ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

4.3. Kiadványtípusok

A dokumentumok azonosítását és besorolását nemzetközi szinten különböző megállapodások és szabványok szabályozzák, név szerint a következők:

ISO 690:2021: bibliográfiai hivatkozások
https://www.iso.org/standard/72642.html
ISO 5127:2017: tájékoztatás és dokumentáció, szójegyzék
https://www.iso.org/standard/59743.html
ISO 2108:2017: könyvek nemzetközi szabványos azonosító száma (ISBN)
https://www.iso.org/standard/65483.html
https://www.isbn-international.org
ISO 3297:2020: időszaki kiadványok nemzetközi azonosító száma (ISSN)
https://www.iso.org/standard/73846.html
nemzetközi szabványos bibliográfiai leírás (International Standard Bibliographic Description, ISBD), Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA)
https://www.ifla.org/files/assets/cataloguing/isbd/isbd-cons_2007-en.pdf PDF
Az ISO-szabványokat az ISO tagjai jogosultak odaítélni, amelyeknek a listája a következő címen tekinthető meg:
https://www.iso.org/members.html

A fenti szabványok és megállapodások értelmében a kiadványok két fő kategóriába sorolhatók: egyrészt a monográfiák, másrészt pedig az időszaki kiadványok csoportjába.

4.3.1. Monográfiák

A monográfia az ISO 2108:2017 (ISBN) szabvány meghatározása szerint egyetlen kötetben megjelenő, nem időszaki jellegű teljes kiadvány vagy pedig véges számú, egyidejűleg vagy külön-külön megjelenő önálló kötetek együtteseként teljessé tenni kívánt, nem időszaki jellegű kiadvány, amely a nyilvánosság számára különféle termékformátumokban (kötött könyv, kartonált könyv, hangoskönyv kazettán, CD-n, DVD-n, Braille-írással készült könyv, internetes webhely, elektronikus könyv stb.) érhető el.

A többkötetes monográfiák véges számú, egymástól különálló (önálló) kötetet tartalmaznak, a füzetekben megjelenő kiadványok kivételével. A többkötetetes monográfiákat összeállításuk és megjelentetésük során egy egységként kezelik. Az egyes részek saját címmel rendelkezhetnek, és azokon a kiadás tekintetében más-más felelős személy jelölhető meg.

Az egyes monográfiák azonosítása egyedi nemzetközi szabványos azonosító számmal, vagyis ISBN-nel (international standard book number, lásd a 4.4.1. pontot) történik.

4.3.2. Időszaki kiadványok

Az időszaki kiadvány az ISO 3297:2020 (ISSN) szabvány meghatározása szerint nyomtatott vagy nem nyomtatott formában, egymást követő részekben vagy integráltan megjelentetett kiadvány, amelyen sorszámozás vagy időrendi megjelölés szerepel, és amely tetszőleges gyakorisággal, előre meg nem határozott ideig jelenik meg. Az időszaki kiadványok a következők lehetnek:

sorozatok, amelyek egymást követő számok vagy önálló kötetek formájában, előre meg nem határozott ideig jelennek meg, és rajtuk általában sorszámozás szerepel (hírlapok, magazinok, folyóiratok, nyomtatott vagy elektronikus szemlék, éves kiadványok [jelentések, évkönyvek, adat- és címtárak stb.], emlékiratok, monográfiagyűjtemények stb.),
folyamatosan frissített integrálódó kiadványok, amelyek a kiadvány egészébe beépülő frissítések vagy változtatások révén bővülő, nem meghatározott ideig megjelenő időszaki kiadványok (adatbázisok, folyamatosan megújuló cserélhető lapos kiadványok vagy folyamatosan frissített webhelyek, mint például a jelen kiadványszerkesztési útmutató internetes változata).
Megjegyzés:
A gyűjtemény önálló, saját címmel rendelkező kiadványok együttese, amelyeket a gyűjtemény egészére vonatkozó, közös cím kapcsol össze. A közös cím a gyűjtemény saját címe. Minden egyes, a gyűjteményhez tartozó kiadvány önállóan is számozható, vagy állhat számozás nélkül is. A gyűjteményhez tartozó kiadványok monográfiák vagy sorozatok lehetnek.

Az időszaki kiadványok azonosítása egyedi nemzetközi azonosító számmal, vagyis ISSN-nel (international standard serial number, lásd a 4.4.2. pontot) történik.

4.3.3. Sorozatok és monográfiák együttese

Egyes sorozatok (évkönyvek és monográfiagyűjtemények) együttesen monográfiának is tekinthetők, például forgalmazási okokból. Ezek a kiadványok példányonként vagy előfizetés útján szerezhetők be.

Mivel ezek a kiadványok elsősorban sorozatnak tekintendők, ezeket ISSN-nel azonosítják. Ezenfelül monográfiaként ISBN-nel is rendelkeznek.

Utolsó frissítés: 2022. 2. 5.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal