altă implicație era, de asemenea, faptul că fermierii nu cunoșteau valoarea definitivă a drepturilor lor în cadrul schemei de plată de bază atunci când depuneau cererea de ajutor pentru anul de cerere următor. În continuare sunt descrise unele dintre diferitele probleme întâmpinate.
    1. În Franța, agenția de plăți nu terminase încă de calculat, până în mai 2017, valoarea definitivă a drepturilor în cadrul schemei de plată de bază pentru 2015 și nu le alocase încă oficial fermierilor. Această întârziere se explică prin introducerea tardivă a unui nou sistem de identificare a parcelelor, prin dificultățile întâmpinate la identificarea suprafețelor neagricole și prin întârzierile semnificative înregistrate în realizarea controalelor la fața locului în 2015, controale pe care autoritățile franceze le-au finalizat abia în decembrie 201627.
    2. Regatul Unit (Anglia și Scoția) a înregistrat întârzieri semnificative la calcularea valorilor drepturilor la plată, deoarece, în Anglia, care optase pentru menținerea drepturilor anterioare din cadrul SPU, nu au fost disponibile la timp date complete privind acoperirea terenurilor. În consecință, autoritățile s-au văzut nevoite să estimeze suprafața eligibilă finală, care era însă un element crucial pentru calcularea cu exactitate a valorilor drepturilor la plată. În plus, un nou sistem informatic pentru prelucrarea cererilor de ajutor nu a funcționat la fel de bine cum se prevăzuse, astfel încât agenția de plăți a fost obligată să revină la cererile depuse pe hârtie. Acest lucru a cauzat dificultăți serioase în ceea ce privește ajustarea drepturilor din cadrul schemei în funcție de suprafețele eligibile și în ceea ce privește respectarea termenului de efectuare a plăților28. În Scoția, autoritățile au întâmpinat, de asemenea, dificultăți în ceea ce privește prelucrarea tuturor cererilor de ajutor în timp util, în parte din cauza unor întârzieri la identificarea pajiștilor permanente eligibile. Pentru a respecta termenele stabilite pentru plata sprijinului, autoritățile au realizat doar calcule cu titlu ilustrativ ale valorilor drepturilor la plată și, până în mai 2017, nu stabiliseră încă valorile finale29.

… și unele agenții de plăți vizitate s-au confruntat cu dificultăți deosebite

30

Agențiile de plăți au trebuit să instituie controale-cheie eficace pentru a se asigura că numărul și valoarea drepturilor la plată alocate fermierilor în cadrul schemei de plată de bază erau exacte. Acest lucru a presupus verificarea încrucișată a eligibilității suprafețelor declarate de fermieri în cererile lor de ajutor în raport cu datele din sistemul LPIS30 și cu datele de referință istorice, precum și verificarea autenticității documentelor justificative furnizate de fermieri și examinarea calculului drepturilor la plată din cadrul schemei. La punctele care urmează sunt descrise unele dintre diferitele probleme întâmpinate în statele membre vizitate.

31

În Italia, responsabilitatea pentru calculul drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază și pentru alocarea lor către fermieri revenea unui organism central de coordonare care se afla în afara cadrului de control intern al agențiilor de plăți din Italia. Acest organism nu finalizase toate controalele referitoare la eligibilitatea fermierilor și existau încă incertitudini cu privire la eligibilitatea unei părți importante din pajiștile permanente. Aceasta a avut drept rezultat repetarea unei părți a procesului, întrucât același organism de coordonare a trebuit să recalculeze valorile a aproximativ o treime din drepturile la plată din cadrul schemei după alocarea lor inițială. În cele din urmă, valoarea lor totală depășea plafonul bugetar național. Conform legislației UE, aceasta ar fi necesitat o ajustare suplimentară a valorii tuturor drepturilor la plată din Italia. Impactul asupra plăților către fermieri va fi probabil redus per ansamblu, dar ar putea să fie mai semnificativ la nivelul individual al fiecărui fermier. Recalculările erau încă în curs în luna aprilie 2017 și au afectat și valorile drepturilor la plată și plățile ulterioare de ajutor din anii următori31.

32

Un alt factor esențial pentru stabilirea corectă a drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază îl constituie disponibilitatea în LPIS a unor informații fiabile cu privire la suprafața eligibilă reală a parcelelor declarate. În două dintre cele șase state membre vizitate, Curtea a constatat că informațiile din LPIS erau în general actualizate. În Franța, Italia și Regatul Unit, aceste informații erau în curs de a fi actualizate, în mare parte în paralel cu calculul drepturilor la plată32. Agenția de plăți din Grecia, care depusese eforturi majore de-a lungul mai multor ani pentru a identifica în mod corect pajiștile permanente, nu dispunea de fondurile necesare de la bugetul național pentru a actualiza întreaga bază de date LPIS cu cele mai recente informații disponibile. Astfel, în 2015, autoritățile au trebuit să efectueze calculul drepturilor la plată pe baza unor imagini care datau din 2008 pentru mai mult de jumătate din teritoriul în cauză33.

33

Aproximativ 90 % din suprafața totală a pajiștilor permanente din Grecia și peste 25 % din suprafața agricolă a acestei țări constituie terenuri publice. Pentru acest tip de terenuri, autoritățile elene au calculat drepturile în cadrul schemei de plată de bază pe baza mediei regionale a numărului de animale pe hectar și pe baza numărului de animale care fuseseră declarate de fiecare fermier în cererea de ajutor34. Lipsa de fiabilitate a informațiilor din registrul animalelor a făcut însă mai dificilă calcularea cu exactitate a numărului de drepturi alocate fiecărui fermier35.

Comisia a oferit un sprijin adecvat pentru introducerea schemei de plată de bază, dar ar fi putut fi mai exigentă cu organismele de certificare

Per ansamblu, Comisia a supravegheat în mod corespunzător procesul de punere în aplicare și a furnizat orientări detaliate, …

34

Gama largă de opțiuni la dispoziția statelor membre care a fost avută în vedere de legislația UE a sporit complexitatea prevederilor, fapt care antrenează riscul de interpretări eronate și de ambiguitate. Comisia a reușit să furnizeze dispoziții de punere în aplicare la timp36. Cu toate acestea, statele membre au avut nevoie de orientări suplimentare din partea Comisiei cu privire la modelul lor specific de punere în aplicare. Prin urmare, începând din 2014, Comisia a elaborat peste 400 de note de orientare în atenția statelor membre și a organizat reuniuni bilaterale cu autoritățile naționale în vederea asigurării unui proces fluid de punere în aplicare a schemei de plată de bază și a altor scheme de sprijin direct din partea UE. În pofida clarificărilor oferite, statele membre nu au interpretat întotdeauna în mod consecvent regulile specifice de calcul.

… dar statele membre nu au furnizat toate informațiile de monitorizare

35

Întrucât Comisia este responsabilă de monitorizarea schemei, toate statele membre care aplică schema de plată de bază trebuiau să o informeze cu privire la opțiunile pe care le-au ales, lucru care i-a permis Comisiei să efectueze o analiză aprofundată a respectării de către state a cadrului juridic al UE și să întreprindă acțiuni de urmărire a punerii în aplicare. Cu toate acestea, în mai 2017, Comisia încă nu dispunea de unele informații esențiale, cum ar fi valoarea totală a drepturilor la plată alocate în cadrul schemei în 2015 fermierilor din Franța și din Italia, drepturi care, cumulat, reprezentau 31 % din bugetul disponibil. Lipsa acestor informații a făcut mai dificilă monitorizarea schemei. În baza legislației UE, Comisia nu avea dreptul să reducă plățile către statele membre dacă acestea nu furnizau la timp anumite informații statistice privind schema de plată de bază.

Per ansamblu, auditurile efectuate de Comisie au permis obținerea unor rezultate bune, …

36

Comisia lansase în timp util auditul privind punerea în aplicare a schemei de plată de bază în statele membre, lucru care a permis obținerea unor rezultate bune, deși, din cauza unei lipse de resurse, nu a reușit să efectueze toate auditurile la fața locului așa cum erau prevăzute. Având în vedere programarea într-o fază timpurie a majorității vizitelor, Comisia nu a fost în măsură să evalueze calitatea examinărilor realizate de organismele de certificare cu privire la calculul drepturilor la plată în cadrul schemei.

37

Activitățile de audit ale Comisiei s-au axat în principal pe examinarea unor eșantioane de operațiuni și pe eligibilitatea suprafețelor declarate. S-a pus mai puțin accentul pe validarea calculelor generale, pe controalele interne aplicate și pe existența, în statele membre, a unor sisteme care să permită o monitorizare atentă a procesului de gestionare a drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază, proces care include calcularea și respectarea plafoanelor aplicabile și administrarea rezervei naționale, inclusiv procedurile de anulare a drepturilor la plată în cadrul schemei.

… dar Comisia ar fi putut să fie mai exigentă cu organismele de certificare

38

Toate cheltuielile UE pe care le debursează agențiile de plăți din statele membre fac obiectul unui audit anual de certificare desfășurat de către un organism independent din punct de vedere organizațional. Aceste organisme de audit ar trebui să furnizeze o opinie, elaborată în conformitate cu standarde de audit acceptate la nivel internațional, privind exhaustivitatea, exactitatea și veridicitatea conturilor anuale ale agențiilor de plăți, buna funcționare a sistemului de control intern al acestora și legalitatea și regularitatea cheltuielilor a căror rambursare a fost solicitată Comisiei37. Întrucât valoarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază constituie un element esențial pentru calculul sumelor debursate către fermieri, verificarea de către organismele de certificare a calculului drepturilor la plată prezenta o importanță deosebită. Având în vedere că procesul de convergență este în curs de desfășurare și că pot deveni necesare eventuale ajustări ale valorilor drepturilor la plată, această verificare are relevanță și pentru exercițiile financiare ulterioare.

39

În orientările pe care le-a elaborat în atenția organismelor de certificare, Comisia a specificat că verificările acestora ar trebui să includă „o evaluare a procedurilor instituite pentru a se asigura alocarea corectă a drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază” și a invitat aceste organisme să exprime o opinie prin care să precizeze dacă agențiile de plăți instituiseră sau nu un sistem adecvat de identificare și de înregistrare a drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază și dacă aplicaseră sau nu controale adecvate la momentul instituirii schemei. Orientările Comisiei prevedeau realizarea de teste ale conformității pentru un număr de zece operațiuni, dar nu explicau ce verificări trebuiau să facă organismele de certificare cu privire la exactitatea acestor calcule.

40

În statele membre vizitate de Curte, organismele de certificare interpretaseră orientările Comisiei în diferite moduri, iar numărul de operațiuni pe care îl recomandase Comisia în vederea testării conformității era prea scăzut pentru a se putea formula concluzii generale valabile cu privire la exactitatea calculului drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază.

41

Orientările Comisiei nu precizau care trebuia să fie rolul organismelor de certificare în cazul în care calculele drepturilor la plată în cadrul schemei implicau alte organisme decât agențiile de plăți. Astfel,

  • în Germania (Saxonia Inferioară), corectitudinea acestui calcul nu a făcut obiectul niciunei examinări de către un organism de certificare, deoarece calculul fusese efectuat de către un organism central de coordonare care nu aveau obligația de a face obiectul unui audit de certificare;
  • în Italia, organismul de certificare a menționat pur și simplu faptul că, la data redactării raportului său, organismul de coordonare nu finalizase calculul drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază;
  • în Franța, organismul de certificare a confirmat faptul că agenția de plăți nu aplicase în mod corect metoda de calcul stabilită de Ministerul Agriculturii, dar a indicat că datele nu erau încă definitive și că anumite calcule nu fuseseră examinate.

Anumite reguli de calcul și opțiuni alese de statele membre aveau potențialul de a spori complexitatea, de a antrena creșterea sarcinii administrative pentru autoritățile naționale și de a permite fermierilor să realizeze profituri neașteptate

Anumite reguli pentru stabilirea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază impuneau realizarea unor calcule complexe

42

Unul dintre obiectivele principale și una dintre cerințele-cheie ale reformei PAC din 2013 era reducerea sarcinii administrative, iar Comisia și statele membre trebuiau să ia în considerare acest obiectiv atunci când conturau dispozițiile relevante privind schemele de sprijin direct38.

43

Modelul ales pentru calculul drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază a avut un impact semnificativ asupra complexității căreia au trebuit să îi facă față autoritățile naționale. Modelul bazat pe rată forfetară aplicat în Germania, în Franța (Corsica), în Malta și în Regatul Unit (Anglia) promitea calcule simple pentru valoarea și numărul drepturilor la plată, însă nu aceeași a fost situația în cazul modelelor bazate pe convergență aplicate în alte state membre sau regiuni, ca urmare a regulilor de calcul specifice și detaliate aferente acestor modele, pe care statele membre le-au completat frecvent cu alte dispoziții de punere în aplicare regionale sau naționale. Acest lucru nu numai că putea antrena erori de calcul, ci și impunea agențiilor de plăți depunerea unor eforturi suplimentare substanțiale39.

Opțiunile alese de unele state membre puteau genera o sarcină semnificativă pentru administrațiile naționale, …

44

Statele membre aveau posibilitatea, pe baza unor criterii obiective, de a opera o diferențiere suplimentară la nivelul teritoriului lor și de a aplica schema de plată de bază la nivel regional. Printre aceste criterii se numărau structura instituțională (de exemplu, Germania), potențialul agricol regional (de exemplu, Anglia și Scoția în Regatul Unit) sau caracteristicile agronomice (de exemplu, Grecia și Spania).

45

În acest context, Spania a introdus 50 de regiuni noi pentru schema de plată de bază, regiuni pe care autoritățile naționale le-au definit pe baza caracteristicilor agronomice și a destinației terenurilor în 2013. Aceste regiuni se întindeau pe teritoriul a aproximativ 316 comarcas agrarias, ceea ce înseamnă că terenurile care aparțin unei anumite regiuni definite în scopul schemei de plată de bază s-ar putea regăsi în mai multe comarcas și în mai multe comunități autonome din Spania continentală. Cu toate acestea, în numeroase regiuni, diferențele dintre valorile unitare medii ale drepturilor în cadrul schemei erau doar neglijabile. Cu toate că era în conformitate cu cadrul juridic al UE, această regionalizare a sporit complexitatea gestionării terenurilor. Fermierii nu își puteau utiliza drepturile decât în regiunea în care acestea fuseseră inițial alocate, această situație putând apărea chiar și în cazul unor parcele agricole individuale din același sat (a se vedea figura 6).

Figura 6

Punere în aplicare complexă la nivel regional a schemei de plată de bază în Spania

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor comunicate de autoritățile spaniole (FEGA).

Spre deosebire de Spania, Grecia a utilizat un model mult mai puțin complex, care era bazat pe caracteristici agricole și acoperea numai trei regiuni.

46

Dificultățile în calea unei puneri în aplicare optime a schemei de plată de bază erau legate nu numai de modelul ales de către statul membru pentru schemă, ci și de opțiunile avute în vedere de legislația UE pentru definirea suprafețelor eligibile. Aceste opțiuni erau preconizate să îmbunătățească direcționarea sprijinului, dar puteau întârzia considerabil calculul drepturilor în cadrul schemei și puteau afecta exactitatea valorii acestora (a se vedea caseta 1).

Caseta 1

Opțiuni alese de statele membre care au contribuit la întârzieri semnificative în punerea în aplicare a schemei de plată de bază

De regulă, toate suprafețele ocupate de teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente sunt eligibile pentru schema de plată de bază. În plus, pentru a se proteja anumite elemente de peisaj, cum ar fi garduri vii, iazuri, șanțuri și arbori în aliniament, în pâlc sau izolați, margini ale câmpurilor sau terase, statele membre puteau decide că și acestea erau eligibile pentru alocarea de drepturi la plată în cadrul schemei de plată de bază. Cu toate acestea, conform normelor privind plata pentru înverzire, statele membre puteau stabili alte elemente de peisaj ca fiind „zone de interes ecologic”, acestea nefiind eligibile pentru a beneficia de schema de plată de bază. În cazul în care un stat membru lua o astfel de decizie, toate elementele de peisaj trebuiau să fie verificate și înregistrate în sistemul național LPIS. Franța a optat pentru un cadru conform căruia autoritățile franceze au trebuit să efectueze o actualizare majoră a sistemului lor LPIS și să înregistreze și să controleze în acest sens aproximativ 45 de milioane de astfel de elemente de peisaj, pentru a stabili dacă acestea erau eligibile atât pentru schema de plată de bază, cât și pentru plata pentru înverzire, dacă erau eligibile exclusiv pentru plata pentru înverzire sau dacă nu erau deloc eligibile. În cazurile în care fermierii declaraseră parcele care conțineau și elemente neeligibile, acestea au trebuit să fie verificate manual și, adesea, a fost necesar să se contacteze fermierii pentru a se clarifica problema, chiar dacă cuantumurile în cauză aferente sprijinului erau foarte mici. Aceasta a contribuit în mare măsură la întârzierile înregistrate la calculul drepturilor în cadrul schemei de plată de bază și la plata sprijinului în Franța.

În Italia, în cazul unei părți semnificative din pajiștile permanente40, nivelul minim de activitate agricolă necesar pentru eligibilitate varia în funcție de amplasamentul parcelelor și se aplicau numeroase excepții la nivel regional. Autoritățile italiene trebuiau să identifice toate parcelele cărora li se aplicau condițiile specifice prin intermediul codurilor lor de referință din registrul cadastral și, ulterior, trebuiau să le verifice încrucișat cu cererile de ajutor depuse de fermieri. Acest proces era încă în curs de desfășurare la sfârșitul auditului Curții, iar autoritățile italiene nu au fost în măsură să precizeze când aveau să își finalizeze activitatea. Această abordare detaliată a sporit complexitatea și a antrenat o întârziere semnificativă la calculul drepturilor la plată și la efectuarea plăților de sprijin.

… iar unii fermieri au putut realiza profituri neașteptate prin reducerea semnificativă a dimensiunii exploatației lor

47

În cazul statelor membre care au aplicat o abordare bazată pe convergență pentru schema de plată de bază41, introducerea acesteia a antrenat un risc specific de supracompensare a fermierilor care își reduseseră în mod semnificativ numărul hectarelor exploatate între anul de referință (2014) și 2015. Acest lucru a făcut posibilă concentrarea pe o suprafață mai restrânsă a cuantumului de referință care fusese stabilit pe baza unei suprafețe mai mari, permițând astfel fermierilor să realizeze profituri neașteptate.

48

Statele membre aveau posibilitatea de a recupera acest profit neașteptat42. Această opțiune a fost utilizată de șapte state membre dintre cele 13 în care ea era aplicabilă43. Opțiunea respectivă le-a permis statelor să realoce aceste fonduri într-un mod mai eficace, de exemplu alocând tinerilor fermieri drepturi în cadrul schemei de plată de bază. Cu toate acestea, în Italia, autoritățile nu au identificat în mod corespunzător toți fermierii care realizaseră profituri neașteptate sau, în alte cazuri, au aplicat incorect normele în vigoare. În Franța, autoritățile au decis, într-o primă etapă, să aplice clauza referitoare la profiturile neașteptate, dar nu au reușit să facă acest lucru în practică (a se vedea caseta 2)44.

Caseta 2

Exemple de profituri neașteptate determinate de reducerea dimensiunii exploatațiilor

Profiturile neașteptate puteau fi considerabile în unele cazuri. În Spania, autoritățile au recuperat de la peste 7 000 de fermieri cuantumuri de referință a căror valoare totală depășea 75 de milioane de euro, fonduri pe care le-au putut utiliza pentru a aloca drepturi fermierilor care își începeau activitatea. Această sumă reprezintă aproximativ 3 % din sprijinul din cadrul schemei de plată de bază care a fost debursat în Spania.

Întrucât Franța nu a aplicat clauza referitoare la profiturile neașteptate, nu se poate cunoaște nivelul total al acestor profituri realizate efectiv de fermieri. Curtea a identificat însă cazuri în care anumiți fermieri, care primiseră plăți directe în 2014, și-au transferat în 2015 aproape toate terenurile altor fermieri, inclusiv unor membri ai familiei lor. În cazuri extreme, fermierii respectivi au păstrat doar o mică parcelă de teren, uneori de numai 0,01 ha, pentru care li s-a permis să acumuleze întregul cuantum de referință, fapt care s-a tradus în valori ale drepturilor în cadrul schemei de plată de bază de până la 9 000 de euro sau chiar mai mari. Acest lucru era posibil din punct de vedere legal, deoarece Franța, spre deosebire de alte state membre, nu stabilise o suprafață minimă de teren pe care trebuiau să o aibă la dispoziție fermierii pentru a solicita drepturi în cadrul schemei de plată de bază45. Persoanele sau întreprinderile cărora li s-au transferat terenurile în cauză au putut primi drepturi la plată din rezerva națională în calitate de noi fermieri.

Noile norme vizau o mai bună direcționare a sprijinului, dar erau doar parțial eficace

Noile norme au introdus cerințe privind realizarea unor verificări specifice legate de anumite categorii de solicitanți de ajutor…

49

Reforma PAC din 2013 viza o mai bună direcționare a sprijinului direct din partea UE către adevărații fermieri și a introdus conceptul de „fermier activ”46. Acesta prevedea cerințe de eligibilitate suplimentare obligatorii pentru două categorii de solicitanți de ajutor: persoanele care exploatau în principal terenuri menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare47 și persoanele ale căror activități economice erau trecute pe o așa-numită „listă negativă” (care le excludea). Persoanele din ultima categorie puteau fi readmise cu condiția să poată demonstra că activitățile lor agricole nu erau neglijabile.

50

Noile norme permiteau statelor membre să îi scutească de obligativitatea oricăror controale pe solicitanții ale căror plăți directe anuale se ridicau la maximum 5 000 de euro sau să își stabilească propriile criterii alternative pe baza cărora solicitanții puteau fi readmiși pentru a beneficia de sprijin direct din partea UE. 11 dintre cele 18 state membre au aplicat pragul maxim de 5 000 de euro pe integralitatea teritoriului lor sau pe o parte a acestuia48. De asemenea, statele membre aveau dreptul, în general, să nu verse sprijinul persoanelor ale căror activități agricole reprezentau numai o parte neglijabilă din ansamblul activităților lor economice sau al căror obiect principal de activitate nu consta în desfășurarea de activități agricole.

51

Întrucât schema de plată de bază este decuplată de producția agricolă, nu era posibil să se impună cerința ca fermierii să obțină un venit din agricultură pentru a fi eligibili pentru sprijin. În principiu, beneficiarii aveau dreptul să externalizeze către terți toate activitățile agricole realizate pe terenurile lor, fără să își piardă statutul de „fermieri activi”. Cu toate acestea, fermierii trebuie să aibă putere de decizie în legătură cu activitățile agricole pe terenul declarat, să se bucure de beneficiile care decurg din aceste activități și să își asume riscurile financiare conexe.

… și unele state membre au obținut rezultate bune, …

52

Curtea a constatat că, bazându-se pe date administrative precum registre ale comerțului sau registre fiscale, Spania și Italia au obținut rezultate bune în ceea ce privește identificarea solicitanților care nu desfășurau activități agricole sau ale căror activități agricole erau doar neglijabile49. Țările de Jos au comunicat Curții că autoritățile naționale au exclus circa 4 % din solicitanți, deoarece activitatea lor principală sau obiectul de activitate al întreprinderii nu erau orientate către o activitate agricolă, astfel încât aceasta din urmă nu putea fi trecută în registrul oficial al comerțului.

53

Cu toate acestea, deși, în general, toate statele membre vizitate au cerut solicitanților să declare dacă desfășurau activități care se regăseau pe lista activităților excluse, ele au întâmpinat dificultăți în a identifica în mod corespunzător solicitanții pentru care trebuiau să verifice statutul de „fermier activ”, deoarece fie formularul de cerere nu era suficient de clar, fie, în anumite cazuri, autoritățile nu au investigat în măsură suficientă eventualele cazuri de eludare a normelor.

… dar punerea în aplicare a fost doar parțial eficace și a generat o sarcină administrativă semnificativă…

54

În funcție de opțiunile alese la nivel național, puteau exista variații semnificative în ceea ce privește numărul solicitanților care făceau obiectul unor controale cu privire la importanța activităților lor agricole: în unele cazuri, majoritatea solicitanților dintr-un stat membru sau dintr-o regiune se situau sub pragurile aplicabile, și, în cea mai mare parte a cazurilor, statele membre hotărâseră să nu extindă „lista negativă”. Solicitanții care figurau pe „lista negativă” și se situau peste prag puteau aduce dovezi care să ateste că (i) plățile directe care le-au fost acordate au reprezentat cel puțin 5 % din veniturile lor din activități neagricole în exercițiul fiscal cel mai recent, că (ii) obiectul lor principal de activitate era agricultura sau că (iii) activitățile lor agricole nu erau neglijabile. Pentru această din urmă opțiune, statele membre dispuneau, și în acest caz, de o marjă mare de apreciere la definirea criteriilor. Unele state membre au utilizat criterii precum ponderea în venitul total a veniturilor din activități neagricole, în timp ce Germania și Regatul Unit (cu excepția Scoției) au acceptat ca „fermieri activi” și solicitanți care au declarat că desfășurau activități ce se regăseau pe „lista negativă”, dacă numărul lor de hectare eligibile depășea un număr apropiat de media națională sau regională. Aceasta putea crea situații în care solicitanți care desfășurau activități menționate pe „lista negativă” erau excluși dacă aveau mai puțin teren decât acest prag, în timp ce solicitanții care aveau hectare peste prag puteau fi admiși indiferent dacă activitățile lor agricole erau neglijabile sau nu.

55

În fine, în cea mai mare parte a statelor membre vizitate, autoritățile au exclus doar un număr foarte mic de persoane, întrucât majoritatea persoanelor care intrau sub incidența „listei negative” îndeplineau una dintre opțiunile care permiteau readmiterea lor. De exemplu, în Germania, autoritățile efectuaseră inițial o verificare aprofundată a aproximativ 1 000 de solicitanți care declaraseră că desfășurau activități înscrise pe „lista negativă”, ceea ce a antrenat o sarcină administrativă semnificativă, dar nu s-a concretizat decât în excluderea a 26 de solicitanți de la accesul la schema de plată de bază.

… și putea antrena un tratament diferit al unor solicitanți aflați în situații similare

56

Nu în cele din urmă, criteriile adoptate de statele membre puteau conduce la un tratament diferit al unor solicitanți aflați în situații comparabile, întrucât autoritățile naționale au interpretat legislația UE în mod diferit sau nu au extins „lista negativă” pentru a include entități implicate în mod obișnuit în gestionarea de terenuri, dar ale căror activități agricole erau neglijabile sau al căror obiect principal de activitate nu consta în activități agricole (a se vedea caseta 3).

Caseta 3

Exemple de tratament diferit aplicat unor situații comparabile

În Germania, autoritățile au adoptat poziția potrivit căreia cluburile de călărie sau școlile de echitație trebuiau să își dovedească statutul de „fermier activ” numai în cazul în care dispuneau de instalații sportive permanente, cum ar fi un manej pentru dresarea sau antrenarea cailor. În Franța, autoritățile au considerat că cluburile de călărie și alte activități similare se încadrau în categoria activităților sportive și recreative, ceea ce înseamnă că toți solicitanții identificați ca având astfel de activități au fost verificați pentru a se stabili statutul lor de fermier activ. Aceste verificări au avut drept rezultat excluderea de la plăți directe a aproximativ 700 de solicitanți.

Autoritățile din Italia au decis să includă entități publice pe „lista negativă”, cu anumite excepții. Prin urmare, municipalitățile și autoritățile silvice erau în principiu excluse de la alocarea de drepturi în cadrul schemei de plată de bază. Germania și Regatul Unit (Anglia) nu au extins „lista negativă” pentru a include astfel de entități. În consecință, municipalitățile și autoritățile silvice care aveau un rol în întreținerea de terenuri publice erau, în principiu, eligibile pentru a li se aloca drepturi în cadrul schemei de plată de bază.

Începând cu 2018, statele membre pot decide să simplifice criteriile sau să înceteze aplicarea „listei negative”

57

În cadrul procesului de revizuire a normelor financiare aplicabile bugetului general al UE, Comisia a propus să se permită statelor membre o mai mare libertate la aplicarea definiției de „fermier activ”, astfel încât să se diminueze considerabil sarcina creată de sistem, fie prin reducerea numărului de criterii aflate la dispoziția solicitanților pentru a demonstra statutul de „fermier activ”, fie prin încetarea aplicării dispozițiilor50. Această din urmă propunere era justificată de existența unor preocupări legate de faptul că dificultățile și costurile administrative ale punerii în aplicare a clauzei privind fermierii activi depășeau avantajul care consta în excluderea unui număr foarte limitat de beneficiari inactivi din schemele de sprijin direct. În octombrie 2017, Consiliul și Parlamentul au convenit că, din 2018, statele membre puteau decide dacă urmau să reducă criteriile prin care solicitanții pot demonstra statutul de „fermier activ”, ceea ce lasă solicitanților mai puține opțiuni pentru readmitere, sau dacă urmau să înceteze aplicarea „listei negative”51.

Noile norme extindeau categoriile de teren pentru care se poate acorda sprijin…

58

Fermierilor li se puteau atribui drepturi la plată în cadrul schemei de plată de bază și li se putea plăti sprijinul din partea acesteia sau un alt sprijin direct bazat pe suprafață cu condiția să aibă la dispoziție un teren agricol eligibil. Statele membre puteau să extindă eligibilitatea și la pajiștile permanente care nu erau acoperite în mod predominant cu iarbă și alte plante furajere erbacee. În practică, această posibilitate viza landele sau suprafețele împădurite din regiunile în care utilizarea unor astfel de terenuri făcea parte din practicile ancorate în obiceiurile locului52. În cadrul schemei anterioare de plată unică, eligibilitatea pentru sprijin a unor astfel de terenuri nu fusese suficient de clară53.

… și au dat statelor membre posibilitatea de a lua măsuri pentru reducerea riscului cererilor speculative, …

59

Curtea a remarcat în trecut că, în cadrul SPU, investitorii aveau posibilitatea de a dobândi drepturi la plată cu o valoare ridicată și de a le declara împreună cu terenuri cu o valoare redusă care necesitau doar activități minime de întreținere sau care nu necesitau deloc întreținere54. S-a ajuns astfel la situația în care s-a plătit sprijin pentru venit din partea UE unor persoane care nu erau implicate în agricultură. Curtea a identificat unele state membre care au luat măsuri în cadrul schemei de plată de bază ce au remediat parțial această situație sau ce vizau să reducă riscul cererilor speculative (a se vedea caseta 4).

Caseta 4

Reducerea cu eficacitate a efectelor secundare ale decuplării sprijinului direct

În Regatul Unit (Scoția), autoritățile au decis să aplice regionalizarea schemei de plată de bază pentru a îmbunătăți direcționarea sprijinului către fermierii din zonele cu un potențial agricol mai ridicat sau către cei care își utilizează în mod activ terenurile. Autoritățile au decis să definească anumite regiuni care cuprindeau terenurile cele mai marginale („pășuni sărace”). În statele membre care au optat pentru regionalizarea schemei (de exemplu, Regatul Unit pentru Scoția), drepturile la plată pot să fie transferate sau activate doar în cadrul aceleiași regiuni. Aceasta face imposibil transferul de drepturi la plată cu valoare mai ridicată din alte regiuni pentru acest tip de teren. Până în 2019, toate drepturile la plată din aceste regiuni în cadrul schemei de plată de bază vor fi ajustate în direcția unei valori foarte scăzute pe hectar, care reflectă mai bine potențialul agricol scăzut al acestor terenuri. Fermierii care își utilizează în mod activ terenurile pentru producție pot beneficia de o măsură nou introdusă de sprijin specială pentru ovine, care vizează să reducă riscul de abandonare a terenurilor și o eventuală scădere a producției. Cu toate că, în 2015, anumiți investitori au primit în continuare cuantumuri semnificative de sprijin, măsurile adoptate vor îmbunătăți treptat direcționarea sprijinului până în 2019.

În Spania, existau suprafețe mari de pajiști permanente care nu au fost utilizate timp de mai mulți ani. Apărea astfel riscul ca unii solicitanți să declare aceste terenuri numai cu scopul de a primi drepturi în cadrul schemei de plată de bază, chiar dacă nu desfășuraseră activități agricole pe acestea. Autoritățile spaniole au decis să aloce drepturi în cadrul schemei de plată de bază în funcție de terenurile declarate în mai 2013 (și anume, înainte ca fermierii să fi avut ocazia să se familiarizeze cu reforma din 2013 a PAC adoptată în decembrie 2013), dacă suprafața acestor terenuri era mai mică decât suprafața declarată în 2015. În plus, autoritățile au acceptat cereri de ajutor pentru acest tip de terenuri doar dacă fermierii furnizau dovezi că le utilizau efectiv în scopul unor activități agricole și, în cazurile în care existau dubii, au inițiat controale la fața locului.

… dar au creat, de asemenea, probleme dificile legate de punerea în aplicare

60

În conformitate cu legislația UE, un teren este în general eligibil doar în cazul în care fermierii îl utilizează pentru o activitate agricolă55. Această dispoziție permite evitarea abandonării terenurilor și prevenirea deteriorării habitatelor. Curtea a constatat că majoritatea statelor membre definiseră în acest sens o activitate anuală minimă periodică, precum pășunatul sau cositul, care făcea posibilă menținerea potențialului agricol al terenului sau prevenirea deteriorării habitatelor. De asemenea, statele membre puteau specifica care erau caracteristicile unei suprafețe agricole, care, dacă erau îndeplinite, permiteau considerarea terenului ca fiind utilizat pentru o activitate agricolă56. Statele membre care au ales această opțiune au întâmpinat însă dificultăți la definirea unor astfel de caracteristici: de exemplu, Franța și Regatul Unit (Anglia) au definit caracteristici în termeni generali, de exemplu: „terenul nu este acoperit de tufăriș des” (Anglia) sau „nu predomină vegetația nedorită (buruieni)” (Franța). Aceste formulări creează incertitudini pentru fermieri cu privire la eligibilitatea terenurilor lor și pot antrena alocarea de drepturi la plată în cadrul schemei de plată de bază pentru suprafețe abandonate.

61

În plus, suprafețele situate în regiuni cu condiții climatice speciale sau cu o calitate proastă a solului pot să nu necesite desfășurarea unor activități periodice specifice pentru a le menține potențialul agricol. Noile norme prevedeau că astfel de suprafețe „menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare” erau eligibile numai dacă fermierii desfășurau o anumită activitate minimă pe acestea57.

62

Statele membre aveau libertatea de a decide dacă pe teritoriul lor existau „suprafețe menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare”. De exemplu, Franța și Italia definiseră suprafețe situate în regiuni muntoase peste o anumită altitudine pentru care prevedeau obligația desfășurării unei activități agricole minime precum pășunatul sau cositul periodic. Cu toate acestea, autoritățile din Regatul Unit (Scoția) considerau că, în conformitate cu legislația UE în vigoare, nu era obligatoriu ca o astfel de activitate minimă să fie o activitate agricolă sau să fie legată de gestionarea terenurilor (a se vedea caseta 5).

Caseta 5

Activitățile minime pe terenuri agricole menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare

Regatul Unit (Scoția) a definit pajiștile permanente sărace ca fiind „terenuri menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare”. Aceste suprafețe erau eligibile numai dacă fermierii le utilizau pentru producția agricolă sau dacă efectuau o evaluare de mediu a terenului în fiecare an calendaristic. Această evaluare cuprindea cartografierea și descrierea mediului aferent exploatației agricole, realizarea unui inventar al păsărilor care cuibăresc pe teritoriul exploatației, al mamiferelor și al fluturilor, o analiză fitosanitară și o monitorizare a habitatelor. În 2015, erau disponibile astfel de evaluări pentru aproximativ 190 000 ha.

Fotografia 1

Teren menținut în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat și care a făcut obiectul unei evaluări de mediu

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

Această evaluare genera costuri substanțiale pentru beneficiari, dar oferea date valoroase de mediu. Legătura dintre evaluare și obiectivul sprijinului pentru venitul fermierilor era însă slabă.

63

Noile norme autorizau, de asemenea, statele membre să aloce drepturi în cadrul schemei de plată de bază pentru suprafețe agricole care nu erau acoperite în mod predominant cu iarbă sau cu alte plante erbacee furajere. Aceste suprafețe puteau fi pășuni împădurite sau lande pe care se putea practica pășunatul, cu condiția ca fermierii să fi folosit în mod tradițional astfel de terenuri pentru pășunatul animalelor. De regulă, pășunatul este singura activitate capabilă să mențină astfel de terenuri în bune condiții, să le deosebească de terenurile neagricole și să evite deteriorarea ori abandonarea lor58. Cu toate acestea, condiționarea sprijinului de deținerea unor animale nu ar fi în conformitate cu natura decuplată a schemei de plată de bază. Statele membre au întâmpinat așadar dificultăți în ceea ce privește elaborarea unor norme prin care să se garanteze menținerea la un standard suficient a terenurilor.

Reforma din 2013 a PAC a permis avansarea către o repartizare mai uniformă a sprijinului pe hectar și este în continuare dificil să se determine eficiența sprijinului din cadrul schemei de plată de bază pentru veniturile fermierilor

Reforma din 2013 a politicii agricole comune a fost concepută ca un pas înainte în direcția uniformizării sprijinului pe hectar, …

64

În conformitate cu reforma din 2003 a PAC, fermierii primeau un ajutor pentru venit care era calculat în principal pe baza nivelului de sprijin direct de care au beneficiat în perioada 2000-2002. Deși reforma respectivă permitea deja statelor membre să reducă importanța acestor elemente istorice în valorile drepturilor la plată în cadrul SPU sau să le armonizeze către un cuantum uniform per hectar, doar câteva state membre au decis să procedeze astfel59.

65

Reforma din 2013 a PAC a reprezentat un pas înainte în direcția unor niveluri mai uniformizate ale sprijinului pe hectar. Potrivit reformei, „ca regulă generală, toate drepturile la plată activate în 2019 într-un stat membru sau într-o regiune ar trebui să aibă o valoare unitară uniformă”60. Pentru a se evita însă consecințele financiare perturbatoare pentru fermieri, statelor membre li s-a dat posibilitatea, cu titlu de derogare, de a ține seama de factori istorici la calcularea valorii drepturilor la plată pe care fermierii ar trebui să le aibă în 2019. Șase dintre cele 18 state membre care aplicau schema urmau să plătească o valoare uniformă pe hectar în regiunile lor până în 2019, iar un al șaptelea stat urma să uniformizeze valoarea până în 2020 (a se vedea figura 7)61.

Figura 7

Punerea în aplicare de către statele membre a schemei de plată de bază

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

… dar majoritatea statelor membre au optat pentru convergență parțială…

66

Tranziția către un model bazat pe rată forfetară pentru schema de plată de bază ar putea antrena o redistribuire semnificativă a sprijinului între fermieri și între sectoarele agricole și ar putea astfel afecta sensibil situația veniturilor diferiților fermieri.

67

În acest context, 11 state membre au optat pentru un model bazat pe convergență parțială. Acest model garantează că, până în 2019, toate drepturile la plată în cadrul schemei de plată de bază vor avea o valoare unitară de cel puțin 60 % din media națională sau regională. Franța (continentală) a ales un model mai ambițios, conform căruia toți fermierii vor avea dreptul la 70 % din valoarea unitară medie națională pe hectar până în 2019, astfel încât să se faciliteze o ajustare ulterioară în direcția unui cuantum uniform pe hectar al sprijinului. Cea mai mare parte din aceste 11 state membre au decis să limiteze la maximum 30 % reducerea valorilor drepturilor în cazul acelor fermieri care se situau deasupra mediei din 2019, lucru care era permis de legislația UE.

68

Curtea a constatat că nu numai modelul ales pentru punerea în aplicare a schemei de plată de bază, ci și criteriile pentru alocarea regională a plafoanelor bugetare disponibile puteau avea un efect semnificativ asupra nivelului redistribuirii și că fermierii puteau în continuare beneficia de niveluri deosebit de ridicate de sprijin care decurgeau din producția lor din trecut (a se vedea caseta 6).

Caseta 6

Efectele redistribuirii în funcție de modelul aplicat pentru schema de plată de bază

Modelul spaniol pentru schema de plată de bază este fondat pe potențialul agricol regional și ține seama de anumiți factori, cum ar fi tipul de teren sau de culturi din 2013. Concepția modelului cu 50 de regiuni a avut drept rezultat 50 de valori unitare diferite ca țintă pentru anul 2019, ele variind între aproximativ 60 de euro și 1 430 de euro. Sumele redistribuite către fermieri între 2015 și 2019 în scopul convergenței reprezintă doar 5,9 % din plafonul Spaniei pentru schema de plată de bază. Italia nu a ales aceeași modalitate de punere în aplicare, optând în schimb pentru definirea unei regiuni unice, cu o valoare-țintă pentru 2019 de aproximativ 217 euro pe hectar. Redistribuirea sprijinului între fermieri și între regiuni în perioada 2015-2019 va reprezenta 10,7 % din plafonul anual total pentru schema de plată de bază62.

69

Ca urmare a stabilirii unor plafoane naționale pe baza nivelurilor istorice ale sprijinului, precum și a diversității opțiunilor care au fost alese de statele membre pentru alocarea plafonului național pentru plăți directe către diversele scheme disponibile, există variații semnificative ale nivelurilor medii ale sprijinului acordat în cadrul schemei de plată de bază (a se vedea tabelul 1).

Tabelul 1

Valorile medii pentru 2015 ale drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază

Stat membru Regiune Regiuni pentru schema de plată de bază Valoarea medie pe 2015 a unui drept la plată în cadrul schemei de plată de bază (în euro)1 Ponderea schemei de plată de bază în totalul plăților directe din partea UE
(%)
Belgia Flandra 1 235 59
Regiunea Valonă 1 122 32
Danemarca 1 201 62
Germania 132 155-192 60
Irlanda 1 183 68
Grecia 3 258 / 314 / 386 63
Spania 50 60 - 1 430 58
Franța 2 1353 / 144 47
Croația 1 79 61
Italia 1 229 60
Luxemburg 1 185 68
Malta 1 76 13
Țările de Jos 1 289 67
Austria 1 200 68
Portugalia 1 99 49
Slovenia 1 165 54
Finlanda 2 110 / 126 51
Suedia 1 127 55
Regatul Unit Anglia 3 45 / 170 / 172 68
Irlanda de Nord 1 235 68
Scoția 3 143 / 513 / 1413 60
Țara Galilor 1 121 58

1)În statele membre care nu aplică o rată forfetară pe hectar, diversele valori pot fi semnificativ diferite față de valorile care figurează în tabel.

2)O regiune până în 2019.

3)Valori provizorii.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

În plus, în cazul fermierilor aflați în situații comparabile, există riscul ca diferențele semnificative între nivelurile de sprijin să poată afecta negativ condițiile de concurență și convergența urmărită de PAC.

… și este în continuare dificil să se determine eficiența sprijinului din cadrul schemei de plată de bază pentru veniturile fermierilor

70

Reforma din 2013 a PAC garantează că, până în 2019, fermierii vor primi un nivel minim de sprijin per hectar. Un cuantum standard per hectar aferent sprijinului nu ține seama, prin definiție, de condițiile specifice ale exploatației, cum ar fi costul activității agricole, venitul generat, rentabilitatea exploatației sau nevoia de sprijin pentru venit din partea UE. Întrucât cuantumul total al sprijinului care este plătit unei exploatații este proporțional cu numărul de hectare exploatate, schema de plată de bază tinde să favorizeze exploatațiile de dimensiuni mai mari, care pot realiza economii de scară mai ușor decât exploatațiile agricole de dimensiuni mai mici63. Anumite exploatații de mari dimensiuni care practică agricultura extensivă sau anumiți gestionari de terenuri de mari dimensiuni care, în trecut, beneficiaseră de un nivel scăzut al sprijinului ar putea înregistra creșteri substanțiale ale sprijinului pentru venit din partea UE, fără ca acestea să fie însoțite de o modificare a modului în care își desfășoară activitatea agricolă sau de schimbări la nivelul costurilor lor sau al pieței (a se vedea caseta 7).

Caseta 7

Exemple de redistribuire ca urmare a reformei din 2013 care nu au presupus vreo modificare a practicii agricole64

În Italia, Curtea a identificat cazul unui crescător de ovine și de bovine care practica agricultura extensivă și care dispunea de aproximativ 270 ha de teren eligibil, în cea mai mare parte pajiști publice sărace. Înainte de 2015, fermierul primise un sprijin direct anual în cuantum de aproximativ 5 000 de euro. După introducerea schemei de plată de bază, fermierul a primit drepturi la plată în cadrul acesteia, a căror valoare a crescut până la aproximativ 61 000 de euro.

În Regatul Unit (Scoția), Curtea a identificat un fermier care deținea mai multe mii de hectare de pajiști permanente sărace. Fermierul nu fusese niciodată implicat în producția agricolă, dar cumpărase, înainte de reformă, drepturi la plată de la alți fermieri și, astfel, a beneficiat de un sprijin în cadrul schemei de plată unică în valoare de aproximativ 27 000 de euro. După introducerea schemei de plată de bază, fermierul a primit drepturi la plată în cadrul acesteia, a căror valoare totală se ridica la peste 34 000 de euro. Datorită convergenței, valoarea lor anuală va urca până la aproximativ 130 000 de euro până în anul 2019.

În Germania (Saxonia Inferioară), autoritățile au extins eligibilitatea terenurilor pentru a include și landele. În consecință, unui crescător de ovine care deținea câteva sute de hectare de teren de acest tip i s-au alocat drepturi suplimentare în cadrul schemei de plată de bază în valoare de 65 000 de euro.

71

Curtea nu a putut evalua încă efectele depline ale reformei din 2013 a PAC asupra veniturilor fermierilor și a viabilității exploatațiilor lor. Cu toate acestea, Curtea a observat deja, în rapoarte anterioare, că un sistem legat exclusiv de suprafață a dus la creșterea prețului de piață al terenurilor agricole la vânzare și la arendare, precum și la apariția unor categorii noi de solicitanți de ajutor65. Comisia preconizează că, din cauza modului în care sunt concepute schema de plată de bază și alte plăți de sprijin legate de suprafață, reforma din 2013 a PAC va antrena o creștere suplimentară a capitalizării sprijinului decuplat în valorile terenurilor66. Cu alte cuvinte, o pondere majoră din sprijinul acordat prin schema de plată de bază este în profitul proprietarilor de terenuri agricole.

72

Deși sprijinul din partea schemei de plată de bază constituie o sursă semnificativă de venit pentru mulți fermieri, sistemul prezintă o serie de limitări inerente. Sprijinul este plătit indiferent dacă nivelul de venit al fermierului este scăzut sau ridicat și, deci, indiferent dacă acesta are nevoie sau nu de sprijin public, precum și indiferent de tipul de utilizare a terenului și de costurile pe care le presupune aceasta. Nu există suficiente informații privind veniturile din activități neagricole ale fermierilor pentru a se putea evalua dacă sprijinul acordat are un nivel adecvat67. Numai un număr mic de state membre au decis să aloce drepturi în cadrul schemei de plată de bază în funcție de caracteristicile agronomice sau socioeconomice ale regiunilor, operând deci o diferențiere între nivelurile de sprijin acordate în diversele regiuni68, sau să excludă anumite suprafețe de la alocarea de drepturi în cazul în care autoritățile considerau că fermierii în cauză nu aveau nevoie în mod deosebit de sprijinul din partea schemei de plată de bază69.

73

Obiectivul urmărit prin tratat de a se asigura un nivel de trai echitabil pentru fermieri și obiectivul general al PAC referitor la producția viabilă de produse alimentare care este legată în mod direct de schema de plată de bază nu au fost clar definite și transpuse în ținte măsurabile și nu există niciun nivel de referință în raport cu care să se poată măsura eficacitatea și eficiența sprijinului în ceea ce privește îmbunătățirea veniturilor fermierilor. De asemenea, nu se cunoaște care este modalitatea cea mai eficace și eficientă de repartizare a sprijinului în rândul populației agricole astfel încât să se asigure o producție viabilă de produse alimentare pe întreg teritoriul UE și un nivel de trai echitabil pentru fermieri. Prin urmare, este în continuare dificil să se evalueze performanța sprijinului din partea schemei de plată de bază în ceea ce privește atingerea obiectivului principal al acesteia și posibilitatea ca acesta să fie îndeplinit prin alte modalități de distribuire a sprijinului care să presupună costuri bugetare mai scăzute70.

Concluzii și recomandări

74

Întrebarea principală de audit la care a urmărit să răspundă Curtea în prezentul raport este dacă Comisia și statele membre au reușit să direcționeze schema de plată de bază pe calea cea bună. Concluzia Curții este că schema se află pe calea cea bună pe plan operațional, dar că impactul său asupra simplificării, a direcționării ajutorului și a convergenței nivelurilor de ajutor este unul limitat.

75

Introducerea schemei de plată de bază a presupus eforturi substanțiale din partea autorităților naționale, întrucât acestea au trebuit să stabilească și să aloce drepturi la plată pentru aproximativ patru milioane de fermieri. Per ansamblu, majoritatea statelor membre au făcut față acestor provocări. Ele au atenuat în mare parte riscurile de calcul incorect, astfel încât plățile de sprijin nu au fost afectate de un nivel semnificativ de eroare. Cu toate acestea, în 2017, în mai multe state membre, valorile drepturilor în cadrul schemei erau în continuare calculate doar cu titlu provizoriu, erau bazate pe estimări sau erau afectate de erori de calcul, iar unele agenții de plăți care au fost vizitate de Curte se confruntau cu dificultăți deosebite în ceea ce privește controalele-cheie și identificarea suprafețelor eligibile (punctele 26-33).

Recomandarea 1

Comisia ar trebui să se asigure că statele membre pun în aplicare în mod adecvat controalele-cheie și că vor corecta drepturile la plată în cadrul schemei de plată de bază în cazurile în care valorile acestora sunt afectate în mod semnificativ de neaplicarea normelor relevante sau de absența unor informații actualizate privind utilizarea terenurilor.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: 2018.

76

În general, Comisia supraveghease în mod corespunzător punerea în aplicare a schemei de plată de bază, dar acest lucru nu a putut garanta întotdeauna o interpretare uniformă a regulilor de calcul complexe. De asemenea, unele state membre nu comunicaseră în mod corespunzător anumite informații esențiale, lucru care a făcut dificilă monitorizarea de către Comisie a schemei (punctele 34 și 35).

77

Per ansamblu, auditurile efectuate de Comisie au permis obținerea unor rezultate bune, dar aceasta ar fi putut să fie mai exigentă cu organismele de certificare în ceea ce privește verificările pe care le efectuau cu privire la controalele-cheie pentru alocarea drepturilor în cadrul schemei de plată de bază și la exactitatea calcului anual al acestora (punctele 36-41).

Recomandarea 2

Comisia ar trebui:

  1. să examineze și să facă bilanțul eficacității sistemelor sale de difuzare a informațiilor în rândul statelor membre, astfel încât să se ajungă la o interpretare și la o aplicare cât mai consecventă posibil, în statele membre, a cadrului juridic aferent schemei de plată de bază;
  2. să evalueze opțiunile pentru legislația viitoare care să îi permită să asigure respectarea dispozițiilor referitoare la transmiterea de către statele membre a informațiilor-cheie privind punerea în aplicare a schemelor de sprijin direct;
  3. să clarifice rolurile Comisiei și, respectiv, ale organismelor de certificare în ceea ce privește verificarea existenței unor controale-cheie eficace și verificarea calcului central al drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: 2018.

78

Complexitatea regulilor de calcul al drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază și gama de opțiuni și de excepții alese de unele state membre pentru eligibilitatea terenurilor și pentru configurarea regiunilor au sporit sarcina administrativă existentă pentru autoritățile naționale, lucru care nu a contribuit la atingerea obiectivului general de simplificare (punctele 42-46).

79

În cazurile în care statele membre nu au utilizat una dintre posibilitățile prevăzute de legislația UE, fermierii care și-au redus considerabil, între 2014 și 2015, suprafețele exploatate au putut realiza profituri neașteptate (punctele 47 și 48).

80

Noile norme vizau o mai bună direcționare a sprijinului din partea schemei de plată de bază și a altor plăți directe către fermierii activi. Deși unele state membre au înregistrat rezultate bune, punerea în aplicare a regulilor referitoare la „fermierii activi” a fost doar parțial eficace, a generat o sarcină administrativă semnificativă și putea antrena un tratament diferit al unor solicitanți aflați în situații similare, fără a se obține rezultatele scontate. Drept urmare, Consiliul și Parlamentul au convenit ca, începând cu anul 2018, statele membre să decidă dacă urmau să reducă criteriile prin care solicitanții pot demonstra statutul de „fermier activ” sau dacă urmau să înceteze aplicarea așa-numitei „liste negative” (punctele 49-57).

81

Reforma din 2013 a PAC a extins categoriile de teren pentru care se plătește sprijin și a dat statelor membre posibilitatea de a lua măsuri pentru reducerea riscului de cereri speculative. În încercarea de a direcționa mai bine sprijinul către terenurile agricole, reforma a creat însă probleme dificile legate de punerea în aplicare (punctele 58-63).

82

Reforma din 2013 a reprezentat un pas înainte în direcția unor niveluri mai uniformizate ale sprijinului pe hectar. În urma reformei, ca regulă generală, toate drepturile la plată activate în 2019 într-un stat membru sau într-o regiune ar trebui să aibă o valoare unitară uniformă. Statelor membre li s-a dat însă posibilitatea, cu titlu de derogare, de a ține seama de factori istorici la calcularea valorii drepturilor la plată pe care fermierii ar trebui să le aibă în 2019, o opțiune cunoscută sub numele de „convergență parțială”. Șase dintre cele 18 state membre care aplicau schema urmau să plătească o valoare uniformă pe hectar pentru întregul lor teritoriu sau pentru o mare parte a acestuia până în 201971, iar un al șaptelea stat urma să uniformizeze valoarea până în 2020. Celelalte 11 state membre au optat pentru un model bazat pe convergență parțială. Opțiunile alese de statele membre au avut un impact semnificativ asupra gradului de redistribuire a sprijinului, iar fermierii au putut, în anumite cazuri, să mențină niveluri deosebit de ridicate de sprijin care decurgeau din nivelurile anterioare ale subvențiilor (punctele 64-69).

83

Alocarea drepturilor în cadrul schemei de plată de bază în 2015 s-a efectuat, în general, proporțional cu suprafețele exploatate în anul respectiv. Convergența către rate per hectar mai uniforme a avut un impact semnificativ asupra repartizării sprijinului între fermieri. Fiind bazată în esență pe suprafață, schema tinde să favorizeze exploatațiile de dimensiuni mai mari. Din cauza modului în care sunt concepute schema de plată de bază și alte plăți de sprijin legate de suprafață, Comisia preconizează că reforma din 2013 a PAC va antrena o creștere suplimentară a capitalizării sprijinului decuplat în valorile terenurilor, lucru care este în beneficiul proprietarilor de terenuri agricole (punctele 70 și 71).

84

Sprijinul din partea schemei de plată de bază constituie o sursă semnificativă de venit pentru mulți fermieri, dar prezintă o serie de limitări inerente. El nu ține cont de condițiile de piață, de utilizarea terenurilor agricole sau de circumstanțele individuale ale exploatației și nu se bazează pe o analiză a situației globale a veniturilor fermierilor (punctul 72).

85

Obiectivul urmărit prin tratat de a se asigura un nivel de trai echitabil pentru fermieri și obiectivele generale ale PAC referitoare la producția viabilă de produse alimentare și la veniturile fermierilor nu au fost clar transpuse încă în ținte măsurabile și nu există niciun nivel de referință în raport cu care să se poată evalua rezultatele obținute. Din aceste motive, într-un context viitor de reduceri bugetare, va fi dificil să se măsoare performanța sprijinului și să se determine dacă obiectivele ar putea fi îndeplinite prin alte modalități de alocare a sprijinului și la costuri bugetare mai mici (punctul 73).

Recomandarea 3

Înainte de a prezenta orice propunere pentru viitoarea configurație a PAC, Comisia ar trebui să evalueze situația veniturilor pentru toate grupurile de fermieri și să analizeze nevoile acestora în materie de sprijin pentru venit, ținând seama de distribuția actuală a sprijinului UE și a sprijinului național, de potențialul agricol al terenurilor, de diferențele existente între suprafețele destinate în principal producției agricole și cele care necesită în principal întreținere, de costul și viabilitatea activității agricole, de veniturile provenind atât din producția de produse alimentare și alte produse agricole, cât și din surse neagricole, de factorii care joacă un rol în eficiența și în competitivitatea exploatațiilor agricole și de valoarea bunurilor publice pe care le furnizează fermierii.

Comisia ar trebui să coreleze, de la bun început, măsurile propuse cu obiective operaționale adecvate, precum și cu niveluri de referință în raport cu care să poată fi comparată performanța sprijinului.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: 2019.

Prezentul raport special a fost adoptat de Camera I, condusă de domnul Phil WYNN OWEN, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 7 februarie 2018.

Pentru Curtea de Conturi

Klaus-Heiner LEHNE
Președinte

Anexe

Anexa I

Plafoanele bugetare pentru schema de plată de bază în perioada 2015-20201

(în milioane de euro)
Stat membru 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Belgia 231,51 225,60 222,20 214,40 211,28 225,12
Danemarca 565,12 564,77 553,02 546,80 539,58 581,97
Germania 3 063,11 3 042,98 3 022,78 3 005,47 2 988,16 3 128,96
Irlanda 828,31 828,43 826,18 825,89 825,61 825,61
Grecia 1 205,70 1 182,88 1 129,25 1 103,65 1 091,17 1 156,27
Spania 2 809,79 2 816,11 2 826,61 2 835,99 2 845,37 2 845,37
Franța 3 577,32 3 199,09 3 185,17 2 280,46 2 272,64 2 528,64
Croația 79,65 87,94 108,75 126,00 143,25 138,04
Italia 2 345,13 2 314,33 2 245,53 2 217,39 2 189,26 2 189,26
Luxemburg 22,86 22,82 22,78 22,76 22,74 22,74
Malta 0,65 0,65 0,65 0,64 0,65 0,26
Țările de Jos 521,77 513,03 504,28 475,19 466,96 509,89
Austria 471,28 470,85 470,39 470,38 470,38 470,38
Portugalia 279,10 284,81 274,19 273,50 279,56 279,56
Slovenia 74,80 73,58 73,62 71,58 71,12 71,12
Finlanda 267,42 269,56 262,27 262,55 262,84 262,84
Suedia 383,29 401,64 401,86 402,46 403,06 403,06
Regatul Unit 2 100,80 2 091,38 2 112,70 2 102,72 2 092,65 2 346,80

1 Statele membre pot hotărî să își modifice decizia inițială privind alocarea plafonului lor național pentru plăți directe [anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013]. În acest caz, se va opera o ajustare a plafonului bugetar anual și pentru schema de plată de bază.

Anexa II

Modele de punere în aplicare a schemei de plată de bază

Stat membru Regiune Aplicare la nivel regional Modelul pentru schema de plată de bază Păstrarea drepturilor la plată din cadrul SPU Numărul de beneficiari Dimensiunea minimă a exploatației Nivelul minim al mediei pe 2019
per hectar
Reducerea maximă a valorilor drepturilor la plată până în 2019 Cuantumurile de referință în cadrul SPU Integrarea altor plăți directe decât SPU Suprafețe pentru calculul numărului de drepturi la plată Clauza privind profiturile neașteptate
Belgia Flandra nu Convergență parțială nu 22 275 2 ha 60 % 30 % valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 nu 2015 sau 2013 dacă aceasta este mai mică nu
Regiunea Valonă nu nu 13 666 1 ha nu 2015 nu
Danemarca nu Convergență parțială da 40 696 2 ha 60 % nu nu 2015
Germania 13 regiuni în 2015
1 regiune în 2019
Sumă forfetară în 2015 nu 320 786 1 ha 2015
Irlanda nu Convergență parțială nu 121 355 60 % nu valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 da 2015 sau 2013 dacă aceasta este mai mică nu
Grecia 3 regiuni Convergență parțială nu 684 306 0,4 ha 60 % 30 % valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 nu 2015, dar nu terenul arabil pe care există sere permanente da
Spania 50 de regiuni Convergență parțială nu 784 938 0,2 ha 60 % 30 % plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015 sau 2013 dacă aceasta este mai mică da
Franța continentală Convergență parțială nu 358 5341 70 % 30 % plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015, dar nu viile (2013) nu
Corsica Sumă forfetară în 2015 nu 2 004 nu 2015, dar nu viile (2013)
Croația nu Convergență parțială nu 72 152 1 ha 60 % nu plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015 da
Italia nu Convergență parțială nu 982 0021 0,5 ha 60 % 30 % plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015 da
Luxemburg nu Convergență parțială nu 1 830 0,3 ha 0 % nu plățile din cadrul SPU din 2014 2015 nu
Malta nu Sumă forfetară în 2015 nu 5 178 0,3 ha 2015
Țările de Jos nu Convergență deplină până în 2019 nu 47 029 0,3 ha valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 nu 2015, dar nu terenul arabil pe care există sere permanente nu
Austria nu Convergență deplină până în 2019 nu 108 054 1,5 ha plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015 da
Portugalia nu Convergență parțială nu 158 831 0,5 ha 60 % 30 % plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015 sau 2013 dacă aceasta este mai mică da
Slovenia nu Convergență parțială nu 55 465 1 ha 60 % 30 % plățile din cadrul SPU din 2014 da 2015 nu
Finlanda 2 regiuni Convergență deplină până în 2019 da 52 024 60 % nu nu 2015
Suedia nu Convergență deplină până în 2020 da 60 543 4 ha nu 2015
Regatul Unit Anglia 3 regiuni Sumă forfetară în 2015 da 87 303 5 ha 2015
Irlanda de Nord nu Convergență parțială nu 23 327 3 ha 71,4 % nu valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 nu 2015 nu
Scoția 3 regiuni Convergență deplină până în 2019 nu 18 243 3 ha valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 nu 2015 da
Țara Galilor nu Convergență deplină până în 2019 nu 15 348 5 ha valorile drepturilor la plată în cadrul SPU din 2014 nu 2015 da

1Date provizorii.

Anexa III

Punerea în aplicare a conceptului de „fermier activ”

Stat membru Regiune Pragul (în euro) pentru scutirea de la aplicarea prevederilor privind fermierii activi Extinderea „listei negative” Extinderea către toți solicitanții ale căror activități agricole erau neglijabile 1 Pragul (în hectare) de la care activitățile agricole sunt considerate a fi semnificative Teren menținut în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare
Belgia Flandra 0 nu nu da
Regiunea Valonă 350 nu nu nu
Danemarca 5 000 nu nu nu
Germania 5 000 da nu 38 da
Irlanda 5 000 nu nu 32 nu
Grecia 5 000 nu da nu
Spania 1 250 nu nu nu
Franța 200 nu nu da
Croația 5 000 nu nu nu
Italia 1 250 2 da da da
Luxemburg 100 nu nu nu
Malta 250 da nu nu
Țările de Jos 0 da da nu
Austria 1 250 nu nu nu
Portugalia 5 000 nu nu nu
Slovenia 5 000 nu nu nu
Finlanda 5 000 nu nu nu
Suedia 5 000 nu nu 36 nu
Regatul Unit Anglia 5 000 nu nu 36 nu
Irlanda de Nord 5 000 nu nu 26 nu
Scoția 5 000 nu nu da
Țara Galilor 0 nu nu 21 da

1)Articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

2)5 000 de euro în zonele defavorizate sau în zonele montane.

Răspunsurile Comisiei

Sinteză

III

Legislația UE impune statelor membre să aloce drepturi la plată pentru hectarele eligibile determinate în anul primei alocări a drepturilor la plată, și anume considerate hectare eligibile după finalizarea controalelor administrative și a controalelor la fața locului (On-the-Spot Control-OTSC). În mod similar, valoarea drepturilor la plată urma să fie calculată numai după ce se stabilea numărul drepturilor la plată.

Inexactități similare în ceea ce privește valorile drepturilor la plată în cadrul SPB au fost constatate în cursul auditurilor de verificare a conformității efectuate de Comisie. Procedurile de verificare a conformității sunt în desfășurare. Orice risc financiar pentru bugetul UE privind cheltuielile în cadrul SPB va fi acoperit prin corecții financiare.

IV

Comisia a oferit orientări clare și lipsite de ambiguitate, la dispoziția tuturor statelor membre, prin intermediul sistemului web al Centrului de resurse pentru comunicare și informații pentru administrații, întreprinderi și cetățeni („CIRCABC”)1. Consultarea orientărilor disponibile ține de responsabilitatea statelor membre. Unele informații nu au fost transmise la timp de câteva state membre.

Au avut loc misiuni de audit pentru verificarea activității organismelor de certificare cu privire la drepturile în cadrul SPB. În ceea ce privește verificările efectuate asupra drepturilor la plată, orientările Comisiei nu pot fi prea prescriptive, deoarece organismele de certificare sunt auditori calificați și, în conformitate cu standardele de audit acceptate la nivel internațional, acestea ar trebui să își utilizeze capacitatea profesională în desfășurarea activității de certificare. În unele state membre, organismul de certificare a recalculat drepturile pentru toate tranzacțiile supuse testării de fond (și anume, pentru eșantionul selectat din punct de vedere statistic).

V

Procesul colegislativ a condus la mai multe opțiuni pentru punerea în aplicare a schemei de plată de bază. Procesul colegislativ a inclus, însă, și posibilitatea ca statele membre să își restrângă opțiunile. În opinia Comisiei, statele membre care au aplicat o abordare restrictivă cu privire la opțiunile PAC s-au confruntat cu o sarcină administrativă mai redusă.

VI

Lista negativă nu făcea parte din propunerea Comisiei, ci a fost introdusă ca urmare a compromisului politic. În timp ce propunerea inițială a Comisiei trebuia să prevadă un test unic pentru toți solicitanții (plăți directe de cel puțin 5 % din totalul încasărilor neagricole), colegiuitorii au prevăzut o serie de opțiuni de politică privind punerea în aplicare a dispozițiilor privind fermierii activi, permițând statelor membre să țină cont de specificitățile lor naționale.

VII

Adeseori, această concentrare strictă pe specificități atrage după sine o complexitate sporită în ceea ce privește punerea în aplicare. În mod evident, orice modificare a cerințelor legale, inclusiv a definițiilor privind eligibilitatea, are repercusiuni asupra sistemelor de administrare și control (IACS). Comisia a oferit un sprijin considerabil pe parcursul punerii în aplicare a ultimei reforme, inclusiv pentru prima alocare a drepturilor la plată.

IX

În marea lor majoritate, plățile directe sunt acordate pe hectar de suprafață eligibilă și, prin urmare, sunt în strânsă corelare cu suprafața agricolă a fermei. Cu toate acestea, SPB nu ar trebui să fie considerată o schemă de sine stătătoare. SPB asigură faptul că fermierii primesc un sprijin minim pe hectar. SPB este completată de alte plăți care favorizează o redistribuire a sprijinului. În fapt, analiza Comisiei arată că plățile directe pe hectar scad odată cu creșterea dimensiunii fermelor și că sprijinul pe unitate este mai mare pentru fermele mici care, în medie, au un nivel mai mic al venitului pentru fiecare lucrător.

Valorile funciare sunt în mare parte influențate de numeroși factori, alții decât sprijinul PAC: de exemplu, prețurile produselor agricole, presiunea urbană, reglementările naționale privind piața funciară, taxele, durata contractelor de închiriere etc. În plus, statele membre care aplică SPB și în care drepturile pot fi ușor comercializate fără teren, sprijinul pentru venituri este mai puțin capitalizat în prețurile terenurilor.

X

Scopul SPB este acela de a îmbunătăți situația globală a veniturilor fermierilor. Sprijinul în cadrul SPB este alocat în funcție de suprafață, fiind decuplat de producție și, în majoritatea statelor membre, este legat de referințele istorice. Sprijinul nu este axat pe circumstanțele individuale din fiecare exploatație, astfel încât să se evite sarcinile administrative excesive. Direcționarea în continuare a sprijinului se realizează prin intermediul altor scheme, cum ar fi plata pentru tinerii fermieri, plata redistributivă, schema pentru micii fermieri și sprijinul cuplat facultativ.

Viitoarea evaluare a impactului, care constituie o parte a propunerii privind noul model de implementare a PAC, va analiza actuala distribuție și direcționarea ajutorului pentru venit în funcție de dimensiunea exploatației agricole și de tipul de activitate agricolă, ținând seama de veniturile generate de activitățile agricole. În plus, alte venituri generate de activități neagricole, bazate pe factori de natură agricolă (cum ar fi agroturismul) vor fi luate în considerare la evaluarea relevanței sprijinului global pentru venit. În acest sens, având în vedere că evaluarea impactului se află încă într-o etapă de început, nu este posibil deocamdată să se determine dacă va cuprinde toți factorii menționați în această observație.

XI

Asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri este într-adevăr un obiectiv al PAC, stabilit în tratat. Comunicarea Comisiei privind „viitorul sectorului alimentar și al agriculturii” propune un nou model de implementare a PAC, în care Uniunea ar trebui să stabilească parametrii de bază ai acestui domeniu de politică, în timp ce statele membre ar trebui să își asume o mai mare răspundere și responsabilitate în ceea ce privește modul în care își îndeplinesc obiectivele, care ar trebui să fie prezentate și justificate în cadrul unui plan strategic în cadrul PAC. Comisia recunoaște importanța obiectivului PAC privind producția viabilă de produse alimentare și a solicitat o evaluare privind impactul măsurilor PAC asupra „producției viabile de produse alimentare”.

XII

Unele recomandări au fost acceptate, iar altele au fost respinse, și anume, au fost acceptate recomandările privind alocarea și calculul drepturilor în cadrul SPB, precum și în ceea ce privește rolul organismelor de certificare. Cu toate acestea, a fost respinsă recomandarea privind sistemele Comisiei pentru difuzarea informațiilor între statele membre.

XIII

În ceea ce privește propunerile pentru următoarea perioadă de programare, Comisia acceptă parțial această recomandare. Comunicarea Comisiei „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”2 propune un nou model de implementare pentru PAC. Comunicarea vizează o mai mare subsidiaritate, care permite să se țină mai bine seama de condițiile și nevoile locale raportat la obiective. Evaluarea impactului care va sta la baza propunerii Comisiei pentru PAC post-2020 va ține cont de toate elementele factuale disponibile cu privire la performanța până în prezent a politicii, printre altele analiza unor facturi propuși, și va utiliza aceste informații atunci când vor fi examinate soluțiile specifice pentru viitor.

Pentru a nu aduce atingere rezultatelor evaluării impactului menționate mai sus, Comisia nu poate fi de acord cu recomandarea de a lega, încă de la început, măsurile propuse de obiectivele operaționale adecvate și de nivelurile de referință în raport cu care ar putea fi comparată, în acest stadiu, performanța sprijinului acordat. Cu toate acestea, în conformitate cu comunicarea Comisiei privind „viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”, va fi luată în considerare metoda de evaluare a performanței oricărei forme de intervenție, inclusiv, după caz, a sprijinului pentru venit.

Introducere

03

Cu ocazia reformei din 2013, Comisia a abordat deficiențele detectate de Curtea de Conturi a Uniunii Europene și, prin urmare, a fost introdusă clauza obligatorie referitoare la „fermierul activ”. În temeiul vechiului sistem [reglementat de Regulamentul (CE) nr. 73/2009], statele membre puteau deja să excludă persoane de la accesul la sprijinul direct, pe bază voluntară. Excluderile puteau avea loc în cazul în care activitățile agricole reprezentau doar o parte nesemnificativă a ansamblului activităților economice ale acestor persoane sau în cazul în care obiectul de activitate nu viza sau viza doar parțial efectuarea unei activități agricole. Doar Țările de Jos au optat pentru această posibilitate.

De asemenea, definiția conceptului de teren eligibil a fost îmbunătățită în scopul de a se include cerințele specifice privind suprafețele menținute în mod natural. În plus, statelor membre li se permite să întocmească lista suprafețelor care sunt utilizate în principal pentru activități neagricole. Definiția noțiunii de fermier și a activității agricole reflectă natura decuplată a plăților directe, precum și necesitatea corespunzătoare de a nu se impune activități productive drept criterii de eligibilitate în lumina normelor „cutiei verzi” a Organizației mondiale a comerțului (OMC).

Astfel de erori și deficiențe au fost constatate în cursul auditurilor de conformitate efectuate de Comisie privind SPS. Riscul financiar pentru bugetul UE care rezultă din aceste erori și deficiențe a fost acoperit prin corecții financiare care au fost aplicate până la adoptarea măsurilor corective adecvate de către statele membre în cauză pentru a asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor SPS.

12

A se vedea răspunsul Comisiei la punctul 13.

13

În cazul statelor membre care aplică modelul de convergență parțială, valoarea drepturilor la plată se bazează pe elemente istorice și, prin urmare, rămân diferențele istorice în ceea ce privește nivelul sprijinului pe hectar. Totuși, aceste diferențe în ceea ce privește nivelul de sprijin va scădea treptat începând cu anul de cerere 2019, ca urmare a procesului de convergență internă.

Observații

29

De asemenea, în cursul auditului de conformitate al Comisiei efectuate în Italia s-a constatat depășirea plafonului schemei de plată de bază. Procedura de verificare a conformității este în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE privind cheltuielile în cadrul SPB va fi acoperit prin corecții financiare.

  1. În Regatul Unit-Scoția, nu a avut încă loc niciun audit de conformitate privind sistemul de gestionare și control legat drepturile la plată în cadrul SPB. În cazul în care se constată erori în ceea ce privește drepturile la plată alocate, riscurile financiare rezultate pentru bugetul UE vor fi acoperite prin corecții financiare până când se vor lua măsuri corective pentru asigurarea legalității și regularității cheltuielilor din cadrul SPB.

    În ceea ce privește Țările de Jos, Comisia este conștientă de constatarea CCE care indică aplicarea incorectă a normelor de convergență internă. Acest aspect va fi luat în considerare în analiza riscurilor pentru planificarea auditului Comisiei.

  2. În cursul auditului de conformitate al Comisiei efectuat în Franța și în Regatul Unit-Anglia s-a constatat, de asemenea, faptul că fermierii nu cunoșteau valoarea definitivă a drepturilor lor în cadrul SPB înainte de a formula o solicitare pentru anul de cerere următor. Procedurile de verificare a conformității sunt în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE va fi acoperit prin corecții financiare.

În ceea ce privește Regatul Unit-Scoția, a se vedea răspunsul Comisiei la punctul 29 litera (a).

  1. Întârzieri similare au fost detectate în cursul auditului de conformitate al Comisiei efectuat în Franța.

    Ținând seama de deficiențe, la 12 iulie 2016 a fost adoptată o decizie de punere în aplicare a Comisiei [C(2016) 4287] de suspendare a plăților lunare către Franța în perioada iulie 2016 - iulie 2017 inclusiv. Suspendarea s-a ridicat la nivelul de 3 % din plățile directe pentru care s-a solicitat rambursarea.

    Procedura de verificare a conformității este în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE va fi acoperit prin corecții financiare până când statul membru va lua măsuri corective adecvate pentru asigurarea legalității și regularității cheltuielilor din cadrul SPB.

  2. În cursul auditurilor de conformitate ale Comisiei efectuate în Regatul Unit-Anglia au fost constatate deficiențe similare în sistemul de gestiune și control legate de SPB. Procedura de verificare a conformității este în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE care rezultă din aceste erori și deficiențe va fi acoperit prin corecții financiare care vor fi aplicate până la adoptarea măsurilor corective adecvate pentru a se asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor în cadrul SPS.

În ceea ce privește Regatul Unit-Scoția, a se vedea răspunsul Comisiei la punctul 29 litera (a).

31

În cursul auditurilor de conformitate ale Comisiei efectuate în Italia au fost constatate deficiențe similare în sistemul de gestiune și control legate de SPB. Procedurile de verificare a conformității sunt în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE care rezultă din aceste erori și deficiențe va fi acoperit prin corecții financiare care vor fi aplicate până la adoptarea măsurilor corective adecvate pentru a se asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor în cadrul SPS.

32

Auditurile de conformitate realizate de Comisie în Grecia, Franța, Italia și Regatul Unit au condus la observații similare. Procedura de verificare a conformității este în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE care rezultă din aceste erori și deficiențe va fi acoperit prin corecții financiare care vor fi aplicate până la adoptarea măsurilor corective adecvate pentru a se asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor în cadrul SPB.

33

Fiabilitatea informațiilor din registrul animalelor va fi verificată în cadrul unui audit de verificare a conformității, planificat să aibă loc în prima jumătate a anului 2018, în conformitate cu Programul de audit multianual pentru perioada 2017-2020. Orice risc financiar pentru bugetul UE va fi acoperit prin corecții financiare care vor fi aplicate până la adoptarea măsurilor corective adecvate pentru a se asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor în cadrul SPB.

34

Orientările emise de Comisie au fost clare, lipsite de ambiguități și coerente. În plus, ca regulă generală, se pune la dispoziția statelor membre, prin intermediul serviciului online CIRCABC, orice document interpretativ sau răspuns de interes general. Reprezentanți ai tuturor statelor membre care au acces la CIRCABC se pot abona la un sistem de alertă care garantează că aceștia primesc o notificare de fiecare dată când un nou document devine disponibil pe site-ul CIRCABC. Statele membre au responsabilitatea să consulte cu regularitate site-ul CIRCABC pentru a se asigura că aplică legislația UE în mod corect.

36

Este adevărat că unele misiuni de audit nu au fost efectuate conform planificării pentru anii calendaristici 2016 și 2017. Având în vedere resursele de personal disponibile, s-a acordat prioritate necesității de a se da curs celor 13 audituri lansate în 2016 pe baza documentelor; aceste audituri, în plus față de sprijinul cuplat facultativ au acoperit, de asemenea, obiectivele conexe SPB, de exemplu clauza fermierului activ, alocarea drepturilor la plată din rezerva națională etc.

Comisia a examinat activitatea organismelor de certificare cu privire la legalitatea și regularitatea cheltuielilor pe baza unei analize a riscului și, prin urmare, nu a acordat o prioritate specială lucrărilor privind drepturile la plată în cadrul SPB, întrucât activitatea organismelor de certificare acoperă atât fondurile PAC, cât și toate măsurile. Au avut loc unele misiuni planificate, în mod specific pentru verificarea activității organismelor de certificare cu privire la drepturile în cadrul SPB. Pentru misiunile a căror sferă de aplicare nu a inclus drepturile la plată, Comisia nu examinat în mod special activitatea organismului de certificare cu privire la drepturi, cu excepția cazului în care existau anumite riscuri asociate. În contextul validării financiare, au fost monitorizate toate problemele legate de drepturi în cadrul SPB.

37

Conform strategiei sale de audit, activitatea de audit de conformitate a Comisiei se bazează pe sistem și pe riscuri, adică se concentrează asupra verificării controalelor-cheie cu cel mai mare risc financiar asociat în cazul în care nu se respectă normele UE, de exemplu prin revizuirea eșantioanelor de operațiuni. Având în vedere planificarea acestor audituri de conformitate, controalele-cheie asociate cu cel mai ridicat risc financiar au fost considerate a fi cele legate de prima alocare a drepturilor la plată în cadrul SPB, precum și alocarea de noi drepturi la plată în cadrul SPB din rezerva națională, care constituie un aspect important al gestionării rezervei naționale. Analiza eșantioanelor de operațiuni a permis, de asemenea, verificarea elementelor importante de calcul general (de exemplu, diferiți coeficienți aplicați și valorile medii anuale calculate etc.).

Majoritatea auditurilor de conformitate privind drepturile la plată în cadrul SPB au fost efectuate în anul 2016. La momentul respectiv (atunci când tocmai se finalizase prima alocare a drepturilor la plată sau chiar nu se finalizase încă și având în vedere întârzierile importante în unele state membre în ceea ce privește implementarea SPB), procedura de anulare a drepturilor la plată alocate în mod necuvenit nu a fost evaluată ca prezentând un mare risc financiar.

39

Verificarea drepturilor la plată care trebuie efectuată de organismele de certificare are două dimensiuni și este stabilită în orientările puse la dispoziția organismelor de certificare:

  • în primul rând, cu privire la procedurile instituite de statul membru pentru asigurarea alocării corecte a drepturilor la plată și calcularea corectă a valorii acestor drepturi (a se vedea secțiunea 5.2 din Orientarea 2). Principalele aspecte procedurale care trebuie verificate sunt detaliate în secțiunea 7.2.2 din Orientarea nr. 3, întrucât alocarea drepturilor la plată ar trebui să fie abordată dintr-o perspectivă procedurală (de sistem). Aceasta ar trebui să fie urmată de testarea conformității anumitor operațiuni. Orientarea 3 propune 10 operațiuni. Pentru testarea conformității, Orientarea 2 recomandă în mod clar utilizarea listei care cuprinde controalele principale și auxiliare ca punct de referință (conform punctului 21 din Orientarea nr. 2 pentru exercițiul financiar 2016);
  • în al doilea rând, în timpul testării de fond a dosarelor pentru plățile directe, organismul de certificare ar trebui să efectueze o verificare privind exactitatea aritmetică, precum și o verificare prin care să se stabilească dacă s-a avut în vedere numărul final al drepturilor la plată.
40

Orientările Comisiei nu pot fi prea prescriptive, deoarece organismele de certificare sunt auditori calificați și, în conformitate cu standardele de audit acceptate la nivel internațional, acestea ar trebui să își utilizeze capacitatea profesională atunci când desfășoară activitatea de certificare. În unele state membre, organismul de certificare a recalculat drepturile pentru toate tranzacțiile supuse testării de fond (și anume, pentru eșantionul selectat din punct de vedere statistic).

41

Orientările Comisiei sunt generale și nu pot oferi răspunsuri la toate situațiile din statele membre. Cu toate acestea, orientările sunt clare în ceea ce privește activitatea pe care trebuie să o desfășoare organismele de certificare cu privire la drepturile la plată, astfel cum se menționează în răspunsul Comisiei la punctul 39. În plus, secțiunea 7.2.2 din Orientarea 3 specifică faptul că exercițiul financiar 2016 (anul de cerere 2015) este primul exercițiu în care se stabilesc drepturile la plată, prin urmare au fost solicitate concluziile organismelor de certificare cu privire la procesul de alocare a drepturilor la plată.

În plus, mai multe state membre au întârziat stabilirea definitivă a drepturilor la plată. Având în vedere că organismele de certificare au termene stricte de raportare (și anume, data de 15 februarie a anului următor exercițiului financiar în cauză), ele nu pot să conchidă întotdeauna cu privire la acuratețea calculului drepturilor.

Primul punct: În majoritatea statelor membre în care există agenții de plăți regionale și drepturi calculate la nivel național, este posibil ca acest calcul al drepturilor să facă obiectul unui audit de certificare. În cazul Germaniei, organismul central care a calculat drepturile la plată nu a făcut obiectul auditului de certificare. Astfel, cazul Germaniei (Niedersachsen - Saxonia Inferioară) nu a fost orientativ pentru activitatea organismelor de certificare efectuată în alte state membre.

Punctul al doilea: Problema drepturilor la plată în ceea ce privește Italia este monitorizată prin intermediul unui audit de conformitate aflat în desfășurare.

Punctul al treilea: Problema drepturilor la plată în ceea ce privește Franța este urmărită într-un audit de verificare a conformității, aflat în desfășurare.

42

Propunerea inițială a Comisiei viza simplificarea sistemului de plăți directe. De fapt, propunerea inițială a Comisiei conținea mai puține opțiuni și, prin urmare, era mai simplă. Cu toate acestea, în procesul colegislativ au fost adăugate alte opțiuni, ceea ce a sporit gradul de complexitate a normelor. În plus, simplificarea reprezintă unul dintre principalele obiective în discuțiile privind noua politică agricolă comună pentru perioada post-2020.

43

Deși este adevărat că modelul de convergență internă pentru stabilirea valorilor drepturilor la plată este mai complex, trebuie remarcat faptul că aplicarea acestui model ca alternativă la modelul simplu al ratei fixe din primul an de punere în aplicare a fost o opțiune pentru statele membre. Posibilitatea statelor membre de a alege un anumit model de punere în aplicare este conformă cu principiul gestiunii partajate a PAC, potrivit căruia punerea în aplicare este gestionată în mod direct de fiecare stat membru, autoritățile naționale fiind responsabile de administrarea și controlul plăților directe către fermierii din țara lor.

45

Autoritățile spaniole au decis cu privire la regionalizarea modelului SPB pe baza unor criterii multiple, în strânsă cooperare cu autoritățile regionale. Punerea în aplicare a regionalizării actuale a SPB va fi evaluată și luată în considerare în procesul de reflecție cu privire la viitoarea PAC.

46

Extinderea definiției privind suprafața eligibilă nu era obligatorie pentru statele membre. Atunci când se uzează de această posibilitate, statele membre au responsabilitatea să evalueze complexitatea sistemului pe care decid să îl pună în aplicare, precum și nevoia concretă de a ține seama de metodele agricole specifice pe teritoriul lor.

48

Legislația a prevăzut posibilitatea de a se limita creșterea valorii drepturilor la plată în cazul în care astfel de creșteri ar conduce la un profit excepțional. Este responsabilitatea statelor membre de a stabili dacă aplică sau nu această dispoziție opțională.

În plus, în cazul în care apar profituri excepționale din cauza unor condiții create în mod artificial și contrare obiectivelor PAC, se aplică clauza de eludare (obligatorie) prevăzută la articolul 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Prin aplicarea articolului 60, nu se acordă niciun avantaj în favoarea unor astfel de persoane fizice sau juridice.

În fine, drepturile la plată au făcut obiectul unei reduceri mai mari, ca urmare a convergenței interne, în cazul fermelor care au obținut drepturi la plată cu valoare ridicată ca urmare a concentrării sprijinului pe o suprafață mai mică.

Replica Curții de Conturi Europene

Clauza de eludare specificată la articolul 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 și convergența internă au doar un impact limitat ca mecanisme de reducere a profitului neașteptat.

Așa cum a statuat în repetate rânduri Curtea de Justiție, aplicarea clauzei de eludare de către statele membre impune, în primul rând, un ansamblu de circumstanțe obiective din care rezultă că, în pofida respectării formale a condițiilor prevăzute de reglementarea Uniunii, obiectivul urmărit de această reglementare nu a fost atins și, în al doilea rând, un element subiectiv care constă în intenția de a obține un avantaj rezultat din reglementarea Uniunii creând în mod artificial condițiile necesare pentru obținerea acestuia. În cazul în care profitul neașteptat rezultă din transferul terenului către alți fermieri (a se vedea caseta 2), este extrem de dificil pentru statele membre să dovedească faptul că, atunci când a transferat terenul, solicitantul a urmărit în exclusivitate să obțină un avantaj care contravenea obiectivelor schemei de plată de bază.

Până în 2019, convergența internă va reduce valoarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază menționate în caseta 2 cu aproximativ 25 %, ceea ce înseamnă că, în anul respectiv, fermierii tot vor beneficia de 75 % din profitul neașteptat realizat.

53

În cursul auditurilor de conformitate efectuate de Comisie au fost constatate deficiențe similare în ceea ce privește verificarea statutului de fermier activ al solicitanților. Procedurile de verificare a conformității sunt în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE va fi acoperit prin corecții financiare până când statul membru va lua măsuri corective adecvate pentru asigurarea legalității și regularității cheltuielilor directe.

54

Colegiuitorii au prevăzut o serie de opțiuni de politică pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind fermierul activ, care permit statelor membre să țină seama de specificitățile lor naționale.

Comisia a furnizat o evaluare favorabilă utilizării unui prag exprimat în hectare eligibile drept criteriu alternativ în sensul articolului 9 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 pentru a dovedi că activitatea agricolă nu este nesemnificativă dacă această condiție nu reprezintă niciun stimulent pentru ca fermierii să producă.

55

Lista negativă nu a făcut parte din propunerea Comisiei, ci a fost introdusă ca urmare a compromisului politic. În timp ce propunerea inițială a Comisiei trebuia să prevadă un test unic pentru toți solicitanții (plăți directe de cel puțin 5 % din totalul încasărilor neagricole), colegiuitorii au prevăzut o serie de opțiuni de politică privind punerea în aplicare a dispozițiilor referitoare la fermierii activi, permițând statelor membre să țină seama de specificitățile lor naționale. Din cauza existenței unei liste negative, este destul de probabil că unele entități au decis să nu le aplice deloc, iar Comisia nu dispune de aceste date.

Caseta 3 - Exemple de tratament diferit aplicat unor situații comparabile

Comisia a publicat un document de orientare privind punerea în aplicare a articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 (DSCG/2014/29). Statelor membre le revine sarcina de a continua punerea în aplicare a acestei dispoziții în conformitate cu dispoziția referitoare la fermierul activ și cu principiile generale ale dreptului Uniunii.

În ceea ce privește activitățile sportive și de agrement permanente, lista negativă vizează în mod expres operatorii specializați ai terenurilor cu existență permanentă care au echipamentele permanente și/sau structuri artificiale permanente pentru spectatori, care sunt utilizate pentru activități sportive și de agrement. Germania a urmat această orientare. În ceea ce privește Franța, în prezent este în desfășurare o procedură de verificare a conformității.

Colegiuitorul a prevăzut flexibilitatea care permite statelor membre să ajusteze lista negativă la circumstanțele și nevoile lor specifice. În fapt, articolul 9 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 permite statelor membre să adauge în lista negativă orice altă activitate similară neagricolă sau alte activități similare, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii. Cu toate acestea, adăugirile la listă trebuie să fie justificate în mod obiectiv pe baza testului de „similaritate” prevăzut la articolul 9 alineatul (2), adică activitățile entităților respective ar trebui să fie similare cu cele ale entităților incluse deja în lista negativă.

De asemenea, colegiuitorul a decis să permită aplicarea opțională a articolului 9 alineatul (3) din același regulament.

57

Ca urmare a procesului de negociere privind așa-numitul „Regulament Omnibus”3, aplicarea articolului 9 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 (lista negativă) poate fi întreruptă începând din 2018 sau din orice an ulterior. În schimb, articolul 9 alineatul (1) se aplică în continuare tuturor statelor membre care au terenuri menținute în mod natural.

60

Definirea eligibilității pe baza caracteristicilor terenurilor agricole nu îi exonerează pe fermieri de exercitarea unei activități agricole. Caracteristicile ar trebui să rezulte din această activitate. În cazul în care statele membre definesc aceste caracteristici în mod corect, suprafețele abandonate ar apărea ca atare și, prin urmare, ar fi considerate neeligibile.

62

Comisia consideră că, pentru suprafețele menținute în mod natural, activitatea minimă nu ar trebui să fie complet separată de gestionarea terenurilor, cu excepția cazului în care acest lucru rezultă din implementarea rețelei Natura 2000 (care implică, de asemenea, faptul că suprafețele aveau dreptul să primească plăți în 2008)4.

Caseta 5 - Activitățile minime pe terenuri agricole menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare

Autoritățile scoțiene nu au notificat Comisiei decizia lor de a efectua o evaluare ecologică a terenurilor în fiecare an calendaristic în locul evaluării activității agricole.

Este discutabil dacă o evaluare ecologică poate fi considerată o activitate minimă pe suprafața agricolă.

Se preconizează că activitatea are un impact asupra terenului în sine (de exemplu, în sensul păstrării sau chiar al sporirii valorii naturale a pășunilor) și nu se limitează la observarea stării terenului din punct de vedere al mediului, a cărei evoluție nu este consecința vreunei acțiuni exercitate de către fermier.

Caseta 6 - Efectele redistribuirii în funcție de modelul aplicat pentru schema de plată de bază

Autoritățile spaniole au decis cu privire la regionalizarea modelului SPB pe baza unor criterii multiple, în strânsă cooperare cu autoritățile regionale. Punerea în aplicare a regionalizării actuale a SPB va fi evaluată și luată în considerare în procesul de reflecție cu privire la viitoarea PAC.

Cu toate că suma transferată de la drepturi la plată cu valoare ridicată la drepturi la plată cu valoare scăzută, exprimată ca procentaj din plafonul SPB, ilustrează o mai bună convergență în Italia comparativ cu Spania, comparația procentului menționat anterior nu permite să se tragă concluzii cu privire la efecte diferite de convergență între toate statele membre. În fapt, un stat membru pentru care acest procent este mai mare decât pentru altul nu ajunge neapărat la o situație mai bună la sfârșitul perioadei. Este important să se ia în considerare, de asemenea, situația de pornire, în special posibilitatea unei convergențe sporite. Chiar dacă transferurile de fonduri ca procent din plafonul schemei de plată de bază vor fi mai scăzute într-un stat membru cu valori ale drepturilor la plată apropiate de medie încă de la începutul perioadei de convergență, acest stat membru ar putea ajunge să aibă valori mai convergente decât un stat membru cu un procentaj mult mai ridicat al fondurilor transferate.

69

Diferența privind nivelul mediu al sprijinului SPB se explică parțial prin faptul că statele membre au făcut alegeri diferite în ceea ce privește alocarea de fonduri diferitelor schemelor de plăți directe. Pachetul SPB este egal cu valoarea fondurilor care rămâne după alocarea către celelalte scheme.

SPB este, prin definiție, o plată decuplată, având un efect minim asupra deciziilor în materie de producție ale fermierilor și, în consecință, asupra pieței și a condițiilor de concurență. Evaluarea efectuată de CCE se bazează, în teorie, pe ipoteza conform căreia fermierii din diferite state membre se află într-o situație identică. O astfel de situație comparabilă ar însemna nu numai egalitatea condițiilor de producție, ci și faptul că prețurile terenurilor, chiriile și alți factori de producție sunt identice între două state membre.

70

Schema de plată de bază asigură că toți fermierii primesc un sprijin minim pe hectar. Alte scheme, cum ar fi plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri, schema pentru micii fermieri și sprijinul cuplat facultativ permit direcționarea plăților directe. SPB este un sistem bazat pe suprafață și, prin urmare, sprijinul total tinde să crească în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Cu toate acestea, analiza Comisiei arată că plățile directe pe hectar scad odată cu creșterea dimensiunii exploatației agricole și că sprijinul pe unitate este mai mare pentru fermele mici care, în medie, au un nivel mai mic al venitului pentru fiecare lucrător, în principal din cauza utilizării altor scheme de plăți directe.

Caseta 7 - Exemple de redistribuire ca urmare a reformei din 2013 care nu au presupus vreo modificare a practicii agricole

Curtea de Conturi Europeană oferă exemple de ferme în cazul cărora sprijinul primit de către fermier a crescut exponențial, deși nu există nicio modificare a modului în care își desfășoară activitatea agricolă.

Comisia consideră că valoarea absolută a sprijinului nu poate fi analizată ca valoare de sine stătătoare, ci că ar trebui să fie evaluată prin coroborare cu dimensiunea terenului și cu sprijinul primit de alți fermieri în situații comparabile înainte și după exercițiul de convergență. Într-adevăr, având în vedere că ne aflăm într-un context de convergență, o creștere semnificativă a sprijinului financiar pentru un anumit fermier poate fi explicată, cel mai probabil, prin faptul că sprijinul primit de fermier înainte de introducerea SPB a fost considerabil mai mic decât media și/sau suprafața acoperită de SPB a crescut în comparație cu SPU. Atât creșterea numărului de drepturi la plată cu valoare scăzută, cât și acoperirea unor suprafețe mai mari, au fost obiective clare ale schemei.

Dacă se examinează mai îndeaproape exemplele evidențiate de Curtea de Conturi Europeană, situațiile nu sunt atât de extreme pe cât ar putea părea la prima vedere.

De exemplu, în Regatul Unit-Scoția, unde, în 2019, sprijinul a ajuns la o sumă forfetară regională, valoarea maximă a sprijinului pe suprafață în anul de cerere 2019 este fixată la 161 EUR/ha pentru regiunea 1 (terenuri arabile și pășuni permanente), la 26,90 EUR/ha pentru regiunea 2 [pășuni sărace în afara zonelor defavorizate și în zone defavorizate (LFA) - din categoriile de pășunat B, C și D] și la 8,70 EUR/ha pentru regiunea 3 [pășuni sărace în zone defavorizate (LFA) din categoria A de pășunat]. Comisia consideră că aceste niveluri de plată pe suprafață nu sunt stabilite la un nivel neadecvat.

În exemplul oferit pentru Italia, plata medie pe hectar pentru fermierul în cauză se ridică la aproximativ 225 EUR, cifră care se situează puțin sub media valorii drepturilor la plată în cadrul SPB în Italia pentru anul de cerere 2015 (228 EUR/ha).

În ceea ce privește Germania, trebuie să se clarifice faptul că acest stat membru va ajunge la o rată forfetară națională până în 2019.

71

Plățile directe pot fi mai mult sau mai puțin capitalizate în prețurile terenurilor în funcție de diverși factori. Factorii care influențează valoarea terenurilor sunt numeroși, iar sprijinul acordat în cadrul PAC este doar unul dintre aceștia: prețurile la mărfurile agricole și productivitatea agricolă, presiunea urbană, reglementările diferite ale piețelor funciare de la o țară la alta, durata contractelor de închiriere, niveluri diferite de impozite pe teren […] Potrivit Swinnen et al., „subvențiile PAC au un impact asupra valorii terenurilor, însă acesta variază în mod semnificativ între țări și pare relativ modest în comparație cu alți factori, în special atunci când prețurile terenurilor sunt ridicate”5. În plus, în statele membre care aplică SPB, în care drepturile la plată pot fi tranzacționate rapid fără teren, sprijinul pentru venituri este mai puțin capitalizat în prețurile terenurilor.

72

SPB permite statelor membre să direcționeze sprijinul prin excluderea fermierilor care nu au nevoie în mod special de ajutor pentru venit sau prin diferențierea plății de bază. Direcționarea în continuare a sprijinului se realizează, în principal, prin intermediul altor scheme: plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri, schema pentru micii fermieri sau sprijinul cuplat facultativ. În timp ce unele state membre prezintă un grad semnificativ de direcționare, în alte state membre direcționarea s-a realizat într-o măsură mai mică.

În plus, tratatul stabilește o legătură între creșterea productivității agricole ca mijloc de asigurare a unui nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă, în special prin creșterea veniturilor individuale ale persoanelor care desfășoară activități agricole. Prin urmare, este oportună concentrarea asupra veniturilor rezultate din activități agricole, deoarece aceste venituri au o importanță capitală pentru PAC6. În cele din urmă, costurile colectării de date privind venitul gospodăriilor agricole ar putea depăși beneficiile7.

73

Comunicarea Comisiei „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”8 propune un nou model de implementare a PAC.

Comunicarea vizează aplicarea în mai mare măsură a subsidiarității, permițând să se țină seama mai bine de condițiile și de nevoile locale în raport cu obiectivele și țintele. În plus, Comisia recunoaște importanța obiectivului PAC privind producția viabilă de produse alimentare și a solicitat o evaluare privind impactul măsurilor PAC asupra „producției viabile de produse alimentare”.

Evaluarea impactului care va sta la baza propunerii Comisiei pentru PAC post-2020 va ține cont de toate elementele factuale disponibile cu privire la performanța politicii până în prezent și va utiliza aceste informații atunci când vor fi examinate soluțiile specifice pentru viitor.

Concluzii și recomandări

74

Propunerea inițială a Comisiei viza simplificarea schemei de plăți directe. De fapt, propunerea inițială a Comisiei conținea mai puține opțiuni și, prin urmare, era mai simplă. Cu toate acestea, în cursul procesului colegislativ au fost adăugate și alte opțiuni, ceea ce a sporit nivelul de complexitate a normelor.

În ceea ce privește direcționarea, SPB permite statelor membre să direcționeze sprijinul prin excluderea fermierilor care nu au nevoie în mod special de ajutor pentru venit sau prin diferențierea plății de bază. Direcționarea în continuare a sprijinului se realizează, în principal, prin intermediul altor scheme: plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri, schema pentru micii fermieri sau sprijinul cuplat facultativ. În timp ce unele state membre prezintă un grad semnificativ de direcționare, în alte state membre direcționarea s-a realizat într-o măsură mai mică.

În ceea ce privește convergența, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, statele membre au avut la dispoziție trei opțiuni de punere în aplicare a convergenței interne (pe bază forfetară începând cu 2015, convergența totală până în 2019 și o convergență parțială de tip „modul tunel”). În consecință, impactul și efectele punerii în aplicare pot varia de la un stat membru la altul. De asemenea, punerea în aplicare a regionalizării a jucat un rol important în ceea ce privește nivelul real de convergență atins.

75

Cu excepția Țărilor de Jos și a Regatului Unit-Scoția, auditurile de conformitate desfășurate de Comisie au condus la o observație similară. Procedurile de verificare a conformității sunt în curs. Orice risc financiar pentru bugetul UE care rezultă din aceste erori și deficiențe privind funcționarea SPB legate de sistemele de gestionare și control va fi acoperit prin corecții financiare care vor fi aplicate până la adoptarea măsurilor corective adecvate pentru a se asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor în cadrul SPB.

Recomandarea 1

Comisia acceptă această recomandare și consideră că o pune deja în aplicare prin orientările emise, monitorizarea efectuată și procedurile de audit de verificare a conformității. Atunci când se constată erori și deficiențe în legătură cu funcționarea controalelor-cheie, Comisia solicită statelor membre să întreprindă acțiuni corective și monitorizează punerea în aplicare a acestora de către statele membre.

În plus, Comisia furnizează statelor membre orientări și consultanță cu privire la punerea în aplicare corectă a acestor controale-cheie.

76

Plățile directe, precum și totalitatea cheltuielilor în cadrul FEGA, sunt efectuate în conformitate cu principiul gestiunii partajate între Comisie și statele membre. Pentru a asigura aplicarea corectă a SPB, statele membre au responsabilitatea de a comunica Comisiei, în mod corespunzător, informații și documente, în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Comisia a oferit orientări și interpretare clare și coerente, acestea fiind disponibile atunci când sunt de interes general pentru toate statele membre pe CIRCABC.

77

Comisia consideră că a stabilit ceea ce se solicitase de către organismele de certificare. Activitatea de audit prevăzută de organismele de certificare pentru exercițiul financiar 2016 (anul de cerere 2015) este stabilită în mod clar în orientările 2 și 3.

Recomandarea 2
  1. Comisia respinge această recomandare deoarece, în conformitate cu principiul gestiunii partajate, este responsabilitatea statelor membre să aplice o interpretare coerentă a cadrului juridic din cadrul schemei de plată de bază. Orice interpretare, precum și informațiile relevante sunt partajate cu statele membre în cadrul Comitetului privind plățile directe, iar documentele relevante sunt încărcate pe site-ul CIRCABC, care este, de asemenea, la dispoziția tuturor statelor membre. Prin urmare, Comisia consideră că a luat măsurile adecvate pentru diseminarea informațiilor și pentru a asigura eficacitatea interpretărilor consecvente între statele membre și, prin urmare, consideră că o maximizare suplimentară nu ar fi de competența sa.
  2. Comisia acceptă această recomandare. Comisia recunoaște importanța transmiterii informațiilor esențiale referitoare la punerea în aplicare a schemelor de sprijin direct. Totuși, în acest stadiu, Comisia nu este în măsură să formuleze angajamente specifice în legătură cu propunerile legislative pentru perioada post-2020. În plus, în conformitate cu legislația actuală, Comisia poate introduce deja diverse acțiuni oficiale în justiție. Unele dintre dispozițiile existente permit Comisiei să suspende plățile, să ia în considerare declarațiile ulterioare de cheltuieli inadmisibile și să inițieze o procedură de verificare a conformității. În cazul unor probleme sistemice și majore de neconformitate, Comisia poate, de asemenea, să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pregătită, în cazul în care se consideră util, prin lansarea unui dosar UE Pilot, cu posibilitatea aplicării unei sancțiuni (sumă forfetară sau penalități cu titlu cominatoriu), care să fie aplicată de către CJUE în cazul neexecutării unei prime hotărâri. Decizia cu privire la acțiunile adecvate depinde de o evaluare de la caz la caz și de cadrul juridic aplicabil.
  3. Comisia acceptă această recomandare. În ceea ce privește rolurile respective ale Comisiei și ale organismelor de certificare, Comisia consideră că recomandarea este urmată deja, dat fiind că cerințele privind activitatea de audit în domeniul drepturilor la plată a organismelor de certificare (revizuirea procesului de primă alocare a drepturilor la plată și revizuirea calculelor privind valoarea drepturilor în primul an de alocare, precum și revizuirea noilor alocări de drepturi, anularea drepturilor, convergența etc. în anii următori) sunt stabilite în mod clar în orientările 2 și 3 pentru exercițiul financiar 2016 și pentru exercițiile ulterioare. În conformitate cu standardele de audit acceptate la nivel internațional, ar trebui să existe o marjă pentru exercitarea capacității profesionale de către organismele de certificare. Principalul cadru este prevăzut de liniile directoare (și anume, procedurile trebuie să fie verificate împreună cu controalele integrate în proces, utilizându-se în același timp lista controalelor principale și auxiliare etc.), apoi organismul de certificare concepe și efectuează propriile teste de audit asupra drepturilor.

Comisia profită de această ocazie pentru a clarifica faptul că, în cazul în care cadrul instituțional al unui stat membru nu permite organismelor de certificare să efectueze un audit cu privire la procedurile de alocare și de calcul al drepturilor la plată, activitatea desfășurată de organismele statelor membre (agențiile de plăți, organismele de certificare sau un alt organism responsabil cu calcularea drepturilor) face obiectul unor audituri de conformitate pentru a se evalua dacă se implementează cadrul juridic aplicabil și orientările relevante.

78

Propunerea inițială a Comisiei viza simplificarea schemei de plăți directe. De fapt, propunerea inițială a Comisiei conținea mai puține opțiuni și, prin urmare, era mai simplă. Cu toate acestea, în cursul procesului colegislativ au fost adăugate și alte opțiuni, ceea ce a sporit nivelul de complexitate a normelor.

79

În cazul apariției profitului excepțional ca urmare a faptului că fermierii au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține valori foarte ridicate ale drepturilor la plată, statele membre ar trebui să aplice clauza de eludare, în sensul că nu ar trebui acordat niciun avantaj fermierilor în cauză.

În plus, acei fermieri care obțin valori foarte ridicate ale drepturilor la plată prin concentrarea sumei de referință asupra unei suprafețe mai mici vor face obiectul unei reduceri mai mari a valorii drepturilor la plată, ca urmare a exercițiului de convergență internă.

Replica Curții de Conturi Europene

Clauza de eludare specificată la articolul 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 și convergența internă au doar un impact limitat ca mecanisme de reducere a profitului neașteptat.

Așa cum a statuat în repetate rânduri Curtea de Justiție, aplicarea clauzei de eludare de către statele membre impune, în primul rând, un ansamblu de circumstanțe obiective din care rezultă că, în pofida respectării formale a condițiilor prevăzute de reglementarea Uniunii, obiectivul urmărit de această reglementare nu a fost atins și, în al doilea rând, un element subiectiv care constă în intenția de a obține un avantaj rezultat din reglementarea Uniunii creând în mod artificial condițiile necesare pentru obținerea acestuia. În cazul în care profitul neașteptat rezultă din transferul terenului către alți fermieri (a se vedea caseta 2), este extrem de dificil pentru statele membre să dovedească faptul că, atunci când a transferat terenul, solicitantul a urmărit în exclusivitate să obțină un avantaj care contravenea obiectivelor schemei de plată de bază.

Până în 2019, convergența internă va reduce valoarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază menționate în caseta 2 cu aproximativ 25 %, ceea ce înseamnă că, în anul respectiv, fermierii tot vor beneficia de 75 % din profitul neașteptat realizat.

80

Gradul de flexibilitate oferită statelor membre, de exemplu în ceea ce privește extinderea listei activităților negative și/sau aplicarea dispoziției privind fermierul activ tuturor solicitanților, le permite să adapteze dispoziția la propriile specificități, dar rezultatul este, în mod inevitabil, o punere în aplicare diferențiată.

Mai mult, primul an de aplicare a clauzei privind fermierul activ a necesitat o instituire unică a procedurilor de verificare a conformității cu această clauză. Chiar dacă vor fi necesare în continuare controale anuale pentru statele membre care continuă să pună în aplicare lista negativă, se poate preconiza, în mod rezonabil, că nivelul sarcinii administrative se va stabiliza în anii următori.

82

În cazul în care, în 2019, rămân niveluri foarte ridicate de sprijin pentru venit, acestea au fost supuse totuși unor reduceri comparativ cu nivelul din 2015.

83

Schema de plată de bază asigură că fermierii primesc un sprijin minim pe hectar. Alte scheme, cum ar fi plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri, schema pentru micii fermieri și sprijinul cuplat facultativ permit direcționarea plăților directe. SPB este un sistem bazat pe suprafață și, prin urmare, sprijinul total tinde să crească în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Cu toate acestea, analiza Comisiei arată că plățile directe pe hectar scad odată cu creșterea dimensiunii exploatației agricole și că sprijinul pe unitate este mai mare pentru fermele mici care, în medie, au un nivel mai mic al venitului pentru fiecare lucrător, în principal din cauza utilizării altor scheme de plăți directe.

O creștere semnificativă a sprijinului financiar pentru un anumit fermier poate fi explicată, cel mai probabil, prin faptul că ajutoarele primite de fermier, înainte de introducerea schemei de plată de bază, au fost considerabil mai mici decât media și/sau prin faptul că suprafața acoperită de SPB a crescut în comparație cu schema de plată unică. Atât creșterea numărului de drepturi la plată cu valoare scăzută, cât și acoperirea unor suprafețe mai mari, au fost obiective clare ale schemei.

84

Scopul SPB este de a îmbunătăți situația globală a veniturilor fermierilor. Sprijinul în cadrul SPB depinde de suprafață, fiind decuplat de producție și, în majoritatea statelor membre, este legat de referințele istorice. Sprijinul nu este axat pe circumstanțele individuale din fiecare exploatație, astfel încât să se evite sarcinile administrative excesive.

Caracterul decuplat al SPB asigură o orientare de piață și evită crearea unui stimulent pentru ca fermierii să producă.

Recomandarea 3

Comisia acceptă parțial această recomandare.

Comunicarea Comisiei din 29 noiembrie 2017 privind „viitorul alimentelor și agriculturii” propune un nou model de implementare a PAC, în care Uniunea ar trebui să stabilească parametrii de bază ai acestui domeniu de politică (obiectivele PAC, tipurile de intervenție, în ansamblu, cerințele de bază), în timp ce statele membre ar trebui să aibă o mai mare răspundere și responsabilitate în ceea ce privește modul în care își îndeplinesc obiectivele, care ar trebui să fie prezentate și justificate în cadrul unui plan strategic pentru PAC.

Evaluarea impactului care va sta la baza propunerii Comisiei pentru PAC post-2020 va ține seama de toate elementele factuale disponibile cu privire la performanța până în prezent a politicii și va utiliza aceste informații atunci când se examinează soluțiile specifice pentru viitor.

În special, Comisia va analiza actuala distribuție și direcționare a ajutorului pentru venit în funcție de dimensiunea exploatației agricole și de tipul de activitate agricolă, ținând seama de veniturile generate de activitățile agricole.

Comisia reamintește9 faptul că PAC sprijină veniturile fermierilor prin sprijinirea activității agricole (sprijin pe suprafață, o serie de acțiuni de sprijin sectorial, investiții, măsuri de piață, activități de mediu privind suprafețele agricole). Prin urmare, în ceea ce privește SPB, concentrarea pe veniturile generate de aceste activități agricole este o abordare consecventă.

În plus, comunicarea Comisiei prevede vizarea „adevăraților fermieri”, definiți ca fiind acele persoane care desfășoară o activitate agricolă în scopul de a-și câștiga existența.

Dualitatea obiectivelor plăților directe reflectă recunoașterea „caracterului comun” în ceea ce privește furnizarea de bunuri comerciale și publice și, prin urmare, dificultățile de a se efectua o bună evaluare economică a tuturor bunurile publice furnizate de fermieri. Cu toate acestea, la evaluarea relevanței sprijinului global pentru venit se va ține seama de alte venituri generate de activități neagricole, bazate pe factori de natură agricolă (cum ar fi agroturismul).

Evaluarea impactului se află în continuare într-o etapă incipientă, prin urmare nu este posibil deocamdată să se determine dacă va cuprinde toți factorii menționați în recomandare.

În final, pentru a nu aduce atingere rezultatelor evaluării impactului menționată mai sus, Comisia nu poate fi de acord cu recomandarea de a lega, încă de la început, măsurile propuse, de obiectivele operaționale adecvate și de nivelurile de referință în raport cu care ar putea fi comparată, în acest stadiu, performanța sprijinului acordat. Totuși, în conformitate cu comunicarea Comisiei privind „viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”, va fi luată în considerare metoda de evaluare a performanței tipurilor de intervenție, inclusiv, după caz, a sprijinului pentru venit.

Lista acronimelor

DG: Direcție Generală

ha: hectar

IACS: Sistemul integrat de administrare și control (Integrated Administration and Control System)

LPIS: Sistemul de identificare a parcelelor agricole (Land Parcel Identification System)

OMC: Organizația Mondială a Comerțului

PAC: politica agricolă comună

SAPS: schema de plată unică pe suprafață (Single Area Payment Scheme)

SPU: schema de plată unică

TFUE: Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

UE: Uniunea Europeană

Glosar

Acordul OMC privind agricultura: document rezultat în urma negocierilor din cadrul Rundei Uruguay, din perioada 1986-1994; prin acest acord, statele membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au convenit să îmbunătățească accesul la piețe în sectorul agriculturii și să reducă subvențiile care distorsionează schimburile comerciale în acest sector.

Activitate agricolă: (i) producția, creșterea sau cultivarea de produse agricole și deținerea de animale în scopuri agricole; (ii) menținerea unei suprafețe agricole într-o stare care o face adecvată pentru pășunat sau cultivare sau (iii) desfășurarea unei activități minime, definite de către statele membre, pe suprafețele agricole menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare.

Agenție de plăți: un organism dintr-un stat membru, responsabil de gestionarea plăților de sprijin în sectorul agriculturii.

Convergență: procesul de adaptare a drepturilor la plată către valori per hectar mai echitabile. Până în 2019, drepturile la plată vor fi ajustate în raport cu o valoare medie națională sau regională (convergență internă). În paralel, valorile drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază vor fi ajustate și ca urmare a deciziei UE de a se asigura o distribuire mai echitabilă a sprijinului direct între statele membre (convergență externă).

Drept la plată (drept în cadrul schemei de plată de bază): drept transferabil care conferă unui fermier activ dreptul la un anumit cuantum al sprijinului, cu condiția să fie declarat împreună cu un hectar de teren agricol eligibil.

Economii de scară: capacitatea unui fermier de a reduce costurile medii de producție prin creșterea suprafețelor cultivate.

Exploatație: ansamblul unităților utilizate pentru activități agricole și gestionate de un fermier, situate pe teritoriul unui singur stat membru.

Fermier: o persoană fizică sau juridică sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup și membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, a cărui exploatație se situează pe teritoriul UE și care desfășoară o activitate agricolă.

Fermier activ: fermier care desfășoară o activitate minimă pe terenuri menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare sau ale cărui activități agricole nu sunt neglijabile. Statele membre dispun de o marjă de apreciere considerabilă la definirea criteriilor detaliate. Solicitanții trebuie să poată demonstra că dispun de putere de decizie în legătură cu activitățile agricole pe fiecare parcelă de teren pentru care au solicitat drepturi la plată, precum și că se bucură de beneficiile care decurg din aceste activități și că își asumă riscurile financiare conexe.

„Lista negativă”: lista întreprinderilor sau a activităților, cum ar fi aeroporturi, societăți care furnizează servicii de apă, societăți imobiliare sau terenuri permanente de sport sau destinate activităților de recreere, care nu sunt considerate drept „fermieri activi” cu excepția cazului în care pot dovedi că activitatea lor agricolă nu este neglijabilă.

Plata pentru înverzire: plăți bazate pe suprafață pentru practici benefice pentru mediu și climă.

Plăți directe: scheme de sprijin destinate fermierilor, finanțate din Fondul european de garantare agricolă, cunoscut, de regulă, sub denumirea de „pilonul 1” al PAC. Aceste scheme urmăresc să ofere sprijin pentru venitul fermierilor, dar ar trebui să contribuie, de asemenea, la realizarea altor obiective legate de utilizarea terenurilor, cum ar fi protecția solului, sporirea biodiversității și atenuarea schimbărilor climatice. Pentru fiecare stat membru există un plafon bugetar național.

Politica agricolă comună (PAC): politică europeană care vizează să garanteze producția viabilă de produse alimentare, stabilizarea piețelor agricole, veniturile fermierilor, disponibilitatea alimentelor, gestionarea durabilă a resurselor naturale, măsuri climatice și dezvoltarea teritorială echilibrată a zonelor rurale.

Profit neașteptat: profitul care apare în mod neașteptat, de exemplu ca urmare a modificărilor legislației.

Reforma din 1992 a PAC: prima reformă majoră a PAC (cunoscută și sub numele de „reforma MacSharry”), care a antrenat reducerea prețurilor de intervenție în sectorul culturilor arabile și în cel al cărnii de vită. Pentru a compensa pierderile de venituri care urmau să apară, reforma a introdus plăți directe către producătorii de culturi arabile, introducându-se și plăți directe pentru retragerea de terenuri din producția agricolă.

Reforma din 2003 a PAC: a introdus decuplarea plăților directe de producția agricolă pentru a spori nivelul de orientare către piață al fermierilor și a condiționat efectuarea plăților de respectarea unor standarde de bază privind întreținerea terenurilor, mediul, siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor și bunăstarea animalelor (mecanism cunoscut sub denumirea de „ecocondiționalitate”).

Reforma din 2013 a PAC: punea accentul pe trei obiective ale politicii (producția viabilă de produse alimentare, gestionarea durabilă a resurselor naturale și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, precum și dezvoltarea teritorială echilibrată), dintre care cel dintâi menționează în mod special veniturile agricole. Reforma a continuat sistemul de plăți directe decuplate de producție introdus prin reforma din 2003 a PAC.

Rezerva națională: pentru a putea aloca drepturi la plată în principal noilor fermieri sau fermierilor aflați în situații speciale, fiecare stat membru constituie o rezervă națională. Aceasta cuprinde diferența dintre plafonul național al statului respectiv stabilit pentru schema de plată de bază și valoarea totală a tuturor drepturilor la plată alocate.

Schema de plată de bază: schemă de sprijin pentru venitul de bază al fermierilor, bazată pe drepturi la plată. Pentru a primi plăți directe, fermierii trebuie să își „activeze” drepturile la plată asociindu-le unor terenuri agricole eligibile. Sprijinul este independent („decuplat”) de producția agricolă și de venit.

Schema de plată unică: schemă de sprijin pentru veniturile fermierilor, decuplat de producție și introdus prin reforma din 2003 a PAC. Pentru a primi plăți directe, fermierii trebuiau să fi dispus de drepturi la plată și să le fi „activat” împreună cu terenuri agricole eligibile.

Sprijin decuplat: sprijin care nu este condiționat de producerea unui anumit produs agricol.

Note

1 Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit. Restul statelor membre, care au aderat la UE în 2004 sau în 2007, aplică o schemă similară, dar tranzitorie, și anume schema de plată unică pe suprafață (SAPS).

2 A se vedea articolul 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (JO C 326, 26.10.2012, p. 47).

3 Raportul special nr. 5/2011, intitulat „Schema de plată unică (SPU): aspecte care trebuie abordate în vederea consolidării bunei gestiuni financiare a acestui mecanism”.

4 Raportul special nr. 8/2014, intitulat „Comisia a gestionat în mod eficace integrarea sprijinului cuplat în schema de plată unică?”.

5 Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 608).

6 Titlul III capitolul 1 secțiunea 1 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

7 Așa-numita „plată pentru înverzire”; articolul 43 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

8 Articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

9 Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit. Celelalte state membre au continuat să aplice SAPS.

10 A se vedea anexa I.

11 Articolul 110 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 549).

12 A se vedea considerentul 24 al Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului din 29 septembrie 2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune și de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori și de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 2019/93, (CE) nr. 1452/2001, (CE) nr. 1453/2001, (CE) nr. 1454/2001, (CE) nr. 1868/94, (CE) nr. 1251/1999, (CE) nr. 1254/1999, (CE) nr. 1673/2000, (CEE) nr. 2358/71 și (CE) nr. 2529/2001 (JO L 270, 21.10.2003, p. 1).

13 Acordul OMC privind agricultura (JO L 336, 15.12.2000, p. 22).

14 Articolul 41 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

15 Articolul 9 alineatele (2) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

16 De regulă, era vorba de media plăților cuplate primite de fermieri în perioada 2000-2002.

17 Majoritatea statelor membre au calculat drepturile la plată din cadrul SPU exclusiv pe baza plăților istorice. Pentru mai multe detalii, a se vedea anexa I la Raportul special nr. 5/2011, intitulat „Schema de plată unică (SPU): aspecte care trebuie abordate în vederea consolidării bunei gestiuni financiare a acestui mecanism”.

18 Pot interveni și alte ajustări în cazul în care statele membre decid să modifice repartizarea plăților directe către sisteme specifice, de exemplu, în cazul în care au nevoie de mai mult (sau mai puțin) sprijin pentru tinerii fermieri. În acest caz, statele membre trebuie să reducă (sau să crească) în mod liniar valoarea tuturor drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază.

19 A se vedea anexa II pentru opțiunile care au fost alese de statele membre.

20 De exemplu, pentru a se evita abandonarea terenurilor sau în cazuri de forță majoră ori în circumstanțe excepționale.

21 Articolele 24-26 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

22 În principiu, acesta corespundea plăților directe pe care un fermier le primise în 2014 sau valorii drepturilor la plată deținute în cadrul SPU.

23 Danemarca, Suedia, Finlanda și Regatul Unit (Anglia) au ales această opțiune. În acest caz, valoarea și numărul drepturilor în cadrul SPU din 2014 au trebuit să fie ajustate în funcție de bugetul schemei de plată de bază disponibil pentru 2015 și de suprafețele care erau eligibile în 2015. În Anglia, toate drepturile la plată din cadrul SPU aveau deja o valoare uniformă pe hectar la nivel regional în 2014.

24 Articolul 317 TFUE.

25 Articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 907/2014 (JO L 255, 28.8.2014, p. 18). Comisia are obligația de a reduce sau de a exclude de la finanțarea UE plățile pe care statele membre le efectuează către fermieri după expirarea termenelor legale. În acest caz, statele membre trebuie să finanțeze din propriile lor bugete acea parte din plăți pe care Comisia nu o rambursează.

26 A se vedea punctul 1.15 și capitolul 7 din Raportul anual al Curții de Conturi Europene referitor la execuția bugetului privind exercițiul financiar 2016 (JO C 322, 28.9.2017, p. 1).

27 Conform datelor furnizate de autoritățile franceze, valorile provizorii erau cu între 0,5 % și 2,9 % mai mici decât valorile efective probabile din 2015, iar pentru anii următori, autoritățile nu făcuseră încă niciun calcul.

28 Conform modelului specific aplicat în Anglia pentru punerea în aplicare a schemei de plată de bază, drepturile la plată care depășeau suprafețele eligibile declarate de fermieri în cererile lor de ajutor trebuiau să fie anulate. Drepturile care nu erau anulate în mod corespunzător puteau antrena plăți de sprijin neconforme în anii de cerere ulteriori.

29 În funcție de regiune, Curtea estimează că, în cazul Scoției, impactul global asupra valorilor forfetare efective din 2019 este că acestea sunt, într-un caz, cu 2,9 % mai scăzute și, în alt caz, cu 4,6 % mai ridicate decât valorile calculate de autorități.

30 A se vedea, de asemenea, Raportul special nr. 25/2016, intitulat „Sistemul de identificare a parcelelor agricole este un instrument util pentru a stabili eligibilitatea terenurilor agricole, dar gestionarea sa ar mai putea fi îmbunătățită”.

31 Pentru a acoperi riscul financiar, autoritățile italiene au decis să rețină 7 % din plățile pentru anul de cerere 2016.

32 În iulie 2016, din cauza întârzierilor semnificative înregistrate în ceea ce privește actualizarea LPIS, Comisia a decis să rețină 3 % din plățile lunare aferente ajutorului pe suprafață declarate de Franța pentru anul 2015.

33 Până în anul 2017, au devenit disponibile ortofotografii mai recente, dar 33 % din suprafața agricolă încă nu era actualizată.

34 Articolul 39 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea (JO L 227, 31.7.2014, p. 69).

35 Această observație era susținută de ratele de eroare constatate de autoritățile naționale în cursul verificărilor lor referitoare la animale, deși este posibil ca nu toate erorile să fie legate de deficiențe de la nivelul registrului animalelor.

36 Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune (JO L 181, 20.6.2014, p. 1 și p. 74).

37 A se vedea, de asemenea, Raportul special nr. 7/2017, intitulat „Noul rol al organismelor de certificare în ceea ce privește cheltuielile din cadrul PAC: un pas înainte către un model de audit unic, însă există în continuare deficiențe semnificative care trebuie remediate”.

38 Considerentul 2 din preambulul Regulamentului (CE) nr. 1307/2013.

39 De exemplu, autoritățile din Franța au primit aproximativ 360 000 de cereri de alocare de drepturi la plată în cadrul schemei de plată de bază, din care 46 000 au implicat modificarea cuantumului de referință și controale ale documentelor justificative. În paralel, autoritățile au trebuit să trateze circa 12 milioane de anomalii pe care le-au identificat în controalele realizate încrucișat cu LPIS. Autoritățile au fost obligate să recruteze aproximativ 700 de agenți temporari suplimentari pentru a putea face față acestui volum de muncă neașteptat.

40 Suprafețele menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare, suprafețele a căror utilizare face parte din practicile ancorate în obiceiurile locului pentru pășunatul animalelor și pajiștile sărace.

41 A se vedea figura 2.

42 Articolul 28 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

43 A se vedea anexa II. Această opțiune nu era aplicabilă în cinci state membre (Danemarca, Suedia și Finlanda au decis să păstreze drepturile la plată aferente SPU, în timp ce Germania și Malta aveau o rată forfetară în 2015 în cadrul schemei de plată de bază).

44 Autoritățile nu au putut furniza, nici în Franța, nici în Italia, date privind impactul financiar total al neaplicării clauzei privind profiturile neașteptate.

45 A se vedea anexa II.

46 Considerentul 10 din preambulul Regulamentului (CE) nr. 1307/2013. A se vedea, de asemenea, punctele 29-31 din Raportul special nr. 5/2011.

47 A se vedea punctul 61.

48 Pentru mai multe detalii, a se vedea anexa III.

49 Autoritățile spaniole considerau că abordarea lor fusese, în linii mari, eficace, deoarece în 2015 au primit cu circa 35 000 de cereri mai puțin decât în 2014. Ele au atribuit această scădere unei campanii de informare privind noile norme referitoare la „fermierii activi” și la „activitatea agricolă”. În cazul altor state membre însă, astfel de informații nu sunt disponibile.

50 Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2012/2002, a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1305/2013, (UE) nr. 1306/2013, (UE) nr. 1307/2013, (UE) nr. 1308/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014, (UE) nr. 652/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziei nr. 541/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului (propunerea de regulament omnibus).

51 Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), (UE) nr. 1306/2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune, (UE) nr. 1307/2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și (UE) nr. 652/2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor (JO L 350, 29.12.2017, p. 15). Modificarea nu afectează normele referitoare la activitățile minime pe terenuri agricole menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare.

52 În octombrie 2017, Consiliul și Parlamentul au convenit cu privire la aducerea unor modificări suplimentare normelor privind eligibilitatea terenurilor, permițând statelor membre să extindă și mai mult definiția pajiștilor permanente pentru a include terenuri care nu sunt acoperite cu iarbă sau cu alte plante furajere erbacee.

53 A se vedea punctul 36 din Raportul special nr. 5/2011.

54 A se vedea punctele 66-68 din Raportul special nr. 5/2011.

55 Articolul 32 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

56 Articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014.

57 Articolul 4 alineatul (1) litera (c) punctul (iii) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

58 Terenurile de acest tip sunt frecvent întâlnite în Regatul Unit (Scoția), în Spania, în Italia și în Grecia, dar și în alte state membre care nu au fost acoperite de auditul Curții.

59 Punctele 46, 55 și 58 din Raportul special nr. 5/2011.

60 Considerentul 23 din preambulul Regulamentului (CE) nr. 1307/2013.

61 Germania, Malta, Țările de Jos, Austria, Suedia (2020), Finlanda și Regatul Unit (cu excepția Irlandei de Nord).

62 Spania și Italia erau, în mare măsură, comparabile din punctul de vedere al distribuirii sprijinului direct înainte de reforma din 2013 a PAC.

63 La nivelul plăților, statele membre pot atenua aceste efecte prin aplicarea unei reduceri în cazul sumelor care depășesc 150 000 de euro per fermier sau prin acordarea unei plăți redistributive per hectar tuturor fermierilor al căror număr de hectare este de maximum 30 sau nu depășește dimensiunea medie a exploatațiilor. Majoritatea statelor membre aplică o reducere de 5 %.

64 Nivelul efectiv al sprijinului plătit acestor fermieri trebuie să fie majorat prin plata pentru înverzire, aceasta corespunzând, în 2015, unei ponderi de 50,2 % din valoarea dreptului în cadrul schemei de plată de bază din Italia. În Regatul Unit (Scoția), în funcție de regiunea în care erau situate parcelele, plata pentru înverzire a variat, în anul respectiv, între 83 și 4 euro pe hectar, iar în Germania (Saxonia Inferioară), această plată s-a ridicat la 87 de euro. În Italia și în Scoția, crescătorii de bovine sau de ovine puteau, în anumite condiții, să beneficieze de sprijin cuplat care se plătea per animal, iar în Germania, fermierii puteau să primească o plată redistributivă de 50 euro pentru primele 30 de hectare și alți 30 de euro pentru o suprafață de până la 46 ha.

65 A se vedea punctele 27-31 și punctul 53 din Raportul special nr. 5/2011.

66 A se vedea https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/impact-2013-cap-reform-decoupled-payments-capitalization-land-values.

67 Așa cum a constatat Curtea în cadrul unui alt audit, cantitatea și calitatea datelor statistice utilizate pentru analiza veniturilor fermierilor prezentau limitări semnificative. A se vedea punctele 27, 47, 50 și 77 din Raportul special nr. 1/2016, intitulat „Sprijinul pentru veniturile fermierilor: este sistemul utilizat de Comisie pentru măsurarea performanței acestui sprijin bine conceput și bazat pe date temeinice?”.

68 Grecia, Spania, Franța (Corsica) și Regatul Unit (cu excepția Irlandei de Nord). Austria a utilizat o opțiune specifică care permitea alocarea unui număr mai mic de drepturi în cadrul schemei de plată de bază pentru zonele montane.

69 De exemplu, Franța în cazul parcelelor plantate cu viță-de-vie.

70 A se vedea punctul 81 din Raportul special nr. 1/2016.

71 Franța a decis să introducă un sistem bazat pe rată forfetară doar pentru regiunea Corsica, care corespunde unui procent de doar 0,6 % din plafonul bugetar al Franței pentru schema de plată de bază.

 

1 CIRCABC este un serviciu online furnizat de Comisia Europeană pentru a partaja documente cu statele membre.

2 COM(2017) 713 final.

3 Regulamentul (UE) 2017/2393 (JO L 350, 29.12.2017).

4 Articolul 32 alineatul (2) litera (b) punctul (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

5 Swinnen J. Ciaian P, Kancs d'A. (2008). Studiu privind funcționarea piețelor funciare în statele membre ale UE sub influența măsurilor aplicate în cadrul politicii agricole comune. Raport final. Centrul de Studii Politice Europene (CEPS).

6 A se vedea răspunsurile Comisiei (rezumat al punctului V) la Raportul special nr. 1/2016 al Curții de Conturi Europene: „Este sistemul utilizat de Comisie pentru măsurarea performanței în ceea ce privește venitul fermierilor bine conceput și bazat pe date temeinice?”.

7 A se vedea răspunsurile Comisiei (rezumat al punctului VI.b) la Raportul special nr. 1/2016 al Curții de Conturi Europene: „Este sistemul utilizat de Comisie pentru măsurarea performanței în ceea ce privește venitul fermierilor bine conceput și bazat pe date temeinice?”.

8 COM(2017) 713 final.

9 A se vedea răspunsurile Comisiei (rezumat al punctelor I și V) la Raportul special nr. 1/2016 al Curții de Conturi Europene: „Este sistemul utilizat de Comisie pentru măsurarea performanței în ceea ce privește venitul fermierilor bine conceput și bazat pe date temeinice?”.

Etapă Data
Adoptarea planului de audit/Demararea auditului 29.6.2016
Trimiterea oficială către Comisie (sau către o altă entitate auditată) a proiectului de raport 7.12.2017
Adoptarea raportului final după procedura contradictorie 7.2.2018
Primirea răspunsurilor Comisiei (sau ale altei entități auditate) în toate versiunile lingvistice 6.3.2018

Echipa de audit

Rapoartele speciale ale Curții de Conturi Europene prezintă rezultatele unor audituri de conformitate sau ale unor audituri ale performanței care au ca obiect domenii specifice ale bugetului sau aspecte specifice legate de gestiune. Curtea selectează și concepe aceste sarcini de audit astfel încât impactul lor să fie maxim, luând în considerare riscurile existente la adresa performanței sau a conformității, nivelul de venituri sau de cheltuieli implicat, schimbările preconizate și interesul existent în mediul politic și în rândul publicului larg.

Acest audit al performanței a fost efectuat de Camera de audit I – Utilizarea durabilă a resurselor naturale, condusă de domnul Phil Wynn Owen, membru al Curții de Conturi Europene. Auditul a fost condus de domnul João Figueiredo, membru al Curții de Conturi Europene. Coordonatorul auditului a fost Sven Kölling. Echipa de audit a fost formată din: Blanka Happach și Jan Huth, coordonatori adjuncți, Felipe Andres Miguelez, Ingrid Ciabatti, Michail Konstantopoulos și Anžela Poliulianaitė.

De la stânga la dreapta: Ingrid Ciabatti, Michail Konstantopoulos, Blanka Happach, Jan Huth, Sven Kölling, João Figueiredo, Anžela Poliulianaitė.

Contact

CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ
12, rue Alcide de Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tel. +352 4398-1
Întrebări: eca.europa.eu/ro/Pages/ContactForm.aspx
Website: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Numeroase alte informații despre Uniunea Europeană sunt disponibile pe internet pe serverul Europa (http://europa.eu).

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2018

PDF ISBN 978-92-872-9200-1 ISSN 1977-5806 doi:10.2865/4027 QJ-AB-18-001-RO-N
HTML ISBN 978-92-872-9142-4 ISSN 1977-5806 doi:10.2865/21968 QJ-AB-18-001-RO-Q

© Uniunea Europeană, 2018

Reproducerea textului este autorizată cu condiția menționării sursei. Pentru utilizarea sau reproducerea în orice fel a unor fotografii sau a altor materiale pentru care Uniunea Europeană nu deține drepturile de autor, trebuie să se solicite acordul direct de la deținătorii drepturilor de autor.

CONTACTAȚI UE

În persoană
În întreaga Uniune Europeană există sute de centre de informare Europe Direct. Puteți găsi adresa centrului cel mai apropiat de dumneavoastră la: https://europa.eu/european-union/contact_ro

La telefon sau prin e-mail
Europe Direct este un serviciu care vă oferă răspunsuri la întrebările privind Uniunea Europeană. Puteți accesa acest serviciu:

GĂSIȚI INFORMAȚII DESPRE UE

Online
Informații despre Uniunea Europeană în toate limbile oficiale ale UE sunt disponibile pe site-ul Europa, la: http://europa.eu

Publicații ale UE
Puteți descărca sau comanda publicații ale UE gratuite și contra cost pe site-ul EU Bookshop, la: https://publications.europa.eu/ro/web/general-publications/publications. Mai multe exemplare ale publicațiilor gratuite pot fi obținute contactând Europe Direct sau centrul dumneavoastră local de informare (a se vedea http://europa.eu/contact).

Dreptul UE și documente conexe
Pentru accesul la informații juridice din UE, inclusiv la ansamblul legislației UE începând din 1951 în toate versiunile lingvistice oficiale, accesați site-ul EUR-Lex, la: http://eur-lex.europa.eu

Datele deschise ale UE
Portalul de date deschise al UE (http://data.europa.eu/euodp/ro/home?) oferă acces la seturi de date din UE. Datele pot fi descărcate și reutilizate gratuit, atât în scopuri comerciale, cât și necomerciale.