Ειδική έκθεση
αριθ.19 2017

Διαδικασίες εισαγωγής: οι αδυναμίες του νομικού πλαισίου και η αναποτελεσματική εφαρμογή έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ

Η παρούσα δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες, καθώς και στον ακόλουθο μορφότυπο:
PDF
PDF General Report

Σύνοψη

Τι πραγματεύεται αυτή η έκθεση

I

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους των κρατών μελών προτού τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ. Εξετάσαμε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες εισαγωγής προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Διαπιστώσαμε σημαντικές αδυναμίες και κενά, που υποδηλώνουν ότι οι έλεγχοι δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, γεγονός που επιδρά αρνητικά στα οικονομικά της ΕΕ. Διατυπώνουμε σειρά συστάσεων προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της εφαρμογής των ελέγχων.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι

II

Οι τελωνειακοί έλεγχοι διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ μόνον εφόσον βασίζονται σε κοινούς κανόνες και εφαρμόζονται με εναρμονισμένο και τυποποιημένο τρόπο από τα κράτη μέλη.

III

Κατά την είσοδο των εμπορευμάτων στην ΕΕ, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής ζητούν από τον εισαγωγέα να καταβάλει ή να εξασφαλίσει την καταβολή των τελωνειακών δασμών που οφείλονται σε σχέση με τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Εντούτοις, οι εισαγωγείς μπορούν να μειώσουν ή να αποφύγουν σκοπίμως τη δασμολογική υποχρέωση, παραδείγματος χάριν δηλώνοντας χαμηλότερη δασμολογητέα αξία για τα εμπορεύματά τους ή ψευδή χώρα καταγωγής ή κατατάσσοντας τα εμπορεύματα σε κατηγορία με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή.

IV

Οι τελωνειακοί δασμοί αντιστοιχούν στο 14 % του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η αποφυγή της καταβολής δασμών αυξάνει το έλλειμμα τελωνειακών δασμών που πρέπει να αντισταθμίζεται με υψηλότερες συνεισφορές των κρατών μελών βάσει του ΑΕΕ. Το κόστος αυτό επιβαρύνει τελικά τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Πώς διενεργήσαμε τον έλεγχό μας

V

Εξετάσαμε αν με τους τελωνειακούς ελέγχους της ΕΕ προστατεύονται τα οικονομικά συμφέροντά της και αν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν σχεδιάσει αξιόπιστες διαδικασίες εισαγωγής για την προστασία αυτών των συμφερόντων.

Τι διαπιστώσαμε

VI

Διαπιστώσαμε σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες υποδεικνύουν ανεπάρκειες του τελωνειακού νομικού πλαισίου, καθώς και αναποτελεσματική εφαρμογή των τελωνειακών ελέγχων κατά την εισαγωγή, γεγονός που επιδρά αρνητικά στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

VII

Δεν παρέχονται επαρκή οικονομικά κίνητρα στα κράτη μέλη για τη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων. Τα κράτη μέλη που όντως διενεργούν τελωνειακούς ελέγχους, αλλά χωρίς επιτυχία στην ανάκτηση των απολεσθέντων εσόδων της ΕΕ, κινδυνεύουν με οικονομικές κυρώσεις, ενώ εκείνα που δεν διενεργούν τέτοιου είδους ελέγχους δεν αντιμετωπίζουν ενδεχομένως τέτοιου είδους συνέπειες.

VIII

Τα κράτη μέλη έχουν σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της ομοιόμορφης εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας. Ωστόσο, εφαρμόζουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, της ψευδούς περιγραφής της καταγωγής, της εσφαλμένης κατάταξης των εμπορευμάτων, καθώς για την επιβολή τελωνειακών κυρώσεων. Η διενέργεια επαχθών τελωνειακών ελέγχων μπορεί να επηρεάσει την επιλογή τελωνείου εισαγωγής από τους εμπόρους και οι (αερο)λιμένες όπου διενεργούνται λιγότεροι τελωνειακοί έλεγχοι ενδεχομένως να προσελκύουν περισσότερη κίνηση.

IX

Εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένα κενά στα κράτη μέλη όσον αφορά τον έλεγχο των εισαγωγών.

Τι συνιστούμε

X

Διατυπώνουμε τις ακόλουθες συστάσεις προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

XI

Η Επιτροπή οφείλει:

  1. Προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναπτύξει μια μεθοδολογία και να προβαίνει σε περιοδικές εκτιμήσεις του ελλείμματος των τελωνειακών δασμών από το 2019 και έπειτα, και να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων αυτών για την κατανομή των πόρων και τον καθορισμό των επιχειρησιακών στόχων.
  2. Να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές προκειμένου να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις εθνικές τελωνειακές υπηρεσίες στον σημαντικό ενωσιακό ρόλο τους υπό το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), περιλαμβανομένης της επανεξέτασης του συντελεστή των εξόδων είσπραξης.
  3. Κατά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να προτείνει τα επόμενα προγράμματα δράσης της ΕΕ για τη στήριξη της τελωνειακής ένωσης να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στην οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών για τα τελωνεία.
  4. Να διατυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αιτήματα που περιέχονται στις ανακοινώσεις αμοιβαίας συνδρομής, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη.
  5. Να προτείνει τροποποιήσεις της τελωνειακής νομοθεσίας το 2018, με στόχο να καταστεί υποχρεωτική η αναφορά του αποστολέα στην τελωνειακή διασάφηση εισαγωγής.
XII

Τα κράτη μέλη πρέπει:

  1. Να θέσουν ως προϋπόθεση για την παράκαμψη των ελέγχων που προβλέπονται βάσει συγκεκριμένου φίλτρου κινδύνου την εκ των προτέρων ή άμεση έγκριση των ιεραρχικά ανωτέρων.
  2. Να θεσπίσουν ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα εκτελωνισμού εμπορευμάτων με σκοπό την απόρριψη δηλώσεων εισαγωγής με τις οποίες ζητείται δασμολογική απαλλαγή για εμπορεύματα με δηλωθείσα αξία μεγαλύτερη των 150 ευρώ ή για εμπορικές αποστολές που δηλώθηκαν ως δώρα.
  3. Να καταρτίσουν σχέδια έρευνας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αυτών των απαλλαγών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου με τρίτες χώρες.

Εισαγωγή

01

Το 2018, η ΕΕ θα εορτάσει την 50ή επέτειο της τελωνειακής ένωσης. Η τελωνειακή ένωση σημαίνει απουσία τελωνειακών δασμών και ποσοστώσεων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών μελών και επιβολή κοινών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Η τελωνειακή ένωση, από κοινού με την κοινή εμπορική πολιτική, αποτελούν τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ1, στο πλαίσιο της οποίας ορίζεται το μεγαλύτερο μέρος της τελωνειακής πολιτικής και εγκρίνεται η τελωνειακή νομοθεσία. Εντούτοις, την ευθύνη για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας φέρουν κατά κύριο λόγο τα κράτη μέλη2.

02

Μολονότι τα εσωτερικά σύνορα έχουν καταργηθεί, τα εμπορεύματα που εισέρχονται στα κράτη μέλη από το τελωνειακό έδαφος τρίτων χωρών υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και στην καταβολή των τυχόν τελωνειακών δασμών προτού τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ.

03

Η θέση εισαγόμενων εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ότι αυτά μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στην ενιαία αγορά της ΕΕ, όπως και κάθε προϊόν καταγωγής ΕΕ3. Επομένως, κατά την είσοδο των εμπορευμάτων στην ΕΕ, οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής ζητούν από τον εισαγωγέα να καταβάλει ή να εγγυηθεί την καταβολή των τελωνειακών δασμών που οφείλονται σε σχέση με τα εισαγόμενα εμπορεύματα.

04

Οι τελωνειακοί δασμοί, μαζί με τα τέλη παραγωγής ζάχαρης [από κοινού γνωστά ως «παραδοσιακοί ίδιοι πόροι» (ΠΙΠ)], αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι πόροι αυτοί μεταφέρονται στον προϋπολογισμό, αφού παρακρατηθούν τα έξοδα είσπραξης. Το 2016, οι ΠΙΠ αντιστοιχούσαν στο 14 % των εσόδων της ΕΕ και ανήλθαν σε 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

05

Οι τελωνειακές αρχές επιδιώκουν την επίτευξη διαφόρων στόχων στους οποίους πρέπει να κατανέμουν τους περιορισμένους πόρους τους. Επιδιώκουν στόχους όπως η εφαρμογή μη φορολογικών μέτρων για τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, η προστασία της Ένωσης από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί πλέον προτεραιότητα των τελωνειακών αρχών. Είναι επίσης υπεύθυνες για την είσπραξη των τελωνειακών δασμών, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς και του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που εισπράττεται κατά την εισαγωγή.

06

Οι τελωνειακές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ, αφενός, της ανάγκης διευκόλυνσης του εμπορίου με ταχύτερες και απρόσκοπτες διαδικασίες εισαγωγής και, αφετέρου, της ανάγκης διενέργειας τελωνειακών ελέγχων. Η διενέργεια επαχθών τελωνειακών ελέγχων μπορεί να επηρεάσει την επιλογή τελωνείου εισαγωγής από τους εμπόρους και οι (αερο)λιμένες όπου διενεργούνται λιγότεροι τελωνειακοί έλεγχοι ενδεχομένως να προσελκύουν περισσότερη κίνηση.

07

Η δασμολογική υποχρέωση κατά τον χρόνο της παράδοσης των εμπορευμάτων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: i) τη δασμολογητέα αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων, όταν ο δασμός συνιστά ποσοστό της αξίας αυτής (δασμός κατ’ αξίαν)· ii) την καταγωγή των εμπορευμάτων· και iii) τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων, η οποία, σε συνδυασμό με την καταγωγή τους, καθορίζει τον δασμολογικό συντελεστή που θα εφαρμοστεί επί της δασμολογητέας αξίας.

Ποιες μορφές λαμβάνει η αποφυγή καταβολής τελωνειακών δασμών

08

Ο εισαγωγέας μπορεί να μειώσει σκοπίμως τη δασμολογική υποχρέωση με τους εξής τρόπους:

  1. μέσω της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης της πραγματικής, ήτοι δηλώνοντας, σχετικά με τα εισαγόμενα εμπορεύματα, αξία χαμηλότερη από την πραγματική, η οποία συνοδεύεται συχνά από την υποβολή πλαστών εμπορικών εγγράφων,
  2. μέσω της ψευδούς περιγραφής της καταγωγής, ήτοι δηλώνοντας ψευδή χώρα καταγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων,
  3. μέσω της εσφαλμένης κατάταξης των εμπορευμάτων, ήτοι κατατάσσοντάς τα σε κατηγορία με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή· ή
  4. μέσω συνδυασμού των ανωτέρω πρακτικών.
09

Τέλος, οι εισαγωγείς μπορεί να επωφεληθούν καταχρηστικώς μιας δασμολογικής απαλλαγής, υποβάλλοντας αίτηση για δασμολογική απαλλαγή μη επιλέξιμων εμπορευμάτων.

Το έλλειμμα τελωνειακών δασμών και ο αντίκτυπός του

10

Η αποφυγή καταβολής δασμών αυξάνει το έλλειμμα τελωνειακών δασμών, που ορίστηκε σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου4 ως η διαφορά μεταξύ του θεωρητικού επιπέδου των εισαγωγικών δασμών που θα έπρεπε να εισπράττονται για την οικονομία ως σύνολο και των εισαγωγικών δασμών που όντως εισπράττονται. Το τυχόν έλλειμμα στην είσπραξη των δασμών πρέπει να αντισταθμίζεται από υψηλότερες εισφορές των κρατών μελών βάσει του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) τους, κόστος που τελικά επωμίζονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποφυγή καταβολής δασμών: τελωνειακοί έλεγχοι και ανταλλαγές πληροφοριών

11

Τα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους. Οι εν λόγω τελωνειακοί έλεγχοι διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ μόνον εφόσον βασίζονται σε κοινούς κανόνες και εφαρμόζονται με εναρμονισμένο και τυποποιημένο τρόπο από τα κράτη μέλη.

12

Οι τελωνειακοί έλεγχοι επί των εισαγωγών μπορούν να διενεργούνται:

  1. πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στο έδαφος της ΕΕ ή στον τόπο εκφόρτωσης (γνωστοί ως έλεγχοι πριν από την άφιξη ή ως έλεγχοι πριν από τον εκτελωνισμό)·
  2. κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων (γνωστοί ως έλεγχοι κατά τον εκτελωνισμό)· ή
  3. μετά την εισαγωγή των εμπορευμάτων, αφότου αυτά τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία. Πρόκειται για τους ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό. Αυτοί μπορεί να βασίζονται είτε σε λογιστικούς ελέγχους (λογιστικοί έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό) είτε σε ελέγχους βάσει πράξεων (άλλοι έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό).
13

Δεδομένου ότι η ΕΕ δεν διαθέτει εναρμονισμένα πλαίσια ελέγχου και διαχείρισης κινδύνου, ο συνδυασμός και η συχνότητα εφαρμογής έκαστου των τριών ειδών ελέγχου ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Όταν οι έλεγχοι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στα στάδια πριν από τον εκτελωνισμό και κατά τον εκτελωνισμό οι εναπομένοντες κίνδυνοι για την είσπραξη των δασμών πρέπει να μετριαστούν στο μετά τον εκτελωνισμό στάδιο.

14

Οι τελωνειακές αρχές πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλες χώρες σχετικά με το διεθνές εμπόριο, ώστε να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις τελωνειακές διατάξεις και την είσπραξη του συνόλου των εσόδων. Αυτό είναι γνωστό ως αμοιβαία διοικητική συνδρομή.

15

Οι ανταλλαγές πληροφοριών μπορούν να πραγματοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών ή μεταξύ αυτών και της Επιτροπής ή σε διεθνές επίπεδο με τρίτες χώρες. Οι ανταλλαγές πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο είτε του κανονισμού περί αμοιβαίας συνδρομής είτε του συστήματος διαχείρισης τελωνειακών κινδύνων για τις σχετικές με τους κινδύνους πληροφορίες.

16

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές μέσω κοινών δράσεων, σεμιναρίων, προγραμμάτων επιμόρφωσης, ομάδων έργου, επισκέψεων εργασίας και διασυνοριακών δραστηριοτήτων χρηματοδοτούμενων από τα προγράμματα δράσης της ΕΕ. Δύο σημαντικά προγράμματα δράσης της ΕΕ χρηματοδοτούν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ: το πρόγραμμα δράσης «Τελωνεία 2013/2020» και το πρόγραμμα «Hercule II/III».

17

Κατά τα έξι έτη εφαρμογής του προγράμματος «Τελωνεία 2013» διατέθηκαν σχεδόν 325 εκατομμύρια ευρώ «με σκοπό τη στήριξη και συμπλήρωση των δράσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στον τελωνειακό τομέα»5. Το πρόγραμμα δράσης «Τελωνεία 2020» υποστηρίζει τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης. Στον κανονισμό του ορίζονται αρκετοί συγκεκριμένοι στόχοι που αποσκοπούν να στηρίξουν τις τελωνειακές αρχές κατά την προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με χρηματοδότηση που θα ανέλθει σε σχεδόν 525 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014-2020.

18

Το πρόγραμμα «Hercule II» ήταν ένα πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης και καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος διατέθηκαν σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις καταπολέμησης της διαφθοράς την περίοδο 2007-2013. Διάδοχος του προγράμματος αυτού ήταν το πρόγραμμα «Hercule III» με προϋπολογισμό 105 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

19

Οι τελωνειακές αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες και συνεργάζονται με τρίτες χώρες στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών, όπως τα καθεστώτα προτιμησιακών συναλλαγών (ΚΠΣ), οι συμφωνίες αμοιβαίας συνδρομής (ΣΑΣ) και οι ρυθμίσεις διοικητικής συνεργασίας (ΡΔΣ).

20

Τα ΚΠΣ επιτρέπουν στους εμπορικούς εταίρους να παρέχουν προτιμησιακούς όρους στο πλαίσιο των μεταξύ τους συναλλαγών. Τα εν λόγω καθεστώτα μπορεί να είναι αμοιβαία ή μονομερή. Οι ΣΑΣ συνιστούν τη νομική βάση για την υποβολή αιτημάτων παροχής πληροφοριών σε τρίτες χώρες, ιδίως προκειμένου να προληφθούν, να διερευνηθούν και να καταπολεμηθούν ενέργειες που παραβιάζουν την τελωνειακή νομοθεσία.

21

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάπτει ΡΔΣ με αρχές τρίτων χωρών και τις υπηρεσίες διοικητικών ερευνών διεθνών οργανισμών. Σκοπός τους είναι η παροχή πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της OLAF και των συνεργαζόμενων αρχών, ιδίως μέσω του καθορισμού σημείων επαφής.

Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου

22

Στο πλαίσιο του ελέγχου αξιολογήθηκε αν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν σχεδιάσει αξιόπιστες διαδικασίες εισαγωγής που προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

23

Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στις τελωνειακές αρχές πέντε κρατών μελών: της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιλογή των κρατών μελών βασίστηκε στα ακόλουθα κριτήρια κινδύνου: i) στο μέγεθος της εισφοράς ΠΙΠ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ii) στην έκταση του φαινομένου δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στο κράτος μέλος, και iii) στην αναλογία των επαληθεύσεων βάσει λογιστικών ελέγχων στο σύνολο των ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό.

24

Ο έλεγχος κάλυψε την περίοδο 2007-2017 και διενεργήθηκε σε δύο στάδια (βλέπε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσέγγιση ελέγχου στα παραρτήματα Ι και ΙΙ):

  1. Πρώτο στάδιο: προπαρασκευαστικές εργασίες στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης επίσκεψης στις υπηρεσίες της Επιτροπής: ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, ΓΔ Προϋπολογισμού, OLAF και Κοινό Κέντρο Ερευνών, καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (ΠΟΤ) για τη συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων χρήσιμων στο πλαίσιο των επιτόπιων ελεγκτικών εργασιών στα κράτη μέλη. Μέσω της διαδικασίας αυτής μπορέσαμε να συγκρίνουμε την τελωνειακή νομοθεσία και τα τελωνειακά καθεστώτα της ΕΕ με τα πρότυπα του ΠΟΤ6. Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οι τελωνειακοί έλεγχοι και οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων διενεργούνται ομαλά, επιλέξαμε, πριν από κάθε επίσκεψη σε κράτος μέλος, τέσσερα δείγματα εισαγωγών υψηλού κινδύνου, καθώς και δείγμα ελέγχων διενεργηθέντων από τις τελωνειακές αρχές.
  2. Δεύτερο στάδιο: επιτόπιες ελεγκτικές εργασίες τόσο στην Επιτροπή [Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης), Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού (ΓΔ Προϋπολογισμού) και OLAF] όσο και στα επιλεγμένα κράτη μέλη, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα και τους ελέγχους.

Παρατηρήσεις

Στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος δεν δίδεται η δέουσα σημασία στους δασμούς, ως πηγής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ

25

Στην έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους7 υπογραμμίζεται η σημασία των ΠΙΠ ως σημείου αναφοράς των πραγματικών εσόδων της ΕΕ. Εντούτοις, η ΕΕ δεν έχει ακόμη προβεί σε εκτίμηση του ελλείμματος τελωνειακών δασμών και τα κράτη μέλη αποθαρρύνονται από το να διενεργούν ελέγχους, ενώ η χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ στον τελωνειακό τομέα δεν διασφαλίζει πλήρως την οικονομική βιωσιμότητα της τελωνειακής ένωσης ή δεν συνδέεται πάντοτε με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η Επιτροπή δεν έχει προβεί σε εκτίμηση του ελλείμματος τελωνειακών δασμών

26

Το 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε8 από την Επιτροπή «να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία για το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τα τελωνεία και τον ΦΠΑ και να του υποβάλλει σχετική έκθεση» κάθε έξι μήνες. Η Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε στο εν λόγω αίτημα όσον αφορά το έλλειμμα τελωνειακών δασμών, μολονότι χρηματοδοτεί τακτικά εκθέσεις για το μέγεθος του ελλείμματος ΦΠΑ. Η Επιτροπή δημοσιεύει ετησίως σύγκριση των πρόσθετων ΠΙΠ που διαπιστώνονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της επιθεώρησης και του ποσού που όντως εισπράχθηκε. Αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το έλλειμμα τελωνειακών δασμών, όπως ορίζεται στο σημείο 10.

27

Η OLAF προέβη σε υπολογισμό των δυνητικών απωλειών σε δασμούς και ΦΠΑ εξαιτίας της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στις εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης από την Κίνα. Οι δυνητικές απώλειες δασμών υπολογίστηκε ότι προσέγγιζαν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2013-16. Η OLAF εξετάζει επί του παρόντος αν υπάρχουν ενδεχομένως απώλειες και σε άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, τεσσάρων κρατών μελών του δείγματος του ΕΕΣ.

28

Η ετήσια εκτίμηση του ελλείμματος τελωνειακών δασμών θα καθιστούσε εφικτή την αξιολόγηση των επιδόσεων της τελωνειακής ένωσης όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Θα βοηθούσε επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διοχετεύσουν πόρους εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.

Τα κράτη μέλη αποθαρρύνονται από το να διενεργούν τελωνειακούς ελέγχους

29

Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών είναι αρμόδιες για την είσπραξη των τελωνειακών δασμών: πρέπει να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να διασφαλίζουν τη μεταφορά των δασμών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της9. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επιθεωρεί ετησίως τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών.

30

Η Επιτροπή μπορεί να αποδώσει οικονομικές ευθύνες σε κράτος μέλος σε περίπτωση διαπίστωσης διοικητικών σφαλμάτων10. Τα κράτη μέλη που δεν διενεργούν τελωνειακούς ελέγχους ενδεχομένως δεν διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο. Παραδείγματος χάριν διαπιστώσαμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αφερέγγυοι έμποροι αποκλείονται από τον πληθυσμό-στόχο των ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό. Μάλιστα, ένα κράτος μέλος διαμαρτυρήθηκε ότι όσο περισσότερες προσπάθειες καταβάλλει για την καταπολέμηση της απάτης, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να του αποδοθούν οικονομικές ευθύνες από την Επιτροπή.

31

Εάν οι τελωνειακές αρχές στο πλαίσιο ελέγχου μετά τον εκτελωνισμό εντοπίσουν ότι έχουν εισπραχθεί χαμηλότεροι δασμοί από τους οφειλόμενους, οφείλουν να εισπράξουν τους πράγματι οφειλόμενους δασμούς. Οι τελωνειακές αρχές γνωστοποιούν το οφειλόμενο ποσό στον οφειλέτη μέσω εκ των υστέρων πράξης επιβολής δασμού. Στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής καταδεικνύουν ότι, με την εξαίρεση της Πολωνίας, στα επιλεγέντα κράτη μέλη ο αριθμός των εκ των υστέρων πράξεων επιβολής δασμού μειώθηκε11 (βλέπε γράφημα 1 κατωτέρω).

Γράφημα 1

Αριθμός εκ των υστέρων πράξεων επιβολής δασμών στα επιλεγέντα κράτη μέλη (2012-2016)

Πηγή: Βάση δεδομένων OWNRES.

32

Ελλείψει εκτίμησης του ελλείμματος τελωνειακών δασμών, δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν η μείωση αυτή οφείλεται σε μείωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό ή σε μείωση του εν λόγω ελλείμματος.

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των διευρωπαϊκών συστημάτων ΤΠ μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

33

Η πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΤΚ) συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη των συστημάτων ΤΠ που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Η πλήρης θέση σε εφαρμογή όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούνται βάσει του ΕΤΚ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι τεχνικές ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων θα καταστούν ο κανόνας και τα τελωνεία της ΕΕ θα μεταβούν σε περιβάλλον χωρίς χαρτί.

34

Σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση του προγράμματος δράσης «Τελωνεία 2013»12, η ανεπάρκεια των εθνικών επενδύσεων ενδεχομένως να καθυστερήσει την ανάπτυξη των τελωνειακών συστημάτων σε επίπεδο ΕΕ. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος χρηματοδοτήθηκε ο καθορισμός των προδιαγραφών της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά συστήματα ΤΠ, ενώ τα κράτη μέλη ανέλαβαν το κόστος της προσαρμογής των εθνικών συστημάτων στις εν λόγω προδιαγραφές.

35

Στην ίδια αξιολόγηση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με υπαλλήλους των κρατών μελών, το κόστος που έχουν αναλάβει οι εθνικές διοικήσεις είναι ανάλογο με εκείνο της Επιτροπής, και ότι η υλοποίηση και οι αναβαθμίσεις των ευρωπαϊκών συστημάτων μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως δαπανηρές για τα κράτη μέλη, σε περίπτωση που τα εθνικά συστήματα είναι πολύπλοκα και όχι επαρκώς ολοκληρωμένα. Εντούτοις, ορισμένα στοιχεία των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών δεν χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Τελωνεία 2020», αλλά οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τα κράτη μέλη13.

36

Οι εθνικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί μπορούν να υπονομεύσουν την ορθή εφαρμογή των ευρωπαϊκών συστημάτων, και ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν έλλειψη εθνικών κονδυλίων το 2015. Επιπλέον, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο που τους απέστειλε η Επιτροπή το 2016.

37

Όπως επεσήμανε η Επιτροπή, το 2015 επτά κράτη μέλη εισέπραξαν περισσότερο από το 80 % των ΠΙΠ και τέσσερα κράτη μέλη εισέπραξαν σχεδόν το 60 % των ΠΙΠ14. Τα ποσοστά αυτά πρέπει να συγκριθούν με τα ποσά που παρακρατήθηκαν ως έξοδα είσπραξης, δεδομένου ότι, παραδείγματος χάριν, ένα κράτος μέλος15 παρακράτησε άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και, στο άλλο άκρο, άλλο κράτος μέλος16 παρακράτησε λιγότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ. Εντούτοις, ορισμένα στοιχεία εξόδων που συνδέονται με τα τελωνειακά συστήματα είναι σταθερά, παραδείγματος χάριν όσον αφορά τα συστήματα ΤΠ17.

38

Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους, οι χώρες στις οποίες βρίσκονται οι κύριοι λιμένες εισόδου στην ΕΕ (Βέλγιο, Κάτω Χώρες) —οι οποίες κατά συνέπεια εισπράττουν υψηλά ποσά ΠΙΠ— έχουν ορισμένες φορές διαμαρτυρηθεί για το υπερβολικά υψηλό μερίδιο των ΠΙΠ τους. Αντιθέτως, οι χώρες με μικρή συνεισφορά ΠΙΠ επωμίζονται σχετικά μεγαλύτερο βάρος για τη χρηματοδότηση των στοιχείων των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών, τα οποία δεν χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δράσης «Τελωνεία 2020».

Η χρηματοδότηση των τελωνειακών υποδομών των κρατών μελών στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Hercule» δεν συνδέεται πάντοτε με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ

39

Εξετάσαμε παραδείγματα τελικών εκθέσεων υλοποίησης που μας παρείχαν δικαιούχοι του προγράμματος «Hercule II» και διαπιστώσαμε ότι δεν είναι πάντοτε σαφής η σύνδεση μεταξύ του αποτελέσματος που επιτεύχθηκε με τον εξοπλισμό που χρηματοδοτήθηκε και της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε η κατάσχεση χασίς με τη χρήση ενδοσκοπίων, ενώ χρησιμοποιήθηκε μικροσκοπική κρυφή κάμερα για την κατάσχεση οχημάτων μεγάλης αξίας, κ.λπ.

40

Στη γνώμη μας αριθ. 3/2012 διαπιστώσαμε18 ότι «ο συγχρηματοδοτούμενος εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται κατ’ ανάγκη αποκλειστικά για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, αλλά και για επιχειρήσεις συνδεόμενες με ναρκωτικά, όπλα, αποδράσεις από φυλακές, εμπορία ανθρώπων, φοροδιαφυγή, απάτες με πιστωτικές κάρτες, παραχάραξη και διαφθορά σε εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου». Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των τελωνείων όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Τα εργαλεία και προγράμματα της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των τελωνείων και την ενίσχυση της συνεργασίας δεν απέδωσαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους

41

Ανταλλαγές πληροφοριών μπορούν να πραγματοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών ή μεταξύ αυτών και της Επιτροπής ή σε διεθνές επίπεδο με τρίτες χώρες. Διαπιστώσαμε πως, παρότι η ΕΕ έχει θεσπίσει σύστημα που καθιστά εφικτή την ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών, αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Η ΕΕ έχει θεσπίσει πολλά υποσχόμενους διαύλους πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, ωστόσο το περιεχόμενο και η χρήση τους παρουσιάζουν αδυναμίες

Τα κράτη μέλη δεν αξιοποιούν πλήρως τα εργαλεία ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο του κανονισμού για την αμοιβαία συνδρομή
42

Τα κράτη μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας είτε μεταξύ τους είτε με την Επιτροπή χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις βάσεις δεδομένων που προβλέπονται στον κανονισμό περί αμοιβαίας συνδρομής19. Οι εν λόγω ανταλλαγές πληροφοριών πραγματοποιούνται μέσω του ασφαλούς συστήματος πληροφοριών κατά της απάτης (AFIS), του εργαλείου ηλεκτρονικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σχετικά με την αναφορά παρατυπιών.

43

Βάσει των πληροφοριών που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη διενέργεια έρευνας. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αποφασίσει την αποστολή προειδοποιήσεων για απάτη στα κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας τις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής.

44

Διαπιστώσαμε ότι τα κράτη μέλη δεν αντιδρούν με ενιαίο τρόπο στα αιτήματα που διατυπώνει η OLAF στις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής που αποστέλλονται για την αντιμετώπιση της απάτης όσον αφορά τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, την ψευδή δήλωση καταγωγής ή την εσφαλμένη κατάταξη των εμπορευμάτων. Εντοπίσαμε επίσης περιπτώσεις στις οποίες τα ελεγχθέντα κράτη μέλη δεν απάντησαν στα αιτήματα της OLAF.

45

Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν άλλα συστήματα πληροφοριών, όπως το τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΤΣΠ), για να βοηθούνται στην πρόληψη, την έρευνα και τη δίωξη των τελωνειακών παραβιάσεων, καθιστώντας ταχύτερα διαθέσιμες τις πληροφορίες. Εντούτοις, διαπιστώσαμε ότι, με την εξαίρεση της Πολωνίας, οι τελωνειακές αρχές των άλλων επιλεγέντων κρατών μελών σπανίως χρησιμοποιούν το ΤΣΠ20 για την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών σχετικά με τελωνειακές παρατυπίες ή περιπτώσεις απάτης.

46

Τα κράτη μέλη διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το πρόβλημα της διπλής υποβολής στοιχείων μέσω του ΤΣΠ και του εντύπου πληροφοριών για τους κινδύνους (RIF) για την ανταλλαγή σχετικών με τους κινδύνους πληροφοριών. Η περιορισμένη χρήση της βάσης δεδομένων ΤΣΠ και η αλληλοεπικάλυψή της με άλλα συστήματα μειώνει την αποτελεσματικότητα αυτών των ανταλλαγών πληροφοριών.

47

Προκειμένου να θέσει τέλος στην εν λόγω αλληλοεπικάλυψη, η Επιτροπή δρομολόγησε το σχέδιο «One seizure, one report» («Μία κατάσχεση, μία έκθεση»). Το 2016 κάλεσε τα κράτη μέλη να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο. Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών προσδιόρισε ως πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης την πολλαπλή υποβολή στοιχείων. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Τελωνεία 2020», συγκροτήθηκε ομάδα έργου21, απαρτιζόμενη από εκπροσώπους κρατών μελών και της Επιτροπής, προκειμένου να συζητήσει τα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας και να διατυπώσει συστάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική λειτουργεί ομαλά
48

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, η Επιτροπή ανέπτυξε μεθοδολογία για την εκτίμηση των «δίκαιων τιμών» αγοράς22, εφαρμόζοντας μια στατιστική διαδικασία στα στοιχεία της COMEXT23 για την πραγματοποίηση αξιόπιστων εκτιμήσεων όσον αφορά τις τιμές των εισαγόμενων εμπορευμάτων24. Η OLAF αποστέλλει αυτές τις εκτιμήσεις στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών.

49

Οι πληροφορίες όσον αφορά τις δίκαιες τιμές συνιστούν αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των κινδύνων, εφόσον βοηθούν στον εντοπισμό ενδεχόμενων περιπτώσεων δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, όταν υπάρχουν και άλλες ενδείξεις κινδύνου ή απάτης, όπως η συμμετοχή ύποπτων εμπόρων στην εισαγωγή (έμποροι με «κακή φήμη»). Οι εν λόγω πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την εκτίμηση του τμήματος του ελλείμματος τελωνειακών δασμών που οφείλεται στη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική.

Η ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της ψευδούς περιγραφής της καταγωγής βελτιώθηκε πρόσφατα
50

Οι εισαγωγείς μπορούν επίσης να μειώσουν τη δασμολογική υποχρέωση δηλώνοντας ψευδή χώρα καταγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν την εφαρμογή του μειωμένου ή μηδενικού δασμολογικού συντελεστή που ισχύει στο πλαίσιο καθεστώτος προτιμησιακών συναλλαγών (ΚΠΣ) ή/και αποφεύγουν την καταβολή των δασμών αντιντάμπινγκ ή των αντισταθμιστικών δασμών25 που έχουν οριστεί για την πραγματική χώρα καταγωγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πραγματική καταγωγή των εμπορευμάτων συγκαλύπτεται μέσω δόλιας μεταφόρτωσής τους σε ενδιάμεση χώρα, όπου αποθηκεύονται προσωρινά προτού μεταφερθούν στην ΕΕ με πλαστά έγγραφα. Εντοπίσαμε στο διαδίκτυο αρκετά παραδείγματα εταιρειών που προσφέρουν αυτή τη δόλια «υπηρεσία» μεταφόρτωσης.

51

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απάτη αυτού του είδους, η Επιτροπή ανέπτυξε τα συστήματα ConTraffic και Container Status Messages (CSM). Τα εργαλεία αυτά παρέχουν στις τελωνειακές αρχές πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και υπηρεσίες εκτίμησης κινδύνου. Το σύστημα αποστέλλει αυτόματα ειδοποιήσεις για ενδεχόμενη απάτη στα κράτη μέλη όταν εντοπίζει αναντιστοιχίες μεταξύ της χώρας καταγωγής που δήλωσε ο εισαγωγέας και της διαδρομής των εμπορευματοκιβωτίων.

Πλαίσιο 1

Παραδείγματα ψευδούς περιγραφής της καταγωγής μέσω δόλιας μεταφόρτωσης και ο οικονομικός αντίκτυπός τους

Ένας έμπορος αγοράζει ποδήλατα από την Κίνα. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ για τα ποδήλατα που προέρχονται από την Κίνα ανέρχονται στο 48,5 % της αξίας του προϊόντος. Το φορτίο με τα ποδήλατα αναχωρεί από την Κίνα, μεταφορτώνεται στη Σιγκαπούρη και στη συνέχεια εκ νέου στη Μαλαισία. Στα έγγραφα του φορτίου, τα οποία υποβάλλονται κατά την εισαγωγή, αναφέρεται ότι τα ποδήλατα προέρχονται από το Μπαγκλαντές, χωρίς καμία αναφορά στην προηγούμενη διαδρομή των εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο τελωνείο, δεν μπορούν να επιβληθούν δασμοί αντιντάμπινγκ στον συγκεκριμένο εισαγωγέα. Εάν ο τελωνειακός υπάλληλος χρησιμοποιεί το σύστημα παρακολούθησης CSM ή Contraffic, μπορεί να εντοπίσει τη διαδρομή των εμπορευματοκιβωτίων και να ζητήσει από τον εισαγωγέα περαιτέρω έγγραφα που να αποδεικνύουν την πραγματική καταγωγή των εμπορευμάτων.

Η OLAF πραγματοποιεί έρευνες όσον αφορά την αποφυγή της καταβολής δασμών αντιντάμπινγκ: Τον Ιούνιο του 2013, η ΕΕ επέβαλε δασμό αντιντάμπινγκ στα φωτοβολταϊκά στοιχεία που παράγονται στην Κίνα. Οι πρώτες ενδείξεις αποφυγής του συγκεκριμένου δασμού μέσω της ψευδούς περιγραφής της χώρας καταγωγής εμφανίστηκαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η OLAF κίνησε έρευνα τον Δεκέμβριο 2013 για δόλια μεταφόρτωση μέσω Ιαπωνίας (ψευδής περιγραφή της καταγωγής ως ιαπωνικής) και τον Μάρτιο του 2014 για δόλια μεταφόρτωση μέσω Μαλαισίας (ψευδής περιγραφή της καταγωγής ως μαλαισιανής). Η OLAF ζήτησε τη συνδρομή των ιαπωνικών και μαλαισιανών αρχών και πραγματοποίησε έρευνα από κοινού με αρκετά κράτη μέλη. Η OLAF έχει μέχρι στιγμής συστήσει την ανάκτηση περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ευρώ και συμβούλευσε αρκετά κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών της στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών26.

52

Σύμφωνα με το ΚΚΕρ, την περίοδο 2008-2015, στο πλαίσιο πειραματικού πιλοτικού έργου που υλοποίησαν από κοινού η OLAF και το ΚΚΕρ σε συνεργασία με 12 κράτη μέλη, αναλύθηκε με το σύστημα ConTraffic η δηλωθείσα καταγωγή 5 εκατομμυρίων τεμαχίων εισαγωγών και εστάλησαν στα κράτη μέλη 1 187 ειδοποιήσεις για ενδεχόμενη απάτη σε σχέση με τη δηλωθείσα καταγωγή. Η δυνητική οικονομική αξία των ειδοποιήσεων αυτών ανήλθε σε 19 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η δηλωθείσα χώρα καταγωγής και αποστολής του 2 % των εμπορευμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης δεν συμφωνούσε με τη διαδρομή των εμπορευματοκιβωτίων. Βάσει του ConTraffic, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα27 ότι, πρέπει να υπήρξαν το 2011, στην ΕΕ των 27, περισσότερες από 1 500 περιπτώσεις ψευδούς περιγραφής της χώρας καταγωγής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων για την ΕΕ ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων, πιθανόν δε άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

53

Εντούτοις, το σύστημα ConTraffic έχει και τους περιορισμούς του και δεν μπορεί να προσδιορίζει πάντοτε την πραγματική καταγωγή των εμπορευμάτων.

Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους: η ύπαρξη υπερβολικά μεγάλου όγκου πληροφοριών είναι αντιπαραγωγική
54

Οι τελωνειακές αρχές υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τους εντοπιζόμενους κινδύνους, αλλά και απειλές που συνιστούν αυξημένο κίνδυνο σε άλλα σημεία της Ένωσης28, χρησιμοποιώντας το έντυπο πληροφοριών για τους κινδύνους (RIF). Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των τελωνείων με τους οποίους συνομιλήσαμε εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα RIF που λαμβάνουν από άλλα κράτη μέλη, επειδή δεν είναι πάντοτε επαρκώς λεπτομερή ώστε να τους είναι χρήσιμα. Αναφέρθηκε επίσης το πρόβλημα της διπλής αναφοράς στοιχείων τόσο στο Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων (CRMS) όσο και στο ΤΣΠ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη και η OLAF δεν παρέχουν πάντοτε την κατάλληλη ανατροφοδότηση.

55

Σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση του προγράμματος «Τελωνεία 2013»29, ορισμένα κράτη μέλη υπέβαλαν πολλά RIF για σχετικά μικρούς κινδύνους τοπικής εμβέλειας. Αυτό οδήγησε σε υπερβολικό όγκο πληροφοριών και δυσχέρανε τον εντοπισμό των βασικών κινδύνων.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες βελτιώνεται

56

Στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος έχει εύλογες αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα ή/και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού προτιμησιακής καταγωγής που έχει δηλωθεί, μπορεί να διαβιβάσει αίτημα διοικητικής συνεργασίας στη χώρα δικαιούχο/εταίρο ενός ΚΠΣ και να ζητήσει επιβεβαίωση. Εύλογες αμφιβολίες εγείρονται όταν το δείγμα της σφραγίδας που χρησιμοποιήθηκε στο πιστοποιητικό καταγωγής ή οι αρχές έκδοσης διαφέρουν από τα στοιχεία που περιέχονται στη βάση δεδομένων του συστήματος διαχείρισης δειγμάτων30 (SMS), την οποία διαχειρίζεται η Επιτροπή. Η απάντηση των αρχών της τρίτης χώρας ή, υπό ορισμένες περιστάσεις, η απουσία απάντησης μπορεί να δικαιολογήσουν την απόρριψη της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης31.

57

Παρακολουθήσαμε τη συνέχεια που έδωσε η Επιτροπή στις συστάσεις αριθ. 5 έως 13, τις οποίες διατύπωσε το Συνέδριο στην ειδική έκθεσή του αριθ. 2/2014 «Είναι κατάλληλη η διαχείριση των καθεστώτων προτιμησιακών συναλλαγών;», και διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση της λειτουργίας των ΚΠΣ32 και έχει θεσπίσει μόνιμη διαδικασία παρακολούθησης (ερωτηματολόγια, επισκέψεις, κ.λπ.).

58

Εντούτοις, ορισμένα κράτη μέλη έχουν αναφέρει προβλήματα με χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές, όσον αφορά τις καθυστερημένες απαντήσεις και την ανεπαρκή ποιότητα των απαντήσεων στα αιτήματα διοικητικής συνεργασίας. Προβλήματα όσον αφορά την Ινδία και το Βιετνάμ είχε ήδη εντοπίσει το Συνέδριο στο πλαίσιο του προαναφερθέντος ελέγχου33.

59

Οι συμφωνίες αμοιβαίας συνδρομής (ΣΑΣ) ή τα πρωτόκολλα ΣΑΣ διεθνών συμφωνιών παρέχουν τη νομική βάση για την υποβολή αιτήματος παροχής πληροφοριών σε τρίτες χώρες και εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Ωστόσο, εντοπίσαμε περιπτώσεις ανεπαρκούς συνεργασίας από πλευράς της Κίνας: τα κράτη μέλη ανέφεραν την ύπαρξη προβλημάτων στη λήψη απαντήσεων στα αιτήματα που απεστάλησαν μέσω της αμοιβαίας συνδρομής. Σύμφωνα με την OLAF, μέχρι σήμερα έχει απαντηθεί μόλις το 1/3 των 150 περίπου αιτημάτων επαλήθευσης που εστάλησαν στην Κίνα μετά την κοινή τελωνειακή επιχείρηση Snake34. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί τον δικό του τελωνειακό σύνδεσμο στην Κίνα για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η OLAF επίσης διαθέτει υπερπόντιο σύνδεσμο στο Πεκίνο.

60

Στο πλαίσιο του «Σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική», το οποίο συνοδεύει τις στρατηγικές ρυθμίσεις για διοικητική συνεργασία του 2015, οι κινεζικές αρχές συμπεριέλαβαν στα έγγραφα που υπέβαλαν στην ΕΕ ρήτρα σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών. Η ύπαρξη αποδείξεων για τις τιμές των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των ειδών υπόδησης που δηλώθηκαν κατά την εξαγωγή θα διευκόλυνε τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών στην ανάκτηση των απωλειών που οφείλονται στη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, όταν οι έμποροι προσβάλλουν ενώπιον των δικαστηρίων τις εκ των υστέρων πράξεις επιβολής δασμών.

61

Για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της, η OLAF βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σειράς ρυθμίσεων διοικητικής συνεργασίας (ΡΔΣ) με αρχές-εταίρους σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Οι ΡΔΣ μεταξύ της OLAF και διωκτικών αρχών τρίτων χωρών αποτελούν σημαντικό πρόσθετο εργαλείο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπληρώνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Τα προγράμματα δράσης της ΕΕ ενίσχυσαν την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, εντούτοις δεν διασφάλισαν με αποτελεσματικό τρόπο την ενιαία δράση όλων των τελωνειακών αρχών

62

Τα προγράμματα «Τελωνεία 2013/2020» και «Hercule II/III» παρέχουν χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις τελωνειακές αρχές στη μεταξύ τους συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μέσω, πρώτον, συστημάτων επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών και, δεύτερον, συμμετοχής σε κοινές δράσεις, όπως σεμινάρια, επιμορφώσεις, ομάδες έργου, επισκέψεις εργασίας και διασυνοριακές επιχειρήσεις. Διαπιστώσαμε ότι τόσο το πρόγραμμα «Τελωνεία 2013» όσο και το πρόγραμμα «Hercule ΙΙ» ενίσχυσαν κατά τρόπο αποτελεσματικό την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

63

Εντούτοις, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος «Hercule II»35 «παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τον συντονισμό του σχεδιασμού των διαφόρων προγραμμάτων της Ένωσης, για παράδειγμα, στον τελωνειακό τομέα, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής, ούτως ώστε να προκύπτουν οφέλη από τις συνέργειες μεταξύ των προγραμμάτων και να αποτρέπονται αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών της ΕΕ».

64

Το πρόγραμμα «Τελωνεία 2013» έχει ως συγκεκριμένο στόχο «τη διατήρηση ενός συστήματος μέτρησης των επιδόσεων των κρατών μελών στις τελωνειακές διοικήσεις με σκοπό τη βελτίωση της έμπρακτης εφαρμογής τους και της αποτελεσματικότητάς τους»36. Ωστόσο, δεν εντοπίσαμε δείκτες επιδόσεων είτε για τη μέτρηση της επίτευξης του στόχου του προγράμματος «Τελωνεία 2013» που αφορά τη λειτουργία των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών ως ενιαίας διοίκησης διασφαλίζοντας ελέγχους με ισοδύναμα αποτελέσματα σε κάθε σημείο του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ είτε για τη μέτρηση της επίτευξης του στόχου του προγράμματος «Τελωνεία 2013» που αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα «Τελωνεία 2013» δεν πέτυχε τον στόχο του να εξασφαλίσει ότι όλες οι τελωνειακές αρχές λειτουργούν ως μια ενιαία διοίκηση (βλέπε σημεία 89 έως 110).

65

Το συμπέρασμα που εξήχθη από την τελική αξιολόγηση του προγράμματος «Τελωνεία 2013», το οποίο αφορούσε την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, βασίστηκε στην ανατροφοδότηση που παρείχε η πλειονότητα των εθνικών διοικήσεων. Οι διοικήσεις διατύπωσαν θετική γνώμη για το σύστημα διαχείρισης τελωνειακών κινδύνων και τις συνεισφορές του συστήματος Surveillance 2 στη διαχείριση των κινδύνων. Παρόλα αυτά, εντοπίσαμε αδυναμίες και στα δύο αυτά συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών. Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι διοικήσεις των κρατών μελών δεν λειτουργούν ως ενιαία διοίκηση.

66

Όσον αφορά τις κοινές δράσεις, το πρόγραμμα συνέβαλε στην ανάπτυξη και διατήρηση δικτύων. Σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση, υπήρχαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι το πρόγραμμα συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση των σχετικών πληροφοριών, ορθών πρακτικών, μεθόδων εργασίας και διαδικασιών μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη εθνικών προδιαγραφών για τα συστήματα ΤΠ και την εφαρμογή τους.

67

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Τελωνεία 2020», μολονότι στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος «Τελωνεία 2013» είχε διατυπωθεί η σύσταση να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης ώστε να καταγράφονται οι επιδόσεις και να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα, δεν εντοπίσαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν δείκτες επιδόσεων προκειμένου να μετρούν τον βαθμό σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών (ήτοι της λειτουργίας τους ως ενιαίας διοίκησης).

68

Δυνάμει του άρθρου 1, παράγραφος 2, στοιχείο α), της απόφασης για το πρόγραμμα «Hercule II»37, ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της διεθνικής και πολυτομεακής συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών, της Επιτροπής και της OLAF. Εντούτοις, στην τελική αξιολόγηση αναφέρεται ότι το πρόγραμμα «Hercule II» ενίσχυσε πρωτίστως τη διεθνική και πολυτομεακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών38. Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ήταν η επιμόρφωση για την καταπολέμηση της απάτης, καθώς και η κατάρτιση, τα σεμινάρια και οι διασκέψεις με έμφαση στις νομικές πτυχές.

69

Δεν είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό επίτευξης των δεικτών αντικτύπου του προγράμματος «Τελωνεία 2020». Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την επίτευξη των δεικτών εκροών, αποτελεσμάτων ή αντικτύπου σχετικά με το πρόγραμμα «Hercule III», με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη δυνατό να προβούμε σε προκαταρκτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών των προγραμμάτων.

Η ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της ομοιόμορφης εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας

70

Ως τελωνειακή ένωση, η ΕΕ πρέπει να εφαρμόζει το κοινό δασμολόγιο και την τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ με ομοιόμορφο τρόπο, εξασφαλίζοντας την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά.

71

Δασμολόγιο ονομάζεται ο συνδυασμός της ονοματολογίας (ή κατάταξη των προϊόντων) με τους δασμολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται σε κάθε κατηγορία προϊόντων. Είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αν και οι δασμολογικοί συντελεστές εξαρτώνται από τη φύση των εισαγόμενων προϊόντων και την καταγωγή τους. Περιέχει όλη την υπόλοιπη νομοθεσία της ΕΕ που επηρεάζει το επίπεδο των καταβλητέων δασμών για συγκεκριμένη εισαγωγή, παραδείγματος χάριν την κοινή εμπορική πολιτική39.

Συνολικά το TARIC διασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή των δασμολογικών μέτρων

72

Το TARIC, το ενοποιημένο δασμολόγιο της ΕΕ, είναι μια πολύγλωσση βάση δεδομένων στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα που αφορούν το κοινό δασμολόγιο, την εμπορική και τη γεωργική νομοθεσία. Συμβάλλει στην ομοιόμορφη εφαρμογή τους από όλα τα κράτη μέλη και παρέχει στους οικονομικούς φορείς σαφή εικόνα όλων των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων στην ΕΕ ή την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες40.

73

Η Επιτροπή παρακολουθεί με δύο τρόπους αν η βάση δεδομένων TARIC έχει ενσωματωθεί ή συνδεθεί με τα συστήματα τελωνειακών διασαφήσεων στα κράτη μέλη: πρώτον, με επισκέψεις παρακολούθησης στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών και, δεύτερον, με συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας/ορθότητας (έλεγχοι αξιοπιστίας) των τελωνειακών διασαφήσεων που υποβάλλονται στα κράτη μέλη, μέσω της βάσης δεδομένων Surveillance 2.

74

Διαπιστώσαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρησιμοποιεί την τρέχουσα έκδοση του TARIC, το TARIC 3, επειδή το TARIC 1 είναι η μόνη έκδοση που υποστηρίζει το ηλεκτρονικό σύστημα τελωνειακών διασαφήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα στοιχεία της έκδοσης TARIC 3 μετατρέπονται με μη αυτόματο τρόπο σε στοιχεία της έκδοσης TARIC 1 και μεταφορτώνονται. Επιπλέον, ορισμένα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο TARIC απουσιάζουν από το εθνικό σύστημα TARIC του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, οι κωδικοί που χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο για τα τελωνειακά καθεστώτα διαφέρουν από εκείνους που χρησιμοποιούν τα άλλα κράτη μέλη41.

75

Επιπλέον, όσον αφορά τη βάση δεδομένων Surveillance 2, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποβάλλει χωριστά στοιχεία στην Επιτροπή για τις δηλώσεις εισαγωγής που αφορούν ποσό μικρότερο των 1 000 ευρώ42 στο πλαίσιο απλουστευμένων διαδικασιών, επειδή εφαρμόζει κατώτατο όριο για την παροχή στατιστικών στοιχείων στην Eurostat σχετικά με το εξωτερικό εμπόριο με τρίτες χώρες. Κάτω από αυτό το κατώτατο όριο, οι εισαγωγές αναφέρονται συγκεντρωτικά με έναν ειδικό κωδικό αγαθών που έχει συμφωνηθεί με τη Eurostat, προκειμένου να εκπληρώνεται η σχετική υποχρέωση. Το 2014 και το 2015, το 88 % των δηλώσεων εισαγωγής σε επίπεδο τεμαχίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε αντικείμενο απλουστευμένων διαδικασιών.

76

Οι έμποροι που πραγματοποιούν εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο μη ομοιόμορφης εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ, εξαιτίας:

  1. της μη αυτόματης επικαιροποίησης του TARIC στο ηλεκτρονικό σύστημα τελωνειακών διασαφήσεων, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο ανακριβειών και ανεπαρκούς είσπραξης των εσόδων,
  2. της έλλειψης μέτρων περιορισμού στην έκδοση TARIC του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για την προστασία και ασφάλεια,
  3. της μη διενέργειας ελέγχων αξιοπιστίας σε δηλώσεις εισαγωγής που αφορούν ποσό μικρότερο των 1 000 ευρώ, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εσφαλμένης εφαρμογής του TARIC, και
  4. της χρήσης διαφορετικών κωδικών για τα τελωνειακά καθεστώτα κατά τις εισαγωγές, γεγονός που επιβαρύνει τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά κράτη μέλη και αυξάνει τον κίνδυνο εσφαλμένης εφαρμογής των τελωνειακών διατάξεων.
77

Επιπλέον, η Επιτροπή πραγματοποιεί τις επικαιροποιήσεις του TARIC με αναδρομική ισχύ, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Εντούτοις, οι επικαιροποιήσεις αυτές δεν κοινοποιούνται συστηματικά στη ΓΔ Προϋπολογισμού, ώστε να παρακολουθεί αν εφαρμόζονται κατά τρόπο ομοιόμορφο στα κράτη μέλη.

78

Τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα επιτήρησης είναι ουσιαστικής σημασίας για την εφαρμογή μέτρων εμπορικής πολιτικής, όπως οι δασμολογικές αναστολές43, οι δασμολογικές ποσοστώσεις, οι ποσοστώσεις, τα ανώτατα δασμολογικά όρια44 και τα μέτρα επιτήρησης45. Κατά την εφαρμογή των μέτρων αυτών, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο όγκος των εισαγόμενων εμπορευμάτων, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένο όριο, ενώ σε άλλες η υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή των συνήθων δασμολογικών συντελεστών.

79

Τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα επιτήρησης εκδίδονται για καθορισμένη ποσότητα εμπορευμάτων. Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν διατίθενται στην αγορά της ΕΕ εμπορεύματα χωρίς έγκυρο έγγραφο, οι ποσότητες πρέπει να καταχωρίζονται επί έλαττον στο πιστοποιητικό και να πιστοποιούνται από τις τελωνειακές υπηρεσίες για κάθε επιμέρους εισαγωγή κατά τη χρονική στιγμή της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία46.

80

Το Συνέδριο συνέστησε47 στην ειδική έκθεσή του αριθ. 1/2010 με τίτλο «Ελέγχονται αποτελεσματικά οι απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής;» στην Επιτροπή «να ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να μηχανογραφήσουν τη διεκπεραίωση των απλουστευμένων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διαχείρισης (διαδικτυακή καταχώριση επί έλαττον κατά τη χρονική στιγμή της θέσης των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία) των πιστοποιητικών και των παρόμοιων εγγράφων και της χρησιμοποίησης ηλεκτρονικών προφίλ κινδύνου σχετικά με τους ΠΙΠ και με ζητήματα κοινής εμπορικής πολιτικής».

81

Η σύσταση αυτή προβλέπεται να υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020, με την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του ΕΤΚ για τις απλουστευμένες διαδικασίες48. Εντούτοις δεν θα καλύπτει τη διαδικτυακή καταχώριση επί έλαττον των πιστοποιητικών και των παρόμοιων εγγράφων κατά τη χρονική στιγμή της θέσης των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία σε όλα τα κράτη μέλη. Οι εισαγωγές χωρίς έγκυρο έγγραφο πλήττουν τα συμφέροντα των παραγωγών της ΕΕ, τους οποίους θεωρητικά προστατεύει το μέτρο εμπορικής πολιτικής. Επιπροσθέτως, μπορεί να είναι επιζήμιες για τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ σε περίπτωση δασμολογικών αναστολών, δασμολογικών ποσοστώσεων, ποσοστώσεων ή ανώτατων δασμολογικών ορίων.

Η Επιτροπή υλοποίησε τις συστάσεις του ΕΕΣ για τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες

82

Μια δεσμευτική δασμολογική πληροφορία (ΔΔΠ) είναι μια επίσημη γραπτή απόφαση, με ισχύ τριών ετών, που εκδίδεται από τελωνειακή αρχή και παρέχει στον αιτούντα, πριν από μια εισαγωγή (ή εξαγωγή) μια εκτίμηση της κατάταξης των εμπορευμάτων στη δασμολογική ονοματολογία της ΕΕ. Η ΔΔΠ είναι δεσμευτική για όλες τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ, καθώς και για τον δικαιούχο της απόφασης. Στην περίπτωση που ο εισαγωγέας είναι δικαιούχος ΔΔΠ, αυτό πρέπει να αναφέρεται στην τελωνειακή διασάφηση για την εισαγωγή εμπορευμάτων που καλύπτονται από την ΔΔΠ. Η ΔΔΠ παρέχει ασφάλεια στους εμπόρους και συμβάλλει στην ομοιόμορφη εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας.

83

Παρακολουθήσαμε την υλοποίηση από την Επιτροπή των συστάσεων που διατυπώσαμε σε προηγούμενη ειδική έκθεσή μας49. Διαπιστώσαμε πως, μολονότι εκκρεμεί η ανάπτυξη ορισμένων συστημάτων ΤΠ50 που θα είναι διαθέσιμα μόλις τον Οκτώβριο του 2017, όλες οι συστάσεις υλοποιήθηκαν με τη θέση σε ισχύ του ΕΤΚ, καθώς και των εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεών του την 1 Μαΐου 2016.

84

Εντούτοις, οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών που επελέγησαν για τον έλεγχό μας δεν επαληθεύουν κατά τον εκτελωνισμό ότι ο δικαιούχος ΔΔΠ την χρησιμοποιεί όντως για την εισαγωγή εμπορευμάτων του είδους που αναφέρονται σε αυτή. Οι δηλώσεις εισαγωγής που αναφέρουν κωδικό TARIC ελαφρώς διαφορετικό από τον αναφερόμενο στη ΔΔΠ δεν επισημαίνονται από το σύστημα διαχείρισης κινδύνων, ώστε να εφαρμοστούν επ’ αυτών έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό. Επομένως, ένας δικαιούχος ΔΔΠ που δεν είναι ικανοποιημένος με την απόφαση ΔΔΠ μπορεί, προκειμένου να την παρακάμψει, να κατατάξει τις εισαγωγές του σε λάθος κατηγορία, εφόσον τα κράτη μέλη δεν επαληθεύουν την εφαρμογή της, αποφεύγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την καταβολή των υψηλότερων δασμών που ορίζονται στη ΔΔΠ.

Εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποφάσεις για τη δασμολογητέα αξία σε επίπεδο ΕΕ

85

Η απόφαση για τη δασμολογητέα αξία σε επίπεδο ΕΕ θα ήταν μια επίσημη έγγραφη απόφαση εκδιδόμενη από τελωνειακή αρχή και παρέχουσα στον αιτούντα εκτίμηση της μεταχείρισης που πρέπει να επιφυλαχθεί σε συγκεκριμένο στοιχείο της δασμολογητέας αξίας, πριν από μια εισαγωγή και για καθορισμένη περίοδο. Στην απόφαση θα αναφερόταν με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται, παραδείγματος χάριν, η καταβολή προμήθειας ή δικαιωμάτων ή πτυχές μιας συμφωνίας καθορισμού των τιμών μεταβίβασης για τους σκοπούς της εκτίμησης της δασμολογητέας αξίας51.

86

Μια απόφαση για τη δασμολογητέα αξία σε επίπεδο ΕΕ θα παρείχε ασφάλεια δικαίου και θα εξασφάλιζε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται σε αρκετά κράτη μέλη. Συστήσαμε52 στην Επιτροπή να λάβει την κατάλληλη νομοθετική και διοικητική δράση ώστε να αντιμετωπίσει «την απουσία κοινοτικών νομοθετικών διατάξεων που να καθιστούν εφικτή την καθιέρωση κοινοτικής εμβέλειας αποφάσεων για τη δασμολογητέα αξία».

87

Ο ΕΤΚ53 έδωσε στην Επιτροπή τη δυνατότητα να επεκτείνει, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, το πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων που αφορούν τις δεσμευτικές πληροφορίες ώστε να καλύπτουν επίσης «άλλους παράγοντες, βάσει των οποίων εφαρμόζονται ο εξαγωγικός ή εισαγωγικός δασμός και άλλα μέτρα σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές», περιλαμβάνοντας επομένως ζητήματα σχετικά με τη δασμολογητέα αξία. Εντούτοις, μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα.

88

Η Επιτροπή δεν έχει υλοποιήσει ακόμη τη σύσταση του Συνεδρίου. Έπειτα από 17 χρόνια, δεν είναι ακόμη δυνατή η έκδοση αποφάσεων για τη δασμολογητέα αξία σε επίπεδο ΕΕ.

Τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν ομοιόμορφη προσέγγιση όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους επί των εισαγωγών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην είσπραξη τελωνειακών δασμών χαμηλότερων από τους οφειλόμενους

89

Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών υποτίθεται ότι λειτουργούν «ως μία αρχή». Αυτός ήταν ένας από τους στόχους του προγράμματος «Τελωνεία 2013». Όταν τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν ομοιόμορφη προσέγγιση όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους, οι απατεώνες μπορεί να επιλέξουν τον πλέον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας για να πραγματοποιήσουν τις δόλιες εισαγωγές τους.

90

Διαπιστώσαμε ότι τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν με εναρμονισμένο και τυποποιημένο τρόπο τους τελωνειακούς ελέγχους για να διασφαλίζουν ισοδύναμο επίπεδο τελωνειακών ελέγχων σε όλη την Ένωση, ούτως ώστε να μην αφήνουν περιθώρια για αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές στα διάφορα σημεία εισόδου στην Ένωση και εξόδου από αυτή.

Η έλλειψη ομοιόμορφης προσέγγισης όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους σχετικά με τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στρεβλώνει την επιλογή του κράτους μέλους εισαγωγής

91

Τα κράτη μέλη είναι αντιμέτωπα με την πρόκληση της καταπολέμησης της απάτης που συνδέεται με τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδεχόμενης απάτης πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στους ελέγχους κατά τον εκτελωνισμό, επειδή οι εισαγωγείς μπορεί στη συνέχεια να καταστούν αφερέγγυοι ή να εξαφανιστούν. Όταν υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες σχετικά με το αν η δηλωθείσα αξία αντιστοιχεί στην πραγματική αξία της συναλλαγής, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητούν, στο πλαίσιο των ελέγχων κατά τον εκτελωνισμό, πρόσθετες πληροφορίες και έγγραφα τεκμηρίωσης. Εύλογες αμφιβολίες εγείρονται ιδιαιτέρως όταν η δηλωθείσα αξία είναι κατώτερη ενός προκαθορισμένου ορίου κινδύνου.

92

Για τους σκοπούς της διαχείρισης κινδύνων, η αξία που αποτελεί το όριο κινδύνου μπορεί να προσδιοριστεί βάσει της μεθόδου εκτίμησης της δίκαιης τιμής (βλέπε σημείο 48). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εισαγωγείς υποβάλλουν δικαιολογητικά (τιμολόγια, συμβάσεις, αντίγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών), τα οποία επιβεβαιώνουν στο σύνολό τους τις δηλωθείσες (πλαστές) χαμηλές τιμές. Όλα τα στοιχεία συμφωνούν μεταξύ τους στα έγγραφα που υποβάλλονται στο τελωνείο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας (δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική) και της πραγματικής τιμής ενδεχομένως καταβάλλεται χωριστά, είτε με μετρητά είτε μέσω τρίτων. Στο γράφημα 2 κατωτέρω παρουσιάζεται παράδειγμα δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική με προπληρωμή σε μετρητά.

Γράφημα 2

Δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική με προπληρωμή σε μετρητά

Πηγή: ΕΕΣ, βάσει παραδείγματος του ΠΟΤ.

93

Το τελωνειακό καθεστώς 42 (ΤΚ 42) είναι το καθεστώς που χρησιμοποιεί ένας εισαγωγέας για να επιτύχει απαλλαγή από τον ΦΠΑ, όταν τα εισαγόμενα εμπορεύματα πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος μέλος. Στην περίπτωση αυτή, ο ΦΠΑ αποδίδεται στο κράτος μέλος προορισμού54. Όταν η εισαγωγή πραγματοποιείται βάσει του ΤΚ 42, πρέπει να ζητούνται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους προορισμού πρόσθετες πληροφορίες για την πραγματική αξία της συναλλαγής, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις ο τελικός αποδέκτης των εμπορευμάτων μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμή, π.χ. στον κινέζο προμηθευτή, η οποία να είναι πολύ υψηλότερη από την αξία του τιμολογίου που εμφάνισε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής. Εντούτοις, η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι χρονοβόρα ή να αποδειχθεί αλυσιτελής, επειδή ο δηλωθείς αγοραστής μπορεί να είναι άλλος από τον τελικό αποδέκτη των εμπορευμάτων ή να είναι αφανής έμπορος55.

94

Όταν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες, μπορούν να λαμβάνονται δείγματα των εισαγόμενων εμπορευμάτων και να ζητείται εγγύηση56 για την κάλυψη ενδεχόμενων απωλειών δασμών. Η Επιτροπή έχει παράσχει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική κατά την εφαρμογή της έκπτωσης τομέων ελέγχου προτεραιότητας (Priority Control Area, PCA) στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης από ασιατικές χώρες. Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες.

95

Σε καθένα από τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη επιλέξαμε δείγμα 30 εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης από την Ασία που πραγματοποιήθηκαν το 2015, σχετικά με τα οποία δηλώθηκε ενδεχομένως δασμολογητέα αξία χαμηλότερη από την πραγματική, με σκοπό να διαπιστώσουμε αν υπήρξε ανταπόκριση στα αιτήματα της OLAF, στο πλαίσιο των κοινοποιήσεων αμοιβαίας συνδρομής, που αφορούσαν δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική. Διαπιστώσαμε ότι τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει τις σχετικές κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής με διαφορετικούς τρόπους και δεν υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις ανταπόκριση στα αιτήματα της OLAF. Διαπιστώσαμε επίσης ότι σχετικά με όλα τα τεμάχια του δείγματος είχε δηλωθεί δασμολογητέα αξία σημαντικά χαμηλότερη από την πραγματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές του επεξεργασμένου βαμβακιού που δηλώθηκαν κατά την εισαγωγή ήταν χαμηλότερες ακόμη και από την τιμή του ακατέργαστου βαμβακιού. Στο γράφημα 3 και το γράφημα 4 κατωτέρω συγκρίνονται οι τιμές του ορίου κινδύνου του επεξεργασμένου βαμβακιού με τις τιμές του ακατέργαστου βαμβακιού και τις τιμές που δηλώθηκαν κατά την εισαγωγή στα δείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας:

Γράφημα 3

Τιμές των εισαγόμενων εμπορευμάτων επεξεργασμένου βαμβακιού στο δείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και σύγκριση με τις τιμές του ορίου κινδύνου και την τιμή του ακατέργαστου βαμβακιού

Πηγή: ΕΕΣ, βάσει στοιχείων της διαδικτυακής πηγής THESEUS (https://theseus.jrc.ec.europa.eu) και του http://www.finanzen.net/rohstoffe/baumwollpreis/euro/historisch.

Γράφημα 4

Τιμές των εισαγόμενων εμπορευμάτων επεξεργασμένου βαμβακιού στο δείγμα της Πολωνίας και σύγκριση με τις τιμές του ορίου κινδύνου και την τιμή του ακατέργαστου βαμβακιού

Πηγή: ΕΕΣ, βάσει στοιχείων της διαδικτυακής πηγής THESEUS (https://theseus.jrc.ec.europa.eu) και του http://www.finanzen.net/rohstoffe/baumwollpreis/euro/historisch.

96

Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα κράτη μέλη που διενεργούν λιγότερους ελέγχους κατά τον εκτελωνισμό προσελκύουν περισσότερες εισαγωγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση ελέγχων που αφορούν τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική σε σχέση με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη υπόδησης που προέρχονται από την Κίνα, καθώς τα κράτη μέλη που δεν διενεργούν ελέγχους κατά τον εκτελωνισμό προσελκύουν κίνηση από άλλα κράτη μέλη.

97

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εφαρμόζει τα όρια κινδύνου που περιγράφονται στο σημείο 92 ούτε ζητεί κατά τον εκτελωνισμό εγγύηση για την παράδοση εμπορευμάτων που έχουν ενδεχομένως δηλωθεί με δασμολογητέα αξία χαμηλότερη από την πραγματική, προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες δασμών. Εντούτοις, η OLAF έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, και να ζητούν την παρακατάθεση των δασμών όταν εντοπίζουν ύποπτα φορτία, ώστε να αποτρέπεται η μελλοντική απώλεια δασμών.

98

Διαπιστώσαμε ότι το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζητεί εγγύηση σχετικά με εμπορεύματα για τα οποία έχει ενδεχομένως δηλωθεί δασμολογητέα αξία χαμηλότερη από την πραγματική έχει ως αποτέλεσμα την εκτροπή της κυκλοφορίας: εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων με δηλωθείσα δασμολογητέα αξία σημαντικά χαμηλότερη από την πραγματική διαμετακομίζονται μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη και, αφού εκτελωνιστούν υπό το ΤΚ 42 στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρονται εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη, π.χ. κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη υπόδησης από την Κίνα αποστέλλονται με το καθεστώς εξωτερικής διαμετακόμισης από το Αμβούργο στο Ντόβερ, όπου και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία υπό το ΤΚ 42 χωρίς ελέγχους κατά τον εκτελωνισμό και στη συνέχεια μεταφέρονται, παραδείγματος χάριν στην Πολωνία ή τη Σλοβακία. Στο γράφημα 5 παρουσιάζεται παράδειγμα της πρακτικής της «άγρας σημείου εισόδου» βάσει του ΤΚ 42:

Γράφημα 5

Περίπτωση «άγρας σημείου εισόδου» χρησιμοποιώντας το τελωνειακό καθεστώς 42 (ΤΚ 42)

Πηγή: ΕΕΣ.

99

Το 2016, οι γαλλικές τελωνειακές αρχές σε συνεργασία με την OLAF πραγματοποίησαν την επιχείρηση Octopus, η οποία επικεντρώθηκε στις εισαγωγές υπό το ΤΚ 42. Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης διοικητικής συνεργασίας διαπιστώθηκε ότι απάτη που αφορά τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική διαπράττεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται ΦΠΑ στα κράτη μέλη προορισμού. Οι δασμολογητέες αξίες που δηλώνονταν βάσει πλαστών τιμολογίων ήταν από 5 έως 10 φορές χαμηλότερες από τις πραγματικές, με σημαντικό αντίκτυπο στους εισπραττόμενους δασμούς και φόρους57.

100

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της δόλιας χρήσης του ΤΚ 42 στην απώλεια ΦΠΑ και δασμών, σύμφωνα με το σημείο 83 της ειδικής έκθεσής μας αριθ. 24/201558 «στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίσαμε δύο περιπτώσεις εισαγωγών βάσει του τελωνειακού καθεστώτος 42 για τις οποίες δηλώθηκε χαμηλότερη δασμολογητέα αξία, τις οποίες είχε ήδη εντοπίσει η αρχή φορολογίας και τελωνείων (HRMC) χάρη στην κοινή τελωνειακή επιχείρηση της OLAF. Η HRMC εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος στην είσπραξη ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 0,5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες και 10,6 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στα άλλα κράτη μέλη. Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στην είσπραξη δασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Η εκτίμηση του αντικτύπου των ανωτέρω περιπτώσεων διενεργήθηκε από την HRMC για όλα τα είδη που εισήγαγαν οι δύο έμποροι που εντοπίστηκαν στο δείγμα σε περίοδο τριών ετών.»

101

Το γράφημα 6 παρουσιάζει στοιχεία της Eurostat σχετικά με την περίοδο 2007-2016 για τα πέντε κράτη μέλη που επελέγησαν από το Συνέδριο. Τα κράτη μέλη που εφάρμοσαν λεπτομερείς ελέγχους κατά τον εκτελωνισμό σχετικά με τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης της πραγματικής για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη υπόδησης από την Κίνα κατόρθωσαν να αυξήσουν τη μέση τιμή που δηλώνεται κατά την εισαγωγή, ωστόσο κατέγραψαν μείωση του όγκου των εισαγωγών. Η αύξηση του όγκου των εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 358 000 τόνους, ενώ η συνολική μείωση στα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη έφτασε τους 264 000 τόνους.

Γράφημα 6

Μέσες τιμές και όγκοι εισαγόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης την περίοδο 2007-2016

Πηγή: Eurostat.

102

Αυτό επιβεβαιώνεται εξάλλου από τις εκτιμήσεις της OLAF για την περίοδο 2013-2016 όσον αφορά τις ενδεχόμενες απώλειες δασμών εξαιτίας της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης της πραγματικής για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη υπόδησης.

103

Σύμφωνα με την OLAF59, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να είχε καταβάλει επιπλέον ποσό που εκτιμάται σε 1,9874 δισεκατομμύρια ευρώ (μεικτά) ή 1,5736 δισεκατομμύρια ευρώ (καθαρά) σε παραδοσιακούς ίδιους πόρους την περίοδο 2013-2016. Στο γράφημα 7 κατωτέρω παρουσιάζονται ποσοτικώς προσδιορισμένες οι ενδεχόμενες απώλειες (σε καθαρές τιμές, μετά την αφαίρεση των εξόδων είσπραξης), συγκρινόμενες με το σύνολο των ιδίων πόρων και τους παραδοσιακούς ίδιους πόρους που όντως κατέβαλαν τα κράτη μέλη κατά την ίδια περίοδο.

Γράφημα 7

Αντίκτυπος του κατ’ εκτίμηση ποσού των ενδεχόμενων απωλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Πηγή: Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ Προϋπολογισμού για το 2016.

104

Αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω τις διαπιστώσεις μας στην ειδική έκθεση αριθ. 23/2016 ότι «λόγω […] των διαφορών μεταξύ κρατών μελών ως προς τις πρακτικές τελωνειακού ελέγχου που εφαρμόζουν, ενδέχεται ένας λιμένας να φανεί ελκυστικότερος από άλλους στις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες»60.

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της απάτης που αφορά την καταγωγή και την κατάταξη

105

Η OLAF μπορεί να αποστέλλει προειδοποιήσεις για απάτη στα κράτη μέλη χρησιμοποιώντας τις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής, οι οποίες περιέχουν αιτήματα προς τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

106

Διαπιστώσαμε ότι τα πέντε κράτη μέλη του ελέγχου μας ακολούθησαν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη συνέχεια που δόθηκε στις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής της OLAF αριθ. 2015/15 για εσφαλμένη κατάταξη και 2014/21-2015/18 για ψευδή περιγραφή καταγωγής. Οι ανέντιμοι έμποροι μπορούν να εκμεταλλευθούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους για να αποφύγουν την καταβολή δασμών.

107

Επίσης διαπιστώσαμε ότι η παρακολούθηση των κοινοποιήσεων αμοιβαίας συνδρομής είναι ευκολότερη στα κράτη μέλη στα οποία είναι υποχρεωτική η αναφορά του αποστολέα στην τελωνειακή διασάφηση εισαγωγής (ΕΔΕ).

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τα καθεστώτα κυρώσεων

108

Στην ΕΕ η επιβολή της τελωνειακής νομοθεσίας αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών61, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ευρύ οπλοστάσιο αστικών, διοικητικών ή/και ποινικών κυρώσεων προκειμένου να αποτρέπουν τις παραβάσεις. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των νόμιμων εμπόρων στην εσωτερική αγορά, ενώ οι απατεώνες μπορούν να εκμεταλλευθούν αυτές τις διαφορές και να πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

109

Διαπιστώσαμε ότι στην Πολωνία, το Βέλγιο και τη Γαλλία οι τελωνειακές παραβάσεις αποτελούν ποινικά αδικήματα και διώκονται συστηματικά. Στην Πολωνία δεν προβλέπονται ούτε διοικητικές ούτε αστικές κυρώσεις για τις τελωνειακές παραβάσεις.

110

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας σχετικά με το ενωσιακό νομικό πλαίσιο για τις τελωνειακές παραβάσεις και τις σχετικές κυρώσεις62, η οποία τελεί επί του παρόντος υπό εξέταση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόταση οδηγίας είναι το αποτέλεσμα μελέτης63 σχετικά με τα νομικά πλαίσια των κρατών μελών όσον αφορά τις τελωνειακές παραβάσεις και τις συναφείς κυρώσεις.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι επί των εισαγωγών παρουσιάζουν κενά

111

Στο πλαίσιο της διαχείρισης κινδύνων, οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών εντοπίζουν, εκτιμούν, αναλύουν και μετριάζουν τα διαφορετικά είδη και επίπεδα κινδύνων που συνδέονται με το διεθνές εμπόριο.

112

Η αρχή που διέπει τη διαχείριση κινδύνων στον τελωνειακό τομέα της ΕΕ είναι «εκτίμηση εκ των προτέρων, έλεγχος εάν χρειαστεί». Αναλόγως του χαρακτήρα των κινδύνων, άλλοι είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων στη χώρα εξαγωγής, άλλοι πριν από την άφιξη σε έδαφος της ΕΕ ή στο σημείο εκφόρτωσης, άλλοι κατά τον χρόνο εισαγωγής ή αφότου τα εμπορεύματα έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία64.

113

Οι εισαγωγές μπορεί να πραγματοποιούνται με τις συνήθεις ή τις απλουστευμένες διαδικασίες. Η εισαγωγή εμπορευμάτων στο πλαίσιο απλουστευμένων διαδικασιών διευκολύνει το εμπόριο, επιταχύνοντας τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων. Η Επιτροπή καταρτίζει κάθε χρόνο έκθεση σχετικά με τις επιδόσεις της τελωνειακής ένωσης (ΕΤΕ), στην οποία παρέχεται επισκόπηση της συχνότητας και της αποτελεσματικότητας των διαφορετικών ειδών τελωνειακών ελέγχων που διενεργούνται.

Τα κράτη μέλη δεν διενεργούν ελέγχους πριν από την άφιξη για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ

114

Κατά το πριν από την άφιξη στάδιο, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να λάβουν εκ των προτέρων πληροφόρηση για επικείμενες αφίξεις φορτίων από τα δηλωτικά φορτίου και άλλες πηγές. Στην ΕΕ, οι μεταφορείς ή οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους μπορούν να υποβάλλουν, σε καθορισμένη προθεσμία πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων, ηλεκτρονικές συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου (ΣΔΕ) στον πρώτο (αερο)λιμένα εισόδου σε τελωνειακό έδαφος της ΕΕ. Οι ομάδες ανάλυσης των τελωνειακών κινδύνων μπορούν να αναλύουν αυτά τα δεδομένα και να προβαίνουν σε προκαταρκτικές επιλογές όσον αφορά τη στόχευση. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο είναι διαθέσιμες περιορισμένες πληροφορίες που να επιτρέπουν λεπτομερείς ελέγχους για φορολογικούς σκοπούς, π.χ. όσον αφορά τη δασμολογητέα αξία ή την κατάταξη των εισαγόμενων εμπορευμάτων65.

115

Οι τελωνειακές αρχές των πέντε επιλεγέντων κρατών μελών ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να διενεργούν ελέγχους πριν από την άφιξη σε συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου για φορολογικούς σκοπούς, ελλείψει των σχετικών δεδομένων. Εντούτοις, η εμπλοκή ύποπτων εμπόρων (έμποροι με «κακή φήμη») μπορεί να ενεργοποιήσει ελέγχους πριν από την άφιξη για φορολογικούς σκοπούς, αν η ΣΔΕ αναφέρει στοιχεία για τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Μολονότι αυτό ισχύει κατά κανόνα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά είναι δυνατόν να απουσιάζουν66.

Τα κράτη μέλη δεν διενεργούν πάντοτε τους ελέγχους που προτείνουν τα συστήματά τους για τη διαχείριση κινδύνων

116

Οι έλεγχοι κατά τον εκτελωνισμό τους οποίους προτείνει το σύστημα διαχείρισης κινδύνων, μπορεί να συνίστανται σε φυσικούς ελέγχους, ελέγχους εγγράφων ή να αφορούν τη λήψη δείγματος των εμπορευμάτων για περαιτέρω ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης εργαστηριακής.

117

Διαπιστώσαμε ότι στα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποίησε επίσκεψη το Συνέδριο, με την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας τελωνειακός υπάλληλος μπορεί να παρακάμψει ένα μέτρο ελέγχου προτεινόμενο από ένα φίλτρο κινδύνου, χωρίς την έγκριση ή την επιβεβαίωση των ανωτέρων του. Αυτό συνιστά κενό στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, το οποίο υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαχείρισης των τελωνειακών κινδύνων.

118

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έλεγχοι εγγράφων και φυσικοί έλεγχοι διενεργούνται μόνο στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών εισαγωγών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 12 % των δηλώσεων εισαγωγής. Διαπιστώσαμε ότι, για το 99,77 % των εισαγωγών που δηλώθηκαν στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών το 2015, ο εκτελωνισμός ολοκληρώθηκε εντός μίας ώρας. Επίσης στο πλαίσιο των ελέγχων εγγράφων για την αντιμετώπιση της ψευδούς περιγραφής καταγωγής κατά τον εκτελωνισμό δεν ελέγχονται για αναντιστοιχίες ούτε τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταγωγής ούτε η βάση δεδομένων ConTraffic. Το γεγονός αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των ελέγχων κατά τον εκτελωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υπόλοιπο 88 % των δηλώσεων εισαγωγής υποβλήθηκε μέσω απλουστευμένων διαδικασιών και δεν αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχων κατά τον εκτελωνισμό.

Το επίπεδο των ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό δεν αντισταθμίζει τη μείωση των ελέγχων κατά τον εκτελωνισμό στο πλαίσιο των απλουστευμένων διαδικασιών

119

Οι έμποροι που έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής επωφελούνται μιας επιταχυμένης διαδικασίας εκτελωνισμού. Οι τελωνειακές υπηρεσίες βασίζονται στην ορθότητα των διασαφήσεων εισαγωγής τους και διενεργούν λιγότερους ελέγχους πριν από την παράδοση των εμπορευμάτων. Αυτό πρέπει να αντισταθμίζεται από λογιστικούς ελέγχους προέγκρισης και εκ των υστέρων λογιστικούς ελέγχους67. Το 2015, τα τέσσερα πέμπτα σχεδόν όλων των εισαγωγών της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν με απλουστευμένες διαδικασίες, εκ των οποίων μόλις το 0,2 % αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχων κατά τον εκτελωνισμό.

120

Εντούτοις, διαπιστώσαμε ότι στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο των απλουστευμένων διαδικασιών έλεγχοι κατά τον εκτελωνισμό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων εισαγωγής υποβάλλεται με απλουστευμένες διαδικασίες.

121

Ως εγκεκριμένος οικονομικός φορέας (Authorised Economic Operator- AEO) νοείται ένας αξιόπιστος έμπορος ο οποίος επωφελείται από λιγότερους φυσικούς ελέγχους και ελέγχους εγγράφων κατά τον εκτελωνισμό. Η άδεια AEO χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές εφόσον ο έμπορος πληροί ορισμένα κριτήρια68.

122

Μία από τις απλουστεύσεις που προβλέπει ο ΕΤΚ είναι η δυνατότητα υποβολής δήλωσης εισαγωγής μέσω της εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του κατόχου της έγκρισης. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος υποχρεούται να γνωστοποιήσει μεν την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο, αλλά στη γνωστοποίηση αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία που να αφορούν την καταγωγή, τη δασμολογική κατάταξη και την αξία των εμπορευμάτων69, τα οποία θα βοηθούσαν τις τελωνειακές αρχές να διενεργήσουν ουσιαστική ανάλυση κινδύνου για φορολογικούς σκοπούς. Επιπροσθέτως, οι τελωνειακές αρχές μπορεί να απαλλάξουν τον AEO από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο70.

123

Εντοπίσαμε περιπτώσεις ΑΕΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς, οι οποίοι κάνουν κατάχρηση της δασμολογικής απαλλαγής για αποστολές μικρής αξίας, και άλλες περιπτώσεις ΑΕΟ που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της ιδιότητας του ΑΕΟ κατά τον χρόνο της επίσκεψής μας ή οι οποίοι υπέβαλλαν δηλώσεις δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική για εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης από την Κίνα, είτε ως διασαφιστές είτε ως αντιπρόσωποι.

124

Διαπιστώσαμε ότι η Ιταλία δεν διενεργεί λογιστικούς ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό όπως ορίζεται στον οδηγό τελωνειακών ελέγχων, ούτε και όσον αφορά τους ΑΕΟ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάσαμε 10 φακέλους λογιστικών ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό σχετικά με AEO, ωστόσο καμία περίπτωση δεν συνιστούσε πράγματι λογιστικό έλεγχο μετά τον εκτελωνισμό, αλλά μάλλον αξιολόγηση ή παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενδιαφερόμενοι εξακολουθούσαν να πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση της ιδιότητας του AEO.

125

Τέλος, τον Ιούλιο του 2016, η Επιτροπή επεσήμανε ότι έξι κράτη μέλη71 είτε δεν διενεργούσαν καθόλου λογιστικούς ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό είτε δεν παρείχαν στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους αυτούς. Τα εν λόγω κράτη μέλη αντιπροσώπευαν το 20 % περίπου του συνόλου των εισπραττόμενων στην ΕΕ τελωνειακών δασμών72. Οι λογιστικοί έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των υπολειπόμενων κινδύνων μετά τον εκτελωνισμό και τους άλλους ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό. Όταν δεν διενεργούνται, οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν.

Οι έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό σπάνια καλύπτουν τις εισαγωγές σε άλλα κράτη μέλη

126

Όταν ένας εισαγωγέας με έδρα σε ένα κράτος μέλος (κράτος μέλος 2) πραγματοποιεί εισαγωγή σε άλλο κράτος μέλος (κράτος μέλος 1), το κράτος μέλος εισαγωγής υποχρεούται να διενεργήσει τους τελωνειακούς ελέγχους73.

127

Διαπιστώσαμε ότι οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους 1 δεν απευθύνονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους 2 για να ζητήσουν τα λογιστικά έγγραφα, τους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. του εμπόρου που έχει την έδρα του στο κράτος αυτό, και οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους 2 δεν είναι ενήμερες για τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν, δεδομένου ότι οι αρχές του κράτους μέλους 1 δεν είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιήσουν τις εισαγωγές στις αρχές του άλλου κράτους μέλους.

128

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη βάση δεδομένων για τις εισαγωγές σε κράτη μέλη, στη «Surveillance 2», δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα για τους λογιστικούς ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνουν το όνομα του εισαγωγέα ή/και του διασαφιστή. Η βάση δεδομένων «Surveillance 3», η οποία περιλαμβάνει τις ανωτέρω καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες, δεν αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως74 πριν από την 1η Οκτωβρίου 2018.

129

Διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση αυτή αφορά ιδίως το ΤΚ 42. Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, ο εισαγωγέας που εδρεύει στο κράτος μέλος 2 μπορεί να ορίσει αντιπρόσωπο στο κράτος μέλος 1 για να πραγματοποιήσει εκεί την εισαγωγή, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω τη διενέργεια του ελέγχου μετά τον εκτελωνισμό.

130

Σύμφωνα με την OLAF, το 57 % περίπου όλων των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης από την Κίνα που είναι ύποπτες για δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική εκτελωνίζονται στο πλαίσιο του ΤΚ 42, μολονότι μόλις το 16 % των εισαγωγών συνολικά εκτελωνίζονται με αυτό το καθεστώς.

131

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στη Σλοβακία τον Δεκέμβριο του 2016, ότι ο κύριος κίνδυνος για τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική εντοπίστηκε σε εισαγωγές υπό το ΤΚ 42, με τον εισαγωγέα να έχει συνήθως την έδρα του σε άλλο κράτος μέλος, γεγονός που δυσχεραίνει την καταπολέμηση αυτού του είδους της απάτης μέσω ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό.

Η μη διενέργεια ελέγχων σχετικά με τη δασμολογική απαλλαγή για αποστολές μικρής αξίας οδηγεί στην είσπραξη χαμηλότερων δασμών από τους οφειλόμενους

132

Η τελωνειακή νομοθεσία προβλέπει την εξαίρεση ή την απαλλαγή από την καταβολή δασμών για τις αποστολές μικρής αξίας. Εμπορεύματα των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει ορισμένο κατώτατο όριο απαλλάσσονται από τους δασμούς και τους λοιπούς φόρους. Και αυτό επειδή τα περιορισμένα έσοδα που πιθανόν θα εισπράττονταν σε σχέση με αποστολές μικρής αξίας δεν αντισταθμίζουν τις διοικητικές και επιχειρηματικές δαπάνες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους τελωνειακούς κανόνες.

133

Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου μετέβαλε αυτή την κατάσταση. Όπως αναγνωρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)75, όταν θεσπίστηκαν οι περισσότερες από τις ισχύουσες απαλλαγές για τις εισαγωγές μικρής αξίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν υπήρχε και το ποσοστό των εισαγωγών που επωφελούνταν από την απαλλαγή ήταν σχετικά μικρό.

134

Τα προϊόντα που αγοράζονται σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο συναλλαγής επιχειρήσεων με καταναλωτές (B2C) απαλλάσσονται ως αποστολές μικρής αξίας από τον ΦΠΑ (και τους άλλους δασμούς), όταν η αξία τους δεν υπερβαίνει το κατώτατο όριο των 10 ή των 22 ευρώ. Εκτός από τον ΦΠΑ, όταν η αξία των προϊόντων υπερβαίνει τα 150 ευρώ εισπράττονται δασμοί. Τα δώρα που αποστέλλονται από έναν ιδιώτη σε άλλο (P2P) απαλλάσσονται από τους δασμούς και τον ΦΠΑ όταν η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 45 ευρώ. Όταν η αξία υπερβαίνει τα 45 ευρώ, όχι όμως και τα 700 ευρώ, προ ΦΠΑ, μπορεί να επιβληθεί κατ' αποκοπήν δασμός 2,5 %. Οι απαλλαγές αυτές ισχύουν και για προϊόντα που αγοράζονται ηλεκτρονικά από τρίτες χώρες.

135

Διαπιστώσαμε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα εκτελωνισμού στα κράτη μέλη του ελέγχου μας έκαναν δεκτές, πρώτον, εισαγωγές στις οποίες εφαρμόστηκε απαλλαγή από δασμούς για εμπορεύματα μικρής αξίας, παρόλο που η δηλωθείσα αξία τους76 ήταν υψηλότερη των 150 ευρώ και, δεύτερον, εισαγωγές εμπορικών αποστολών οι οποίες δηλώθηκαν ως δώρα.

136

Διαπιστώσαμε επίσης ότι ακόμη και υπηρεσίες ταχυμεταφορών που έχουν άδεια AEO έκαναν κατάχρηση αυτών των απαλλαγών από δασμούς για εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ της κατ’ εξουσιοδότηση και της εκτελεστικής πράξης του ΕΤΚ77 την 1η Μαΐου 2016. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι AEO υποχρεούνται να έχουν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου με τις οποίες να μπορούν να αποτρέπονται και να εντοπίζονται οι παράνομες ή οι παράτυπες συναλλαγές78.

137

Βάσει στοιχείων που συνέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο για το ηλεκτρονικό εμπόριο, διαπιστώθηκε ότι για τα προϊόντα που εισάγονται από την Άπω Ανατολή και, όλο και συχνότερα, από τις ΗΠΑ, εξαιρετικά συχνά δηλώνεται δασμολογητέα αξία χαμηλότερη από την πραγματική. Η αξία που δηλώνεται είναι από 10 έως 100 φορές χαμηλότερη από την πραγματική.

138

Σύμφωνα με τις βελγικές τελωνειακές αρχές, τα προϊόντα που αγοράζονται από ορισμένους ιστότοπους τρίτων χωρών δηλώνονται συστηματικά ως προϊόντα αξίας χαμηλότερης των 22 ευρώ, ενώ η τιμή που πλήρωσε ο καταναλωτής είναι στην πραγματικότητα υψηλότερη79.

139

Τέλος, σύμφωνα με μελέτη της Copenhagen Economics80, εισαγωγικοί δασμοί εισπράττονται μόνον επί του 47 % των δασμολογητέων ταχυδρομικών αποστολών, και αυτή η ελλιπής είσπραξη ισοδυναμεί με απώλειες δασμών ύψους 0,25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ.

140

Επομένως, απώλειες δασμών προκύπτουν με δύο τρόπους: πρώτον, μέσω της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική για τα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα αυτά να δηλώνονται εσφαλμένα ως επιλέξιμα για την δασμολογική απαλλαγή που εφαρμόζεται στις αποστολές μικρής αξίας και, δεύτερον, μέσω της εφαρμογής της απαλλαγής σε μη επιλέξιμα εμπορεύματα, π.χ. σε εμπορεύματα που δηλώθηκαν με αξία υψηλότερη των 150 ευρώ, τα οποία γίνονται δεκτά από το σύστημα εκτελωνισμού επειδή αυτό παρουσιάζει κενά, ή σε εμπορικές αποστολές (B2C) που δηλώθηκαν ως δώρα (P2P) επειδή δεν υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους.

141

Στην περίπτωση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών που έχουν άδεια AEO, αυτό είναι ακόμη πιθανότερο, καθώς υποβάλλονται σε λιγότερους φυσικούς ελέγχους και ελέγχους εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στο σημείο εισαγωγής, καθώς και σε λιγότερους ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό81.

Συμπεράσματα και συστάσεις

142

Στο πλαίσιο του ελέγχου επιχειρήθηκε να απαντηθεί το ερώτημα αν οι διαδικασίες εισαγωγής της ΕΕ προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντά της. Διαπιστώσαμε σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες υποδεικνύουν την ύπαρξη ελλείψεων στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και αναποτελεσματική εφαρμογή των τελωνειακών ελέγχων επί των εισαγωγών από τα κράτη μέλη, γεγονός που επιδρά αρνητικά στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

143

Η έλλειψη εκτίμησης σχετικά με το έλλειμμα τελωνειακών δασμών εμποδίζει την αξιολόγηση των επιδόσεων της τελωνειακής ένωσης όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και την αποδοτική κατανομή των πόρων σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. σε σχέση με τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική) ή στα κράτη μέλη όπου διαπιστώνονται οι μεγαλύτερες πιθανές απώλειες (βλέπε σημεία 26 έως 28).

Σύσταση αριθ. 1

Προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει μια μεθοδολογία και να προβαίνει σε περιοδικές εκτιμήσεις του ελλείμματος των τελωνειακών δασμών από το 2019 και έπειτα, και να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων αυτών για την κατανομή των πόρων και τον καθορισμό των επιχειρησιακών στόχων.

Ημερομηνία-στόχος για την εφαρμογή της σύστασης: 2019.

144

Τα κράτη μέλη δεν έχουν επαρκή οικονομικά κίνητρα για να διενεργούν τελωνειακούς ελέγχους και να βελτιώσουν την είσπραξη των τελωνειακών δασμών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα κράτη μέλη που διενεργούν τελωνειακούς ελέγχους αλλά δεν επιτυγχάνουν τα ανακτήσουν τα σχετικά ποσά κινδυνεύουν να υποστούν οικονομικές συνέπειες για τις απώλειες αυτές, ενώ, κατά παράδοξο τρόπο, τα κράτη μέλη που δεν διενεργούν τέτοιου είδους ελέγχους ενδεχομένως να μην υποστούν αρνητικές συνέπειες. Επιπλέον, ένα κράτος μέλος διαμαρτυρήθηκε ότι όσο περισσότερες προσπάθειες καταβάλλει για την καταπολέμηση της απάτης, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να του αποδοθούν οικονομικές ευθύνες από την Επιτροπή (βλέπε σημεία 29 έως 32).

145

Ακόμη και όταν η χρηματοδότηση παρέχεται μέσω προγραμμάτων δράσης της ΕΕ, δεν συνδέεται πάντοτε με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της. Τα κράτη μέλη δεν παρέχουν πάντοτε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των μη ενωσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών, τα οποία δεν χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα δράσης, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του ΕΤΚ. Ορισμένα κράτη μέλη, στο έδαφος των οποίων βρίσκονται οι κύριοι λιμένες εισόδου στην ΕΕ, θεωρούν ότι το μερίδιο των ΠΙΠ που παρακρατούν είναι υπερβολικά υψηλό (βλέπε σημεία 33 έως 40).

Σύσταση αριθ. 2

Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές προκειμένου να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις εθνικές τελωνειακές υπηρεσίες στον σημαντικό ενωσιακό ρόλο τους υπό το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), περιλαμβανομένης της επανεξέτασης του συντελεστή των εξόδων είσπραξης.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: κατά την έναρξη του επόμενου ΠΔΠ.

Σύσταση αριθ. 3

Η Επιτροπή πρέπει να προτείνει τα επόμενα προγράμματα δράσης της ΕΕ για τη στήριξη της τελωνειακής ένωσης να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στην οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών για τα τελωνεία.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: κατά την έναρξη του επόμενου ΠΔΠ.

146

Η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε τελωνειακά ζητήματα εξελίσσεται ομαλά. Εντούτοις, στο πλαίσιο του ελέγχου καταδείχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες στα εργαλεία ανταλλαγής πληροφοριών, τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους όσο και σε ό,τι αφορά τη χρήση τους (βλέπε σημεία 41 έως 69).

Σύσταση αριθ. 4

Η Επιτροπή πρέπει:

  1. να προτείνει τροποποιήσεις της τελωνειακής νομοθεσίας το 2018, με στόχο να καταστεί υποχρεωτική η ένδειξη του αποστολέα στην τελωνειακή διασάφηση εισαγωγής (ΕΔΕ), και
  2. να διατυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αιτήματα που περιέχονται στις ανακοινώσεις αμοιβαίας συνδρομής, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: αμελλητί.

Σύσταση αριθ. 5

Η Επιτροπή πρέπει να διορίσει το 2018 σύνδεσμο της OLAF στις τρίτες χώρες όπου λαμβάνει χώρα η πλειονότητα των δόλιων μεταφορτώσεων σε ελεύθερες ζώνες.

147

Όσον αφορά την ομοιόμορφη εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ, το ενοποιημένο δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TARIC) εφαρμόζεται ομοιόμορφα στα τέσσερα από τα πέντε κράτη μέλη που ελέγχθηκαν. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν αναδρομικές αλλαγές στο TARIC, οι οποίες έχουν οικονομικό αντίκτυπο και πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη δεν ελέγχουν δεόντως αν οι κάτοχοι αποφάσεων περί δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (ΔΔΠ) τις χρησιμοποιούν όντως κατά τον χρόνο εισαγωγής. Μολονότι ο ΕΤΚ δίδει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να εκδίδει αποφάσεις για τη δασμολογητέα αξία που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή δεν το έχει πράξει έως σήμερα (βλέπε σημεία 70 έως 88).

Σύσταση αριθ. 6

Η Επιτροπή πρέπει:

  1. να παρακολουθήσει προσεκτικά τους ελέγχους που θα διενεργήσουν τα κράτη μέλη έως το 2020 σχετικά με τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις ΔΔΠ, και
  2. να καταστήσει δυνατή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, την έκδοση αποφάσεων για τη δασμολογητέα αξία που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τη σύσταση που διατυπώσαμε στην ειδική έκθεση αριθ. 23/2000.
148

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της δήλωσης χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας από την πραγματική, της ψευδούς δήλωσης καταγωγής, της εσφαλμένης κατάταξης των αγαθών, καθώς και της επιβολής κυρώσεων. Οι τελωνειακές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ, αφενός, της ανάγκης διευκόλυνσης του εμπορίου με ταχύτερες και απρόσκοπτες διαδικασίες εισαγωγής και, αφετέρου, της ανάγκης διενέργειας τελωνειακών ελέγχων. Η διενέργεια επαχθών τελωνειακών ελέγχων μπορεί να επηρεάσει την επιλογή τελωνείου εισαγωγής από τους εμπόρους και οι (αερο)λιμένες όπου διενεργούνται λιγότεροι τελωνειακοί έλεγχοι προσελκύουν περισσότερη κίνηση. Το Συνέδριο εντόπισε περιπτώσεις «άγρας σημείου εισόδου», ήτοι περιπτώσεις στις οποίες οι έμποροι επιλέγουν τα κράτη μέλη με τους λιγότερο αυστηρούς ελέγχους για την εισαγωγή εμπορευμάτων σχετικά με τα οποία έχει δηλωθεί δασμολογητέα αξία χαμηλότερη από την πραγματική (βλέπε σημεία 89 έως 110).

Σύσταση αριθ. 7

Η Επιτροπή πρέπει να προτείνει τροποποιήσεις της τελωνειακής νομοθεσίας, οι οποίες να της δίδουν τη δυνατότητα να επιβάλλει, από το 2021 και έπειτα, δημοσιονομικές διορθώσεις στα κράτη μέλη που δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τους κινδύνους και ενδεχομένως ενθαρρύνουν την «άγρα σημείου εισόδου».

149

Ελλείψει επαρκών στοιχείων, τα κράτη μέλη δεν διενεργούν ανάλυση κινδύνου για φορολογικούς σκοπούς στο πριν από την άφιξη στάδιο ή κατά τη γνωστοποίηση από τους εμπόρους της άφιξης εμπορευμάτων στο τελωνείο. Επιπλέον, στα πέντε κράτη μέλη που ελέγχθηκαν, οι τελωνειακοί υπάλληλοι μπορούν να αγνοήσουν τους ελέγχους που προτείνει το εθνικό σύστημα διαχείρισης κινδύνων, χωρίς έγκριση από τους ανωτέρους τους. Όσον αφορά τις απλουστευμένες διαδικασίες, τα κράτη μέλη δεν αντισταθμίζουν το μειωμένο επίπεδο ελέγχων κατά τον εκτελωνισμό με ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ένας έμπορος πραγματοποιεί εισαγωγές σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο εδρεύει, οι εισαγωγές αυτές σπανίως ελέγχονται εκ των υστέρων. Τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των εμπόρων με τους κανόνες για τη δασμολογική απαλλαγή για αποστολές μικρής αξίας, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών και της ΕΕ. Διαπιστώσαμε ότι οι AEO που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς κάνουν κατάχρηση αυτής της δασμολογικής απαλλαγής (βλέπε σημεία 111 έως 141).

Σύσταση αριθ. 8

Η Επιτροπή πρέπει το 2018:

  1. να υποβάλει προτάσεις νομοθετικών μέτρων με τα οποία να καθίσταται υποχρεωτική η παροχή πρόσθετων στοιχείων που είναι αναγκαία για τη διενέργεια αναλύσεων οικονομικών κινδύνων κατά το πριν από την άφιξη στάδιο, καθώς και μετά τη γνωστοποίηση από τους εμπόρους της άφιξης εμπορευμάτων στο τελωνείο,
  2. να βελτιώσει τη βάση δεδομένων «Surveillance» ώστε να μπορεί να εντοπίζεται ο αποδέκτης των εμπορευμάτων όταν χρησιμοποιείται το τελωνειακό καθεστώς 42, και
  3. να διερευνήσει την κατάχρηση των δασμολογικών απαλλαγών για αποστολές μικρής αξίας στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου με τρίτες χώρες.

Σύσταση αριθ. 9

Τα κράτη μέλη οφείλουν αμελλητί:

  1. να θέσουν ως προϋπόθεση για την παράκαμψη των ελέγχων που προβλέπονται βάσει συγκεκριμένου φίλτρου κινδύνου την εκ των προτέρων ή την άμεση έγκριση των ανωτέρων,
  2. να θεσπίσουν ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα εκτελωνισμού με τους οποίους να απορρίπτονται οι δηλώσεις εισαγωγής με τις οποίες ζητείται δασμολογική απαλλαγή για αποστολές μικρής αξίας που αφορούν είτε εμπορεύματα με δηλωθείσα εσωτερική αξία μεγαλύτερη των 150 ευρώ είτε εμπορικές αποστολές (B2C) που δηλώθηκαν ως δώρα (P2P),
  3. να επαληθεύουν εκ των υστέρων τη συμμόρφωση των εμπόρων με τους κανόνες για τη δασμολογική απαλλαγή για αποστολές μικρής αξίας, συμπεριλαμβανομένων των AEO,
  4. να καταρτίσουν σχέδια έρευνας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αυτών των απαλλαγών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου με τρίτες χώρες.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κύριος Baudilio TOMÉ MUGURUZA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 7ης Νοεμβρίου 2017.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE
Πρόεδρος

Παραρτήματα

Παράρτημα I

Τρόπος προσέγγισης του ελέγχου που εφάρμοσε το ΕΕΣ στο επίπεδο της Επιτροπής

Στο επίπεδο της Επιτροπής, ο έλεγχός μας διενεργήθηκε σε δύο στάδια, το προπαρασκευαστικό στάδιο και το στάδιο των επιτόπιων ελεγκτικών εργασιών.

01

Στη διάρκεια του προπαρασκευαστικού σταδίου πραγματοποιήσαμε επισκέψεις συγκέντρωσης πληροφοριών στη ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, τη ΓΔ Προϋπολογισμού, την OLAF και το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

Συζητήσαμε τη μεθοδολογία ελέγχου με την Επιτροπή (ερωτήματα ελέγχου, κριτήρια και πρότυπα), συμπεριλαμβανομένων της μεθοδολογίας ελέγχου στα κράτη μέλη και των απαντήσεων της Επιτροπής στο ερωτηματολόγιο που είχαμε αποστείλει πριν από την επίσκεψή μας. Λάβαμε επίσης ανατροφοδότηση και προτάσεις όσον αφορά τη δήλωση χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας από την πραγματική, την ψευδή περιγραφή της καταγωγής και την εσφαλμένη κατάταξη των αγαθών, που αποτελούν τους κύριους εγγενείς κινδύνους για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και συγκεντρώσαμε τα σχετικά έγγραφα.

Στο ΚΚΕρ, η Επιτροπή παρουσίασε τα επιστημονικά έργα της στους τομείς του εντοπισμού των εμπορευματοκιβωτίων (ConTraffic) και της εκτίμησης των δίκαιων τιμών (THESEUS). Το ΚΚΕρ χορήγησε στους ελεγκτές μας πρόσβαση στη βάση δεδομένων ConTraffic και στη διαδικτυακή πηγή THESEUS.

Η ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης χορήγησε πρόσβαση στους ελεγκτές στη βάση δεδομένων «Surveillance 2», η οποία περιέχει τις δηλώσεις εισαγωγής, καθώς και στο σύστημα διαχείρισης δειγμάτων (SMS), που είναι η βάση δεδομένων για τις αυθεντικές σφραγίδες και τις διοικητικές αρχές που μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό προτιμησιακής καταγωγής και πιστοποιητικό κυκλοφορίας.

Τέλος, η ΓΔ Προϋπολογισμού χορήγησε στους ελεγκτές πρόσβαση στην OWNRES, τη βάση δεδομένων για περιπτώσεις απάτης και παρατυπιών που αφορούν ποσά άνω των 10 000 ευρώ, και στη WOMIS, τη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει εκθέσεις για μη ανακτήσιμα ποσά άνω ορισμένου ορίου, ποσά, ωστόσο, τα οποία τα κράτη μέλη δεν διέθεσαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επειδή θεωρούν ότι δεν μπορεί να τους καταλογιστεί η μη ανακτησιμότητα των ποσών αυτών. Η Επιτροπή εκδίδει τα σχόλιά της επί των εκθέσεων εντός έξι μηνών από την παραλαβή τους.

Εξετάσαμε έγγραφα σχετικά με τις επιδόσεις, όπως τις ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων, τις εκθέσεις επιδόσεων της τελωνειακής ένωσης της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και εκθέσεις προόδου και εκθέσεις αξιολόγησης για τα προγράμματα δράσης «Hercule II/III» και «Τελωνεία 2013/2020». Εξετάσαμε επίσης τη βάση δεδομένων RAD, η οποία περιλαμβάνει επικαιροποιημένα πληροφοριακά στοιχεία για τη συνέχεια που δόθηκε σε προγενέστερες συστάσεις του ΕΕΣ.

Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, όπου παρουσιάσαμε τον έλεγχό μας, συζητήσαμε τον ρόλο του, τις αρμοδιότητες και τις προκλήσεις που συνεπάγονται η δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, οι αποφάσεις για τη δασμολογητέα αξία, η καταγωγή, το έλλειμμα εσόδων και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Συζητήσαμε σχετικά με τα συναφή διεθνή πρότυπα, όπως τη Συμφωνία για την εφαρμογή του άρθρου VII της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT), την επονομαζόμενη συμφωνία για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας· την αναθεωρημένη από τον ΠΟΤ Διεθνή σύμβαση του Κιότο για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων· και σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΤ. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αξιολογηθεί αν η Επιτροπή εφαρμόζει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Εξετάσαμε τις πλέον σχετικές και πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΤ, ιδίως τη δέσμη για τα έσοδα. Τα ανωτέρω χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο αναφοράς για την κατάρτιση των ερωτηματολογίων που απεστάλησαν στα επιλεγέντα κράτη μέλη, τα οποία αφορούσαν τη δασμολογητέα αξία, την καταγωγή και τη δασμολογική κατάταξη.

02

Στο πλαίσιο των επιτόπιων ελεγκτικών εργασιών μας αποστείλαμε γενικό ερωτηματολόγιο στην Επιτροπή, το οποίο αφορούσε το ερώτημα αν η Επιτροπή διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες εισαγωγής προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Επίσης συγκεντρώσαμε αποδεικτικά στοιχεία για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις δραστηριότητες της Επιτροπής σχετικά με θέματα όπως το έλλειμμα τελωνειακών δασμών, τα προγράμματα δράσης της ΕΕ που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων των κρατών μελών, η αμοιβαία συνδρομή, η παρακολούθηση της ομοιόμορφης εφαρμογής των τελωνειακών διατάξεων από τα κράτη μέλη και κατά πόσον η Επιτροπή σχεδίασε αξιόπιστες διαδικασίες εισαγωγής για την αποφυγή των κενών που οδηγούν στην είσπραξη λιγότερων ΠΙΠ από τους οφειλόμενους.

Στο εν λόγω γενικό ερωτηματολόγιο απάντησαν η ΓΔ Προϋπολογισμού, η OLAF και η ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης. Επιπροσθέτως, τους αποστείλαμε δύο συμπληρωματικά ερωτηματολόγια και συνομιλήσαμε με εκπροσώπους των μονάδων που είναι αρμόδιες για τους διάφορους τομείς που καλύπτουν τα ερωτηματολόγια.

Παρακολουθήσαμε την εφαρμογή από την Επιτροπή των σχετικών με τον παρόντα έλεγχο ειδικών εκθέσεων, όπως η ειδική έκθεση αριθ. 2/2008 σχετικά με τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες (ΔΔΠ), η ειδική έκθεση αριθ. 1/2010 «Ελέγχονται αποτελεσματικά οι απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής;» και η ειδική έκθεση αριθ. 2/2014 «Είναι κατάλληλη η διαχείριση των καθεστώτων προτιμησιακών συναλλαγών;».

Παράρτημα ΙI

Τρόπος προσέγγισης του ελέγχου που εφάρμοσε το ΕΕΣ στο επίπεδο των κρατών μελών

Διενεργήσαμε τον έλεγχο σε δύο στάδια, το προπαρασκευαστικό στάδιο και το στάδιο των επιτόπιων ελεγκτικών εργασιών.

01

Κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο, επιλέξαμε πέντε κράτη μέλη: την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιλογή των κρατών μελών βασίστηκε στα ακόλουθα κριτήρια κινδύνου: i) στο μέγεθος της εισφοράς ΠΙΠ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ii) στην έκταση του φαινομένου δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στο κράτος μέλος, και iii) στην αναλογία των επαληθεύσεων βάσει λογιστικών ελέγχων στο σύνολο των ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό.

Στα επιλεγέντα κράτη μέλη αποστείλαμε ερωτηματολόγιο, το οποίο αφορούσε το ερώτημα αν τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες εισαγωγής προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Λάβαμε γραπτές απαντήσεις από το σύνολο των επιλεγέντων κρατών μελών.

Πριν από κάθε επίσκεψη σε κράτος μέλος, επιλέξαμε:

  1. δείγμα 30 πράξεων εισαγωγής σχετικά με τις οποίες δηλώθηκε ενδεχομένως δασμολογητέα αξία χαμηλότερη από την πραγματική. Για την επιλογή αυτή, εφαρμόσαμε οπτική ανάλυση δεδομένων στον πληθυσμό των εισαγωγών που είχαν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων Surveillance 2 από κάθε κράτος μέλος το 2015, με τη χρήση του λογισμικού Tableau. Η δυνητική υποτίμηση της δασμολογητέας αξίας συγκρίθηκε εν συνεχεία με τις δίκαιες τιμές ανά χιλιόγραμμο που έχει δημοσιεύσει το Κοινό Κέντρο Ερευνών στη THESEUS, καθώς και με τη μέση τιμή ανά μονάδα που αναφέρεται στη Surveillance 2·
  2. δείγμα 30 πράξεων εισαγωγής που υπόκεινται σε ανακοινώσεις αμοιβαίας συνδρομής εκδοθείσες από την OLAF για την αντιμετώπιση της εσφαλμένης κατάταξης των εμπορευμάτων. Επιλέξαμε τυχαία εισαγωγές που είχαν καταχωριστεί στη Surveillance 2 από κάθε κράτος μέλος στο 2015 χρησιμοποιώντας το ACL·
  3. το σύνολο των εισαγωγών που καλύπτονται από ανακοινώσεις αμοιβαίας συνδρομής για την καταπολέμηση της ψευδούς δήλωσης καταγωγής το 2015, σύμφωνα με τη Surveillance 2·
  4. δείγμα βάσει κινδύνου δέκα αρχείων ελέγχου που αφορούν εξουσιοδοτημένους οικονομικούς φορείς (ΑΕΟ) και που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη εντός των τελευταίων 6 ετών·
  5. δείγμα βάσει ανάλυσης κινδύνου δέκα συνοπτικών διασαφήσεων προσωρινής εναπόθεσης για τον εντοπισμό έως τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων που εισήχθησαν από έναν τυπικό ΑΕΟ του τομέα των ταχυμεταφορών το 2016, μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα την 1η Μαΐου 2016, και την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τους κανόνες σχετικά με τη μέγιστη προθεσμία για την εκκαθάριση των εμπορευμάτων, την αποτίμηση της δασμολογητέας αξίας, τις τελωνειακές απαλλαγές και την κατ’ αποκοπή φορολόγηση· και
  6. δείγμα βάσει ανάλυσης κινδύνου δέκα προϊόντων που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία από τον εν λόγω AEO το 2016 μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα την 1η Μαΐου 2016, προκειμένου να εντοπιστεί η διαδρομή τους από τη συνοπτική διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης και να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες σχετικά με τη μέγιστη προθεσμία για την εκκαθάριση των εμπορευμάτων, την αποτίμηση της δασμολογητέας αξίας, τις τελωνειακές απαλλαγές και την κατ’ αποκοπή φορολόγηση.
02

Στο πλαίσιο των επιτόπιων ελεγκτικών εργασιών μας, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στις τελωνειακές αρχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε καθένα από τα επιλεγέντα κράτη μέλη εξετάσαμε τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με τους αρμόδιους για τους διάφορους τομείς που καλύπτει το ερωτηματολόγιο υπαλλήλους και, ειδικότερα, για την αποτίμηση της δασμολογητέας αξίας, την καταγωγή, τη δασμολογική κατάταξη, τη διαχείριση των κινδύνων, τους ΑΕΟ, τους ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό και τα προγράμματα Τελωνεία 2013 και 2020.

Βάσει των διεθνών προτύπων εξετάσαμε κατά πόσον: i) οι έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό που διενεργούν τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που παραμένουν μετά τους ελέγχους κατά τον εκτελωνισμό· ii) οι μετά τον εκτελωνισμό έλεγχοι των κρατών μελών καλύπτουν τις εισαγωγές που πραγματοποιούνται σε άλλα κράτη μέλη· iii) οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών δρουν ως μία αρχή και iv) οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών αποδίδουν τη δέουσα σημασία στις αποστολές ταχυμεταφορών. Το αποτέλεσμα των προεπιλεγμένων δειγμάτων αναλύθηκε και εξετάστηκε βάσει φύλλου ελέγχου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα συστήματα και τους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης δοκιμής στο περιβάλλον δοκιμών των συστημάτων εκτελωνισμού σε σχέση με τους ελέγχους αξιοπιστίας που διενεργούνται επί αποστολών μικρής αξίας.

Απάντηση της Επιτροπής

Σύνοψη

I

Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα βασικά πορίσματα που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση αναφέρονται σε ανεπάρκειες στον έλεγχο των κρατών μελών και σε καθήκοντα υλοποίησης που εκτελούνται υπό την πλήρη ευθύνη των εθνικών αρχών. Η Επιτροπή ελέγχει ωστόσο την είσπραξη και την απόδοση των παραδοσιακών ιδίων πόρων από τα κράτη μέλη, η οποία έχει διορθωτική επίπτωση.

Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι έλεγχοι των κρατών μελών δεν είναι αποτελεσματικοί και οδηγούν σε απώλειες παραδοσιακών ίδιων πόρων, τα κράτη μέλη καθίστανται οικονομικά υπεύθυνα για τις εν λόγω απώλειες με την εφαρμογή πολύ σημαντικών τόκων για την καθυστερημένη καταβολή. Αυτό σημαίνει ότι η αρνητική επίδραση των αναποτελεσματικών ελέγχων από τα κράτη μέλη στα οικονομικά της ΕΕ αντιμετωπίζεται από τους ελέγχους της Επιτροπής. Οι τόκοι για την καθυστερημένη καταβολή αντισταθμίζουν με το παραπάνω τις καθυστερήσεις στην απόδοση στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επομένως οι έλεγχοι της Επιτροπής διασφαλίζουν την πλήρη προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η Επιτροπή θεωρεί ευπρόσδεκτες όλες τις υποδείξεις για τη βελτίωση του ελέγχου.

VI

Οι ανεπάρκειες του τελωνειακού νομικού πλαισίου αντιμετωπίζονται μέσω του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΤΚ) που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2016. Τα πλήρη οφέλη θα προκύψουν όταν λειτουργήσουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα για την εφαρμογή του. Ο ΕΤΚ έχει τον κύριο στόχο να προστατεύσει καλύτερα τους δημοσιονομικούς πόρους της Ένωσης (ίδιους πόρους) μέσω i) της θωράκισης της ευρωπαϊκής τελωνειακής νομοθεσίας κατά της απάτης (δηλ. κάλυψη των νομικών κενών, περιορισμός της ασυνεπούς ερμηνείας και εφαρμογής κανόνων και παροχή ηλεκτρονικής πρόσβασης των τελωνειακών αρχών σε σχετικές πληροφορίες), ii) της διασφάλισης περισσότερο εναρμονισμένης και τυποποιημένης εφαρμογής των τελωνειακών ελέγχων από τα κράτη μέλη βάσει ενός κοινού πλαισίου διαχείρισης κινδύνων και ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την εφαρμογή του, και iii) της θέσπισης κοινού συστήματος εγγυήσεων. Τα μέτρα αυτά σκοπεύουν όχι μόνον να προστατεύσουν καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά επίσης να παρεμποδίσουν την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στα διάφορα σημεία εισόδου και εξόδου της ΕΕ.

VII

Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι τα κράτη μέλη όντως έχουν επαρκή οικονομικά κίνητρα για να διενεργούν τελωνειακούς ελέγχους. Τα κράτη μέλη τα οποία εφαρμόζουν το τελωνειακό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ με επιμέλεια δεν αντιμετωπίζουν οικονομική ευθύνη για τους ΠΙΠ που καθίστανται μη ανακτήσιμοι για λόγους που ξεπερνούν τον έλεγχό τους.

VIII

Σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 1 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα έγκειται στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να διεξάγουν οποιονδήποτε τελωνειακό έλεγχο θεωρούν απαραίτητο. Οι πρακτικές, επομένως, σε κάποιο βαθμό θα διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών από την άποψη αυτή. Οι τελωνειακοί έλεγχοι, ωστόσο, βασίζονται πρωτίστως στην ανάλυση κινδύνων. Με σκοπό τη συνεισφορά στην ομοιόμορφη εφαρμογή των κριτηρίων και προτύπων κινδύνων προετοιμάζεται εκτελεστική πράξη σχετικά με τα ενωσιακά κοινά κριτήρια κινδύνων για τους οικονομικούς κινδύνους. Επί του παρόντος καταρτίζονται οι απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη κοινής κατανόησης και εφαρμογής. Προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή από τα κράτη μέλη εντός του 2018.

XI α)

η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη σύσταση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να «συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία για τα ελλείμματα τελωνειακών δασμών στα κράτη μέλη». Η Επιτροπή ήδη παρέχει ετήσιους υπολογισμούς για το έλλειμμα στην είσπραξη δασμών που εντοπίζεται στους ελέγχους των ΠΙΠ. Τα διακυβευόμενα ποσά απαιτούνται από τα κράτη μέλη και εισπράττονται υπέρ του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο υπολογισμός της Επιτροπής, που βασίζεται σε εξακριβωμένα δεδομένα, συνιστά την πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία για να διαπιστωθεί ένα τέτοιο έλλειμμα και χρησιμοποιείται για επιχειρησιακούς σκοπούς, ήτοι για την προετοιμασία του ετήσιου προγράμματος της Επιτροπής για τον έλεγχο των κρατών μελών.

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της κάποια άλλη κατάλληλη μεθοδολογία, αλλά θεωρεί θετικές τις οιεσδήποτε υποδείξεις για μια εφικτή μεθοδολογία που θα συμπλήρωνε τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

Βλέπε επίσης απαντήσεις στα σημεία 25 και 26.

β)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση. H Επιτροπή αξιολογεί, επί του παρόντος, επιλογές για να βελτιώσει τη χρηματοδότηση των εθνικών τελωνειακών υπηρεσιών στο επόμενο ΠΔΠ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι τελωνειακές επιχειρήσεις των κρατών μελών και το σχετικό λειτουργικό κόστος αποτελούν λειτουργία πολλαπλών παραγόντων μεταξύ άλλων της δομικής συγκρότησης της τελωνειακής διοίκησης του κράτους μέλους, των πόρων που διατίθενται στην εθνική τελωνειακή υπηρεσία και της διάρθρωσης και του όγκου του εμπορίου που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση του κράτους μέλους. Επί του παρόντος η Επιτροπή διενεργεί μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων για την τελωνειακή ένωση, προκειμένου να ερευνήσει, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων για τα τελωνεία από τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ.

γ)

H Eπιτροπή μπορεί μερικώς να αποδεχτεί τη σύσταση στον βαθμό που συμμερίζεται τον στόχο της σύστασης του ΕΕΣ, αλλά σημειώνει σε αυτό το στάδιο ότι δεν είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με τις προτάσεις της για το επόμενο ΠΔΠ.

δ)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση να είναι πιο ακριβής στις ενέργειες που ζητούνται από τα κράτη μέλη στις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής, σημειώνοντας πως ο κύριος στόχος θα εξακολουθήσει να είναι η επίτευξη ισοδύναμων αποτελεσμάτων. Τα αιτήματα της OLAF για αμοιβαία συνδρομή καλύπτονται από τον κανονισμό 515/1997 και είναι, επομένως, έννομα και υποχρεωτικά. Οι ενέργειες που προτείνονται στα κράτη μέλη είναι ένα σύνολο συστάσεων, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για όλα τα κράτη μέλη σε κάθε περίπτωση.

ε)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση. Ενώ η αναφορά του αποστολέα στην τελωνειακή διασάφηση εισαγωγής είναι ήδη υποχρεωτική στα κράτη μέλη που δεν χρησιμοποίησαν την επιλογή να απαλλαγούν από την απαίτηση δεδομένων, η Επιτροπή θα παρακολουθήσει το θέμα με τα κράτη μέλη το 2018, με στόχο να καταστεί υποχρεωτική η εν λόγω αναφορά σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται σημαντικό κόστος για εκείνα τα κράτη μέλη που δεν συλλέγουν ήδη τα εν λόγω στοιχεία. Η πραγματική ημερομηνία έγκρισης θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη.

Εισαγωγή

11

Σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 1 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα έγκειται στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να διεξάγουν οποιονδήποτε τελωνειακό έλεγχο θεωρούν απαραίτητο. Οι πρακτικές, επομένως, σε κάποιο βαθμό θα διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών από την άποψη αυτή. Οι τελωνειακοί έλεγχοι, ωστόσο, βασίζονται πρωτίστως στην ανάλυση κινδύνων. Με σκοπό τη συνεισφορά στην ομοιόμορφη εφαρμογή των κριτηρίων και προτύπων κινδύνων προετοιμάζεται εκτελεστική πράξη σχετικά με τα ενωσιακά κοινά κριτήρια κινδύνων για τους οικονομικούς κινδύνους. Επί του παρόντος καταρτίζονται οι απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη κοινής κατανόησης και εφαρμογής. Προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή από τα κράτη μέλη εντός του 2018.

13

Το κοινό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων (ΚΠΔΚ) θεσπίστηκε στην τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ από τον κανονισμό 648/2005 και έχει συμπεριλάβει διάφορες δράσεις για να υποστηριχτούν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων με συστηματικό τρόπο:

  • Παροχή του οδηγού τελωνειακών ελέγχων που αντιμετωπίζει συνολικά τη διενέργεια των ελέγχων και των εκ των υστέρων (τώρα: μετά τον εκτελωνισμό) ελέγχων·
  • Παροχή του Εγχειριδίου για τους επιχειρησιακούς τελωνειακούς ελέγχους, που πραγματεύεται τους ελέγχους κατά τον χρόνο του εκτελωνισμού και συγκεντρώνει τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εντοπιστεί στα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών κινδύνων που αφορούν τη δασμολογική κατάταξη, τη δασμολογητέα αξία, την καταγωγή και τα μέτρα αντιντάμπινγκ·
  • Ελεγκτικές δράσεις προτεραιότητας που ασχολούνται εντατικά με συγκεκριμένα θέματα για να προσδιορίσουν τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο και τις προκλήσεις τελωνειακού ελέγχου με συστηματικό τρόπο.
14

Η αμοιβαία διοικητική συνδρομή επιδιώκει να διασφαλίζει την είσπραξη εσόδων μέσω της πρόληψης, διερεύνησης και καταπολέμησης των παραβιάσεων της τελωνειακής νομοθεσίας.

15

Σε επίπεδο ΕΕ: Το ηλεκτρονικό Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων (CRMS) για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών κινδύνου σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών συνδέει 841 τελωνεία συμπεριλαμβανομένων όλων των διεθνών λιμένων και αερολιμένων, των σημαντικότερων θέσεων των χερσαίων συνόρων και όλων των κέντρων ανάλυσης κινδύνων με περίπου 4000 χρήστες επί του παρόντος. Διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν άμεση πρόσβαση στο CRMS: TAXUD, OLAF, SANCO, TRADE, BUDG, JUST, ENV, AGRI, GROW.

Η ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ πραγματοποιείται βάσει του κανονισμού 515/97 και σε διεθνές επίπεδο βάσει των διεθνών συμφωνιών.

19

Όντως οι νομικές βάσεις είναι ευάριθμες. Για παράδειγμα, 51 διατάξεις/πρωτόκολλα ΣΑΣ είναι σε ισχύ σχετικά με 79 χώρες/εδάφη. Οι διαπραγματεύσεις με άλλες, π.χ. με χώρες του Mercosur, είναι συνεχείς και ορισμένες είναι εν αναμονή της έναρξης ισχύος (ορισμένες χώρες της ΣΟΕΣ).

Οι ΡΔΣ δεν παρέχουν, ως έχουν, ξεχωριστή νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών.

20

Οι διατάξεις ΣΑΣ αποτελούν μέρος διμερών προτιμησιακών καθεστώτων (FTAs), αλλά επίσης τα αυτόνομα προτιµησιακά καθεστώτα όπως το ΣΓΠ απαιτούν οι χώρες δικαιούχοι να παρέχουν βοήθεια η οποία επιτρέπει την καταπολέμηση της απάτης ή της παρατυπίας όσον αφορά την παραχώρηση δασμολογικής προτίμησης.

Τα αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της απάτης -όπως μια ρήτρα που να επιτρέπει την αναστολή της δασμολογικής προτίμησης σε περίπτωση έλλειψης βοήθειας- επιδιώκουν να διασφαλίσουν ένα επαρκές επίπεδο ΣΑΣ από τρίτες χώρες που επωφελούνται από τη δασμολογική προτίμηση κατά την εισαγωγή στην ΕΕ.

Παρατηρήσεις

25

Η Επιτροπή ήδη υπολογίζει το έλλειμμα στην είσπραξη των ΠΙΠ βάσει των ανεπαρκειών στην είσπραξη των τελωνειακών δασμών που εντοπίζονται ως αποτέλεσμα των ελεγκτικών δραστηριοτήτων της ΓΔ BUDG.

Η νομοθεσία για τους ίδιους πόρους παρέχει ισχυρά κίνητρα, με τη μορφή σημαντικά υψηλών τόκων για καθυστερημένη καταβολή, ώστε τα κράτη μέλη να διενεργούν ελέγχους.

Η χρηματοδότηση των τελωνειακών προγραμμάτων της ΕΕ συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη για το ισχύον ΠΔΠ και είναι υπό εξέταση για το επόμενο.

26

Η Επιτροπή ήδη παρέχει ετήσιους υπολογισμούς για το έλλειμμα στην είσπραξη δασμών που εντοπίζεται στους ελέγχους των ΠΙΠ. Τα διακυβευόμενα ποσά απαιτούνται από τα κράτη μέλη και εισπράττονται υπέρ του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο ΦΠΑ είναι πηγή εσόδων διαφορετικής φύσης, επομένως η προσέγγιση που χρησιμοποιείται για το έλλειμμα του ΦΠΑ δεν εφαρμόζεται στο «έλλειμμα τελωνειακών δασμών».

Ο υπολογισμός της Επιτροπής, που βασίζεται σε εξακριβωμένα δεδομένα, συνιστά την πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία για να διαπιστωθεί ένα τέτοιο έλλειμα.

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της κάποια άλλη κατάλληλη μεθοδολογία, αλλά θεωρεί θετικές τις οιεσδήποτε υποδείξεις για μια εφικτή μεθοδολογία που θα συμπλήρωνε τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

27

Οι πιθανές απώλειες που υπολογίζονται από την OLAF για το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούνται σε μια τρέχουσα κατ’αντιμωλία διαδικασία με το εν λόγω κράτος μέλος. Η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τέτοιες τρέχουσες διαδικασίες. Η Επιτροπή εξετάζει την ενδεχόμενη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική σε άλλα κράτη μέλη.

28

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί συστηματικά τον υπολογισμό του ελλείμματος, μαζί με όλους τους άλλους σχετικούς δείκτες κινδύνου προκειμένου να διαθέσει αποτελεσματικά τους πόρους για τους ελέγχους της. Βλέπε απαντήσεις στα σημεία 25 και 26. Η Επιτροπή δεν γνωρίζει κάποια άλλη κατάλληλη μεθοδολογία, αλλά θα εξέταζε τις οιεσδήποτε υποδείξεις για μια εφικτή μεθοδολογία που θα συμπλήρωνε τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

30

Η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει τη συνεπή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη και να διασφαλίζει ότι προστατεύονται τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Τα κράτη μέλη που δεν διενεργούν ελέγχους και συνεπώς προκαλούν απώλειες των παραδοσιακών ίδιων πόρων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπέχουν ευθύνη για τις απώλειες, γεγονός που τους παρέχει ένα κίνητρο ώστε να είναι επιμελή προκειμένου να αποφύγουν την ευθύνη.

Τα χρέη που οφείλονται από αφερέγγυους εμπόρους θα πρέπει να παρακολουθούνται με επιμέλεια λαμβάνοντας υπόψη τα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού και την προτεραιότητα των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών σε περίπτωση εκκαθάρισης. Οι τελωνειακές αρχές του ΗΒ δεν έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση εκκαθάρισης.

Ως μέρος της προετοιμασίας για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Επιτροπή θα εξετάσει το κατά πόσο οι τροποποιήσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο για τους ίδιους πόρους μπορούν να βελτιώσουν τα κίνητρα για αποτελεσματικούς ελέγχους από τα κράτη μέλη.

31

Η ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ δεν προτιμά τους εκ των υστέρων ελέγχους και η μείωση των εκ των υστέρων πράξεων επιβολής δασμού μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων από τη διενέργεια από τα εν λόγω κράτη μέλη άλλων ελέγχων εκτός από τους εκ των υστέρων ελέγχους.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι στις χώρες που αναφέρονται από τo ΕΕΣ αυξήθηκε ο αριθμός των διασαφήσεων εισαγωγής που εξετάστηκαν μετά τον εκτελωνισμό το 2016.

32

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως (βλέπε απάντηση στο σημείο 26) η Επιτροπή ήδη διενεργεί υπολογισμό του ελλείμματος. Εξάλλου, μια αύξηση/μείωση στο έλλειμμα τελωνειακών δασμών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο να εντοπιστούν σχέσεις αιτίας/αποτελέσματος με μεμονωμένους παράγοντες.

33

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα υλοποιηθεί το 80 % των εργασιών στα συστήματα του ΕΤΚ. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προετοιμαζόμενης αναθεώρησης του πολυετoύς στρατηγικού σχεδίου (MASP) για τα ηλεκτρονικά τελωνεία του 2017, διαπιστώθηκε η ανάγκη για μια ημερομηνία πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020 για τη θέση σε λειτουργία έξι συστημάτων του ΕΤΚ, λόγω περιορισμών σε ανθρώπινους και χρηματοοικονομικούς πόρους. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο συζήτησης με τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάληψη κατάλληλης νομοθετικής δράσης.

38

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της κάποιο κράτος μέλος που να αποδέχεται ότι το μερίδιο των ΠΙΠ του είναι υπερβολικά υψηλό. To ισχύον σύστημα εξόδων είσπραξης εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη.

40

Oι επιχορηγήσεις τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο του προγράμματος Hercule επιτρέπουν στις εθνικές και περιφερειακές διοικήσεις των κρατών μελών να αγοράζουν εξοπλισμό για χρήση κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων υποστήριξης των ερευνών για παραβάσεις, όπως οι παρατυπίες, η υπόνοια απάτης και η διαφθορά, που διαπράττονται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Αυτές οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δραστηριότητες εντοπισμού και ανίχνευσης ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού, αλλά επίσης και σε ναρκωτικά, εμπορία ανθρώπων ή όπλων. Δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί εκ των προτέρων η χρήση αυτού του εξοπλισμού στις επιχειρήσεις που αφορούν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

41

Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος πιθανές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πηγών δεδομένων.

44

Τα κράτη μέλη εμπλουτίζουν τα αιτήματα κοινοποιήσεων αμοιβαίας συνδρομής με τις εργασίες των δικών τους υπηρεσιών πληροφοριών. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να δικαιολογείται η ανομοιομορφία στις ενέργειες εφόσον τα αποτελέσματα είναι ισοδύναμα.

Κατά τους ελέγχους της Επιτροπής για τους ΠΙΠ εξετάζονται τακτικά οι ενέργειες παρακολούθησης, εκ μέρους των κρατών μελών, των κοινοποιήσεων αμοιβαίας συνδρομής της OLAF. Όταν η αποτυχία των κρατών μελών να τις παρακολουθήσουν δεόντως οδηγεί σε απώλειες ΠΙΠ, η Επιτροπή θεωρεί τα κράτη μέλη οικονομικά υπεύθυνα για τις απώλειες.

45

Το τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΤΣΠ) είναι διαθέσιμο σε όλες τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών. Ακόμα και εάν όλα τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το σύστημα για τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, η χρήση του διαφοροποιείται σύμφωνα με κάθε κράτος μέλος.

Η OLAF εργάζεται επί του παρόντος, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, πάνω σε μια νέα εκδοχή του ΤΠΣ προκειμένου να ενσωματώσει τις αλλαγές που επήλθαν με την τροποποίηση του κανονισμού 515/97 και να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των κρατών μελών για βελτίωση.

46

Το Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων (CRMS) υποστηρίζει την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών κινδύνου σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.

Πλήρης επισκόπηση των συστημάτων, του πεδίου εφαρμογής τους, των στόχων και του χρονοδιαγράμματός τους παρέχεται στην έκδοση του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου του 2016 που είναι δημοσιευμένη στον ιστοχώρο Europa1.

Τα συστήματα εξυπηρετούν τους δικούς τους στόχους και σκοπούς και έχουν διαφορετικές νομικές βάσεις. Τα κράτη μέλη αναγνώρισαν την πολλαπλή υποβολή στοιχείων ως μείζον πρόβλημα. Συνέργειες και σύνδεσμοι μεταξύ των συστημάτων καταγράφονται στα μοντέλα επιχειρησιακών διεργασιών που είναι επίσης διαθέσιμα στον ιστοχώρο Europa2.

47

Ενδιάμεσα η ομάδα εργασίας που είχε δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παρουσίασε την έκθεσή της, η οποία αποκάλυψε την πολυπλοκότητα της πολλαπλής υποβολής στοιχείων και κατέδειξε ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με μια «απλή» λύση ΤΠ μέσω της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των δύο συστημάτων. Οι συστάσεις της ομάδας επί του παρόντος εξετάζονται.

50

Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τη διαχείριση κινδύνου και έχουν δημιουργήσει προφίλ κινδύνου για να επιλέγουν φορτία που μπορεί να έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα ή να έχουν δηλωθεί με ψευδή χώρα καταγωγής.

Η Επιτροπή σύντομα θα προτείνει εκτελεστική πράξη σχετικά με τα κοινά κριτήρια κινδύνου για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους με σκοπό να αντιμετωπίσει τα εν λόγω ζητήματα (βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 11 παραπάνω).

Η Επιτροπή εξετάζει τακτικά τις διαδικασίες των κρατών μελών με σκοπό την αποφυγή και την καταπολέμηση τέτοιων μηχανισμών απάτης στους ελέγχους των ΠΙΠ.

51

Όσον αφορά το θέμα της απάτης που βασίζεται στη ψευδή δήλωση χώρας καταγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων, η Επιτροπή έχει διενεργήσει έρευνα προκειμένου να εντοπίσει οικονομικώς αποδοτικά εργαλεία υποστήριξης. Η επιλεγείσα λύση, που βασίζεται στα Μηνύματα Κατάστασης Εμπορευματοκιβωτίων (CSM), έχει αναπτυχθεί ως πρωτότυπο και δοκιμαστεί μέσω του συστήματος ConTraffic. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την αυτόματη διασταύρωση της χώρας καταγωγής που δηλώθηκε από τους εισαγωγείς σε σχέση με την πορεία του εμπορευματοκιβωτίου και την επισήμανση αναντιστοιχιών.

Πλαίσιο 1

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει την ανίχνευση και τον εντοπισμό των εμπορευματοκιβωτίων είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας AFIS. H εφαρμογή που ονομάζεται AFIS-CSM περιλαμβάνει τις κινήσεις των εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται και εξέρχονται από το έδαφος της ΕΕ και οι οποίες αναφέρονται άμεσα σε ένα κεντρικό αποθετήριο από τους θαλάσσιους μεταφορείς.

52

Όσον αφορά την ανάλυση των χωρών καταγωγής στις δηλώσεις εισαγωγής την περίοδο 2008-2015 και τις αναφερθείσες 1187 ειδοποιήσεις που εστάλησαν στα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα ήθελε να διασαφηνίσει ότι αυτή η ανάλυση διενεργήθηκε στο πλαίσιο ενός πειραματικού πιλοτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 12 εθελοντικά συμμετεχόντων κρατών μελών και οι ειδοποιήσεις που παρήχθησαν εντόπισαν περιπτώσεις ενδεχόμενης τελωνειακής απάτης. Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν στα κράτη μέλη για να στοχοθετούν καλύτερα τους ελέγχους τους μετά τον εκτελωνισμό.

Κοινή απάντηση στα σημεία 54 και 55

Η νομική υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους μέσω του Κοινού Συστήματος Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων (CRMS) αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 5 του ΕΤΚ, το οποίο ορίζει το είδος των πληροφοριών που πρέπει να ανταλλάσσονται. Επίσης, η Επιτροπή συνέταξε κατευθυντήριες γραμμές διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για να υποστηρίξει την απόφαση των κρατών μελών όσον αφορά την εισαγωγή σχετικών πληροφοριών στο έντυπο πληροφοριών για τους κινδύνους (RIF) και ιδίως όσον αφορά τους νέους κινδύνους και τη στόχευση στοιχείων. Η Επιτροπή δεν έχει δεχτεί παράπονα τα πρόσφατα έτη, σημειώνει σημαντική πρόοδο στην ποιότητα των εντύπων πληροφοριών για τους κινδύνους κατά τα τελευταία πέντε έτη και πιστεύει ότι το σύστημα εθνικών σημείων επαφής για το CRMS, η παροχή εκτεταμένης κατάρτισης και οι κατευθυντήριες γραμμές θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ποιότητα. Βλέπε επίσης την απάντηση της Επιτροπής στο σημείο 46.

58

Στο πλαίσιο του «Σχεδίου δράσης για την παρακολούθηση της λειτουργίας των προτιμησιακών εμπορικών καθεστώτων» (COM(2014) 105 final), εστάλησαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης το 2016 και διενεργήθηκαν επισκέψεις παρακολούθησης το 2017 στην Ινδία και την Ινδονησία. Το 2016 εστάλη ένα ερωτηματολόγιο στο Βιετνάμ, η παρακολούθηση του οποίου αποσαφήνισε όλα τα ζητήματα που εντοπίστηκαν. Το Νεπάλ και η Ινδία ξεκίνησαν το σύστημα αυτοπιστοποίησης με τους Εγγεγραμμένους Εξαγωγείς (σύστημα REX) από την 1η Ιανουαρίου 2017. Η Επιτροπή διοργάνωσε ειδικά σεμινάρια κατάρτισης σε αυτές τις χώρες (ένα πρόσθετο σεμινάριο για την Ινδία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017). Μπορούν να αποφασιστούν νέες κατάλληλες δράσεις παρακολούθησης όταν εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα REX σε αυτές τις χώρες. Το Μπαγκλαντές θεωρείται ότι παρακολουθείται σε τακτική βάση μέσω των ανταλλαγών επιστολών και των στενών επαφών με την Επιτροπή. Με σκοπό τη μείωση του υψηλού αριθμού των αιτημάτων επαλήθευσης πιστοποιητικών για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είναι δυνατή και θα προωθηθεί η πρόσβαση και η χρήση της βάσης δεδομένων του Μπαγκλαντές GSP-tracker για την ανίχνευση του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων από τις εθνικές τελωνειακές αρχές της ΕΕ. Όσον αφορά το Αφγανιστάν, η Επιτροπή δεν γνωρίζει τα προβλήματα που αναφέρονται από ένα κράτος μέλος στο ΕΕΣ. Θα ζητηθούν διευκρινίσεις από το κράτος μέλος και θα αποφασιστεί η κατάλληλη δράση. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα REX θα εφαρμοστεί σε αυτήν τη χώρα από το 2018. Ειδικές δράσεις κατάρτισης έχουν προταθεί στις αρχές αυτής της χώρας και έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2017.

59

Η συνεργασία με την Κίνα ως απάντηση σε αιτήματα συμφωνιών αμοιβαίας συνδρομής θα πρέπει να ενδυναμωθεί περαιτέρω· πάρα πολλά αιτήματα από τα κράτη μέλη παραμένουν αναπάντητα, ή οι απαντήσεις καθυστερούν ή είναι μη ολοκληρωμένες ή τα έγγραφα που παρέχονται από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας (GACC) σφραγίζονται με ρήτρα (βλέπε παρακάτω). Η OLAF παρακολουθεί τη ροή πληροφοριών στο πλαίσιο τέτοιων αιτημάτων συμφωνιών αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Έχουν ήδη αναληφθεί οι ακόλουθες ενέργειες: καλύτερη ιεράρχηση των αιτημάτων από την ΕΕ, επαναφορά του συνδέσμου στο Πεκίνο, προσφορά στην Κίνα ασφαλούς σύνδεσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συστήματος πληροφοριών κατά της απάτης (AFIS) για ομαλότερη ανταλλαγή πληροφοριών. Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές, η συνεργασία με την Κίνα παραμένει ανεπαρκής.

60

Η ΟLAF θεωρεί ότι η ρήτρα παραβιάζει το άρθρο 17 παράγραφος 3 της συµφωνίας ΕΕ-Κίνας στον τομέα της συνεργασίας και της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής σε τελωνειακά θέματα:

[…] τα συμβαλλόμενα μέρη δύνανται, στα πρακτικά τους σχετικά με τις αποδείξεις, στις εκθέσεις και τις μαρτυρικές καταθέσεις να χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών, ως αποδεικτικά στοιχεία που απέκτησαν και έγγραφα τα οποία συμβουλεύτηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συμφωνίας.

Ωστόσο, οι αρχές της Κίνας έχουν διαφορετική ερμηνεία αυτών των διατάξεων.

Η OLAF έχει επανειλημμένα (δύο τελευταίες συναντήσεις των ομάδων εργασιών για την καταπολέμηση της απάτης, τελευταία συνάντηση της μεικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας JCCC) εγείρει αυτό το ζήτημα με την Κίνα/τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας (GACC) στα αρμόδια διμερή φόρα.

64

H τελική αξιολόγηση του προγράμματος «Τελωνεία 2013» ήταν θετική όσον αφορά τη συνεισφορά του προγράμματος στους στόχους σε επίπεδο πολιτικής και όσον αφορά την παροχή βοήθειας στις τελωνειακές αρχές ώστε να εργάζονται ως μια ενιαία αρχή. Η αξιολόγηση σημείωσε περαιτέρω πως η λειτουργία των τελωνειακών αρχών ως ενιαία διοίκηση αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εν μία νυκτί και ότι το πρόγραμμα βοηθά τις τελωνειακές διοικήσεις ως προς την επίτευξη των στόχων τους.

Με την έναρξη του προγράμματος «Τελωνεία 2020», η Επιτροπή έχει αναπτύξει μεθοδολογία για τη μέτρηση των επιδόσεων λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Επιδόσεις της Τελωνειακής Ένωσης» (ΕΤΕ). Ο κύριος στόχος του προγράμματος ΕΤΕ είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι τελωνειακές δραστηριότητες και επιχειρήσεις υποστηρίζουν την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Τελωνειακής Ένωσης3. Ένα σύνολο κύριων δεικτών επιδόσεων (ΚΔΕ) και δεικτών συλλογής στοιχείων (ΔΣΣ) έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο του ΕΤΕ ανά στρατηγικό στόχο (προστασία, τελωνειακοί έλεγχοι, διευκόλυνση/ανταγωνιστικότητα, συνεργασία μαζί με βασικές παραμέτρους)· περιγράφονται λεπτομερώς στις κατευθυντήριες σημειώσεις των ΕΤΕ4.

To πρόγραμμα ΕΤΕ είναι υπό ανάπτυξη ως κοινή δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Τελωνεία 2020» Αν και ο στόχος του ΕΤΕ είναι ευρύς και συνδέεται με τους στρατηγικούς στόχους της τελωνειακής ένωσης, όπως αναφέρονται παραπάνω, ορισμένοι δείκτες του ΕΤΕ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της επίτευξης των γενικών και ειδικών στόχων του προγράμματος. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί, ωστόσο, ότι διάφοροι δείκτες του ΕΤΕ χαρακτηρίζονται ως «οριοθετημένοι για την ΕΕ» και συνεπώς η χρήση τους είναι περιορισμένη.

65

Σε εφαρμογή των άρθρων 55 και 56 του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής (ΕΕ) 2015/2447 (και προηγουμένως του άρθρου 308δ των διατάξεων εφαρμογής του τελωνειακού κώδικα), οι διοικήσεις των κρατών μελών στέλνουν δεδομένα που εξάγονται από τις τελωνειακές διασαφήσεις για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στο σύστημα «Surveillance 2». Αυτή η μεταφορά παρακολουθείται στενά από την Επιτροπή και δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη αδυναμία.

69

Σύμφωνα με το πλαίσιο μέτρησης επιδόσεων για το «Τελωνεία 2020» οι δείκτες επιπέδου επίπτωσης για το πρόγραμμα συλλέγονται κατά την περίοδο των ενδιάμεσων και των τελικών αξιολογήσεων. Η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών επίπτωσης, τον Ιούνιο του 2018. Στο Hercule III: Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα εξετάσει τα σημεία που αναφέρονται από το ΕΕΣ με συνολικό τρόπο, ιδίως την επίτευξη του ειδικού στόχου του προγράμματος Hercule όπως προσμετράται από τους βασικούς δείκτες επίδοσης που αναφέρονται στο άρθρο 4 του κανονισμού 250/2014. Η Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεση για την ενδιάμεση αξιολόγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι το τέλος του 2017. Πληροφορίες για τις εισροές και τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ήδη διαθέσιμες και αναφέρονται στις ετήσιες επισκοπήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος Hercule III.

74

To πρόβλημα της μη προσήκουσας χρήσης των δεδομένων του TARIC υπογραμμίστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της αποστολής παρακολούθησης του TARIC και είχε ως αποτέλεσμα την απεύθυνση διάφορων συστάσεων στο ΗΒ στην έκθεση αυτής της δράσης παρακολούθησης.

Το ΗΒ έλαβε υπόψη αυτές τις συστάσεις και πληροφόρησε την Επιτροπή σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος εκτελωνισμού.

75

Από το 2013, τα δεδομένα που εξάγονται από τις τελωνειακές διασαφήσεις που αφορούν ποσό μικρότερο των 1.000 ευρώ έχουν σταλεί στη βάση δεδομένων Surveillance 2 από το ΗΒ.

76

Η Επιτροπή έχει αναλύσει τα ζητήματα που εγείρει στην έκθεσή του το ΕΕΣ εντός του πλαισίου επισκέψεων παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2014 και, συνεπώς, επί του παρόντος ερευνά το εν λόγω θέμα εντός του πλαισίου ενδεχόμενης διαδικασίας επί παραβάσει κατά του ΗΒ.

γ)

η απουσία των αναφερόμενων ελέγχων αξιοπιστίας συνδέεται με τη μερική εφαρμογή του TARIC. Οι έλεγχοι αξιοπιστίας δεν εφαρμόζονται πλήρως από το ΗΒ (βλ. επίσης την απάντηση στο σημείο 74).

77

Οι περιπτώσεις όπου επικαιροποιείται το TARIC με αναδρομική ισχύ σχετίζονται με τη νομοθεσία που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ με αναδρομική εφαρμογή. Αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις κοινοποιούνται άμεσα στις διοικήσεις των κρατών μελών προκειμένου αυτά να αναλάβουν την απαραίτητη χρηματοοικονομική δράση (επιστροφή, ανάκτηση).

81

Στο πλαίσιο του ΕΤΚ που είναι σε ισχύ από την 1/5/2016 υπάρχει συνολική υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για την ανταλλαγή και αποθήκευση δεδομένων, μεταξύ άλλων και για τις απλουστευμένες διαδικασίες. Όλα τα συστήματα είναι υπό ανάπτυξη και εφαρμόζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΚ.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά και παρόμοια έγγραφα, η Επιτροπή από τον Ιούνιο του 2017 εργάζεται πάνω σε μια νομική πρόταση για το «Πρόγραμμα Ενιαίας Θυρίδας των Τελωνείων της ΕΕ», που περιλαμβάνει τη διεπαφή «Ενιαία θυρίδα για τα τελωνεία της ΕΕ: ανταλλαγή πιστοποιητικών».

Η εν λόγω διεπαφή συνδέει τα εθνικά συστήματα εκτελωνισμού με βάσεις δεδομένων που φιλοξενούνται κεντρικά στην Επιτροπή, οι οποίες υποστηρίζουν την ηλεκτρονική εκτέλεση των επιχειρησιακών διεργασιών. Περιλαμβάνει μια λειτουργία που καθιστά δυνατούς τους αυτόματους ελέγχους ως προς τη διαθεσιμότητα των πιστοποιητικών που θα πρέπει να παρέχονται στα τελωνεία όταν προσκομίζονται τα εμπορεύματα. Μια μελλοντική εκδοχή αυτής της διεπαφής, η οποία θα είναι λειτουργική από το τέλος του 2018, θα επεκτείνει αυτήν τη λειτουργία, ιδίως για την αύξηση των πιστοποιητικών που υποστηρίζονται και την κάλυψη της ποσοτικής διαχείρισης και των διαγραφών σε επίπεδο ΕΕ.

Η συγκεκριμένη διεπαφή είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση από το 2014 (επί του παρόντος τη χρησιμοποιούν επτά κράτη μέλη) και η Επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι αυτός ο αριθμός θα επεκταθεί στο μέλλον παράλληλα με την αύξηση σε λειτουργίες. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τα επόμενα έτη.

84

H Επιτροπή αναβάθμισε τα συστήματά της EBTI & Surveillance προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ως προς τον έλεγχο χρήσης των ΔΔΠ τους. Δεδομένου ότι τα εθνικά συστήματα δεν έχουν ακόμα αναβαθμιστεί -στο πλαίσιο του ΕΤΚ, τα κράτη μέλη διαθέτουν μεταβατική περίοδο έως το 2020 για να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή- ο εν λόγω έλεγχος δεν είναι ακόμη δυνατός χρησιμοποιώντας το σύστημα Surveillance.

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει μόνο με ιδιόχειρους ελέγχους των τελωνειακών διασαφήσεων.

Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει την εφαρμογή των νέων διατάξεων του ΕΤΚ όταν υπάρχουν αρκετά δεδομένα διαθέσιμα.

Για αυτού του είδους την κατάταξη σε λάθος κατηγορία, βλέπε επίσης την απάντηση στο σημείο 50.

86

Την περίοδο της ειδικής έκθεσης 23/2000 δεν υπήρχε νομική βάση στην ΕΕ για την καθιέρωση συστήματος εκ των προτέρων γνωμοδοτήσεων στο πεδίο της δασμολογητέας αξίας.

88

Η Επιτροπή ανέλαβε μια από κοινού εκτίμηση μαζί με τις τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών και την επιχειρηματική κοινότητα για την καταλληλότητα, το εφικτό και τις επιπτώσεις -όσον αφορά το κόστος/τα οφέλη κ.λπ.- της θέσπισης και της εφαρμογής στην ΕΕ της έννοιας της Δεσμευτικής Πληροφορίας Δασμολογητέας Αξίας (BVI). H Επιτροπή αναμένει να ολοκληρώσει αυτό το έργο και να αποφασίσει για οποιοδήποτε περαιτέρω σχέδιο δράσης μέχρι τις αρχές του 2018.

89

Το γεγονός ότι τα κράτη μέλη δεν ακολουθούν μια ομοιόμορφη προσέγγιση δεν οδηγεί απαραίτητα σε είσπραξη χαμηλότερων δασμών, αλλά μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στο αποτέλεσμα αυτό. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Βλέπε απάντηση στο σημείο 11.

92

Η αξία που αποτελεί το όριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον ως δείκτης κινδύνου για τη στόχευση μιας αποστολής, ωστόσο δεν αποτελεί απόδειξη της καταβληθείσας τιμής (βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 11).

95

Η Επιτροπή έχει ήδη διενεργήσει ελέγχους σχετικά με δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, συμπεριλαμβανομένων αποστολών στο ΗΒ τον Νοέμβριο του 2016 και τον Μάιο του 2017 και μιας αποστολής στη Σλοβακία το 2016 και επί του παρόντος παρακολουθεί τις σχετικές εκθέσεις. Η Επιτροπή επίσης έχει επανειλημμένα ζητήσει πληροφορίες από όλα τα κράτη μέλη που ελέγχθηκαν το 2017 ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούν για την καταπολέμηση των κινδύνων δήλωσης χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας από την πραγματική και έχει την πρόθεση να θέσει την προώθηση του εν λόγω ζητήματος ως υψηλή προτεραιότητα.

96

Το ζήτημα δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική σε σχέση με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη υπόδησης που προέρχονται από την Κίνα διερευνάται επί του παρόντος περαιτέρω από την Επιτροπή.

97

Η Επιτροπή έλεγξε τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στους ελέγχους της για τους ΠΙΠ του ΗΒ τον Νοέμβριο του 2016 και τον Μάιο του 2017. Θα εξακολουθήσει να κάνει το ίδιο στους ελέγχους των ΠΙΠ του ΗΒ τον Νοέμβριο του 2017. Η Επιτροπή επίσης παρακολουθεί ενεργά την έκθεση της OLAF σχετικά με τη δήλωση χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας από την πραγματική στο ΗΒ. H Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στο ΗΒ και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των νομικών μέτρων που προβλέπονται στις Συνθήκες. Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 96.

100

Το τελωνειακό καθεστώς 42 είναι μια σημαντική διευκόλυνση για τις νόμιμες επιχειρήσεις. Ωστόσο, επί σειρά ετών, η Επιτροπή και παρομοίως το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνουν στα κράτη μέλη ότι το καθεστώς μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης από απατεώνες· επίσης, έχουν διατυπωθεί συστάσεις προς τις τελωνειακές και φορολογικές αρχές σχετικά με τον έλεγχο και την ανταλλαγή πληροφοριών. Τα κράτη μέλη έχουν τα νομικά και λειτουργικά εργαλεία για να επαληθεύουν τις συναλλαγές από την άποψη του κινδύνου για τα τελωνεία και τον ΦΠΑ· ένας τέτοιος έλεγχος, ωστόσο, απαιτεί την καλή συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών και των φορολογικών διοικήσεων σε εθνικό επίπεδο.

104

Βλέπε την απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 82 και 93 έως 99 της Ειδικής Έκθεσης αρ. 23/2016.

106

H Επιτροπή είναι γενικά ικανοποιημένη με το επίπεδο συνεργασίας που παρέχεται από τα περισσότερα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη μεμονωμένων προβλημάτων.

Η Επιτροπή έχει αφιερώσει ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των τελωνειακών διαδικασιών των κρατών μελών προκειμένου να σταματήσει και να καταπολεμήσει την ψευδή περιγραφή καταγωγής ή/και την εσφαλμένη κατάταξη των εμπορευμάτων με ιδιαίτερη εστίαση στις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής που αναφέρονται από το ΕΕΣ. Θα συνεχίσει να πράττει αναλόγως.

107

Επί του παρόντος, η αναφορά του αποστολέα στην τελωνειακή διασάφηση εισαγωγής είναι ένα στοιχείο δεδομένων από το οποίο μπορούν να απαλλάσσονται τα κράτη μέλη. Είναι υποχρεωτική στα κράτη μέλη που δεν έκαναν χρήση αυτής της επιλογής. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει το θέμα με τα κράτη μέλη το 2018 και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα εξετάσει την ενδεχόμενη ανάληψη νομικής δράσης για να καταστήσει την αναφορά του αποστολέα υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συλλογή αυτών των πληροφοριών θα συνεπάγεται σημαντικό κόστος για εκείνα τα κράτη μέλη που δεν τις συλλέγουν ήδη. Η πραγματική ημερομηνία έγκρισης θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη.

112

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μνεία επίσης αναφέρεται στη διαχείριση κινδύνων για σκοπούς ασφάλειας και προστασίας και δεν τεκμηριώνει τη χρησιμότητα της ανάλυσης κινδύνων για χρηματοοικονομικούς σκοπούς πριν την άφιξη των εμπορευμάτων στο έδαφος της ΕΕ.

113

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να προετοιμάζει κάθε χρόνο έκθεση σχετικά με τις επιδόσεις της τελωνειακής ένωσης. Αυτή η έκθεση θα καλύπτει επίσης τον τομέα των τελωνειακών ελέγχων.

Ο ΕΤΚ διατήρησε τη δυνατότητα για απλουστευμένες διαδικασίες. Μια ειδική ομάδα εργασίας έχει εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή των απλουστευμένων διαδικασιών.

114

Η ανάλυση κινδύνων για φορολογικούς σκοπούς δεν διενεργείται στη βάση των δεδομένων που είναι γενικά διαθέσιμα στους μεταφορείς που υποβάλουν συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου (ΣΔΕ) κατά το πριν από την άφιξη στάδιο, αλλά στη βάση των δεδομένων της τελωνειακής διασάφησης. Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα των ΣΔΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν συγκεκριμένη αποστολή με την άφιξή της στην ΕΕ. Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 115.

115

Ο σκοπός των ΣΔΕ είναι κυρίως η διενέργεια ανάλυσης κινδύνων για την ασφάλεια και την προστασία (άρθρο 128 του ΕΤΚ). Η ανάλυση κινδύνων για φορολογικούς σκοπούς είναι μόνον δυνατή όπου η τελωνειακή διασάφηση υποβάλλεται μαζί με τη ΣΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 130 του ΕΤΚ. Οι έμποροι που χρησιμοποιούν αυτήν την επιλογή κανονικά επωφελούνται από επιταχυμένο εκτελωνισμό των εμπορευμάτων τους κατά την άφιξη. Η θέσπιση υποχρέωσης να συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις περιπτώσεις στις ΣΔΕ δεδομένα για τον αποστολέα και τον παραλήπτη δεν είναι απαραίτητη, επειδή η ΣΔΕ δεν χρησιμοποιείται για φορολογικούς σκοπούς (βλέπε απάντηση στο σημείο 114).

118

Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι οι έλεγχοι εγγράφων και οι φυσικοί έλεγχοι, βάσει της ανάλυσης κινδύνων, πρέπει να διενεργούνται επίσης στα εμπορεύματα που δηλώνονται μέσω απλουστευμένης διαδικασίας.

Οποιαδήποτε συνεχιζόμενη πρακτική που φαίνεται ασύμβατη με την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ θα εξεταστεί από την Επιτροπή εντός του πλαισίου ενδεχόμενης διαδικασίας επί παραβάσει.

Βλέπε απάντηση στο σημείο 106.

119

Οι άδειες χρήσης απλουστευμένων τελωνειακών διαδικασιών για εισαγωγές εξαρτώνται από προηγούμενους ελέγχους από τα τελωνεία. Οι άδειες αυτές δίνονται σε εμπόρους που παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

122

Η Επιτροπή επί του παρόντος εξετάζει κατά πόσο η γνωστοποίηση της προσκόμισης στο πλαίσιο της διαδικασίας εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή μπορεί να βελτιωθεί ή όχι. Ωστόσο, η δυνατότητα απαλλαγής των ΑΕΟ από την εν λόγω υποχρέωση θα πρέπει να διατηρηθεί σε ορισμένες περιστάσεις, ώστε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι εν λόγω οικονομικοί φορείς πρέπει να υπόκεινται σε πιο αυστηρά κριτήρια.

Το άρθρο 233 της εκτελεστικής πράξης του ΕΤΚ περιορίζει περαιτέρω την ενδεχόμενη κατάχρηση της διαδικασίας εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή με την πρόβλεψη αυστηρού εκ των προτέρων ελέγχου των αιτούντων, στενής παρακολούθησης της χορήγησης άδειας και τακτικού ελέγχου των επιχειρήσεων μέσω ειδικά προσαρμοσμένου σχεδίου ελέγχου.

123

Η χορήγηση άδειας ΑΕΟ υπόκειται σε συνεχή παρακολούθηση. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα κριτήρια ΑΕΟ οι τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους πρέπει είτε να αναστείλουν την άδεια ΑΕΟ είτε να την ανακαλέσουν. Όταν η Επιτροπή έχει λεπτομερή γνώση ότι ένα κράτος μέλος δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία της ΕΕ, μπορεί να αναλάβει την κατάλληλη νομική δράση κατά του εν λόγω κράτους μέλους.

Η Επιτροπή επί του παρόντος εξετάζει τον αντίκτυπο των κινδύνων συγκεκριμένων επιχειρησιακών μοντέλων, μεταξύ άλλων και των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής και παρακολούθησης των ΑΕΟ.

124

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τον οδηγό τελωνειακών ελέγχων λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

125

Ορισμένα κράτη μέλη όντως είτε δεν παρείχαν στοιχεία για τους λογιστικούς ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό είτε παρείχαν στοιχεία που απαιτούσαν διευκρινίσεις. Η Επιτροπή παρέχει τακτικά μεθοδολογικές διευκρινίσεις σε όλα τα κράτη μέλη, επιμένει στην ορθή και αξιόπιστη υποβολή στοιχείων και προσκαλεί τα κράτη μέλη να παρέχουν τις πληροφορίες που λείπουν ή/και να διευκρινίσουν τις πληροφορίες που παρέχονται, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Η ανάλυση της Επιτροπής είναι συνήθως κοινή και συζητείται με τα κράτη μέλη στις συναντήσεις της συμβουλευτικής επιτροπής για τους (Π)ΙΠ.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να αξιολογεί τις εκθέσεις των κρατών μελών και να τονίζει σε αυτά την ανάγκη διενέργειας σωστών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών ελέγχων μετά τον εκτελωνισμό. Εξάλλου, στους ελέγχους που διενεργεί για τους παραδοσιακούς ίδιους πόρους, η Επιτροπή πάντα συνιστά στα κράτη μέλη να ακολουθούν τον οδηγό τελωνειακών ελέγχων της Επιτροπής, αν και δεν είναι υποχρεωτικοί ούτε ο οδηγός ούτε οι λογιστικοί έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό.

127

Το ζήτημα αυτό παρακολουθείται ήδη σε αρκετά κράτη μέλη, από τα οποία η Επιτροπή ζητεί αυξημένες προσπάθειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των πληττόμενων κρατών μελών.

128

Η βάση δεδομένων Surveillance 2 καλύπτει όλες τις τελωνειακές διασαφήσεις για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία από το 2011. Μια σημαντική επέκταση των στοιχείων των δεδομένων που θα συλλέγονται περιλαμβάνεται, όντως, στο έργο Surveillance 3 που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

131

Η Επιτροπή είναι της άποψης πως οι έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά εργαλεία για την αποτροπή και καταπολέμηση της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική από ό,τι είναι οι έλεγχοι πριν τον εκτελωνισμό. Έχει συστηματικά ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική με ελέγχους πριν τον εκτελωνισμό.

132

To γεγονός ότι οι διοικητικές και επιχειρηματικές δαπάνες θα υπερέβαιναν τα έσοδα που θα εισπράττονταν υπήρξε ως τώρα η αιτιολογία για την εξαίρεση από την καταβολή δασμών για τις αποστολές μικρής αξίας.

Ωστόσο, η Επιτροπή παραμένει ανοιχτή στη δυνατότητα διερεύνησης άλλων σχετικών παραγόντων και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της ισχύουσας νομοθεσίας. Το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί ιδιαιτέρως από ομάδα έργου.

134

Υπάρχουν ορισμένες άλλες εξαιρέσεις από δασμούς πέραν εκείνων που αναφέρονται στην έκθεση του ΕΕΣ.

Αυτές οι απαλλαγές και ο αντίκτυπος της εφαρμογής τους είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση σε ομάδα έργου.

135

Σχετικά με την αποδοχή αιτήσεων απαλλαγής από δασμούς για εμπορεύματα μικρής αξίας όσον αφορά εμπορεύματα με δηλωθείσα αξία υψηλότερη των 150 ευρώ, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσαρμόσουν τα εθνικά συστήματα εισαγωγής τους, έτσι ώστε να απορρίπτουν τέτοιες αιτήσεις.

Οι εμπορικές αποστολές οι οποίες λανθασμένα δηλώθηκαν ως δώρα μπορούν να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους, επειδή οι τελωνειακές αρχές μπορούν να αποφασίσουν να ελέγξουν κατά πόσο συντρέχουν οι όροι για την χορήγηση απαλλαγής από εισαγωγικούς δασμούς.

136

Βλέπε απάντηση στο σημείο 123.

137

Η δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα. Μια ομάδα έργου θα διερευνήσει τις διάφορες δυνατότητες βελτιστοποίησης των τελωνειακών διατυπώσεων για να αντιμετωπιστούν όλες οι σχετικές ανησυχίες.

138

Η Επιτροπή έχει γνώση του προβλήματος της δήλωσης δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων χαμηλότερης από την πραγματική. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μια ομάδα έργου θα παράσχει την ευκαιρία διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα στα κράτη μέλη και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα.

139

Το θέμα της ελλιπούς επιβολής εισαγωγικών δασμών όσον αφορά τις δασμολογητέες ταχυδρομικές αποστολές θα συζητηθεί σε ομάδα έργου.

140

Μια ομάδα έργου σχετικά με τις αποστολές μικρής αξίας θα εξετάσει το θέμα των απωλειών δασμών όπως αναφέρεται από το ΕΕΣ.

Η Επιτροπή επίσης σημειώνει ότι εμπορικές αποστολές οι οποίες λανθασμένα δηλώθηκαν ως δώρα μπορούν να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους, επειδή οι τελωνειακές αρχές μπορούν να αποφασίσουν να ελέγξουν κατά πόσο συντρέχουν οι όροι για τη χορήγηση απαλλαγής από εισαγωγικούς δασμούς.

141

Η ιδιότητα του ΑΕΟ παρέχει μια ευκαιρία να εξισορροπηθεί η διευκόλυνση του εμπορίου και οι τελωνειακοί έλεγχοι.

Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 123.

Συμπεράσματα και συστάσεις

142

Τα θέματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο αντιμετωπίζονται μέσω της δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (ΕΤΚ) (ο Κώδικας μαζί με τις κατ’εξουσιοδότηση και τις εκτελεστικές πράξεις) που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2016. Τα πλήρη οφέλη θα προκύψουν όταν λειτουργήσουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα για την εφαρμογή του. Ο ΕΤΚ έχει τον κύριο στόχο να προστατεύσει καλύτερα τους δημοσιονομικούς πόρους της Ένωσης (ίδιους πόρους) μέσω i) της θωράκισης της ευρωπαϊκής τελωνειακής νομοθεσίας κατά της απάτης (δηλ. κάλυψη των νομικών κενών, περιορισμός της ασυνεπούς ερμηνείας και εφαρμογής κανόνων και παροχή ηλεκτρονικής πρόσβασης των τελωνειακών αρχών σε σχετικές πληροφορίες), ii) της διασφάλισης περισσότερο εναρμονισμένης και τυποποιημένης εφαρμογής των τελωνειακών ελέγχων από τα κράτη μέλη βάσει ενός κοινού πλαισίου διαχείρισης κινδύνων και ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την εφαρμογή του, και iii) της θέσπισης κοινού συστήματος εγγυήσεων. Τα μέτρα αυτά σκοπεύουν όχι μόνον να προστατεύσουν καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά επίσης να παρεμποδίσουν την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στα διάφορα σημεία εισόδου και εξόδου της ΕΕ. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δέσμη νομοθετικών μέτρων συνεχώς επικαιροποιείται για να αντιμετωπίσει λάθη και ασυνέπειες που δημιουργούνται, ιδίως εάν αυτά προκαλούν μη εναρμονισμένη εφαρμογή των κανόνων.

143

Βλ. απάντηση στα σημεία 25 και 26.

Σύσταση 1

Η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη σύσταση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να «συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία για τα ελλείμματα τελωνειακών δασμών στα κράτη μέλη». Η Επιτροπή ήδη παρέχει ετήσιους υπολογισμούς για το έλλειμμα στην είσπραξη δασμών που εντοπίζεται στους ελέγχους των ΠΙΠ. Τα διακυβευόμενα ποσά απαιτούνται από τα κράτη μέλη και εισπράττονται υπέρ του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο υπολογισμός της Επιτροπής, που βασίζεται σε εξακριβωμένα δεδομένα, συνιστά την πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία για να διαπιστωθεί ένα τέτοιο έλλειμμα και χρησιμοποιείται για επιχειρησιακούς σκοπούς, ήτοι για την προετοιμασία του ετήσιου προγράμματος της Επιτροπής για τον έλεγχο των κρατών μελών.

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της κάποια άλλη κατάλληλη μεθοδολογία, αλλά θεωρεί θετικές τις οιεσδήποτε υποδείξεις για μια εφικτή μεθοδολογία που θα συμπλήρωνε τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

Βλέπε επίσης απαντήσεις στα σημεία 25 και 26.

144

Η Επιτροπή εμμένει στην άποψή της ότι τα κράτη μέλη που δεν διενεργούν ελέγχους διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους να τους επιρριφθεί οικονομική ευθύνη, που περιλαμβάνει τόκο για καθυστερημένη καταβολή, για απώλειες στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο να θεωρηθούν κράτη μέλη οικονομικώς υπεύθυνα για διοικητικά λάθη ή για αποτυχία ανάκτησης οφειλών λειτουργεί ως ισχυρή ενθάρρυνση για αυτά ώστε να διενεργούν ελέγχους και να είναι επιμελή προκειμένου να αποφύγουν την ευθύνη. Η αποτυχία των κρατών μελών να ανακτήσουν τα οφειλόμενα ποσά και να τα αποδώσουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα συνιστούσε μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς των ιδίων πόρων και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ως μέρος της προετοιμασίας για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Επιτροπή θα εξετάσει το κατά πόσο οι τροποποιήσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο για τους ίδιους πόρους μπορούν να βελτιώσουν τα κίνητρα για αποτελεσματικούς ελέγχους από τα κράτη μέλη.

145

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της κάποιο κράτος μέλος που να αποδέχεται ότι το μερίδιο του ΠΙΠ του είναι υπερβολικά υψηλό· το ισχύον σύστημα παρακράτησης εξόδων είσπραξης εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη.

Σύσταση 2

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση. H Επιτροπή αξιολογεί, επί του παρόντος, επιλογές για να βελτιώσει τη χρηματοδότηση των εθνικών τελωνειακών υπηρεσιών στο επόμενο ΠΔΠ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι τελωνειακές επιχειρήσεις των κρατών μελών και το σχετικό λειτουργικό κόστος αποτελούν λειτουργία πολλαπλών παραγόντων μεταξύ άλλων της δομικής συγκρότησης της τελωνειακής διοίκησης του κράτους μέλους, των πόρων που διατίθενται στην εθνική τελωνειακή υπηρεσία και της διάρθρωσης και του όγκου του εμπορίου που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση του κράτους μέλους. Επί του παρόντος η Επιτροπή διενεργεί μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων για την τελωνειακή ένωση, προκειμένου να ερευνήσει, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων για τα τελωνεία από τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ.

Σύσταση 3

H Eπιτροπή μπορεί μερικώς να αποδεχτεί τη σύσταση στον βαθμό που μοιράζεται τον στόχο της σύστασης του ΕΕΣ, αλλά σημειώνει στο παρόν στάδιο ότι δεν είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με τις προτάσεις της για το επόμενο ΠΔΠ.

146

Η Επιτροπή έχει βελτιώσει τους τρόπους εργασίας της στην ανάπτυξη των νέων/επικαιροποιημένων τελωνειακών εφαρμογών με τη συμμετοχή των κρατών μελών από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Το θέμα της πολλαπλής υποβολής τελωνειακών πληροφοριών, που ήδη αναφέρθηκε στα σημεία 47 και 54, έχει συζητηθεί εκτενώς με τα κράτη μέλη προκειμένου να καταστεί η ανταλλαγή τελωνειακών πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ περισσότερο αποδοτική από άποψη κόστους. Επιπλέον, στα τρέχοντα έργα ΤΠ η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στη συνδεσιμότητα τους με άλλα συστήματα πληροφοριών κατά της απάτης (AFIS) και εξωτερικά συστήματα ΤΠ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών και να βελτιστοποιηθούν η ποιότητα των δεδομένων, η χρήση και ο σκοπός των συστημάτων αυτών.

Καταβάλλεται, επίσης, έντονη προσπάθεια για την παροχή αποτελεσματικών εργαλείων για την αναλυτική και στατιστική χρήση των δεδομένων που αποθηκεύονται.

Σύσταση 4 α)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση. Ενώ η αναφορά του αποστολέα στην τελωνειακή διασάφηση εισαγωγής είναι ήδη υποχρεωτική στα κράτη μέλη που δεν χρησιμοποίησαν την επιλογή να απαλλαγούν από την απαίτηση δεδομένων, η Επιτροπή θα παρακολουθήσει το θέμα με τα κράτη μέλη το 2018 και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα εξετάσει την ενδεχόμενη ανάληψη νομικής δράσης για να καταστεί η εν λόγω αναφορά υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται σημαντικό κόστος για εκείνα τα κράτη μέλη που δεν συλλέγουν ήδη τα εν λόγω στοιχεία.

β)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση να είναι πιο ακριβής στις ενέργειες που ζητούνται από τα κράτη μέλη στις κοινοποιήσεις αμοιβαίας συνδρομής, σημειώνοντας πως ο κύριος στόχος θα εξακολουθήσει να είναι η επίτευξη ισοδύναμων αποτελεσμάτων. Τα αιτήματα της OLAF για αμοιβαία συνδρομή καλύπτονται από τον κανονισμό 515/1997 και είναι, επομένως, έννομα και υποχρεωτικά. Οι ενέργειες που προτείνονται στα κράτη μέλη είναι ένα σύνολο συστάσεων, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για όλα τα κράτη μέλη σε κάθε περίπτωση.

Σύσταση 5

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση με την επιφύλαξη των διαθέσιμων πόρων, των προτεραιοτήτων διερεύνησης και της προθυμίας της τρίτης χώρας να συνεργαστεί. Επί του παρόντος η OLAF έχει συνδέσμους στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουκρανία.

147

Οι περιπτώσεις όπου επικαιροποιείται το TARIC με αναδρομική ισχύ σχετίζονται με τη νομοθεσία που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ με αναδρομική εφαρμογή. Αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις κοινοποιούνται άμεσα στις διοικήσεις των κρατών μελών προκειμένου αυτά να αναλάβουν την απαραίτητη χρηματοοικονομική δράση (επιστροφή, ανάκτηση).

Η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στην παρακολούθηση της χρήσης των ΔΔΠ. Οι αναβαθμισμένες εκδοχές των συστημάτων EBTI & Surveillance διευκολύνουν την παρακολούθηση από τον Οκτώβριο του 2017. Με τη χρήση διάφορων προκαθορισμένων εκθέσεων μπορεί να ανιχνευθεί η έλλειψη χρήσης ή η μη έγκυρη χρήση. Οι ποσότητες που εισάγονται στο πλαίσιο παράτασης της χρήσης θα αποτελούν επίσης αντικείμενο παρακολούθησης στο πλαίσιο τακτικής έκθεσης.

Τα κράτη μέλη πρέπει, ωστόσο, να προσαρμόσουν και τα εθνικά τους συστήματα και να στέλνουν τα νέα στοιχεία δεδομένων μέσω του Surveillance προκειμένου να διενεργούν ουσιαστικό έλεγχο. Στο πλαίσιο του ΕΤΚ τα κράτη μέλη διαθέτουν μεταβατική περίοδο έως το 2020 προκειμένου να εκπληρώσουν αυτήν την υποχρέωση.

Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 88.

Σύσταση 6 α)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση. H Επιτροπή αναβάθμισε τα συστήματά της EBTI & Surveillance προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ως προς τον έλεγχο χρήσης των ΔΔΠ τους. Δεδομένου ότι τα εθνικά συστήματα δεν έχουν ακόμα αναβαθμιστεί -στο πλαίσιο του ΕΤΚ, τα κράτη μέλη διαθέτουν μεταβατική περίοδο έως το 2020 για να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή- ο εν λόγω έλεγχος δεν είναι ακόμη δυνατός χρησιμοποιώντας το σύστημα Surveillance.

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει μόνο με ιδιόχειρους ελέγχους των τελωνειακών διασαφήσεων.

Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει την εφαρμογή των νέων διατάξεων του ΕΤΚ όταν υπάρχουν αρκετά δεδομένα διαθέσιμα.

Η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη σύσταση σε αυτό το στάδιο.

Η Επιτροπή επί του παρόντος διεξάγει μελέτη, με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπων επιχειρήσεων από τα κράτη μέλη, ιδίως μέσω δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να αξιολογήσει το ενδιαφέρον και το εφικτό ενός συστήματος αποφάσεων στην Ένωση σχετικά με τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες (ΔΔΠ).

148

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει πολύ ενεργητικά τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική, τη ψευδή δήλωση χώρας καταγωγής και την ψευδή περιγραφή εμπορευμάτων στους ελέγχους των ΠΙΠ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ΗΒ. Παρακολουθεί επίσης την έκθεση της OLAF σχετικά με τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική όσον αφορά το ΗΒ. Θα εξακολουθεί να πράττει αναλόγως με υψηλή προτεραιότητα.

Σύσταση 7

Η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη σύσταση, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήδη περιλαμβάνει πολύ ισχυρά κίνητρα για τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους κινδύνους απωλειών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με τη μορφή του υψηλού τόκου για την καθυστερημένη πληρωμή.

Η Επιτροπή, ωστόσο, θα εξετάσει όλες τις δυνατές βελτιώσεις του συστήματος κινήτρων στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

149

Επί του παρόντος, το σύστημα ανάλυσης κινδύνων δεν απαιτεί υποχρεωτικούς ελέγχους σε κάθε περίπτωση. Η Επιτροπή εξετάζει τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης κινδύνων.

Βλέπε απαντήσεις στα σημεία 114 και 123.

Σύσταση 8 α)

Η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη σύσταση αλλά είναι έτοιμη να εξετάσει το θέμα που αναφέρει το ΕΕΣ στο πλαίσιο εν εξελίξει εξέτασης του τρόπου ενδυνάμωσης της ελεγκτικής προσέγγισης στην περίπτωση των απλουστευμένων διαδικασιών. Όσον αφορά την απόδοση των αναλύσεων οικονομικών κινδύνων κατά το πριν από την άφιξη στάδιο, η Επιτροπή παραπέμπει στις απαντήσεις της στα σημεία 114 και 115.

β)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση· Πράγματι, η προτεινόμενη βελτίωση έχει ήδη προσδιοριστεί στο πλαίσιο ανάπτυξης του συστήματος Surveillance 3 το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

γ)

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση όσον αφορά τη διερεύνηση της κατάχρησης των δασμολογικών απαλλαγών για αποστολές μικρής αξίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο αγαθών με τρίτες χώρες. Αυτός είναι ένας από τους τομείς της απάτης σχετικά με τη δήλωση δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική που ερευνάται από την OLAF.

H Eπιτροπή συγκρότησε ομάδα έργου -που αποτελείται από κράτη μέλη και εκπροσώπους του εμπορίου, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αναλύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τελωνεία για να διασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή των νομικών απαιτήσεων- στον τομέα αυτό.

Γλωσσάριο

Άγρα σημείου εισόδου: Η επιλογή του τελωνειακού σημείου εισόδου με τους λιγότερους ελέγχους με σκοπό την καταβολή, παρανόμως, λιγότερων δασμών.

Άλλοι έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό: Έλεγχοι της ακρίβειας, της πληρότητας και της εγκυρότητας των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση (π.χ. περιγραφή των εμπορευμάτων, αξία και ποσότητα) ή σε άλλα έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικά εισαγωγής, πιστοποιητικά προέλευσης), οι οποίοι διενεργούνται μετά την εισαγωγή των εμπορευμάτων.

Αμοιβαία συνδρομή: Κάθε πράξη τελωνειακής αρχής εκ μέρους άλλης τελωνειακής αρχής ή σε συνεργασία με αυτή, με στόχο την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας και την πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή των τελωνειακών παραβάσεων.

Απόφαση: Κάθε πράξη των τελωνειακών αρχών που αφορά την τελωνειακή νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει συγκεκριμένη υπόθεση και παράγει έννομα αποτελέσματα για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Διαδικασία εισαγωγής: Εφαρμογή του τελωνειακού καθεστώτος «θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ», σε συνέχεια της οποίας τα εμπορεύματα μπορούν να πωληθούν ή να καταναλωθούν στην αγορά της ΕΕ.

Διαχείριση κινδύνου: Ο συστηματικός εντοπισμός των κινδύνων, μεταξύ άλλων μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων, και η εφαρμογή κάθε αναγκαίου μέτρου για τη μείωση της έκθεσης σε κινδύνους.

Εισαγωγικός δασμός: Ο καταβλητέος κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων δασμός.

Εκτελωνισμός: Η διαδικασία διεκπεραίωσης των τελωνειακών διατυπώσεων προκειμένου τα εμπορεύματα να τεθούν στη διάθεση του αιτούντα.

Έλεγχος εγγράφων: Έλεγχος της ακρίβειας, της πληρότητας και της εγκυρότητας των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση (π.χ. περιγραφή των εμπορευμάτων, αξία και ποσότητα) ή σε άλλα έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικά εισαγωγής, πιστοποιητικά προέλευσης).

Ενωσιακά εμπορεύματα: Τα εμπορεύματα που υπάγονται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες: α) εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, χωρίς να ενσωματώνονται σε αυτά εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες ή εδάφη εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης,

  1. εμπορεύματα που έχουν εισαχθεί στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης από χώρες ή εδάφη εκτός του εν λόγω εδάφους και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία,
  2. εμπορεύματα που αποκτώνται ή παράγονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, είτε αποκλειστικά από εμπορεύματα που αναφέρονται στο στοιχείο β) είτε από εμπορεύματα που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β).

Κράτος μέλος εισαγωγής: Το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιείται η φυσική εισαγωγή των εμπορευμάτων στην ΕΕ και η θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία.

Λογιστικοί έλεγχοι μετά τον εκτελωνισμό: Έλεγχος των εμπόρων, μέσω εξέτασης των λογαριασμών, των αρχείων και των συστημάτων τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους τελωνειακούς κανόνες και να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη δραστηριότητά τους.

Μη ενωσιακά εμπορεύματα: Εμπορεύματα εκτός των ενωσιακών εμπορευμάτων ή που έχουν απολέσει τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων.

Παράδοση των εμπορευμάτων: Πράξη με την οποία οι τελωνειακές αρχές καθιστούν τα εμπορεύματα διαθέσιμα για τους σκοπούς που ορίζει το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο υπάγονται.

Προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο: Η γνωστοποίηση στις τελωνειακές αρχές σχετικά με την άφιξη εμπορευμάτων στο τελωνείο ή σε οποιοδήποτε άλλο τόπο έχει καθοριστεί ή εγκριθεί από τις τελωνειακές αρχές.

Προφίλ κινδύνου: Συνδυασμός κριτηρίων κινδύνου και τομέων ελέγχου (π.χ. είδος αγαθών, χώρα καταγωγής) που υποδεικνύει την ύπαρξη κινδύνου και έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή πρότασης εφαρμογής μέτρου ελέγχου.

Συνοπτική διασάφηση εισόδου: Η πράξη με την οποία ένα πρόσωπο ενημερώνει τις τελωνειακές αρχές, με τους απαιτούμενους τύπους και διαδικασίες και εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ότι πρόκειται να εισέλθουν εμπορεύματα στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Τελωνειακές αρχές: Οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών και άλλες αρχές αρμόδιες για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας.

Τελωνειακή διασάφηση: Πράξη με την οποία ένα πρόσωπο δηλώνει, σύμφωνα με τον προκαθορισμένο τύπο και τρόπο, την επιθυμία του να υπαγάγει εμπορεύματα σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς, με αναφορά, ενδεχομένως, τυχόν ειδικών ρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Τελωνειακή ένωση: Καθεστώς προτιμησιακών συναλλαγών, στο πλαίσιο του οποίου οι εμπορικοί εταίροι προσφέρουν αμοιβαία προτιμησιακή πρόσβαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με σκοπό τη διευκόλυνση του μεταξύ τους εμπορίου. Οδηγεί στην αμοιβαία κατάργηση των δασμών και των ποσοστώσεων στα εδάφη που την απαρτίζουν, σε διακρίσεις εις βάρος του εμπορίου με κράτη που δεν είναι μέλη, καθώς και στη θέσπιση κοινού δασμολογίου μεταξύ τους.

Τελωνειακή νομοθεσία: Το σύνολο νομικών διατάξεων που απαρτίζεται από όλα τα ακόλουθα: τον κώδικα και τις διατάξεις που τον συμπληρώνουν ή τις διατάξεις εφαρμογής του που θεσπίζονται σε ενωσιακό ή εθνικό επίπεδο, το κοινό δασμολόγιο, τη νομοθεσία για τη θέσπιση ενωσιακού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών, και τις διεθνείς συμφωνίες που περιέχουν τελωνειακές διατάξεις, εφόσον αυτές εφαρμόζονται στην Ένωση.

Τελωνειακό καθεστώς 42: Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ένας εισαγωγέας προκειμένου να τύχει απαλλαγής από τον ΦΠΑ όταν τα εισαγόμενα αγαθά πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος μέλος. Ο ΦΠΑ αποδίδεται στο κράτος μέλος προορισμού.

Τελωνειακό καθεστώς: Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα καθεστώτα στο οποίο μπορούν να υπαχθούν τα εμπορεύματα σύμφωνα με τον κώδικα: θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, ειδικά καθεστώτα, εξαγωγή.

Τελωνειακοί έλεγχοι: Συγκεκριμένες ενέργειες των τελωνειακών αρχών με σκοπό την εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς την τελωνειακή και λοιπή νομοθεσία που διέπει την είσοδο, την έξοδο, τη διαμετακόμιση, τη διακίνηση, την αποθήκευση και τον ειδικό προορισμό εμπορευμάτων που διακινούνται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και σε χώρες ή εδάφη εκτός αυτής, καθώς και την προσκόμιση και διακίνηση εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μη ενωσιακών εμπορευμάτων και εμπορευμάτων υπό το καθεστώς του ειδικού προορισμού.

Τελωνειακός κίνδυνος: Η πιθανότητα επέλευσης συμβάντος (σταθμισμένη με τον αντίκτυπό του) σε σχέση με την είσοδο, έξοδο, διαμετακόμιση, διακίνηση ή τον ειδικό προορισμό των εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και χωρών ή εδαφών εκτός του εν λόγω εδάφους, καθώς και σε σχέση με την παρουσία εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μη ενωσιακών εμπορευμάτων, που θα παρεμπόδιζαν την ορθή εφαρμογή των ενωσιακών ή εθνικών μέτρων, θα έθεταν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών της ή θα συνιστούσαν απειλή για την ασφάλεια και προστασία της Ένωσης και των κατοίκων της, για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων ή των φυτών, για το περιβάλλον ή τους καταναλωτές.

Τελωνειακός χαρακτήρας: Ο χαρακτήρας εμπορεύματος ως ενωσιακού ή μη ενωσιακού.

Τομείς ελέγχου με προτεραιότητα: Το τμήμα του κοινού πλαισίου διαχείρισης των κινδύνων που καλύπτει ιδιαίτερα τελωνειακά καθεστώτα, είδη εμπορευμάτων, οδούς διακίνησης, τρόπους μεταφοράς ή οικονομικούς φορείς, που υπόκεινται για ορισμένη χρονική περίοδο σε αυξημένα επίπεδα ανάλυσης κινδύνου και τελωνειακών ελέγχων.

Φυσικός έλεγχος: Εξέταση των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερούς μέτρησης και της λήψης δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμφωνία με την τελωνειακή διασάφηση που τα συνοδεύει.

Συντομογραφίες

ΑΕΕ: Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα

ΑΣ: Αμοιβαία συνδρομή

ΓΔ Προϋπολογισμού: Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού

ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης: Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης

ΔΔΠ: Δεσμευτική δασμολογική πληροφορία

ΔΣ: Διοικητική συνεργασία

ΕΔΕ: Ενιαίο διοικητικό έγγραφο

ΕΕ: Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΚ: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΤΕ: Επιδόσεις της Τελωνειακής Ένωσης

ΕΤΚ: Ενωσιακός τελωνειακός κώδικας

ΚΚΕρ: Κοινό Κέντρο Ερευνών

ΚΠΣ: Καθεστώς προτιμησιακών συναλλαγών

ΟΟΣΑ: Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

ΠΙΠ: Παραδοσιακοί ίδιοι πόροι

ΠΟΤ: Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων

ΡΔΣ Ρυθμίσεις διοικητικής συνεργασίας

ΣΑΣ: Συμφωνίες αμοιβαίας συνδρομής

ΣΔΕ: Συνοπτική διασάφηση εισόδου

ΤΚ 42: Τελωνειακό καθεστώς 42

ΤΣΠ: Τελωνειακό Σύστημα Πληροφοριών

ΦΠΑ: Φόρος προστιθέμενης αξίας

AEO: Εγκεκριμένος οικονομικός φορέας

AFIS Σύστημα πληροφοριών κατά της απάτης

B2C: Επιχείρηση προς καταναλωτή (Business-to-Consumer)

CRMS: Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων

HMRC: Αρχή φορολογίας και τελωνείων του Ηνωμένου Βασιλείου

OLAF: Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης

P2P: Συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών (Private to private)

RIF: Έντυπο πληροφοριών για τους κινδύνους

SMS: Σύστημα διαχείρισης δειγμάτων (Specimen Management System)

TARIC Ενοποιημένο Δασμολόγιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Παραπομπές

1 Άρθρο 3 ΣΛΕΕ. Ενοποιημένη έκδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 47).

2 Άρθρο 291 ΣΛΕΕ.

3 Το άρθρο 201 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1) ορίζει ότι η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία προσδίδει στα μη ενωσιακά εμπορεύματα τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων και συνεπάγεται την είσπραξη κάθε οφειλόμενου εισαγωγικού δασμού και, ενδεχομένως, άλλων επιβαρύνσεων, την εφαρμογή μέτρων εμπορικής πολιτικής, απαγορεύσεων και περιορισμών, καθώς και τη διεκπεραίωση των λοιπών προβλεπόμενων διατυπώσεων που καθορίζονται σχετικά με την εισαγωγή των εμπορευμάτων.

4 Πρβλ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Πολιτικών, «From Shadow to Formal Economy: Levelling the Playing field in the Single Market», 2013.

5 Δυνάμει του άρθρου 1, παράγραφος 1, της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Μαΐου 2007, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Κοινότητα («Τελωνεία 2013») (ΕΕ L 154 της 14.6.2007, σ. 25).

6 Η αναθεωρημένη Σύμβαση του Κιότο, ο οδηγός διαχείρισης κινδύνων του ΠΟΤ, οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΤ για τους λογιστικούς ελέγχους μετά τον εκτελωνισμό κ.λπ.

7 Ομάδα υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους (2016), «Μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ: τελική έκθεση και συστάσεις».

8 Βλέπε έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Accompanying the document Report from the Commission to the European Parliament and to the Council on the follow-up to 2011 discharge - Replies to requests from the European Parliament» (COM(2013) 668 τελικό) (SWD(2013) 348 τελικό).

9 Πρβλ. άρθρο 2, παράγραφος 2, του κανονισμού (EE, Ευρατόμ) αριθ. 608/2014 του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2014, σχετικά με τη θέσπιση εκτελεστικών μέτρων για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 168 της 7.6.2014, σ. 29) και άρθρο 3, στοιχείο α), του ΕΤΚ.

10 Υπόθεση C-392/02, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Βασιλείου της Δανίας, Υπόθεση C-60/13, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ηνωμένου Βασιλείου.

11 Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν μόνο περιπτώσεις στις οποίες τα ποσά που εντοπίστηκαν υπερβαίνουν τα 10 000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αν τα ποσά ανακτήθηκαν ή όχι.

12 Coffey, «Final Evaluation of the Customs 2013 Programme – Final report», 2014.

13 Τα μη ενωσιακά στοιχεία δυνάμει του άρθρου 9, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 209).

14 Γερμανία (21 %), Ηνωμένο Βασίλειο (17 %), Κάτω Χώρες (12 %), Βέλγιο (9 %), Ιταλία (9 %), Γαλλία (9 %) και Ισπανία (7 %).

15 Γερμανία.

16 Μάλτα.

17 Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Επιτροπής (Πρακτικά της 168ης συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής ιδίων πόρων, της 1ης Δεκεμβρίου 2016).

18 Βλέπε σημείο 28 της γνώμης αριθ. 3/2012 του ΕΕΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα Hercule III για την προώθηση δράσεων στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ C 201 της 7.7.2012, σ. 1).

19 Κανονισμός (EΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (ΕΕ L 82 της 22.3.1997, σ. 1).

20 Τίτλος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου.

21 Ομάδα έργου «Reporting Customs seizures in CRMS and AFIS-CIS».

22 Οι οποίες είναι γνωστές ως μέσες τιμές, απαλλαγμένες από τις ακραίες. Πρόκειται για στατιστικές εκτιμήσεις των τιμών των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου, που υπολογίζονται βάσει δεδομένων από τα οποία αποκλείονται οι ακραίες τιμές.

23 Η COMEXT είναι η βάση δεδομένων της Eurostat που περιέχει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

24 Spyros Arsenis, Domenico Perrotta, Francesca Torti, «The Estimation of Fair Prices of Traded Goods from Outlier-Free Trade Data», 2015, EUR 27696 EN. doi:10.2788/57125.

25 Το ντάμπινγκ προκύπτει όταν κατασκευαστές από τρίτη χώρα πωλούν εμπορεύματα στην ΕΕ σε τιμή χαμηλότερη είτε από την τιμή πώλησης στην εγχώρια αγορά τους είτε από το κόστος παραγωγής. Εάν η Επιτροπή μπορεί να τεκμηριώσει, μέσω έρευνας, ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους πρακτική, μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημία που υφίστανται οι επιχειρήσεις της ΕΕ επιβάλλοντας δασμούς αντιντάμπινγκ. Κατά κανόνα, πρόκειται για δασμούς επί των εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος από την εν λόγω χώρα. Οι δασμοί μπορεί να είναι σταθεροί, κυμαινόμενοι ή να εκφράζονται ως ποσοστό της συνολικής αξίας (κατ’ αξίαν). Οι επιδοτήσεις συνίστανται στην παροχή οικονομικής βοήθειας από κυβερνήσεις τρίτων χωρών σε εταιρείες για την παραγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων. Η Επιτροπή μπορεί να αντισταθμίζει τις τυχόν διαστρεβλωτικές για το εμπόριο επιδράσεις τέτοιου είδους επιδοτήσεων στην αγορά της ΕΕ – αφού διερευνήσει αν η επιδότηση είναι αθέμιτη και πλήττει τις εταιρείες της ΕΕ. Οι αντισταθμιστικοί δασμοί επιβάλλονται σε εισαγωγές επιδοτούμενων προϊόντων. Οι δασμοί αυτοί μπορεί να είναι σταθεροί, κυμαινόμενοι ή να εκφράζονται ως ποσοστό της συνολικής αξίας (κατ’ αξίαν).

26 Έκθεση της OLAF για το 2015 (https://ec.europa.eu/anti-fraud/about-us/reports/olaf-report_en).

27 SWD(2013) 483 τελικό.

28 Δυνάμει του άρθρου 46, παράγραφος 5, του ΕΤΚ.

29 Coffey, «Final Evaluation of the Customs 2013 Programme – Final report», 2014.

30 Το SMS είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για την αποστολή ηλεκτρονικών πληροφοριών σχετικά με τις σφραγίδες καταγωγής στις τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών.

31 Βλέπε σημείο 68 της ειδικής έκθεσης αριθ. 2/2014.

32 COM(2014) 105 τελικό.

33 Βλέπε σημείο 88 της ειδικής έκθεσης αριθ. 2/2014 του ΕΕΣ.

34 Κοινή τελωνειακή επιχείρηση του 2014 μεταξύ της OLAF και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της δήλωσης δασμολογητέας αξίας χαμηλότερης από την πραγματική στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών υπόδησης από την Κίνα.

35 COM(2015) 221 τελικό.

36 Σύμφωνα με το άρθρο 5, στοιχείο γ), της απόφασης για το πρόγραμμα «Τελωνεία 2013».

37 Απόφαση αριθ. 804/2004/ΕΚ για τη θέσπιση προγράμματος κοινοτικής δράσης για την προώθηση δράσεων στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας (πρόγραμμα «Hercule II»), όπως τροποποιήθηκε.

38 Ramboll «Evaluation of the Hercule II programme – Final Report», 2014.

39 Πρβλ. https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/calculation-customs-duties/what-is-common-customs-tariff_en.

40 https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/calculation-customs-duties/what-is-common-customs-tariff/taric_en.

41 https://www.gov.uk/government/publications/uk-trade-tariff-customs-procedure-codes/imports-home-use-with-simultaneous-entry-for-free-circulation.

42 Το εν λόγω κατώτατο όριο είχε οριστεί στις 873 λίρες στερλίνες για το 2017.

43 Οι δασμολογικές αναστολές συνίστανται στη μείωση ή τη διακοπή εφαρμογής των δασμολογικών συντελεστών σε ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια καθορισμένης χρονικής περιόδου, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα των οποίων η εγχώρια παραγωγή στην ΕΕ είναι ανεπαρκής.

44 Οι δασμολογικές ποσοστώσεις είναι παρόμοιες με τις δασμολογικές αναστολές, ωστόσο περιορίζονται σε συγκεκριμένο όγκο εμπορευμάτων. Όταν ο όγκος των εισαγωγών υπερβεί το ανώτατο όριο, εφαρμόζονται οι συνήθεις δασμολογικοί συντελεστές. Διαφοροποιούνται από τις ποσοστώσεις, οι οποίες περιορίζουν τον μέγιστο όγκο εισαγωγών ορισμένης κατηγορίας εμπορευμάτων έως ένα ανώτατο όριο, του οποίου η υπέρβαση δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση. Τα ανώτατα δασμολογικά όρια είναι παρόμοια με τις δασμολογικές ποσοστώσεις, ωστόσο για την εφαρμογή του συνήθους δασμολογικού συντελεστή σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου εισαγωγών απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης.

45 Ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων που απειλούν τα συμφέροντα των παραγωγών της ΕΕ, όπως τα γεωργικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο επιτήρησης για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία. Κάθε έγγραφο επιτήρησης που εκδίδεται από κράτος μέλος ισχύει σε όλο το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ. Βλέπε τη βάση δεδομένων των μέτρων επιτήρησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/surv/surv_consultation.jsp?Lang=en.

46 Βλέπε σημείο 68 της ειδικής έκθεσης αριθ. 1/2010.

47 Βλέπε σημείο 91, 3), της ειδικής έκθεσης αριθ. 1/2010.

48 Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης για το 2015.

49 Ειδική έκθεση αριθ. 2/2008 σχετικά με τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες (ΔΔΠ) (ΕΕ C 103 της 24.4.2008, σ. 1).

50 Π.χ. επικύρωση των αριθμών EORI στη βάση δεδομένων EBTI.

51 Πρβλ. ΠΟΤ, Δέσμη για τα έσοδα, «Technical guidelines on advance rulings for classification, origin and valuation, and Practical guidelines for valuation control», 2015.

52 Βλέπε σημείο 86 της ειδικής έκθεσης αριθ. 23/2000 σχετικά με τη δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων (τελωνειακή εκτίμηση).

53 Άρθρα 35 και 36, παράγραφος β), του ΕΤΚ.

54 Ειδική έκθεση αριθ. 13/2011 «Εξασφαλίζει ο έλεγχος στο πλαίσιο του τελωνειακού καθεστώτος 42 την πρόληψη και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ;»

55 Ο επιτηδευματίας που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ΦΠΑ, ο οποίος, με ενδεχόμενη πρόθεση απάτης, αποκτά αγαθά ή υπηρεσίες ή ισχυρίζεται ότι τα αποκτά χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ και παραδίδει τα αγαθά αυτά ή παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες χρεώνοντας τον ΦΠΑ, τον οποίον όμως δεν αποδίδει στην οικεία εθνική αρχή.

56 Δυνάμει των άρθρων 191 του ΕΤΚ και 244 της εκτελεστικής πράξης του ΕΤΚ.

57 Βλέπε τα αποτελέσματα της κοινής τελωνειακής επιχείρησης «Octopus» στην ιστοσελίδα http://www.douane.gouv.fr/articles/a12973-la-douane-et-l-olaf-presentent-les-resultats-de-l-operation-octopus.

58 Ειδική έκθεση του Συνεδρίου αριθ. 24/2015 με τίτλο «Αντιμετώπιση της ενδοκοινοτικής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: ανάγκη για περαιτέρω δράση».

59 Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ Προϋπολογισμού για το 2016.

60 Βλέπε σημεία 82 και 93 έως 99 της ειδικής έκθεσης αριθ. 23/2016 «Θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ: πλέοντας χωρίς πυξίδα - εν πολλοίς αναποτελεσματικές και μη βιώσιμες επενδύσεις».

61 Βάσει του άρθρου 4, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

62 COM(2013) 884 τελικό.

63 Έκθεση της ομάδας έργου «Τελωνεία 2013» σχετικά με τις κυρώσεις για τελωνειακές παραβάσεις.

64 Πρβλ. COM(2014) 527 final της 21.8.2014.

65 Πρβλ. ΠΟΤ, Δέσμη για τα έσοδα, «Technical guidelines on advance rulings for classification, origin and valuation, and Practical guidelines for valuation control», 2015.

66 Αυτό συμβαίνει όταν οι μεταφορείς υποβάλλουν τη ΣΔΕ με τα στοιχεία της κύριας φορτωτικής και όχι με τα στοιχεία της φορτωτικής που εκδόθηκε από τους πράκτορες διαμετακόμισης.

67 Ειδική έκθεση αριθ. 1/2010 «Ελέγχονται αποτελεσματικά οι απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής;»

68 Το άρθρο 39 του ΕΤΚ ορίζει τα κριτήρια για τη χορήγηση της ιδιότητας του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα (ΑΕΟ).

69 Μήνυμα I2 της γνωστοποίησης της προσκόμισης εμπορευμάτων στο τελωνείο σε περίπτωση εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, σύμφωνα με το παράρτημα B της εκτελεστικής πράξης του ΕΤΚ.

70 Σύμφωνα με το άρθρο 182 του ΕΤΚ.

71 Βέλγιο, Εσθονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία.

72 Βλέπε σημείο 4.18 της ετήσιας έκθεσης του ΕΕΣ για το οικονομικό έτος 2016.

73 Η επιτροπή τελωνειακού κώδικα (Τμήμα γενικής τελωνειακής νομοθεσίας) κατέληξε, κατά την 30ή συνεδρίασή της στις 19.5.2000, στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται από τα κράτη μέλη στα οποία εκτελωνίζονται τα εμπορεύματα. Η επιτροπή αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να ενσκήψουν δυσκολίες στις περιπτώσεις που οι λογαριασμοί και τα εμπορεύματα βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, ωστόσο θεώρησε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

74 Δυνάμει της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/578 της Επιτροπής, της 11ης Απριλίου 2016, για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΕ L 6 της 15.4.2016, σ. 6).

75 OΟΣΑ (2014), «Addressing the Tax Challenges of the Digital Economy», OECD/G20 Base Erosion and Profit Shifting Project, OECD Publishing, 2014.

76 Ως εσωτερική αξία νοείται η αξία του προϊόντος χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης.

77 Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).

78 Δυνάμει του άρθρου 25, παράγραφος 1, στοιχείο στ), της εκτελεστικής πράξης του ΕΤΚ.

79 Βλέπε π.χ.: «Cel Cybersquad spoorde al 858 frauderende webshops op», άρθρο στη De Standaard της 27ης Ιουλίου 2015, διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150727_01793127.

80 Copenhagen Economics, E-commerce imports into Europe: VAT and customs treatment, 2016.

81 Πρβλ. Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Επιτροπής «Authorised Economic Operator Guidelines», 2016.

 

1 https://ec.europa.eu/taxation_customs/general-information-customs/electronic-customs_en

2 https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/union-customs-code/ucc-bpm_en

3 «Στρατηγική για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης» COM(2008) 169 της 1.4.2008· oι στρατηγικοί στόχοι που ορίστηκαν το 2008 επιβεβαιώθηκαν ότι εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και κατάλληλοι από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την πρόοδο της στρατηγικής για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης (2013/C 80/05 της 19.3.2013).

4 Έγγραφο TAXUD/A1/DB/D(2015) 394984 Rev 1 της 3ης Φεβρουαρίου 2016)· σημειώνουμε ότι αυτό το έγγραφο αναθεωρείται ετησίως τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο κάθε έτους· η αναθεώρηση του 2017 είναι υπό προετοιμασία και θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις βάσει της εφαρμογής του ΕΤΚ.

Στάδιο Ημερομηνία
Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου 31.5.2016
Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) 13.7.2017
Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης 7.11.2017
Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες 23.11.2017

Κλιμάκιο ελέγχου

Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.

H εν προκειμένω έκθεση καταρτίστηκε από το Τμήμα Ελέγχου IV, του οποίου προεδρεύει ο Baudilio Tomé Muguruza, Μέλος του ΕΕΣ, και το οποίο εστιάζει στους τομείς της ρύθμισης των αγορών και της ανταγωνιστικής οικονομίας. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν o Pietro Russo, Μέλος του Συνεδρίου, συνεπικουρούμενος στην κατάρτιση της έκθεσης από τους Chiara Cipriani, προϊσταμένη του ιδιαίτερου γραφείου του, Benjamin Jakob, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, Paul Stafford, ανώτερο διοικητικό στέλεχος και Carlos Soler Ruiz, υπεύθυνο έργου. Το κλιμάκιο ελέγχου απαρτιζόταν από τους Dan Danielescu, Maria Echanove, Josef Edelmann, Benny Fransen και Francois Gautier.

Από αριστερά: Paul Stafford, Dan Danielescu, Benjamin Jakob, Maria Echanove, Benny Fransen, Pietro Russo, Josef Edelmann, Chiara Cipriani, Carlos Soler Ruiz.

Επικοινωνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: eca.europa.eu/el/Pages/ContactForm.aspx
Ιστότοπος: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditorsECA

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (http://europa.eu).

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2017

PDFISBN 978-92-872-8461-7ISSN 1977-5660doi:10.2865/958612QJ-AB-17-018-EL-N
HTMLISBN 978-92-872-8427-3ISSN 1977-5660doi:10.2865/284373QJ-AB-17-018-EL-Q

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2017

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Για οποιαδήποτε χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών ή άλλου υλικού που δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητηθεί άδεια απευθείας από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα πληροφόρησης Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο http://europa.eu/contact

Τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτήν την υπηρεσία:

  • καλώντας ατελώς τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
  • καλώντας τον αριθμό +32 22999696 ή
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον δικτυακό τόπο http://europa.eu/contact

ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Europa: http://europa.eu

Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να τηλεφορτώσετε ή να παραγγείλετε δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της ΕΕ από το βιβλιοπωλείο της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση: http://publications.europa.eu/eubookshop. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο πληροφόρησης (βλ. http://europa.eu/contact).

Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον δικτυακό τόπο EUR-Lex, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu

Στα δημόσια δεδομένα από την ΕΕ
Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://data.europa.eu/euodp) παρέχει πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από την ΕΕ. Τα δεδομένα μπορούν να τηλεφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς.