Särskild rapport
nr05 2018

Förnybar energi för hållbar landsbygdsutveckling: stora potentiella synergier som oftast inte har förverkligats

Om rapporten En ökad användning av energi från förnybara källor är avgörande för att minska EU:s utsläpp av växthusgaser och beroende av fossila bränslen och importerad energi, och bidrar därmed till att trygga energiförsörjningen. Förnybar energi kan även spela en viktig roll som drivkraft för hållbar utveckling i landsbygdsområden. Vid revisionen konstaterade vi att det finns potentiella synergier mellan politik för förnybar energi och fonder som är avsedda att främja hållbar utveckling, men att dessa synergier ännu till största delen inte har förverkligats. EU:s politik för förnybar energi fastställer inte tillräckligt tydligt villkoren för hur förnybar energi på ett framgångsrikt sätt kan kopplas samman med landsbygdsutveckling. Den specifika finansiering som finns tillgänglig för landsbygdsutveckling skulle kunna bidra till att EU-mål och nationella mål för förnybar energi uppnås, men medlemsstaterna prioriterade inte alltid projekt för förnybar energi som skulle kunna bidra till hållbar landsbygdsutveckling.

Denna publikation finns på 23 språk och i följande format:
PDF
PDF General Report

Sammanfattning

I

Förnybar energi är energi som genereras från förnybara, icke-fossila energikällor som byggs upp igen under en mänsklig livstid. Både produktion och konsumtion av förnybar energi i EU har ökat, men ytterligare åtgärder behövs om EU ska uppnå sitt mål att andelen av den slutliga energikonsumtionen som kommer från förnybara energikällor ska vara 20 % år 2020 och minst 27 % år 2030. Användning av mer förnybar energi är avgörande om EU ska kunna minska sina utsläpp av växthusgaser för att uppfylla Parisavtalet från 2015 om klimatförändringar. Att öka användningen av förnybar energi skulle även minska EU:s beroende av fossila bränslen och importerad energi, och därmed bidra till att trygga energiförsörjningen. Det finns flera finansieringsprogram på EU-nivå och nationell nivå som kan ge incitament till produktion och användning av förnybar energi. En källa till EU-finansiering är Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu).

II

I vår revision undersöktes kopplingen mellan förnybar energi och landsbygdsutveckling. Vi undersökte EU:s politiska ram för förnybar energi som helhet och hur specifika aspekter av landsbygdsutveckling har integrerats i densamma. Vi bedömde huruvida ramen för användning av medel som öronmärkts för landsbygdsutveckling hade utformats och genomförts på ett sätt som främjade både ökad användning av förnybar energi och hållbar landsbygdsutveckling.

III

En slutsats av vårt granskningsarbete är att det finns potentiella synergier mellan politiken för förnybar energi och Ejflu när det gäller att främja en hållbar landsbygdsutveckling, men att dessa synergier ännu till största delen inte har förverkligats.

IV

I flera studier rekommenderades en proaktiv metod för att frigöra de potentiella synergierna och vi konstaterade att EU:s politik för förnybar energi skulle kunna vara mer tydlig med att fastställa villkor för hur satsningar på förnybar energi på ett framgångsrikt sätt kan kopplas samman med landsbygdsutveckling. Vi konstaterar att några av instrumenten i förslaget till politisk ram för förnybar energi har potential att förbättra denna situation. Varken den nuvarande eller den föreslagna hållbarhetsramen för bioenergi (om produktion och användning av biomassa) skyddar i tillräcklig grad landsbygdsområden mot identifierade miljömässiga och socioekonomiska risker eller maximerar deras potential för fortsatt hållbar utveckling.

V

Den specifika finansiering som finns tillgänglig för landsbygdsutveckling kan bidra till att uppnå EU-omfattande och nationella mål för förnybar energi, men detta bör utgöra ett komplement till den hållbara utvecklingen av EU:s landsbygdsområden. Kommissionen har dock inte gett tillräckliga klargöranden eller vägledning om detta eller om hur Ejflu bör komplettera befintliga EU-omfattande och nationella finansieringssystem. Som ett resultat prioriterade de flesta av de besökta medlemsstaterna inte de projekt för förnybar energi som skulle kunna bidra till hållbar landsbygdsutveckling.

VI

Dessutom har kommissionen inte någon heltäckande information om Ejflus utgifter för förnybar energi under programperioden 2007–2013, eller om hur de passar in i EU:s sammantagna utgifter för förnybar energi. Informationen om vad som har uppnåtts med de använda medlen är också begränsad. Trots vissa förbättringar under programperioden 2014–2020 kvarstår svagheter inom övervakningssystemet, huvudsakligen på grund av komplikationer inom programplaneringsarbetet och att de viktigaste indikatorerna är alltför begränsade i sin omfattning.

VII

Vårt urval av granskade projekt inbegrep både investeringar genom vilka tredje part hade försörjts med energi från förnybara energikällor och investeringar som genererade energi för de projektansvarigas egen användning. Vi ansåg att de flesta av de besökta projekten var framgångsrika, på grund av deras positiva ekonomiska och miljömässiga inverkan på landsbygdsutvecklingen. Svagheter i medlemsstaternas urvalsförfaranden resulterade dock även i finansiering av projekt som innebar ekonomiska fördelar för de projektansvariga, men som hade liten inverkan på landsbygdsområdet i övrigt.

VIII

Baserat på dessa resultat lämnar vi följande rekommendationer:

  • Kommissionen och medlemsstaterna bör vid utformningen av den framtida politiken för förnybar energi beakta landsbygdsområdenas förhållanden och behov, i synnerhet vid upprättande av de integrerade energi- och klimatplanerna.
  • Kommissionen bör, tillsammans med medlagstiftarna, utforma den framtida politiska ramen för bioenergi på ett sätt som ger ett bättre skydd mot ohållbar anskaffning av biomassa för energi.
  • Kommissionen bör specificera Ejflu-stödets syfte och roll när det gäller investeringar i förnybar energi.
  • Med avseende på Ejflu-stöd till förnybar energi bör kommissionen kräva att medlemsstaterna tillhandahåller relevanta uppgifter om programresultat för projekt inom förnybar energi i sina utökade årliga genomföranderapporter för 2019.
  • Kommissionen bör understryka behovet av att medlemsstaterna tillämpar relevanta urvalsförfaranden i syfte att endast ge stöd till bärkraftiga projekt inom förnybar energi med tydlig nytta för hållbar landsbygdsutveckling.

Inledning

Förnybar energi i EU

01

Förnybar energi är energi som genereras från förnybara, icke-fossila energikällor som byggs upp igen under en mänsklig livstid. Förnybara energikällor inbegriper solenergi, vindkraft, marin energi, vattenkraft, geotermisk energi och bioenergi1, 2. De huvudsakliga typerna av förnybar energi, relevant teknik och normala tillämpningsområden visas i figur 1.

Figur 1

Förnybar energi: källor, teknik och tillämpningsområden

Källa: Europeiska revisionsrätten.

02

Användning av mer förnybar energi är avgörande om EU ska kunna minska sina utsläpp av växthusgaser för att uppfylla Parisavtalet från 2015 om klimatförändringar. Att öka användningen av förnybar energi skulle även minska EU:s beroende av fossila bränslen och importerad energi, och därmed bidra till att trygga energiförsörjningen.

03

År 2015 kom 26,7 % av primärenergin som producerades i EU från förnybara energikällor (se figur 2). Produktionen av förnybar energi steg från omkring 120 Mtoe år 2005 till 205 Mtoe år 2015 (en ökning på 71 %), medan produktionen av primärenergi från de flesta andra källorna minskade under samma period, både i absoluta och relativa termer3.

Figur 2

Produktion av primärenergi, EU-28, 2015 (% av total mängd, baserat på ton oljeekvivalenter)

Obs: I statistikdokumenten inbegriper biomassa ved och andra fasta biobränslen, biogas, flytande biobränslen samt förnybart (biologiskt nedbrytbart) avfall.

Källa: Eurostat (nrg_100a) och (nrg_107a) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports och http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Renewable_energy_statistics).

04

I figur 2 åskådliggörs även att biomassa (inbegripet den biologiskt nedbrytbara delen av avfall) är den klart viktigaste förnybara energikällan i EU: den står för 63,3 % av all produktion av förnybar energi. Detta gör jord- och skogsbrukssektorerna särskilt viktiga för produktion av förnybar energi. År 2010 kom 48,5 % (80,7 Mtoe) av den förnybara energi som producerades i EU från biomassa från skogsbruk, medan biomassa från jordbruk stod för ytterligare 10,6 % (17,6 Mtoe)4.

EU:s politiska ram för förnybar energi

05

Den centrala beståndsdelen i EU:s nuvarande politiska ram för förnybar energi är direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor. Direktivet ingår som en del i EU:s klimat- och energipaket för 20205 där tre EU-omfattande mål som ska uppnås till 2020 fastställs. Ett av dessa mål är att 20 % av den energi som konsumeras i EU ska ha producerats genom användning av förnybara resurser6. I direktivet fastställs även nationella mål för andelen energi från förnybara energikällor av den slutliga energianvändningen, från 10 % i Malta till 49 % i Sverige7. Det anges även att minst 10 % av den energi som används inom transportsektorn i alla medlemsstaterna ska komma från förnybara energikällor.

06

I direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor krävs att medlemsstaterna antar nationella handlingsplaner för förnybar energi och att de rapporterar till kommissionen vartannat år om sina framsteg mot att uppnå målen för förnybar energi. Med dessa rapporter som underlag utarbetar kommissionen en lägesrapport med en översikt över utvecklingen av politiken för förnybar energi i EU8.

07

Europeiska rådet antog 2014 en ny klimat- och energiram där nya mål som ska uppnås till 2030 fastställs. De nya målen innebär att minst 27 % av EU:s energi ska komma från förnybara energikällor senast 20309. I detta syfte har kommissionen utarbetat flera lagstiftningsförslag, i synnerhet paketet Ren energi för alla i EU (även benämnt ”vinterpaketet”) av den 30 november 2016. I paketet ingår ett förslag till ändring av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor)10, och det genomgår för närvarande lagstiftningsförfarandet.

08

Kommissionen föreslog i sitt förslag till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor att de bindande nationella målen för medlemsstaterna tas bort. Den krävde dock att medlemsstaterna inte släpar efter i förhållande till sina mål för 2020. I sitt förslag om styrningen av energiunionen11 krävde kommissionen att medlemsstaterna utarbetar integrerade nationella energi- och klimatplaner för att se till att deras nationella åtgärder är tillräckligt ambitiösa och samstämmiga för att uppfylla EU-målen.

09

Förnybar energi utgör 26,7 % av den energi som produceras i EU (se figur 2) men sett till konsumtionen i EU var enligt kommissionens lägesrapport om förnybar energi från 2017 andelen förnybar energi endast 16 % år 2014. Detta beror på att mer än hälften av EU:s energikonsumtion täcktes genom nettoimport (främst av gas och råolja)12. I samma rapport anges att EU som helhet och en majoritet av medlemsstaterna kommer att uppnå eller överskrida sina mål för 2020. Prognoserna säger dock även att Irland, Luxemburg, Nederländerna och Förenade kungariket inte kommer att uppnå sina nationella mål13.

Stödsystem för förnybar energi

10

För att öka produktionen av förnybar energi och uppnå sina nationella mål för förnybar energi behöver medlemsstaterna genomföra en rad olika politiska åtgärder. Dessa inbegriper finansiella incitament, såsom inmatningspriser eller inmatningspremier, och åtgärder, såsom kvotkrav avseende gröna certifikat som kan köpas och säljas. En kombination av dessa instrument används ofta, särskilt inom elsektorn. Inom sektorn för uppvärmning och kylning är stöd ofta baserat på investeringsstöd och skatteincitament14.

11

Förnybar energi utgör en övergripande prioritering som berör flera av EU:s politikområden. EU ger stöd till förnybar energi inom ramen för flera finansieringsprogram, däribland Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu), såväl som programmen Horisont 2020 och Life15.

12

Kommissionen kunde inte tillhandahålla aktuella heltäckande uppgifter om det sammantagna stödet till förnybar energi, varken från EU-program eller från nationella system som inrättats av medlemsstaterna. Endast Ecofys-studien Subsidies and costs of EU energy (energi i EU, bidrag och kostnader)16 ger en uppskattning av de årliga bidragen till förnybar energi från 2008 till 2012. Enligt uppgifterna häri betalades 99,4 miljarder euro ut i stöd till energisektorn i EU under 2012, huvudsakligen från nationella budgetar, varav 40,32 miljarder euro gällde förnybar energi. Inmatningspriser (23,8 miljarder euro), inmatningspremier (6,4 miljarder euro) och investeringsbidrag (4 miljarder euro) utgjorde de huvudsakliga typerna av stöd som anslogs till förnybar energi.

Förnybar energi inom EU:s politiska ram för landsbygdsutveckling

13

I EU:s lagstiftnings- och policydokument identifieras en potentiellt positiv inverkan av förnybar energi på landsbygdsutvecklingen. Direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och förslaget till ett andra sådant direktiv innehåller hänvisningar till de möjligheter som erbjuds genom förnybar energi för sysselsättning och regional utveckling ”särskilt i landsbygdsområden och isolerade områden”17.

14

I gemenskapens strategiska riktlinjer för landsbygdsutvecklingen för 2007–201318 och i förordning (EG) nr 1698/200519 tas dessa frågor upp i samband med den politiska ramen för landsbygdsutveckling. Övervägandena om potentialen för produktionen och användningen av förnybar energi i landsbygdsområden vidareutvecklades i ”hälsokontrollen”, ett reformpaket inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) som EU:s jordbruksministrar kom överens om i november 2008. I detta sammanhang erkände de förnybar energi som en av sex ”nya utmaningar”20.

15

Under programperioden 2014–2020 tillhandahålls EU-stödet till landsbygdsutveckling, inbegripet stödet till projekt för förnybar energi, inom en ny ram. Ejflu har blivit en av fem europeiska struktur- och investeringsfonder (ESI-fonder). Ramen ska göra att de olika fonderna samordnas bättre, i syfte att förbättra genomförandet av Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla21. De strategiska målen för Europa 2020-strategin har omsatts i form av elva tematiska mål på nivån för ESI-fonderna. För Ejflu har de delats upp ytterligare i sex prioriteringar för landsbygdsutveckling och 18 fokusområden22 (se figur 3). Våra synpunkter på det nya förfarandet för programplanering ges i särskild rapport nr 16/2017 Programplanering inom landsbygdsutveckling: mindre komplexitet och mer fokus på resultat behövs.

Figur 3

Ram för landsbygdsutveckling under programperioden 2014–2020

Källa: Europeiska kommissionen, europeiska nätverket för landsbygdsutveckling (Policy overview 2014–2020 (politisk översikt 2014–2020) (anpassad) (https://enrd.ec.europa.eu/en/node/1587/policy-overview-2014–2020).

16

Förnybar energi omfattas av fokusområde 5C, som avser att ”främja en hållbar samhällsekonomi genom att underlätta tillgången till och användningen av energi från förnybara källor och öka användningen av biprodukter, avfall, restprodukter och andra råvaror som inte är avsedda till livsmedel”. Det innebär att Ejflu-åtgärder som stöder satsningar på förnybar energi i princip bör tillskrivas fokusområde 5C.

17

Inom ramen för landsbygdsutvecklingspolitiken fördelas investeringsstöd till satsningar på förnybar energi genom delad förvaltning mellan kommissionen och medlemsstaterna. Programmen för landsbygdsutveckling upprättas av medlemsstaterna och godkänns av kommissionen. Medlemsstaterna väljer sedan ut de projekt som ska få finansiering utifrån de program som presenterats.

Revisionens inriktning och omfattning samt revisionsmetod

18

Vi undersökte ramen för förnybar energi med fokus på hur aspekter av landsbygdsutveckling hade integrerats i densamma. Vår övergripande revisionsfråga var följande: ”Främjar Ejflu-stödet till förnybar energi en ökad användning av förnybar energi och en hållbar landsbygdsutveckling?”

19

Vi utvärderade huruvida, och hur, de politiska instrumenten för förnybar energi på EU-nivå och medlemsstatsnivå aktivt hade främjat landsbygdsutvecklingen. Bioenergi är av central vikt för landsbygdsområden där biomassa finns lättillgänglig i form av grödor, animaliskt och organiskt avfall och vedbiomassa, men användningen är förknippad med vissa miljömässiga och socioekonomiska risker (punkterna 2341).

20

Vi undersökte även den politiska ramen för landsbygdsutveckling och dess genomförande på medlemsstatsnivå i syfte att bedöma huruvida Ejflu-stöd till förnybar energi faktiskt bidrog till hållbar landsbygdsutveckling (punkterna 4281).

21

Med beaktande av OECD:s arbete inom detta område23 slog vi fast att investeringar i förnybar energi kan anses bidra till hållbar landsbygdsutveckling om de leder till en eller flera av följande fördelar:

  • Miljöfördelar.
  • Diversifiering av inkomster för jordbrukare och skogsägare.
  • Arbetstillfällen och affärsmöjligheter inom och för företag på landsbygden.
  • Ny och bättre energiinfrastruktur och nya och bättre energitjänster i landsbygdsområden.
  • Nya inkomstkällor till stöd för viktiga offentliga tjänster och viktig infrastruktur i landsbygdsområden.
22

Vi genomförde revisionen mellan september 2016 och maj 2017, och samlade in revisionsbevis från följande källor:

  • Granskningar av dokument och intervjuer med personal från fyra generaldirektorat vid Europeiska kommissionen: GD Jordbruk och landsbygdsutveckling, GD Energi, GD Miljö och GD Klimatpolitik.
  • Granskningsbesök i fem medlemsstater: Bulgarien, Frankrike (Basse-Normandie), Italien (Toskana), Litauen och Österrike. Dessa medlemsstater valdes ut eftersom de täcker 53 % av de planerade utgifterna för fokusområde 5C och för att ge en geografiskt balanserad spridning. Vi granskade de fem relevanta programmen för landsbygdsutveckling och andra relevanta dokument, och intervjuade personal från medlemsstaternas förvaltningsmyndigheter för landsbygdsutveckling, utbetalande organ och energiministerier. Vi besökte 29 projekt för förnybar energi från programperioderna 2007–2013 och 2014–2020 på plats och intervjuade projektledarna (se bilaga II). De projekt vi besökte var framför allt investeringar i installationer för förnybar energi, men de inbegrep även ett antal stödprojekt: exempelvis skogsförvaltningsprojekt, eller investeringar i produktionsanläggningar för träflis eller pellets.
  • En kortfattad undersökning av sex medlemsstater (Irland, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien och Slovenien) som hade tilldelat endast liten eller ingen Ejflu-finansiering till fokusområde 5C. Vårt mål var här att ta reda på varför.
  • Samrådsmöten med relevanta intressenter, inbegripet den europeiska biomassaorganisationen (Aebiom) och BirdLife, för diskussion av potentiella fördelar och hållbarhetsrisker med koppling till bioenergi.

Iakttagelser

EU:s politiska ram för förnybar energi skulle kunna utnyttja möjligheterna med satsningar på förnybar energi i landsbygdsområden bättre och samtidigt minska de risker det är förenat med

23

I detta avsnitt undersöker vi huruvida den politiska ramen för förnybar energi uppmuntrar till förverkligande av de potentiella fördelarna med satsningar på förnybar energi i landsbygdsområden, samtidigt som de tillhörande miljömässiga och socioekonomiska riskerna minskas. Vi fokuserade på det specifika fallet bioenergi, eftersom bioenergi är den förnybara energi som har den mest uppenbara kopplingen till landsbygdsområden.

Möjligheterna med förnybar energi för landsbygdsutveckling har inte utnyttjats tillräckligt

Studier visar att satsningar på förnybar energi har potentiellt positiva effekter på landsbygdsutvecklingen
24

Flera studier visar att projekt för förnybar energi kan utvecklas till fördel för lokala intressen och hållbar landsbygdsutveckling24. Förnybar energi kan till exempel skapa direkta arbetstillfällen (exempelvis drift och underhåll av utrustning) men de flesta långsiktiga arbetstillfällena är indirekta och kan återfinnas längs hela försörjningskedjan (inom bygg- och anläggning, tillverkning eller skogs- och jordbruk vad gäller biomassa). I vissa fall visade de studier som vi undersökte att tillverkningen av komponenter för solpaneler eller vindturbiner hade gett nytt liv åt befintliga tillverkningsanläggningar som tidigare inte hade använts för energiproduktion. I vissa studier rapporterades innovationer (t.ex. utveckling av nya produkter, praxis och policyer) i landsbygdsområden med anläggningar för förnybar energi. Förnybar energi kan utgöra en ny inkomstkälla för jordbrukare eller skogsägare, men även för markägare eller lokala myndigheter. Vidare kan landsbygdsområden, genom att producera sin egen energi, bli mindre beroende av prisfluktuationer på konventionella bränslen.

25

För att maximera de ekonomiska fördelarna med satsningar på förnybar energi för landsbygdsområden understryks dock i studierna att landsbygdspolitiken måste ta hänsyn till lokala förutsättningar och möjligheter och inriktas på landsbygdsområdens konkurrenskraft. I detta syfte behöver vissa centrala faktorer beaktas (se ruta 1).

Ruta 1

Centrala faktorer för framgångsrik sammankoppling av förnybar energi med landsbygdsutveckling

OECD identifierade följande centrala faktorer i sin studie Linking Renewable Energy to Rural Development25.

  • Integrera energistrategier i strategin för lokal ekonomisk utveckling med hänsyn tagen till lokal potential och lokala behov.
  • Integrera förnybar energi inom större försörjningskedjor i landsbygdsekonomier, såsom jordbruk, skogsbruk, traditionell tillverkning och grön turism.
  • Begränsa bidrag både vad gäller omfattning och tidslängd, och använd dem endast för att uppmuntra projekt för förnybar energi som är på väg att bli bärkraftiga på marknaden.
  • Undvik att påtvinga typer av förnybar energi i områden som inte är lämpade för dem.
  • Fokusera på relativt mogen teknik, såsom värme från biomassa eller småskalig vatten- och vindkraft.
  • Skapa ett integrerat energisystem baserat på mindre nät som stöder tillverkningsverksamhet.
  • Erkänn att förnybar energi konkurrerar med andra sektorer om resurser, i synnerhet mark.
  • Utvärdera potentiella projekt genom användning av investeringskriterier, och inte på grundval av kortsiktiga bidragsnivåer.
  • Säkerställ lokal social acceptans genom att skapa tydliga fördelar för lokala samhällen och göra dem delaktiga i förfarandet.
26

Erfarenheter från satsningar på förnybar energi i landsbygdsområden i Norge, Sverige och Finland understryker vikten av lokalt samarbete för att främja utvecklingen av förnybar energi och landsbygdsutveckling. Exemplen gäller huvudsakligen biomassa från skog26. Den typiska modellen för dessa ”bioenergigemenskaper” inbegriper producenter av biomassa, skogsförädlingsföretag, lokala myndigheter och lokala organisationer i det civila samhället. Dessa intressenter samarbetar ofta med konsultfirmor eller forskningsinstitut.

EU skulle dock kunna föra en mer aktiv politik för förnybar energi för att uppnå dessa fördelar
27

Vi konstaterade att EU:s befintliga politiska ram för förnybar energi på ett mer effektivt sätt skulle kunna uppmuntra projekt för förnybar energi som gynnar landsbygdsområden.

  1. I EU:s lagstiftnings- och policydokument anges en potentiellt positiv inverkan av förnybar energi på landsbygdsutveckling. I skälen till direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor hänvisas visserligen till landsbygdsutvecklingsdimensionen av satsningar på förnybar energi, men det finns inga specifika bestämmelser i lagstiftningsdelen av direktivet som rör främjade av landsbygdsutveckling.
  2. Ingen tydlig koppling görs mellan förnybar energi och landsbygdsutveckling i de nationella handlingsplanerna för förnybar energi och i tillhörande lägesrapporter. Ejflu nämns sällan som en finansieringskälla för projekt för förnybar energi. Det föreligger även en uppenbar brist på samordning mellan de olika ministerier som ansvarar för politiken för förnybar energi och landsbygdsutveckling i de besökta medlemsstaterna.
28

Våra resultat stöds av studien Impacts of Renewable Energy on European Farmers (inverkan av förnybar energi på europeiska jordbrukare) (december 2011) och av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), som antyder att medlemsstaterna borde ha tagit fram strategier för att koppla samman landsbygdsutveckling med ökad användning av förnybar energi, men inte hade gjort detta27.

29

Trots detta såg vi i vissa medlemsstater också goda exempel på strategier för förnybar energi som beaktar landsbygdsdimensionen (se ruta 2).

Ruta 2

Goda exempel på strategier för förnybar energi som beaktar landsbygdsområden

I Österrike har programmet Klima- und Energie-Modellregionen (KEM) finansierats genom den nationella klimat- och energifonden sedan 2009. Genom denna uppmanas regioner att ta fram och genomföra bottom-up-koncept för klimat- och energiåtgärder för att tillgodose energiefterfrågan genom produktion av en smart blandning av förnybar energi, förbättrad energieffektivitet och smart reglering, med hänsyn tagen till den egna potentialen och de egna behoven. För närvarande deltar 99 regioner i KEM-programmet som därmed omfattar 65 % av landsbygden i Österrike.

Frankrike har en strategisk plan för anaerob nedbrytning som är tillägnad landsbygdsområden, benämnd EMAA (plan Énergie Méthanisation Autonomie Azote). Dess mål är att till 2020 konstruera 1 000 anläggningar för anaerob nedbrytning vid jordbruksföretag i Frankrike. EMAA syftar till att ta fram en fransk modell för att maximera de positiva externa effekterna av anaerob nedbrytning (såsom minskade växthusgasutsläpp eller återvinning av olika typer av organiskt avfall) och ge jordbrukare en ytterligare inkomstkälla. I slutet av 2015 fanns det 236 anläggningar för anaerob nedbrytning vid jordbruksföretag i Frankrike.

30

I förklaringen från Europeiska konferensen om landsbygdsutveckling i Cork i september 201628 förespråkas en ”landsbygdssäkringsmekanism” för säkerställande av att ”[l]andsbygdens potential att leverera innovativa, inkluderande och hållbara lösningar” återspeglas i unionens politik och strategier. Landsbygdssäkring handlar om att hitta de bästa sätten att genomföra politik i landsbygdsområden och se till att de politiska resultaten ger rättvisa åt landsbygdsområden29. I maj 2017 meddelade kommissionen att den hade börjat undersöka relevanta studier och medlemsstaters erfarenheter. Resultaten från detta arbete skulle kunna användas för att ta fram en landsbygdssäkringsmekanism.

31

Kommissionen har i sitt paket Ren energi för alla i EU (se punkt 7) föreslagit ett antal bestämmelser och verktyg som skulle kunna förstärka de potentiellt positiva effekterna på landsbygdsutvecklingen av satsningar på förnybar energi.

  1. Integrerade klimat- och energiplaner ska ersätta de nationella handlingsplanerna för förnybar energi, vilket enligt kommissionen ska leda till bättre integrering av landsbygdsområdenas angelägenheter och olika ansvariga myndigheter samtidigt som rapporteringen harmoniseras genom att överlappningar undviks.
  2. Genom förordningen om styrning av energiunionen30 krävs att medlemsstaterna beaktar alla berörda aktörer och bättre utnyttjar synergier i olika sektorer.
  3. I kommissionens förslag till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor infördes bestämmelser om egenförbrukare av förnybar energi och lokalsamhällen som satsar på förnybar energi31. Syftet med dem var att ge egenförbrukare möjlighet att producera, lagra, förbruka och sälja förnybar el utan att drabbas av orimliga bördor och att göra lokalsamhällen delaktiga i att ta fram specifika strategier för att öka acceptansen och användningen av förnybar energi och därmed frigöra den potential som finns i landsbygdsområden.

Vi anser att dessa förslag från kommissionen innebär viktiga steg mot en bättre integration av landsbygdsdimensionen i EU:s politik för förnybar energi.

I EU:s politiska ram för förnybar energi behandlas inte de miljömässiga och socioekonomiska riskerna med bioenergi för landsbygdsområden fullt ut

32

Bioenergi är inte synonymt med hållbar energi. Bioenergins hållbarhet beror i hög grad på hur biomassan produceras och används. Produktion och användning av biomassa kan vara ohållbar, om den exempelvis inverkar negativt på människor, miljön eller naturresurser på ett sätt som riskerar framtida generationers möjlighet att tillgodose sina behov.

33

Bioenergi är den förnybara energi som är tydligast sammankopplad med landsbygdsområden. De råvaror32 som används för produktion av bioenergi är, i nästan alla fall, utvunna från landsbygdsområden. Odling och utvinning av biomassa från jord- och skogsbruk ger möjligheter till diversifiering av jordbruksinkomster, arbetstillfällen och affärsmöjligheter, och för tillhandahållande av nya landsbygdstjänster.

34

När fast biomassa, biogas eller biometan ersätter användningen av konventionella fossila bränslen har de potential att minska utsläppen av växthusgaser, såsom åskådliggörs i figurerna A1 och A2 i bilaga I. Denna potential varierar, beroende på produktionssystemet för biomassa från jord- eller skogsbruk, och på produktionssystemet för biogas och biometan.

35

Bioenergi innebär dock även miljömässiga och socioekonomiska risker för landsbygdsområden. Exempelvis kan förändrad markanvändning, intensifiering av skogsförvaltning eller intensiv odling av energigrödor leda till en minskning av biologisk mångfald, markförsämring eller vattenstress och vattenföroreningar (se ruta 3). Förbränningen av vedbiomassa kan även leda till högre utsläpp av vissa skadliga luftföroreningar33, och det pågår diskussioner om huruvida vedbiomassa egentligen är koldioxidneutral (se ruta A1)34. Vi har identifierat 16 miljömässiga och socioekonomiska risker som hänger samman med produktionen och användningen av bioenergi (se tabell 1 och tabellerna A2 och A3 i bilaga I)35. Kommissionen analyserade risker i samband med produktion och användning av bioenergi i den konsekvensbedömning av hållbar bioenergi som gjordes inför omarbetningen av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor36.

Ruta 3

Incitamenten till produktion av biogas i Tyskland ledde till ohållbar odling av energigrödor

Tyskland är den största producenten av biogas i Europa (landet har 10 846 produktionsanläggningar vilket utgör 63 % av det totala antalet i EU). El från biogas står för 16,8 % av den förnybara el som produceras i Tyskland37.

Produktion av biogas gavs starka incitament efter år 2000 genom bestämmelserna i lagen om förnybara energikällor (EEG). Enligt den lagen gavs biogasanläggningar en prioriterad anslutning till elnätet. De kunde även sälja el/biogas efter inmatningspriser enligt fast pris i 20 år. Genom förändringar av EEG 2004 och 2009 infördes ytterligare bonusar, såsom en bonus för användning av energigrödor. De flesta biogasanläggningarna i Tyskland använde en blandning av energigrödor och gödsel som råvara.

År 2013 användes ett område på omkring 1 157 000 hektar (6,9 % av den använda jordbruksarealen) för att producera energigrödor, huvudsakligen majsensilage (73 %). Den ökade användningen av energigrödor, i synnerhet majs, hade dock lett till kontroverser såsom konkurrensfrågor (användning av biomassa och mark), ökade markhyror, förändringar av markanvändning (kortare växelbruk, mer plöjning, mindre permanent bete), näringsöverskott och även acceptansproblem hos befolkningen38, 39.

Flera modifieringar av EEG 2012, 2014 och 2017 (minskade utbetalningar, avskaffande av bonusar etc.) syftade till att dämpa sektorns tillväxt och uppmuntrade användningen av avfall i stället för energigrödor. En liknande ändring av lagstiftningen skedde nyligen i Italien, Europas näst största producent av biogas40.

36

I gällande EU-lagstiftning41 fastställs hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen42. Sedan dessa kriterier antogs 2009, och ändrades 2015, har diskussioner pågått om hållbarheten för bioenergi. Som ett resultat presenterade kommissionen i sitt paket Ren energi för alla i EU hållbarhetskriterier som även skulle gälla för andra typer av bioenergi, såsom bioenergi från fasta eller gasformiga biomassabränslen som används för el- och värmeproduktion.

37

Kommissionens förslag innehåller två typer av hållbarhetskriterier:

  1. Kriterier som fastställer vissa gränser för produktion av biomassabränslen från jord- och skogsbruk.
  2. Kriterier som erfordrar en minsta procentandel av minskningar av utsläpp av växthusgaser för olika anläggningar som använder biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen.
38

Vi undersökte huruvida och i vilken utsträckning kriterierna täckte de risker vi identifierat, och huruvida den föreslagna ramen43 ger en adekvat grund för satsningar på hållbar förnybar energi i landsbygdsområden.

39

Kriterierna i kommissionens förslag är inte bindande villkor för att placera bioenergi på marknaden. De är endast bindande

  1. när produktionen av bioenergi medräknas som bidrag till målet för förnybar energi och för att mäta efterlevnaden av kraven på förnybar energi,
  2. för att fastställa vilken biomassa som används för energiproduktion som berättigar till finansiellt stöd.
40

Förslaget täcker inte alla grödor och användningsområden, och inte heller alla typer av anläggningar (se punkt A3). Endast tre av de sexton risker som vi hade identifierat behandlades fullt ut i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor medan två av riskerna behandlades i andra lagstiftningsakter. Ytterligare elva risker behandlades delvis. De risker som inte behandlades var främst kopplade till intensifieringen av jordbruksmetoder och skogsförvaltning, förbränningen av biomassa samt utsläppen av föroreningar under resten av livscykeln för bioenergi (se tabell 1 och tabellerna A2 och A3 i bilaga I). Den detaljerade analys och de slutsatser som utgör underlag till tabell 1 återfinns i bilaga I.

Tabell 1

Täckning av hållbarhetsrisker med anknytning till bioenergi i kommissionens förslag till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor

  Hållbarhetsrisker Har risken behandlats?
1) Minskning av biologisk mångfald

1 a)på grund av direkt förändring av markanvändning (t.ex. avskogning, förlust av skyddade områden)

 

1 b)på grund av intensifiering av jordbruksmetoder (t.ex. förlust av mångfald av grödor)

 

1 c)på grund av intensifiering av skogsbruket

 
2) Markförsämring

2 a)på grund av direkt förändring av markanvändning (som leder till t.ex. kolförluster i jorden, erosion)

 

2 b)på grund av intensifiering av jordbruksmetoder (som leder till t.ex. kompaktering, förlust av markbördighet, erosion)

 

2 c)på grund av intensifiering av skogsbruket (som leder till t.ex. förlust av markbördighet i skogar på grund av utvinning av näring – skogsrestprodukter)

 
3) Vattenstress och vattenföroreningar

3 a)på grund av direkt förändring av markanvändning (t.ex. förändringar av vattenbalansen)

 

3 b)på grund av intensifiering av jordbruksmetoder (t.ex. bevattning, gödsling)

 

3 c)på grund av intensifiering av skogsbruket (t.ex. förändringar av vattenbalansen)

 
4) Utsläpp av växthusgaser

4 a)på grund av utsläpp av växthusgaser under livscykeln, ej inbegripet biogent kol (t.ex. användning av gödselmedel, transport av biomassan, metanläckage från biogasanläggningar)

 

4 b)på grund av indirekta effekter (t.ex. indirekt förändring av markanvändning (Iluc) genom undanträngande av odling av livsmedelsgrödor, yngre skogar)

 

4 c)på grund av koldioxidutsläpp från förbränning av biomassa (biogena utsläpp)

 
5) Luftföroreningar

5 a)på grund av förbränning av biomassa (t.ex. partiklar, svaveldioxid etc.)

 

5 b)på grund av utsläpp av föroreningar under resten av livscykeln för bioenergin (t.ex. transport av biomassan)

 
6) Socioekonomiska risker

6 a)Ineffektiv användning av biomassan (inbegripet att inte tillämpa kaskadprincipen, suboptimala omvandlingsmetoder från biomassa till energi)

 

6 b)Konkurrens med befintliga användningsområden (t.ex. livsmedelsproduktion, timmer för pappers- och massaindustrin)

 

Färgförklaring:

     
Risken har behandlats Risken har delvis behandlats Risken har inte behandlats

Källa: Europeiska revisionsrätten.

41

Att fastställa mål för förnybar energi i kombination med offentliga stödsystem för bioenergi stimulerar användningen av bioenergi. Detta har varit fallet sedan tidigt 2000-tal, i synnerhet för transport och elproduktion. En del av denna bioenergi importeras: År 2015 importerade EU 34 % av de pellets och 9,5 % av de flytande biobränslen som konsumerades i unionen44. I avsaknad av tillräckliga skyddsåtgärder (svaga hållbarhetskriterier) ser vi det som en risk att det i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor uppmuntras till produktion och användning av bioenergi genom ambitiösa mål för förnybar energi i kombination med finansiella incitament, eftersom detta på längre sikt kan leda till en ökad användning av ohållbar biomassa. Därför ger den föreslagna ramen inte en adekvat grund för maximering av landsbygdsområdens potential för hållbar utveckling.

Mål för landsbygdsutveckling eftersträvas inte i tillräcklig grad genom Ejflus utgifter för förnybar energi

42

Medlemsstaterna kan besluta om att finansiera investeringar i förnybar energi genom Ejflu. EU:s politik för landsbygdsutveckling är avsedd att hjälpa EU:s landsbygdsområden att hantera ekonomiska, miljömässiga och sociala utmaningar. Därför bör investeringar i förnybar energi som finansieras genom Ejflu tydligt gynna landsbygdsområden. I följande avsnitt undersöker vi huruvida kommissionen och medlemsstaterna har utformat och genomfört adekvata strategier och åtgärder och huruvida de kan påvisa resultat från Ejflu-stöd för både ökad användning av förnybar energi och hållbar landsbygdsutveckling.

Förnybar energi beaktas inte på ett adekvat sätt i programplaneringsarbetet för landsbygdsutveckling

43

Ejflu har potential att stödja projekt som bidrar till både ökad användning av förnybar energi och hållbar landsbygdsutveckling. För att ge bättre valuta för pengarna bör Ejflu-finansiering för förnybar energi bygga på en sund strategi och tillhandahållas i enlighet med noggrant identifierade och kvantifierade behov. Den bör även samordnas med andra tillgängliga finansieringskällor och andra politiska instrument, såsom de nationella handlingsplanerna för förnybar energi.

44

Stödmottagare inom ramen för projekt för förnybar energi kan återvinna en del av investeringskostnaderna genom försäljning av producerad energi till förmånspriser eller till marknadspriser, eller förbättra sin verksamhets ekonomiska resultat. När investeringsstöd från Ejflu kompletteras med attraktiva inmatningspriser föreligger det dock en risk för överkompensation och olagligt statligt stöd i form av en ekonomisk fördel för bidragsmottagarna, vilket bekräftades i en revision som kommissionen gjorde i Bulgarien. Olika metoder i de medlemsstater vi besökte visas i ruta 4.

Ruta 4

Medlemsstaternas olika metoder för att kombinera Ejflu-stöd och inmatningspriser

I Bulgarien och Frankrike var det tillåtet att kombinera inmatningspris och Ejflu-stöd under programperioden 2007–2013. Efter en revision i Bulgarien föreslog kommissionen finansiella korrigeringar eftersom den ansåg att metoden innebar olagligt statligt stöd i form av en ekonomisk fördel för stödmottagarna. Som en följd av detta har de bulgariska myndigheterna sänkt inmatningspriserna retroaktivt i syfte att minska den korrigering som ursprungligen föreslogs. Vi har inga uppgifter om liknande ändringar i Frankrike.

Litauen tillät i allmänhet inte detta slags kombinerade stöd. En av de besökta stödmottagarna vände sig dock till domstolen och erhöll till slut både inmatningspriser och investeringsstöd från Ejflu.

I Österrike och Italien (Toskana) var det under programperioden 2007–2013 möjligt att erhålla både betalningar i form av inmatningspriser och Ejflu-stöd, men Ejflu-stödet var lägre för projekt som mottog stöd i form av inmatningspriser. Under programperioden 2014–2020 är det inte tillåtet att kombinera stöd från Ejflu med stöd i form av inmatningspriser.

De totala planerade utgifterna för förnybar energi från olika EU-fonder är inte kända
45

Det finns inga heltäckande uppgifter tillgängliga om de planerade utgifterna för investeringar i förnybar energi under programperioden 2014–2020. Detta gäller för ESI-fonderna i allmänhet och för Ejflu i synnerhet. ESI-fondernas tematiska mål 4, ”stöd till övergången mot en koldioxidsnål ekonomi”, som står för planerade utgifter på 44 814 miljoner euro45, inbegriper förnybar energi, men även energieffektivitet och hållbar rörlighet i städer. Följaktligen har kommissionen inte någon tydlig bild av det planerade bidraget från investeringar från ESI-fonderna till utvecklingen av förnybar energi.

46

Ejflu stod för ungefär 11 % av anslagen från ESI-fonderna till det fjärde tematiska målet (ungefär 5 027 miljoner euro46), medan de planerade Ejflu-utgifterna för fokusområde 5C uppgick till 798,9 miljoner euro för programperioden 2014–2020 (se figur 4). Investeringar inom ramen för detta fokusområde gäller dock inte endast förnybar energi, utan även andra aspekter av en hållbar samhällsekonomi, såsom försörjning och användning av biprodukter, avfall, restprodukter och andra råvaror som inte är avsedda till livsmedel.

47

Å andra sidan kan medlemsstater genomföra projekt med delar som omfattar förnybar energi inom ramen för andra fokusområden (se punkterna 5558), vilket ytterligare komplicerar en analys av Ejflus bidrag till finansiering av förnybar energi. Vår undersökning (se punkt 22) visade att till exempel Rumänien (se ruta 6) och Slovenien beslöt att tilldela endast liten eller ingen finansiering till fokusområde 5C, eftersom de ansåg att andra fokusområden, såsom 2A, 3A, 6A eller 6B var mer lämpliga. Nederländerna och Polen svarade att de inte hade tagit med några Ejflu-utgifter för förnybar energi i sin programplanering, eftersom de ansåg att andra ESI-fonder och deras egna nationella program var tillräckliga för att stödja satsningar på förnybar energi i landsbygdsområden.

Figur 4

Tilldelning av finansiering till fokusområde 5C per medlemsstat för perioden 2014–2020 och faktiska utgifter per den 12 oktober 2017 (i miljoner euro)

Källa: Europeiska kommissionen (SFC), 12 oktober 2017.

48

Halvvägs genom programperioden hade endast 40,9 miljoner euro av utgifterna använts (5,1 % av den totala budgeten på 800 miljoner euro)47. De stora förseningarna i genomförandet av programmen för förnybar energi kan bero på svårigheter med programplaneringen för fokusområden (se punkterna 5558) plus att antagandet av programmen för landsbygdsutveckling har försenats och att medlemsstaterna behöver tid för att utforma och anpassa sig till den nya ramen.

Kopplingen mellan identifierade behov och den metod för finansiering av förnybar energi som anges i programmen för landsbygdsutveckling kan förbättras
49

I kommissionens riktlinjer för strategisk programplanering för perioden 2014–2020 anges att det i den strategiska beskrivningen (interventionslogiken) bör ges en motivering till valet, kombinationen och prioriteringen av åtgärder för landsbygdsutveckling mot bakgrund av resultaten från swot-analysen och de identifierade behoven. En prioritering av de olika identifierade behoven ska göras och prioriteringen ska motiveras. I detta syfte granskar kommissionen medlemsstaternas strategiska överväganden för ökad användning av förnybar energi i samband med godkännandet av programmen för landsbygdsutveckling.

50

Kommissionen ger vägledning åt medlemsstaterna genom arbetsgrupper, övervakningskommittéer, checklistor, riktlinjer för åtgärder (åtgärdsdokument) och så vidare i syfte att underlätta inrättandet och genomförandet av programmen för landsbygdsutveckling. I vägledningsdokumenten diskuteras dock inte uttryckligen de strategiska övervägandena när det gäller förnybar energi eller vad Ejflu-investeringar i förnybar energi ska uppnå, hur de ska ge mervärde för landsbygdsområden eller hur Ejflu ska komplettera befintliga EU-omfattande och nationella finansieringssystem.

51

Vi konstaterade att alla de fem program för landsbygdsutveckling som undersöktes innehöll de obligatoriska delarna för fastställande av mål, behov, och strategiska överväganden avseende förnybar energi, men inget av dem inbegrep en heltäckande analys eller kvantifiering av de tillhörande finansiella behoven. Med undantag för Österrike använde de besökta medlemsstaterna inte sina identifierade behov eller swot-analyser som underlag för den strategiska metoden för förnybar energi i sina program för landsbygdsutveckling. Deras metod förblev mycket generell. Ytterligare svagheter gällde genomförandet och förändringar på kort sikt av de inledande strategierna (se ruta 5).

Ruta 5

Ändringar av den ursprungliga metoden för finansiering av förnybar energi som anges i programmen för landsbygdsutveckling

Bulgarien: Strategin för förnybar energi har inte anpassats efter utvärderarens rekommendationer och marknadsvillkor

I Bulgarien gällde över 90 % av de projekt för förnybar energi som godkändes under perioden 2007–2013 solenergi – som även gynnades av attraktiva inmatningspriser från elförsäljning. I halvtidsutvärderingen av de bulgariska programmen för landsbygdsutveckling för perioden 2007–2013 angavs att Bulgariens potential för produktion av biomassa inte hade förverkligats fullt ut, främst på grund av externa marknadsfaktorer. Med tanke på det stora antalet solenergiprojekt rekommenderade utvärderaren att genomförandet skulle balanseras bättre så att Ejflu-stöd ges till olika typer av förnybar energi. Myndigheterna anpassade dock inte sin strategi för att exempelvis beakta potentialen för biomassa under den andra delen av programperioden 2007–2013. I Bulgarien är investeringar i energiförsäljningsprojekt inte längre stödberättigande under programperioden 2014–2020.

Frankrike (Basse-Normandie): De identifierade behoven inom förnybar energi ska hanteras med hälften av den Ejflu-finansiering som ursprungligen planerats

I augusti 2015 godkände kommissionen programmet för landsbygdsutveckling för den franska regionen Basse-Normandie, som baserades på de behov som regionen själv hade identifierat. I mars 2017 lämnade Basse-Normandie in en ändrad version av sitt program för landsbygdsutveckling. Den resulterade i att Ejflu-finansieringen till förnybar energi inom fokusområde 5C minskade med 48 %, från 14,6 till 7,6 miljoner euro. Det står inte klart huruvida de behov som ursprungligen identifierades i programmet för landsbygdsutveckling faktiskt hade minskat eller försvunnit under en så kort tidsperiod, eller huruvida de täcks av andra EU-omfattande eller nationella system.

52

Kommissionens vägledning och kontroller avhjälpte inte dessa svagheter. De säkerställde inte heller att medlemsstaterna presenterade sunda strategier för förnybar energi i landsbygdsområden. Vidare utgjorde valet av Ejflu-åtgärder och deras budgetanslag inte alltid en logisk följd av den potential och de behov som beskrevs i programmen för landsbygdsutveckling.

Svag samordning mellan olika finansieringskällor för förnybar energi
53

Den befintliga rättsliga ramen48 innebär att de olika EU-fonderna, i synnerhet de europeiska struktur- och investeringsfonderna, kan genomföras på ett ändamålsenligt, effektivt och samordnat sätt. Ansvaret för att motivera behovet av insatser inom ramen för programmen för landsbygdsutveckling och för att säkerställa en god samordning mellan fonderna ligger främst hos medlemsstaterna. Kommissionen ger stöd och vägledning åt medlemsstaterna genom att utfärda strategiska riktlinjer, sprida god praxis och övervaka programgenomförande.

54

Vid granskning av ett urval av partnerskapsöverenskommelser och program för landsbygdsutveckling för programperioden 2014–2020 noterade vi att medlemsstater hade identifierat flera potentiella finansieringskällor och fastställt allmänna principer och åtgärder för avgränsning i syfte att förebygga dubbelfinansiering. De strategiska dokument som vi granskade innehöll dock ingen ytterligare information om de fördelar som skulle kunna uppnås genom ändamålsenlig samordning mellan de olika finansieringskällorna för förnybar energi. Det hade inte heller gjorts någon analys av de potentiella substitutionseffekterna eller av finansiella brister inom detta område49.

Tilldelning av åtgärder för förnybar energi till olika fokusområden
55

Såsom förklaras i punkterna 14 och 15 är den politiska ramen för landsbygdsutveckling för 2014–2020 strukturerad kring sex prioriteringar som i sin tur är indelade i 18 tematiska fokusområden (se figur 3). Stöd till förnybar energi omfattas av fokusområde 5C, som gäller försörjning och användning av förnybar energi.

56

Fokusområdena genomförs via åtgärder för landsbygdsutveckling. I figur 5 ges exempel på tilldelning av åtgärder och de indikatorer som fastställts för prioritering 5. En enskild åtgärd kan dock bidra till flera fokusområden, prioriteringar och mål.

Figur 5

Exempel på gruppering av åtgärder och indikatorer för prioritering 5 och dess fokusområden

Källa: Europeiska kommissionen, GD Jordbruk och landsbygdsutveckling (anpassad av Europeiska revisionsrätten).

57

Vidare kan medlemsstater identifiera sekundära effekter av specifika åtgärder inom fokusområde 5C som påverkar ytterligare fokusområden. Exempelvis skulle installation av solcellspaneler på en ny lada i syfte att förbättra en stödmottagares ekonomiska resultat kunna ses som ett projekt för förnybar energi (inom ramen för fokusområde 5C) eller som en del av ett projekt för jordbruksmodernisering under fokusområde 2A (se figur 3) där delen för förnybar energi har en sekundär effekt på fokusområde 5C.

58

Medlemsstaterna har inte tilldelat åtgärder för förnybar energi och typer av projekt till fokusområden (se ruta 6) på ett konsekvent sätt. Detta kommer att påverka ändamålsenligheten i övervakningen och utvärderingen av projekt för förnybar energi som finansierats genom Ejflu (se punkterna 6971), i synnerhet eftersom kommissionen inte har utfärdat någon ytterligare vägledning om hur en konsekvent tilldelning av projekt till fokusområden ska göras i medlemsstaterna.

Ruta 6

Tilldelning av projekt för förnybar energi till olika fokusområden

Frankrike – tilldelning av skogsbruksåtgärder

Vissa skogsbruksåtgärder underlättar produktionen och försäljningen av vedenergi och kan sålunda kopplas till förnybar energi50. Skogsbruksåtgärder tilldelades inkonsekvent till fokusområden av de franska regionerna. Mindre än hälften av regionerna i Frankrike tilldelade dem till fokusområde 5C. Resten tilldelade dem till andra fokusområden, såsom 2A, 2B, 2C, 5E, eller 6A. Valet berodde på de identifierade behoven och på de fokusområden som valdes ut för att aktiveras, även om åtgärdernas förväntade resultat var likartade.

Rumänien och Bulgarien – projekt för förnybar energi för egen förbrukning

Under perioden 2014–2020 stödde Rumänien och Bulgarien väsentligen eller uteslutande projekt för förnybar energi för egen förbrukning (vid jordbruksföretaget eller vid företaget, utan att någon energi säljs). Bulgarien anser att dessa projekt bidrar till fokusområde 5C, och har tilldelat det tredje högsta beloppet av alla medlemsstater till detta fokusområde. De rumänska myndigheterna tilldelade dock en mycket liten budget till fokusområde 5C, eftersom de ansåg att investeringar i förnybar energi för egen användning endast ger ett sekundärt bidrag till fokusområde 5C. Dessa projekt föll i stället under fokusområdena 2A, 3A, 6A eller 6B.

Övervakning och utvärdering ger få uppgifter om finansieringen och resultaten av investeringar i förnybar energi

59

Det behövs resultatinformation om ändamålsenligheten och effektiviteten avseende landsbygdsutvecklingsutgifterna för förnybar energi för att man ska kunna visa vad som har uppnåtts med EU-budgeten och för att visa att den använts väl. Dessutom är övervaknings- och utvärderingsinformation ett värdefullt verktyg för att förbättra ändamålsenligheten och effektiviteten avseende landsbygdsutvecklingsutgifter genom att ge vägledning åt den pågående förvaltningen av program, föreslå möjliga förbättringar och bidra till att forma framtida politik.

Förnybar energi inom ramen för den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen för 2007–2013
Avsaknad av heltäckande övervakningsinformation inom ramen för den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen för förnybar energi
60

Många medlemsstater (inbegripet alla fem medlemsstater som vi besökte) beslutade att från början av programperioden 2007–2013 använda Ejflu-medel för att finansiera projekt för förnybar energi. Vid den tidpunkten hade inga specifika indikatorer upprättats för att mäta utfall eller resultat från projekt för förnybar energi.

61

Detta förändrades i och med ”hälsokontrollen” av den gemensamma jordbrukspolitiken, då förnybar energi erkändes som en ”ny utmaning” och medlemsstaterna erhöll ytterligare finansiering för projekt för förnybar energi för resten av programperioden (2009–2013) (se punkt 14). I detta sammanhang krävdes att medlemsstaterna skulle övervaka utgifterna och antalet stödmottagare i projekt för förnybar energi som finansierades inom denna ”nya utmaning”. De behövde dock inte samla in uppgifter om projektresultat, såsom producerad förnybar energi eller installerad kapacitet. Som en följd av detta finns det ingen heltäckande information om projekt för förnybar energi som finansierats genom Ejflu under perioden 2007–2013 på EU-nivå. De indikatorer som finns gäller uteslutande ytterligare medel som använts för förnybar energi inom ramen för ”hälsokontrollen” av den gemensamma jordbrukspolitiken.

62

Vi undersökte de uppgifter om projekt för förnybar energi (antal projekt, utbetalat stöd) som tillhandahållits av de medlemsstater vi besökte, och konstaterade ett antal avvikelser i fyra av de besökta medlemsstaterna51 mellan de uppgifter som rapporterats till kommissionen och våra egna beräkningar på grundval av siffrorna från medlemsstaternas projektdatabaser. Myndigheterna kunde inte förklara detta, vilket väcker tvivel om huruvida uppgifterna från ”hälsokontrollen” av den gemensamma jordbrukspolitiken är korrekta och fullständiga.

63

Vidare finns det ingen heltäckande information tillgänglig på EU-nivå om antalet projekt, produktion av förnybar energi eller installerad kapacitet. Följaktligen är det omöjligt att kvantifiera Ejflus bidrag till utvecklingen av förnybar energi i landsbygdsområden. I avsaknad av relevant och tillförlitlig information om förnybar energi är det inte möjligt att bedöma ändamålsenligheten för dessa åtgärder under denna period, och det förblir oklart på vilken grund medlemsstaterna utformade avsnitten om förnybar energi i sina program för landsbygdsutveckling. Dessa resultat överensstämmer med våra tidigare iakttagelser om övervakningsuppgifter för stöd från Eruf och Sammanhållningsfonden till förnybar energi under programperioden 2007–201352.

Programutvärderingar enligt den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen ger begränsad information om inverkan av förnybar energi på landsbygdsutveckling
64

Att program som omfattas av den fleråriga budgetramen börjar genomföras för sent är ett återkommande problem som vi har stött på tidigare inom flera politikområden53. Förseningarna av genomförandet av 2007–2013 års program för landsbygdsutveckling resulterade återigen i en bristande balans mellan utgiftscykeln och tidpunkten för när rapportering krävs. Detta ledde till att begränsade relevanta uppgifter fanns tillgängliga om förnybar energi för halvtidsutvärderingar, även om viss användbar information tillhandahölls (se ruta 7). Många medlemsstater blev försenade med att slutföra sina utvärderingar i efterhand54.

65

Vår granskning av utvärderingar i efterhand visade att investeringar i förnybar energi hade behandlats (t.ex. vilka åtgärder som hade använts) men att deras inverkan på hållbar landsbygdsutveckling inte alltid hade diskuterats. Relevanta analyser om exempelvis miljöfördelar för landsbygdsområden, inkomstdiversifiering, skapande av arbetstillfällen, förbättringar av energiinfrastruktur och energitjänster i landsbygdsområden och så vidare hade inte genomförts.

66

Vi noterade dock viss god praxis avseende utvärderingen av projekt för förnybar energi (se ruta 7).

Ruta 7

Exempel på god praxis avseende utvärderingen av projekt för förnybar energi i landsbygdsområden

De regionala myndigheterna i Toskana (Italien) hade genomfört ytterligare utvärderingar som innehöll relevant information om de stödda projektens bidrag till ökad användning av förnybar energi: en utvärderingsrapport om 15 projekt för integrering av försörjningskedjan, en utvärderingsrapport om skogsbruksåtgärder där man diskuterar försörjningskedjan för vedenergi och sektorns potential, samt ett dokument om erfarenheter från fem fjärrvärmesystem som finansierades genom Leader+ under perioden 2000–2006.

De österrikiska myndigheterna hade också slutfört utvärderingsrapporter som behandlade förnybar energi, särskilt för åtgärd 321 (grundläggande tjänster för ekonomin och befolkningen på landsbygden). I rapporten sammanställdes information om de ekonomiska, regionala, sociala och miljömässiga effekterna av projekt för förnybar energi genom en utvärderingsmatris med 30 detaljerade indikatorer. Utifrån 20 fallstudier drog utvärderarna slutsatsen att inverkan av värmesystem med biomassa, såsom de genomförts i Österrike, hade haft positiva effekter på hållbar landsbygdsutveckling, i form av regional vedförsörjning, skapande av arbetstillfällen längs med försörjningskedjan och värmeförsörjning för befolkningen på landsbygden.

Österrike hade uppvisat ytterligare exempel på god praxis genom att utföra övervaknings- och utvärderingsverksamhet utanför den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen, såsom studier av de ekonomiska och regionala effekterna av ett nationellt program som syftar till att stödja lokala och regionala initiativ för ökad användning av förnybar energi (se ruta 2). I dessa studier drogs slutsatsen att regional upplysningsverksamhet och samordning av verksamheter var bland de mest värdefulla effekterna för de deltagande regionerna. Myndigheterna hade även infört ett kvalitetsstyrningssystem för värmesystem med biomassa av en viss storlek, genom vilket benchmarkinguppgifter som var användbara för projektansvariga samlades in.

Förnybar energi inom ramen för det gemensamma övervaknings- och utvärderingssystemet för 2014–2020
67

Den nya resultatramen för programperioden 2014–2020 syftar till att göra genomförandet av program för landsbygdsutveckling mer resultatinriktade än tidigare. I detta sammanhang ger övervaknings- och utvärderingssystemet för landsbygdsutveckling55 en utförlig gemensam uppsättning av indikatorer som ska användas för fokusområdena, tillsammans med gemensamma utvärderingsfrågor som ska besvaras i framtiden. Syftet är att bedöma framsteg och resultat för politiken för landsbygdsutveckling samt inverkan, ändamålsenlighet, effektivitet och relevans för de politiska insatserna för landsbygdsutveckling.

68

Enligt övervaknings- och utvärderingssystemet erfordras att övervakningsinformation tillhandahålls om ”sammanlagda investeringar i produktion av förnybar energi” (målindikator T 16) och om ”förnybar energi som framställs från projekt som fått stöd” (kompletterande resultatindikator R 15). Medlemsstater kan välja att inrätta ytterligare utfallsindikatorer för specifika åtgärder, och kommissionen bekräftade att tio medlemsstater eller regioner56 hade beslutat att göra detta. Majoriteten av dessa ytterligare åtgärdsspecifika indikatorer för fokusområde 5C var dock inputindikatorer, såsom de offentliga utgifterna, eller utfallsindikatorer, såsom antalet stödmottagare, projekt eller åtgärder som erhåller stöd. Dessa indikatorer ger därför ingen tillförlitlig grund för bedömning av resultaten från den del av programmen för landsbygdsutveckling som rör förnybar energi, och resultatinriktningen kunde inte stärkas57.

69

En ytterligare komplikation är att resultatinformation endast samlas in på nivån för fokusområdena58. Sålunda ger de Ejflu-projekt som tilldelats fokusområde 5C inte några heltäckande uppgifter om förnybar energi i landsbygdsområden, eftersom vissa projekt kan vara indirekt kopplade till förnybar energi (såsom skogsförvaltning) men vara tilldelade till fokusområde 5C, samtidigt som andra kan bedömas ha sekundära bidrag till fokusområde 5C och sålunda erhålla stöd inom ramen för andra fokusområden, såsom 2A, 3A, 6A, 6B och så vidare. Som ett resultat kommer information om ”sammanlagda investeringar i produktion av förnybar energi” (målindikator T 16) endast att återspegla vad som tilldelades inom ramen för fokusområde 5C och inte ge en övergripande bild av alla investeringar i förnybar energi i landsbygdsområden.

70

En annan indikator, resultatindikator R 15 – ”Förnybar energi som framställs från projekt som fått stöd”, syftar till att täcka alla projekt för förnybar energi. I kommissionens vägledning anges dock att utvärderarna kan samla in uppgifter för denna indikator på olika sätt, till exempel genom statistiska undersökningar på EU-nivå och nationell nivå. Möjligheten att jämföra uppgifter på EU-nivå påverkas därför av utvärderarnas val.

71

Även om kommissionen utfärdade utförliga riktlinjer till stöd för utarbetandet av rapporteringen och utvärderingen skulle sammankopplingarna av övervaknings- och utvärderingssystemets indikatorer och fokusområden kunna innebära ytterligare en börda för utvärderarna, inverka på kvaliteten på programutvärderingarna och deras jämförbarhet, och leda till förseningar, såsom tidigare. Om tillförlitlig övervaknings- och utvärderingsinformation inte finns tillgänglig vid det viktiga rapporteringstillfället kan medlemsstaterna och kommissionen missa möjligheten att förbättra genomförandet av åtgärderna för förnybar energi.

Potentialen för landsbygdsutveckling bekräftas för projekt för förnybar energi, trots svagheter i urvalsförfarandena och projektgenomförandet

72

Medlemsstaterna ansvarar för att välja ut projekt för landsbygdsutveckling, med målet att åtgärderna ska riktas bättre i enlighet med EU-prioriteringar och medlemsstaternas mål och strategier. För det krävs att medlemsstaterna inrättar och tillämpar tydliga, relevanta och objektiva behörighets- och urvalskriterier, tillsammans med objektiva, rättvisa och transparenta förfaranden59.

73

Behörighetskriterier är krav som måste uppfyllas för att projekten ska vara berättigande till stöd inom ramen för Ejflu. Denna behörighet fastställs som antingen ja eller nej. Urvalskriterier fastställs av medlemsstaterna för prioritering av projekt som bäst uppfyller de identifierade behoven och de fastställda målen i programmen för landsbygdsutveckling. Medlemsstaterna bör, i syfte att säkerställa sund finansiell förvaltning, tillämpa urvalskriterierna även i fall där tillräckliga medel finns tillgängliga för alla ansökningar som ska godkännas60. I föreliggande fall bör de framför allt se till att välja ut bärkraftiga projekt som stöder ökad användning av förnybar energi och ger mervärde för landsbygdsområden.

De flesta projekten hade bidragit till ökad användning av förnybar energi och till landsbygdsutveckling
74

Vi granskade projekt för förnybar energi av olika slag och storlek (se bilaga II). Urvalet av projekt inbegrep både investeringar genom vilka tredje part hade försörjts med energi från förnybara energikällor och investeringar genom vilka energi hade genererats för de projektansvarigas egen användning.

75

Målet för projekten för ”energiförsörjning till tredje part” var främst att diversifiera inkomsten för jord- och skogsbruksföretag. Vissa projekt hade lanserats och genomförts av små och medelstora företag eller mikroföretag. Framgångsrika projekt av detta slag hade tillhandahållit nya och uppskattade energitjänster till privata hushåll och offentliga byggnader i landsbygdsområden. Dessa projekt hade haft miljöfördelar, i synnerhet avseende fjärrvärmesystem, som i allmänhet är mer energieffektiva och har lägre utsläpp än enskilda värmesystem. Dessa projekt hade även givit projektansvariga möjlighet att dra nytta av nya affärsmöjligheter. De hade gjort det möjligt för leverantörer av råvaror längs med den lokala försörjningskedjan för biomassa, huvudsakligen jord- och skogsbrukare, att diversifiera sina inkomster och bibehålla sina egendomar (se ruta 8).

76

Satsningar på förnybar energi kräver också omsorgsfull planering, såväl som installations- och underhållsarbete. Den expertis och erfarenhet som byggts upp i regionen utgör värdefulla tillgångar för ytterligare utveckling inom produktion och användning av förnybar energi, och vinsterna kan bli större än den ursprungliga projektinvesteringen.

Ruta 8

God praxis inom projekt för energiförsörjning till tredje part som finansieras inom ramen för Ejflu

Fjärrvärmesystem på landsbygden i Österrike

Österrikes Ejflu-stöd till förnybar energi under programperioden 2007–2013 inriktades på ytterligare utveckling av vedbaserade fjärrvärmesystem.

Ett av de projekt som vi besökte gällde Ejflu-stöd till diversifiering till annan verksamhet än jordbruk. Det drevs av ett kooperativ av 26 deltidsjordbrukare som tillsammans ägde och skötte en skog på 400 ha. De hade inrättat ett lokalt värmesystem med en ångpanna för träflis med en kapacitet på 398 kW. Systemet gav 580 MWh värme per år till tre byggnader utanför ett litet samhälle: ett äldreboende, en byggnad för boende med stöd och ett kloster. Jordbrukarna drev värmesystemet samt skaffade veden till produktionen av träflisen från sin egen skog, genom att huvudsakligen använda ved av låg kvalitet från gallringar som de tidigare inte hade haft någon marknad för.

Jordbrukarna hade dragit nytta av projektet ekonomiskt: de hade erhållit inkomstflöden från själva värmen och från träflisen. Dessutom hade jordbrukarna inhämtat ny kompetens genom att delta i kurser i hantering av fjärrvärmesystem.

Andra fjärrvärmesystem med ångpannor för träflis som vi besökte drevs av små och medelstora företag eller mikroföretag och hade högre energikapacitet. Därmed tillhandahöll de värme åt ett större antal konsumenter, inbegripet privata hus, lokala myndigheter och restauranger. I samtliga fall levererades veden eller flisen av lokala jordbrukare eller skogsägare belägna inom en radie på 50 km.

77

”Projekt för egen användning” hade varit till nytta för jord- eller skogsbruksföretag och livsmedelsbearbetningsföretag, exempelvis genom energitrygghet och självförsörjning, minskade energikostnader, förbättrat finansiellt resultat eller ett minskat koldioxidavtryck. De hade även bidragit indirekt till hållbar landsbygdsutveckling genom att skapa arbetstillfällen och inkomstmöjligheter för lokalbefolkningen eller genom att bidra till en förbättring av miljöläget i regionen (se ruta 9).

Ruta 9

Projekt för ”egen användning” av förnybar energi bidrar indirekt till landsbygdsutveckling

Minskning av koldioxidavtrycket för en vintillverkare i Toskana

Ett mångfasetterat projekt som vi besökte hade mottagit Ejflu-stöd för livsmedelsbearbetning. Det gällde byggnation av en anläggning för vintillverkning. Miljömässig hållbarhet var en prioritering för vintillverkaren, som beräknade koldioxidavtrycket för sina produkter. Projektet inbegrep olika delar för att minska energikonsumtionen och producera förnybar energi: en geotermisk anläggning för kylning, en solcellsinstallation, ett värmeverk för vedbiomassa och flera investeringar för energibesparingar (ett system för infångning av solljus, ventilation, ett torn för avdunstningskylning). År 2015 producerade företaget 68 % av den energi som det använde. Projektet resulterade också i en minskning av koldioxidavtrycket per vinflaska.

Företaget hade, utöver att ha förbättrat sin miljöprestanda, förbättrat sina ekonomiska resultat, vilket även hade gjort det möjligt att utöka personalstyrkan (från 8 i januari 2011 till 20 i december 2016).

Små projekt för förnybar energi i Bulgarien anpassade till jordbrukarnas behov

Två investeringsprojekt vid små jordbruksföretag som vi besökte i Bulgarien (12,5 ha och 4 ha) understryker potentialen för Ejflu-finansierade projekt för förnybar energi, låt vara i mer blygsam omfattning. Inom båda projekten användes el från solceller, dels för att driva en bevattningspump för ekologisk hasselnöts- och tryffelproduktion, dels för elbelysning i ett lager för ekologisk frukt. Båda projekten genomfördes utanför ett mindre samhälle utan anslutning till elnätet, så solcellsinstallationerna ansågs vara lönsamma och miljövänliga lösningar, anpassade till jordbrukarnas behov. Den ekologiska produktionen av hasselnötter och tryffel gav möjligheter inte bara för jordbrukarna, utan även för regionen att utveckla nya affärsmöjligheter.

Medlemsstaternas urvalsförfaranden säkerställde dock inte att de mest relevanta projekten valdes ut
78

Medlemsstaterna är skyldiga att fastställa kriterier för urval av projekt som innebär att de finansiella resurserna för landsbygdsutveckling används på bästa sätt. Vi konstaterade att de besökta medlemsstaterna inte alltid uppfyllde denna princip.

79

Vi undersökte kriterierna och förfarandena för urval under programperioden 2014–2020 och konstaterade att fyra av de fem medlemsstater61 vi besökte hade använt urvalskriterier som, i viss utsträckning, var relevanta för att säkerställa att projekt som främjade ökad användning av förnybar energi och hållbar landsbygdsutveckling prioriterades: exempelvis projekt som förväntades ha positiva effekter för inkomstdiversifiering och miljön, användningen av lokalt producerade och bearbetade råvaror (biomassabränslen) eller beaktandet av lokala strategier och lokalbefolkningens delaktighet. Dessa ansträngningar äventyrades dock delvis av bristfälliga urvalsförfaranden. Vi ansåg att Österrike, Bulgarien, Italien (Toskana) och Frankrike (Basse-Normandie, för sina skogsbruksåtgärder) hade använt poängsystem med låga krav och minimitrösklar som kunde uppnås genom att endast ett eller ett fåtal kriterier var uppfyllda.

Detta resulterade i vissa projekt för förnybar energi som gav marginella fördelar för landsbygdsområden
80

Svagheter i urvalsförfarandet kan leda till finansiering av projekt som innebär en ekonomisk fördel för de projektansvariga men har liten inverkan på landsbygdsområdet. Så var fallet för vissa av de projekt som besöktes under revisionen. Finansiellt stöd hade inte alltid använts för att skapa arbetstillfällen eller för att initiera ytterligare affärsmöjligheter, för att förbättra situationen för befintliga jord- eller skogsbruksföretag eller för att tillhandahålla energitjänster för befolkningen på landsbygden (se ruta 10).

Ruta 10

Projekt för förnybar energi med marginella fördelar för landsbygdsutveckling

Marginella fördelar för landsbygdsområden från solcellsprojekt i Bulgarien

Såsom visas i ruta 2 hade mer än 90 % av Bulgariens Ejflu-stöd för förnybar energi under programperioden 2007–2013 använts till solcellsprojekt, tvärtemot rekommendationerna och trots kapacitetsbegränsningar i elnätet62.

Tre projekt för förnybar energi som vi besökte i Bulgarien hade mottagit Ejflu-stöd för skapande och utveckling av mikroföretag och för diversifiering till annan verksamhet än jordbruk. Vart och ett av projekten skapade ett arbetstillfälle för att underhålla och skydda installationerna. Alla tre projekten var beroende av förmånsbetalningar i form av inmatningspriser och gav inga andra affärsmöjligheter eller tjänster. De skapade sålunda inga betydande fördelar för landsbygdsutvecklingen.

81

Våra projektbesök bekräftade den positiva inverkan av vissa typer av projekt för förnybar energi på landsbygdsutveckling, vilket motiverar finansiellt stöd inom ramen för Ejflu. Eftersom det finns flera andra stödsystem för förnybar energi bör dock endast projekt som bidrar både till målet för förnybar energi och till det övergripande landsbygdsutvecklingsmålet erhålla Ejflu-stöd.

Slutsatser och rekommendationer

82

I EU:s lagstiftnings- och policydokument understryks avsikten att utnyttja den potentiellt positiva inverkan av investeringar i förnybar energi på landsbygdsutveckling. Genom studier bekräftas att förnybar energi kan ha positiva effekter på hållbar landsbygdsutveckling, men det finns även miljömässiga och socioekonomiska risker som är kopplade till en ökad användning av vissa typer av förnybar energi.

83

I vår revision undersökte vi ramen för förnybar energi med fokus på hur aspekter av landsbygdsutveckling hade integrerats i densamma. Vi undersökte även den politiska ramen för landsbygdsutveckling och dess genomförande i medlemsstaterna i syfte att bedöma huruvida Ejflu-stöd till förnybar energi faktiskt hade bidragit till hållbar landsbygdsutveckling.

84

Genom vår revision drog vi slutsatsen att finansiering av projekt för förnybar energi har stor potential att främja en hållbar landsbygdsutveckling, men denna potential har hittills inte förverkligats i någon större utsträckning.

85

Vi konstaterade att landsbygdsutvecklingsdimensionen av förnybar energi inte hade beaktats på ett adekvat sätt i kommissionens och medlemsstaternas nuvarande politiska ram. Följaktligen hade möjligheterna till satsningar på förnybar energi i landsbygdsområden inte utnyttjats tillräckligt. Kommissionen har nyligen föreslagit vissa förändringar av den politiska ramen för förnybar energi som har potential att förbättra denna situation (punkterna 2431).

Rekommendation 1 – Landsbygdssäkring av framtida politik för förnybar energi

Kommissionen och medlemsstaterna bör vid utformningen av den framtida politiken för förnybar energi beakta landsbygdens och dess ekonomis förhållanden och behov, överväga potentiella positiva och negativa effekter av politiken och se till att de politiska resultaten ger rättvisa åt landsbygdsområden.

För att göra detta bör kommissionen, i samarbete med medlemsstaterna, ta fram en relevant mekanism som skulle kunna hämta inspiration från den landsbygdssäkringsmekanism som beskrivs under ”punkt 1” i avsnittet ”Politikens inriktning” i Cork 2.0-förklaringen från 2016.

Kommissionen bör införa detta verktyg under samrådsförfarandet med medlemsstaterna om de integrerade nationella energi- och klimatplanerna som ska anmälas till kommissionen senast den 1 januari 2019, och ge medlemsstaterna vägledning för hur det ska tillämpas.

Måldatum för genomförande: slutet av 2019.

86

Vidare har de miljömässiga och socioekonomiska risker som är kopplade till användningen av bioenergi, som är den förnybara energi som har den mest uppenbara kopplingen till landsbygdsområden, inte behandlats tillräckligt i kommissionens nuvarande eller föreslagna politiska ramar. Kombinationen av mål för förnybar energi, offentliga stödsystem och svaga hållbarhetskriterier för bioenergi riskerar att öka användningen av biomassa för energiändamål utan att det finns tillräckliga garantier för att biomassan härstammar från hållbara källor (punkterna 3241).

Rekommendation 2 – Förbättrad ram för hållbar bioenergi

Kommissionen bör, tillsammans med medlagstiftarna, utforma den framtida politiska ramen för bioenergi på ett sätt som sörjer för tillräckliga skyddsåtgärder mot ohållbar anskaffning av biomassa för energi. I ramen bör hållbarhetsriskerna med att öka användningen av bioenergi genom mål och finansiella stödsystem erkännas och behandlas, och det bör säkerställas att de tillhörande miljömässiga och socioekonomiska riskerna minskas.

Måldatum för genomförande: 2020.

87

Kommissionen har inte tillhandahållit tydlig vägledning för hur Ejflu-stöd för förnybar energi skulle kunna ge mervärde på europeisk nivå, eller hur det bör komplettera befintliga EU-omfattande och nationella finansieringssystem. Därför riskerar Ejflu att bara bli ytterligare en finansieringskälla för förnybar energi, utan att någon prioritering ges åt landsbygdsutveckling.

88

Kommissionen har utfärdat omfattande vägledning till medlemsstaterna om inrättande och genomförande av deras program för landsbygdsutveckling. De besökta medlemsstaterna hade dock, delvis på grund av avsaknaden av en tydlig vision för Ejflu-stöd för förnybar energi, endast antagit en mycket allmän strategisk metod för stöd till förnybar energi och inte i tillräcklig grad samordnat Ejflu-stödet med de olika andra EU-omfattande och nationella finansieringskällorna för förnybar energi i syfte att maximera stödets effekt i landsbygdsområden. Vidare noterade vi att åtgärder för förnybar energi inte hade tilldelats konsekvent till fokusområden i EU, vilket kanske inte är optimalt men vi anser att detta främst är ett problem som rör övervakning och utvärdering (punkterna 4958).

Rekommendation 3 – Tydlig vägledning för Ejflus roll avseende stöd till förnybar energi

Kommissionen bör vid utformningen av den framtida politiken för landsbygdsutveckling ange vad Ejflu-investeringar i förnybar energi ska uppnå, hur de ska ge mervärde i landsbygdsområden och hur Ejflu ska komplettera de befintliga EU-omfattande och nationella finansieringssystemen för förnybar energi.

I detta sammanhang bör kommissionen utnyttja relevant erfarenhet av god praxis som framkommit under vår revision (se ruta 7, ruta 8 och ruta 9), såväl som liknande erfarenhet som beskrivs i OECD-studien Linking Renewable Energy to Rural Development (sammankoppling av förnybar energi med landsbygdsutveckling) (se ruta 1).

Måldatum för genomförande: slutet av 2018.

89

Tillgången till relevant och tillförlitlig övervaknings- och utvärderingsinformation när rapporter utarbetas är avgörande för att kommissionen och medlemsstaterna ska kunna förbättra genomförandet av Ejflu-stöd till förnybar energi. Trots vissa exempel på god praxis finns det dock ingen heltäckande övervaknings- och utvärderingsinformation om stöd till projekt för förnybar energi från Ejflu eller andra EU-fonder för programperioden 2007–2013 (punkterna 6065).

90

För programperioden 2014–2020 har kommissionen utfärdat riktlinjer till stöd för medlemsstaternas rapportering och utvärdering. Medlemsstaternas varierande metoder för definition av primära och sekundära bidrag från projekt och tilldelning av åtgärder och projekttyper kommer dock att ha en negativ inverkan på övervaknings- och utvärderingsarbetets effektivitet. De huvudsakliga indikatorerna av relevans för förnybar energi under programperioden 2014–202063 har begränsat informationsvärde på grund av deras begränsade omfattning och till följd av metodfrågor. Medlemsstaterna hade möjlighet att använda ytterligare relevanta indikatorer, men endast ett fåtal gjorde detta. Dessa begränsningar erfordrar ytterligare ansträngningar från medlemsstaternas utvärderare och kan leda till inkonsekvent EU-omfattande rapportering och till förseningar (punkterna 6771).

91

I vår särskilda rapport nr 16/201764 har vi redan understrukit behovet av att kommissionen ser till att den förbättrade årliga rapporteringen om genomförandet för 2019 ger tydlig och utförlig information om programresultat, och av att definiera de olika typerna av indikatorer mer utförligt för programperioden efter 2020.

Rekommendation 4 – En enklare och mer meningsfull övervaknings- och utvärderingsram

Med avseende på Ejflu-stöd till förnybar energi bör kommissionen kräva att medlemsstaterna tillhandahåller relevanta uppgifter om programresultat för projekt inom förnybar energi i sina utökade årliga genomföranderapporter för 2019. Genom dessa uppgifter bör kommissionen få vetskap om hur mycket av utgifterna från Ejflu som har betalats ut till projekt för förnybar energi, den installerade energikapaciteten eller den energi som producerats från sådana projekt.

Måldatum för genomförande: slutet av 2018.

92

Medlemsstaterna ansvarar för att rikta in sitt urval av projekt mot EU:s prioriteringar och mot sina egna mål, i linje med sin strategi. För att göra detta bör de inrätta och tillämpa tydliga, relevanta och objektiva behörighets- och urvalskriterier, tillsammans med objektiva, rättvisa och transparenta förfaranden. Kommissionen har utfärdat vägledning om detta, exempelvis i form av seminarier och riktlinjer65.

93

De projekt vi besökte rörde energiproduktion för projektansvarigas egen användning eller för försörjning till tredje part, eller stödde ökad användning av förnybar energi indirekt (punkterna 7477). De stora budgetbeloppen för fokusområde 5C, tillsammans med låga genomförandegrader (se punkt 48) och bristfälliga urvalsförfaranden (se punkterna 78 och 79), innebär dock en risk för att Ejflu-stöd kommer att beviljas för projekt för förnybar energi som inte ger någon tydlig fördel för de landsbygdsområden där de är belägna, i syfte att undvika tillbakadragande av de öronmärkta medlen.

Rekommendation 5 – Bättre urval av projekt med beaktande av värde som tillförs landsbygdsområden och bärkraft för projekt

För att minska de risker som är förenade med stora budgetbelopp för fokusområde 5C, i kombination med låga genomförandegrader och bristfälliga urvalsförfaranden, bör kommissionen understryka behovet av att medlemsstaterna tillämpar relevanta urvalsförfaranden i syfte att endast ge stöd till bärkraftiga projekt inom förnybar energi med tydlig nytta för hållbar landsbygdsutveckling.

Måldatum för genomförande: slutet av 2018.

Denna rapport antogs av avdelning I, med ledamoten Phil Wynn Owen som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 10 januari 2018.

För revisionsrätten

Klaus-Heiner Lehne
ordförande

Bilagor

Bilaga I

Analys: Tar EU:s hållbarhetsram för bioenergi tillräcklig hänsyn till relaterade miljömässiga och socioekonomiska risker?

A1

Vi undersökte huruvida (och i vilken utsträckning) 16 miljömässiga och socioekonomiska risker som är förenade med ökad användning av bioenergi beaktas i EU:s hållbarhetsram för bioenergi.

Kommissionen har föreslagit ändringar av den nuvarande ramen för hållbar för bioenergi
A2

I gällande EU-lagstiftning66 fastställs hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Sedan dessa kriterier antogs 2009, och ändrades 2015, har diskussioner pågått om hållbarheten för bioenergi. Som ett resultat presenterade kommissionen i sitt paket Ren energi för alla i EU hållbarhetskriterier som även skulle gälla för andra typer av bioenergi, såsom bioenergi från fasta eller gasformiga bränslen från biomassa (se tabell A1).

Tabell A1

Den föreslagna hållbarhetsramen för bioenergi i korthet

Föreslagna hållbarhetskriterier
Hållbarhetskriterier1 för produktion av biomassabränslen Kriterier för minskning av utsläpp av växthusgaser
från jordbruk från skogsbruk

-En minsta procentandel av minskning av utsläpp av växthusgaser för olika typer av installationer beroende på det datum då de tas i drift (se även punkt A4 för bokföringsfrågor)

-Det är förbjudet att anskaffa biomassa för energi från vissa typer av mark (dvs. mark med högt värde för den biologiska mångfalden, mark med stort kollager, och torvmark)

-Lagar samt övervaknings- och utvärderingssystem bör vara inrättade för att säkerställa att viss praxis för skogsförvaltning respekteras

-Länder eller regioner som utgör källa till biomassa för EU måste uppfylla ett antal LULUCF-krav, inbegripet ratificering av Parisavtalet, att ha inrättat åtaganden och insatser för bevarande och stärkande av kollager och kolsänkor, och att ha inrättat ett rapporteringssystem för utsläpp av växthusgaser

Artikel 26.2–26.4 Artikel 26.5–26.6 Artikel 26.7
Andra bestämmelser som kan påverka hållbarheten för bioenergi
Energieffektivitetskrav

-Behovet av att utnyttja högeffektiv kraftvärmeteknik för installationer som producerar el med en bränslekapacitet på >= 20 MW

Artikel 26.8
Tak för användning av livsmedels- eller fodergrödor

-Användningen av livsmedels- eller fodergrödor för produktion av biodrivmedel och flytande biobränslen bör begränsas till 7 % och reduceras till 3,8 % år 2030

Artikel 7
Mål för uppvärmning och kylning med förnybar energi

-Den andel förnybar energi som används för uppvärmning och kylning bör ökas årligen med 1 %

Artikel 23
Mål för energi från ”avancerade biobränslen”

-Den minsta andelen energi från ”avancerade biobränslen” (förtecknade i bilaga IX), från förnybara flytande och gasformiga transportdrivmedel av icke-biologiskt ursprung, från avfallsbaserade fossila bränslen samt från förnybar el av den sammanlagda mängden transportdrivmedel bör vara 1,5 % år 2021, och ökas till 6,8 % år 2030.

Artikel 25.1

1Hållbarhetskriterierna gäller för installationer som producerar el, värme och kylning eller bränslen med en bränslekapacitet på minst 20 MW (fast biomassa) och med en elkapacitet på minst 0,5 MW (gasformig biomassa). Medlemsstaterna får tillämpa kriteriet för anläggningar med lägre bränslekapacitet.

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Förslagets täckning är dock begränsad
A3

Hållbarhetsramen täcker inte all den biomassa som produceras och används i EU. Den gäller endast för biomassa för energiändamål. Vissa grödor eller användningsområden inbegrips ej, och antalet installationer som omfattas är begränsat.

  1. Grödor som är avsedda att användas för att producera biogas för el täcks inte av artikel 7.1.
  2. Biogas för användning inom transportsektorn täcks inte av kriterierna för minskning av utsläpp av växthusgaser (artikel 26.7).
  3. Dessa kriterier gäller endast för installationer som överskrider en viss minimikapacitet. Industrisektorn är inte den främsta konsumenten av fast biomassa, eftersom merparten används för uppvärmning av bostäder67. Vidare fastställdes tröskeln på 20 MW för fasta biomassabränslen enbart på grundval av uppgifter om anläggningar som använder träflis68. Endast 32 % av den fasta biomassan konsumeras dock i form av träflis i installationer med en kapacitet som överstiger 1 MW69. Tröskeln på 0,5 MW för biogasanläggningar innebär att kriteriet riskerar att tillämpas för endast ett mycket begränsat antal biogasanläggningar, eftersom de anläggningar som baseras på jordbruksråvaror har en genomsnittlig elkapacitet på 450 kW70.
Det innehåller olösta bokföringsfrågor med anknytning till utsläpp av växthusgaser
A4

Beräkning av utsläppsnivåer för växthusgaser från produktion av bioenergi är en problematisk uppgift. De mest väsentliga problemen beskrivs nedan. De täcks dock inte av förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, men bör behandlas i kommissionens förslag om LULUCF.

  1. På nivån för enskilda installationer: Direkta koldioxidutsläpp som är relaterade till förbränningen av biomassa redovisas inte i livscykelanalyserna (LCA)71 för beräkningar av utsläpp av växthusgaser i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor. Detta förutsätter underförstått att en nästan omedelbar upptagning av kol sker via återväxt. Detta antagande är dock felaktigt vad gäller vedbiomassa på grund av den tid det tar för träd att växa till mogen ålder och på grund av att man inte beaktar den upptagning och det frigörande av kol som marken skulle generera om den inte användes för produktion av biomassa. Detta utvecklas vidare i ruta A1.
  2. På nivån för redovisning av nationella utsläpp av växthusgaser: Enligt de nuvarande nationella redovisningsreglerna enligt Kyotoprotokollet för utsläpp av växthusgaser räknas förbränningen av biomassa som noll inom energisektorn, med antagandet att eventuella resulterande förändringar av kollager redovisas som utsläpp inom LULUCF-sektorn72. Detta görs för att undvika att dessa utsläpp räknas två gånger. Å andra sidan är LULUCF inte ännu helt inkluderat i EU:s inhemska minskningsmål för 2020, så utsläpp av växthusgaser från förbränningen av biomassa redovisas för närvarande inte i någon sektor alls. I juli 2016 föreslog kommissionen en förordning genom vilken utsläpp och upptag av växthusgaser från LULUCF från och med 2021 ska inbegripas i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 203073.

Ruta A1

Är användningen av vedbiomassa koldioxidneutral?

Förbränning av ved för produktion av energi ger vanligtvis mer koldioxidutsläpp per enhet producerad energi jämfört med förbränning av fossila bränslen.

Detta innebär att miljöfördelarna med bioenergi i form av minskade utsläpp av växthusgaser inte kan förverkligas under användningsfasen för biomassan (dvs. förbränningen av biomassa för energi). Fördelarna måste i stället åstadkommas under produktionen av biomassan, antingen genom minskning av utsläpp (i synnerhet vid användning av avfall och restprodukter, vilkas kolinnehåll annars skulle frigöras i atmosfären ifall de inte samlades in för energi), eller genom höjning av innehållet i kolsänkor (t.ex. om produktionen av biomassan för energi ökar växters tillväxt, benämnt ”extra” biomassa).

Forskare är oeniga om den rimliga tidsramen under vilken miljöfördelarna med bioenergi kan förväntas förverkligas (återvinningsperioden för koldioxid). På kort sikt kan förbränning av biomassa från avfall och restprodukter från skog ge väsentliga minskningar av utsläpp av växthusgaser. Avverkning av skogar främst för energiändamål kommer dock att öka koldioxidhalten i atmosfären även om nya träd planteras, eftersom nyplanterade träd inte kan ta upp samma mängd kol som mer mogna träd, och det tar tid för den mängd koldioxid som frigörs vid förbränningen att tas upp igen. Detta skulle även kunna utlösa en oåterkallelig förändring av det globala klimatet från ett stabilt tillstånd till ett annat med en högre temperatur (”brytpunkter för klimatet”). Vissa forskare anser att längden av återvinningsperioden för koldioxid egentligen inte spelar någon roll, så länge koldioxidutsläpp till slut tas upp.

I ytterligare diskussioner hänvisas till lämpliga referensscenarier. Enligt EEA:s vetenskapliga kommitté består det grundläggande felet vad gäller antagandet om biomassas koldioxidneutralitet i underlåtenheten att beakta den produktion och användning av biomassa som marken skulle generera ifall den inte användes för bioenergi (kontrafaktiskt scenario). Därför rekommenderar kommittén att endast biomassa som odlas som ett tillägg och avfall, det vill säga biomassa som annars skulle brytas ned i skogen, bör användas för bioenergikonsumtion. Andra forskare håller inte med, och hävdar att det är godtagbart att avverka skogar för bioenergi, eftersom de ändå skulle avverkas.

I förslaget behandlas inte heller hållbarhetsriskerna för bioenergi fullt ut
A5

Statistiska uppgifter bekräftar att produktion av biomassa från skogs- och jordbruk ökar i absoluta tal74. EU:s skogar, en nettokolsänka, växer. Varje år upphäver denna ökning motsvarande ungefär 10 % av EU:s utsläpp av växthusgaser som inte omfattas av LULUCF. Denna upptagningskapacitet skulle dock kunna äventyras, och andra hållbarhetsrisker förvärras, om efterfrågan på bioenergi skulle öka väsentligt.

A6

Under vår analys konstaterade vi att hållbarhetsramen såsom den fastställs i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor inte fullt ut behandlar de 16 miljömässiga och socioekonomiska risker som vi hade identifierat. Endast tre av de 16 risker som vi hade identifierat behandlades i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och två i andra lagstiftningsakter. Ytterligare sex risker hade behandlats delvis, och ytterligare fem inte alls (se tabellerna A2 och A3). De huvudsakliga risker som inte behandlas, eller som endast behandlas delvis, var följande:

  1. Intensifiering av skogsbruksmetoder (se tabell A2, riskerna 1 c, 2 c och 3 c). Kommissionen har inte föreslagit att de befintliga frivilliga hållbarhetskraven görs obligatoriska. I avsaknad av bindande standarder som säkerställer en likvärdig och hög nivå av hållbara skogsbruksmetoder75 förlitar sig förslaget sålunda på frivilliga initiativ i EU-medlemsstaterna (såsom Forest Europe) och i länder utanför EU som exporterar biomassa till EU.
  2. Intensifiering av jordbruksmetoder (se tabell A2, riskerna 1 b, 2 b och 3 b). I det nuvarande direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor införs uttryckligen genom hållbarhetskriterier för biodrivmedel standarder för skötsel av marken i enlighet med god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden76. Detta krav har strukits i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor. Följaktligen är de relevanta miljöstandarderna inte obligatoriska för områden som inte kontrolleras inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Det finns inte heller några sådana standarder för biomassa som anskaffas utanför EU.
  3. Kaskadprincipen (se tabell A3, risk 6 a). Enligt den cirkulära ekonomins logik bör trä användas på bästa sätt innan det återanvänds, återvinns och slutligen förbränns för energi. Denna princip, benämnd kaskadprincipen, ger prioritet åt användningsområden med högre värde och främjar energianvändning endast när andra alternativ håller på att försvinna. Kaskadanvändning inrättas dock endast om detta är ekonomiskt förnuftigt. Starka politiska incitament att använda biomassa som en förnybar energikälla, såsom finansiellt stöd och ambitiösa mål, kan snedvrida denna logik. Denna risk behandlas inte i kommissionens förslag.
A7

Att fastställa mål för förnybar energi i kombination med offentliga stödsystem för bioenergi stimulerar användningen av bioenergi. Detta har varit fallet sedan tidigt 2000-tal, i synnerhet för transport och elproduktion. En del av denna biomassa importeras: år 2015 importerade EU 34 % av de pellets och 9,5 % av de flytande biobränslen som konsumerades i unionen77. I avsaknad av tillräckliga skyddsåtgärder (svaga hållbarhetskriterier) ser vi det som en risk att det i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor uppmuntras till produktion och användning av bioenergi genom ambitiösa mål för förnybar energi i kombination med finansiella incitament, eftersom detta på längre sikt kan leda till en ökad användning av ohållbar biomassa. Därför ger den föreslagna ramen inte en adekvat grund för tillräckligt skydd av landsbygdsområden mot identifierade miljömässiga och socioekonomiska risker och inte heller för maximering av deras potential för ytterligare hållbar utveckling.

Figur A1

Åskådliggörande av utsläpp av växthusgaser i försörjningskedjan jämfört med referensvärden för utsläpp från fossila bränslen för de mest representativa produktionskedjorna för fast biomassa

Obs: Värdena inbegriper ej förbränning eller några utsläpp eller upptag av biogent kol i försörjningskedjan, med undantag för metan. Värdena är baserade på standardvärden för utsläpp av växthusgaser. SRC = skottskog med kort omloppstid.

a)Beräkningarna grundas på uppgifter om växthusgaser från odling av eukalyptus i tropiska områden.

b)Uppgifterna är baserade på poppel som odlas i EU utan någon syntetisk gödsling.

c)Stamved (naturgas) = pellets som produceras med användning av naturgas som processbränsle. Alla andra produktionskedjor är baserade på ved som processbränsle.

Källa: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767 (produktionskedjor för fast och gasformig bioenergi – insatsvärden och utsläpp av växthusgaser, beräknade enligt den metod som fastställs i COM(2016) 767), EUR 27215 EN, doi:10.2790/27486, s. 131 (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Figur A2

Åskådliggörande av minskning av utsläpp av växthusgaser för de mest representativa produktionskedjorna för biogas och biometan

Obs: Värdena inbegriper ej förbränning eller några utsläpp eller upptag av biogent kol i försörjningskedjan, med undantag för metan. Värdena är baserade på standardvärden för utsläpp av växthusgaser. Värden som överstiger 100 % representerar system som drar nytta av förbättrade jordbruksmetoder, som överkompenserar för alla utsläpp i försörjningskedjan. I illustrativt syfte inbegrips även värden som erhållits för samrötning av en blandning av 70 % (våtvikt) gödsel och 30 % (våtvikt) majs.

Källa: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767 (produktionskedjor för fast och gasformig bioenergi – insatsvärden och utsläpp av växthusgaser, beräknade enligt den metod som fastställs i COM(2016) 767), EUR 27215 EN, doi:10.2790/27486, s. 141 (anpassad) (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Tabell A2

I vilken utsträckning behandlas de risker som hänger samman med produktionen av biomassa?

Hållbarhetsrisker Har risken behandlats i kriterierna för hållbarhet eller minskningar av utsläpp av växthusgaser i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor? EU:s relaterade politiska ram
Miljörelaterade 1) Minskning av biologisk mångfald 1 a) på grund av direkt förändring av markanvändning (t.ex. avskogning, förlust av skyddade områden) Ja:
Artikel 26.2 a, b och c, artikel 26.3 b och c, artikel 26.5 a ii, iii och iv, artikel 26.5 b ii, iii och iv

EU:s strategi för biologisk mångfald:

fågeldirektivet 2009/147/EG,
habitatdirektivet 92/43/EEG,
förordning (EU) nr 1143/2014 om invasiva främmande arter

1 b) på grund av intensifiering av jordbruksmetoder (t.ex. förlust av mångfald av grödor)
Behandlas delvis i artikel 7.1 där ett gränsvärde fastställs för användningen av livsmedels- och fodergrödor för biodrivmedel och flytande biobränslen samt biomassabränslen för transport. Detta gränsvärde gäller dock inte för användningen av grödor för biogas för el. Dessutom har hänvisningen till tvärvillkor (artikel 17.6 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor) strukits.

Den gemensamma jordbrukspolitiken:

rådets förordning (EU) nr 1306/2013,
kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014,
kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014

1 c) på grund av intensifiering av skogsbruket Behandlas delvis i artikel 26.5 a iv artikel 26.5 b iv, men inga ytterligare åtgärder för hållbart skogsbruk införs. Artikel 26.5 förlitar sig helt på befintlig lagstiftning och befintliga förvaltningsplaner. I avsaknad av bindande standarder som säkerställer en likvärdig och hög nivå av hållbara skogsbruksmetoder förlitar sig förslaget på frivilliga initiativ. En EU-skogsstrategi COM(2013) 659 final
2) Markförsämring 2 a) på grund av direkt förändring av markanvändning (som leder till t.ex. kolförluster i jorden, erosion) Ja:
Artikel 26.3 a, artikel 26.4, artikel 26.5 a ii och artikel 26.5 b ii

Den gemensamma jordbrukspolitiken:

rådets förordning (EU) nr 1306/2013,
kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014,
kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014

2 b) på grund av intensifiering av jordbruksmetoder (som leder till t.ex. kompaktering, förlust av markbördighet, erosion) Delvis behandlad.
Behandlas indirekt och delvis genom bilaga VI, punkt 6: vissa jordbruksmetoder kan beaktas för beräkningen av minskningar av utsläpp av växthusgaser (t.ex. begränsad jordbearbetning eller direkt sådd, förbättrat växelbruk, användning av täckgrödor) om det finns pålitliga och kontrollerbara bevis för att inlagringen av kol i marken har ökat. Dessutom har hänvisningen till tvärvillkor (artikel 17.6 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor) strukits. Inga skyddsåtgärder med avseende på utvinning av restprodukter från jordbruk som leder till markförsämring är definierade.
2 c) på grund av intensifiering av skogsbruket (som leder till t.ex. förlust av markbördighet i skogar på grund av utvinning av näring – skogsrestprodukter) Delvis behandlad. Även om artikel 26.5 innehåller krav som gäller risken med att använda ohållbar skogsbiomassa i produktionen, definieras inga skyddsåtgärder med avseende på ökad utvinning av restprodukter från skogsbruk som leder till markförsämring. Inga ytterligare åtgärder för hållbart skogsbruk införs. Artikel 26.5 förlitar sig helt på befintlig lagstiftning och befintliga förvaltningsplaner, om de uppfyller kraven i samma artikel. I avsaknad av bindande standarder som säkerställer en likvärdig och hög nivå av hållbara skogsbruksmetoder förlitar sig förslaget på frivilliga initiativ. En EU-skogsstrategi COM(2013) 659 final
3) Vattenstress och vattenföroreningar 3 a) på grund av förändrad markanvändning (t.ex. förändringar av vattenbalansen) Ja:
Artikel 26.3 a, artikel 26.4, artikel 26.5 a ii och artikel 26.5 b ii
Ramdirektivet för vatten, 2000/60/EG
3 b) på grund av intensifiering av jordbruksmetoder (t.ex. bevattning, gödsling) Delvis behandlad. Behandlas indirekt och delvis genom bilaga VI: Skottskog (poppel) med kort omloppstid utan gödsling leder till något högre värden för minskning av utsläpp av växthusgaser än skottskog (poppel) med kort omloppstid som gödslas. Dessutom har hänvisningen till tvärvillkor (artikel 17.6 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor) strukits.

Den gemensamma jordbrukspolitiken:

rådets förordning (EU) nr 1306/2013,
kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014,
kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014

3 c) på grund av intensifiering av skogsbruket (t.ex. förändringar av vattenbalansen) Delvis behandlad. Även om artikel 26.5 innehåller krav som gäller risken med att använda ohållbar skogsbiomassa i produktionen införs inga ytterligare åtgärder för hållbart skogsbruk. Artikel 26.5 förlitar sig helt på befintlig lagstiftning och befintliga förvaltningsplaner. I avsaknad av bindande standarder som säkerställer en likvärdig och hög nivå av hållbara skogsbruksmetoder förlitar sig förslaget på frivilliga initiativ. En EU-skogsstrategi COM(2013) 659 final
4) Utsläpp av växthusgaser 4 a) på grund av utsläpp av växthusgaser under livscykeln, ej inbegripet biogent kol (t.ex. användning av gödselmedel, transport av biomassan, metanläckage från biogasanläggningar) Delvis:
Artikel 26.7 a, b och c samt artikel 26.7 d
Biogas för transport täcks dock inte av ovannämnda krav för minskningar av växthusgaser.

Klimatpolitik:

Förslaget till förordning om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF), direktiven om utsläppshandelssystem, 2003/87/EG och 2009/29/EG,
ansvarsfördelningsbeslutet, nr 406/2009/EG,
direktivet om bränslekvalitet, 2009/30/EG,
direktivet om energieffektivitet, 2012/27/EU

4 b) på grund av indirekta effekter (t.ex. indirekt förändring av markanvändning (Iluc) genom undanträngande av odling av livsmedelsgrödor, yngre skogar) Behandlas delvis i artikel 7.1 där ett gränsvärde fastställs för användningen av livsmedels- och fodergrödor för biodrivmedel och flytande biobränslen samt biomassabränslen för transport. Detta gränsvärde gäller dock inte för användningen av grödor för biogas för el. Förslag till en LULUCF-förordning, Iluc-direktivet, (EU) 2015/1513

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Tabell A3

I vilken utsträckning behandlas de risker som hänger samman med användningen av biomassa?

Hållbarhetsrisker Har risken behandlats i kriterierna för hållbarhet eller minskningar av utsläpp av växthusgaser i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor? EU:s relaterade politiska ram
Miljörelaterade 4) Utsläpp av växthusgaser 4 c) på grund av koldioxidutsläpp från förbränning av biomassa (biogena utsläpp) Delvis:
Artikel 26.7 a, b och c samt artikel 26.7 d
Biogas för transport täcks dock inte av ovannämnda krav för minskningar av växthusgaser.
Olösta bokföringsfrågor med anknytning till biogena utsläpp av växthusgaser behandlas inte (se punkterna A1 och A4).

Klimatpolitik:

direktiven om utsläppshandelssystem, 2003/87/EG och 2009/29/EG,
ansvarsfördelningsbeslutet, nr 406/2009/EG,
direktivet om bränslekvalitet, 2009/30/EG,
direktivet om energieffektivitet, 2012/27/EU

5) Luftföroreningar 5 a) på grund av förbränning av biomassa (t.ex. partiklar, svaveldioxid etc.) Behandlas inte i detta förslag men tas itu med genom andra instrument.
Lagstiftningen täcker inte den stora mängd gamla anordningar (i bostäder) som använder biomassa för uppvärmning.

EU:s politik för luftföroreningar:

ekodesigndirektivet, 2009/125/EG,
direktivet om medelstora förbränningsanläggningar, (EU) 2015/2193,
direktivet om industriutsläpp, 2010/75/EU

5 b) på grund av utsläpp av föroreningar under resten av livscykeln för bioenergin (t.ex. transport av biomassan) Behandlas inte i detta förslag men tas itu med genom andra instrument. Effektivitetsnormer för fordon
6) Socioekonomiska risker 6 a) Ineffektiv användning av biomassan (inbegripet att inte tillämpa kaskadprincipen, suboptimala omvandlingsmetoder från biomassa till energi) Delvis: I artikel 26.8 behandlas effektiviteten för produktion av el från biomassa, men den gäller inte produktionen av värme. Denna artikel gäller endast för installationer med en bränslekapacitet på över 20 MW. Med tanke på den mycket mindre genomsnittliga storleken på biogasanläggningar gäller den endast för en liten minoritet av biogasanläggningar.
Risken för att kaskadprincipen inte tillämpas behandlas inte i förslaget. Principerna i fråga om den avfallshierarki nämns i artikel 7.5, men endast för införandet av nya råvaror i bilaga IX (råvaror för produktionen av avancerade biobränslen).
Direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet
Direktivet om avfall, 2008/98/EG
6 b) Konkurrens med befintliga användningsområden (t.ex. livsmedelsproduktion, timmer för pappers- och massaindustrin) Behandlas delvis i artikel 7.1 där ett gränsvärde fastställs för användningen av livsmedels- och fodergrödor för biodrivmedel och flytande biobränslen samt biomassabränslen för transport. Detta gränsvärde gäller dock inte för användningen av grödor för biogas för el.
I artikel 7.5 erkänns behovet av att ”man undviker en betydande snedvridande effekt på marknaderna för (bi)produkter, avfall eller restprodukter” när man inför nya råvaror i bilaga IX (råvaror för produktionen av avancerade biobränslen).
Potentiell snedvridning av marknader för produkter, avfall eller restprodukter som för närvarande ingår i bilaga IX nämns inte. Råvaror som förs in i bilaga IX kan inte strykas efteråt.
 

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Bilaga II

De granskade projektens egenskaper

Projektnr Programperiod
Ejflu-åtgärd
Projektbeteckning och kort beskrivning Faktiska projektkostnader (hela projektet, inbegripet icke-energirelaterade delar i vissa fall) Typ av förnybar energi,
typ av energianvändning
Projektegenskaper med avseende på hållbar landsbygdsutveckling
01 AT-01 2007–2013
M 121
Uppvärmning med vedbiomassa vid jordbruksföretag (jordbruksbyggnader) 36 424,57 euro Bioenergi
Egen användning av energi

Miljöaspekter: energieffektiva uppvärmningssystem, partikelutsläpp från förbränning av ved

Lokal bränsleförsörjning: ved från jordbrukarens egen skog

Ingen diversifiering av jordbruksinkomster, inga ytterligare jordbruksverksamheter eller jordbrukstjänster

02 AT-02 2007–2013
M 413 (321)
Fjärrvärme – vedbiomassa (projekt för utvidgning av värmenät) 269 512,69 euro Bioenergi
Energiförsörjning till tredje part

Miljöaspekter: energieffektiva uppvärmningssystem, fjärrvärmesystem, partikelutsläpp från förbränning av ved

Lokal bränsleförsörjning: ved från leverantörer inom en radie på 50 km från ångpannans läge

Diversifiering av jordbruksinkomster/bevarande av arbetstillfällen vid jordbruksföretag och längs med försörjningskedjan för ved

Tillhandahållande av lokala energitjänster

Lokalt deltagande (Leader-projekt)

03 AT-03 2007–2013
M 321
Fjärrvärme – vedbiomassa, biogas + distributionsnät 928 443,47 euro Bioenergi
Energiförsörjning till tredje part

Miljöaspekter: energieffektiva uppvärmningssystem, fjärrvärmesystem, partikelutsläpp från förbränning av ved, ”produktion” av biogasgödsel

Lokal bränsleförsörjning: ved från leverantörer inom en radie på 50 km från ångpannans och den lokala biogasanläggningens läge

Diversifiering av jordbruksinkomster/bevarande av arbetstillfällen vid jordbruksföretag och längs med försörjningskedjan för ved

Tillhandahållande av lokala energitjänster

04 AT-04 2007–2013
M 413 (311)
Fjärrvärme – vedbiomassa, jordbrukarkooperativ 311 865,86 euro Bioenergi
Energiförsörjning till tredje part

Miljöaspekter: energieffektiva uppvärmningssystem, fjärrvärmesystem, partikelutsläpp från förbränning av ved

Lokal bränsleförsörjning: ved från leverantörer inom en radie på 50 km från ångpannans läge

Diversifiering av jordbruksinkomster/bevarande av arbetstillfällen vid jordbruksföretag och längs med försörjningskedjan för ved (jordbrukskooperativ) och genom försäljning av värme

Tillhandahållande av lokala energitjänster

Lokalt deltagande (Leader-projekt)

05 AT-05 2007–2013
M 311
Biogasanläggning 1 550 000,00 euro Bioenergi
Energiförsörjning till tredje part och egen användning av energi

Miljöaspekter: kraftvärme, huvudsakligen användning av animaliskt avfall från eget och andra lokala jordbruksföretag i biogasanläggning, ”produktion” av biogasgödsel

Diversifiering av jordbruksinkomster/bevarande av arbetstillfällen vid jordbruksföretag

Ett skapat arbetstillfälle: tekniskt underhåll och bokföring/finansiell förvaltning

Meningsfull användning av värme: tillhandahållande av torkningstjänster (fröer), torkad gödsel för trädgårdsföretag

06 AT-06 2014–2020
M 6.4.3
Solcellsinstallation 18 065,00 euro Solenergi
Egen användning av energi

Minskning av jordbruksföretagets energikostnader

Ingen diversifiering av jordbruksinkomster, inga ytterligare jordbruksverksamheter eller jordbrukstjänster

07 AT-07 2014–2020
M 4.1.1
Uppvärmning med vedbiomassa vid jordbruksföretag 25 902,53 euro Bioenergi
Egen användning av energi

Miljöaspekter: energieffektiva uppvärmningssystem, partikelutsläpp från förbränning av ved

Lokal bränsleförsörjning: ved från lokala skogar

Bevarande av arbetstillfällen och utökning av jordbruksverksamhet (utökning av djurhållning) på grund av besparingar av tid och utrymme (som tidigare användes för lagring av halm för uppvärmning)

08 BG-01 2007–2013
M 121
Solcellsinstallation för bevattningspump och andra elektriska anordningar, ekologisk produktion av tryffel och hasselnötter 42 791,12 euro Solenergi
Egen användning av energi

Miljöaspekter: användning av solenergi (jämfört med dieselgenerator, som skulle ha varit alternativet, eftersom tomten inte har någon anslutning till samhällets elnät)

Etablering av ett nytt jordbruksföretag med innovativ produktion: nytt företag och skapande av arbetstillfälle

09 BG-02 2007–2013
M 312
Solcellsinstallation (mikroföretag) 278 112,28 euro Solenergi
Energiförsörjning till tredje part

Skapat mikroföretag: inkomst från försäljning av el (betalningar i form av inmatningspriser)

Ett skapat arbetstillfälle (huvudsakligen övervakning)

Inga nya företag eller affärsmöjligheter skapade eller nya tjänster tillhandahållna

10 BG-03 2007–2013
M 312
Solcellsinstallation (mikroföretag) 277 908,78 euro Solenergi
Energiförsörjning till tredje part

Skapat mikroföretag: inkomst från försäljning av el (betalningar i form av inmatningspriser)

Ett skapat arbetstillfälle (huvudsakligen övervakning)

Inga nya företag eller affärsmöjligheter skapade eller nya tjänster tillhandahållna

11 BG-04 2007–2013
M 123
Solcellsinstallation och biogasanläggning (värmeproduktion), egen användning genom livsmedelsberedningsföretag 3 615 358,49 euro Sol- och bioenergi
Egen användning av energi

Miljöaspekter: el från solenergi, rening av avloppsvatten och meningsfull användning av avloppsslam i biogasanläggning

Minskning av företagets energikostnader

Tillhandahållande av arbetstillfällen i landsbygdsområde

Tillhandahållande av saluföringsmöjligheter för lokala jordbrukare (bevarande av jordbruksföretag och arbetstillfällen)

12 BG-05 2014–2020
M 04.1
Solcellsinstallation för belysning; nytt, litet jordbruksföretag Projektet hade inte slutförts vid tidpunkten för granskningsbesöket Solenergi
Egen användning av energi

Miljöaspekter: användning av solenergi (jämfört med dieselgenerator, som skulle ha varit alternativet, eftersom tomten inte har någon anslutning till samhällets elnät)

Etablering av ett nytt jordbruksföretag med innovativ produktion: nytt företag och skapande av arbetstillfälle

13 BG-06 2007–2013
M 311
Solcellsinstallation, jordbruksdiversifiering 255 764,12 euro Solenergi
Energiförsörjning till tredje part

Diversifiering av jordbruksinkomster (betalningar i form av inmatningspriser)

Ett skapat arbetstillfälle (huvudsakligen övervakning)

Inga nya företag eller affärsmöjligheter skapade eller nya tjänster tillhandahållna

14 FR-01 2007–2013
M 121
Installation av en värmepump 49 945,00 euro Projekt för energieffektivitet

Bättre ekonomiskt resultat och miljöprestanda för jordbruksverksamhet genom minskad bränsleförbrukning vid jordbruksföretaget och bättre mjölkproduktion

15 FR-02 2007–2013
M 413 (311)
Anläggning av en jordbruksbaserad anläggning för anaerob nedbrytning 1 409 920,00 euro Bioenergi
Energiförsörjning till tredje part och egen användning av energi

Miljöaspekter: kraftvärme, huvudsakligen användning av animaliskt avfall från eget och andra lokala jordbruksföretag i biogasanläggning, ”produktion” av biogasgödsel

Diversifiering av jordbruksinkomster/bevarande av arbetstillfällen vid jordbruksföretag

Ett skapat arbetstillfälle: tekniskt underhåll

Meningsfull användning av värme för torkning av spannmål

Lokalt deltagande (Leader-projekt)

16 FR-03 2007–2013
M 411 (121)
Solcellsinstallation 47 500,00 euro Solenergi
Energiförsörjning till tredje part

Minskning av jordbruksföretagets energikostnader

Ingen diversifiering av jordbruksinkomster, inga ytterligare jordbruksverksamheter eller jordbrukstjänster

Lokalt deltagande (Leader-projekt)

17 FR-04 2014–2020
M 04.3
Stöd till skogstjänster – Volet 2 13 506,00 euro Projekt till stöd för produktion av biomassa
Projekten valdes ut eftersom inga projekt för investeringar i förnybar energi för 2014–2020 hade påbörjats vid tidpunkten för granskningsbesöket

Affärsmöjligheter för lokala skogsföretag

18 FR-05 2014–2020
M 08.6
Omvandling av skog – Volet 2 Projektet hade inte slutförts vid tidpunkten för granskningsbesöket
19 IT-01 2007–2013
M 311
Geotermiskt kraftverk 71 042,00 euro Geotermisk energi
Egen användning av energi

Bättre ekonomiskt resultat och miljöprestanda för jordbruksverksamhet och lantgårdsturism genom minskade utsläpp av koldioxid och en ökad vinförsäljning

20 IT-02 2007–2013
M 311
Solcellsinstallation 16 570,12 euro Solenergi
Egen användning av energi

Bättre ekonomiskt resultat och miljöprestanda för jordbruksverksamhet genom användning av solceller och utökad lantbruksturism

21 IT-03 2007–2013
M 123
Geotermiskt kraftverk, uppvärmning med biomassa, solcellspaneler och system för infångning av ljus 807 500,00 euro Geotermisk energi, solenergi, bioenergi, plus energibesparingsteknik
Egen användning av energi

Miljöaspekter: utnyttjande av avfall från beskärning, rensning av diken samt gallring av buskar och trädbevuxna områden på egendomen; energibesparingar; minskat koldioxidavtryck (per vinflaska)

Ökad vinförsäljning

Skapande av 12 nya arbetstillfällen

22 IT-04 2007–2013
M 121
Isolering av byggnad för energibesparingar 241 064,50 euro Projekt för energieffektivitet (projektet utgör en del av projekt IT-03)

Miljöfördelar genom energibesparingar

23 IT-05 2007–2013
M 121
Geotermiskt kraftverk 315 022,94 euro Geotermisk energi
Egen användning av energi

Bättre ekonomiskt resultat och miljöprestanda för jordbruksverksamhet genom minskade utsläpp av koldioxid och en ökad omsättning

Två lokala företag installerade det geotermiska kraftverket

24 IT-06 2007–2013
M 311
Solcellspaneler, termisk solfångare och uppvärmning med biomassa 32 740,20 euro Geotermisk energi, solenergi och bioenergi
Egen användning av energi

Miljöaspekter: effektiva system för energiproduktion ersätter ångpannor för fossila bränslen (gas)

Försörjning av råvaror (ved) kommer från stödmottagarens egen skogsbruksverksamhet och från beskärning av oliv- och fruktträd

Lansering av lantbruksturism

Skapande av arbetstillfällen (2–3 heltidsekvivalenter)

Endast lokala företag installerade komponenterna för förnybar energi

25 LT-01 2007–2013
M 312
Vattenkraftverk 552 712,80 euro Vattenkraft
Energiförsörjning till tredje part

Diversifiering av jordbruksinkomster genom elförsäljning (inga betalningar i form av inmatningspriser)

26 LT-02 2007–2013
M 123
Produktion av halmpellets 831 500,00 euro Produktion av biomassabränsle

Etablering av ett mikroföretag på landsbygden

20 skapade arbetstillfällen

Användning av lokala råvaror

Försörjningen av halmpellets till installationer för förnybar energi var inte lönsam, därav skiftet till djurströprodukt

27 LT-03 2007–2013
M 312
Produktion av halmpellets och uppvärmningsverksamhet 202 784,00 euro Bioenergi
Energiförsörjning till tredje part

Miljöaspekter: energieffektiv uppvärmning av två offentliga byggnader

Etablering av ett mikroföretag på landsbygden

Sex skapade arbetstillfällen

Användning av lokala råvaror

Försörjningen av halmpellets till installationer för förnybar energi var inte lönsam, därav övervägdes skiftet till djurströprodukt

28 LT-04 2007–2013
M 311
Produktion av träflis – anskaffning av nödvändig utrustning (traktor, släpvagn, påhängsvagn och flishugg) 85 200,00 euro Produktion av biomassabränsle

Diversifiering av jordbruksinkomster

Bevarande av tre befintliga arbetstillfällen

Traktorn och annan utrustning drivs av diesel

29 LT-05 2007–2013
M 311
Vindkraftverk vid jordbruksföretag 404 024,00 euro Vindkraft
Energiförsörjning till tredje part

Diversifiering av jordbruksinkomster genom elförsäljning (betalningar i form av inmatningspriser)

Kommissionens svar

Sammanfattning

IV

Enligt EU:s direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor ska dessa energikällor främjas genom att det införs ett EU-mål på 20 % som ska uppnås till 2020 samt genom nationella bindande mål för förnybar energi. Medlemsstaterna har stort utrymme att själva bedöma hur de ska uppnå sina nationella mål för förnybar energi och vilken förnybar energi de ska stödja.

Frågan om hur fördelarna för landsbygden till följd av användning av förnybar energi skulle kunna stärkas ytterligare, kan på ett bättre sätt hanteras inom politiken för landsbygdsutveckling samt genomföras genom de nationella eller regionala programmen för landsbygdsutveckling.

Belägg visar att EU:s nuvarande hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen enligt det nuvarande direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor har varit ändamålsenliga för att undvika en oavsiktlig direkt miljömässig inverkan. Under 2015 infördes en ändring av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor för att även behandla riskerna med indirekta ändringar av markanvändningen. Kommissionens förslag till omarbetning av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor för perioden efter 2020 stärker EU:s hållbarhetskriterier genom att även inbegripa biomassa och biogas för värme och el. Detta bidrar ytterligare till att ge ett tillräckligt skydd av landsbygdsområden mot identifierade miljömässiga och socioekonomiska risker och en maximering av bioenergipotentialen för ytterligare hållbar utveckling.

I kommissionens lagstiftningsförslag om inbegripande av markanvändning i ramen för EU:s energi- och klimatpolitik fram till 2030 (LULUCF-förslaget) – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande (medlagstiftarna ingick en preliminär överenskommelse den 14 december 2017) – föreskrivs en övergripande skyddsåtgärd vad gäller hållbarheten för biomassa inom samtliga användningsområden genom att fastställa att om EU:s markbaserade kolsänkor inte kan utökas ska de åtminstone bevaras (”regeln om icke-debitering”).

Såsom den gemensamma jordbrukspolitiken är utformad i nuläget ska dessutom det organiska kolinnehållet i marken skyddas på åker- och gräsmark. Den gemensamma jordbrukspolitiken syftar alltså till att skydda det organiska kolinnehållet i marken och bidrar på så sätt till en hållbar biomassa för det område som omfattas av jordbruksstöd. Inför framtiden vill kommissionen stärka den gemensamma jordbrukspolitikens strävanden i fråga om resurseffektivitet, miljövård och klimatåtgärder.

V

Under förhandlingarna inför programperioden 2014–2020 har kommissionen aktivt främjat skapandet av synergier och komplementaritet i samband med användning av de europeiska struktur- och investeringsfonderna och samtidigt beaktat befintliga nationella eller andra EU-omfattande finansieringssystem. Beslut som rör genomförandet är dock medlemsstaternas ansvar.

VI

Det stämmer i och för sig att det inte fanns några specifika utfallsindikatorer för projekt för förnybar energi i början av perioden 2007–2013, men efter införandet av hälsokontrollen fanns det tillgängliga uppgifter om utgifterna. Den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen för 2007–2013 innehöll dessutom en indikator för måluppfyllelse som täckte produktionen av förnybar energi.

Inför programperioden 2014–2020 har övervaknings- och utvärderingssystemet förbättrats och hänsyn tagits till tillgången till uppgifter i alla medlemsstater, systemets kostnadseffektivitet och en godtagbar administrativ börda för medlemsstaterna.

VII

Enligt den rättsliga ramen ska medlemsstaterna inkludera principerna med hänsyn till de urvalskriterier som fastställts i deras program för landsbygdsutveckling, men de faktiska förfarandena och kriterierna för urval är alltjämt medlemsstaternas behörighet i enlighet med principen om delad förvaltning.

VIII

Första stycket: Kommissionen godtar denna rekommendation vad gäller sitt eget agerande. Kommissionen anser att den har behandlat utformningen av den framtida politiken för förnybar energi genom sitt förslag till förordning om styrningen av energiunionen och sitt förslag till omarbetning av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

När medlemsstaterna utarbetar de integrerade nationella energi- och klimatplaner som krävs enligt förordningen om styrningen av energiunionen – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande – skulle de bland annat kunna beakta landsbygdsområdenas förhållanden och behov.

Andra stycket: Rekommendationen godtas. Kommissionen anser att dess förslag till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, som lades fram 2016, i betydande grad stärker EU:s hållbarhetsram för bioenergi, med bland annat ytterligare skyddsåtgärder för att undvika ohållbar anskaffning av biomassa från skog.

I kommissionens lagstiftningsförslag om inbegripande av markanvändning i ramen för EU:s energi- och klimatpolitik fram till 2030 (LULUCF-förslaget) – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande (medlagstiftarna ingick en preliminär överenskommelse den 14 december 2017) – föreskrivs en övergripande skyddsåtgärd vad gäller hållbarheten för biomassa inom samtliga användningsområden genom att fastställa att om EU:s markbaserade kolsänkor inte kan utökas ska de åtminstone bevaras (”regeln om icke-debitering”).

Som anges i meddelandet om framtiden för livsmedel och jordbruk vill kommissionen stärka den gemensamma jordbrukspolitikens strävanden i fråga om resurseffektivitet, miljövård och klimatåtgärder.

Tredje stycket: Kommissionen kan endast delvis godta denna rekommendation, eftersom den i det här skedet inte kan göra specifika åtaganden om lagstiftningsförslag för perioden efter 2020.

Kommissionen åtar sig att analysera olika möjligheter att göra den framtida gemensamma jordbrukspolitiken mer resultatinriktad genom att uppnå ett mervärde för EU och samtidigt bättre avspegla de berörda områdenas behov och ambitioner, som anges i kommissionens meddelande COM(2017) 713 final.

Fjärde stycket: Kommissionen godtar delvis rekommendationen. Rekommendationen har redan genomförts och de utökade årliga genomföranderapporterna för 2019 kommer att innehålla de begärda uppgifterna.

Femte stycket: Kommissionen anser att denna rekommendation ska riktas till medlemsstaterna. Även om de faktiska förfarandena för urval och fastställandet av urvalskriterier alltjämt är medlemsstaternas behörighet i enlighet med principen om delad förvaltning, kommer kommissionen att fortsätta uppmuntra medlemsstaterna att tillämpa relevanta urvalsförfaranden.

Inledning

12

Kommissionen har redan börjat utarbeta en ny studie om stödet inom energisektorn och andra sektorer (t.ex. transport), inklusive förnybara energikällor. Inom ramen för [förordningen om] styrningen av energiunionen – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande – övervakar kommissionen bidrag inom energisektorn. En närmare analys och resultat kommer att finnas i nästa utgåva av rapporten Energy Prices and Costs in Europe, som offentliggörs 2018.

15

Kommissionens ståndpunkt beskrivs i kommissionens svar på särskild rapport nr 16/2017.

Iakttagelser

25

Politiken för landsbygdsutveckling utgör en flexibel ram/verktygslåda som gör att medlemsstaterna, i enlighet med subsidiaritetsprincipen och principen om delad förvaltning, själva kan besluta hur de bäst stöder satsningar på förnybar energi i enlighet med EU:s politiska mål och medlemsstaternas/regionernas specifika förutsättningar, potential och behov.

27

i) Förnybar energi kopplas samman med landsbygdsutveckling på två sätt. Dels kan EU:s politik för förnybar energi skapa efterfrågan på förnybar energi och på så sätt indirekt stödja utvecklingen i landsbygdsområden som blir leverantörer av förnybar energi (t.ex. genom vind och sol) eller biomassaråvaror (från skogs- och jordbruk). Dels kan produktionen av förnybar energi i landsbygdsområden få direkt stöd inom ramen för politiken för landsbygdsutveckling, som på EU-nivå främst stöds genom Ejflu.

30

I kommissionens meddelande om framtiden för livsmedel och jordbruk finns en hänvisning till s.k. landsbygdssäkring (se s. 22 i COM(2017) 713 final).

Enligt meddelandet avser kommissionen att arbeta för en mekanism för ”landsbygdssäkring”, genom vilken berörda politiska åtgärder granskas systematiskt genom en ”landsbygdslins” och eventuella konsekvenser för landsbygdssamhällena beaktas.

Ett konkret exempel på landsbygdssäkring är konceptet smarta byar, som stöds genom olika politikområden och ESI-fonderna. Syftet är att främja upprättandet av framtidens byar, som står väl rustade att utvecklas utifrån sina specifika tillgångar (se s. 22 i COM(2017) 713 final).

35

Riskerna i samband med produktion och användning av bioenergi analyseras i 2016 års konsekvensbedömning om hållbar bioenergi1 (SWD(2016) 418 final), som har utarbetats för omarbetningen av direktivet om förnybar energi. Koldioxideffekterna av produktionen av biomassa analyseras även i 2016 års konsekvensbedömning av förslaget till LULUCF-förordningen (SWD(2016) 249 final)2.

39

EU:s nuvarande och föreslagna hållbarhetskriterier för bioenergi är bindande för medlemsstaterna och de ekonomiska aktörerna. EU:s hållbarhetskriterier är inget bindande krav för att införa bioenergi på EU-marknaden. För att undvika en alltför hög administrativ börda är EU:s hållbarhetskriterier och kriterier för minskade växthusgasutsläpp enligt förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor inte tillämpliga på små biomassabaserade anläggningar för värme/kyla och el med en bränslekapacitet på mindre än 20 MW för biomassa respektive 0,5 MWel för biogas.

40

Riskerna i samband med produktion och användning av bioenergi samt EU:s relaterade politiska ram analyseras i kommissionens konsekvensbedömning om hållbar bioenergi, som har utarbetats för omarbetningen av direktivet om förnybar energi. Koldioxideffekterna av produktionen av biomassa analyseras även i 2016 års konsekvensbedömning av LULUCF-förordningen (SWD(2016) 249 final)3.

När det andra direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor har antagits kommer det att stärka EU:s hållbarhetskriterier för att minimera betydande risker för negativ miljömässig inverkan i samband med biomassa för energi. Syftet med förslaget är framför allt att minimera risken för negativa miljömässiga effekter i samband med ökad avverkning av skogsbiomassa. Enligt förslaget ska även biomassaavverkningens effekter på markkvalitet och biologisk mångfald minimeras. Bevis för uppfyllande kan omfatta den befintliga lagstiftningen i det land som biomassan kommer från, eller om sådana bevis inte finns att tillgå, bevis sett till skogsinnehav. Dessa kriterier bör ses i samband med EU:s andra berörda politiska åtgärder.

Kommissionens förslag till förordning om inbegripande av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 (LULUCF-förordningen) inbegriper utsläpp eller upptag i samband med produktion av biomassa för energi och föreskriver att EU:s LULUCF-kollager ska bevaras (”regeln om icke-debitering”).

41

Kommissionen anser att ohållbar bioenergi motverkas både genom det nuvarande direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och genom förslaget till det andra direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

Kommissionen anser att förslaget till det andra direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor medför en betydande förstärkning av EU:s hållbarhetsram för bioenergi samt säkerställer att bioenergianvändningen i EU efter 2020 ger optimala minskningar av växthusgaser och samtidigt minimerar riskerna för negativa miljömässiga effekter i samband med ökad avverkning av skogsbiomassa. I kommissionens förslag om LULUCF – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande – föreskrivs en ytterligare skyddsåtgärd vad gäller hållbarheten. Enligt förslaget ska Kyotoprotokollets ”regel om icke-debitering” fortsätta vad gäller EU:s LULUCF-sektor, vilket innebär att EU:s LULUCF-kolsänka ska skyddas eller åtminstone bevaras.

43

Politiken för landsbygdsutveckling bygger på principen om delad förvaltning och subsidiaritetsprincipen. Mot denna bakgrund är det medlemsstaternas/regionernas behörighet att avgöra hur investeringar i förnybar energi som stöds inom ramen för Ejflu på bästa sätt uppfyller målen för landsbygdsutvecklingen i enlighet med deras specifika förutsättningar, potential och behov.

44

För att säkerställa att det inte förekommer överkompensation fastställs maximal stödintensitet och andra villkor i de övergripande bestämmelserna för statligt stöd, närmare bestämt den allmänna gruppundantagsförordningen (EU) nr 651/2014 (se avsnitt 7) och riktlinjerna för statligt stöd till miljöskydd och energi för 2014–2020.

Kommissionens gemensamma svar på punkterna 45 och 46:

ESI-fondernas tematiska mål har med avsikt fastställts mer generellt och omfattar inte enskilda delar av inbördes förbundna aspekter, såsom enbart satsningen på förnybar energi. Målindikatorn T 16 ger dock en mycket rättvisande bild av de planerade investeringarna i produktion av förnybar energi inom ramen för Ejflu (fokusområde 5C, se även punkt 68).

48

Kommissionen delar inte ståndpunkten att påstådda svårigheter med programplaneringen för fokusområden har lett till stora förseningar i genomförandet av programmen för förnybar energi. Dessa förseningar beror bland annat på den tid det tar för medlemsstaterna att lansera ansökningsomgångar och välja ut projekt samt att genomföra investeringsprojekten ute på fältet.

50

Kommissionen har tillhandahållit en omfattande samling vägledande dokument för strategisk programplanering, som visar medlemsstaterna hur de ska utveckla en sund interventionslogik för att bidra till EU:s prioriteringar och mål (t.ex. målen för förnybar energi), och målen för landsbygdsutvecklingen i enlighet med medlemsstaternas/regionernas specifika förutsättningar, potential och behov. Denna interventionslogik (val av relevanta mål, måluppsättning, kombination av relevanta åtgärder respektive tilldelning av finansiering osv.) fastställs i programmen för landsbygdsutveckling och bedöms ingående av kommissionen under förhandlingen om programmen.

Att underlätta tillgången till och användningen av förnybar energi är bara ett av flera olika Ejflu-mål. Medlemsstaterna kan besluta att stödja förnybar energi genom andra instrument än programmen för landsbygdsutveckling. Samordningen mellan olika ESI-fonder och andra finansieringsinstrument fastställs i partnerskapsöverenskommelsen som bedöms av kommissionen.

51

Kvantifieringen av finansiella behov återspeglar den budget som tilldelats relevanta åtgärder och de målvärden som har fastställts för relevanta indikatorer. Kommissionen är dock medveten om att kopplingen mellan identifierade behov och strategisk metod skulle kunna förbättras ytterligare.

Ruta 5 – Förändringar av den inledande strategin för finansiering av förnybar energi enligt programmen för landsbygdsutveckling

Första stycket:

När det gäller Bulgarien hade lärdomar från genomförandet under programperioden 2007–2013, inbegripet en högre felkvot och finansiella korrigeringar, beaktats för den innevarande programperioden. För programmet för landsbygdsutveckling 2014–2020 har Bulgarien beslutat att endast stödja projekt som är kopplade till förbrukning vid jordbruksföretaget i syfte att undvika framtida fel.

Andra stycket:

Det kan finnas olika skäl till att budgetanslag justeras under programperioden. Vad gäller Frankrike (Basse-Normandie) minskade Ejflus finansiella anslag till målen för förnybar energi till följd av att regionen beslutat att ändra finansieringskälla för vissa typer av projekt som Ejflu-finansieringen ursprungligen planerats för. Innan programändringen genomfördes översändes motiveringar till den föreslagna ändringen till kommissionen. Det som har ändrats är att finansieringen av träbaserad energiproduktion och system som rör ångpannor har övergått till nationell finansiering från ADEME (Agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie) samt att biogasprojekt (anaerob nedbrytning) får stöd genom kapitaltillskott eller bankgarantier med hjälp av ADN (Agence de Développement).

52

Det som eftersträvas genom Ejflus strategiska programplanering är snarare att det görs en avvägning mellan olika behov och mål än att det genomförs en komplett strategi för förnybar energi i landsbygdsområden.

Modifieringar av budgetanslaget, som i fallet med programmet för landsbygdsutveckling i Basse-Normandie, måste motiveras i begäran om programändringar. I artikel 11 a i förordning (EU) nr 1305/2013 fastställs också att om en begäran om programändring avser mer än 50 % av det kvantifierade mål som är kopplat till ett fokusområde, dvs. en betydande budgetförändring, ska kommissionen fatta beslut om detta genom genomförandeakter.

54

Under förhandlingarna om partnerskapsöverenskommelserna och relevanta program har kommissionen aktivt främjat att det uppstår synergier och komplementaritet i samband med användning av de europeiska struktur- och investeringsfonderna och samtidigt beaktat befintliga nationella eller andra EU-omfattande finansieringssystem. Beslut som rör genomförandet är dock medlemsstaternas ansvar.

Kommissionens gemensamma svar på punkterna 56 och 57:

Inom den strategiska programplaneringen kan medlemsstaterna välja vilket fokusområde de bedömer som lämpligast för att programplanera en viss åtgärd i enlighet med åtgärdens specifika syfte. Den logiska konsekvensen blir att en enskild åtgärd kan förekomma inom olika fokusområden. Konceptet sekundära effekter återspeglar dessutom också att många landsbygdsutvecklingsåtgärder har ett antal olika aspekter och ofta inte enbart ett enda syfte.

Ruta 6 – Tilldelning av projekt för förnybar energi till olika fokusområden

Första stycket:

Tilldelningen av åtgärder till olika fokusområden i programmen för landsbygdsutveckling återspeglar även en kvantifiering av åtgärdens förväntade resultat, som kan variera mellan programmen. Åtgärder tilldelas fokusområden utifrån sin primära effekt, medan den sekundära effekten inte är avgörande för detta beslut.

Andra stycket:

En jämförelse av Rumäniens och Bulgariens program för landsbygdsutveckling visar att målen rangordnas på olika sätt: Bulgarien anser att produktion av förnybar energi för egen förbrukning är åtgärdens primära mål och tilldelar därför sådan verksamhet till fokusområde 5C. I det rumänska programmet för landsbygdsutveckling var situationen en annan och endast projekt som omfattade förnybara investeringar i egen förbrukning programplanerades som att de gav ett primärt bidrag till fokusområde 5C medan andra åtgärder, som programplanerats under fokusområdena 2A, 3A, 6A och 6B, ansågs ha sekundära effekter på fokusområde 5C. Ett exempel är småskalig infrastruktur, inbegripet investeringar i förnybar energi och energibesparingar, som i första hand ansågs främja landsbygdsområdens lokala utveckling och därför tillskrevs fokusområde 6B.

61

Det stämmer i och för sig att det inte fanns några specifika utfallsindikatorer för projekt för förnybar energi i början av perioden 2007–2013, men den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen för 2007–2013 omfattade en indikator som uttryckligen avsåg produktion av förnybar energi för programutvärdering. Indikator för måluppfyllelse nr 7, Medverkan till att bekämpa klimatförändringarna, hanterades på så sätt att produktionsökningen av förnybar energi mättes (kvantitativ och kvalitativ förändring i produktionen av förnybar energi som tillskrevs insatser finansierade genom Ejflu).

62

Vad gäller rapportering om övervakning och indikatorer ger kommissionen vägledning i syfte att hjälpa medlemsstaterna att bygga upp kapacitet för att hantera sina övervakningsåtaganden. Kommissionen bedömer kvaliteten på de uppgifter som medlemsstaterna lämnar. Det är dock medlemsstaternas myndigheter som är ansvariga för uppgifternas tillförlitlighet.

63

Det är svårt att få utförlig information eftersom de projekt som främjar användning av förnybar energi är utspridda mellan olika åtgärder och det inte fanns någon specifik utfallsindikator före hälsokontrollen. Den indikator för måluppfyllelse som avses i svaret på punkt 61 ger emellertid viss information om den potentiella ändamålsenligheten för stödet till investeringar i förnybar energi.

Eftersom förnybar energi inte infördes som ny utmaning förrän i hälsokontrollen, när programmen redan hade inletts, fanns det begränsad information om förnybar energi i de förhandsutvärderingar som användes för att utforma programmen för landsbygdsutveckling.

65

I utvärderingarna i efterhand måste samtliga medlemsstater/regioner besvara en viss utvärderingsfråga med direkt koppling till förnybar energi. Kommissionen tillhandahöll vägledning (som inte är bindande). Innehållet i utvärderingar i efterhand är dock avhängigt av innehållet i ett visst program för landsbygdsutveckling, som återspeglar medlemsstaternas politiska val. Om förnybar energi uppmärksammas marginellt inom ett program för landsbygdsutveckling kommer den att få motsvarande täckning inom utvärderingen.

Kommissionens gemensamma svar på punkterna 68 och 69:

Inom programmen för landsbygdsutveckling fastställs förväntade resultat och motsvarande mål utifrån huvudmålen (dvs. fokusområdena) och inte de enskilda åtgärderna.

Landsbygdsprogrammens ändamålsenlighet och effektivitet kommer att bedömas genom utökade utvärderingar där det gemensamma övervaknings- och utvärderingssystemets indikatorer endast utgör ett verktyg och kommer att kompletteras med andra uppgifter. Vid definitionen av gemensamma indikatorer var man tvungen att ta hänsyn till tillgången till uppgifter i alla medlemsstater, systemets kostnadseffektivitet och en godtagbar administrativ börda för medlemsstaterna. Även om de inte alltid motsvarar definitionen av ”resultatindikatorer” anser kommissionen att ytterligare programspecifika indikatorer kan vara användbara vid bedömningen av programmen.

70

I bilaga 11 (s. 76) till kommissionens riktlinjer Assessment of RDP results: how to prepare for reporting on evaluation in 2017 anges olika exempel på datakällor, såsom stödmottagarnas ansökningsformulär och ansökningar om utbetalning, nationell/regional statistik, uppgifter om energiförsörjning och kontrollenheter samt Eurostats energistatistik. Som tänkbar datakälla anges även ”enkäter/fokusgrupper” – sist i en lång uppräkning av andra tänkbara datakällor som nämnts ovan (https://enrd.ec.europa.eu/evaluation/publications/guidelines-assessment-rdp-results-how-prepare-reporting-evaluation-2017_en).

Observera även att kommissionens riktlinjer inte är bindande dokument. Målet är att förbättra kvaliteten på och jämförbarheten för programutvärderingarna, som är medlemsstaternas ansvar.

71

Inom ramen för programmen för landsbygdsutveckling kan flera åtgärder bidra till att ett visst mål ger resultat. Dessa resultat går endast att bedöma genom utvärderingar. Kommissionen är medveten om att detta leder till en administrativ börda, men avser att nå en lämplig balans mellan kostnader och fördelar. Vad gäller den påstådda bristande jämförbarheten till följd av programmets särdrag, t.ex. de ytterligare programspecifika indikatorerna, medför en separat utvärdering av ett program för landsbygdsutveckling alltjämt att programmets effekter och resultat bedöms och fungerar som exempel för andra program för landsbygdsutveckling, som kanske inte ens har motsvarande åtgärder.

75

Inom landsbygdsutveckling bidrar olika typer av verksamhet till förbättrad användning av förnybar energi. Investeringar i produktion av förnybar energi eller anskaffning av biomassa från skog för energiändamål är bara två exempel på sådana verksamheter.

Ejflu stöder även projekt för förnybar energi genom lokala utvecklingsstrategier som får stöd genom Leader. Sådana lokalt ledda utvecklingsinitiativ brukar ge fördelar i form av ökad lokal acceptans samt säkerställa att projekt för förnybar energi integreras i en mer omfattande strategi för hållbar utveckling av det berörda lokalområdet.

78

Genom urvalskriterierna prioriteras projekt beroende på hur målen har rangordnats för programmet som helhet, baserat på de behov och den potential som identifierats.

I enlighet med principen om delad förvaltning fastställer medlemsstaterna urvalskriterier för varje åtgärd och samråder med övervakningskommittén för programmet för landsbygdsutveckling (där samtliga berörda aktörer finns representerade i enlighet med principen om partnerskap).

79

Kommissionen deltar i dessa övervakningskommittéer och ger vägledning och återkoppling. Sådan återkoppling kan även innefatta en tydlig indikation om att trösklarna anses ligga alltför lågt. Så var t.ex. fallet när Revisionsrätten besökte det franska programmet för landsbygdsutveckling.

Ruta 10 – Projekt för förnybar energi med marginella fördelar för landsbygdsutveckling

Under innevarande programperiod ger det bulgariska programmet för landsbygdsutveckling stöd till investeringar i produktion av förnybar energi enbart för egen förbrukning (vid jordbruksföretaget eller vid företaget). Detta efter de lärdomar som gjorts under programperioden 2007–2013.

81

Medlemsstaterna uppmanas generellt sett att välja att tilldela Ejflu-stöd till sådana projekt som i hög grad bidrar till landsbygdsutvecklingen. När fördelarna för landsbygdsutvecklingen bedöms i förhållande till projekt för förnybar energi som finansieras genom andra stödordningar, måste omfattningen av dessa projekt inom ramen för Ejflu beaktas. Antalet skapade arbetstillfällen samt andra tillhandahållna affärsmöjligheter och tjänster måste ses i det sammanhanget.

Slutsatser och rekommendationer

84

Kommissionen instämmer i att projekt för förnybar energi har potential att bidra till hållbar landsbygdsutveckling, särskilt om lokala aktörer inkluderas. Det är dock upp till medlemsstaterna/regionerna att avgöra om Ejflu-finansieringens potential har realiserats i detta hänseende när de utformar sina program för landsbygdsutveckling och gör en avvägning mellan olika mål i sina strategier för landsbygdsutveckling.

85

Direktivet om förnybar energi är en allmän rättslig ram för att främja användningen av förnybara energikällor i hela EU och uppnåendet av målsättningarna avseende förnybar energi fram till 2020. Landsbygdsutveckling är visserligen en viktig pådrivande faktor för användning av förnybar energi, men enligt direktivet har medlemsstaterna stor frihet att själva avgöra hur de ska uppnå sina nationella mål om förnybar energi, inbegripet hur användningen av förnybar energi ska främjas i landsbygdsområden. I kommissionens förslag till omarbetning av direktivet om förnybar energi behandlas de framväxande modellerna för förbrukning av förnybar energi och lokalsamhällen som satsar på förnybar energi, vilka ytterligare kan stödja fördelarna med förnybar energi för landsbygdsutvecklingen.

Rekommendation 1 – Landsbygdssäkring av framtida politik för förnybar energi

Första stycket: Kommissionen godtar denna rekommendation vad gäller sitt eget agerande. Kommissionen anser att den har behandlat utformningen av den framtida politiken för förnybar energi genom sitt förslag till förordning om styrningen av energiunionen och sitt förslag till omarbetning av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

När medlemsstaterna utarbetar de integrerade nationella energi- och klimatplaner som krävs enligt förordningen om styrningen av energiunionen – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande – skulle de bland annat kunna beakta landsbygdsområdenas förhållanden och behov.

Andra stycket: I kommissionens meddelande om framtiden för livsmedel och jordbruk finns en hänvisning till s.k. landsbygdssäkring (se s. 22 i COM(2017) 713 final).

Enligt meddelandet avser kommissionen att arbeta för en mekanism för ”landsbygdssäkring”, genom vilken berörda politiska åtgärder granskas systematiskt genom en ”landsbygdslins” och eventuella konsekvenser för landsbygdssamhällena beaktas.

Tredje stycket: Rekommendationen godtas i så måtto att det enligt kommissionens förslag till förordning om styrningen av energiunionen – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande – redan föreskrivs en interaktiv dialog med medlemsstaterna för att bedöma om målen och bidragen i deras nationella energi- och klimatplaner är tillräckliga för det gemensamma uppnåendet av energiunionens mål.

86

Den modellering som har genomförts för konsekvensbedömningen om hållbar bioenergi visar att medan importen av biomassa beräknas öka, kommer biomassan för energi även i fortsättningen att anskaffas huvudsakligen inom landet. Enligt kommissionens egen modellering för tidsperspektivet 2020–2030 beräknas efterfrågan på biomassa för värme och el vara som högst 2025 för att sedan minska något fram till 2030. Detta till följd av konkurrensen från andra förnybara energikällor och effekterna av byggnadernas energieffektivitet. I ett längre tidsperspektiv (2050) beräknas efterfrågan på biobränsle öka markant till följd av behovet att minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn, inklusive luftfarten.

Vidare anser kommissionen att förslaget till omarbetning av direktivet om förnybar energi stärker EU:s hållbarhetsram för bioenergi och därigenom sörjer för tillräckliga skyddsåtgärder för att säkerställa att biomassa för energi produceras och används på ett hållbart sätt.

Rekommendation 2 – Förbättrad hållbarhetsram för bioenergi

Kommissionen godtar rekommendationen. Kommissionen anser att förslaget till omarbetning av direktivet om förnybar energi – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande – när det har antagits kommer att stärka EU:s hållbarhetsram för bioenergi och därigenom sörjer för tillräckliga skyddsåtgärder för att säkerställa att biomassa för energi produceras på ett hållbart sätt och används effektivt.

Kommissionens förslag till förordning om inbegripande av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 (LULUCF-förordningen) – som nu är föremål för medbeslutandeförfarande (medlagstiftarna ingick en preliminär överenskommelse den 14 december 2017) – syftar dessutom till att säkerställa att medlemsstaterna redovisar utsläpp eller upptag av biomassa för energi på nationell nivå och att ”regeln om icke-debitering” tillämpas för LULUCF. Mot denna bakgrund anser kommissionen att rekommendationen har genomförts vad gäller kommissionens förslag till det andra direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och dess förslag till LULUCF-förordning.

Den gemensamma jordbrukspolitiken omfattar dessutom i nuläget bestämmelser som ska skydda det organiska kolinnehållet i marken på åker- och gräsmark. Den gemensamma jordbrukspolitiken syftar alltså till att skydda det organiska kolinnehållet i marken och bidrar på så sätt till en hållbar biomassa för det område som omfattas av jordbruksstöd.

Som anges i meddelandet om framtiden för livsmedel och jordbruk vill kommissionen stärka den gemensamma jordbrukspolitikens strävanden i fråga om resurseffektivitet, miljövård och klimatåtgärder.

87

Under förhandlingarna om partnerskapsöverenskommelserna och relevanta program har kommissionen aktivt främjat att det uppstår synergier och komplementaritet i samband med användning av de europeiska struktur- och investeringsfonderna och samtidigt beaktat befintliga nationella eller andra EU-omfattande finansieringssystem. Beslut som rör genomförandet är dock medlemsstaternas ansvar.

När det gäller projekt för förnybar energi kan Ejflu mycket väl vara en lämplig stödmekanism för lokala projekt och på så sätt komplettera annan befintlig finansiering. De kan även rikta sig till potentiella stödmottagare i landsbygdsområden som inte är stödberättigade inom andra fonder.

88

Inom den strategiska programplaneringen kan medlemsstaterna välja vilket fokusområde de bedömer som lämpligast för att programplanera en viss åtgärd i enlighet med åtgärdens mål. Den logiska konsekvensen blir att projekt för förnybar energi tilldelas olika fokusområden.

Rekommendation 3 – Tydlig vägledning för Ejflus roll avseende stöd till förnybar energi

Första stycket: Kommissionen kan endast delvis godta denna rekommendation, eftersom den i det här skedet inte kan göra specifika åtaganden om lagstiftningsförslag för perioden efter 2020.

Kommissionen åtar sig att analysera olika möjligheter att göra den framtida gemensamma jordbrukspolitiken mer resultatinriktad genom att uppnå ett mervärde för EU och samtidigt bättre avspegla de berörda områdenas behov och ambitioner, som anges i kommissionens meddelande COM(2017) 713 final.

Det är också medlemsstaterna/regionerna som är bäst lämpade att avgöra vilka finansieringsinstrument som helst bör användas i enlighet med deras specifika förutsättningar och hur de ska kombineras på bästa sätt för att uppnå målen om förnybar energi och landsbygdsutveckling så kostnadseffektivt som möjligt.

Andra stycket: Kommissionen godtar rekommendationen och anser sig redan ha genomfört den.

På webbplatsen för Europeiska nätverket för landsbygdsutveckling finns en databas med god praxis, som bland annat innehåller exempel på projekt för förnybar energi som får stöd genom Ejflu samt lokalt förankrade strategier inom detta område. Inom ramen för EIP-AGRI har det också nyligen upprättats en fokusgrupp för ”utökad produktion och användning av förnybar energi på jordbruksföretaget”. Gruppens första möte ägde rum den 21–22 november 2017.

89

Det stämmer i och för sig att det inte fanns några specifika utfallsindikatorer för projekt för förnybar energi i början av perioden 2007–2013, men den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen för 2007–2013 innehöll en indikator för måluppfyllelse som täckte produktionen av förnybar energi. Denna indikator gav viss information, beroende på i vilken omfattning som programmen behandlat frågan.

90

Inom ramen för delad förvaltning är det medlemsstaternas ansvar att utvärdera programmen för landsbygdsutveckling.

Landsbygdsprogrammens ändamålsenlighet och effektivitet kommer att bedömas genom utökade utvärderingar där det gemensamma övervaknings- och utvärderingssystemets indikatorer endast utgör ett verktyg och kommer att kompletteras med andra uppgifter. Vid definitionen av gemensamma indikatorer var man tvungen att ta hänsyn till tillgången till uppgifter i alla medlemsstater, systemets kostnadseffektivitet och en godtagbar administrativ börda för medlemsstaterna.

Ytterligare programspecifika indikatorer kan visserligen resultera i att rapporteringen blir mindre jämförbar, men kommissionen anser att det är godtagbart och att de kan vara användbara vid bedömningen av programmen.

91

Kommissionens riktlinjer för den förbättrade årliga rapporteringen om genomförandet för 2019 utarbetas för närvarande.

Som anges i reflektionerna om perioden efter 2020 åtar sig kommissionen att analysera olika möjligheter att generellt förbättra resultatmätningen av den gemensamma jordbrukspolitiken. En förbättrad, resultatinriktad genomförandemodell planeras för den gemensamma jordbrukspolitiken. I detta syfte skulle säkringsprocessen behöva anpassas till kraven på en resultatinriktad politik som inkluderar utveckling och tillämpning av stabila och mätbara indikatorer samt en trovärdig övervakning och rapportering av resultat.

Rekommendation 4 – En enklare och mer meningsfull övervaknings- och utvärderingsram

Kommissionen godtar delvis rekommendationen. Rekommendationen har redan genomförts med avseende på uppgifter om utgifterna för förnybar energi och förnybar energi som framställs från projekt som fått stöd. De utökade årliga genomföranderapporterna för 2019 kommer att innehålla dessa uppgifter.

Kommissionen har dock ingen befogenhet att kräva att medlemsstaterna i dessa rapporter ska tillhandahålla uppgifter som de inte har uppmanats att samla in från början av programperioden, t.ex. uppgifter om den installerade energikapaciteten.

93

För innevarande programperiod tillämpas den så kallade N+3-regeln på programnivå för att Ejflu-finansieringen ska kunna utnyttjas fullt ut enligt de fastställda målen i respektive program för landsbygdsutveckling. Syftet är att minska risken att Ejflu-stöd beviljas utan att det ger någon fördel, medan urvalsförfarandena kan anpassas under programperioden i enlighet med principen om delad förvaltning och principen om partnerskap.

Rekommendation 5 – Bättre urval av projekt med beaktande av värde som tillförs landsbygdsområden och bärkraft för projekt

Kommissionen anser att denna rekommendation ska riktas till medlemsstaterna. Även om de faktiska förfarandena för urval och fastställandet av urvalskriterier alltjämt är medlemsstaternas behörighet i enlighet med principen om delad förvaltning, kommer kommissionen att fortsätta uppmuntra medlemsstaterna att tillämpa relevanta urvalsförfaranden.

Ordlista och förkortningar

Aebiom: den europeiska biomassaorganisationen

anaerob nedbrytning: Den process genom vilken organiskt material såsom animaliskt avfall eller livsmedelsavfall bryts ned för att producera biogas och biogödselmedel.

bioekonomi: De delar av ekonomin som använder förnybara biologiska resurser från mark och hav – såsom grödor, skog, fisk, djur och mikroorganismer – för att producera livsmedel, material och energi.

bioenergi: Energi som produceras av biomassa.

biomassa: Den biologiskt nedbrytbara delen av produkter, avfall och restprodukter av biologiskt ursprung från jordbruk (inbegripet material av vegetabiliskt och animaliskt ursprung), skogsbruk och därmed förknippad industri inklusive fiske och vattenbruk, såväl som den biologiskt nedbrytbara delen av avfall, inbegripet industriavfall och kommunalt avfall av biologiskt ursprung.

CO2: koldioxid

de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna): De europeiska struktur- och investeringsfonderna är en grupp av fem separata fonder som syftar till att minska de regionala obalanserna inom EU, med politiska ramar som fastställs för en sjuårsperiod i enlighet med den fleråriga budgetramen. De fem fonderna är följande: Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden (ESF), Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF).

den fleråriga budgetramen: EU:s fleråriga utgiftsplan genom vilken de politiska prioriteringarna uttrycks i finansiella termer. Den gäller för en period på sju år.

den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP): Den uppsättning av lagstiftning och praxis som Europeiska unionen har antagit för att fastställa en gemensam och enhetlig politik för jordbruk och landsbygdsutveckling.

den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen: En övervaknings- och utvärderingsram för landsbygdsutveckling som omfattar hela EU under programperioden 2007–2013. För programperioden 2014–2020 omfattar den GJP:s båda pelare (Ejflu och EGFJ).

det gemensamma övervaknings- och utvärderingssystemet: En del av den gemensamma övervaknings- och utvärderingsramen – de regler och förfaranden som berör landsbygdsutveckling (GJP:s andra pelare).

direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor: Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG av den 23 april 2009 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och om ändring och ett senare upphävande av direktiven 2001/77/EG och 2003/30/EG (EUT L 140, 5.6.2009, s. 16).

EEG: tyska: Erneuerbare-Energien-Gesetz (lagen om förnybara energikällor)

egenförbrukare (av förnybar energi): En aktiv kund som konsumerar och kan lagra och sälja förnybar el som produceras inom kundens fastighet, till exempel ett flerfamiljshus, en kommersiell plats, en plats för gemensamma tjänster eller ett slutet distributionssystem; för sådana egenförbrukare av förnybar energi som inte är hushåll dock med förbehåll för att dessa verksamheter inte är deras primära kommersiella eller professionella verksamhet.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK): Ett rådgivande organ som utgör en formell plattform där företrädare för Europas intressegrupper inom näringsliv och samhälle och andra kan uttrycka sina åsikter om EU-frågor.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu): Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har som mål att hjälpa EU:s landsbygdsområden att hantera en rad olika ekonomiska, miljömässiga och sociala utmaningar.

Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf): Europeiska regionala utvecklingsfonden syftar till att stärka den ekonomiska och sociala sammanhållningen inom Europeiska unionen genom att avhjälpa de viktigaste regionala obalanserna. Detta uppnås genom ekonomiskt stöd till infrastruktursatsningar och produktiva investeringar som skapar arbetstillfällen. Stödet är huvudsakligen riktat till företag.

fjärrvärme eller fjärrkyla: Distribution av värmeenergi i form av ånga, varmvatten eller kylda vätskor från en central produktionskälla, via ett nät, till ett flertal byggnader eller anläggningar för uppvärmning eller kylning av utrymmen eller processer.

fokusområde 5C: Fokusområdet för förnybar energi – omfattar en rad olika mål som inbegriper att främja en hållbar samhällsekonomi genom att underlätta tillgången till och användningen av energi från förnybara källor och öka användningen av biprodukter, avfall, restprodukter och andra råvaror som inte är avsedda till livsmedel.

fokusområden: Europeiska unionen har fastställt sex prioriteringar för landsbygdsutveckling. Dessa är uppdelade på 18 fokusområden i syfte att närmare beskriva målen för varje prioritering och underlätta programplaneringen.

förnybar energi: Energi som genereras från förnybara resurser som byggs upp igen på naturlig väg under en mänsklig livstid, såsom solljus, vind, biomassa och geotermisk värme.

förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor: Europeiska kommissionens förslag av den 30 november 2016 till ett direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor under perioden 2021–2030.

GD Energi: Europeiska kommissionens generaldirektorat för energi

GD Jordbruk och landsbygdsutveckling: Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling

GD Klimatpolitik: Europeiska kommissionens generaldirektorat för klimatpolitik

GD Miljö: Europeiska kommissionens generaldirektorat för miljö

gröna certifikat: En vara som kan säljas eller köpas som styrker att viss energi genereras genom användning av förnybara energikällor.

”hälsokontrollen” av den gemensamma jordbrukspolitiken: År 2009 granskades och justerades olika delar av den gemensamma jordbrukspolitiken så att den inriktades på en balanserad och miljövänlig utveckling. Denna anpassning kallas ”hälsokontrollen”.

Horisont 2020: EU:s forsknings- och innovationsprogram för perioden 2014–2020.

hållbarhetskriterier: En uppsättning kriterier för biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen såsom de definieras i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och i förslaget till ett andra sådant direktiv. Kriterierna rör markanvändning och skogsförvaltning, minskning av växthusgasutsläpp och effektiv energiomvandling och syftar till att säkerställa miljömässig hållbarhet för bioenergi.

indirekta ändringar av markanvändningen (Iluc): Förändrad markanvändning som orsakas av undanträngande av jordbruksproduktion, dvs. när befintlig jordbruksmark övergår till produktion av energigrödor, såsom majs, elefantgräs eller växter inom videsläktet, och livsmedels- och foderproduktion breder ut sig till sådan mark som tidigare inte använts för jordbruk, till exempel skogar, gräsmarker, torvmarker eller andra kolrika ekosystem. Genom omvandlingen av dessa marktyper till odlingsmark kan utsläppen av koldioxid öka.

inmatningspremier: Ett stödsystem som normalt innebär att el från förnybara energikällor säljs på elmarknaden och producenter erhåller en premie utöver marknadspriset för sin elproduktion. Inmatningspremier kan antingen vara fasta (dvs. ligga på en konstant nivå oberoende av marknadspriser) eller glidande (dvs. ha varierande nivåer beroende på utvecklingen av marknadspriser).

inmatningspriser: Ett stödsystem som innebär att fasta elpriser betalas till producenter av förnybar energi för varje energienhet som produceras och tillförs elnätet. Betalningen av inmatningspriserna garanteras för en viss tidsperiod som ofta är kopplad till livslängden för respektive projekt för förnybar energi (vanligtvis 10–25 år).

koldioxidavtryck: Den mängd växthusgaser som släpps ut i atmosfären under en produkts eller aktivitets livscykel. Avtrycket uttrycks i form av koldioxidekvivalenter.

kvotkrav: Minsta andel förnybara energikällor i energimixen för allmännyttiga kraftföretag, elleverantörer eller ibland även stora elkonsumenter, fastställd av nationella, regionala eller lokala myndigheter.

landsbygdssäkring: Landsbygdssäkring syftar till förståelse av inverkan av statliga politiska åtgärder och till att säkerställa rättvisa och likvärdiga politiska resultat för landsbygdsområden. Det handlar om att hitta de bästa sätten att genomföra politik i landsbygdsområden.

Leader: En lokalt ledd utvecklingsmetod för mobilisering och utveckling av landsbygdssamhällen genom lokala offentlig-privata partnerskap (lokala aktionsgrupper). Termen är en fransk förkortning av Liaison Entre Actions de Développement de lʼEconomie Rurale (samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi).

Life: Franska: L’Instrument Financier pour l’Environnement EU:s finansiella instrument för stöd till miljö-, naturskydds- och klimatåtgärdsprojekt i hela EU.

livscykelanalys (LCA): En flerstegsprocess för beräkning av en produkts eller tjänsts miljöpåverkan under dess livscykel.

lokalsamhälle som satsar på förnybar energi: Ett litet eller medelstort företag eller en organisation som drivs utan vinstsyfte, vars aktieägare eller medlemmar samarbetar inom produktion, distribution, lagring eller leverans av energi från förnybara källor.

markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF): Sektor för inventering av växthusgaser som omfattar utsläpp och upptag av växthusgaser som en direkt följd av mänsklig påverkan genom markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk. Precis som andra ekonomiska sektorer inverkar markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk på den globala kolcykeln. De aktiviteter som inbegrips i markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk kan leda till tillförsel eller avlägsnande av växthusgaser från atmosfären, och därmed påverka klimatförändringar antingen negativt (t.ex. avskogning) eller positivt (t.ex. ny- och återbeskogning).

måttenheter för energi

  • toe – ton oljeekvivalent är den mängd energi som frigörs vid förbränning av ett ton råolja, ungefär 42 GJ.
    ktoe – tusen ton oljeekvivalenter
    Mtoe – miljon ton oljeekvivalenter
  • kW – kilowatt
  • MWh/kWh – mega-/kilowattimme

nationella handlingsplaner för förnybar energi: Nationella handlingsplaner för energi från förnybara energikällor i enlighet med artikel 4 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

partnerskapsöverenskommelse: En handling som utarbetas av en medlemsstat tillsammans med partner, vari medlemsstatens strategi, prioriteringar och arrangemang fastställs för användning av de europeiska struktur- och investeringsfonderna på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Den godkänns av kommissionen efter en bedömning och en dialog med medlemsstaten.

program för landsbygdsutveckling: En handling som en medlemsstat eller en region utarbetar och kommissionen godkänner för att planera och övervaka genomförandet av landsbygdsutvecklingspolitiken på regional eller nationell nivå.

programperiod: En period för genomförande av politik för landsbygdsutveckling som sammanfaller med EU:s fleråriga budgetram. Den nuvarande programperioden gäller för 2014–2020 och följer efter programperioden för 2007–2013.

statligt stöd: Stöd som ges av medlemsstaterna genom vilket mottagarna erhåller en ekonomisk fördel. Det kan bestå av enkelt finansiellt stöd eller indirekt stöd såsom skatteförmåner, bättre villkor för inköp eller hyra av mark, utställande av ett lån eller en garanti för att ta ett lån i en bank till bättre villkor än normala marknadsräntor och så vidare.

swot-analys: En metod för att identifiera styrkor, svagheter, möjligheter och faror (strengths, weaknesses, opportunities, and threats) med avseende på en organisation eller region, som används inom ramen för programmet för landsbygdsutveckling.

trepartsdialog: Trepartsmöten om lagstiftningsförslag mellan företrädare för parlamentet, rådet och kommissionen. Syftet med dessa kontakter är att nå en överenskommelse om ett paket med ändringar som är godtagbara för både rådet och parlamentet. Kommissionen agerar medlare i syfte att underlätta en överenskommelse mellan medlagstiftarna.

växthusgaser: Gaser som fungerar som en filt i jordens atmosfär, som fångar värme och som värmer upp jordens yta genom vad som är känt som ”växthuseffekten”. De huvudsakliga växthusgaserna är koldioxid (CO2), metan (CH4), dikväveoxid (N2O) och fluorerade gaser (HFC-föreningar, PFC-föreningar, SF6 och NF3).

Slutnoter

1 Bioenergi som produceras av biomassa. Biomassa är den biologiskt nedbrytbara delen av produkter, avfall och restprodukter av biologiskt ursprung från jordbruk, inbegripet material av vegetabiliskt och animaliskt ursprung, skogsbruk och därmed förknippad industri inklusive fiske och vattenbruk, såväl som den biologiskt nedbrytbara delen av avfall, inbegripet industriavfall och kommunalt avfall av biologiskt ursprung.

2 I direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor definieras energi från förnybara energikällor i artikel 2 a enligt följande: ”energi från förnybara, icke-fossila energikällor, nämligen vindenergi, solenergi, aerotermisk energi (luftvärme), geotermisk energi, hydrotermisk energi (vattenvärme) och havsenergi, vattenkraft, biomassa, deponigas, gas från avloppsreningsverk samt biogas”.

3 Eurostat, Simplified energy balances – annual data [nrg_100a] (förenklade energibalanser – årsuppgifter), senast uppdaterad 8.6.2017 (http://ec.europa.eu/eurostat/web/energy/data/database).

4 Eurostat, Agri-environmental indicator – renewable energy production (miljöindikatorer för jordbruket – produktion av förnybar energi). Uppgifter från mars 2013 (planerad uppdatering av artikeln: December 2018) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Archive:Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production).

5 Föreslaget av kommissionen i januari 2008 och antaget av parlamentet i december 2008 och av rådet i april 2009. För närmare uppgifter se EUR-Lex – förfarande 2008/0016/COD http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/HIS/?uri=CELEX:32009L0028&qid=1464183881140

6 Artikel 3.1 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

7 Bilaga I till direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

8 Artiklarna 22 och 23 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

9 Europeiska rådets slutsatser av den 23 och 24 oktober 2014, EUCO 169/14 av den 24 oktober 2014.

10 COM(2016) 767 final, 23.2.2017, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

11 COM(2016) 759 final, 30.11.2016, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om styrningen av energiunionen (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

12 Eurostat, Energy production and imports (produktion och import av energi) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports).

13 COM(2017) 57 final, 1.2.2017, Lägesrapport om förnybar energi, s. 4 och 9.

14 Herczeg, M., 2012, Renewable energy support schemes in Europe (stödsystem för förnybar energi i Europa), Copenhagen Resource Institute, och Climate Policy Info Hub, Renewable Energy Support Policies in Europe (stödåtgärder för förnybar energi i Europa) (http://climatepolicyinfohub.eu/renewable-energy-support-policies-europe).

15 FREE – Future of Rural Energy in Europe – Funding tool (finansieringsverktyg för framtida energi för landsbygden i Europa) (http://www.rural-energy.eu/en_GB/funding#.V0gVvU1f2Hv), och Borgmästaravtalet för klimat och energi, Quick Reference Guide – Financing Opportunities for Local Climate & Energy Actions (2014–2020) (kortfattad referensvägledning för finansieringsmöjligheter för lokala klimat- och energiåtgärder 2014–2020), Bryssel, 2016 (http://www.covenantofmayors.eu/support/funding-instruments_en.html).

16 Ecofys, Subsidies and costs of EU energy (energi i EU, bidrag och kostnader), 2014 (http://ec.europa.eu/energy/en/content/final-report-ecofys).

17 Se skäl 1 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och skäl 2 i förslaget till ett andra sådant direktiv.

18 Rådets beslut 2006/144/EG av den 20 februari 2006 om gemenskapens strategiska riktlinjer för landsbygdsutvecklingen (programperiod 2007–2013) (EUT L 55, 25.2.2006, s. 20) ändrat genom beslut 2009/61/EG av den 19 januari 2009 (EUT L 30, 31.1.2009, s. 112). Se punkterna 3.1; 3.2; 3.3 och 3.4a.

19 Se skälen 22 och 23 i rådets förordning (EG) nr 1698/2005 av den 20 september 2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) (EUT L 277, 21.10.2005, s. 1).

20 De andra ”nya utmaningarna” var klimatförändringar, vattenförvaltning, biologisk mångfald, omstrukturering av mejerisektorn och bredband.

21 KOM(2010) 2020 slutlig, 3.3.2010, Europa 2020 – En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla.

22 Se artikel 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).

23 OECD, Linking Renewable Energy to Rural Development (sammankoppling av förnybar energi med landsbygdsutveckling), OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

24 OECD, Linking Renewable Energy to Rural Development (sammankoppling av förnybar energi med landsbygdsutveckling), OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

Revitalisation of local economy by development of renewable energy: good practices and case studies (REvLOCAL) (vitalisering av lokal ekonomi genom utveckling av förnybar energi – god praxis och fallstudier) för IEA-RETD (Internationella energiorganets plattform för spridning av teknik för förnybar energi) (http://iea-retd.org/archives/publications/revlocal).

AGRI-2010-EVAL-03 – Pedroli, B., Langeveld, H. et al., Impacts of Renewable Energy on European Farmers – Creating Benefits for Farmers and Society (inverkan av förnybar energi på europeiska jordbrukare – att skapa fördelar för jordbrukare och samhället). Slutrapport för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_sv).

SWD(2016) 416 final, 30.11.2016, REFIT evaluation of the Directive 2009/28/EC of the European Parliament and of the Council (Refit-utvärdering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG), s. 54 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52016SC0416).

25 OECD, Linking Renewable Energy to Rural Development (sammankoppling av förnybar energi med landsbygdsutveckling), OECD Publishing, 2012, s. 18–19 (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

26 Nordregio Policy Brief 2017:3: Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-17 (bioenergi och landsbygdsutveckling i Europa – politiska rekommendationer från forskningsprojektet TRIBORN och samråd med intressenter, 2014–2017) (http://www.nordregio.se/en/Publications/Publications-2017/Bioenergy-and-rural-development-in-Europe-Policy-recommendations-from-the-TRIBORN-research-and-stakeholder-consultations-2014-17/).

27 AGRI-2010-EVAL-03 – Pedroli, B., Langeveld, H. et al., Impacts of Renewable Energy on European Farmers – Creating Benefits for Farmers and Society (inverkan av förnybar energi på europeiska jordbrukare – att skapa fördelar för jordbrukare och samhället). Slutrapport för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_sv).

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (omarbetning), [COM(2016) 767 final – 2016/0382 (COD)], punkt 2.9. (,https://webapi.eesc.europa.eu/documentsanonymous/eesc-2016–06926-00-00-ac-tra-sv.docx)

28 Europeiska kommissionen, Cork 2.0 – Förklaring: ”Ett bättre liv i landsbygdsområden” (http://enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/cork-declaration_sv.pdf).

29 DEFRA (Förenade kungarikets ministerium för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor), Rural proofing – Practical guidance to assess impacts of policies on rural areas (landsbygdssäkring – praktisk vägledning för bedömning av effekterna av politik på landsbygdsområden), mars 2017 (https://www.gov.uk/government/publications/rural-proofing).

30 COM(2016) 759 final, 30.11.2016, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om styrningen av energiunionen (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

31 Artiklarna 21 och 22 i förslaget till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

32 Såsom jordbruksgrödor (t.ex. rapsolja, majs eller miskantus), avfall från jordbruksproduktion, gödsel och ved (t.ex. rundvirke, ved från beskärning eller gallring eller avfall från träförädlingsindustrin).

33 Inbegripet partiklar (PM) och bens[a]pyren.

34 IPCC, Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation (särskild rapport om förnybara energikällor och begränsning av klimatförändringar), 2011.

Europeiska miljöbyrån, Opinion of the EEA Scientific Committee on Greenhouse Gas Accounting in Relation to Bioenergy (yttrande från EEA:s vetenskapliga kommitté för redovisning av växthusgaser i förhållande till bioenergi), 15.9.2011, s. 4.

Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-17 (bioenergi och landsbygdsutveckling i Europa – politiska rekommendationer från forskningsprojektet TRIBORN och samråd med intressenter, 2014–2017), Nordregio Policy Brief 2017:3, maj 2017, s. 5.

Europeiska miljöbyrån, Air quality in Europe – 2016 report (luftkvalitet i Europa – 2016 års rapport), 2016.

European Academies’ Science Advisory Council, Multi-functionality and sustainability in the European Union’s forests (multifunktionalitet och hållbarhet för Europeiska unionens skogar), 2017.

Searchinger, T.D.; Beringer, T. och Strong, A., Does the world have low-carbon bioenergy potential from the dedicated use of land? (Har världen potential för koldioxidsnål bioenergi genom särskild användning av mark?), 2017.

Brack, D., Woody Biomass for Power and Heat Impacts on the Global Climate (biomassa från skog för elproduktion och värmeeffekter på det globala klimatet), Chatham House, 23.2.2017.

Svar på rapporten från Chatham House: Woody Biomass for Power and Heat: Impacts on the Global Climate, 13.3.2017.

35 Riskerna identifierades huvudsakligen på grundval av följande dokument från kommissionen:

  • SWD(2014) 259 final, 28.7.2014, State of play on the sustainability of solid and gaseous biomass used for electricity, heating and cooling in the EU (lägesrapport om hållbarhet för fast och gasformig biomassa som används för el, uppvärmning och kylning i EU).
  • SWD(2016) 418 final, 30.11.2016, Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast) (konsekvensbedömning av hållbarhet för bioenergi som medföljer förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor [omarbetning]).

Detta förfarande kompletterades av granskningar av andra vetenskapliga studier och policydokument.

36 SWD(2016) 418 final, 30.11.2016, Impact assessment:Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast) (konsekvensbedömning av hållbarhet för bioenergi som medföljer förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor [omarbetning]).

37 Schaubach, K., Lauer, M., Bioenergy Development in Germany and implications of the 2017 Renewable Energy Act (utveckling av bioenergi i Tyskland och konsekvenser för 2017 års lag om förnybar energi), Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, 4.4.2017.

38 ADEME, Benchmark des stratégies européennes des filières de production et de valorisation de biogaz, 10.2014.

39 Vetenskapliga rådgivningsnämnden för jordbrukspolitik vid förbundsministeriet för livsmedel, jordbruk och konsumentskydd (http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Ministry/Biogas-EEG.pdf).

40 Decreto ministeriale 6 luglio 2012 – Incentivi per energia da fonti rinnovabili elettriche non fotovoltaiche (ministerdekret av den 6 juli 2012 – incitament till elproduktion från förnybara källor [andra än solceller], se Eurobserv’ER:s biogasbarometer för 2014) (https://www.eurobserv-er.org/biogas-barometer-2014).

41 Direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/30/EG av den 23 april 2009 om ändring av direktiv 98/70/EG (direktivet om bränslekvalitet) (EUT L 140, 5.6.2009, s. 88). År 2015 gjordes en ändring av dessa direktiv i syfte att hantera frågan om indirekt förändring av markanvändning (Iluc) som orsakas av produktionen av livsmedelsbaserade biobränslen.

42 Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 18/2016 EU:s system för certifiering av hållbara biodrivmedel, punkterna 10 och 11 (http://eca.europa.eu).

43 Förslag till ett andra direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, enligt utgåvan av den 30 november 2016, med en ändring av den 23 februari 2017.

44 Aebiom, Statistical report 2016 (statistikrapport 2016), s. 121 och 147 (beräkning).

45 Europeiska kommissionen (SFC), 12 oktober 2017.

46 Europeiska kommissionen (SFC), 12 oktober 2017.

47 Europeiska kommissionen (SFC), 12 oktober 2017.

48 Artikel 27.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

49 Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 16/2017 Programplanering inom landsbygdsutveckling: mindre komplexitet och mer fokus på resultat behövs, punkterna 25–29 (http://eca.europa.eu).

50 Skogsbruksåtgärder inom ramen för Ejflu gäller olika aspekter av skogsförvaltning (i allmänhet med inriktning på främjande av hållbar skogsförvaltning och skogars multifunktionella roll), såväl som jord- och skogsbruksrelaterad verksamhet. Skogar utgör en huvudsaklig källa till biomassa som är en av de viktigaste typerna av förnybar energi i landsbygdsområden. Skogsbruksåtgärderna underlättar, bland annat, produktionen och försäljningen av vedenergi. Sålunda är deras effekt vad gäller produktion av förnybar energi endast partiell.

51 Alla besökta medlemsstater utom Litauen.

52 Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 6/2014 Sammanhållningsstödet till produktion av förnybar energi – har det lett till bra resultat?, punkterna 28 och 29 (http://eca.europa.eu).

53 Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 16/2017, punkterna 89–92.

54 I maj 2017 bekräftade kommissionen att tre utvärderingar i efterhand fortfarande inte var färdiga: Bulgarien, Spanien (Galicien) och Rumänien.

55 Övervaknings- och utvärderingssystemet inrättades genom artiklarna 67 och 68 i förordning (EU) nr 1305/2013 samt artikel 14 i och bilagorna IV, V och VI till genomförandeförordning (EU) nr 808/2014, och ersatte övervaknings- och utvärderingsramen för programperioden 2007–2013.

56 Danmark, Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Estland, Spanien (nationell nivå, Katalonien och Murcia), Italien (Sicilien, Aostadalen), Litauen samt Förenade kungariket (Skottland).

57 Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 16/2017, punkterna 50 och 51.

58 Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 16/2017, punkterna 23 och 24.

59 Se artikel 49 i förordning (EU) nr 1305/2013.

60 GD Jordbruk och landsbygdsutveckling, Draft guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014–2020 (utkast till riktlinjer för behörighetsvillkor och urvalskriterier för programperioden 2014–2020), mars 2014.

61 Alla besökta medlemsstater utom Bulgarien hade använt relevanta kriterier.

62 GD Energi, Mid-term evaluation of the Renewable Energy Directive for the European Commission (halvtidsutvärdering av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor för Europeiska kommissionen), april 2015, s. 38.

63 T16 – Sammanlagda investeringar i produktion av förnybar energi, R15 – Förnybar energi som framställs från projekt som fått stöd.

64 Särskild rapport nr 16/2017, rekommendationerna 3 och 4.

65 Europeiska kommissionen, Draft guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014 – 2020 och vanliga frågor. Urvalskriterier (https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-selection-criteria-towards-more-performant-rd-policy_en)

66 Direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och direktiv 2009/30/EG. År 2015 gjordes en ändring av dessa direktiv i syfte att hantera frågan om indirekt förändring av markanvändning (Iluc) som orsakas av produktionen av livsmedelsbaserade biobränslen.

67 Statistik för konsumtionen av fast biomassa visar att enbart konsumtion i bostadssektorn (ej inbegripet pellets) redan står för 39 % av den sammanlagda konsumtionen av fast biomassa. Till denna siffra bör man lägga till en del av konsumtionen av pellets (med beaktande av att 65 % av EU:s konsumtion av träpellets avser uppvärmning av bostäder) och andra fasta biobränslen (småskalig användning av träflis, svartlut etc.) som inte sker i industrilokaler.

68 På EU-nivå är antalet kraftverk som använder fast biomassa (i synnerhet anläggningar som använder pellets och andra fasta biobränslen [småskalig användning av träflis, svartlut etc.]) inte känt, och inte heller deras storlek, men vissa uppgifter finns om anläggningar som använder träflis. De anläggningar som använder träflis och som har en kapacitet som överstiger 20 MW utgör, enligt Aebioms fullständiga rapport från 2016, 16 % av det totala antalet anläggningar som använder detta material som råvara. Enbart dessa står för 75 % av konsumtionen av biomassa i form av träflis.

69 Aebiom, Statistical report 2016 (statistikrapport 2016), s. 68 (beräkning).

70 De tillgängliga uppgifterna om antal biogasanläggningar och deras kapacitet i EU är mycket begränsade. I EBA:s statistikrapport från 2016 (s. 8) ges en genomsnittlig siffra på 450 kW elkapacitet för anläggningar som baseras på jordbruksråvaror.

71 LCA är ett verktyg för systematisk utvärdering av miljöaspekterna av ett produkt- eller tjänstesystem genom hela dess livscykel. Tyvärr kan markanvändningseffekter inte karakteriseras ordentligt med LCA-metoder.

72 LULUCF står för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk. För ytterligare förklaring, se ordlistan.

73 COM(2016) 479 final och SWD(2016) 249 final.

74 http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production

75 Impact assessment (konsekvensbedömning), SWD(2016) 418 final.

76 Artikel 17.6 i direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor om att tvärvillkor gäller för jordbruksmark som används för produktion av biodrivmedel och flytande biobränslen. Vissa av dessa krav har anknytning till markskydd, bevarande av organiskt material i marken och markstruktur, att undvika försämring av livsmiljöer och vattenförvaltning.

77 Aebiom, Statistical report 2016 (statistikrapport 2016), s. 121 och 147 (beräkning).

 

1 http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:1bdc63bd-b7e9-11e6-9e3c-01aa75ed71a1.0001.02/DOC_1&format=PDF

2 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

3 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

Händelse Datum
Revisionsplanen antas / Revisionen inleds 10.11.2016
Den preliminära rapporten skickas till kommissionen (eller till ett annat revisionsobjekt) 13.11.2017
Den slutliga rapporten antas efter det kontradiktoriska förfarandet 10.1.2018
Svaren från kommissionen (eller från ett annat revisionsobjekt) har tagits emot på alla språk 7.2.2018

Granskningsteam

I våra särskilda rapporter redovisar vi resultatet av våra revisioner av EU:s politik och program eller av förvaltningsteman kopplade till specifika budgetområden. För att uppnå så stor effekt som möjligt väljer vi ut och utformar granskningsuppgifterna med hänsyn till riskerna när det gäller resultat eller regelefterlevnad, storleken på de aktuella intäkterna eller kostnaderna, framtida utveckling och politiskt intresse och allmänintresse.

Denna effektivitetsrevision utfördes av revisionsrättens avdelning I – där ledamoten Phil Wynn Owen är ordförande – som är specialiserad på utgiftsområdet hållbar användning av naturresurser. Revisionsarbetet leddes av ledamoten Samo Jereb med stöd av Jerneja Vrabic (attaché), Michael Bain (förstechef), Ramona Bortnowschi och Els Brems (kärnteam), Roussalia Nikolova, Anžela Poliulianaitė, Maria Eulàlia Reverté i Casas, Frédéric Soblet, Pekka Ulander och Jolanta Žemailaitė (revisorer). Miroslava Chakalova-Siddy och Richard Moore gav språkligt stöd och Terje Teppan-Niesen var sekreterare.

Kontakt

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Tfn +352 4398-1
Frågor: eca.europa.eu/sv/Pages/ContactForm.aspx
Webbplats: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på internet via Europa-servern (http://europa.eu).

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2018

PDFISBN 978-92-872-9263-6ISSN 1977-5830doi:10.2865/73448QJ-AB-18-002-SV-N
HTMLISBN 978-92-872-9269-8ISSN 1977-5830doi:10.2865/925295QJ-AB-18-002-SV-Q

© Europeiska unionen, 2018

För all användning eller återgivning av foton eller annat material som Europeiska unionen inte har upphovsrätten till måste tillstånd inhämtas direkt från upphovsrättsinnehavaren.

KONTAKTA EU

Besök
Det finns hundratals Europa direkt-kontor i hela EU. Hitta ditt närmaste kontor på https://europa.eu/european-union/contact_sv

Telefon eller mejl
Tjänsten Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Kontakta tjänsten på något av följande sätt:

  • Ring det avgiftsfria telefonnumret
    • 00 800 6 7 8 9 10 11 (en del operatörer kan ta betalt för samtalet).
    • Ring telefonnumret +32 22999696.
  • Mejla via webbplatsen (https://europa.eu/european-union/contact_sv).

EU-INFORMATION

På nätet
På webbplatsen Europa finns det information om EU på alla officiella EU-språk (http://europa.eu).

EU-publikationer
Ladda ned eller beställ både gratis och avgiftsbelagda EU-publikationer från EU Bookshop (http://publications.europa.eu/eubookshop). Om du behöver flera kopior av en gratispublikation kan du kontakta Europa direkt eller ditt lokala informationskontor (http://europa.eu/contact).

EU-lagstiftning och andra rättsliga handlingar
Rättsliga handlingar från EU, inklusive all EU-lagstiftning sedan 1951, finns på alla officiella EU-språk på EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu).

Öppna data från EU
På EU:s portal för öppna data (http://data.europa.eu/euodp/sv/home?) finns dataserier från EU. Dataserierna får laddas ned och användas fritt för kommersiella och andra ändamål.