Välkommen till 2023 års utgåva av Att resa i Europa!

Den stora nyheten för resenärer i år är att Kroatien blev den 27:e medlemmen i Schengenområdet den 1 januari. Detta innebär att kontrollerna av personer som passerar gränserna mellan Kroatien och de andra länderna i Schengenområdet – världens största fria resezon – har avskaffats. Kroatien har också infört euro, vilket innebär att omkring 347 miljoner medborgare i EU nu använder samma valuta.

Om du besöker Grekland, Ungern eller Rumänien, glöm inte att spana in årets europeiska kulturhuvudstäder. Och i Cypern eller Spanien kan du kolla upp de europeiska huvudstäderna för smart turism.

Vart du än reser i Europa – ta hand om dig och ha roligt!

I vår broschyr finns många värdefulla tips och en karta över Europa.
Beställ eller ladda ner broschyren här: https://data.europa.eu/doi/10.2775/741131

Europas mångtusenåriga historia, rika kulturarv och hisnande landskap gör att här finns några av världens mest populära resmål.

Europa lockar inte bara besökare utifrån. Invånarna själva älskar att utforska de många olika städer och länder som finns i vårt grannskap.

Det är lika enkelt för EU-invånarna att resa runt i EU som i hemlandet. Nu när de flesta passkontroller har avskaffats och 20 EU-länder har euro som gemensam valuta har det blivit enklare att resa. EU:s gemensamma marknad med fri rörlighet för människor, varor, tjänster och pengar har gett ett större utbud och lägre priser.

Allt fler unga i Europa får också lära känna sin världsdel bättre med resekortet DiscoverEU.

VILKA RESEHANDLINGAR BEHÖVS?

EU-MEDBORGARE

Pass eller nationellt id-kort

Tack vare Schengenavtalet har de flesta EU-länder avskaffat sina gränskontroller.

Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz ingår också i Schengenområdet trots att de inte är med i EU. Du kan alltså till exempel åka på skidresa till Schweiz utan att behöva visa upp ditt pass när du passerar gränsen från EU.

Gränskontroller inom Schengenområdet kan i undantagsfall införas för en kort period om det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten.

När du reser till eller hem från EU-länder som inte ingår i Schengenområdet behöver du visa upp ett giltigt pass eller id-kort. Alla som passerar EU:s yttre gränser, inklusive EU-medborgare, kontrolleras systematiskt mot relevanta databaser.

Även om du inte behöver något pass vid gränskontroller inom Schengenområdet, behöver du ha med dig en giltig resehandling (pass eller id-kort) när du reser inom EU, eftersom det kan krävas för identifiering eller av säkerhetsskäl. Barn måste ha ett eget pass eller id-kort. Observera att det bara är id-kort som utfärdats av dina nationella myndigheter som är giltiga.

Innan du reser ut ur EU bör du ta reda på vilka handlingar som krävs i det land du tänker åka till.

Visum

Visum behövs inte när du reser inom EU.
https://europa.eu/!vC76uP

MEDBORGARE FRÅN LÄNDER UTANFÖR EU

Notera att medborgare i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz behandlas som EU-medborgare vid resor till och inom EU-länderna, eftersom dessa fyra länder också ingår i Schengenområdet.

Pass

Du måste ha ett giltigt pass.

Visum

Medborgare från över 100 länder behöver visum för att besöka EU. Irlands visumregler skiljer sig något från övriga EU-länders.

Du kan ansöka om visum hos konsulatet eller ambassaden för det EU-land som du tänker besöka (eller för det land som är din huvuddestination). Om du har ett Schengenvisum kan du resa till alla Schengenländer. Om du har ett giltigt visum för längre vistelse eller ett giltigt uppehållstillstånd i något av Schengenländerna kan du stanna i upp till 90 dagar i övriga Schengenländer. Du kan dock behöva ett nationellt visum för besök i EU-länder utanför Schengenområdet.
https://europa.eu/!DHTbNH
https://europa.eu/!Wbg4RT

För besök på högst 90 dagar får medborgarna i fler än 60 länder och territorier resa in i EU utan visum. Från och med 2024 måste besökare från dessa länder ansöka om ett resetillstånd från Etias. Det kommer att krävas för personer som reser till något av de länder inom eller utanför Schengenområdet som anges i den tidigare tabellen – utom Irland. Genom det nya systemet blir det bättre säkerhet och mindre dröjsmål vid gränsen för resenärer.
https://europa.eu/!DKKW3w

PENGAR

PENGAR

Euro

Euro (€) används för närvarande varje dag av över tre fjärdedelar av EU:s invånare eller runt 347 miljoner människor i 20 EU-länder: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten använder också euro som nationell valuta enligt ett avtal med EU. I flera länder och områden används euro också som gängse valuta, t.ex. i Kosovo (*) och Montenegro.

(*) Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/1999 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

Kort och kontanter

I dag kostar utlandsbetalningar i euro – inklusive uttag av kontanter och kortbetalningar – lika mycket som hemma för EU-medborgare, men du kan fortfarande få betala en valutaomräkningsavgift om du bor utanför euroområdet. Du kan nu lätt kolla och jämföra valutaomräkningsavgifter när du betalar med ditt kort eller tar ut pengar från en automat utomlands.

Spärra genast ditt bankkort om det blir stulet eller försvinner. Innan du reser kan det vara bra att skriva upp det nummer du ska ringa.

Om du reser in i eller lämnar EU med minst 10 000 euro i kontanter (*) (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste du anmäla beloppet till tullmyndigheterna.

(*) Med kontanter avses sedlar, mynt, överlåtbara innehavarinstrument och vissa typer av guld.

SHOPPING

INOM EU

Du får handla och ta med dig hur mycket du vill hem från andra EU-länder, förutsatt att du har köpt varorna för eget bruk och inte för att sälja dem vidare. Skatter (moms och punktskatter) ingår i priset, och du behöver inte betala ytterligare skatt i något annat EU-land.

Särskilda regler gäller dock för varor som omfattas av punktskatt, t.ex. alkohol- och tobaksvaror. Länderna får ha egna övre gränser för införsel av tobak och alkohol. Om du tar med dig mer måste du kunna bevisa att det verkligen är för personligt bruk. De mängder som anges i tabellen nedan får du dock alltid ta med dig från ett annat EU-land:



NÄR DU HAR VARIT UTANFÖR EU

När du reser in i EU från ett land utanför EU får du utan att betala moms och punktskatt ta med dig varor för eget bruk inom de begränsningar som anges nedan. Samma regler gäller om du reser in från områden där EU:s regler för moms och punktskatter inte gäller.

EU-länderna har olika gränser för hur mycket tobak du får föra in i EU, en övre och en lägre, så kontrollera tullreglerna i det EU-land du ska till.

(*) Varje mängd motsvarar var för sig hela ransonen för tobaksvaror. Du får kombinera olika varor men inte överskrida totalgränsen. Exempel: 100 cigaretter (50 % av ransonen) + 50 cigariller (50 % av ransonen) = 100 % av ransonen.

(**) För spritdrycker, starkvin och mousserande vin utgör varje enskild mängd hela ransonen, men du får lov att dela upp det på olika drycker. Du kan till exempel föra in en halvliter sprit och 1 liter starkvin – båda mängderna utgör hälften av den totala ransonen.

Om du är under 17 år får du inte föra in alkohol eller tobaksvaror.

Om du reser från ett EU-land till ett annat via ett land utanför EU (t.ex. Schweiz) måste du kontrollera det landets tullregler.

Andra varor (inklusive parfym)

  • Om du reser med flyg eller båt får du ta med dig varor till ett värde av högst 430 euro.
  • För andra resenärer är gränsen 300 euro.

Några EU-länder tillämpar en lägre gräns för personer under 15 år, men den får inte vara lägre än 150 euro.
https://europa.eu/!6fyjjt

Livsmedel

Det finns inga allmänna begränsningar för kött- eller mjölkprodukter när du reser inom EU. Du får dock inte föra in matvaror som innehåller kött eller mjölk till EU från länder utanför EU, eftersom de kan sprida djursjukdomar såsom mul- och klövsjuka och afrikansk svinpest. De enda undantagen är om du tar med dig små mängder för eget bruk från Andorra, Färöarna, Grönland, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino eller Schweiz.
https://europa.eu/!QpqBw6

Glöm inte att ta med en flergångskasse när du handlar. EU:s regler bidrar till att minska användningen av plastkassar som kan skräpa ner och skada miljön. I de flesta länder måste du betala för plastpåsen i butiken.

KONSUMENTSKYDD

KONSUMENTSKYDD

Som konsument har du rätt till rättvis behandling, produkter som uppfyller en godtagbar standard och gottgörelse om något går fel, oavsett vilket EU-land du befinner dig i.

Tänk på vad du äter

EU har stränga regler för tillverkning, förädling och försäljning av livsmedel. Reglerna för livsmedelsmärkning ger tydlig, omfattande och korrekt information om innehållet.

Tänk på vad du köper

Du är skyddad mot otillbörliga affärsmetoder, både i butiken och på nätet. Förmarkerade rutor på webbplatser är förbjudna, så att du inte oavsiktligt betalar för en reseförsäkring när du bokar en flygbiljett t.ex.

Jämför priser

Totalpriset, inklusive moms och jämförpriset – priset per kilo eller liter – ska vara väl synligt på alla varor. När du bokar boende eller en flygbiljett på nätet, ska du redan från början kunna se totalpriset, inklusive avgifter och skatter.

Lös problem

Nätverket av europeiska konsumentcentrum ger praktisk information om EU:s konsumenträttigheter. Du kan också få kostnadsfri rådgivning och hjälp vid gränsöverskridande klagomål eller tvister. Om du vill ha praktisk hjälp och upplysningar medan du reser kan du ladda hem appen (finns på 25 språk):
https://www.europe-consommateurs.eu/en/publications/ecc-net-travel-app/

Håll utkik efter symbolen

EU:s miljömärke hjälper dig att hitta miljövänliga produkter, hotell, vandrarhem och campingplatser.

Den här logotypen hjälper dig att hitta ekologiska produkter.

SJÄLVA RESAN

BIL

Körkort

Ett giltigt körkort från ett EU-land erkänns i hela EU och i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

De körkort som utfärdas är plastkort i europeiskt standardformat. I de flesta länder måste du förutom giltigt körkort också ha med dig bilens registreringsbevis.

Om du inte är från EU bör du kontrollera om du behöver ett internationellt körkort för att köra bil i EU, särskilt om du ska till Cypern, Irland, Malta eller Spanien.

Fordonsförsäkring

Vart du än ska resa i EU täcker din obligatoriska trafikförsäkring automatiskt skador du orsakar på tredje part genom en bilolycka (skadeståndsansvar). Om du har en heltäckande bilförsäkring hemma kan den utsträckas till att omfatta resor till andra länder, men du bör kontrollera vilka länder det gäller och giltighetstiden innan du ger dig iväg.

Standardblanketten ”Skadeanmälan motorfordon” finns på flera språk och underlättar en anmälan på plats om du råkar ut för en olycka utomlands. Du hittar blanketten på nätet eller hos ditt försäkringsbolag.

När du reser inom EU med en ansvarsförsäkring som utfärdats i ett land utanför EU kan du behöva ett grönt kort, eller också kan du behöva teckna en gränsförsäkring. Reglerna kan variera beroende på i vilket land försäkringen utfärdats, så kontrollera i förväg.

Vägtullar och vinjetter

Många länder tar ut vägavgifter, som kan vara avståndsbaserade (vägtullar) eller tidsbaserade (s.k. vinjetter). EU övervakar avgiftssystemen för att se till att de är proportionerliga och inte diskriminerar utländska personer eller sporadiska användare.

Trafiksäkerhet

I alla EU-länder måste man använda säkerhetsbälte i alla fordon som har bälten. Barn måste använda bilbarnstol eller bälteskudde.

Att använda mobiltelefon under körning ökar avsevärt olycksrisken och är förbjudet i alla EU-länder samt i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, om du inte använder handsfree.

Den högsta tillåtna alkoholhalten i blodet varierar mellan 0 och 0,8 promille, beroende på land. Förare som kör för fort eller är rattonyktra kan spåras tack vare ett bättre informationsutbyte över gränserna.

Kom ihåg att köra på vänster sida i Cypern, Irland och Malta. Glöm inte heller att man i vissa länder, t.ex. Belgien, Frankrike, Nederländerna och Portugal, som regel måste lämna företräde för trafik som kommer från höger.

Vad är det för hastighetsgränser i Spanien? Måste jag använda cykelhjälm i Sverige? I den kostnadsfria appen ”Resa utomlands” hittar du alla viktiga trafikregler:
https://europa.eu/!kNKJ7B

Elbilar

Eftersom uttagen är standardiserade kan du ladda elbilen var som helst i EU.

Här finns en karta över laddplatser:
https://europa.eu/!QrGqGg

Bussar

EU förbättrar ständigt säkerheten för busspassagerare och har bland annat nyligen skärpt reglerna om brandsäkra material i fordon. Om bussarna är utrustade med säkerhetsbälten är det obligatoriskt att använda dem i hela EU.

Cykel

Varför inte utforska Europa på cykel? EuroVelo, Europeiska nätet av cykelvägar, binder samman hela kontinenten och några av dess huvudattraktioner med 17 långdistanscykelleder som sträcker sig över drygt 9 000 mil. Du kan upptäcka Europas städer antingen på din egen cykel eller på en hyrcykel; det finns flera hyrcykelsystem som i vissa fall också delvis har finansierats av EU.
https://en.eurovelo.com

FLYG

Den inre flygmarknaden i EU har de senaste 30 åren lett till billigare flygbiljetter och ett större utbud av flygbolag, linjer och tjänster för passagerare.

Flyget i EU hör till världens säkraste. För att ytterligare öka säkerheten måste flygbolag från länder utanför EU ha ett tillstånd som visar att de uppfyller internationella säkerhetskrav. Deras flygplan kan också komma att inspekteras i Europa, och de får inte flyga i europeiskt luftrum om de inte uppfyller säkerhetskraven eller inte övervakas tillräckligt av sina myndigheter.

Det finns gemensamma EU-regler för säkerhetskontroll av passagerare och bagage vid alla avgångar från flygplatser i EU. Det finns också begränsningar för vätskor i handbagaget och en lista med föremål som är förbjudna i både handbagaget och det incheckade bagaget.

TÅG

Tåget är fortfarande ett av de säkraste och mest populära färdmedlen i Europa, och har en framträdande roll i EU:s ambitioner att bli klimatneutralt till 2050. EU har ett järnvägsnät på över 20 000 mil. Det finns över 900 mil höghastighetslinjer på viktiga sträckor som Paris–Bryssel–Amsterdam–Köln, Milano–Rom och Barcelona–Madrid, och fler linjer håller på att byggas. EU arbetar för att tågförbindelser för långdistansresor och över gränserna ska få ett uppsving. Målet är att dubblera höghastighetstrafiken på järnväg fram till 2030 och tredubbla den till 2050.
https://europa.eu/!PhkxXd

BÅT

Det finns gott om båtlinjer mellan EU:s hamnstäder. De har regelbunden trafik och kan användas som ett alternativ till eller i kombination med bil, flyg eller tåg. Det finns också cirka 4 200 mil farbara floder, kanaler och sjöar.

Karta

Karta

TIDSZONER

TIDSZONER

DINA RÄTTIGHETER

DINA RÄTTIGHETER

EU är det enda område i världen där medborgarna skyddas av en fullständig uppsättning passagerarrättigheter - oavsett om de reser med flyg, tåg, buss eller båt. Passagerare i EU har rätt till korrekt, aktuell och tillgänglig information, assistans vid trafikstörningar och, under vissa omständigheter, ersättning för inställda resor eller kraftiga förseningar.

Läs om dina rättigheter och hur du hävdar dem i appen om passagerarrättigheter:
https://europa.eu/!qd88HJ

EU-reglerna skyddar dig också när du köper paketresor eller resor som kombinerar minst två olika typer av resetjänster (t.ex. flyg och hotell eller hyrbil) som köps på samma webbplats eller via sammankopplade bokningstjänster på nätet.

Innan du reser: Du måste få tydlig information om din paketresa (resmål, tjänster som ingår och ett nödnummer). Du ska också få information om dina rättigheter, t.ex. vad som gäller om resan ställs in eller om arrangören går i konkurs.

På resmålet: Om du hamnar i svårigheter när du är utomlands har du rätt till hjälp, bland annat information om hälso- och sjukvård samt konsulär hjälp.

https://europa.eu/!CpcpXH

Passagerare med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet

Passagerare med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet har rätt till gratis hjälp på flygplatser, järnvägsstationer, hamnar och vissa bussterminaler samt ombord på flygplan, tåg, båtar och bussar. Det är dock bäst att informera bolaget och terminalpersonalen om dina särskilda behov när du bokar eller köper biljett eller åtminstone 48 timmar före avresan (36 timmar vid bussresor).
https://europa.eu/!xGvVDW

Om du reser med bil och har EU-parkeringskortet för personer med funktionsnedsättning i ditt hemland, ska du kunna använda sådana parkeringsplatser även i andra länder. Kontrollera i förväg vilka lokala förhållanden som gäller i det land du besöker.
https://europa.eu/!jCPQYG

Hävda dina rättigheter

Om du anser att dina rättigheter som resenär har kränkts, bör du lämna in ett klagomål till bolaget eller terminaloperatören, eller till ditt hemlands tillsynsmyndighet för det transportmedel det handlar om. Uppgifter om aktuell tillsynsmyndighet finns här:
https://europa.eu/!4rJrwQ

Ring Europa Direkts gratisnummer 00 800 6 7 8 9 10 11 så får du veta mer.

DIN HÄLSA

DIN HÄLSA

Tillgång till sjukvård

Om du som EU-medborgare blir sjuk på ett tillfälligt besök i ett EU-land eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz, har du rätt till samma vård som landets invånare (gratis i vissa fall).

Glöm inte att ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort. Kortet får du gratis från Försäkringskassan (Sverige) eller Folkpensionsanstalten (Finland). Kortet visar att du är försäkrad i ett av ovanstående länder. Om du måste betala för vården ska du spara alla räkningar, recept och kvitton så att du kan begära återbetalning direkt på plats eller när du har kommit hem från resan.

Ta reda på hur du beställer ett kort: https://europa.eu/!rQ98Hw

Reseförsäkring

Det europeiska sjukförsäkringskortet ersätter inte reseförsäkringen eftersom det inte täcker kostnader för t.ex. hemtransport eller fjällräddning. Det kan därför vara bra att teckna en reseförsäkring.

Läkemedel

Recept som utfärdats av din läkare är giltiga i alla EU-länder, men du bör kontrollera att medicinen får säljas och går att köpa i landet du ska till. Försäkra dig om att dina recept innehåller all relevant information om dig, den ordinerande läkaren samt medicinen i fråga.

Med e-recept kan du nu hämta ut mediciner på apoteket i vissa EU-länder och en del läkare kan också få tillgång till viktig patientinformation på sitt eget språk.
Ta reda på vilka länder det gäller: https://europa.eu/!ghvDv6

Vaccinering

Det finns inga allmänna vaccineringskrav för resor inom EU. Det finns dock krav eller rekommendationer för vissa av EU:s utomeuropeiska territorier. Hör med din läkare innan du reser.

Badvatten

Mer än 95 % av EU:s badplatser uppfyller minimikraven på vattenkvalitet och nästan 85 % uppfyller den strängare nivån ”utmärkt”.

Ta reda på hur bra badvattnet är på din semesterort: https://europa.eu/!43mRgX

HÅLL KONTAKTEN

HÅLL KONTAKTEN

Mobiltelefoner

Abonnenter i EU kan använda sina mobiltelefoner när de reser i EU på samma sätt som hemma, utan att betala några extra avgifter. Reglerna om roaming till inrikestaxor, som också gäller i Island, Liechtenstein och Norge, förlängdes 2022 i ytterligare tio år. Om du planerar att stanna i ett annat EU-land några månader kan det dock vara bra att kolla din operatörs villkor för normal användning utomlands.
https://europa.eu/!rcmHVN

Du kan utnyttja dina prenumerationer på filmer, sportsändningar, e-böcker, videospel och musiktjänster utan några extra avgifter eller begränsningar.
https://europa.eu/!6J4jRN

Gratis internet

Gratis internet blir allt vanligare tack vare EU-finansierade wifizoner på tusentals orter i hela EU. Du kan surfa gratis på offentliga platser som bibliotek, torg, parker och museer där du ser WiFi4EU-symbolen.

Skicka ett vykort!

Frimärken kan bara användas i det land där de är köpta.

Stickproppar

Nästan alla EU-länder använder stickproppar med två kontaktstift, men Cypern, Irland och Malta har stickproppar med tre kontaktstift. Se till att packa en adapter när du besöker dessa länder.

SE OCH UPPLEVA

SE OCH UPPLEVA

På webbplatsen visiteurope.com finns information och tips på vad du kan se och göra. Du kan också titta på de nationella turistorganisationernas webbplatser.

Österrikeaustria.info/se
Belgienvisitflanders.com
visitwallonia.com
Bulgarienbulgariatravel.org
Cypernvisitcyprus.com
Tjeckienvisitczechrepublic.com/sv
Tysklandgermany.travel
Danmarkvisitdenmark.se
Spanienspain.info
Estlandvisitestonia.com/sv
Frankrikefrance.fr/sv
Finlandvisitfinland.com/sv
Greklandvisitgreece.gr
Ungernvisithungary.com
Kroatiencroatia.hr
Italienitalia.it/en
Irlanddiscoverireland.ie
Luxemburgvisitluxembourg.com
Litauenlithuania.travel/en
Lettlandlatvia.travel/sv
Maltavisitmalta.com
Nederländernaholland.com
Portugalvisitportugal.com
Polenpolen.travel/sv
Rumänienromania.travel/en
Sverigevisitsweden.com
Slovakienslovakia.travel/en
Slovenienslovenia.info

EU stöder många kulturprojekt och kulturevenemang i Europa. Varje år utser EU två europeiska kulturhuvudstäder för att lyfta fram Europas rika kulturella mångfald.

ECOC-logo

2023

Elefsina (Grekland)
Timișoara (Rumänien)
Veszprém (Ungern)
https://europa.eu/!QRvqpN

Pafos (Cypern) och Sevilla (Spanien) är europeiska huvudstäder för smart turism 2023.
https://europa.eu/!qJFkR3

Genom priset European Destinations of Excellence hjälper Europeiska kommissionen EU-länderna att belöna icke-traditionella, framväxande hållbara turistmål i Europa.
https://europa.eu/!qNkKKP

Resekort och restips för unga

Sedan 2018 delar EU ut gratis resekort till 18-åringar som får möjlighet att resa runt i Europa i en månad och upptäcka vårt rika kulturarv. Hittills har över 200 000 ungdomar i EU fått resekortet DiscoverEU. Genom initiativet får unga resenärer möjlighet att knyta kontakter genom organiserade möten och delta i ett spännande aktivitetsprogram. Alla som reser med DiscoverEU får, förutom själva resekortet, ett rabattkort så att de kan få över 40 000 rabatter på kulturevenemang, boende, utbildning, tjänster och produkter i över 30 länder runtom i Europa.
https://youth.europa.eu/discovereu_sv

HUSDJUR

Det är lätt att ta med din hund, katt eller iller på utlandsresan tack vare EU:s sällskapsdjurspass, som du kan få hos veterinären. För att man ska kunna identifiera djuren måste de också ha ett elektroniskt mikrochipp eller en läslig tatuering som ska ha tatuerats före juli 2011. I passet måste det finnas uppgift om giltig rabiesvaccinering. Vaccineringen ska göras efter att djuret fått ett mikrochipp eller en tatuering.

Om du vill ta med din hund till Finland, Irland eller Malta måste du se till att den får en bandmaskbehandling hos veterinären före avresan. Uppgifter om behandlingen ska finnas i passet och hunden kan resa mellan en och fem dagar efter behandlingen.
europa.eu/!BKRJRH

OM OLYCKAN ÄR FRAMME

OM OLYCKAN ÄR FRAMME

Ett gemensamt europeiskt nödnummer: 112

Slå 112 på vilken telefon som helst, fast eller mobil, om du vill nå räddningstjänsten i något av EU-länderna.

Stölder ska anmälas till den lokala polisen. Du måste bifoga polisanmälan när du begär ersättning från försäkringsbolaget. Stöld av pass eller id-kort ska anmälas till ditt lands konsulat eller ambassad och till polisen.

Om du är utanför EU och behöver hjälp, kan du be om det från ambassaden eller konsulatet för vilket annat EU-land som helst om ditt eget inte är representerat.
europa.eu/!34KgxG

KONTAKTA EU

KONTAKTA EU

BESÖK

Det finns hundratals Europa direkt-kontor i hela EU. Hitta ditt närmaste kontor på nätet
europa.eu/!QXPXxn.


RING ELLER SKRIV

Tjänsten Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Kontakta tjänsten på något av följande sätt:

  • Ring det avgiftsfria telefonnumret 00 800 6 7 8 9 10 11 (en del operatörer kan ta betalt för samtalet).
  • Ring telefonnumret +32 22999696.
  • Skriv via formuläret på nätet:
    europa.eu/!cttP4G

EU-INFORMATION

EU-INFORMATION

PÅ NÄTET

På webbplatsen Europa finns det information om EU på alla officiella EU-språk
europa.eu/!wVh6Vj.


EU-PUBLIKATIONER

Läs eller beställ EU-publikationer på nätet (europa.eu/!Qm44Hh). Om du behöver flera kopior av en gratispublikation kan du kontakta Europa direkt eller ditt lokala dokumentationscentrum europa.eu/!QXPXxn


EU-LAGSTIFTNING OCH ANDRA RÄTTSLIGA HANDLINGAR

Rättsliga handlingar från EU, inklusive all EU-lagstiftning sedan 1951, finns på alla officiella EU-språk på EUR-Lex
europa.eu/!WxQqPf.

ÖPPNA EU-DATA

Portalen data.europa.eu/sv ger tillgång till öppna datamängder från EU:s institutioner, organ och byråer. De kan laddas ned och användas fritt för kommersiella och andra ändamål. Portalen ger också tillgång till en stor mängd data från EU-länderna.

Om oss

Europeiska kommissionen
Generaldirektoratet för kommunikation
Redaktionella tjänster och målgruppsanpassad kommunikation
1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË

Kontakt: COMM-A2@ec.europa.eu

Manuskriptet färdigställt i april 2023.

Detta dokument utgör inte ett officiellt ställningstagande från Europeiska kommissionens sida.

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2023

© Europeiska unionen, 2023

Vidareutnyttjandet av Europeiska kommissionens handlingar regleras enligt kommissionens beslut 2011/833/EU av den 12 december 2011 om vidareutnyttjande av kommissionens handlingar (EUT L 330, 14.12.2011, s. 39).

Om inte annat anges får detta dokument vidareutnyttjas enligt villkoren i licensen Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) (creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sv). Detta innebär att vidareutnyttjande är tillåtet förutsatt att källa anges på lämpligt sätt liksom eventuella förändringar.

Tillstånd för användning eller mångfaldigande av delar som inte ägs av Europeiska unionen kan behöva sökas direkt från respektive upphovsrättsinnehavare.

Illustrationer: © Europeiska unionen, © iStock

Var den här publikationen till nytta? Berätta vad du tycker: comm-publi-feedback@ec.europa.eu

På webbplatsen Ditt Europa finns mer råd om dina rättigheter när du bor, arbetar och reser i EU: ec.europa.eu/youreurope

IDENTIFIERARE

Print ISBN 978-92-76-55500-1 doi:10.2775/023918 NA-09-22-383-SV-C
PDF ISBN 978-92-76-55323-6 doi:10.2775/741131 NA-09-22-383-SV-N
HTML ISBN 978-92-76-55501-8 doi:10.2775/884143 NA-09-22-383-SV-Q