Erityiskertomus
nro19 2017

Tuontimenettelyt: oikeuskehyksen puutteet ja täytäntöönpanon tehottomuus vaikuttavat EU:n taloudellisiin etuihin

Tämä julkaisu on saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Tiivistelmä

Kertomuksen kuvaus

I

Euroopan unionin ulkopuolelta EU:hun tuleville tavaroille tehdään tullitarkastuksia jäsenvaltioissa ennen kuin ne luovutetaan vapaaseen liikkeeseen EU:ssa. Tilintarkastustuomioistuin tutki, varmistavatko Euroopan komissio ja jäsenvaltiot, että tuontimenettelyt suojaavat EU:n taloudellisia etuja. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi merkittäviä puutteita ja aukkoja, jotka viittaavat siihen, että valvontatoimia ei sovelleta tehokkaasti. Tämä vaikuttaa haitallisesti EU:n talouteen. Tilintarkastustuomioistuin esittää komissiolle ja jäsenvaltioille joukon suosituksia, joiden tarkoituksena on parantaa valvontatoimien suunnittelua ja täytäntöönpanoa.

Tullivalvonta

II

Tullivalvonnalla voidaan varmistaa EU:n taloudellisten etujen suojaaminen vain, jos valvonta perustuu yhteisiin sääntöihin ja jäsenvaltiot soveltavat sitä yhdenmukaisella ja standardoidulla tavalla.

III

Tavaroiden saapumisen yhteydessä tuojajäsenvaltion tulliviranomaisten olisi vaadittava tuojaa maksamaan tuoduista tavaroista maksettavat tullit tai antamaan niistä vakuus. Tuojat voivat kuitenkin tahallisesti vähentää tai vältellä tullivelkaa esimerkiksi määrittämällä tavaroidensa arvon todellista pienemmäksi, ilmoittamalla väärän alkuperämaan tai muuttamalla tuotteen luokituksen luokkaan, jossa peritään alempi tulli.

IV

Tullit muodostavat 14 prosenttia EU:n talousarviosta. Niiden kiertäminen lisää tullitulojen vajetta, joka on korvattava suuremmilla jäsenvaltioiden BKTL-maksuosuuksilla. Viime kädessä laskun maksavat EU:n veronmaksajat.

Tarkastuksen toteuttaminen

V

Tilintarkastustuomioistuin tutki, suojaako EU:n tullivalvonta unionin taloudellisia etuja ja ovatko komissio ja jäsenvaltiot suunnitelleet luotettavia tuontimenettelyjä, jotka suojaavat näitä etuja.

Tarkastushavainnot

VI

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi vakavia heikkouksia, jotka viittaavat sekä tullialan oikeuskehyksen puutteisiin että tuonnin tullivalvontatoimien tehottomaan täytäntöönpanoon ja jotka haittaavat siten EU:n taloudellisia etuja.

VII

Jäsenvaltioilla ei ole riittäviä taloudellisia kannustimia tullivalvonnan suorittamiseksi. Jäsenvaltioihin, jotka suorittavat tullivalvontatoimia mutta eivät onnistu perimään EU:n menetettyjä tuloja takaisin, kohdistuu taloudellisten seuraamusten riski, kun taas jäsenvaltioille, jotka eivät suorita tullivalvontaa, ei välttämättä aiheudu tällaisia seuraamuksia.

VIII

Jäsenvaltiot ovat edistyneet pyrkimyksissä tullilainsäädännön yhdenmukaiseen soveltamiseen. Niillä on kuitenkin tullivalvonnassaan erilaisia lähestymistapoja aliarvottamisen, väärien alkuperämerkintöjen ja virheellisen luokittelun torjunnassa ja tulliseuraamusten määräämisessä. Hankalat tullitarkastukset voivat vaikuttaa siihen, minkä tuontitullitoimipaikan kaupan alan toimijat valitsevat, ja satamat ja lentoasemat, joissa tehdään vähemmän tullitarkastuksia, saattavat houkutella enemmän liikennettä.

IX

Jäsenvaltioiden tuontivalvonnassa on edelleen useita porsaanreikiä.

Suositukset

X

Tilintarkastustuomioistuin esittää seuraavat suositukset komissiolle ja jäsenvaltioille.

XI

Komission olisi

  1. laadittava menetelmät ja tehtävä vuodesta 2019 lähtien määräajoin arvio tullitulojen vajeesta ja otettava arvioinnin tulokset huomioon resurssien jakamisessa ja toiminnan tavoitteiden asettamisessa; näin komissio voisi vastata Euroopan parlamentin pyyntöön
  2. harkittava kaikkia käytettävissä olevia vaihtoehtoja, joilla voitaisiin uuden monivuotisen rahoituskehyksen yhteydessä tehostaa tukea kansallisille tulliviranomaisille näiden EU:n kannalta tärkeässä tehtävässä; tällöin olisi tarkistettava myös asianmukaista kantokulujen osuutta
  3. ehdotettava seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä, että seuraavilla EU:n toimintaohjelmilla, joiden tarkoituksena on tukea tulliunionia, edistettäisiin tullialan eurooppalaisten tietojärjestelmien rahoituksen kestävyyttä
  4. oltava täsmällisempi keskinäiseen avunantoon liittyvää tietojenvaihtoa koskevissa pyynnöissä, jotta varmistetaan niiden yhdenmukainen täytäntöönpano jäsenvaltioissa
  5. ehdotettava vuonna 2018 tullilainsäädäntöön muutoksia, joiden tarkoituksena on tehdä pakolliseksi lähettäjän merkitseminen tullin tuonti-ilmoitukseen.
XII

Jäsenvaltioiden olisi

  1. edellytettävä, että tiettyyn riskisuodattimeen perustuvien tarkastusten tekemättä jättäminen hyväksytään ylemmällä tasolla etukäteen tai välittömästi
  2. otettava vapaaseen liikkeeseen luovuttamista koskevissa sähköisissä järjestelmissään käyttöön tarkastuksia sellaisten tuonti-ilmoitusten estämiseksi, joilla haetaan vapautusta tullista tavaroille, joiden ilmoitettu arvo on yli 150 euroa, tai lahjoiksi ilmoitetuille kaupallisille lähetyksille
  3. laadittava tutkintasuunnitelmia, joilla puututaan tämän tullittomuuden väärinkäyttöön EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävässä sähköisessä tavarakaupassa.

Johdanto

01

EU viettää vuonna 2018 tulliliiton 50-vuotisjuhlaa. Tulliliitto tarkoittaa, että jäsenvaltioiden välisillä sisärajoilla ei sovelleta tulleja eikä kiintiöitä ja että kolmansista maista tulevalle tuonnille asetetaan yhteiset tullit. Tulliunioni ja yhteinen kauppapolitiikka kuuluvat EU:n yksinomaiseen toimivaltaan1, jonka puitteissa tullipolitiikka suurimmaksi osaksi määritellään ja tullilainsäädäntö hyväksytään. Vastuu tullilainsäädännön täytäntöönpanosta on kuitenkin ensi kädessä jäsenvaltioilla2.

02

Sisärajat on lakkautettu, mutta EU:n tullialueen ulkopuolelta jäsenvaltioihin saapuville tavaroille tehdään tullitarkastuksia ja niistä on maksettava tullit, ennen kuin ne luovutetaan vapaaseen liikkeeseen EU:ssa.

03

Tuotujen tavaroiden luovuttaminen vapaaseen liikkeeseen tarkoittaa, että tavarat voivat liikkua vapaasti EU:n sisämarkkinoilla kuten mitkä tahansa EU:sta peräisin olevat tavarat3. Näin ollen tuontijäsenvaltion tullihallinnon olisi vaadittava maahantuojaa saapumisen yhteydessä maksamaan tai takaamaan tuoduista tavaroista maksettavat tullit.

04

Tullit ovat yhdessä sokerintuotantomaksujen kanssa merkittävä EU:n talousarvion tulonlähde (yhteisesti niitä kutsutaan perinteisiksi omiksi varoiksi). Kun niistä on pidätetty kantokulut, ne siirretään talousarvioon. Vuonna 2016 perinteiset omat varat muodostivat 14 prosenttia EU:n tuloista, ja niiden määrä oli 20,1 miljardia euroa.

05

Tulliviranomaisten toiminnalla on useita tavoitteita, joiden kaikkien kesken niukat resurssit on jaettava. Viranomaiset pyrkivät muun muassa toteuttamaan EU:n sisäistä turvallisuutta parantavia muita kuin verotukseen liittyviä toimenpiteitä, suojaamaan unionia epäterveeltä ja laittomalta kaupalta sekä suojelemaan ympäristöä. Terrorismin torjunnasta on tullut yksi tulliviranomaisten ensisijaisista tavoitteista. Tulliviranomaiset vastaavat myös tullien, valmisteverojen ja tuonnin yhteydessä perittävän arvonlisäveron (alv) kantamisesta.

06

Tulliviranomaisten haasteena on löytää tasapaino yhtäältä nopeampien ja saumattomien tuontimenettelyjen avulla tapahtuvan kaupan helpottamisen ja toisaalta tullivalvonnan suorittamisen välillä. Hankalat tullitarkastukset voivat vaikuttaa siihen, minkä tuontitullitoimipaikan kaupan alan toimijat valitsevat, ja satamat ja lentoasemat, joissa tehdään vähemmän tullitarkastuksia, saattavat houkutella enemmän liikennettä.

07

Tullivelka tavaroiden luovuttamishetkellä riippuu kolmesta tekijästä: i) tuotujen tavaroiden tullausarvosta, jos tulli määräytyy prosenttiosuutena tästä arvosta (arvotulli); ii) tavaroiden alkuperästä; ja iii) tavaroiden tariffiluokittelusta, joka yhdessä alkuperän kanssa määrää tullausarvoon sovellettavan tullin.

Miten tullimaksuja kierretään

08

Tuoja voi tahallisesti vähentää maksettavaa tullia

  1. aliarvottamisella, jolloin tuoja ilmoittaa tuoduille tavaroille todellista arvoa alemman arvon, usein esittämällä väärennetyt kaupalliset asiakirjat
  2. väärillä alkuperämerkinnöillä, jolloin tuoja ilmoittaa tuoduille tavaroille väärän alkuperämaan
  3. virheellisellä luokittelulla, jolloin tuote siirretään sellaiseen luokkaan, jonka tulli on alempi
  4. edellä mainittujen yhdistelmällä.
09

Tuojat voivat myös käyttää tullittomuutta väärin hakemalla vapautusta tavaroille, jotka eivät ole siihen oikeutettuja.

Tullitulojen vaje ja sen vaikutus

10

Tullien kiertäminen lisää tullitulojen vajetta, joka on määritelty eräässä Euroopan parlamentin (EP) tutkimuksessa4 koko taloutta varten teoreettisesti kannettavan tuontitullin määrän ja tosiasiallisesti kannetun tuontitullin erotukseksi. Kannettujen tullien mahdollinen vaje on korvattava jäsenvaltioiden suuremmilla bruttokansantuloon (BKTL) perustuvilla maksuosuuksilla, jotka viime kädessä koituvat EU:n veronmaksajien maksettaviksi.

Miten tullien kiertämistä voidaan torjua: tullitarkastukset ja tietojenvaihto

11

EU:hun tuotaville tavaroille tehdään tullitarkastuksia. Tullitarkastuksilla voidaan varmistaa sisämarkkinoiden moitteeton toiminta ja EU:n taloudellisten etujen suojaaminen vain, jos tarkastukset perustuvat yhteisiin sääntöihin ja jäsenvaltiot soveltavat niitä yhdenmukaisella ja vakioidulla tavalla.

12

Tuontitavaroiden tullitarkastukset voidaan suorittaa

  1. ennen tavaroiden saapumista EU:n alueelle tai purkauspaikalle; tällaisia tarkastuksia kutsutaan ennen saapumista tai ennen tavaran luovuttamista tehtäviksi tarkastuksiksi
  2. niin kutsuttuina luovutustarkastuksina, kun tavarat tuodaan maahan tai
  3. tavaroiden maahantuonnin jälkeen niiden ollessa vapaassa liikkeessä. Tällaiset tarkastukset ovat jälkitarkastuksia. Ne voivat olla joko kirjanpidon tarkastukseen perustuvia tullitarkastuksia (luovutuksen jälkeinen yritystarkastus) tai tapahtumalähtöisiä tarkastuksia (muut jälkitarkastukset).
13

Koska EU:lla ei ole yhdenmukaistettuja valvonta- ja riskienhallintakehyksiä, näiden kolmen tarkastusmuodon yhdistelmät ja esiintyvyys vaihtelevat jäsenvaltiosta toiseen. Tehottomammat tarkastukset ennen tavaroiden luovutusta ja sen yhteydessä merkitsevät sitä, että jäljelle jääviä tullien kantoon kohdistuvia riskejä olisi lievennettävä luovutuksen jälkeisessä vaiheessa.

14

Tulliviranomaisten on vaihdettava kansainvälistä kauppaa koskevia tietoja muiden maiden kanssa varmistaakseen, että tullisäännöksiä noudatetaan ja tulot kerätään kokonaisuudessaan. Tätä kutsutaan keskinäiseksi hallinnolliseksi avunannoksi.

15

Tietoja voidaan vaihtaa EU:n tasolla jäsenvaltioiden kesken tai niiden ja komission välillä tai kansainvälisellä tasolla EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Tietojenvaihto EU:n tasolla tapahtuu keskinäisestä avunannosta annetun asetuksen tai – riskejä koskevien tietojen osalta – tullialan riskienhallintajärjestelmän puitteissa.

16

Tulliviranomaiset voivat myös tehdä yhteistyötä keskenään ja vaihtaa tietoja ja parhaita käytäntöjä yhteisten toimien, seminaarien, kurssien, hankeryhmien, työvierailujen ja EU:n toimintaohjelmista rahoitettavien rajat ylittävien operaatioiden avulla. Tulliviranomaisten välistä tietojenvaihtoa ja yhteistyötä EU:n taloudellisten etujen suojaamiseksi rahoitetaan kahdesta merkittävästä EU:n toimintaohjelmasta: Tulli 2013/2020- ja Herkules II/III -ohjelmista.

17

Tulli 2013 -ohjelmasta myönnettiin sen kuuden täytäntöönpanovuoden aikana lähes 325 miljoonaa euroa jäsenvaltioiden sisämarkkinoiden tehokkaan toiminnan varmistamiseksi harjoittaman tullialan toiminnan tukemiseksi ja täydentämiseksi5. Tulli 2020 -ohjelmalla tuetaan tulliliiton toimintaa. Ohjelmasta annetussa asetuksessa asetetaan useita erityistavoitteita, joilla pyritään tukemaan tulliviranomaisia EU:n taloudellisten etujen suojaamisessa, ja myönnetään lähes 525 miljoonaa euroa rahoitusta kaudeksi 2014–2020.

18

Herkules II oli EU:n toimintaohjelma, jolla rahoitettiin petosten, lahjonnan ja unionin taloudellisiin etuihin vaikuttavan muun laittoman toiminnan ehkäisy- ja torjuntatoimia ja josta myönnettiin lähes 100 miljoonaa euroa petostentorjuntatoimiin vuosina 2007–2013. Sen seuraaja on Herkules III -ohjelma, jolla on 105 miljoonan euron määrärahat vuosiksi 2014–2020.

19

Tulliviranomaiset vaihtavat tietoja ja tekevät yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyjen, keskinäistä avunantoa koskevien sopimusten ja hallinnollista yhteistyötä koskevien järjestelyjen kaltaisten kansainvälisten sopimusten puitteissa.

20

Etuuskohtelukauppaa koskevat menettelyt antavat kauppakumppaneille mahdollisuuden myöntää toisilleen etuuskohtelun keskinäisessä kaupassaan. Menettelyt voivat olla joko vastavuoroisia tai ei-vastavuoroisia. Keskinäistä avunantoa koskevat sopimukset muodostavat oikeusperustan pyytää tietoja EU:n ulkopuolisilta mailta erityisesti tullilainsäädäntöä rikkovien toimien estämiseksi, tutkimiseksi ja torjumiseksi.

21

Euroopan komission Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) sopii hallinnollista yhteistyötä koskevista järjestelyistä EU:n ulkopuolisten maiden viranomaisten ja kansainvälisten organisaatioiden hallinnollisten tutkintaelinten kanssa. Järjestelyillä on tarkoitus tarjota käytännön suuntaviivoja OLAFin ja kumppaniviranomaisten operatiiviselle yhteistyölle erityisesti nimeämällä yhteyspisteitä.

Tarkastuksen laajuus ja tarkastustapa

22

Tarkastuksessa arvioitiin, ovatko komissio ja jäsenvaltiot suunnitelleet luotettavia tuontimenettelyjä, joilla suojataan EU:n taloudelliset edut.

23

Tilintarkastustuomioistuin vieraili tulliviranomaisten luona seuraavissa viidessä jäsenvaltiossa: Espanjassa, Italiassa, Puolassa, Romaniassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Jäsenvaltiot valittiin seuraavien riskikriteerien perusteella: i) jäsenvaltion EU:n talousarvioon maksama perinteisiä omia varoja koskeva rahoitusosuus, ii) aliarvottamisen yleisyys jäsenvaltiossa, ja iii) kirjanpidon tarkastukseen perustuvien tullitarkastusten osuus kaikista jälkitarkastuksista.

24

Tarkastus kattoi ajanjakson 2007–2017. Tarkastus suoritettiin kahdessa vaiheessa (tarkastustapaa koskevia lähempiä tietoja on liitteissä I ja II).

  1. Ensimmäinen vaihe: komissiossa ja jäsenvaltioissa tehty valmistelutyö, johon sisältyi käynti komission yksiköissä (verotuksen ja tulliliiton pääosasto, budjettipääosasto, OLAF ja Yhteinen tutkimuskeskus eli YTK) sekä Maailman tullijärjestössä (WCO) sellaisten tietojen keräämiseksi, joista saattoi olla hyötyä jäsenvaltioissa tehtävässä kenttätyössä. Tämän avulla tilintarkastustuomioistuin myös pystyi vertaamaan EU:n tullilainsäädäntöä ja menettelyjä WCO:n standardeihin6. Sen testaamiseksi, sujuvatko tullitarkastukset ja riskienhallintamenettelyt moitteettomasti, tilintarkastustuomioistuin valitsi ennen jokaista jäsenvaltioissa käyntiä neljä otosta tuontitapauksista, joihin saattaa liittyä riskejä, ja otoksen tulliviranomaisten suorittamista tarkastuksista.
  2. Toinen vaihe: kenttätyö sekä komissiossa (verotuksen ja tulliliiton pääosasto, budjettipääosasto ja OLAF) että valituissa jäsenvaltioissa kiinnittäen erityistä huomiota järjestelmiin ja valvontatoimiin.

Huomautukset

Nykyisessä järjestelmässä ei priorisoida tullien merkitystä EU:n talousarvion rahoituslähteenä

25

Omia varoja käsittelevän korkean tason työryhmän raportissa7 korostetaan perinteisiä omia varoja EU:n todellisten tulojen vertailuarvona. EU ei kuitenkaan ole vielä tehnyt arviota tullitulojen vajeesta, jäsenvaltioilla on tarkastusten suorittamista haittaavia pidäkkeitä ja EU:n tullialan ohjelmien rahoitus ei takaa täysin tulliunionin rahoituksen kestävyyttä tai ei aina liity EU:n taloudellisten etujen suojaamiseen.

Komissio ei ole tehnyt arviota tullitulojen vajeesta

26

Euroopan parlamentti pyysi vuonna 20138 komissiota kokoamaan luotettavaa aineistoa tulli- ja arvonlisäverotulojen vajeesta jäsenvaltioissa ja raportoimaan asiasta puolivuosittain parlamentille. Komissio ei ole täyttänyt tätä pyyntöä tullitulojen vajeen osalta, mutta se rahoittaa säännöllisesti arvonlisätulojen vajeen suuruutta koskevia tutkimuksia. Komissio julkaisee vuosittain vertailun, joka koskee sen tarkastustoiminnan tuloksena lisää todettujen perinteisten omien varojen määrää ja tosiasiallisesti kannettua määrää. Tätä ei missään tapauksessa voida nähdä kohdassa 10 määritellyn kaltaisena tullitulojen vajeena.

27

OLAF on tehnyt laskelman Kiinasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tuotavien tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamisesta johtuvista tulli- ja alv-tulojen mahdollisista menetyksistä. Tullitulojen mahdollisten menetysten laskettiin olevan lähes kaksi miljardia euroa vuosina 2013–2016. OLAF arvioi, onko muissa jäsenvaltioissa mahdollisesti aiheutunut menetyksiä, tilintarkastustuomioistuimen otokseensa poimimat neljä muuta jäsenvaltiota mukaan lukien.

28

Vuosittainen arvio tullitulojen vajeesta mahdollistaisi tulliliiton suorituskyvyn arvioinnin EU:n taloudellisten etujen suojaamisen suhteen. Arvio auttaisi myös komissiota ja jäsenvaltioita kohdentamaan resursseja sinne, missä niitä tarvitaan kipeimmin.

Tullivalvonnalle on jäsenvaltioissa pidäke

29

Jäsenvaltioiden tulliviranomaiset vastaavat tullien kannosta: niiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että tullit siirretään asianmukaisesti EU:n talousarvioon, ja suojattava EU:n taloudellisia etuja9. Tämän varmistamiseksi komissio tarkastaa jäsenvaltioiden tulliviranomaiset vuosittain.

30

Komissio voi asettaa jäsenvaltion taloudelliseen vastuuseen hallinnollisista virheistä10. Jäsenvaltioilla, jotka eivät suorita tullivalvontaa, ei välttämättä ole tätä riskiä. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi esimerkiksi, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa maksukyvyttömät kaupan alan toimijat jätetään jälkitarkastushankkeen perusjoukon ulkopuolelle. Yksi jäsenvaltio valittikin, että mitä enemmän se torjuu petoksia, sitä suurempi on riski, että komissio asettaa sen taloudelliseen vastuuseen.

31

Jos tulliviranomaiset havaitsevat jälkitarkastusta suorittaessaan, että tullia on maksettu liian vähän, niiden on perittävä maksamattomat tullit. Tulliviranomaiset ilmoittavat maksettavan määrän velalliselle maksuvaatimuksella tavaroiden luovutuksen jälkeen. Komission tilastot osoittavat, että Puolaa lukuun ottamatta tavaroiden luovuttamisen jälkeisten maksuvaatimusten määrä on tarkastukseen valituissa jäsenvaltioissa vähentynyt11 (ks. kaavio 1).

Kaavio 1

Tavaroiden luovuttamisen jälkeisten maksuvaatimusten määrä tarkastukseen valituissa jäsenvaltioissa vuosina 2012–2016

Lähde: OWNRES-tietokanta.

32

Koska tullitulojen vajeesta ei ole arviota, ei ole mahdollista arvioida, johtuuko tämä jälkitarkastusten vaikuttavuuden heikentymisestä vai vajeen pienenemisestä.

Euroopan laajuisten tietotekniikkajärjestelmien riittämätön rahoitus saattaa viivästyttää unionin tullikoodeksin täytäntöönpanoa

33

Unionin tullikoodeksin (UTK) täysimittainen täytäntöönpano liittyy erottamattomasti sitä tukevien tietotekniikkajärjestelmien kehittämiseen. Kaikkien UTK:n edellyttämien sähköisten järjestelmien käyttöönotto on määrä saattaa päätökseen 31. joulukuuta 2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen sähköisistä tietojenkäsittelymenetelmistä on tultava normaali käytäntö ja EU:n tullit siirtyvät kohti paperitonta toimintaympäristöä.

34

Tulli 2013 -toimintaohjelman loppuarvioinnin mukaan12 riittämättömät kansalliset investoinnit saattavat viivästyttää tullijärjestelmien EU:n laajuista käyttöönottoa. Tällä ohjelmalla rahoitettiin EU:n Euroopan laajuisia tietotekniikkajärjestelmiä koskevat eritelmät, ja jäsenvaltiot rahoittivat kansallisten järjestelmien mukauttamisen yhteensopiviksi EU:n eritelmien kanssa.

35

Samassa arvioinnissa todetaan, että jäsenvaltioiden virkamiesten mukaan kansallisten hallintojen kustannukset ovat samaa luokkaa kuin komission kustannukset ja että eurooppalaisten järjestelmien käyttöönotto ja päivitykset voivat olla erityisen kalliita jäsenvaltioille, jos kansalliset järjestelmät ovat monimutkaisia eikä niitä ole yhdennetty. Eräitä eurooppalaisten tietojärjestelmien osia ei kuitenkaan rahoiteta Tulli 2020 -ohjelmasta, vaan jäsenvaltiot maksavat niiden kustannukset13.

36

Kansallisten talousarvioiden rajoitteet voivat vaarantaa eurooppalaisten järjestelmien täytäntöönpanon, ja eräät jäsenvaltiot ilmoittivat kansallisten määrärahojen puutteesta vuonna 2015. Lisäksi jäsenvaltiot vahvistivat komission vuonna 2016 lähettämään kyselylomakkeeseen antamissaan vastauksissa, että viivästymisriski on olemassa.

37

Kuten komissio huomautti, vuonna 2015 seitsemän jäsenvaltiota keräsi yli 80 prosenttia perinteisistä omista varoista ja neljä jäsenvaltiota keräsi niistä lähes 60 prosenttia14. Tätä olisi verrattava pidätettyjen kantokulujen määriin, sillä esimerkiksi yksi jäsenvaltio15 pidättää kantokuluja yli miljardi euroa, kun taas eräs toinen jäsenvaltio16 pidättää alle 10 miljoonaa euroa. Tullijärjestelmissä on kuitenkin kiinteitä kustannuksia aiheuttava elementti, joka liittyy esimerkiksi tietotekniikkajärjestelmiin17.

38

Omia varoja käsittelevän korkean tason työryhmän raportin mukaan maat, joissa tärkeimmät saapumispaikkana olevat satamat sijaitsevat (Belgia, Alankomaat) ja joissa siten kerätään huomattavasti perinteisiä omia varoja, ovat joskus katsoneet, että niiden osuus perinteisistä omista varoista on liian suuri. Sitä vastoin vähän perinteisiä omia varoja maksavat maat rahoittavat suhteellisesti suuremman osan niistä eurooppalaisten tietojärjestelmien osista, joita ei makseta Tulli 2020 -toimintaohjelmasta.

Jäsenvaltioiden tulli-infrastruktuurin rahoitus Herkules-toimintaohjelmasta ei aina liity EU:n taloudellisten etujen suojaamiseen

39

Tilintarkastustuomioistuin on tutkinut esimerkkejä Herkules II -ohjelman tuensaajien toimittamista lopullisista täytäntöönpanokertomuksista ja havainnut, että rahoitetuilla laitteilla saavutetun tuloksen ja EU:n taloudellisten etujen suojaamisen välillä ei aina ole selvää yhteyttä. Ohjelmasta rahoitettiin esimerkiksi hasiksen takavarikoinnissa käytettäviä endoskooppeja ja arvokkaiden ajoneuvojen takavarikoinnissa käytettävä minikokoinen vakoilukamera.

40

Tilintarkastustuomioistuimen lausunnossa nro 3/2012 todettiin18, että ”osarahoitettuja laitteita ei välttämättä käytetä ainoastaan EU:n taloudellisten etujen suojaamiseen, vaan niitä saatetaan käyttää myös huumeita, aseita, vankilapakoja, ihmiskauppaa, veropetoksia, luottokorttipetoksia ja rahan väärentämistä koskeviin operaatioihin sekä kansallisten lainvalvontaviranomaisten lahjontaa koskeviin operaatioihin”. Tämä saattaa heikentää tullin vaikuttavuutta EU:n taloudellisten etujen suojaamisessa.

EU:n välineet ja ohjelmat tullitietojen vaihtamiseksi ja yhteistyön lisäämiseksi eivät ole saavuttaneet täyttä potentiaaliaan

41

Tietoja voidaan vaihtaa EU:n tasolla jäsenvaltioiden kesken tai niiden ja komission välillä tai kansainvälisellä tasolla EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Tilintarkastustuomioistuin on havainnut, että EU on perustanut järjestelmän, joka mahdollistaa tällaisen tietojenvaihdon, mutta sitä ei hyödynnetä täysimääräisesti.

EU on perustanut lupaavia jäsenvaltioiden keskinäisiä sekä komission ja jäsenvaltioiden välisiä tiedotuskanavia, mutta niiden sisällössä ja käytössä on heikkouksia

Jäsenvaltiot eivät hyödynnä keskinäisestä avunannosta annetun asetuksen mukaisia tiedonvaihtovälineitä täysimääräisesti
42

Jäsenvaltiot voivat vaihtaa tietoja tullilainsäädännön rikkomisesta keskenään ja komission kanssa keskinäisestä avunannosta annetussa asetuksessa19 säädettyjen välineiden ja tietokantojen avulla. Tämä tietojenvaihto tapahtuu petostentorjunnan tietojärjestelmän (AFIS) kautta, joka on suojattu sähköinen viestintäväline, jonka avulla jäsenvaltiot voivat täyttää velvollisuutensa ilmoittaa sääntöjenvastaisuuksista.

43

Jäsenvaltioiden lähettämien tietojen perusteella komissio voi päättää aloittaa tutkinnan. Komissio voi myös päättää levittää petosvaroituksia jäsenvaltioille keskinäiseen avunantoon liittyvän tietojenvaihdon avulla.

44

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että jäsenvaltiot eivät toteuta yhdenmukaisesti OLAFin keskinäiseen avunantoon liittyvissä ilmoituksissa esittämiä pyyntöjä aliarvottamiseen, vääriin alkuperämerkintöihin tai virheelliseen luokitteluun liittyvien petosten torjumiseksi. Lisäksi havaittiin, että tarkastetut jäsenvaltiot eivät joissakin tapauksissa noudattaneet OLAFin pyyntöjä.

45

Jäsenvaltiot voivat käyttää muita tietojärjestelmiä, kuten tullitietojärjestelmää (TTJ), jotka avustavat niitä tullirikkomusten ehkäisemisessä, tutkinnassa ja syytetoimissa saattamalla tiedot saataville nopeammin. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin, että Puolaa lukuun ottamatta valittujen jäsenvaltioiden tulliviranomaiset käyttävät harvoin tullitietojärjestelmää20 vaihtaakseen tietoja tullialan sääntöjenvastaisuuksista tai petoksista muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

46

Jäsenvaltiot valittivat myös kaksinkertaisen raportoinnin ongelmasta, joka aiheutuu siitä, että toisaalta käytetään tullitietojärjestelmää ja toisaalta vaihdetaan tietoja riskeistä) avulla. TTJ-tietokannan vähäinen käyttö ja sen päällekkäisyys heikentävät tällaisen tietojenvaihdon vaikuttavuutta.

47

Tämän päällekkäisyyden poistamiseksi komissio on perustanut ”Yksi takavarikko, yksi raportti” -hankkeen. Se kehotti vuonna 2016 jäsenvaltioita vastaamaan kyselytutkimukseen. Valtaosa jäsenvaltioista piti moninkertaista raportointia ongelmana, johon on puututtava. Lisäksi Tulli 2020 -toimintaohjelman puitteissa on perustettu jäsenvaltioista ja komission edustajista koostuva hankeryhmä21 keskustelemaan kyselytutkimuksen alustavista päätelmistä ja esittämään suosituksia kysymyksen ratkaisemiseksi.

Tietojenvaihto aliarvottamisen torjumiseksi toimii hyvin
48

Aliarvottamisen riskin torjumiseksi komissio on laatinut menetelmän ”käypien hintojen”22 arvioimiseksi soveltamalla tilastollista menettelyä COMEXT-tietokannan23 tietoihin, jotta tuotujen tavaroiden hinnoista saadaan luotettavat arviot24. OLAF lähettää nämä arviot jäsenvaltioiden tulliviranomaisille.

49

Nämä käypiä hintoja koskevat tiedot ovat tehokas riskienhallintaväline, koska ne auttavat tunnistamaan mahdolliset aliarvottamistapaukset, kun asiaan liittyy myös muita riskejä tai petosindikaattoreita, kuten tuontiin osallistuvia epäilyttäviä kaupan alan toimijoita (kielteisesti tunnetut kaupan alan toimijat). Tietoja voitaisiin myös käyttää perustana arvioitaessa aliarvottamisesta johtuvaa tullitulojen vajeen osuutta.

Väärien alkuperämerkintöjen torjumiseksi toteutettava tietojenvaihto on parantunut viime aikoina
50

Tuojat voivat pienentää tullivelkaansa myös ilmoittamalla tuontitavaroille väärän alkuperämaan. Tällä tavoin ne saavat etuuskohtelukauppaa koskevassa menettelyssä asetetun vähennetyn tai nollatullin ja/tai välttävät todelliselle alkuperämaalle asetetut polkumyyntitullit tai tasoitustullit25. Joskus tavaroiden todellinen alkuperä naamioidaan vilpillisellä uudelleenlastauksella välittäjänä toimivassa maassa, jossa tavarat varastoidaan väliaikaisesti, minkä jälkeen ne lähetetään EU:hun väärillä asiakirjoilla. Tilintarkastustuomioistuin on löytänyt internetistä useita esimerkkejä yrityksistä, jotka tarjoavat tällaista vilpillistä ”uudelleenlastauspalvelua”.

51

Tällaisten petosten torjumiseksi komissio on kehittänyt ConTraffic-välineen ja Container Status Messages -järjestelmän (CSM). Niiden avulla saadaan tietoja konttien reiteistä ja tarjotaan riskinarviointipalveluja tulliviranomaisille. Järjestelmä lähettää automaattisesti petosviestin jäsenvaltioille havaitessaan eroavaisuuksia tuojan ilmoittaman alkuperämaan ja kontin reitin välillä.

Laatikko 1

Esimerkkejä vilpillisen uudelleenlastauksen avulla toteutettavista vääristä alkuperämerkinnöistä ja niiden taloudellisista vaikutuksista

Kaupan alan toimija ostaa polkupyöriä Kiinasta. Kiinasta tuotavien polkupyörien polkumyyntitulli on 48,5 prosenttia tuotteen arvosta. Polkupyörälähetys lähtee Kiinasta; se lastataan uudelleen Singaporessa ja vielä uudelleen Malesiassa. Tuonnin yhteydessä esitettävässä rahtiasiakirjassa polkupyörien ilmoitetaan tulevan Bangladeshista mainitsematta mitenkään konttien aikaisempaa reittiä. Tullille esitettävien asiakirjojen mukaan tuojalta ei pitäisi kantaa polkumyyntitullia. Jos tullivirkailija käyttää CSM-järjestelmää tai ConTraffic-seurantajärjestelmää, sen avulla voidaan jäljittää kontin reitin ja pyytää tuojalta lisäasiakirjoja todisteeksi tavaroiden todellisesta alkuperästä.

OLAF suorittaa polkumyyntitullien kiertämistä koskevia tutkimuksia: Kesäkuussa 2013 EU määräsi polkumyyntitullin Kiinassa valmistetuille aurinkokennomoduuleille. Vain muutaman viikon kuluttua saatiin ensimmäisiä viitteitä siitä, että tätä tullia kierrettiin väärien alkuperämerkintöjen avulla. OLAF aloitti joulukuussa 2013 tutkinnan Japanin kautta tehdystä vilpillisestä uudelleenlastauksesta (väärä merkintä, jonka mukaan alkuperämaa on Japani) ja maaliskuussa 2014 tutkinnan Malesian kautta tehdystä vilpillisestä uudelleenlastauksesta (väärä merkintä, jonka mukaan alkuperämaa on Malesia). OLAF pyysi apua Japanin ja Malesian viranomaisilta ja suoritti tutkimuksia yhdessä useiden jäsenvaltioiden kanssa. Tähän mennessä OLAF on suosittanut yli 50 miljoonan euron perintää ja neuvonut useita jäsenvaltioita käyttämään OLAFin tutkinnan tuloksia rikosoikeudellisissa menettelyissä26.

52

OLAFin ja YTK:n yhdessä 12 jäsenvaltion kanssa toteuttamassa kokeellisessa pilottihankkeessa analysoitiin YTK:n mukaan vuosina 2008–2015 viiden miljoonan tuontitavaran ilmoitettu alkuperä ConTraffic-järjestelmää käyttäen. Jäsenvaltioille lähetettiin 1 187 viestiä mahdollisesta alkuperään liittyvästä petoksesta. Viestien kattama potentiaalinen taloudellinen arvo oli 19 miljoonaa euroa. Analysoiduista tavaroista kaikkiaan kahden prosentin osalta oli ilmoitettu alkuperä- ja lähetysmaa, jotka eivät vastanneet konttien reittiä. ConTraffic-hankkeen perusteella komissio päätteli27, että vuonna 2011 EU:n 27 jäsenvaltiossa täytyi olla yli 1 500 väärien alkuperämerkintöjen tapausta, jotka aiheuttivat EU:lle yhteensä vähintään 25 miljoonan euron ja todennäköisesti yli 100 miljoonan euron tulonmenetykset.

53

ConTraffic-järjestelmällä on kuitenkin rajoitteensa, joten sillä ei aina voida määrittää tavaroiden oikeaa alkuperää.

Riskiä koskevien tietojen vaihto: Liiallinen tieto ei vastaa tarkoitustaan
54

Tulliviranomaisten on vaihdettava riskitietolomakkeen avulla riskejä koskevia tietoja, jotka liittyvät havaittujen riskien lisäksi myös riskeihin, jotka muodostavat suuren uhan muualla unionissa28. Haastatellut tullin edustajat ilmaisivat kuitenkin pitävänsä muilta jäsenvaltioilta saatuja riskitietolomakkeita ongelmallisina, koska ne eivät aina ole riittävän yksityiskohtaisia, jotta niistä olisi hyötyä. Myös tullialan riskienhallintajärjestelmään (CRMS) ja tullitietojärjestelmään suoritettavan kaksinkertaisen raportoinnin muodostama ongelma mainittiin. Lisäksi jäsenvaltiot ja OLAF eivät aina anna tarvittavaa palautetta.

55

Tulli 2013 -ohjelman loppuarvioinnin29 mukaan jotkin jäsenvaltiot toimittivat paljon riskitietolomakkeita suhteellisen pienistä ja paikallisista riskeistä. Tämä aiheutti tietotulvan ja vaikeutti tärkeimpien riskien tunnistamista.

Yhteistyö ja tietojenvaihto EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ovat parantumassa

56

Jos jäsenvaltiolla on perustellut syyt epäillä väitetyn etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäselvityksen pätevyyttä ja/tai aitoutta, se voi lähettää hallinnollista yhteistyötä koskevan pyynnön etuuskohtelujärjestelyn edunsaaja-/kumppanimaalle selvityksen vahvistamisesta. Perusteltuja syitä epäilyyn saattaa syntyä, jos alkuperätodistuksessa käytetyn leiman malli tai sen myöntänyt viranomainen poikkeavat komission hallinnoiman SMS-järjestelmän (Specimen Management System)30 tietokannan tiedoista. EU:n ulkopuolisen maan viranomaisten vastaus tai tietyissä tilanteissa vastauksen puute voi olla peruste tullietuuskohtelun epäämiseen31.

57

Tilintarkastustuomioistuin seurasi, miten komissio pani täytäntöön tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksessa nro 2/2014 ”Hallinnoidaanko etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä asianmukaisesti?” esitetyt suositukset 5–13, ja totesi, että komissio on ottanut käyttöön toimintasuunnitelman etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyjen toiminnan seuraamiseksi32 ja luonut pysyvät seurantamenettelyt (jotka sisältävät muun muassa kyselylomakkeita ja käyntejä).

58

Jäsenvaltiot ovat kuitenkin ilmoittaneet hallinnollista yhteistyötä koskeviin pyyntöihin saatujen vastausten viivästymisiin ja vastausten riittämättömään laatuun liittyvistä ongelmista, joita on ollut muun muassa Intian, Indonesian, Afganistanin, Nepalin ja Bangladeshin kanssa. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi Intiaan ja Vietnamiin liittyviä ongelmia jo edellä mainitussa tarkastuksessa33.

59

Keskinäistä avunantoa koskevat sopimukset (MAA) ja kansainvälisiin sopimuksiin liittyvät MAA-pöytäkirjat muodostavat oikeusperustan EU:n ulkopuolisille maille esitettäville tietopyynnöille, ja ne palvelevat tarkoitustaan hyvin. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin tapauksia, joissa Kiinan tekemä yhteistyö oli riittämätöntä: jäsenvaltiot ilmoittivat vaikeuksista saada vastauksia keskinäisen avunannon puitteissa lähetettyihin pyyntöihin. OLAFin mukaan yhteisen Snake-tullioperaation34 jälkeen Kiinalle lähetetyistä noin 150 tarkastuspyynnöstä on tähän mennessä vastattu vain kolmasosaan. Yhdistynyt kuningaskunta käyttää omaa Kiinaan sijoitettua tulliyhteyshenkilöään hankkiakseen tietoja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvasta viennistä. Myös OLAFilla on Pekingissä yhteyshenkilö.

60

Vuoden 2015 strategista hallinnollista yhteistyötä koskevaan järjestelyyn liittyvän aliarvottamista koskevan toimintasuunnitelman yhteydessä Kiinan viranomaiset ovat liittäneet EU:lle toimitettuihin asiakirjoihin vastuuvapauslausekkeen, jonka mukaan niitä ei voida käyttää hallinnollisissa menettelyissä. Näyttö viennin yhteydessä ilmoitetuista tekstiilien ja jalkineiden hinnoista auttaisi jäsenvaltioiden tulliviranomaisia perimään takaisin aliarvottamisesta johtuvia menetyksiä, kun kaupan alan toimijat riitauttavat tavaroiden luovuttamisen jälkeiset maksuvaatimukset tuomioistuimessa.

61

OLAF neuvottelee operatiivisten tarpeidensa perusteella parhaillaan useista hallinnollista yhteistyötä koskevista järjestelyistä EU:n ulkopuolisten maiden kumppaniviranomaisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa. OLAFin ja EU:n ulkopuolisten maiden tutkintaviranomaisten väliset hallinnollista yhteistyötä koskevat järjestelyt muodostavat merkittävän nykyistä oikeuskehystä täydentävän lisävälineen, jolla voidaan suojata Euroopan unionin taloudellisia etuja.

EU:n toimintaohjelmat ovat tehostaneet tietämyksen jakamista ja yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä, mutta ohjelmilla ei ole pystytty tehokkaasti varmistamaan, että kaikki tullihallinnot toimivat ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon

62

Tulli 2013/2020- ja Herkules II/III -toimintaohjelmista myönnetään varoja, joiden avulla tulliviranomaiset voivat tehdä yhteistyötä ja vaihtaa tietoja ja parhaita käytäntöjä i) viestintä- ja tietojenvaihtojärjestelmien avulla ja ii) osallistumalla yhteisiin toimiin, joita ovat muun muassa seminaarit, koulutuskurssit, hankeryhmät, työvierailut ja rajat ylittävät operaatiot. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että sekä Tulli 2013 että Herkules II ovat edistäneet tehokkaasti tietämyksen jakamista ja yhteistyötä jäsenvaltioiden kesken.

63

Komission kertomuksessa Euroopan parlamentille ja neuvostolle Herkules II -ohjelman tavoitteiden saavuttamisesta35 todetaan kuitenkin, että ”vaikka Euroopan unionin eri ohjelmien suunnittelun koordinoimista varten on toteutettu toimenpiteitä esimerkiksi tullitoiminnan alalla, komission yksikköjen välistä yhteistyötä voitaisiin edelleen tehostaa, jotta hyödynnetään ohjelmien väliset synergiavaikutukset ja vältetään päällekkäisyyksiä.”

64

Tulli 2013 -ohjelman erityistavoitteena on ”ylläpitää jäsenvaltioiden tullihallintojen suorituskykyä mittaavaa järjestelmää tehokkuuden ja tuloksellisuuden parantamiseksi”36. Tilintarkastustuomioistuin ei kuitenkaan havainnut, että käytössä olisi mitään tulosindikaattoreita, joilla mitataan Tulli 2013 -ohjelman tavoitetta, jonka mukaan kaikkien jäsenvaltioiden tullihallintojen olisi toimittava ”ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon” ja varmistettava samantasoisiin tuloksiin johtava valvonta EU:n tullialueen kaikissa osissa, tai ohjelman tavoitetta suojata EU:n taloudellisia etuja. Tilintarkastustuomioistuin totesi, ettei Tulli 2013 -ohjelmalla ole kyetty varmistamaan, että jäsenvaltioiden tulliviranomaiset toimisivat ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon (ks. kohdat 89110).

65

Tulli 2013 -ohjelman loppuarvioinnin päätelmä EU:n taloudellisten etujen suojaamisesta perustui useimmilta kansallisilta hallinnoilta saatuun palautteeseen. Nämä suhtautuivat myönteisesti tullialan riskienhallintajärjestelmään ja Surveillance 2 -järjestelmän riskienhallintaa edistävään panokseen. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin molempia tiedonvaihtojärjestelmiä haittaavia puutteita. Se havaitsi myös, että jäsenvaltioiden tullihallinnot eivät toimi ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon.

66

Yhteisten toimien osalta ohjelma on edistänyt verkostojen muodostamista ja niiden kestävyyttä. Loppuarvioinnin mukaan oli vahvaa näyttöä siitä, että ohjelmalla edistettiin merkittävästi merkityksellisen tiedon, hyvien käytäntöjen sekä toimintatapojen ja menettelyjen levittämistä EU:n jäsenvaltioiden välillä, erityisesti tietotekniikkajärjestelmien kansallisten eritelmien laadinnan ja niiden täytäntöönpanon osalta.

67

Vaikka Tulli 2013 -ohjelman loppuarvioinnissa suositettiin, että olisi ”kehitettävä kattava seurantakehys, jonka avulla voidaan seurata ohjelman toimintaa ja havaita mahdolliset ongelmat hyvissä ajoin”, tilintarkastustuomioistuin ei ole löytänyt näyttöä siitä, että jäsenvaltiot keräisivät Tulli 2020 -ohjelmassa tulosindikaattoreita jäsenvaltioiden välisen lähentymisasteen (toimiminen ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon) mittaamiseksi.

68

Herkules II -ohjelmasta tehdyn päätöksen37 1 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaan yhtenä ohjelman tavoitteena oli tehostaa jäsenvaltioiden viranomaisten, komission ja OLAFin rajat ylittävää ja monialaista yhteistyötä. Loppuarvioinnissa todetaan kuitenkin, että Herkules II -ohjelmalla tehostettiin lähinnä jäsenvaltioiden välistä rajat ylittävää ja monialaista yhteistyötä38. Tämä tapahtui ennen kaikkea petosten torjuntaan keskittyvän koulutuksen sekä oikeudellisiin kysymyksiin keskittyvien koulutuksen, seminaarien ja konferenssien ansiosta.

69

Tietoja siitä, miltä osin Tulli 2020-ohjelmalla on saavutettu vaikutusindikaattoriarvot, ei ole saatavilla. Myöskään tietoja Herkules III -ohjelman tuotos-, tulos- tai vaikutusindikaattoriarvojen saavuttamisesta ei ole käytettävissä. Tämän vuoksi tilintarkastustuomioistuin ei voi tehdä väliaikaista arviointia näiden ohjelmien vaikuttavuudesta.

EU on edistynyt pyrkimyksissä tullilainsäädännön yhdenmukaiseen soveltamiseen

70

Tulliliittona EU:n on sovellettava yhteistä tullitariffia ja EU:n tullilainsäädäntöä yhtenäisesti ja varmistettava EU:n taloudellisten etujen suojaaminen sekä tasapuoliset toimintaedellytykset sisämarkkinoilla toimiville kaupan alan toimijoille.

71

Tariffi on nimitys, jota käytetään nimikkeistön (tai tavaroiden luokittelun) ja kuhunkin tavaraluokkaan sovellettavien tullien yhdistelmästä. Se on yhteinen kaikille EU:n jäsenvaltioille, mutta tullit riippuvat tuotujen tavaroiden luonteesta ja alkuperästä. Se sisältää kaiken muun EU:n lainsäädännön, joka vaikuttaa tietystä tuontitavarasta maksettavaan tulliin, esimerkiksi yhteisen kauppapolitiikan39.

Kokonaisuutena Taric varmistaa tariffitoimenpiteiden yhtenäisen soveltamisen

72

EU:n yhtenäistariffi Taric on monikielinen tietokanta, joka sisältää kaikki yhteiseen tullitariffiin sekä kauppa- ja maatalouslainsäädäntöön liittyvät toimenpiteet. Se auttaa varmistamaan yhdenmukaisen soveltamisen kaikissa jäsenvaltioissa ja antaa talouden toimijoille selvän kuvan kaikista toimenpiteistä, jotka on toteutettava tuotaessa tavaroita EU:hun tai vietäessä tavaroita EU:sta40.

73

Komissio valvoo kahdella tavalla, onko Taric-tietokanta sisällytetty tai liitetty jäsenvaltioiden tulliluovutusjärjestelmiin: i) jäsenvaltioiden tulliviranomaisten luona tehtävillä valvontakäynneillä ja ii) seuraamalla jatkuvasti jäsenvaltioissa tehtyjen tulli-ilmoitusten laatua/oikeellisuutta (luotettavuustarkastukset) Surveillance 2 -tietokannan avulla.

74

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että Yhdistynyt kuningaskunta ei käytä Taricin nykyistä versiota (Taric 3), koska Taric 1 on ainoa versio, jota Yhdistyneen kuningaskunnan tullin sähköinen luovutusjärjestelmä tukee. Taric 3 -version tiedot muunnetaan Taric 1 -version tiedoiksi käsin ja ladataan siihen. Lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisesta Taric-järjestelmästä puuttuu eräitä Tariciin kuuluvia rajoittavia toimenpiteitä. Yhdistynyt kuningaskunta käyttää myös erilaisia tullimenettelyn koodeja kuin muut jäsenvaltiot41.

75

Yhdistynyt kuningaskunta ei myöskään raportoi erikseen komissiolle Surveillance 2 -tietokantaa varten alle 1 000 euron42 arvoisten tuontierien tuonti-ilmoitusten tietoja yksinkertaistettujen menettelyjen yhteydessä, koska se soveltaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa harjoitettavaa ulkomaankauppaa koskevien tilastojen Eurostatille toimittamiseen tiettyä kynnysarvoa. Tämän kynnysarvon alittavat tuontitavarat kootaan erityiseen Eurostatin kanssa sovittuun tavaran koodiin tämän lainsäädännön näkökohdan noudattamiseksi. Vuosina 2014 ja 2015 Yhdistyneessä kuningaskunnassa 88 prosenttia tuotetason tuonti-ilmoituksista tehtiin käyttäen yksinkertaistettuja menettelyjä.

76

Riski siitä, että EU:n lainsäädäntöä sovelletaan tuontia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan harjoittaviin kaupan alan toimijoihin epäyhtenäisesti, on suuri seuraavista syistä:

  1. Taric päivitetään käsin tullin sähköiseen luovutusjärjestelmään, mikä aiheuttaa epätarkkuuksien ja tulojen epätäydellisen keräämisen riskin.
  2. Yhdistyneen kuningaskunnan Taric -järjestelmässä ei ole rajoittavia toimenpiteitä, mikä aiheuttaa turvallisuusriskejä.
  3. Alle 1 000 euron tuonti-ilmoitusten tiedoista ei tehdä luotettavuustarkastuksia, mikä lisää entisestään Taricin virheellisen soveltamisen riskiä.
  4. Erilaisten tullimenettelyjen koodien käyttäminen tuonnin yhteydessä muodostaa rasitteen eri jäsenvaltioissa toimiville kaupan alan toimijoille ja riskin tullimääräysten virheellisestä soveltamisesta.
77

Lisäksi komissio päivittää Taric-tietokannan taannehtivasti, ja nämä päivitykset voivat vaikuttaa EU:n taloudellisiin etuihin. Päivityksistä ei kuitenkaan ilmoiteta järjestelmällisesti budjettipääosastolle, jotta se voisi seurata niiden yhdenmukaista soveltamista jäsenvaltioissa.

78

Lisenssit ja valvonta-asiakirjat ovat oleellisia tullisuspensioiden43, tariffikiintiöiden, kiintiöiden, tariffikattojen44 ja valvontatoimenpiteiden45 kaltaisten kauppapoliittisten toimenpiteiden soveltamisessa. Näitä toimenpiteitä sovellettaessa on tärkeää selvittää tuotavien tavaroiden määrä, jota joissain tapauksissa ei saa ylittää tai mikäli se ylitetään, sovelletaan kiinteää tullia.

79

Lisenssejä ja valvonta-asiakirjoja annetaan ennalta vahvistetusta määrästä tavaroita. Jotta taattaisiin, että EU:n markkinoille ei luovuteta tavaroita ilman pätevää asiakirjaa, määrät on merkittävä käyttöönotetuiksi lisenssiin ja tullin on varmennettava ne luovutushetkellä kunkin yksittäisen tuonnin osalta46.

80

Tilintarkastustuomioistuin suositti47 erityiskertomuksessaan nro 1/2010 ”Valvotaanko tuontiin sovellettavia yksinkertaistettuja tullimenettelyjä vaikuttavalla tavalla?”, että komission olisi ”kannustettava kaikkia jäsenvaltioita tietokoneistamaan yksinkertaistettuja menettelyjä koskeva prosessi sekä siirtymään lisenssien ja vastaavien asiakirjojen sähköiseen hallinnointiin (verkossa tapahtuva käyttöönotettujen tavaroiden merkintä luovutushetkellä) sekä käyttämään perinteiset omat varat ja yhteiseen kauppapolitiikkaan liittyvät tekijät kattavia tietoteknisiä riskiprofiileja”.

81

Suositus on määrä panna täytäntöön vuoden 2020 loppuun mennessä yhdessä yksinkertaistettuja menettelyjä koskevien UTK:n säännösten täysimääräisen käyttöönoton kanssa48. Toimenpide ei kuitenkaan kata kaikissa jäsenvaltioissa verkossa tapahtuvaa käyttöönotettujen tavaroiden merkintää lisensseihin ja vastaaviin asiakirjoihin luovutushetkellä. Ilman voimassa olevaa asiakirjaa tapahtuva tuonti haittaa EU:n tuottajien etuja, joita tällä kauppapoliittisella toimenpiteellä on tarkoitus suojata. Lisäksi se saattaa haitata EU:n taloudellisia etuja tullisuspensioiden, tariffikiintiöiden, kiintiöiden ja tariffikattojen yhteydessä.

Komissio on pannut täytäntöön sitovia tariffitietoja koskevat tilintarkastustuomioistuimen suositukset

82

Sitova tariffitieto (STT) on kolme vuotta voimassa oleva tulliviranomaisen antama virallinen kirjallinen päätös, jolla hakijalle annetaan arvio tavaroiden luokittelusta EU:n tariffinimikkeistöön ennen tuontia (tai vientiä). STT sitoo kaikkia EU:n tulliviranomaisia ja päätöksen haltijaa. Jos tuoja on STT:n haltija, tämä olisi ilmoitettava tulli-ilmoituksessa, jolla tuodaan STT:n soveltamisalaan kuuluvia tavaroita. STT antaa kaupan alan toimijoille varmuutta ja edistää tullilainsäädännön yhdenmukaista soveltamista.

83

Tilintarkastustuomioistuin seurasi, miten komissio on pannut täytäntöön suositukset, jotka esitettiin eräässä aiemmassa erityiskertomuksessa49. Havaittiin, että vaikka jotkin tietotekniset kehitysaskeleet50 ovat käytettävissä vasta lokakuusta 2017 lähtien, kaikki suositukset ovat johtaneet toimiin UTK:n ja sen täytäntöönpano- ja delegoidun säädöksen tultua voimaan 1. toukokuuta 2016.

84

Valittujen jäsenvaltioiden tulliviranomaiset eivät kuitenkaan tarkasta luovutuksen yhteydessä, että STT:n haltija todella käyttää sitä tuodessaan STT:ssä mainittujen kaltaisia tavaroita. Riskienhallintajärjestelmä ei myöskään ilmoita jälkitarkastusta varten tuonti-ilmoituksista, joissa ilmoitetaan STT:hen merkityn kaltainen, mutta eri Taric-koodi. Näin ollen STT:n haltija, joka ei ole tyytyväinen STT-päätökseen, voi luokitella tuontitavarat väärin kiertääkseen päätöstä, jos jäsenvaltiot eivät tarkasta sen soveltamista, ja välttää näin STT:ssä määrätyn korkeamman tullin maksamisen.

EU:n laajuisia tullausarvopäätöksiä ei edelleenkään ole käytössä

85

EU:n laajuinen tullausarvopäätös olisi tietyn ajan voimassa oleva tulliviranomaisen antama virallinen kirjallinen päätös, jolla hakijalle annetaan arvio tiettyyn tulliarvon osaan sovellettavasta kohtelusta ennen tuontia. Päätöksessä ilmoitettaisiin, miten kohdellaan esimerkiksi provisiomaksuja, rojaltimaksuja tai siirtohinnoittelusopimukseen liittyviä näkökohtia tullausarvon määrittämisessä51.

86

EU:n laajuinen tullausarvopäätös antaisi oikeusvarmuutta ja varmistaisi tasapuoliset toimintaedellytykset useissa jäsenvaltioissa toimiville kaupan alan toimijoille. Tilintarkastustuomioistuin suositti52 komissiolle, että se toteuttaisi asianmukaiset lainsäädännölliset ja hallinnolliset toimet, joilla korjataan ”sellaisten yhteisön säännösten puuttuminen, jotka mahdollistaisivat yhteisön laajuiset tullausarvopäätökset”.

87

UTK53 antoi komissiolle valtuudet laajentaa sitovaa tietoa koskevien päätösten soveltamisalaa delegoidulla säädöksellä siten, että ne kattavat myös muut tekijät, ”joiden perusteella sovelletaan tuonti- tai vientitullia ja muita tavaroiden kauppaa koskevia toimenpiteitä” (eli myös arvon määrittämiseen liittyvät seikat). Komissio ei kuitenkaan ole toistaiseksi hyödyntänyt tätä mahdollisuutta.

88

Komissio ei ole vielä pannut tilintarkastustuomioistuimen suositusta täytäntöön. Nyt vielä 17 vuotta myöhemminkään ei ole mahdollista antaa EU:n laajuisia tullausarvopäätöksiä.

Jäsenvaltiot eivät noudata yhdenmukaista lähestymistapaa tuonnin tullivalvonnassa, minkä vuoksi tulleja voi jäädä kantamatta

89

Jäsenvaltioiden tulliviranomaisten olisi toimittava ”ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon”. Tämä oli yksi Tulli 2013 -ohjelman tavoitteista. Jos jäsenvaltiot eivät noudata yhdenmukaista lähestymistapaa tullivalvonnassa, petosten tekijät saattavat valita ketjun heikoimman lenkin vilpillistä tuontiaan varten.

90

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että jäsenvaltiot eivät sovella tullitarkastuksia yhdenmukaisesti ja vakioidusti varmistaakseen samantasoiset tullitarkastukset koko unionissa siten, että unionin eri saapumis- ja poistumispaikoilla ei synny kilpailunvastaisia käytäntöjä.

Aliarvottamista koskeviin tullivalvontatoimiin sovellettavan yhtenäisen lähestymistavan puute vääristää tuontijäsenvaltion valintaa

91

Jäsenvaltioiden haasteena on torjua petoksia, jotka perustuvat arvon määrittämiseen liian alhaiseksi. Luovutuksen yhteydessä tehtävät tarkastukset olisi asetettava etusijalle näissä mahdollisissa petostapauksissa, koska tuojista saattaa myöhemmin tulla maksukyvyttömiä tai ne voivat kadota. Jos on perusteltuja syitä epäillä, että ilmoitettu arvo ei ehkä vastaa todellista kauppa-arvoa, tulliviranomaiset voivat luovutustarkastuksia tehdessään pyytää lisätietoja ja täydentävien asiakirjojen esittämistä. Perusteltuja syitä epäilyyn voi olla etenkin silloin, kun ilmoitettu arvo alittaa määritellyn riskin kynnysarvon.

92

Riskienhallintaa varten riskin kynnysarvo voidaan määrittää käypien hintojen perusteella (ks. kohta 48). Eräissä tapauksissa tuojat toimittavat todentavaa aineistoa (laskuja, myyntisopimuksia, tiliotteita), joka kaikki vastaavat ilmoitettuja (vääriä) alhaisia arvoja. Tulliviranomaisille esitettyjen asiakirjojen tiedot ovat yhdenmukaisia, joten aliarvottamista on vaikea havaita. Näissä tapauksissa on saatettu suorittaa muita maksuja joko käteisellä tai kolmansien osapuolten kautta, jotta ilmoitetun (aliarvotetun) ja tosiasiallisen hinnan erotus tulee katettua. Seuraavassa kaaviossa 2 esitetään esimerkki aliarvottamisesta, joka on toteutettu etukäteen suoritetun käteismaksun avulla.

Kaavio 2

Aliarvottaminen etukäteen suoritetun käteismaksun avulla

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin WCO:n esimerkin perusteella.

93

Tullimenettelyllä 42 tarkoitetaan järjestelmää, jota tuoja käyttää saadakseen vapautuksen arvonlisäverosta silloin, kun tuodut tavarat kuljetetaan edelleen toiseen jäsenvaltioon. Tässä tapauksessa alv maksetaan määräjäsenvaltioon54. Kun tuonti tapahtuu tuontimenettelyn 42 mukaisesti, määräjäsenvaltion tulliviranomaisilta olisi pyydettävä keskinäistä avunantoa käyttäen lisätietoja todellisesta kauppa-arvosta, sillä tällaisissa tapauksissa tavaroiden lopullinen vastaanottaja saattaa suorittaa esimerkiksi kiinalaiselle toimittajalle maksun, joka on paljon suurempi kuin tulliedustajan tuontijäsenvaltion tulliviranomaisille esittämä laskutusarvo. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa tai epäonnistua, koska ilmoitettu ostaja voi olla valeyritys55 tai eri taho kuin tavaroiden lopullinen vastaanottaja.

94

Jos aihetta epäilyihin on edelleen, voidaan ottaa näytteitä tuoduista tavaroista ja vaatia vakuus56 mahdollisen tullitulojen menetyksen kattamiseksi. Komissio on antanut jäsenvaltioille selkeät suuntaviivat siitä, miten liian alhaisen tulliarvon määrittämiseen puututaan Aasian maista tuotavien tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamisen yhteydessä tarkastusten yhteisen painopistealueen (Priority Control Area Discount) toteuttamisen aikana. Asiassa on kuitenkin edelleen käytännön vaikeuksia.

95

Tilintarkastustuomioistuin valitsi kustakin tarkastuskäynnin kohteena olleesta jäsenvaltiosta otoksen, joka koostui 30:stä vuonna 2015 Aasiasta tuodusta mahdollisesti aliarvostetusta tekstiilien ja jalkineiden tuontierästä, ja tarkasti, oliko OLAFin keskinäisen avunannon puitteissa esittämissä, aliarvottamiseen liittyvissä ilmoituksissa olevia pyyntöjä noudatettu. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että jäsenvaltiot olivat panneet keskinäiseen avunantoon liittyvät ilmoitukset täytäntöön eri tavoin eikä OLAFin pyyntöihin ollut kaikissa tapauksissa vastattu. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös, että kaikkien otoksen tavaralajien arvo oli määritetty huomattavasti todellista alhaisemmaksi. Joissain tapauksissa jalostetun puuvillan tuonnin yhteydessä ilmoitetut hinnat olivat jopa alemmat kuin raakapuuvillan hinta. Kaaviossa 3 ja kaaviossa 4 verrataan jalostettuun puuvillaan sovellettavia riskin kynnysarvoja, raakapuuvillan hintoja sekä Yhdistyneen kuningaskunnan ja Puolan otoksissa tuonnin yhteydessä ilmoitettuja hintoja.

Kaavio 3

Tuotujen jalostettujen puuvillatuotteiden hinnat Yhdistyneen kuningaskunnan otoksessa ja vertailu riskin kynnysarvoihin ja raakapuuvillan hintaan

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin verkkopohjaisen THESEUS-tietolähteen (https://theseus.jrc.ec.europa.eu) ja seuraavan verkkosivuston tietojen perusteella http://www.finanzen.net/rohstoffe/baumwollpreis/euro/historisch.

Kaavio 4

Tuotujen jalostettujen puuvillatuotteiden hinnat Puolan otoksessa ja vertailu riskin kynnysarvoihin ja raakapuuvillan hintaan

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin verkkopohjaisen THESEUS- tietolähteen ja seuraavan verkkosivuston tietojen perusteella: http://www.finanzen.net/rohstoffe/baumwollpreis/euro/historisch

96

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös, että jäsenvaltiot, joiden tullit suorittavat vähemmän tarkastuksia luovutuksen yhteydessä, houkuttelevat enemmän tuontia. Tämä on erityisen ilmeistä Kiinasta tuotavien tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamiseen liittyvien tarkastusten tapauksessa, sillä jäsenvaltiot, jotka eivät suorita luovutustarkastuksia, houkuttelevat liikennettä muilta jäsenvaltioilta.

97

Yhdistynyt kuningaskunta ei sovella kohdassa 92 kuvattuja riskin kynnysarvoja. Se ei myöskään ei pyydä luovutuksen yhteydessä vakuutta mahdollisen tullitulojen menetyksen kattamiseksi ennen kuin se luovuttaa vapaaseen liikkeeseen tavarat, joiden tullausarvo on ehkä määritetty liian alhaiseksi. OLAF pyysi kuitenkin kaikkia jäsenvaltioita toteuttamaan kaikki tarvittavat varotoimenpiteet EU:n taloudellisten etujen suojaamiseksi ja perimään asianmukaisen vakuuden havaituista epäilyttävistä lähetyksistä estääkseen tullitulojen menetyksen tulevaisuudessa.

98

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että se, ettei Yhdistynyt kuningaskunta vaadi vakuutta mahdollisesti aliarvotetuilta tavaroilta, on johtanut liikenteen kiertoreitteihin: huomattavasti aliarvotetut Kiinasta tuodut tavarat tuodaan passitusmenettelyllä muista jäsenvaltioista, ja kun ne on selvitetty tullimenettelyllä 42 Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ne kuljetetaan takaisin Manner-Eurooppaan. Esimerkiksi Kiinasta tuodut tekstiilit tai jalkineet lähetetään ulkoisella passitusmenettelyllä Hampurista Doveriin, jossa ne luovutetaan vapaaseen liikkeeseen tullimenettelyllä 42 ilman luovutustarkastuksia ja kuljetetaan sitten takaisin esimerkiksi Puolaan tai Slovakiaan. Kaaviossa 5 esitetään esimerkki tästä tullimenettelyn 42 avulla tapahtuvasta ”tuontipaikkakeinottelusta”.

Kaavio 5

Esimerkkitapaus tullimenettelyn 42 avulla tapahtuvasta ”tuontipaikkakeinottelusta”

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

99

Ranskan tulli suoritti vuonna 2016 yhteistyössä OLAFin kanssa operaation ”Octopus”. Siinä keskityttiin tullimenettelyn 42 alaiseen tuontiin. Tässä hallinnollisen yhteistyön toimessa tuli esiin, että aliarvottamispetoksia tapahtui lähinnä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja niitä pahensi se seikka, ettei arvonlisäveroa maksettu määräjäsenvaltioissa. Väärennettyjen laskujen perusteella ilmoitetut arvot olivat 5–10 kertaa todellista alhaisemmat ja vaikuttivat merkittävästi kerättyjen tullien ja verojen määrään57.

100

Tilintarkastustuomioistuin totesi tullimenettelyn 42 vilpillisen käytön vaikutuksesta alv- ja tullitulojen menetyksiin erityiskertomuksensa nro 24/201558 kohdassa 83 seuraavaa: ”Me havaitsimme Yhdistyneessä kuningaskunnassa kaksi tullimenettelyn 42 mukaista aliarvostettua tuontitapausta, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan vero- ja tulliviranomainen oli jo yhteisen tullioperaation ansiosta havainnut. Yhdistyneen kuningaskunnan vero- ja tulliviranomainen arvioi vaikutuksen arvonlisäveron kantamiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa olevan 0,5 miljoonaa Englannin puntaa ja muissa jäsenvaltioissa 10,6 miljoonaa Englannin puntaa. Arvioitu vaikutus tullimaksujen keräämiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 81 miljoonaa Englannin puntaa. Yhdistyneen kuningaskunnan vero- ja tulliviranomainen on arvioinut nämä vaikutukset ottaen huomioon kaikki tavaranimikkeet, joita kaksi otokseen sisältynyttä kaupan alan toimijaa on tuonut kolmen vuoden aikana.”

101

Kaaviossa 6 esitetään tilintarkastustuomioistuimen valitsemia viittä jäsenvaltiota koskevat Eurostatin tiedot vuosilta 2007–2016. Jäsenvaltiot, jotka suorittivat Kiinasta tuotujen tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamista koskevia perusteellisia luovutustarkastuksia, nostivat keskimääräistä ilmoitettua tuontihintaa, mutta niiden tuonnin määrä väheni. Yhdistyneen kuningaskunnan tuonnin määrä kasvoi 358 000 tonnia, kun muissa neljässä jäsenvaltiossa tuonti väheni yhteensä 264 000 tonnia.

Kaavio 6

Tuotujen tekstiilien ja jalkineiden keskihinnat ja määrät vuosina 2007–2016

Lähde: Eurostat.

102

Myös OLAFin arviot vuosien 2013–2016 tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamisesta aiheutuneista mahdollista tullitulojen menetyksistä tukevat tätä.

103

OLAFin mukaan59 Yhdistyneen kuningaskunnan olisi pitänyt vuosina 2013–2016 asettaa saataville arviolta 1,9874 miljardia euroa (brutto) tai 1,5736 miljardia euroa (netto) enemmän perinteisiä omia varoja kuin todellisuudessa tapahtui. Mahdollisten menetysten arvioitu määrä (josta on vähennetty kantokulut) verrattuna kaikkiin omiin varoihin ja jäsenvaltioiden tosiasiallisesti samana ajanjaksona saataville asettamiin perinteisiin omiin varoihin esitetään kaaviossa 7.

Kaavio 7

Yhdistyneessä kuningaskunnassa tapahtuneiden mahdollisten menetysten arvioidun määrän vaikutus EU:n talousarvioon

Lähde: Budjettipääosaston toimintakertomus vuodelta 2016.

104

Tämä tukee edelleen tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksessa nro 23/2016 esitettyä havaintoa, jonka mukaan ”jäsenvaltioiden väliset erot tullitarkastuskäytännöissä voivat tehdä yhdestä satamasta toisia satamia houkuttelevamman maailmanlaajuisille linjavarustamoille”60.

Jäsenvaltioilla on erilaisia toimintatapoja alkuperämerkintöihin ja luokitteluun liittyvien petosten torjunnassa

105

OLAF voi levittää petosvaroituksia jäsenvaltioille keskinäiseen avunantoon liittyvien ilmoitusten avulla. Ne sisältävät jäsenvaltioiden tulliviranomaisille osoitettuja pyyntöjä suojata EU:n taloudellisia etuja.

106

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että valitut viisi jäsenvaltiota noudattivat erilaisia toimintatapoja OLAFin virheellistä luokittelua koskevan keskinäiseen avunantoon liittyvän ilmoituksen 2015/15 sekä vääriä alkuperämerkintöjä koskevien ilmoitusten 2014/12–2015/18 seurannassa. Epärehelliset kaupan alan toimijat voivat käyttää hyväkseen erilaisia tullivalvontaa koskevia toimintatapoja välttääkseen tullien maksamisen.

107

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös, että keskinäiseen avunantoon liittyvien ilmoitusten seuranta on helpompaa niissä jäsenvaltioissa, joissa lähettäjän merkitseminen tullin tuonti-ilmoitukseen (yhtenäinen hallinnollinen asiakirja, SAD) on pakollista.

Jäsenvaltioilla on seuraamusjärjestelmiä koskevia erilaisia lähestymistapoja

108

EU:ssa jäsenvaltiot ovat velvollisia soveltamaan tullilainsäädäntöä61, ja ne voivat käyttää erilaisia siviilioikeudellisia, hallinnollisia ja/tai rikosoikeudellisia seuraamuksia rikkomusten ehkäisemiseksi. Tämä voi vääristää kilpailua sisämarkkinoilla laillisten kaupan alan toimijoiden välillä, kun taas petosten tekijät voivat käyttää näitä eroja hyväkseen ja vahingoittaa EU:n taloudellisia etuja.

109

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että Puolassa, Belgiassa ja Ranskassa tullirikkomuksia pidetään rikoksina ja niistä seuraa järjestelmällisesti rikosoikeudellisia menettelyjä. Puolassa tullirikkomuksista ei ole säädetty hallinnollisia eikä siviilioikeudellisia seuraamuksia.

110

Komissio on tehnyt ehdotuksen direktiiviksi tullirikkomuksia ja -seuraamuksia koskevasta unionin oikeudellisesta kehyksestä62. Ehdotusta käsitellään parhaillaan neuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Direktiiviehdotus on tulos tutkimuksesta63, jossa tarkasteltiin jäsenvaltioiden tullirikkomuksia ja -seuraamuksia koskevia oikeudellisia kehyksiä.

Tuonnin tullivalvonnassa on aukkoja

111

Jäsenvaltioiden tulliviranomaisten riskienhallintaan sisältyy kansainväliseen tavarakauppaan liittyvien riskien eri tyyppien ja tasojen tunnistaminen, arviointi, analysointi ja lieventäminen.

112

EU:n tullialan riskienhallinta toimii periaatteella ”arviointi etukäteen, tarkastukset tarvittaessa”. Asiaan liittyvien riskien mukaan niihin voidaan puuttua ennen tavaroiden lastausta vientimaassa, ennen tavaroiden saapumista EU:n alueelle tai lastin purkauspaikalle taikka maahantuonnin yhteydessä tai kun tavarat on luovutettu vapaaseen liikkeeseen64.

113

Tuonti voi tapahtua tavanomaisilla tai yksinkertaistetuilla menettelyillä. Tavaroiden tuonti yksinkertaistetuilla menettelyillä helpottaa kauppaa nopeuttamalla tavaroiden luovutusta. Komissio laatii vuosittain tulliliiton suorituskykyä koskevan kertomuksen, jossa esitetään yleiskatsaus erilaisten suoritettujen tullivalvontatoimien tiheydestä ja vaikuttavuudesta.

Jäsenvaltiot eivät suorita ennen saapumista tehtäviä tarkastuksia EU:n taloudellisten etujen suojaamiseksi

114

Ennen tavaroiden saapumista tulliviranomaiset voivat saada ennakkotietoja pian saapuvista lasteista lastiluetteloista ja muista lähteistä. Liikenteenharjoittajat tai niiden valtuutetut edustajat voivat EU:ssa tehdä sähköisesti saapumisen yleisilmoituksen (ENS) EU:n tullialueen ensimmäisessä saapumissatamassa tai ensimmäisellä saapumislentoasemalla tiettynä ennalta määrättynä ajankohtana ennen tavaroiden saapumista. Tullin riskianalyysiryhmät voivat analysoida näitä tietoja ja tehdä alustavia kohdentamispäätöksiä. Tässä vaiheessa tietoja on kuitenkin saatavilla niukasti, jotta yksityiskohtaiset verotustarkoituksissa tehtävät, esimerkiksi tullausarvoa tai tuotujen tavaroiden luokittelua koskevat tarkastukset olisivat mahdollisia65.

115

Valittujen viiden jäsenvaltion tulliviranomaiset väittivät, että ne eivät voi suorittaa saapumisen yleisilmoitusten verotustarkoituksissa tehtäviä tarkastuksia ennen saapumista, koska niillä ei ole tarvittavia tietoja. Epäilyttävät (kielteisesti tunnetut) kaupan alan toimijat voivat kuitenkin antaa aiheen käynnistää ennen saapumista tehtäviä verotuksen kannalta merkittäviä tarkastuksia, jos saapumisen yleisilmoitus sisältää tietoja lähettäjästä ja vastaanottajasta. Vaikka asia on usein näin, tällaiset tiedot voivat puuttua66.

Jäsenvaltiot eivät aina suorita riskienhallintajärjestelmiensä ehdottamia tarkastuksia

116

Riskienhallintajärjestelmän ehdottamat luovutustarkastukset voivat olla joko fyysisiä tai asiakirjojen tarkastuksia tai muodostua näytteen ottamisesta tavaroista lisäanalyyseja, kuten laboratorioanalyysia, varten.

117

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että sen tarkastuskäyntien kohteina olleissa jäsenvaltiossa Yhdistynyttä kuningaskuntaa lukuun ottamatta tullivirkailija voi kumota riskisuodattimen ehdottaman valvontatoimen ilman ylemmän tason hyväksyntää tai vahvistusta. Tämä on sisäisen valvonnan järjestelmän puute, joka heikentää tullialan riskienhallintajärjestelmän vaikuttavuutta.

118

Yhdistyneessä kuningaskunnassa fyysisiä ja asiakirjatarkastuksia sovelletaan vain tavanomaisiin tuontimenettelyihin, jotka muodostavat 12 prosenttia tuonti-ilmoituksista. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että 99,77 prosenttia vuonna 2015 tavanomaisilla menettelyillä ilmoitetuista tuontitapauksista selvitettiin tunnin kuluessa ja että väärien alkuperämerkintöjen torjumiseksi luovutuksen yhteydessä tehtävissä asiakirjatarkastuksissa ei tarkasteta alkuperäisiä alkuperäselvityksiä eikä ConTraffic-tietokantaa eroavaisuuksien varalta. Tämä asettaa Yhdistyneen kuningaskunnan luovutustarkastusten vaikuttavuuden kyseenalaiseksi. Loput 88 prosenttia tuonti-ilmoituksista tehtiin yksinkertaistetuilla menettelyillä, joihin ei sovellettu luovutustarkastuksia.

Jälkitarkastusten määrä ei korvaa yksinkertaistettuihin menettelyihin kohdistuvien luovutustarkastusten vähenemistä

119

Toimijat, joilla on lupa käyttää tuontiin yksinkertaistettuja tullimenettelyjä, hyötyvät nopeutetusta luovutuksesta. Tullissa luotetaan siihen, että ne antavat tuonti-ilmoituksissaan oikeat tiedot, ja tarkastuksia toimitetaan ennen luovutusta vähemmän. Tämä olisi kompensoitava lupaa edeltävillä tarkastuksilla ja jälkitarkastuksilla67. Vuonna 2015 lähes neljä viidesosaa kaikesta EU:n tuonnista tapahtui yksinkertaistetuilla menettelyillä, joista 0,2 prosenttiin sovellettiin luovutustarkastuksia.

120

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin, että Espanjassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa yksinkertaistetuille menettelyille ei tehdä lainkaan luovutustarkastuksia. Tämä on erityisen vakavaa Yhdistyneen kuningaskunnan tapauksessa, koska valtaosa tuonti-ilmoituksista tehdään yksinkertaistetuilla menettelyillä.

121

Valtuutettu talouden toimija (AEO) on luotettava kaupan alan toimija, joka hyötyy harvemmista fyysisistä ja asiakirjatarkastuksista selvityksen yhteydessä. Tulli myöntää AEO-valtuutuksen, jos toimija täyttää tietyt edellytykset68.

122

Yksi UTK:ssa säädetyistä yksinkertaistuksista mahdollistaa tuonti-ilmoituksen tekemisen siten, että valtuutuksen haltija tekee kirjanpitoon merkinnän. Tässä tapauksessa kaupan alan toimijan on annettava tavaroiden esittäminen tiedoksi tullille, mutta tämä tiedoksianto69 ei sisällä mitään alkuperään, tariffiluokitteluun tai tavaroiden arvoon liittyviä tietoja, joiden avulla tulli voisi suorittaa mielekkään riskianalyysin verotustarkoituksiin. Lisäksi tulliviranomaiset voivat vapauttaa AEO:n velvollisuudesta esittää tavarat tulliviranomaisille70.

123

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tapauksia, joissa lähettipalvelualalla toimivat AEO:t käyttivät väärin arvoltaan vähäisten lähetysten tullittomuutta, sekä tapauksia joissa AEO:t eivät täyttäneet AEO-aseman edellytyksiä tarkastuskäynnin ajankohtana tai ilmoittivat arvoltaan liian alhaisiksi määritettyjä Kiinasta tulevia tekstiilien ja jalkineiden tuontieriä joko ilmoittajana tai edustajina.

124

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että Italia ei suorita tullin yritystarkastusoppaassa määriteltyjä luovutuksen jälkeisiä yritystarkastuksia edes valtuutettujen talouden toimijoiden suhteen. Yhdistyneessä kuningaskunnassa tilintarkastustuomioistuin tarkasti kymmenen luovutuksen jälkeen suoritettua yritystarkastusta, jotka liittyivät valtuutettuihin talouden toimijoihin, mutta mikään niistä ei ollut varsinainen luovutuksen jälkeinen yritystarkastus, vaan kyseessä oli pikemminkin arviointi tai seurantatoimi, jossa tutkittiin, täyttyivätkö AEO-edellytykset edelleen.

125

Lisäksi komissio pani heinäkuussa 2016 merkille, että kuusi jäsenvaltiota71 ei joko ollut suorittanut yhtään luovutuksen jälkeistä yritystarkastusta tai ei ollut toimittanut mitään tietoja kyseisistä tarkastuksista. Noin 20 prosenttia EU:ssa kannettujen tullien kokonaismäärästä oli peräisin näistä jäsenvaltioista72. Luovutuksen jälkeisillä yritystarkastuksilla on tarkoitus torjua jäännösriskejä luovutuksen jälkeisten tarkastusten ja muiden jälkitarkastusten jälkeen, mutta jos niitä ei suoriteta, näitä riskejä ei poisteta.

Jälkitarkastukset kattavat harvoin tuonnin muihin jäsenvaltioihin

126

Kun tuoja, jonka päätoimipaikka on yhdessä jäsenvaltiossa (jäsenvaltio 2), suorittaa tuontitapahtuman toisessa jäsenvaltiossa (jäsenvaltio 1), jäsenvaltion 1 on suoritettava tullivalvontatoimet73.

127

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että jäsenvaltion 1 tulliviranomaiset eivät ota yhteyttä jäsenvaltion 2 tulliviranomaisiin pyytääkseen sen alueelle sijoittautuneen kaupan alan toimijan kirjanpitotietoja, pankkitilejä ja muita tietoja ja että jäsenvaltion 2 tulliviranomaiset eivät ole tietoisia suoritetusta tuonnista, koska jäsenvaltion 1 viranomaisilla ei ole velvollisuutta ilmoittaa niille siitä.

128

Tätä pahentaa se, että nykyisen jäsenvaltioiden tuontia koskevan Surveillance 2 -tietokannan tiedoista on vain rajallisesti hyötyä luovutuksen jälkeisissä yritystarkastuksissa, koska ne eivät sisällä tuojan ja/tai ilmoittajan nimeä. Nämä sekä muita merkityksellisiä tietoja sisältävän Surveillance 3 -tietokannan täysimittaisen käyttöönoton74 odotetaan tapahtuvan vasta 1. lokakuuta 2018.

129

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että tämä tilanne koskee erityisesti tullimenettelyä 42. Tässä menettelyssä jäsenvaltioon 2 sijoittautunut tuoja voi nimetä jäsenvaltiossa 1 edustajan suorittamaan tuonnin siihen, mikä vaikeuttaa jälkitarkastuksen suorittamista.

130

OLAFin mukaan noin 57 prosenttia kaikista Kiinasta tuotujen tekstiilien ja jalkineiden tuontitapahtumista, joita epäillään aliarvotetuiksi, selvitetään tullimenettelyllä 42, vaikka vain 16 prosenttia tuontitapahtumista selvitetään tällä menettelyllä.

131

Myös komissio totesi Slovakiassa joulukuussa 2016 tehdyssä tutkimuksessa, että suurin aliarvottamisen riski havaittiin tullimenettelyn 42 piiriin kuuluvissa tuontitapahtumissa, joissa tuoja on yleensä sijoittautunut toiseen jäsenvaltioon, mikä vaikeuttaa aliarvottamisen torjumista jälkitarkastusten avulla.

Tullituloja menetetään, koska arvoltaan vähäisten tavaralähetysten tullittomuuteen ei kohdisteta tarkastuksia

132

Tullilainsäädännössä säädetään arvoltaan vähäisiä tavaralähetyksiä koskevasta poikkeuksesta tai tullivapautuksesta. Tavarat, joiden arvo ei ylitä tiettyä kynnysarvoa, on vapautettu tulleista ja muista veroista. Tämä johtuu siitä, että arvoltaan vähäisistä tavaralähetyksistä mahdollisesti saatavat tulot eivät kata tullisäännösten noudattamisen varmistamiseksi tarvittavia hallinto- ja toimintakustannuksia.

133

Sähköisen kaupankäynnin nopea kasvu on muuttanut tätä kuvaa. Kuten taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) toteaa75, silloin, kun yleisimmät arvoltaan vähäisen tuonnin tullivapautukset otettiin käyttöön, ostoksia ei voitu tehdä internetin kautta ja tullivapautuksesta hyötyvien tuontitapahtumien määrä oli suhteellisen pieni.

134

Yritysten ja kuluttajien väliset (B2C) EU:n ulkopuolisista maista ostettujen tavaroiden toimitukset on vapautettu arvon vähäisyyden vuoksi arvonlisäverosta (ja tullista), jos niiden arvo ei ylitä 10 tai 22 euron kynnysarvoa. Jos tavaroiden arvo ylittää 150 euroa, on alv:n lisäksi perittävä tulli. Yksityishenkilön toiselle yksityishenkilölle (P2P) lähettämä lahja on vapautettu tullista ja alv:stä, jos sen arvo ei ylitä 45:tä euroa. Jos sen arvo on yli 45 euroa mutta enintään 700 euroa ilman alv:tä, voidaan soveltaa kiinteää 2,5 prosentin tullia. Kaikkia näitä vapautuksia sovelletaan myös EU:n ulkopuolisista maista verkossa ostettuihin tavaroihin.

135

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että tarkastukseen valittujen jäsenvaltioiden sähköiset tulliluovutusjärjestelmät hyväksyivät i) tuontitapahtumat, joissa haettiin tullivapautusta arvoltaan vähäisille tavaroille, vaikka niiden ilmoitettu arvo76 oli yli 150 euroa, ja ii) lahjoiksi ilmoitettujen kaupallisten lähetysten tuonnin.

136

Lisäksi tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että myös sellaiset lähettipalvelujen harjoittajat, joilla on AEO-valtuutus, käyttivät väärin näitä tullivapautuksia tuontitapahtumissa, jotka oli toteutettu UTK:n delegoidun säädöksen ja täytäntöönpanosäädöksen77 voimaantulon (1. toukokuuta 2016) jälkeen. Tämä on erityisen vakavaa, koska valtuutettujen talouden toimijoiden sisäisellä tarkastustoiminnalla on kyettävä estämään ja havaitsemaan laittomat tai luvattomat tapahtumat78.

137

Yhdistyneen kuningaskunnan keräämä näyttö sähköisestä kaupankäynnistä viittaa siihen, että Kaukoidästä ja yhä useammin myös Yhdysvalloista tuotujen tavaroiden aliarvottaminen on mittasuhteiltaan valtavaa ja ilmoitettu arvo on näissä tapauksissa 10–100 kertaa oikeaa tullausarvoa pienempi.

138

Belgian tullin mukaan tietyiltä EU:n ulkopuolisilta verkkosivustoilta ostetut tavarat ilmoitetaan järjestelmällisesti alle 22 euron arvoisiksi, vaikka kuluttaja on todellisuudessa maksanut niistä enemmän79.

139

Lisäksi Copenhagen Economics -tutkimuslaitoksen tekemän tutkimuksen80 mukaan tuontitulleja kannetaan vain 47 prosentista tullinalaisista postilähetyksistä ja tämä puutteellinen tuontitullin kanto aiheuttaa EU:ssa suorasti noin 0,25 miljardin euron tullitulojen menetyksen.

140

Näin ollen tullitulojen menetyksiä syntyy kahdella tavalla: i) määrittämällä tavaroiden arvo liian alhaiseksi, jolloin tavarat ilmoitetaan virheellisesti oikeutetuiksi arvoltaan vähäisten tavaralähetysten tullivapautukseen; ja ii) hakemalla tullivapautusta tavaroille, jotka eivät ole siihen oikeutettuja eli joiden arvoksi on ilmoitettu yli 150 euroa, mutta jotka tulliluovutusjärjestelmä hyväksyy, koska siinä on lahjoiksi (P2P) ilmoitettuja kaupallisia tavaralähetyksiä (B2C) koskeva porsaanreikä, eikä tulli tarkasta näitä lähetyksiä.

141

Lähettipalvelujen tarjoajille, joilla on AEO-valtuutus, tämä on vielä helpompaa, koska niille tehdään vähemmän fyysisiä ja asiakirjatarkastuksia. Tämä merkitsee, että tuontipaikalla – ja myös luovutuksen jälkeen – tehdään vähemmän tarkastuksia81.

Päätelmät ja suositukset

142

Tarkastuksessa käsiteltiin kysymystä siitä, suojaavatko EU:n tuontimenettelyt unionin taloudellisia etuja. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi vakavia heikkouksia, jotka viittaavat sekä oikeuskehyksen puutteisiin että tuonnin tullivalvontatoimien tehottomaan täytäntöönpanoon jäsenvaltioissa ja jotka haittaavat siten EU:n taloudellisia etuja.

143

Tullitulojen vajetta koskevan arvion puute haittaa tulliliiton suorituskyvyn arviointia EU:n taloudellisten etujen suojaamisen suhteen ja estää resurssien tehokkaan jakamisen tietyillä aloilla (esimerkiksi aliarvottaminen) tai jäsenvaltioihin, joissa on havaittu suurimmat potentiaaliset tullitulojen menetykset (ks. kohdat 2628).

Suositus 1

Jotta komissio voisi vastata Euroopan parlamentin pyyntöön, sen olisi laadittava menetelmät ja tehtävä vuodesta 2019 lähtien määräajoin arvio tullitulojen vajeesta. Lisäksi sen olisi otettava arvioinnin tulokset huomioon resurssien jakamisessa ja toiminnan tavoitteiden asettamisessa.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: 2019.

144

Jäsenvaltioilla ei ole riittäviä taloudellisia kannustimia suorittaa tullitarkastuksia ja parantaa tullitulojen keräämistä EU:n talousarvioon: Jäsenvaltioilla, jotka suorittavat tullitarkastuksia mutta eivät onnistu tulojen perinnässä, on riski joutua maksamaan näiden menetysten taloudelliset seuraukset, kun taas jäsenvaltioille, jotka eivät suorita tällaisia tarkastuksia, ei – kieroutunutta kyllä – välttämättä aiheudu mitään kielteisiä seurauksia. Yksi jäsenvaltio valittikin, että mitä enemmän se torjuu petoksia, sitä suurempi on riski, että komissio asettaa sen taloudelliseen vastuuseen (ks. kohdat 2932).

145

Vaikka rahoitusta myönnetään EU:n toimintaohjelmista, se ei aina liity EU:n taloudellisten etujen suojaamiseen. Jäsenvaltiot eivät aina myönnä tarvittavia rahoitusvaroja eurooppalaisten tietojärjestelmien muiden kuin unionin vastuulla olevien osien – joita ei rahoiteta toimintaohjelmista – toteutukseen. Tämä saattaa viivästyttää UTK:n täytäntöönpanoa. Eräät jäsenvaltiot, joissa tärkeimmät tulosatamat sijaitsevat, myöntävät, että niiden osuus perinteisten omien varojen pidättämisestä on liian suuri (ks. kohdat 3340).

Suositus 2

Komission olisi harkittava kaikkia käytettävissä olevia vaihtoehtoja, joilla voitaisiin uuden monivuotisen rahoituskehyksen (MRK) yhteydessä tehostaa tukea kansallisille tulliviranomaisille näiden EU:n kannalta tärkeässä tehtävässä. Tällöin olisi tarkistettava myös asianmukaista kantokulujen osuutta.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen alku.

Suositus 3

Komission olisi ehdotettava, että seuraavilla EU:n toimintaohjelmilla, joiden tarkoituksena on tukea tulliunionia, edistettäisiin tullialan eurooppalaisten tietojärjestelmien rahoituksen kestävyyttä.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen alku.

146

Tulliasioita koskeva tietojenvaihto ja yhteistyö toimivat hyvin. Tarkastus osoitti kuitenkin, että tietojenvaihtovälineissä on edelleen puutteita sekä sisällön että käytön osalta (ks. kohdat 4169).

Suositus 4

Komission olisi

  1. ehdotettava vuonna 2018 tullilainsäädäntöön muutoksia, joiden tarkoituksena on tehdä pakolliseksi lähettäjän merkitseminen tullin tuonti-ilmoitukseen (SAD)
  2. oltava täsmällisempi keskinäiseen avunantoon liittyvää tietojenvaihtoa koskevissa pyynnöissä, jotta voidaan varmistaa niiden yhdenmukainen täytäntöönpano jäsenvaltioissa.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: välittömästi.

Suositus 5

Komission olisi vuonna 2018 nimitettävä OLAFin ulkomailla toimiva yhteyshenkilö niihin EU:n ulkopuolisiin maihin, joissa tapahtuu eniten vilpillisiä uudelleenlastauksia vapaa-alueilla.

147

EU:n tullilainsäädännön yhdenmukaisesta soveltamisesta voidaan todeta, että Euroopan unionin yhtenäistariffia (Taric) sovelletaan yhdenmukaisesti neljässä tarkastuksen kohteena olleista viidestä jäsenvaltiosta. Tariciin tehdään kuitenkin taannehtivia muutoksia, joilla on taloudellisia vaikutuksia ja jotka jäsenvaltioiden on pantava huolellisesti täytäntöön. Jäsenvaltiot eivät tarkasta asianmukaisesti, käyttävätkö sitovien tariffitietojen (STT) haltijat todella niille annettuja päätöksiä sitovista tariffitiedoista tuonnin yhteydessä. Vaikka UTK:lla annettiin komissiolle valtuutus mahdollistaa EU:n laajuisten tullausarvopäätösten antaminen, komissio ei ole toteuttanut tätä (ks. kohdat 7088).

Suositus 6

Komission olisi

  1. alettava vuoteen 2020 mennessä kohdistaa huolellista seurantaa jäsenvaltioiden tarkastuksiin, jotka koskevat sitovista tariffitiedoista annettujen päätösten noudattamista
  2. tehtävä viipymättä EU:n laajuisten tullausarvopäätösten antamisesta mahdollista, kuten tilintarkastustuomioistuin suositteli erityiskertomuksessaan nro 23/2000.
148

Jäsenvaltioilla on tullivalvonnassaan erilaisia lähestymistapoja aliarvottamisen, väärien alkuperämerkintöjen ja virheellisen luokittelun torjunnassa ja seuraamusten määräämisessä. Tulliviranomaisten haasteena on löytää tasapaino yhtäältä nopeampien ja saumattomien tuontimenettelyjen avulla tapahtuvan kaupan helpottamisen ja toisaalta tullivalvonnan suorittamisen välillä. Hankalat tullitarkastukset voivat vaikuttaa siihen, minkä tuontitullitoimipaikan kaupan alan toimijat valitsevat, ja satamat ja lentoasemat, joissa tehdään vähemmän tullitarkastuksia, houkuttelevat enemmän liikennettä. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tapauksia, joissa oli tapahtunut ”tuontipaikkakeinottelua”, eli kaupan alan toimijat toivat aliarvotettuja tavaroita jäsenvaltioihin, joissa tullivalvonta on kevyempää (ks. kohdat 89110).

Suositus 7

Komission olisi ehdotettava tullilainsäädäntöön muutoksia, joiden perusteella se voi vuodesta 2021 alkaen määrätä rahoitusoikaisuja niille jäsenvaltioille, jotka eivät ota riskejä riittävällä tavalla huomioon ja jotka mahdollisesti rohkaisevat ”tuontipaikkakeinotteluun”.

149

Koska tietoja ei ole riittävästi, jäsenvaltiot eivät suorita verotussyihin perustuvaa riskianalyysia ennen saapumista tai kaupan alan toimijoiden ilmoitettua tavaroiden saapuneen niiden tiloihin. Lisäksi kaikissa viidessä tarkastuksen kohteena olleessa jäsenvaltiossa tullivirkailijat voivat jättää kansallisen riskienhallintajärjestelmän ehdottamat tarkastukset tekemättä ilman ylemmän tason hyväksyntää. Yksinkertaistettujen menettelyjen yhteydessä jäsenvaltiot eivät kompensoi luovutuksen yhteydessä tehtävien tarkastusten vähenemistä jälkitarkastuksilla. Lisäksi jos kaupan alan toimija tuo tavaroita muuhun kuin siihen jäsenvaltioon, johon se on sijoittautunut, tällaisia tuontitapahtumia tarkastetaan harvoin jälkikäteen. Jäsenvaltioilla on vaikeuksia varmistaa, että kaupan alan toimijat noudattavat arvoltaan vähäisten tavaratoimitusten tullivapautusta koskevia sääntöjä, mikä aiheuttaa tulojen menetyksiä sekä kansallisissa että EU:n talousarvioissa. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että lähettipalvelujen alalla toimivat valtuutetut talouden toimijat käyttävät tätä tullivapautusta väärin (ks. kohdat 111141).

Suositus 8

Komission olisi vuonna 2018

  1. ehdotettava lainsäädäntötoimia, joilla tehdään lisätietojen toimittaminen pakolliseksi ja mahdollistetaan taloudellisen riskianalyysin tekeminen ennen tavaroiden saapumista ja kaupan alan toimijoiden ilmoitettua tavaroiden saapuneen niiden tiloihin
  2. parannettava Surveillance-tietokantaa tavaroiden vastaanottajan tunnistamiseksi käytettäessä tullimenettelyä 42
  3. tutkittava arvoltaan vähäisten tavaralähetysten tullivapautuksen väärinkäyttöä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävässä sähköisessä tavarakaupassa.

Suositus 9

Jäsenvaltioiden olisi välittömästi

  1. edellytettävä, että tiettyyn riskisuodattimeen perustuvien tarkastusten tekemättä jättäminen hyväksytään ylemmällä tasolla etukäteen tai välittömästi
  2. otettava sähköisissä tulliluovutusjärjestelmissään käyttöön tarkastuksia sellaisten tuonti-ilmoitusten hyväksymisen estämiseksi, joilla haetaan arvoltaan vähäisten tavaralähetysten tullivapautusta tavaroille, joiden ilmoitettu arvo on yli 150 euroa, tai lahjoiksi (P2P) ilmoitetuille kaupallisille lähetyksille (B2C)
  3. tarkastettava jälkikäteen, että kaupan alan toimijat, myös valtuutetut talouden toimijat, noudattavat arvoltaan vähäisten tavaralähetysten tullivapautusta koskevia sääntöjä
  4. laadittava tutkintasuunnitelmia, joilla puututaan näiden vapautusten väärinkäyttöön EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävässä sähköisessä tavarakaupassa.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Baudilio TOMÉ MUGURUZAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 7. marraskuuta 2017 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE
presidentti

Liitteet

Liite I

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen komissioon soveltama tarkastustapa

Komissiossa tehtyyn tarkastukseen kuului kaksi vaihetta, valmisteluvaihe ja kenttätyövaihe.

01

Valmisteluvaiheessa tilintarkastustuomioistuin kävi keräämässä tietoja verotuksen ja tulliliiton pääosastosta, budjettipääosastosta, OLAFista ja Yhteisestä tutkimuskeskuksesta (YTK).

Komission kanssa keskusteltiin tarkastusmenetelmistä (tarkastuskysymyksistä, -kriteereistä ja -standardeista), myös jäsenvaltioissa käytettävistä menetelmistä ja komission vastauksista ennen käyntiä lähetettyyn kyselylomakkeeseen. Tilintarkastustuomioistuin sai myös palautetta ja ehdotuksia, jotka koskivat aliarvottamista, vääriä alkuperämerkintöjä ja virheellistä luokittelua eli tärkeimpiä tavaroiden luovuttamista vapaaseen liikkeeseen haittaavia toimintariskejä. Tilintarkastustuomioistuin keräsi myös asiaa koskevat asiakirjat.

YTK:ssa komissio esitteli tieteellisiä hankkeitaan, jotka koskevat konttien seuraamista (ConTraffic) ja käypien hintojen arviointia (Theseus). YTK myönsi tarkastajille pääsyn ConTraffic-tietokantaan ja verkkopohjaiseen Theseus-tietolähteeseen.

Verotuksen ja tulliliiton pääosasto myönsi tarkastajille pääsyn tuonti-ilmoitustietoja sisältävään Surveillance 2 -tietokantaan sekä SMS-järjestelmän (Specimen Management System) tietokantaan, joka sisältää tiedot virallisista leimoista ja alkuperätodistuksia tai tavaratodistuksia antavista viranomaisista.

Budjettipääosasto myönsi tarkastajille pääsyn OWNRES-tietokantaan, johon rekisteröidään yli 10 000 euron määriä koskevat petokset ja sääntöjenvastaisuudet. Lisäksi se myönsi pääsyn WOMIS-tietokantaan, joka sisältää raportit tietyn kynnysarvon ylittävistä saamisista, joita ei saada perittyä. Jäsenvaltiot eivät ole asettaneet vastaavia määriä EU:n talousarvion käyttöön, koska ne ovat sitä mieltä, ettei niiden voida katsoa olevan vastuussa syistä, joiden vuoksi periminen ei ollut mahdollista. Komissio antaa kommenttinsa raporteista kuuden kuukauden kuluessa niiden vastaanottamisesta.

Tilintarkastustuomioistuin tutki asiaan kuuluvia tuloksellisuustietoja, kuten vuotuisia toimintakertomuksia, tulliliiton suorituskykyä koskevia verotuksen ja tulliliiton pääosaston kertomuksia sekä EU:n Herkules II/III- ja Tulli 2013/2020 -toimintaohjelmiin liittyviä edistymis- ja arviointiraportteja. Tilintarkastustuomioistuin tutki myös RAD-tietokantaa, joka sisältää ajantasaisia tietoja tilintarkastustuomioistuimen aiempien suositusten jatkotoimista.

Tilintarkastustuomioistuin vieraili Maailman tullijärjestössä, jossa se esitteli tarkastuksensa ja keskusteli tullijärjestön roolista, tehtävistä ja haasteista aliarvottamisen, tullausarvopäätösten, alkuperämerkintöjen, tullitulojen vajeen ja sähköisen kaupankäynnin yhteydessä. Lisäksi se keskusteli asiaan liittyvistä kansainvälisistä standardeista, kuten sopimuksesta tullitariffeja ja kauppaa koskevan yleissopimuksen (GATT) VII artiklan soveltamisesta (niin kutsuttu tullausarvosopimus), WCO:n tarkistetusta tullimenettelyjen yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevasta kansainvälisestä Kioton yleissopimuksesta sekä WCO:n suuntaviivoista. Vierailun tarkoituksena oli arvioida, noudattaako komissio kansainvälisiä parhaita käytäntöjä. Tilintarkastustuomioistuin tutki merkityksellisimpiä ja uusimpia WCO:n suuntaviivoja ja erityisesti tullituloja koskevaa pakettia (Revenue Package). Sitä käytettiin vertailuarvona laadittaessa arvon määrittämistä, alkuperämerkintöjä ja tariffiluokittelua koskevia kyselylomakkeita, jotka lähetettiin tarkastukseen valituille jäsenvaltioille.

02

Kenttätyön aikana tilintarkastustuomioistuin lähetti komissiolle yleisen kyselylomakkeen. Siinä käsiteltiin kysymystä siitä, varmistaako komissio, että EU:n tuontimenettelyt suojaavat unionin taloudellisia etuja. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin keräsi näyttöä nykyisestä kehityksestä ja komission toimista tullitulojen vajeen alalla, jäsenvaltioiden tullihallintojen välistä yhteistyötä koskevista EU:n toimintaohjelmista, keskinäisestä avunannosta, jäsenvaltioiden toteuttaman tullisäännösten yhdenmukaisen täytäntöönpanon seurannasta sekä siitä, onko komissio suunnitellut luotettavia tuontimenettelyjä perinteisten omien varojen menetyksiin johtavien aukkojen välttämiseksi.

Yleiseen kyselylomakkeeseen vastasivat budjettipääosasto, OLAF sekä verotuksen ja tulliliiton pääosasto. Lisäksi jokaiselle edellä mainituista lähetettiin kaksi täydentävää kyselylomaketta ja järjestettiin haastatteluja kyselylomakkeissa käsitellyistä eri aloista vastaavien yksikköjen edustajien kanssa.

Tilintarkastustuomioistuin on seurannut, miten komissio on pannut täytäntöön tämän tarkastuksen kannalta merkityksellisissä erityiskertomuksissa esitetyt suositukset (esimerkiksi erityiskertomus nro 2/2008 sitovasta tariffitiedosta (STT), erityiskertomus nro 1/2010 ”Valvotaanko tuontiin sovellettavia yksinkertaistettuja tullimenettelyjä vaikuttavalla tavalla?” ja erityiskertomus nro 2/2014 ”Hallinnoidaanko etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä asianmukaisesti?”.

Liite II

Jäsenvaltioihin sovellettu tilintarkastustuomioistuimen tarkastustapa

Tarkastukseen kuului kaksi vaihetta, valmisteluvaihe ja kenttätyövaihe.

01

Valmisteluvaiheessa valittiin tarkastukseen viisi jäsenvaltiota: Espanja, Italia, Puola, Romania ja Yhdistynyt kuningaskunta. Jäsenvaltiot valittiin seuraavien riskikriteerien perusteella: i) jäsenvaltion EU:n talousarvioon maksama perinteisiä omia varoja koskeva rahoitusosuus, ii) aliarvottamisen yleisyys jäsenvaltiossa, ja iii) kirjanpidon tarkastukseen perustuvien tullitarkastusten osuus kaikista jälkitarkastuksista.

Tilintarkastustuomioistuin lähetti kyselylomakkeen valituille jäsenvaltioille. Lomakkeessa käsiteltiin kysymystä siitä, varmistavatko jäsenvaltiot, että EU:n tuontimenettelyt suojaavat unionin taloudellisia etuja. Tilintarkastustuomioistuin sai kirjalliset vastaukset kaikilta valituilta jäsenvaltioilta.

Ennen jokaista jäsenvaltioissa käyntiä valittiin

  1. 30 mahdollisesti aliarvotettua tuontitapahtumaa. Tässä valinnassa sovellettiin visuaalista data-analyysia Surveillance 2 -tietokantaan kustakin jäsenvaltiosta vuonna 2015 rekisteröityjen tuontitapahtumien perusjoukkoon Tableau-työkalun avulla. Mahdollisesti liian alhaiseksi määritettyä arvoa verrattiin sitten Yhteisen tutkimuskeskuksen Theseus-tietokannassa julkaisemiin käypiin kilohintoihin ja Surveillance 2 -tietokantaan ilmoitettuun keskimääräiseen yksikköhintaan.
  2. 30 tuontitapahtumaa, joista OLAF oli tehnyt keskinäiseen avunantoon liittyvän ilmoituksen tavaroiden virheellisen luokittelun estämiseksi; tilintarkastustuomioistuin valitsi satunnaisesti kunkin jäsenvaltion vuonna 2015 Surveillance 2 -tietokantaan kirjaamia tuontitapahtumia ACL-ohjelmiston avulla
  3. kaikkien sellaisten tuontitapahtumien muodostaman perusjoukon, joista oli Surveillance 2 -tietokannan mukaan vuonna 2015 tehty keskinäiseen avunantoon liittyvä ilmoitus tavaroiden virheellisen luokittelun estämiseksi
  4. riskiperusteisen otoksen, johon kuului kymmenen jäsenvaltioiden kuuden edellisen vuoden aikana tekemää tarkastusta, jotka koskivat valtuutettuja talouden toimijoita (AEO)
  5. riskiperusteisen otoksen, johon kuului kymmenen tyypillisen lähettipalvelualalla toimivan valtuutetun talouden toimijan vuonna 2016 unionin tullikoodeksin säädösten voimaantulon (1. toukokuuta 2016) jälkeen tekemää väliaikaisen varastoinnin yleisilmoitusta; tarkoituksena oli jäljittää ilmoitukset hetkeen, jolloin tavarat luovutettiin vapaaseen liikkeeseen sekä tarkistaa, oliko tavaroiden tullimenettelyn päättämisen määräaikaa, arvottamista, tullivapautuksia ja kiinteämääräistä verotusta koskevia sääntöjä noudatettu
  6. riskiperusteisen otoksen, johon kuului kymmenen kyseisen valtuutetun talouden toimijan vuonna 2016 unionin tullikoodeksin säädösten voimaantulon 1. toukokuuta 2016 jälkeen vapaaseen liikkeeseen luovuttamaa tavaraa; tarkoituksena oli jäljittää tavarat taaksepäin väliaikaisen varastoinnin yleisilmoitukseen sekä tarkistaa, oliko tavaroiden tullimenettelyn päättämisen määräaikaa, arvottamista, tullivapautuksia ja kiinteämääräistä verotusta koskevia sääntöjä noudatettu.
02

Kenttätyön aikana tilintarkastustuomioistuin teki käyntejä Espanjan, Italian, Puolan, Romanian ja Yhdistyneen kuningaskunnan tullihallintoihin. Tilintarkastustuomioistuin keskusteli kussakin valitussa jäsenvaltiossa kyselylomakkeeseen ennakolta saaduista vastauksista ja haastatteli virkailijoita, jotka vastaavat siinä käsitellyistä aloista ja erityisesti arvon määrittämisestä, alkuperämerkinnöistä, tariffiluokittelusta, riskienhallinnasta, valtuutetuista talouden toimijoista, jälkitarkastuksista ja Tulli 2013/2020 -ohjelmasta.

Tilintarkastustuomioistuin tarkasti kansainvälisten standardien perusteella i) saatiinko jäännösriskit hallintaan jäsenvaltioiden jälkitarkastuksilla luovutustarkastusten jälkeen, ii) kattoivatko jäsenvaltioiden jälkitarkastukset muihin jäsenvaltioihin harjoitetun tuonnin, iii) suorittivatko jäsenvaltioiden tullihallinnot tehtävänsä ikään kuin ne muodostaisivat yhden hallinnon, ja iv) kiinnittivätkö jäsenvaltioiden tullihallinnot asianmukaista huomiota lähettipalvelujen lähetyksiin. Tilintarkastustuomioistuin analysoi ja käsitteli ennalta valittujen otosten tuloksia tarkastuslistan perusteella.

Se kiinnitti erityistä huomiota järjestelmiin ja valvontaan ja muun muassa testasi arvoltaan alhaisten tavaralähetysten luotettavuustarkastuksiin liittyviä tulliluovutusjärjestelmiä testiympäristössä.

Komission vastaus

Tiivistelmä

I

Komissio toteaa, että kertomuksen keskeiset havainnot koskevat puutteita jäsenvaltioiden suorittamissa valvonta- ja täytäntöönpanotehtävissä, jotka toteutetaan täysin kansallisten viranomaisten vastuulla. Komissio kuitenkin tutkii jäsenvaltioiden perinteisten omien varojen keräämistä ja niiden asettamista talousarviokäyttöön. Tällä on korjaava vaikutus.

Jos komissio toteaa, että jäsenvaltioiden valvonta ei ole tehokasta ja aiheuttaa perinteisten omien varojen menetystä, jäsenvaltiot asetetaan vastuuseen menetyksistä ja viivästyneisiin maksuihin sovelletaan hyvin merkittävää korkoa. Tämä tarkoittaa, että jäsenvaltioiden tehottomasta valvonnasta EU:n talouteen aiheutuvat haitalliset vaikutukset kompensoidaan komission tarkastuksilla. Viivästyskorot enemmän kuin kompensoivat viivästykset talousarviokäyttöön asettamisessa, joten komission tarkastuksilla varmistetaan EU:n taloudellisten etujen kattava suojelu.

Komissio on kiitollinen kaikista valvonnan parantamista koskevista ehdotuksista.

VI

Tullin oikeuskehyksen puutteisiin puututaan unionin tullikoodeksissa, joka tuli voimaan 1. toukokuuta 2016. Tullikoodeksista saadaan täysimääräinen hyöty, kun kaikki sen sähköiset täytäntöönpanojärjestelmät ovat käytössä. Unionin tullikoodeksin päätavoitteena on unionin varojen (omien varojen) suojan parantaminen i) tarkastelemalla unionin tullilainsäädännön aukottomuutta petosten osalta (eli tukkimalla porsaanreikiä, torjumalla sääntöjen epäjohdonmukaista tulkintaa ja soveltamista sekä tarjoamalla merkitykselliset tiedot tulliviranomaisille sähköisesti), ii) varmistamalla jäsenvaltioiden tullitarkastusten yhdenmukaisempi ja standardoidumpi soveltaminen yhteisen riskienhallintakehyksen ja sen sähköisen täytäntöönpanojärjestelmän avulla sekä iii) ottamalla käyttöön yhteinen vakuusjärjestelmä. Näillä toimenpiteillä pyritään sekä suojaamaan paremmin EU:n taloudellisia etuja ja unionin kansalaisten turvallisuutta että myös ehkäisemään kilpailunvastaisia käytäntöjä EU:n rajanylityspaikoilla.

VII

Komissio katsoo, että jäsenvaltioilla on riittävät taloudelliset kannustimet tullivalvonnan suorittamiseksi. EU:n tullia koskevaa oikeuskehystä huolellisesti soveltaviin jäsenvaltioihin ei sovelleta taloudellista vastuuta perinteisistä omista varoista, joita ei saada kannettua syistä, joihin ne eivät voi vaikuttaa.

VIII

Unionin tullikoodeksin 46 artiklan 1 kohdan mukaan tulliviranomaiset voivat suorittaa tarpeellisiksi katsomansa tullitarkastukset. Tämän vuoksi käytännöt vaihtelevat niiden välillä jossain määrin. Tullitarkastusten on kuitenkin perustuttava ensisijaisesti riskianalyysiin. Täytäntöönpanosäädöstä EU:n yhteisistä taloudellisen riskin arviointiperusteista ja -normeista valmistellaan parhaillaan. Sillä pyritään edistämään riskin arviointiperusteiden ja -normien yhdenmukaista soveltamista. Parhaillaan laaditaan tarvittavia ohjeita yhteisymmärryksen ja täytäntöönpanon tukemiseksi. Jäsenvaltioissa on tarkoitus toteuttaa vuonna 2018 pilottihanke.

XI a)

Komissio ei hyväksy suositusta.

Euroopan parlamentti on pyytänyt komissiota keräämään luotettavaa tietoa jäsenvaltioissa menetetyistä tullimaksuista. Komissio toimittaa jo vuosittain laskelmat perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissa havaitusta tullitulojen vajeesta. Kyseiset määrät peritään jäsenvaltioilta EU:n talousarvioon.

Komission faktatietoihin perustuvat laskelmat ovat luotettavin menetelmä vajeen määrittämiseksi ja sitä käytetään operatiivisiin tarkoituksiin, erityisesti jäsenvaltioita koskevan vuotuisen tarkastusohjelman valmisteluun.

Komission tiedossa ei ole muuta soveltuvaa menetelmää, mutta se suhtautuu myönteisesti ehdotuksiin mahdollisista toteutettavissa olevista menetelmistä, joilla komission laskelmia voitaisiin täydentää.

Ks. myös komission vastaukset kohtiin 25 ja 26.

b)

Komissio hyväksyy suosituksen. Komissio arvioi parhaillaan vaihtoehtoja kansallisten tullipalveluiden rahoituksen parantamiseksi seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä. Komissio katsoo, että jäsenvaltioiden tullitoiminta ja siihen liittyvät toimintakustannukset ovat seurausta useista tekijöistä, joita ovat muun muassa jäsenvaltioiden tullihallinnon rakenne, kansallisten tulliviranomaisten käytössä olevat resurssit sekä jäsenvaltion maantieteelliseen sijaintiin perustuvat kaupankäynnin muodot ja määrät. Komissio toteuttaa parhaillaan tulliliiton vaikutustenarviointitutkimusta selvittääkseen muun muassa mahdollisuuksia rahoittaa tulli-investointeja EU:n rahoitusvälineistä.

c)

Komissio hyväksyy suosituksen siltä osin, että se on samaa mieltä tilintarkastustuomioistuimen suosituksen tavoitteesta, mutta toteaa tässä vaiheessa, että se ei voi tehdä sitoumuksia seuraavaa monivuotista rahoituskehystä koskevien ehdotustensa osalta.

d)

Komissio hyväksyy suosituksen esittää jäsenvaltioilta pyydetyt toimet keskinäiseen avunantoon liittyvässä tietojenvaihdossa täsmällisemmin ja toteaa, että päätavoitteena on edelleen yhtäläiset tulokset. OLAFin tietopyyntöihin keskinäiseen avunantoon liittyvässä tietojenvaihdossa sovelletaan asetusta (EY) N:o 515/1997, joten ne ovat laillisia ja pakollisia. Jäsenvaltioille ehdotetut toimet ovat suosituksia, jotka eivät välttämättä joka tapauksessa sovellu kaikille jäsenvaltioille.

e)

Komissio hyväksyy suosituksen. Vaikka lähettäjän merkitseminen tullin tuonti-ilmoitukseen on jo pakollista jäsenvaltioissa, jotka eivät ole käyttäneet mahdollisuutta luopua tietovaatimuksesta, komissio aikoo vuonna 2018 tarkastella jäsenvaltioiden kanssa merkitsemisen pakollistamista kaikissa jäsenvaltioissa. Tästä voi seurata merkittäviä kustannuksia niissä jäsenvaltioissa, jotka eivät vielä toimi näin. Täytäntöönpanon varsinainen määräaika riippuu jäsenvaltioiden kanssa käytävistä neuvotteluista.

Johdanto

11

Unionin tullikoodeksin 46 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden tulliviranomaiset voivat suorittaa tarpeellisiksi katsomansa tullitarkastukset. Tämän vuoksi käytännöt vaihtelevat niiden välillä jossain määrin. Tullitarkastusten on kuitenkin perustuttava ensisijaisesti riskianalyysiin. Täytäntöönpanosäädöstä EU:n yhteisistä taloudellisen riskin arviointiperusteista ja -normeista valmistellaan parhaillaan. Sillä pyritään edistämään riskin arviointiperusteiden ja -normien yhdenmukaista soveltamista. Parhaillaan laaditaan tarvittavia ohjeita yhteisymmärryksen ja täytäntöönpanon tukemiseksi. Jäsenvaltioissa on tarkoitus toteuttaa vuonna 2018 pilottihanke.

13

Yhteinen riskinhallintajärjestelmä otettiin käyttöön EU:n tullilainsäädännössä asetuksella (EY) N:o 648/2005, ja siihen on liittynyt useita toimia jäsenvaltioiden tukemiseksi taloudellisten riskien järjestelmällisessä tarkastelussa:

  • tullin yritystarkastusoppaassa tarkastellaan kattavasti tarkastusten ja jälkitarkastusten toteuttamista (nykyisin: luovutuksen jälkeiset tarkastukset)
  • tullitarkastuksia koskevassa operatiivisessa käsikirjassa tarkastellaan tulliselvityksen yhteydessä suoritettavia tullitarkastuksia ja esitetään jäsenvaltioiden parhaita käytäntöjä, jotka koskevat myös tariffiin luokitteluun, tullausarvon määritykseen, alkuperään ja polkumyynnin vastaisiin toimenpiteisiin liittyviä taloudellisia riskejä
  • ensisijaiset valvontatoimet, jotka kohdennetaan tehokkaasti määrättyihin riskeihin sen määrittämiseksi, miten jäsenvaltiot voivat parhaiten vastata riskejä ja tullitarkastuksia koskeviin haasteisiin järjestelmällisellä tavalla.
14

Keskinäisen hallinnollisen avunannon tavoitteena on varmistaa tulojen kerääminen ehkäisemällä, tutkimalla ja torjumalla tullilainsäädännön rikkomisia.

15

EU:n tasolla: Tullialan sähköinen riskienhallintajärjestelmä (CRMS) tukee riskejä koskevien tietojen reaaliaikaista sähköistä vaihtoa jäsenvaltioiden kesken sekä komission ja jäsenvaltioiden välillä ja yhdistää toisiinsa 841 tullitoimipaikkaa, mukaan lukien kaikki kansainväliset satamat ja lentoasemat, suurimmat rajatoimipaikat ja kaikki kansalliset riskianalyysikeskukset. Sillä on noin 4 000 käyttäjää. Komission eri yksiköillä on suora pääsy CRMS-järjestelmään: verotuksen ja tulliliiton pääosastolla, OLAFilla, terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosastolla, kauppapolitiikan pääosastolla, budjettipääosastolla, oikeusasioiden pääosastolla, ympäristöpääosastolla, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosastolla ja sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosastolla.

Tietojenvaihto EU:n tasolla toteutetaan asetuksen (EY) N:o 515/97 perusteella ja kansainvälisellä tasolla kansainvälisten sopimusten perusteella.

19

Oikeusperustoja on todellakin useita. Esimerkiksi keskinäistä hallinnollista avunantoa koskevat 51 määräystä/pöytäkirjaa koskevat 79:ää valtiota/aluetta. Muiden, esimerkiksi Mercosurin kanssa, käydään parhaillaan neuvotteluja, ja joidenkin osalta voimaantuloa odotetaan (tietyt talouskumppanuusmaat).

Hallinnollisen yhteistyön järjestelmät eivät muodosta erillistä oikeusperustaa tietojenvaihdolle.

20

Keskinäistä hallinnollista avunantoa koskevat säännökset ovat osa kahdenvälisiä etuuskohtelujärjestelyjä (vapaakauppasopimuksia), mutta myös yleisen tullietuusjärjestelmän (GSP) kaltaiset yksipuoliset etuuskohtelujärjestelyt edellyttävät, että edunsaajamaat tarjoavat apua petosten ja sääntöjenvastaisuuksien torjunnassa tullietuuskohtelua myönnettäessä.

Vaikuttavilla petostentorjuntatoimenpiteillä – kuten lausekkeella, joka koskee tullietuuden keskeyttämistä avunannon laiminlyönnin perusteella – pyritään varmistamaan tullietuuksista tuonnissa EU:hun hyötyvien kolmansien maiden riittävä keskinäinen hallinnollinen avunanto.

Huomautukset

25

Komissio tekee jo laskelmat perinteisten omien varojen keräämisen vajeesta budjettipääosaston tarkastustoimissa havaittujen tullien kantamisen puutteiden perusteella.

Omia varoja koskevassa lainsäädännössä on vahvat kannustimet jäsenvaltioille tarkastusten toteuttamiseksi, koska viivästyneistä maksuista peritään hyvin merkittävää korkoa.

Jäsenvaltiot ovat sopineet EU:n tullialan ohjelmien rahoituksesta nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen osalta, ja sitä tarkastellaan parhaillaan seuraavaa rahoituskehystä varten.

26

Komissio toimittaa jo vuosittain laskelmat perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissa havaitusta tullitulojen vajeesta. Kyseiset määrät peritään jäsenvaltioilta EU:n talousarvioon. Arvonlisävero on luonteeltaan erilainen tulonlähde, joten arvonlisäverovajeen arviointiin käytettävä lähestymistapa ei sovellu käytettäväksi tullivajeen arviointiin.

Kovaan dataan perustuvat komission laskelmat ovat luotettavin menetelmä vajeen määrittämiseksi.

Komission tiedossa ei ole muuta soveltuvaa menetelmää, mutta se suhtautuu myönteisesti ehdotuksiin mahdollisista toteutettavissa olevista menetelmistä, joilla komission laskelmia voitaisiin täydentää.

27

OLAFin laskemia Yhdistynyttä kuningaskuntaa koskevista mahdollisista menetyksistä seurataan käynnissä olevassa kuulemismenettelyssä kyseisen jäsenvaltion kanssa. Komissio ei voi kommentoida käynnissä olevia menettelyjä. Komissio tarkastelee mahdollista aliarvottamista muissa jäsenvaltioissa.

28

Komissio käyttää järjestelmällisesti vajeen laskentaa sekä kaikkia muita merkityksellisiä riski-indikaattoreita ohjatakseen tehokkaasti resursseja tarkastuksiinsa. Ks. komission vastaukset kohtiin 25 ja 26. Komission tiedossa ei ole muuta soveltuvaa menetelmää, mutta se on valmis tarkastelemaan ehdotuksia mahdollisista toteutettavissa olevista menetelmistä, joilla komission laskelmia voitaisiin täydentää.

30

Komissio toteuttaa tarkastuksia varmistaakseen EU:n tullilainsäädännön johdonmukaisen soveltamisen jäsenvaltioissa sekä varmistaakseen unionin taloudellisten etujen suojaamisen. Jäsenvaltiot, jotka eivät toteuta tullivalvontaa ja aiheuttavat näin perinteisten omien varojen menetyksiä, voivat joutua vastuuseen menetyksistä, mikä on niille kannustin toimia asianmukaisesti tämän vastuun välttämiseksi.

Saatavia maksukyvyttömiltä kaupan alan toimijoilta olisi seurattava huolellisesti ottaen huomioon jäljellä olevat varat ja jäsenvaltion tulliviranomaisten ensisijainen asema selvitystilassa. Yhdistyneen kuningaskunnan tulliviranomaisilla ei ole ensisijaista asemaa selvitystilassa.

Komissio tarkastelee seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen valmistelujen yhteydessä, voidaanko nykyistä omia varoja koskevaa oikeuskehystä tarkistamalla parantaa jäsenvaltioiden kannustimia vaikuttaviin tarkastuksiin.

31

EU:n nykyisessä tullilainsäädännössä jälkitarkastukset eivät ole ensisijaisessa asemassa, ja tullivelkaa koskevien maksuvaatimusten määrän vähenemistä voivat selittää monet tekijät, muun muassa se, että kyseiset jäsenvaltiot toteuttavat muita kuin jälkitarkastuksia.

Komissio huomauttaa, että tilintarkastustuomioistuimen mainitsemissa valtioissa jälkitarkastettujen tuonti-ilmoitusten määrä on lisääntynyt vuonna 2016.

32

Kuten edellä on todettu (ks. vastaus kohtaan 26), komissio tekee jo tullitulojen vajetta koskevan laskelman. Tullitulojen vajeen lisääntyminen/väheneminen voi myös johtua useasta tekijästä. Olisi vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, määrittää syy-seuraussuhteita yksittäisten tekijöiden osalta.

33

Unionin tullikoodeksin järjestelmiä koskevasta työstä 80 prosenttia valmistuu joulukuuhun 2020 mennessä. Tullin sähköisen monivuotisen strategisen suunnitelman valmisteilla olevassa vuoden 2017 tarkistuksessa on kuitenkin todettu tarve siirtää kuuden unionin tullikoodeksin järjestelmän käyttöönottoa myöhemmäksi kuin 31. joulukuuta 2020 inhimillisiin ja taloudellisiin resursseihin liittyvien rajoitusten vuoksi. Lähestymistavasta keskustellaan parhaillaan jäsenvaltioiden kanssa, ja komissio harkitsee asianmukaisia lainsäädäntötoimia.

38

Komission tiedossa ei ole, että yksikään jäsenvaltio olisi katsonut, että sen osuus perinteisistä omista varoista olisi liian suuri. Jäsenvaltiot ovat hyväksyneet nykyisen keräämiskustannuksia koskevan järjestelmän yksimielisesti.

40

Herkules-ohjelmista myönnetyt tekniseen apuun liittyvät avustukset auttavat jäsenvaltioiden kansallisia ja alueellisia hallintoja hankkimaan operaatioissa käytettäviä laitteita EU:n taloudellisten etujen vastaisia rikkomisia, kuten sääntöjenvastaisuuksia, epäiltyjä petoksia ja korruptiota koskevien tutkimusten tueksi. Näihin operaatioihin kuuluu esimerkiksi toiminta sellaisten järjestäytyneiden rikollisryhmien tunnistamiseksi ja havaitsemiseksi, jotka ovat mukana savukkeiden ja tupakan sekä huumeiden, ihmisten tai aseiden salakuljetuksessa. On mahdotonta rajoittaa etukäteen näiden laitteiden käyttöä EU:n taloudellisten etujen suojaamista koskeviin operaatioihin.

41

Komissio tarkastelee parhaillaan mahdollisia aloitteita käytettävissä olevien tietolähteiden hyödyntämisen vahvistamiseksi.

44

Jäsenvaltiot voivat täydentää keskinäiseen avunantoon liittyviä pyyntöjä omalla tiedustelutoiminnallaan. Tietyissä tapauksissa voi olla perusteltua, että toimet eivät ole yhdenmukaisia, kunhan tulokset vastaavat toisiaan.

Komission perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissa tarkastellaan säännöllisesti sitä, miten jäsenvaltiot noudattavat OLAFin keskinäiseen avunantoon liittyviä pyyntöjä. Kun jäsenvaltiot eivät noudata pyyntöjä asianmukaisesti ja tästä seuraa omien varojen menetyksiä, komissio katsoo jäsenvaltioiden olevan taloudellisesti vastuussa menetyksistä.

45

Tullitietojärjestelmä (TTJ) on kaikkien jäsenvaltioiden tulliviranomaisten käytettävissä. Vaikka kaikki jäsenvaltiot käyttävätkin järjestelmää tarkoituksessa, johon se on kehitetty, sen käyttö vaihtelee jäsenvaltioiden kesken.

OLAF kehittää parhaillaan tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa uutta TTJ-versiota sisällyttääkseen siihen asetuksen (EY) N:o 515/97 muuttamisesta aiheutuvat muutokset ja vastatakseen jäsenvaltioiden esittämiin parannuspyyntöihin.

46

CRMS-järjestelmä tukee riskejä koskevien tietojen reaaliaikaista sähköistä vaihtoa sekä jäsenvaltioiden kesken että komission ja jäsenvaltioiden välillä.

Kattava katsaus järjestelmiin, niiden soveltamisalaan, tavoitteisiin ja aikatauluun esitetään monivuotisen strategisen suunnitelman vuoden 2016 versiossa, joka on julkaistu Europa-palvelimella1.

Järjestelmillä on omat tavoitteensa ja erilaiset oikeusperustat. Jäsenvaltiot ovat todenneet moninkertaisen raportoinnin pääasialliseksi ongelmaksi. Järjestelmien väliset synergiat ja yhteydet dokumentoidaan toimintaprosessimalleissa, jotka myös ovat saatavilla Europa-palvelimella2.

47

Ongelmaa tarkastelemaan perustettu hankeryhmä on esitellyt raporttinsa, jossa tuodaan esiin moninkertaisen raportoinnin monimutkaisuus ja todetaan, että ongelmaa ei voida ratkaista ’yksinkertaisella’ tietoteknisellä ratkaisulla siirtämällä tietoa kahden järjestelmän välillä. Ryhmän esittämiä suosituksia tarkastellaan parhaillaan.

50

Jäsenvaltiot käyttävät riskinhallintaa ja ovat luoneet riskiprofiileja poimiakseen esiin lähetyksiä, jotka voivat olla väärin luokiteltuja tai joiden alkuperä voi olla väärin ilmoitettu.

Komissio ehdottaa lähiaikoina täytäntöönpanosäädöstä taloudellisia riskejä koskevista yhteisistä riskinarviointiperusteista (ks. myös vastaus kohtaan 11 edellä).

Komissio tutkii säännöllisesti jäsenvaltioiden menettelyjä välttääkseen ja torjuakseen tällaisia petollisia menettelyjä perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissa.

51

Tuontitavaroiden vääriin alkuperämerkintöihin perustuvien petosten osalta komissio on tutkinut kustannustehokkaita tukivälineitä. Valittua ratkaisua, joka perustuu konttien liikkeistä saatuihin tietoihin (CSM-tiedot), on käytetty prototyyppinä ja sitä on testattu ConTraffic-seurantajärjestelmässä. Teknologia mahdollistaa maahantuojien ilmoittaman alkuperämaan automaattisen ristiintarkastuksen kontin reitin osalta ja poikkeavuuksien merkitsemisen.

Laatikko 1

On huomattava, että 1. syyskuuta 2016 alkaen AFIS-järjestelmässä on ollut käytettävissä uusi sovellus konttien jäljittämiseksi. AFIS-CSM-sovellus käsittää EU:n alueelle saapuvien ja sieltä lähtevien konttien liikkeet, jotka meriliikenteen harjoittajat raportoivat suoraan keskusrekisteriin.

52

Vuosina 2008–2015 analysoitujen tuonti-ilmoitusten ja mainittujen jäsenvaltioille lähetettyjen 1 187 petosviestin osalta komissio haluaa selventää, että analyysi toteutettiin pilottikokeiluhankkeessa, joka toteutettiin yhteistyössä 12 vapaaehtoisen jäsenvaltion kanssa. Petosviestit koskivat mahdollisia tullipetoksia. Tiedot toimitettiin jäsenvaltioille, jotta ne voivat paremmin kohdentaa jälkitarkastuksiaan.

Yhteinen vastaus kohtiin 54 ja 55:

Oikeudellinen velvoite vaihtaa riskejä koskevia tietoja mainitaan unionin tullikoodeksi 46 artiklan 5 kohdassa, jossa säädetään, minkä tyyppisiä tietoja on vaihdettava. Lisäksi komissio on laatinut kaikilla EU:n virallisilla kielillä saatavilla olevat ohjeet tukeakseen jäsenvaltioiden päätöksiä riskitietolomakkeelle merkittävistä merkityksellisistä tiedoista sekä erityisesti uusista riski- ja kohdentamistiedoista. Komissio ei ole saanut viime vuosina valituksia. Se toteaa riskitietolomakkeiden laadun parantuneen merkittävästi viimeisten viiden vuoden aikana ja katsoo, että CRMS-järjestelmän kansallisten yhteyspisteiden järjestelmä, tarjottu kattava koulutus ja ohjeet auttavat varmistamaan tarvittavan laadun. Ks. myös komission vastaus kohtaan 46.

58

Intiaan ja Indonesiaan lähetettiin vuonna 2016 kyselylomakkeet etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyjen toiminnan seuraamiseksi tehdyn toimintasuunnitelman (COM(2014) 105 final) puitteissa, ja vuonna 2017 maihin tehtiin tarkastuskäynnit. Vietnamiin lähetettiin kyselylomake vuonna 2016, ja sen johdosta kaikki havaitut ongelmat saatiin selvitettyä. Nepalissa ja Intiassa käynnistettiin 1. tammikuuta 2017 rekisteröityjen viejien järjestelmä (REX-järjestelmä). Komissio on tarjonnut näille maille koulutusta (Intiassa järjestettiin koulutustilaisuus vielä syyskuussa 2017). Uusista asianmukaisista seurantatoimista voidaan päättää, kun REX-järjestelmä on otettu täysimääräisesti käyttöön näissä maissa. Bangladeshia on katsottava seurattavan säännöllisesti komission kirjeenvaihdon ja tiiviin yhteydenpidon avulla. Tekstiilien alkuperätodistusten todentamista koskevien pyyntöjen suuren määrän vähentämiseksi EU:n kansallisten tulliviranomaisten pääsy Bangladeshin tietokantaan (GSP tracker) on mahdollinen ja sitä aiotaan edistää. Afganistanin osalta komissio ei ole tietoinen jäsenvaltioiden tilintarkastustuomioistuimelle raportoimista ongelmista. Kyseiseltä jäsenvaltiolta pyydetään selvennystä asiaan ja asianmukaisista toimista päätetään. Joka tapauksessa maassa sovelletaan REX-järjestelmää vuodesta 2018 alkaen. Maan viranomaisille on ehdotettu koulutusta, ja sitä on järjestetty syyskuussa 2017.

59

Kiinan yhteistyötä keskinäistä hallinnollista avunantoa koskevissa pyynnöissä olisi vahvistettava edelleen. Liian monet jäsenvaltioiden pyynnöt jäävät vastauksetta tai vastaukset viivästyvät tai ovat puutteellisia tai Kiinan tullihallinnon toimittamiin asiakirjoihin on leimattu vastuuvapauslauseke (ks. jäljempänä). OLAF seuraa tiedonkulkua EU:n ja Kiinan välillä keskinäistä hallinnollista avunantoa koskevien pyyntöjen yhteydessä.

Seuraavat toimet on jo toteutettu: EU:n pyynnöt on priorisoitu paremmin, Pekingiin on sijoitettu jälleen yhteyshenkilö ja Kiinalle on tarjottu suojattua AFIS-sähköpostiyhteyttä tiedonvaihdon sujuvoittamiseksi. Näistä aloitteista huolimatta yhteistyö Kiinan kanssa on edelleen riittämätöntä.

60

OLAF katsoo, että vastuuvapauslauseke on vastoin EU:n ja Kiinan välisen sopimuksen 17.3 artiklaa, joka koskee yhteistyötä ja keskinäistä hallinnollista avunantoa tulliasioissa:

[…] sopimuspuolet voivat käyttää tämän sopimuksen määräysten mukaisesti saatuja tietoja ja tutkittuja asiakirjoja näyttönä todistusasiakirjoissa, kertomuksissa ja lausunnoissa sekä hallinnollisissa menettelyissä.

Kiinan viranomaiset kuitenkin tulkitsevat määräykset toisin.

OLAF on toistuvasti (petostenvastaisten työryhmien kahdessa viimeisimmässä kokouksessa, tulliyhteistyösekakomitean viime kokouksessa) ottanut asian esiin Kiinan/tullihallinnon toimivaltaisella kahdenvälisellä tasolla.

64

Tulli 2013 -ohjelman lopullinen arviointi oli myönteinen sen osalta, missä määrin ohjelmilla oli edistetty politiikkatason tavoitteita ja autettu tulliviranomaisia toimimaan yhtenä hallintona. Lisäksi arvioinnissa todettiin, että yhtenä hallintona toimiminen on vaiheittain saavutettava tulos, jota ei voi saavuttaa välittömästi, mutta ohjelma auttaa tullihallintoja näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Tulli 2020 -ohjelman käynnistyessä komissio on tulliliiton suorituskykyhankkeessa kehittänyt menetelmän tulliunionin toiminnan tuloksellisuuden mittaamiseksi. Tulliliiton suorituskykyhankkeen päätavoitteena on osoittaa, kuinka hyvin tullitoiminta ja -operaatiot tukevat tulliliiton strategisten tavoitteiden saavuttamista3. Tulliliiton suorituskykyhankkeessa on vahvistettu keskeiset suorituskykyindikaattorit ja tiedonkeruuindikaattorit kullekin strategiselle tavoitteelle (suojelu, tullitarkastukset, kaupan helpottaminen/kilpailukyky, yhteistyö sekä perusparametrit). Ne kuvataan yksityiskohtaisesti tulliliiton suorituskykyhankkeen ohjeissa4.

Tulliliiton suorituskykyhanketta kehitetään yhteisenä toimena Tulli 2020 -ohjelmassa. Vaikka suorituskykyhankkeen tavoite on laaja ja liittyy tulliunionin strategisiin tavoitteisiin, kuten edellä todettiin, joitakin hankkeen indikaattoreita voidaan käyttää myös ohjelman yleisiä ja erityisiä tavoitteita koskevan edistymisen mittaamiseen. On kuitenkin todettava, että useat suorituskykyhankkeen indikaattorit koskevat vain EU:ta, joten niiden käyttö on rajoitettua.

65

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 2015/2447 55 ja 56 artiklan (ja aiemmin yhteisön tullikoodeksin 308 d artiklan) mukaan jäsenvaltioiden hallinnot lähettävät vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevista tulli-ilmoituksista saadut tiedot Surveillance 2 -järjestelmään. Komissio seuraa siirtoa tiiviisti, eikä siinä ole havaittu merkittäviä heikkouksia.

69

Tulli 2020 -ohjelman tuloksellisuuden mittausjärjestelmän mukaan ohjelman vaikutustason indikaattorit kerätään väliarvioinnin ja loppuarvioinnin yhteydessä. Ohjelman väliarvioinnin tulokset, myös vaikutusindikaattorit, julkaistaan kesäkuussa 2018. Herkules III -ohjelman väliarvioinnissa tarkastellaan kattavasti tilintarkastustuomioistuimen esiin tuomia kysymyksiä, erityisesti Herkules-ohjelman erityisen tavoitteen saavuttamista asetuksen (EU) N:o 250/2014 4 artiklassa lueteltujen tärkeimpien tulosindikaattorien avulla. Komissio toimittaa väliarviointikertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle vuoden 2017 loppuun mennessä. Tuotoksia ja lyhyen aikavälin tuloksia koskevia tietoja on jo saatavilla ja niistä raportoidaan Herkules III -ohjelman täytäntöönpanoa koskevissa vuotuisissa yhteenvedoissa.

74

TARIC-tarkkailuoperaation yhteydessä painotettiin voimakkaasti ongelmaa, joka syntyy siitä, että TARIC-tietoja ei käytetä asianmukaisesti, ja sen seurauksena Yhdistyneelle kuningaskunnalle esitettiin tarkkailutoimien raportissa useita suosituksia.

Yhdistynyt kuningaskunta on pannut merkille suositukset ja ilmoittanut komissiolle uuden järjestelmän kehittämisestä.

75

Yhdistynyt kuningaskunta on toimittanut Surveillance 2 -tietokantaan alle 1 000 euron arvoisten tuonti-ilmoitusten tietoja vuodesta 2013 lähtien.

76

Komissio on analysoinut tilintarkastustuomioistuimen tässä esiin nostamia seikkoja tarkastuskäynneillä vuodesta 2010 vuoteen 2014 ja tutkii parhaillaan asiaa Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan mahdollisesti käynnistettävän rikkomusmenettelyn kannalta.

c)

Mainittujen luotettavuustarkastusten puuttuminen liittyy Taric-järjestelmän vaillinaiseen soveltamiseen. Yhdistynyt kuningaskunta ei toteuta täysimääräisesti luotettavuustarkastuksia (ks. myös vastaus kohtaan 74).

77

Tapaukset, joissa Taricia päivitetään jälkikäteen, liittyvät Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuun lainsäädäntöön, jota sovelletaan taannehtivasti. Nämä erityistapaukset ilmoitetaan suoraan jäsenvaltioiden hallinnoille, jotta ne toteuttavat tarvittavat taloudelliset toimet (palautukset, perintä).

81

Nykyisessä unionin tullikoodeksissa, jota on sovellettu 1. toukokuuta 2016 alkaen, esitetään yleinen velvoite käyttää tietojen vaihtoon ja tallentamiseen, myös yksinkertaistetuissa menettelyissä, sähköisiä välineitä. Kaikkia järjestelmiä kehitetään ja ne otetaan käyttöön unionin tullikoodeksin työohjelman mukaisesti.

Lisenssien ja vastaavien asiakirjojen osalta komissio on kesäkuusta 2017 alkaen laatinut lainsäädäntöehdotusta EU:n tullin keskitetyn palvelupisteen ohjelmasta, joka käsittää todistusten toimittamiseen tarkoitetun käyttöliittymän.

Käyttöliittymä yhdistää kansalliset tulliselvitysjärjestelmät komission keskitettyihin tietokantoihin, jotka tukevat prosessien sähköistä toteutusta. Siihen sisältyy toiminto, jonka avulla on mahdollista tarkastaa automaattisesti, ovatko tullille tavaroita esitettäessä toimitettavat todistukset saatavilla. Vuoden 2018 loppuun mennessä käyttöön tulevassa käyttöliittymän tulevassa versiossa tätä toimintoa laajennetaan erityisesti tuettujen todistusten määrän lisäämiseksi sekä määrän hallinnan ja poistojen mahdollistamiseksi EU:n tasolla.

Käyttöliittymä on ollut kaikkien jäsenvaltioiden saatavilla vapaaehtoisesti vuodesta 2014 alkaen (tällä hetkellä sitä käyttää seitsemän jäsenvaltiota), ja komissio uskoo määrän kasvavan tulevaisuudessa sen toimintojen lisääntyessä. Useat jäsenvaltiot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa ja aikomuksensa liittyä hankkeeseen lähivuosina.

84

Komissio on päivittänyt EBTI-tietokantaa ja Surveillance-järjestelmiä auttaakseen jäsenvaltioita sitovien tariffitietojen käytön valvonnassa. Koska kansallisia järjestelmiä ei ole vielä päivitetty – unionin tullikoodeksin mukaan jäsenvaltioilla on vuoteen 2020 saakka aikaa toteuttaa tämä velvoite – valvonta ei vielä ole mahdollista Surveillance-järjestelmää käyttäen.

Se voidaan toteuttaa ainoastaan tarkastamalla tuonti-ilmoitukset manuaalisesti.

Komissio seuraa uuden unionin tullikoodeksin säännösten täytäntöönpanoa heti kun saatavilla on riittävästi tietoa.

Tällaisen väärin luokittelun osalta ks. myös vastaus kohtaan 50.

86

Erityiskertomuksen nro 23/2000 aikaan EU:ssa ei ollut olemassa oikeusperustaa ennakkopäätösjärjestelmälle tullausarvon osalta.

88

Komissio on käynnistänyt jäsenvaltioiden tullihallintojen ja elinkeinoelämän kanssa yhteisen arvioinnin, jossa selvitetään, olisiko EU:ssa otettava käyttöön sitovan arvonmääritystä koskevan tiedon (Binding Valuation Information) käsite, olisiko se toteutettavissa ja mitkä olisivat sen vaikutukset esimerkiksi kustannusten ja hyötyjen kannalta. Komissio odottaa, että työ valmistuu ja se voi päättää mahdollisista lisätoimista alkuvuodesta 2018.

89

Se, että jäsenvaltiot eivät noudata yhdenmukaista lähestymistapaa, ei välttämättä johda siihen, että tulleja jää kantamatta, mutta tämä on mahdollista. Erilaisilla lähestymistavoilla voi olla samanlaisia vaikutuksia.

Ks. vastaus kohtaan 11.

92

Riskin kynnysarvoa voidaan käyttää riski-indikaattorina vain tarkastuksen kohdentamiseksi tiettyyn lähetykseen. Se ei kuitenkaan ole todiste maksetusta hinnasta (ks. myös vastaus kohtaan 11).

95

Komissio on jo toteuttanut aliarvottamista koskevia tarkastuksia, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa marraskuussa 2016 ja toukokuussa 2017 tehdyt tarkastukset ja Slovakiassa vuonna 2016 tehdyn tarkastuksen, ja se toteuttaa parhaillaan jatkotoimia niitä koskevien raporttien perusteella. Komissio on myös pyytänyt kaikilta vuonna 2017 tarkastetuilta jäsenvaltioilta tietoja niiden menettelyistä aliarvottamisriskien torjumiseksi ja aikoo pitää asiaa esillä jatkossakin.

96

Komissio tutkii parhaillaan tarkemmin Kiinasta tuotujen tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamisongelmaa.

97

Komission Yhdistyneessä kuningaskunnassa marraskuussa 2016 ja toukokuussa 2017 toteuttamat perinteisiin omiin varoihin kohdistuvat tarkastukset kohdistuvat myös aliarvottamiseen. Näin tulee olemaan myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa marraskuussa 2017 toteutettavassa perinteisiin omiin varoihin kohdistuvassa tarkastuksessa. Komissio toteuttaa myös aktiivisesti jatkotoimia aliarvottamista Yhdistyneessä kuningaskunnassa koskevan OLAFin raportin perusteella. Komissio aikoo seurata hyvin tiiviisti aliarvottamista Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja toteuttaa kaikki asianmukaiset toimenpiteet unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi, tarvittaessa myös perussopimuksissa tarkoitetuin oikeudellisin toimin. Ks. myös vastaus kohtaan 96.

100

Tullimenettely 42 on laillisesti toimiville yrityksille merkittävä helpotus. Komissio on kuitenkin useiden vuosien ajan tilintarkastustuomioistuimen tavoin viestittänyt jäsenvaltioille, että petoksentekijät voivat käyttää menettelyä väärin, ja tulli- ja verohallinnoille on laadittu valvontaa ja tietojen vaihtoa koskevia suosituksia. Jäsenvaltioilla on oikeudelliset ja operatiiviset välineet tarkistaa tapahtumat tulli- ja alv-riskien kannalta. Tällainen valvonta edellyttää kuitenkin hyvää yhteistyötä tulli- ja verohallintojen välillä kansallisella tasolla.

104

Ks. komission vastaukset erityiskertomuksen nro 23/2016 kohtiin 82 ja 93–99.

106

Komissio on yleisesti ottaen tyytyväinen yhteistyön tasoon useimpien jäsenvaltioiden kanssa yksittäisistä ongelmista huolimatta.

Komissio on kiinnittänyt erityistä huomiota jäsenvaltioiden tullimenettelyjen tarkastamiseen väärien alkuperämerkintöjen ja/tai tuotteiden väärin kuvaamisen lopettamiseksi ja torjumiseksi. Se on keskittynyt erityisesti keskinäiseen avunantoon liittyviin ilmoituksiin, jotka tilintarkastustuomioistuin mainitsee. Näin se aikoo toimia jatkossakin.

107

Tällä hetkellä jäsenvaltiot voivat luopua vaatimuksesta merkitä lähettäjä tullin tuonti-ilmoitukseen. Merkintä on pakollinen jäsenvaltioissa, jotka eivät sovella tätä vaihtoehtoa. Komissio tarkastelee asiaa jäsenvaltioiden kanssa vuonna 2018, ja tuloksista riippuen se voi harkita oikeudellisten toimien toteuttamista tarkoituksena tehdä lähettäjän merkitseminen tuonti-ilmoitukseen pakolliseksi kaikissa jäsenvaltioissa. On muistettava, että näiden tietojen kerääminen merkitsee merkittäviä kustannuksia niille jäsenvaltioille, jotka eivät sitä vielä tee. Täytäntöönpanon varsinainen määräaika riippuu jäsenvaltioiden kanssa käytävistä neuvotteluista.

112

On otettava huomioon, että periaate viittaa yhtä lailla riskinhallintaan turvallisuuteen ja vaarattomuuteen liittyvistä syistä eikä se osoita taloudellisista syistä ennen tavaroiden saapumista EU:n alueelle toteutettavan riskianalyysin hyödyllisyyttä.

113

Komissio aikoo edelleen laatia vuosittain tulliliiton suorituskykyä koskevan kertomuksen. Kertomus kattaa myös tullitarkastukset.

Unionin tullikoodeksissa on säilytetty mahdollisuus käyttää yksinkertaistuksia. Asiaa tarkasteleva hankeryhmä on laatinut ohjeet yksinkertaistettujen menettelyjen soveltamisesta.

114

Verotustarkoituksissa toteutettavaa riskianalyysiä ei toteuteta niiden tietojen perusteella, jotka ovat saapumisen yleisilmoituksen antavien liikenteenharjoittajien saatavilla saapumista edeltävässä vaiheessa, vaan tulli-ilmoituksen tietojen perusteella. Saatavilla olevia saapumisen yleisilmoituksen tietoja voidaan kuitenkin käyttää lähetyksen merkitsemiseen sen saapuessa EU:hun. Ks. myös vastaus kohtaan 115.

115

Saapumisen yleisilmoituksen ensisijaisena tarkoituksena on tehdä riskianalyysi vaarattomuus- ja turvallisuustarkoituksia varten (unionin tullikoodeksin 128 artikla). Riskianalyysi verotustarkoituksia varten on mahdollista vain kun saapumisen yleisilmoituksen kanssa annetaan tulli-ilmoitus unionin tullikoodeksin 130 artiklan mukaisesti. Tätä vaihtoehtoa hyödyntävät kaupan alan toimijat hyötyvät tavallisesti nopeutetusta tulliselvityksestä tavaroiden saapuessa. Ei ole tarpeen ottaa käyttöön velvoitetta sisällyttää saapumisen yleisilmoitukseen kaikissa tapauksissa tietoja lähettäjästä ja vastaanottajasta, koska saapumisen yleisilmoitusta ei käytetä verotustarkoituksiin (ks. vastaus kohtaan 114).

118

Komissio katsoo, että riskianalyysiin perustuvia asiakirjojen tarkastuksia ja fyysisiä tarkastuksia on sovellettava myös tavaroihin, jotka ilmoitetaan yksinkertaistetussa menettelyssä.

Komissio tutkii mahdolliset jatkuvat käytännöt, jotka vaikuttavat EU:n tullilainsäädännön kanssa yhteensopimattomilta, mahdollisen rikkomismenettelyn osalta.

Ks. vastaus kohtaan 106.

119

Lupa käyttää tuonnissa yksinkertaistettuja tullimenettelyjä riippuu tullin aiemmista tarkastuksista. Menettelyjä myönnetään kaupan alan toimijoille, jotka toimittavat yksityiskohtaista tietoa liiketoimintatavoistaan.

122

Komissio tutkii parhaillaan, voidaanko tavaroiden esittämistä koskevaa tiedonantoa ilmoittajan kirjanpitoon tehtäväa merkintää koskevan menettelyn puitteissa parantaa. Mahdollisuus valtuutettujen talouden toimijoiden (AEO) vapauttamiseen tästä velvoitteesta tietyin edellytyksin olisi kuitenkin säilytettävä, ottaen huomioon, että kyseiset talouden toimijat joutuvat noudattamaan vielä tiukempia perusteita.

Lisäksi unionin tullikoodeksin täytäntöönpanoasetuksen 233 artiklassa torjutaan ilmoittajan kirjanpitoon tehtävää merkintää koskevan menettelyn mahdollista väärinkäyttöä säätämällä hakijoiden vankasta ennakkotarkastuksesta, valtuutuksen tiiviistä seurannasta sekä toimien säännöllisestä valvonnasta räätälöidyn valvontasuunnitelman perusteella.

123

AEO-valtuutukseen sovelletaan jatkuvaa seurantaa. Jos AEO-edellytykset eivät täyty, jäsenvaltioiden tulliviranomaisten on joko keskeytettävä AEO-valtuutus tai kumottava se. Jos komissiolla on yksityiskohtaista tietoa siitä, että jäsenvaltio ei pane täytäntöön EU:n lainsäädäntöä, se voi ryhtyä asianmukaisiin oikeustoimiin kyseistä jäsenvaltiota vastaan.

Komissio tutkii parhaillaan tiettyjen liiketoimintamallien, kuten pikakuljetusyritysten, riskien vaikutusta AEO-hakemuksen ja seurantamenettelyn aikana.

124

Komissio kannustaa jäsenvaltioita käyttämään tullin yritystarkastusopasta pitäen kuitenkin mielessä, että suuntaviivat eivät ole oikeudellisesti sitovia.

125

Useat jäsenvaltiot eivät ole raportoineet jälkitarkastuksista tai niiden raportointi edellyttää selvennyksiä. Komissio toimittaa säännöllisesti menettelyjä koskevia selvennyksiä kaikille jäsenvaltioille, painottaa täsmällistä ja luotettavaa raportointia ja kehottaa jäsenvaltioita toimittamaan puuttuvat tiedot ja/tai selventämään toimitettuja tietoja tarvittaessa. Tavallisesti komission analyysi jaetaan jäsenvaltioiden kesken ja siitä keskustellaan (perinteisten) omien varojen neuvoa-antavan komitean kokouksissa.

Komissio arvioi jatkossakin jäsenvaltioiden raportteja ja painottaa niille tarvetta toteuttaa asianmukaisia tarkastuksia, myös jälkitarkastuksia. Lisäksi komissio suosittelee aina perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissaan jäsenvaltioille komission tullin yritystarkastusoppaan noudattamista, vaikka opas tai jälkitarkastukset eivät olekaan pakollisia.

127

Tätä asiaa seurataan jo useissa jäsenvaltioissa, joissa komissio kehottaa tekemään lisätyötä keskinäisen avunantoyhteistyön laajentamiseksi niiden jäsenvaltioiden välillä, joita asia koskee.

128

Surveillance 2 -tietokanta kattaa kaikki vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevat tulli-ilmoitukset vuodesta 2011 alkaen. Surveillance 3 -hankkeeseen, joka on määrä panna täytäntöön lokakuussa 2018, sisältyy merkittävä laajennus kerättäviin tietoihin.

131

Komissio katsoo, että jälkitarkastukset ovat aliarvottamisen ehkäisemisessä ja torjumisessa paljon tehottomampi väline kuin luovuttamista edeltävät tarkastukset. Komissio on järjestelmällisesti kannustanut jäsenvaltioita tarkastelemaan aliarvottamista luovuttamista edeltävissä tarkastuksissa.

132

Se, että saatavat tulot ovat pienemmät kuin hallinto- ja toimintakustannukset, on tähän saakka ollut perustelu arvoltaan vähäisiä tavaralähetyksiä koskeville tullivapautuksille.

Komissio on kuitenkin valmis tutkimaan muita tekijöitä ja arvioimaan voimassa olevan lainsäädännön vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Asiaa tarkastelee erityinen hankeryhmä.

134

On olemassa myös joitakin muita vapautuksia tullista kuin tilintarkastustuomioistuimen kertomuksessa mainitut.

Hankeryhmä tarkastelee parhaillaan näitä vapautuksia ja niiden soveltamisen vaikutuksia.

135

Mitä tulee siihen, että on hyväksytty hakemuksia arvoltaan vähäisten tavaroiden vapauttamiseksi tullista, vaikka tavaroiden arvo ylittää 150 euroa, komissio katsoo, että jäsenvaltioiden olisi mukautettava kansallista tuontijärjestelmäänsä siten, että tällaiset hakemukset hylättäisiin.

Lahjoiksi väärin ilmoitettuun kaupalliseen tuontiin voidaan soveltaa tullitarkastuksia, koska tulliviranomaiset voivat päättää tarkastaa, täyttyvätkö tuontitullista vapautusta koskevat edellytykset.

136

Ks. vastaus kohtaan 123.

137

Aliarvottaminen on yksi merkittävimmistä ongelmista. Erityinen hankeryhmä tarkastelee erilaisia mahdollisuuksia optimoida tullimuodollisuudet, jotta niissä otettaisiin huomioon kaikki huolenaiheet.

138

Komissio on tietoinen tavaroiden aliarvottamisen ongelmasta. Ongelma on erityisen akuutti sähköisen kaupankäynnin yhteydessä. Erityinen hankeryhmä tarjoaa mahdollisuuden tarkastella, miten näitä kysymyksiä käsitellään jäsenvaltioissa ja miten ongelma olisi ratkaistava.

139

Erityinen hankeryhmä käsittelee tuontitullien riittämätöntä kantamista tullinalaisista postilähetyksistä.

140

Erityinen arvoltaan vähäisiä tavaralähetyksiä tarkasteleva hankeryhmä tutkii tilintarkastustuomioistuimen mainitsemia tullitulojen menetyksiä.

Komissio toteaa myös, että lahjoiksi väärin ilmoitettuihin kaupallisiin toimituksiin voidaan soveltaa tullitarkastuksia, koska tulliviranomaiset voivat päättää tarkastaa, täyttyvätkö tuontitullista vapautusta koskevat edellytykset.

141

AEO-valtuutus tarjoaa mahdollisuuden tasapainottaa kaupankäynnin helpottaminen ja tullitarkastukset.

Ks. myös vastaus kohtaan 123.

Päätelmät ja suositukset

142

Oikeuskehykseen liittyviin ongelmiin puututaan 1. toukokuuta 2016 voimaan tulleen unionin tullikoodeksipaketin (koodeksi sekä sitä koskevat delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset) avulla. Tullikoodeksista saadaan täysimääräinen hyöty, kun kaikki sen sähköiset täytäntöönpanojärjestelmät ovat käytössä. Unionin tullikoodeksin päätavoitteena on unionin varojen (omien varojen) suojan parantaminen i) tarkastelemalla unionin tullilainsäädännön aukottomuutta petosten osalta (eli tukkimalla porsaanreikiä, torjumalla sääntöjen epäjohdonmukaista tulkintaa ja soveltamista sekä tarjoamalla merkitykselliset tiedot tulliviranomaisille sähköisesti), ii) varmistamalla jäsenvaltioiden tullitarkastusten yhdenmukaisempi ja standardoidumpi soveltaminen yhteisen riskienhallintakehyksen ja sen sähköisen täytäntöönpanojärjestelmän avulla sekä iii) ottamalla käyttöön yhteinen vakuusjärjestelmä. Näillä toimenpiteillä pyritään sekä suojaamaan paremmin EU:n taloudellisia etuja ja unionin kansalaisten turvallisuutta että myös ehkäisemään kilpailunvastaista käytäntöjä EU:n rajanylityspaikoilla. Lisäksi lainsäädäntöpakettia päivitetään säännöllisesti ilmenevien virheiden ja epäjohdonmukaisuuksien poistamiseksi, erityisesti jos niistä seuraa sääntöjen epäyhdenmukainen soveltaminen.

143

Ks. vastaukset kohtiin 25 ja 26.

Suositus 1

Komissio ei hyväksy suositusta.

Euroopan parlamentti on pyytänyt komissiota keräämään luotettavaa tietoa jäsenvaltioissa menetetyistä tullimaksuista. Komissio toimittaa jo vuosittain laskelmat perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissa havaitusta tullitulojen vajeesta. Kyseiset määrät peritään jäsenvaltioilta EU:n talousarvioon.

Komission faktatietoihin perustuvat laskelmat ovat luotettavin menetelmä vajeen määrittämiseksi ja sitä käytetään operatiivisiin tarkoituksiin, erityisesti jäsenvaltioita koskevan vuotuisen tarkastusohjelman valmisteluun.

Komission tiedossa ei ole muuta soveltuvaa menetelmää, mutta se suhtautuu myönteisesti ehdotuksiin mahdollisista toteutettavissa olevista menetelmistä, joilla komission laskelmia voitaisiin täydentää.

Ks. myös komission vastaukset kohtiin 25 ja 26.

144

Komissio katsoo, että jäsenvaltioihin, jotka eivät toteuta tarkastuksia, kohdistuu merkittävä riski joutua taloudelliseen vastuuseen EU:n talousarvion menetyksistä, myös viivästyskorkojen osalta. Komissio katsoo, että mahdollisuus asettaa jäsenvaltiot taloudelliseen vastuuseen hallinnollisista virheistä tai saatavien perimättä jättämisestä on niille vahva kannustin toteuttaa tarkastuksia ja noudattaa huolellisuutta taloudellisen vastuun välttämiseksi. Se, että jäsenvaltiot eivät peri saatavia ja aseta niitä EU:n talousarviokäyttöön, on vastoin omia varoja koskevia asetuksia ja unionin tuomioistuimen asiaa koskevaa oikeuskäytäntöä.

Komissio tarkastelee seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen valmistelujen yhteydessä, voidaanko nykyistä omia varoja koskevaa oikeuskehystä tarkistamalla parantaa jäsenvaltioiden kannustimia vaikuttaviin tarkastuksiin.

145

Komission tiedossa ei ole, että yksikään jäsenvaltio olisi katsonut, että sen osuus perinteisistä omista varoista olisi liian suuri. Jäsenvaltiot ovat hyväksyneet nykyisen kantokuluja koskevan järjestelmän yksimielisesti.

Suositus 2

Komissio hyväksyy suosituksen. Komissio arvioi parhaillaan vaihtoehtoja kansallisten tullipalveluiden rahoituksen parantamiseksi seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä. Komissio katsoo, että jäsenvaltioiden tullitoiminta ja siihen liittyvät toimintakustannukset ovat seurausta useista tekijöistä, joita ovat muun muassa jäsenvaltioiden tullihallinnon rakenne, kansallisten tulliviranomaisten käytössä olevat resurssit sekä jäsenvaltion maantieteelliseen sijaintiin perustuvat kaupankäynnin muodot ja määrät. Komissio toteuttaa parhaillaan tulliliiton vaikutustenarviointitutkimusta selvittääkseen muun muassa mahdollisuuksia rahoittaa tulli-investointeja EU:n rahoitusvälineistä.

Suositus 3

Komissio hyväksyy suosituksen siltä osin, että se on samaa mieltä tilintarkastustuomioistuimen suosituksen tavoitteesta, mutta toteaa tässä vaiheessa, että se ei voi tehdä sitoumuksia seuraavaa monivuotista rahoituskehystä koskevien ehdotustensa osalta.

146

Komissio on parantanut työtapojaan uusien/päivitettyjen tullisovellusten kehittämisessä siten, että jäsenvaltiot otetaan mukaan kehittämiseen varhaisesta vaiheesta alkaen. Tullitietojen moninkertaisen raportoinnin ongelmasta, johon viitattiin jo kohdissa 47 ja 54, on keskusteltu kattavasti jäsenvaltioiden kanssa. Tavoitteena on tehdä tullitietojen vaihtamisesta EU:n tasolla kustannustehokkaampaa. Komissio kiinnittää nykyisissä tietotekniikkahankkeissa erityistä huomiota yhteenliitettävyyteen AFIS-järjestelmän ja ulkoisten tietotekniikkajärjestelmien kanssa minimoidakseen jäsenvaltioiden panokset ja optimoidakseen tietojen laadun, käytön ja järjestelmien käyttötarkoituksen.

Lisäksi tehdään kovasti työtä, jotta tallennettujen tietojen analyysi- ja tilastokäyttöä varten voitaisiin tarjota tehokkaat välineet.

Suositus 4 a)

Komissio hyväksyy suosituksen. Vaikka lähettäjän merkitseminen tullin tuonti-ilmoitukseen on jo pakollista jäsenvaltioissa, jotka eivät ole käyttäneet mahdollisuutta luopua tietovaatimuksesta, komissio tarkastelee asiaa jäsenvaltioiden kanssa vuonna 2018, ja tuloksista riippuen se voi harkita oikeudellisten toimien toteuttamista merkitsemisen pakollistamiseksi kaikissa jäsenvaltioissa. Tästä voi seurata merkittäviä kustannuksia niissä jäsenvaltioissa, jotka eivät vielä toimi näin.

b)

Komissio hyväksyy suosituksen esittää jäsenvaltioilta pyydetyt toimet keskinäiseen avunantoon liittyvässä tietojenvaihdossa täsmällisemmin ja toteaa, että päätavoitteena on edelleen yhtäläiset tulokset. OLAFin tietopyyntöihin keskinäiseen avunantoon liittyvässä tietojenvaihdossa sovelletaan asetusta (EY) N:o 515/1997, joten ne ovat laillisia ja pakollisia. Jäsenvaltioille ehdotetut toimet ovat suosituksia, jotka eivät välttämättä joka tapauksessa sovellu kaikille jäsenvaltioille.

Suositus 5

Komissio hyväksyy suosituksen saatavilla olevien resurssien, tutkimustoiminnan painopisteiden ja kolmansien maiden yhteistyöhalukkuuden ehdoilla. Tällä hetkellä OLAFilla on yhteyshenkilöt Kiinassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Ukrainassa.

147

Tapaukset, joissa Taricia päivitetään jälkikäteen, liittyvät Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuun lainsäädäntöön, jota sovelletaan taannehtivasti. Nämä erityistapaukset ilmoitetaan suoraan jäsenvaltioiden hallinnoille, jotta ne toteuttavat tarvittavat taloudelliset toimet (palautukset, perintä).

Komissio auttaa jäsenvaltioita sitovien tariffitietojen käytön seurannassa. Päivitetyt EBTI-tietokanta ja Surveillance-järjestelmät helpottavat seurantaa lokakuusta 2017 alkaen. Puuttuva tai virheellinen käyttö voidaan havaita käyttämällä useita ennalta määritettyjä raportteja. Määrät, jotka tuodaan jatkettua käyttöä soveltaen, voidaan myös havaita säännöllisestä raportista.

Jäsenvaltioiden on kuitenkin myös mukautettava kansallisia järjestelmiään ja lähetettävä uudet tiedot Surveillance-tietokantaan, jotta valvonta on merkityksellistä. Unionin tullikoodeksin mukaan jäsenvaltioilla on vuoteen 2020 saakka aikaa toteuttaa tämä velvoite.

Ks. myös vastaus kohtaan 88.

Suositus 6 a)

Komissio hyväksyy suosituksen. Komissio on päivittänyt EBTI-tietokantaa ja Surveillance-järjestelmiä auttaakseen jäsenvaltioita sitovien tariffitietojen käytön valvonnassa. Koska kansallisia järjestelmiä ei ole vielä päivitetty – unionin tullikoodeksin mukaan jäsenvaltioilla on vuoteen 2020 saakka aikaa toteuttaa tämä velvoite – valvonta ei vielä ole mahdollista valvontajärjestelmää käyttäen.

Se voidaan toteuttaa ainoastaan tarkastamalla manuaalisesti tuonti-ilmoitukset.

Komissio seuraa uuden unionin tullikoodeksin säännösten täytäntöönpanoa heti kun saatavilla on riittävästi tietoa.

b)

Komissio ei hyväksy suositusta tässä vaiheessa.

Komissio toteuttaa parhaillaan selvitystä, johon osallistuu jäsenvaltioiden asiantuntijoita ja talouselämän edustajia. Selvitykseen kuuluu muun muassa julkinen kuuleminen, ja siinä pyritään arvioimaan, olisiko EU:ssa kiinnostusta sitovaan arvonmääritystä koskevaan tietoon (Binding Valuation Information) liittyvään päätösjärjestelmään ja olisiko se toteutettavissa.

148

Komissio puuttuu perinteisiin omiin varoihin kohdistuvissa tarkastuksissaan hyvin aktiivisesti aliarvottamiseen, vääriin alkuperämerkintöihin ja vääriin tuotekuvauksiin, varsinkin Yhdistyneen kuningaskunnan osalta. Se toteuttaa parhaillaan myös jatkotoimia OLAFin laatiman Yhdistynyttä kuningaskuntaa koskevan aliarvottamiskertomuksen perusteella. Näin se aikoo ehdottomasti toimia jatkossakin.

Suositus 7

Komissio ei hyväksy suositusta, koska nykyisessäkin lainsäädännössä kannustetaan voimakkaasti jäsenvaltioita puuttumaan asianmukaisesti EU:n talousarviovarojen menettämisriskeihin, myöhästyneistä maksuista perittävien korkeiden viivästyskorkojen muodossa.

Komissio aikoo kuitenkin tarkastella kaikkia mahdollisia parannuksia kannustinjärjestelmään seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen yhteydessä.

149

Tällä hetkellä riskienhallintajärjestelmä ei edellytä pakollisia tarkastuksia kaikissa tapauksissa. Komissio tutkii mahdollisia keinoja parantaa riskienhallintaa.

Ks. vastaukset kohtiin 114 ja 123.

Suositus 8 a)

Komissio ei hyväksy suositusta, mutta on valmis tarkastelemaan tilintarkastustuomioistuimen esiin tuomaa seikkaa käynnissä olevassa selvityksessään siitä, miten yksinkertaistettujen menettelyjen valvontaa voidaan vahvistaa. Mitä tulee taloudellisen riskianalyysin tekemiseen ennen tavaroiden saapumista, komissio viittaa kohtiin 114 ja 115 antamiinsa vastauksiin.

b)

Komissio hyväksyy suosituksen. Itse asiassa ehdotettu parannus on jo määritetty lokakuussa 2018 täytäntöönpantavan Surveillance 3 -järjestelmän kehittämisessä.

c)

Komissio hyväksyy suosituksen, joka koskee arvoltaan vähäisten tavaralähetysten tullivapautuksen väärinkäytön tutkimista EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävässä sähköisessä kaupankäynnissä. Tämä on yksi aliarvottamiseen liittyvien petosten osa-alue, jota OLAF tutkii.

Komissio on perustanut hankeryhmän, johon kuuluu jäsenvaltioiden ja kaupan alan edustajia, ja joka muun muassa analysoi tullin kohtaamia haasteita varmistaakseen tätä osa-aluetta koskevien oikeudellisten vaatimusten asianmukaisen täytäntöönpanon.

Sanasto

Asiakirjatarkastus: Asiakirjatarkastuksessa tarkastetaan tulli-ilmoitukseen sisältyvien tietojen (esim. tavaran kuvaus, arvo ja paljous) tai muiden asiakirjojen (esim. tuontilisenssit ja alkuperätodistukset) oikeellisuus, kattavuus ja pätevyys.

Fyysinen tarkastus: Tavaroiden tarkastaminen mukaan lukien yksityiskohtainen laskeminen ja otosten poiminta tarkoituksena tarkistaa, vastaavatko ne tavaroiden mukana seuraavaa tulli-ilmoitusta.

Keskinäinen avunanto: Tullihallinnon toisen tullihallinnon puolesta tai yhteistyössä sen kanssa toteuttamat toimet tullilainsäädännön asianmukaiseksi soveltamiseksi ja tullirikkomusten estämiseksi, tutkimiseksi ja ehkäisemiseksi.

Luovutuksen jälkeinen yritystarkastus: Toimijoita valvotaan tarkastamalla niiden kirjanpito, asiakirjat ja järjestelmät; tarkoituksena on varmistaa, että tullisäännöksiä noudatetaan, ja arvioida toimijoiden liiketoimintaan liittyvät riskit.

Muu jälkitarkastus: Tavaroiden tuonnin jälkeen tehtävät tarkastukset, joissa tarkastetaan tulli-ilmoitukseen sisältyvien tietojen (esim. tavaran kuvaus, arvo ja paljous) tai muiden asiakirjojen (esim. tuontilisenssit ja alkuperätodistukset) oikeellisuus, kattavuus ja pätevyys.

Muut kuin unionitavarat: Muut kuin unionitavaran aseman omaavat tavarat tai tavarat, jotka ovat menettäneet tullioikeudellisen asemansa unionitavaroina.

Päätös: Tulliviranomaisen suorittama tullilainsäädäntöä koskeva toimi, jolla ratkaistaan yksittäistapaus ja jolla on oikeudellisia vaikutuksia yhteen tai useampaan asianomaiseen henkilöön.

Riskienhallinta: Riskin järjestelmällinen tunnistaminen muun muassa satunnaistarkastusten avulla ja kaikkien tarvittavien toimenpiteiden toteuttaminen riskille altistumisen rajoittamiseksi.

Riskiprofiili: Riskikriteerien ja valvonta-alojen (esim. tavaratyyppi tai alkuperämaa) yhdistelmä, joka osoittaa riskin olemassaolon ja jonka vuoksi ehdotetaan valvontatoimenpidettä.

Saapumisen yleisilmoitus: Toimi, jolla henkilö ilmoittaa määrämuodossa ja säädetyllä tavalla ja tietyssä määräajassa tulliviranomaisille, että tavaroita tuodaan unionin tullialueelle.

Tavaroiden esittäminen tullille: Tulliviranomaisille tehtävä ilmoitus tavaroiden saapumisesta tullitoimipaikkaan tai muuhun tulliviranomaisten osoittamaan tai hyväksymään paikkaan.

Tavaroiden luovutus: Toimi, jolla tulliviranomaiset luovuttavat tavaran sen tullimenettelyn mukaisiin tarkoituksiin, johon tavara on asetettu.

Tulli-ilmoitus: Toimi, jolla henkilö ilmoittaa määrämuodossa ja säädetyllä tavalla haluavansa asettaa tavaran tiettyyn tullimenettelyyn, ilmoittaen tarvittaessa samalla mahdollisesta tarpeesta soveltaa joitakin erityisjärjestelyjä.

Tullilainsäädäntö: Kaikista seuraavista koostuva lainsäädäntö: koodeksi ja sen täydentämiseksi tai täytäntöön panemiseksi unionin tasolla tai kansallisella tasolla annetut säännökset, yhteinen tullitariffi, unionin tullittomuusjärjestelmän luomisesta annettu lainsäädäntö ja tullimääräyksiä sisältävät kansainväliset sopimukset siltä osin kuin niitä sovelletaan unionissa.

Tulliliitto: Etuuskohtelukauppaa koskeva menettely, jolla kauppakumppanit myöntävät vastavuoroisesti toistensa tuotteille ja palveluille etuuskohteluun perustuvan pääsyn markkinoilleen keskinäisen kaupankäyntinsä edistämiseksi. Tämä merkitsee tullien ja kiintiöiden poistamista kyseisten alueiden väliltä, vapaakauppa-alueeseen kuulumattomien alueiden kaupan syrjintää ja yhteisen tullitariffin vahvistamista siihen kuuluvien jäsenten kesken.

Tullimenettely 42: Järjestelmä, jota tuoja käyttää saadakseen vapautuksen arvonlisäverosta silloin, kun tuodut tavarat kuljetetaan toiseen jäsenvaltioon. Alv maksetaan määräjäsenvaltioon.

Tullimenettely: Jokin seuraavista menettelyistä, joihin tavarat voidaan asettaa koodeksin mukaisesti: luovutus vapaaseen liikkeeseen, erityismenettelyt, vienti.

Tullioikeudellinen asema: Unionitavaran tai muun kuin unionitavaran asema.

Tulliriski: Sellaisen tapahtuman vaikutuksella painotettu todennäköisyys, joka liittyy unionin tullialueen ja sen ulkopuolisten maiden tai alueiden välillä liikkuvien tavaroiden saapumiseen, poistumiseen, passitukseen, liikkumiseen tai tiettyyn käyttötarkoitukseen sekä muiden kuin unionitavaroiden olemiseen unionin tullialueella ja jonka seurauksena unionin tai kansallisten toimenpiteiden moitteeton soveltaminen estyy, unionin ja sen jäsenvaltioiden taloudelliset edut vaarantuvat tai unionin ja siellä asuvien henkilöiden turvallisuudelle, ihmisten, eläinten tai kasvien terveydelle, ympäristölle tai kuluttajille aiheutuu uhka.

Tulliselvitys: Prosessi, jossa hakija täyttää tullimuodollisuudet saadakseen tavarat haltuunsa.

Tullivalvonta: Tulliviranomaisten suorittamat erityistoimet, joiden tarkoituksena on varmistaa tullilainsäädännön ja muun sellaisen lainsäädännön moitteeton noudattaminen, joka koskee unionin tullialueen ja sen ulkopuolisten maiden tai alueiden välillä liikkuvien tavaroiden saapumista, poistumista, passitusta, liikkumista, varastointia ja tiettyä käyttötarkoitusta sekä muiden kuin unionitavaroiden ja tietyn käyttötarkoituksen menettelyyn asetettujen tavaroiden unionin tullialueella oloa ja liikkumista.

Tulliviranomaiset: Jäsenvaltioiden tullihallinnot ja muut viranomaiset, jotka vastaavat tullilainsäädännön soveltamisesta.

Tuontijäsenvaltio: Jäsenvaltio, jossa tavarat fyysisesti tuodaan EU:hun ja lasketaan vapaaseen liikkeeseen.

Tuontimenettely: Tuontiin sovelletaan ”luovutusta vapaaseen liikkeeseen” koskevaa tullimenettelyä, jonka jälkeen tavarat voidaan myydä tai kuluttaa EU:n markkinoilla.

Tuontipaikkakeinottelu: Sellaisen tuontipaikan valitseminen, jossa tehdään vähemmän tarkastuksia, sen vuoksi, että voidaan maksaa laittomasti vähemmän tullia.

Tuontitulli: Tavaroiden tuonnista maksettava tulli.

Unionitavarat: Tavarat, jotka kuuluvat johonkin seuraavista luokista:

  1. tavarat, jotka on tuotettu kokonaan unionin tullialueella ja jotka eivät sisällä unionin tullialueen ulkopuolisista maista tai sen ulkopuolisilta alueilta tuotuja tavaroita
  2. tavarat, jotka on tuotu unionin tullialueelle sen ulkopuolisista maista tai sen ulkopuolisilta alueilta ja luovutettu vapaaseen liikkeeseen
  3. tavarat, jotka on tuotettu unionin tullialueella joko ainoastaan b alakohdassa tarkoitetuista tavaroista tai a ja b alakohdassa tarkoitetuista tavaroista.

Yhteinen painopistealue: Yhteisen riskinhallintajärjestelmän osa, joka kattaa tietyt tullimenettelyt, tavaratyypit, kuljetusreitit, liikennemuodot tai taloudelliset toimijat, joihin kohdistetaan tietyllä ajanjaksolla tarkempia riskianalyysejä ja tullivalvontatoimia.

Lyhenteet

ACAs: Hallinnollisen yhteistyön järjestelyt

AEO: Valtuutettu talouden toimija

AFIS: Petostentorjunnan tietojärjestelmä

ALV: Arvonlisävero

B2C: (Business to Consumer) Yrityksen ja kuluttajan välinen

BKTL: Bruttokansantulo

CRMS: Tullialan riskienhallintajärjestelmä

CSM: (Container status message) CSM-tiedot

CUP: Tulliliiton suorituskyky

ENS: Saapumisen yleisilmoitus

EU: Euroopan unioni

HMRC: (Her Majesty’s Revenue and Customs) Yhdistyneen kuningaskunnan vero- ja tulliviranomainen

MAA: Keskinäistä avunantoa koskeva sopimus

OECD: (Organisation for Economic Cooperation and Development) Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö

OLAF: Euroopan komission petostentorjuntavirasto

P2P: (Private to private) Yksityisten välinen

RIF: Riskitietolomake

SAD: Yhtenäinen hallinnollinen asiakirja

SMS: Specimen Management System -järjestelmä

STT: Sitova tariffitieto

TARIC: Euroopan yhteisöjen yhtenäistetty tullitariffi

TTJ: Tullitietojärjestelmä

UTK: Unionin tullikoodeksi

WCO: Maailman tullijärjestö

YTK: Yhteinen tutkimuskeskus

Loppuviitteet

1 SEUT-sopimuksen 3 artikla. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) konsolidoitu versio (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 47).

2 SEUT-sopimuksen 291 artikla.

3 Unionin tullikoodeksista 9. lokakuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 (uudelleenlaadittu) (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1) 201 artiklassa säädetään, että muiden kuin unionitavaroiden luovutus vapaaseen liikkeeseen antaa niille unionitavaroiden tullioikeudellisen aseman ja sisältää tuontitullin ja tarvittaessa muiden maksujen kantamisen, kauppapoliittisten toimenpiteiden sekä kieltojen ja rajoitusten soveltamisen ja tavaroiden tuontia koskevien muiden muodollisuuksien noudattamisen.

4 Ks. Euroopan parlamentti, sisäasioiden pääosasto: ”From Shadow to Formal Economy: Levelling the Playing Field in the Single Market”, 2013.

5 Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 624/2007/EY, tehty 23 päivänä toukokuuta 2007, yhteisön tullitoimintaa koskevasta toimintaohjelmasta (Tulli 2013) (EUVL L 154, 14.6.2007, s. 25), 1 artiklan 1 kohta.

6 Tarkistettu Kioton yleissopimus, WCO:n riskienhallintaopas, WCO:n suuntaviivat tulliselvityksen jälkeisistä yritystarkastuksista jne.

7 Omia varoja käsittelevä korkean tason työryhmä (2016): ”Future financing of the EU – Final Report and recommendations”.

8 Ks. komission valmisteluasiakirja, joka oli liitteenä komission kertomuksessa Euroopan parlamentille ja neuvostolle vastuuvapauden myöntämistä koskevasta seurannasta varainhoitovuoden 2011 osalta – Replies to requests from the European Parliament (COM(2013) 668 final)” (SWD(2013) 348 final).

9 Ks. Neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 608/2014, annettu 26 päivänä toukokuuta 2014, Euroopan unionin omien varojen järjestelmää koskevista täytäntöönpanotoimenpiteistä (EUVL L 168, 7.6.2014, s. 29), 2 artiklan 2 kohta, ja UTK:n 3 artiklan a alakohta.

10 Asia C-392/02, Euroopan komissio v. Tanskan kuningaskunta, asia C-60/13, komissio v. Yhdistynyt kuningaskunta.

11 Nämä tiedot kattavat vain tapaukset, joissa havaitut määrät ylittävät 10 000 euroa, riippumatta siitä, onko määrät peritty takaisin.

12 Coffey: ”Final Evaluation of the Customs 2013 Programme – Final report” (Tulli 2013 -ohjelman loppuarvioinnin loppuraportti), 2014.

13 Euroopan unionin tullitoimintaa kaudella 2014–2020 koskevan toimintaohjelman (Tulli 2020) perustamisesta ja päätöksen N:o 624/2007/EY kumoamisesta 11 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1294/2013 (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 209) 9 artiklan 3 kohdan mukaiset muut kuin unionin vastuulla olevat osat.

14 Saksa (21 prosenttia), Yhdistynyt kuningaskunta (17 prosenttia), Alankomaat (12 prosenttia), Belgia (9 prosenttia), Italia (9 prosenttia), Ranska (9 prosenttia) ja Espanja (7 prosenttia).

15 Saksa.

16 Malta.

17 Komission budjettipääosasto (omia varoja käsittelevän neuvoa-antavan komitean 1. joulukuuta 2016 pitämän 168. kokouksen pöytäkirja).

18 Ks. tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 3/2012 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Herkules III -ohjelmasta Euroopan unionin taloudellisten etujen suojaamisen alalla toteutettavien toimien tukemiseksi (EUVL C 201, 7.7.2012, s. 1), kohta 28.

19 Neuvoston asetus (EY) N:o 515/97, annettu 13 päivänä maaliskuuta 1997, jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten ja komission yhteistyöstä tulli- ja maatalousasioita koskevan lainsäädännön moitteettoman soveltamisen varmistamiseksi (EYVL L 82, 22.3.1997, s. 1).

20 Neuvoston asetuksen (EY) N:o 515/97 V osasto.

21 Tullitakavarikkojen raportointia yhteisön riskienhallintajärjestelmässä ja petostentorjunta- ja tullitietojärjestelmässä käsittelevä hankeryhmä.

22 Tunnetaan myös keskihintoina, joista on poistettu vieraat havainnot. Ne ovat tilastollisia arvioita, jotka lasketaan kaupankäynnin kohteena olevien tuotteiden hintojen osalta, kun vieraat havainnot on poistettu.

23 COMEXT on Eurostatin tietokanta kansainvälisen tavarakaupan yksityiskohtaisista tilastoista.

24 Spyros Arsenis, Domenico Perrotta, Francesca Torti, “The Estimation of Fair Prices of Traded Goods from Outlier-Free Trade Data”, 2015, EUR 27 696 EN. doi:1 0.2 788/57 125.

25 Polkumyyntiä tapahtuu, kun EU:n ulkopuolisesta maasta peräisin olevat valmistajat myyvät tavaroita EU:ssa hintaan, joka alittaa niiden kotimarkkinoilla perittävän myyntihinnan tai tuotantokustannukset. Jos komissio voi – tutkinnan avulla – todeta, että näin menetellään, se voi korjata mahdolliset EU:n yrityksille aiheutuvat vahingot määräämällä polkumyyntitulleja. Nämä ovat tavallisesti kyseisestä maasta tuotavalle tuotteelle asetettavia tulleja. Tullit voivat olla kiinteämääräisiä, muuttuvia tai prosenttiosuuteen kokonaisarvosta perustuvia (arvotullit). Julkisella rahoitustuella viitataan tilanteeseen, jossa EU:n ulkopuolinen valtio antaa yrityksille rahoitustukea tuotteiden valmistukseen tai vientiin. Komissio voi torjua tällaisen tuen mahdollisia kauppaa vääristäviä vaikutuksia EU: n markkinoilla – sen jälkeen, kun on tutkittu, onko kyseessä epäterve tuki ja vahingoittaako se EU:n yrityksiä. Tasoitustulleja asetetaan tukea saaneiden tuotteiden tuonnille. Nämä tullit voivat olla kiinteämääräisiä, muuttuvia tai prosenttiosuuteen kokonaisarvosta perustuvia (arvotullit).

26 OLAFin vuosikertomus vuodelta 2015 (https://ec.europa.eu/anti-fraud/about-us/reports/olaf-report_en).

27 SWD(2013) 483 final.

28 UTK:n 46 artiklan 5 kohta.

29 Coffey: ”Final Evaluation of the Customs 2013 Programme – Final report” (Tulli 2013 -ohjelman loppuarvioinnin loppuraportti), 2014.

30 SMS-järjestelmä on komission käyttämä sovellus, jolla lähetetään alkuperäleimoja koskevia tietoja sähköisesti jäsenvaltioiden tullihallinnoille.

31 Ks. erityiskertomus nro 2/2014, kohta 68.

32 COM(2014) 105 final.

33 Ks. erityiskertomus nro 2/2014, kohta 88.

34 OLAFin ja jäsenvaltioiden vuonna 2014 toteuttama yhteinen tullioperaatio, jolla puututtiin Kiinasta tuotavien tekstiilien ja jalkineiden aliarvottamiseen.

35 COM(2015) 221 final.

36 Tulli 2013 -ohjelmaa koskevan päätöksen 5 artiklan c alakohta.

37 Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 804/2004/EY yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi (Herkules-ohjelma), sellaisena kuin se on muutettuna.

38 Ramboll, ”Evaluation of the Hercule II programme – Final Report” (Herkules II -ohjelman arvioinnin loppuraportti), 2014.

39 Ks. https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/calculation-customs-duties/what-is-common-customs-tariff_en.

40 https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/calculation-customs-duties/what-is-common-customs-tariff/taric_en.

41 https://www.gov.uk/government/publications/uk-trade-tariff-customs-procedure-codes/imports-home-use-with-simultaneous-entry-for-free-circulation

42 Vuoden 2017 kynnysarvoksi on asetettu 873 Englannin puntaa.

43 Tullisuspensioissa tullia alennetaan tai se poistetaan tietyiltä tavaraluokilta tietyksi ajaksi, jotta voidaan tyydyttää sellaisten raaka-aineiden ja tavaroiden tarve, joiden tuotanto EU:ssa on riittämätöntä.

44 Tariffikiintiöt ovat samankaltaisia kuin tullisuspensiot, mutta ne on rajattu tiettyyn tavaramäärään. Kun tuonnin määrä ylittää kynnysarvon, sovelletaan kiinteää tullia. Tariffikiintiöt olisi erotettava kiintiöistä, joilla rajoitetaan tietyn tavaraluokan tuonti kynnysarvoon, jota ei saa ylittää missään tapauksessa. Tariffikatot ovat samankaltaisia kuin tariffikiintiöt, mutta kiinteän tullin soveltaminen tuonnin kynnysarvon ylityttyä edellyttää unionin säädöstä.

45 Tietyt tavaraluokat, jotka uhkaavat EU:n tuottajien etuja, kuten maatalous- ja tekstiilituotteet, edellyttävät valvonta-asiakirjaa, jotta ne voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen. Minkä tahansa jäsenvaltion myöntämä valvonta-asiakirja on pätevä koko EU:n tullialueella. Ks. seuraavassa verkko-osoitteessa oleva valvontatoimenpiteiden tietokanta: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/surv/surv_consultation.jsp?Lang=fi

46 Ks. erityiskertomus nro 1/2010, kohta 68.

47 Ks. erityiskertomus nro 1/2010, kohdan 91 kolmas luetelmakohta.

48 Verotuksen ja tulliliiton pääosaston toimintakertomus vuodelta 2015.

49 Erityiskertomus nro 2/2008 sitovasta tariffitiedosta (STT) (EUVL C 103, 24.4.2008, s. 1).

50 Esimerkiksi EORI-numeroiden validointi EBTI-tietokannassa.

51 Ks. WCO, Revenue Package (tullituloja koskeva paketti), ”Technical guidelines on advance rulings for classification, origin and valuation” ja ”Practical guidelines for valuation control”, 2015.

52 Ks. erityiskertomus nro 23/2000 maahantuotujen tavaroiden arvonmäärityksestä tullitarkoituksiin, kohta 86.

53 UTK:n 35 artikla ja 36 artiklan b alakohta.

54 Erityiskertomus nro 13/2011 ”Pystytäänkö tullimenettelyn 42 valvonnalla estämään ja havaitsemaan arvonlisäveronkierto?”

55 Yritys, joka on rekisteröitynyt alv-velvolliseksi ja hankkii tai pyrkii mahdollisesti vilpillisessä tarkoituksessa hankkimaan tavaroita tai palveluja maksamatta arvonlisäveroa ja luovuttaa näitä tavaroita tai palveluja arvonlisäverollisina maksamatta keräämäänsä arvonlisäveroa kansallisille veroviranomaisille.

56 UTK:n 191 artikla ja UTK:n täytäntöönpanosäädöksen 244 artikla.

57 Ks. yhteisen Octopus-tullioperaation tulokset osoitteessa http://www.douane.gouv.fr/articles/a12973-la-douane-et-l-olaf-presentent-les-resultats-de-l-operation-octopus

58 Tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 24/2015 ”EU:n sisäisten arvonlisäpetosten torjuminen: lisätoimia tarvitaan”.

59 Budjettipääosaston toimintakertomus vuodelta 2016.

60 Ks. erityiskertomus nro 23/2016 ”EU:n meriliikenne vaikeuksissa – paljon tuloksettomia ja kestämättömiä investointeja”, kohdat 82 ja 93–99.

61 Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 4 artiklan 3 kohdan perusteella.

62 COM(2013) 884 final.

63 Tulli 2013 -ohjelman tulliseuraamuksia käsittelevän hankeryhmän raportti.

64 Ks. COM(2014) 527 final, 21.8.2014.

65 Ks. WCO, Revenue Package (tullituloja koskeva paketti), ”Technical guidelines on advance rulings for classification, origin and valuation” ja ”Practical guidelines for valuation control”, 2015.

66 Näin käy, kun liikenteenharjoittajat tekevät saapumisen yleisilmoituksen pääkonossementin tiedoilla eivätkä huolitsijoilta saatujen alakonossementtien tiedoilla.

67 Erityiskertomus nro 1/2010 ”Valvotaanko tuontiin sovellettavia yksinkertaistettuja tullimenettelyjä vaikuttavalla tavalla?”.

68 UTK:n 39 artiklassa asetetaan valtuutetun talouden toimijan (AEO) aseman myöntämisedellytykset.

69 UTK:n delegoidun säädöksen liitteen B mukainen viesti I2 tiedoksiannosta tavaroiden esittämisestä tullille ilmoittajan kirjanpitoon tehtävän merkinnän tapauksessa.

70 UTK:n 182 artiklan mukaisesti.

71 Belgia, Viro, Italia, Portugali, Romania ja Slovenia.

72 Ks. tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus vuodelta 2016, kohta 4.18.

73 Tullikoodeksikomitea (yleinen tullisäännösjaosto) katsoi 30. kokouksessaan 19.5.2000, että tarkastusten tekeminen kuuluu niiden jäsenvaltioiden vastuulle, joissa tavarat selvitetään. Komission yksiköt myönsivät, että vaikeuksia saattaa syntyä, jos kirjanpito ja tavarat ovat eri paikoissa, mutta kyseisten jäsenvaltioiden olisi pidettävä tarvittavaa yhteyttä.

74 Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/578, annettu 11 päivänä huhtikuuta 2016, unionin tullikoodeksissa säädettyjen sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa koskevan työohjelman vahvistamisesta (EUVL L 6, 15.4.2016, s. 6).

75 OECD, ”Addressing the Tax Challenges of the Digital Economy”, OECD/G20 Base Erosion and Profit Shifting Project (OECD/G20:n veropohjan rapautumista ja voitonsiirtoja koskeva hanke), OECD Publishing, 2014.

76 Perusarvo, joka määritellään tavaran arvoksi ilman rahti- ja vakuutuskustannuksia.

77 Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/2447, annettu 24 päivänä marraskuuta 2015, unionin tullikoodeksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 tiettyjen säännösten täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (UTK:n täytäntöönpanosäädös) (EUVL L 343, 29.12.2015, s. 558).

78 UTK:n täytäntöönpanosäädöksen 25 artiklan 1 kohdan f alakohta.

79 Ks. esimerkiksi: ”Cel Cybersquad spoorde al 858 frauderende webshops op”, artikkeli De Standaard -sanomalehdessä 27.7.2015, saatavilla osoitteessa http://www.standaard.be/cnt/dmf20150727_01793127

80 Copenhagen Economics, ”E-commerce imports into Europe: VAT and customs treatment”, 2016.

81 Ks. komission verotuksen ja tulliliiton pääosasto, ”Valtuutetut talouden toimijat – Suuntaviivat”, 2016.

 

1 https://ec.europa.eu/taxation_customs/general-information-customs/electronic-customs_en

2 https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/union-customs-code/ucc-bpm_en

3 Tulliliiton kehittämisstrategia, COM(2008) 169, 1.4.2008; neuvosto totesi päätelmissään tulliliiton kehittämisstrategian edistymisestä (2013/C 80/05, 19.3.2013), että vuonna 2008 asetetut strategiset tavoitteet ovat ’edelleen voimassa ja asianmukaisia’.

4 Asiakirja TAXUD/A1/DB/D(2015) 394984 Rev 1, 3.2.2016); huom. asiakirjaa tarkistetaan vuosittain tammi-helmikuussa. Vuoden 2017 tarkistusta valmistellaan, ja siihen sisältyy tarvittavat unionin tullikoodeksin täytäntöönpanon edellyttämät muutokset.

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty/ Tarkastus alkoi 31.5.2016
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 13.7.2017
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 7.11.2017
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä 23.11.2017

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksissaan tulokset tarkastuksista, joita se kohdistaa EU:n toimintapolitiikkoihin ja ohjelmiin tai yksittäisten talousarvioalojen hallinnointiin liittyviin aihealueisiin. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tämän kertomuksen laati IV tarkastusjaosto, jonka puheenjohtaja on tilintarkastustuomioistuimen jäsen Baudilio Tomé Muguruza. Jaoston erikoisaloina ovat markkinoiden sääntely ja kilpailukykyinen talous. Tarkastus toimitettiin tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Pietro Russon johdolla. Kertomuksen laadintaan osallistuivat kabinettipäällikö Chiara Cipriani, kabinettiavustaja Benjamin Jakob, toimialapäällikkö Paul Stafford ja tehtävävastaava Carlos Soler Ruiz. Tarkastustiimiin kuuluivat Dan Danielescu, Maria Echanove, Josef Edelmann, Benny Fransen ja Francois Gautier.

Vasemmalta oikealle: Paul Stafford, Dan Danielescu, Benjamin Jakob, Maria Echanove, Benny Fransen, Pietro Russo, Josef Edelmann, Chiara Cipriani, Carlos Soler Ruiz.

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2017

PDFISBN 978-92-872-8443-3ISSN 1977-5792doi:10.2865/869839QJ-AB-17-018-FI-N
HTMLISBN 978-92-872-8438-9ISSN 1977-5792doi:10.2865/841793QJ-AB-17-018-FI-Q

© Euroopan unioni, 2017.

Euroopan unionin tekijänoikeuden piiriin kuulumattomien kuvien tai muun materiaalin käyttöön tai jäljentämiseen on pyydettävä lupa suoraan tekijänoikeuden haltijoilta.

YHTEYDENOTOT EU:HUN

Käynti tiedotuspisteessä
Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: http://europa.eu/contact

Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse
Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä

  • soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 6 7 8 9 10 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
  • soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
  • sähköpostitse: http://europa.eu/contact

TIETOA EU:STA

Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, http://europa.eu

EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata EU Bookshopista, osoitteesta http://bookshop.europa.eu. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. http://europa.eu/contact).

EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1951 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu

EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp/fi/data) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.