ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

4.2.4. Megjelentetésre kész dokumentumok

A nyomdakész (camera-ready) dokumentumok esetében a szerzőnek ügyelnie kell arra, hogy a szövegben minden szükséges javítást elvégezzenek, és hogy a megjelentetés időszakában már semmiféle javításra ne kerüljön sor (eltekintve a kivételes esetektől).

A szöveg bevitele után közvetlenül, és még a végleges tördelés előtt, aprólékos átolvasásra van szükség. Megjelentetés előtt a tördelést is alapos tipográfiai ellenőrzésnek kell alávetni.

A szövegeket folyamatosan kell oldalszámozni, a címoldalon kezdve és azt is beleértve. A számozás az üres oldalakat is magában foglalja. Az egyes részek és fejezetek mindig a kiadvány jobb oldalain kezdődnek, amelyek oldalszáma páratlan. Ha az előző rész vagy fejezet szövege páratlan oldalon végződik, az új részt vagy új fejezetet üres oldal előzi meg. Ha például az I. fejezet a 19. oldalon végződik, a II. fejezet a 21. oldalon kezdődik, a 20. oldalt pedig üresen kell hagyni.

A címet vagy alcímet megelőző sorköz mindig nagyobb, mint a cím és az utána következő szöveg közötti (az aranyszabály a kétharmad/egyharmad).

A bekezdések és albekezdések között dupla üres sorközt kell hagyni.

Az oldalt tilos egy bekezdés utolsó sorával kezdeni. Helyesebb – de kizárólag ebben az esetben – az előző oldal keretét egy sorral túllépni. Ugyanígy kerülendő, hogy egy oldal címmel vagy alcímmel, illetve egy felsorolás első gondolatjelével vagy sorával végződjön.

Az idézeteket és felsorolásokat megfelelő esetben az első sor behúzásához kell igazítani.

Utolsó frissítés: 2012. 4. 30.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal