Ειδική έκθεση
αριθ.05 2018

Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη: σημαντικές δυνατότητες συνεργιών που παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητες

Σχετικά με την έκθεση Η αύξηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ και της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα και την εισαγόμενη ενέργεια, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της. Επιπλέον, η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Στο πλαίσιο του ελέγχου μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πιθανές συνεργίες μεταξύ της πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια και των ταμείων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά οι εν λόγω συνεργίες παραμένουν, εν πολλοίς, αναξιοποίητες. Στην πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δεν ορίζονται σαφώς οι προϋποθέσεις για την επιτυχή σύνδεση της ανανεώσιμης ενέργειας με την αγροτική ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση που διατίθεται ειδικά για την αγροτική ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των ενωσιακών και εθνικών στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά τα κράτη μέλη δεν έδωσαν σε όλες τις περιπτώσεις προτεραιότητα σε εκείνα τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Η παρούσα δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες, καθώς και στον ακόλουθο μορφότυπο:
PDF
PDF General Report

Σύνοψη

I

Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες, μη ορυκτές, πηγές ενέργειας, οι οποίες αναπληρώνονται με φυσικό τρόπο στη χρονική κλίμακα της ανθρώπινης ζωής. Τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ έχουν αυξηθεί, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου η ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της στον τομέα αυτό, ήτοι το 20 % της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται μέχρι το 2020 από ανανεώσιμες πηγές και το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 27 % μέχρι το 2030. Η μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ώστε να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε επίσης να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και την εισαγόμενη ενέργεια, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της. Διάφορα ενωσιακά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης παρέχουν κίνητρα για την παραγωγή και τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, μεταξύ αυτών το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

II

Στο πλαίσιο του ελέγχου μας εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ της ανανεώσιμης ενέργειας και της αγροτικής ανάπτυξης. Εξετάσαμε το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια συνολικά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν σε αυτό συγκεκριμένες πτυχές που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη. Αξιολογήσαμε κατά πόσον το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για τη διάθεση των κονδυλίων που προορίζονταν για την αγροτική ανάπτυξη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά τρόπο που διευκόλυνε τόσο την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας όσο και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

III

Βάσει των ελεγκτικών εργασιών μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πιθανές συνεργίες μεταξύ της πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια και του ΕΓΤΑΑ, για τη διευκόλυνση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, αλλά, μέχρι σήμερα, οι εν λόγω συνεργίες παραμένουν, εν πολλοίς, αναξιοποίητες.

IV

Παρά το γεγονός ότι διάφορες μελέτες συνιστούσαν την υιοθέτηση μιας προορατικής προσέγγισης για την αξιοποίηση αυτών των συνεργιών, διαπιστώσαμε ότι η πολιτική της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επιτυχή σύνδεση της ανανεώσιμης ενέργειας με την αγροτική ανάπτυξη. Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ορισμένα από τα μέσα που προβλέπονται στην πρόταση πλαισίου πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια μπορούν πράγματι να βελτιώσουν την παρούσα κατάσταση. Ούτε το υφιστάμενο ούτε το προτεινόμενο πλαίσιο βιωσιμότητας για τη βιοενέργεια (σχετικά με την παραγωγή και τη χρήση της βιομάζας) αποτελούν κατάλληλη βάση για την επαρκή προστασία των αγροτικών περιοχών από τους προσδιορισμένους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους ή για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.

V

Η χρηματοδότηση που διατίθεται ειδικά για την αγροτική ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των ενωσιακών και εθνικών στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά συμπληρωματικά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις ή καθοδήγηση ως προς το ζήτημα αυτό, ούτε ως προς τον τρόπο με τον οποίο το ΕΓΤΑΑ θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα ενωσιακά και εθνικά χρηματοδοτικά καθεστώτα. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δεν έδωσαν προτεραιότητα σε εκείνα τα έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

VI

Επιπλέον, η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή και πλήρη στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες του ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια κατά την περίοδο προγραμματισμού για την αγροτική ανάπτυξη 2007-2013, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται στις συνολικές δαπάνες της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια. Περιορισμένα είναι εξάλλου και τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τους πόρους που διατέθηκαν. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες στο σύστημα παρακολούθησης, κυρίως λόγω των επιπλοκών στη διαδικασία προγραμματισμού και του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής των βασικών δεικτών.

VII

Στο δείγμα των έργων που ελέγξαμε περιλαμβάνονταν τόσο επενδύσεις για την παροχή σε τρίτους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όσο και επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από τους κυρίους των έργων για ιδία κατανάλωση. Θεωρήσαμε ότι τα περισσότερα έργα στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ήταν επιτυχή, δεδομένου του θετικού οικονομικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου τους στην αγροτική ανάπτυξη. Ωστόσο, αδυναμίες στις διαδικασίες επιλογής των κρατών μελών είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση έργων που, αν και απέφεραν οικονομικό όφελος στους κυρίους των έργων, είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις αγροτικές περιοχές.

VIII

Βάσει των ανωτέρω διαπιστώσεων, διατυπώνουμε τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Κατά τον σχεδιασμό της μελλοντικής πολιτικής τους για την ανανεώσιμη ενέργεια, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών, ιδίως κατά την κατάρτιση των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα.
  • Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους συννομοθέτες, πρέπει να διαμορφώσει έτσι το μελλοντικό πλαίσιο πολιτικής για τη βιοενέργεια ώστε να παρέχει καλύτερες διασφαλίσεις κατά της μη βιώσιμης χρήσης των πόρων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.
  • Η Επιτροπή πρέπει να προσδιορίσει τον σκοπό και τον ρόλο της παρεχόμενης από το ΕΓΤΑΑ στήριξης για επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Όσον αφορά τη στήριξη που παρέχεται από το ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια, η Επιτροπή πρέπει να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να παρέχουν, στις ενισχυμένες ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης του 2019, πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων από τα έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Η Επιτροπή θα πρέπει να ενισχύσει, από κοινού με τα κράτη μέλη, την ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων διαδικασιών επιλογής, προκειμένου να χρηματοδοτούνται μόνο βιώσιμα έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, με σαφή οφέλη για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Εισαγωγή

Η ανανεώσιμη ενέργεια στην ΕΕ

01

Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες, μη ορυκτές, πηγές ενέργειας, οι οποίες αναπληρώνονται με φυσικό τρόπο στη χρονική κλίμακα της ανθρώπινης ζωής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν την ηλιακή, την αιολική, τη θαλάσσια, την υδροηλεκτρική και τη γεωθερμική ενέργεια, καθώς και τη βιοενέργεια1 2. Τα βασικά είδη ανανεώσιμης ενέργειας, οι σχετικές τεχνολογίες και οι συνήθεις εφαρμογές παρουσιάζονται στο γράφημα 1.

Γράφημα 1

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογίες και συνήθεις εφαρμογές

Πηγή: ΕΕΣ.

02

Η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου η ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ώστε να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της χρήσης της ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε επίσης να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και την εισαγόμενη ενέργεια, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της.

03

Το 2015, το 26,7 % της παραγόμενης στην ΕΕ πρωτογενούς ενέργειας προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές (βλέπε γράφημα 2). Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκε από περίπου 120 ΜΤΙΠ το 2005 σε 205 ΜΤΙΠ το 2015 (αύξηση κατά 71 %), ενώ η παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας από τις περισσότερες άλλες πηγές μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους3.

Γράφημα 2

Παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας στην ΕΕ των 28 το 2015 (% επί του συνόλου, βάσει στοιχείων σε τόνους ισοδύναμου πετρελαίου)

Σημείωση: Στα στατιστικά έγγραφα, οι πηγές βιομάζας περιλαμβάνουν το ξύλο και άλλα στερεά βιοκαύσιμα, τα βιοαέρια, τα υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και τα ανανεώσιμα (βιοδιασπώμενα) απόβλητα.

Πηγή: Eurostat (nrg_100a) και (nrg_107a) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports/el και http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Renewable_energy_statistics).

04

Από το γράφημα 2 προκύπτει επίσης ότι η βιομάζα (συμπεριλαμβανομένου του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος των αποβλήτων) είναι μακράν η σημαντικότερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην ΕΕ και αντιστοιχεί στο 63,3 % της συνολικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Το γεγονός αυτό καθιστά τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας ιδιαίτερα σημαντικούς για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Το 2010, το 48,5 % (80,7 ΜΤΙΠ) της ανανεώσιμης ενέργειας που παρήχθη σε ολόκληρη την ΕΕ προήλθε από δασική βιομάζα, ενώ η γεωργική βιομάζα αντιστοιχούσε σε ένα επιπλέον ποσοστό 10,6 % (17,6 ΜΤΙΠ)4.

Το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια

05

Βασικό στοιχείο του ισχύοντος πλαισίου πολιτικής της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια είναι η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η οδηγία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δέσμης μέτρων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 20205, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται τρεις στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν σε επίπεδο ΕΕ έως το 2020. Ένας από τους στόχους αυτούς είναι να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές το 20 % της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ6. Στην οδηγία καθορίζονται επίσης εθνικοί στόχοι για το ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας που πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο κυμαίνεται από 10 % στη Μάλτα έως 49 % στη Σουηδία7. Ορίζεται επίσης ότι το 10 % της ενέργειας που χρησιμοποιείται στον τομέα των μεταφορών σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

06

Η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικά σχέδια δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια (ΕΣΔΑΕ) και να υποβάλλουν ανά διετία έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδό τους ως προς την επίτευξη των στόχων τους για την ανανεώσιμη ενέργεια. Βασιζόμενη στις εν λόγω επιμέρους εκθέσεις, η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση προόδου, στην οποία παρέχεται επισκόπηση των εξελίξεων της πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια στην ΕΕ8.

07

Το 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε νέο πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια, στο οποίο καθορίζονται νέοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030. Σύμφωνα με αυτούς, τουλάχιστον το 27 % της ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει, έως το 2030, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές9. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε σειρά νομοθετικών προτάσεων, ιδίως στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων της 30ής Νοεμβρίου 2016 με τίτλο «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» (γνωστή και ως «χειμερινή δέσμη μέτρων»). Η δέσμη αυτή περιελάμβανε πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (η οποία στην παρούσα έκθεση αναφέρεται ως πρόταση RED II)10. Η σχετική νομοθετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

08

Η Επιτροπή, στην πρόταση RED II, προτείνει να απαλειφθούν οι δεσμευτικοί εθνικοί στόχοι για τα κράτη μέλη. Ωστόσο, ζητά από τα κράτη μέλη να μην αποκλίνουν από τους στόχους τους για το 2020. Στην πρότασή της για τη διακυβέρνηση της ενεργειακής ένωσης11, ζητά από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εθνικές τους προσπάθειες είναι αρκετά φιλόδοξες και συνεκτικές για να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ.

09

Παρά το γεγονός ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύει το 26,7 % της παραγόμενης στην ΕΕ ενέργειας (βλέπε γράφημα 2), σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η οποία αφορά το έτος 2017, το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ ανήλθε μόλις στο 16 % το 2014. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ καλύπτεται από καθαρές εισαγωγές (ως επί το πλείστον φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου)12. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΕ ως σύνολο και τα περισσότερα κράτη μέλη θα επιτύχουν ή θα υπερβούν τους στόχους τους για το 2020. Εντούτοις, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιτύχουν τους εθνικούς στόχους τους13.

Καθεστώτα στήριξης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

10

Για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επίτευξη των εθνικών στόχων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει διάφορα μέτρα πολιτικής. Σε αυτά περιλαμβάνονται οικονομικά κίνητρα, όπως τα τιμολόγια τροφοδότησης (FIT) ή οι πριμοδοτήσεις τροφοδότησης (FIP), καθώς και μέτρα όπως οι υποχρεώσεις τήρησης ποσοστώσεων με εμπορεύσιμα πράσινα πιστοποιητικά. Συχνά χρησιμοποιούνται συνδυασμοί αυτών των μέσων, ιδίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, η στήριξη βασίζεται κυρίως σε επιχορηγήσεις επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα14.

11

Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα που επηρεάζει πολλούς τομείς πολιτικής της ΕΕ. Η ΕΕ παρέχει στήριξη για την ανανεώσιμη ενέργεια στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), καθώς και των προγραμμάτων «Ορίζων 2020» και LIFE15.

12

Η Επιτροπή δεν μπόρεσε να παράσχει πλήρη και ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τη συνολική χρηματοδοτική στήριξη που χορηγείται για την ανανεώσιμη ενέργεια, είτε από προγράμματα της ΕΕ είτε από εθνικά καθεστώτα που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη. Μόνο στη μελέτη της εταιρείας Ecofys «Subsidies and costs of EU energy»16 παρέχονται εκτιμήσεις των ετήσιων επιδοτήσεων για την ανανεώσιμη ενέργεια κατά την περίοδο 2008-2012. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το 2012 καταβλήθηκαν από δημόσιους πόρους 99,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του ενεργειακού τομέα στην ΕΕ, κυρίως από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων 40,32 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανανεώσιμη ενέργεια. Οι ενισχύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έλαβαν κυρίως τη μορφή των FIT (23,8 δισεκατομμύρια ευρώ), των FIP (6,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και των επιχορηγήσεων επενδύσεων (4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η ανανεώσιμη ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ

13

Στα νομοθετικά έγγραφα και τα έγγραφα πολιτικής της ΕΕ γίνεται αναφορά στον ενδεχομένως θετικό αντίκτυπο της ανανεώσιμης ενέργειας στην αγροτική ανάπτυξη. Η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και η πρόταση RED II περιέχουν αναφορές στις ευκαιρίες που προσφέρει η ανανεώσιμη ενέργεια για την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη, «ιδίως στις αγροτικές και τις απομονωμένες περιοχές»17.

14

Οι κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για την αγροτική ανάπτυξη για την περίοδο 2007-201318 και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/200519 πραγματεύονται τα εν λόγω ζητήματα στο πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη. Οι προβληματισμοί σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η παραγωγή και η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές εξετάστηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο του «διαγνωστικού ελέχου», μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ, επί της οποίας συμφώνησαν οι υπουργοί γεωργίας τον Νοέμβριο του 2008. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισαν την ανανεώσιμη ενέργεια ως μία από τις έξι «νέες προκλήσεις»20.

15

Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η στήριξη της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για έργα ανανεώσιμης ενέργειας, παρέχεται βάσει νέου πλαισίου. Το ΕΓΤΑΑ έχει καταστεί ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ). Το εν λόγω πλαίσιο έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό των διαφορετικών ταμείων, με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη21. Οι στρατηγικοί στόχοι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» έχουν μεταφραστεί σε 11 θεματικούς στόχους στο επίπεδο των ΕΔΕΤ. Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, οι εν λόγω στόχοι έχουν αναλυθεί περαιτέρω σε έξι προτεραιότητες στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και σε 18 τομείς εστίασης22 (βλέπε γράφημα 3). Η άποψή μας για τη νέα διαδικασία προγραμματισμού παρέχεται στην ειδική έκθεση αριθ. 16/2017 «Προγραμματισμός στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης: λιγότερη πολυπλοκότητα και μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα».

Γράφημα 3

Πλαίσιο για την αγροτική ανάπτυξη κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, European Network for Rural Development (ENRD, Policy overview 2014-2020, (προσαρμοσμένο) (https://enrd.ec.europa.eu/en/node/1587/policy-overview-2014-2020).

16

Η ανανεώσιμη ενέργεια περιλαμβάνεται στον τομέα εστίασης 5Γ, ο οποίος αφορά τη διευκόλυνση του εφοδιασμού και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών εκτός των τροφίμων για τους σκοπούς της βιοοικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα του ΕΓΤΑΑ που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει, καταρχήν, να υπάγονται στον τομέα εστίασης 5Γ.

17

Στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, η υποστήριξη των επενδύσεων για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας υπόκειται σε διαχείριση επιμεριζόμενη μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) καταρτίζονται από τα κράτη μέλη και εγκρίνονται από την Επιτροπή. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη επιλέγουν τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν, βάσει των προγραμμάτων που υποβλήθηκαν.

Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου

18

Εξετάσαμε το πλαίσιο για την ανανεώσιμη ενέργεια εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται σε αυτό οι πτυχές της αγροτικής ανάπτυξης. Το κύριο ερώτημα του ελέγχου μας ήταν το εξής: «Διευκολύνει η στήριξη που παρέχει το ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια την ανάπτυξή της, καθώς και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη;»

19

Αξιολογήσαμε κατά πόσον και με ποιους τρόπους, τα μέσα της πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών συνέβαλαν ενεργά στην αγροτική ανάπτυξη. Η βιοενέργεια είναι πρωταρχικής σημασίας για τις αγροτικές περιοχές στις οποίες η βιομάζα, όπως οι καλλιέργειες, τα ζωικά και οργανικά απόβλητα, καθώς και η βιομάζα ξύλου, είναι ευχερώς διαθέσιμη. Ωστόσο, συνδέεται με ορισμένους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους (σημεία 23 έως 41).

20

Εξετάσαμε επίσης το πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη και την εφαρμογή της σε επίπεδο κρατών μελών, προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον η στήριξη του ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια συνέβαλε πράγματι στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη (σημεία 42 έως 81).

21

Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες του ΟΟΣΑ στον τομέα αυτό23, φρονούμε ότι οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια συμβάλλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη εφόσον παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • περιβαλλοντικά οφέλη,
  • διαφοροποίηση του εισοδήματος γεωργών και δασοκαλλιεργητών,
  • θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις αγροτικές επιχειρήσεις,
  • δημιουργία και βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές,
  • δημιουργία νέων πηγών εσόδων για τη στήριξη των βασικών δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών στις αγροτικές περιοχές.
22

Διενεργήσαμε τον έλεγχο το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Μαΐου 2017, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου από τις εξής πηγές:

  • Εξέταση εγγράφων και συνεντεύξεις με υπαλλήλους από τέσσερις γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: τη ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τη ΓΔ Ενέργειας, τη ΓΔ Περιβάλλοντος και τη ΓΔ Δράσης για το Κλίμα.
  • Επισκέψεις ελέγχου σε πέντε κράτη μέλη: Βουλγαρία, Γαλλία (Κάτω Νορμανδία), Ιταλία (Τοσκάνη), Λιθουανία και Αυστρία. Τα εν λόγω κράτη μέλη επιλέχθηκαν, αφενός, επειδή καλύπτουν το 53 % των προβλεπόμενων δαπανών για τον τομέα εστίασης 5Γ και, αφετέρου, εξασφαλίζουν μια ισόρροπη γεωγραφική κατανομή. Εξετάσαμε τα πέντε σχετικά ΠΑΑ και άλλα συναφή έγγραφα, και πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με υπαλλήλους των διαχειριστικών αρχών του τομέα αγροτικής ανάπτυξης, των οργανισμών πληρωμών, καθώς και των υπουργείων ενέργειας των κρατών μελών. Επισκεφθήκαμε επιτόπου 29 έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας των περιόδων προγραμματισμού 2014-2020 και 2007-2013 και πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με τους διαχειριστές έργων (βλέπε παράρτημα II). Τα έργα που επισκεφθήκαμε ήταν κυρίως επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ωστόσο περιλάμβαναν επίσης σειρά υποστηρικτών έργων, όπως έργα διαχείρισης δασών ή επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής τεμαχιδίων ή συσσωματωμάτων ξύλου.
  • Σύντομη έρευνα σε έξι κράτη μέλη (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) τα οποία δεν είχαν λάβει ή είχαν λάβει ελάχιστη χρηματοδότηση από το ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του τομέα εστίασης 5Γ. Σκοπός μας ήταν να διαπιστωθούν οι λόγοι αυτής της επιλογής.
  • Συνεδριάσεις διαβούλευσης με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας (AEBIOM) και η BirdLife, με σκοπό να συζητηθούν τα πιθανά οφέλη της βιοενέργειας και οι κίνδυνοι που αυτή ενδεχομένως συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα.

Παρατηρήσεις

Το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές, αμβλύνοντας παράλληλα τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή

23

Στην παρούσα ενότητα εξετάζουμε κατά πόσον το πλαίσιο πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια προωθεί τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ανανεώσιμη ενέργεια στις αγροτικές περιοχές, αμβλύνοντας παράλληλα τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτή. Επικεντρωθήκαμε στην ειδική περίπτωση της βιοενέργειας, δεδομένου ότι πρόκειται για την ανανεώσιμη ενέργεια που συνδέεται με τον πλέον προφανή τρόπο με τις αγροτικές περιοχές.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η ανανεώσιμη ενέργεια για την αγροτική ανάπτυξη δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς

Μελέτες δείχνουν τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η ανανεώσιμη ενέργεια στην αγροτική ανάπτυξη…
24

Από αρκετές μελέτες προκύπτει ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να είναι επωφελή για τα τοπικά συμφέροντα και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη24. Παραδείγματος χάριν, ο τομέας της ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία άμεσων θέσεων εργασίας (παραδείγματος χάριν για τη λειτουργία και τη συντήρηση εξοπλισμού), αλλά οι περισσότερες μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας είναι έμμεσες και εντοπίζονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού (κατασκευαστικός τομέας, τομέας μεταποίησης ή, στην περίπτωση της βιομάζας, τομείς της δασοκομίας και της γεωργίας). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες που εξετάσαμε έδειξαν ότι η κατασκευή δομικών στοιχείων ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων που ουδέποτε είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Ορισμένες μελέτες ανέφεραν καινοτομίες (π.χ. ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών και πολιτικών) στις αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή εισοδήματος για τους γεωργούς ή τους ιδιοκτήτες δασών, αλλά και για τους ιδιοκτήτες γης ή τις τοπικές αρχές. Επιπλέον, παράγοντας τη δική τους ενέργεια, οι αγροτικές κοινότητες εξαρτώνται λιγότερο από τις διακυμάνσεις των τιμών των συμβατικών καυσίμων.

25

Εντούτοις, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές, οι μελέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας προσέγγισης της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη προσαρμοσμένης στις τοπικές συνθήκες και ευκαιρίες, η οποία να εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών περιοχών. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι βασικοί παράγοντες (βλέπε πλαίσιο 1).

Πλαίσιο 1

Βασικοί παράγοντες για την επιτυχή σύνδεση της ανανεώσιμης ενέργειας με την αγροτική ανάπτυξη

Ο ΟΟΣΑ, στη μελέτη του με τίτλο «Linking Renewable Energy to Rural Development» προσδιόρισε τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες25:

  • Ενσωμάτωση των ενεργειακών στρατηγικών στην τοπική στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης, κατά τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζονται οι τοπικές δυνατότητες και ανάγκες.
  • Ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ενέργειας στις ευρύτερες αλυσίδες εφοδιασμού των αγροτικών οικονομιών, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η παραδοσιακή μεταποίηση και ο οικολογικός τουρισμός.
  • Περιορισμός τόσο της εμβέλειας όσο και της διάρκειας των επιδοτήσεων και αποκλειστική χρήση τους για την ενθάρρυνση έργων ανανεώσιμης ενέργειας τα οποία είναι πιθανότερο να είναι βιώσιμα στην αγορά.
  • Αποφυγή της επιβολής συγκεκριμένων ειδών ανανεώσιμης ενέργειας σε περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για αυτά.
  • Επικέντρωση σε σχετικά ώριμες τεχνολογίες, όπως η παραγωγή θερμότητας από βιομάζα, καθώς και η υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια μικρής κλίμακας.
  • Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού συστήματος βασισμένου σε μικρά δίκτυα που μπορούν να στηρίξουν μεταποιητικές δραστηριότητες.
  • Αναγνώριση του γεγονότος ότι η ανανεώσιμη ενέργεια ανταγωνίζεται με άλλους τομείς για τις εισροές, ιδίως τη γη.
  • Αξιολόγηση των υποψήφιων έργων βάσει κριτηρίων επενδύσεων και όχι βάσει των βραχυπρόθεσμων επιπέδων επιδότησης.
  • Διασφάλιση της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας, εξασφαλίζοντας σαφή οφέλη για τις τοπικές κοινότητες, καθώς και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
26

Οι εμπειρίες από την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναδεικνύουν τη σημασία της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και η αγροτική ανάπτυξη. Τα παραδείγματα αυτά αφορούν κυρίως τη δασική βιομάζα26. Το τυπικό μοντέλο των εν λόγω «κοινοτήτων βιοενέργειας» περιλαμβάνει παραγωγούς βιομάζας, βιομηχανίες μεταποίησης δασικών προϊόντων, τοπικές αρχές και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τα εν λόγω ενδιαφερόμενα μέρη συχνά συνεργάζονται με γραφεία συμβούλων ή ερευνητικά ιδρύματα.

… αλλά η πολιτική της ΕΕ στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε να επιδιώξει ενεργότερα τα εν λόγω οφέλη
27

Διαπιστώσαμε ότι το τρέχον πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να ενθαρρύνει αποτελεσματικότερα τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας που ωφελούν τις αγροτικές περιοχές.

  1. Τα νομοθετικά έγγραφα και έγγραφα πολιτικής της ΕΕ αναφέρουν τον ενδεχόμενο θετικό αντίκτυπο της ανανεώσιμης ενέργειας στην αγροτική ανάπτυξη. Ωστόσο, μολονότι η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις της στη διάσταση της αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας, δεν περιλαμβάνει στο κανονιστικό μέρος της ειδικές διατάξεις για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης.
  2. Ελάχιστη είναι η σύνδεση που διαπιστώνεται μεταξύ ανανεώσιμης ενέργειας και αγροτικής ανάπτυξης στα ΕΣΔΑΕ και τις σχετικές εκθέσεις προόδου. Το ΕΓΤΑΑ σπανίως αναφέρεται ως πηγή χρηματοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Είναι επίσης προφανής η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων υπουργείων που είναι αρμόδια για την ανανεώσιμη ενέργεια και την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης στα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη.
28

Οι διαπιστώσεις μας υποστηρίζονται από τη μελέτη με τίτλο «Impacts of Renewable Energy on European Farmers» (Δεκέμβριος 2011) και από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη μέλη θα έπρεπε να έχουν διαμορφώσει στρατηγικές για τη σύνδεση της αγροτικής ανάπτυξης με την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, κάτι που δεν έχουν πράξει27.

29

Παρά ταύτα, σε ορισμένα κράτη μέλη εντοπίσαμε και θετικά παραδείγματα στρατηγικών που αφορούν την ανανεώσιμη ενέργεια, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την αγροτική διάσταση (βλέπε πλαίσιο 2).

Πλαίσιο 2

Θετικά παραδείγματα στρατηγικών για την ανανεώσιμη ενέργεια, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις αγροτικές περιοχές

Στην Αυστρία, το πρόγραμμα «Klima- und Energie-Modellregionen» (ΚΕΜ) χρηματοδοτείται από το εθνικό ταμείο για το κλίμα και την ενέργεια από το 2009. Καλεί τις περιφέρειες να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν ιδέες από τη βάση προς την κορυφή σχετικά με το κλίμα και την ενέργεια και να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας συνδυάζοντας ευφυώς την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τους έξυπνους ελέγχους, σύμφωνα με το δικό τους δυναμικό και τις δικές τους ανάγκες. Επί του παρόντος, στο πρόγραμμα KEM συμμετέχουν 99 περιοχές οι οποίες αντιστοιχούν στο 65 % των αγροτικών περιοχών της Αυστρίας.

Η Γαλλία διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για την αναερόβια χώνευση, ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, το οποίο ονομάζεται EMAA (σχέδιο «Énergie Méthanisation Autonomie Azote»). Στόχος του είναι η κατασκευή 1 000 δεξαμενών αναερόβιας αποσύνθεσης σε εκμεταλλεύσεις στη Γαλλία έως το 2020. Το EMAA αποσκοπεί να αναπτύξει ένα γαλλικό μοντέλο για τη μεγιστοποίηση των θετικών εξωτερικών επιδράσεων της αναερόβιας χώνευσης (όπως η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή η ανάκτηση διαφόρων ειδών οργανικών αποβλήτων) και να εξασφαλίσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους γεωργούς. Στα τέλη του 2015, υπήρχαν σε εκμεταλλεύσεις της Γαλλίας 236 δεξαμενές αναερόβιας αποσύνθεσης.

30

Η διακήρυξη που εγκρίθηκε κατά την ευρωπαϊκή διάσκεψη για την αγροτική ανάπτυξη στο Κορκ, τον Σεπτέμβριο του 201628, τάσσεται υπέρ της θέσπισης «μηχανισμών προστασίας του αγροτικού τομέα» προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι «η δυνατότητα του αγροτικού τομέα να παρέχει καινοτόμες, ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις» αντανακλάται στις πολιτικές και στρατηγικές της Ένωσης. Οι μηχανισμοί αυτοί αφορούν την αναζήτηση των βέλτιστων τρόπων για την υλοποίηση πολιτικών στις αγροτικές περιοχές, εξασφαλίζοντας ότι οι τελευταίες ωφελούνται κατά δίκαιο τρόπο από τις πολιτικές29. Τον Μάιο του 2017 η Επιτροπή δήλωσε ότι είχε αρχίσει να εξετάζει σχετικές μελέτες και εμπειρίες των κρατών μελών. Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού «προστασίας του αγροτικού τομέα».

31

Η Επιτροπή πρότεινε, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» (βλέπε σημείο 7), σειρά διατάξεων και εργαλείων, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ενδεχόμενες θετικές επιδράσεις για την αγροτική ανάπτυξη από την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

  1. Τα ΕΣΔΑΕ θα αντικατασταθούν από ολοκληρωμένα σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια, τα οποία, κατά την άποψη της Επιτροπής, θα ενσωματώνουν καλύτερα τις ανησυχίες των αγροτικών περιοχών και των διαφόρων αρμόδιων αρχών, εξορθολογίζοντας παράλληλα τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων με την αποφυγή των αλληλοεπικαλύψεων.
  2. Ο κανονισμός για τη διακυβέρνηση30 απαιτεί από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να αναπτύσσουν καλύτερα συνεργίες σε διάφορους τομείς.
  3. Η πρόταση RED II της Επιτροπής εισάγει διατάξεις για τους αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για τις κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας31. Σκοπός τους ήταν, αφενός, να δοθεί στους αυτοκαταναλωτές η δυνατότητα να παράγουν, να αποθηκεύουν, να καταναλώνουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις και, αφετέρου, να δοθεί στις τοπικές κοινότητες η δυνατότητα συμμετοχής και συμβολής στην ανάπτυξη ειδικών στρατηγικών, ώστε να βελτιωθεί η αποδοχή και η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και, ως εκ τούτου, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των αγροτικών περιοχών.

Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν χρήσιμα βήματα προς την καλύτερη ενσωμάτωση της αγροτικής διάστασης στην πολιτική της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια δεν αντιμετωπίζει πλήρως τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους της βιοενέργειας για τις αγροτικές περιοχές

32

Η βιοενέργεια δεν είναι συνώνυμο της βιώσιμης ενέργειας. Ο βιώσιμος χαρακτήρας της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παραγωγής και χρήσης της βιομάζας. Η παραγωγή και η χρήση της βιομάζας μπορεί να γίνονται κατά τρόπο μη βιώσιμο, π.χ. εάν επιδρούν αρνητικά στους πολίτες, το περιβάλλον ή τους φυσικούς πόρους, κατά τρόπο που διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

33

Η βιοενέργεια είναι η ανανεώσιμη ενέργεια που συνδέεται σαφέστερα με τις αγροτικές περιοχές. Οι πρώτες ύλες32 που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της προέρχονται, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, από αγροτικές περιοχές. Η καλλιέργεια και η παραγωγή γεωργικής και δασικής βιομάζας παρέχει ευκαιρίες, αφενός, για τη διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών και, αφετέρου, για την παροχή νέων υπηρεσιών στην ύπαιθρο.

34

Όταν η στερεή βιομάζα, το βιοαέριο ή το βιομεθάνιο αντικαθιστούν τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όπως φαίνεται στα γραφήματα A1 και A2 στο παράρτημα I. Ο βαθμός στον οποίο τις μειώνουν ποικίλλει αναλόγως του συστήματος παραγωγής της γεωργικής ή δασικής βιομάζας, καθώς και του συστήματος παραγωγής του βιοαερίου και του βιομεθανίου.

35

Ωστόσο, η βιοενέργεια συνεπάγεται επίσης περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους για τις αγροτικές περιοχές. Παραδείγματος χάριν, η αλλαγή της χρήσης της γης, η εντατικοποίηση της διαχείρισης των δασών ή η εντατική καλλιέργεια ενεργειακών φυτών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας, υποβάθμιση του εδάφους ή σε λειψυδρία και ρύπανση των υδάτων (βλέπε πλαίσιο 3). Η καύση βιομάζας ξύλου μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες εκπομπές ορισμένων επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων33, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με το αν η βιομάζα ξύλου έχει πράγματι ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (βλέπε πλαίσιο A1)34. Προσδιορίσαμε 16 περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση βιοενέργειας (βλέπε πίνακα 1, καθώς και πίνακες A2 και A3 στο παράρτημα Ι)35. Η Επιτροπή ανέλυσε τους κινδύνους που συνδέονται με την παραγωγή και τη χρήση βιοενέργειας στην εκτίμηση αντικτύπου της σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας, την οποία κατάρτισε στο πλαίσιο της αναδιατύπωσης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές36.

Πλαίσιο 3

Τα κίνητρα για την παραγωγή βιοαερίου στη Γερμανία προκάλεσαν τη μη βιώσιμη παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοαερίου στην Ευρώπη (διαθέτει 10 846 μονάδες παραγωγής, οι οποίες αντιστοιχούν στο 63 % του συνόλου της ΕΕ). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο αντιστοιχεί στο 16,8 % του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία37.

Μετά το 2000 παρασχέθηκαν στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) σημαντικά κίνητρα για την παραγωγή βιοαερίου. Δυνάμει του συγκεκριμένου νόμου, δόθηκε προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου. Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια/βιοαέριο βάσει ενός τιμολογίου τροφοδότησης σταθερού για 20 έτη. Με τις τροποποιήσεις που επήλθαν στον EEG το 2004 και το 2009 θεσπίστηκαν πρόσθετες πριμοδοτήσεις, όπως η πριμοδότηση για τη χρήση ενεργειακών καλλιεργειών. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου στη Γερμανία χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη μείγμα ενεργειακών καλλιεργειών και κοπριάς.

Το 2013, έκταση περίπου 1 157 000 εκταρίων (το 6,9 % της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης) χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών, κυρίως ενσιρωμένου αραβόσιτου (73 %). Ωστόσο, η αυξημένη χρήση των ενεργειακών καλλιεργειών, ιδίως του αραβόσιτου, οδήγησε σε αντιπαράθεση απόψεων, καθώς προκάλεσε παραδείγματος χάριν ζητήματα ανταγωνισμού (χρήση της βιομάζας, χρήση του εδάφους), αύξηση των μισθωμάτων γης, αλλαγές στη χρήση της γης (μικρότερη εναλλαγή καλλιεργειών, περισσότερη άροση, λιγότεροι μόνιμοι βοσκότοποι), πλεονάσματα θρεπτικών ουσιών, και είχε επίσης ως αποτέλεσμα προβλήματα αποδοχής από τον πληθυσμό38, 39.

Διάφορες τροποποιήσεις του EEG το 2012, το 2014 και το 2017 (μείωση των πληρωμών, κατάργηση των πριμοδοτήσεων κ.λπ.) αποσκοπούσαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα και ενθάρρυναν τη χρήση αποβλήτων αντί ενεργειακών καλλιεργειών. Παρόμοια αλλαγή της νομοθεσίας έλαβε πρόσφατα χώρα στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό βιοαερίου στην Ευρώπη40.

36

Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ41 καθορίζει κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά42. Από την έγκριση των κριτηρίων αυτών το 2009 και την τροποποίησή τους το 2015, οι συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας συνεχίζονται. Ως εκ τούτου, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η Επιτροπή διατύπωσε κριτήρια βιωσιμότητας που θα ισχύουν και για άλλα είδη βιοενέργειας, όπως η βιοενέργεια από στερεά και αέρια καύσιμα βιομάζας τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

37

Η πρόταση της Επιτροπής περιέχει δύο είδη κριτηρίων βιωσιμότητας:

  1. κριτήρια για τον καθορισμό ορισμένων ορίων όσον αφορά την παραγωγή καυσίμων από βιομάζα προερχόμενη από τη γεωργία και τη δασοκομία και
  2. κριτήρια που επιβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τις διάφορες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, βιορευστά και καύσιμα βιομάζας.
38

Εξετάσαμε αν και σε ποιον βαθμό τα κριτήρια καλύπτουν τους κινδύνους που εντοπίστηκαν, καθώς και κατά πόσον το προτεινόμενο πλαίσιο43 αποτελεί επαρκή βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές.

39

Τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής δεν αποτελούν δεσμευτική προϋπόθεση για την εμπορία της βιοενέργειας. Είναι δεσμευτικά μόνον στις εξής περιπτώσεις:

  1. όταν η παραγωγή βιοενέργειας προσμετράται στον στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας και λαμβάνεται υπόψη στη μέτρηση της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις όσον αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια και
  2. για τον προσδιορισμό των ειδών της βιομάζας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας τα οποία είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη.
40

Η πρόταση δεν καλύπτει το σύνολο των καλλιεργειών και χρήσεων, ούτε αρκετά είδη εγκαταστάσεων (βλέπε πίνακα Α3). Μόνο τρεις από τους 16 κινδύνους που είχαμε εντοπίσει αντιμετωπίζονται πλήρως στην πρόταση RED ΙΙ και άλλοι δύο σε άλλες νομοθετικές πράξεις. Οι υπόλοιποι 11 αντιμετωπίζονται μόνον εν μέρει. Οι κίνδυνοι που δεν έχουν αντιμετωπιστεί συνδέονται κυρίως με την εντατικοποίηση των γεωργικών πρακτικών και τη διαχείριση των δασών, την καύση βιομάζας και τις εκπομπές ρύπων κατά τον υπόλοιπο κύκλο ζωής της βιοενέργειας (βλέπε πίνακα 1, καθώς και τους πίνακες A2 και A3 στο παράρτημα Ι). Η λεπτομερής ανάλυση και τα συμπεράσματά μας προς υποστήριξη του πίνακα 1 παρουσιάζονται στο παράρτημα I.

Πίνακας 1

Κάλυψη των κινδύνων για τη βιωσιμότητα που σχετίζονται με τη βιοενέργεια στο πλαίσιο της πρότασης RED II της Επιτροπής

  Κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα Αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος;
1) Μείωση της βιοποικιλότητας

1 α)λόγω άμεσης αλλαγής της χρήσης της γης (π.χ. αποψίλωση των δασών, απώλεια προστατευόμενων περιοχών)

 

1 β)λόγω εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών (π.χ. απώλεια της ποικιλότητας των καλλιεργειών)

 

1 γ)λόγω της εντατικοποίησης της διαχείρισης των δασών

 
2) Υποβάθμιση του εδάφους

2 α)λόγω άμεσης αλλαγής της χρήσης της γης (η οποία οδήγησε π.χ. σε απώλεια του άνθρακα του εδάφους, σε διάβρωση κ.λπ.)

 

2 β)λόγω εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών (η οποία οδήγησε παραδείγματος χάριν σε συμπίεση, απώλεια της γονιμότητας και διάβρωση του εδάφους)

 

2 γ)λόγω της εντατικοποίησης της διαχείρισης των δασών (η οποία οδήγησε παραδείγματος χάριν σε απώλεια της γονιμότητας του εδάφους στα δάση, λόγω της εξάντλησης των θρεπτικών ουσιών – δασικά κατάλοιπα)

 
3) Λειψυδρία και ρύπανση

3 α)λόγω άμεσης αλλαγής της χρήσης της γης (π.χ. αλλαγές στο υδατικό ισοζύγιο)

 

3 β)λόγω εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών (π.χ. άρδευση, λίπανση)

 

3 γ)λόγω της εντατικοποίησης της διαχείρισης των δασών (π.χ. αλλαγές στο υδατικό ισοζύγιο)

 
4) Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

4 α)που οφείλονται σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου καθ΄όλο τον κύκλο ζωής εξαιρουμένων των εκπομπών βιογενούς άνθρακα (π.χ. χρήση λιπασμάτων, μεταφορά της βιομάζας, διαρροές μεθανίου από εγκαταστάσεις βιοαερίου)

 

4 β)λόγω των έμμεσων επιπτώσεων [π.χ. έμμεση αλλαγή της χρήσης της γης (ILUC) εξαιτίας του εκτοπισμού των καλλιεργειών φυτών προοριζόμενων για την παραγωγή τροφίμων, νεότερα δάση]

 

4 γ)λόγω των εκπομπών CO2 από την καύση βιομάζας (βιογενείς εκπομπές)

 
5) Ατμοσφαιρική ρύπανση

5 α)λόγω της καύσης βιομάζας (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, SO2…)

 

5 β)λόγω των εκπομπών ρύπων κατά την υπόλοιπη διάρκεια του κύκλου ζωής της βιοενέργειας (π.χ. μεταφορά της βιομάζας)

 
6) Κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι

6 α)μη αποδοτική χρήση της βιομάζας (συμπεριλαμβανομένης της μη εφαρμογής της αρχής της διαδοχικής χρήσης της βιομάζας και των μη βέλτιστων μεθόδων μετατροπής της σε ενέργεια)

 

6 β)ανταγωνισμός με υφιστάμενες χρήσεις (π.χ. παραγωγή τροφίμων, χρήση ξύλου από τη βιομηχανία χαρτιού και χαρτοπολτού)

 

Υπόμνημα:

     
Ο κίνδυνος αντιμετωπίστηκε Ο κίνδυνος αντιμετωπίστηκε εν μέρει Ο κίνδυνος δεν αντιμετωπίστηκε

Πηγή: ΕΕΣ.

41

Η σύνδεση των στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια με τα δημόσια καθεστώτα στήριξης για τη βιοενέργεια ενθαρρύνει τη χρήση της. Αυτό ίσχυσε ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ένα μέρος αυτής της βιοενέργειας προέρχεται από εισαγωγές: το 2015, η ΕΕ εισήγαγε το 34 % των συσσωματωμάτων και το 9,5 % των υγρών βιοκαυσίμων που κατανάλωσε44. Ελλείψει επαρκών διασφαλίσεων (αδύναμα κριτήρια βιωσιμότητας), θεωρούμε ότι, ενθαρρύνοντας την παραγωγή και χρήση βιοενέργειας, μέσω φιλόδοξων στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια, σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα, η πρόταση RED II υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει μακροπρόθεσμα την αυξημένη χρήση μη βιώσιμης βιομάζας. Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο πλαίσιο δεν αποτελεί επαρκή βάση για τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού των αγροτικών περιοχών όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι δαπάνες του ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια δεν συμβάλλουν επαρκώς στην επίτευξη των στόχων για την αγροτική ανάπτυξη

42

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν τη χρηματοδότηση, μέσω του ΕΓΤΑΑ, επενδύσεων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ βοηθά τις αγροτικές περιοχές της να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΓΤΑΑ πρέπει να ωφελούν σαφώς τις αγροτικές περιοχές. Στις ενότητες που ακολουθούν εξετάζουμε κατά πόσον η Επιτροπή και τα κράτη μέλη σχεδίασαν και εφάρμοσαν επαρκείς στρατηγικές και μέτρα, καθώς και κατά πόσον είναι σε θέση να αποδείξουν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τη στήριξη του ΕΓΤΑΑ τόσο για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας όσο και για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Η ανανεώσιμη ενέργεια δεν λαμβάνεται δεόντως υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας προγραμματισμού της αγροτικής ανάπτυξης

43

Το ΕΓΤΑΑ προσφέρει τη δυνατότητα στήριξης έργων που συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας όσο και στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική αποδοτικότητα, η χρηματοδότηση του ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε άρτια στρατηγική και να χορηγείται σύμφωνα με ορθά καθορισμένες και ποσοτικά προσδιορισμένες ανάγκες. Θα πρέπει επίσης να συντονίζεται με άλλες διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και άλλα μέσα πολιτικής, όπως τα ΕΣΔΑΕ.

44

Οι δικαιούχοι έργων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να ανακτούν μέρος του κόστους της επένδυσής τους μέσω της πώλησης της παραγόμενης ενέργειας σε προτιμησιακές τιμές ή σε τιμές αγοράς ή να βελτιώνουν τις οικονομικές επιδόσεις των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που στην επενδυτική στήριξη από το ΕΓΤΑΑ προστίθενται ελκυστικά τιμολόγια τροφοδότησης, ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπεραντιστάθμισης και των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που παρέχουν οικονομικό πλεονέκτημα στους δικαιούχους. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο ελέγχου που διενήργησε η Επιτροπή στη Βουλγαρία. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη παρουσιάζονται στο πλαίσιο 4.

Πλαίσιο 4

Διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών για τον συνδυασμό της στήριξης του ΕΓΤΑΑ με τα τιμολόγια τροφοδότησης

Στη Βουλγαρία και τη Γαλλία, επιτρεπόταν κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 ο συνδυασμός FIT και στήριξης από το ΕΓΤΑΑ. Σε συνέχεια ελέγχου που διενεργήθηκε στη Βουλγαρία, η Επιτροπή πρότεινε την επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων, διότι θεώρησε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση που παρείχε οικονομικό πλεονέκτημα στους δικαιούχους. Ως εκ τούτου, οι βουλγαρικές αρχές μείωσαν αναδρομικά τα FIT, προκειμένου να μειωθεί η αρχική προτεινόμενη διόρθωση. Δεν έχουμε πληροφορίες για ανάλογες αλλαγές στη Γαλλία.

Στη Λιθουανία, κατά κανόνα, δεν επιτρεπόταν τέτοιου είδους συνδυασμένη στήριξη. Ωστόσο, ένας από τους δικαιούχους στους οποίους πραγματοποιήθηκε επίσκεψη προσέφυγε στη δικαιοσύνη και, τελικώς, εξασφάλισε τόσο την εφαρμογή των τιμολογίων τροφοδότησης όσο και επενδυτική στήριξη από το ΕΓΤΑΑ.

Στην Αυστρία και την Ιταλία (Τοσκάνη), κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, οι δικαιούχοι είχαν δικαίωμα και σε πληρωμές FIT και σε στήριξη από το ΕΓΤΑΑ, ωστόσο η τελευταία ήταν χαμηλότερη για τα έργα που στηρίζονταν μέσω των FIT. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός της στήριξης του ΕΓΤΑΑ με τα FIT.

Δεν είναι γνωστό το συνολικό ύψος των προγραμματισμένων δαπανών στο πλαίσιο των διαφόρων ταμείων της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια
45

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις προβλεπόμενες δαπάνες για επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 στο πλαίσιο των ΕΔΕΤ γενικότερα και του ΕΓΤΑΑ ειδικότερα. Ο θεματικός στόχος 4 των ΕΔΕΤ «μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», ο οποίος αντιστοιχεί σε προγραμματισμένες δαπάνες ύψους 44 814 εκατομμυρίων ευρώ45, περιλαμβάνει την ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και την ενεργειακή απόδοση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει σαφή εικόνα της προγραμματισμένης συνεισφοράς των επενδύσεων των ΕΔΕΤ στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

46

Το ΕΓΤΑΑ αντιπροσώπευε περίπου το 11 % των κονδυλίων των ΕΔΕΤ για τον θεματικό στόχο 4 (περίπου 5 027 εκατομμύρια ευρώ46), ενώ οι προβλεπόμενες δαπάνες του ΕΓΤΑΑ για τον τομέα εστίασης 5Γ ανήλθαν σε 798,9 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 (βλέπε γράφημα 4). Ωστόσο, οι επενδύσεις στο πλαίσιο του εν λόγω τομέα εστίασης δεν αφορούν μόνο την ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και άλλες πτυχές της βιοοικονομίας, όπως η προσφορά και η χρήση υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών εκτός των τροφίμων.

47

Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη μπορούν να υλοποιούν έργα με συνιστώσες που συνδέονται με την ανανεώσιμη ενέργεια στο πλαίσιο άλλων τομέων εστίασης (βλέπε σημεία 55 έως 58), γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την ανάλυση της συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ στη χρηματοδότηση της ανανεώσιμης ενέργειας. Διαπιστώσαμε από την έρευνά μας (βλέπε σημείο 22) ότι η Ρουμανία (βλέπε πλαίσιο 6) και η Σλοβενία, παραδείγματος χάριν, αποφάσισαν να μη χρηματοδοτήσουν ή να διαθέσουν ελάχιστη μόνο χρηματοδότηση στον τομέα εστίασης 5Γ, διότι κατά την άποψή τους άλλοι τομείς εστίασης, όπως οι 2Α, 3Α, 6Α ή 6Β, ενδείκνυνται περισσότερο. Οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία απάντησαν ότι δεν είχαν προγραμματίσει δαπάνες στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ, δεδομένου ότι θεώρησαν άλλα ΕΔΕΤ, καθώς και τα δικά τους εθνικά προγράμματα, επαρκή για τη στήριξη της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές.

Γράφημα 4

Κονδύλια που διατέθηκαν στον τομέα εστίασης 5Γ ανά κράτος μέλος για την περίοδο 2014-2020 και πραγματοποιηθείσες δαπάνες έως τις 12 Οκτωβρίου 2017 (σε εκατομμύρια ευρώ)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (SFC), 12 Οκτωβρίου 2017.

48

Στα μέσα της περιόδου προγραμματισμού, είχαν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους μόλις 40,9 εκατομμυρίων ευρώ (5,1 % του συνολικού προϋπολογισμού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ)47. Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για την ανανεώσιμη ενέργεια αντικατοπτρίζουν ενδεχομένως τις δυσκολίες που συνδέονται με τον προγραμματισμό των τομέων εστίασης (βλέπε σημεία 55 έως 58), επιπλέον των καθυστερήσεων στην έγκριση των ΠΑΑ και του χρόνου που χρειάζονται τα κράτη μέλη για τον σχεδιασμό νέου πλαισίου και την προσαρμογή σε αυτό.

Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της σύνδεσης των προσδιορισθεισών αναγκών με την προσέγγιση για τη χρηματοδότηση της ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία ορίζεται στα ΠΑΑ
49

Στο έγγραφό της με τίτλο «Guidelines for strategic programming for the period 2014-2020», η Επιτροπή επισημαίνει ότι στην περιγραφή της στρατηγικής (συλλογιστική της παρέμβασης) πρέπει να αιτιολογούνται η επιλογή, ο συνδυασμός και η ιεράρχηση κατά προτεραιότητα των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης SWOT και τις προσδιορισθείσες ανάγκες. Οι διάφορες ανάγκες πρέπει να ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα και η ιεράρχηση αυτή να αιτιολογείται. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή εξετάζει, κατά το στάδιο έγκρισης των ΠΑΑ, τις στρατηγικές εκτιμήσεις των κρατών μελών για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

50

Η Επιτροπή παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη μέσω ειδικών ομάδων, επιτροπών παρακολούθησης, φύλλων επαλήθευσης, δελτίων μέτρησης κ.λπ., ούτως ώστε να διευκολύνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των ΠΑΑ. Ωστόσο, στα έγγραφα καθοδήγησης δεν εξετάζονται ρητά οι στρατηγικές εκτιμήσεις για την ανανεώσιμη ενέργεια, ούτε τα είδη των επενδύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για την ανανεώσιμη ενέργεια με τη στήριξη του ΕΓΤΑΑ ή ο τρόπος με τον οποίον θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία στις αγροτικές περιοχές, ούτε, τέλος, ο τρόπος με τον οποίο το ΕΓΤΑΑ πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα ενωσιακά και εθνικά καθεστώτα χρηματοδότησης.

51

Διαπιστώσαμε ότι και τα πέντε ΠΑΑ που εξετάσαμε περιείχαν τα υποχρεωτικά στοιχεία όσον αφορά τον προσδιορισμό στόχων, τις ανάγκες και τις στρατηγικές εκτιμήσεις σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά κανένα δεν περιελάμβανε εμπεριστατωμένη ανάλυση ή ποσοτικό προσδιορισμό των σχετικών χρηματοδοτικών αναγκών. Με την εξαίρεση της Αυστρίας, τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δεν χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά τις προσδιορισθείσες ανάγκες τους ή τις αναλύσεις SWOT για να διαμορφώσουν τη στρατηγική προσέγγιση των ΠΑΑ τους σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια. Αντιθέτως, η προσέγγισή τους παρέμεινε πολύ γενική. Άλλες αδυναμίες αφορούσαν την εφαρμογή και τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές των αρχικών στρατηγικών (βλέπε πλαίσιο 5).

Πλαίσιο 5

Αλλαγές στην αρχική προσέγγιση για τη χρηματοδότηση της ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία ορίστηκε στα ΠΑΑ

Βουλγαρία: η στρατηγική για την ανανεώσιμη ενέργεια δεν ανταποκρινόταν στις συστάσεις του αξιολογητή ούτε στις συνθήκες της αγοράς

Στη Βουλγαρία, ποσοστό άνω του 90 % των έργων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, τα οποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2007-2013, αφορούσε την ηλιακή ενέργεια: τα εν λόγω έργα επωφελήθηκαν επίσης από ελκυστικά τιμολόγια τροφοδότησης κατά τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση του βουλγαρικού ΠΑΑ της περιόδου 2007-2013 αναφέρθηκε ότι η Βουλγαρία δεν είχε αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες παραγωγής βιομάζας, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων που συνδέονται με την αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό έργων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ο αξιολογητής συνέστησε μια πιο ισορροπημένη κατανομή της στήριξης του ΕΓΤΑΑ μεταξύ των διαφόρων ειδών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, οι αρχές δεν προσάρμοσαν τη στρατηγική τους ώστε να λάβουν υπόψη, παραδείγματος χάριν, τις δυνατότητες παραγωγής βιομάζας κατά το δεύτερο ήμισυ της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013. Στη Βουλγαρία, οι επενδύσεις σε έργα με αντικείμενο την πώληση ενέργειας δεν είναι πλέον επιλέξιμες κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Γαλλία (Κάτω Νορμανδία): οι προσδιορισθείσες ανάγκες στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας πρέπει να καλυφθούν με το ήμισυ της χρηματοδότησης που είχε αρχικώς προγραμματιστεί στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ

Τον Αύγουστο του 2015, η Επιτροπή ενέκρινε το ΠΑΑ της γαλλικής περιφέρειας της Κάτω Νορμανδίας, το οποίο βασιζόταν στις ανάγκες που είχε προσδιορίσει η ίδια η περιφέρεια. Τον Μάρτιο του 2017, η Κάτω Νορμανδία υπέβαλε τροποποιημένη έκδοση του ΠΑΑ της, με αποτέλεσμα μείωση κατά 48 % των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του τομέα εστίασης 5Γ για την ανανεώσιμη ενέργεια, από 14,6 σε 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι σαφές αν οι ανάγκες που είχαν αρχικά προσδιοριστεί στο ΠΑΑ μειώθηκαν πράγματι ή εξέλιπαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ή αν καλύφθηκαν από άλλα ενωσιακά ή εθνικά καθεστώτα.

52

Η καθοδήγηση και οι έλεγχοι της Επιτροπής δεν απέτρεψαν αυτές τις αδυναμίες, ούτε διασφάλισαν ότι τα κράτη μέλη είχαν διαμορφώσει άρτιες στρατηγικές για την ανανεώσιμη ενέργεια στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, η επιλογή των μέτρων του ΕΓΤΑΑ και η κατανομή των διαθέσιμων πόρων σε αυτά δεν απέρρεαν σε όλες τις περιπτώσεις λογικά από τις δυνατότητες και τις ανάγκες που περιγράφονταν στα ΠΑΑ.

Ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των διαφόρων πηγών χρηματοδότησης του τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας
53

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο48 προωθεί την αποτελεσματική, αποδοτική και συντονισμένη αξιοποίηση των διαφόρων πηγών χρηματοδότησης της ΕΕ, ιδίως των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Τα κράτη μέλη φέρουν ως επί το πλείστον την ευθύνη αιτιολόγησης της ανάγκης παρέμβασης στο πλαίσιο του ΠΑΑ, καθώς και της διασφάλισης του άρτιου συντονισμού μεταξύ των ταμείων. Η Επιτροπή παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση στα κράτη μέλη με την έκδοση στρατηγικών κατευθυντήριων οδηγιών, την προώθηση ορθών πρακτικών και την παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων.

54

Κατά την εξέταση δείγματος συμφωνιών εταιρικής σχέσης και ΠΑΑ για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, διαπιστώσαμε ότι τα κράτη μέλη είχαν επισημάνει διάφορες ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης και είχαν ορίσει γενικές αρχές και μέτρα οριοθέτησης για την αποφυγή της διπλής χρηματοδότησης. Ωστόσο, τα στρατηγικά έγγραφα που εξετάσαμε δεν περιείχαν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει ο αποτελεσματικός συντονισμός των διαφόρων πηγών χρηματοδότησης της ανανεώσιμης ενέργειας. Δεν διενεργήθηκε επίσης ανάλυση των ενδεχόμενων επιπτώσεων υποκατάστασης ή των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων στον τομέα αυτό49.

Κατανομή των μέτρων υπέρ της ανανεώσιμης ενέργειας στους διάφορους τομείς εστίασης
55

Όπως διευκρινίζεται στα σημεία 14 και 15, το πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 διαρθρώνεται γύρω από έξι προτεραιότητες, οι οποίες αναλύονται περαιτέρω σε 18 θεματικούς τομείς εστίασης (βλέπε γράφημα 3). Η στήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας υπάγεται στον τομέα εστίασης 5Γ, ο οποίος καλύπτει την παροχή και χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας.

56

Στο πλαίσιο των τομέων εστίασης υλοποιούνται μέτρα αγροτικής ανάπτυξης. Στο γράφημα 5 παρουσιάζονται παραδείγματα μέτρων και δεικτών που έχουν οριστεί για την προτεραιότητα 5. Ωστόσο, το ίδιο μέτρο μπορεί να συμβάλλει σε περισσότερους τομείς εστίασης και στην επίτευξη περισσότερων προτεραιοτήτων και στόχων.

Γράφημα 5

Παράδειγμα συνδυασμού μέτρων και δεικτών για την προτεραιότητα 5 και τους σχετικούς τομείς εστίασης

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως προσαρμόστηκαν από το ΕΕΣ).

57

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να προσδιορίσουν δευτερεύουσες επιδράσεις που ειδικά μέτρα του τομέα εστίασης 5Γ μπορούν να έχουν σε άλλους τομείς εστίασης. Παραδείγματος χάριν, η προσθήκη φωτοβολταϊκών συλλεκτών στην οροφή ενός νέου αχυρώνα με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του δικαιούχου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έργο ανανεώσιμης ενέργειας (ήτοι στο πλαίσιο του τομέα εστίασης 5Γ), ή ως τμήμα έργου εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης και, ως εκ τούτου, να εμπίπτει στον τομέα εστίασης 2Α (βλέπε γράφημα 3), με τη συνιστώσα της ανανεώσιμης ενέργειας να επιδρά δευτερευόντως στον τομέα εστίασης 5Γ.

58

Τα κράτη μέλη δεν κατένειμαν κατά συνεκτικό τρόπο τα μέτρα ανανεώσιμης ενέργειας και τα διάφορα είδη έργων στους τομείς εστίασης (βλέπε πλαίσιο 6). Το γεγονός αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των έργων ανανεώσιμης ενέργειας που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΓΤΑΑ (βλέπε σημεία 69 έως 71), ιδίως επειδή η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει συμπληρωματική καθοδήγηση σχετικά με την κατανομή των έργων στους τομείς εστίασης κατά τρόπο συνεκτικό σε όλα τα κράτη μέλη.

Πλαίσιο 6

Κατανομή των έργων ανανεώσιμης ενέργειας στους διάφορους τομείς εστίασης

Γαλλία — Κατανομή των μέτρων του τομέα της δασοκομίας

Ορισμένα μέτρα του τομέα της δασοκομίας διευκολύνουν την παραγωγή και την πώληση ενέργειας από ξύλο και, ως εκ τούτου, μπορούν να συνδέονται με την ανανεώσιμη ενέργεια50. Η κατανομή των σχετικών μέτρων στους τομείς εστίασης από τις γαλλικές περιφέρειες έγινε κατά τρόπο μη συνεκτικό. Λιγότερες από τις μισές περιφέρειες της Γαλλίας τα κατένειμαν στον τομέα εστίασης 5Γ, ενώ οι υπόλοιπες σε άλλους τομείς εστίασης, όπως στους τομείς 2A, 2B, 2Γ, 5E ή 6A. Η επιλογή βασίστηκε στις διαπιστωθείσες ανάγκες και τον τομέα εστίασης που επέλεξαν να ενεργοποιήσουν, μολονότι τα αναμενόμενα επακόλουθα των μέτρων ήταν παρόμοια.

Ρουμανία και Βουλγαρία – Έργα ανανεώσιμης ενέργειας για ιδία κατανάλωση

Κατά την περίοδο 2014-2020, η Ρουμανία και η Βουλγαρία στήριξαν, σε μεγάλο βαθμό ή και αποκλειστικά, έργα ανανεώσιμης ενέργειας για ιδία κατανάλωση (στην εκμετάλλευση ή την επιχείρηση, χωρίς πώληση ενέργειας). Η Βουλγαρία θεωρεί ότι τα έργα αυτά συμβάλλουν στον τομέα εστίασης 5Γ, και έχει διαθέσει το τρίτο υψηλότερο ποσό μεταξύ του συνόλου των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα εστίασης. Ωστόσο, οι ρουμανικές αρχές διέθεσαν έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό στον τομέα εστίασης 5Γ, επειδή θεώρησαν ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια για ιδία χρήση συνεισφέρουν μόνο δευτερευόντως στον τομέα εστίασης 5Γ. Αντιθέτως, τα εν λόγω έργα περιλαμβάνονταν στους τομείς εστίασης 2Α, 3Α, 6Α ή 6Β.

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση παρέχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα αποτελέσματα των επενδύσεων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας

59

Οι πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις (αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα) των δαπανών αγροτικής ανάπτυξης για την ανανεώσιμη ενέργεια είναι αναγκαίες προκειμένου να καταδεικνύεται τι έχει επιτευχθεί με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και να αποδεικνύεται ότι τα σχετικά κονδύλια δαπανήθηκαν σωστά. Επιπλέον, οι πληροφορίες για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δαπανών για την αγροτική ανάπτυξη, στον βαθμό που παρέχουν καθοδήγηση για την εν εξελίξει διαχείριση των προγραμμάτων, υποδεικνύουν πιθανές βελτιώσεις και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής.

Η ανανεώσιμη ενέργεια στο κοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης (ΚΠΠΑ) της περιόδου 2007-2013
Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες παρακολούθησης στο πλαίσιο του ΚΠΠΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια
60

Πολλά κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και τα πέντε κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη) αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν πόρους του ΕΓΤΑΑ για τη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας, από την έναρξη της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ειδικοί δείκτες για τη μέτρηση των εκροών ή των αποτελεσμάτων των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

61

Η κατάσταση αυτή άλλαξε με τον «διαγνωστικό έλεγχο» της ΚΓΠ, όταν η ανανεώσιμη ενέργεια αναγνωρίστηκε ως μια «νέα πρόκληση» και τα κράτη μέλη έλαβαν πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας για το υπόλοιπο της περιόδου προγραμματισμού (2009-2013) (βλέπε σημείο 14). Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη κλήθηκαν να παρακολουθούν τις δαπάνες και τον αριθμό των δικαιούχων των έργων ανανεώσιμης ενέργειας που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτής της «νέας πρόκλησης». Ωστόσο, δεν είχαν την υποχρέωση να συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τα επιτεύγματα των έργων, όπως η ενέργεια που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ή η εγκατεστημένη ισχύς. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ συνολικές πληροφορίες σχετικά με τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΓΤΑΑ κατά την περίοδο 2007-2013. Οι δείκτες που υπάρχουν αφορούν αποκλειστικά τα πρόσθετα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την ανανεώσιμη ενέργεια στο πλαίσιο του «διαγνωστικού ελέγχου» της ΚΓΠ.

62

Εξετάσαμε τα στοιχεία των έργων ανανεώσιμης ενέργειας (αριθμός έργων, στήριξη που καταβλήθηκε) που μας παρείχαν τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη, και διαπιστώσαμε σε τέσσερα από αυτά51 ορισμένες αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή και των υπολογισμών μας οι οποίοι βασίστηκαν σε αριθμητικά στοιχεία προερχόμενα από τις βάσεις δεδομένων των έργων των κρατών μελών. Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να μας παράσχουν διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια και την πληρότητα των στοιχείων του «διαγνωστικού ελέγχου» της ΚΓΠ.

63

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες οι οποίες να είναι διαθέσιμες σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον αριθμό των έργων, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή την εγκατεστημένη ισχύ. Επομένως, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ποσοτικά η συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές. Ελλείψει συναφών και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια, δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, και εξακολουθεί να είναι ασαφής η βάση επί της οποίας τα κράτη μέλη σχεδίασαν τις ενότητες των ΠΑΑ τους που αφορούν την ανανεώσιμη ενέργεια. Οι διαπιστώσεις αυτές συνάδουν με τις παρατηρήσεις που διατυπώσαμε παλαιότερα σχετικά με τα στοιχεία παρακολούθησης που αφορούν τη στήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας από το ΕΤΠΑ και το ΤΣ κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-201352.

Οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων βάσει του ΚΠΠΑ παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της στήριξης της ανανεώσιμης ενέργειας στην αγροτική ανάπτυξη
64

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των ΠΔΠ αποτελούν επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, το οποίο διαπιστώσαμε σε πολλούς τομείς πολιτικής κατά το παρελθόν53. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ΠΑΑ για την περίοδο 2007-2013 οδήγησαν και πάλι σε αναντιστοιχία μεταξύ του κύκλου εκτέλεσης των δαπανών και του χρονοδιαγράμματος υποβολής των σχετικών εκθέσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα περιορισμένα μόνον στοιχεία σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια για τον σκοπό των ενδιάμεσων αξιολογήσεων, μολονότι παρασχέθηκαν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες (βλέπε πλαίσιο 7). Πολλά κράτη μέλη αντιμετώπισαν καθυστερήσεις κατά την ολοκλήρωση των εκ των υστέρων αξιολογήσεών τους54.

65

Από την επισκόπηση στην οποία υποβάλαμε τις εκ των υστέρων αξιολογήσεις προέκυψε ότι αυτές αναφέρονταν στις επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια (π.χ. χρησιμοποιηθέντα μέτρα) αλλά δεν κάλυπταν πάντοτε τον αντίκτυπό τους στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Δεν είχαν πραγματοποιηθεί σχετικές αναλύσεις, οι οποίες να καλύπτουν, παραδείγματος χάριν, τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας για τις αγροτικές περιοχές, τη διαφοροποίηση των εισοδημάτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές, κ.λπ.

66

Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ορισμένες ορθές πρακτικές σχετικά με την αξιολόγηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας (βλέπε πλαίσιο 7).

Πλαίσιο 7

Παραδείγματα ορθών πρακτικών όσον αφορά την αξιολόγηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές

Οι περιφερειακές αρχές της Τοσκάνης (Ιταλία) είχαν πραγματοποιήσει πρόσθετες εργασίες αξιολόγησης, στο πλαίσιο των οποίων συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τη συμβολή των χρηματοδοτούμενων έργων στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας: έκθεση αξιολόγησης σχετικά με 15 έργα ολοκληρωμένης αλυσίδας εφοδιασμού, έκθεση αξιολόγησης σχετικά με δασικά μέτρα, η οποία πραγματευόταν την αλυσίδα εφοδιασμού της ενέργειας από ξύλο και το δυναμικό του τομέα, καθώς και ένα έγγραφο σχετικά με την εμπειρία από τα πέντε συστήματα τηλεθέρμανσης που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του LEADER+ κατά την περίοδο 2000-2006.

Οι αυστριακές αρχές είχαν επίσης ολοκληρώσει εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια, ιδίως για το μέτρο 321 (Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό). Η έκθεση συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές, περιφερειακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, με τη βοήθεια πίνακα αξιολόγησης που περιλάμβανε 30 λεπτομερείς δείκτες. Από τις 20 μελέτες περιπτώσεων, οι αξιολογητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα θέρμανσης με βιομάζα, όπως υλοποιήθηκαν στην Αυστρία, είχαν θετική επίδραση στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, όπως στην περιφερειακή προσφορά ξυλείας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε κάθε κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και την παροχή θέρμανσης για τον αγροτικό πληθυσμό.

Η Αυστρία είχε επιδείξει και άλλα παραδείγματα ορθών πρακτικών με τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων παρακολούθησης και αξιολόγησης εκτός του ΚΠΠΑ, όπως μελέτες για τις οικονομικές και περιφερειακές επιδράσεις του εθνικού προγράμματος με στόχο τη στήριξη των τοπικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας (βλέπε πλαίσιο 2). Οι συγκεκριμένες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των πολυτιμότερων επιδράσεων συγκαταλέγονταν η ευαισθητοποίηση σε περιφερειακό επίπεδο και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων. Οι αρχές είχαν επίσης καθιερώσει ένα σύστημα διαχείρισης της ποιότητας για τα συστήματα θέρμανσης με βιομάζα ορισμένου μεγέθους, με τη συγκέντρωση στοιχείων συγκριτικής αξιολόγησης που ήταν χρήσιμα για τους κυρίους των έργων.

Η ανανεώσιμη ενέργεια στο κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης (ΚΣΠΑ) της περιόδου 2014-2020
67

Το νέο πλαίσιο επιδόσεων για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 έχει ως στόχο να καταστήσει την εφαρμογή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης περισσότερο προσανατολισμένη στα αποτελέσματα από ό,τι στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΣΠΑ55, το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της αγροτικής ανάπτυξης, παρέχει ένα λεπτομερές κοινό σύνολο δεικτών οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για τους τομείς εστίασης, καθώς και κοινά ερωτήματα αξιολόγησης που θα απαντηθούν στο μέλλον, προκειμένου να αξιολογηθούν η πρόοδος και τα επιτεύγματα της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και ο αντίκτυπος, η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η συνάφεια των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής.

68

Το ΚΣΠΑ απαιτεί την παροχή πληροφοριών παρακολούθησης για τις «Συνολικές επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας» (δείκτης στόχου Σ 16) και την «Ανανεώσιμη ενέργεια παραγόμενη από υποστηριζόμενα έργα» (συμπληρωματικός δείκτης αποτελεσμάτων Α 15). Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν πρόσθετους δείκτες εκροών για συγκεκριμένα μέτρα, και η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι δέκα κράτη μέλη ή περιφέρειες56 είχαν επιλέξει να το πράξουν. Ωστόσο, για τον τομέα εστίασης 5Γ, η πλειονότητα των εν λόγω πρόσθετων δεικτών που σχετίζονταν με συγκεκριμένο μέτρο ήταν δείκτες εισροών, όπως οι δημόσιες δαπάνες ή δείκτες εκροών, όπως ο αριθμός των δικαιούχων, των έργων ή των δράσεων που έλαβαν στήριξη. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω δείκτες δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη βάση για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνιστώσας των ΠΑΑ που αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια, και, συνεπώς, δεν ενισχύθηκε η εστίαση στα αποτελέσματα57.

69

Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις συλλέγονται μόνο στο επίπεδο των τομέων εστίασης58. Συνεπώς, τα έργα του ΕΓΤΑΑ που υπάγονται στον τομέα εστίασης 5Γ δεν παρέχουν πλήρη στοιχεία για την ανανεώσιμη ενέργεια στις αγροτικές περιοχές, δεδομένου ότι ορισμένα εξ αυτών ενδέχεται να συνδέονται έμμεσα με την ανανεώσιμη ενέργεια (όπως η διαχείριση των δασών) αλλά να έχουν υπαχθεί στον τομέα εστίασης 5Γ, ενώ άλλα να έχει θεωρηθεί ενδεχομένως ότι συνεισφέρουν δευτερευόντως στον τομέα εστίασης 5Γ και, ως εκ τούτου, να χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο άλλων τομέων εστίασης όπως οι 2A, 3A, 6A, 6B, κ.λπ. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες για τις «Συνολικές επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας» (δείκτης στόχου Σ 16) αφορούν μόνον όσα έργα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τομέα εστίασης 5Γ, και δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα όλων των επενδύσεων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές.

70

Ένας άλλος δείκτης, ο δείκτης αποτελεσμάτων Α 15 — «Ανανεώσιμη ενέργεια παραγόμενη από υποστηριζόμενα έργα», αποσκοπεί στην κάλυψη όλων των έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, στις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής αναφέρεται ότι τα στοιχεία για τον εν λόγω δείκτη μπορούν να συλλέγονται από τους αξιολογητές με διάφορους τρόπους, παραδείγματος χάριν, μέσω στατιστικών ερευνών σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο. Επομένως, η συγκρισιμότητα των στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ εξαρτάται από τις επιλογές των αξιολογητών.

71

Μολονότι η Επιτροπή εξέδωσε λεπτομερείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διευκόλυνση της κατάρτισης των εκθέσεων και της αξιολόγησης, οι διασυνδέσεις μεταξύ των δεικτών του ΚΣΠΑ και των τομέων εστίασης ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τους αξιολογητές, να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των αξιολογήσεων των προγραμμάτων και της συγκρισιμότητάς τους, καθώς και να οδηγήσουν, όπως συνέβη στο παρελθόν, σε καθυστερήσεις. Εάν, σε καίριες χρονικές στιγμές για την υποβολή εκθέσεων, δεν είναι διαθέσιμες αξιόπιστες πληροφορίες παρακολούθησης και αξιολόγησης, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή ενδεχομένως να χάσουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την υλοποίηση των μέτρων για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Επιβεβαιώνεται η δυνατότητα συμβολής των έργων ανανεώσιμης ενέργειας στην αγροτική ανάπτυξη, παρά τις αδυναμίες των διαδικασιών επιλογής και υλοποίησής τους

72

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επιλογή των έργων αγροτικής ανάπτυξης, με σκοπό τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης να ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες της ΕΕ και τους στόχους και τις στρατηγικές των κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν και να εφαρμόζουν σαφή, συναφή και αντικειμενικά κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, καθώς και αντικειμενικές, δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες59.

73

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι οι απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα έργα, προκειμένου να είναι επιλέξιμα για στήριξη από το ΕΓΤΑΑ. Τα έργα είναι είτε επιλέξιμα είτε μη επιλέξιμα. Τα κράτη μέλη καθορίζουν κριτήρια επιλογής για την ιεράρχηση κατά προτεραιότητα των έργων που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί και στους στόχους που έχουν καθοριστεί στα ΠΑΑ. Προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τα κριτήρια επιλογής ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες είναι διαθέσιμοι επαρκείς πόροι για την έγκριση όλων των αιτήσεων60. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να διασφαλίζουν, ιδίως, την επιλογή βιώσιμων έργων που στηρίζουν την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και προσθέτουν αξία στις αγροτικές περιοχές.

Τα περισσότερα έργα είχαν συντελέσει στην ανάπτυξη του τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και στην αγροτική ανάπτυξη
74

Ελέγξαμε έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας διαφόρων ειδών και μεγεθών (βλέπε παράρτημα II). Στο δείγμα των έργων περιλαμβάνονταν τόσο επενδύσεις που αφορούσαν την παροχή σε τρίτα μέρη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όσο και επενδύσεις χάρη στις οποίες οι κύριοι των έργων παρήγαγαν ενέργεια για ιδία κατανάλωση.

75

Στόχος των έργων που αφορούσαν τον ενεργειακό εφοδιασμό τρίτων ήταν κυρίως η διαφοροποίηση του εισοδήματος των γεωργικών ή δασικών εκμεταλλεύσεων. Ορισμένα έργα είχαν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί από ΜΜΕ ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιτυχημένα έργα αυτού του είδους είχαν παράσχει νέες, ευπρόσδεκτες, ενεργειακές υπηρεσίες σε νοικοκυριά και δημόσια κτίρια σε αγροτικές περιοχές. Τα έργα αυτά είχαν αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη, ιδίως στην περίπτωση των συστημάτων τηλεθέρμανσης, τα οποία είναι γενικώς αποδοτικότερα ενεργειακά και έχουν χαμηλότερες εκπομπές από τα συστήματα ατομικής θέρμανσης. Τα έργα αυτά έδωσαν επίσης τη δυνατότητα στους κυρίους των έργων να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ακόμη, έδωσαν τη δυνατότητα σε προμηθευτές πρώτων υλών σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τοπικής βιομάζας, κυρίως σε γεωργούς και δασοκόμους, να διαφοροποιήσουν το εισόδημά τους και να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους (βλέπε πλαίσιο 8).

76

Η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας απαιτεί επίσης λεπτομερή σχεδιασμό, καθώς και εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης. Η εμπειρογνωσία και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην περιοχή αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξή της προς την κατεύθυνση της παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ τα οφέλη μπορεί να υπερβούν τις αρχικές επενδύσεις στα έργα.

Πλαίσιο 8

Ορθές πρακτικές που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο έργων ενεργειακού εφοδιασμού τρίτων, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ

Συστήματα τηλεθέρμανσης σε αγροτικές περιοχές της Αυστρίας

Στην Αυστρία, η στήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ επικεντρώθηκε κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 στην περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τηλεθέρμανσης με καύσιμο το ξύλο.

Ένα από τα έργα στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη είχε λάβει στήριξη από το ΕΓΤΑΑ στον τομέα της διαφοροποίησης προς μη γεωργικές δραστηριότητες. Κύριος του έργου ήταν ένας συνεταιρισμός 26 γεωργών μερικής απασχόλησης, οι οποίοι κατείχαν και διαχειρίζονταν από κοινού δασική έκταση 400 εκταρίων. Είχαν δημιουργήσει ένα τοπικό σύστημα θέρμανσης με λέβητα τεμαχιδίων ξύλου, ισχύος 398 kW. Το σύστημα παρείχε 580 MWh θερμότητας ετησίως σε τρία κτίρια εκτός του χωριού: σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, σε ένα κέντρο υποβοηθούμενης διαβίωσης και σε ένα μοναστήρι. Οι γεωργοί διαχειρίζονταν το σύστημα θέρμανσης και παρείχαν την αναγκαία ξυλεία για την παραγωγή των τεμαχιδίων ξύλου από τα δάση τους, χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο χαμηλής ποιότητας που προερχόταν από τις αραιώσεις, για το οποίο δεν είχαν εμπορική διέξοδο στο παρελθόν.

Οι γεωργοί ωφελήθηκαν οικονομικά από το έργο, καθώς είχαν έσοδα τόσο από την παραγόμενη θερμότητα όσο και από τα τεμαχίδια ξύλου. Επιπλέον, οι γεωργοί απέκτησαν νέες δεξιότητες μέσω της συμμετοχής τους σε μαθήματα για διαχειριστές συστημάτων τηλεθέρμανσης.

Άλλα συστήματα τηλεθέρμανσης με λέβητες τεμαχιδίων ξύλου, στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη, βρίσκονταν υπό τη διαχείριση ΜΜΕ ή πολύ μικρών επιχειρήσεων και είχαν μεγαλύτερες ικανότητες παραγωγής ενέργειας, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο θερμότητα σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών οικιών, τοπικών αρχών και εστιατορίων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η προμήθεια της ξυλείας ή των τεμαχιδίων ξύλου γινόταν από τοπικούς γεωργούς ή κατόχους δασικών εκμεταλλεύσεων σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων.

77

Τα έργα με σκοπό την ιδία κατανάλωση παρείχαν οφέλη στις γεωργικές ή δασικές εκμεταλλεύσεις και στις επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων, παραδείγματος χάριν μέσω της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και της αυτάρκειας ή μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων ή της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Συνέβαλαν επίσης έμμεσα στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της παροχής ευκαιριών απόκτησης εισοδήματος στους κατοίκους της περιοχής ή συμβάλλοντας στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης της περιοχής (βλέπε πλαίσιο 9).

Πλαίσιο 9

Τα έργα για ιδία κατανάλωση της ανανεώσιμης ενέργειας συμβάλλουν εμμέσως στην αγροτική ανάπτυξη

Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οινοποιείου στην Τοσκάνη

Ένα πολυδιάστατο έργο στο οποίο πραγματοποιήσαμε επίσκεψη είχε λάβει στήριξη από το ΕΓΤΑΑ στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων. Αφορούσε την κατασκευή ενός νέου οινοποιείου. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελούσε προτεραιότητα για το οινοποιείο, το οποίο υπολόγιζε το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων του. Το έργο περιελάμβανε διάφορα στοιχεία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας: μια γεωθερμική μονάδα ψύξης, μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, μια μονάδα θέρμανσης με βιομάζα ξύλου και αρκετές επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (σύστημα συλλογής ηλιακού φωτός, εξαερισμός, πύργος ψύξης με εξάτμιση). Το 2015, η εταιρεία παρήγαγε το 68 % της ενέργειας που κατανάλωσε. Το έργο επέφερε επίσης μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ανά φιάλη οίνου.

Εκτός από τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, η εταιρεία βελτίωσε και τα οικονομικά αποτελέσματά της, γεγονός που της επέτρεψε να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της (από 8 τον Ιανουάριο του 2011 σε 20 τον Δεκέμβριο του 2016).

Μικρά έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στη Βουλγαρία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των γεωργών

Δύο επενδυτικά έργα σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία επισκεφθήκαμε στη Βουλγαρία (12,5 εκτάρια και 4 εκτάρια), αναδεικνύουν το δυναμικό των χρηματοδοτούμενων από το ΕΓΤΑΑ έργων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, μολονότι σε περισσότερο περιορισμένο βαθμό. Αμφότερα τα έργα χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά κύτταρα για τη λειτουργία αντλίας άρδευσης με σκοπό τη βιολογική παραγωγή φουντουκιών και τρούφας, καθώς και για τον φωτισμό αποθήκης φρούτων βιολογικής καλλιέργειας. Και τα δύο έργα υλοποιήθηκαν εκτός του χωριού όπου δεν υπήρχε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, και συνεπώς οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θεωρήθηκαν οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των γεωργών. Η παραγωγή βιολογικών φουντουκιών και βιολογικής τρούφας δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες όχι μόνον για τους γεωργούς αλλά και για την περιφέρεια.

Ωστόσο, οι διαδικασίες επιλογής των κρατών μελών δεν εξασφάλιζαν την επιλογή των καταλληλότερων έργων…
78

Τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν κριτήρια για την επιλογή των έργων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι για την αγροτική ανάπτυξη χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Διαπιστώσαμε ότι τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη δεν συμμορφώνονταν πάντοτε με την αρχή αυτή.

79

Εξετάσαμε τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και διαπιστώσαμε ότι τέσσερα από τα πέντε κράτη μέλη61 στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη είχαν χρησιμοποιήσει κριτήρια επιλογής που διασφάλιζαν, σε κάποιον βαθμό, την κατά προτεραιότητα επιλογή έργων που διευκολύνουν την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη: παραδείγματος χάριν, έργα τα οποία αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στη διαφοροποίηση του εισοδήματος και στο περιβάλλον, στη χρήση πρώτων υλών (καύσιμα βιομάζας) που παράγονται και μεταποιούνται στην περιοχή, ή στο να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές στρατηγικές και η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές υπονομεύονταν εν μέρει από αδυναμίες στις διαδικασίες επιλογής. Θεωρούμε ότι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία (Τοσκάνη) και η Γαλλία (Κάτω Νορμανδία, όσον αφορά τα μέτρα του τομέα της δασοκομίας) εφάρμοζαν μη απαιτητικά συστήματα βαθμολόγησης, με ελάχιστα όρια τα οποία μπορούσαν να επιτευχθούν εκπληρώνοντας μόνο ένα ή ελάχιστα κριτήρια.

… με αποτέλεσμα ορισμένα έργα ανανεώσιμης ενέργειας να έχουν οριακό όφελος για τις αγροτικές περιοχές
80

Οι αδυναμίες στη διαδικασία επιλογής ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση έργων που παρέχουν οικονομικό όφελος στους κυρίους των έργων, αλλά έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αγροτικές περιοχές. Αυτό ίσχυε για ορισμένα από τα έργα στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Η χρηματοδοτική στήριξη δεν χρησιμοποιήθηκε πάντοτε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, τη βελτίωση της κατάστασης των υφιστάμενων γεωργικών ή δασικών εκμεταλλεύσεων ή την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών (βλέπε πλαίσιο 10).

Πλαίσιο 10

Έργα ανανεώσιμης ενέργειας με οριακά οφέλη για την αγροτική ανάπτυξη

Οριακό όφελος για τις αγροτικές περιοχές από τα φωτοβολταϊκά έργα στη Βουλγαρία

Όπως περιγράφεται στο πλαίσιο 2, η Βουλγαρία διέθεσε άνω του 90 % της στήριξης που έλαβε από το ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 για φωτοβολταϊκά έργα, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις και τους περιορισμούς δυναμικότητας του δικτύου62.

Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη σε τρία έργα ανανεώσιμης ενέργειας στη Βουλγαρία, τα οποία είχαν λάβει στήριξη από το ΕΓΤΑΑ για τη δημιουργία και την ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες. Καθένα από τα έργα δημιούργησε μία θέση εργασίας για τη συντήρηση και την προστασία των εγκαταστάσεων. Και τα τρία έργα εξαρτώνταν από προτιμησιακές πληρωμές FIT και δεν δημιούργησαν άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες ή υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην αποφέρουν σημαντικό όφελος για την αγροτική ανάπτυξη.

81

Στο πλαίσιο των επισκέψεών μας στα έργα επιβεβαιώθηκε ο θετικός αντίκτυπος που έχουν στην αγροτική ανάπτυξη ορισμένα είδη έργων ανανεώσιμης ενέργειας, ο οποίος δικαιολογεί την οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη πολλών άλλων καθεστώτων στήριξης της ανανεώσιμης ενέργειας, έργα που δεν συμβάλλουν, αφενός, στην επίτευξη του στόχου για την ανανεώσιμη ενέργεια και, αφετέρου, στον συνολικό στόχο της αγροτικής ανάπτυξης δεν πρέπει να λαμβάνουν στήριξη από το ΕΓΤΑΑ.

Συμπεράσματα και συστάσεις

82

Στα νομοθετικά έγγραφα και τα έγγραφα πολιτικής της ΕΕ υπογραμμίζεται η πρόθεση αξιοποίησης του ενδεχομένως θετικού αντικτύπου στην αγροτική ανάπτυξη των επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια. Παρότι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, η ανάπτυξη ορισμένων ειδών ανανεώσιμης ενέργειας συνδέεται επίσης με περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους.

83

Κατά τον έλεγχό μας, εξετάσαμε το πλαίσιο για την ανανεώσιμη ενέργεια, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται σε αυτό οι πτυχές της αγροτικής ανάπτυξης. Εξετάσαμε επίσης το πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης και την εφαρμογή του στα κράτη μέλη, προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον η στήριξη του ΕΓΤΑΑ στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας συνέβαλε πράγματι στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

84

Βάσει των ελεγκτικών εργασιών μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να συντελέσει στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, αλλά, μέχρι σήμερα, οι δυνατότητες αυτές δεν αξιοποιούνται επαρκώς.

85

Διαπιστώσαμε ότι η συμβολή της ανανεώσιμης ενέργειας στην αγροτική ανάπτυξη δεν ελήφθη επαρκώς υπόψη στο ισχύον πλαίσιο πολιτικής της Επιτροπής και των κρατών μελών. Κατά συνέπεια, οι ευκαιρίες ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς. Πρόσφατα, η Επιτροπή πρότεινε ορισμένες τροποποιήσεις του πλαισίου πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση (σημεία 24 έως 31).

Σύσταση 1 — Μηχανισμός «προστασίας του αγροτικού τομέα» στο πλαίσιο της μελλοντικής πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια

Κατά τον σχεδιασμό της μελλοντικής πολιτικής τους για την ανανεώσιμη ενέργεια, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνθήκες και τις ανάγκες της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, να εξετάσουν τον ενδεχόμενο θετικό και αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής, και να διασφαλίσουν ότι οι αγροτικές περιοχές θα ωφεληθούν κατά δίκαιο τρόπο από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, πρέπει να αναπτύξει έναν σχετικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να βασιστεί στον μηχανισμό «προστασίας του αγροτικού τομέα», όπως προβλέπεται στο σημείο 1 των «κατευθύνσεων πολιτικής» της Διακήρυξης του Κορκ 2.0 του 2016.

Η Επιτροπή πρέπει να ενσωματώσει τον εν λόγω μηχανισμό στη διαδικασία διαβούλευσης με τα κράτη μέλη σχετικά με τα ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα οποία πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή έως την 1η Ιανουαρίου 2019, και να καθοδηγήσει τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: τέλη του 2019.

86

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ανάπτυξη της βιοενέργειας, η οποία είναι η ανανεώσιμη ενέργεια που συνδέεται με τον πλέον προφανή τρόπο με τις αγροτικές περιοχές, δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά ούτε στο ισχύον ούτε στο προτεινόμενο πλαίσιο πολιτικής της Επιτροπής. Ο συνδυασμός των στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια, των καθεστώτων δημόσιας στήριξης και των ελλιπών κριτηρίων βιωσιμότητας για τη βιοενέργεια εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της χρήσης της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις όσον αφορά την προέλευση της βιομάζας από βιώσιμες πηγές (σημεία 32 έως 41).

Σύσταση 2 – Βελτίωση του πλαισίου για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους συννομοθέτες, πρέπει να διαμορφώσει έτσι το μελλοντικό πλαίσιο πολιτικής για τη βιοενέργεια ώστε να παρέχει επαρκείς διασφαλίσεις έναντι της μη βιώσιμης χρήσης των πόρων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Το πλαίσιο θα πρέπει να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα η προώθηση της χρήσης της βιοενέργειας μέσω στόχων και χρηματοδοτικών καθεστώτων στήριξης, και να εξασφαλίζει την άμβλυνση των σχετικών κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.

87

Η Επιτροπή δεν έχει παράσχει σαφή καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η στήριξη του ΕΓΤΑΑ στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε να προσθέσει αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα ενωσιακά και εθνικά καθεστώτα χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, το ΕΓΤΑΑ κινδυνεύει να καταστεί απλώς ακόμη μία πηγή χρηματοδότησης της ανανεώσιμης ενέργειας, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα στην αγροτική ανάπτυξη.

88

Η Επιτροπή εξέδωσε συμπληρωματική καθοδήγηση προς τα κράτη μέλη σχετικά με την κατάρτιση και την εφαρμογή των ΠΑΑ τους. Ωστόσο, εν μέρει λόγω της έλλειψης σαφούς οράματος σχετικά με τη στήριξη του ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια, τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη είχαν εγκρίνει μόνο μια πολύ γενική στρατηγική προσέγγιση για τη στήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας, και δεν είχαν συντονίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τη στήριξη του ΕΓΤΑΑ με τις διάφορες άλλες ενωσιακές και εθνικές πηγές χρηματοδότησης για την ανανεώσιμη ενέργεια, ώστε να μεγιστοποιείται ο αντίκτυπός τους στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι τα μέτρα για την ανανεώσιμη ενέργεια δεν είχαν κατανεμηθεί κατά συνεκτικό τρόπο στους τομείς εστίασης σε επίπεδο ΕΕ, γεγονός ενδεικτικό ανεπαρκειών, ωστόσο θεωρούμε ότι πρόκειται κυρίως για πρόβλημα που αφορά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση (σημεία 49 έως 58).

Σύσταση 3 – Σαφής καθοδήγηση σχετικά με τον ρόλο του ΕΓΤΑΑ όσον αφορά τη στήριξη για την ανανεώσιμη ενέργεια

Κατά τον σχεδιασμό της μελλοντικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, η Επιτροπή πρέπει να ορίσει τι αναμένεται να επιτευχθεί με τις επενδύσεις του ΕΓΤΑΑ στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, με ποιον τρόπο οι επενδύσεις αυτές προσδοκάται να προσθέσουν αξία στις αγροτικές περιοχές, καθώς και με ποιον τρόπο το ΕΓΤΑΑ πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα ενωσιακά και εθνικά καθεστώτα χρηματοδότησης για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πρέπει να αξιοποιήσει τις σχετικές ορθές πρακτικές που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας (βλέπε πλαίσιο 7, πλαίσιο 8 και πλαίσιο 9), καθώς και τις συναφείς εμπειρίες που περιγράφονται στη μελέτη του ΟΟΣΑ «Linking Renewable Energy to Rural Development» (βλέπε πλαίσιο 1).

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: τέλη του 2018.

89

Η ύπαρξη συναφών και αξιόπιστων πληροφοριών παρακολούθησης και αξιολόγησης κατά την κατάρτιση των εκθέσεων είναι σημαντική προκειμένου η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την υλοποίηση της στήριξης του ΕΓΤΑΑ στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, παρότι υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα ορθής πρακτικής, δεν υπάρχουν, σχετικά με την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, ολοκληρωμένες πληροφορίες παρακολούθησης και αξιολόγησης για τη στήριξη έργων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας από το ΕΓΤΑΑ και τα άλλα ταμεία της ΕΕ (σημεία 60 έως 65).

90

Για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να διευκολύνει τα κράτη μέλη κατά την υποβολή εκθέσεων και την αξιολόγηση. Ωστόσο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών όσον αφορά, αφενός, τον καθορισμό των κύριων και δευτερευουσών συνεισφορών των έργων και, αφετέρου, την κατανομή των μέτρων και των διαφόρων ειδών έργων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης και αξιολόγησης. Οι κύριοι δείκτες που σχετίζονται με την ανανεώσιμη ενέργεια κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-202063 έχουν μικρή ενημερωτική αξία, λόγω του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής τους και ζητημάτων μεθοδολογίας. Τα κράτη μέλη είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πρόσθετους συναφείς δείκτες, αλλά μόνο λίγα το έπραξαν. Οι εν λόγω περιορισμοί δυσχεραίνουν το έργο των αξιολογητών των κρατών μελών, οι οποίοι πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες, και ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ασυνέπειες μεταξύ των διαφόρων εκθέσεων σε επίπεδο ΕΕ (σημεία 67 έως 71).

91

Στην ειδική έκθεση αριθ. 16/201764, υπογραμμίσαμε ήδη την ανάγκη να διασφαλίσει η Επιτροπή ότι η ενισχυμένη ετήσια έκθεση υλοποίησης του 2019 θα παρέχει σαφείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα επιτεύγματα των προγραμμάτων, καθώς και να ορίσει τα διάφορα είδη δεικτών με μεγαλύτερη ακρίβεια για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020.

Σύσταση 4 – Απλούστερο και ουσιαστικότερο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης

Όσον αφορά τη στήριξη που παρέχεται από το ΕΓΤΑΑ για την ανανεώσιμη ενέργεια, η Επιτροπή πρέπει να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να παρέχουν, στις ενισχυμένες ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης του 2019, πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων από τα έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή τη δυνατότητα να γνωρίζει το ύψος των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, την εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας ή την ποσότητα ενέργειας που παρήχθη από τα εν λόγω έργα.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: τέλη του 2018.

92

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να επιλέγουν έργα που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της ΕΕ και τους δικούς τους στόχους, σύμφωνα με τη στρατηγική τους. Για τον σκοπό αυτό, οφείλουν να θεσπίσουν και να εφαρμόζουν σαφή, συναφή και αντικειμενικά κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, καθώς και αντικειμενικές, δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες. Η Επιτροπή έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το θέμα αυτό, παραδείγματος χάριν στο πλαίσιο σεμιναρίων και εκδίδοντας σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες65.

93

Τα έργα στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη είχαν ως αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας για ιδία κατανάλωση από τους φορείς των έργων ή για τον εφοδιασμό τρίτων, ή στήριζαν εμμέσως την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας (σημεία 74 έως 77). Ωστόσο, λόγω των υψηλών προϋπολογισμών του τομέα εστίασης 5Γ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εκτέλεσης (βλέπε σημείο 48) και τις αδυναμίες στις διαδικασίες επιλογής (σημεία 78 και 79), η στήριξη του ΕΓΤΑΑ κινδυνεύει να χορηγείται σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας που δεν παρέχουν σαφή οφέλη στις αγροτικές περιοχές στις οποίες υλοποιούνται, προκειμένου να αποφεύγεται η αποδέσμευση των διατεθέντων κονδυλίων.

Σύσταση 5 – Βελτίωση της επιλογής έργων, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία τους για τις αγροτικές περιοχές και τη βιωσιμότητα των έργων

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τους υψηλούς προϋπολογισμούς του τομέα εστίασης 5Γ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εκτέλεσης και τις αδυναμίες των διαδικασιών επιλογής, η Επιτροπή πρέπει να ενισχύσει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, την ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων διαδικασιών επιλογής, προκειμένου να χρηματοδοτούνται μόνο βιώσιμα έργα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, με σαφή οφέλη για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: τέλη του 2018.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα I, του οποίου προεδρεύει ο Phil WYNN OWEN, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 10ης Ιανουαρίου 2018.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE
Πρόεδρος

Παραρτήματα

Παράρτημα I

Ανάλυση: Μετριάζει επαρκώς το πλαίσιο της ΕΕ για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας τους σχετικούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους;

A1

Εξετάσαμε κατά πόσον, και σε ποιον βαθμό, το πλαίσιο της ΕΕ για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας αντιμετωπίζει τους 16 περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη της βιοενέργειας.

Η Επιτροπή έχει προτείνει την τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας…
A2

Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ66 καθορίζει κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά. Από την έγκριση των κριτηρίων αυτών το 2009 και την τροποποίησή τους το 2015, οι συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας συνεχίζονται. Ως εκ τούτου, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η Επιτροπή διατύπωσε κριτήρια βιωσιμότητας που θα ισχύουν και για άλλα είδη βιοενέργειας, όπως η βιοενέργεια από στερεά και αέρια καύσιμα βιομάζας (βλέπε πίνακα Α1).

Πίνακας A1

Συνοπτική παρουσίαση του προτεινόμενου πλαισίου βιωσιμότητας για τη βιοενέργεια

Προτεινόμενα κριτήρια βιωσιμότητας
Κριτήρια βιωσιμότητας1 όσον αφορά την παραγωγή καυσίμων βιομάζας Κριτήρια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
από τη γεωργία από τη δασοκομία

-ένα ελάχιστο ποσοστό των μειώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τα διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων, ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους (βλέπε επίσης σημείο Α4 για ζητήματα σχετικά με τη λογιστική καταγραφή)

-απαγορεύεται η χρήση ορισμένων τύπων εδαφών (π.χ. εδάφη με υψηλή αξία βιοποικιλότητας, εδάφη με μεγάλα αποθέματα άνθρακα και τυρφώνες) για την παραγωγή βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς.

-πρέπει να θεσπιστούν νομοθεσία και συστήματα παρακολούθησης και επιβολής, τα οποία να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με ορισμένες πρακτικές διαχείρισης των δασών

-οι χώρες ή οι περιφέρειες από όπου προέρχεται η δασική βιομάζα που χρησιμοποιείται στην ΕΕ πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις για τη χρήση της γης, την αλλαγή στη χρήση της γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (LULUCF), περιλαμβανομένης της κύρωσης της συμφωνίας του Παρισιού, να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις και δράσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση των αποθεμάτων και των καταβοθρών άνθρακα και να έχουν θεσπίσει σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Άρθρο 26, παράγραφοι 2 έως 4 Άρθρο 26, παράγραφοι 5 έως 6 Άρθρο 26, παράγραφος 7
Άλλες διατάξεις που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της βιοενέργειας
Απαίτηση ενεργειακής απόδοσης

-ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυναμικότητα καυσίμου > = 20 MW

Άρθρο 26, παράγραφος 8
Ανώτατο όριο στη χρήση καλλιεργειών τροφίμων ή ζωοτροφών

-η χρήση καλλιεργειών τροφίμων ή ζωοτροφών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιορευστών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7 % και πρέπει να μειωθεί στο 3,8 % το 2030

Άρθρο 7
Στόχος για την ανανεώσιμη ενέργεια στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης

-το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη θα πρέπει να αυξάνεται ετησίως κατά 1 %

Άρθρο 23
Στόχος σχετικά με την ενέργεια από τα «προηγμένα βιοκαύσιμα»

-το ελάχιστο μερίδιο της ενέργειας από «προηγμένα βιοκαύσιμα» (που απαριθμούνται στο παράρτημα IX), από ανανεώσιμα υγρά και αέρια καύσιμα κίνησης μη βιολογικής προέλευσης, από ορυκτά καύσιμα παραγόμενα από απόβλητα και από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να ανέλθει, στο 1,5 % της συνολικής ποσότητας καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές το 2021 και να αυξηθεί σε 6,8 % το 2030

Άρθρο 25, παράγραφος 1

1Τα κριτήρια βιωσιμότητας ισχύουν για εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και ψύξης ή καυσίμων με δυναμικότητα καυσίμου τουλάχιστον 20 MW (στερεά καύσιμα βιομάζας) και με δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 0,5 MW (αέρια καύσιμα βιομάζας). Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τα κριτήρια σε εγκαταστάσεις με μικρότερη δυναμικότητα καυσίμου.

Πηγή: ΕΕΣ.

… αλλά το πεδίο εφαρμογής της πρότασης είναι περιορισμένο, …
A3

Το πλαίσιο βιωσιμότητας δεν καλύπτει το σύνολο της βιομάζας που παράγεται και χρησιμοποιείται στην ΕΕ. Αφορά μόνο τη βιομάζα που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς σκοπούς. Ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες χρήσεις εξαιρούνται και ο αριθμός των καλυπτόμενων εγκαταστάσεων είναι περιορισμένος.

  1. Καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή βιοαερίου για ηλεκτρική ενέργεια δεν καλύπτονται από το άρθρο 7, παράγραφος 1.
  2. Το βιοαέριο που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στον τομέα των μεταφορών δεν καλύπτεται από τα κριτήρια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (άρθρο 26, παράγραφος 7).
  3. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν μόνο για εγκαταστάσεις που υπερβαίνουν συγκεκριμένη ισχύ. Ο βιομηχανικός τομέας δεν είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στερεής βιομάζας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρησιμοποιείται για οικιακή θέρμανση67. Επιπλέον, το όριο των 20 MW για τα στερεά καύσιμα βιομάζας καθορίστηκε αποκλειστικά βάσει των δεδομένων που αφορούν τις μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν τεμαχίδια ξύλου68· ωστόσο μόνο το 32 % της στερεής βιομάζας καταναλώνεται υπό τη μορφή τεμαχιδίων ξύλου από μονάδες παραγωγής με ισχύ μεγαλύτερη από 1 MW69. Το όριο των 0,5 MW για τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος τα κριτήρια να εφαρμόζονται μόνο σε πολύ περιορισμένο αριθμό μονάδων παραγωγής βιοαερίου, δεδομένου ότι οι μονάδες που βασίζονται σε γεωργικές πρώτες ύλες έχουν μέση ηλεκτρική ισχύ της τάξεως των 450 kW70.
… περιλαμβάνει ανεπίλυτα ζητήματα που αφορούν τη λογιστική καταγραφή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου…
A4

Ο υπολογισμός του επιπέδου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την παραγωγή βιοενέργειας εγείρει δυσκολίες. Τα σημαντικότερα ζητήματα περιγράφονται κατωτέρω. Ωστόσο, δεν καλύπτονται από την πρόταση RED II, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πρότασης της Επιτροπής για τον τομέα LULUCF.

  1. Στο επίπεδο των επιμέρους εγκαταστάσεων: οι άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την καύση βιομάζας δεν λαμβάνονται υπόψη στις αναλύσεις του κύκλου ζωής71 για τους υπολογισμούς των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό έμμεσα σημαίνει ότι ο άνθρακας απορροφάται σχεδόν αμέσως μέσω της επανανάπτυξης των φυτών. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή είναι εσφαλμένη στην περίπτωση της βιομάζας ξύλου, λόγω του χρόνου που χρειάζονται τα δένδρα μέχρι την ωρίμανσή τους, καθώς και του γεγονότος ότι δεν ελήφθη υπόψη η απορρόφηση και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος που θα συνέβαινε αν δεν χρησιμοποιείτο για την παραγωγή βιομάζας. Το θέμα αυτό αναλύεται περαιτέρω στο πλαίσιο Α1.
  2. Στο επίπεδο της λογιστικής καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε εθνική κλίμακα: σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς λογιστικούς κανόνες του Κιότο για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η καύση βιομάζας λογίζεται ως μηδενική στον τομέα της ενέργειας, βάσει της υπόθεσης ότι τυχόν μεταβολές των αποθεμάτων άνθρακα υπολογίζονται ως εκπομπές στον τομέα LULUCF72. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή προσμέτρηση των εν λόγω εκπομπών. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας LULUCF δεν περιλαμβάνεται ακόμη πλήρως στον στόχο της ΕΕ για εγχώρια μείωση έως το 2020, με αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση βιομάζας να μην λαμβάνονται επί του παρόντος υπόψη σε κανέναν τομέα. Τον Ιούλιο του 2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού βάσει του οποίου οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οι απορροφήσεις από τον τομέα LULUCF θα πρέπει να περιλαμβάνονται από το 2021 στο πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 203073.

Πλαίσιο A1

Είναι η χρήση της βιομάζας ξύλου ουδέτερη ως προς το ισοζύγιο άνθρακα;

Η καύση ξύλου για την παραγωγή ενέργειας συνήθως εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας από ό,τι η καύση ορυκτών καυσίμων.

Αυτό σημαίνει ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη της βιοενέργειας με τη μορφή μειωμένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου δεν μπορούν να υλοποιηθούν κατά το στάδιο της χρήσης της βιομάζας (ήτοι κατά την καύση της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας). Αντιθέτως, τα οφέλη πρέπει να επιτευχθούν κατά την παραγωγή της βιομάζας, είτε με τη μείωση των εκπομπών (ιδίως όταν χρησιμοποιούνται απόβλητα και υπολείμματα, τα οποία διαφορετικά θα εξέλυαν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σε περίπτωση μη συλλογής του για ενεργειακούς σκοπούς) είτε με την αύξηση των καταβοθρών διοξειδίου του άνθρακα (π.χ. εάν η παραγωγή βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς αυξάνει την ανάπτυξη των φυτών, γνωστή και ως «πρόσθετη» βιομάζα).

Οι επιστήμονες διαφωνούν ως προς το κατάλληλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να αναμένεται η υλοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών από τη βιοενέργεια (περίοδος αποπληρωμής του άνθρακα). Βραχυπρόθεσμα, η καύση βιομάζας από υπολείμματα ή κατάλοιπα ξύλου μπορεί να αποφέρει σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ωστόσο, η συγκομιδή δασικών προϊόντων, πρωτίστως, για ενεργειακούς σκοπούς, θα αυξήσει την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε CO2, ακόμη και αν φυτευθούν νέα δένδρα, επειδή τα δενδρύλλια δεν μπορούν να απορροφήσουν την ίδια ποσότητα άνθρακα με τα πιο ώριμα δέντρα, και απαιτείται χρόνος για την εκ νέου δέσμευση της ποσότητας του CO2 που εκλύεται κατά την καύση. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη αλλαγή του κλίματος του πλανήτη, από τη μια σταθερή κατάσταση σε άλλη, με υψηλότερη θερμοκρασία («σημεία καμπής για το κλίμα»). Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του άνθρακα δεν έχει, στην πραγματικότητα, σημασία, εφόσον απορροφώνται τελικά όλες οι εκπομπές CO2.

Άλλες συζητήσεις αφορούν τα κατάλληλα σενάρια αναφοράς. Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΠ, το θεμελιώδες σφάλμα στην παραδοχή της γενικής ουδετερότητας της βιομάζας ως προς τις ανθρακούχες εκπομπές είναι ο μη υπολογισμός της παραγωγής και των χρήσεων της βιομάζας που θα δημιουργούνταν εάν τα εδάφη δεν χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή βιοενέργειας (αντίστροφο σενάριο). Ως εκ τούτου, η εν λόγω επιτροπή συνιστά να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοενέργειας μόνο η πρόσθετη βιομάζα και τα απόβλητα, ήτοι μόνο η βιομάζα που διαφορετικά θα αποσυντίθετο στο δάσος. Άλλοι επιστήμονες διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι είναι αποδεκτή η υλοτόμηση για την παραγωγή βιοενέργειας, επειδή θα πραγματοποιούνταν ούτως ή άλλως.

… και δεν αντιμετωπίζει πλήρως τους κινδύνους που δημιουργεί για τη βιωσιμότητα η βιοενέργεια
A5

Στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγή βιομάζας από τον δασικό και τον γεωργικό τομέα αυξάνεται σε απόλυτες τιμές74. Τα δάση της ΕΕ, τα οποία αποτελούν μια καθαρή δεξαμενή άνθρακα, επεκτείνονται. Κάθε έτος, η αύξηση αυτή αντισταθμίζει το 10 % περίπου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ σε τομείς εκτός του τομέα LULUCF. Εντούτοις, εάν η ζήτηση για βιοενέργεια αυξηθεί σημαντικά, αυτή η ικανότητα απορρόφησης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, και παράλληλα να ενταθούν άλλοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα.

A6

Κατά την ανάλυσή μας διαπιστώσαμε ότι το πλαίσιο βιωσιμότητας, όπως ορίζεται στην πρόταση RED II δεν αντιμετωπίζει πλήρως τους 16 περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους που είχαμε εντοπίσει. Μόνο τρεις από τους 16 κινδύνους που είχαμε εντοπίσει αντιμετωπίστηκαν πλήρως στην πρόταση RED ΙΙ και άλλοι δύο σε άλλες νομοθετικές πράξεις· έξι ακόμη τέτοιου είδους κίνδυνοι αντιμετωπίστηκαν εν μέρει, ενώ άλλοι πέντε καθόλου (βλέπε πίνακες A2 και A3). Οι κυριότεροι κίνδυνοι που δεν αντιμετωπίστηκαν ή αντιμετωπίστηκαν μόνον εν μέρει ήταν οι ακόλουθοι:

  1. Εντατικοποίηση της δασικής εκμετάλλευσης [βλέπε πίνακα A2, κίνδυνοι 1 γ), 2 γ) και 3 γ)]. Η Επιτροπή δεν έχει προτείνει να καταστούν υποχρεωτικές οι υφιστάμενες εθελοντικές απαιτήσεις βιωσιμότητας. Ελλείψει δεσμευτικών προτύπων που να διασφαλίζουν συνεκτικές και υψηλού επιπέδου πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των δασών75, η πρόταση βασίζεται σε εθελοντικές πρωτοβουλίες στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η «Forest Europe», και σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν με βιομάζα την ΕΕ.
  2. Εντατικοποίηση των γεωργικών πρακτικών [βλέπε πίνακα A2, κίνδυνοι 1 δ), 2 β) και 3 β)]. Στην ισχύουσα οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τα κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα επιβάλλουν ρητώς πρότυπα για τη διατήρηση της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση76. Η απαίτηση αυτή απαλείφθηκε στην πρόταση RED II. Κατά συνέπεια, τα σχετικά περιβαλλοντικά πρότυπα δεν είναι υποχρεωτικά για τις εκτάσεις που δεν ελέγχονται στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής. Επίσης, δεν προβλέπονται τέτοιου είδους πρότυπα για τη βιομάζα που προέρχεται από τρίτες χώρες.
  3. Διαδοχική χρήση [βλέπε πίνακα A3, κίνδυνο 6 α)]. Σύμφωνα με τη λογική της κυκλικής οικονομίας, η ξυλεία πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο προτού επαναχρησιμοποιηθεί, ανακυκλωθεί και τελικά καεί για την παραγωγή ενέργειας. Αυτή η αρχή, γνωστή ως η αρχή της διαδοχικής χρήσης, δίδει προτεραιότητα στις χρήσεις μεγαλύτερης αξίας και προωθεί τη χρήση για ενεργειακούς σκοπούς μόνο όταν οι άλλες επιλογές αρχίζουν να εξαντλούνται. Ωστόσο, η διαδοχική χρήση εφαρμόζεται μόνον εφόσον έχει νόημα από οικονομική άποψη. Η παροχή ισχυρών κινήτρων για τη χρήση της βιομάζας ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, όπως η χρηματοδοτική στήριξη και οι φιλόδοξοι στόχοι, μπορεί να στρεβλώσει τη λογική αυτή. Ο κίνδυνος αυτός δεν αντιμετωπίζεται στην πρόταση της Επιτροπής.
A7

Ο καθορισμός στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια σε συνδυασμό με τα συστήματα δημόσιας στήριξης για τη βιοενέργεια ενθαρρύνει τη χρήση της βιοενέργειας. Αυτό συμβαίνει, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ένα μέρος αυτής της βιομάζας προέρχεται από εισαγωγές: το 2015, η ΕΕ εισήγαγε το 34 % των συσσωματωμάτων και το 9,5 % των υγρών βιοκαυσίμων που κατανάλωσε77. Ελλείψει επαρκών διασφαλίσεων (αδύναμα κριτήρια βιωσιμότητας), θεωρούμε ότι, ενθαρρύνοντας την παραγωγή και χρήση βιοενέργειας, μέσω φιλόδοξων στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια, σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα, η πρόταση RED II υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει μακροπρόθεσμα την αυξημένη χρήση μη βιώσιμης βιομάζας. Επομένως, το προτεινόμενο πλαίσιο δεν αποτελεί κατάλληλη βάση για την επαρκή προστασία των αγροτικών περιοχών από προσδιορισμένους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους ούτε για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Γράφημα A1

Σχηματική απεικόνιση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της αλυσίδας εφοδιασμού σε σύγκριση με τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων αναφοράς όσον αφορά τις πλέον αντιπροσωπευτικές κατηγορίες στερεής βιομάζας

Σημείωση: Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν την καύση και όλες τις εκπομπές και απορροφήσεις βιογενούς άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού, πλην του μεθανίου. Οι τιμές βασίζονται σε προκαθορισμένες τιμές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

α)Οι υπολογισμοί βασίζονται σε στοιχεία για τα αέρια θερμοκηπίου από την καλλιέργεια ευκαλύπτου σε τροπικές περιοχές.

β)Τα στοιχεία αφορούν την καλλιέργεια λεύκας στην ΕΕ χωρίς την προσθήκη συνθετικών λιπασμάτων.

γ)Κορμοξυλεία (φυσικό αέριο) = συσσωματώματα ξύλου παραγόμενα με τη χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου διεργασίας, όλες οι άλλες κατηγορίες βασίζονται στο ξύλο ως καύσιμο διεργασίας.

Πηγή: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, «Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767, EUR 27215 EN, doi:10.2790/27486, σ. 131 (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Γράφημα A2

Σχηματική απεικόνιση της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου για τις πλέον αντιπροσωπευτικές κατηγορίες όσον αφορά το βιοαέριο και το βιομεθάνιο

Σημείωση: Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν την καύση και όλες τις εκπομπές και απορροφήσεις βιογενούς άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού, πλην του μεθανίου. Οι τιμές βασίζονται σε προκαθορισμένες τιμές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τιμές υψηλότερες του 100 % αντιπροσωπεύουν συστήματα στα οποία οι πιστώσεις από τη βελτιωμένη γεωργική διαχείριση υπεραντισταθμίζουν τυχόν εκπομπές στο πλαίσιο της αλυσίδας εφοδιασμού. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται επίσης οι τιμές που αποδίδει η ταυτόχρονη χώνευση μείγματος κατά 70 % (υγρό βάρος) κοπριάς και κατά 30 % (υγρό βάρος) αραβοσίτου.

Πηγή: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, «Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767, EUR 27215 EN, doi:10.2790/27486, σ. 141 (προσαρμοσμένο) (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Πίνακας Α2

Βαθμός αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με την παραγωγή βιομάζας

Κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα Αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος στο πλαίσιο των κριτηρίων βιωσιμότητας ή μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της πρότασης RED II; Σχετικό πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ
Περιβαλλοντικοί 1) Μείωση της βιοποικιλότητας 1 α) λόγω άμεσης αλλαγής της χρήσης της γης (π.χ. αποψίλωση των δασών, απώλεια προστατευόμενων περιοχών) Ναι:
Άρθρο 26, παράγραφος 2, στοιχεία α), β) και γ)· άρθρο 26, παράγραφος 3, στοιχεία β) και γ)· άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο α), σημεία ii), iii) και iv)· άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο β), σημεία ii), iii) και iv)

Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα:

Οδηγία 2009/147/ΕΚ για τα πτηνά,
Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους,
Κανονισμός αριθ. 1143/2014 για τα χωροκατακτητικά ξένα είδη

1 β) λόγω εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών (π.χ. απώλεια της ποικιλότητας των καλλιεργειών)
Αντιμετωπίστηκε εν μέρει από το άρθρο 7, παράγραφος 1, το οποίο θέτει όριο στη χρήση των καλλιεργειών τροφίμων και ζωοτροφών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιορευστών, καθώς και καυσίμων βιομάζας για τις μεταφορές. Ωστόσο, το όριο αυτό δεν ισχύει για τη χρήση των καλλιεργειών αυτών για την παραγωγή βιοαερίου προοριζόμενο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η αναφορά στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης (άρθρο 17, παράγραφος 6, της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές) έχει απαλειφθεί.

Κοινή γεωργική πολιτική:

Κανονισμός αριθ. 1306/2013 του Συμβουλίου,
Εκτελεστικός κανονισμός αριθ. 809/2014 της Επιτροπής,
Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός αριθ. 640/2014 της Επιτροπής.

1 γ) λόγω της εντατικοποίησης της διαχείρισης των δασών Αντιμετωπίστηκε εν μέρει από το άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο α), σημείο iv), και το άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο β), σημείο iv), ωστόσο δεν επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Το άρθρο 26, παράγραφος 5, στηρίζεται πλήρως στην υφιστάμενη νομοθεσία και τα σχέδια διαχείρισης. Ελλείψει δεσμευτικών προτύπων που να διασφαλίζουν συνεκτικές και υψηλού επιπέδου βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των δασών, η πρόταση βασίζεται σε εθελοντικές πρωτοβουλίες. Δασική στρατηγική της ΕΕ [COM(2013) 659 τελικό]
2) Υποβάθμιση του εδάφους 2 α) λόγω άμεσης αλλαγής της χρήσης της γης (η οποία οδηγεί π.χ. σε απώλεια του άνθρακα του εδάφους, σε διάβρωση κ.λπ.) Ναι:
Άρθρο 26, παράγραφος 3, στοιχείο α)· άρθρο 26, παράγραφος 4· άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο α), σημείο ii) και άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο β), σημείο ii)

Κοινή γεωργική πολιτική:

Κανονισμός αριθ. 1306/2013 του Συμβουλίου,
Εκτελεστικός κανονισμός αριθ. 809/2014 της Επιτροπής,
Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός αριθ. 640/2014 της Επιτροπής.

2 β) λόγω εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών (που οδηγούν π.χ. σε συμπίεση, απώλεια της γονιμότητας του εδάφους, διάβρωση κ.λπ.) Αντιμετωπίστηκε εν μέρει.
Αντιμετωπίστηκε εμμέσως και εν μέρει μέσω του παραρτήματος VI, σημείο 6: ορισμένες πρακτικές γεωργικής διαχείρισης μπορούν να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (π.χ. μειωμένη ή μηδενική άροση, βελτίωση της εναλλαγής καλλιεργειών, χρήση προστατευτικών καλλιεργειών), εάν υπάρχουν αξιόπιστα και επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την αύξηση της περιεκτικότητας του εδάφους σε άνθρακα. Επιπλέον, η αναφορά στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης (άρθρο 17, παράγραφος 6, της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές) έχει απαλειφθεί. Δεν προβλέπονται διασφαλίσεις σε σχέση με την αυξημένη αφαίρεση γεωργικών καταλοίπων που οδηγεί στην υποβάθμιση του εδάφους.
2 γ) λόγω της εντατικοποίησης της διαχείρισης των δασών (η οποία οδηγεί π.χ. σε απώλεια της γονιμότητας του εδάφους στα δάση, λόγω της αφαίρεσης των θρεπτικών ουσιών – δασικά κατάλοιπα) Αντιμετωπίστηκε εν μέρει. Μολονότι το άρθρο 26, παράγραφος 5, περιλαμβάνει απαιτήσεις για την πρόληψη του κινδύνου χρήσης μη βιώσιμης δασικής βιομάζας, δεν προβλέπονται διασφαλίσεις σχετικά με την αυξημένη αφαίρεση δασικών καταλοίπων που οδηγεί στην υποβάθμιση του εδάφους. Δεν επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Το άρθρο 26, παράγραφος 5, βασίζεται πλήρως στην ισχύουσα νομοθεσία και τα υφιστάμενα σχέδια διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Ελλείψει δεσμευτικών προτύπων που να διασφαλίζουν συνεκτικές και υψηλού επιπέδου βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των δασών, η πρόταση βασίζεται σε εθελοντικές πρωτοβουλίες. Δασική στρατηγική της ΕΕ [COM(2013) 659 τελικό]
3) Λειψυδρία και ρύπανση 3 α) λόγω αλλαγής της χρήσης της γης (π.χ. αλλαγές στο υδατικό ισοζύγιο) Ναι:
Άρθρο 26, παράγραφος 3, στοιχείο α)· άρθρο 26, παράγραφος 4· άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο α), σημείο ii) και άρθρο 26, παράγραφος 5, στοιχείο β), σημείο ii)
Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ)
3 β) λόγω εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών (π.χ. άρδευση, λίπανση) Αντιμετωπίστηκε εν μέρει. Αντιμετωπίστηκε εμμέσως και εν μέρει μέσω του παραρτήματος VI: Στο πλαίσιο των πρεμνοφυών δασών μικρού περίτροπου χρόνου, η λεύκα χωρίς λίπανση οδηγεί σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη λεύκα με λίπανση. Επιπλέον, η αναφορά στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης (άρθρο 17, παράγραφος 6, της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές) έχει απαλειφθεί.

Κοινή γεωργική πολιτική:

Κανονισμός αριθ. 1306/2013 του Συμβουλίου,
Εκτελεστικός κανονισμός αριθ. 809/2014 της Επιτροπής,
Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός αριθ. 640/2014 της Επιτροπής.

3 γ) λόγω της εντατικοποίησης της διαχείρισης των δασών (π.χ. αλλαγές στο υδατικό ισοζύγιο) Αντιμετωπίστηκε εν μέρει. Μολονότι το άρθρο 26, παράγραφος 5, περιλαμβάνει απαιτήσεις για την πρόληψη του κινδύνου χρήσης μη βιώσιμης δασικής βιομάζας, δεν επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα βιώσιμης διαχείρισης των δασών. Το άρθρο 26, παράγραφος 5, στηρίζεται πλήρως στην υφιστάμενη νομοθεσία και τα σχέδια διαχείρισης. Ελλείψει δεσμευτικών προτύπων που να διασφαλίζουν συνεκτικές και υψηλού επιπέδου βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των δασών, η πρόταση βασίζεται σε εθελοντικές πρωτοβουλίες. Δασική στρατηγική της ΕΕ COM(2013) 659 τελικό
4) Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου 4 α) που οφείλονται σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής εξαιρουμένου του βιογενούς διοξειδίου του άνθρακα (π.χ. χρήση λιπασμάτων, μεταφορά της βιομάζας, διαρροές μεθανίου από εγκαταστάσεις βιοαερίου) Εν μέρει:
Άρθρο 26, παράγραφος 7, στοιχεία α), β), γ), δ)
Ωστόσο, το βιοαέριο για τον τομέα των μεταφορών δεν καλύπτεται από τις ανωτέρω απαιτήσεις μείωσης των αερίων θερμοκηπίου.

Πολιτική για το κλίμα:

Πρόταση κανονισμού για τον τομέα LULUCF, οδηγίες για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (2003/87/ΕΚ και 2009/29/ΕΚ),
Απόφαση αριθ. 406/2009/ΕΚ για τον επιμερισμό των προσπαθειών,
Οδηγία σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων (2009/30/ΕΚ),
Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (2012/27/ΕΕ).

4 β) λόγω των έμμεσων επιπτώσεων [π.χ. έμμεση αλλαγή της χρήσης της γης (ILUC) εξαιτίας του εκτοπισμού των καλλιεργειών φυτών προοριζόμενων για τρόφιμα, νεαρών δασών] Αντιμετωπίστηκε εν μέρει από το άρθρο 7, παράγραφος 1, το οποίο θέτει όριο στη χρήση των καλλιεργειών τροφίμων και ζωοτροφών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιορευστών, καθώς και καυσίμων βιομάζας για τον τομέα των μεταφορών. Ωστόσο, το όριο αυτό δεν ισχύει για τη χρήση των καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου προοριζόμενου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόταση κανονισμού για τον τομέα LULUCF, οδηγία ILUC (2015/1513)

Πηγή: ΕΕΣ.

Πίνακας Α3

Βαθμός αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση βιομάζας

Κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα Αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος στο πλαίσιο των κριτηρίων βιωσιμότητας ή μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της πρότασης RED II; Σχετικό πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ
Περιβαλλοντικοί 4) Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου 4 γ) λόγω των εκπομπών CO2 από την καύση βιομάζας (βιογενείς εκπομπές) Εν μέρει:
Άρθρο 26, παράγραφος 7, στοιχεία α), β), γ), δ)
Ωστόσο, το βιοαέριο για τον τομέα των μεταφορών δεν καλύπτεται από τις ανωτέρω απαιτήσεις μείωσης των αερίων θερμοκηπίου.
Δεν αντιμετωπίζονται ανεπίλυτα ζητήματα λογιστικής καταγραφής που αφορούν τις βιογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (βλέπε σημεία A1 και A4).

Πολιτική για το κλίμα:

Οδηγίες για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (2003/87/ΕΚ και 2009/29/ΕΚ),
Απόφαση αριθ. 406/2009/ΕΚ για τον επιμερισμό των προσπαθειών,
Οδηγία σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων (2009/30/ΕΚ),
Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (2012/27/ΕΕ).

5) Ατμοσφαιρική ρύπανση 5 α) λόγω της καύσης βιομάζας (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, SO2…) Δεν αντιμετωπίστηκε στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά στο πλαίσιο άλλων μέσων.
Η νομοθεσία δεν καλύπτει το μεγάλο απόθεμα των παλαιών (οικιακών) συσκευών που χρησιμοποιούν βιομάζα για θέρμανση.

Πολιτική της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση:

Οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό (2009/125/ΕΚ)
Οδηγία για τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης (2015/2193)
Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (2010/75/ΕΕ)

5 β) λόγω των εκπομπών ρύπων κατά την υπόλοιπη διάρκεια του κύκλου ζωής της βιοενέργειας (π.χ. μεταφορές της βιομάζας) Δεν αντιμετωπίστηκε στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά στο πλαίσιο άλλων μέσων. Πρότυπα για την απόδοση των οχημάτων
6) Κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι 6 α) Μη αποδοτική χρήση της βιομάζας (μεταξύ άλλων, μη εφαρμογή της αρχής της διαδοχικής χρήσης, εφαρμογή μη βέλτιστων μεθόδων μετατροπής της βιομάζας σε ενέργεια) Εν μέρει: Το άρθρο 26, παράγραφος 8, αφορά την απόδοση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, αλλά όχι την παραγωγή θερμότητας. Το άρθρο αυτό εφαρμόζεται μόνον σε εγκαταστάσεις με δυναμικότητα καυσίμου > 20MW. Με δεδομένο το πολύ μικρότερο μέσο μέγεθος των μονάδων παραγωγής βιοαερίου, εφαρμόζεται σε μικρό μόνο ποσοστό των μονάδων βιοαερίου.
Ο κίνδυνος μη εφαρμογής της αρχής της διαδοχικής χρήσης δεν αντιμετωπίζεται στην πρόταση. Οι αρχές της ιεράρχησης των αποβλήτων αναφέρονται στο άρθρο 7, παράγραφος 5, αλλά μόνον όσον αφορά τη συμπερίληψη των νέων πρώτων υλών στο παράρτημα IX (πρώτες ύλες για την παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων).
Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (2012/27/ΕΕ)
Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα (2008/98/ΕΚ)
6 β) Ανταγωνισμός με τις υφιστάμενες χρήσεις (π.χ. παραγωγή τροφίμων, ξύλο για τη βιομηχανία χαρτιού και χαρτοπολτού) Αντιμετωπίστηκε εν μέρει από το άρθρο 7, παράγραφος 1, το οποίο θέτει όριο για τη χρήση των καλλιεργειών τροφίμων και ζωοτροφών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιορευστών, καθώς και καυσίμων βιομάζας στις μεταφορές. Ωστόσο, το όριο αυτό δεν ισχύει για τη χρήση των καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου προοριζόμενου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το άρθρο 7, παράγραφος 5, αναγνωρίζει την ανάγκη να αποφεύγονται σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων ή υποπροϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων όταν συμπεριλαμβάνονται νέες πρώτες ύλες στο παράρτημα ΙΧ (πρώτες ύλες για την παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων).
Δεν γίνεται αναφορά στην ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων ή υποπροϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο παράρτημα IX. Οι πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΧ δεν μπορούν να αφαιρεθούν στη συνέχεια.
 

Πηγή: ΕΕΣ.

Παράρτημα II

Χαρακτηριστικά των ελεγχθέντων έργων

Έργο αριθ.: Περίοδος προγραμματισμού
Μέτρο του ΕΓΤΑΑ
Τίτλος και συνοπτική περιγραφή του έργου Πραγματικές δαπάνες του έργου (σύνολο του έργου, συμπεριλαμβανομένων σε ορισμένες περιπτώσεις τμημάτων που δεν συνδέονται με την ενέργεια) Είδος ανανεώσιμης ενέργειας,
είδος χρήσης της ενέργειας
Χαρακτηριστικά του έργου όσον αφορά τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη
01 AT-01 2007-2013
M 121
Θέρμανση με βιομάζα ξύλου στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης (αγροικία) 36 424,57 ευρώ Βιοενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: σύστημα θέρμανσης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκπομπές σωματιδίων από την καύση ξύλου

Προμήθεια καυσίμου σε τοπικό επίπεδο: ξυλεία από το δάσος του γεωργού

Καμία διαφοροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, καμία επιπλέον γεωργική δραστηριότητα ή υπηρεσία

02 AT-02 2007-2013
M 413 (321)
Τηλεθέρμανση – βιομάζα ξύλου (έργο επέκτασης του δικτύου θέρμανσης) 269 512,69 ευρώ Βιοενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Περιβαλλοντικές πτυχές: ενεργειακά αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα τηλεθέρμανσης, εκπομπές σωματιδίων από την καύση ξύλου

Προμήθεια καυσίμου σε τοπικό επίπεδο: ξυλεία από προμηθευτές σε ακτίνα 50 χλμ. από την τοποθεσία του λέβητα

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος/διατήρηση των θέσεων εργασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού με ξυλεία

Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο

Τοπική συμμετοχή (έργο LEADER)

03 AT-03 2007-2013
M 321
Τηλεθέρμανση – βιομάζα ξύλου, βιοαέριο + δίκτυο διανομής 928 443,47 ευρώ Βιοενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Περιβαλλοντικές πτυχές: ενεργειακά αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα τηλεθέρμανσης, εκπομπές σωματιδίων από την καύση ξύλου, παραγωγή χωνεμένου υπολείμματος

Προμήθεια καυσίμου σε τοπικό επίπεδο: ξυλεία από προμηθευτές σε ακτίνα 50 χλμ. από την τοποθεσία του λέβητα και τοπική μονάδα παραγωγής βιοαερίου

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος/διατήρηση των θέσεων εργασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού με ξυλεία

Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο

04 AT-04 2007-2013
M 413 (311)
Τηλεθέρμανση – βιομάζα ξύλου, αγροτικός συνεταιρισμός 311 865,86 ευρώ Βιοενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Περιβαλλοντικές πτυχές: ενεργειακά αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα τηλεθέρμανσης, εκπομπές σωματιδίων από την καύση ξύλου

Προμήθεια καυσίμου σε τοπικό επίπεδο: ξυλεία από προμηθευτές σε ακτίνα 50 χλμ. από την τοποθεσία του λέβητα

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος/διατήρηση των θέσεων εργασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού με ξυλεία (αγροτικός συνεταιρισμός) και από τις πωλήσεις θερμότητας

Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο

Τοπική συμμετοχή (έργο LEADER)

05 AT-05 2007-2013
M 311
Μονάδα παραγωγής βιοαερίου 1 550 000,00 ευρώ Βιοενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων και ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας· κυρίως χρήση ζωικών αποβλήτων από τη συγκεκριμένη και άλλες τοπικές εκμεταλλεύσεις σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου· παραγωγή χωνεμένου υπολείμματος

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος/διατήρηση των θέσεων εργασίας στην εκμετάλλευση

Δημιουργία μίας θέσης εργασίας: τεχνική συντήρηση και λογιστική/χρηματοοικονομική διαχείριση

Επωφελής χρήση της θερμότητας: παροχή υπηρεσιών αποξήρανσης (σπόρων)· αποξηραμένη κοπριά για εκμεταλλεύσεις κηπευτικών

06 AT-06 2014-2020
M 6.4.3
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 18 065,00 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Μείωση των ενεργειακών δαπανών της εκμετάλλευσης

Καμία διαφοροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, καμία επιπλέον γεωργική δραστηριότητα ή υπηρεσία

07 AT-07 2014-2020
M 4.1.1
Θέρμανση της εκμετάλλευσης με βιομάζα ξύλου 25 902,53 ευρώ Βιοενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: ενεργειακά αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, εκπομπές σωματιδίων από την καύση ξύλου

Προμήθεια καυσίμου σε τοπικό επίπεδο: ξυλεία από τα τοπικά δάση

Διατήρηση των θέσεων εργασίας και επέκταση των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης (επέκταση της ζωικής παραγωγής) χάρη στην εξοικονόμηση χρόνου και χώρου (που προηγουμένως χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση άχυρου για τη θέρμανση)

08 BG-01 2007-2013
M 121
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που τροφοδοτεί αντλία άρδευσης και άλλες ηλεκτρικές συσκευές· βιολογική παραγωγή τρούφας και φουντουκιών 42 791,12 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: χρήση ηλιακής ενέργειας (αντί γεννήτριας ντίζελ η οποία θα ήταν η εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι το αγροτεμάχιο δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του χωριού)

Δημιουργία νέας εκμετάλλευσης με καινοτόμο παραγωγή: νέα επιχείρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας

09 BG-02 2007-2013
M 312
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση (πολύ μικρή επιχείρηση) 278 112,28 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Δημιουργία πολύ μικρής επιχείρησης: έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (πληρωμές FIT)

Δημιουργία μίας θέσης απασχόλησης (κυρίως επιτήρηση)

Δεν δημιουργήθηκε νέα επιχείρηση ή επιχειρηματικές ευκαιρίες ούτε παρασχέθηκαν νέες υπηρεσίες

10 BG-03 2007-2013
M 312
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση (πολύ μικρή επιχείρηση) 277 908,78 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Δημιουργία πολύ μικρής επιχείρησης: έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (πληρωμές FIT)

Δημιουργία μίας θέσης απασχόλησης (κυρίως επιτήρηση)

Δεν δημιουργήθηκε νέα επιχείρηση ή επιχειρηματικές ευκαιρίες ούτε παρασχέθηκαν νέες υπηρεσίες

11 BG-04 2007-2013
M 123
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και μονάδα παραγωγής βιοαερίου (παραγωγή θερμότητας)· ίδια κατανάλωση από εγκατάσταση μεταποίησης τροφίμων 3 615 358,49 ευρώ Ηλιακή ενέργεια και βιοενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: χρήση ηλιακής ενέργειας, επεξεργασία λυμάτων και επωφελής χρήση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη μονάδα παραγωγής βιοαερίου

Μείωση των ενεργειακών δαπανών της επιχείρησης

Δημιουργία θέσεων εργασίας σε αγροτική περιοχή

Δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών για τους τοπικούς γεωργούς (διατήρηση της εκμετάλλευσης και των θέσεων εργασίας)

12 BG-05 2014-2020
M 04.1
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση για φωτισμό· νέα, μικρή γεωργική εκμετάλλευση το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί κατά τον χρόνο της επίσκεψης ελέγχου Ηλιακή ενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: χρήση ηλιακής ενέργειας (αντί γεννήτριας ντίζελ η οποία θα ήταν η εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι το αγροτεμάχιο δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του χωριού)

Δημιουργία νέας εκμετάλλευσης με καινοτόμο παραγωγή: νέα επιχείρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας

13 BG-06 2007-2013
M 311
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, διαφοροποίηση της εκμετάλλευσης 255 764,12 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος (πληρωμές FIT)

Δημιουργία μίας θέσης απασχόλησης (κυρίως επιτήρηση)

Δεν δημιουργήθηκε νέα επιχείρηση ή νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ούτε παρασχέθηκαν νέες υπηρεσίες

14 FR-01 2007-2013
M 121
Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας 49 945,00 ευρώ Έργο ενεργειακής απόδοσης

Βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής δραστηριότητας με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην εκμετάλλευση και τη βελτίωση της παραγωγής γάλακτος

15 FR-02 2007-2013
M 413 (311)
Κατασκευή, εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης, χωνευτηρίου αναερόβιας χώνευσης 1 409 920,00 ευρώ Βιοενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων και ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας· κυρίως χρήση ζωικών αποβλήτων από τη συγκεκριμένη και άλλες τοπικές εκμεταλλεύσεις σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου· παραγωγή χωνεμένου υπολείμματος

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος/διατήρηση των θέσεων εργασίας στην εκμετάλλευση

Δημιουργία μίας θέσης απασχόλησης: τεχνική συντήρηση

Επωφελής χρήση θερμότητας για την αποξήρανση δημητριακών

Τοπική συμμετοχή (έργο LEADER)

16 FR-03 2007-2013
M 411 (121)
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 47 500,00 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Μείωση των ενεργειακών δαπανών της εκμετάλλευσης

Καμία διαφοροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, καμία επιπλέον γεωργική δραστηριότητα ή υπηρεσία

Τοπική συμμετοχή (έργο LEADER)

17 FR-04 2014-2020
M 04.3
Στήριξη για δασικές υπηρεσίες — Τμήμα 2 13 506,00 ευρώ Έργα που στηρίζουν την παραγωγή βιομάζας
Τα έργα επελέγησαν επειδή κατά τον χρόνο της επίσκεψης ελέγχου δεν είχε δρομολογηθεί κανένα έργο επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την περίοδο 2014-2020

Επιχειρηματική ευκαιρία για τις τοπικές δασικές εταιρείες

18 FR-05 2014-2020
M 08.6
Αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων — Τμήμα 2 το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί κατά τον χρόνο της επίσκεψης ελέγχου
19 IT-01 2007-2013
M 311
Γεωθερμική μονάδα 71 042,00 ευρώ Γεωθερμική ενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών και αγροτουριστικών δραστηριοτήτων μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 και της αύξησης των πωλήσεων οίνου

20 IT-02 2007-2013
M 311
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 16 570,12 ευρώ Ηλιακή ενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών δραστηριοτήτων μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών και της αύξησης των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων

21 IT-03 2007-2013
M 123
Γεωθερμική μονάδα, θέρμανση με βιομάζα, φωτοβολταϊκές συστοιχίες και σύστημα δέσμευσης φυσικού φωτός 807 500,00 ευρώ Γεωθερμική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, βιοενέργεια, καθώς και τεχνικές για την εξοικονόμηση ενέργειας
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: αξιοποίηση των αποβλήτων από το κλάδεμα, τον καθαρισμό τάφρων, θάμνων και ξυλωδών εκτάσεων της εκμετάλλευσης· εξοικονόμηση ενέργειας· μείωση του αποτυπώματος άνθρακα (ανά φιάλη οίνου)

Αύξηση των πωλήσεων οίνου

Δημιουργία 12 νέων θέσεων εργασίας

22 IT-04 2007-2013
M 121
Μόνωση κτιρίων για την εξοικονόμηση ενέργειας 241 064,50 ευρώ Έργο ενεργειακής απόδοσης (το έργο αποτελεί μέρος του έργου IT-03)

Περιβαλλοντικά οφέλη λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας

23 IT-05 2007-2013
M 121
Γεωθερμική μονάδα 315 022,94 ευρώ Γεωθερμική ενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών δραστηριοτήτων μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 και της αύξησης του κύκλου εργασιών

Δύο τοπικές εταιρείες εγκατέστησαν μια γεωθερμική μονάδα

24 IT-06 2007-2013
M 311
Φωτοβολταϊκές συστοιχίες, ηλιακοί συλλέκτες και θέρμανση με βιομάζα 32 740,20 ευρώ Γεωθερμική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, βιοενέργεια
Ιδία κατανάλωση της ενέργειας

Περιβαλλοντικές πτυχές: ενεργειακά αποδοτικά συστήματα αντικαθιστούν τους λέβητες ορυκτών καυσίμων (αερίου)·

Οι πρώτες ύλες (ξυλεία) προέρχονται από τις δραστηριότητες διαχείρισης του δάσους του ίδιου του δικαιούχου, καθώς και από το κλάδεμα των ελαιόδενδρων και των οπωροφόρων δένδρων

Έναρξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων

Δημιουργία θέσεων εργασίας (2-3 ΙΠΑ)

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού έγινε αποκλειστικά από τοπικές εταιρείες

25 LT-01 2007-2013
M 312
Υδροηλεκτρικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής 552 712,80 ευρώ Υδροηλεκτρική ενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος μέσω πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (όχι πληρωμές FIT)

26 LT-02 2007-2013
M 123
Παραγωγή συμπήκτων αχύρου 831 500,00 ευρώ Παραγωγή καυσίμων βιομάζας

Δημιουργία μιας αγροτικής πολύ μικρής επιχείρησης

Δημιουργία 20 θέσεων εργασίας

Χρήση τοπικών πρώτων υλών

Η προμήθεια συμπήκτων αχύρου σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας δεν ήταν επικερδής, και ως εκ τούτου το προϊόν αυτό διατίθεται ως ζωοστρωμνή

27 LT-03 2007-2013
M 312
Παραγωγή συμπήκτων αχύρου και δραστηριότητες θέρμανσης 202 784,00 ευρώ Βιοενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Περιβαλλοντικές πτυχές: ενεργειακά αποδοτική θέρμανση δύο δημόσιων κτιρίων

Δημιουργία μιας αγροτικής πολύ μικρής επιχείρησης

Δημιουργία 6 θέσεων εργασίας

Χρήση τοπικών πρώτων υλών

Η προμήθεια συμπήκτων αχύρου σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας δεν ήταν επικερδής και ως εκ τούτου εξετάζεται το ενδεχόμενο διάθεσης του προϊόντος ως ζωοστρωμνής

28 LT-04 2007-2013
M 311
Παραγωγή τεμαχιδίων ξύλου, αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (ελκυστήρας, ρυμουλκούμενο, ημιρυμουλκούμενο, τεμαχιστής ξυλείας) 85 200,00 ευρώ Παραγωγή καυσίμων βιομάζας

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος

Διασφάλιση τριών υφιστάμενων θέσεων εργασίας

Οι ελκυστήρες και ο λοιπός εξοπλισμός λειτουργούν με ντίζελ

29 LT-05 2007-2013
M 311
Ανεμογεννήτρια σε εκμετάλλευση 404 024,00 ευρώ Αιολική ενέργεια
Ενεργειακός εφοδιασμός τρίτων

Διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος μέσω πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (πληρωμές FIT)

Απαντήσεις της Επιτροπής

Σύνοψη

IV

Η οδηγία της ΕΕ για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές προωθεί την εφαρμογή της ανανεώσιμης ενέργειας, θέτοντας στόχο 20 % σε επίπεδο ΕΕ έως το 2020 και εθνικούς δεσμευτικούς στόχους για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Τα κράτη μέλη διαθέτουν ευρεία διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης των εθνικών τους στόχων για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την επιλογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα στηρίξουν.

Ο τρόπος περαιτέρω συμβολής στα οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας για τις αγροτικές μπορεί να καθοριστεί καλύτερα στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης και να εφαρμοστεί μέσω εθνικών ή περιφερειακών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα υφιστάμενα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά, που καθορίζονται στην ισχύουσα οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (RED), ήταν αποτελεσματικά για την αποφυγή ακούσιων άμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το 2015 η οδηγία RED τροποποιήθηκε για να εξετάσει επίσης τους κινδύνους που συνεπάγεται η έμμεση αλλαγή της χρήσης γης. Η πρόταση της Επιτροπής για αναδιατύπωση της οδηγίας σχετικά με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές την περίοδο μετά το 2020 ενισχύει τα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ, δεδομένου ότι καλύπτει επίσης τη βιομάζα και το βιοαέριο για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, προστατεύοντας, ως εκ τούτου, περαιτέρω και επαρκώς τις αγροτικές περιοχές από τους διαπιστωθέντες περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους και μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα παραγωγής βιοενέργειας για περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον, η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για τη χρήση γης στον πλαίσιο της δέσμης εκτελεστικών μέτρων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030 (πρόταση LULUCF) —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης (με προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη από τους συννομοθέτες στις 14 Δεκεμβρίου 2017)— παρέχει συνολική διασφάλιση βιωσιμότητας της βιομάζας για όλες τις χρήσεις, καθώς προβλέπει ότι η χερσαία δεξαμενή άνθρακα της ΕΕ πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθεί ή ακόμα και να αυξηθεί («κανόνας της μη επιβάρυνσης»).

Επιπρόσθετα, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει επί του παρόντος προστασία του οργανικού άνθρακα του εδάφους σε καλλιεργήσιμες και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Συνεπώς, η κοινή γεωργική πολιτική αποσκοπεί στην προστασία του οργανικού άνθρακα του εδάφους, συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο, στη βιωσιμότητα της βιομάζας στον τομέα που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Στο μέλλον, η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη φιλοδοξία της ΚΓΠ όσον αφορά την αποδοτική χρήση των πόρων, τη μέριμνα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

V

Κατά τις διαπραγματεύσεις για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η Επιτροπή προώθησε ενεργά τη δημιουργία συνεργιών και συμπληρωματικότητας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ενώ παράλληλα έλαβε υπόψη τα υφιστάμενα εθνικά ή άλλα ενωσιακά χρηματοδοτικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι επιλογές εφαρμογής εναπόκεινται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

VI

Παρότι αληθεύει ότι στην αρχή της περιόδου 2007-2013 απουσίαζαν οι ειδικοί δείκτες εκροών των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, μετά την καθιέρωση του διαγνωστικού ελέγχου υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τις δαπάνες. Επιπλέον, το ΚΠΠΑ της περιόδου 2007-2013 περιλάμβανε έναν δείκτη επιπτώσεων που κάλυπτε την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, το ΚΣΠΑ βελτιώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη θέματα διαθεσιμότητας δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη, την οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος και το αποδεκτό επίπεδο διοικητικού φόρτου για τα κράτη μέλη.

VII

Βάσει του νομικού πλαισίου, τα κράτη μέλη καλούνται να συμπεριλάβουν τις αρχές σχετικά με την καθιέρωση των κριτηρίων επιλογής στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) που εφαρμόζουν. Ωστόσο, οι υφιστάμενες διαδικασίες και τα υφιστάμενα κριτήρια επιλογής παραμένουν αρμοδιότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με την αρχή επιμερισμένης διαχείρισης.

VIII

Πρώτο εδάφιο: Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή όσον αφορά τη δράση της. Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα του σχεδιασμού της μελλοντικής πολιτικής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέσω των προτάσεων που υπέβαλε η ίδια σχετικά με τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση και την αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές .

Κατά τη σύνταξη των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που απαιτούνται βάσει του κανονισμού για τη διακυβέρνηση —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης— τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες και τις ανάγκες των δικών τους αγροτικών περιοχών.

Δεύτερο εδάφιο: Η σύσταση αυτή είναι αποδεκτή. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόταση που υπέβαλε το 2016 σχετικά με την αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (RED II) ενισχύει σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο της ΕΕ για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει επιπρόσθετες διασφαλίσεις, οι οποίες αποτρέπουν τη μη βιώσιμη χρήση των πόρων δασικής βιομάζας.

Επιπλέον, η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για τη χρήση γης στον πλαίσιο της δέσμης εκτελεστικών μέτρων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030 (πρόταση LULUCF —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης (με προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη από τους συννομοθέτες στις 14 Δεκεμβρίου 2017)— παρέχει συνολική διασφάλιση βιωσιμότητας της βιομάζας για όλες τις χρήσεις, καθώς προβλέπει ότι η χερσαία δεξαμενή άνθρακα της ΕΕ πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθεί ή ακόμα και να αυξηθεί («κανόνας της μη επιβάρυνσης»).

Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας», η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη φιλοδοξία της ΚΓΠ όσον αφορά την αποδοτική χρήση των πόρων, τη μέριμνα το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

Τρίτο εδάφιο: H Επιτροπή μπορεί να αποδεχτεί μόνο εν μέρει αυτή τη σύσταση, δεδομένου ότι, επί του παρόντος, δεν είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τις νομοθετικές προτάσεις για την περίοδο μετά το 2020.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να εξετάσει πιθανούς τρόπους ενίσχυσης του προσανατολισμού της μελλοντικής ΚΓΠ στην επίτευξη αποτελεσμάτων, ούτως ώστε η ΚΓΠ να ενισχύσει την ενωσιακή προστιθέμενη αξία και, παράλληλα, να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες των σχετικών περιοχών, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση COM(2017) 713 final.

Τέταρτο εδάφιο: Η Επιτροπή αποδέχεται εν μέρει τη σύσταση αυτή. Η σύσταση έχει ήδη εφαρμοστεί και οι βελτιωμένες ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης του 2019 θα περιέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Πέμπτο εδάφιο: Η Επιτροπή θεωρεί ότι η σύσταση αυτή απευθύνεται στα κράτη μέλη. Παρότι οι υπάρχουσες διαδικασίες επιλογής και ο ορισμός των κριτηρίων επιλογής παραμένουν αρμοδιότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις διαρκείς προσπάθειές της να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν συναφείς διαδικασίες επιλογής.

Εισαγωγή

12

Η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση νέας μελέτης σχετικά με τη στήριξη του ενεργειακού και άλλων τομέων (για παράδειγμα των μεταφορών), συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο της διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης— η Επιτροπή παρακολουθεί τις επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας. Λεπτομερής ανάλυση και αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στην προσεχή έκδοση της έκθεσης «Τιμές και κόστος ενέργειας», που θα δημοσιευθεί το 2018.

15

Η θέση της Επιτροπής περιγράφεται στις απαντήσεις της στην ειδική έκθεση αριθ. 16/2017.

Παρατηρήσεις

25

Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης παρέχει ένα ευέλικτο πλαίσιο/εργαλειοθήκη που επιτρέπει στα κράτη μέλη, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και το πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, να επιλέγουν τον τρόπο για την καλύτερη δυνατή στήριξη της εφαρμογής της ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με τους στόχους πολιτικής της ΕΕ, καθώς και το ειδικό πλαίσιο και τις ειδικές δυνατότητες και ανάγκες των κρατών μελών/περιφερειών.

27

i) Η σύνδεση της ανανεώσιμης ενέργειας με την αγροτική ανάπτυξη συντελείται με δύο τρόπους. Αφενός, η πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μέσω της δημιουργίας ζήτησης για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να στηρίξει έμμεσα την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών που γίνονται προμηθευτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. αιολικής και ηλιακής) ή πρώτων υλών βιομάζας (από τον δασικό και τον γεωργικό τομέα). Αφετέρου, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις αγροτικές περιοχές μπορεί να στηρίζεται άμεσα στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, η οποία, σε επίπεδο ΕΕ, ενισχύεται πρωτίστως μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

30

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας» [βλ. σ. 22, COM(2017) 713 final], περιλαμβάνεται αναφορά στον «αγροτικό έλεγχο»

Στην εν λόγω ανακοίνωση η Επιτροπή δεσμεύεται να προαγάγει έναν μηχανισμό «αγροτικού ελέγχου», που θα επανεξετάζει συστηματικά τις σχετικές πολιτικές μέσα από ένα «αγροτικό πρίσμα», λαμβάνοντας υπόψη τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για τις αγροτικές κοινότητες.

Συγκεκριμένο παράδειγμα «αγροτικού ελέγχου» αποτελεί η έννοια των «έξυπνων χωριών», η οποία στηρίζεται από διάφορες πολιτικές και από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), προκειμένου να ευνοηθεί η δημιουργία χωριών του μέλλοντος, καλά εξοπλισμένων ώστε να αξιοποιούν τα ειδικά τους πλεονεκτήματα [βλ. σ. 21, COM(2017) 713 final].

35

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση βιοενέργειας αναλύονται στην εκτίμηση επιπτώσεων του 2016 σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας1 [SWD(2016) 418 final], που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της αναδιατύπωσης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ο αντίκτυπος της παραγωγής βιομάζας όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα αναλύεται επίσης στην εκτίμηση επιπτώσεων του 2016 που επισυνάπτεται στην πρόταση κανονισμού LULUCF [SWD(2016) 249 final]2.

39

Τα υφιστάμενα και προτεινόμενα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ για τη βιοενέργεια είναι δεσμευτικά για τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς φορείς. Τα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ δεν συνιστούν δεσμευτικό όρο όσον αφορά τη διάθεση της βιοενέργειας στην αγορά της ΕΕ. Προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός διοικητικός φόρτος, τα ενωσιακά κριτήρια βιωσιμότητας και μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που περιλαμβάνονται στην πρόταση για την οδηγία RED II δεν εφαρμόζονται στις μικρές εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας, ψύξης και ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα με δυναμικότητα καυσίμου κάτω των 20 MW στην περίπτωση της βιομάζας και κάτω των 0,5 MWel στην περίπτωση του βιοαερίου.

40

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση βιοενέργειας και το συναφές πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ αναλύονται στην εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της αναδιατύπωσης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ο αντίκτυπος της παραγωγής βιομάζας όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα αναλύεται επίσης στην εκτίμηση επιπτώσεων του 2016 που επισυνάπτεται στον κανονισμό LULUCF [SWD(2016) 249 final]3.

Όταν εκδοθεί, η οδηγία RED II θα ενισχύσει τα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ειδικότερα, η πρόταση αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την αυξημένη εκμετάλλευση δασικής βιομάζας. Επιπλέον, απαιτεί την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου από την εκμετάλλευση της βιομάζας στην ποιότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα. Η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις αυτές μπορεί να αποδεικνύεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα προέλευσης της βιομάζας ή, στην περίπτωση που αυτή δεν είναι διαθέσιμη, με στοιχεία σχετικά με το επίπεδο δασικής εκμετάλλευσης. Τα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει να εξετάζονται σε συνάρτηση με άλλες σχετικές πολιτικές της ΕΕ.

Επιπλέον, η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας εντός του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030 (κανονισμός LULUCF), περιλαμβάνει εκπομπές αερίων ή απορροφήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς και προβλέπει τη διατήρηση των αποθεμάτων άνθρακα του τομέα LULUCF της ΕΕ («κανόνας της μη επιβάρυνσης»).

41

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τόσο η υφιστάμενη οδηγία RED όσο και η πρόταση οδηγίας RED II αποτρέπουν τη μη βιώσιμη βιοενέργεια.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι η πρόταση οδηγίας RED II ενισχύει σημαντικά το πλαίσιο βιωσιμότητας της ΕΕ για τη βιοενέργεια και διασφαλίζει ότι η χρήση της βιοενέργειας στην ΕΕ μετά το 2020 επιτυγχάνει μέγιστη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την αυξημένη εκμετάλλευση δασικής βιομάζας. Η πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό LULUCF —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης— προβλέπει μία πρόσθετη διασφάλιση βιωσιμότητας. Η πρόταση προβλέπει παράταση του «κανόνα της μη επιβάρυνσης» του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον τομέα LULUCF της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι η δεξαμενή άνθρακα του τομέα LULUCF της ΕΕ πρέπει να προστατεύεται ή, τουλάχιστον, να διατηρείται.

43

Η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη βασίζεται στις αρχές της επιμερισμένης διαχείρισης και της επικουρικότητας. Συνεπώς, εναπόκειται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών/περιφερειών να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδύσεις στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που στηρίζονται από το ΕΓΤΑΑ μπορούν να επιτύχουν καλύτερα τους στόχους αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το δικό τους ειδικό πλαίσιο και τις δικές τους ειδικές δυνατότητες και ανάγκες.

44

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπεραντιστάθμιση, καθορίζονται μέγιστες εντάσεις ενισχύσεων και άλλοι όροι στους οριζόντιους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως στον γενικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 απαλλαγής κατά κατηγορία (βλ. τμήμα 7) και στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020).

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 45 και 46:

Οι θεματικοί στόχοι στο πλαίσιο των ΕΔΕΤ τίθενται σκοπίμως σε ευρύτερο πλαίσιο και δεν καλύπτουν μεμονωμένα τμήματα αλληλένδετων πτυχών, όπως μόνο την εφαρμογή της ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, ο δείκτης στόχου T 16 αποτυπώνει επαρκώς τις προβλεπόμενες επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ (τομέας εστίασης 5Γ, βλ. επίσης το σημείο 68).

48

Η Επιτροπή δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία προβαλλόμενες δυσκολίες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των τομέων εστίασης οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται, μεταξύ άλλων, στον χρόνο που χρειάζονται τα κράτη μέλη για τη δημοσίευση προσκλήσεων και την επιλογή έργων, καθώς και για την επιτόπια υλοποίηση αυτών των επενδυτικών έργων.

50

Η Επιτροπή έχει παράσχει πλήρη δέσμη εγγράφων καθοδήγησης σχετικά με τον στρατηγικό προγραμματισμό, προσφέροντας καθοδήγηση στα κράτη μέλη όσον αφορά τον τρόπο ανάπτυξης μιας ορθής λογικής παρέμβασης ώστε να συνεισφέρουν στις προτεραιότητες και τους στόχους της ΕΕ (όπως ο στόχος για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές), καθώς και τους στόχους για την αγροτική ανάπτυξη, σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο και τις ειδικές δυνατότητες και ανάγκες των κρατών μελών/περιφερειών. Αυτή η λογική παρέμβασης (επιλογή των σχετικών στόχων, στοχοθέτηση, συνδυασμός των σχετικών μέτρων, αντίστοιχη κατανομή των πόρων κ.λπ.) ορίζεται στα ΠΑΑ και αξιολογείται διεξοδικά από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των προγραμμάτων.

Η διευκόλυνση της προμήθειας και της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί μόνο έναν από το ευρύ φάσμα στόχων του ΕΓΤΑΑ. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να στηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άλλα μέσα, πέραν των ΠΑΑ. Ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων ΕΔΕΤ και άλλων χρηματοδοτικών μέσων ορίζεται στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης, οι οποίες αξιολογούνται από την Επιτροπή.

51

Ο ποσοτικός προσδιορισμός των δημοσιονομικών αναγκών αντικατοπτρίζεται στα κονδύλια που διατίθενται στα σχετικά μέτρα και στις τιμές-στόχους που καθορίζονται για τους σχετικούς δείκτες. Ωστόσο, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διαπιστωθεισών αναγκών και στρατηγικής προσέγγισης.

Πλαίσιο 5 – Αλλαγές στην αρχική προσέγγιση για τη χρηματοδότηση της ανανεώσιμης ενέργειας που ορίζεται στα ΠΑΑ

Πρώτο εδάφιο:

Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την υλοποίηση κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου ποσοστού σφάλματος και των δημοσιονομικών διορθώσεων, λήφθηκαν υπόψη κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού. Όσον αφορά το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, η Βουλγαρία αποφάσισε να στηρίξει μόνο έργα που συνδέονται με την αυτοκατανάλωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις , προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών σφαλμάτων.

Δεύτερο εδάφιο:

Οι προσαρμογές στην κατανομή των κονδυλίων μπορεί να συντελούνται για διάφορους λόγους στη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού. Στην περίπτωση της Γαλλίας (Κάτω Νορμανδία), τα χρηματοδοτικά κονδύλια του ΕΓΤΑΑ για στόχους ανανεώσιμης ενέργειας μειώθηκαν, καθώς η περιφέρεια αποφάσισε να αλλάξει την πηγή χρηματοδότησης για ορισμένα είδη έργων για τα οποία αρχικά προβλεπόταν χρηματοδότηση μέσω του ΕΓΤΑΑ. Αιτιολογήσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή πριν από την τροποποίηση. Οι αλλαγές συνίσταντο στην υπαγωγή της χρηματοδότησης της παραγωγής ενέργειας από ξύλο και των προγραμμάτων που αφορούν λέβητες στην εθνική χρηματοδότηση από τον γαλλικό Οργανισμό Περιβάλλοντος και Διαχείρισης της Ενέργειας (ADEME), καθώς και στη στήριξη των έργων στον τομέα του βιοαερίου (αναερόβια χώνευση) μέσω εισφορών κεφαλαίου ή τραπεζικών εγγυήσεων με τη βοήθεια του Οργανισμού Ανάπτυξης Νορμανδίας (ADN).

52

Ο στρατηγικός προγραμματισμός στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ επιδιώκει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ διαφορετικών αναγκών και στόχων και όχι την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις αγροτικές περιοχές.

Οι τροποποιήσεις στην κατανομή των κονδυλίων, όπως στην περίπτωση του ΠΑΑ της Κάτω Νορμανδίας, πρέπει να αιτιολογούνται στην αίτηση τροποποιήσεων του προγράμματος. Επιπλέον, μια αλλαγή κατά άνω του 50 % του ποσοτικού στόχου που συνδέεται με έναν τομέα εστίασης, δηλ. μέσω σημαντικών σημαντικών μεταβολών στον προϋπολογισμό, απαιτεί αλλαγή της στρατηγικής του προγράμματος, γεγονός που οδηγεί σε απόφαση της Επιτροπής με εκτελεστικές πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 11 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

54

Κατά τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα σχετικά προγράμματα, η Επιτροπή προώθησε ενεργά τη δημιουργία συνεργιών και συμπληρωματικότητας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ενώ παράλληλα έλαβε υπόψη τα υφιστάμενα εθνικά ή άλλα ενωσιακά χρηματοδοτικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι επιλογές εφαρμογής εναπόκεινται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 56 και 57:

Στο πλαίσιο της προσέγγισης στρατηγικού προγραμματισμού, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν τον τομέα εστίασης που θεωρούν καταλληλότερο για τον προγραμματισμό ενός συγκεκριμένου μέτρου, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο σκοπό του μέτρου. Συνεπώς, συνιστά εύλογη συνέπεια το γεγονός ότι ένα μέτρο μπορεί να εμφανίζεται στο πλαίσιο διαφορετικών τομέων εστίασης. Επιπλέον, η έννοια των δευτερευουσών επιδράσεων αντικατοπτρίζει σαφώς τον πολύμορφο χαρακτήρα πολλών μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία συχνά δεν εξυπηρετούν μόνον έναν μεμονωμένο στόχο.

Πλαίσιο 6 — Ανάθεση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας σε διαφορετικούς τομείς εστίασης

Πρώτο εδάφιο:

Η κατανομή των μέτρων σε διαφορετικούς τομείς εστίασης στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης αντικατοπτρίζει επίσης τον ποσοτικό προσδιορισμό των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του μέτρου, ο οποίος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα. Τα μέτρα κατανέμονται σε τομείς εστίασης βάσει των πρωτογενών επιδράσεών τους, ενώ οι δευτερεύουσες επιδράσεις δεν είναι καθοριστικές για την απόφαση αυτή.

Δεύτερο εδάφιο:

Επίσης, η σύγκριση των ΠΑΑ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας καταδεικνύει τη διαφορετική κατάταξη των στόχων: η Βουλγαρία επιδιώκει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για ιδία κατανάλωση ως πρωταρχικό στόχο των μέτρων και συνεπώς τα κατανέμει στον τομέα εστίασης 5Γ. Στο ΠΑΑ της Ρουμανίας η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική, υπό την έννοια ότι μόνο τα προγράμματα που περιλαμβάνουν επενδύσεις στη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για ιδία κατανάλωση σχεδιάστηκαν για άμεση συμβολή στον τομέα εστίασης 5Γ, ενώ άλλα μέτρα, που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο των τομέων εστίασης 2Α, 3A, 6Α και 6Β, θεωρήθηκαν ότι έχουν δευτερεύουσες επιδράσεις στον τομέα εστίασης 5Γ. Παράδειγμα αποτελούν οι υποδομές μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες θεωρήθηκε ότι προωθούν πρωτίστως την τοπική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και συνεπώς κατανεμήθηκαν στον τομέα εστίασης 6Β.

61

Παρότι αληθεύει ότι κατά την έναρξη της περιόδου 2007-2013 δεν υπήρχαν ειδικοί δείκτες αποτελεσμάτων για τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, το ΚΠΠΑ της περιόδου 2007-2013 περιλάμβανε έναν δείκτη που αναφερόταν ρητά στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για την αξιολόγηση των προγραμμάτων. Ο δείκτης επιπτώσεων αριθ. 7 Συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής υπολογίστηκε βάσει μέτρησης της αύξησης στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας (ποσοτική και ποιοτική μεταβολή στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας που αποδίδεται σε παρεμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΓΤΑΑ).

62

Στο πλαίσιο της υποβολής εκθέσεων παρακολούθησης και δεικτών, η Επιτροπή παρέχει καθοδήγηση προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στα θέματα παρακολούθησης. Αναφορικά με τα στοιχεία που υποβάλλουν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή αξιολογεί την ποιότητά τους. Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων.

63

Δεδομένου ότι τα έργα που προορίζονται για την εφαρμογή της ανανεώσιμης ενέργειας είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μέτρα και επειδή δεν υπήρχε ένας μοναδικός δείκτης αποτελεσμάτων πριν από τον διαγνωστικό έλεγχο, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν ολοκληρωμένες πληροφορίες . Ωστόσο, ο δείκτης επιπτώσεων, όπως αναφέρεται στην απάντηση στο σημείο 61, παρέχει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την ενδεχόμενη αποτελεσματικότητα της στήριξης επενδύσεων στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Δεδομένου ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές παρουσιάστηκε ως νέα πρόκληση μόνο στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου, όταν τα προγράμματα είχαν ήδη ξεκινήσει, οι πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις εκ των προτέρων αξιολογήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό των ΠΑΑ ήταν περιορισμένες.

65

Στις εκ των υστέρων αξιολογήσεις όλα τα κράτη μέλη/όλες οι περιφέρειες έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερώτημα αξιολόγησης που συνδεόταν άμεσα με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η Επιτροπή παρείχε καθοδήγηση (η οποία δεν είναι δεσμευτική). Ωστόσο, το περιεχόμενο των εκ των υστέρων αξιολογήσεων εξαρτάται από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων ΠΑΑ, το οποίο αντανακλά τις επιλογές πολιτικής των κρατών μελών. Εάν η σημασία που δίδεται στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο πλαίσιο ενός ΠΑΑ είναι περιορισμένη, τότε και η κάλυψη στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα είναι αντίστοιχη.

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 68 και 69:

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι αντίστοιχοι σκοποί καθορίζονται στο επίπεδο των στόχων (δηλ. των τομέων εστίασης) και όχι στο επίπεδο των επιμέρους μέτρων.

Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα εκτιμώνται μέσω εκτεταμένων αξιολογήσεων, για τις οποίες οι δείκτες ΚΣΠΑ αποτελούν μόνο ένα εργαλείο και οι οποίες θα συμπληρώνονται με άλλες πληροφορίες. Οι κοινοί δείκτες έπρεπε να καθοριστούν με βάση τα θέματα διαθεσιμότητας δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη, την οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος και το αποδεκτό επίπεδο διοικητικού φόρτου για τα κράτη μέλη. Παρά το γεγονός ότι δεν αντιστοιχούν πάντα στον ορισμό των δεικτών «αποτελεσμάτων», η Επιτροπή θεωρεί ότι οι πρόσθετοι ειδικοί ανά πρόγραμμα δείκτες μπορούν να χρησιμεύσουν στην εκτίμηση των προγραμμάτων.

70

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής «Assessment of RDP results: how to prepare for reporting on evaluation in 2017» (Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του ΠΑΑ: Τρόπος προετοιμασίας για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την αξιολόγηση το 2017) προτείνουν διάφορες πηγές δεδομένων στο παράρτημα 11 (σ. 76), όπως: έντυπα υποβολής αιτήσεων και αιτήσεις πληρωμής των δικαιούχων, εθνικά/περιφερειακά στατιστικά στοιχεία, στοιχεία ενεργειακού εφοδιασμού και μονάδων ελέγχου, Eurostat – στατιστικές για την ενέργεια. Επίσης, ως πιθανές πηγές δεδομένων αναφέρονται οι «έρευνες/ομάδες εστίασης», στην τελευταία θέση ενός εκτενούς καταλόγου των άλλων πιθανών προαναφερθεισών πηγών δεδομένων (https://enrd.ec.europa.eu/evaluation/publications/guidelines-assessment-rdp-results-how-prepare-reporting-evaluation-2017_en).

Σημειωτέον, επίσης, ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικά έγγραφα. Στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας και της συγκρισιμότητας των αξιολογήσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

71

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, αρκετά μέτρα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των αποτελεσμάτων ενός δεδομένου στόχου. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να εκτιμηθούν μόνο μέσω αξιολογήσεων. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κίνδυνο διοικητικού φόρτου που μπορεί να προκληθεί εν προκειμένω, αλλά αποσκοπεί στην επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κόστους και οφέλους. Όσον αφορά την προβαλλόμενη έλλειψη συγκρισιμότητας λόγω ιδιαιτεροτήτων των προγραμμάτων, π.χ. πρόσθετων ειδικών ανά πρόγραμμα δεικτών, η επιμέρους αξιολόγηση ενός ΠΑΑ εκτιμά, παρά ταύτα, τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος και χρησιμεύει ως παράδειγμα για άλλα ΠΑΑ, τα οποία ενδεχομένως να μην διαθέτουν καν τα αντίστοιχα μέτρα.

75

Στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, διάφορες δραστηριότητες συμβάλλουν στη βελτίωση της εφαρμογής της ανανεώσιμης ενέργειας: οι επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ή η αξιοποίηση της δασικής βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς αποτελούν δύο μόνο παραδείγματα.

Το ΕΓΤΑΑ στηρίζει επίσης έργα ανανεώσιμης ενέργειας μέσω στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης που ενισχύονται στο πλαίσιο του LEADER. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο κοινοτήτων αποφέρουν κατά κανόνα οφέλη όσον αφορά την αυξημένη αποδοχή τους σε τοπικό επίπεδο και διασφαλίζουν ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας ενσωματώνονται στην ευρύτερη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικείας τοπικής περιοχής.

78

Ρόλος των κριτηρίων επιλογής είναι να δίδεται προτεραιότητα σε έργα ανάλογα με την κατάταξη των στόχων του συνολικού προγράμματος, βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων που διαπιστώνονται.

Σύμφωνα με την επιμερισμένη διαχείριση, τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα κριτήρια επιλογής για κάθε μέτρο και συμβουλεύονται την επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ (στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς, σύμφωνα με την αρχή της εταιρικής σχέσης).

79

Η Επιτροπή συμμετέχει στις εν λόγω επιτροπές παρακολούθησης, παρέχοντας καθοδήγηση και αναπληροφόρηση. Η αναπληροφόρηση αυτή μπορεί επίσης να δηλώνει σαφώς ότι τα όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση του ΠΑΑ της Γαλλίας που εξετάστηκε από το ΕΕΣ.

Πλαίσιο 10 — Έργα ανανεώσιμης ενέργειας με οριακά οφέλη για την αγροτική ανάπτυξη

Βάσει των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού το ΠΑΑ της Βουλγαρίας στηρίζει επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας μόνο για ιδία κατανάλωση (στην εκμετάλλευση ή την επιχείρηση).

81

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται γενικά να επιλέγουν να στηρίζουν έργα στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ τα οποία επιφέρουν σημαντική συνεισφορά στην αγροτική ανάπτυξη. Ωστόσο, όταν εκτιμώνται τα οφέλη για την αγροτική ανάπτυξη σε σχέση με τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας που χρηματοδοτούνται από άλλα καθεστώτα στήριξης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πεδίο εφαρμογής αυτών των έργων στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, καθώς και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες και παρεχόμενες υπηρεσίες.

Συμπεράσματα και συστάσεις

84

Η Επιτροπή συμφωνεί ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, ιδίως μέσω της συμμετοχής των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών. Εντούτοις, το κατά πόσον αξιοποιείται η δυνατότητα της χρηματοδότησης από το ΕΓΤΑΑ υπό αυτή την έννοια εναπόκειται στην επιλογή των κρατών μελών/περιφερειών όταν σχεδιάζουν τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και προσπαθούν να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ των διαφόρων στόχων που θέτουν στις στρατηγικές τους για αγροτική ανάπτυξη.

85

Η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί γενικό νομικό πλαίσιο για την προώθηση της εφαρμογής της ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την ΕΕ και την επίτευξη των στόχων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας για το 2020. Παρότι η αγροτική ανάπτυξη συνιστά καθοριστικό μοχλό για την εφαρμογή της ανανεώσιμης ενέργειας, η ίδια η οδηγία αφήνει σημαντικό περιθώριο ελευθερίας στα κράτη μέλη όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης των εθνικών τους στόχων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου προώθησης της εφαρμογής της ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές. Η πρόταση αναδιατύπωσης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που υπέβαλε η Επιτροπή πραγματεύεται τα αναδυόμενα πρότυπα κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας και κοινοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τα οφέλη που συνεπάγεται η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την αγροτική ανάπτυξη.

Σύσταση 1 — Προστασία του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο της μελλοντικής πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια

Πρώτο εδάφιο: Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή όσον αφορά τη δράση της. Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα του σχεδιασμού της μελλοντικής πολιτικής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέσω των προτάσεων που υπέβαλε η ίδια σχετικά με τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση και την αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές .

Κατά τη σύνταξη των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που απαιτούνται βάσει του κανονισμού για τη διακυβέρνηση —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης— τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες και τις ανάγκες των δικών τους αγροτικών περιοχών.

Δεύτερο εδάφιο: Στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας» [βλ. σ. 22, COM(2017) 713 final], περιλαμβάνεται αναφορά στον «αγροτικό έλεγχο».

Στην εν λόγω ανακοίνωση η Επιτροπή δεσμεύεται να προαγάγει έναν μηχανισμό «αγροτικού ελέγχου», που θα επανεξετάζει συστηματικά τις σχετικές πολιτικές μέσα από ένα «αγροτικό πρίσμα», λαμβάνοντας υπόψη τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για τις αγροτικές κοινότητες.

Τρίτο εδάφιο: Η σύσταση είναι αποδεκτή καθόσον η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης— προβλέπει ήδη τη διεξαγωγή αμφίδρομου διαλόγου με τα κράτη μέλη, με πρόθεση να αξιολογηθεί κατά πόσον οι σκοποί, οι στόχοι και οι συνεισφορές που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα επαρκούν, ώστε να επιτευχθούν συλλογικά οι στόχοι της Ενεργειακής Ένωσης.

86

Στην ανάπτυξη μοντέλων που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας επισημαίνεται το γεγονός ότι, ενώ οι εισαγωγές βιομάζας αναμένεται να αυξηθούν, η προμήθεια βιομάζας για παραγωγή ενέργειας θα εξακολουθήσει να παρέχεται κυρίως από εγχώριες πηγές. Σύμφωνα με την ανάπτυξη μοντέλων της ίδιας της Επιτροπής με προοπτική την περίοδο 2020-2030, η ζήτηση βιομάζας για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να κορυφωθεί το 2025 και να σημειώσει ελαφρά κάμψη κατόπιν, έως το 2030, ως συνέπεια του ανταγωνισμού από άλλες ανανεώσιμες πηγές και των αποτελεσμάτων της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Στο πλαίσιο μιας πιο μακροπρόθεσμης προοπτικής (2050), η ζήτηση για βιοκαύσιμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανάγκης απαλλαγής του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών.

Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόταση αναδιατύπωσης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενισχύει το πλαίσιο για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας στην ΕΕ, παρέχοντας, ως εκ τούτου, επαρκείς διασφαλίσεις για τη βιώσιμη παραγωγή και την αποδοτική χρήση της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς.

Σύσταση 2 — Βελτίωση του πλαισίου για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση. Σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής, η πρόταση αναδιατύπωσης της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης, θα ενισχύει, όταν εκδοθεί, το πλαίσιο για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας στην ΕΕ, παρέχοντας, ως εκ τούτου, επαρκείς διασφαλίσεις για τη βιώσιμη παραγωγή και την αποδοτική χρήση της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα, η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας εντός του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030 (κανονισμός LULUCF) —επί του παρόντος στο στάδιο της διαδικασίας συναπόφασης (με προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη από τους συννομοθέτες στις 14 Δεκεμβρίου 2017)— αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι οι εκπομπές αερίων ή οι απορροφήσεις της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς υπολογίζονται σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη και ότι ισχύει ο «κανόνας της μη επιβάρυνσης» στον τομέα LULUCF. Συνεπώς, η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει ανταποκριθεί στη σύσταση αυτή όσον αφορά τις προτάσεις της για την οδηγία RED II και τον κανονισμό LULUCF.

Επιπλέον, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) περιλαμβάνει, επί του παρόντος, διατάξεις για την προστασία του οργανικού άνθρακα του εδάφους σε καλλιεργήσιμες και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Συνεπώς, η κοινή γεωργική πολιτική αποσκοπεί στην προστασία του οργανικού άνθρακα του εδάφους, συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο, στη βιωσιμότητα της βιομάζας στον τομέα που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της ΚΓΠ.

Όπως υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας», η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη φιλοδοξία της ΚΓΠ όσον αφορά την αποδοτική χρήση των πόρων, τη μέριμνα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

87

Κατά τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα σχετικά προγράμματα, η Επιτροπή προώθησε ενεργά τη δημιουργία συνεργιών και συμπληρωματικότητας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ενώ παράλληλα έλαβε υπόψη τα υφιστάμενα εθνικά ή άλλα ενωσιακά χρηματοδοτικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι επιλογές εφαρμογής εναπόκεινται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Στην περίπτωση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, το ΕΓΤΑΑ μπορεί κάλλιστα να είναι ο κατάλληλος μηχανισμός στήριξης τοπικών έργων, συμπληρώνοντας έτσι άλλες υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις. Τα έργα αυτά θα απευθύνονται εξάλλου σε δυνητικούς δικαιούχους στις αγροτικές περιοχές που δεν είναι επιλέξιμοι στο πλαίσιο άλλων ταμείων.

88

Στο πλαίσιο της προσέγγισης στρατηγικού προγραμματισμού, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν τον τομέα εστίασης που θεωρούν καταλληλότερο για τον προγραμματισμό ενός συγκεκριμένου μέτρου, σύμφωνα με τον στόχο του μέτρου. Συνεπώς, συνιστά εύλογη συνέπεια το γεγονός ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να κατατάσσονται σε διαφορετικούς τομείς εστίασης.

Σύσταση 3 — Σαφής καθοδήγηση σχετικά με τον ρόλο του ΕΓΤΑΑ όσον αφορά τη στήριξη για την ανανεώσιμη ενέργεια

Πρώτο εδάφιο: H Επιτροπή μπορεί να αποδεχτεί μόνο εν μέρει αυτή τη σύσταση, δεδομένου ότι, επί του παρόντος, δεν είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τις νομοθετικές προτάσεις για την περίοδο μετά το 2020.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να εξετάσει πιθανούς τρόπους ενίσχυσης του προσανατολισμού της μελλοντικής ΚΓΠ στην επίτευξη αποτελεσμάτων, διασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία για την ΕΕ και, συγχρόνως, λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες των σχετικών περιοχών, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση COM(2017) 713 final.

Επιπλέον, εναπόκειται κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη/τις περιφέρειες να αποφασίσουν ποια χρηματοδοτικά μέσα ενδείκνυνται περισσότερο εντός του ειδικού τους πλαισίου και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συνδυασμού των μέσων αυτών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της αγροτικής ανάπτυξης με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Δεύτερο εδάφιο: Η Επιτροπή αποδέχεται τη συγκεκριμένη σύσταση και θεωρεί ότι την έχει ήδη εφαρμόσει.

Ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης περιέχει βάση δεδομένων με ορθές πρακτικές, η οποία συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραδείγματα έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στηρίζονται από το ΕΓΤΑΑ, καθώς και προσεγγίσεων βασιζόμενων στις τοπικές κοινότητες στο πεδίο αυτό. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του δικτύου EIP-AGRI συστάθηκε πρόσφατα ομάδα εστίασης για την «ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας στην εκμετάλλευση»· η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Νοεμβρίου 2017.

89

Παρότι αληθεύει ότι κατά την έναρξη της περιόδου 2007-2013 απουσίαζαν ειδικοί δείκτες αποτελεσμάτων για τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, το ΚΠΠΑ της περιόδου 2007-2013 περιλάμβανε έναν δείκτη επιπτώσεων που κάλυπτε την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας για την αξιολόγηση του προγράμματος. Ο δείκτης αυτός παρείχε ορισμένες πληροφορίες ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο τα προγράμματα αντιμετώπιζαν το εν λόγω ζήτημα.

90

Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, οι αξιολογήσεις του ΠΑΑ είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα εκτιμώνται μέσω εκτεταμένων αξιολογήσεων, για τις οποίες οι δείκτες ΚΣΠΑ αποτελούν μόνο ένα εργαλείο και οι οποίες θα συμπληρώνονται με άλλες πληροφορίες. Οι κοινοί δείκτες έπρεπε να καθοριστούν με βάση τα θέματα διαθεσιμότητας δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη, την οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος και το αποδεκτό επίπεδο διοικητικού φόρτου για τα κράτη μέλη.

Παρότι η προσθήκη ειδικών δεικτών των προγραμμάτων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρτιση λιγότερο συγκρίσιμων εκθέσεων, η Επιτροπή τη θεωρεί αποδεκτή και πιστεύει ότι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στην αξιολόγηση των προγραμμάτων.

91

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τις βελτιωμένες ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης του 2019 είναι επί του παρόντος στο στάδιο της προετοιμασίας.

Όπως υπογραμμίστηκε στις σκέψεις για την περίοδο μετά το 2020, η Επιτροπή δεσμεύεται να εξετάσει πιθανούς τρόπους βελτίωσης της μέτρησης των επιδόσεων της ΚΓΠ στο σύνολό της. Προβλέπεται ένα ενισχυμένο μοντέλο λειτουργίας της ΚΓΠ, με έμφαση στα αποτελέσματα. Για τον σκοπό αυτόν, η διαδικασία διασφάλισης αξιοπιστίας θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις χάραξης πολιτικής που θα στηρίζεται στα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της εφαρμογής αξιόπιστων και μετρήσιμων δεικτών, καθώς και σε ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των επιδόσεων και υποβολής σχετικών εκθέσεων.

Σύσταση 4 — Απλούστερο και ουσιαστικότερο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης

Η Επιτροπή αποδέχεται εν μέρει τη σύσταση αυτή. Η σύσταση έχει ήδη εφαρμοστεί όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν δαπάνες για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια από τα στηριζόμενα έργα. Οι βελτιωμένες ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης του 2019 θα περιέχουν αυτές τις πληροφορίες.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν εξουσιοδοτείται να απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρέχουν στις εν λόγω εκθέσεις πληροφορίες που δεν τους είχε ζητηθεί να συλλέγουν ήδη από την έναρξη της περιόδου προγραμματισμού, όπως στοιχεία για την εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας.

93

Κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού εφαρμόζεται ο αποκαλούμενος κανόνας N+3 σε επίπεδο προγράμματος, προκειμένου να επιτραπεί η πλήρης αξιοποίηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ, σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου χορήγησης της στήριξης στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ χωρίς οφέλη, καθώς οι διαδικασίες επιλογής μπορούν να προσαρμόζονται στη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού, σύμφωνα με τις αρχές της επιμερισμένης διαχείρισης και της εταιρικής σχέσης.

Σύσταση 5 — Βελτίωση της επιλογής έργων, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία στις αγροτικές περιοχές και τη βιωσιμότητα του έργου

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η σύσταση αυτή απευθύνεται στα κράτη μέλη. Παρότι οι υπάρχουσες διαδικασίες επιλογής και ο ορισμός των κριτηρίων επιλογής παραμένουν αρμοδιότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις διαρκείς προσπάθειές της να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν συναφείς διαδικασίες επιλογής.

Γλωσσάριο και συντομογραφίες

Αέρια θερμοκηπίου: Αέρια τα οποία δρουν ως μανδύας στην ατμόσφαιρα της Γης, παγιδεύουν τη θερμότητα και θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης. Η διεργασία αυτή ονομάζεται «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Τα κύρια αέρια θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O) και τα φθοριούχα αέρια (HFC, PFC, SF6 και NF3).

Αναερόβια χώνευση: Η διαδικασία αποδόμησης οργανικής ύλης, όπως είναι τα ζωικά απόβλητα και τα απορρίμματα τροφίμων, για την παραγωγή βιοαερίου και βιολιπάσματος.

Ανάλυση SWOT: Μέθοδος προσδιορισμού των πλεονεκτημάτων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών ενός οργανισμού ή μιας περιοχής, η οποία χρησιμοποιείται στο ΠΑΑ.

Ανάλυση κύκλου ζωής (LCA): Διαδικασία πολλών σταδίων για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αντικτύπου ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του/της.

Ανανεώσιμη ενέργεια: Ενέργεια που συλλέγεται από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες αναπληρώνονται με φυσικό τρόπο στη χρονική κλίμακα της ανθρώπινης ζωής, όπως το ηλιακό φως, ο άνεμος, η βιομάζα και η γηγενής θερμότητα.

Αποτύπωμα άνθρακα: Η ποσότητα των αερίων θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος ή μιας δραστηριότητας. Η ποσότητα αυτή εκφράζεται σε ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2e).

Αυτοκαταναλωτής ενέργειας (Αυτοκαταναλωτής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές): Ενεργός πελάτης, ο οποίος καταναλώνει και μπορεί να αποθηκεύει και να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγει στις εγκαταστάσεις του, όπως συγκρότημα διαμερισμάτων, εμπορικός χώρος, χώρος μεριζόμενων υπηρεσιών ή κλειστό σύστημα διανομής, υπό τον όρο ότι, για τους μη οικιακούς αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι δραστηριότητες αυτές δεν αποτελούν την κύρια εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Βιοενέργεια: Ενέργεια που παράγεται από βιομάζα.

Βιομάζα: Το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και ζωικών ουσιών, τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών αποβλήτων και των οικιακών απορριμμάτων βιολογικής προέλευσης.

Βιοοικονομία: Οι τομείς της οικονομίας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους από τη γη και τη θάλασσα, όπως οι καλλιέργειες, τα δάση, τα ψάρια, τα ζώα και οι μικροοργανισμοί, για την παραγωγή τροφίμων, υλικών και ενέργειας.

ΓΔ: Τμήματα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστά ως Γενικές Διευθύνσεις (ΓΔ).

ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης: Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΓΔ Δράσης για το Κλίμα: Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΓΔ Περιβάλλοντος: Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΓΔ Ενέργειας: Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαγνωστικός έλεγχος της ΚΓΠ: Το 2009, οι διάφορες συνιστώσες της ΚΓΠ υποβλήθηκαν σε εξέταση και προσαρμογή προκειμένου η ΚΓΠ να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ισορροπημένης και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης. Η προσαρμογή αυτή είναι γνωστή ως «διαγνωστικός έλεγχος».

Έμμεσες αλλαγές στη χρήση της γης (Indirect land-use changes-ILUC): Μετατροπή της χρήσης της γης προκαλούμενη από τη μετατόπιση της γεωργικής παραγωγής, ήτοι τη διάθεση γεωργικών εκτάσεων για ενεργειακές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, ο μίσχανθος ή η ιτιά, και την επέκταση της παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών σε προηγουμένως μη γεωργική γη, π.χ. δάση, λειμώνες, τυρφώνες, υγρότοπους, και άλλα πλούσια σε άνθρακα οικοσυστήματα. Η μετατροπή των εν λόγω εκτάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών CO2.

ΕΣΔΑΕ: Εθνικά σχέδια δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ): Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία συναποτελούνται από πέντε χωριστά ταμεία που αποσκοπούν στη μείωση των περιφερειακών ανισορροπιών σε όλη την ΕΕ, με πλαίσια πολιτικής που καθορίζονται για την επταετή περίοδο ισχύος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Τα πέντε ταμεία είναι τα εξής: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ): Συμβουλευτικό όργανο που παρέχει στους εκπροσώπους των κοινωνικοοικονομικών ομάδων συμφερόντων της Ευρώπης, και σε άλλες ομάδες, ένα επίσημο βήμα για την έκφραση των απόψεών τους σχετικά με τα θέματα της ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ): Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποσκοπεί στην υποστήριξη των αγροτικών περιοχών της ΕΕ, ώστε να ανταποκρίνονται σε ευρύ φάσμα οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ): Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξάλειψη των κύριων περιφερειακών ανισορροπιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής οικονομικής στήριξης για τη δημιουργία υποδομών και παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ): Το σύνολο της νομοθεσίας και των πρακτικών που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή κοινής και ενοποιημένης πολιτικής στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης (ΚΣΠΑ): Αποτελεί τμήμα του ΚΠΠΑ και περιλαμβάνει τους κανόνες και τις διαδικασίες που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη (δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ).

Κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ΜΜΕ ή μη κερδοσκοπική οργάνωση, της οποίας οι μέτοχοι ή τα μέλη συνεργάζονται για την παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση ή την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κρατικές ενισχύσεις: Ενισχύσεις που χορηγούν τα κράτη μέλη και οι οποίες παρέχουν οικονομικό πλεονέκτημα στους δικαιούχους. Μπορεί να συνίστανται σε απλή χρηματοδοτική ενίσχυση ή σε έμμεση στήριξη, όπως φορολογικά οφέλη, καλύτεροι όροι αγοράς ή μίσθωσης γης, χορήγησης δανείου ή εγγύησης για τη λήψη δανείου από τράπεζα με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τα συνήθη επιτόκια της αγοράς, κ.λπ.

Κριτήρια βιωσιμότητας: Σύνολο κριτηρίων για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας τα οποία καθορίζονται στην οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και στην πρόταση RED II και αφορούν τη χρήση της γης και τις πρακτικές διαχείρισης των δασών, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την απόδοση της μετατροπής ενέργειας, με σκοπό τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της βιοενέργειας.

Μηχανισμός «προστασίας του αγροτικού τομέα»: Ο μηχανισμός «προστασίας του αγροτικού τομέα» αποσκοπεί στην κατανόηση του αντικτύπου της παρέμβασης των κυβερνητικών πολιτικών και στην εξασφάλιση δίκαιης και ισότιμης κατανομής των αποτελεσμάτων των πολιτικών στις αγροτικές περιοχές. Συνίσταται στην αναζήτηση των βέλτιστων μεθόδων για την εφαρμογή πολιτικών στις περιοχές αυτές.

ΜΜΕ: Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Μονάδες μέτρησης της ενέργειας

  • ΤΙΠ — τόνος ισοδύναμου πετρελαίου, ήτοι η ποσότητα ενέργειας που ελευθερώνεται από την καύση ενός τόνου αργού πετρελαίου, περίπου 42 Gigajoule (GJ)
    χΤΙΠ — χιλιοτόνος (χίλιοι τόνοι) ισοδύναμου πετρελαίου
    MΤΙΠ — μεγατόνος (ένα εκατομμύριο τόνοι) ισοδύναμου πετρελαίου
  • kW — κιλοβάτ
  • MWh/kWh — Μεγαβατώρα/Κιλοβατώρα

Οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (RED): Οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ (ΕΕ L 140 της 5.6.2009, σ. 16).

Περίοδος προγραμματισμού: Περίοδος εφαρμογής της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, η οποία συμπίπτει με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Η τρέχουσα περίοδος προγραμματισμού καλύπτει το διάστημα 2014-2020 και έπεται της περιόδου 2007-2013.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ): Το πολυετές σχέδιο δαπανών της ΕΕ το οποίο μετουσιώνει σε οικονομικούς όρους τις προτεραιότητες πολιτικής της Ένωσης. Καλύπτει περίοδο επτά ετών.

Πράσινο πιστοποιητικό: Εμπορεύσιμο πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ένα ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Πριμοδοτήσεις τροφοδότησης (FIP): Καθεστώς στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραγωγοί εισπράττουν πριμοδότηση επιπλέον της αγοραίας τιμής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι FIP μπορούν να είναι είτε σταθερές (ανεξαρτήτως των τιμών της αγοράς) είτε κυμαινόμενες (ήτοι διαμορφούμενες ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών της αγοράς).

Πρόγραμμα «Ορίζων 2020»: Το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ): Έγγραφο που εκπονείται από κράτος μέλος ή περιφέρεια και εγκρίνεται από την Επιτροπή για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Πρόταση RED II: Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 30ής Νοεμβρίου 2016, σχετικά με μια οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την περίοδο 2021-2030.

Συμφωνία εταιρικής σχέσης: Έγγραφο το οποίο καταρτίζεται από κράτος μέλος με τη συμμετοχή εταίρων, στο οποίο καθορίζονται η στρατηγική, οι προτεραιότητες και οι ρυθμίσεις του κράτους μέλους για τη χρήση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Εγκρίνεται από την Επιτροπή έπειτα από αξιολόγηση και διάλογο με το κράτος μέλος.

Τηλεθέρμανση ή τηλεψύξη: Η διανομή θερμικής ενέργειας υπό μορφή ατμού, θερμού ύδατος ή ψυκτικών υγρών, μέσω δικτύου, από μια κεντρική πηγή παραγωγής σε πολλά κτίρια ή τοποθεσίες, για τη θέρμανση ή την ψύξη χώρων και τη βιομηχανική θέρμανση ή ψύξη.

Τιμολόγια τροφοδότησης (FIT): Καθεστώς στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου καθορίζονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βάσει των οποίων οι παραγωγοί αμείβονται για κάθε μονάδα ενέργειας που παράγεται και διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η πληρωμή των FIT είναι εγγυημένη για καθορισμένη χρονική περίοδο, η οποία συχνά συνδέεται με τον οικονομικό κύκλο ζωής του αντίστοιχου έργου ανανεώσιμης ενέργειας (συνήθως 10 έως 25 έτη).

Τομέας εστίασης 5Γ: Ο τομέας εστίασης «Ανανεώσιμη ενέργεια» καλύπτει ευρύ φάσμα στόχων στους οποίους περιλαμβάνεται η διευκόλυνση του εφοδιασμού και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών εκτός των τροφίμων για τους σκοπούς της βιοοικονομίας.

Τομείς εστίασης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσδιορίσει έξι προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη. Αυτές αναλύονται περαιτέρω σε 18 «τομείς εστίασης» προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομερέστερα οι σκοποί κάθε προτεραιότητας και να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός.

Τριμερής διάλογος: Τριμερείς συναντήσεις επί νομοθετικών προτάσεων μεταξύ εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Σκοπός των επαφών αυτών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με δέσμη τροπολογιών, οι οποίες να είναι αποδεκτές τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για τη διευκόλυνση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των συννομοθετών.

Υποχρεώσεις τήρησης ποσοστώσεων: Ελάχιστα ποσοστά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των παραγωγών, προμηθευτών και διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία ορίζονται από τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές κυβερνήσεις.

Χρήση της γης, αλλαγή στη χρήση της γης και δασοκομικές δραστηριότητες (Land use, land use change and forestry - LULUCF): Στο πλαίσιο της απογραφής των αερίων θερμοκηπίου, ο τομέας που καλύπτει τις εκπομπές και απορροφήσεις των αερίων θερμοκηπίου που προκύπτουν άμεσα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες χρήσης της γης, αλλαγής στη χρήση της γης και δασοκομίας. Όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας, η χρήση της γης, η αλλαγή στη χρήση της γης και οι δασοκομικές δραστηριότητες έχουν αντίκτυπο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στη χρήση της γης, στην αλλαγή στη χρήση της γης και στις δασοκομικές δραστηριότητες μπορούν να προσθέσουν αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ή να απορροφήσουν αέρια από αυτή, επηρεάζοντας την αλλαγή του κλίματος είτε αρνητικά (π.χ. αποψίλωση των δασών) είτε θετικά (π.χ. δάσωση και αναδάσωση).

AEBIOM: Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας

CO2: Διοξείδιο του άνθρακα

EEG: Στα γερμανικά Erneuerbare-Energien-Gesetz (νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)

Kοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης (ΚΠΠΑ): Πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης που εφαρμόστηκε σε επίπεδο ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013. Όσον αφορά δε την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, καλύπτει αμφότερους τους πυλώνες της ΚΓΠ (ΕΓΤΑΑ και ΕΓΤΕ).

LEADER: Μέθοδος τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων για την κινητοποίηση και την ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων μέσω τοπικών εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ομάδες τοπικής δράσης). Ο όρος «Leader» αποτελεί ακρωνύμιο της γαλλικής φράσης «Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale» («Σύνδεση μεταξύ δράσεων ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας »).

LIFE: Ακρωνύμιο της γαλλικής φράσης «L’Instrument Financier pour l’Environnement» Το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για την υποστήριξη έργων στον τομέα του περιβάλλοντος, της διατήρησης της φύσης και της δράσης για το κλίμα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Παραπομπές

1 Βιοενέργεια είναι η ενέργεια που παράγεται από βιομάζα. Η βιομάζα είναι το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ζωικών ουσιών, τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών αποβλήτων και των οικιακών απορριμμάτων βιολογικής προέλευσης.

2 Στην οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η ανανεώσιμη ενέργεια ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος α), ως εξής: «“ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές”: η ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές ήτοι αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από τα αέρια που παράγονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και από τα βιοαέρια».

3 Eurostat, «Simplified energy balances – annual data [nrg_100a]», τελευταία ενημέρωση 8.6.2017 (http://ec.europa.eu/eurostat/web/energy/data/database).

4 Eurostat, «Agri-environmental indicator – renewable energy production». Στοιχεία του Μαρτίου 2013 (προγραμματισμένη επικαιροποίηση του άρθρου: Δεκέμβριος 2018 (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Archive:Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production).

5 Η πρόταση της Επιτροπής υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2008 και από το Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2009· για λεπτομερέστερα στοιχεία, βλέπε EURLex – διαδικασία 2008/0016/COD http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/HIS/?uri=CELEX:32009L0028&qid=1464183881140

6 Άρθρο 3, παράγραφος 1, της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

7 Παράρτημα Ι της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

8 Άρθρα 22 και 23 της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

9 Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Οκτωβρίου 2014 (EUCO 169/14 της 24ης Οκτωβρίου 2014).

10 COM(2016) 767 final/2 της 23.2.2017 «Πρόταση οδηγίας σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

11 COM(2016) 759 final της 30.11.2016 «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης» (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

12 Eurostat, «Παραγωγή και εισαγωγές ενέργειας» (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports).

13 COM(2017) 57 final, της 1.2.2017 «Έκθεση προόδου για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», σ. 4 και 9.

14 Herczeg, M., 2012, Renewable energy support schemes in Europe, Copenhagen Resource Institute και Climate Policy Info Hub, «Renewable Energy Support Policies in Europe» (http://climatepolicyinfohub.eu/renewable-energy-support-policies-europe).

15 FREE – Future of Rural Energy in Europe – Funding tool (http://www.rural-energy.eu/en_GB/funding#.V0gVvU1f2Hv), και Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια, «Quick Reference Guide — Financing Opportunities for Local Climate & Energy Actions (2014-2020)», Βρυξέλλες, 2016 (http://www.covenantofmayors.eu/support/funding-instruments_en.html).

16 Ecofys, «Subsidies and costs of EU energy», 2014 (http://ec.europa.eu/energy/en/content/final-report-ecofys).

17 Βλέπε αιτιολογική σκέψη 1 της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και αιτιολογική σκέψη 2 της πρότασης RED II.

18 Απόφαση 2006/144/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 2006, σχετικά με κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για την αγροτική ανάπτυξη (περίοδος προγραμματισμού 2007-2013) (ΕΕ L 55 της 25.2.2006, σ. 20), όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2009/61/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Ιανουαρίου 2009 (ΕΕ L 30 της 31.1.2009, σ. 112). Βλέπε ενότητες 3.1, 3.2, 3.3 και 3.4α.

19 Βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 22 και 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (ΕΕ L 277 της 21.10.2005, σ. 1).

20 Οι άλλες «νέες προκλήσεις» ήταν οι εξής: η αλλαγή του κλίματος, η διαχείριση των υδάτων, η βιοποικιλότητα, η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα και τα ευρυζωνικά δίκτυα.

21 COM(2010) 2020 τελικό της 3.3.2010 «Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

22 Βλέπε άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).

23 ΟΟΣΑ, «Linking Renewable Energy to Rural Development», OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

24 ΟΟΣΑ, «Linking Renewable Energy to Rural Development», OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

Μελέτη με τίτλο «Revitalisation of local economy by development of renewable energy: good practices and case studies (REvLOCAL)» για λογαριασμό της πλατφόρμας IEA-RETD (International Energy Agency – Renewable Energy Technology Deployment platform - Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας – Πλατφόρμα ανάπτυξης τεχνολογίας για την ανανεώσιμη ενέργεια) (http://iea-retd.org/archives/publications/revlocal).

AGRI-2010-EVAL-03 – Pedroli, B., Langeveld, H. et al., «Impacts of Renewable Energy on European Farmers – Creating Benefits for Farmers and Society». Τελική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_en).

SWD(2016) 416 final της 30.11.2016 «REFIT evaluation of the Directive 2009/28/EC of the European Parliament and of the Council», σ. 54 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52016SC0416).

25 ΟΟΣΑ, «Linking Renewable Energy to Rural Development», OECD Publishing, 2012, σ. 18-19 (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

26 Nordregio Policy Brief 2017: 3 «Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-17» (http://www.nordregio.se/en/Publications/Publications-2017/Bioenergy-and-rural-development-in-Europe-Policy-recommendations-from-the-TRIBORN-research-and-stakeholder-consultations-2014-17/).

27 AGRI-2010-EVAL-03 – Pedroli, B., Langeveld, H. et al., «Impacts of Renewable Energy on European Farmers – Creating Benefits for Farmers and Society». Τελική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_en).

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, (αναδιατύπωση) [COM(2016) 767 final 2016-382-COD], σημείο 2.9 (https://webapi.eesc.europa.eu/documentsanonymous/eesc-2016-06926-00-00-ac-tra-el.docx).

28 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Διακήρυξη του Κορκ 2.0: Βελτίωση της ζωής στις αγροτικές περιοχές» (http://enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/cork-declaration_el.pdf).

29 DEFRA, «Rural proofing – Practical guidance to assess impacts of policies on rural areas», Μάρτιος 2017 (https://www.gov.uk/government/publications/rural-proofing).

30 COM(2016) 759 final της 30.11.2016 «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης» (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

31 Άρθρα 21 και 22 της πρότασης RED II.

32 Όπως γεωργικές καλλιέργειες (π.χ. κράμβη, αραβόσιτος, ευλαλία), απόβλητα από τη γεωργική παραγωγή, η κοπριά και το ξύλο (π.χ. στρογγυλή ξυλεία, ξυλεία από κλάδευση ή αραίωση, απόβλητα βιομηχανιών επεξεργασίας ξύλου).

33 Συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και του βενζο[a]πυρενίου (BaP).

34 Διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC), «Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation», 2011.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, «Opinion of the EEA Scientific Committee on Greenhouse Gas Accounting in Relation to Bioenergy», 15.9.2011, σ. 4.

«Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-171», Nordregio Policy Brief 2017: 3, δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017, σ. 5.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, «Air quality in Europe — 2016 report», 2016.

European Academies’ Science Advisory Council, «Multi-functionality and sustainability in the European Union’s forests», 2017.

Searchinger, T.D.· Beringer, T. και Strong, A., «Does the world have low-carbon bioenergy potential from the dedicated use of land?», 2017.

Brack, D., «Woody Biomass for Power and Heat: Impacts on the Global Climate», Chatham House, 23.2.2017.

Απάντηση στην έκθεση του Chatham House «Woody Biomass for Power and Heat: Impacts on the Global Climate», 13.3.2017.

35 Οι κίνδυνοι προσδιορίστηκαν κυρίως με βάση τα ακόλουθα έγγραφα της Επιτροπής:

  • SWD(2014) 259 τελικό της 28.7.2014 «State of play on the sustainability of solid and gaseous biomass used for electricity, heating and cooling in the EU».
  • SWD(2016) 418 final της 30.11.2016, «Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast)».

Επιπλέον της ανάλυσης αυτών των εγγράφων, εξετάστηκαν άλλες επιστημονικές μελέτες και έγγραφα πολιτικής.

36 SWD(2016) 418 final της 30.11.2016, «Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast)».

37 Schaubach, K., Lauer, M., «Bioenergy Development in Germany and implications of the 2017 Renewable Energy Act», Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, 4.4.2017.

38 ADEME «Benchmark des stratégies européennes des filières de production et de valorisation de biogaz», 10.2014.

39 Επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο για τη γεωργική πολιτική του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας του Καταναλωτή (http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Ministry/Biogas-EEG.pdf).

40 Decreto ministeriale 6 luglio 2012 – Incentivi per energia da fonti rinnovabili elettriche non fotovoltaiche (Υπουργικό διάταγμα της 6ης Ιουλίου 2012 — Κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση μη φωτοβολταϊκών ανανεώσιμων πηγών· βλέπε βαρόμετρο του Eurobserv’ER για το βιοαέριο το 2014 (https://www.eurobserv-er.org/biogas-barometer-2014).

41 Οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και οδηγία 2009/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 98/70/ΕΚ («οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων») (ΕΕ L 140 της 5.6.2009, σ. 88). Το 2015 οι οδηγίες αυτές τροποποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC), που προκαλείται από την παραγωγή βιοκαυσίμων βασιζόμενων σε εδώδιμα φυτά.

42 Ειδική έκθεση αριθ. 18/2016 «Το σύστημα της ΕΕ για την πιστοποίηση των βιώσιμων βιοκαυσίμων», σημεία 10 και 11 (http://eca.europa.eu).

43 Πρόταση RED II, όπως δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016 και διορθώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017.

44 AEBIOM, «Statistical report 2016», σ. 121, 147 (βάσει υπολογισμών).

45 Ευρωπαϊκή Επιτροπή (SFC), 12 Οκτωβρίου 2017.

46 Όπ.π.

47 Όπ.π.

48 Άρθρο 27, παράγραφος 1, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ, το ΤΣ και το ΕΤΘΑ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

49 Ειδική έκθεση αριθ. 16/2017 του ΕΕΣ με τίτλο «Προγραμματισμός στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης: λιγότερη πολυπλοκότητα και μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα», σημεία 25 έως 29 (http://eca.europa.eu).

50 Τα μέτρα του δασοκομικού τομέα στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ αφορούν διάφορες πτυχές της διαχείρισης των δασών (με γενικό στόχο την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης και του πολυλειτουργικού ρόλου των δασών), καθώς και της γεωργίας και των σχετικών με τη δασοκομία δραστηριοτήτων. Τα δάση αποτελούν κύρια πηγή βιομάζας, μίας από τις σημαντικότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στις αγροτικές περιοχές. Τα μέτρα στον τομέα της δασοκομίας διευκολύνουν, μεταξύ άλλων, την παραγωγή και πώληση ενέργειας από ξύλο. Επομένως, η επίδρασή τους όσον αφορά την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας είναι περιορισμένη.

51 Όλα τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, εξαιρουμένης της Λιθουανίας.

52 Ειδική έκθεση αριθ. 6/2014 του ΕΕΣ «Επιτεύχθηκαν θετικά αποτελέσματα με τη στήριξη από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές;», σημεία 28 και 29 (http://eca.europa.eu).

53 Ειδική έκθεση αριθ. 16/2017 του ΕΕΣ, σημεία 89 έως 92.

54 Τον Μάιο του 2017, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούσαν να εκκρεμούν τρεις εκ των υστέρων αξιολογήσεις: της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας (Γαλικία).

55 Το ΚΣΠΑ θεσπίστηκε με τα άρθρα 67 και 68 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, και το άρθρο 14 και τα παραρτήματα IV, V και VI του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 808/2014, και αντικαθιστά το ΚΠΠΑ για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.

56 Δανία, Εσθονία, Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), Ιταλία (Σικελία, Κοιλάδα Αόστης), Λιθουανία, Ισπανία (εθνικό ΠΑΑ, Καταλονία και Μούρθια) και Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία).

57 Ειδική έκθεση αριθ. 16/2017 του ΕΕΣ, σημεία 50 και 51.

58 Ειδική έκθεση αριθ. 16/2017 του ΕΕΣ, σημεία 23 και 24.

59 Βλέπε άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

60 ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης «Draft guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014-2020», Μάρτιος 2014.

61 Όλα τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, είχαν χρησιμοποιήσει σχετικά κριτήρια.

62 ΓΔ Ενέργειας «Mid-term evaluation of the Renewable Energy Directive for the European Commission», Απρίλιος 2015, σ. 38.

63 Σ16 — «Συνολικές επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας», Α15 — «Ανανεώσιμη ενέργεια παραγόμενη από υποστηριζόμενα έργα».

64 Ειδική έκθεση αριθ. 16/2017, συστάσεις 3 και 4.

65 Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Draft Guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014 – 2020 and FAQs». Κριτήρια επιλογής (https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-selection-criteria-towards-more-performant-rd-policy_en).

66 Οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και οδηγία 2009/30/EΚ. Το 2015 οι οδηγίες αυτές τροποποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC), το οποίο προκαλείται από την παραγωγή βιοκαυσίμων βασιζόμενων σε εδώδιμα φυτά.

67 Τα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση στερεής βιομάζας δείχνουν ότι η οικιακή κατανάλωση (με εξαίρεση τα συσσωματώματα) και μόνο αντιστοιχεί στο 39 % της συνολικής κατανάλωσης της στερεής βιομάζας. Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί ένα ποσοστό της κατανάλωσης «συσσωματωμάτων» (λαμβάνοντας υπόψη ότι το 65 % της ευρωπαϊκής κατανάλωσης συσσωματωμάτων ξύλου προορίζεται για την οικιακή θέρμανση) και «άλλων στερεών βιοκαυσίμων (μικρής κλίμακας χρήση τεμαχιδίων ξύλου, μαύρο υγρό κ.λπ.)» που δεν πραγματοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

68 Σε επίπεδο ΕΕ, ο αριθμός των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν στερεά βιομάζα [ιδιαίτερα για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν συσσωματώματα, και άλλα στερεά βιοκαύσιμα (μικρής κλίμακας χρήση τεμαχιδίων ξύλου, μαύρου υγρού, κλπ.)] δεν είναι γνωστός ούτε και το μέγεθός τους, αλλά υπάρχουν ορισμένα δεδομένα για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τεμαχίδια ξύλου. Οι εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 20 MW που χρησιμοποιούν τεμαχίδια ξύλου αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με την πλήρη έκθεση της AEBIOM για το 2016, το 16 % του συνολικού αριθμού των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν ως πρώτη πηγή το υλικό αυτό. Μόνο αυτές οι εγκαταστάσεις καταναλώνουν το 75 % της βιομάζας από τεμαχίδια ξύλου.

69 AEBIOM, «Statistical report 2016», σ. 68.

70 Οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό και την ισχύ των μονάδων παραγωγής βιοαερίου στην ΕΕ είναι πολύ περιορισμένες. Η στατιστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομάζας για το 2016 (σ. 8) αναφέρει ως μέση ηλεκτρική ισχύ τις 450 kW για σταθμούς που βασίζονται σε γεωργικές πρώτες ύλες.

71 Η ανάλυση του κύκλου ζωής είναι ένα μέσο για τη συστηματική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών πτυχών ενός συστήματος (προϊόντος ή υπηρεσίας) σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του. Δυστυχώς, οι μέθοδοι ανάλυσης του κύκλου ζωής δεν μπορούν να προσδιορίσουν επαρκώς τις επιδράσεις από τη χρήση της γης.

72 Ο τομέας LULUCF (Land use, land use-change and forestry) αφορά τη χρήση της γης, την αλλαγή στη χρήση της γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες. Για περισσότερες διευκρινίσεις βλέπε το γλωσσάριο.

73 COM(2016) 479 final και SWD(2016) 249 final.

74 http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production

75 «Impact assessment» SWD(2016) 418 final.

76 Το άρθρο 17, παράγραφος 6, της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές προβλέπει ότι οι απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης εφαρμόζονται στις γεωργικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιορευστών. Ορισμένες από τις απαιτήσεις αυτές σχετίζονται με την προστασία του εδάφους, τη διατήρηση των οργανικών υλών και της δομής του εδάφους, την αποφυγή της υποβάθμισης των οικοτόπων και τη διαχείριση των υδάτων.

77 AEBIOM, «Statistical report 2016», σ. 121, 147 (βάσει υπολογισμών).

 

1 http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:1bdc63bd-b7e9-11e6-9e3c-01aa75ed71a1.0001.02/DOC_1&format=PDF

2 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

3 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

Στάδιο Ημερομηνία
Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου 10.11.2016
Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) 13.11.2017
Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης 10.1.2018
Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες 7.2.2018

Κλιμάκιο ελέγχου

Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.

Ο εν προκειμένω έλεγχος επιδόσεων διενεργήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου I που ειδικεύεται στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και του οποίου προεδρεύει ο Phil Wynn Owen, Μέλος του ΕΕΣ. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν ο Samo Jereb, Μέλος του ΕΕΣ, συνεπικουρούμενος από την Jerneja Vrabic, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, Michael Bain, ανώτερο διοικητικό στέλεχος, Ramona Bortnowschi και Els Brems, μέλη του βασικού κλιμακίου ελέγχου, Roussalia Nikolova, Anžela Poliulianaitė, Maria Eulàlia Reverté i Casas, Frédéric Soblet, Pekka Ulander και Jolanta Žemailaitė, ελεγκτές. Γλωσσική υποστήριξη παρείχαν οι Miroslava Chakalova-Siddy και Richard Moore, και γραμματειακή υποστήριξη η Terje Teppan-Niesen.

Επικοινωνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: eca.europa.eu/el/Pages/ContactForm.aspx
Ιστότοπος: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (http://europa.eu).

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2018

PDFISBN 978-92-872-9248-3ISSN 1977-5660doi:10.2865/073077QJ-AB-18-002-EL-N
HTMLISBN 978-92-872-9262-9ISSN 1977-5660doi:10.2865/746078QJ-AB-18-002-EL-Q

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2018

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Για οποιαδήποτε χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών ή άλλου υλικού που δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητηθεί άδεια απευθείας από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα πληροφόρησης Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el

Τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτήν την υπηρεσία:

  • καλώντας ατελώς τον αριθμό
    • 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
    • καλώντας τον αριθμό +32 22999696 ή
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el

ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Europa: http://europa.eu

Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να τηλεφορτώσετε ή να παραγγείλετε δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση: https://publications.europa.eu/el/web/general-publications/publications. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο πληροφόρησης (βλ. http://europa.eu/contact).

Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον δικτυακό τόπο EUR-Lex, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu

Στα δημόσια δεδομένα από την ΕΕ
Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://data.europa.eu/euodp/el/data) παρέχει πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από την ΕΕ. Τα δεδομένα μπορούν να τηλεφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς.