EU:N KANSALAISINA SAAMME NAUTTIA PERUSASIOISTA, JOITA PIDÄMME USEIN ITSESTÄÄNSELVYYKSINÄ. NIITÄ OVAT ESIMERKIKSI EUROOPASSA VALLITSEVA RAUHA, KUULUMINEN YHTEEN MAAILMAN SUURIMMISTA TALOUKSISTA SEKÄ VAPAUS ASUA, OPISKELLA JA TYÖSKENNELLÄ MUISSA EU:N JÄSENVALTIOISSA JA MATKUSTAA NIIHIN. HYÖDYMME MYÖS VÄHEMMÄN NÄKYVISTÄ ARKISISTA ASIOISTA, JOILLA ON OIKEASTI MERKITYSTÄ. TÄSSÄ LUVUSSA ESITTELEMME JOITAKIN KONKREETTISIA ESIMERKKEJÄ SIITÄ, MITÄ EU TEKEE KANSALAISTENSA HYVÄKSI.

MITEN EU NÄKYY ARKIELÄMÄSSÄSI?

Kaikki EU:n toiminta perustuu perussopimuksiin, jotka sisältävät EU:n toimintaa koskevat säännöt. Kaikki EU-maat ovat sopineet niistä vapaaehtoisesti ja demokraattisesti.

EU toimii aloilla, joilla EU-maat ovat valtuuttaneet sen toimimaan ja joilla on järkevää toimia yhdessä. Tällaisia aloja ovat muun muassa ilmastonmuutos ja kauppa eri puolilla maailmaa.

Tässä luvussa kerrotaan, mitä EU on jo toteuttanut ja säätänyt (luvussa 4 ”Minkä asioiden puolesta EU toimii?” taas kerrotaan, miten tätä työtä jatketaan). Tässä on muutamia esimerkkejä EU:n tähänastisista saavutuksista.

Turvallinen ja helppo matkustaminen

Matkustaminen on tällä hetkellä tavallista vaikeampaa koronaviruspandemian vuoksi. Normaalioloissa matkustaminen Euroopan sisällä on nykyaikana kuitenkin paljon helpompaa kuin aiemmin. Tämä johtuu siitä, että suurin osa EU-maista ja osa EU:hun kuulumattomista maista on lopettanut keskinäiset rajatarkastukset. Rajatarkastusten poistaminen on seurausta Schengenin sopimuksesta. Sopimus on saanut nimensä Luxemburgissa sijaitsevalta kylältä, jossa Euroopan maat allekirjoittivat sopimuksen vuonna 1985.

EU:n kansalaisena voit matkustaa ilman passia niin kutsuttujen ”Schengen-maiden” välillä. Schengen-maita on 27. Niihin kuuluvat 23 EU-maata (Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro) sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi. Bulgaria, Kypros, Irlanti ja Romania eivät tällä hetkellä kuulu Schengen-alueeseen. Matkustaessasi Schengen-alueen ulkopuolisiin maihin tai palatessasi niistä sinun on esitettävä voimassa oleva passi tai henkilökortti.

Palokuntaa tarvittiin

Kreikasta kotoisin oleva Anasthassios oli muuttanut Lissaboniin opiskelemaan, ja pian sen jälkeen hänen asunnossaan syttyi tulipalo. Hän ei tiennyt Portugalin hätänumeroa, mutta hän muisti voivansa käyttää siellä hätänumeroa 112, aivan samoin kuin kotimaassaan Kreikassa tai missä tahansa EU:n alueella. Niinpä hän soitti numeroon 112 ja sai yhteyden suoraan Lissabonissa sijaitsevaan pelastuspalveluun, joka lähetti välittömästi palokunnan hänen kotiinsa.

Jos joudut vaaraan missä tahansa EU-maassa, voit soittaa eurooppalaiseen hätänumeroon 112 maksutta mistä tahansa lanka- tai matkapuhelimesta

TEHTÄVÄ 11 SCHENGEN-ALUE

Kuuluuko kotimaasi Schengen-alueeseen? Oletko sinä matkustanut tai ovatko perheenjäsenesi matkustaneet äskettäin johonkin toiseen EU-maahan? Tarkistettiinko sinut rajalla? Vuonna 2022 noin 1,5 miljoonaa ihmistä asui yhdessä Schengen-maassa ja työskenteli toisessa. Schengen-maiden välillä kulkee joka päivä 3,5 miljoonaa ihmistä. Mitä arvelet Schengenin merkitsevän heille ja näiden alueiden taloudelle?

Jakautukaa luokkatovereidenne kanssa pienryhmiin ja keskustelkaa tästä asiasta.

Schengenin kaupunki Luxemburgissa lähellä Saksan ja Ranskan rajoja. Maiden nimikyltit viittaavat maiden välisiin rajoihin.

Kaikki EU:n alueella matkustavat henkilöt

  • nauttivat kattavasta matkustajien oikeuksia koskevasta suojasta lentokoneella, junalla, laivalla tai bussilla matkatessaan; he voivat esimerkiksi saada joissakin tilanteissa korvauksen, jos heidän lentonsa perutaan
  • nauttivat suojasta ostaessaan pakettilomia, mikä tarkoittaa, että heille lomapaketin myyneen yrityksen on käsiteltävä heidän valituksensa (jos esimerkiksi heidän hotellinsa ei vastaa sovittua tasoa)
  • nauttivat suojasta, jos matkanjärjestäjä tai lentoyhtiö joutuu konkurssiin.

Voit tarkistaa matkustajan oikeutesi EU:ssa milloin ja missä tahansa. Sinun tarvitsee vain ladata Matkustajien oikeudet -sovellus: europa.eu/!Tw98Fk.

TIESITKÖ TÄMÄN?

Matkustaessaan Euroopan unionin ulkopuoliseen maahan EU:n kansalaiset voivat pyytää apua minkä tahansa toisen EU-maan konsulaatista tai suurlähetystöstä, jos heidän kotimaallaan ei ole edustusta kyseisessä maassa.

Terveydenhuolto ja turvallisuus matkustettaessa

Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen vieraillessasi toisessa EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä, olet EU:n kansalaisena oikeutettu saamaan tarvittavaa julkista terveydenhuoltoa samoin ehdoin ja samaan hintaan kuin kyseisen maan asukkaat. Pyydä asuinmaasi terveydenhuoltolaitokselta eurooppalainen sairaanhoitokortti (europa.eu/!XqjUcR) ennen matkalle lähtöäsi.

TIESITKÖ TÄMÄN?

EU on yhdessä jäsenvaltioidensa kanssa maailman suurin humanitaarisen avun antaja. Se tukee avun tarpeessa olevia ihmisiä eri puolilla maailmaa. EU on viime vuosina reagoinut moniin kriiseihin esimerkiksi Ukrainassa, Jemenissä, Syyriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. EU myös tarjoaa ja koordinoi hätäapua katastrofialueilla Euroopassa ja muualla maailmassa EU:n pelastuspalvelumekanismin avulla. Mikä tahansa maa voi pyytää siltä apua. Vuonna 2022 mekanismi aktivoitiin 106 kertaa. Esimerkkejä ovat Ukrainan sota, maastopalot Euroopassa, covid-19-pandemia Euroopassa ja muualla maailmassa sekä Pakistanin tulvat.

Lisätietoja rescEU:n toiminnasta: europa.eu/!qW3B3c ja EU:n pelastuspalvelumekanismista: europa.eu/!YTRBmG

play video KATSO VIDEO: Eurooppalainen sairaanhoitokortti
europa.eu/!JH73NV

EU:n 20 jäsenvaltion yhteinen valuutta: euro

Eurosetelit ja -kolikot otettiin käyttöön 12 EU-maassa vuonna 2002. Tähän mennessä 20 maata on korvannut kansallisen valuuttansa eurolla. Yli 75 prosenttia EU:n asukkaista – noin 347 miljoonaa meistä – käyttää euroa päivittäin.

Yhteisen valuutan käytöllä on monia etuja sisämarkkinoilla, joilla ihmiset eri maista käyvät yhdessä kauppaa. Kuluttajat voivat vertailla hintoja helpommin kotona, ulkomailla ja verkossa. Yritykset voivat tehdä laskelmia ja veloittaa asiakkaitaan yhdessä valuutassa, eikä niiden tarvitse kärsiä valuuttakurssien vaihtelusta. Tämä pitää hinnat vakaina.

Lisätietoja eurosta: europa.eu/!DR98gC

TIESITKÖ TÄMÄN?

Eurokolikoissa on yhteinen puoli, jota käytetään kaikissa samanarvoisissa kolikoissa riippumatta kolikon valmistusmaasta. Yhteiselle puolelle on painettu Euroopan kartta. Kukin maa on suunnitellut kolikon toisen puolen. Tunnistatko tämän kahden euron kolikossa olevan symbolin? Osaatko arvata, mistä maasta se on?

TEHTÄVÄ 12 MITKÄ MAAT KUULUVAT EUROALUEESEEN?

Alla on lueteltu kaikki 27 EU-maata. Merkitse ne 20 maata, joiden käytössä oleva valuutta on euro.

  • Alankomaat
  • Belgia
  • Bulgaria
  • Espanja
  • Irlanti
  • Italia
  • Itävalta
  • Kreikka
  • Kroatia
  • Kypros
  • Latvia
  • Liettua
  • Luxemburg
  • Malta
  • Portugali
  • Puola
  • Ranska
  • Romania
  • Ruotsi
  • Saksa
  • Slovakia
  • Slovenia
  • Suomi
  • Tanska
  • Tšekki
  • Viro
  • Unkari

Opiskelu, koulutus, työ ja vapaaehtoistyö

EU:n ansiosta kuka tahansa voi liikkua vapaasti EU-maiden välillä.

Liikkumisvapaus ei koske vain matkustamista ja lomailua. Se tarkoittaa myös, että voit

  • kouluttautua ja opiskella missä tahansa EU:n jäsenmaassa samoin edellytyksin kuin kyseisen maan omat kansalaiset
  • työskennellä missä tahansa EU:n alueella ja hyödyntää EU:n laajuisten työmarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Lisätietoja: europa.eu/!vXJHfM

TIESITKÖ TÄMÄN?

EURES-sivustolla on tuhansia työpaikkailmoituksia eri puolilta EU:ta sekä Islannista, Liechtensteinista, Norjasta ja Sveitsistä. Lisäksi sivusto auttaa työnantajia löytämään ehdokkaita muista EU-maista, jotta he voivat täyttää avoimet työpaikat (ec.europa.eu/eures/).

Europass tarjoaa helppokäyttöisen pohjan ansioluetteloasi varten sekä muita välineitä, joilla voit kertoa taidoistasi työnantajille eri puolilla EU:ta (www.europa.eu/europass/fi).

Nuorisotakuu

Monilla nuorilla ei ole työantajien tarvitsemaa osaamista ja pätevyyttä. Nuorisotakuun ansiosta EU voi auttaa nuoria hankkimaan uusia, hyödyllisiä taitoja. Tämä voi tapahtua työssäoppimisen tai henkilökohtaisen ammatinvalinnanohjauksen kautta.

Voit pyytää lisätietoja ja ilmoittautua mukaan kansallisessa yhteyspisteessä: europa.eu/!3HRFKc

Yli 24 miljoonaa nuorisotakuujärjestelmiin rekisteröitynyttä nuorta on saanut tarjouksen työ-, jatkokoulutus-, oppisopimus- tai harjoittelupaikasta vuodesta 2013 alkaen.

TIESITKÖ TÄMÄN?

Sen jälkeen kun eurooppalainen oppisopimusyhteenliittymä perustettiin vuonna 2013, se on tarjonnut yli miljoona oppisopimuspaikkaa.

Lisätietoja: europa.eu/!PXPRPb

Eurooppalainen lapsitakuu tukee lapsia ja nuoria. Sen tarkoituksena on torjua alle 18-vuotiaiden sosiaalista syrjäytymistä ja köyhyyttä koulutuksen, terveydenhuollon, ravitsemuksen ja asumisen avulla.

Lisätietoja on luvussa 4 ”Minkä asioiden puolesta EU toimii?”

Erasmus+

Olet ehkä jo kuullut Erasmus+ -ohjelmasta. Tämä EU:n ohjelma auttaa ihmisiä lähtemään ulkomaille tietyksi ajanjaksoksi. Se on avoin nuorille, opiskelijoille, harjoittelijoille, opettajille ja opetushenkilöstölle sekä vapaaehtoisille eri puolilta maailmaa. Sekä korkeakouluopiskelijat että ammattiopiskelijat voivat saada Erasmus+ -ohjelmasta taloudellista ja organisatorista tukea 33 maahan eri puolilla Eurooppaa ja myös muualla maailmassa. Eurooppalaisen opintopistejärjestelmän ansiosta ulkomailla suorittamasi opinnot luetaan osaksi opintojasi kotimaassasi.

Koulut voivat tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden koulujen tai organisaatioiden kanssa. Kysy opettajaltasi tai rehtoriltasi Erasmus+ -ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista.

Halutessasi voit myös osallistua työpaikkakoulutukseen ulkomailla. Joka vuosi monet nuoret eurooppalaiset suorittavat osan työharjoittelustaan toisessa EU-maassa. Erasmus+ -ohjelma toimii yhteistyössä sellaisten yritysten ja instituutioiden kanssa, jotka mainostavat hankkeita, joihin nuoret voivat hakea.

play video KATSO VIDEO: Mikä on Erasmus+? europa.eu/!dxv7m9

Lisätietoja Erasmus+ -ohjelman mahdollisuuksista löydät osoitteesta ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus. Voit myös kuunnella Erasmus+ -nuorisovaihtoon osallistuneiden nuorten kokemuksia: audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-112392

Tutustu myös Erasmus+ -ohjelman omaan sovellukseen: erasmusapp.eu

TIESITKÖ TÄMÄN?

Ensimmäinen Erasmus-ohjelma käynnistettiin vuonna 1987. Sen jälkeen yli kymmenen miljoonaa nuorta on nauttinut ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista. Uudesta Erasmus+ -ohjelmasta hyötyy vuosina 2021–2027 noin kymmenen miljoonaa nuorta lisää. Ohjelman talousarvio on 28 miljardia euroa eli yli kaksi kertaa aiempaa enemmän.

Euroopan solidaarisuusjoukot

Jos haluat tehdä jotakin merkityksellistä yhteiskunnan hyväksi ja osoittaa solidaarisuutta yhteisöäsi kohtaan, Euroopan solidaarisuusjoukot voivat olla sinulle ihanteellinen tilaisuus. Niiden avulla 18–30-vuotiaat nuoret voivat osallistua moniin erilaisiin toimiin joko vapaaehtoistyön tai työharjoittelun kautta. Tämä voi tarjota monille nuorille myös ponnahduslaudan työpaikan löytymiseen.

Kuulostaako hyvältä? Lue lisää Euroopan solidaarisuusjoukoista täällä: europa.eu/youth/solidarity_fi

Tietoa muista mahdollisuuksista tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa: europa.eu/learning-corner/work-and-study_fi

play video KATSO VIDEO: Euroopan solidaarisuusjoukot europa.eu/!DCxK8d

DiscoverEU

Euroopan unionin DiscoverEU-aloite tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua Eurooppaan maksuttomalla matkakortilla. Jos olet 18-vuotias ja EU-maan kansalainen, voit hakea ilmaista matkakorttia ja matkustaa ympäri EU:ta enintään kuukauden ajan.

TIESITKÖ TÄMÄN?

Yli 200 000 nuorta on saanut DiscoverEU-matkakortin.

Lisätietoa DiscoverEU-ohjelmasta: europa.eu/youth/discovereu_fi

TIESITKÖ TÄMÄN?

Euroopan nuorisoportaalista löydät kaiken, mitä sinun täytyy tietää, jotta voit nauttia kaikista Euroopan nuorille tarjoamista mahdollisuuksista. Portaali sisältää tietoa EU:n rahoittamista ohjelmista, kuten Erasmus+ -ohjelmasta, ja tarjoaa uutisia ja mahdollisuuksia, jotka liittyvät vapaaehtoistyöhön, työllisyyteen, koulutukseen, matkustamiseen, ympäristöasioihin, urheiluun ja kulttuuriin.

Tutustu portaaliin osoitteessa europa.eu/youth/home_fi

TEHTÄVÄ 13 VAPAAEHTOISTYÖ JA OPISKELU ULKOMAILLA

Voisitko kuvitella tekeväsi vapaaehtoistyötä ulkomailla tai suorittavasi osan opinnoistasi ulkomaisessa yliopistossa? Keksikää parityönä neljä perustelua tämän ajatuksen puolesta ja neljä sitä vastaan. Kumpi puoli voitti? Vertailkaa tuloksianne luokkatovereidenne kesken ja keskustelkaa niistä.

Tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus

EU:n sisämarkkinoiden ansiosta EU:ssa liikkuvat vapaasti ihmisten lisäksi tavarat, palvelut ja pääoma. Ihmisiä, tavaroita, palveluja ja pääomaa kutsutaan toisinaan EU:n vapaan liikkuvuuden neljäksi pilariksi. ”Pääoma” ei tarkoita ainoastaan rahaa. Se tarkoittaa myös sijoituksia ja lainoja. Tämän ansiosta EU:n yritykset voivat toimia helpommin useammassa kuin yhdessä maassa ja kilpailla maailmanlaajuisesti. EU:n yrityksillä on niiden koosta riippumatta pääsy kaikkien EU-maiden kansallisille markkinoille ja noin 447 miljoonan mahdollisen asiakkaan luokse. Miksi tämä on tärkeää? Koska kilpailun lisääntyminen laskee hintoja ja tarjoaa laajemman tuote- ja palveluvalikoiman loppukäyttäjälle – eli sinulle!

TIESITKÖ TÄMÄN?

Your Europe -sivusto tarjoaa käytännön apua ja neuvoja elämään, työntekoon ja matkailuun muissa EU-maissa: europa.eu/youreurope/

TEHTÄVÄ 14 MITÄ VAPAA LIIKKUVUUS MERKITSEE SINULLE KÄYTÄNNÖSSÄ?

Yhdistä esimerkit sisämarkkinoiden vapauksiin (henkilöiden, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus) merkitsemällä rasti oikeaan ruutuun.

Esimerkit Henkilöiden vapaa liikkuvuus Tavaroiden vapaa liikkuvuus Palvelujen vapaa liikkuvuus Pääoman vapaa liikkuvuus
1. Voin ostaa käytetyn auton ulkomailta ja tuoda sen tullitta kotimaahani. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI
2. Voin matkustaa EU:ssa minne haluan. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI
3. Voin opiskella toisessa EU-maassa. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI
4. Vanhempani voivat palkata toisesta EU-maasta kotoisin olevan laatoittajan remontoimaan kylpyhuoneensa. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI
5. Vanhempani voivat lähettää minulle rahaa maahan, jossa opiskelen, ilman lisämaksuja. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI
6. Voin työskennellä toisessa EU-maassa. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI
7. Voin tilata tavaroita verkosta toisesta EU-maasta tullitta. KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI KYLLÄ / EI

Tuotteiden ja elintarvikkeiden turvallisuus

EU:n asukkaat hyötyvät laadukkaista ja turvallisista elintarvikkeista ja tavaroista kaikissa EU-maissa. EU:ssa on maailman korkeimpiin lukeutuvat elintarvikkeiden turvallisuusstandardit. EU:ssa on otettu käyttöön pakolliset tarkastukset koko elintarvikeketjussa sen varmistamiseksi, että kasvit ja eläimet ovat terveitä, elintarvikkeet ja eläinten rehut ovat turvallisia ja tuotteet on merkitty oikein.

EU on myös ottanut käyttöön tiukat turvallisuusvaatimukset monenlaisille tuotteille, kuten leluille ja elektroniikkalaitteille. Valmistajien on täytettävä nämä vaatimukset voidakseen myydä tuotteitaan EU-maissa. Jos Euroopassa myydään viallisia tai vaarallisia tuotteita, kansalliset viranomaiset voivat ilmoittaa siitä helposti käyttämällä EU:n nopeaa hälytysjärjestelmää. Sen avulla ne voivat myös jakaa ajantasaisia tietoja keskenään ja taata siten kuluttajien turvallisuuden.

 

TEHTÄVÄ 15 EUROOPPALAISET MERKIT

EU:n lainsäädännössä on säädetty tiukat määräykset elintarvikkeiden, juomien ja kosmetiikan kaltaisten tuotteiden merkinnöille. Jotkin merkinnät auttavat suojelemaan kuluttajia, kun taas toiset antavat heille tietoa tuotteen tietyistä ominaisuuksista. Käytössä on esimerkiksi merkintöjä, jotka kertovat, mitkä tuotteet ovat luonnonmukaisia tai energiatehokkaita. Tuotetta ei päästetä markkinoille ilman asianmukaisia merkintöjä.

Tunnistatko alla olevat merkit? Missä niitä voi nähdä? Mitä ne tarkoittavat?

Infografiikka erilaisista EU-merkinnöistä, joita voi nähdä Euroopan unionissa ostetuissa tuotteissa.

CE-merkintä, EU-ympäristömerkki, EU:n luomutunnus, EU:n energiamerkki, EU:n maantieteelliset merkinnät.

Saat lisätietoja energiasta katsomalla nämä lyhyet videot: europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_fi

Kuluttajan oikeudet

Kun teet ostoksia EU:ssa, sinua suojaavat monet eri lait. Sinulla on kuluttajana esimerkiksi oikeus vähintään kahden vuoden takuuseen, kun ostat tuotteita EU:ssa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos matkapuhelimesi hajoaa vuoden jälkeen, se korjataan tai korvataan maksutta riippumatta siitä, mistä EU-maasta olet sen ostanut.

Yhä useammat tekevät verkko-ostoksia, ja EU:n kuluttajien suojaa on parannettu EU:n lainsäädännöllä, joka

Laadukas tietoliikenne

Monet meistä käyttävät älypuhelimia ja tabletteja. EU:n kansalaisena voit

TIESITKÖ TÄMÄN?

EU:n sääntöjen ansiosta voit käyttää puhelintasi ilman lisämaksuja matkustaessasi EU:ssa. Voit myös kuunnella lempimusiikkiasi ja katsoa lempisarjojasi sekä suoratoistaa samaa sisältöä, jonka olet tilannut kotimaassasi, kaikkialla EU:ssa.

Turvallisuus verkossa

Jokainen, joka viettää aikaa verkossa, tietää, miten helppoa internetissä on törmätä asiattomaan, harhaanjohtavaan tai jopa äärimieliseen sisältöön.

Jotta voisimme käyttää verkkoa turvallisesti, EU:n käytännesäännöillä torjutaan laitonta vihapuhetta verkossa varmistamalla, että rasistisen ja muukalaisvihamielisen sisällön poistamista koskevat pyynnöt käsitellään nopeasti. Disinformaatiota koskevat käytännesäännöt tuovat yhteen sosiaaliset verkostot ja mainosalan, jotka ovat sopineet muun muassa avoimuutta ja valetilejä koskevista säännöistä. Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube ja muut verkkoalustat arvioivat nyt 90 prosenttia ilmoitetusta sisällöstä 24 tunnin kuluessa. Eurooppalaisessa strategiassa, jonka tavoitteena on parantaa internetiä lasten näkökulmasta, on asetettu perusvaatimukset lasten suojelemiselle ja heidän valmiuksiensa lisäämiselle verkossa.

Löydät oman maasi auttavat tahot tältä kartalta: betterinternetforkids.eu/sic

Henkilötietojen suojaaminen ja yksityisyyden suojan varmistaminen verkossa on erittäin tärkeää, ja EU katsoo niiden kuuluvan perusoikeuksiisi. Yleinen tietosuoja-asetus on EU:n säädös, joka auttaa panemaan tämän täytäntöön luomalla oikeudellisen kehyksen EU:ssa asuvilta henkilöiltä peräisin olevien henkilötietojen keräämiselle ja käsittelylle.

Huolestuttavatko valeuutiset? Tämän työkalupakin ja opettajasi avulla saat selville, miten voit tunnistaa ja selättää disinformaation. Näin voit virittää keskustelua vahingollisen tiedon uhkaan liittyvistä tärkeistä aiheista. Sellaisiin kuuluvat kysymykset, jotka vaikuttavat kansanterveyteen, demokratiaan sekä yhteiskuntiemme perustana oleviin kulttuurisiin ja oikeudellisiin normeihin.

 

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet

EU takaa, että jokainen sen asukas voi nauttia monista perusoikeuksista. Ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittaminen on kirjattu perussopimuksiin ja vahvistettu Euroopan unionin perusoikeuskirjassa. Näin kielletään kaikenlainen sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, rotuun, etniseen alkuperään, kansallisuuteen, kieleen, uskontoon, ikään ja vammaisuuteen perustuva syrjintä.

EU tekee tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa edistääkseen toisten kunnioittamista, pannakseen täytäntöön syrjimättömyyttä edistäviä lakeja ja puolustaakseen ihmisoikeuksia kaikkialla EU:ssa ja sen ulkopuolella. Ihmisoikeusnäkökohdat sisältyvät myös kansainvälisiin kauppasopimuksiin, joita EU tekee muiden maiden kanssa.

Syrjinnän torjuminen on kuitenkin aloitettava niin sanotusti ”kotipihasta”. Tähän mennessä EU on toteuttanut laaja-alaisia toimia useimpien tärkeimpien syrjinnän muotojen torjumiseksi. Esimerkiksi vammaispolitiikan alalla on säädetty esteettömyyttä koskeva direktiivi, joka tuli voimaan vuonna 2019, ja toteutettu aloitteita, joilla edistetään esteettömiä kaupunkeja (EU Access city award).

Tällaisista konkreettisista toimista huolimatta monet kärsivät edelleen syrjivästä kohtelusta, häirinnästä ja hyväksikäytöstä eri puolilla Eurooppaa ja muualla maailmassa. Vihan ja syrjinnän eri muotojen torjumiseksi EU on käynnistänyt suunnitelman tasa-arvon lisäämiseksi.

Lisätietoja on luvussa 4 ”Minkä asioiden puolesta EU toimii?”

Työn ja yksityiselämän tasapaino ja elämänlaatu

EU tekee lujasti työtä muuttaakseen yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi ja sosiaalisesti tasapuolisemmaksi. Tärkeä osa tässä hankkeessa on sen varmistaminen, että työelämämme ja työelämän ulkopuolinen elämämme ovat tasapainossa. Elokuusta 2022 lähtien kaikkien EU-maiden on sovellettava EU:n sääntöjä vanhempien ja omaistaan hoitavien työelämän parantamisesta. Säännöillä pyritään edistämään vanhempainloman tasapuolisempaa jakamista, ottamaan käyttöön omaishoitovapaa ja puuttumaan naisten aliedustukseen työmarkkinoilla. Säännöillä myös ulotetaan oikeus joustaviin työjärjestelyihin koskemaan kaikkia työntekijöitä.

Lisätietoja: europa.eu/!7D4YTp

Ympäristön suojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta

EU on aina ollut ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa. Se johtaa kansainvälisiä sopimuksia, jotka koskevat hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja maapallon lämpötilan alentamista Pariisin sopimuksen mukaisesti. EU:n ympäristövaatimukset kuuluvat maailman tiukimpiin. Näillä vaatimuksilla suojellaan eurooppalaisia luontotyyppejä ja biologista monimuotoisuutta sekä juomavettä, uimavesiä ja ilmanlaatua. EU:n suojeltujen luonnonalueiden Natura 2000 -verkosto on luonut alueita, joilla ihmisen kestävä toiminta ei vaaranna haavoittuvia ja harvinaisia lajeja tai luontotyyppejä.

TIESITKÖ TÄMÄN?

Heinäkuussa 2021 tulivat voimaan säännöt, joilla kielletään kymmenen kertakäyttöistä muovituotetta, joita löydetään yleisimmin Euroopan rannoilta. Näitä ovat muun muassa vanupuikot, ilmapallojen tukivarret ja juomapillit.

Ilmastonmuutoksen torjunnasta on tullut entistä kiireellisempää. Meidän on nyt tehostettava toimiamme ihmisten suojelemiseksi, elintarviketurvan varmistamiseksi, vesipulan lieventämiseksi ja äärimmäisten lämpötilamuutosten muiden seurausten torjumiseksi. EU on sitoutunut Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan, joka on laaja toimenpidepaketti ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tavoitteena on tehdä Euroopasta ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

Lisätietoja on luvussa 4 ”Minkä asioiden puolesta EU toimii?”.

play video KATSO VIDEO: EU:n vihreän kehityksen ohjelma europa.eu/!P98gYk

EU:n rahoitus alueellasi

EU:hun kuuluvat maat ja alueet poikkeavat toisistaan muullakin tavoin kuin kokonsa puolesta: niiden välillä on myös vaurauseroja. Tuhannet hankkeet ovat saaneet viime vuosina EU:n rahoitusta. Hankkeet ovat hyödyttäneet sekä yksittäisiä EU-maita että koko EU:ta luomalla työpaikkoja, vauhdittamalla talouskasvua ja parantamalla kansalaisten elämänlaatua.

Ihmiset eivät ole aina tietoisia siitä, että EU on rahoittanut tai rahoittaa lähellä heitä olevia hankkeita. EU:n rahoittamat hankkeet ovat kuitenkin hyödyttäneet heitä luomalla miljoonia uusia työpaikkoja, kehittämällä strategisia liikenneyhteyksiä, uudistamalla energiainfrastruktuuria, ottamalla käyttöön laajakaistayhteyksiä, investoimalla tutkimukseen ja innovointiin sekä suojelemalla kulttuuriperintöä ja luonnonkauniita alueita.

Vieraile seuraavilla verkkosivustoilla ja tutustu muutamiin esimerkkeihin hankkeista, jotka ovat saaneet EU:n rahoitusta kotimaassasi. Näet, että EU on paljon lähempänä kotiasi kuin olit ajatellut: kohesio.ec.europa.eu/fi/.

EU:n rahoituksen ansiosta voit käyttää internetiä maksutta kirjastoissa, puistoissa, museoissa ja muilla julkisilla paikoilla kaikkialla Euroopassa, missä näet tämän merkin.

TIESITKÖ TÄMÄN?

Luova Eurooppa -ohjelman tavoitteena on edistää Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta. Euroopan kulttuuriperintötunnus, Euroopan kulttuuripääkaupungit ja Euroopan kulttuuriperintöpäivät kannustavat ihmisiä tutustumaan Euroopan yhteisiin kulttuurisiin juuriin.

Lisätietoja kulttuurista ja luovuudesta EU:ssa: ec.europa.eu/culture/

EU:n investoinnit tutkimukseen

Tiede pystyy muuttamaan arkielämäämme. Tämän vuoksi EU investoi miljardeja euroja tutkimukseen ja innovointiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kasvun ja työllisyyden edistämiseksi ja muiden edessämme olevien haasteiden ratkaisemiseksi. EU:n tärkein rahoitusohjelma tällä alalla on nimeltään Horisontti Eurooppa. Horisontti Eurooppa -ohjelman aiempi rahoitussykli auttoi nopeuttamaan rokotteiden kehittämistä, investoi biologisen monimuotoisuuden suojeluhankkeisiin ja paransi GPS-järjestelmien ja -karttojen tarkkuutta hyödyntämällä Galileo-satelliittia. Koska Horisontti Eurooppa -puiteohjelmalla on suuri merkitys EU:n tulevaisuudelle, sille on osoitettu 95,5 miljardin euron määrärahat vuosiksi 2021–2027. Ohjelman painopisteitä ovat muun muassa vihreät teknologiat ja tekoäly.

Lisätietoja Horisontti Eurooppa -ohjelmasta: europa.eu/!Xf47NRP

Lisätietoja EU:n talousarviosta on luvussa 4 ”Minkä asioiden puolesta EU toimii?”.

Infografiikka, josta käy ilmi, miten suuri osuus Euroopan unionin talousarviosta käytetään hallintoon.

EU:n talousarvio vuosiksi 2021–2027 on 2 018 miljardia euroa, NextGenerationEU-välineen varat mukaan lukien. Talousarviosta 4 prosenttia käytetään hallintoon.

TEHTÄVÄ 16 EU ARJESSASI

Seuraavassa on kymmenen esimerkkiä siitä, miten EU toimii sinun hyväksesi jokapäiväisessä elämässäsi. Valitse niistä kolme sinulle tärkeintä, vertaile vastauksiasi luokkatovereidesi kanssa ja perustele omat valintasi.

Voit matkustaa, opiskella, työskennellä ja asua missä tahansa EU-maassa. Henkilöiden vapaa liikkuvuus on mahdollista EU:n sisämarkkinoiden ansiosta.

EU on poistanut vapaan kaupankäynnin esteet jäsentensä väliltä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit valmistaa, myydä ja ostaa tavaroita missä tahansa EU:ssa. Se tarkoittaa myös sitä, että kuluttajille on tarjolla suurempi valikoima tuotteita edullisempaan hintaan.

Schengenin sopimus on poistanut rajatarkastukset lähes kaikkien EU-maiden väliltä. Voit nyt ylittää suurimman osan EU:n sisärajoista näyttämättä passiasi.

Matkustaessasi toiseen EU-maahan saatat sairastua tai joutua onnettomuuteen. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinulla on oikeus saada mitä tahansa lääketieteellistä hoitoa, joka ei voi odottaa siihen saakka, kunnes pääset takaisin kotiin. Saat valtion tarjoamaa terveydenhuoltoa ulkomailla ja maksat siitä saman verran kuin paikallisetkin.

Lentomatkustamisesta on tullut paljon halvempaa. EU on purkanut kansallisia monopoleja ja sallinut kilpailun ilmailualalla. Yhä useammassa kaupungissa on nykyisin oma lentoasemansa, ja niiden välillä on enemmän suoria lentoja. Myös matkustajien oikeuksia on vahvistettu.

Matkapuhelinten ja älylaitteiden käytöstä ulkomailla on tullut paljon halvempaa viime vuosina. EU:n säännöillä on vähennetty merkittävästi kustannuksia (yli 90 % vuodesta 2007 alkaen) asettamalla hintakattoja. Verkkovierailumaksut poistettiin kesäkuussa 2017, mikä tarkoittaa, että maksat nyt puhelimesi käytöstä ulkomailla saman hinnan kuin kotimaassasi.

EU:n kansalaisena omistat omat henkilötietosi. Organisaatiot ja yritykset eivät saa käsitellä henkilötietojasi ilman suostumustasi, ja sinulla on oikeus tietää, mitä tietoja niillä on sinusta.

EU:n lainsäädäntö suojelee sinua aina, kun tilaat tai ostat tuotteita mistä tahansa muualta kuin myymälästä. Jos esimerkiksi allekirjoitat tilauksen tai sopimuksen kadulla tai ostat tuotteen verkossa, sinulla on oikeus muuttaa mieltäsi. Sinulla on oikeus peruuttaa tilauksesi tai palauttaa ostoksesi 14 päivän kuluessa.

Kuluttajana saatat olla kiinnostunut ostamaan ympäristöystävällisiä tuotteita. EU:n energiamerkki auttaa sinua valitsemaan oikein. Monissa tuotteissa, kuten lampuissa, pesukoneissa, jääkaapeissa ja televisioissa, on EU:n energiamerkki. Sen avulla on helpompi tunnistaa energiatehokkaimmat tuotteet, joiden luokitus on A.

Voit nauttia puhtaasta uima- ja juomavedestä EU:ssa. Koska ympäristön pilaantuminen ei tunne rajoja, EU on ottanut käyttöön pakolliset Euroopan laajuiset raja-arvot ilman ja veden pilaantumiselle. EU-maiden on huolehdittava, että näitä raja-arvoja noudatetaan.