Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ. ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ; ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ;

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και η περιβαλλοντική ζημία απειλούν την Ευρώπη και τον κόσμο. Ταυτόχρονα, με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες μεταβάλλεται ο τρόπος που ζούμε, εργαζόμαστε, ενώ μεταβάλλονται και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές μας. Αυτές οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν νέες ευκαιρίες, αλλά ενέχουν και νέους κινδύνους. Επιπλέον, η παγκόσμια πανδημία COVID-19 τη διετία 2020/21 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχουν φέρει ανατροπές στη ζωή μας. Έχουν καταδείξει πόσο γρήγορα μπορεί να ξεσπάσει παγκόσμια κρίση και πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες.

Το 2019 όταν ανέλαβε καθήκοντα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε έξι βασικές φιλοδοξίες για την Ευρώπη για τα επόμενα έτη. Οι φιλοδοξίες αυτές εκτείνονται από την καθοδήγηση της μετάβασης προς έναν υγιή πλανήτη και προς έναν νέο ψηφιακό κόσμο έως την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη. Για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί ότι μετά τη νόσο COVID-19 η Ευρώπη θα είναι πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική, και ότι θα παρέχει πολλές ευκαιρίες στους νέους. Αυτό το σχέδιο ανάκαμψης ονομάζεται «NextGenerationEU». Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται οι ενέργειες της ΕΕ σε κάθε τομέα προτεραιότητας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον χρόνο που η πανδημία στέρησε από τους νέους, μπορούμε όμως να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο και δικαιότερο για αυτούς και μαζί με αυτούς. Πρέπει να δράσουμε τώρα και οι νέοι πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αλλαγή αυτή».

Μάθετε περισσότερα για τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_el.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 9 Μαΐου 2021, κατά την έναρξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, Στρασβούργο, Γαλλία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen καθώς συνομιλεί με μια νέα κοπέλα.

Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας εισβολή και επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε γρήγορα. Τα 27 κράτη μέλη και οι εταίροι τους σε ολόκληρο τον κόσμο καταδίκασαν τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά για την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και τον περιορισμό της ικανότητάς της να διεξάγει πόλεμο μέσω σκληρών κυρώσεων.

Η ΕΕ συνεργάστηκε επίσης στενά με τις γειτονικές στην Ουκρανία χώρες για την παροχή προστασίας στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Τον Ιούνιο του 2022 χορηγήθηκε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, γεγονός που της έδωσε προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ.

Υποδοχή των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Μεγάλος αριθμός Ουκρανών εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ. Η ΕΕ τους έχει παράσχει ευρεία στήριξη, από βοήθεια στα σύνορα έως και στήριξη των συστημάτων υγείας, προστασία των παιδιών, πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση, απασχόληση, ιατρική περίθαλψη και στέγαση.

Μάθετε περισσότερα για τις χώρες της ΕΕ που υποδέχονται τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...

εκτιμάται ότι 5,7 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ουκρανία έχουν πληγεί από την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας, ενώ χιλιάδες σχολεία και εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές; Για τα παιδιά αυτά η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι ύψιστης σημασίας, καθώς τους δίνει μια αίσθηση κανονικότητας και είναι απαραίτητη για την ευημερία και το μέλλον τους. Το 2022 η ΕΕ διέθεσε 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ουκρανικών σχολείων που υπέστησαν ζημιές και πραγματοποίησε δωρεά 14 εκατ. ευρώ για την αγορά και την παράδοση σχολικών λεωφορείων για τα παιδιά στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε επίσης εκστρατεία αλληλεγγύης, καλώντας δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να δωρίσουν σχολικά λεωφορεία για την Ουκρανία.

Παιδιά που υποδέχονται νέους Ουκρανούς συμμαθητές στο σχολείο τους στην Ιταλία.

Μερικά παιδιά καλωσορίζουν τους Ουκρανούς μαθητές στην τάξη τους κουνώντας ουκρανικές σημαίες.

Χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ευρώπης

Η ΕΕ στοχεύει στην αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία επενδύοντας σε έργα και πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο υγιή, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ικανή να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Για την τόνωση της ανάκαμψης, η ΕΕ αξιοποιεί τον προϋπολογισμό της μαζί με ένα ειδικό σχέδιο ανάκαμψης, γνωστό ως «NextGenerationEU». Συνολικά, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε λίγο παραπάνω από 2 τρισ. ευρώ (2 018 δισ. ευρώ) με στόχο την τόνωση της ανάκαμψης.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από το NextGenerationEU θα δοθεί για χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες της ΕΕ ώστε να τις βοηθήσει να εξέλθουν από την κρίση πιο πράσινες, πιο ψηφιακές και πιο ισχυρές. Σκοπεύει να το επιτύχει αυτό επενδύοντας σε τομείς που επηρεάζουν όλους τους Ευρωπαίους, όπως οι ταχύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο, οι καθαρές μορφές ενέργειας και οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η κατάρτιση και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων».

Μάθετε περισσότερα: ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_el

Μάθετε για τα σχέδια ανάκαμψης της χώρας σας: europa.eu/!wYRggt.

Γράφημα που παρουσιάζει συνοπτικά τις δαπάνες της ΕΕ από το 2021 έως το 2027.

Οι δαπάνες της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027: το συνολικό ποσό των 2 018 δισ. ευρώ προέρχεται από τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1 211 δισ. ευρώ) συν 807 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU και τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη από την COVID-19.

Αλληλεγγύη στην πράξη

Οι ευρωπαϊκές χώρες επέδειξαν πραγματική αλληλεγγύη υποστηρίζοντας η μία την άλλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Για παράδειγμα, νοσοκομεία σε ολόκληρη την ΕΕ δέχθηκαν ασθενείς από άλλες χώρες και απέστειλαν ιατρικές ομάδες για να βοηθήσουν τους γείτονές τους. Η ΕΕ συντόνισε επίσης την παράδοση προστατευτικού εξοπλισμού εκεί όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη και οργάνωσε την από κοινού αγορά εμβολίων.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί επίσης ώστε ασφαλή εμβόλια να φθάσουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου: η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ είναι κορυφαίοι χορηγοί του μηχανισμού COVAX, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Υποστηρίζουν επίσης εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες-εταίρους.

Μάθετε περισσότερα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη: europa.eu/!MhtbJm.

Μάθετε περισσότερα για την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού: europa.eu/!WB64Cm.

Παράδοση ιατρικού εξοπλισμού από το αποθεματικό rescEU στην Πράγα, Τσεχία, 24 Οκτωβρίου 2020.

Δύο άνδρες που συναρμολογούν ιατροτεχνολογικό προϊόν σε αποβάθρα φορτοεκφόρτωσης. Δίπλα τους, ένα κουτί με την ευρωπαϊκή σημαία.

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Από τα 8 εκατομμύρια είδη του πλανήτη, το 1 εκατομμύριο κινδυνεύει με εξαφάνιση. Τα δάση και οι ωκεανοί ρυπαίνονται και καταστρέφονται. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση του πλανήτη που θα κληρονομήσουν, έχουν ηγηθεί των αιτημάτων για μεγαλύτερη δράση για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εξασφάλιση της παγκόσμιας συμφωνίας ορόσημου για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015. Η ΕΕ είναι πλέον αποφασισμένη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο —όπου δεν θα παράγουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε— έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επίτευξη αυτού του στόχου και τη μετατροπή της ΕΕ σε μια οικονομία σύγχρονη, αποδοτική, ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική. Το σχέδιο αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων δράσεων, φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Συνεπάγεται επίσης ότι οι αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

ο στόχος της ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 έχει κατοχυρωθεί χάρη στο πρώτο ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα; Σε αυτήν τη νομοθετική πράξη προβλέπεται επίσης νομική υποχρέωση ως προς τον ενδιάμεσο στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η ΕΕ έχει επίσης αρχίσει να εργάζεται για τον καθορισμό στόχου για το 2040, ενώ την άνοιξη του 2023 διοργανώθηκε δημόσια διαβούλευση.

Υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Για την επίτευξη των δεσμεύσεων της ΕΕ για το κλίμα απαιτείται η ανάληψη δράσης σε όλους τους τομείς, από τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις μεταφορές έως την παραγωγή τροφίμων, τη γεωργία και τις κατασκευές. Στη δράση αυτήν περιλαμβάνεται η αύξηση της χρήσης καθαρής ενέργειας, η μείωση της ρύπανσης, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας και η ανάπτυξη καθαρότερων μεταφορών οι οποίες θα υποστηρίζονται με καθαρότερα καύσιμα και υποδομές. Τον Ιούλιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε διάφορα μέτρα για να θέσει την ΕΕ σε πορεία επίτευξης του κλιματικού στόχου της για το 2030. Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται:

  • αύξηση στο 42,5-45 % του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ·
  • μείωση των εκπομπών από τα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και τη ναυτιλία με την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής στους εν λόγω τομείς·
  • πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά·
  • αποκατάσταση των δασών, των εδαφών, των υγροτόπων και των τυρφώνων της Ευρώπης ώστε να μπορούν να απορροφούν και να αποθηκεύουν άνθρακα.

Η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένα άτομο ή περιοχή δεν θα μείνει στο περιθώριο. Η ΕΕ, για να τονίσει τη δέσμευσή της, μεταξύ 2021 και 2027 εστιάζει τουλάχιστον το 30 % των δαπανών της σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το κλίμα.

Τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να διαρκούν περισσότερο και να είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά. Το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, ένα από τα κύρια μέρη της Πράσινης Συμφωνίας, έχει στόχο τα βιώσιμα προϊόντα να αποτελούν τον κανόνα στην ΕΕ.

Ραβδόγραμμα που παρουσιάζει τους στόχους μείωσης των εκπομπών της ΕΕ για τα έτη 2030 και 2050.

Ο νέος στόχος είναι η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990). Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Μάθετε περισσότερα για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: europa.eu/!C6DNDM.

Ως απάντηση στις δυσκολίες και στη διατάραξη της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε το σχέδιο REPowerEU, για να βοηθήσει

  • στην εξοικονόμηση ενέργειας,
  • στην παραγωγή καθαρής ενέργειας,
  • στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από οικονομικά και νομοθετικά μέτρα για την κατασκευή των νέων ενεργειακών υποδομών και του νέου ενεργειακού συστήματος που χρειάζεται η Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα για το σχέδιο REPowerEU

play videoΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-225403

ΑΣΚΗΣΗ 17 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Μπορείτε να κάνετε κάτι ως τάξη ή ως σχολείο για να συμβάλετε στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης Ευρώπης; Ο καθηγητής σας μπορεί να βρει ιδέες για συζήτηση στην τάξη στην παρακάτω εργαλειοθήκη των εκπαιδευτικών για την «Πράσινη πρόκληση». Χωριστείτε σε μικρές ομάδες για να συζητήσετε τις ιδέες σας.

Η εργαλειοθήκη των εκπαιδευτικών για την «Πράσινη πρόκληση»: europa.eu/!fWW8dn

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

τα κτίρια ευθύνονται για το 40 % της ενεργειακής χρήσης και για το 36 % των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια; Τα καλά νέα είναι ότι 35 εκατομμύρια κτίρια στην ΕΕ θα μπορούσαν να ανακαινιστούν έως το 2030, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις εκπομπές και δημιουργώντας 160 000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η παραγωγή και η χρήση ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 75 % των εκπομπών της ΕΕ; Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης και η μαζική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειώσουν άμεσα τις εκπομπές, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μάθετε περισσότερα για την ενέργεια με αυτά τα σύντομα βίντεο: europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_el

Ταμπέλες που υποδεικνύουν περιοχή Natura 2000 στην άκρη ενός δάσους.

Οι περιοχές Natura 2000 αναφέρονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ηγετικός ρόλος στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία αυτή θέτει ως στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη «αρκετά κάτω από τους 2 °C» πάνω από τις θερμοκρασίες που σημειώνονταν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 °C. Οι χώρες συνεδριάζουν κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστής ως COP (Διάσκεψη των Μερών) για να συζητήσουν την πρόοδο προς την επίτευξη αυτών των στόχων.

Προστασία και αποκατάσταση της φύσης

Η φύση είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της έξαρσης νόσων. Ωστόσο, ο ιστός της ζωής από τον οποίο εξαρτόμαστε απειλείται από μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της φύσης αποτελεί κεντρικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η ΕΕ σχεδιάζει να επιτύχει αυτήν την αποκατάσταση με την επέκταση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην ξηρά και τη θάλασσα (δίκτυο γνωστό ως «Natura 2000»), τη φύτευση δισεκατομμυρίων δέντρων και την ενθάρρυνση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, μεταξύ άλλων δράσεων. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι υγιεινά, οικονομικά προσιτά και ότι παράγονται με τρόπο που είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Στις προσπάθειες αυτές περιλαμβάνεται η μείωση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων και η προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

Μάθετε περισσότερα για τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030: europa.eu/!RgPgvx.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ αποτελούν από κοινού τον μεγαλύτερο πάροχο χρηματοδότησης για το κλίμα παγκοσμίως; Το 2021 συνεισέφεραν πάνω από 23 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας» για να μάθετε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή: europa.eu/learning-corner/our-planet-our-future_el.

Μάθετε περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην ηλεκτρονική διεύθυνση europa.eu/!Wq74dK.

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

Η πανδημία COVID-19 έχει υπερτροφοδοτήσει τη μετάβαση της Ευρώπης προς έναν ψηφιακό κόσμο. Οι ψηφιακές τεχνολογίες διατήρησαν τη σύνδεση οικογενειών και φίλων, τη λειτουργία των σχολικών τάξεων και των επιχειρήσεων. Έχουν πλέον καταστεί ουσιαστικό μέρος της ζωής μας. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες ή τις δεξιότητες ώστε να επωφελούνται πλήρως από αυτές.

Στόχος της ΕΕ είναι η επόμενη δεκαετία να καταστεί η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης. Καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί για όλους και όχι μόνο για λίγους. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και στις δεξιότητες που απαιτούνται για να επωφελούνται από τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Ταυτόχρονα, νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μετασχηματίζουν τον κόσμο μας αποφέροντας πολλά οφέλη αλλά και νέες ανησυχίες. Η ΕΕ έχει ως στόχο να ηγηθεί της ανάπτυξης νέων παγκόσμιων προτύπων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστεύονται όσα προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες.

Η ψηφιακή μετάβαση και η πιο έξυπνη χρήση των τεχνολογιών θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας ώστε η ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Υλοποίηση της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης

Τον Μάρτιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030, παράλληλα με μια σειρά συγκεκριμένων στόχων, καθώς και ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των στόχων. Σκοπός είναι η επίτευξη τεσσάρων βασικών στόχων: μια ήπειρος εξοικειωμένη με την τεχνολογία, στην οποία υπάρχει πληθυσμός με ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και ψηφιακοί επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης· κορυφαίες, αξιόπιστες και ασφαλείς ψηφιακές υποδομές· να διαθέτει η Ευρώπη μεγάλο ποσοστό ψηφιοποιημένων επιχειρήσεων· και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Το πρώτο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», με προϋπολογισμό ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, θα παράσχει χρηματοδότηση για έργα σε σημαντικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η υπερυπολογιστική, η κυβερνοασφάλεια και οι προηγμένες δεξιότητες. Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον το 20 % των χρημάτων που λαμβάνουν από το ταμείο του προγράμματος NextGenerationEU σε ψηφιακές πρωτοβουλίες.

Στους βασικούς στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030 περιλαμβάνονται οι εξής:

Δεξιότητες, Υποδομές, Επιχειρήσεις, Δημόσιες υπηρεσίες
  • τουλάχιστον το 80 % του συνόλου των ενηλίκων να διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες·
  • 20 εκατομμύρια ειδικοί στις ΤΠΕ, καθώς επίσης και περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ψηφιακούς τομείς·
  • συνδεσιμότητα Gigabit για όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ και για όλες τις κατοικημένες περιοχές που καλύπτονται από δίκτυο 5G·
  • η Ευρώπη να αποκτήσει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της·
  • τρεις στις τέσσερις εταιρείες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους·
  • όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο·
  • όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους τους·
  • το 80 % των πολιτών να χρησιμοποιούν ψηφιακή ταυτότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ψηφιακούς στόχους για το 2030: europa.eu/!4rqu6U.

Δεξιότητες για την ψηφιακή εποχή

Η ψηφιακή τεχνογνωσία είναι απαραίτητη για τις σπουδές και την εργασία. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση σε όλο και περισσότερες διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες, από το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού έως την υποβολή αίτησης για σπουδές στο εξωτερικό. Ωστόσο, σήμερα, περισσότεροι από 1 στους 5 νέους δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Μολονότι οι επιμέρους χώρες της ΕΕ φέρουν ευθύνη για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η ΕΕ παρέχει στήριξη σε αυτόν τον τομέα. Στηρίζει τις χώρες της ΕΕ επενδύοντας σε προγράμματα όπως το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων και το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση με στόχο την κατάρτιση των Ευρωπαίων και τη διεύρυνση της δεξαμενής ταλέντων της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ευρύ φάσμα έργων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να βελτιώσουν το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού που διεξάγεται ετησίως και οι περίοδοι πρακτικής άσκησης «Digital opportunity» (ψηφιακή ευκαιρία), που αμφότερες παρέχουν στους σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική επαγγελματική πείρα σε ψηφιακούς τομείς που απαιτεί η αγορά εργασίας.

Ανακαλύψτε τον κόσμο των ψηφιακών δυνατοτήτων με αυτή τη σειρά ψηφιακών εξερευνητών κινουμένων σχεδίων: europa.eu/!JJcCTv.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων του 2021 σχετικά με τις «γυναίκες στην ψηφιακή εποχή», μόνο το 19 % των ειδικών στις ΤΠΕ στην ΕΕ είναι γυναίκες; Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον ψηφιακό τομέα αμφισβητώντας τα στερεότυπα, προωθώντας την εκπαίδευση και κατάρτιση στις ψηφιακές δεξιότητες, και ενθαρρύνοντας τη δραστηριοποίηση περισσότερων γυναικών επιχειρηματιών στον εν λόγω τομέα.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να μας βοηθήσει με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα με ακριβέστερες ιατρικές διαγνώσεις και με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι θέσεις εργασίας τους ενδέχεται να κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη ή αναρωτιούνται αν η τεχνολογία μπορεί να είναι αξιόπιστη. Για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή, τηρούν τους κανόνες διαφάνειας και δεοντολογίας, λειτουργούν με αμεροληψία και βρίσκονται υπό ανθρώπινο έλεγχο.

ΑΣΚΗΣΗ 18 ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ — ΖΗΤΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ); Συζητήστε σε μικρές ομάδες.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η Vega, ο πρώτος υπερυπολογιστής παγκόσμιας κλάσης της ΕΕ, εγκαινιάστηκε στο Μάριμπορ της Σλοβενίας τον Απρίλιο του 2021; Μπορεί να πραγματοποιεί τον απίστευτο αριθμό των 6,9 δισεκατομμυρίων εκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο! Πήρε το όνομά του από τον διάσημο μαθηματικό της χώρας Jurij Vega, και είναι ένας από τους οκτώ υπερυπολογιστές ύψιστης τεχνολογίας που θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να σημειώσουν πρόοδο σε πολλούς τομείς, από τον σχεδιασμό φαρμάκων και νέων υλικών έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διατήρηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο

Η ΕΕ διαθέτει ορισμένους από τους αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν ότι το διαδικτυακό περιβάλλον είναι ασφαλές και νόμιμο. Συμβάλλουν επίσης στην προστασία των ανθρώπων, ιδίως των παιδιών, από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Ωστόσο, μπορεί να γίνεται κακή χρήση των διαδικτυακών πλατφορμών με στόχο τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως ρητορικής μίσους ή τρομοκρατικού περιεχομένου, ή με στόχο την πώληση επικίνδυνων εμπορευμάτων και προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό που είναι παράνομο εκτός διαδικτύου είναι παράνομο και εντός διαδικτύου. Λαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και για την προστασία των κυβερνήσεων, των πολιτών και των επιχειρήσεών της από παγκόσμιες κυβερνοαπειλές. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η ΕΕ έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας Κοινής Κυβερνομονάδας, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι πόροι και η εμπειρογνωσία που διαθέτουν η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ. Στόχος είναι η αποτελεσματική πρόληψη, η αποτροπή και η αντιμετώπιση μαζικών κυβερνοπεριστατικών και κυβερνοκρίσεων.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ δίκτυο κέντρων για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο; Καθένα από αυτά τα κέντρα διαθέτει μια ομάδα νέων, στο πλαίσιο της οποίας οι νέοι παρέχουν πολύτιμα στοιχεία και συμβουλές στους συνομηλίκους τους με βάση τη δική τους πείρα στον τομέα των διαδικτυακών τεχνολογιών.

Μάθετε περισσότερα για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: europa.eu/!xP97vq

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε σοβαρό κλυδωνισμό στις ευρωπαϊκές οικονομίες, επηρεάζοντας τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, καθώς και τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς. Οι νέοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως οι τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας.

Εκτός από την ανάληψη δράσης για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ΕΕ έχει επίσης εκπονήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης για να μπορέσει η Ευρώπη να ορθοποδήσει. Το σχέδιο αυτό, το οποίο ονομάζεται «NextGenerationEU», επικεντρώνεται όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία, αλλά και, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, στην επένδυση στην επόμενη γενιά των Ευρωπαίων και στο μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΕ. Η χρηματοδότηση για το NextGenerationEU προστίθεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία σε όλες τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν την ανάκαμψη και να ενισχύσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αξία του συνολικού πακέτου ανάκαμψης υπερβαίνει το ποσό των 2 τρισ. ευρώ.

Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομίας σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των νέων. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για όλους τους Ευρωπαίους.

NextGenerationEU

Η αξία του ταμείου ανάκαμψης του προγράμματος NextGenerationEU υπερβαίνει τα 800 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη μέλη έως το 2026. Κατά την περίοδο αυτήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνει θα διανέμονται στις χώρες της ΕΕ για να χορηγηθούν σε έργα και πρωτοβουλίες. Οι χώρες της ΕΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη χρηματοδοτική στήριξη, έπρεπε να εκπονήσουν εθνικά σχέδια και να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα επενδύσουν τα χρήματα. Στα σχέδια αυτά έπρεπε να περιλαμβάνεται συγκεκριμένο ποσοστό των δαπανών τους για το κλίμα και τις ψηφιακές πρωτοβουλίες. Ο σχεδιασμός αυτός θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και θα συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διαδικασία της υλοποίησής του.

Επένδυση στις επόμενες δεκαετίες με το NextGenerationEU

Γράφημα που απεικονίζει την κατανομή των κονδυλίων από το NextGenerationEU σε διάφορα προγράμματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από το NextGenerationEU (723,8 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) θα δαπανηθεί μέσω του προγράμματος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη μεγάλης κλίμακας για δημόσιες επενδύσεις και τομείς όπως τα «πράσινα» και ψηφιακά έργα. Η στήριξη θα χορηγηθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων (338,0 δισ. ευρώ) και δανείων (385,8 δισ. ευρώ) σε τρέχουσες τιμές. Τα υπόλοιπα 83,1 δισ. ευρώ επενδύονται σε διάφορα άλλα προγράμματα.

Στήριξη της νεολαίας της Ευρώπης

Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι νέοι διαθέτουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, ιδίως εκείνες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν με επιτυχία στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η Επιτροπή έχει προτείνει στοχευμένες πρωτοβουλίες για να στηρίξει τα κράτη μέλη στη μείωση της ανεργίας και να βοηθήσει τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Μέσω της πρωτοβουλίας για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων, ενισχύθηκε το πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη Νεολαία», και πλέον καλύπτει μια ευρύτερη ομάδα-στόχο νέων ηλικίας 15-29 ετών. Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται επίσης ώθηση στα προγράμματα μαθητείας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής συμμαχίας για προγράμματα μαθητείας, με τα οποία σήμερα επωφελούνται περισσότερο τόσο οι εργοδότες όσο και οι νέοι, και πραγματοποιούνται μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πιο σύγχρονη, πιο ελκυστική και πιο ευέλικτη.

Μια νέα πρωτοβουλία που εφαρμόζει η ΕΕ με την ονομασία ALMA (από τα αρχικά των λέξεων Aim, Learn, Master, Achieve, δηλαδή στοχεύω, μαθαίνω, κατακτώ, επιτυγχάνω) θα βοηθήσει τους νέους που δεν έχουν κανενός είδους απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση, να βρουν τον δρόμο τους προς την αγορά εργασίας. Θα συνδυάζει τη στήριξη της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης ή της απασχόλησης στη χώρα καταγωγής τους, με εύρεση θέσης εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Επιτροπή καταβάλλει επίσης προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών για όσους εργάζονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης, όπως η εργασία που παρέχεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας, οι οποίες είναι όλο και πιο διαδεδομένες μεταξύ των νέων.

Ο γενικότερος στόχος είναι οι χώρες της ΕΕ να επενδύσουν τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων μεταξύ 2021 και 2027. Για παράδειγμα, οι πόροι της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούνται για πριμοδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων με σκοπό την πρόσληψη μαθητευομένων, ως δάνεια για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και ως επιχορηγήσεις για επίδοξους επιχειρηματίες, καθώς και για σεμινάρια κατάρτισης που θα βοηθήσουν τους νέους να αποκτήσουν τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη της απασχόλησης των νέων στη διεύθυνση europa.eu/!KWJJdX

Νέοι εργαζόμενοι που κρατούν σημειώσεις ενώ ακούν έναν επιβλέποντα.

Προς μια ανάκαμψη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς

Από το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες και τη στήριξη της απασχόλησης έως τους δίκαιους μισθούς που εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων καθορίζονται 20 αρχές που αποσκοπούν στην οικοδόμηση δίκαιων αγορών εργασίας και συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας που είναι επωφελείς για όλους. Η υλοποίηση αυτών αποτελεί κοινή ευθύνη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.

Με μια δέσμη στόχων που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030, η ΕΕ αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση τόσο στις δεξιότητες που είναι απαραίτητες, όσο και σε ίσες ευκαιρίες, στο πλαίσιο μιας οικονομίας πιο ψηφιακής, πιο βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς.

Χωρίς αποκλεισμούς σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες όλων των ανθρώπων στην κοινωνία. Σημαίνει επίσης ότι όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εργάζονται και να κερδίζουν τα δικά τους χρήματα. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και να αποκτούν νέες δεξιότητες, καθώς και ότι μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας και να είναι ανεξάρτητα.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης νέα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι γυναίκες και άντρες απολαμβάνουν ισότητα αμοιβής για όμοια εργασία. Με τα μέτρα αυτά θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους όρους αμοιβής σε μια επιχείρηση και θα παρέχονται περισσότερα εργαλεία στους εργοδότες και τους εργαζομένους για την αντιμετώπιση των μισθολογικών διακρίσεων στην εργασία.

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ θα στηρίξει τους πολίτες, τις περιφέρειες και τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες εκτείνονται από την ανάκαμψη από την πανδημία έως την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και το κλίμα (europa.eu/!wHFfBG).

 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την υλοποίηση των 20 αρχών του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων: europa.eu/!Xh7Y8d.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

Το 2023 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Στόχος των δράσεών του είναι να βοηθηθούν τα άτομα να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές και μεσαίες, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ΕΕ.

Μάθετε περισσότερα: year-of-skills.europa.eu/index_el.

ΑΣΚΗΣΗ 19 ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε κατάλογο με τους τομείς που καλύπτει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων. Επιλέξτε τους τρεις τομείς που θεωρείτε πιο σημαντικούς και στη συνέχεια συζητήστε τις επιλογές σας σε μικρές ομάδες.

  1. Εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση
  2. Ισότητα των φύλων
  3. Φροντίδα και στήριξη των παιδιών
  4. Ενημέρωση για τους όρους απασχόλησης και προστασία σε περίπτωση απολύσεων
  5. Κοινωνικός διάλογος και συμμετοχή των εργαζομένων
  6. Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής
  7. Δίκαιοι κατώτατοι μισθοί
  8. Υγειονομική περίθαλψη
  9. Ένταξη ατόμων με αναπηρία
  10. Στέγαση και βοήθεια για τους αστέγους

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων: europa.eu/!jwp3H9.

Νεαρή γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, η οποία εργάζεται σε φορητό υπολογιστή σε εργαστήριο ραπτικής.

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί περίπου 447 εκατομμύρια ανθρώπους —ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία— και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Η ΕΕ, λειτουργώντας ως ενιαία αγορά με 27 χώρες, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο. Μέσω των διεθνών εμπορικών συμφωνιών δημιουργείται οικονομική ανάπτυξη για την Ευρώπη και τους εταίρους της. Οι συμφωνίες αυτές συμβάλλουν επίσης στην προώθηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι σχέσεις της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο βασίζονται στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, ο βίαιος εξτρεμισμός, η εμπορία ανθρώπων και η αντικανονική μετανάστευση δεν γνωρίζουν σύνορα, ενώ η ακραία φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία με τις χώρες-εταίρους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για έναν ασφαλέστερο κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι θα έχουν δίκαιη μεταχείριση και θα τηρούνται οι νόμοι. Οι εξωτερικές δράσεις της διέπονται από τις αρχές που ενέπνευσαν τη δημιουργία και την ανάπτυξη της ΕΕ, όπως, μεταξύ άλλων, η ειρήνη, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες. Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να ενδυναμώσει τις εταιρικές σχέσεις της με τους άμεσους γείτονές της στα ανατολικά σύνορα —ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια— καθώς και με τους υπόλοιπους γείτονές της (για λεπτομέρειες σχετικά με τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ δείτε το Κεφάλαιο 1 «Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;»).

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ περισσότερες από 45 εμπορικές συμφωνίες με σχεδόν 80 εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο; Το 2020 η ΕΕ κατέληξε σε νέα συμφωνία για το εμπόριο με το Μεξικό, ενώ άρχισε να ισχύει και η εμπορική συμφωνία που σύναψε με το Βιετνάμ.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις 30 Δεκεμβρίου 2020.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

περισσότερες από 35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη υποστηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από το εμπόριο με χώρες εκτός της ΕΕ;

Ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο

Οι εμπορικές συμφωνίες διευκολύνουν τις χώρες να συναλλάσσονται μεταξύ τους και συμβάλλουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, ενώ προάγεται η οικονομική ανάπτυξη. Παρέχουν επίσης σε όσους κάνουν αγορές στην ΕΕ μεγαλύτερη επιλογή προϊόντων από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, βοηθούν τις επιχειρήσεις της ΕΕ να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Η ΕΕ έχει διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες του κόσμου. Εκφράζεται με ενιαία φωνή και γι’ αυτό η παρουσία της έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις απ’ ό,τι θα είχαν οι επιμέρους χώρες της αν διαπραγματεύονταν μόνες τους.

Η εμπορική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η ΕΕ έχει ως στόχο να καταστεί η συμμόρφωση με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή σημαντικό στοιχείο στις μελλοντικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες.

Η ΕΕ ηγείται των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις σημερινές προκλήσεις.

Διεθνής συνεργασία

Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τους γείτονές της, καθώς και με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η νόσος COVID-19 και η κλιματική αλλαγή. Στόχος είναι η δημιουργία νέων συμμαχιών με χώρες εκτός ΕΕ και η ενίσχυση της συνεργασίας με πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway) είναι η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βελτίωση των συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο; Τα 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις θα διασφαλίσουν ότι οι σύνδεσμοι αυτοί θα είναι δημοκρατικοί, διαφανείς, πράσινοι, ασφαλείς και έξυπνοι.

Μάθετε περισσότερα: europa.eu/!bDfNcQ.

Με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2021 σηματοδοτήθηκε η αρχή μιας ανανεωμένης διατλαντικής εταιρικής σχέσης και καθορίστηκε κοινό θεματολόγιο στη μεταξύ τους συνεργασία για την μετά την πανδημία εποχή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Joe Biden στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen στην Αεροπορική Ακαδημία της Αντίς Αμπέμπα.

Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί τη σχολή επιχειρήσεων με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε νέους Αφρικανούς να γίνουν χειριστές αεροσκαφών, μέλη πληρώματος θαλάμου επιβατών ή ιπτάμενοι μηχανικοί. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέπτεται την αιθιοπική ακαδημία αεροπορίας στην Αντίς Αμπέμπα στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Η ΕΕ αναπτύσσει ισχυρότερη και στενότερη συνεργασία με την Αφρική. Έχει προτείνει την ανάπτυξη σειράς εταιρικών σχέσεων γύρω από κοινά συμφέροντα και αξίες εστιάζοντας σε βασικούς τομείς, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μετανάστευση και η κινητικότητα.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η ΕΕ διαθέτει 140 γραφεία, γνωστά ως αντιπροσωπείες, σε όλον τον κόσμο; Οι αρμοδιότητές τους είναι παρόμοιες με αυτές των πρεσβειών. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπροσώπηση της ΕΕ και των πολιτών της και στη δημιουργία δικτύων και εταιρικών σχέσεων.

ΑΣΚΗΣΗ 20 Η ΕΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο. Επιλέξτε τα τρία που είναι πιο σημαντικά για εσάς και εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους τα επιλέξατε. Συγκρίνετε τις απαντήσεις σας με αυτές των συμμαθητών σας.

  1. Η ΕΕ έχει ηγηθεί και στηρίξει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών σε ολόκληρο τον κόσμο για την εξάλειψη των συγκρούσεων.
  2. Η ΕΕ προασπίζεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα κεντρική πτυχή των σχέσεών της με τις άλλες χώρες.
  3. Η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
  4. Η ΕΕ προωθεί και στηρίζει οικονομικά την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.
  5. Η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ αποτελούν από κοινού τους μεγαλύτερους χορηγούς αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το έργο της ΕΕ για μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο: europa.eu/!gPW6vt.

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

Η ΕΕ δεν είναι απλώς μια ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Είναι μια ένωση ανθρώπων που μοιράζονται ένα σύνολο κοινών αξιών. Οι αξίες αυτές διατυπώνονται στις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων εξασφαλίζονται δικαιώματα σε ανθρώπους που ζουν στην ΕΕ. Οι αξίες αυτές, όπως, μεταξύ άλλων, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αποτελούν το θεμέλιο των κοινωνιών μας. Για παράδειγμα, καμία δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς ανεξάρτητα δικαστήρια τα οποία εγγυώνται την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, ούτε χωρίς ενεργή κοινωνία των πολιτών και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης.

Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι συμπεριληπτικός, το οποίο σημαίνει ότι κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Όλοι όσοι ζουν στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εξελίσσονται, να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, ανεξάρτητα από τις διαφορές λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει πολιτικές και δράσεις κατά των διακρίσεων και των στερεοτύπων που πολύ συχνά υπάρχουν στην κοινωνία.

Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την αντίδρασή της σε περίπτωση κρίσεων στον τομέα της υγείας, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση όλων των πτυχών της υγείας των πολιτών.

Οικοδόμηση μιας ένωσης ισότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει από τις πλέον εκτεταμένες νομοθεσίες στον κόσμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ΕΕ, καθώς και για τη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των ανθρώπων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Η Επιτροπή εντείνει το έργο της σε όλους τους τομείς, από τη δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού έως τη δράση για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη και τα άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες δεν περιθωριοποιούνται ούτε αποκλείονται από την κοινωνία. Η Επιτροπή συνεχίζει επίσης το έργο της για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή με όλους, καθώς και για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων: europa.eu/!R7TBQq.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

περίπου 87 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ έχουν κάποια μορφή αναπηρίας;

Μάθετε πώς η ΕΕ σχεδιάζει να προστατεύσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία κατά την επόμενη δεκαετία: europa.eu/!GwmVNW.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

σχεδόν 6 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διακρίσεις λόγω εθνοτικής καταγωγής ή χρώματος του δέρματος είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους;

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο 2251.

Άτομο σε βιβλιοθήκη που διαβάζει βιβλίο σε γραφή Braille.

ΑΣΚΗΣΗ 21 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Μπορείτε να σκεφτείτε στιγμές που είδατε —ή ίσως βιώσατε— διακρίσεις; Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση των διακρίσεων; Συζητήστε το θέμα αυτό σε μικρές ομάδες και παρουσιάστε τις σκέψεις σας στην τάξη.

Προάσπιση του κράτους δικαίου

Το κράτος δικαίου έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή κάθε πολίτη. Είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης έναντι του νόμου και την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι επίσης αναγκαίο για να αποτραπεί η κατάχρηση εξουσίας από τις δημόσιες αρχές και να διασφαλιστεί η λογοδοσία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Μάθετε τι κάνει η ΕΕ για την προώθηση, την προστασία και την επιβολή του κράτους δικαίου στην Ευρώπη: europa.eu/!dBdCVg.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι είναι σημαντική για αυτούς η αποτελεσματική δικαστική προστασία από ανεξάρτητα δικαστήρια, η ισότητα ενώπιον του νόμου, καθώς και η ορθή διερεύνηση και δίωξη των υποθέσεων διαφθοράς;

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο 2235.

Μια νέα προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος προστασίας για άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις ή από σοβαρούς κινδύνους στη χώρα καταγωγής τους. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας διεθνή προστασία ή μια καλύτερη ζωή. Η ΕΕ συνεργάζεται με τις χώρες της ΕΕ για την ανεύρεση τρόπων καλύτερης διαχείρισης της ροής των ανθρώπων που καταφτάνουν στις ακτές της. Το 2020 η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την εξέταση τρόπων βελτίωσης της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και τις χώρες διέλευσης, την επιτυχή ένταξη των προσφύγων και την επιστροφή των ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έλαβε για πρώτη φορά το έκτακτο μέτρο της ενεργοποίησης του καθεστώτος προσωρινής προστασίας. Το καθεστώς αυτό παρέχει τη δυνατότητα ευρείας δέσμης δράσεων για προσφορά ταχείας και αποτελεσματικής βοήθειας στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Επιτρέπει να δοθούν στους πρόσφυγες κοινά δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως η διαμονή, η στέγαση, η ιατρική περίθαλψη και η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση.
Μάθετε περισσότερα για την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία: europa.eu/!C3pyr6.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

οι μετανάστες και οι πολίτες της ΕΕ που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κοινωνία και σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας; Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και αναλαμβάνει δράσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγειονομική περίθαλψη και η στέγαση.

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Συνέντευξη με τη Suaad Alshleh audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-195435

Η Suaad Alshleh ήρθε στην Ευρώπη ως πρόσφυγας από τη Συρία. Σήμερα ακολουθεί το όνειρό της να γίνει γιατρός στην Ιρλανδία.

Προστασία της υγείας των Ευρωπαίων

Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της ΕΕ είναι προετοιμασμένες και ανταποκρίνονται από κοινού σε κρίσεις στον τομέα της υγείας, καθώς και ότι τα ιατρικά εφόδια είναι διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας και της μεταθεραπευτικής φροντίδας ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Με αυτήν την προσπάθεια, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η ΕΕ θα αποκτήσει εφόδια για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας της Ευρώπης και την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών.

Η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δράσεις με ενωσιακή προστιθέμενη αξία για τη συμπλήρωση των πολιτικών υγείας των χωρών της ΕΕ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού της προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) για την περίοδο 2021-2027.

ec.europa.eu/health/funding/eu4health_el

Τομείς δράσης:

Βελτίωση και ενίσχυση της υγείας στην Ένωση
Βελτίωση των φαρμάκων, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων προϊόντων
Προστασία των πολιτών της Ένωσης από σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας
Ενίσχυση των συστημάτων υγείας

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα EU4Health σ’αυτό το σύντομο βίντεο: europa.eu/!QrNWDK

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο ενώ 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, μεταξύ άλλων και περισσότεροι από 2 000 νέοι;

Μάθετε πώς το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει στη μείωση του αριθμού των θανάτων από τη νόσο και στη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας και της περίθαλψης του καρκίνου: europa.eu/!ddKcN9.

Επαγγελματίας του τομέα της υγείας που πραγματοποιεί μαγνητική τομογραφία σε ασθενή.

Νοσηλευτής ετοιμάζει το μηχάνημα για τη μαγνητική τομογραφία ασθενούς, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης, Βέλγιο, 24 Ιανουαρίου 2020.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το έργο της ΕΕ για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: europa.eu/!HbXDUr.

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Η δημοκρατία αποτελεί τη θεμελιώδη αξία στην οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ένα υγιές και ακμάζον δημοκρατικό σύστημα, οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να επιλέγουν τους πολιτικούς ηγέτες τους ή να γίνονται οι ίδιοι ηγέτες, καθώς και να έχουν λόγο για το μέλλον τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επάνοδος της λαϊκής πολιτικής συμμετοχής, καθώς και αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές. Ωστόσο, όπως σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο, η δημοκρατία στην ΕΕ και στις χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές εκτείνονται από τον αυξανόμενο εξτρεμισμό και την παρέμβαση στις εκλογές έως τις απειλές κατά των δημοσιογράφων και την εκλαμβανόμενη απόσταση μεταξύ του λαού και των αιρετών αντιπροσώπων του.

Η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους στην ΕΕ. Προσπαθεί επίσης να καταστήσει τις δικές της δομές περισσότερο διαφανείς και δημοκρατικές.

Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε και να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί στο Κεφάλαιο 2 «Πώς λειτουργεί η ΕΕ» στην ενότητα «Η φωνή σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ».

 

Ενισχύουμε τις δημοκρατίες της ΕΕ

Τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, η διαφάνεια και η λογοδοσία βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των δημοκρατιών της ΕΕ. Επικεντρώνεται σε δράσεις για την προώθηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, τη στήριξη ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν τη δράση τους εναντίον όσων επιχειρούν να εκμεταλλεύονται κρίσεις, όπως για παράδειγμα την πανδημία COVID-19, καθώς και εναντίον όσων σπέρνουν προπαγάνδα ή μίσος. Ένας από τους τρόπους δράσης είναι ο εντοπισμός και η αποκάλυψη της παραπληροφόρησης, καθώς και η συνεργασία με διαδικτυακές πλατφόρμες για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

το 73 % των γυναικών δημοσιογράφων παγκοσμίως έχουν υποστεί διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια του έργου τους (έρευνα UNESCO/ICEF);

Δίνουμε φωνή στα παιδιά

Κάθε παιδί στην Ευρώπη, και οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και να ζει χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκφοβισμό. Η πρώτη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού αποσκοπεί στη διασφάλιση της προστασίας και στη στήριξη όλων των παιδιών (νέων κάτω των 18 ετών), ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την καταγωγή, το κοινωνικό καθεστώς ή το καθεστώς διαμονής τους. Προτείνει την ανάληψη δράσης σε διάφορους τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, στους τομείς που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν χωρίς βία και να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διασπαστούν οι κύκλοι της φτώχειας και της μειονεξίας μεταξύ των γενεών. Η θέσπιση της νέας ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά έχει στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έχουν πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και κατάλληλη στέγαση.

Το 1/5 του πληθυσμού της ΕΕ είναι παιδιά ή νέοι/-ες ηλικίας κάτω των 18 ετών

Περισσότερα από 10 000 παιδιά και νέοι προσέφεραν τις ιδέες τους και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού europa.eu/!wDvNpy

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

το 2019 το 22,2 % των παιδιών στην ΕΕ ζούσαν σε νοικοκυριά που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού; Τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη είναι σχεδόν 18 εκατομμύρια.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

για να βοηθήσει να ακουστεί η φωνή σας, η ΕΕ δημιούργησε την πλατφόρμα για τη συμμετοχή των παιδιών; Είναι ένας ασφαλής τόπος όπου μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου με τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Μπορείς να επικοινωνήσεις με άλλα παιδιά, να ανταλλάξεις απόψεις, να συζητήσεις και να μάθεις για τα δικαιώματά σου. Μπορείς επίσης να μάθεις για νόμους και πολιτικές με απλά λόγια και να έρθεις σε επαφή με οργανώσεις κοντά στον τόπο που μένεις!

Μάθε περισσότερα στην ακόλουθη διεύθυνση: europa.eu/!VfXV3Y

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

τον Μάιο του 2021 η ΕΕ εγκαινίασε συζήτηση που έδωσε στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ την ευκαιρία να δηλώσουν σε τι είδους Ευρώπη επιθυμούν να ζουν; Οι συζητήσεις και οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως σε όλες τις χώρες. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι σημαντικές καθώς θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, βλέπε: futureu.europa.eu/?locale=el

Μια Ευρώπη που αλλάζει

Οι κοινωνίες της Ευρώπης αλλάζουν· παρατηρείται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά και χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών είναι καίριας σημασία για την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής, πιο βιώσιμης και πιο δίκαιης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, οι αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ πλήττονται συχνά από τη μείωση του πληθυσμού και ταυτόχρονα οι κάτοικοι είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι στις αστικές περιοχές. Οι αγροτικές περιοχές μάς παρέχουν τρόφιμα, σπίτια, θέσεις εργασίας και σημαντικές υπηρεσίες οικοσυστημάτων. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αυτούς τους βασικούς ρόλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για να βοηθήσει τις αγροτικές κοινότητες και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους τις προσεχείς δεκαετίες.

Ρίξτε μια ματιά στη μορφή που θα έχει η Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες: europa.eu/!PTmPBP.

ΑΣΚΗΣΗ 22 ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι διάλογοι με τους πολίτες που διεξάγονται μεταξύ των Επιτρόπων και του κοινού, πραγματοποιούνται τακτικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Αν δεν μπορείτε να λάβετε μέρος σε κάποια από αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί δεν διοργανώνετε μία δική σας εκδήλωση στην τάξη; Τρεις ή τέσσερις μαθητές που αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιτρόπου θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα θέματα που παρουσιάζονται στο παρόν κεφάλαιο ως αφετηρία για τη συζήτηση. Σε ατομικό χρόνο μελέτης, μπορούν να εξετάσουν τα στοιχεία της πολιτικής που επέλεξαν προκειμένου να συντάξουν μία ομιλία διάρκειας 5 λεπτών. Στην τάξη, αφού ο «επίτροπος» ολοκληρώσει τη σύντομη ομιλία του, διεξάγεται μια συνεδρία 15 λεπτών με ερωτήσεις και απαντήσεις την οποία συντονίζει ο εκπαιδευτικός.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία από την ΕΕ: europa.eu/!UM78WC.