MAN HÖR OFTA PÅ NYHETERNA ATT ”BRYSSEL” HAR BESLUTAT SI OCH SÅ. MEN VAD BETYDER DET EGENTLIGEN? VEM ELLER VAD ÄR EGENTLIGEN ”BRYSSEL”? DETTA KAPITEL INNEHÅLLER EN KORT ÖVERSIKT ÖVER HUR EU ÄR UPPBYGGT. HÄR FÅR DU VETA MER OM DE VIKTIGASTE EU-INSTITUTIONERNA, VILKA ANSVARSOMRÅDEN DE HAR OCH VAD DE FÅR GÖRA. DU FÅR OCKSÅ VETA HUR DU KAN PÅVERKA DERAS ARBETE.

HUR FUNGERAR EU?

Vem bestämmer vad i EU?

I diskussioner om politik nämns ofta vissa personer, t.ex. ditt lands statsminister eller en ledare för ett oppositionsparti. Det beror på att det är människor som fattar beslut och utformar politiken. Detsamma gäller för EU.

EU-institutionerna är helt enkelt mötesplatser där politiker från alla EU-länder kan träffas för att samarbeta för konkreta resultat. Vi tar en titt på de institutioner där de flesta besluten fattas.

Europaparlamentet

europarl.europa.eu

Som EU:s enda direktvalda institution är Europaparlamentet människors gemensamma röst i EU. Ledamöterna väljs direkt av EU-medborgarna vart femte år. Alla EU-medborgare har rätt att rösta i valet till Europaparlamentet. Om du är bosatt i ett annat EU-land än det där du är medborgare kan du rösta i Europaparlamentsvalet i det landet i stället för i ditt hemland.

Europaparlamentets byggnad i Strasbourg, Frankrike. / Ett möte i Europaparlamentet i Bryssel, Belgien.  / Infografik som visar vilka platser som har tilldelats varje politisk grupp i Europaparlamentet.

Det senaste valet till Europaparlamentet hölls 2019. Nästa val hålls 2024. Du har rätt att rösta från och med 18 års ålder i alla EU-länder, utom i Österrike och på Malta, där du kan rösta när du fyller 16, och i Grekland, där åldersgränsen är 17 år. En del länder, som Belgien och Tyskland, har sänkt rösträttsåldern till 16 år för vissa val, som valet till Europaparlamentet.

VISSTE DU DETTA?

Unga människor – mellan 15 och 30 år – är mest positivt inställda till EU av alla åldersgrupper. År 2019 uppgav 70 % av dem att de hade en positiv syn på EU.

Källa: Eurobarometerundersökning 478

Europaparlamentets viktigaste sammanträden, som även kallas plenarsammanträden, hålls tolv gånger om året i Strasbourg i Frankrike och upp till sex gånger om året i Bryssel i Belgien.

Europaparlamentet har 705 ledamöter från samtliga EU-länder. Antalet ledamöter per land varierar – länder med större befolkning har fler ledamöter än mindre länder med mindre befolkning. Ledamöter med liknande politiska åsikter samarbetar i politiska grupper precis som i riksdagen, i stället för att bilda grupper utifrån sin nationalitet.

Europaparlamentet fattar beslut om EU-lagar tillsammans med Europeiska unionens råd. Om parlamentet och rådet inte kan komma överens om en ny lag införs den inte. Parlamentet väljer EU-kommissionens ordförande och har rätt att godkänna eller upplösa hela kommissionen. Dessutom antar parlamentet EU:s budgetförslag

Infografik som visar vid vilken ålder man får rösta i de olika EU-länderna.Europaparlamentets ledamöter väljs direkt av EU:s medborgare.

UPPGIFT 5 DINA FÖRETRÄDARE I EUROPAPARLAMENTET

Nästa val till Europaparlamentet hålls våren 2024. Kanske kommer du själv att ha rätt att rösta då. Dina företrädare arbetar tillsammans med Europaparlamentsledamöter i politiska grupper. Det krävs 23 ledamöter för att bilda en politisk grupp, och minst en fjärdedel av de 27 EU-länderna måste finnas representerade i gruppen. För närvarande finns det sju politiska grupper i parlamentet. En ledamot får inte tillhöra mer än en politisk grupp samtidigt. Vissa ledamöter tillhör ingen politisk grupp och kallas för grupplösa ledamöter.

Arbeta i smågrupper. Ta en titt på kartan under följande länk för att se vilka partier från ditt land som blev inröstade i Europaparlamentet vid det senaste EU-valet och vilka grupper de tillhör: europa.eu/!PVjdWn

Här kan du se hur ledamöterna är placerade i kammaren: europa.eu/!yQvnfn

Känner du igen några av ledamöterna från ditt land?

Europeiska rådet

consilium.europa.eu/sv/european-council

Europeiska rådet samlar EU-ländernas valda ledare, dvs. statschefer eller regeringschefer. De möts minst fyra gånger om året. Deras möten kallas ofta EU-toppmöten. Europeiska rådet fastställer EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar. Europeiska rådet har en ordförande som väljs för en period på två och ett halvt år.

Europeiska rådet antar inte EU-lagstiftning. Den uppgiften har i stället Europaparlamentet och Europeiska unionens råd (ministerrådet) – blanda inte ihop dem!

MINST 4 TOPPMÖTEN PER ÅR / Ett mötesrum i Europabyggnaden.
 Infografik som förklarar hur Europeiska rådet är sammansatt. Den visar de 27 medlemsländerna och tre EU-flaggor som representerar ledarna för EU-institutionerna.

Varje ledare för EU:s 27 medlemsländer representeras av en tecknad figur med sitt lands flagga framför sig. Det finns också tre figurer med EU-flaggor som representerar rådets ordförande och två andra EU-ledare. Deltagarna är placerade i en cirkel, precis som de skulle vara under ett toppmöte.

Europeiska rådet

EU och nationella ledare deltar i ett europeiskt toppmöte, som leds av Europeiska rådets ordförande.

Europeiska unionens råd

consilium.europa.eu/sv/council-eu/

Europeiska unionens råd – som även kallas ministerrådet eller rådet – företräder EU-ländernas regeringar. I rådet träffas EU-ländernas ministrar för att diskutera och fatta beslut om EU:s politik och lagstiftning. Vilka ministrar som deltar beror på vilken fråga som diskuteras. Om mötet t.ex. handlar om luftföroreningar så är det miljöministrarna som sammanträder. Om man i stället diskuterar arbetslöshet, så är det de ministrar som ansvarar för sysselsättning och sociala frågor som deltar.

Rådet är ett av EU:s två lagstiftande organ. Utan ministrarna från alla EU-länder kan alltså inget göras i EU.

Det är EU-länderna som bestämmer vilka omröstningsregler som ska gälla för rådet. Rådet fattar de flesta av sina beslut genom majoritetsomröstning och i vissa fall med enhällighet. EU-länderna har kommit överens om att besluten måste vara enhälliga på vissa områden, till exempel skattepolitik eller säkerhetsfrågor. I sådana frågor måste alla ministrar vara överens för att beslut ska kunna fattas.

På många andra områden fattar ministrarna beslut genom en omröstning som avgörs genom majoritet. Det kan handla om att anta en EU-lag om konsumenträttigheter, återhämtningen från covid-19-pandemin, miljöfrågor eller avfallshantering i städer.

Ordförandeskapet innehas av ett land åt gången, under sex månader. Efter Sverige och Spanien under 2023 kommer ordförandeskapet att innehas av Belgien och Ungern 2024, och av Polen och Danmark 2025.

VISSTE DU DETTA?

Rådet fattar beslut med enhällighet om

  • de flesta utrikes- och säkerhetspolitiska frågor,
  • medborgarskap (ge EU-medborgarna nya rättigheter),
  • EU-medlemskap,
  • harmonisering av nationell lagstiftning om indirekt beskattning,
  • EU:s finanser,
  • vissa rättsliga och inrikes frågor (t.ex. familjerätt eller polisiärt samarbete),
  • harmonisering av nationell lagstiftning som social trygghet och socialt skydd.

När beslut fattas med enhällighet och något land lägger ner sin röst kan beslut fattas ändå.

Lär dig mer om rådet i den här korta filmen: europa.eu/!Xm48xu

UPPGIFT 6 OMRÖSTNING I RÅDET

Under rådets möten fattas omkring 80 % av besluten om lagförslag genom kvalificerad majoritet, även kallat dubbel majoritet. I omröstning med kvalificerad majoritet röstar varje minister för eller emot förslaget, eller lägger ner sin röst. Hur många medborgare som varje minister representerar beror på landets storlek. Därför krävs ”dubbel majoritet” för att ett beslut ska antas: minst 55 % av EU-länderna måste rösta för förslaget (15 länder av 27), och de måste representera minst 65 % av EU:s sammanlagda befolkning (på ungefär 447 miljoner människor) för att lagen ska antas.

Läs mer: europa.eu/!6rHukp

Testa röstkalkylatorn på rådets webbplats för att se hur systemet fungerar med hjälp av övningen nedan: europa.eu/!9Tu6Fj

Tänk dig att din klass har samlat in pengar till en skolresa och att ni nu ska komma överens om ett resmål. Någon föreslår att resmålet ska avgöras genom omröstning med kvalificerad majoritet. Är alla överens, eller krävs det en omröstning med kvalificerad majoritet?

Välj någon som representerar EU-kommissionen. Han eller hon får en minut på sig för att argumentera för ett visst resmål. Välj en annan klasskamrat som får ansvara för rådets röstkalkylator. Rollerna som ministrar från vart och ett av de 27 EU-länderna delas upp bland resten av dina klasskamrater.

Varje ”minister” röstar sedan för eller emot det föreslagna resmålet – eller lägger ner sin röst.

Kontrollera resultatet i rådets kalkylator. Vad blev resultatet av omröstningen? Kunde ni enas om resmålet? Diskutera vad du tycker om den här typen av omröstningsprocess med gruppen.

KVALIFICERAD MAJORITET: 27 medlemsländer, Minsta andel ”ja”-röster som krävs för antagande: 55 % = 15. TOTAL ENKEL MAJORITET, Befolkning, Minsta andel ”ja”-röster som krävs för antagande: 65 % Använd röstkalkylatorn.
Infografik som förklarar omröstningssystemet vid möten i Europeiska unionens råd. 0,11 % av EU:s befolkning bor i Malta, medan 18,56 % bor i Tyskland.

Kommissionen

ec.europa.eu

Infografik som förklarar hur Europeiska kommissionen är sammansatt. Den visar 27 ledamöter, en från varje EU-land.

Europeiska kommissionen, eller EU-kommissionen, har 27 ledamöter som kallas kommissionärer – en från varje EU-land. Tillsammans med kommissionens ordförande bildar kommissionärerna EU:s verkställande gren, som ansvarar för det löpande arbetet i EU. Deras mandat löper på fem år.

Lär dig mer om kommissionen i den här korta filmen: europa.eu/!FkpD3T

Kommissionens ordförande nomineras av medlemsländerna via Europeiska rådet och utses formellt av Europaparlamentet. De övriga kommissionärerna föreslås av sina länders regeringar och godkänns av Europaparlamentet. Kommissionärerna ska inte föra fram sina egna länders synpunkter utan representerar i stället EU:s intressen. Ordföranden ger varje kommissionär ansvar för ett särskilt politikområde, t.ex. energi, ekonomi eller miljö.

Kommissionen föreslår nya lagar och program som ska tjäna EU:s allmänna intressen. Innan kommissionen lägger fram ett förslag rådfrågar den nationella parlament, regeringar, intressegrupper, experter och allmänheten genom att be dem skicka in synpunkter via internet.

Vill du veta hur du kan göra din röst hörd i EU-politiken? Läs avsnittet Din röst i EU:s beslutsprocess.

Kommissionens förslag granskas i detalj av Europaparlamentet och rådet. Dessa två institutioner fattar det slutgiltiga beslutet om alla EU-lagar. De kan ändra förslagen eller helt och hållet förkasta dem. Kommissionen genomför även EU:s politik och budget och ser till att EU-länderna tillämpar EU-lagstiftningen på rätt sätt.

EU-kommissionen är EU:s ”verkställande organ”. Infografik som förklarar vilken roll Europeiska kommissionen har.

Europeiska kommissionen ansvarar för förvaltningen av EU:s budget, ser till att EU:s lagstiftning följs och utarbetar ny EU-lagstiftning.

Unga människor lyssnar på ett anförande i Europaparlamentet. / En grupp ungdomar samlade framför Europaparlamentet i Strasbourg.

VISSTE DU DETTA?

Kommissionens dagliga arbete utförs av dess handläggare, experter, översättare, tolkar och assistenter. Kommissionens tjänstemän – precis som alla andra EU-institutioners personal – rekryteras av Europeiska rekryteringsbyrån (epso.europa.eu).

Tjänstemännen är medborgare i EU-länderna och väljs ut genom uttagningsprov. Kommissionen har cirka 32 000 anställda. Det kan låta mycket, men en typisk medelstor stadsförvaltning i EU har faktiskt fler anställda.

Om det låter som en karriär som kan intressera dig kan söka en praktikplats hos någon av EU-institutionerna.

Läs mer här: europa.eu/!YX68wt

VISSTE DU DETTA?

Du kan besöka EU-institutionerna!

Du kan besöka Europaparlamentet, ministerrådet, Europeiska rådet och EU-kommissionen, antingen personligen eller via webben.

En illustration av män och kvinnor som samlats runt en dator i ett kontor på Europeiska kommissionen. / Två foton av besökare som utforskar en interaktiv karta på Europaparlamentets museum Parlamentarium i Bryssel.

Europeiska unionens domstol

Under de senaste 70 åren har EU-länderna infört många EU-lagar tillsammans. Europeiska unionens domstol ser till att dessa lagar tolkas och tillämpas på ett enhetligt sätt. Om en nationell domstol är osäker på hur en lag ska tolkas kan den be EU-domstolen om ett förtydligande. Ibland händer det också att ett EU-land inte tillämpar EU:s lagstiftning fullt ut. Då kan kommissionen eller ett annat EU-land anmäla detta till domstolen. EU-domstolen ligger i Luxemburg och består av en domare från varje EU-land.

Läs mer här: curia.europa.eu

UPPGIFT 7 VEM GÖR VAD I EU?

Nu har du fått en hel del information att smälta! Men det är viktigt att förstå vad ”Bryssel” faktiskt sysslar med och vem som ansvarar för vad i EU. Gör följande test för att se hur mycket du kommer ihåg. Fyll i ja eller nej i rutan för en eller flera institutioner.

Vem …? Europaparlamentet Europeiska rådet Ministerrådet EU-kommissionen EU-domstolen
1. föreslår EU-lagar JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
2. godkänner EU-lagar JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
3. består av (endast) en representant per EU-land JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
4. direktväljs JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
5. hanterar budgeten JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
6. företräder folkets intressen JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
7. företräder EU-ländernas (regeringarnas) intressen JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
8. företräder hela EU:s intressen JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
9. bestämmer hur EU-lagarna ska tolkas JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ
10. bestämmer EU:s allmänna politiska prioriteringar JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ JA/NEJ

Utöver de institutioner som redan har tagits upp finns ett antal andra EU-institutioner och organ. Kanske har du hört talas om några av dem?

UPPGIFT 8 LAGSTIFTNINGSPROCESSEN I EU

Det vanligaste sättet att stifta lagar i EU är genom det så kallade ordinarie lagstiftningsförfarandet. Det innebär att ett förslag till en ny lag granskas upp till tre gånger (så kallade behandlingar). Om det inte går att komma överens dras förslaget tillbaka.

I EU-fördragen anges vem som får stifta lagar på vilka områden: EU, de nationella regeringarna eller båda. EU-länderna är ansvariga för att fatta egna beslut och stifta egna lagar på vissa nationella politikområden, t.ex. industri, hälsa och utbildning. På dessa områden ger EU endast stöd till de nationella regeringarna. På områden där både EU och medlemsländerna får agera, får EU endast göra det om det är mer ändamålsenligt.

Läs mer om EU:s befogenheter: europa.eu/!NVrtTN

I behandlingarna deltar främst tre institutioner: Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen. Skriv in rätt institution i rätt ruta på bilden.

Infografik med rutor för att fylla i svar på frågor om lagstiftningsarbetet i EU.

UPPGIFT 9 VEM ÄR VEM?

Nu vet du en hel del om EU:s institutioner, men vet du vem som leder dem? Vet du vem som för närvarande är

  1. Europaparlamentets talman?
  2. Europeiska rådets ordförande?
  3. EU-kommissionens ordförande?
  4. unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik?
En kvinna med en megafon framför en jublande folkmassa.

Din röst i EU:s beslutsprocess

Som EU-medborgare kan du påverka EU:s politik på flera sätt.

play video TITTA PÅ FILMEN: Hur utformar du EU-institutionerna? europa.eu/!nCBXHQ

Rösta i ditt land

Genom att rösta på din ledamot av Europaparlamentet i Bryssel och Strasbourg har du stor möjlighet att påverka. Det har du också genom riksdagsvalet i ditt land, eftersom statschefen eller regeringen i ditt land påverkar EU:s arbete.

Infografik som visar hur EU-medborgarna kan påverka EU:s politik.

Genom att rösta i ditt lands allmänna val hjälper du till att välja regeringen i ditt land. Ditt lands statschef eller regeringschef är medlem i Europeiska rådet. Med hjälp av din röst hjälper du också till att välja ditt lands ministrar för utbildning, miljö etc. De fattar sedan beslut vid rådets möten. Genom att rösta i valet till Europaparlamentet hjälper du också till att välja dina representanter i Europaparlamentet. Ledamöterna från ditt land arbetar i politiska grupper tillsammans med ledamöter från andra EU-länder.

Delta i samråd på nätet

Som EU-medborgare kan du även göra din röst hörd genom att delta i offentliga samråd på nätet. Innan nya EU-lagar föreslås – liksom under hela beslutsprocessen – uppmanar EU-kommissionen allmänheten och den offentliga och privata sektorn att tala om vad de tycker.

Delta i webbsamråd: europa.eu/!Hh78Gm

Diskutera om EU

Du kan också göra din röst hörd om vad som händer i EU under de många dialoger som hålls både fysiskt och på nätet i hela EU.

Läs mer om hur du kan vara med och påverka EU:s beslutsfattande: europa.eu/!mFwUGQ

Besök plattformen together.eu om du vill stödja demokratin i Europa genom att få många att rösta i valen till Europaparlamentet 2024. Plattformen gör att människor runt om i Europa kan mötas, diskutera och lära sig nya saker.

Be EU-kommissionen att föreslå en ny lag

play video TITTA PÅ FILMEN: Vad är EU:s medborgarinitiativ och hur fungerar det? europa.eu/!kpmXmn

Som EU-medborgare kan du starta eller stödja ett europeiskt medborgarinitiativ (europa.eu/citizens-initiative/_sv) för att uppmana EU-kommissionen att föreslå lagstiftning om en viss fråga som ingår i EU:s ansvarsområde, t.ex. miljö, jordbruk eller transport. En grupp på minst sju EU-medborgare som bor i sju olika EU-länder kan starta ett initiativ och samla in underskrifter. När initiativet har undertecknats av en miljon personer, eller lite drygt 0,2 % av EU:s befolkning, kan det läggas fram för kommissionen som tar ställning till det.

Det första europeiska medborgarinitiativet ”Right2Water” fick 1,6 miljoner underskrifter. Det ledde till ett förslag om nya regler för dricksvatten.

VISSTE DU DETTA?

EU-kommissionen har kontor (som kallas ”representationer”) i alla EU-länder, med personal som talar landets språk. Du kan tala med dem eller be om skriftlig information om EU på ditt språk. De är också lokala informationskontor för nätverket Europa direkt i alla EU-länder. Du hittar kontaktinformation längst bak i broschyren.

UPPGIFT 10 PRIORITERINGAR FÖR DIN REPRESENTANT I EUROPAPARLAMENTET

Arbeta i smågrupper och gör upp en lista över de fem viktigaste frågorna som du vill att din representant ska ta upp i Europaparlamentet. Som ett exempel kan du läsa om parlamentets resolution om minskad användning av plastpåsar i Europa här: europa.eu/!d6f6tV