SEDAN EU BILDADES 1957 HAR UNIONEN VUXIT FRÅN 6 TILL 27 LÄNDER. DESSA LÄNDER HAR VALT ATT GÅ SAMMAN FÖR ATT TILLSAMMANS FORMA EN BÄTTRE FRAMTID. VILKA ÄR DÅ LÄNDERNA I EU OCH NÄR GICK DE MED? I DETTA KAPITEL FÅR DU LÄRA DIG OM HUR EU BLEV VAD DET ÄR I DAG OCH VARFÖR EU ÄR SÅ UNIKT.

VAD ÄR EU?

EU:s medlemsländer

EU är ett unikt partnerskap mellan 27 europeiska länder som kallas medlemsstater, medlemsländer eller EU-länder. Tillsammans täcker de större delen av Europa. I EU bor omkring 447 miljoner människor, vilket motsvarar ungefär 6 % av hela världens befolkning. Medborgarna i EU-länderna är också automatiskt EU-medborgare.

UPPGIFT 1 VILKA LÄNDER ÄR MED I EU?

Ta en titt på listan med flaggor och namn på länder till höger. Alla länderna ligger i Europa, men inte alla är med i EU. När du har hittat EU-länderna letar du upp dem på kartan. Om du behöver hjälp kan du ta en titt på denna webbplats: europa.eu/!Vf3dWc

En karta över Europa med en lista över de 43 europeiska länderna och deras flaggor.

ALBANIEN

ANDORRA

BELARUS

BELGIEN

BOSNIEN OCH
HERCEGOVINA

BULGARIEN

CYPERN

DANMARK

ESTLAND

FINLAND

FRANKRIKE

GREKLAND

IRLAND

ISLAND

ITALIEN

KROATIEN

LETTLAND

LIECHTENSTEIN

LITAUEN

LUXEMBURG

MALTA

MOLDAVIEN

MONACO

MONTENEGRO

NEDERLÄNDERNA

NORDMAKEDONIEN

NORGE

POLEN

PORTUGAL

RUMÄNIEN

SAN MARINO

SCHWEIZ

SERBIEN

SLOVAKIEN

SLOVENIEN

SPANIEN

STORBRITANNIEN

SVERIGE

TJECKIEN

TURKIET

TYSKLAND

UKRAINA

UNGERN

VATIKANSTATEN

ÖSTERRIKE


Obs! Storbritannien lämnade EU 2020 efter att folket i juni 2016 röstat för ett utträde.

UPPGIFT 2 VAD VET DU OM EU-LÄNDERNA?

Tänk dig att du jobbar på en turistbyrå i ditt land. Välj ut de två EU-länder som du känner till bäst och skriv en kort text om dem riktad till turister. Du kan t.ex. skriva om hur många personer som bor i de två länderna och vad huvudstäderna heter, eller om vad länderna har att erbjuda en besökare (mat, kultur, språk osv.).

VISSTE DU DETTA?

EU har nio regioner som ligger långt bort från den europeiska kontinenten. Dessa utomeuropeiska territorier (som också kallas yttersta randområden) är Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion och Saint-Martin (Frankrike), Azorerna och Madeira (Portugal) och Kanarieöarna (Spanien).

EU:s officiella språk

EU har 24 officiella språk.

Varför så många? EU skulle inte finnas till om det inte vore för medlemsländerna och deras folk. Eftersom EU är en demokratisk organisation måste den kommunicera med medlemsländernas regeringar, invånare, företag och myndigheter på deras språk. Alla som lever i EU har rätt att få veta vad som görs i deras namn, hur deras skattepengar används och vilka regler som de ska följa. De måste också kunna delta i EU:s arbete utan att först vara tvungna att lära sig ett annat språk.

Dobró útro / Buenos días
Dobré ráno / Godmorgen
Guten Morgen / Tere hommikust
Kalimera / Good morning
Bonjour / Dia DUIT
Dobro jutro / Buongiorno
Labas rytas / Labrīt
JÓ NAPOT / L-Għodwa t-Tajba
Goedemorgen / Dzień dobry
Bom dia / Bună dimineaţa
Dobré ráno / Dobro jutro
Hyvää huomenta / God morgon

VISSTE DU DETTA?

Du kan skriva till EU-institutionerna på vilket som helst av EU:s 24 officiella språk och få svar på samma språk.

EU:s värden

Har du någon gång hört uttrycket förenade i mångfalden? Det är EU:s motto och beskriver vad EU:s värden handlar om. Varje EU-land har sin kultur, sitt språk och sina traditioner, men de delar allihop samma gemensamma värden, som de måste respektera som medlemmar i EU.

Ett grundläggande värde som förenar alla EU-länder är demokrati. Det innebär att bara demokratiska länder får vara EU-medlemmar. Andra värden som alla EU-länder delar är människovärdet, frihet, jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekten för de mänskliga rättigheterna, vilket också omfattar rättigheter för människor som tillhör minoritetsgrupper.

EU bygger på sex kärnvärden, som ligger till grund för vårt samhälle:

  • respekt för människovärdet
  • frihet
  • demokrati
  • jämlikhet
  • rättsstatsprincipen
  • respekt för de mänskliga rättigheterna, inkluderat minoriteters rättigheter

EU har kämpat för dessa värden i många år och de har format det samhälle som vi lever i idag.

EU:s värden slås fast i EU-fördragen och i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Detta är viktiga rättstexter som alla EU-länder har godkänt och därför måste respektera.

play video TITTA PÅ FILMEN: EU:s värden förklarade på en minut europa.eu/!DjqW6x

EU-fördragen innehåller de regler som vägleder EU:s arbete. De ändras när det är nödvändigt, till exempel om nya länder ansluter sig eller när EU:s arbetssätt ändras. Det senaste fördraget är Lissabonfördraget, som undertecknades i Portugals huvudstad 2007.

Läs mer om EU-fördragen: europa.eu/!fPMc8C

EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna trädde i kraft samtidigt med Lissabonfördraget. Den fastställer de rättigheter och friheter som gäller för alla människor som bor i EU, till exempel personliga, ekonomiska och sociala rättigheter. För att spegla det moderna samhället innehåller stadgan även nyare grundläggande rättigheter, till exempel dataskydd och garantier för bioetik. Den innehåller även särskilda bestämmelser om skydd för personer under 18 år, för att säkerställa att barns rättigheter ingår i de mänskliga rättigheter som EU och dess medlemsländer måste uppfylla och skydda.

Läs mer om EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna (fra.europa.eu/sv/eu-charter) och om EU:s strategi för barnets rättigheter (ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child_sv).

Från 6 till 27 EU-länder

EU består av väldigt olika länder. Tyskland är det EU-land som har den största befolkningen med cirka 84 miljoner invånare, medan det minsta, Malta, bara har 500 000 invånare. I EU talar folken olika språk och använder ett av tre olika alfabet: det latinska, det grekiska och det kyrilliska. Varje land har olika traditioner, kulturer, maträtter och folkfester.

VISSTE DU DETTA?

EU-flaggan består av tolv guldstjärnor i en cirkel mot en blå bakgrund. Den skapades 1984 av EU (som då hette Europeiska ekonomiska gemenskapen) och du kan se den vid byggnader, parker och monument i hela Europa. Antalet stjärnor ändras aldrig – de är alltid tolv stycken. De symboliserar enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk.

UPPGIFT 3 VAD BETYDER EU:s VÄRDEN OCH PRINCIPER I PRAKTIKEN?

Ett land … (A)
kan bli medlem i EU
(B)
kan inte bli medlem i EU
1. där det inte råder tryckfrihet JA/NEJ JA/NEJ
2. som tillämpar dödsstraff JA/NEJ JA/NEJ
3. som tillåter medborgarna att protestera mot regeringen JA/NEJ JA/NEJ
4. där parlamentet väljs genom regelbundna val JA/NEJ JA/NEJ
5. där politiken utformas av armén som kan använda sin militära makt för att påverka inrikespolitiken JA/NEJ JA/NEJ
6. där människor anses vara oskyldiga tills en domstol har bevisat motsatsen JA/NEJ JA/NEJ
7. där det bara finns ett parti som alltid är vid makten JA/NEJ JA/NEJ
8. där minoriteter skyddas även när majoriteten är emot dem JA/NEJ JA/NEJ

Del 2. Arbeta i smågrupper. Välj två av de sex EU-värdena nedan och diskutera vad de betyder för dig.

Hur började det?

Efter två förödande världskrig under första hälften av 1900-talet (1914–1918 och 1939–1945) var människor överens om att något sådant aldrig skulle få hända igen.

Mellan 1945 och 1950 började några europeiska politiker, bl.a. Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi och Winston Churchill, att arbeta för att skapa det EU som vi lever i idag. Deras vision var att förena de europeiska länderna ekonomiskt och politiskt för att säkra en långvarig fred och välstånd.

Den 9 maj 1950 föreslog Frankrikes utrikesminister Robert Schuman att Europas produktion av kol och stål skulle slås ihop. På den tiden var kol och stål de råmaterial som användes för krig – kol som energiresurs och stål för vapen och maskiner. Genom att samordna produktionen av kol och stål kunde inget land i hemlighet samla på sig vapen att använda mot de andra. Förslaget ledde till att Europeiska kol- och stålgemenskapen bildades 1952. Den skapades av sex grannländer – Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland – och lade grunden till det EU vi har i dag.

Du kan ta reda på mer om de människor och politiker som har format EU under årens lopp i vår serie om EU-pionjärer:

europa.eu/!KQK78F

Vidareutveckling från Europeiska kol- och stålgemenskapen

Några år senare beslutade de sex grundarländerna att utöka samarbetet till andra delar av ekonomin. Romfördraget undertecknades 1957, och genom det upprättades Europeiska ekonomiska gemenskapen. Det trädde i kraft 1958. Det ursprungliga syftet med Romfördraget var att främja handel och ytterligare ekonomisk integrering mellan de deltagande länderna.

Nya medlemmar

Danmark, Irland och Storbritannien (*) gick med i Europeiska ekonomiska gemenskapen 1973. Några år senare upphörde högerdiktaturerna i tre länder i södra Europa och de kunde därför ansöka om medlemskap. Det första landet var Grekland, som anslöt sig 1981. Portugal och Spanien gick med 1986. År 1993 skapades Europeiska unionen, och två år senare gick Österrike, Finland och Sverige med. EU hade då 15 medlemsländer.

En kort tid efter andra världskriget delades Europa upp i öst och väst med den s.k. järnridån, och detta blev början på det 40 år långa kalla kriget. Berlinmuren var en symbol för denna tudelning, eftersom den delade staden Berlin i två delar. Efter kommunismens fall 1989 inledde de tidigare kommunistiska central- och östeuropeiska länderna en demokratiseringsprocess och ansökte om EU-medlemskap.

År 2004 gick åtta länder från Central- och Östeuropa med i EU: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Samma år blev också Medelhavsöarna Cypern och Malta medlemmar. Bulgarien och Rumänien gick med 2007, och Kroatien 2013.

Genom att nya medlemmar ständigt anslutit sig till EU har den inre marknaden vuxit och freden och välståndet i Europa har bevarats. Alla nya medlemsländer måste skriva under fördragen och åta sig att följa hela EU-lagstiftningen. De måste respektera EU:s värden, som demokratiprincipen, rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Utanför sina egna gränser har EU även starka förbindelser med grannländer. Den europeiska grannskapspolitiken stöder säkerhet, stabilitet och välstånd i de närmaste länderna öster och söder om EU:s gränser. EU:s utvidgningspolitik omfattar dessutom möjliga nya medlemmar. Utanför grannskapsregionen grundas EU:s globala förbindelser vanligen på handelsavtal, partnerskap och multilateralt samarbete.

(*) Storbritannien lämnade EU 2020.

VISSTE DU DETTA?

De nuvarande kandidatländerna för EU-medlemskap är Albanien, Bosnien och Hercegovina, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Turkiet och Ukraina. Georgien och Kosovo (*) är potentiella kandidatländer.

(*) Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/1999 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

Infografik som visar vilket år varje medlemsland anslöt sig till EU.

De sex länder som grundade EU är Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland. Danmark, Irland och Storbritannien blev medlemmar i EU den 1 januari 1973, vilket ökade antalet medlemsländer till nio. Grekland anslöt sig 1981, följt av Portugal och Spanien 1986. Finland, Sverige och Österrike gick med i EU 1995. Den största utvidgningen ägde rum 2004, när tio länder anslöt sig till EU: Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Bulgarien och Rumänien blev medlemmar 2007, och Kroatien anslöt sig som det senaste landet 2013.

Nobels fredspris

EU skapades för att säkra varaktig fred bland medlemsländerna. Sedan EU bildades har våldsamma interna konflikter och risken för krig i Europa minskat stort. År 2012 fick EU Nobels fredspris för sitt arbete för fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa och övriga världen. EU beslutade att donera prispengarna på 930 000 euro – plus samma summa från EU:s egen ficka – till barn som nekas möjligheten att växa upp i fred.

EU UNDER ÅRENS LOPP

Från en kontinent i krig till en fredlig union – följ EU:s resa med vår tidslinje över EU:

europa.eu/!mhVQqf

UPPGIFT 4 VAD BETYDER EU FÖR DIG?

Som vi sett går Europeiska unionens ursprung tillbaka till det tidiga 1950-talet, då den grundades av en generation som hade upplevt ett, eller till och med två, fasansfulla världskrig. Tiotals miljoner människor i Europa dog i de båda världskrigen. Vid den tidpunkten var det en visionär ambition att förena folk och människor som så nyligen legat i konflikt med varandra.

När du och dina vänner föddes hade EU redan haft 50 år av fred och välstånd, även om du kanske har hört eller läst historier om de svåra upplevelserna i andra delar av världen under den tiden. Vad tycker du som ung om denna långvariga fred i Europa? Tar du den för givet, eller oroar du dig ibland för framtiden? Räcker det med demokrati för att garantera fred? Diskutera detta med dina klasskamrater.