Erityiskertomus
nro05 2018

Uusiutuva energia ja maaseudun kestävä kehittäminen: merkittävästi mahdollisuuksia synergiaan, mutta ne jäävät useimmiten hyödyntämättä

Kertomuksesta Uusiutuvan energian käytön lisääminen on olennaista pyrittäessä vähentämään EU:n kasvihuonekaasupäästöjä ja riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tuontienergiasta. Tämä parantaisi energian toimitusvarmuutta. Uusiutuva energia voi myös merkittävästi edistää maaseutualueiden kestävää kehitystä. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tarkastuksessaan, että uusiutuvaa energiaa koskevan toimintapolitiikan ja kestävän kehityksen helpottamiseen osoitettujen varojen välillä on synergiamahdollisuuksia, mutta toistaiseksi mahdollisuudet jäävät useimmiten hyödyntämättä. Uusiutuvaa energiaa koskevassa EU:n toimintapolitiikassa ei määritetä riittävän selkeästi edellytyksiä, joiden täytyttyä uusiutuva energia voitaisiin nivoa onnistuneesti maaseudun kehittämiseen. Maaseudun kehittämiseen käytettävissä olevalla rahoituksella voi olla merkitystä uusiutuvaa energiaa koskevien EU:n ja kansallisten tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Jäsenvaltiot eivät kuitenkaan aina asettaneet etusijalle sellaisia uusiutuvan energian hankkeita, joilla voitaisiin edistää myös maaseudun kestävää kehittämistä.

Tämä julkaisu on saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Tiivistelmä

I

Uusiutuva energia on uusiutuvista, muista kuin fossiilisista lähteistä saatavaa energiaa. Uusiutuvat energialähteet palautuvat itsestään ihmiselämän aikana. Sekä uusiutuvan energian tuotanto että kulutus ovat lisääntyneet EU:ssa, mutta lisätoimia tarvitaan yhä, jotta uusiutuvaa energiaa koskevat EU:n tavoitteet voidaan saavuttaa. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta olisi vähintään 20 prosenttia vuonna 2020 ja nousisi vähintään 27 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuvan energian käytön lisääminen on ratkaisevan tärkeää sen kannalta, että EU voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjään vuonna 2015 tehdyn Pariisin ilmastosopimuksen noudattamiseksi. Uusiutuvan energian käytön lisääminen voisi myös vähentää EU:n riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tuontienergiasta, mikä parantaisi energian toimitusvarmuutta. Uusiutuvan energian tuotannon ja käytön edistämiseksi on useita EU:n ja jäsenvaltioiden rahoitusohjelmia. Yksi EU:n myöntämien varojen lähteistä on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto).

II

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksessa tutkittiin uusiutuvan energian ja maaseudun kehittämisen välistä yhteyttä. Tarkastuksessa perehdyttiin uusiutuvaa energiaa koskevaan EU:n toimintapoliittiseen kehykseen kokonaisuutena ja siihen, miten kehyksessä on otettu huomioon tietyt maaseudun kehittämiseen liittyvät näkökohdat. Tilintarkastustuomioistuin arvioi, oliko maaseudun kehittämiseen osoitettujen varojen käyttöön sovellettu kehys suunniteltu ja toteutettu tavalla, joka edistää sekä uusiutuvan energian käyttöönottoa että maaseudun kestävää kehittämistä.

III

Tilintarkastustuomioistuin toteaa tarkastustyönsä perusteella, että uusiutuvaa energiaa koskevan toimintapolitiikan ja maaseuturahaston välillä on synergiamahdollisuuksia edistää maaseudun kestävää kehittämistä, mutta toistaiseksi mahdollisuudet jäävät useimmiten hyödyntämättä.

IV

Vaikka useissa tutkimuksissa suositeltiin, että mahdollisia synergioita olisi hyödynnettävä ennakoivasti, tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että uusiutuvaa energiaa koskevassa EU:n toimintapolitiikassa voitaisiin ilmaista selkeämmin, miten uusiutuva energia voitaisiin nivoa onnistuneesti maaseudun kehittämiseen. Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että uusiutuvan energian toimintapoliittiseen kehykseen sisältyy tiettyjä välineitä, joiden avulla tilannetta voidaan parantaa. Nykyisillä tai ehdotetuilla bioenergian kestävyyttä koskevilla puitteilla (joissa viitataan biomassan tuotantoon ja käyttöön) ei luoda asianmukaista perustaa, jolla voitaisiin suojella maaseutualueita yksilöidyiltä ympäristöriskeiltä ja sosioekonomisilta riskeiltä riittävästi tai hyödyntää maaseutualueiden tarjoamat kestävän kehityksen edistämismahdollisuudet mahdollisimman hyvin.

V

Maaseudun kehittämiseen käytettävissä olevalla erityisellä rahoituksella voi olla merkitystä uusiutuvaa energiaa koskevien EU:n ja kansallisten tavoitteiden saavuttamisen kannalta, mutta tätä rahoitusta käytettäessä EU:n maaseutualueiden kestävän kehittämisen olisi aina oltava etusijalla. Komissio ei ole kuitenkaan selvittänyt asiaa riittävästi tai antanut siitä riittäviä ohjeita. Se ei ole antanut riittäviä ohjeita myöskään siitä, miten maaseuturahaston avulla olisi täydennettävä EU:n ja jäsenvaltioiden nykyisiä rahoitusjärjestelmiä. Useimmissa tarkastuskäynnin kohteena olleissa jäsenvaltioissa ei näin ollen priorisoitukaan sellaisia uusiutuvan energian hankkeita, joilla voitaisiin edistää myös maaseudun kestävää kehittämistä.

VI

Komissiolla ei myöskään ole kattavia tietoja uusiutuvaan energiaan ohjelmakaudella 2007–2013 käytetyistä maaseuturahaston varoista eikä siitä, mikä on kyseisten menojen osuus uusiutuvaan energiaan käytetyistä EU:n kokonaisvaroista. Saatavilla on myös vain vähän tietoa siitä, mitä käytetyillä varoilla on saavutettu. Vaikka ohjelmakaudella 2014–2020 on tehty tiettyjä parannuksia, seurantajärjestelmässä on edelleen puutteita. Ne johtuvat pääasiassa ohjelmasuunnittelun ongelmista ja tärkeimpien indikaattoreiden rajallisesta soveltamisalasta.

VII

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastama hankeotos sisälsi sekä investointeja, joilla oli toimitettu uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa energiaa kolmansille osapuolille, että investointeja, joilla oli tuotettu energiaa hankkeen toteuttajan omaan käyttöön. Tilintarkastustuomioistuin katsoi, että useimmat tarkastuskäynnin kohteena olleista hankkeista olivat onnistuneita, koska niillä oli maaseudun kehittämisen kannalta myönteinen taloudellinen vaikutus tai ympäristövaikutus. Jäsenvaltioiden hankkeiden valintaan käyttämissä menettelyissä olleiden puutteiden vuoksi rahoitettiin kuitenkin myös hankkeita, joista oli taloudellista hyötyä hankkeiden toteuttajille, mutta jotka vaikuttivat muutoin hyvin vähän maaseutualueisiin.

VIII

Tilintarkastustuomioistuin esittää edellä esitettyjen havaintojen perusteella seuraavat suositukset:

  • Komission ja jäsenvaltioiden olisi tulevaa uusiutuvan energian politiikkaansa suunnitellessaan otettava huomioon maaseutualueiden olosuhteet ja tarpeet, erityisesti yhdennettyjen kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien laadinnan yhteydessä.
  • Komission olisi yhdessä lainsäätäjien kanssa suunniteltava bioenergiaa koskeva tuleva toimintapoliittinen kehys siten, että se suojaa energiakäyttöön tarkoitetun biomassan kestämättömältä hankinnalta nykyistä paremmin.
  • Komission olisi yksilöitävä maaseuturahastosta uusiutuvaan energiaan tehtäville investoinneille myönnettävän tuen erityinen tarkoitus ja tehtävä.
  • Maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävän tuen osalta komission olisi edellytettävä jäsenvaltioita esittämään vuoden 2019 laajennetuissa vuotuisissa toimintakertomuksissaan olennaisia tietoja uusiutuvan energian hankkeilla aikaan saaduista ohjelmien saavutuksista.
  • Komission olisi painotettava yhdessä jäsenvaltioiden kanssa tarvetta soveltaa asianmukaisia valintamenettelyjä, jotta tukea myönnettäisiin vain toteutuskelpoisille uusiutuvan energian hankkeille, joista on selvästi hyötyä maaseudun kestävän kehittämisen kannalta.

Johdanto

Uusiutuva energia EU:ssa

01

Uusiutuva energia on uusiutuvista, muista kuin fossiilisista lähteistä saatavaa energiaa. Uusiutuvat energialähteet palautuvat itsestään ihmiselämän aikana. Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinko- ja tuulienergia, merienergia ja vesivoima, geoterminen energia ja bioenergia1, 2. Tärkeimmät uusiutuvat energiamuodot sekä niihin liittyvät teknologiat ja tavalliset sovellukset esitetään kaaviossa 1.

Kaavio 1

Uusiutuvat energialähteet sekä niihin liittyvät teknologiat ja sovellukset

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

02

Uusiutuvan energian käytön lisääminen on ratkaisevan tärkeää sen kannalta, että EU voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjään vuonna 2015 tehdyn Pariisin ilmastosopimuksen noudattamiseksi. Uusiutuvan energian käytön lisääminen voisi myös vähentää EU:n riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tuontienergiasta, mikä parantaisi energian toimitusvarmuutta.

03

Vuonna 2015 koko EU:ssa tuotetusta primäärienergiasta 26,7 prosenttia oli peräisin uusiutuvista lähteistä (ks. kaavio 2). Uusiutuvan energian tuotanto kasvoi vuodesta 2005 vuoteen 2015 yhteensä 71 prosenttia eli 120 miljoonasta öljyekvivalenttitonnista 205 miljoonaan öljyekvivalenttitonniin, kun taas useimmista muista energialähteistä peräisin olevan primäärienergian tuotanto väheni samana ajanjaksona sekä absoluuttisesti että suhteellisesti3.

Kaavio 2

Primäärienergian tuotanto, EU-28, 2015 (% kokonaistuotannosta öljyekvivalenttitonnien perusteella)

Huomautus: Tilastollisissa asiakirjoissa biomassalähteet käsittävät puun ja muut kiinteät biopolttoaineet, biokaasun, nestemäiset biopolttoaineet ja uusiutuvat (biohajoavat) jätteet.

Lähde: Eurostat (nrg_100a) ja (nrg_107a) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports ja http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Renewable_energy_statistics).

04

Kaaviosta 2 käy myös ilmi, että biomassa (jätteiden ja tähteiden biohajoava osa mukaan lukien) on EU:ssa selvästi merkittävin uusiutuvan energian lähde: sen osuus bioenergian kokonaistuotannosta on 63,3 prosenttia. Tämän vuoksi maa- ja metsätalousalat ovat erityisen tärkeitä uusiutuvan energian tuotannon kannalta. Vuonna 2010 koko EU:ssa tuotetusta uusiutuvasta energiasta 48,5 prosenttia (80,7 Mtoe) saatiin metsäbiomassasta, kun taas maatalousbiomassan osuus oli 10,6 prosenttia (17,6 Mtoe)4.

Uusiutuvaa energiaa koskeva EU:n toimintapoliittinen kehys

05

Keskeinen osa uusiutuvaa energiaa koskevaa EU:n nykyistä toimintapoliittista kehystä on uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi. Direktiivi on olennainen osa vuoteen 2020 kohdistettua EU:n ilmasto- ja energiapakettia5, jossa asetetaan kolme EU:n laajuista tavoitetta, jotka olisi saavutettava vuoteen 2020 mennessä. Yksi näistä tavoitteista on, että 20 prosenttia EU:ssa kulutettavasta energiasta olisi tuotettava käyttämällä uusiutuvia energialähteitä6. Direktiivissä vahvistetaan myös kansalliset tavoitteet, jotka koskevat uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian osuutta energiankulutuksesta. Tavoitteet vaihtelevat Maltalle asetetusta 10 prosentista Ruotsille asetettuun 49 prosenttiin7. Lisäksi direktiivissä säädetään, että uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian osuuden liikenteessä on kaikissa jäsenvaltiossa oltava 10 prosenttia liikenteen energian kulutuksesta.

06

Uusiutuvaa energiaa koskevassa direktiivissä edellytetään, että kukin jäsenvaltio vahvistaa kansallisen uusiutuvaa energiaa käsittelevän toimintasuunnitelman ja toimittaa komissiolle joka toinen vuosi kertomuksen uusiutuvaa energiaa koskevien tavoitteidensa saavuttamisessa tapahtuneesta edistymisestä. Komissio laatii näiden kertomusten pohjalta tilannekatsauksen, jossa esitetään yleiskatsaus uusiutuvan energian politiikan alalla EU:ssa tapahtuneesta kehityksestä8.

07

Vuonna 2014 Eurooppa-neuvosto hyväksyi uudet ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet, joissa määritellään uudet vuodelle 2030 asetetut tavoitteet. Niiden mukaan vuonna 2030 vähintään 27 prosenttia EU:ssa kulutetusta energiasta olisi tuotettava uusiutuvista energialähteistä9. Tätä varten komissio teki useita säädösehdotuksia, erityisesti 30. marraskuuta 2016 annetun ”Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille” -paketin (jota kutsutaan myös ”talvipaketiksi”). Pakettiin sisältyi ehdotus uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin tarkistamiseksi (ehdotusta kutsutaan tässä kertomuksessa RED II -ehdotukseksi)10. Pakettia koskeva lainsäädäntömenettely on parhaillaan käynnissä.

08

Komissio ehdotti RED II -ehdotuksessaan, että jäsenvaltioille asetetut sitovat kansalliset tavoitteet poistetaan. Ehdotuksessa edellytetään kuitenkin, etteivät jäsenvaltiot saa jäädä jälkeen vuodelle 2020 asetetuista tavoitteistaan. Se edellytti energiaunionin hallintojärjestelmää koskevassa ehdotuksessaan11, että jäsenvaltiot laativat yhdennetyn kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman. Näin pyritään varmistamaan, että kansalliset toimet ovat riittävän kunnianhimoisia ja johdonmukaisia EU:n tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

09

Vaikka uusiutuvan energian osuus kaikesta EU:ssa tuotetusta energiasta on 26,7 prosenttia (ks. kaavio 2), komission vuonna 2017 antaman kertomuksen ”Uusiutuvan energian tilannekatsaus” mukaan uusiutuvan energian osuus EU:n energiankulutuksesta oli vain 16 prosenttia vuonna 2014. Tämä johtuu siitä, että yli puolet EU:n energiankulutuksesta katettiin nettotuonnilla (pääasiassa maakaasua ja raakaöljyä)12. Samassa kertomuksessa todetaan, että koko EU ja valtaosa jäsenvaltioista tulee saavuttamaan tai ylittämään vuodelle 2020 asetetut tavoitteensa. Ennusteiden perusteella on kuitenkin myös odotettavissa, etteivät Irlanti, Luxemburg, Alankomaat ja Yhdistynyt kuningaskunta tule saavuttamaan kansallisia tavoitteitaan13.

Uusiutuvan energian tukijärjestelmät

10

Lisätäkseen uusiutuvan energian tuotantoa ja saavuttaakseen uusiutuvaa energiaa koskevat kansalliset tavoitteensa jäsenvaltiot ovat toteuttaneet monenlaisia toimenpiteitä. Niitä ovat esimerkiksi taloudelliset kannustimet, kuten syöttötariffit tai syöttöpreemiot, ja toimenpiteet, kuten osuusvelvoitteet ja niihin liittyvät vihreät sertifikaatit. Usein käytetään näiden välineiden yhdistelmiä, erityisesti sähköalalla. Lämmitys- ja jäähdytysalalla tuki perustuu pääasiassa investointiavustuksiin ja verokannustimiin14.

11

Uusiutuva energia on monialainen painopiste, jolla on merkitystä monella EU:n toimintalohkolla. EU tukee uusiutuvaa energiaa useista rahoitusohjelmista. Näitä ovat esimerkiksi Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto) sekä Horisontti 2020- ja LIFE-ohjelmat15.

12

Komissio ei pystynyt toimittamaan tuoreita kattavia tietoja uusiutuvalle energialle joko EU:n ohjelmista tai jäsenvaltioiden kansallisista järjestelmistä myönnetystä kokonaisrahoitustuesta. Ainoastaan Ecofysin tutkimuksessa ”Subsidies and costs of EU energy”16 esitetään arvioita uusiutuvalle energialle vuosina 2008–2012 vuosittain myönnetyistä tuista. Tutkimuksen mukaan EU:ssa maksettiin vuonna 2012 julkisista varoista eli pääasiassa kansallisista talousarvioista energia-alalle tukea yhteensä 99,4 miljardia euroa, josta 40,32 miljardia euroa maksettiin uusiutuvalle energialle. Uusiutuvalle energialle kohdennetun tuen päätyypit olivat syöttötariffit (23,8 miljardia euroa), syöttöpreemiot (6,4 miljardia euroa) ja investointiavustukset (4 miljardia euroa).

Uusiutuva energia EU:n maaseudun kehittämispolitiikan kehyksessä

13

EU:n lainsäädäntöasiakirjoissa ja toimintapoliittisissa asiakirjoissa mainitaan uusiutuvan energian mahdollinen myönteinen vaikutus maaseudun kehittämiseen. Uusiutuvaa energiaa koskevassa direktiivissä ja RED II -ehdotuksessa viitataan työllistymis- ja aluekehitysmahdollisuuksiin, joita uusiutuva energia tarjoaa ”varsinkin maaseudulla ja eristäytyneillä alueilla”17.

14

Maaseudun kehittämistä koskevissa yhteisön strategisissa suuntaviivoissa (ohjelmakausi 2007–2013)18 ja asetuksessa (EY) N:o 1698/200519 käsitellään näitä kysymyksiä maaseudun kehittämispolitiikan kehyksen yhteydessä. Näkökohtia, jotka liittyvät mahdollisuuksiin tuottaa ja käyttää uusiutuvaa energiaa maaseutualueilla, tarkasteltiin laajemmin YMP:n ”terveystarkastuksessa” eli EU:n maatalousministerien marraskuussa 2008 sopimassa yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) uudistuspaketissa. Tässä yhteydessä he katsoivat uusiutuvan energian olevan yksi kuudesta ”uudesta haasteesta”20.

15

Ohjelmakaudella 2014–2020 EU:n tuki maaseudun kehittämiselle, myös tuki uusiutuvan energian hankkeille, myönnetään uuden kehyksen puitteissa. Maaseuturahastosta on tullut yksi viidestä Euroopan rakenne- ja investointirahastosta (ERI-rahastot). Tarkoituksena on, että uuden kehyksen avulla näiden eri rahastojen toiminta voidaan sovittaa entistä paremmin yhteen. Tavoitteena on parantaa älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua koskevan Eurooppa 2020 -strategian täytäntöönpanoa21. Eurooppa 2020 -strategian strategiset tavoitteet on muunnettu ERI-rahastoissa 11 temaattiseksi tavoitteeksi. Maaseuturahastossa ne on jaettu edelleen maaseudun kehittämistä koskeviin kuuteen prioriteettiin ja 18 kohdealaan22 (ks. kaavio 3). Tilintarkastustuomioistuimen näkemys uudesta ohjelmasuunnittelumenettelystä esitetään tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksessa nro 16/2017 ”Maaseudun kehittämisohjelmat: selkiyttäminen ja tulospainotteisuuden lisääminen tarpeen”.

Kaavio 3

Maaseudun kehittämiskehys ohjelmakaudeksi 2014–2020

Lähde: Euroopan komissio, eurooppalainen maaseudun kehittämisverkosto (ENRD, Policy overview 2014–2020, (muokattu) (https://enrd.ec.europa.eu/en/node/1587/policy-overview-2014–2020).

16

Uusiutuva energia kuuluu kohdealaan 5C, joka käsittää uusiutuvien energialähteiden sekä biotalouteen tarkoitettujen sivutuotteiden, jätteiden, jäännösten ja muiden kuin elintarvikkeiksi tarkoitettujen raaka-aineiden tarjonnan ja käytön helpottamisen. Tämä tarkoittaa, että maaseuturahaston toimenpiteiden, joilla tuetaan uusiutuvan energian käyttöönottoa, olisi periaatteessa katsottava olevan kohdealan 5C toimenpiteitä.

17

Uusiutuvan energian käyttöönottoon myönnettävään investointitukeen sovelletaan maaseudun kehittämispolitiikan kehyksessä komission ja jäsenvaltioiden yhteistä hallinnointia. Jäsenvaltiot laativat maaseudun kehittämisohjelmia, ja komissio hyväksyy ne. Tämän jälkeen jäsenvaltiot valitsevat toimitettujen ohjelmien perusteella hankkeet, joille rahoitusta myönnetään.

Tarkastuksen laajuus ja tarkastustapa

18

Tarkastuksessa perehdyttiin uusiutuvan energian kehykseen ja siihen, miten kehyksessä on otettu huomioon maaseudun kehittämiseen liittyvät näkökohdat. Tarkastuksen pääkysymys oli seuraava: ”Helpotetaanko maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävällä tuella uusiutuvan energian käyttöönottoa ja maaseudun kestävää kehittämistä?”

19

Tilintarkastustuomioistuin arvioi, oliko uusiutuvaa energiaa koskevan toimintapolitiikan välineillä tuettu aktiivisesti maaseudun kehittämistä EU:ssa ja jäsenvaltioissa, ja jos oli, miten. Bioenergia on äärimmäisen tärkeää maaseutualueille, joilla biomassaa, kuten viljelykasveja, eläinperäistä jätettä ja muuta orgaanista jätettä sekä puubiomassaa, on helposti saatavilla, mutta bioenergiaan liittyy tiettyjä ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä (kohdat 2341).

20

Tilintarkastustuomioistuin tutki myös maaseudun kehittämispolitiikan kehystä ja sen täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa arvioidakseen, onko maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnetyllä tuella todellisuudessa edistetty maaseudun kestävää kehitystä (kohdat 4281).

21

Ottaen huomioon OECD:n tällä alalla tekemän työn23 tilintarkastustuomioistuin katsoi, että uusiutuvaan energiaan tehdyillä investoinneilla edistetään maaseudun kestävää kehitystä, jos niillä saadaan vähintään yksi seuraavista hyödyistä:

  • ympäristöhyödyt
  • viljelijöiden ja metsänomistajien tulojen monipuolistaminen
  • työpaikat maaseudun yrityksissä ja liiketoimintamahdollisuudet maaseudun yrityksille
  • maaseutualueiden uudet ja entistä paremmat energiainfrastruktuuri ja -palvelut
  • uudet tulolähteet, joiden ansiosta voidaan ylläpitää maaseutualueiden keskeisiä julkisia palveluja ja infrastruktuuria.
22

Tarkastus toimitettiin syyskuun 2016 ja toukokuun 2017 välisenä aikana. Tarkastusevidenssiä kerättiin seuraavista lähteistä:

  • Asiakirjoihin perehtyminen ja haastattelut Euroopan komission neljän pääosaston henkilöstön kanssa: maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto, energian pääosasto, ympäristöasioiden pääosasto ja ilmastotoimien pääosasto.
  • Tarkastuskäynnit viiteen jäsenvaltioon: Bulgaria, Ranska (Basse-Normandie), Italia (Toscana), Liettua ja Itävalta. Nämä jäsenvaltiot valittiin, koska niiden osuus kohdealan 5C suunnitelluista menoista on 53 prosenttia ja jotta maantieteellinen jakauma olisi tasapainoinen. Tilintarkastustuomioistuin perehtyi kyseisiin viiteen maaseudun kehittämisohjelmaan ja muihin asiaankuuluviin asiakirjoihin ja haastatteli jäsenvaltioissa maaseudun kehittämisestä vastaavien hallintoviranomaisten, maksajavirastojen ja energiaministeriöiden henkilöstöä. Tilintarkastustuomioistuin tutustui paikan päällä 29:ään uusiutuvan energian hankkeeseen, jotka olivat ohjelmakauden 2007–2013 tai ohjelmakauden 2014–2020 hankkeita, ja haastatteli niiden hankepäälliköitä (ks. liite II). Useimmat näistä hankkeista olivat uusiutuvan energian tuotantolaitoksiin tehtyjä investointeja, mutta hankkeet käsittivät myös niitä tukevia hankkeita, kuten metsänhoitohankkeita taikka hakkeen tai pelletin tuotantolaitoksiin tehtyjä investointeja.
  • Lyhyt kysely kuudelle jäsenvaltiolle (Irlanti, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Romania ja Slovenia), jotka olivat kohdentaneet vain vähän tai eivät olleet kohdentaneet ollenkaan maaseuturahaston rahoitusta kohdealalle 5C. Tavoitteena oli selvittää, mistä tämä johtui.
  • Asiaankuuluville sidosryhmille, kuten Euroopan biomassajärjestölle (AEBIOM) ja BirdLife-järjestölle, järjestetyt kuulemistilaisuudet, joissa keskusteltiin bioenergian mahdollisista hyödyistä ja kestävyysriskeistä.

Huomautukset

Uusiutuvaa energiaa koskevassa EU:n toimintapoliittisessa kehyksessä voitaisiin hyödyntää uusiutuvan energian käyttöönoton maaseutualueilla tarjoamia mahdollisuuksia nykyistä paremmin, samalla kun vähennetään siihen liittyviä riskejä

23

Tässä osuudessa perehdytään siihen, kannustaako uusiutuvan energian toimintapoliittinen kehys hyödyntämään uusiutuvan energian maaseutualueilla tarjoamia mahdollisuuksia, samalla kun vähennetään siihen liittyviä ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä. Tarkastuksessa keskityttiin bioenergiaan, koska se on maaseutualueisiin ilmeisimmin liittyvä uusiutuva energiamuoto.

Uusiutuvan energian maaseudun kehittämiselle tarjoamia mahdollisuuksia ei ole hyödynnetty riittävästi

Tutkimukset osoittavat, että uusiutuvalla energialla voi olla myönteisiä vaikutuksia maaseudun kehittämiseen…
24

Useat tutkimukset osoittavat, että uusiutuvan energian hankkeiden toteuttamisesta voi olla hyötyä paikallisten intressien ja maaseudun kestävän kehityksen kannalta24. Uusiutuvan energian hankkeiden avulla voidaan esimerkiksi luoda suoria työpaikkoja (esimerkiksi laitteistojen käyttö ja ylläpito), mutta useimmat pitkäaikaiset työpaikat ovat välillisiä, ja niitä syntyy koko toimitusketjuun (rakentaminen, valmistus tai biomassan tapauksessa metsä- ja maatalous). Tilintarkastustuomioistuimen tutkimista tutkimuksista kävi joissakin tapauksissa ilmi, että aurinkopaneelien tai tuuliturbiinien osien rakentamisen avulla on voitu elvyttää olemassa olleita valmistuslaitoksia, joita ei ollut aiemmin käytetty energiantuotantoon. Joissakin tutkimuksissa raportoitiin innovaatioista (esimerkiksi uudet tuotteet, käytännöt ja menettelytavat), joita oli kehitetty maaseutualueilla, joilla on uusiutuvan energian tuotantolaitoksia. Uusiutuva energia voi tarjota uuden tulolähteen paitsi viljelijöille tai metsänomistajille, myös maanomistajille tai paikallisviranomaisille. Tuottamalla käyttämänsä energian maaseutuyhteisöt voivat myös vähentää riippuvuuttaan perinteisten polttoaineiden hintojen vaihtelusta.

25

Tutkimuksissa korostetaan kuitenkin, että jotta uusiutuvan energian käyttöönotosta maaseutualueilla saadaan mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty, maaseudun kehittämispolitiikka on mukautettava paikallisiin olosuhteisiin ja mahdollisuuksiin hyvin ja siinä on keskityttävä maaseutualueiden kilpailukykyyn. Tässä yhteydessä on otettava huomioon tiettyjä keskeisiä tekijöitä (ks. laatikko 1).

Laatikko 1

Uusiutuvan energian ja maaseudun kehittämisen menestyksekkään yhdistämisen kannalta keskeisiä tekijöitä

OECD yksilöi uusiutuvan energian yhdistämistä maaseudun kehittämiseen käsittelevässä tutkimuksessaan seuraavat keskeiset tekijät25:

  • Energiastrategiat on sisällytettävä paikallistalouden kehittämisstrategiaan, jotta niissä otetaan huomioon paikalliset mahdollisuudet ja tarpeet.
  • Uusiutuva energia on integroitava maaseudun laajempiin toimitusketjuihin, kuten maatalouteen, metsätalouteen, perinteiseen valmistukseen ja ekomatkailuun.
  • Tukien laajuutta ja kestoa on rajoitettavaja käytettävä tukia vain sellaisten uusiutuvan energian hankkeiden edistämiseen, jotka ovat markkinoilla lähes kannattavia.
  • On vältettävä sellaisten uusiutuvien energiamuotojen edistämistä, jotka eivät sovellu kyseiselle alueelle.
  • On keskityttävä suhteellisen kypsiin teknologioihin, kuten lämmöntuotanto biomassasta taikka pienimuotoinen vesi- tai tuulivoiman tuotanto.
  • On luotava integroitu energiajärjestelmä, joka perustuu pieniin verkkoihin, jotka pystyvät tukemaan valmistustoimintaa.
  • On tiedostettava, että uusiutuva energia kilpailee muiden alojen kanssa panoksista, erityisesti maasta.
  • On arvioitava mahdollisia hankkeita käyttämällä sijoituskriteerejä, eikä lyhytaikaisten tukitasojen perusteella.
  • On varmistettava paikallinen sosiaalinen hyväksyntä varmistamalla, että paikallisyhteisöt saavat selviä hyötyjä, ja osallistamalla heidät prosessiin.
26

Uusiutuvan energian käyttöönotosta Norjan, Ruotsin ja Suomen maaseutualueilla saaduissa kokemuksissa korostetaan, että paikallinen yhteistyö on tärkeää uusiutuvan energian käyttöönoton ja maaseudun kehittämisen edistämisessä. Esimerkit koskevat pääasiassa metsäbiomassaa26. Tyypillisessä toimintamallissa näihin ”bioenergiaa tuottaviin yhteisöihin” osallistuvat biomassan tuottajat, metsäteollisuus, paikallisviranomaiset ja paikalliset kansalaisjärjestöt. Nämä sidosryhmät tekevät usein yhteistyötä konsulttiyritysten tai tutkimuslaitosten kanssa.

… mutta uusiutuvaa energiaa koskevalla EU:n toimintapolitiikalla voitaisiin aktiivisemmin pyrkiä saamaan näitä hyötyjä
27

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että EU:n nykyisessä uusiutuvan energian toimintapoliittisessa kehyksessä voitaisiin vaikuttavammin kannustaa toteuttamaan uusiutuvan energian hankkeita, joista on hyötyä maaseutualueille.

  1. EU:n lainsäädäntöasiakirjoissa ja toimintapoliittisissa asiakirjoissa mainitaan uusiutuvan energian mahdollinen myönteinen vaikutus maaseudun kehittämiseen. Vaikka uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin johdanto-osan kappaleissa viitataan uusiutuvan energian käyttöönottoon liittyvään maaseudun kehittämisen ulottuvuuteen, direktiivin säädösosassa ei ole erityisiä maaseudun kehittämisen edistämiseen liittyviä säännöksiä.
  2. Kansallisissa uusiutuvaa energiaa käsittelevissä toimintasuunnitelmissa ja asiaankuuluvissa tilannekatsauksissa uusiutuva energia ja maaseudun kehittäminen liitetään harvoin toisiinsa. Maaseuturahasto mainitaan uusiutuvan energian hankkeiden rahoituslähteenä harvoin. Uusiutuvaa energiaa ja maaseudun kehittämispolitiikkaa käsittelevien eri ministeriöiden välinen koordinointi on myös selvästi puutteellista tarkastuskäynnin kohteena olleissa jäsenvaltioissa.
28

Tilintarkastustuomioistuimen havaintoja tukevat tutkimus ”Impacts of Renewable Energy on European Farmers” (joulukuu 2011) ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK), joiden mukaan jäsenvaltioiden olisi pitänyt laatia strategioita, joissa maaseudun kehittäminen ja uusiutuvan energian käyttöönotto nivotaan toisiinsa, mutta jäsenvaltiot eivät olleet tehneet niin27.

29

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin joissakin jäsenvaltioissa hyviä esimerkkejä uusiutuvaa energiaa koskevista strategioista, joissa otetaan huomioon maaseudun kehittämisen ulottuvuus (ks. laatikko 2).

Laatikko 2

Hyviä esimerkkejä uusiutuvaa energiaa koskevista strategioista, joissa otetaan huomioon maaseutualueet

Itävallassa on rahoitettu ”Klima- und Energie-Modellregionen” (KEM) -ohjelmaa kansallisesta ilmasto- ja energiarahastosta vuodesta 2009 lähtien. Ohjelmalla kannustetaan alueita kehittämään ja toteuttamaan ilmasto- ja energiatoimia koskevia alhaalta ylöspäin suuntautuvia ratkaisuja, jotta alueet voivat täyttää energiantarpeensa omien mahdollisuuksiensa ja tarpeidensa mukaan hyödyntämällä uusiutuvan energian tuotannon eri muotojen älykästä yhdistelmää, parantamalla energiatehokkuutta ja käyttämällä älykästä ohjausta. Tällä hetkellä KEM-ohjelmaan osallistuu 99 aluetta, jotka kattavat 65 prosenttia Itävallan maaseutualueista.

Ranskalla on maaseutualueita varten anaerobista hajotusta koskeva strateginen suunnitelma, EMAA (Le Plan Énergie Méthanisation Autonomie Azote). Tavoitteena on rakentaa Ranskan maatiloille 1 000 anaerobista mädätyslaitosta vuoteen 2020 mennessä. EMAA-hankkeessa pyritään kehittämään ranskalainen malli, jolla voidaan maksimoida anaerobisen hajotuksen positiiviset ulkoisvaikutukset (esim. kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen tai erityyppisten orgaanisten jätteiden hyödyntäminen) ja tarjota viljelijöille lisätulolähde. Vuoden 2015 lopussa Ranskan maatiloilla oli 236 anaerobista mädätyslaitosta.

30

Corkissa syyskuussa 2016 pidetyssä maaseudun kehittämistä käsitelleessä eurooppalaisessa konferenssissa annetussa julistuksessa28 kannatetaan ”maaseutuvaikutusten arviointimenetelmien” (”rural proofing -menetelmien”) käyttöä sen varmistamiseksi, että ”maaseudun potentiaali kehittää innovatiivisia, osallistavia ja kestäviä ratkaisuja” otetaan huomioon unionin toimintapolitiikoissa ja strategioissa. Maaseutuvaikutusten arviointimenetelmällä pyritään löytämään parhaimmat tavat toteuttaa toimia maaseutualueilla ja varmistamaan maaseutualueiden kannalta tasapuoliset tulokset29. Komissio kertoi toukokuussa 2017, että se oli aloittanut perehtymisen asiaa koskeviin tutkimuksiin ja jäsenvaltioiden kokemuksiin. Työn tuloksia voidaan käyttää maaseutuvaikutusten arviointimenetelmän kehittämiseen.

31

Komissio on ehdottanut ”Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille” -paketissaan (ks. kohta 7) useita säännöksiä ja välineitä, joilla voitaisiin lisätä uusiutuvan energian käyttöönoton mahdollisia myönteisiä vaikutuksia maaseudun kehittämisen edistämiseksi.

  1. Kansalliset uusiutuvaa energiaa käsittelevät toimintasuunnitelmat korvattaisiin yhdennetyillä energia- ja ilmastosuunnitelmilla, joiden avulla voidaan komission näkemyksen mukaan ottaa paremmin huomioon maaseutualueiden ja asiasta vastaavien eri viranomaisten huolenaiheet ja samalla virtaviivaistaa raportointia välttämällä päällekkäisyyksiä.
  2. Energiaunionin hallintoa koskevassa asetuksessa30 edellytetään, että jäsenvaltiot ottavat kaikki sidosryhmät huomioon ja hyödyntävät nykyistä paremmin eri alojen välisiä synergioita.
  3. Komission antama RED II -ehdotus sisälsi uusia säännöksiä, jotka koskevat itse tuottamaansa uusiutuvaa energiaa käyttäviä kuluttajia ja uusiutuvaa energiaa tuottavia yhteisöjä31. Tarkoituksena on, että itse tuottamaansa energiaa käyttävät kuluttajat voivat säännösten nojalla tuottaa, varastoida, kuluttaa ja myydä uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä ilman kohtuuttomia rasitteita ja että paikalliset yhteisöt voivat osallistua hankkeisiin ja auttaa kehittämään erityisiä strategioita, joilla edistetään uusiutuvan energian hyväksyntää ja käyttöönottoa. Näin voidaan hyödyntää maaseutualueiden mahdollisuuksia.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että nämä komission ehdotukset ovat hyödyllisiä toimia pyrittäessä sisällyttämään maaseudun kehittämisen ulottuvuus aiempaa paremmin uusiutuvaa energiaa koskevaan EU:n toimintapolitiikkaan.

Uusiutuvaa energiaa koskevassa EU:n toimintapoliittisessa kehyksessä ei oteta täysimääräisesti huomioon bioenergiasta maaseutualueille aiheutuvia ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä

32

Bioenergia ei ole kestävän energian synonyymi. Bioenergian kestävyys riippuu pitkälti biomassan tuotanto- ja käyttötavasta. Biomassan tuotanto ja käyttö voivat olla kestämättömiä, esimerkiksi jos ne vaikuttavat kielteisesti ihmisiin, ympäristöön tai luonnonvaroihin tavalla, joka vaarantaa tulevien sukupolvien mahdollisuudet tyydyttää omat tarpeensa.

33

Bioenergia on maaseutualueisiin selvimmin liittyvä uusiutuva energiamuoto. Bioenergian tuotantoon käytettävät raaka-aineet32 ovat lähes aina peräisin maaseutualueilta. Maatalous- tai metsäbiomassan viljely tai tuotanto tarjoaa mahdollisuuksia maatilojen tulojen monipuolistamiseen, työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia tarjota uusia palveluja maaseutualueilla.

34

Kun kiinteällä biomassalla, biokaasulla tai biometaanilla korvataan perinteisten fossiilisten polttoaineiden käyttö, on mahdollisuuksia vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, kuten liitteessä I olevissa kaavioissa A1 ja A2 esitetään. Nämä mahdollisuudet vaihtelevat maatalous- tai metsäbiomassan tuotantojärjestelmän sekä biokaasun ja biometaanin tuotantojärjestelmän mukaan.

35

Bioenergiaan liittyy maaseutualueilla kuitenkin myös ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä. Esimerkiksi maankäytön muutokset, metsänhoidon tehostaminen tai energiakasvien tehoviljely voivat vähentää biologista monimuotoisuutta, heikentää maan kasvukuntoa tai aiheuttaa vesistressiä ja vesien pilaantumista (ks. laatikko 3). Puubiomassan poltto voi myös lisätä tiettyjen haitallisten ilman epäpuhtauksien33 päästöjä. Lisäksi jatkuvasti käydään keskustelua siitä, onko puubiomassa tosiasiallisesti hiilineutraalia (ks. laatikko A1)34. Tilintarkastustuomioistuin yksilöi 16 ympäristöriskiä ja sosioekonomista riskiä, jotka liittyvät bioenergian tuotantoon ja käyttöön (ks. taulukko 1 sekä liitteessä I olevat taulukot A2 ja A3)35. Komissio arvioi bioenergian tuotantoon ja käyttöön liittyviä riskejä bioenergian käytön kestävyyttä koskevassa vaikutustenarvioinnissaan, joka tehtiin uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaa varten36.

Laatikko 3

Biokaasun tuotannon kannustimet johtivat Saksassa energiakasvien kestämättömään viljelyyn

Saksa on Euroopan suurin biokaasun tuottaja (Saksassa on 10 846 tuotantolaitosta, joiden osuus on 63 prosenttia EU:n kokonaismäärästä). Biokaasusta tuotetun sähkön osuus on 16,8 prosenttia kaikesta Saksassa uusiutuvasta energiasta tuotetusta sähköstä37.

Biokaasun tuotantoa tuettiin voimakkaasti vuoden 2000 jälkeen säännöksillä, jotka sisältyivät uusiutuvista energialähteistä annettuun lakiin (EEG). Biokaasulaitoksille tarjottiin lain mukaisesti ensisijainen liitäntä sähköverkkoon. Lisäksi ne pystyivät myymään sähköä/biokaasua syöttötariffilla, joka määritettiin 20 vuoden ajaksi. Lakiin vuosina 2004 ja 2009 tehdyillä muutoksilla otettiin käyttöön uusia lisiä, kuten energiakasvien käytöstä maksettu lisä. Saksassa useimmissa biokaasulaitoksissa käytettiin raaka-aineena energiakasvien ja lannan seosta.

Vuonna 2013 energiakasvien tuotantoon käytetty ala oli noin 1 157 000 hehtaaria (6,9 prosenttia käytössä olleesta maatalousmaasta), josta pääosalla (73 prosentilla) tuotettiin maissisäilörehua. Energiakasvien, erityisesti maissin, lisääntynyt käyttö oli kuitenkin aiheuttanut ristiriitoja, kuten kilpailuun liittyviä ongelmia (biomassan käyttö, maan käyttö), maanvuokrien kohoamista, maankäytön muutoksia (viljelykierron lyheneminen, kyntämisen lisääntyminen, pysyvien laidunten väheneminen) ja liiallisia ravinnepitoisuuksia, ja on johtanut myös hyväksyntään liittyviin ongelmiin väestön keskuudessa38, 39.

Lakiin vuosina 2012, 2014 ja 2017 lakiin tehdyillä useilla muutoksilla (esimerkiksi alhaisemmat maksut ja lisien poistaminen) on pyritty hidastamaan alan kasvua ja edistämään jätteiden käyttöä energiakasvien sijaan. Samanlainen lainsäädännön muutos tehtiin joitakin vuosia sitten Italiassa, joka on Euroopan toiseksi suurin biokaasun tuottaja40.

36

EU:n voimassa olevassa lainsäädännössä41 vahvistetaan biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyyskriteerit42. Siitä lähtien, kun nämä kriteerit hyväksyttiin vuonna 2009 ja niitä muutettiin vuonna 2015, bioenergian kestävyydestä on käyty jatkuvasti keskusteluja. Komissio esitti tämän vuoksi ”Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille” -paketissaan kestävyyskriteerit, joita sovellettaisiin myös muuntyyppiseen bioenergiaan, kuten kiinteistä ja kaasumaisista biomassapolttoaineista lämmön- ja sähköntuotantoon saatavaan bioenergiaan.

37

Komission ehdotukseen sisältyy kahdentyyppisiä kestävyyskriteereitä:

  1. kriteerejä, joilla asetetaan tiettyjä rajoja maa- ja metsätaloudesta peräisin olevasta biomassasta tuotettujen biomassapolttoaineiden tuotannolle
  2. kriteerejä, joilla edellytetään, että erilaisissa laitoksissa tuotettujen biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden käytöllä saavutetaan säädetty prosentteina ilmaistu kasvihuonekaasupäästöjen vähimmäisvähennys.
38

Tilintarkastustuomioistuin tutki, kattavatko kriteerit sen yksilöimät riskit ja kuinka hyvin kriteerit ne kattavat sekä luodaanko ehdotetulla kehyksellä43 asianmukainen perusta sille, että uusiutuva energia voidaan ottaa maaseutualueilla käyttöön kestävällä tavalla.

39

Komission ehdotukseen sisältyvät kriteerit eivät muodosta sitovaa ehtoa bioenergian markkinoille saattamiselle. Kriteerit ovat sitovia ainoastaan, kun

  1. bioenergian tuotannon lasketaan edistävän uusiutuvan energian tavoitetta ja sen avulla mitataan uusiutuvaa energiaa koskevien velvoitteiden noudattamista
  2. pyritään määrittämään, mikä energiantuotantoon käytetty biomassa on tukikelpoista.
40

Ehdotuksessa ei käsitellä kaikkia kasveja ja käyttötarkoituksia eikä useita erityyppisiä laitoksia (ks. kohta A3). Vain kolmea yksilöidyistä kuudestatoista riskistä käsiteltiin RED II -ehdotuksessa täysimääräisesti ja kahta riskiä muissa säädöksissä; 11:tä muuta tällaista riskiä käsiteltiin osittain. Riskit, joita ei käsitelty, liittyvät pääasiassa maatalouden käytäntöjen ja metsänhoidon tehostamiseen, biomassan polttamiseen ja bioenergian muun elinkaaren aikaisiin epäpuhtauspäästöihin (ks. taulukko 1 sekä liitteessä I olevat taulukot A2 ja A3). Taulukkoa 1 tukevat tilintarkastustuomioistuimen yksityiskohtainen analyysi ja johtopäätökset esitetään liitteessä I.

Taulukko 1

Bioenergiaan liittyvien kestävyysriskien käsittely komission RED II -ehdotuksessa

  Kestävyysriskit Riskin käsittely
1) Biologisen monimuotoisuuden väheneminen

1 a)suoran maankäytön muutoksen vuoksi (esim. metsäkato, suojelualueiden häviäminen)

 

1 b)maatalouden käytäntöjen tehostamisen vuoksi (esim. viljelyn yksipuolistuminen)

 

1 c)metsänhoidon tehostamisen vuoksi

 
2) Maan kasvukunnon heikkeneminen

2 a)suoran maankäytön muutoksen vuoksi (johtaa esim. hiilen vapautumiseen maasta ja eroosioon)

 

2 b)maatalouden käytäntöjen tehostamisen vuoksi (johtaa esim. maan tiivistymiseen ja köyhtymiseen sekä eroosioon)

 

2 c)metsänhoidon tehostamisen vuoksi (johtaa esim. maan köyhtymiseen metsissä, koska ravinteet poistuvat esimerkiksi hakkuutähteiden mukana)

 
3) Vesistressi ja vesien pilaantuminen

3 a)suoran maankäytön muutoksen vuoksi (esim. vesitaseen muutokset)

 

3 b)maatalouden käytäntöjen tehostamisen vuoksi (esim. kastelu ja lannoitus)

 

3 c)metsänhoidon tehostamisen vuoksi (esim. vesitaseen muutokset)

 
4) Kasvihuonekaasupäästöt

4 a)elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vuoksi, biogeeninen hiili pois lukien (esim. lannoitteiden käyttö, biomassan kuljetus ja biokaasulaitosten metaanivuodot)

 

4 b)välillisten vaikutusten vuoksi (esim. ravintona käytettävien viljelykasvien viljelyn siirtymisestä aiheutuva epäsuora maankäytön muutos (ILUC) ja metsien nuorentuminen)

 

4 c)biomassan polttamisesta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen vuoksi (biogeeniset päästöt)

 
5) Ilman pilaantuminen

5 a)biomassan polttamisen vuoksi (esim. hiukkaset (PM) ja rikkidioksidi (SO2))

 

5 b)bioenergian muun elinkaaren aikaisten epäpuhtauspäästöjen vuoksi (esim. biomassan kuljetus)

 
6) Sosioekonomiset riskit

6 a)Biomassan tehoton käyttö (kuten biomassaa koskevan porrastetun käytön periaatteen soveltamatta jättäminen ja muuntohyötysuhteeltaan puutteelliset menetelmät, joilla biomassa muunnetaan energiaksi)

 

6 b)Kilpailu nykyisten käyttötarkoitusten kanssa (esim. elintarviketuotanto sekä paperi- ja selluteollisuuden tarvitsema puu)

 

Selitykset:

     
Riski on käsitelty Riskiä on käsitelty osittain Riskiä ei ole käsitelty

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

41

Uusiutuvaa energiaa koskevien tavoitteiden asettaminen ja bioenergian julkiset tukijärjestelmät edistävät bioenergian käyttöä. Näin on tapahtunut erityisesti liikenteessä ja sähköntuotannossa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Osa tästä bioenergiasta on tuontienergiaa: vuonna 2015 EU:hun tuotiin täällä kulutetuista pelleteistä 34 prosenttia ja nestemäisistä biopolttoaineista 9,5 prosenttia44. Koska heikot kestävyyskriteerit eivät takaa riittävää suojaa, tilintarkastustuomioistuin katsoo sen olevan riski, että RED II -ehdotuksella kannustetaan bioenergian tuotantoon ja käyttöön uusiutuvaa energiaa koskevien kunnianhimoisten tavoitteiden ja taloudellisten kannustimien yhdistelmän avulla, sillä tämä voi ajan mittaan lisätä kestämättömän biomassan käyttöä. Ehdotetulla kehyksellä ei näin ollen luoda asianmukaista perustaa sille, että maaseutualueiden tarjoamat kestävän kehityksen edistämismahdollisuudet hyödynnettäisiin mahdollisimman hyvin.

Maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävällä rahoituksella ei pyritä riittävästi edistämään maaseudun kehittämisen tavoitteita

42

Jäsenvaltiot voivat halutessaan rahoittaa uusiutuvan energian investointeja maaseuturahastosta. Maaseudun kehittämistä koskevalla EU:n politiikalla on tarkoitus auttaa EU:n maaseutualueita selviytymään taloudellisista, ympäristöön liittyvistä ja sosiaalisista haasteista. Maaseuturahastosta rahoitettavista uusiutuvan energian investoinneista olisi siis oltava selvää hyötyä maaseutualueille. Seuraavissa osuuksissa perehdytään siihen, ovatko komissio ja jäsenvaltiot kehittäneet ja toteuttaneet asianmukaisia strategioita ja toimenpiteitä ja pystyvätkö komissio ja jäsenvaltiot osoittamaan maaseuturahaston tuella sekä uusiutuvan energian käyttöönotossa että maaseudun kestävässä kehittämisessä aikaan saadut saavutukset.

Uusiutuvaa energiaa ei oteta asianmukaisesti huomioon maaseudun kehittämisen ohjelmasuunnittelussa

43

Maaseuturahastosta olisi mahdollista tukea hankkeita, jotka edistävät sekä uusiutuvan energian käyttöönottoa että maaseudun kestävää kehitystä. Jotta varoille saataisiin parempaa vastinetta, maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävän rahoituksen olisi pohjauduttava perusteltuun strategiaan ja rahoitusta olisi myönnettävä asianmukaisesti yksilöityjen ja määrällisesti arvioitujen tarpeiden mukaan. Se olisi myös sovitettava yhteen muiden käytettävissä olevien rahoituslähteiden ja muiden toimintapoliittisten välineiden, kuten kansallisten uusiutuvaa energiaa käsittelevien toimintasuunnitelmien, kanssa.

44

Uusiutuvan energian hankkeiden tuensaajat voivat kattaa osan investointikustannuksista myymällä tuottamaansa energiaa edulliseen hintaan tai markkinahintaan, tai parantaa toimintansa taloudellista tuloksellisuutta. Jos maaseuturahastosta myönnettävää investointitukea täydennetään houkuttelevilla syöttötariffeilla, vaarana ovat kuitenkin kustannusten liiallinen korvaaminen ja edunsaajille taloudellisena etuna myönnetty lainvastainen valtiontuki. Tämä vahvistettiin komission Bulgariassa tekemässä tarkastuksessa. Tarkastuskäynnin kohteina olleiden jäsenvaltioiden erilaisia lähestymistapoja kuvaillaan laatikossa 4.

Laatikko 4

Erilaisia lähestymistapoja, joita jäsenvaltiot soveltavat maaseuturahaston tuen ja syöttötariffien yhdistämiseen

Bulgariassa ja Ranskassa syöttötariffin ja maaseuturahaston tuen yhdistäminen oli sallittua ohjelmakaudella 2007–2013. Bulgariassa tekemänsä tarkastuksen jälkeen komissio ehdotti rahoitusoikaisuja, koska se katsoi, että lähestymistapa johti edunsaajille taloudellisena etuna myönnettyyn lainvastaiseen valtiontukeen. Bulgarian viranomaiset ovatkin alentaneet syöttötariffia taannehtivasti pienentääkseen alun perin ehdotetun oikaisun määrää. Tilintarkastustuomioistuimella ei ole tietoja mahdollisista vastaavista Ranskassa tehdyistä muutoksista.

Liettuassa tällainen yhdistetty tuki ei yleensä ollut sallittua. Yksi tarkastuskäynnin kohteena olleista tuensaajista vei kuitenkin asiansa tuomioistuimeen ja sai lopulta sekä syöttötariffimaksuja että maaseuturahaston investointitukea.

Itävallassa ja Italiassa (Toscana) oli ohjelmakaudella 2007–2013 mahdollista saada sekä syöttötariffimaksuja että maaseuturahaston tukea, mutta syöttötariffitukea saaneet hankkeet saivat alhaisempaa maaseuturahaston tukea. Ohjelmakaudella 2014–2020 maaseuturahaston tuen ja syöttötariffituen yhdistäminen ei ole sallittua.

Uusiutuvaan energiaan EU:n eri rahastoista käytettäväksi suunniteltujen varojen kokonaismäärää ei tiedetä
45

Saatavilla ei ole kattavia tietoja uusiutuvan energian investointeihin ohjelmakaudella 2014–2020 käytettäväksi suunnitelluista varoista ERI-rahastojen osalta yleensä eikä erityisesti maaseuturahaston osalta. ERI-rahastojen temaattinen tavoite 4 ”Vähähiiliseen talouteen siirtyminen”, jonka osuus suunnitelluista menoista on 44 814 miljoonaa euroa45, sisältää uusiutuvan energian, mutta myös energiatehokkuuden ja kestävän kaupunkiliikenteen. Komissiolla ei siksi ole selkeää käsitystä siitä, mikä osuus ERI-rahastojen investoinneista suunnitellaan käytettäväksi uusiutuvan energian käyttöönottoon.

46

Maaseuturahaston osuus oli noin 11 prosenttia ERI-rahastoista temaattiselle tavoitteelle 4 kohdennetusta kokonaisrahoituksesta (noin 5 027 miljoonaa euroa46), kun taas maaseuturahastosta kohdealaan 5C ohjelmakaudella 2014–2020 käytettäväksi suunnitellut varat olivat 798,9 miljoonaa euroa (ks. kaavio 4). Tähän kohdealaan luettavat investoinnit eivät kuitenkaan koske vain uusiutuvaa energiaa, vaan myös muita biotalouden osa-alueita, kuten sivutuotteiden, jätteiden, jäännösten ja muiden kuin elintarvikkeiksi tarkoitettujen raaka-aineiden tarjontaa ja käyttöä.

47

Toisaalta jäsenvaltiot voivat toteuttaa muihin kohdealoihin kuuluvaksi luokiteltavia hankkeita, jotka käsittävät uusiutuvaan energiaan liittyviä osuuksia (ks. kohdat 5558), mikä vaikeuttaa entisestään sen selvittämistä, mikä on maaseuturahaston osuus uusiutuvan energian kokonaisrahoituksesta. Tilintarkastustuomioistuimen kyselyn (ks. kohta 22) perusteella havaittiin, että esimerkiksi Romaniassa (ks. laatikko 6) ja Sloveniassa päätettiin kohdentaa vain vähän tai ei ollenkaan rahoitusta kohdealalle 5C, koska muita kohdealoja, kuten kohdealoja 2A, 3A, 6A tai 6B, pidettiin sopivampina. Alankomaat ja Puola vastasivat, ettei niiden ohjelmissa ollut suunniteltu käytettäväksi ollenkaan maaseuturahaston varoja uusiutuvaan energiaan, koska muiden ERI-rahastojen ja omien kansallisten ohjelmien katsottiin riittävän tukemaan uusiutuvan energian käyttöönottoa maaseutualueilla.

Kaavio 4

Jäsenvaltioiden kaudeksi 2014–2020 kohdealalle 5C kohdentama rahoitus ja toteutuneiden menojen tilanne 12. lokakuuta 2017 (miljoonaa euroa)

Lähde: Euroopan komissio (SFC), 12. lokakuuta 2017.

48

Suunnitelluista menoista oli ohjelmakauden puoliväliin mennessä toteutunut vain 40,9 miljoonaa euroa (5,1 prosenttia 800 miljoonan euron kokonaismäärärahoista)47. Merkittävät viivästykset ohjelman täytäntöönpanossa uusiutuvan energian osalta voivat johtua kohdealojen ohjelmatyöhön liittyvistä vaikeuksista (ks. kohdat 5558). Lisäksi esiintyi viivästyksiä maaseudun kehittämisohjelmien hyväksymisessä ja jäsenvaltiot tarvitsivat aikaa uuden kehyksen edellyttämään suunnitteluun ja mukauttamiseen.

Yksilöityjen tarpeiden ja maaseudun kehittämisohjelmissa uusiutuvan energian rahoituksen osalta määritetyn lähestymistavan välistä yhteyttä on varaa parantaa
49

Komission antamissa kauden 2014–2020 strategista ohjelmasuunnittelua koskevissa suuntaviivoissa todetaan, että strategian kuvauksessa (ohjelman toimintalogiikka) olisi perusteltava maaseudun kehittämistoimenpiteiden valinta, yhdistelmä ja priorisointi SWOT-analyysin tulosten ja havaittujen tarpeiden perusteella. Havaitut erilaiset tarpeet on asetettava tärkeysjärjestykseen, ja tärkeysjärjestys on perusteltava. Tämän vuoksi komissio tarkastelee uusiutuvan energian käyttöönottoa koskevia jäsenvaltioiden esittämiä strategisia näkökohtia maaseudun kehittämisohjelmien hyväksymisvaiheessa.

50

Komissio antaa jäsenvaltioille ohjausta muun muassa työryhmien, seurantaryhmien, tarkistuslistojen ja toimenpiteitä koskevien ohjeiden (”toimenpidekuvaukset”) avulla helpottaakseen maaseudun kehittämisohjelmien perustamista ja täytäntöönpanoa. Ohjeasiakirjoissa ei kuitenkaan käsitellä uusiutuvaa energiaa koskevia strategisia näkökohtia selkeästi eikä sitä, mitä uusiutuvaan energiaan kohdennetuilla maaseuturahaston investoinneilla olisi saavutettava, millaista lisäarvoa niistä olisi saatava maaseutualueilla ja miten maaseuturahaston olisi täydennettävä käytössä olevia EU:n ja jäsenvaltioiden rahoitusjärjestelmiä.

51

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että kaikki sen tarkastamat viisi maaseudun kehittämisohjelmaa sisälsivät pakolliset osat, joissa käsitellään tavoitteiden asettamista, tarpeita ja uusiutuvaa energiaa koskevia strategisia näkökohtia, mutta yhteenkään ohjelmista ei sisältynyt edellä mainittuihin seikkoihin liittyvien rahoitustarpeiden kattavaa analyysia tai määrällistä arviointia. Tarkastuskäynnin kohteena olleissa jäsenvaltioissa ei Itävaltaa lukuun ottamatta hyödynnetty vaikuttavasti SWOT-analyyseja ja määritettyjä tarpeita uusiutuvaa energiaa koskevan strategisen lähestymistavan perustana maaseudun kehittämisohjelmissa,. Sen sijaan lähestymistavat jäivät hyvin yleisluonteisiksi. Lisäksi havaittiin heikkouksia, jotka koskivat alkuperäisten strategioiden täytäntöönpanoa ja strategioihin tehtäviä lyhyen aikavälin muutoksia (ks. laatikko 5).

Laatikko 5

Maaseudun kehittämisohjelmissa alun perin määritettyyn uusiutuvan energian rahoitukseen sovellettavaan lähestymistapaan tehdyt muutokset

Bulgaria: uusiutuvan energian strategiaa ei mukautettu arvioijan suositusten ja markkinaolosuhteiden mukaan

Bulgariassa kaudella 2007–2013 hyväksytyistä uusiutuvan energian hankkeista yli 90 prosenttia liittyi aurinkoenergiaan, jota tuettiin myös sähkönmyynnin houkuttelevilla syöttötariffeilla. Bulgarian maaseudun kehittämisohjelman (2007–2013) väliarvioinnissa todettiin, että Bulgarian kaikkia mahdollisuuksia biomassan tuotantoon ei ollut lähinnä ulkoisten markkinatekijöiden vuoksi vielä hyödynnetty. Aurinkoenergiahankkeiden suuren määrän havaittuaan arvioija suositteli, että maaseuturahaston tukea olisi kohdennettava uusiutuvan energian eri muodoille entistä tasapuolisemmin. Viranomaiset eivät kuitenkaan mukauttaneet strategiaa ottaakseen ohjelmakauden 2007–2013 jälkimmäisellä puoliskolla huomioon esimerkiksi biomassan tarjoamat mahdollisuudet. Energiaa myyviin hankkeisiin tehtävät investoinnit eivät ole Bulgariassa enää ohjelmakaudella 2014–2020 tukikelpoisia.

Ranska (Basse-Normandie): määritettyihin uusiutuvaan energiaan liittyviin tarpeisiin aiotaan käyttää puolet alun perin suunnitellusta maaseuturahaston rahoituksesta

Komissio hyväksyi elokuussa 2015 Ranskan Basse-Normandien alueen maaseudun kehittämisohjelman, joka perustui alueen itse määrittämiin tarpeisiin. Maaliskuussa 2017 Basse-Normandie toimitti maaseudun kehittämisohjelmastaan muutetun version. Uusiutuvaan energiaan kohdealalla 5C osoitettuja maaseuturahaston varoja vähennettiin tämän seurauksena 48 prosenttia eli 14,6 miljoonasta eurosta 7,6 miljoonaan euroon. Ei ole selvää, ovatko maaseudun kehittämisohjelmassa alun perin määritetyt tarpeet todella vähentyneet tai kadonneet näin lyhyessä ajassa tai katetaanko ne muilla EU:n tai Ranskan järjestelmillä.

52

Komission ohjeet ja tarkastukset eivät ehkäisseet näitä heikkouksia. Niillä ei varmistettu, että jäsenvaltiot olivat esittäneet perusteltuja uusiutuvaa energiaa koskevia strategioita maaseutualueille. Myöskään maaseuturahastoa koskevien toimenpiteiden valinta ja määrärahojen jakaminen eivät aina tapahtuneet loogisesti maaseudun kehittämisohjelmissa kuvailtujen mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaisesti.

Heikkoa koordinointia uusiutuvan energian eri rahoituslähteiden välillä
53

Voimassaolevalla lainsäädäntökehyksellä48 edistetään EU:n varojen, erityisesti ERI-rahastojen, vaikuttavaa, tehokasta ja koordinoitua täytäntöönpanoa. Vastuu maaseudun kehittämisohjelman tukitoimien tarpeen perusteluista ja eri rahastojen hyvän koordinoinnin varmistamisesta on lähinnä jäsenvaltioilla. Komissio tarjoaa jäsenvaltioille tukea ja ohjeita laatimalla strategisia suuntaviivoja, edistämällä parhaita käytäntöjä ja valvomalla ohjelmien täytäntöönpanoa.

54

Tilintarkastustuomioistuin totesi ohjelmakauden 2014–2020 kumppanuussopimuksista ja maaseudun kehittämisohjelmista poimittua otosta tarkastaessaan, että jäsenvaltiot olivat yksilöineet useita mahdollisia rahoituslähteitä ja määrittäneet yleisiä rajaamisperiaatteita ja -toimenpiteitä kaksinkertaisen rahoituksen välttämiseksi. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastamissa strategia-asiakirjoissa ei kuitenkaan ollut lisätietoja hyödyistä, joita voitaisiin saavuttaa uusiutuvan energian eri rahoituslähteiden välisellä vaikuttavalla koordinoinnilla. Mahdollisia substituutiovaikutuksia tai tämän alan rahoituksen puutteita ei myöskään ollut analysoitu49.

Uusiutuvan energian toimenpiteiden kohdentaminen eri kohdealoihin
55

Kuten edellä kohdissa 14 ja 15 on selitetty, maaseudun kehittämispolitiikan kehys on ohjelmakaudella 2014–2020 jäsennelty kuuteen prioriteettiin, jotka on jaettu 18 temaattiseen kohdealaan (ks. kaavio 3). Uusiutuvan energian tuki kuuluu kohdealaan 5C, joka koskee uusiutuvien energialähteiden tarjontaa ja käyttöä.

56

Kohdealojen täytäntöönpano tapahtuu maaseudun kehittämistoimenpiteiden avulla. Kaaviossa 5 esitetään esimerkkejä toimenpiteiden kohdentamisesta ja prioriteetille 5 määritetyistä indikaattoreista. Yksittäisellä toimenpiteellä voidaan kuitenkin vaikuttaa moneen kohdealaan, prioriteettiin ja tavoitteeseen.

Kaavio 5

Esimerkki prioriteettia 5 ja sen kohdealoja koskevien toimenpiteiden ja indikaattoreiden ryhmittelystä

Lähde: Euroopan komissio, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto (tilintarkastustuomioistuimen mukauttama).

57

Lisäksi jäsenvaltiot voivat yksilöidä kohdealaan 5C kohdistettujen erityistoimenpiteiden sellaisia toissijaisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat muihin kohdealoihin. Esimerkiksi tuensaajan taloudellisen suorituskyvyn parantamiseen käytettävien aurinkosähköpaneeleiden asentaminen uuden maatalousrakennuksen katolle voidaan arvioida uusiutuvan energian (eli kohdealaan 5C kuuluvaksi) hankkeeksi tai osaksi maatilan uudenaikaistamishanketta, jolloin se kuuluisi kohdealaan 2A (ks. kaavio 3) ja sen uusiutuvaa energiaa koskevalla osuudella olisi toissijainen vaikutus kohdealaan 5C.

58

Jäsenvaltiot eivät ole kohdentaneet uusiutuvan energian toimenpiteitä ja hanketyyppejä kohdealoihin johdonmukaisesti (ks. laatikko 6). Tämä vaikuttaa maaseuturahastosta rahoitettujen uusiutuvan energian hankkeiden seurannan ja arvioinnin vaikuttavuuteen (ks. kohdat 6971) erityisesti sen vuoksi, ettei komissio ole antanut lisäohjeita siitä, miten hankkeet kohdennetaan kohdealoihin johdonmukaisesti eri jäsenvaltioissa.

Laatikko 6

Uusiutuvan energian hankkeiden kohdentaminen eri kohdealoihin

Ranska – metsätalouden toimenpiteiden kohdentaminen

Joillakin metsätalouden toimenpiteillä helpotetaan puuenergian tuotantoa ja myyntiä, ja ne voidaan tästä syystä yhdistää uusiutuvaa energiaa koskeviin toimiin50. Metsätalouden toimenpiteitä kohdistettiin kohdealoihin epäjohdonmukaisesti Ranskan alueilla. Alle puolet Ranskan alueista kohdensi ne kohdealaan 5C; loput kohdensivat ne muihin kohdealoihin, kuten alaan 2A, 2B, 2C, 5E tai 6A. Valintaan vaikuttivat yksilöidyt tarpeet ja aktivoitavaksi valittu kohdeala, vaikka toimenpiteiden oletettu lopputulos oli samankaltainen.

Romania ja Bulgaria – omaan kulutukseen tarkoitetut uusiutuvan energian hankkeet

Romania ja Bulgaria tukivat ohjelmakaudella 2014–2020 merkittävästi tai pelkästään omaan kulutukseen (maatilalla tai yrityksessä, ei energian myyntiä) tarkoitettuja uusiutuvan energian hankkeita. Bulgaria katsoo, että kyseisillä hankkeilla edistetään kohdealaa 5C, ja on kohdentanut kaikista jäsenvaltioista kolmanneksi suurimman määrän varoja tähän kohdealaan. Romanian viranomaiset puolestaan myönsivät kohdealalle 5C hyvin vähän määrärahoja, koska niiden mukaan omaan käyttöön tarkoitetuilla uusiutuvan energian investoinneilla on ainoastaan toissijainen vaikutus kohdealaan 5C. Kyseiset hankkeet kohdennettiin sen sijaan kohdealaan 2A, 3A, 6A tai 6B.

Seurannasta ja arvioinnista saadaan vain niukasti tietoa rahoituksesta ja uusiutuvaan energiaan tehtyjen investointien tuloksista

59

Uusiutuvaa energiaa koskevasta maaseudun kehittämismenojen vaikuttavuudesta ja tehokkuudesta tarvitaan tulostietoja, jotta voidaan osoittaa, mitä EU:n talousarviomäärärahoilla on saavutettu ja että rahat on käytetty hyvin. Lisäksi seurannasta ja arvioinnista saadut tiedot muodostavat arvokkaan välineen maaseudun kehittämismenojen vaikuttavuuden ja tehokkuuden parantamisessa. Tietojen perusteella voidaan antaa ohjeita meneillään olevien ohjelmien hallintaan, kiinnittää huomio mahdollisiin parannuksiin ja auttaa tulevien menettelytapojen muodostamisessa.

Uusiutuva energia ja ohjelmakauden 2007–2013 yhteinen seuranta- ja arviointikehys
Ei kattavia seurantatietoja uusiutuvan energian yhteisen seuranta- ja arviointikehyksen avulla
60

Monet jäsenvaltiot (kuten kaikki tarkastuskäynnin kohteena olleet viisi jäsenvaltiota) päättivät käyttää maaseuturahaston rahoitusta uusiutuvan energian hankkeiden rahoittamiseen ohjelmakauden 2007–2013 alusta lähtien. Tuolloin ei ollut käytössä erityisindikaattoreita, joilla olisi mitattu uusiutuvan energian hankkeiden tuotoksia tai tuloksia.

61

Tämä muuttui YMP:n ”terveystarkastuksen” yhteydessä: uusiutuva energia hyväksyttiin tällöin ”uudeksi haasteeksi”, ja jäsenvaltiot saivat lisärahoitusta uusiutuvan energian hankkeiden rahoittamiseen ohjelmakauden loppuajaksi (2009–2013) (ks. kohta 14). Jäsenvaltioita vaadittiin tässä yhteydessä seuraamaan menoja ja tämän ”uuden haasteen” puitteissa rahoitettujen uusiutuvan energian hankkeiden tuensaajien määrää. Jäsenvaltioiden ei kuitenkaan tarvinnut kerätä tietoja hankkeen saavutuksista, kuten tuotetun uusiutuvan energian määrästä tai tuotantokapasiteetista. Tästä syystä EU:n tasolla ei ole kattavia tietoja maaseuturahastosta ohjelmakaudella 2007–2013 rahoitetuista uusiutuvan energian hankkeista. Saatavilla olevat indikaattorit viittaavat pelkästään lisämäärärahoihin, jotka on käytetty uusiutuvaan energiaan YMP:n ”terveystarkastuksen” perusteella.

62

Tilintarkastustuomioistuin tutki tarkastuskäynnin kohteena olleiden jäsenvaltioiden toimittamat uusiutuvan energian hankkeiden tiedot (hankkeiden lukumäärä, maksetut tuet). Tarkastuskäynnin kohteena olleista jäsenvaltioista neljässä51 havaittiin joukko ristiriitaisuuksia komissiolle toimitettujen tietojen ja tilintarkastustuomioistuimen jäsenvaltioiden hanketietokannoista saatujen lukujen perusteella tekemien omien laskelmien välillä. Viranomaiset eivät pystyneet selvittämään asiaa tilintarkastustuomioistuimen lle, mikä herättää epäilyksiä YMP:n ”terveystarkastusta” koskevien tietojen oikeellisuudesta ja täydellisyydestä.

63

EU:n tasolla ei myöskään ole saatavilla kattavia tietoja hankkeiden lukumäärästä, uusiutuvan energian tuotannosta eikä tuotantokapasiteetista. Tästä syystä ei voida määrittää, kuinka paljon maaseuturahastosta on myönnetty rahoitusta uusiutuvan energian käyttöönottoon maaseutualueilla. Koska uusiutuvan energian hankkeista ei ole saatavissa merkityksellisiä ja luotettavia tietoja, on mahdotonta arvioida kyseisten toimenpiteiden vaikuttavuutta tällä ohjelmakaudella. Jää myös epäselväksi, miltä pohjalta jäsenvaltiot ovat suunnitelleet maaseudun kehittämisohjelmiensa uusiutuvan energian osuudet. Nämä havainnot vastaavat tilintarkastustuomioistuimen aiempia huomautuksia, jotka koskevat EAKR:sta ja koheesiorahastosta uusiutuvan energian hankkeille myönnettyjen tukien seurantatietoja ohjelmakaudella 2007–201352.

Yhteisen seuranta- ja arviointikehyksen ohjelma-arvioinnit tarjoavat vain vähän tietoa uusiutuvaa energiaa koskevan tuen vaikutuksesta maaseudun kehittämiseen
64

Monivuotisten rahoituskehysten alaisuuteen kuuluvien ohjelmien täytäntöönpanoviiveet ovat toistuvia ongelmia, joita tilintarkastustuomioistuin on havainnut aiemmin lukuisilla toimintalohkoilla53. Maaseudun kehittämisohjelmien täytäntöönpanoviiveistä ohjelmakaudella 2007–2013 seurasi jälleen yhteensopimattomuutta menosyklin ja raportointivaatimusten ajoituksen välillä. Uusiutuvasta energiasta oli tämän vuoksi saatavilla vain niukasti olennaisia tietoja väliarviointeja varten, vaikka joitakin hyödyllisiä tietoja toimitettiinkin (ks. laatikko 7). Monien jäsenvaltioiden jälkiarviointien viimeistelyssä esiintyi viivettä54.

65

Tilintarkastustuomioistuimen jälkiarvioinneista tekemässä tarkastuksessa kävi ilmi, että niissä oli käsitelty uusiutuvaan energiaan tehtyjä investointeja (esim. käytettyjä toimenpiteitä), mutta investointien vaikutusta maaseudun kestävään kehitykseen ei ollut aina käsitelty. Jälkiarvioinneissa ei ollut tehty asianmukaista analyysia esimerkiksi uusiutuvan energian ympäristöhyödyistä maaseutualueilla, tulojen monipuolistumisesta, työpaikkojen luomisesta, energiainfrastruktuurin parannuksista eikä maaseutualueiden palveluista.

66

Tilintarkastustuomioistuin pani kuitenkin merkille joitakin hyviä käytäntöjä uusiutuvan energian hankkeiden arvioinnissa (ks. laatikko 7).

Laatikko 7

Esimerkkejä hyvistä käytännöistä uusiutuvan energian hankkeiden arvioinnissa maaseutualueilla

Toscanan (Italia) alueviranomaiset olivat toteuttaneet lisäarviointeja, joista saatiin olennaisia tietoja siitä, miten tuetut hankkeet olivat edistäneet uusiutuvan energian käyttöönottoa. Tietolähteitä olivat seuraavat: arviointikertomus 15 integroidusta toimitusketjuhankkeesta, arviointikertomus metsätalouden toimenpiteistä, jotka koskivat puuenergian toimitusketjua ja alan potentiaalia, sekä asiakirja LEADER+-ohjelmasta ohjelmakaudella 2000–2006 rahoitetuista viidestä kaukolämpöjärjestelmästä saadusta kokemuksesta.

Myös Itävallan viranomaiset olivat laatineet arviointikertomuksia, joissa käsiteltiin uusiutuvaa energiaa, erityisesti toimenpidettä 321 (Elinkeinoelämän ja maaseutuväestön peruspalvelut). Kertomukseen kerättiin tietoja uusiutuvan energian hankkeiden taloudellisista, alueellisista, sosiaalisista ja ympäristöä koskevista vaikutuksista 30 yksityiskohtaista indikaattoria käsittävän arviointimatriisin avulla. Arvioijat päättelivät 20 tapaustutkimuksen perusteella, että Itävallassa toteutetuilla biomassaa käyttävillä lämmitysjärjestelmillä oli ollut myönteinen vaikutus maaseudun kestävään kehitykseen, kuten alueelliseen puuntarjontaan, työpaikkojen luomiseen toimitusketjussa sekä lämmön toimittamiseen maaseutuväestölle.

Itävalta oli esitellyt lisäesimerkkejä hyvistä käytännöistä toteuttamalla yhteiseen seuranta- ja arviointikehykseen perustumattomia seuranta- ja arviointitoimia. Näihin sisältyivät muun muassa tutkimukset sellaisen kansallisen ohjelman taloudellisista ja alueellisista vaikutuksista, jolla pyritään tukemaan paikallisia ja alueellisia aloitteita uusiutuvan energian käyttöönoton lisäämiseksi (ks. laatikko 2). Näiden tutkimusten perusteella pääteltiin, että alueellinen tietoisuuden lisääminen ja toiminnan koordinointi olivat osallistuvien alueiden kannalta arvokkaimpia vaikutuksia. Viranomaiset olivat lisäksi ottaneet käyttöön biomassaa käyttävien tietynkokoisten lämmitysjärjestelmien laadunhallintajärjestelmän, jonka avulla he keräsivät hankkeiden toteuttajien kannalta hyödyllisiä vertailutietoja.

Uusiutuva energia ohjelmakauden 2014–2020 yhteisessä seuranta- ja arviointijärjestelmässä
67

Ohjelmakauden 2014–2020 uuden tuloskehyksen avulla pyritään lisäämään maaseudun kehittämisohjelman täytäntöönpanon tulossuuntautuneisuutta. Yhteinen seuranta- ja arviointijärjestelmä55 eli maaseudun kehittämisen seuranta- ja arviointijärjestelmä tarjoaa tässä yhteydessä kohdealoilla käytettäväksi yksityiskohtaiset yhteiset indikaattorit ja yhteiset arviointikysymykset, joihin on vastattava tulevaisuudessa. Näiden avulla on tarkoitus arvioida maaseudun kehittämispolitiikan edistymistä ja saavutuksia sekä siihen liittyvien toimien vaikutusta, vaikuttavuutta, tehokkuutta ja asianmukaisuutta.

68

Yhteisessä seuranta- ja arviointijärjestelmässä vaaditaan seurantatietojen toimittamista uusiutuvan energian tuotantoon tehdyistä kokonaisinvestoinneista (tavoiteindikaattori T 16) ja tuetuissa hankkeissa tuotetusta uusiutuvasta energiasta (täydentävä tulosindikaattori R 15). Jäsenvaltiot voivat valita, laativatko ne tiettyjä toimenpiteitä varten muita tuotosindikaattoreita, ja komissio vahvisti, että kymmenen jäsenvaltiota tai aluetta56 oli päättänyt tehdä näin. Pääosa näistä kohdealalle 5C tarkoitetuista toimenpidekohtaisista lisäindikaattoreista oli kuitenkin panosindikaattoreita, kuten julkisten menojen indikaattori, tai tuotosindikaattoreita, kuten tuensaajien, hankkeiden tai tuettujen toimien lukumäärä. Näiden indikaattoreiden avulla ei täten saada vankkaa perustaa maaseudun kehittämisohjelmien uusiutuvaa energiaa koskevan osuuden tulosten arviointia varten, joten tulospainotteisuutta ei voitu lisätä57.

69

Asiaa mutkistaa myös se, että tulostietoja kerätään ainoastaan kohdealojen tasolla58. Kohdealaan 5C luokitelluista maaseuturahaston hankkeista ei tästä syystä saada kattavia tietoja uusiutuvasta energiasta maaseutualueilla, koska jotkin hankkeet on saatettu yhdistää uusiutuvaan energiaan (kuten metsänhoito57) epäsuorasti mutta kohdentaa kohdealaan 5C. Toisilla hankkeilla taas on mahdollisesti arvioitu olevan toissijainen vaikutus kohdealaan 5C, ja ne saavat sen vuoksi tukea muilla kohdealoilla, kuten alalla 2A, 3A, 6A tai 6B. Uusiutuvan energian tuotantoon tehtyjä kokonaisinvestointeja (tavoiteindikaattori T 16) koskevista tiedoista käyvät tämän vuoksi ilmi vain kohdealaan 5C kohdennetut hankkeet, eivätkä tiedot anna kokonaiskuvaa kaikista maaseutualueilla tehdyistä uusiutuvan energian investoinneista.

70

Tulosindikaattorin R 15 – tuetuissa hankkeissa tuotettu uusiutuva energia – on tarkoitus kattaa kaikki uusiutuvan energian hankkeet. Komission ohjeissa todetaan kuitenkin, että arvioijat voisivat kerätä tätä indikaattoria varten tiedot eri tavoin, esimerkiksi EU:n ja kansallisten tilastotutkimusten avulla. Tietojen vertailtavuus EU:n tasolla riippuu näin ollen arvioijien tekemistä valinnoista.

71

Vaikka komissio on antanut yksityiskohtaisia ohjeita raportoinnin ja arvioinnin valmistelun tueksi, yhteisen seuranta- ja arviointijärjestelmän indikaattoreiden ja kohdealojen väliset sidokset saattavat aiheuttaa lisärasitusta arvioijille, vaikuttaa ohjelma-arviointien laatuun ja vertailtavuuteen sekä johtaa viivästyksiin, kuten aiemmin. Jos luotettavia seuranta- ja arviointitietoja ei ole saatavilla keskeisenä raportointiaikana, jäsenvaltiot ja komissio saattavat menettää mahdollisuuden parantaa uusiutuvaa energiaa koskevien toimenpiteiden täytäntöönpanoa.

Uusiutuvan energian hankkeilla voidaan edistää maaseudun kehittämistä valintamenettelyjen ja hankkeiden täytäntöönpanon heikkouksista huolimatta

72

Jäsenvaltiot vastaavat maaseudun kehittämishankkeiden valinnasta ja pyrkivät kohdentamaan maaseudun kehittämistoimenpiteet nykyistä paremmin EU:n prioriteettien ja jäsenvaltioiden tavoitteiden ja strategioiden mukaisesti. Tätä varten jäsenvaltioiden on laadittava selkeät, merkitykselliset ja objektiiviset kelpoisuus- ja valintaperusteet ja noudatettava niitä objektiivisissa, tasapuolisissa ja avoimissa menettelyissä59.

73

Kelpoisuusperusteet ovat vaatimuksia, jotka hankkeiden on täytettävä voidakseen saada tukea maaseuturahastosta. Hakija joko on tai ei ole tukikelpoinen. Jäsenvaltiot määrittävät valintaperusteet niiden hankkeiden priorisoimiseksi, jotka parhaiten vastaavat maaseudun kehittämisohjelmissa yksilöityjä tarpeita ja asetettuja tavoitteita. Jäsenvaltioiden on sovellettava valintaperusteita jopa silloin, kun käytettävissä on riittävästi varoja kaikkien hakemusten hyväksymiseen. Näin varmistetaan moitteeton varainhoito60. Tällaisessa tapauksessa jäsenvaltioiden olisi erityisesti varmistettava sellaisten toteutuskelpoisten hankkeiden valinta, joilla tuetaan uusiutuvan energian käyttöönottoa ja tuodaan maaseutualueille lisäarvoa.

Useimmista hankkeista oli hyötyä uusiutuvan energian käyttöönotossa ja maaseudun kehittämisessä
74

Tilintarkastustuomioistuin tarkasti erityyppisiä ja -kokoisia uusiutuvan energian hankkeita (ks. liite II). Hankeotos sisälsi sekä investointeja, joilla oli toimitettu uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa energiaa kolmansille osapuolille, että investointeja, joilla oli tuotettu energiaa hankkeiden toteuttajien omaan käyttöön.

75

Kolmansille osapuolille suuntautuneiden energiantoimitushankkeiden pääasiallisena tarkoituksena oli monipuolistaa maa- tai metsätilojen tuloja. Joidenkin hankkeiden käynnistämisestä ja toteutuksesta vastasivat pk-yritykset tai mikroyritykset. Tämäntyyppiset onnistuneet hankkeet olivat tarjonneet maaseutualueiden yksityistalouksille ja julkisille rakennuksille uusia energiapalveluja, jotka on otettu hyvin vastaan. Hankkeista saatiin ympäristöhyötyjä erityisesti kaukolämpöjärjestelmien yhteydessä, sillä ne ovat yleensä energiatehokkaampia ja niiden päästöt ovat yksittäisiä lämmitysjärjestelmiä pienempiä. Nämä hankkeet tarjosivat hankkeiden toteuttajille myös tilaisuuden hyötyä uusista liiketoimintamahdollisuuksista. Paikalliseen biomassan tuotantoketjuun kuuluvat raaka-aineen toimittajat, jotka ovat pääasiassa maanviljelijöitä ja metsänomistajia, saattoivat hankkeiden ansiosta monipuolistaa tulojaan ja huoltaa tilojaan (ks. laatikko 8).

76

Uusiutuvan energian käyttöönotto edellyttää myös perinpohjaista suunnittelua sekä asennus- ja huoltotöitä. Alueella saavutettu asiantuntemus ja saadut kokemukset ovat arvokkaita valtteja alueen uusiutuvan energian tuotannon ja käytön kehittämisessä, ja hyödyt voivat olla myös sellaisia, joita ei odotettu alkuperäistä hankeinvestointia tehtäessä.

Laatikko 8

Hyvät käytännöt maaseuturahastosta rahoitetuissa kolmansille osapuolille suuntautuvissa energiantoimitushankkeissa

Itävallan maaseudun kaukolämpöjärjestelmät

Maaseuturahastosta Itävallan uusiutuvan energian hankkeille ohjelmakaudella 2007–2013 myönnetyssä tuessa keskityttiin puuta käyttävien kaukolämpöjärjestelmien kehittämiseen.

Eräs maaseuturahaston tukea saava hanke, johon tilintarkastustuomioistuin tutustui, koski maatilojen toiminnan monipuolistamista muuhun kuin maataloustoimintaan. Hankkeesta vastasi 26 osa-aikaisen maanviljelijän muodostama osuuskunta, joka omisti 400 hehtaarin suuruisen metsän ja hallinnoi sitä. Maanviljelijät olivat rakentaneet paikallisen lämmitysjärjestelmän, jonka puuhakekattilan kapasiteetti oli 398 kW. Järjestelmä tuotti vuodessa 580 MWh lämpöä kolmeen kylän ulkopuolella sijaitsevaan rakennukseen: vanhainkotiin, tuettua asumista tarjoavaan laitokseen ja luostariin. Maanviljelijät hankkivat hakkeen tuotantoon tarvittavan puun omista metsistään ja käyttivät lämmitysjärjestelmässä lähinnä harvennushakkuista peräisin olevaa heikkolaatuista puuta, jolle ei aiemmin ollut ollut minkäänlaisia markkinoita.

Maanviljelijät hyötyivät hankkeesta taloudellisesti: he hankkivat tulovirtoja lämmöstä ja puuhakkeesta. Lisäksi he hankkivat uusia taitoja osallistuessaan kaukolämpöjärjestelmien hallinnasta vastaaville yksiköille tarkoitetuille kursseille.

Tilintarkastustuomioistuin vieraili myös muissa kohteissa, joissa kaukolämpöjärjestelmät toimivat puuhakkeella. Näistä vastasivat pk-yritykset tai mikroyritykset, ja energiakapasiteetti oli suurempi. Tämän ansiosta järjestelmät tuottivat lämpöä suurehkolle määrälle kuluttajia, joiden joukossa oli yksityisiä koteja, paikallisviranomaisia ja ravintoloita. Kaikissa tapauksissa puun tai hakkeen toimittivat 50 km:n säteellä toimivat paikalliset maanviljelijät tai metsänomistajat.

77

Omaan käyttöön tarkoitetut hankkeet olivat hyödyttäneet maa- ja metsätiloja ja elintarvikeyrityksiä; esimerkiksi niiden energiaturvallisuus ja omavaraisuus paranivat, niiden energiakustannukset vähenivät, taloudellinen tulos parani tai hiilijalanjälki pieneni. Hankkeet vaikuttivat myös epäsuorasti maaseudun kestävään kehittämiseen tarjoamalla työpaikkoja ja tulomahdollisuuksia paikallisille asukkaille tai auttamalla parantamaan alueen ympäristön tilaa (ks. laatikko 9).

Laatikko 9

Omaan käyttöön tarkoitetut uusiutuvan energian hankkeet vaikuttavat epäsuorasti maaseudun kehittämiseen

Hiilijalanjäljen pienentäminen Toscanassa sijaitsevassa viininvalmistamossa

Tilintarkastustuomioistuin tutustui moniulotteiseen hankkeeseen, joka oli saanut maaseuturahastosta elintarvikkeiden jalostukseen tarkoitettua tukea; kyse oli uuden viininvalmistamon rakentamisesta. Viininvalmistamon prioriteettina oli ympäristökestävyys, ja se laski tuotteittensa hiilijalanjäljen. Hankkeeseen kuului erinäisiä energian kulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian tuotantoon tähtääviä osa-alueita: jäähdytyksen tuotantoon tarkoitettu geoterminen voimalaitos, aurinkosähköjärjestelmä, puubiomassaa käyttävä lämmityslaitos ja useita energian säästämiseen tähtääviä investointeja (auringonvalon talteenottojärjestelmä, tuuletus, haihdutusjäähdytyslaite). Vuonna 2015 yritys tuotti 68 prosenttia kuluttamastaan energiasta. Hankkeen seurauksena hiilijalanjälki pieneni myös viinipulloa kohden.

Ympäristönsuojelun tason parantamisen lisäksi yritys oli parantanut taloudellista tulostaan, minkä seurauksena se saattoi myös lisätä työntekijöidensä määrää (kahdeksasta työntekijästä (tammikuu 2011) 20 työntekijään (joulukuu 2016)).

Maanviljelijöiden tarpeisiin mukautetut pienet uusiutuvan energian hankkeet Bulgariassa

Tilintarkastustuomioistuin vieraili kahdella pientilalla (12,5 ha ja 4 ha) Bulgariassa. Niiden toteuttamat investointihankkeet korostavat maaseuturahastosta rahoitettujen uusiutuvan energian hankkeiden potentiaalia, vaikkakin vaatimattomassa laajuudessa. Kummassakin hankkeessa tarvittiin kastelupumppua hasselpähkinöiden ja tryffeleiden luomutuotantoa varten. Pumppu kävi aurinkokennoista saadulla sähköllä, ja tällä sähköllä valaistiin myös luomuhedelmien varasto. Kumpikin hanke toteutettiin kylän ulkopuolella, sähköverkon ulottumattomissa. Aurinkosähköjärjestelmiä pidettiin tästä syystä taloudellisina ja ympäristöä säästävinä ratkaisuina, jotka on mukautettu maanviljelijöiden tarpeisiin. Hasselpähkinöiden ja tryffelien luomutuotanto tarjoaa maanviljelijöiden lisäksi myös alueelle mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Jäsenvaltioiden valintamenettelyillä ei kuitenkaan varmistettu olennaisimpien hankkeiden valintaa…
78

Jäsenvaltioiden on laadittava hankkeiden valintaa varten valintaperusteet, jotta varmistetaan, että maaseudun kehittämiseen tarkoitetut varat käytetään parhaalla tavalla. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, etteivät tarkastuskäynnin kohteena olleet jäsenvaltiot aina noudattaneet tätä periaatetta.

79

Tilintarkastustuomioistuin tarkasti ohjelmakauden 2014–2020 valintaperusteet ja -prosessit ja totesi, että neljä viidestä tarkastuskäynnin kohteena olleesta jäsenvaltiosta61 oli käyttänyt jossakin määrin merkityksellisiä valintaperusteita varmistaakseen sellaisten hankkeiden priorisoinnin, joilla helpotettiin uusiutuvan energian käyttöönottoa ja maaseudun kestävää kehitystä. Tällaisia olivat esimerkiksi hankkeet, joiden odotettiin vaikuttavan myönteisesti tulojen monipuolistumiseen ja ympäristöön, paikallisesti tuotettujen ja jalostettujen raaka-aineiden käyttöön (biomassapolttoaineet) tai paikallisten strategioiden huomioon ottamiseen ja paikallisväestön osallistumiseen. Kyseiset pyrkimykset kuitenkin osittain vaarantuivat heikkojen valintamenettelyjen vuoksi. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että Bulgaria, Itävalta, Italia (Toscana) ja Ranska (Basse-Normandie; metsätalouden toimenpiteiden osalta) olivat käyttäneet pisteytysjärjestelmiä, jotka eivät olleet riittävän vaativia vaan joiden minimirajat pystyi saavuttamaan täyttämällä vain yhden tai muutaman kriteerin.

… ja tämän tuloksena jotkin uusiutuvan energian hankkeet tuottivat maaseutualueille vain vähäistä hyötyä
80

Hankkeiden valintaprosessien puutteiden vuoksi saatetaan rahoittaa hankkeita, joista on taloudellista hyötyä hankkeiden toteuttajille, mutta jotka vaikuttavat hyvin vähän maaseutualueisiin. Näin oli joissakin hankkeissa, jotka tilintarkastustuomioistuin tarkasti paikan päällä. Taloudellista tukea ei aina ollut käytetty työpaikkojen luomiseen tai uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, maa- tai metsätilojen tilanteen parantamiseen tai energiapalvelujen tarjoamiseen maaseudun asukkaille (ks. laatikko 10).

Laatikko 10

Uusiutuvan energian hankkeet, joista on ollut vain vähäistä hyötyä maaseudun kehittämisessä

Aurinkosähköhankkeista vain vähäistä hyötyä maaseutualueille Bulgariassa

Kuten laatikossa 2 esitetään, Bulgaria oli käyttänyt yli 90 prosenttia maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnetystä tuestaan aurinkosähköhankkeisiin ohjelmakaudella 2007–2013 huolimatta päinvastaisista suosituksista ja sähköverkon kapasiteettirajoituksista62.

Kolme tarkastuskäynnin kohteena Bulgariassa ollutta uusiutuvan energian hanketta oli saanut maaseuturahaston tukea mikroyritysten perustamista ja kehittämistä varten sekä toiminnan monipuolistamiseksi muuhun kuin maataloustoimintaan. Kussakin hankkeessa syntyi laitosten huoltoa ja vartiointia varten yksi työpaikka. Kaikki kolme hanketta olivat riippuvaisia syöttötariffimaksuista eivätkä tarjonneet muita liiketoimintamahdollisuuksia tai palveluja. Niistä ei siis ollut merkittävää hyötyä maaseudun kehittämisen kannalta.

81

Tilintarkastustuomioistuimen hankekäyntien aikana vahvistui se, että tietynlaiset uusiutuvan energian hankkeet vaikuttavat myönteisesti maaseudun kehittämiseen, ja tällä voidaan perustella tuen myöntäminen maaseuturahastosta. Kun otetaan huomioon monet muut uusiutuvan energian tukijärjestelmät, voidaan todeta, että sellaisten hankkeiden ei kuitenkaan pidä saada maaseuturahaston tukea, jotka eivät edistä uusiutuvaa energiaa koskevan tavoitteen lisäksi yleistä maaseudun kehittämistavoitetta.

Johtopäätökset ja suositukset

82

EU:n lainsäädäntöasiakirjoissa ja toimintapoliittisissa asiakirjoissa korostetaan aikomusta hyödyntää uusiutuvan energian investointien mahdollista myönteistä vaikutusta maaseudun kehittämisessä. Tutkimustulokset ovat vahvistaneet, että uusiutuvalla energialla voi olla myönteisiä vaikutuksia maaseudun kestävään kehitykseen, mutta tiettyjen uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoon liittyy myös ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä.

83

Tarkastuksessa perehdyttiin uusiutuvan energian kehykseen ja siihen, miten kehyksessä on otettu huomioon maaseudun kehittämiseen liittyvät näkökohdat. Tilintarkastustuomioistuin tutki myös maaseudun kehittämispolitiikan kehystä ja sen täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa arvioidakseen, onko maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnetyllä tuella todellisuudessa edistetty maaseudun kestävää kehitystä.

84

Tilintarkastustuomioistuin toteaa tarkastustyönsä perusteella, että uusiutuvan energian hankkeiden rahoittaminen tarjoaa merkittävästi mahdollisuuksia edistää maaseudun kestävää kehittämistä, mutta toistaiseksi mahdollisuudet jäävät useimmiten hyödyntämättä.

85

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, ettei uusiutuvaan energiaan liittyvää maaseudun kehittämisen ulottuvuutta ollut huomioitu riittävästi komissiossa eikä jäsenvaltioiden tämänhetkisessä toimintapoliittisessa kehyksessä. Uusiutuvan energian käyttöönoton mahdollisuuksia maaseutualueilla ei tästä syystä ollut hyödynnetty riittävästi. Komissio on hiljattain ehdottanut uusiutuvan energian toimintapoliittiseen kehykseen muutoksia, joiden avulla tilannetta voidaan parantaa (kohdat 2431).

Suositus 1 – Tulevan uusiutuvaa energiaa koskevan toimintapolitiikan maaseutuvaikutusten arviointi (rural proofing)

Komission ja jäsenvaltioiden olisi tulevaa uusiutuvan energian toimintapolitiikkaansa suunnitellessaan otettava huomioon maaseutuyhteisöjen ja maaseudun elinkeinoelämän olosuhteet ja tarpeet, arvioitava toimintapolitiikan mahdollisia myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia ja varmistettava maaseutualueiden kannalta tasapuoliset tulokset.

Tätä varten komission olisi kehitettävä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa asiaankuuluva mekanismi, joka voisi perustua vuonna 2016 annetun Cork 2.0 -julistuksen poliittisessa suuntaviivassa 1 kaavailtuun maaseutuvaikutusten arviointimenetelmään (rural proofing -menetelmään).

Komission olisi otettava tämä väline käyttöön jäsenvaltioiden kanssa järjestettävässä yhdennettyjä kansallisia energia- ja ilmastosuunnitelmia koskevassa kuulemisprosessissa. Suunnitelmista on ilmoitettava komissiolle 1. tammikuuta 2019 mennessä, ja komission on annettava jäsenvaltioille suunnitelmia koskevia soveltamisohjeita.

Toteutumisen tavoiteajankohta: vuoden 2019 loppuun mennessä.

86

Bioenergia on maaseutualueisiin selvimmin liittyvä uusiutuva energia. Sen käyttöönottoon liittyviä ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä ei ole käsitelty riittävästi komission nykyisissä tai ehdotetuissa toimintapoliittisissa kehyksissä. Uusiutuvan energian tavoitteet, julkiset tukijärjestelmät ja bioenergian heikot kestävyyskriteerit saattavat vauhdittaa biomassan käyttöä energiana ilman riittäviä takeita siitä, että biomassa on hankittu kestävällä tavalla (kohdat 3241).

Suositus 2 – Parannettu kestävää bioenergiaa koskeva kehys

Komission olisi yhdessä lainsäätäjien kanssa suunniteltava bioenergiaa koskeva tuleva toimintapoliittinen kehys siten, että se suojaa energiakäyttöön tarkoitetun biomassan riittävän hyvin kestämättömältä hankinnalta. Kehyksessä olisi tunnustettava ja otettava huomioon kestävyysriskit, joita syntyy lisättäessä bioenergian käyttöä tavoitteiden ja rahoitustukijärjestelmien avulla, sekä varmistettava asiaan liittyvien ympäristöriskien ja sosioekonomisten riskien lieventäminen.

Toteuttamisen tavoiteajankohta: 2020.

87

Komissio ei ole antanut selkeää ohjausta siitä, miten maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävä tuki voisi tuoda lisäarvoa Euroopan unionin tasolla, eikä siitä, miten tuen pitäisi täydentää käytössä olevia EU:n ja jäsenvaltioiden rahoitusjärjestelmiä. Tästä syystä maaseuturahastosta uhkaa tulla pelkkä uusiutuvan energian lisärahoituslähde, eikä maaseudun kehittämiselle annettaisi etusijaa.

88

Komissio laati jäsenvaltioille kattavaa ohjeistusta maaseudun kehittämisohjelmien perustamista ja toteutusta varten. Tarkastuskäynnin kohteena olleet jäsenvaltiot olivat kuitenkin hyväksyneet uusiutuvan energian tuen osalta vain hyvin yleisen strategisen lähestymistavan. Tämä johtui osittain siitä, ettei maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävästä tuesta ole selkeää näkemystä. Asianomaiset jäsenvaltiot eivät myöskään olleet sovittaneet riittävästi yhteen uusiutuvalle energialle myönnettyä maaseuturahaston tukea ja monien muiden EU:n ja kansallisten rahoituslähteiden tukea maaseuturahaston tuen vaikutusten maksimoimiseksi maaseutualueilla. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi lisäksi, ettei uusiutuvaa energiaa koskevia toimenpiteitä ollut kohdennettu johdonmukaisesti EU:n kohdealoihin, mikä ei vaikuta optimaaliselta ratkaisulta. Tilintarkastustuomioistuin kuitenkin katsoo tämän olevan pääasiassa seurantaa ja arviointia koskeva ongelma (kohdat 4958).

Suositus 3 – Selkeää ohjausta maaseuturahaston roolista uusiutuvan energian tukemisessa

Komission olisi tulevan maaseudun kehittämispolitiikan suunnittelun yhteydessä määritettävä, mitä uusiutuvaan energiaan kohdennetuilla maaseuturahaston investoinneilla olisi saavutettava, millaista lisäarvoa niistä olisi saatava maaseutualueilla ja miten maaseuturahaston pitäisi täydentää uusiutuvan energian tukemiseen tarkoitettuja käytössä olevia EU:n ja jäsenvaltioiden rahoitusjärjestelmiä.

Komission olisi tässä yhteydessä käytettävä tarkastuksen aikana asiaankuuluvista hyvistä käytännöistä saatuja kokemuksia (ks. laatikko 7, laatikko 8 ja laatikko 9) sekä uusiutuvan energian yhdistämistä maaseudun kehittämiseen koskevassa OECD:n tutkimuksessa esiteltyjä samankaltaisia kokemuksia (ks. laatikko 1).

Toteutumisen tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä.

89

Merkityksellisten ja luotettavien seuranta- ja arviointitietojen saatavuus kertomusten laatimisen yhteydessä on olennaisen tärkeää komission ja jäsenvaltioiden kannalta, jotta voidaan parantaa maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävän tuen täytäntöönpanoa. Joistakin hyvien käytäntöjen esimerkeistä huolimatta käytössä ei kuitenkaan ole kattavia seuranta- ja arviointitietoja tuesta, jota maaseuturahastosta ja muista EU-rahastoista myönnettiin uusiutuvan energian hankkeille ohjelmakaudella 2007–2013 (kohdat 6065).

90

Komissio laati ohjelmakautta 2014–2020 varten ohjeet jäsenvaltioiden suorittaman raportoinnin ja arvioinnin tueksi. Jäsenvaltioiden erilaiset lähestymistavat hankkeiden ensi- ja toissijaisten vaikutusten määrittelemisessä sekä toimenpiteiden ja hanketyyppien eri kohdealoille kohdentamisessa vaikuttavat kuitenkin kielteisesti seuranta- ja arviointitoimien vaikuttavuuteen. Ohjelmakauden 2014–2020 tärkeimmillä uusiutuvan energian indikaattoreilla63 ei juuri ole informaatioarvoa niiden rajallisen soveltamisalan ja menetelmiä koskevien ongelmien vuoksi. Jäsenvaltiot saivat käyttää merkityksellisiä lisäindikaattoreita, mutta vain harvat hyödynsivät tätä mahdollisuutta. Nämä rajoitukset edellyttävät lisäponnisteluja jäsenvaltioiden arvioijilta, ja ne saattavat johtaa viivästyksiin ja vaihtelevaan raportointiin eri puolilla EU:ta (kohdat 6771).

91

Tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksessa nro 16/201764 korostettiin jo, että komission on varmistettava, että vuoden 2019 laajennetuissa vuotuisissa täytäntöönpanokertomuksissa annetaan selkeitä ja kattavia tietoja ohjelmien saavutuksista, ja sen on määriteltävä erityyppiset indikaattorit tarkemmin vuoden 2020 jälkeistä ohjelmakautta varten.

Suositus 4 – Nykyistä yksinkertaisempi ja mielekkäämpi seuranta- ja arviointikehys

Maaseuturahastosta uusiutuvalle energialle myönnettävän tuen osalta komission olisi edellytettävä jäsenvaltioita esittämään vuoden 2019 laajennetuissa vuotuisissa toimintakertomuksissaan olennaisia tietoja uusiutuvan energian hankkeilla aikaan saaduista ohjelmien saavutuksista. Komission olisi voitava näiden tietojen perusteella saada selville, kuinka paljon maaseuturahaston varoja on myönnetty uusiutuvan energian hankkeille ja mikä on hankkeissa asennetun energiakapasiteetin tai tuotetun energian määrä.

Toteutumisen tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä.

92

Jäsenvaltiot vastaavat siitä, että ne hankkeita valitessaan pyrkivät saavuttamaan EU:n prioriteetit ja omat tavoitteensa strategiansa mukaisesti. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi laadittava selkeät, merkitykselliset ja objektiiviset kelpoisuus- ja valintaperusteet ja noudatettava niitä objektiivisissa, tasapuolisissa ja avoimissa menettelyissä. Komissio on valmistellut tähän liittyvää ohjausta ja antanut sitä esimerkiksi seminaarien ja ohjeiden muodossa65.

93

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuskäynnin kohteena olleissa hankkeissa tuotettiin energiaa hankkeen toteuttajien omaan käyttöön tai kolmansien osapuolten energiantoimituksia varten tai tuettiin uusiutuvan energian käyttöönottoa epäsuorasti (kohdat 7477). Kohdealalle 5C varatuissa suurissa määrärahoissa ja alhaisessa täytäntöönpanoasteessa (ks. kohta 48) sekä puutteellisissa valintamenettelyissä (ks. kohdat 78 ja 79) piilee kuitenkin se riski, että maaseuturahaston tukea myönnetään osoitettujen varojen vapauttamisen välttämiseksi sellaisille uusiutuvan energian hankkeille, joista ei ole selvää hyötyä maaseutualueille, joilla ne toteutetaan.

Suositus 5 – Nykyistä parempi hankkeiden valinta, jossa otetaan huomioon hankkeen maaseutualueille tuoma lisäarvo ja hankkeen toteuttamiskelpoisuus

Jotta vähennettäisiin kohdealalle 5C osoitettuihin suuriin määrärahoihin liittyviä riskejä, yhdistettynä alhaiseen täytäntöönpanoasteeseen ja puutteellisiin valintamenettelyihin, komission olisi painotettava yhdessä jäsenvaltioiden kanssa tarvetta soveltaa asianmukaisia valintamenettelyjä, jotta tukea myönnettäisiin vain toteutuskelpoisille uusiutuvan energian hankkeille, joista on selvästi hyötyä maaseudun kestävän kehittämisen kannalta.

Toteutumisen tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä.

Tilintarkastustuomioistuimen I jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Phil Wynn Owenin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 10. tammikuuta 2018 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE
presidentti

Liitteet

Liite I

Analyysi: Lievennetäänkö bioenergian kestävyyttä koskevilla EU:n puitteilla asiaan liittyviä ympäristöriskejä ja sosioekonomisia riskejä riittävästi?

A1

Tilintarkastustuomioistuin tutki, käsitelläänkö (ja missä määrin) bioenergian kestävyyttä koskevissa EU:n puitteissa bioenergian käyttöönottoon liittyviä 16:ta ympäristöriskiä ja sosioekonomista riskiä.

Komissio on ehdottanut muutoksia nykyisiin bioenergian kestävyyttä koskeviin puitteisiin…
A2

EU:n voimassa olevassa lainsäädännössä66 vahvistetaan biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyyskriteerit. Siitä lähtien, kun nämä kriteerit hyväksyttiin vuonna 2009 ja niitä muutettiin vuonna 2015, bioenergian kestävyydestä on käyty jatkuvasti keskusteluja. Komissio esitti tämän vuoksi ”Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille” -paketissaan kestävyyskriteerit, joita sovellettaisiin myös muuntyyppiseen bioenergiaan, kuten kiinteistä ja kaasumaisista biomassapolttoaineista saatavaan bioenergiaan (ks. taulukko A1).

Taulukko A1

Bioenergian kestävyyttä koskevat ehdotetut puitteet lyhyesti

Ehdotetut kestävyyskriteerit
Biomassapolttoaineiden tuotantoa koskevat kestävyyskriteerit1 Kasvihuonekaasupäästövähennyksiä koskevat kriteerit
maatalous metsätalous

-kasvihuonekaasupäästövähennysten minimiprosentti erityyppisille laitoksille sen mukaan, milloin ne ovat aloittaneet toiminnan (ks. myös laskentaongelmia käsittelevä kohta A4)

-on kiellettyä hankkia biomassaa energian tuottamiseksi tietyntyyppisestä maasta (esim. biologiselta monimuotoisuudeltaan rikas maa, maa, johon on sitoutunut paljon hiiltä, ja turvemaa)

-käytössä pitäisi olla lainsäädäntöä sekä seuranta- ja täytäntöönpanojärjestelmiä, joiden avulla varmistetaan tiettyjen metsänhoitokäytäntöjen noudattaminen

-niiden maiden tai alueiden, jotka toimittavat metsäbiomassaa EU:lle, täytyy noudattaa monia maankäyttöä, maankäytön muutoksia ja metsätaloutta koskevia vaatimuksia, joita ovat mm. Pariisin sopimuksen ratifiointi, hiilivarantojen ja -nielujen säilyttämiseen ja lisäämiseen tähtäävien sitoumusten ja toimien toteuttaminen sekä kasvihuonekaasupäästöjä koskevan raportointijärjestelmän käyttöönotto

26 artiklan 2–4 kohta 26 artiklan 5–6 kohta 26 artiklan 7 kohta
Muut bioenergian kestävyyteen mahdollisesti vaikuttavat säännökset
Energiatehokkuusvaatimus

-tarve käyttää tehokasta yhteistuotantoteknologiaa sähköntuotantolaitoksissa, joiden polttoainekapasiteetti on >= 20 MW

26 artiklan 8 kohta
Ravinto- tai rehukasvien käytön rajoitus

-ravinto- tai rehukasvien käyttö biopolttoaineiden ja bionesteiden tuotantoon olisi rajoitettava seitsemän prosentin osuuteen, ja osuus olisi vähennettävä 3,8 prosenttiin vuonna 2030

7 artikla
Lämmitystä ja jäähdytystä koskeva uusiutuvan energian tavoite

-lämmitykseen ja jäähdytykseen käytetyn uusiutuvan energian osuuden pitäisi kasvaa vuosittain yhdellä prosenttiyksiköllä

23 artikla
Kehittyneistä biopolttoaineista saatavan energian tavoite

-kehittyneistä biopolttoaineista (lueteltu liitteessä IX), muuta kuin biologista alkuperää olevista uusiutuvista nestemäisistä ja kaasumaisista liikenteen polttoaineista, jäteperäisistä fossiilisista polttoaineista sekä uusiutuvasta energiasta tuotetusta sähköstä saatavan energian minimiosuuden pitäisi olla liikenteen polttoaineiden kokonaismäärästä 1,5 % vuonna 2021, ja osuus pitäisi nostaa 6,8 %:iin vuonna 2030.

25 artiklan 1 kohta

1Kestävyyskriteerejä sovelletaan laitoksiin, jotka tuottavat sähkö-, lämpö- ja jäähdytysenergiaa tai polttoaineita, joiden polttoainekapasiteetti on vähintään 20 MW (kiinteä biomassa) ja joiden sähköntuotantokapasiteetti on vähintään 0,5 MW (kaasumainen biomassa). Jäsenvaltiot voivat soveltaa kriteerejä laitoksiin, joiden polttoainekapasiteetti on pienempi.

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

… mutta ehdotuksen soveltamisala on rajallinen…
A3

Bioenergian kestävyyttä koskevat puitteet eivät koske kaikkea EU:ssa tuotettua ja käytettyä biomassaa. Puitteita sovelletaan ainoastaan energiatarkoitukseen käytettyyn biomassaan, tietyt viljelykasvit tai käyttötavat on jätetty soveltamisalan ulkopuolelle ja soveltamisalaan kuuluvien laitosten lukumäärää on rajoitettu.

  1. Sellaiset viljelykasvit, joista peräisin oleva biokaasu on tarkoitettu sähköntuotantoon, eivät kuulu 7 artiklan 1 kohdan soveltamisalaan.
  2. Liikenteen alan käyttöön tarkoitettu biokaasu ei kuulu kasvihuonekaasupäästövähennyksiä koskevien kriteerien sovellusalaan (26 artiklan 7 kohta).
  3. Näitä kriteerejä sovelletaan ainoastaan tietyn kapasiteetin ylittäviin laitoksiin. Teollisuus ei kuulu kiinteän biomassan suurimpiin kuluttajiin, sillä pääosa siitä käytetään asuntojen lämmittämiseen67. Lisäksi kiinteitä biomassapolttoaineita koskeva 20 MW:n raja asetettiin pelkästään puuhaketta käyttäviä laitoksia koskevien tietojen perusteella68; kuitenkin ainoastaan 32 prosenttia kiinteästä biomassasta käytetään puuhakkeena laitoksissa, joiden kapasiteetti on yli 1 MW69. Biokaasulaitoksia koskeva 0,5 MW:n kynnysarvo merkitsee, että kriteeriä saatetaan soveltaa vain hyvin vähäiseen määrään biokaasulaitoksia, koska maatalousperäisiä raaka-aineita käyttävien laitosten keskimääräinen sähköntuotantokapasiteetti on 450 kW70.
… ja siihen sisältyy kasvihuonekaasupäästöjä koskevia ratkaisemattomia laskentaongelmia…
A4

Bioenergian tuotannosta syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen määriä on vaikea laskea. Merkittävimpiä ongelmia kuvataan jäljempänä. Ongelmia ei kuitenkaan ole sisällytetty RED II -ehdotukseen, mutta niitä pitäisi käsitellä maankäyttöä, maankäytön muutoksia ja metsätaloutta (LULUCF) koskevassa komission ehdotuksessa.

  1. Kun on kyse yksittäisistä laitoksista, uusiutuvaa energiaa koskevassa direktiivissä ei huomioida biomassan polttamisesta aiheutuvia välittömiä hiilidioksidipäästöjä kasvihuonekaasupäästölaskelmien elinkaariarvioinneissa71. Tässä oletetaan implisiittisesti, että hiilen lähes välitön imeytyminen tapahtuu kasvien uudelleenkasvun avulla. Tämä olettamus on kuitenkin virheellinen puubiomassan ollessa kyseessä. Syitä ovat aika, jonka puu tarvitsee kasvaakseen täysikasvuiseksi, sekä se, ettei oteta huomioon sen hiilen sitoutumista ja vapautumista, jonka maa tuottaisi, ellei puuta käytettäisi biomassan tuotantoon. Tätä kuvaillaan yksityiskohtaisemmin laatikossa A1.
  2. Kun on kyse kansallisten kasvihuonekaasupäästöjen huomioimisesta, Kioton pöytäkirjan kasvihuonekaasupäästöjä koskevien tämänhetkisten kansallisten sääntöjen mukaan biomassan polttaminen luetaan päästöttömäksi energia-alalla sillä olettamuksella, että päästöistä mahdollisesti seuraavat hiilivarantojen muutokset otetaan huomioon LULUCF-sektorin72 päästöinä. Näin vältetään laskemasta samoja päästöjä kahteen kertaan. Toisaalta LULUCF-sektoria ei ole toistaiseksi täysin sisällytetty vuotta 2020 koskevaan EU:n sisäiseen vähennystavoitteeseen, joten biomassan polttamisesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ei tällä hetkellä oteta huomioon millään alalla. Komissio antoi heinäkuussa 2016 ehdotuksen asetuksesta, jossa vaadittaisiin maankäytöstä, maankäytön muutoksesta ja metsätaloudesta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen ja poistumien sisällyttämistä vuoden 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteisiin vuodesta 202173.

Laatikko A1

Onko puubiomassan käyttö hiilineutraalia?

Energian tuottaminen puuta polttamalla synnyttää tavallisesti enemmän hiiltä energiayksikköä kohden kuin fossiilisten polttoaineiden polttaminen.

Tämä tarkoittaa, etteivät bioenergian ympäristöhyödyt voi toteutua biomassan käyttövaiheessa (eli poltettaessa biomassaa energian tuottamiseksi) kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisen muodossa. Hyötyjä on sen sijaan löydettävä biomassan tuotannon aikana joko vähentämällä päästöjä (erityisesti käytettäessä jätteitä ja tähteitä, jotka vapauttaisivat hiiltä ilmakehään, ellei niitä kerättäisi energiatarkoitukseen) tai lisäämällä hiilinieluja (esimerkiksi jos biomassan käyttö energian tuotantoon lisää kasvien kasvua – niin kutsuttu lisäbiomassa).

Tutkijat ovat eri mieltä siitä, mikä on asianmukainen aika, jonka kuluttua bioenergiasta saatavien ympäristöhyötyjen voidaan odottaa näkyvän (hiilen takaisinmaksuaika). Polttamalla puujätteestä tai -tähteistä peräisin olevaa biomassaa voidaan lyhyellä aikavälillä saavuttaa huomattavia vähennyksiä kasvihuonekaasupäästöihin. Metsien hakkaaminen ensisijaisesti energiatarkoituksiin lisää kuitenkin hiilidioksidin määrää ilmakehässä, vaikka uusia puita istutetaankin tilalle. Tämä johtuu siitä, etteivät vastikään istutetut puut pysty sitomaan samaa määrää hiiltä kuin täysikasvuiset puut, ja vie aikaa, ennen kuin polttamisen aikana vapautunut hiilidioksidimäärä sitoutuu metsään uudelleen. Tämä saattaa jopa käynnistää maailman ilmastossa peruuttamattoman muutoksen, vakaasta ilmastosta toisenlaiseen, jossa vallitsee korkeampi lämpötila (ilmaston kriittiset pisteet). Jotkin tutkijat väittävät, ettei hiilen ”takaisinmaksuajan” pituudella itse asiassa ole väliä, kunhan kaikki hiilidioksidipäästöt lopulta saadaan sidottua.

Lisäksi keskustellaan asianmukaisista viiteskenaarioista. Euroopan ympäristökeskuksen tieteellinen komitea on todennut, että oletettaessa biomassan olevan hiilineutraalia tehdään perustavaa laatua oleva virhe, jos ei lasketa biomassan sellaisen tuotannon ja käytön määrää, jonka maa tuottaisi, ellei biomassaa käytettäisi bioenergiaan (vaihtoehtoinen arviointi). Komitea suosittelee tämän vuoksi, että bioenergian kulutukseen olisi käytettävä ainoastaan normaalin kasvun lisäksi kasvatettua ja jätteeksi luettavaa biomassaa eli biomassaa, joka muutoin mädäntyisi metsiin. Toiset tutkijat ovat eri mieltä ja väittävät, että on hyväksyttävää hakata metsiä bioenergian hankkimista varten, sillä metsiä hakattaisiin joka tapauksessa.

… eikä siinä käsitellä kaikilta osin bioenergian kestävyysriskejä
A5

Tilastotiedot vahvistavat, että metsä- ja maataloudesta peräisin olevan biomassan tuotanto kasvaa absoluuttisina lukuina74. Euroopan unionin metsät muodostavat hiilen nettonielun ja kasvavat koko ajan. Joka vuosi tämä kasvu mitätöi noin 10 prosenttia muista kuin maankäytöstä, maankäytön muutoksista ja metsätaloudesta aiheutuvista EU:n kasvihuonekaasupäästöistä. Hiilidioksidin sitomiskyky voi kuitenkin vaarantua ja muut kestävyysriskit voivat pahentua, jos bioenergian kysyntä kasvaa huomattavasti.

A6

Tilintarkastustuomioistuimen tekemästä analyysista kävi ilmi, että RED II -ehdotuksessa esitetyissä kestävyyttä koskevissa puitteissa ei kaikilta osin käsitellä yksilöityjä 16:ta ympäristö- ja sosioekonomista riskiä. Vain kolmea yksilöidyistä kuudestatoista riskistä käsiteltiin RED II -ehdotuksessa ja kahta riskiä muissa säädöksissä; kuutta riskiä käsiteltiin osittain ja viittä ei käsitelty lainkaan (ks. taulukot A2 ja A3). Tärkeimmät riskit, joita ei käsitelty tai käsiteltiin vain osittain, olivat seuraavat:

  1. Metsätalouden käytäntöjen tehostaminen (ks. taulukko A2, riskit 1 c), 2 c) ja 3 c)). Komission ehdotuksessa ei edellytetä käytössä olevien vapaaehtoisten kestävyysvaatimusten muuttamista pakollisiksi. Ehdotuksesta puuttuvat sitovat vaatimukset, joiden avulla varmistettaisiin yhtäläiset ja korkeatasoiset kestävän metsänhoidon käytännöt75, joten siinä luotetaan siis EU:n jäsenvaltioiden (esimerkiksi Forest Europe -prosessi) ja EU:hun biomassaa toimittavien EU:n ulkopuolisten maiden vapaaehtoisiin aloitteisiin.
  2. Maatalouskäytäntöjen tehostaminen (ks. taulukko A2, riskit 1 b), 2 b) ja 3 b)). Voimassa olevan uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin biopolttoaineita koskevissa kestävyyskriteereissä nimenomaan säädetään vaatimuksista maan pitämiseksi maatalouden ja ympäristön kannalta hyvässä kunnossa76. Tämä vaatimus on poistettu RED II -ehdotuksesta. Tämän seurauksena asianomaiset ympäristönormit eivät ole pakollisia alueilla, joita eivät koske yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvat tarkastukset. Vastaavia normeja ei myöskään ole EU:n ulkopuolelta hankittua biomassaa varten.
  3. Porrastetun käytön periaate (ks. taulukko A3, riski 6 a)). Kiertotalouden logiikan mukaisesti puuta olisi käytettävä hyvään tarkoitukseen ennen sen uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja lopulta polttamista energian tuottamiseksi. Tämän porrastetun käytön periaatteena tunnetun käytännön mukaan etusija annetaan korkean arvon käyttötarkoituksille ja energiakäyttöä suositellaan vasta sitten, kun muut vaihtoehdot käyvät vähiin. Porrastettua käyttöä sovelletaan kuitenkin vain, jos se on järkevää taloudellisesti. Tätä logiikkaa saattavat vääristää vahvat poliittiset kannustimet käyttää biomassaa uusiutuvan energian lähteenä. Näitä ovat muun muassa taloudellinen tuki ja kunnianhimoiset tavoitteet. Tätä riskiä ei ole käsitelty komission ehdotuksessa.
A7

Uusiutuvaa energiaa koskevien tavoitteiden asettaminen ja bioenergian julkiset tukijärjestelmät edistävät bioenergian käyttöä. Näin on tapahtunut erityisesti liikenteessä ja sähköntuotannossa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Osa tästä biomassasta on tuontienergiaa: vuonna 2015 EU:hun tuotiin täällä kulutetuista pelleteistä 34 prosenttia ja nestemäisistä biopolttoaineista 9,5 prosenttia77. Koska heikot kestävyyskriteerit eivät takaa riittävää suojaa, tilintarkastustuomioistuin katsoo sen olevan riski, että RED II -ehdotuksella kannustetaan bioenergian tuotantoon ja käyttöön uusiutuvaa energiaa koskevien kunnianhimoisten tavoitteiden ja taloudellisten kannustimien yhdistelmän avulla, sillä tämä voi ajan mittaan lisätä kestämättömän biomassan käyttöä. Ehdotetuilla puitteilla ei näin ollen luoda asianmukaista perustaa, jolla voitaisiin suojella maaseutualueita yksilöidyiltä ympäristöriskeiltä ja sosioekonomisilta riskeiltä riittävästi tai hyödyntää maaseutualueiden tarjoamat kestävän kehityksen edistämismahdollisuudet mahdollisimman hyvin.

Kaavio A1

Toimitusketjun kasvihuonekaasupäästöt tyypillisimmissä kiinteän biomassan ketjuissa verrattuina fossiilisten polttoaineiden aiheuttamiin päästöihin

Huomautus: Arvojen ulkopuolelle on jätetty biogeenisen hiilen polttaminen sekä kaikki biogeenisen hiilen päästöt ja poistumat toimitusketjussa, paitsi metaani. Arvot perustuvat kasvihuonekaasupäästöjen oletusarvoihin. SRC = lyhytkiertoinen energiapuu

a)Laskelmat perustuvat trooppisten alueiden eukalyptusviljelmiltä saatuihin kasvihuonekaasutietoihin.

b)Tiedot perustuvat EU:ssa ilman keinolannoitteita viljeltyihin poppeleihin.

c)Runkopuu (NG) = pellettejä, jotka on valmistettu käyttämällä maakaasua prosessipolttoaineena, kaikki muut ketjut perustuvat puuhun prosessipolttoaineena.

Lähde: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767, EUR 27 215 EN, doi:10.2790/27 486, s. 131 (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Kaavio A2

Kasvihuonekaasupäästövähennykset tyypillisimmissä biokaasun ja biometaanin ketjuissa

Huomautus: Arvojen ulkopuolelle on jätetty biogeenisen hiilen polttaminen sekä kaikki biogeenisen hiilen päästöt ja poistumat toimitusketjussa, paitsi metaani. Arvot perustuvat kasvihuonekaasupäästöjen oletusarvoihin. Yli 100 prosentin arvot koskevat järjestelmiä, joissa paremmista maatalouskäytännöistä saadut hyödyt enemmän kuin kompensoivat mahdolliset toimitusketjun päästöt. Havainnollistamisen vuoksi kaaviossa esitetään myös arvot, jotka on saatu 70 prosenttia (märkämassa) lantaa ja 30 prosenttia (märkämassa) maissia sisältävän seoksen yhteismädätyksestä.

Lähde: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767, EUR 27 215 EN, doi:10.2790/27 486, s. 141 (mukautettu) (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Taulukko A2

Biomassan tuotantoon liittyvien riskien käsittelyn aste

Kestävyysriskit Onko riskejä käsitelty RED II -ehdotuksen kestävyyskriteereissä tai kasvihuonekaasupäästövähennyksiä koskevissa kriteereissä? Asiaan liittyvä EU:n toimintapoliittinen kehys
Ympäristöriskit 1) Biologisen monimuotoisuuden väheneminen 1 a) suoran maankäytön muutoksen vuoksi (esim. metsäkato, suojelualueiden häviäminen) Kyllä:
26 artiklan 2 kohdan a, b ja c alakohta; 26 artiklan 3 kohdan b ja c alakohta; 26 artiklan 5 kohdan a alakohdan ii, iii ja iv alakohta; 26 artiklan 5 kohdan b alakohdan ii, iii ja iv alakohta

Luonnon monimuotoisuutta koskeva EU:n strategia:

lintudirektiivi 2009/147/EY,
luontotyyppidirektiivi 92/43/ETY,
haitallisia vieraslajeja koskeva asetus (EU) N:o 1143/2014

1 b) maatalouskäytäntöjen tehostamisen vuoksi (esim. viljelyn yksipuolistuminen)
Osittain käsitelty 7 artiklan 1 kohdassa, jossa rajoitetaan ravinto- ja rehukasvien käyttöä liikenteen biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden tuotannossa. Rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta sellaisten viljelykasvien käyttöön, joista valmistetaan biokaasua sähköntuotantoa varten. Lisäksi viittaus täydentäviin ehtoihin liittyviin vaatimuksiin (uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin 17 artiklan 6 kohta) on poistettu.

Yhteinen maatalouspolitiikka:

neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013,
komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014,
komission delegoitu asetus (EU) N:o 640/2014

1 c) metsänhoidon tehostamisen vuoksi Käsitellään osittain 26 artiklan 5 kohdan a alakohdan iv alakohdassa ja 26 artiklan 5 kohdan b alakohdan iv alakohdassa, mutta muista kestävän metsänhoidon toimista ei säädetä. 26 artiklan 5 kohdassa nojaudutaan täysin voimassa olevaan lainsäädäntöön ja hoitosuunnitelmiin. Koska ehdotuksesta puuttuvat sitovat vaatimukset, joiden avulla varmistettaisiin yhtäläiset ja korkeatasoiset kestävän metsänhoidon käytännöt, siinä luotetaan vapaaehtoisiin aloitteisiin. EU:n metsästrategia COM(2013) 659 final
2) Maan kasvukunnon heikkeneminen 2 a) suoran maankäytön muutoksen vuoksi (johtaa esim. hiilen vapautumiseen maasta ja eroosioon) Kyllä:
26 artiklan 3 kohdan a alakohta; 26 artiklan 4 kohta; 26 artiklan 5 kohdan a alakohdan ii alakohta ja 26 artiklan 5 kohdan b alakohdan ii alakohta

Yhteinen maatalouspolitiikka:

neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013,
komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014,
komission delegoitu asetus (EU) N:o 640/2014

2 b) maatalouden käytäntöjen tehostamisen vuoksi (johtaa esim. maan tiivistymiseen ja köyhtymiseen sekä eroosioon) Käsitelty osittain.
Käsitelty välillisesti ja osittain liitteen VI 6 kohdassa: tietyt maatalouskäytännöt voidaan ottaa huomioon laskettaessa kasvihuonekaasupäästövähennyksiä (esim. maanmuokkauksen vähentäminen tai lopettaminen, parantunut viljelykierto, peitekasvien käyttö), jos on vankkaa ja todennettavissa olevaa näyttöä siitä, että maaperän hiilikertymä on kasvanut. Lisäksi viittaus täydentäviin ehtoihin liittyviin vaatimuksiin (uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin 17 artiklan 6 kohta) on poistettu. Maatalousjätteiden lisääntynyt poistaminen maasta johtaa maan kasvukunnon heikkenemiseen. Ehdotuksessa ei ole määritelty tilannetta parantavia suojatoimia.
2 c) metsänhoidon tehostamisen vuoksi (johtaa esim. maan köyhtymiseen metsissä, koska ravinteet poistuvat esimerkiksi hakkuutähteiden mukana) Käsitelty osittain. 26 artiklan 5 kohtaan sisältyy vaatimuksia, jotka liittyvät riskiin kestävän kehityksen vastaisen metsäbiomassan käytöstä tuotantoon, mutta artiklassa ei ole määritelty suojatoimia sen osalta, että hakkuutähteiden lisääntynyt poistaminen metsistä johtaa maan kasvukunnon heikkenemiseen. Muista kestävän metsänhoidon toimista ei säädetä. 26 artiklan 5 kohdassa nojaudutaan täysin voimassa olevaan lainsäädäntöön ja hoitosuunnitelmiin, jos ne täyttävät artiklassa asetetut vaatimukset. Koska ehdotuksesta puuttuvat sitovat vaatimukset, joiden avulla varmistettaisiin yhtäläiset ja korkeatasoiset kestävän metsänhoidon käytännöt, siinä luotetaan vapaaehtoisiin aloitteisiin. EU:n metsästrategia COM(2013) 659 final
3) Vesistressi ja vesien pilaantuminen 3 a) maankäytön muutoksen vuoksi (esim. vesitaseen muutokset) Kyllä:
26 artiklan 3 kohdan a alakohta; 26 artiklan 4 kohta; 26 artiklan 5 kohdan a alakohdan ii alakohta ja 26 artiklan 5 kohdan b alakohdan ii alakohta
vesipuitedirektiivi 2000/60/EY
3 b) maatalouden käytäntöjen tehostamisen vuoksi (esim. kastelu ja lannoitus) Käsitelty osittain. Käsitelty välillisesti ja osittain liitteessä VI: Ilman lannoitteita kasvatettu lyhytkiertoinen energiapuu (poppeli) tuottaa hieman suurempia kasvihuonekaasupäästövähennyksiä kuin lannoituksen avulla kasvatettu lyhytkiertoinen energiapuu. Lisäksi viittaus täydentäviin ehtoihin liittyviin vaatimuksiin (uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin 17 artiklan 6 kohta) on poistettu.

Yhteinen maatalouspolitiikka:

neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013,
komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014,
komission delegoitu asetus (EU) N:o 640/2014

3 c) metsänhoidon tehostamisen vuoksi (esim. vesitaseen muutokset) Käsitelty osittain. 26 artiklan 5 kohtaan sisältyy vaatimuksia, jotka liittyvät riskiin kestävän kehityksen vastaisen metsäbiomassan käytöstä tuotantoon, mutta artiklassa ei ole säädetty muista kestävän metsänhoidon toimista. 26 artiklan 5 kohdassa nojaudutaan täysin voimassa olevaan lainsäädäntöön ja hoitosuunnitelmiin. Koska ehdotuksesta puuttuvat sitovat vaatimukset, joiden avulla varmistettaisiin yhtäläiset ja korkeatasoiset kestävän metsänhoidon käytännöt, siinä luotetaan vapaaehtoisiin aloitteisiin. EU:n metsästrategia COM(2013) 659 final
4) Kasvihuonekaasupäästöt 4 a) elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vuoksi, biogeeninen hiili pois lukien (esim. lannoitteiden käyttö, biomassan kuljetus ja biokaasulaitosten metaanivuodot) Osittain:
26 artiklan 7 kohdan a, b, c ja d alakohta
Liikenteen käyttöön tarkoitettu biokaasu ei kuitenkaan sisälly edellä mainittuihin kasvihuonekaasupäästöjen vähennysvaatimuksiin.

Ilmastopolitiikka:

LULUCF-asetusehdotus, päästökauppajärjestelmää koskevat direktiivit 2003/87/EY ja 2009/29/EC,
taakanjakopäätös N:o 406/2009/EY,
polttoaineiden laatudirektiivi 2009/30/EY,
energiatehokkuusdirektiivi 2012/27/EU

4 b) välillisten vaikutusten vuoksi (esim. ravintona käytettävien viljelykasvien viljelyn siirtymisestä aiheutuva epäsuora maankäytön muutos (ILUC) ja metsien nuorentuminen) Osittain käsitelty 7 artiklan 1 kohdassa, jossa rajoitetaan ravinto- ja rehukasvien käyttöä liikenteen biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden tuotannossa. Rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta sellaisten viljelykasvien käyttöön, joista valmistetaan biokaasua sähköntuotantoa varten. LULUCF-asetusehdotus, ILUC-direktiivi 2015/1513.

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Taulukko A3

Biomassan käyttöön liittyvien riskien käsittelyn aste

Kestävyysriskit Onko riskejä käsitelty RED II -ehdotuksen kestävyyskriteereissä tai kasvihuonekaasupäästövähennyksiä koskevissa kriteereissä? Asiaan liittyvä EU:n toimintapoliittinen kehys
Ympäristöriskit 4) Kasvihuonekaasupäästöt 4 c) biomassan polttamisesta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen vuoksi (biogeeniset päästöt) Osittain:
26 artiklan 7 kohdan a, b, c ja d alakohta
Liikenteen käyttöön tarkoitettu biokaasu ei kuitenkaan sisälly edellä mainittuihin kasvihuonekaasupäästöjen vähennysvaatimuksiin.
Biogeenisiin kasvihuonekaasupäästöihin liittyviä ratkaisemattomia laskentaongelmia ei ole käsitelty (ks. kohdat A1 ja A4).

Ilmastopolitiikka:

päästökauppajärjestelmää koskevat direktiivit 2003/87/EY ja 2009/29/EY,
taakanjakopäätös N:o 406/2009/EY,
polttoaineiden laatudirektiivi 2009/30/EY,
energiatehokkuusdirektiivi 2012/27/EU

5) Ilman pilaantuminen 5 a) biomassan polttamisen vuoksi (esim. hiukkaset (PM) ja rikkidioksidi (SO2)) Ei käsitelty tässä ehdotuksessa vaan muiden välineiden kautta.
Lainsäädäntö ei koske suurta määrää (kotitalouksien) vanhoja laitteita, jotka käyttävät biomassaa lämmön tuottamiseen.

Ilmansaasteita koskeva EU:n politiikka:

ekologista suunnittelua koskeva direktiivi 2009/125/EY,
keskisuuria polttolaitoksia koskeva direktiivi 2015/2193,
teollisuuden päästöistä annettu direktiivi 2010/75/EU

5 b) bioenergian muun elinkaaren aikaisten epäpuhtauspäästöjen vuoksi (esim. biomassan kuljetus) Ei käsitelty tässä ehdotuksessa vaan muiden välineiden kautta. Ajoneuvojen tehokkuusstandardit
6) Sosioekonomiset riskit 6 a) Biomassan tehoton käyttö (kuten biomassaa koskevan porrastetun käytön periaatteen soveltamatta jättäminen ja muuntohyötysuhteeltaan puutteelliset menetelmät, joilla biomassa muunnetaan energiaksi) Osittain: 26 artiklan 8 kohdassa käsitellään sähköntuotannon tehokkuutta biomassaa käyttämällä mutta ei lämmöntuotantoa. Artiklaa sovelletaan ainoastaan laitoksiin, joiden polttoainekapasiteetti on > 20 MW. Koska biokaasulaitokset ovat kooltaan keskimäärin paljon pienempiä, artiklaa sovelletaan vain biokaasulaitosten pieneen vähemmistöön.
Ehdotuksessa ei ole käsitelty porrastetun käytön periaatteen soveltamatta jättämisen riskiä. Jätehierarkian periaatteet mainitaan 7 artiklan 5 kohdassa, mutta vain siltä osin, kuin on kyse uusien raaka-aineiden sisällyttämisestä liitteeseen IX (kehittyneiden biopolttoaineiden tuotantoon tarkoitetut raaka-aineet)
Energiatehokkuudesta annettu direktiivi 2012/27/EU
jätepuitedirektiivi 2008/98/EY
6 b) Kilpailu nykyisten käyttötarkoitusten kanssa (esim. elintarviketuotanto sekä paperi- ja selluteollisuuden tarvitsema puu) Osittain käsitelty 7 artiklan 1 kohdassa, jossa rajoitetaan ravinto- ja rehukasvien käyttöä liikenteen biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineiden tuotannossa. Rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta sellaisten viljelykasvien käyttöön, joista valmistetaan biokaasua sähköntuotantoa varten.
7 artiklan 5 kohdassa todetaan, että on toimittava siten, ettei vääristetä merkittävästi (sivu)tuotteiden, jätteiden tai tähteiden markkinoita lisättäessä uusia raaka-aineita liitteeseen IX (kehittyneiden biopolttoaineiden tuotantoon tarkoitetut raaka-aineet).
Ehdotettuun liitteeseen IX tällä hetkellä sisällytettyjen tuotteiden, jätteiden tai tähteiden markkinoiden mahdollista vääristymistä ei mainita. Liitteeseen IX sisällytettyjä raaka-aineita ei voida poistaa jälkeenpäin.
 

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Liite II

Tarkastettujen hankkeiden ominaispiirteet

Hankkeen nro Ohjelmakausi
Maaseuturahaston toimenpide
Hankkeen nimi ja lyhyt kuvaus Hankkeen todelliset kustannukset (koko hanke, sisältää joissakin tapauksissa myös muut kuin energiaa koskevat osat) Uusiutuvan energian tyyppi;
energian käytön tyyppi
Maaseudun kestävää kehitystä koskevat hankkeen piirteet
01 AT-01 2007–2013
M 121
Maatilan (asuinrakennuksen) lämmitys puubiomassalla 36 424,57 euroa Bioenergia
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: energiatehokas lämmitysjärjestelmä; puun polttaminen tuottaa hiukkaspäästöjä

Paikallinen polttoaine: puu maanviljelijän omasta metsästä

Maatilan tulot eivät monipuolistu eikä maatilalle synny lisätoimintoja tai -palveluja

02 AT-02 2007–2013
M 413 (321)
Kaukolämpö – puubiomassa (lämpöverkon laajennushanke) 269 512,69 euroa Bioenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Ympäristönäkökohdat: energiatehokas lämmitysjärjestelmä; kaukolämpöjärjestelmä, puun polttaminen tuottaa hiukkaspäästöjä

Paikallinen polttoaine: puu enintään 50 km:n säteellä lämmityskattilasta sijaitsevilta toimittajilta

Maatilan tulojen monipuolistuminen / maatilojen ja puun toimitusketjun työpaikkojen säilyttäminen

Paikallisten energiapalvelujen tarjoaminen

Paikallinen osallistuminen (LEADER-hanke)

03 AT-03 2007–2013
M 321
Kaukolämpö – puubiomassa, biokaasu + jakeluverkko 928 443,47 euroa Bioenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Ympäristönäkökohdat: energiatehokas lämmitysjärjestelmä; kaukolämpöjärjestelmä, puun polttaminen tuottaa hiukkaspäästöjä; lannan ”tuotanto” biokaasua varten

Paikallinen polttoaine: puu enintään 50 km:n säteellä lämmityskattilasta ja paikallisesta biokaasulaitoksesta sijaitsevilta toimittajilta

Maatilan tulojen monipuolistuminen / maatilojen ja puun toimitusketjun työpaikkojen säilyttäminen

Paikallisten energiapalvelujen tarjoaminen

04 AT-04 2007–2013
M 413 (311)
Kaukolämpö – puubiomassa; maanviljelijöiden osuuskunta 311 865,86 euroa Bioenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Ympäristönäkökohdat: energiatehokas lämmitysjärjestelmä; kaukolämpöjärjestelmä, puun polttaminen tuottaa hiukkaspäästöjä

Paikallinen polttoaine: puu enintään 50 km:n säteellä lämmityskattilasta sijaitsevilta toimittajilta

Maatilan tulojen monipuolistuminen / maatilojen ja puun toimitusketjun (maatalousosuuskunta) työpaikkojen säilyttäminen, tuloja lämmön myynnistä

Paikallisten energiapalvelujen tarjoaminen

Paikallinen osallistuminen (LEADER-hanke)

05 AT-05 2007–2013
M 311
Biokaasulaitos 1 550 000,00 euroa Bioenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille ja energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: sähkön ja lämmön yhteistuotanto; biokaasulaitoksessa käytetään lähinnä omalta ja muilta paikallisilta tiloilta saatavaa eläinperäistä jätettä; lannan ”tuotanto” biokaasua varten

Maatilan tulojen monipuolistuminen / työpaikan säilyttäminen maatilalla

Yksi luotu työpaikka: tekninen huolto ja kirjanpito/taloushallinto

Lämmön mielekäs käyttö: kuivauspalvelujen tarjoaminen (viljankuivaus); kuivattua lantaa puutarhaviljelmille

06 AT-06 2014–2020
M 6.4.3
Aurinkosähköjärjestelmä 18 065,00 euroa Aurinkoenergia
Energian oma käyttö

Maatilan energiakustannusten vähentäminen

Maatilan tulot eivät monipuolistu eikä maatilalle synny lisätoimintoja tai -palveluja

07 AT-07 2014–2020
M 4.1.1
Maatilan lämmitys puubiomassalla 25 902,53 euroa Bioenergia
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: energiatehokas lämmitysjärjestelmä; puun polttaminen tuottaa hiukkaspäästöjä

Paikallinen polttoaine: puu paikallisista metsistä

Työpaikan säilyttäminen ja maatilan toimintojen lisääminen (kotieläintalouden laajentaminen) ajan ja tilan säästymisen ansiosta (kyseistä tilaa käytettiin ennen lämmitykseen käytetyn oljen varastoimiseen)

08 BG-01 2007–2013
M 121
Aurinkosähköjärjestelmä kastelupumppua ja muita sähkölaitteita varten; tryffelin ja hasselpähkinän luomutuotanto 42 791,12 euroa Aurinkoenergia
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: aurinkoenergian käyttö (verrattuna dieselkäyttöiseen generaattoriin, joka olisi ollut vaihtoehto, sillä kyseinen lohko ei kuulu kylän sähköverkkoon)

Uuden maatilan perustaminen, innovatiivista tuotantoa: uutta liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja

09 BG-02 2007–2013
M 312
Aurinkosähköjärjestelmä (mikroyritys) 278 112,28 euroa Aurinkoenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Mikroyrityksen perustaminen: tuloja sähkönmyynnistä (syöttötariffimaksuista)

Yksi luotu työpaikka (pääasiassa valvontatyö)

Ei uusia liiketoimintamahdollisuuksia eikä palveluja

10 BG-03 2007–2013
M 312
Aurinkosähköjärjestelmä (mikroyritys) 277 908,78 euroa Aurinkoenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Mikroyrityksen perustaminen: tuloja sähkönmyynnistä (syöttötariffimaksuista)

Yksi luotu työpaikka (pääasiassa valvontatyö)

Ei uusia liiketoimintamahdollisuuksia eikä palveluja

11 BG-04 2007–2013
M 123
Aurinkosähköjärjestelmä ja biokaasulaitos (lämmöntuotanto); oma käyttö elintarviketehtaan tarpeisiin 3 615 358,49 euroa Aurinko- ja bioenergia
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: aurinkosähkö, jätevesilietteen käsittely ja mielekäs käyttö biokaasulaitoksessa

Yrityksen energiakustannusten vähentäminen

Työpaikkojen tarjoaminen maaseutualueella

Markkinointimahdollisuuksien tarjoaminen paikallisille maanviljelijöille (maatilan ja työpaikan säilyttäminen)

12 BG-05 2014–2020
M 04.1
Aurinkosähköjärjestelmä valaistusta varten; uusi pientila hanke vielä kesken tarkastuskäynnin ajankohtana Aurinkoenergia
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: aurinkoenergian käyttö (verrattuna dieselkäyttöiseen generaattoriin, joka olisi ollut vaihtoehto, sillä kyseinen lohko ei kuulu kylän sähköverkkoon)

Uuden maatilan perustaminen, innovatiivista tuotantoa: uutta liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja

13 BG-06 2007–2013
M 311
Aurinkosähköjärjestelmä; maatilan toiminnan monipuolistaminen 255 764,12 euroa Aurinkoenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Maatilan tulojen monipuolistaminen (syöttötariffimaksut)

Yksi luotu työpaikka (pääasiassa valvontatyö)

Ei uusia liiketoimintamahdollisuuksia eikä palveluja

14 FR-01 2007–2013
M 121
Lämpöpumpun asennus 49 945,00 euroa Energiatehokkuushanke

Maataloustoiminnan taloudellisen tilanteen ja ympäristönsuojelun tason paraneminen polttoaineen vähentyneen kulutuksen ja maidontuotannon lisääntymisen ansiosta

15 FR-02 2007–2013
M 413 (311)
Anaerobisen mädätyslaitoksen perustaminen maatilalle 1 409 920,00 euroa Bioenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille ja energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: sähkön ja lämmön yhteistuotanto; biokaasulaitoksessa käytetään lähinnä omalta ja muilta paikallisilta tiloilta saatavaa eläinperäistä jätettä; lannan ”tuotanto” biokaasua varten

Maatilan tulojen monipuolistuminen / maatilan työpaikan säilyttäminen

Yksi luotu työpaikka: tekninen huolto

Lämmön mielekäs käyttö viljan kuivaamisessa

Paikallinen osallistuminen (LEADER-hanke)

16 FR-03 2007–2013
M 411 (121)
Aurinkosähköjärjestelmä 47 500,00 euroa Aurinkoenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Maatilan energiakustannusten vähentäminen

Maatilan tulot eivät monipuolistu eikä maatilalle synny lisätoimintoja tai -palveluja

Paikallinen osallistuminen (LEADER-hanke)

17 FR-04 2014–2020
M 04.3
Metsätalouspalvelujen tuki –osa 2 13 506,00 euroa Biomassan tuotantoa tukevat hankkeet
Hankkeet valittiin sen vuoksi, ettei yhtään kauden 2014–2020 uusiutuvan energian investointihanketta ollut aloitettu tarkastuskäynnin ajankohtana

Liiketoimintamahdollisuus paikallisille metsäyrityksille

18 FR-05 2014–2020
M 08,6
Metsän muuntaminen – osa 2 hanke vielä kesken tarkastuskäynnin ajankohtana
19 IT-01 2007–2013
M 311
Geoterminen voimalaitos 71 042,00 euroa Geoterminen energia
Energian oma käyttö

Maataloustoiminnan ja maatilamatkailun taloudellisen tilanteen ja ympäristönsuojelun tason paraneminen vähentyneiden hiilidioksidipäästöjen ja lisääntyneen viininmyynnin ansiosta

20 IT-02 2007–2013
M 311
Aurinkosähköjärjestelmä 16 570,12 euroa Aurinkoenergia
Energian oma käyttö

Maataloustoiminnan taloudellisen tilanteen ja ympäristönsuojelun tason paraneminen aurinkosähkön käytön ja maatilamatkailun lisääntymisen ansiosta

21 IT-03 2007–2013
M 123
Geoterminen voimalaitos, lämmitys biomassalla, aurinkosähköpaneelit ja valon talteenottojärjestelmä 807 500,00 euroa Geoterminen energia, aurinkoenergia, bioenergia sekä energiansäästötekniikat
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: puiden karsintajätteen sekä tilan ojien, pensaiden ja metsäalueiden puhdistamisen yhteydessä kerätyn jätteen hyödyntäminen; energiasäästöjä; pienentynyt hiilijalanjälki (viinipulloa kohden)

Viininmyynnin lisääntyminen

12 uuden työpaikan syntyminen

22 IT-04 2007–2013
M 121
Lämpöeristyksen rakentaminen energiansäästöjä varten 241 064,50 euroa Energiatehokkuushanke (kuuluu hankkeeseen IT-03)

Ympäristöhyötyjä energiansäästöistä

23 IT-05 2007–2013
M 121
Geoterminen voimalaitos 315 022,94 euroa Geoterminen energia
Energian oma käyttö

Maataloustoiminnan taloudellisen tilanteen ja ympäristönsuojelun tason paraneminen vähentyneiden hiilidioksidipäästöjen ja parantuneen liikevaihdon ansiosta

Kaksi paikallista yritystä asensi geotermisen voimalaitoksen

24 IT-06 2007–2013
M 311
Aurinkosähköpaneelit, aurinkolämpöpaneelit ja lämmitys biomassalla 32 740,20 euroa Geoterminen energia, aurinkoenergia, bioenergia
Energian oma käyttö

Ympäristönäkökohdat: tehokkaat energiantuotantojärjestelmät korvaavat fossiilista polttoainetta (kaasua) käyttävät kattilat

Puuraaka-aine saadaan tuensaajan omista metsänhoitotoimista ja oliivi- ja hedelmäpuiden leikkaamisesta

Maatilamatkailutoiminnan aloittaminen

Työpaikkojen syntyminen (2–3 kokoaikaista)

Uusiutuvan energian laitteita asensivat vain paikalliset yritykset

25 LT-01 2007–2013
M 312
Vesivoimalaitos 552 712,80 euroa Vesivoima
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Maatilan tulojen monipuolistuminen sähkönmyynnin ansiosta (ei syöttötariffimaksuja)

26 LT-02 2007–2013
M 123
Olkipellettien tuotanto 831 500,00 euroa Biopolttoaineiden tuotanto

Mikroyrityksen perustaminen

20 luotua työpaikkaa

Paikallisten raaka-aineiden käyttö

Olkipellettien toimittaminen uusiutuvan energian laitoksiin ei kannattavaa, sen vuoksi alettu tuottaa kuiviketta eläimille

27 LT-03 2007–2013
M 312
Olkipellettien tuotanto ja lämmitystoiminta 202 784,00 euroa Bioenergia
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Ympäristönäkökohdat: kahden julkisen rakennuksen energiatehokas lämmittäminen

Mikroyrityksen perustaminen maaseudulle

Kuusi luotua työpaikkaa

Paikallisten raaka-aineiden käyttö

Olkipellettien toimittaminen uusiutuvan energian laitoksiin ei kannattavaa, sen vuoksi harkittu siirtymistä eläimille tarkoitetun kuivikkeen tuotantoon

28 LT-04 2007–2013
M 311
Puuhakkeen tuotanto – tarpeellisten laitteiden hankinta (traktori, perävaunu, puoliperävaunu ja hakkuri) 85 200,00 euroa Biopolttoaineiden tuotanto

Maatilan tulojen monipuolistaminen

Turvattu kolmen työpaikan säilyminen

Traktori ja muut laitteet käyvät dieselpolttoaineella

29 LT-05 2007–2013
M 311
Tuuliturbiini maatilalla 404 024,00 euroa Tuulivoima
Energian toimitus kolmansille osapuolille

Maatilan tulojen monipuolistuminen sähkönmyynnin ansiosta (syöttötariffimaksut)

Komission vastaukset

Tiivistelmä

IV

Uusiutuvaa energiaa koskevalla EU:n direktiivillä edistetään uusiutuvan energian käyttöönottoa asettamalla EU:lle tavoite, jonka mukaan uusiutuvan energian osuuden olisi oltava vähintään 20 prosenttia vuonna 2020, sekä sitovia uusiutuvaa energiaa koskevia kansallisia tavoitteita. Jäsenvaltioilla on laaja harkintavalta valita tavat, joilla ne aikovat saavuttaa uusiutuvaa energiaa koskevat kansalliset tavoitteensa, sekä tuettavat uusiutuvat energiamuodot.

Sitä, miten voitaisiin lisäksi edistää uusiutuvasta energiasta maaseudulle koituvia hyötyjä, voidaan käsitellä paremmin maaseudun kehittämispolitiikan alalla, ja toimet toteuttaa kansallisten tai alueellisten maaseudun kehittämisohjelmien avulla.

On näyttöä siitä, että EU:n nykyisillä biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyyskriteereillä, jotka vahvistetaan nykyisessä uusiutuvaa energiaa koskevassa direktiivissä, on pystytty välttämään tahattomat välittömät ympäristövaikutukset. Kyseistä direktiiviä muutettiin vuonna 2015, jotta myös epäsuoraan maankäytön muutokseen liittyvät riskit voidaan ottaa huomioon. Komission antamassa ehdotuksessa vuoden 2020 jälkeisenä aikana sovellettavaksi uusiutuvaa energiaa koskevaksi uudelleenlaadituksi direktiiviksi vahvistetaan EU:n kestävyyskriteereitä ulottamalla niiden soveltaminen kattamaan lämmön ja sähkön tuotantoon käytettävän biomassan ja biokaasun. Myös tämä auttaa edelleen suojelemaan maaseutualueita yksilöidyiltä ympäristöriskeiltä ja sosioekonomisilta riskeiltä riittävästi ja hyödyntämään bioenergian tarjoamat kestävän kehityksen edistämismahdollisuudet mahdollisimman hyvin.

Lisäksi komission antama maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta (LULUCF) koskeva säädösehdotus, joka sisältyy vuoteen 2030 ulottuvien EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteiden täytäntöönpanosäädöksiin ja jota käsitellään parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä (jossa lainsäätäjät pääsivät alustavaan yhteisymmärrykseen 14. joulukuuta 2017), antaa yleiset kestävyyttä koskevat takeet, jotka kattavat mihin tahansa tarkoitukseen käytettävän biomassan, edellyttämällä, että EU:n maa-alueiden hiilinieluja on vähintään pidettävä yllä tai jopa kasvatettava (”ei debetsaldoa -sääntö”).

Lisäksi yhteiseen maatalouspolitiikkaan sisältyy nykyisin säännöksiä, joilla suojellaan viljelymaiden ja nurmien maaperän orgaanista hiiltä. Yhteisellä maatalouspolitiikalla on siten tarkoitus suojella maaperän orgaanista hiiltä ja edistää tällä tavalla biomassan kestävyyttä alueella, jolle myönnetään YMP:n tukia. Tulevaisuudessa komissio pyrkii kiristämään yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita resurssitehokkuuden, ympäristönhoidon ja ilmastonmuutoksen osalta.

V

Komissio on ohjelmakautta 2014–2020 varten käytyjen neuvottelujen aikana edistänyt aktiivisesti sitä, että Euroopan rakenne- ja investointirahastojen käytössä luodaan synergioita ja hyödynnetään täydentävyyttä ottamalla huomioon myös nykyiset muut EU:n ja jäsenvaltioiden rahoitusjärjestelmät. Täytäntöönpanoon liittyvät valinnat ovat kuitenkin jäsenvaltioiden vastuulla.

VI

Vaikka on totta, ettei ohjelmakauden 2007–2013 alussa ollut erityisiä tuotosindikaattoreita uusiutuvan energian hankkeita varten, menoista oli käytettävissä tietoja YMP:n ”terveystarkastuksen” jälkeen. Lisäksi ohjelmakauden 2007–2013 yhteiseen seuranta- ja arviointikehykseen sisältyi vaikutusindikaattori, joka kattoi uusiutuvan energian tuotannon.

Yhteistä seuranta- ja arviointijärjestelmää on parannettu ohjelmakautta 2014–2020 varten ottamalla huomioon tietojen saatavuuteen jäsenvaltioissa liittyvät ongelmat, järjestelmän kustannustehokkuus ja jäsenvaltioille aiheutuvan hallinnollisen rasituksen kohtuullisuus.

VII

Säädöskehyksessä edellytetään, että jäsenvaltiot sisällyttävät maaseudun kehittämisohjelmiinsa valintaperusteiden määrittelyn periaatteet. Varsinaiset valintamenettelyt ja -perusteet kuuluvat kuitenkin jäsenvaltioiden toimivaltaan yhteisen hallinnoinnin periaatteen mukaisesti.

VIII

Ensimmäinen luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen siltä osin kuin se koskee komission toimia. Komissio katsoo, että se on puuttunut tulevan uusiutuvaa energiaa koskevan politiikan suunnitteluun ehdotuksillaan, jotka koskevat energiaunionin hallintoa koskevaa asetusta ja uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaatimista.

Laatiessaan yhdennettyjä kansallisia energia- ja ilmastosuunnitelmiaan, joita yhteispäätösmenettelyssä parhaillaan käsiteltävässä energiaunionin hallintoa koskevassa asetuksessa edellytetään, jäsenvaltiot voisivat ottaa huomioon muun muassa maaseutualueidensa olosuhteet ja tarpeet.

Toinen luetelmakohta: Suositus hyväksytään. Komissio katsoo, että sen vuonna 2016 antama uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaehdotus (RED II-ehdotus) vahvistaa bioenergian käytön kestävyyttä koskevaa EU:n kehystä merkittävästi ja muun muassa suojaa metsäbiomassaa kestämättömältä hankinnalta nykyistä paremmin.

Lisäksi komission antama maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta (LULUCF) koskeva säädösehdotus, joka sisältyy vuoteen 2030 ulottuvien EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteiden täytäntöönpanosäädöksiin ja jota käsitellään parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä (jossa lainsäätäjät pääsivät alustavaan yhteisymmärrykseen 14. joulukuuta 2017), antaa yleiset kestävyyttä koskevat takeet, jotka kattavat mihin tahansa tarkoitukseen käytettävän biomassan, edellyttämällä, että EU:n maa-alueiden hiilinieluja on vähintään pidettävä yllä tai jopa kasvatettava (”ei debetsaldoa -sääntö”).

Lisäksi kuten ruoan ja maanviljelyn tulevaisuudesta annetussa tiedonannossa todetaan, komissio pyrkii kiristämään yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita resurssitehokkuuden, ympäristönhoidon ja ilmastonmuutoksen osalta.

Kolmas luetelmakohta: Komissio voi hyväksyä suosituksen vain osittain, koska se ei pysty tässä vaiheessa tekemään erityisiä sitoumuksia, jotka liittyvät vuoden 2020 jälkeistä kautta varten tehtäviin säädösehdotuksiin.

Komissio sitoutuu analysoimaan mahdollisia tapoja, joilla tulevan YMP:n tulossuuntautuneisuutta voitaisiin vahvistaa tuottamalla EU:n lisäarvoa ja ottamalla samalla paremmin huomioon asianomaisten alueiden tarpeet ja pyrkimykset, kuten komission tiedonannossa COM(2017) 713 final todetaan.

Neljäs luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen osittain. Suositus on jo toteutettu, ja vuoden 2019 laajennetut vuotuiset täytäntöönpanokertomukset tulevat sisältämään vaaditut tiedot.

Viides luetelmakohta: Komissio katsoo, että suositus on osoitettu jäsenvaltioille. Vaikka varsinaiset valintamenettelyt ja valintaperusteiden määritteleminen kuuluvat jäsenvaltioiden toimivaltaan yhteisen hallinnoinnin periaatteen mukaisesti, komissio jatkaa käynnissä olevia toimiaan, joilla kannustetaan jäsenvaltioita soveltamaan asianmukaisia valintamenettelyjä.

Johdanto

12

Komissio on jo alkanut valmistella energia-alalle ja muille aloille (esimerkiksi liikenteelle) annettavia tukia koskevaa uutta tutkimusta, joka käsittää myös uusiutuvat energialähteet. Parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä olevan energiaunionin hallintoa koskevan asetuksen mukaan komissio seuraa energia-alan tukia. Yksityiskohtainen analyysi ja tulokset esitetään seuraavassa energian hintoja ja kustannuksia koskevassa raportissa, joka julkaistaan vuonna 2018.

15

Komission kanta esitetään komission vastauksissa erityiskertomukseen nro 16/2017.

Huomautukset

25

Maaseudun kehittämispolitiikka tarjoaa joustavan kehyksen/välineistön, jonka puitteissa jäsenvaltiot voivat päättää toissijaisuusperiaatteen mukaisesti ja yhteistä hallinnointia soveltaen, miten uusiutuvan energian käyttöönottoa voidaan parhaiten tukea EU:n toimintapoliittisten tavoitteiden sekä jäsenvaltioiden/alueiden erityisolosuhteiden, mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaisesti.

27

(i) Uusiutuva energia yhdistetään maaseudun kehittämiseen kahdella tavalla. Yhtäältä uusiutuvaa energiaa koskevalla EU:n politiikalla voidaan tukea maaseutualueiden kehitystä välillisesti luomalla kysyntää uusiutuvalle energialle, jolloin alueista tulee uusiutuvan energian (esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian) tai (metsä- ja maataloudesta saatavan) biomassaraaka-aineen toimittajia. Toisaalta maaseutualueilla tapahtuvaa uusiutuvan energian tuotantoa voidaan tukea suoraan maaseudun kehittämispolitiikan kehyksen mukaisesti eli EU:n tasolla pääasiassa maaseuturahastosta.

30

Komission tiedonantoon ”Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus” sisältyy viittaus maaseutuvaikutusten arviointiin (ks. COM(2017) 713 final, s. 22).

Tiedonannossa komissio sitoutuu edistämään maaseutuvaikutusten arvioinnin mekanismia, jolla asianomaisia politiikkoja tarkastellaan järjestelmällisesti ”maaseutulinssien” läpi arvioiden maaseutuyhteisöihin kohdistuvia mahdollisia vaikutuksia.

Konkreettinen esimerkki maaseutuvaikutusten arvioinnista on älykkäiden kylien konsepti. Sitä tuetaan eri toimilla eri ERI-rahastoista, jotta voidaan kehittää tulevaisuuden kyliä, joilla on hyvät valmiudet hyödyntää omia erityisiä kilpailuvalttejaan (ks. COM(2017) 713 final, s. 22).

35

Bioenergian tuotantoon ja käyttöön liittyviä riskejä analysoidaan vuonna 2016 julkaistussa bioenergian käytön kestävyyttä koskevassa vaikutustenarvioinnissa (SWD(2016) 418 final)1, joka laadittiin uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaa varten. Biomassan tuotannon hiilivaikutuksia analysoidaan myös vuonna 2016 julkaistussa vaikutustenarvioinnissa (SWD(2016) 249 final)2, joka liittyy maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta (LULUCF) koskevaan asetusehdotukseen.

39

EU:n nykyiset ja ehdotetut bioenergian kestävyyskriteerit sitovat jäsenvaltioita ja talouden toimijoita. EU:n kestävyyskriteerit eivät ole sitova edellytys bioenergian saattamiselle EU:n markkinoille. RED II -ehdotuksessa ehdotettuja kestävyyttä ja kasvihuonekaasupäästövähennyksiä koskevia EU:n kriteerejä ei kohtuuttoman hallinnollisen rasituksen välttämiseksi sovelleta pieniin biomassapohjaisen lämmitysenergian ja jäähdytysenergian tai sähkön tuotantolaitoksiin, joiden polttoainekapasiteetti on alle 20 MW (biomassa) ja sähköntuotantokapasiteetti alle 0,5 MW (biokaasu).

40

Bioenergian tuotantoon ja käyttöön liittyviä riskejä sekä asiaan liittyvää EU:n toimintapoliittista kehystä analysoidaan bioenergian käytön kestävyyttä koskevassa vaikutustenarvioinnissa, joka laadittiin uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaa varten. Biomassan tuotannon hiilivaikutuksia analysoidaan myös vuonna 2016 julkaistussa vaikutustenarvioinnissa (SWD(2016) 249 final)3, joka liittyy maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta (LULUCF) koskevaan asetusehdotukseen.

Kun RED II -ehdotus on hyväksytty, se vahvistaa EU:n kestävyyskriteereitä, joilla minimoidaan biomassaan perustuvaan energiaan liittyvät merkittävät kielteisten ympäristövaikutusten riskit. Ehdotuksella pyritään erityisesti minimoimaan haitalliset ympäristövaikutukset, jotka liittyvät lisääntyneeseen metsäbiomassan korjuuseen. Lisäksi ehdotuksessa edellytetään, että metsän korjuun vaikutukset maaperän laatuun ja biologiseen monimuotoisuuteen minimoidaan. Kriteerien noudattamisen todisteina voivat olla biomassan alkuperämaan voimassa olevat lait tai jos niitä ei ole saatavilla, metsätilan tason todisteet. Näitä kriteereitä olisi tarkasteltava ottaen huomioon muut asiaan liittyvät EU:n toimet.

Lisäksi komission ehdotus asetukseksi maankäytöstä, maankäytön muutoksesta ja metsätaloudesta aiheutuvien kasvihuonekaasujen päästöjen ja poistumien sisällyttämisestä vuoteen 2030 ulottuviin EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteisiin (LULUCF-asetus) sisältää päästöt tai poistumat, jotka liittyvät energia-alalla käytettävän biomassan tuotantoon. Ehdotuksessa edellytetään myös EU:n LULUCF-sektorin hiilivarannon ylläpitämistä (”ei debetsaldoa -sääntö”).

41

Komissio katsoo, että sekä nykyinen uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi että RED II -ehdotus ehkäisevät kestämättömän biomassan käyttöä.

Komissio katsoo, että RED II -ehdotus vahvistaa bioenergian käytön kestävyyttä koskevaa EU:n kehystä huomattavasti ja varmistaa, että bioenergian käytöllä EU:ssa vuoden 2020 jälkeisenä aikana saadaan aikaan suurimmat mahdolliset kasvihuonekaasujen päästövähennykset niin, että samalla minimoidaan haitalliset ympäristövaikutukset, jotka liittyvät lisääntyneeseen metsäbiomassan korjuuseen. LULUCF-sektoria koskeva komission ehdotus – jota käsitellään parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä – antaa kestävyyden kannalta lisätakeita. Ehdotuksen mukaan Kioton pöytäkirjan ”ei debetsaldoa” -sääntöä sovelletaan edelleen EU:n LULUCF-sektorilla. Tämä tarkoittaa, että EU:n LULUCF-sektorin hiilinieluja on suojeltava tai ainakin pidettävä yllä.

43

Maaseudun kehittämispolitiikka perustuu yhteisen hallinnoinnin periaatteeseen ja toissijaisuusperiaatteeseen. Näin ollen sen määrittäminen, miten maaseuturahastosta tuettavilla uusiutuvan energian investoinneilla voidaan parhaiten edistää maaseudun kehittämistavoitteiden saavuttamista kulloistenkin erityisolosuhteiden, mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaisesti, kuuluu jäsenvaltioiden/alueiden toimivaltaan.

44

Liiallisten korvausten välttämiseksi tuen enimmäisintensiteetit ja muut edellytykset vahvistetaan horisontaalisissa valtiontukisäännöissä, erityisesti yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (EU) N:o 651/2014 (ks. 7 jakso) sekä ympäristönsuojelulle ja energia-alalle vuosina 2014–2020 myönnettävästä valtiontuesta annetuissa suuntaviivoissa.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 45 ja 46:

ERI-rahastojen temaattiset tavoitteet on tarkoituksellisesti asetettu laaja-alaisina, eivätkä ne siten kata toisiinsa sidoksissa olevista näkökohdista vain yksittäisiä osia, kuten pelkästään uusiutuvan energian käyttöönottoa. Tavoiteindikaattori T 16 kuvaa kuitenkin suunniteltuja maaseuturahastosta uusiutuvan energian tuotantoon tehtäviä investointeja (kohdeala 5C, ks. myös kohta 68) hyvin.

48

Komissio ei yhdy tilintarkastustuomioistuimen näkemykseen, jonka mukaan väitetyt kohdealojen ohjelmatyöhön liittyvät vaikeudet olisivat johtaneet merkittäviin viivästyksiin ohjelmien täytäntöönpanossa uusiutuvan energian osalta. Viivästykset aiheutuvat muun muassa jäsenvaltioiden ehdotuspyyntöjen käynnistämiseen ja hankkeiden valintaan tarvitsemasta ajasta sekä investointihankkeiden toteutukseen paikalla tarvittavasta ajasta.

50

Komissio on antanut kattavan valikoiman strategista ohjelmasuunnittelua koskevia ohjeasiakirjoja, joissa neuvotaan jäsenvaltioille, miten kehitetään johdonmukainen toimintalogiikka, jolla voidaan edistää EU:n prioriteettien ja tavoitteiden (kuten uusiutuvan energian tavoitteen) sekä maaseudun kehittämistavoitteiden saavuttamista jäsenvaltioiden/alueiden erityisolosuhteiden, mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaisesti. Tämä toimintalogiikka (tavoitteiden valinta, tavoitearvojen asettaminen, valittujen toimenpiteiden yhdistelmä, toimenpidekohtaiset rahoitusmäärät) esitetään maaseudun kehittämisohjelmissa, ja komissio arvioi sen ohjelmista käytävien neuvottelujen aikana perusteellisesti.

Uusiutuvan energian tarjonnan ja käytön helpottaminen on vain yksi maaseuturahaston monista erilaisista tavoitteista. Jäsenvaltiot voivat halutessaan tukea uusiutuvaa energiaa käyttämällä muita välineitä kuin maaseudun kehittämisohjelmia. Eri ERI-rahastojen ja muiden rahoitusvälineiden välinen koordinointi esitetään kumppanuussopimuksissa, jotka komissio arvioi.

51

Rahoitustarpeiden määriä kuvastavat kullekin toimenpiteelle osoitetut määrärahat sekä asiaankuuluville indikaattoreille asetetut tavoitearvot. Komissio myöntää kuitenkin, että yksilöityjen tarpeiden ja strategisen lähestymistavan yhdistämisessä toisiinsa on vielä parantamisen varaa.

Laatikko 5 – Toimenpideohjelmissa esitettyyn uusiutuvan energian rahoitusta koskevaan alkuperäiseen lähestymistapaan tehdyt muutokset

Ensimmäinen kohta:

Ohjelmakauden 2007–2013 täytäntöönpanosta saadut kokemukset, kuten korkea virhetaso ja rahoitusoikaisut, oli Bulgarian tapauksessa otettu huomioon nykyistä ohjelmakautta varten. Bulgaria on päättänyt tukea ohjelmakauden 2014–2020 maaseudun kehittämisohjelmassa vain hankkeita, jotka liittyvät tilalla tapahtuvaan kulutukseen, vähentääkseen vastaisuudessa virheriskiä.

Toinen kohta:

Määrärahoja voidaan mukauttaa ohjelmakauden aikana eri syistä. Uusiutuvaan energiaan kohdennettua maaseuturahaston rahoitusta vähennettiin Ranskan (Basse-Normandie) tapauksessa, koska alue päätti muuttaa rahoituslähdettä joissakin hanketyypeissä, joita varten maaseuturahaston rahoitus oli alun perin suunniteltu. Ehdotetun muutoksen perustelut toimitettiin komissiolle ennen muutoksen tekemistä. Muutokset perustuivat siihen, että puuhun perustuvaan energiantuotantoon ja kattiloihin liittyvien järjestelmien rahoittaminen siirrettiin Ranskan ympäristö- ja energiaviraston (Agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie, ADEME) myöntämän kansallisen rahoituksen piiriin ja biokaasuhankkeita (anaerobinen hajotus) tuettiin pääomasijoituksin tai pankkitakauksin Normandian kehittämisviraston (Agence de Développement pour la Normandie, ADN) avulla.

52

Maaseuturahastosta rahoitettavien ohjelmien strategisessa suunnittelussa pyritään löytämään tasapaino erilaisten tarpeiden ja tavoitteiden välillä pikemminkin kuin toteuttamaan kokonaisvaltainen maaseutualueille laadittu uusiutuvaa energiaa koskeva strategia.

Basse-Normandien alueen maaseudun kehittämisohjelman tapauksen kaltaisissa tilanteissa määrärahojen muutokset on perusteltava ohjelman muuttamista koskevassa pyynnössä. Lisäksi yli 50 prosentin muutos johonkin kohdealueeseen liittyvistä määrällisistä tavoitteista, mikä tarkoittaa merkittää talousarviomuutosta, johtaa ohjelmastrategian muutokseen, jolloin komissio päättää pyynnöstä täytäntöönpanosäädöksillä asetuksen (EU) N:o 1305/2013 11 artiklan a alakohdan mukaisesti.

54

Komissio on kumppanuussopimuksista ja asianomaisista ohjelmista käytyjen neuvottelujen aikana pyrkinyt aktiivisesti saamaan aikaan synergiaa ja täydentävyyttä Euroopan rakenne- ja investointirahastojen käytössä ottamalla huomioon myös muut EU:n ja jäsenvaltioiden nykyiset rahoitusjärjestelmät. Täytäntöönpanoon liittyvät valinnat ovat kuitenkin jäsenvaltioiden vastuulla.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 56 ja 57:

Strategisessa ohjelmasuunnittelussa jäsenvaltiot voivat valita, mihin kohdealaan ne katsovat kunkin toimenpiteen parhaiten sopivan sen erityistarkoituksen mukaisesti. Siksi on loogista, että yksittäinen toimenpide voidaan kohdentaa eri kohdealoihin. Lisäksi toissijaisten vaikutusten käsite kuvaa hyvin useiden maaseudun kehittämistoimenpiteiden moniulotteisuutta: usein ne edistävät useampaa kuin yhtä tavoitetta.

Laatikko 6 – Uusiutuvan energian hankkeiden kohdentaminen eri kohdealoihin

Ensimmäinen kohta:

Maaseudun kehittämisohjelmissa toimenpiteiden kohdistaminen eri kohdealoihin kuvastaa myös toimenpiteen odotettujen tulosten painottamista, joka voi vaihdella ohjelmittain. Toimenpiteet kohdistetaan kohdealoihin ensisijaisen vaikutuksensa mukaan, kun taas toissijaiset vaikutukset eivät ole kohdistamispäätöksen kannalta ratkaisevia.

Toinen kohta:

Myös Romanian ja Bulgarian maaseudun kehittämisohjelmien vertailu osoittaa, että kyse on tavoitteiden erilaisesta tärkeysjärjestyksestä: Bulgarian toimenpiteen ensisijaisena tavoitteena on edistää omaan kulutukseen tarkoitetun uusiutuvan energian tuotantoa, ja Bulgaria kohdistaa toimenpiteen siksi kohdealaan 5C. Romanian maaseudun kehittämisohjelmassa tilanne on erilainen siinä mielessä, että vain hankkeilla, joihin sisältyy omaan kulutukseen tarkoitettuja uusiutuvan energian investointeja, pyrittiin ohjelmassa edistämään suoraan kohdealan 5C tavoitteita. Sen sijaan muilla toimenpiteillä, jotka kohdennettiin kohdealoihin 2A, 3A, 6A ja 6B, katsottiin ohjelmassa olevan toissijaisia vaikutuksia kohdealaan 5C. Yksi esimerkki on investointeja uusiutuvaan energiaan ja energiansäästöön sisältävä pienimuotoinen infrastruktuuri. Sen katsotaan edistävän ensisijaisesti maaseutualueiden paikallista kehitystä, joten se kohdistetaan kohdealaan 6B.

61

Vaikka on totta, ettei ohjelmakauden 2007–2013 alussa ollut erityisiä tuotosindikaattoreita uusiutuvan energian hankkeita varten, ohjelmakauden 2007–2013 yhteiseen seuranta- ja arviointikehykseen sisältyi ohjelman arviointia varten indikaattori, jolla viitattiin nimenomaisesti uusiutuvan energian tuotantoon. Vaikutusindikaattorin 7 Ilmastonmuutoksen torjunnan edistäminen yhteydessä mittana käytettiin uusiutuvan energian tuotannon kasvua (maatalousrahastosta rahoitetusta tukitoimesta johtuva uusiutuvan energian tuotannon määrällinen ja laadullinen muutos).

62

Komissio antaa seurannasta ja indikaattoreista raportoinnin yhteydessä ohjeita, joilla autetaan jäsenvaltioita kehittämään seurantavelvoitteiden täyttämiseksi tarvittavia valmiuksia. Komissio arvioi jäsenvaltioiden toimittamien tietojen laadun. Tietojen luotettavuudesta vastaavat kuitenkin jäsenvaltioiden viranomaiset.

63

Koska uusiutuvan energian käyttöönottoa edistävät hankkeet jakautuvat eri toimenpiteiden kesken eikä ennen YMP:n ”terveystarkastusta” käytössä ollut yhtään yksittäistä tuotosindikaattoria, on vaikea saada kattavia tietoja. Kohtaan 61 annetussa vastauksessa mainitulla vaikutusindikaattorilla saadaan kuitenkin jonkin verran tietoja uusiutuvan energian investoinneille myönnetyn tuen mahdollisesta vaikuttavuudesta.

Koska uusiutuva energia otettiin uudeksi haasteeksi vasta YMP:n ”terveystarkastuksen” yhteydessä, jolloin ohjelmat olivat jo alkaneet, maaseudun kehittämisohjelmien suunnitteluun käytetyissä ennakkoarvioinneissa oli uusiutuvaan energiaan liittyviä tietoja vain niukasti.

65

Kaikkien jäsenvaltioiden/alueiden oli jälkiarvioinneissa vastattava erityiseen arviointikysymykseen, joka liittyi suoraan uusiutuvaan energiaan. Komissio antoi asiasta ohjeita (jotka eivät olleet sitovia). Jälkiarviointien sisältö riippuu kuitenkin kunkin maaseudun kehittämisohjelman sisällöstä, joka kuvastaa jäsenvaltioiden tekemiä toimintapoliittisia valintoja. Jos maaseudun kehittämisohjelmassa kiinnitetään uusiutuvaan energiaan vain vähän huomiota, asiaa käsitellään vastaavasti vain vähän myös arvioinnissa.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 68 ja 69:

Odotetut tulokset ja niitä vastaavat tavoitearvot määritellään maaseudun kehittämisohjelmien yhteydessä tavoitteiden (eli kohdealojen) tasolla eikä yksittäisten toimenpiteiden tasolla.

Maaseudun kehittämisohjelmien vaikuttavuutta ja tehokkuutta arvioidaan laajennettujen arviointien avulla. Yhteisen seuranta- ja arviointijärjestelmän indikaattorit ovat vain yksi niissä käytettävistä työkaluista, ja tietoja täydennetään muilla tiedoilla. Yhteisten indikaattorien määrittelyssä oli otettava huomioon tietojen saatavuuteen jäsenvaltioissa liittyvät ongelmat, järjestelmän kustannustehokkuus ja jäsenvaltioille aiheutuvan hallinnollisen rasituksen kohtuullisuus. Vaikka ohjelmakohtaiset lisäindikaattorit eivät aina vastaakaan tulosindikaattorin määritelmää, komissio katsoo, että niistä voi olla hyötyä ohjelmien arvioinnissa.

70

Komission ohjeiden ”Assessment of RDP results: How to prepare for reporting on evaluation in 2017” liitteessä 11 (s. 76) viitataan useisiin erilaisiin tietolähteisiin, kuten tuensaajien hakemuslomakkeisiin ja maksupyyntöihin, kansallisiin/alueellisiin tilastoihin, energiahuolto- ja valvontaelinten tietoihin sekä Eurostatin energiatilastoihin. Myös tutkimukset/kohderyhmät mainitaan yhtenä mahdollisena tietolähteenä – viimeisenä kohtana pitkällä tietolähteiden listalla edellä mainittujen muiden tietolähteiden jälkeen (https://enrd.ec.europa.eu/evaluation/publications/guidelines-assessment-rdp-results-how-prepare-reporting-evaluation-2017_en).

Lisäksi on syytä huomata, etteivät komission ohjeet ole sitovia asiakirjoja. Tavoitteena on parantaa arviointien laatua ja vertailukelpoisuutta, mutta arvioinneista vastaavat jäsenvaltiot.

71

Maaseudun kehittämisohjelmien yhteydessä tietyn tavoitteen tulosten saavuttamista voidaan edistää useilla toimenpiteillä. Tällaisia tuloksia voidaan määrittää vain arviointien avulla. Komissio myöntää, että tähän liittyy hallinnollisen rasituksen riski, mutta pyrkii löytämään asianmukaisen tasapainon kustannusten ja hyötyjen välillä. Ohjelmien erityispiirteistä, kuten ohjelmakohtaisista lisäindikaattoreista, johtuvasta väitetystä vertailukelpoisuuden puutteesta voidaan todeta, että yksittäisessä maaseudun kehittämisohjelman arvioinnissa arvioidaan kuitenkin aina kyseisen yksittäisen ohjelman vaikutuksia ja tuloksia. Arviointia voidaan silti käyttää esimerkkinä muille ohjelmille, joissa ei ehkä edes ole vastaavia toimenpiteitä.

75

Uusiutuvan energian käyttöönottoa voidaan tukea maaseudun kehittämisen yhteydessä erilaisilla toimilla. Uusiutuvan energian tuotantoon tai energiantuotannossa käytettävän metsäbiomassan käyttöönottoon tehtävät investoinnit ovat näistä vain kaksi esimerkkiä.

Maaseuturahastosta tuetaan uusiutuvan energian hankkeita myös LEADER-ohjelmasta tuettavien paikallisten kehittämisstrategioiden avulla. Tällaisissa yhteisölähtöisissä paikallisissa kehittämisaloitteissa on tavallisesti helpompi saada paikallinen hyväksyntä, ja niillä voidaan varmistaa, että uusiutuvan energian hankkeet sisällytetään kyseisen alueen laajempaan kestävän kehittämisen strategiaan.

78

Valintaperusteiden tarkoituksena on, että etusijalle asetetaan hankkeet koko ohjelman tavoitteiden tärkeysjärjestyksen mukaisesti sekä yksilöityjen tarpeiden ja mahdollisuuksien perusteella.

Jäsenvaltiot määrittelevät yhteisen hallinnoinnin periaatteen mukaisesti valintaperusteet kunkin toimenpiteen osalta ja kuulevat maaseudun kehittämisohjelman seurantakomiteaa (jossa ovat kumppanuusperiaatteen mukaisesti edustettuina kaikki asiaankuuluvat sidosryhmät).

79

Komissio osallistuu seurantakomiteoiden työhön antamalla ohjeita ja palautetta. Palautteessa voidaan myös ilmaista selvästi, että raja-arvojen katsotaan olevan liian alhaisia. Näin on esimerkiksi ollut tilintarkastustuomioistuimen tarkastuskäynnin kohteena olleessa Ranskan maaseudun kehittämisohjelman tapauksessa.

Laatikko 10 – Uusiutuvan energian hankkeet, joista on ollut vain vähäistä hyötyä maaseudun kehittämisessä

Ohjelmakaudella 2007–2013 saatujen kokemusten perusteella Bulgarian maaseudun kehittämisohjelmassa tuetaan nykyisellä ohjelmakaudella vain (maatilan tai yrityksen) omaan kulutukseen tarkoitetun uusiutuvan energian tuotantoon tehtäviä investointeja.

81

Jäsenvaltioita kannustetaan yleensä valitsemaan maaseuturahastosta myönnettävän tuen kohteeksi hankkeita, joilla voidaan merkittävästi edistää maaseudun kehittämistä. Vertailtaessa näistä hankkeista ja muista tukijärjestelmistä rahoitetuista uusiutuvan energian hankkeista maaseudun kehittämiselle koituvia hyötyjä on kuitenkin otettava huomioon maaseuturahastosta rahoitettavien hankkeiden pienempi laajuus. Luotujen työpaikkojen määrää sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja palvelujen tarjoamista on tarkasteltava tässä kontekstissa.

Johtopäätökset ja suositukset

84

Komissio on samaa mieltä siitä, että uusiutuvan energian hankkeet tarjoavat mahdollisuuksia edistää maaseudun kestävää kehittämistä, erityisesti osallistamalla paikallisia sidosryhmiä. Se, hyödynnetäänkö maaseuturahaston rahoituksen tarjoamia mahdollisuuksia tässä suhteessa, on kuitenkin jäsenvaltioiden/alueiden päätettävissä, kun ne suunnittelevat maaseudun kehittämisohjelmiaan ja pyrkivät löytämään oikean tasapainon maaseudun kehittämisstrategioidensa useiden eri tavoitteiden välillä.

85

Uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi on yleinen oikeudellinen kehys, jolla pyritään edistämään uusiutuvan energian käyttöönottoa kaikkialla EU:ssa ja saavuttamaan vuodelle 2020 asetetut uusiutuvan energian tavoitteet. Vaikka maaseudun kehittämisellä on suuri merkitys uusiutuvan energian käyttöönotossa, direktiivissä jätetään jäsenvaltioille merkittävä vapaus määritellä, miten ne aikovat saavuttaa uusiutuvaa energiaa koskevat kansalliset tavoitteensa ja esimerkiksi edistää uusiutuvan energian käyttöönottoa maaseutualueilla. Komission antamassa uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaehdotuksessa käsitellään uusiutuvan energian kulutuksen ja uusiutuvaa energiaa tuottavien yhteisöjen kehittymässä olevia malleja, joilla voidaan edelleen edistää uusiutuvasta energiasta maaseudun kehittämisessä saatavia hyötyjä.

Suositus 1 – Tulevan uusiutuvaa energiaa koskevan toimintapolitiikan maaseutuvaikutusten arviointi (rural proofing)

Ensimmäinen kohta: Komissio hyväksyy suosituksen siltä osin kuin se koskee komission toimia. Komissio katsoo, että se on puuttunut tulevan uusiutuvaa energiaa koskevan politiikan suunnitteluun ehdotuksillaan, jotka koskevat energiaunionin hallintoa koskevaa asetusta ja uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaatimista.

Laatiessaan yhdennettyjä kansallisia energia- ja ilmastosuunnitelmiaan, joita yhteispäätösmenettelyssä parhaillaan käsiteltävässä energiaunionin hallintoa koskevassa asetuksessa edellytetään, jäsenvaltiot voisivat ottaa huomioon muun muassa maaseutualueidensa olosuhteet ja tarpeet.

Toinen kohta: Komission tiedonantoon ”Ruoan ja maanviljelyn tulevaisuus” sisältyy viittaus maaseutuvaikutusten arviointiin (ks. COM(2017) 713 final, s. 22).

Tiedonannossa komissio sitoutuu edistämään maaseutuvaikutusten arvioinnin mekanismia, jolla asianomaisia politiikkoja tarkastellaan järjestelmällisesti ”maaseutulinssien” läpi arvioiden maaseutuyhteisöihin kohdistuvia mahdollisia vaikutuksia.

Kolmas kohta: Suositus hyväksytään siltä osin kuin komission antamaan energiaunionin hallintoa koskevaan asetusehdotukseen – jota käsitellään parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä – sisältyy jo säännöksiä jäsenvaltioiden kanssa käytävästä keskinäisestä vuoropuhelusta, jonka avulla pyritään arvioimaan, riittävätkö kansallisissa energia- ja ilmastosuunnitelmissa vahvistetut tavoitteet, päämäärät ja panokset siihen, että energiaunionin tavoitteet saavutetaan yhteisesti.

86

Bioenergian käytön kestävyyttä koskevaa vaikutustenarviointia varten tehty mallintaminen viittaa siihen, että vaikka biomassan tuonnin ennustetaan kasvavan, energiakäyttöön tarkoitettu biomassa hankitaan tulevaisuudessakin enimmäkseen kotimarkkinoilta. Komission oman, vuosia 2020–2030 koskevan mallintamisen mukaan lämmön ja sähkön tuotantoon käytettävän biomassan kysynnän ennustetaan olevan suurimmillaan vuonna 2025 ja vähenevän sen jälkeen hieman vuoteen 2030 mennessä muiden uusiutuvien energialähteiden aiheuttaman kilpailun ja rakennusten energiatehokkuuden paranemisen vaikutusten vuoksi. Pidemmällä aikavälillä (vuoteen 2050 mennessä) biopolttoaineiden kysynnän ennustetaan kasvavan merkittävästi, koska ilmailun ja muun liikenteen alalla käytettävän hiilen määrää on vähennettävä.

Lisäksi komissio katsoo, että uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaehdotus vahvistaa bioenergian käytön kestävyyttä koskevaa EU:n kehystä ja antaa siten riittävän suojan sen varmistamiseksi, että energiakäyttöön tarkoitettu biomassa tuotetaan ja käytetään kestävästi.

Suositus 2 – Parannettu kestävää bioenergiaa koskeva kehys

Komissio hyväksyy suosituksen. Komissio katsoo, että kun uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin uudelleenlaadintaehdotus, jota käsitellään parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä, on hyväksytty, se vahvistaa bioenergian käytön kestävyyttä koskevaa EU:n kehystä ja antaa siten riittävän suojan sen varmistamiseksi, että energiakäyttöön tarkoitettu biomassa tuotetaan kestävästi ja käytetään tehokkaasti.

Lisäksi komission ehdotuksella, joka koskee asetusta maankäytöstä, maankäytön muutoksesta ja metsätaloudesta aiheutuvien kasvihuonekaasujen päästöjen ja poistumien sisällyttämisestä vuoteen 2030 ulottuviin EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteisiin (LULUCF-asetus) – ja jota käsitellään parhaillaan yhteispäätösmenettelyssä (jossa lainsäätäjät pääsivät alustavaan yhteisymmärrykseen 14. joulukuuta 2017) – pyritään varmistamaan, että jäsenvaltiot kirjaavat energiakäyttöön tarkoitettuun biomassaan liittyvät päästöt tai poistumat tileihin kansallisella tasolla ja että LULUCF-sektorilla sovelletaan ”ei debetsaldoa” -sääntöä. Komissio katsoo siksi, että tämä suositus on toteutettu komission antamien RED II- ja LULUCF-ehdotusten osalta.

Lisäksi yhteiseen maatalouspolitiikkaan sisältyy nykyisin säännöksiä, joilla suojellaan viljelymaiden ja nurmien maaperän orgaanista hiiltä. Yhteisellä maatalouspolitiikalla on siten tarkoitus suojella maaperän orgaanista hiiltä ja edistää tällä tavalla biomassan kestävyyttä alueella, jolle myönnetään YMP:n tukia.

Kuten ruoan ja maanviljelyn tulevaisuudesta annetussa tiedonannossa todetaan, komissio pyrkii kiristämään yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita resurssitehokkuuden, ympäristönhoidon ja ilmastonmuutoksen osalta.

87

Komissio on kumppanuussopimuksista ja asianomaisista ohjelmista käytyjen neuvottelujen aikana pyrkinyt aktiivisesti saamaan aikaan synergiaa ja täydentävyyttä Euroopan rakenne- ja investointirahastojen käytössä ottamalla huomioon myös muut EU:n ja jäsenvaltioiden nykyiset rahoitusjärjestelmät. Täytäntöönpanoon liittyvät valinnat ovat kuitenkin jäsenvaltioiden vastuulla.

Uusiutuvan energian hankkeissa maaseuturahasto voi hyvin olla asianmukainen tukimekanismi paikallisille hankkeille ja täydentää siten muuta käytössä olevaa rahoitusta. Lisäksi hankkeet kohdistuvat maaseutualueiden mahdollisiin tuensaajiin, joilla ei ole oikeutta saada tukea muista rahoitusjärjestelmistä.

88

Strategisessa ohjelmasuunnittelussa jäsenvaltiot voivat valita, mihin kohdealaan ne katsovat kunkin toimenpiteen parhaiten sopivan sen tavoitteen mukaisesti. Siksi on loogista, että uusiutuvan energian hankkeita kohdennetaan eri kohdealoihin.

Suositus 3 – Selkeää ohjausta maaseuturahaston roolista uusiutuvan energian tukemisessa

Ensimmäinen kohta: Komissio voi hyväksyä suosituksen vain osittain, koska se ei pysty tässä vaiheessa tekemään erityisiä sitoumuksia, jotka liittyvät vuoden 2020 jälkeistä kautta varten tehtäviin säädösehdotuksiin.

Komissio sitoutuu analysoimaan mahdollisia tapoja, joilla tulevan YMP:n tulossuuntautuneisuutta voitaisiin vahvistaa tuottamalla EU:n lisäarvoa ja ottamalla samalla paremmin huomioon asianomaisten alueiden tarpeet ja pyrkimykset, kuten komission tiedonannossa COM(2017) 713 final todetaan.

Lisäksi jäsenvaltiot pystyvät parhaiten päättämään, mitkä rahoitusvälineet sopivat parhaiten niiden erityisolosuhteisiin ja miten niitä kannattaa yhdistellä, jotta saavutetaan uusiutuvan energian tavoitteet ja maaseudun kehittämistavoitteet mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Toinen kohta: Komissio hyväksyy tämän suosituksen ja katsoo jo toteuttaneensa sen.

Eurooppalaisen maaseudun kehittämisverkoston verkkosivustoon sisältyy tietokanta, joka sisältää hyviä käytäntöjä. Näitä ovat muun muassa esimerkit maaseuturahaston tukemista uusiutuvan energian hankkeista ja alan yhteisölähtöisistä lähestymistavoista. Maatalouden tuottavuutta ja kestävyyttä koskevan eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden puitteissa on juuri käynnistetty teemaryhmä, jonka avulla pyritään lisäämään uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä maatiloilla. Ensimmäinen kokous järjestettiin 21. ja 22. marraskuuta 2017.

89

Vaikka on totta, ettei ohjelmakauden 2007–2013 alussa ollut erityisiä tuotosindikaattoreita uusiutuvan energian hankkeita varten, sen yhteiseen seuranta- ja arviointikehykseen sisältyi ohjelman arviointia varten vaikutusindikaattori, joka kattoi uusiutuvan energian tuotannon kasvun. Tällä indikaattorilla saatiin jonkin verran tietoja sen mukaan, kuinka paljon ohjelmilla puututtiin tähän kysymykseen.

90

Jäsenvaltiot vastaavat maaseudun kehittämisohjelmien arvioinneista osana yhteistä hallinnointia.

Maaseudun kehittämisohjelmien vaikuttavuutta ja tehokkuutta arvioidaan laajennettujen arviointien avulla. Yhteisen seuranta- ja arviointijärjestelmän indikaattorit ovat vain yksi niissä käytettävistä työkaluista, ja sen tietoja täydennetään muilla tiedoilla. Yhteisten indikaattorien määrittelyssä oli otettava huomioon tietojen saatavuuteen jäsenvaltioissa liittyvät ongelmat, järjestelmän kustannustehokkuus ja jäsenvaltioille aiheutuvan hallinnollisen rasituksen kohtuullisuus.

Vaikka ohjelmakohtaisten lisäindikaattoreiden käyttö voi vähentää raportoitavien tietojen vertailukelpoisuutta, komissio pitää tätä hyväksyttävänä ja katsoo, että lisäindikaattoreiden käytöstä voi olla hyötyä ohjelmien arvioinnissa.

91

Komission ohjeita vuoden 2019 laajennettuja vuotuisia täytäntöönpanokertomuksia varten laaditaan parhaillaan.

Kuten vuoden 2020 jälkeistä kautta koskevassa pohdinnassa todetaan, komissio sitoutuu analysoimaan tapoja, joilla koko YMP:n tuloksellisuuden mittaamista voitaisiin parantaa. Suunnitteilla on parannettu YMP:n täytäntöönpanomalli. Tätä varten varmistusprosessi olisi mukautettava tuloksiin suuntautuneen politiikkamallin vaatimuksiin, mihin kuuluu luotettavien ja mitattavissa olevien indikaattorien sekä uskottavan tulosseurannan ja -raportoinnin kehittäminen ja soveltaminen.

Suositus 4 – Nykyistä yksinkertaisempi ja mielekkäämpi seuranta- ja arviointikehys

Komissio hyväksyy suosituksen osittain. Suositus on jo toteutettu uusiutuvan energian hankkeisiin käytettyjä varoja ja tuetuissa hankkeissa tuotettua uusiutuvaa energiaa koskevien tietojen osalta. Vuoden 2019 laajennetut vuotuiset täytäntöönpanokertomukset tulevat sisältämään nämä tiedot.

Komissiolla ei kuitenkaan ole valtuuksia edellyttää jäsenvaltioita esittämään näissä kertomuksissa tietoja, joita niitä ei ole kehotettu keräämään ohjelmakauden alusta lähtien, kuten tietoja asennetusta energiakapasiteetista.

93

Nykyisellä ohjelmakaudella sovelletaan ohjelmien tasolla niin kutsuttua N+3-sääntöä, jotta maaseuturahaston rahoitus voidaan käyttää täysimääräisesti maaseudun kehittämisohjelmissa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Näin pyritään vähentämään sitä riskiä, että maaseuturahastosta myönnettäisiin tukea hankkeille, joista ei ole hyötyä. Lisäksi valintamenettelyjä voidaan mukauttaa ohjelmakauden aikana yhteisen hallinnoinnin periaatteen ja kumppanuusperiaatteen mukaisesti.

Suositus 5 – Nykyistä parempi hankkeiden valinta, jossa otetaan huomioon hankkeen maaseutualueille tuoma lisäarvo ja hankkeen toteuttamiskelpoisuus

Komissio katsoo, että suositus on osoitettu jäsenvaltioille. Vaikka varsinaiset valintamenettelyt ja valintaperusteiden määritteleminen kuuluvat jäsenvaltioiden toimivaltaan yhteisen hallinnoinnin periaatteen mukaisesti, komissio jatkaa käynnissä olevia toimiaan, joilla kannustetaan jäsenvaltioita soveltamaan asianmukaisia valintamenettelyjä.

Sanasto ja lyhenteet

AEBIOM: Euroopan biomassajärjestö (European Biomass Association)

Anaerobinen hajotus: Prosessi, jolla orgaaninen aine, kuten eläinperäinen jäte tai ruokajäte, hajotetaan biokaasun tai orgaanisen lannoitteen tuottamiseksi.

Bioenergia: Biomassasta tuotettu energia.

Biomassa: Maataloudesta, sekä kasvi- että eläinperäiset aineet mukaan lukien, metsätaloudesta ja niihin liittyviltä tuotannonaloilta, myös kalastuksesta ja vesiviljelystä, peräisin olevien biologista alkuperää olevien tuotteiden, jätteiden ja tähteiden biohajoava osa sekä biologista alkuperää olevien jätteiden, teollisuus- ja yhdyskuntajätteet mukaan lukien, biohajoava osa.

Biotalous: Ne talouden osa-alueet, jotka hyödyntävät maasta ja merestä saatavia uusiutuvia biologisia resursseja, kuten kasveja, metsää, kaloja ja muita eläimiä sekä mikro-organismeja elintarvikkeiden, materiaalien ja energian tuottamiseen.

CO2: Hiilidioksidi

EEG: Saksan uusiutuvista energialähteistä antama laki (Erneuerbare-Energien-Gesetz).

Elinkaariarviointi (LCA): Monivaiheinen menettely, jolla pyritään selvittämään tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.

Energian mittayksiköt

  • toe – öljyekvivalenttitonni on energiamäärä, joka vapautuu poltettaessa yksi tonni raakaöljyä, noin 42 GJ.
    ktoe – 1 000 öljyekvivalenttitonnia eli tuhatta öljytonnia vastaava energiamäärä
    Mtoe – miljoona öljyekvivalenttitonnia eli miljoonaa öljytonnia vastaava energiamäärä
  • kW – kilowatti
  • MWh/kWh – megawattitunti/kilowattitunti

Energian PO: Energian pääosasto

Epäsuora maankäytön muutos (ILUC): Maankäytön muutos, joka aiheutuu maataloustuotannon siirtymisestä eli siitä, että nykyisillä maatalousmailla siirrytään energiakasvien, kuten maissin, elefanttiheinän tai pajun, tuotantoon ja ruoan ja rehun tuotantoa varten raivataan uusia alueita muilta kuin nykyisiltä maatalousmailta, esimerkiksi metsistä, ruohoalueilta, turvemailta, kosteikoista ja muista paljon hiiltä sisältävistä ekosysteemeistä. Kun tällaiset alueet muutetaan viljelymaaksi, hiilidioksidipäästöt voivat lisääntyä.

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR): Euroopan aluekehitysrahaston tarkoituksena on lujittaa taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa vähentämällä keskeisiä kehityseroja eri alueiden välillä. Rahastosta myönnetään rahoitusta lähinnä yrityksille infrastruktuurien luomista ja työpaikkoja luovia tuottavia investointeja varten.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto): Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tarkoituksena on auttaa EU:n maaseutualueita selviytymään erilaisista taloudellisista, ympäristöön liittyvistä ja yhteiskunnallisista haasteista.

Euroopan rakenne- ja investointirahastot (ERI-rahastot): Euroopan rakenne- ja investointirahastot ovat viiden erillisen rahaston muodostama ryhmä, jonka tavoitteena on vähentää alueellista epätasapainoa koko EU:ssa toimintapoliittisten kehysten avulla. Kehykset vahvistetaan seitsemän vuotta voimassa olevan monivuotisen rahoituskehyksen budjettikaudeksi. Nämä viisi rahastoa ovat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Euroopan sosiaalirahasto (ESR), koheesiorahasto, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto) ja Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR).

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK): Neuvoa-antava elin, jolla tarjotaan Euroopan työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen sekä muiden järjestöjen edustajille virallinen mahdollisuus esittää näkemyksensä EU:ssa käsiteltävistä asioista.

Hiilijalanjälki: Tuotteen tai toiminnan elinkaarensa aikana aiheuttamien ilmaan vapautuvien kasvihuonekaasujen määrä, ilmaistaan hiilidioksidiekvivalentteina (CO2-ekv).

Horisontti 2020: EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosiksi 2014–2020.

Ilmastotoimien PO: Ilmastotoimien pääosasto

Kansalliset uusiutuvaa energiaa käsittelevät toimintasuunnitelmat: Uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin 4 artiklan mukaiset kansalliset uusiutuvaa energiaa käsittelevät toimintasuunnitelmat.

Kasvihuonekaasut: Kaasuja, jotka toimivat ilmakehässä vaipan tavoin pidättäen lämpöä ja lämmittäen näin Maan pintaa. Syntyy ns. kasvihuoneilmiö. Tärkeimmät kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4), dityppioksidi (N2O) ja fluorikaasut eli F-kaasut (HFC- ja PFC-yhdisteet, rikkiheksafluoridi (SF6) ja typpitrifluoridi (NF3)).

Kaukolämmitys tai kaukojäähdytys: Termisen energian jakelu höyryn, kuuman veden tai jäähdytetyn nesteen muodossa keskitetystä tuotantolähteestä verkoston välityksellä useisiin rakennuksiin tai kohteisiin käytettäväksi lämmitykseen tai jäähdytykseen sisätiloissa tai prosesseissa.

Kestävyyskriteerit: Biopolttoaineita, bionesteitä ja biomassapolttoaineita koskevat kriteerit, jotka määritellään uusiutuvaa energiaa koskevassa direktiivissä ja RED II -ehdotuksessa. Kriteerit liittyvät maankäyttöön, metsänhoitokäytäntöihin, kasvihuonekaasupäästövähennyksiin ja energian muuntamisen tehokkuuteen. Tarkoituksena on varmistaa bioenergian ympäristökestävyys.

Kohdeala 5C: Uusiutuvan energian kohdeala – käsittää useita erilaisia tavoitteita, joihin sisältyy uusiutuvien energialähteiden sekä biotalouteen tarkoitettujen sivutuotteiden, jätteiden, jäännösten ja muiden kuin elintarvikkeiksi tarkoitettujen raaka-aineiden tarjonnan ja käytön helpottaminen.

Kohdealat: Euroopan unioni on määritellyt maaseudun kehittämiselle kuusi prioriteettia. Ne on jaettu prioriteettien tavoitteiden määrittelyn ja ohjelmasuunnittelun helpottamiseksi 18 kohdealaan.

Kumppanuussopimus: Jäsenvaltion yhdessä kumppaneiden kanssa laatima asiakirja, jossa vahvistetaan Euroopan rakenne- ja investointirahastojen varojen käyttöä koskeva kyseisen jäsenvaltion strategia, prioriteetit ja järjestelyt vaikuttavalla ja tehokkaalla tavalla. Komissio hyväksyy sopimuksen arvioinnin ja kyseisen jäsenvaltion kanssa käydyn vuoropuhelun jälkeen.

LEADER: Yhteisölähtöinen paikallisen kehittämisen menetelmä, jolla pyritään aktivoimaan ja kehittämään maaseutuyhteisöjä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien avulla (paikalliset toimintaryhmät). Termi on lyhenne ranskankielisestä nimityksestä Liaison Entre Actions de Développement de lʼEconomie Rurale (maaseudun taloudellisten kehitystoimien väliset yhteydet).

LIFE: Termi on lyhenne ranskankielisestä nimityksestä L’Instrument Financier pour l’Environnement. EU:n rahoitusväline, jolla tuetaan ympäristö-, luonnonsuojelu- ja ilmastotoimihankkeita kaikkialla EU:ssa.

Maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous (LULUCF): Kasvihuonekaasuinventaarion sektori, joka käsittää kasvihuonekaasujen päästöt ja poistumat, jotka johtuvat välittömistä ihmisen toiminnan aiheuttamista maankäyttöön, maankäytön muutokseen ja metsätalouteen liittyvistä toimista. Kuten muutkin talouden alat, maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous vaikuttavat hiilen kiertoon. Maankäyttöön, maankäytön muutokseen ja metsätalouteen sisältyvät toimet voivat lisätä kasvihuonekaasupäästöjä tai poistaa kasvihuonekaasuja ilmakehästä ja vaikuttaa siten ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta joko kielteisesti (esimerkiksi metsäkato) tai myönteisesti (esimerkiksi metsitys tai uudelleenmetsitys).

Maaseudun kehittämisohjelma: Jäsenvaltion tai alueen laatima ja komission hyväksymä asiakirja, jonka avulla suunnitellaan ja seurataan EU:n maaseudun kehittämispolitiikan täytäntöönpanoa alueellisella tai kansallisella tasolla.

Maaseutuvaikutusten arviointimenetelmä (rural proofing -menetelmä): Menetelmällä pyritään selvittämään, miten valtion politiikka ja toimenpiteet vaikuttavat maaseutualueiden tilanteeseen, ja varmistamaan maaseutualueiden kannalta oikeudenmukaiset ja tasapuoliset tulokset. Tavoitteena on löytää parhaimmat tavat toteuttaa toimia maaseutualueilla.

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen PO: Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto

Monivuotinen rahoituskehys (MRK): EU:n monivuotinen menosuunnitelma, jossa esitetään EU:n toimintapoliittiset painopisteet rahoituksen kannalta. Kehys vahvistetaan aina seitsemän vuoden ajaksi kerrallaan.

Ohjelmakausi: Maaseudun kehittämispolitiikan täytäntöönpanokausi, joka vastaa EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ajanjaksoa. Nykyinen ohjelmakausi kattaa vuodet 2014–2020, ja edellinen ohjelmakausi kattoi vuodet 2007–2013.

Osuusvelvoitteet: Valtion taikka alue- tai paikallishallinnon määrittelemät uusiutuvien energialähteiden vähimmäisosuudet sähkölaitosten, sähköntoimittajien tai toisinaan myös suurten sähkönkuluttajien energialähteiden yhdistelmästä.

Pk-yritykset: Pienet ja keskisuuret yritykset

PO: Euroopan komission osastot ja yksiköt, joista käytetään nimitystä pääosastot (PO).

RED II -ehdotus: Euroopan komission 30.11.2016 antama ehdotus vuosina 2021–2030 sovellettavaksi uusiutuvaa energiaa koskevaksi direktiiviksi.

SWOT-analyysi: Maaseudun kehittämisohjelmassa käytettävä menetelmä, jolla tunnistetaan organisaation tai alueen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhkat (strengths, weaknesses, opportunities, threats).

Syöttöpreemiot: Tukijärjestelmä, jossa uusiutuvista energialähteistä tuotettu sähkö myydään tavallisesti sähkömarkkinoilla ja tuottajat saavat tuottamansa sähkön markkinahinnan lisäksi preemion. Syöttöpreemio voi olla joko kiinteä (pysyy samalla tasolla markkinahinnoista riippumatta) tai mukautettava (taso muuttuu markkinahintojen kehityksen mukaan).

Syöttötariffit: Tukijärjestelmä, jossa uusiutuvan energian tuottajille maksetaan sähköstä kiinteät hinnat kutakin tuotettua ja sähköverkkoon syötettyä energiayksikköä kohti. Syöttötariffin maksaminen taataan tietyksi ajaksi, joka monissa tapauksissa liittyy uusiutuvan energian hankkeen taloudelliseen elinikään (tavallisesti 10–25 vuotta).

Trilogi: Parlamentin, neuvoston ja komission edustajien välinen kolmikantakokous, jossa käsitellään säädösehdotuksia. Tarkoituksena on päästä tarkistuksista sopimukseen, jonka sekä neuvosto että parlamentti voivat hyväksyä. Komissio toimii sovittelijana ja pyrkii helpottamaan lainsäätäjien pääsemistä yksimielisyyteen.

Tuottajakuluttaja (itse tuottamaansa uusiutuvaa energiaa käyttävä kuluttaja): Aktiivinen asiakas, joka kuluttaa ja voi varastoida ja myydä uusiutuvista energialähteistä omissa tiloissaan tuotettua sähköä, mukaan lukien moniasuntoiset rakennukset, elinkeinoalueet tai yhteisiä palveluja tarjoavat alueet tai suljetut jakeluverkot, edellyttäen että itse tuottamaansa uusiutuvaa energiaa käyttävän muun kuin kotitalouskuluttajan kyseinen toiminta ei ole hänen ensisijaista kaupallista tai ammatillista toimintaansa.

Uusiutuva energia: Uusiutuvista energialähteistä saatava energia. Uusiutuvat energialähteet palautuvat itsestään ihmiselämän aikana. Niitä ovat esimerkiksi auringonvalo, tuuli, biomassa ja geoterminen lämpö.

Uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/28/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä sekä direktiivien 2001/77/EY ja 2003/30/EY muuttamisesta ja myöhemmästä kumoamisesta (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 16).

Uusiutuvaa energiaa tuottavat yhteisöt: Pk-yritys tai voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka osakkaat tai jäsenet tuottavat, jakelevat, varastoivat tai toimittavat uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa energiaa yhteistyössä.

Valtiontuki: Jäsenvaltioiden myöntämä tuki, joka tuo tuensaajille taloudellista etua. Tuki voi olla selkeää rahoitustukea tai välillistä tukea, kuten veroetuuksia, tavallista edullisempia maan osto- tai vuokrausehtoja taikka lainan myöntämistä tai pankkilainan takaamista tavallisia markkinakorkoja paremmilla ehdoilla.

Vihreä sertifikaatti: Hyödyke, joka todistaa, että tietty määrä energiaa on tuotettu uusiutuvista energialähteistä ja josta voidaan käydä kauppaa.

Yhteinen maatalouspolitiikka (YMP): Euroopan unionin hyväksymät säädökset ja käytännöt, joilla on tarkoitus muodostaa yhteinen ja yhtenäinen maatalous- ja maaseudun kehittämispolitiikka.

Yhteinen seuranta- ja arviointijärjestelmä: Yhteisen seuranta- ja arviointikehyksen osa – maaseudun kehittämistä koskevat säännöt ja menettelyt (YMP:n toinen pilari).

Yhteinen seuranta- ja arviointikehys: Maaseudun kehittämistä koskeva seuranta- ja arviointikehys, jota sovellettiin koko EU:ssa ohjelmakaudella 2007–2013. Ohjelmakaudella 2014–2020 kehys kattaa YMP:n molemmat pilarit (maaseuturahasto ja maataloustukirahasto).

YMP:n ”terveystarkastus”: Vuonna 2009 käytiin läpi yhteisen maatalouspolitiikan eri osa-alueet ja niitä mukautettiin tarkoituksena ohjata maatalouspolitiikkaa tasapuolisempaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Tätä mukautusta kutsutaan ”terveystarkastukseksi”.

Ympäristöasioiden PO: Ympäristöasioiden pääosasto

Loppuviitteet

1 Bioenergia on biomassasta tuotettua energiaa. Biomassa on maataloudesta, sekä kasvi- että eläinperäiset aineet mukaan lukien, metsätaloudesta ja niihin liittyviltä tuotannonaloilta, myös kalastuksesta ja vesiviljelystä, peräisin olevien biologista alkuperää olevien tuotteiden, jätteiden ja tähteiden biohajoava osa sekä biologista alkuperää olevien jätteiden, teollisuus- ja yhdyskuntajätteet mukaan lukien, biohajoava osa.

2 Uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin 2(a) artiklassa määritetään uusiutuva energia seuraavasti: ”’uusiutuvista lähteistä peräisin olevalla energialla’ tarkoitetaan uusiutuvista, muista kuin fossiilisista lähteistä peräisin olevaa energiaa eli tuuli- ja aurinkoenergiaa, ilmalämpöenergiaa, geotermistä energiaa, hydrotermistä energiaa ja valtamerienergiaa, vesivoimaa, biomassaa, kaatopaikoilla ja jätevedenpuhdistamoissa syntyvää kaasua ja biokaasua”.

3 Eurostat, ”Simplified energy balances – annual data [nrg_100a]”, päivitetty viimeksi 8.6.2017 (http://ec.europa.eu/eurostat/web/energy/data/database).

4 Eurostat, ”Agri-environmental indicator – renewable energy production”, Tiedot maaliskuulta 2013. (Seuraava suunniteltu päivitys: joulukuu 2018) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Archive:Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production).

5 Komission ehdotus tammikuussa 2008 sekä parlamentin hyväksyntä joulukuussa 2008 ja neuvoston hyväksyntä huhtikuussa 2009; lisätietoja: EUR-Lex – Menettely 2008/0016/COD http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/HIS/?uri=CELEX:32009L0028&qid=1464183881140

6 Uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi, 3 artiklan 1 kohta.

7 Uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi, liite I.

8 Uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi, 22 ja 23 artikla.

9 Eurooppa-neuvoston (23. ja 24. lokakuuta 2014) päätelmät, EUCO 169/14, 24. lokakuuta 2014.

10 COM(2016) 767 final, 23.2.2017, ”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (uudelleenlaadittu toisinto)”.

11 COM(2016) 759 final, 30.11.2016 ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus energiaunionin hallinnosta” (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

12 Eurostat ”Energian tuotanto ja tuonti” (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports).

13 COM(2017) 57 final, 1.2.2017, ”Uusiutuvan energian tilannekatsaus”, s. 4 ja 9.

14 Herczeg, M., 2012 ”Renewable energy support schemes in Europe, Copenhagen Resource Institute”, ja Climate Policy Info Hub, ”Renewable Energy Support Policies in Europe” (http://climatepolicyinfohub.eu/renewable-energy-support-policies-europe).

15 FREE – Future of Rural Energy in Europe – Funding tool (http://www.rural-energy.eu/en_GB/funding#.V0gVvU1f2Hv) ja Kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimus, ”Quick Reference Guide – Financing Opportunities for Local Climate & Energy Actions (2014–2020)”, Bryssel, 2016 (http://www.covenantofmayors.eu/support/funding-instruments_en.html).

16 Ecofys, ”Subsidies and costs of EU energy”, 2014 (http://ec.europa.eu/energy/en/content/final-report-ecofys).

17 Ks. uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi, johdanto-osan 1 kappale, ja RED II -ehdotus, johdanto-osan 2 kappale.

18 Neuvoston päätös 2006/144/EY, tehty 20 päivänä helmikuuta 2006, maaseudun kehittämistä koskevista yhteisön strategisista suuntaviivoista (ohjelmakausi 2007–2013) (EUVL L 55, 25.2.2006, s. 20), sellaisena kuin se on muutettuna 19 päivänä tammikuuta 2009 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2009/61/EY (EUVL L 30, 31.1.2009, s. 112). Ks. 3.1, 3.2, 3.3 ja 3.4 a kohta.

19 Ks. neuvoston asetus (EY) N:o 1698/2005, annettu 20 päivänä syyskuuta 2005, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahaston) tuesta maaseudun kehittämiseen (EUVL L 277, 21.10.2005, s. 1), johdanto-osan 22 ja 23 kappale.

20 Muut ”uudet haasteet” olivat ilmastonmuutos, vesihuolto, biologinen monimuotoisuus, maitoalan rakenneuudistus ja laajakaista.

21 KOM(2010) 2020 lopullinen, 3.3.2010, ”Älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun strategia”.

22 Ks. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487), 5 artikla.

23 OECD, ”Linking Renewable Energy to Rural Development”, OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/978 926 418 0444-en).

24 OECD, ”Linking Renewable Energy to Rural Development”, OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/978 926 418 0444-en).

Revitalisation of local economy by development of renewable energy: good practices and case studies (REvLOCAL) for the IEA-RETD (Kansainvälinen energiajärjestö – Renewable Energy Technology Deployment -foorumi) (http://iea-retd.org/archives/publications/revlocal).

AGRI-2010-EVAL-03 – Pedroli, B., Langeveld, H. et al., ”Impacts of Renewable Energy on European Farmers – Creating Benefits for Farmers and Society”. Final Report for the European Commission Directorate-General Agriculture and Rural Development, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_en).

SWD(2016) 416 final, 30.11.2016 ”REFIT evaluation of the Directive 2009/28/EC of the European Parliament and of the Council”, s. 54 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52 016SC0416).

25 OECD, ”Linking Renewable Energy to Rural Development”, OECD Publishing, 2012, s. 18 ja 19 (http://dx.doi.org/10.1787/978 926 418 0444-en).

26 Nordregio Policy Brief 2017:3 ”Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research project and stakeholder consultations, 2014-17” (http://www.nordregio.se/en/Publications/Publications-2017/Bioenergy-and-rural-development-in-Europe-Policy-recommendations-from-the-TRIBORN-research-and-stakeholder-consultations-2014-17/).

27 AGRI-2010-EVAL-03 – Pedroli, B., Langeveld, H. et al., ”Impacts of Renewable Energy on European Farmers – Creating Benefits for Farmers and Society”. Final Report for the European Commission Directorate-General Agriculture and Rural Development, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_en).

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (uudelleenlaadittu)” (COM(2016) 767 final – 2016-382-COD), 2.9 kohta (https://webapi.eesc.europa.eu/documentsanonymous/eesc-2016-06 926-00–00-ac-tra-en.docx).

28 Euroopan komissio, ”Cork 2.0 -julistus: Parempi elämä maaseutualueilla” (http://enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/cork-declaration_en.pdf).

29 DEFRA, “Rural proofing – Practical guidance to assess impacts of policies on rural areas”, maaliskuu 2017 (https://www.gov.uk/government/publications/rural-proofing).

30 COM(2016) 759 final, 30.11.2016 ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus energiaunionin hallinnosta” (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

31 RED II -ehdotus, 21 ja 22 artikla.

32 Kuten kasvinviljelytuotteet (esimerkiksi rapsi, maissi, elefanttiheinä), maataloustuotannosta peräisin olevat jätteet, lanta ja puu (esimerkiksi raakapuu, leikkaamisesta tai harventamisesta saatava puu, puunjalostusteollisuudesta peräisin olevat jätteet).

33 Muun muassa hiukkaset (PM) ja bentso(a)pyreeni.

34 IPCC, ”Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation”, 2011.

Euroopan ympäristökeskus, ”Opinion of the EEA Scientific Committee on Greenhouse Gas Accounting in Relation to Bioenergy”, 15.9.2011, s. 4.

”Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-17”, Nordregio Policy Brief 2017:3, julkaistu toukokuussa 2017, s. 5.

Euroopan ympäristökeskus, ”Air quality in Europe — 2016 report”, 2016.

European Academies’ Science Advisory Council, ”Multi-functionality and sustainability in the European Union’s forests”, 2017.

Searchinger, T.D.; Beringer, T. and Strong, A., ”Does the world have low-carbon bioenergy potential from the dedicated use of land?”, 2017.

Brack, D., ”Woody Biomass for Power and Heat: Impacts on the Global Climate”, Chatham House, 23.2.2017.

Response to Chatham House report “Woody Biomass for Power and Heat: Impacts on the Global Climate”, 13.3.2017.

35 Riskit tunnistettiin lähinnä seuraavien komission asiakirjojen perusteella:

  • SWD(2014) 259 final, 28.7.2014 ”State of play on the sustainability of solid and gaseous biomass used for electricity, heating and cooling in the EU”.
  • SWD(2016) 418 final, 30.11.2016, ”Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast)”.

Prosessia täydennettiin käymällä läpi muita tieteellisiä tutkimuksia ja toimintapoliittisia asiakirjoja.

36 SWD(2016) 418 final, 30.11.2016, ”Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast)”.

37 Schaubach, K., Lauer, M., ”Bioenergy Development in Germany and implications of the 2017 Renewable Energy Act”, Saksan liittovaltion talous- ja energiaministeriö, 4.4.2017.

38 ADEME, ”Benchmark des stratégies européennes des filières de production et de valorisation de biogaz”, 10.2014.

39 Liittovaltion elintarvike-, maatalous- ja kuluttajansuojaministeriö, maatalouspolitiikkaa käsittelevä neuvoa-antava tiedekomitea (http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Ministry/Biogas-EEG.pdf).

40 Decreto ministeriale 6 luglio 2012 – Incentivi per energia da fonti rinnovabili elettriche non fotovoltaiche (uusiutuvista lähteistä peräisin olevalle muulle sähköntuotannolle kuin aurinkosähkölle myönnettävistä kannustimista 6. heinäkuuta 2012 annettu ministeriön asetus; ks. Eurobserv’ER Biogas barometer 2014 (https://www.eurobserv-er.org/biogas-barometer-2014).

41 Uusiutuvia energialähteitä koskeva direktiivi ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/30/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, direktiivin 98/70/EY muuttamisesta (’polttoaineiden laatudirektiivi’) (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 88). Näitä direktiivejä muutettiin vuonna 2015, jotta otettaisiin huomioon ravintokasveista peräisin olevien biopolttoaineiden tuotannon aiheuttama epäsuoraa maankäytön muutosta (ILUC) koskeva ongelma.

42 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 18/2016 ”Kestäviä biopolttoaineita koskeva EU:n sertifiointijärjestelmä”, kohdat 10 ja 11 (http://eca.europa.eu).

43 Englanninkielinen RED II -ehdotus, joka on julkaistu 30.11.2016 ja jota on oikaistu 23.2.2017.

44 AEBIOM, ”Statistical report 2016”, s. 121, 147 (tarkistettu).

45 Euroopan komissio (SFC), 12. lokakuuta 2017.

46 Ks. edellinen alaviite.

47 Ks. edellinen alaviite.

48 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1303/2013 Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 320), 27 artiklan 1 kohta.

49 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 16/2017 ”Maaseudun kehittämisohjelmat: selkiyttäminen ja tulospainotteisuuden lisääminen tarpeen”, kohdat 25–29 (http://eca.europa.eu).

50 Maaseuturahastosta rahoitetut metsätaloustoimenpiteet liittyvät metsänhoidon eri osa-alueisiin (yleensä niillä pyritään edistämään kestävää metsänhoitoa ja metsien monikäyttöä) sekä maatalouteen ja metsätalouteen liittyvään toimintaan. Metsät ovat biomassan pääasiallinen lähde; biomassa kuuluu maaseutualueiden tärkeimpiin uusiutuviin energialähteisiin. Metsätalouden toimenpiteillä helpotetaan muun muassa puuenergian tuotantoa ja myyntiä. Niinpä niiden vaikutus uusiutuvan energian tuotannossa on vain osittainen.

51 Kaikki tarkastuskäynnin kohteena olleet jäsenvaltiot paitsi Liettua.

52 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 6/2014, ”Uusiutuviin energialähteisiin perustuvan energiantuotannon tukeminen koheesiopolitiikan varoilla – onko tuella saatu aikaan hyviä tuloksia?”, kohdat 28 ja 29 (http://eca.europa.eu).

53 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 16/2017, kohdat 89–92.

54 Komissio vahvisti toukokuussa 2017, että kolmen jäsenvaltion jälkiarviointi puuttui vielä: Bulgarian, Romanian ja Espanjan (Galicia).

55 Yhteinen seuranta- ja arviointijärjestelmä perustettiin asetuksen (EU) N:o 1305/2013 67 ja 68 artiklassa ja asetuksen (EU) N:o 808/2014 14 artiklassa sekä liitteissä IV, V ja VI. Tämä korvasi yhteisen seuranta- ja arviointikehyksen ohjelmakaudella 2007–2013.

56 Espanja (kansallinen taso, Katalonia ja Murcia), Italia (Sicilia, Valle d’Aosta), Liettua, Saksa (Nordrhein-Westfalen), Tanska, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta (Skotlanti).

57 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 16/2017, kohdat 50 ja 51.

58 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 16/2017, kohdat 23 ja 24.

59 Ks. asetus (EU) N:o 1305/2013, 49 artikla.

60 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto, ”Draft guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014–2020”, maaliskuu 2014.

61 Kaikki tarkastuskäynnin kohteena olleet jäsenvaltiot paitsi Bulgaria olivat käyttäneet merkityksellisiä perusteita.

62 Energian pääosasto, ”Mid-term evaluation of the Renewable Energy Directive for the European Commission”, huhtikuu 2015, s. 38.

63 T16 – kokonaisinvestoinnit uusiutuvan energian tuotantoon, R15 – tuetuissa hankkeissa tuotettu uusiutuva energia.

64 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 16/2017, suositukset 3 ja 4.

65 Euroopan komissio, ”Draft Guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014 – 2020” ja ”FAQs – Selection criteria” (https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-selection-criteria-towards-more-performant-rd-policy_en).

66 Uusiutuvia energialähteitä koskeva direktiivi ja direktiivi 2009/30/EY. Näitä direktiivejä muutettiin vuonna 2015, jotta otettaisiin huomioon ravintokasveista peräisin olevien biopolttoaineiden tuotannon aiheuttama epäsuoraa maankäytön muutosta (ILUC) koskeva ongelma.

67 Kiinteän biomassan kulutusta koskevat tilastot osoittavat, että asuntojen kulutuksen (pelletit pois lukien) osuus yksistään on 39 prosenttia kiinteän biomassan kokonaiskulutuksesta. Tähän lukuun olisi lisättävä pellettien (pitäen mielessä, että asuntojen lämmittämisen osuus on EU:ssa 65 prosenttia puupellettien kulutuksesta) ja muiden kiinteiden biopolttoaineiden (mm. puuhakkeen ja mustalipeän pienimuotoinen käyttö) kulutuksen osuus, sillä tällaista kulutusta ei esiinny teollisuuslaitoksissa.

68 Kiinteää biomassaa (erityisesti pellettejä ja muita kiinteitä biopolttoaineita (mm. puuhakkeen ja mustalipeän pienimuotoinen käyttö)) käyttävien sähköntuotantolaitosten lukumäärä ei ole tiedossa EU:n tasolla, mutta puuhaketta käyttävistä laitoksista on joitakin tietoja. Puuhaketta käyttävien yli 20 MW:n laitosten osuus on AEBIOMin täydellisen raportin (2016) mukaan 16 prosenttia kaikista puuhaketta raaka-aineena käyttävistä laitoksista; pelkästään kyseiset laitokset kuluttavat 75 prosenttia puuhakebiomassasta.

69 AEBIOM, ”Statistical report 2016”, s. 68 (tarkistettu).

70 EU:ssa sijaitsevien biokaasulaitosten lukumäärää ja kapasiteettia koskevia tietoja on saatavissa hyvin vähän. European Biogas Associationin vuodelta 2016 laatiman tilastokertomuksen (”EBA Statistical Report 2016, s. 8) mukaan maatalousperäisiä raaka-aineita käyttävien laitosten keskimääräinen sähköntuotantokapasiteetti on 450 kW.

71 Elinkaariarviointi on väline, jonka avulla arvioidaan järjestelmällisesti tuotteen tai palvelun ympäristönäkökohtia sen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Elinkaariarvioinnin avulla ei valitettavasti pystytä kunnolla luonnehtimaan maankäytön vaikutuksia.

72 LULUCF-lyhenne tulee sanoista land use, land use-change and forestry (maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous), tarkempi selitys sanastossa.

73 COM(2016) 479 final ja SWD(2016) 249 final.

74 http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production

75 Vaikutustenarviointi SWD(2016) 418 final.

76 Uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin 17 artiklan 6 kohdan mukaan täydentäviin ehtoihin liittyviä vaatimuksia sovelletaan biopolttoaineiden ja bionesteiden tuotannossa käytettävään viljelysmaahan. Jotkin näistä vaatimuksista liittyvät maaperän suojeluun, maaperän orgaanisen aineksen ja maan rakenteen säilyttämiseen, elinympäristöjen huononemisen estämiseen ja vesihuoltoon.

77 AEBIOM, ”Statistical report 2016”, s. 121, 147 (tarkistettu).

 

1 http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:1bdc63bd-b7e9-11e6-9e3c-01aa75ed71a1.0001.02/DOC_1&format=PDF

2 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

3 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty/ Tarkastus alkoi 10.11.2016
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 13.11.2017
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 10.1.2018
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä 7.2.2018

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksissaan tulokset tarkastuksista, joita se kohdistaa EU:n toimintapolitiikkoihin ja ohjelmiin tai yksittäisten talousarvioalojen hallinnointiin liittyviin aihealueisiin. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tästä tuloksellisuuden tarkastuksesta vastasi I tarkastusjaosto, jonka erikoisalana on luonnonvarojen kestävä käyttö. Tarkastusjaoston puheenjohtaja on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Phil Wynn Owen. Tarkastus toimitettiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Samo Jerebin johdolla, ja siihen osallistuivat myös kabinettiavustaja Jerneja Vrabic, toimialapäällikkö Michael Bain, tarkastustiimin jäsenet Ramona Bortnowschi ja Els Brems sekä lisäksi tarkastajat Roussalia Nikolova, Anžela Poliulianaitė, Maria Eulàlia Reverté i Casas, Frédéric Soblet, Pekka Ulander ja Jolanta Žemailaitė. Kieliavustajina toimivat Miroslava Chakalova-Siddy ja Richard Moore ja sihteerin tehtävistä vastasi Terje Teppan-Niesen.

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2018

PDFISBN 978-92-872-9260-5ISSN 1977-5792doi:10.2865/682797QJ-AB-18-002-FI-N
HTMLISBN 978-92-872-9223-0ISSN 1977-5792doi:10.2865/643513QJ-AB-18-002-FI-Q

© Euroopan unioni, 2018.

Euroopan unionin tekijänoikeuden piiriin kuulumattomien kuvien tai muun materiaalin käyttöön tai jäljentämiseen on pyydettävä lupa suoraan tekijänoikeuden haltijoilta.

YHTEYDENOTOT EU:HUN

Käynti tiedotuspisteessä
Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: https://europa.eu/european-union/contact_fi

Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse
Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä

  • soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon
    • 00 800 6 7 8 9 10 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
    • soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
  • sähköpostitse: https://europa.eu/european-union/contact_fi

TIETOA EU:STA

Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, http://europa.eu

EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata EU Bookshopista, osoitteesta https://publications.europa.eu/fi/web/general-publications/publications. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. http://europa.eu/contact).

EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1951 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu

EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.