ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

5.1. Borító

5.1.1. A borító elemei

Lásd még: A quick reference guide.

A kiadványok borítója négy lapból áll, sorrendben a következőkből: borítólap, borítólap belső oldala (általában a borító második oldalaként hivatkoznak rá), hátsó borítólap belső oldala (a borító harmadik oldala) és hátsó borítólap. Ha a kiadvány vastagsága ezt lehetővé teszi, a címet a kötet gerincére is rá kell nyomtatni úgy, hogy amikor a kötet borítólapjával felfelé fekszik, a cím olvasható legyen. A címet a gerinc vastagságával arányos betűmérettel kell szedni.

A borítólapon szerepel a felelős kiadó neve és emblémája, a mű címe és (adott esetben) alcíme, valamint a szerző neve (különösen közös kiadás esetében); e lapon szerepelhet még a kötetszám (ha többkötetes kiadványról van szó), valamint a gyűjtemény vagy a sorozat címe, illetve a mű sorszáma:

a mű címe: legyen rövid, frappáns és kifejező. Amennyiben éves jelentésről vagy egy meghatározott időszakra vonatkozó tanulmányról van szó, az év vagy az időszak megjelölése is a cím, illetve az alcím szerves része,
az alcím: a címet egészíti ki, annál kisebb betűmérettel szedve,
a felelős kiadó emblémája: kizárólag a borítólapon szerepelhet,
a szerző neve: ha szerepel a borítólapon, a címoldalon is szerepelnie kell,
Megjegyzés:
A borítólapon semmi esetre sem említhető meg egy intézmény vagy szerv főigazgatóságának elnevezése – az Eurostat és a Kiadóhivatal kivételével –; a címoldalon viszont szerepelhet.
a kötetszám: több kötet esetén ezeket lehetőleg római számokkal kell jelölni.

A borítólap belső oldala általában üresen marad.

A hátsó borítólap belső oldalán a nyilvánosságnak szóló tájékoztatót kell elhelyezni.

A hátsó borítólapon szerepel (adott esetben) az eladási ár, a Kiadóhivatal logója, az ISBN (a könyvek nemzetközi szabványos azonosító száma) és a katalógusszám:

az eladási ár: minden kiadvány alapárát euróban határozzák meg. A kiadványok borítóján, illetve a katalógusokban feltüntetett árakat a következőképpen kell jelölni:
Ára Luxemburgban (héa nélkül): … EUR
a Kiadóhivatal logója: a hátsó borítólap alján található. „Az Európai Unió Kiadóhivatala” megjelölés az egynyelvű változatok esetében az Unió valamely nyelvén, a többnyelvű kiadványok esetében pedig több nyelven szerepel.

Az időszaki kiadványokra érvényes különleges szabványok

A sorozatok esetében a borítón szereplő, fent említett elemekhez az ISSN (időszaki kiadványok nemzetközi szabványos azonosító száma) járul, amelyet a borítólap jobb felső sarkában kell feltüntetni.

Egyes időszaki kiadványoknak nincs kimondottan borítója. A borítólapon ilyen esetben szerepel a sorszám és a megjelenés éve is. Egyes esetekben a borító második vagy harmadik oldalán található az összefoglalás. Ha lehet, a kiadás éve feleljen meg a naptári évnek.

A hátsó borítólapon szerepelnek az árak (előfizetési és számonkénti ár), a katalógusszám és a Kiadóhivatal logója.

Borítólap
ISSN
A mű címe
Év
Európai embléma
Felelős kiadó
Borítólap
A borító harmadik oldala (a nyilvánosságnak szóló tájékoztató)
A borító harmadik oldala (a nyilvánosságnak szóló tájékoztató)
Hátsó borítólap
Katalógusszám
1. A Kiadóhivatal logója
2. ISBN
3. Eladási ár
Hátsó borítólap
Utolsó frissítés: 2022. 4. 19.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal