Welkom bij de editie van 2023 van Reizen in Europa!

Groot nieuws voor reizigers dit jaar is dat Kroatië op 1 januari het 27e lid van het Schengengebied is geworden. Daardoor zijn de grenscontroles afgeschaft tussen Kroatië en de andere landen van het Schengengebied — het grootste gebied ter wereld waar u kunt reizen zonder uw paspoort te hoeven laten zien. Kroatië heeft ook de euro ingevoerd, waardoor nu ongeveer 347 miljoen burgers in de EU dezelfde munt gebruiken.

Als u Griekenland, Hongarije of Roemenië bezoekt, vergeet dan niet de culturele hoofdsteden van Europa van dit jaar te bezoeken. En als u in Cyprus of Spanje bent, kijk dan zeker eens naar de Europese hoofdsteden van slim toerisme.

Waar u ook naartoe reist in Europa, hou het veilig en veel plezier!

Lees deze brochure voor meer informatie, handige tips en een kaart van Europa.
Bestel of download de brochure hier: https://data.europa.eu/doi/10.2775/268856

Met duizenden jaren geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en adembenemende landschappen behoort Europa tot de populairste bestemmingen ter wereld.

Europa trekt niet alleen miljoenen bezoekers van buiten Europa, maar ook de Europeanen zelf gaan graag op reis naar de verschillende Europese steden en landen.

Europeanen kunnen tegenwoordig net zo makkelijk door de EU als in hun eigen land reizen. De afschaffing van de meeste paspoortcontroles en het gebruik van dezelfde munteenheid — de euro — in 20 Europese landen hebben reizen een stuk eenvoudiger gemaakt. De totstandkoming van een interne markt met vrij verkeer van personen, goederen, diensten en geld heeft geleid tot een groter aanbod en lagere prijzen.

Bovendien kunnen steeds meer jonge Europeanen hun continent verkennen dankzij de DiscoverEU-reispas.

WELKE DOCUMENTEN HEBT U NODIG?

EU-BURGERS

Paspoort of identiteitskaart

Dankzij de regels van het Schengenakkoord hebben de meeste EU-landen hun grenscontroles opgeheven.

IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland liggen ook in het Schengengebied, maar zijn geen lid van de EU. Dit betekent bijvoorbeeld dat u kunt gaan skiën in Zwitserland zonder dat u uw paspoort hoeft te laten zien als u de grens overgaat vanuit de EU.

Wanneer sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare en binnenlandse veiligheid kunnen de interne grenscontroles tijdelijk weer worden ingevoerd.

Wanneer u een EU-land dat geen deel uitmaakt van het Schengengebied binnenkomt of verlaat, moet u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart laten zien. Iedereen die de buitengrenzen van de EU overgaat, wordt systematisch gecontroleerd aan de hand van gegevens in relevante databases. Dit geldt ook voor EU-burgers.

Ook al hebt u geen paspoort nodig voor grenscontroles binnen het Schengengebied, u moet ter identificatie of om veiligheidsredenen wel een geldig reisdocument bij u hebben (uw paspoort of identiteitskaart) als u binnen de EU reist. Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Let op: een geldig identiteitsbewijs kan alleen worden afgegeven door de autoriteiten in uw land.

Controleer de documentatievereisten van het niet-EU-land waar u naar toegaat voordat u de EU verlaat.

Visumbeleid

U heeft geen visum nodig om in de EU te reizen.
https://europa.eu/!3HMxVb

ONDERDANEN VAN DERDE LANDEN

Opmerking: burgers uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland worden bij binnenkomst in een EU-land behandeld als EU-burgers omdat deze vier landen deel uitmaken van het Schengengebied.

Paspoort

U hebt een geldig paspoort nodig.

Visum

Burgers uit meer dan 100 landen hebben geen visum nodig als zij naar de EU komen. De lijst van landen waarvan de burgers een visum nodig hebben om naar Ierland te reizen, verschilt enigszins van de lijst die voor de andere EU-landen geldt.

U kunt een visum aanvragen bij het consulaat of de ambassade van het EU-land dat u wilt bezoeken (of het consulaat of de ambassade van het land dat uw hoofdbestemming is). Met een visum voor het Schengengebied kunt u naar alle Schengenlanden reizen. Met een geldig visum voor verblijf van langere duur of een geldige verblijfsvergunning afgegeven door een van de Schengenlanden kunt u tot 90 dagen in andere Schengenlanden verblijven. Het kan zijn dat u een nationaal visum nodig hebt voor een bezoek aan EU-landen die niet aan Schengen deelnemen.
https://europa.eu/!YYT69d
https://europa.eu/!YjVxrd

Burgers uit meer dan 60 landen en gebiedsdelen hebben geen visum nodig als zij voor maximaal 90 dagen naar de EU komen. In 2024 moeten bezoekers uit deze landen een Etias-reisvergunning aanvragen. Dit zal nodig zijn voor mensen die reizen naar de landen in de bovenstaande tabel, behalve Ierland. Het nieuwe systeem zal zorgen voor meer veiligheid en voorkomen dat reizigers vertragingen aan de grens oplopen.
https://europa.eu/!qygt9k

GELD

GELD

De euro

Zo’n drie kwart van de bevolking van de EU, oftewel ruim 347 miljoen mensen in 20 EU-landen, betaalt tegenwoordig met de euro (€): België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Kroatië, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje. Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken de euro als hun nationale munteenheid, met instemming van de EU. In een aantal landen en gebieden zoals Kosovo (*) en Montenegro wordt de euro feitelijk ook als munteenheid gebruikt.

(*) Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet en is in overeenstemming met Resolutie 1244 (1999) van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Betaalkaarten en contanten

Tegenwoordig kosten grensoverschrijdende betalingen in euro, inclusief opnames bij een geldautomaat en kaartbetalingen, voor EU-burgers hetzelfde als in eigen land, hoewel er nog steeds wisselkosten in rekening kunnen worden gebracht als u buiten de eurozone woont. Bovendien kunt u nu eenvoudig de wisselkosten controleren en vergelijken wanneer u in het buitenland met uw betaalkaart betaalt of geld opneemt.

Laat gestolen of verloren bankkaarten onmiddellijk blokkeren door uw bank. Schrijf het nummer dat u daarvoor moet bellen ergens op voordat u op reis gaat.

Wanneer u de EU binnenkomt of verlaat met 10 000 euro of meer in contanten (*) (of het equivalent daarvan in andere valuta’s), moet u dit bij de douane aangeven.

(*) Met contanten worden bankbiljetten, munten, verhandelbare instrumenten aan toonder (bv. (reis)cheques, promesses of ondertekende postwissels) en bepaalde soorten goud bedoeld.

WINKELEN

IN DE EU

Wanneer u van het ene EU-land naar het andere reist, mag u zoveel kopen en meenemen als u wilt, mits het voor eigen gebruik is en niet om door te verkopen. De belastingen (btw en accijns) zijn inbegrepen in de prijs en u hoeft niets extra’s te betalen in een ander EU-land.

Er gelden echter speciale regels voor accijnsgoederen, zoals alcohol- en tabaksproducten. Elk land stelt zijn eigen richthoeveelheden vast om te bepalen of tabak en alcohol voor eigen gebruik bedoeld zijn. Als u meer bij u hebt, is het mogelijk dat u vragen moet beantwoorden om te controleren of u geen commerciële bedoelingen hebt. EU-landen mogen echter geen lagere richthoeveelheden vaststellen dan in de onderstaande tabel:



VAN BUITEN DE EU

Wanneer u de EU binnenkomt vanuit een niet-EU-land, mag u niet meer dan de volgende hoeveelheden goederen voor persoonlijk gebruik meenemen zonder btw of accijns te betalen. Dit geldt ook wanneer u terugkomt van gebieden waar de Europese btw- en accijnsregels niet van toepassing zijn.

Afhankelijk van het land geldt er een hogere of lagere maximumhoeveelheid tabak die u in de EU mag invoeren; dus controleer de douaneregels van het EU-land dat u bezoekt.

(*) Elke hoeveelheid is 100 % van de totale toegestane hoeveelheid tabaksproducten. U mag deze producten combineren maar u mag de totale maximumhoeveelheid niet overschrijden. Bijvoorbeeld: 100 sigaretten (50 % van de toegestane hoeveelheid) + 50 cigarillo’s (50 % van de toegestane hoeveelheid) = 100 % van de totale toegestane hoeveelheid.

(**) Voor sterke drank en gealcoholiseerde of mousserende wijn geldt dat elk van deze hoeveelheden 100 % is van de totale toegestane hoeveelheid. U mag echter combineren tot 100 %. U kunt bijvoorbeeld een halve liter sterke drank en één liter gealcoholiseerde wijn meenemen — deze hoeveelheden zijn ieder de helft van de toegestane hoeveelheid.

Deze toegestane hoeveelheden alcohol en tabak gelden niet voor reizigers jonger dan 17 jaar.

Als u via een land dat niet tot de EU behoort (bv. Zwitserland) van het ene EU-land naar het andere reist, moet u controleren welke douaneregels dat land hanteert.

Andere goederen, waaronder parfum:

  • maximaal ter waarde van 430 euro voor reizigers per vliegtuig of boot
  • maximaal ter waarde van 300 euro voor andere reizigers.

In sommige EU-landen geldt een lager maximum voor reizigers jonger dan 15, maar het mag niet lager zijn dan 150 euro.
https://europa.eu/!xKjWTG

Voedsel

Er gelden geen algemene beperkingen op het reizen met vlees- of zuivelproducten binnen de EU. U moet er echter op letten dat u geen voedingswaren die vlees, melk of daarvan afgeleide producten bevatten, in de EU invoert vanuit landen die niet tot de EU behoren, omdat deze gevaarlijke ziekteverwekkers kunnen bevatten die ziektes zoals mond-en-klauwzeer en Afrikaanse varkenspest onder het vee in de EU kunnen veroorzaken. De enige uitzonderingen hierop gelden voor reizigers uit Andorra, Faeröer, Groenland, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino of Zwitserland die een kleine hoeveelheid voor persoonlijke consumptie hebben meegenomen.
https://europa.eu/!HFb8Yc

Denk eraan een herbruikbare tas mee te nemen wanneer u gaat winkelen. De EU-voorschriften zijn gericht op het verminderen van het gebruik van plastic draagtassen, omdat deze vaak als zwerfvuil op straat belanden en schadelijk zijn voor het milieu. In de meeste landen moet u bij het winkelen voor deze tassen betalen.

HULP VOOR CONSUMENTEN

HULP VOOR CONSUMENTEN

Als consument bent u overal in de EU verzekerd van een eerlijke behandeling, producten die voldoen aan aanvaardbare normen, en het recht op schadevergoeding als er iets misgaat.

Weet wat u eet

Door de strenge wetten voor de productie, verwerking en verkoop van levensmiddelen bent u in de EU verzekerd van de hoogste mate van voedselveiligheid. Dankzij regels voor levensmiddelenetiketten is de informatie over de inhoud van levensmiddelen duidelijk, volledig en nauwkeurig.

Weet wat u koopt

Zowel op internet als in de winkel bent u tegen een groot aantal oneerlijke handelspraktijken beschermd. Vooraf aangevinkte hokjes op websites zijn verboden, zodat u bijvoorbeeld niet per ongeluk voor een reisverzekering betaalt wanneer u online een vliegticket boekt.

Vergelijk prijzen

De volledige prijs, inclusief btw en de prijs per kilo of per liter, van alle te koop aangeboden goederen moet duidelijk worden vermeld. Wanneer u op internet accommodatie of een vlucht boekt, moet de totaalprijs inclusief alle toeslagen en belastingen vanaf het begin van het boekingsproces worden getoond.

Problemen oplossen

Bij het netwerk van Europese consumentencentra kunt u terecht voor praktische informatie over consumentenrechten in de EU en voor gratis advies en bijstand bij grensoverschrijdende klachten of geschillen. Download de app (beschikbaar in 25 talen) voor praktische hulp en informatie tijdens het reizen:
https://www.europe-consommateurs.eu/en/publications/ecc-net-travel-app/

Let op de EU-milieukeur

De EU-milieukeur is een milieukeurmerk dat u helpt bij het vinden van milieuvriendelijke producten, hotels, jeugdherbergen of campings.

Dit logo helpt u biologische producten te vinden.

OP REIS

MET DE AUTO

Rijbewijs

Een geldig rijbewijs dat in een EU-land is afgegeven, wordt erkend in de hele EU en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Elk nieuw rijbewijs dat wordt afgegeven, wordt gedrukt op een plastic kaart met een Europees standaardformaat. In de meeste landen moet u naast een geldig rijbewijs ook het kentekenbewijs van uw auto bij u hebben.

Reizigers die uit landen buiten de EU komen, moeten controleren of zij een internationaal rijbewijs nodig hebben om te rijden in de EU-landen die zij bezoeken, vooral als zij van plan zijn naar Cyprus, Ierland, Malta of Spanje te gaan.

Autoverzekering

Wanneer u binnen de EU reist, biedt uw wettelijk verplichte autoverzekering automatisch dekking voor schade aan derden als gevolg van een auto-ongeval (wettelijke aansprakelijkheid). Als u in eigen land all-risk of omnium verzekerd bent, kan de dekking ook voor andere landen gelden. Het is echter aan te raden voor uw vertrek te controleren in welke landen dit het geval is en wat de geldigheidstermijn is.

Het Europees aanrijdingsformulier, een standaarddocument dat in verschillende talen verkrijgbaar is, vergemakkelijkt de afwikkeling van een ongeval in een ander land. U kunt voor het formulier terecht bij uw verzekeraar of op internet.

Wanneer u binnen de EU reist met een wettelijke aansprakelijkheids­verzekering die in een niet-EU-land is afgesloten, heeft u misschien een groene kaart nodig of moet u een grensverzekering afsluiten. De regels kunnen verschillen afhankelijk van het land waar de polis is afgegeven; dus kijk dit vooraf na.

Tolheffing en vignetten

Veel landen heffen tol (op basis van de afgelegde afstand) of verplichten het gebruik van vignetten (geldig gedurende een bepaalde periode) voor het gebruik van hun wegen. De EU controleert of deze heffingenstelsels evenredig zijn en niet-ingezetenen of occasionele gebruikers niet discrimineren.

Veilig rijden

In de hele EU is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht in alle motorvoertuigen waarin veiligheidsgordels zijn aangebracht. Voor kinderen is een kinderzitje of zitverhoger verplicht.

Mobiel bellen tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het is dan ook in alle EU-landen en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland verboden, tenzij u handsfree belt.

Het maximaal toegestane alcoholpromillage ligt tussen 0 mg/ml en 0,8 mg/ml, afhankelijk van het land. Bestuurders die te hard of onder invloed rijden, kunnen dankzij de verbeterde grensoverschrijdende uitwisseling van informatie worden opgespoord.

Denk eraan dat in Cyprus, Ierland en Malta links wordt gereden en dat in sommige landen zoals België, Frankrijk, Nederland en Portugal in het algemeen verkeer van rechts voorrang heeft.

Wat is de maximumsnelheid in Spanje? Moet ik een fietshelm op als ik in Zweden ga fietsen? Alle belangrijke informatie over verkeersveiligheid is te vinden in de gratis app “Going Abroad”. U kunt deze downloaden op:
https://europa.eu/!wT3rkC

Elektrische auto’s

Dankzij gestandaardiseerde stekkers in heel Europa kunnen bestuurders van elektrische auto’s hun auto overal in de EU op dezelfde wijze opladen als thuis.

Bekijk de kaart met alternatieve tankstations en oplaadpunten:
https://europa.eu/!QrGqGg

Bussen en touringcars

De EU werkt voortdurend aan een verbetering van de veiligheidsvoorschriften voor passagiers van bussen en touringcars. Er zijn bijvoorbeeld onlangs strengere regels van kracht geworden voor het gebruik van brandbestendige materialen in voertuigen. Wanneer bussen en touringcars zijn uitgerust met veiligheidsgordels, is het gebruik daarvan verplicht in de hele EU.

Per fiets

Ontdek Europa per fiets! EuroVelo, het Europees fietsroutenetwerk, verbindt het hele continent en belangrijke bezienswaardigheden door middel van 17 langeafstandsfietsroutes over een afstand van meer dan 90 000 km. Met een van de vele fietsverhuurdiensten met zelfbediening, waarvan er enkele door de EU mede zijn gefinancierd, of op uw eigen fiets kunt u van verschillende Europese steden genieten.
https://en.eurovelo.com/

PER VLIEGTUIG

De totstandkoming van een Europese interne markt voor luchtvervoer, inmiddels 30 jaar geleden, heeft geleid tot goedkopere tarieven en een grotere keuze uit luchtvaartmaatschappijen, routes en diensten voor de passagier.

Europa heeft een uitstekende staat van dienst wat de veiligheid van de luchtvaart betreft. Om de veiligheid nog verder te verbeteren, zijn luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU verplicht een certificaat te behalen waarin wordt bevestigd dat zij voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Bovendien kunnen hun toestellen in Europa worden geïnspecteerd. Wanneer blijkt dat deze niet veilig zijn of onvoldoende zijn gecontroleerd door de autoriteiten van het land in kwestie, mogen deze luchtvaartmaatschappijen niet meer in het Europese luchtruim vliegen.

Voor alle vluchten die vanaf een luchthaven in de EU vertrekken, gelden gemeenschappelijke EU-regels voor de veiligheidscontrole van passagiers en van hand- en ruimbagage. Er gelden beperkingen voor vloeistoffen die in het vliegtuig mogen worden meegenomen, en er is een gemeenschappelijke lijst van artikelen die niet als handbagage dan wel als ruimbagage mogen worden meegenomen.

PER TREIN

Reizen per trein is nog steeds de veiligste en populairste manier van reizen in Europa. Deze vorm van vervoer speelt dan ook een belangrijke rol in de ambities van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De EU heeft een spoorwegnet van ruim 200 000 km. Er is circa 9 000 km aan hogesnelheidslijnen op belangrijke routes zoals Parijs-Brussel-Amsterdam-Keulen, Milaan-Rome en Barcelona-Madrid, en er worden momenteel nog meer hogesnelheidslijnen aangelegd. De EU bevordert langeafstands- en internationaal personenvervoer per trein, waaronder nachttreinen. Het doel is het hogesnelheidsspoorvervoer tegen 2030 te verdubbelen en het tegen 2050 te verdrievoudigen.
https://europa.eu/!6Xbc3q

PER BOOT

Er zijn veel zeeroutes tussen EU-havens met regelmatige verbindingen van hoge kwaliteit, al dan niet in combinatie met een bus-, trein- of vliegreis. Er is ook zo’n 42 000 km aan bevaarbare rivieren, kanalen en meren.

Kaart

Kaart

TIJDZONES

TIJDZONES

UW RECHTEN

UW RECHTEN

Of u nu met het vliegtuig, met de trein, met de bus of touringcar of per schip reist, de EU is het enige gebied ter wereld waar u wordt beschermd door een volledig stelsel van passagiersrechten. Alle passagiers in de EU hebben recht op juiste, tijdige en toegankelijke informatie, hulp in geval van storingen in het vervoersnetwerk en, in bepaalde gevallen, schadevergoeding bij annulering of grote vertragingen.

Download de app zodat u kunt controleren wat uw rechten zijn en hoe u daar een beroep op kunt doen:
https://europa.eu/!uq48KT

Daarnaast wordt u beschermd door EU-regels wanneer u via onlineboekingwebsites all-invakanties of pakketreizen koopt waarbij minstens twee soorten reisdiensten worden gecombineerd (bv. een vlucht en een hotel of huurauto).

Voordat u vertrekt: u moet duidelijke informatie ontvangen over uw reispakket (inclusief reisbestemming(en), de inbegrepen diensten en het noodnummer dat u kunt bellen). U moet ook worden geïnformeerd over uw rechten; u hebt tegenwoordig bijvoorbeeld meer rechten wanneer uw reis wordt geannuleerd of wanneer de organisator failliet gaat.

Tijdens uw verblijf: als u tijdens uw verblijf in de problemen komt, hebt u recht op hulp zoals informatie over gezondheidsdiensten en consulaire bijstand.

https://europa.eu/!Wxh4Cy

Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit

Passagiers met een handicap of passagiers met beperkte mobiliteit hebben recht op gratis bijstand op vliegvelden, in havens, op treinstations en bepaalde busstations en aan boord van vliegtuigen, treinen, schepen en bussen. Als u speciale behoeften hebt, is het raadzaam om de vervoerder of exploitant van op- en uitstapplaatsen daarvan op de hoogte te stellen wanneer u een reservering plaatst of vooraf een kaartje koopt, of in ieder geval 48 uur voordat u op reis gaat (36 uur als u per bus reist).
https://europa.eu/!bKr7hw

Als u per auto reist en in eigen land een EU-gehandicaptenparkeerkaart hebt, kunt u ook de parkeerfaciliteiten voor gehandicapten in andere EU-landen gebruiken. Ga vooraf na welke plaatselijke voorwaarden gelden in het land dat u bezoekt.
https://europa.eu/!DqQj6w

Schadevergoedingen

Als u vindt dat uw rechten tijdens uw reis zijn geschonden en dat u recht hebt op een schadevergoeding, moet u een klacht indienen bij de vervoerder of de exploitant van de op- of uitstapplaats of de nationale handhavingsinstantie voor uw specifieke vervoerswijze. Ga voor de contactgegevens van de betrokken handhavingsinstantie naar:
https://europa.eu/!FxPTBH

Bel naar Europe Direct op het gratis nummer 00 800 6 7 8 9 10 11 voor meer informatie.

GEZONDHEID

GEZONDHEID

Toegang tot gezondheidszorg

Als u als burger van een EU-land of van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland ziek wordt terwijl u tijdelijk in een van deze landen verblijft, hebt u recht op dezelfde medische zorg als de verzekerden in dat land (in sommige landen is de gezondheidszorg gratis).

Vergeet niet uw Europese ziekteverzekeringskaart (Europese zorgpas) mee te nemen wanneer u op reis gaat. Deze kaart is gratis verkrijgbaar bij uw zorgverzekeraar en is een bewijs dat u in een van de voornoemde landen verzekerd bent. Als u moet betalen voor medische zorg, moet u alle rekeningen, doktersrecepten en facturen bewaren zodat u meteen om terugbetaling kunt vragen in het land waar u verblijft, of na terugkeer uit het buitenland.

Meer informatie over het aanvragen van de Europese ziekteverzekeringskaart: https://europa.eu/!pn37jW

Reisverzekeringen

De Europese ziekteverzekeringskaart is geen vervanging van een reisverzekering, want kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of reddingsacties in skigebieden worden niet vergoed. Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten tegen zulke risico’s.

Geneesmiddelen

Een doktersrecept is in alle EU-landen geldig, maar controleer of het voorgeschreven medicijn verkocht mag worden en beschikbaar is in het land dat u bezoekt. Zorg ervoor dat op uw recept alle relevante informatie staat over u, de voorschrijvende arts en het voorgeschreven product.

Dankzij e-recepten kunnen reizigers tegenwoordig bij apotheken in bepaalde EU-landen medicijnen ophalen die elektronisch door hun arts zijn voorgeschreven, en sommige artsen hebben ook in hun eigen taal toegang tot belangrijke patiëntgegevens.
Controleer of deze diensten beschikbaar zijn op uw plaats van bestemming: https://europa.eu/!VNH9GV

Inentingen

Voor het reizen in de EU zijn in het algemeen geen inentingen nodig. Voor sommige van de overzeese gebiedsdelen van de EU is een inenting echter verplicht of aanbevolen. Informeer bij uw arts voordat u vertrekt.

Zwemwater

Meer dan 95 % van het zwemwater in de EU voldoet aan de minimumnormen voor waterkwaliteit en bijna 85 % aan de strengere eisen om als “uitstekend” te kunnen worden aangemerkt.

Kijk op de interactieve kaart voor informatie over de waterkwaliteit op uw plaats van bestemming: https://europa.eu/!43mRgX

VERBONDEN BLIJVEN

VERBONDEN BLIJVEN

Mobiele telefoons

Als EU-inwoner kunt u tijdens uw reizen in de EU zonder extra kosten uw mobiele telefoon gebruiken zoals u dat thuis doet. In 2022 werden de “roam-like-at-home”-regels, die ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen van toepassing zijn, met nog eens tien jaar verlengd. Als u van plan bent een paar maanden in een ander EU-land te verblijven, is het raadzaam informatie in te winnen over de regels van uw operator voor redelijk gebruik.
https://europa.eu/!hyWKWB

U hebt ook volledige toegang tot uw betaalde onlineabonnementen op films, sportevenementen, e-boeken, videogames en muziekdiensten, zonder extra kosten of beperkingen.
https://europa.eu/!hmFhxQ

Wifi

Gratis internet is op steeds grotere schaal beschikbaar, omdat er in duizenden Europese gemeenten door de EU gefinancierde wifi-hotspots zijn geïnstalleerd. Overal waar u in bibliotheken, op pleinen, in parken, musea en andere openbare ruimten het WiFi4EU-symbool ziet, kunt u gratis verbinding maken.

Stuur eens een kaartje!

Postzegels kunt u alleen gebruiken in het land waar u ze koopt.

Stekkers

In vrijwel alle EU-landen worden stekkers met twee pennen gebruikt, met uitzondering van Cyprus, Ierland en Malta, waar stekkers met drie pennen worden gebruikt. Denk eraan een adapter mee te nemen wanneer u deze landen bezoekt.

TOERISTISCHE TREKPLEISTERS EN EVENEMENTEN

TOERISTISCHE TREKPLEISTERS EN EVENEMENTEN

Voor ideeën en informatie over wat er te zien en te doen is, kunt u een kijkje nemen op de website met Europese vakantiebestemmingen (visiteurope.com). U kunt ook terecht op de websites van de officiële nationale toeristenbureaus van de EU-landen.

Oostenrijkaustria.info/nl
Belgiëvisitflanders.com/nl
visitwallonia.com/nl
Bulgarijebulgariatravel.org
Cyprusvisitcyprus.com
Tsjechiëvisitczechrepublic.com/nl
Duitslandgermany.travel
Denemarken visitdenmark.nl
Spanjespain.info
Estlandvisitestonia.com
Frankrijk france.fr/nl
Finlandvisitfinland.com
Griekenlandvisitgreece.gr
Hongarijevisithungary.com
Kroatiëcroatia.hr
Italiëitalia.it/en
Ierlanddiscoverireland.ie
Luxemburgvisitluxembourg.com
Litouwenlithuania.travel/en
Letland latvia.travel
Maltavisitmalta.com
Nederlandholland.com/be_nl/toerisme.htm
Portugalvisitportugal.com/nl
Polenpolen.travel/nl
Roemeniëromania.travel/en
Zwedenvisitsweden.nl
Slowakijeslovakia.travel
Sloveniëslovenia.info

De EU promoot ieder jaar tal van culturele projecten en evenementen in heel Europa. Zij ondersteunt met name de culturele hoofdsteden van Europa, een initiatief dat is bedoeld om de rijke culturele diversiteit van Europa in het zonnetje te zetten.

ECOC-logo

2023

Elefsina (Griekenland)
Timișoara (Roemenië)
Veszprém (Hongarije)
https://europa.eu/!QRvqpN

Pafos (Cyprus) en Sevilla (Spain) zijn de Europese hoofdsteden van slim toerisme voor 2023.
https://europa.eu/!qJFkR3

De Europese Commissie ondersteunt EU-landen bij het belonen van niet-traditionele, opkomende bestemmingen voor duurzaam toerisme in Europa via de EDEN-prijs.
https://europa.eu/!qNkKKP

Jonge reizigers

Sinds 2018 stelt de EU 18-jarige Europeanen in de gelegenheid maximaal één maand gratis door Europa te reizen om het rijke culturele erfgoed van het continent te ontdekken. Tot dusver hebben al meer dan 200 000 jonge Europeanen een DiscoverEU-reispas ontvangen. Het initiatief biedt jonge reizigers de kans om met elkaar in contact te komen via georganiseerde meet-ups en deel te nemen aan een opwindend activiteitenprogramma. Alle DiscoverEU-reizigers krijgen naast hun reispas ook een kortingskaart en kunnen profiteren van meer dan 40 000 kortingen op culturele evenementen, accommodatie, onderwijs, diensten en producten in 30 landen in heel Europa.
https://youth.europa.eu/discovereu_nl

HUISDIEREN

Reizen met een hond, kat of fret is gemakkelijk dankzij het EU-huisdierenpaspoort, dat u bij elke dierenarts kunt krijgen. Alle honden, katten en fretten moeten een paspoort hebben en ter identificatie voorzien zijn van een elektronische microchip of een duidelijk leesbare tatoeage, mits deze vóór juli 2011 is aangebracht. Ze moeten tegen rabiës zijn gevaccineerd en de gegevens moeten in hun huisdierenpaspoort worden vermeld. De vaccinatie moet worden uitgevoerd na het inbrengen van de microchip of het aanbrengen van de tatoeage.

Neemt u uw hond mee naar Finland, Ierland of Malta, dan moet die vóór vertrek door een dierenarts tegen lintworm behandeld zijn. De behandeling moet in het huisdierenpaspoort worden vermeld en de hond mag dan één tot vijf dagen na de behandeling reizen.
https://europa.eu/!p69dRb

IN NOODGEVALLEN

IN NOODGEVALLEN

Europees alarmnummer: 112

In alle EU-landen kunt u met een vaste of mobiele telefoon via het gratis nummer 112 de hulpdiensten bereiken.

Diefstal kunt u aangeven bij de lokale politie. Om een schadeclaim bij uw verzekering in te dienen, moet u een proces-verbaal laten opmaken. Als uw paspoort of identiteitskaart gestolen wordt, moet u aangifte doen bij de politie en het consulaat of de ambassade van uw land.

Als u buiten de EU bent en hulp nodig hebt, kunt u terecht bij een ambassade of consulaat van een ander EU-land als uw eigen land er daar geen heeft.
https://europa.eu/!3FycTY

CONTACT OPNEMEN MET DE EU

CONTACT OPNEMEN MET DE EU

KOM LANGS

Er zijn honderden Europe Direct-centra overal in de Europese Unie. U vindt het adres van het dichtstbijzijnde informatiecentrum online:
https://europa.eu/!qCnrHM


BEL OF SCHRIJF

Europe Direct is een dienst die uw vragen over de Europese Unie beantwoordt. U kunt met deze dienst contact opnemen door:

  • te bellen naar het gratis nummer: 00 800 6 7 8 9 10 11 (bepaalde telecomaanbieders kunnen wel kosten in rekening brengen);
  • te bellen naar het gewone nummer: +32 22999696, of
  • het onlineformulier in te vullen:
    https://europa.eu/!ccXXGr

INFORMATIE OVER DE EU

INFORMATIE OVER DE EU

ONLINE

Informatie over de Europese Unie in alle officiële talen van de EU is beschikbaar op de Europa-website:
https://europa.eu/!bbXQwG


EU-PUBLICATIES

U kunt publicaties van de EU bekijken of bestellen op https://europa.eu/!rk77dJ. Als u meerdere kopieën van gratis publicaties wenst, neem dan contact op met Europe Direct of uw plaatselijke documentatiecentrum (https://europa.eu/!qCnrHM).


EU-WETGEVING EN AANVERWANTE DOCUMENTEN

Toegang tot juridische informatie van de EU, waaronder alle EU-wetgeving sinds 1951 in alle officiële talen, krijgt u op EUR-Lex:
https://europa.eu/!BP9HVM

OPEN DATA VAN DE EU

Het portaal https://data.europa.eu/nl biedt toegang tot opendatabestanden van de instellingen, organen en agentschappen van de EU. Deze kunnen gratis worden gedownload en hergebruikt, zowel voor commerciële als voor niet-commerciële doeleinden. Het portaal biedt ook toegang tot een grote hoeveelheid databestanden van de Europese landen.

Meer informatie

Europese Commissie
Directoraat-generaal Communicatie
Dienst Redactie en Publieksinformatie
1049 Brussel
BELGIË

E-mail: COMM-A2@ec.europa.eu

Manuscript voltooid in april 2023.
Dit document mag niet als officieel standpunt van de Europese Commissie worden beschouwd.

Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 2023

© Europese Unie, 2023

Het beleid ten aanzien van hergebruik van documenten van de Europese Commissie is vastgelegd in Besluit 2011/833/EU van de Commissie van 12 december 2011 betreffende het hergebruik van documenten van de Commissie (PB L 330 van 14.12.2011, blz. 39).

Tenzij anders vermeld, is hergebruik van dit document toegestaan krachtens een Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl). Dit betekent dat hergebruik is toegestaan, mits de bron correct wordt aangegeven en eventuele wijzigingen worden vermeld.

Voor het gebruik of de reproductie van onderdelen die niet het eigendom zijn van de Europese Unie, kan het nodig zijn rechtstreeks om toestemming van de respectieve houders van het recht te verzoeken.

Afbeeldingen: © Europese Unie, © iStock

Vond u deze publicatie nuttig? Laat het ons weten: comm-publi-feedback@ec.europa.eu

Wanneer u in de EU woont, werkt of reist, kunt u op de website “Uw Europa” terecht voor meer advies over uw rechten: ec.europa.eu/youreurope

IDENTIFICATIEGEGEVENS

Print ISBN 978-92-76-55478-3 doi:10.2775/786491 NA-09-22-383-NL-C
PDF ISBN 978-92-76-55312-0 doi:10.2775/268856 NA-09-22-383-NL-N
HTML ISBN 978-92-76-55484-4 doi:10.2775/03064 NA-09-22-383-NL-Q