ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟ 1957, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΠΟ 6 ΣΕ 27 ΧΩΡΕΣ. ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΝΩΣΑΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ; ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ Η ΕΕ ΠΗΡΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣH;

Κράτη μέλη της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μοναδική εταιρική σχέση μεταξύ 27 ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αποκαλούνται «κράτη μέλη» ή «χώρες της ΕΕ». Όλες μαζί καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στην ΕΕ κατοικούν περίπου 447 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 6 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ είναι επίσης πολίτες της ΕΕ.

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ;

Κοιτάξτε τον κατάλογο με τις σημαίες και τις ονομασίες των χωρών παρακάτω. Είναι όλες ευρωπαϊκές, ωστόσο δεν ανήκουν όλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού τις προσδιορίσετε, εντοπίστε τη θέση τους στον χάρτη. Αν χρειάζεστε βοήθεια, ρίξτε μια ματιά στον ακόλουθο ιστότοπο: europa.eu/!kMH4Yu

Χάρτης της Ευρώπης με κατάλογο των σημαιών των 43 χωρών της Ευρώπης.

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ

ΑΝΔΟΡΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ

ΒΕΛΓΙΟ

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΔΑΝΙΑ

ΕΛΒΕΤΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΘΟΝΙΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ

ΛΕΤΟΝΙΑ

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

ΜΑΛΤΑ

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

ΜΟΛΔΑΒΙΑ

ΜΟΝΑΚΟ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

ΠΟΛΩΝΙΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΣΕΡΒΙΑ

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

ΣΟΥΗΔΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΣΕΧIA

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Σημείωση: Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ σε εθνικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 και αποχώρησε το 2020.

ΑΣΚΗΣΗ 2 ΠΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ;

Φανταστείτε ότι εργάζεστε σ’ έναν εθνικό οργανισμό τουρισμού. Επιλέξτε δύο χώρες της ΕΕ τις οποίες γνωρίζετε καλύτερα και γράψτε γι’ αυτές μια μικρή περίληψη που να απευθύνεται σε τουρίστες. Για παράδειγμα, πόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτές τις δύο χώρες και ποιες είναι οι πρωτεύουσές τους; Τι μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες (φαγητό, πολιτισμός, γλώσσα κ.λπ.);

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

στην ΕΕ ανήκουν εννέα περιφέρειες που βρίσκονται πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο; Αυτά τα υπερπόντια εδάφη (γνωστά και ως «εξόχως απόκεντρες περιοχές») είναι: η ο Άγιος Μαρτίνος, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, το Μαγιότ, η Μαρτινίκα και η Ρεϊνιόν (Γαλλία), οι Αζόρες και η Μαδέρα (Πορτογαλία) και οι Κανάριες Νήσοι (Ισπανία).

Επίσημες γλώσσες στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 24 επίσημες γλώσσες.

Γιατί τόσες πολλές; Η ΕΕ δεν θα υπήρχε χωρίς τα κράτη μέλη της και τους πολίτες τους. Η ΕΕ, ως δημοκρατικός οργανισμός, πρέπει να επικοινωνεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και τους πολίτες τους, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς στη δική τους γλώσσα. Όλοι όσοι ζουν στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι γίνεται για λογαριασμό τους, τι γίνεται με τους φόρους τους και ποιους κανόνες πρέπει να τηρούν. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να συμμετέχουν στις υποθέσεις της ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να μάθουν πρώτα μια άλλη γλώσσα.

Dobró útro / Buenos días
Dobré ráno / Godmorgen
Guten Morgen / Tere hommikust
Kalimera / Good morning
Bonjour / Dia DUIT
Dobro jutro / Buongiorno
Labas rytas / Labrīt
JÓ NAPOT / L-Għodwa t-Tajba
Goedemorgen / Dzień dobry
Bom dia / Bună dimineaţa
Dobré ráno / Dobro jutro
Hyvää huomenta / God morgon

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

μπορείτε να απευθυνθείτε γραπτώς στα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες και να λάβετε απάντηση στην ίδια γλώσσα;

Ευρωπαϊκές αξίες

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «Ενωμένη στην πολυμορφία»; Είναι το σύνθημα της ΕΕ και περιλαμβάνει την ουσία των αξιών της. Παρότι κάθε χώρα της ΕΕ έχει δικό της πολιτισμό, γλώσσα και παραδόσεις, όλες οι χώρες μοιράζονται τις ίδιες κοινές αξίες με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια θεμελιώδης αξία που ενώνει όλες τις χώρες της ΕΕ είναι η δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο δημοκρατικές χώρες μπορούν να είναι μέλη της ΕΕ. Άλλες αξίες που είναι κοινές σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.

Η ΕΕ βασίζεται σε έξι θεμελιώδεις αξίες οι οποίες αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας:

  • σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
  • ελευθερία
  • δημοκρατία
  • ισότητα
  • κράτος δικαίου
  • σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Γι’ αυτές τις αξίες γίνονται αγώνες εδώ και πολλά χρόνια και αυτές έχουν διαμορφώσει την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα.

Οι αξίες της ΕΕ καθορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για σημαντικά νομικά κείμενα που έχουν εγκριθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ οι οποίες, ως εκ τούτου, πρέπει να τα τηρούν.

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Οι αξίες της ΕΕ εξηγούνται σε 1 λεπτό europa.eu/!HYdxGc

Οι Συνθήκες της ΕΕ περιέχουν τους κανόνες που διέπουν το έργο της ΕΕ. Τροποποιούνται κατά καιρούς, για παράδειγμα όταν προσχωρούν νέες χώρες ή όταν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ. Η πιο πρόσφατη συνθήκη είναι η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας το 2007.

Μάθετε περισσότερα για τις Συνθήκες της ΕΕ: europa.eu/!MXuf9b.

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε σε ισχύ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σε αυτόν καθορίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα τα προσωπικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο Χάρτης, προκειμένου να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη κοινωνία, περιλαμβάνει νεότερα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η προστασία των δεδομένων και οι εγγυήσεις για τη βιοηθική. Περιλαμβάνει επίσης ειδικές διατάξεις σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών, διασφαλίζοντας ότι τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της οφείλουν να τηρούν και να προστατεύουν.

Μάθετε περισσότερα για τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: fra.europa.eu/el/eu-charter και για τη Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού στη διεύθυνση: ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child_el.

Από 6 σε 27 χώρες της ΕΕ

Η ΕΕ αποτελείται από πολύ διαφορετικές χώρες. Η χώρα της ΕΕ με τον μεγαλύτερο πληθυσμό είναι η Γερμανία, η οποία έχει περίπου 84 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η μικρότερη, η Μάλτα, έχει 500 000 κατοίκους. Στην ΕΕ οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες για τις οποίες χρησιμοποιούνται ένα από τα τρία διαφορετικά αλφάβητα (λατινικό, ελληνικό και κυριλλικό). Σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικά φαγητά και διαφορετικές γιορτές.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η σημαία της Ευρώπης αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια που σχηματίζουν έναν κύκλο σε μπλε φόντο; Υιοθετήθηκε το 1984 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία την περίοδο εκείνη αποκαλούνταν Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και πλέον κυματίζει σε κτίρια, πάρκα και μνημεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αριθμός των αστεριών δεν αλλάζει ποτέ —είναι πάντοτε 12. Συμβολίζουν την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αρμονία μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ;

Μέρος 1. Βάλτε έναν σταυρό στη σωστή στήλη για καθεμία από τις οκτώ προτάσεις που ακολουθούν. Σε μικρές ομάδες συζητήστε τι θεωρείτε ότι μπορεί να κάνει ή δεν μπορεί να κάνει μια χώρα αν θέλει να είναι μέλος της ΕΕ.

Μια χώρα … A
μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ
Β
δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ
1. στην οποία δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
2. στην οποία εφαρμόζεται η θανατική ποινή ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
3. η οποία επιτρέπει στους πολίτες της να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
4. στην οποία το κοινοβούλιο εκλέγεται τακτικά ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
5. στην οποία η στρατιωτική ηγεσία καθορίζει την πολιτική της χώρας και μπορεί ακόμη και να παρεμβαίνει με στρατιωτικές δυνάμεις στις εσωτερικές υποθέσεις ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
6. στην οποία οι άνθρωποι θεωρούνται αθώοι έως ότου το δικαστήριο αποφασίσει την ενοχή τους ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
7. στην οποία υπάρχει μόνον ένα πολιτικό κόμμα το οποίο πάντα κυβερνά ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
8. η οποία προστατεύει τις μειονότητες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκαταλήψεις από τις ομάδες πλειοψηφίας ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ

Μέρος 2. Σε μικρές ομάδες επιλέξτε δύο από τις έξι αξίες της ΕΕ που αναφέρονται στη συνέχεια και συζητήστε τι σημαίνουν για εσάς.

Πώς άρχισαν όλα;

Έπειτα από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους κατά το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα (1914–1918 και 1939–1945), οι άνθρωποι ήταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Την περίοδο από το 1945 έως το 1950, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο Robert Schuman, ο Konrad Adenauer, ο Alcide De Gasperi και ο Winston Churchill, ξεκίνησαν τη διαδικασία δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζούμε σήμερα. Το όραμά τους ήταν η οικονομική και η πολιτική ένωση των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη και ευημερία.

Στις 9 Μαΐου 1950 o Robert Schuman (ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας) πρότεινε τη συγκέντρωση της ευρωπαϊκής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα. Την εποχή εκείνη αυτές ήταν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνταν για τον πόλεμο, συγκεκριμένα ο άνθρακας χρησιμοποιούνταν ως ενεργειακός πόρος και ο χάλυβας για όπλα και μηχανήματα. Μέσω της συγκέντρωσης της παραγωγής τους καμία χώρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλες χώρες. Μετά την πρόταση αυτή, το 1952 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ιδρύθηκε από έξι γειτονικές χώρες —το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες— και έθεσε τα θεμέλια για την ΕΕ που γνωρίζουμε σήμερα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους πολίτες και τους πολιτικούς που διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πάροδο των ετών στην ενότητα «Οι πρωτεργάτες της ΕΕ»:

europa.eu/!dvD4H9.

Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα

Λίγα χρόνια αργότερα οι έξι ιδρυτικές χώρες αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Η Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υπογράφηκε το 1957 και άρχισε να ισχύει το 1958. Αρχικός στόχος της ήταν η προώθηση του εμπορίου και η περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Νέα μέλη

Το 1973 η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (*) προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Λίγα χρόνια αργότερα, με το τέλος των δεξιών δικτατορικών καθεστώτων στη νότια Ευρώπη, τρεις χώρες έγιναν επιλέξιμες για να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης. Η πρώτη από αυτές ήταν η Ελλάδα, η οποία προσχώρησε το 1981. Η Πορτογαλία και η Ισπανία ακολούθησαν το 1986. Το 1993 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχώρησαν 2 χρόνια αργότερα. Με αυτήν την εξέλιξη ο αριθμός των μελών της ΕΕ αυξήθηκε σε 15.

Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη χωρίστηκε από το «σιδηρούν παραπέτασμα» σε ανατολική και δυτική, καθώς ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος που διήρκεσε 40 χρόνια. Το τείχος του Βερολίνου αποτέλεσε σύμβολο αυτής της διαίρεσης, καθώς η πόλη του Βερολίνου χωρίστηκε στα δύο. Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, οι πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ξεκίνησαν μια διαδικασία εκδημοκρατισμού και υπέβαλαν αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ.

Το 2004 οκτώ χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης προσχώρησαν στην ΕΕ: η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία. Το ίδιο έτος, τα νησιά της Μεσογείου, Κύπρος και Μάλτα, έγιναν επίσης μέλη. Το 2007 προσχώρησαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία και ακολούθησε η Κροατία το 2013.

Η προσθήκη νέων μελών στην ΕΕ διεύρυνε την κοινή αγορά και συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη. Κάθε νέο μέλος πρέπει να είναι πρόθυμο και έτοιμο να προσυπογράψει τις Συνθήκες και να ενσωματώσει το σύνολο του δικαίου της ΕΕ. Πρέπει να σέβεται τις αξίες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τις αρχές της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Πέραν των συνόρων της, η ΕΕ διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας ενισχύει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών στα άμεσα ανατολικά και νότια σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ καλύπτει εν δυνάμει νέα μέλη. Πέρα από την περιοχή «γειτονίας», οι παγκόσμιες σχέσεις της ΕΕ βασίζονται συνήθως σε εμπορικές συμφωνίες, σε εταιρικές σχέσεις και σε πολυμερή συνεργασία.

(*)Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ το 2020.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

οι χώρες που είναι σήμερα υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ είναι οι εξής: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Σερβία και Τουρκία; Η Γεωργία και το Κόσοβο (*) είναι εν δυνάμει υποψήφιες χώρες.

(*) Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς της χώρας και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Οι έξι ιδρυτικές χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες. Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1973, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε εννέα. Η Ελλάδα προσχώρησε το 1981 και ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Ισπανία το 1986. Το 1995 προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Η μεγαλύτερη διεύρυνση έγινε το 2004 όταν προσχώρησαν στην ΕΕ 10 χώρες: η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχώρησαν το 2007 και η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ το 2013.

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Η ΕΕ δημιουργήθηκε με στόχο την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης μεταξύ των μελών της. Από την ίδρυσή της οι βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις και οι αφορμές να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των Ευρωπαίων έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως αναγνώριση των προσπαθειών της για την προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, το 2012 απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η ΕΕ αποφάσισε να δωρίσει το χρηματικό έπαθλο των 930 000 ευρώ —συν επιπλέον ποσό 930 000 ευρώ από τους δικούς της πόρους— σε παιδιά που δεν έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν ειρηνικά.

Η ΕΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Από μια ήπειρο σε πόλεμο σε μια ειρηνική ένωση, ακολουθήστε το ταξίδι της ΕΕ μέσα από το Χρονολόγιο της ΕΕ στη διεύθυνση

europa.eu/!Yqrv6F

ΑΣΚΗΣΗ 4 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Όπως είδαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν βιώσει τις θηριωδίες ενός, ή ακόμη και δύο, παγκοσμίων πολέμων. Οι πόλεμοι αυτοί προκάλεσαν δεκάδες εκατομμύρια θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο. Εκείνη την εποχή, φάνταζε ιδεαλιστική η φιλοδοξία να ενωθούν οι χώρες και οι άνθρωποι που λίγο πριν βρίσκονταν σε σύγκρουση.

Όταν γεννηθήκατε εσείς και οι φίλοι σας, στην ΕΕ οι άνθρωποι είχαν ήδη απολαύσει πάνω από 50 χρόνια ειρήνης και ευημερίας, μολονότι μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει ιστορίες για δύσκολες καταστάσεις που επικρατούσαν σε άλλα μέρη του κόσμου αυτήν τη χρονική περίοδο. Ως νέοι, ποια είναι η γνώμη σας για τη μακροχρόνια αυτήν ειρήνη στην Ευρώπη; Τη θεωρείτε δεδομένη ή ανησυχείτε καμιά φορά για το μέλλον; Αρκεί η δημοκρατία από μόνη της για να εξασφαλιστεί η ειρήνη; Συζητήστε το με τους συμμαθητές σας.