Særberetning
nr.08 2018

EU's støtte til produktive investeringer i virksomheder - der er behov for mere fokus på holdbare resultater

Om beretningen Med henblik på at sikre positive virkninger for modtagere af EU-støtte og de berørte regioner er det vigtigt, at der skabes holdbare resultater, som varer ved efter projekternes udløb. Mellem 2000 og 2013 øremærkede EFRU over 75 milliarder euro til produktive investeringer i virksomheder. Vi konstaterede med hensyn til en væsentlig del af de reviderede projekter, at resultaterne ikke var holdbare eller kun var delvis holdbare. Vi konkluderede, at dette hovedsagelig skyldtes manglende fokus på resultatholdbarhed i Kommissionens og de nationale/regionale myndigheders forvaltning på både program- og projektniveau, det være sig ved udformningen af de operationelle programmer eller i forbindelse med udvælgelse, overvågning og evaluering. Den retlige ramme for perioden 2014-2020 har indført forbedringer vedrørende holdbarhed. Med henblik på sikring af mere holdbare resultater i den fremtidige EU-støtte til produktive investeringer fremsætter vi anbefalinger til adressering af de vedvarende mangler.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

EFRU's støtte til produktive investeringer i virksomheder

I

Over 75 milliarder euro fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) var øremærket til produktive investeringer i virksomheder mellem 2000 og 2013, og det er planen at afsætte mere end 68 milliarder euro til dette formål i perioden fra 2014 til 2020.

Vores revision

II

Formålet med vores revisionen var at vurdere, om disse midler var blevet forvaltet på en måde, der sikrede holdbare output og resultater, og at identificere de vigtigste faktorer med betydning for holdbarheden.

III

Vi undersøgte 41 afsluttede EFRU-medfinansierede projekter vedrørende produktive investeringer, der blev gennemført under otte OP'er i Østrig, Den Tjekkiske Republik, Tyskland, Italien og Polen mellem 2000 og 2013. Bl.a. undersøgte vi de OP'er, der lå til grund for de reviderede projekter, og gennemgik projektudvælgelsen, -overvågningen, -rapporteringen og -evalueringen.

Vores konstateringer

IV

Vi konkluderer samlet set, at de fleste af de reviderede projekter havde skabt holdbare resultater. I mange af de reviderede projekter var resultaterne imidlertid ikke holdbare eller kun delvis holdbare, hvilket hovedsagelig skyldtes, at der i forvaltningen af EFRU-støtten til produktive investeringer mellem 2000 og 2013 ikke blev lagt tilstrækkelig vægt på holdbarhed.

V

Holdbarhedskravene i EU-lovgivningen var opfyldt i alle de regioner, hvor revisionen fandt sted. De reviderede projekter havde generelt leveret deres output som planlagt. I de fleste tilfælde konstaterede vi, at de erhvervede aktiver og andre output stadig fandtes og var i brug på tidspunktet for revisionen.

VI

På tidspunktet for revisionen genererede de fleste af de reviderede projekter stadig de forventede direkte resultater, som hovedsagelig vedrørte jobskabelse, bedre adgang til finansiering og lån samt øget produktion og produktivitet. Men i en femtedel af dem varede de resultater, der var opnået ved projektafslutningen, ikke ved. Hertil kommer, at det i næsten halvdelen af de reviderede projekter ikke var muligt at foretage en grundig vurdering af holdbarheden ved holdbarhedsperiodens udgang, eftersom der ikke altid forelå oplysninger, dels fordi de ikke altid var blevet indsamlet (eller det ikke var blevet gjort konsekvent), dels fordi relevante dokumenter ikke længere forelå efter udløbet af arkiveringsperioden.

VII

I de tilfælde, hvor resultaterne ikke var holdbare, var der forskellige årsager til dette. I nogle få tilfælde skyldtes det forhold, der klart lå uden for støttemodtagernes kontrol - f.eks. eksogene faktorer såsom den økonomiske krise eller ændringer i den nationale lovgivning - mens det i andre tilfælde skyldtes svagheder i forvaltningen. Hovedårsagen var, at der var utilstrækkeligt fokus på holdbarhed på forskellige niveauer i forvaltningen af EU-midlerne: OP'erne fremmede ikke holdbarhed effektivt, udvælgelsesprocedurerne tog ikke tilstrækkeligt hensyn til betingelserne for opnåelse af gode resultater på lang sigt, overvågningen og rapporteringen af resultaterne efter projektafslutningen var svag, og de anvendte resultatindikatorer var ringe, de korrigerende foranstaltninger i forbindelse med manglende målopnåelse eller opfyldelse af de lovbestemte holdbarhedskrav blev ikke anvendt konsekvent, og Kommissionen lagde ikke tilstrækkelig vægt på holdbarhedsaspekter ved godkendelsen af OP'erne.

Vores anbefalinger

VIII

Den retlige ramme er blevet forbedret med henblik på perioden 2014-2020. Ikke desto mindre er der behov for yderligere foranstaltninger til at sikre holdbare resultater i denne programperiode og forbedre udformningen af de relevante programmer med hensyn til holdbarhed i perioden efter 2020. Vi anbefaler derfor følgende:

  • Medlemsstaterne bør i forbindelse med OP-programmeringen fremme opnåelsen af holdbare resultater gennem EFRU-finansierede produktive investeringer, navnlig ved at:
    • sætte mere fokus på identificering og modvirkning af risici med hensyn til opnåelse af holdbare resultater
    • sørge for en bedre analyse af de forskellige virksomhedstypers behov, herunder behovet for offentlig finansiering, så dødvægtstab kan undgås.
  • I forbindelse med godkendelsen af OP'erne bør Kommissionen være særlig opmærksom på, hvordan medlemsstaterne adresserer holdbarheden af output og resultater.
  • Medlemsstaterne bør forbedre deres udvælgelsesprocedurer og -kriterier, så risikoen for dødvægtstab tages i betragtning, og der kun gives støtte til projekter vedrørende produktive investeringer, der har potentiale til at skabe tilstrækkelige langvarige resultater.
  • Medlemsstaterne bør foretage passende og konsekvent overvågning og rapportering:
    • idet de anvender foruddefinerede og relevante indikatorer til måling af output og resultater samt til måling af langvarige resultater på OP-niveau, samtidig med at antallet af indikatorer holdes på et håndterligt niveau
    • idet de fastlægger overvågnings- og rapporteringsprocedurer, som skal anvendes ved projektafslutningen og i hele holdbarhedsperioden, og som bør beskrives i tilskudsaftalerne
    • idet de forbedrer indsamlingen og anvendelsen af relevante data.
  • Kommissionen og medlemsstaterne bør sikre, at efterfølgende evalueringer på OP- eller EU-niveau på en mere systematisk måde dækker forskellige aspekter ved holdbarheden af de resultater, der er opnået ved holdbarhedsperiodens udgang og efterfølgende. Evalueringsresultaterne bør anvendes i forbindelse med udformningen af EU's fremtidige erhvervsstøtteordninger.
  • Kommissionen bør sikre, at medlemsstaterne konsekvent anvender klare korrigerende foranstaltninger, herunder inddrivelsesordninger, når projekter ikke opfylder EU's lovbestemte holdbarhedskrav.
  • Når medlemsstaterne har fastsat bindende mål på projektniveau, bør de fastlægge klare korrigerende foranstaltninger og anvende dem konsekvent.

Indledning

EFRU's støtte til produktive investeringer og virksomheder

EU's politikmål

01

I over 15 år har øget produktivitet, iværksætterånd, konkurrenceevne, vækst, beskæftigelse og innovation været centrale elementer i EU's bestræbelser på at drive sin økonomi fremad. Støtten til erhvervsinvesteringer i de europæiske regioner har været forankret i to førende EU-strategier:

  • Lissabonstrategien fra 20001, hvis mål var at gøre EU til "den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden, en økonomi, der kan skabe en holdbar økonomisk vækst med flere og bedre job og større social samhørighed", og
  • Europa 2020-strategien2, som siden 2010 har sigtet mod at fremme vækst og beskæftigelse gennem forskellige flagskibsinitiativer, hvoraf det ene fokuserer på industripolitikken for at forbedre erhvervsklimaet og især er rettet mod SMV'er.

EFRU-støtte til virksomheder

02

EU's strategier for de europæiske regioner gennemføres med både nationale midler og midler fra de europæiske strukturfonde (siden 2014: de europæiske struktur- og investeringsfonde eller ESI-fondene). Den vigtigste af disse fonde, Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), har stået for direkte investeringer i virksomheder af forskellige typer og størrelser.

03

I perioden mellem 2000 og 2013 var det i forordningerne om EFRU3 fastsat, at midlerne skulle bidrage til finansiering af produktive investeringer med henblik på at skabe og bevare langsigtede beskæftigelsesmuligheder gennem foranstaltninger, der også tilskyndede til lokal og regional udvikling. Kommissionen definerer produktive investeringer som virksomhedsinvesteringer i anlægsaktiver eller immaterielle aktiver, der skal bruges til produktion af varer og tjenesteydelser og dermed bidrage til bruttoinvesteringerne og beskæftigelsen. Foranstaltningerne skulle primært - men ikke udelukkende - støtte SMV'er.

04

I perioden 2014-2020 er EFRU's anvendelsesområde i princippet begrænset til at støtte skabelse og bevarelse af langsigtede beskæftigelsesmuligheder i SMV'er. Som en undtagelse kan store virksomheder imidlertid modtage støtte til produktive investeringer, hvis investeringerne vedrører et samarbejde med SMV'er og bidrager til at styrke forskning, teknologisk udvikling og innovation eller støtte overgangen til en lavemissionsøkonomi4.

EFRU har ydet betydelig finansiel støtte til produktive investeringer

05

EFRU's direkte støtte til virksomheder og innovation mellem 2000 og 2020 forventes at beløbe sig til næsten 143 milliarder euro. Det betyder, at den private sektor har modtaget ca. en tredjedel af de samlede EFRU-midler. Figur 1 viser tildelingerne til produktive investeringer mellem 2000 og 2020, og oplysningerne for de enkelte medlemsstater findes i bilag I. EFRU's medfinansieringssatser har varieret i de forskellige medlemsstater og regioner og generelt ligget mellem 25 % (i forholdsvis rige regioner) og 85 % (i fattigere regioner).

Figur 1

EFRU-tildelinger til produktive investeringer i perioden 2000-2020

Kilde: Europa-Kommissionen.

Delt forvaltning af EFRU-programmer

06

Strukturfondsprojekter finansieres af EU's budget sammen med nationale eller regionale myndigheder. Projektfinansieringen er underlagt regler og betingelser, der er fastsat dels på EU-niveau, dels på medlemsstatsniveau. Forvaltningen af midlerne er derfor delt. I forbindelse med EFRU-forvaltningen var det forvaltningsmyndighederne, der udarbejdede de operationelle programmer (OP'erne), forvaltede gennemførelsen af dem, etablerede og anvendte forvaltnings- og kontrolsystemer og indsendte årlige gennemførelsesrapporter til Kommissionen. Som led i den daglige forvaltning var disse myndigheder ansvarlige for at udvælge projekter samt for at overvåge, gennemføre, kontrollere og evaluere dem5.

07

Kommissionen udsendte retningslinjer for udarbejdelse af OP'er, godkendte OP'erne og førte tilsyn med etableringen og anvendelsen af forvaltnings- og kontrolsystemerne i medlemsstaterne. Navnlig overvågede den gennemførelsen af OP'erne, hovedsagelig på grundlag af medlemsstaternes gennemførelsesrapporter og som deltager i overvågningsudvalg. Derudover kunne den når som helst indtil den endelige afslutning af programmerne anmode om specifikke oplysninger (f.eks. forvaltningsmyndighedernes data vedrørende projektudvælgelsen).

Projektresultaternes holdbarhed

Holdbarhed som begreb

08

I forbindelse med denne revision defineres holdbarhed som et projekts evne til at opretholde de skabte fordele, længe efter at det er afsluttet. Den vigtigste indikation på, at et projekt har leveret holdbare output og resultater, er, at det bliver ved med at skabe nettofordele, efter at det er afsluttet, både i og efter den lovbestemte holdbarhedsperiode (jf. punkt 12-15). De medfinansierede produktive investeringer bør sikre et finansielt og økonomisk udbytte af omkostningerne, øge produktionen, produktiviteten, beskæftigelsen, konkurrenceevnen og iværksætterånden og styrke innovationen. De støttede operationer bør også give langsigtede fordele til de regioner, hvor de er beliggende.

09

I forbindelse med denne revision skal output forstås som de produkter, et projekt leverer (aktiviteter, tjenesteydelser, drift af projektfaciliteter, viden og færdigheder). Resultater er de ændringer, som de direkte adressater oplever, når deres deltagelse i en intervention er afsluttet (f.eks. øget produktion, produktivitet, salg, omsætning eller eksport, stærkere iværksætterånd og konkurrenceevne, indførelse af nye produkter eller tjenester, oprettelse eller bevarelse af varige arbejdspladser), samt de positive virkninger af projekter i de berørte regioner.

10

I nogle af vores tidligere særberetninger6 har vi fremhævet risici med hensyn til holdbarheden af EU-finansierede infrastrukturer, herunder problemer med at opretholde projekters output og resultater. Manglende holdbarhed og manglende opmærksomhed på dette aspekt af projektforvaltningen kan reducere de offentlige interventioners effektivitet.

11

At sikre holdbarhed kræver, at der foreligger en solid analyse og strategi ved udformningen af programmet eller projektet. Allerede på planlægningsstadiet kan der træffes vigtige forberedende foranstaltninger for at fastlægge, hvad man ønsker at opnå og bevare på lang sigt ved at finansiere en given investering. Der kræves passende overvågning i hele projektets livscyklus og i tiden bagefter. Der kræves også stabile institutioner og private støttemodtagere, som kan sikre en effektiv forvaltningsstøtte til den fortsatte drift i projektets økonomiske levetid. Ifølge en undersøgelse fra Europa-Parlamentet7 har den offentlige sektor kun vist begrænset interesse for spørgsmålet om holdbarhed i forbindelse med struktur- og samhørighedsfondene, og der findes derfor kun ufuldstændige data om holdbarheden af resultaterne fra projekter, der er medfinansieret af EFRU.

Den retlige ramme

12

EU-forordningen om EFRU indeholder et lovbestemt holdbarhedskrav. Generelt skal virksomheder bevare output/erhvervede aktiver i en periode på fem år (eller undtagelsesvis tre år for SMV'er8, når den berørte medlemsstat bestemmer det) for at undgå, at den tildelte EFRU-finansiering kræves tilbagebetalt. Da denne lovbestemte holdbarhed kun gælder output/erhvervede aktiver og højst dækker en periode på fem år, er der ikke tale om det samme holdbarhedsbegreb som det, vi har forklaret ovenfor og anvendt i forbindelse med denne revision.

13

I tidens løb er kravet til holdbarhedsperiodens længde blevet strengere. I perioden 2000-2006 skulle forvaltningsmyndighederne inddrive den relevante EFRU-medfinansiering og underrette Kommissionen, hvis et projekt undergik en væsentlig ændring9 inden for et tidsrum på fem år fra tidspunktet for tilskudsafgørelsen. I perioden 2007-201310 var de retlige krav de samme, men udgangspunktet for beregningen af de fem år blev flyttet fra tidspunktet for tilskudsafgørelsen til tidspunktet for projektets afslutning. Desuden blev der indført en sanktion for virksomheder, der havde overført en produktionsaktivitet inden for en medlemsstat eller til en anden medlemsstat.

14

I 2010 blev holdbarhedskravet begrænset til kun at gælde operationer, der omfattede investeringer i infrastruktur eller produktive investeringer. For at lette byrden på støttemodtagerne i kølvandet på den økonomiske krise blev der indført en undtagelse fra disse krav i forbindelse med ophør af en produktionsaktivitet, der skyldes en konkurs, i forbindelse med hvilken der ikke er begået svigagtige handlinger11.

15

For ESI-fondene i perioden 2014-2020 er det en vigtig nyskabelse i kravene vedrørende den lovbestemte holdbarhed, at begyndelsen af holdbarhedsperioden er fastsat til datoen for den endelige projektbetaling eller den dato, der er fastsat i statsstøtteafgørelsen. Hertil kommer, at EU-medfinansieringen skal tilbagebetales, hvis den produktive aktivitet flyttes uden for EU i de første 10 år, undtagen hvis støttemodtageren er en SMV12. Interventionslogikken for produktive investeringer under EFRU, herunder holdbarhedsaspekterne, beskrives nærmere bilag II.

Revisionens omfang og revisionsmetoden

16

Revisionen blev gennemført mellem juli 2016 og juni 2017 og havde til formål at besvare spørgsmålet om, hvorvidt EFRU-projekter vedrørende produktive investeringer i virksomheder er blevet håndteret på en måde, der sikrer holdbare output og resultater.

17

I den første del af denne beretning analyserer vi holdbarheden af outputtene, og i den anden del holdbarheden af resultaterne (direkte og indirekte). Vi vurderede holdbarheden ved udgangen af den lovbestemte holdbarhedsperiode og på tidspunktet for revisionen. I den tredje del af beretningen identificerer vi de vigtigste årsager til manglende holdbarhed af produktive investeringer og beskriver de gode praksis, vi bemærkede under vores revision. I denne forbindelse undersøgte vi, hvilke roller medlemsstaternes ansvarlige myndigheder og Kommissionen spillede. Bl.a. undersøgte vi de OP'er, der lå til grund for de reviderede projekter, og gennemgik projektovervågningen, -rapporteringen og -evalueringen. I den sidste del af beretningen analyserer vi de potentielle forbedringer vedrørende holdbarhed i programperioden 2014-2020. Vi undersøger også de ændringer, der er foretaget i forordningerne om ESI-fondene for 2014-2020 med henblik på at øge resultaternes holdbarhedspotentiale.

18

Vi undersøgte 41 afsluttede EFRU-medfinansierede projekter vedrørende produktive investeringer, der blev gennemført under otte OP'er i Østrig, Den Tjekkiske Republik, Tyskland, Italien og Polen mellem 2000 og 2013 og havde en holdbarhedsperiode med ophør mellem 2006 og 2018. I forbindelse med vores revisionserklæring havde vi tidligere revideret samtlige disse projekter med fokus på opfyldelsen af lovgivningsmæssige krav. Projekterne blev udvalgt på grundlag af den stikprøvestørrelse, der blev udtaget under den foregående revision i de pågældende medlemsstater, og på grundlag af deres finansielle størrelse. De fleste projekter vedrørte investeringer i aktiver for virksomheder fra forskellige fremstillingssektorer (f.eks. stål- eller stenprodukter, bildele, sanitetsudstyr og industrielle anlæg), fra energisektoren (kul, vedvarende energi) og fra turistsektoren (hoteller). Nogle af dem involverede FoU-investeringer. Projekternes værdi lå mellem 0,1 og 91,7 millioner euro. Støttemodtagerne var normalt små til mellemstore virksomheder. En liste over de reviderede projekter og de OP'er, hvorunder de blev finansieret, findes i bilag III.

Bemærkninger

De reviderede projekters output var for det meste holdbare

19

Vi kontrollerede først, om de reviderede projekter havde leveret de forventede output som planlagt. Derefter vurderede vi, om de faktisk var blevet bevaret på deres oprindelige placering og ikke var blevet overdraget, enten helt eller delvist, i den retligt bindende holdbarhedsperiode (på 3 eller 5 år), hvor de ikke måtte sælges, og de tilhørende økonomiske aktiviteter ikke måtte flyttes i eller ud af EU. Vi kontrollerede også, at aktiverne var blevet anvendt på samme produktionssted, medmindre de var blevet erstattet af aktiver med mindst samme markedsværdi købt af projekternes støttemodtagere.

20

I alle de EU-regioner, hvor revisionen fandt sted, var OP'ernes betingelser vedrørende den lovbestemte holdbarhed generelt i overensstemmelse med de relevante EU-forordninger13. Kun i ét af de reviderede projekter konstaterede vi væsentlige modifikationer eller ændringer af ejerskabsforholdene eller ophør af den produktive aktivitet ved udgangen af holdbarhedsperioden.

21

Som regel leverede de undersøgte projekter de forventede output ved projektafslutningen14. Outputtene var typisk erhvervelse af anlæg til fremstilling eller produktion af varer, f.eks. produktionshaller og produktionslinjer med maskiner og udstyr til anvendelse i forskellige industrisektorer (f.eks. inden for fødevarer, kemikalier, plast og metal, sanitetsartikler, bildele, anlæg til energi eller vedvarende energi eller dele deraf). Også virksomheder i tjenesteydelses- eller turistsektoren modtog tilskud, f.eks. støtte til reproduktionsafdelinger og til renovering eller opførelse af hoteller. Tekstboks 1 illustrerer outputtene fra tre af de reviderede projekter, og de nærmere oplysninger om de enkelte projekter kan findes i bilag III.

Tekstboks 1

Eksempler på projektoutput

Projekt 4 (OP for Burgenland/Østrig) - Indkøb af et pulvermalingsanlæg foretaget af en SMV, der fremstiller kontormøbler

Samlede investeringsomkostninger: 1 million euro

Tilskudsbeløb: 0,15 millioner euro, heraf 0,13 millioner euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra august 2007 til marts 2008.

Projektets væsentligste output var indkøbet af laserskæreudstyr og et pulvermalingssystem til påføring af belægninger med ekstremt ridse-, slag- og korrosionsbestandige overflader.

Projekt 20 (OP for Sachsen/Tyskland) - Etablering af et nyt produktions-, forsknings- og udviklingsanlæg til innovativ afprøvning og certificering af nyudviklede produkter i hydrauliksektoren - nyoprettet SMV

Samlede investeringsomkostninger: 6,2 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 2,8 millioner euro, heraf 1,4 millioner euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra marts 2009 til februar 2012.

Projektets output var den nyoprettede virksomheds levering af afprøvninger, certificeringer og forskellige andre tjenesteydelser til andre virksomheder, der vil udvikle og sælge nye højteknologiske produkter i hydrauliksektoren.

Projekt 8 (det regionale OP for Den Tjekkiske Republik) - Revitalisering af et brownfieldområde og opførelse af et hotel - familieejet virksomhed i en turistby

Samlede investeringsomkostninger: 2,9 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 1 million euro, heraf 0,8 millioner euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra juli 2008 til september 2009.

Projektets output var et nyt hotel med 160 senge, med godkendelse af indkvarteringsfaciliteterne fra Den Tjekkiske Republiks myndigheder. Anlægsarbejdet omfattede revitalisering af et brownfieldområde i en bymidte.

22

Generelt fandtes aktiverne på produktionsstederne ved udgangen af den lovbestemte holdbarhedsperiode. Aktiverne var ikke blevet solgt, og virksomhedernes økonomiske aktiviteter var ikke blevet flyttet. I de fleste tilfælde var aktiverne blevet bevaret korrekt og anvendt effektivt i overensstemmelse med virksomhedernes behov i hele holdbarhedsperioden (jf. figur 2). Kun i ét tilfælde15 var en facilitet var ikke i drift, og dette skyldtes virksomhedens konkurs. I tre andre tilfælde16 var aktiverne (fremstillingsudstyr, computere, software) ikke i fuld anvendelse eller produktionslinjerne ikke operationelle på grund af manglende bevarelse fra ejernes side, manglende hensyntagen til forretningsudviklingen i den relevante sektor eller ændringer i den relevante energilovgivning.

Figur 2

Eksistens og anvendelse af projektoutput ved holdbarhedsperiodens udgang og på tidspunktet for revisionen

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på oplysninger fra forvaltningsmyndighederne eller de støttemodtagende virksomheder.

23

Under vores besøg på stedet konstaterede vi, at aktiverne stadig var i brug i 31 projekter. I ni tilfælde17 var de slet ikke blevet brugt, kun blevet brugt delvis eller blevet erstattet af andre udstyr efter udgangen af den lovbestemte holdbarhedsperiode - som for SMV'er ofte kun var tre år efter projektets afslutning. Der kan have været gyldige grunde til denne adfærd, f.eks. at maskiner eller IT-systemer blev erstattet, fordi de var nedslidte eller afskrevne, fordi virksomheden ønskede mere avanceret udstyr med mindst samme værdi, eller fordi der skete ændringer i den relevante energilovgivning. I ét af projekterne18 blev udstyret således udskiftet umiddelbart efter udgangen af den lovbestemte holdbarhedsperiode, fordi dets driftsomkostninger var høje.

De fleste af de reviderede projekter skabte holdbare resultater, men en femtedel gjorde ikke

24

Vi kontrollerede først, om de reviderede projekter havde leveret de forventede direkte resultater ved projektafslutningen. Derefter analyserede vi situationen på tidspunktet for revisionen for at vurdere, om projektejerne havde opretholdt disse resultater så længe som muligt med henblik på at skabe maksimale fordele længe efter projektets udløb. I den forbindelse tog vi også hensyn til firmaernes økonomiske situation i forhold til den økonomiske situation på det marked, hvor de udøver deres aktiviteter, og andre eksterne faktorer, der kunne indvirke på de potentielle fordele. Vurderingskriterierne er nærmere beskrevet i bilag IV.

De direkte resultaters holdbarhed var god i ca. halvdelen af de reviderede projekter

25

På grundlag af de oplysninger, der var tilgængelige hos forvaltningsmyndighederne, kontrollerede vi, at de reviderede projekter sigtede mod at levere direkte resultater såsom forbedret adgang til finansiering, øget produktion og produktivitet, jobskabelse, øget salg, omsætning eller eksport, diversificering af virksomhedernes strukturer, forbedring af virksomhedernes image, indførelse af nye produkter eller tjenester og andet (f.eks. øget samarbejde med andre institutioner med henblik på at styrke innovationen og konkurrenceevnen)19. På grundlag af de oplysninger, vi indsamlede hos støttemodtagerne, vurderede vi holdbarheden af de direkte resultater ved udgangen af holdbarhedsperioden og på tidspunktet for revisionen (jf. figur 3).

Figur 3

De direkte projektresultaters holdbarhed

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på oplysninger fra forvaltningsmyndighederne eller projekternes støttemodtagere.

26

Ved udgangen af den lovbestemte holdbarhedsperiode (som for de reviderede projekter lå mellem 2006 og 201820) - og udelukkende vurderet på grundlag af de disponible overvågningsoplysninger - havde 14 projekter opnået deres resultater fuldt ud (og opretholdt dem i hele holdbarhedsperioden), mens syv projekter havde opnået deres resultater delvis (jf. figur 3). Med hensyn til næsten halvdelen af samtlige projekter (19) var det imidlertid ikke muligt at foretage denne vurdering, fordi forvaltningsmyndighederne ikke havde indsamlet de nødvendige overvågningsdata (jf. også punkt 73-75), eller fordi de relevante dokumenter ikke længere var tilgængelige efter udløbet af arkiveringsperioden (i projekterne under OP for Puglia og OP for Burgenland).

27

Vi konstaterede kun nogle få eksempler på, at overvågningen muliggjorde en mere grundig indsamling af data om projektresultaterne. Forvaltningsmyndigheden med ansvar for OP'et i Polen overvågede og vurderede f.eks. opnåelsen af projektresultaterne ved hjælp af forskellige finansielle og resultatmæssige indikatorer såsom indtægter, værdien af varer produceret som følge af projektet, emissionsreduktioner osv.21. I seks andre projekter i Sachsen og Niedersachsen22 blev der målt stigninger i omsætningen uden for regionen og i eksporten.

28

Men da de fleste forvaltningsmyndigheder udelukkende fokuserede på jobskabelse (et af de vigtigste mål for OP'erne), indsamlede de ikke oplysninger om andre relevante (økonomiske) fordele, som projekterne måske leverede. Det var derfor ikke altid muligt at foretage en omfattede vurdering af et projekts faktiske resultater og deres holdbarhed på grundlag af overvågningsoplysningerne alene.

29

På tidspunktet for vores besøg på stedet - og også baseret på yderligere oplysninger fra støttemodtagere og forvaltningsmyndigheder - konstaterede vi, at de direkte resultater var holdbare i 21 projekter, delvist holdbare i 11 projekter og ringe eller slet ikke holdbare i otte projekter23 (der gives nærmere oplysninger i bilag III).

30

Projekterne havde de sekundære fordele, at de gav de støttemodtagende virksomheder mulighed for at omstrukturere eller modernisere deres produktive aktiver, tilpasse og diversificere deres produktporteføljer og øge deres produktivitet og dermed deres rentabilitet, hvilket i sidste ende hjalp dem med at udvikle deres stilling på markedet. Tekstboks 2 viser et eksempel på et projekt, hvor der var opnået gode resultater med god holdbarhed. Ifølge de støttemodtagende virksomheder var en anden sekundær fordel, at de opnåede et bedre image og som følge heraf bedre kundeloyalitet.

Tekstboks 2

Eksempel på et projekt med direkte resultater af god holdbarhed

Projekt 17 (OP for Niedersachsen/Tyskland) - En SMV's overtagelse af og investering i en lukningstruet fabrik til produktion af veganske fødevarer

Samlede støtteberettigede investeringsomkostninger: 10 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 1,6 millioner euro, heraf 1,1 million euro fra EFRU.

Antal skabte job:

  • ved projektets afslutning - januar 2011: 68 faste job (planlagt: 61)
  • i juni 2016: 81 job.

Hvis der kun ses på det offentlige tilskud, investerede firmaet under 20 000 euro pr. bevaret eller nyoprettet job. Desuden ville det efter en illikviditetsbehandling ikke have været muligt at redde de eksisterende job i den virksomhed, der blev overtaget af det støttemodtagende firma.

Andre direkte resultater:

  • adgang til finansiering, herunder lån
  • øget produktivitet og produktionsoutput
  • øget omsætning og salg til andre regioner såvel som eksport
  • diversificering af produktudbud
  • nye kunder og udvidelse af kundegrundlag
  • bedre image for virksomheden.
31

I nogle tilfælde24 fik støttemodtagerne bedre adgang til finansiering og lån. Det gav dem mulighed for at være mere ambitiøse med deres investeringer og i sidste ende opnå bedre resultater. Yderligere investeringer blev foretaget med selskabernes egne midler som supplement til de støttede aktiver. Ifølge nogle af de reviderede støttemodtagere øgede projekterne deres økonomiske levedygtighed på længere sigt betragteligt. I flere tilfælde25 havde de generelt vanskelige markedsvilkår eller de alvorlige konsekvenser af den økonomiske krise betydet, at virksomhederne var på randen af insolvens. I sådanne tilfælde havde projekterne ifølge støttemodtagerne spillet en vigtig rolle ved at give dem mulighed for at fortsætte deres kommercielle aktiviteter (jf. eksemplerne i tekstboks 3).

Tekstboks 3

Eksempler på projekter, der hjalp virksomheder til at overleve vanskelige økonomiske perioder

Projekt 37 (OP for Polen) - Indkøb af udstyr: programmeringssoftware og fremstillingsmaskiner

Samlede investeringsomkostninger: 0,3 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 0,1 million euro fra EFRU.

Gennemført fra januar 2007 til maj 2008.

Virksomheden er specialiseret i fremstilling af plasticlegetøj og metaldele til bilindustrien. Projektet bidrog til:

  • at give adgang til supplerende finansielle ressourcer - på baggrund af tilskuddet fik selskabet et banklån til at finansiere hele projektet
  • og at modernisere virksomhedens design- og fremstillingsmetoder.

Den kunne således:

  • overvinde særligt alvorlige økonomiske problemer
  • diversificere sin produktportefølje og sit kundegrundlag (herunder i udlandet)
  • og skabe 24 nye arbejdspladser.

I 2016 viste virksomhedens økonomiske indikatorer (omsætning, antal ansatte) gode resultater.

Projekt 11 (OP for Den Tjekkiske Republik) - Energibesparelsesprojekt: installering af et nyt varmesystem i en produktionsvirksomhed

Samlede investeringsomkostninger: 0,2 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 0,2 millioner euro, heraf 0,1 million euro fra EFRU.

Gennemført mellem februar 2009 og oktober 2010.

Projektet bidrog til miljøbeskyttelse, idet energibesparelserne har ført til en reduktion af CO2-emissionerne.

Projektet var tidsmæssigt relevant for virksomheden, som det hjalp til at overleve en meget vanskelig økonomisk periode.

Det bidrog også til den økonomiske aktivitet og udvikling i regionen.

På tidspunktet for vores revision fandtes alle disse resultater stadig i virksomheden.

Men i ca. en femtedel af de reviderede projekter var de direkte resultater ikke holdbare, og i ca. en fjerdedel var de kun delvis holdbare

32

Som allerede beskrevet i punkt 29 konstaterede vi under vores besøg på stedet holdbarhedsproblemer i 19 projekter: I otte projekter (en femtedel af de reviderede projekter) var resultaterne ikke holdbare (de ophørte somme tider allerede før holdbarhedsperiodens udgang26 eller kort tid efter27), og i 11 projekter og var de kun delvis holdbare (jf. eksemplerne i tekstboks 4). Det skal dog bemærkes, at innovative projekter (f.eks. projekt 1) til hurtig udvikling af markeder er forbundet med højere risici vedrørende holdbarheden, og at dette ikke gør dem mindre relevante som modtagere af EU-finansiering.

Tekstboks 4

Eksempler på projekter, der ikke skabte holdbare resultater

Projekt 14 (OP for Den Tjekkiske Republik) - Opførelse af et uddannelsescenter

Samlede investeringsomkostninger: 1,4 millioner euro.

Samlet tilskudsbeløb: 0,6 millioner euro, heraf 0,5 millioner euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra marts 2009 til marts 2011.

Projektets mål var at skabe et hensigtsmæssigt sted til at uddanne støttemodtagerens personale og forretningspartnere.

Ved projektets afslutning var der opført et uddannelsescenter med flere lokaler, og det blev bevaret indtil udgangen af holdbarhedsperioden.

Kort efter udgangen af holdbarhedsperioden blev bygningen omdannet til en kontorbygning, som skulle anvendes af virksomhedens personale, hvilket var, hvad modtageren rent faktisk havde haft behov for. Ét lokale stadig var afsat til uddannelsesformål (med en udnyttelsesgrad på kun 20 % på tidspunktet for revisionen).

Det var udtrykkeligt fastsat, at nye bygninger til kontorlokaler ikke var berettigede til offentlig finansiering på tidspunktet for projektudvælgelsen.

Projekt 35 (OP for Polen) - installation af et 200 MW samforbrændingsanlæg til biomasse

Samlede investeringsomkostninger: 2,3 millioner euro.

Samlet tilskudsbeløb: 1,1 million euro, heraf 0,8 millioner euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra oktober 2006 til august 2007.

Projektet blev indledt på et tidspunkt, hvor der blev ydet stærk finansiel støtte til vedvarende energi ved hjælp af nationale subsidier. Det indkøbte udstyr var i brug i otte år (længere end den lovbestemte holdbarhedsperiode). Ændringen af loven om vedvarende energi i 2016 nedsatte imidlertid støtten til denne form for energi. Derfor udnyttede støttemodtageren i 2016 kun 16 % af anlæggets samlede kapacitet.

På tidspunktet for vores revision var anlægget ophørt med at producere vedvarende energi.

Projekt 26 (OP for Italien) - Oprettelse af et datacenter

Samlede investeringsomkostninger: 9,8 millioner euro.

Samlet tilskudsbeløb: 6,8 millioner euro, heraf 3,5 millioner euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra marts 2005 til februar 2008.

Projektets mål var at skabe et avanceret datacenter for at levere tjenester til hele regionen og sikre samarbejde med forskningscentre, industrien og de offentlige myndigheder i Italien og i udlandet.

Centret blev oprettet og anvendt til forskellige forskningsaktiviteter. Samarbejdet mellem projektpartnerne varede kun ét år efter projektets afslutning.

De vigtigste årsager til, at projektet ikke sikrede resultaternes holdbarhed var, at dets forretningsprioriteter blev ændret, og at en af partnerne var i en vanskelig finansiel situation.

Gennemførelsesorganet havde i udvælgelsesfasen noteret sig begge disse risici vedrørende holdbarheden, men det forhindrede ikke, at projektet blev udvalgt til EFRU-finansiering.

Fordi der ikke blev foretaget yderligere investeringer i opgradering af kerneaktiverne (computere), var disse ikke længere i brug på tidspunktet for revisionen.

33

I tre tilfælde28 var der gyldige grunde til den manglende holdbarhed eller årsager, der lå uden for støttemodtagerens kontrol, f.eks. udviklinger på markedet eller i den nationale lovgivning. I fem andre tilfælde29 skyldtes den manglende holdbarhed imidlertid svagheder i forvaltningen eller andre problemer med udspring i de involverede virksomheder. I forbindelse med ét projekt30 var det desuden ikke muligt at vurdere holdbarheden, fordi der var sket et ejerskifte hos støttemodtageren.

34

Det var fælles for de operationelle programmer, som de reviderede projekter blev gennemført under, at de sigtede mod at skabe eller bevare arbejdspladser i eksisterende og nye virksomheder ved at forbedre deres produktivitet, rentabilitet og innovation. 29 af de 41 undersøgte projekter anvendte denne indikator og opstillede mål for den (jf. bilag III for yderligere oplysninger). For de øvrige 12 projekter gjaldt det, at oplysningerne om projektresultaterne ikke var fuldstændige, eller at projekternes hovedformål var at behandle miljøspørgsmål og omstille gamle industrier, hvorfor beskæftigelse ikke var en prioritet og derfor ikke blev målt.

35

Med hensyn til jobskabelse var der ud over holdbarhedskravene i henhold til EU-lovgivningen nationale bestemmelser i tilskudsaftalerne, som fastsatte (hvis det var relevant), at de støttemodtagende virksomheder skulle skabe et bestemt antal nye job eller opretholde de eksisterende beskæftigelsesniveauer. Disse stillinger skulle være besat, eller i det mindste permanent være åbne og opslået, indtil udgangen af holdbarhedsperioden.

36

Selv om ikke alle projekter havde opfyldt deres mål ved afslutningen, viste resultaterne sig ikke desto mindre samlet set at være forholdsvis tilfredsstillende. Som vist i bilag V var beskæftigelsen ved projektafslutningen steget med gennemsnitlig 7,7 % i de 41 reviderede projekter: 66,4 % i SMV'er og 3,7 % i større virksomheder. Men på grund af den økonomiske krise blev de fleste af selskaberne omstruktureret, og vi konstaterede, at de skabte job ofte var gået tabt efter projektafslutningen (jf. bilag V). I projekt 41 under OP'et for Polen gennemgik støttemodtageren f.eks. adskillige omstruktureringer i forbindelse med optimering af produktionsprocesser, som samlet set førte til en betydelig reduktion af personalet. I ét projekt under OP'et for Burgenland blev jobbene ikke bevaret efter holdbarhedsperioden, og en anden støttemodtager gik konkurs. I midten af 2016 var antallet af ansatte steget med gennemsnitlig 1 % i SMV'er sammenlignet med situationen ved projektafslutningen, men faldet med 6 % i større virksomheder (jf. også bilag V).

37

I de tilfælde, hvor forvaltningsmyndighederne havde fastsat tilskudslofter for de enkelte oprettede stillinger, havde tilskuddene generelt en højere omkostningseffektivitet (målt på de samlede investeringsomkostninger pr. oprettet job). Hvis støttemodtagerne overskred loftet, kunne de ikke få tilskuddet. Støttemodtagerne var således tvunget til at være mere opmærksomme på størrelsen af deres investeringer. Vi konstaterede imidlertid, at sådanne lofter kun blev anvendt i de to tyske OP'er.

38

Med hensyn til de økonomiske udsigter for de undersøgte støttemodtagende virksomheder konstaterede vi, at to af dem31 var ophørt med at eksistere. Endvidere havde i alt 19 andre virksomheder (jf. bilag III) på tidspunktet for vores revision udfordringer med hensyn til deres fremtidige økonomiske sundhed, f.eks. vedrørende omlægning eller afbalancering af gæld eller faldende produktion32. Endelig afhang virksomhedernes fremtidige forretningsmuligheder i nogle tilfælde af udfaldet af igangværende forskningsprojekter og deres evne til at generere ekstra kapital33.

Indirekte resultater er vanskelige at måle og forbinde med finansieringen

39

Kun virksomheder, der er registreret og beliggende i en region, der er berettiget til EFRU-støtte, kan søge om denne finansielle støtte34. Produktive investeringer bør derfor også skabe yderligere fordele for den pågældende region (indirekte resultater). Sådanne fordele kan være øget beskæftigelse, iværksætteri og konkurrenceevne i regionen samt bedre miljøforhold, styrket innovation og bedre virksomhedsoverlevelse. Med henblik på økonomisk samhørighed er det også et vigtigt mål at undgå udflytning af økonomiske aktiviteter fra oprindelsesregionen. Projekterne bør også have potentielle afsmittende virkninger, f.eks. ved at sikre mere handel for lokale leverandører eller tjenesteydere, der har et forretningsmæssigt forhold til den støttemodtagende virksomhed, eller medvirke til at øge disse aktørers kvalifikations- eller videnbase ved at yde forretningsrådgivning eller tilbyde netværksmuligheder.

40

Sådanne indirekte resultater var ikke angivet som et strategisk mål i nogen af de OP'er, der var omfattet af revisionen. Heller ingen af de reviderede projekter havde sådanne indirekte resultater som eksplicitte operationelle mål. Uden sådanne operationelle mål eller relaterede indikatorer på projektniveau er det ikke muligt at aggregere de relevante oplysninger med henblik på at måle de indirekte resultater på regionalt niveau. Fordi forvaltningsmyndighederne ikke systematisk målte og rapporterede om de afsmittende virkninger i regionerne, var det vanskeligt at fastslå årsagssammenhængene mellem de EU-finansierede investeringer i den private sektor og den regionale udvikling.

41

På projektniveau er det i sagens natur vanskeligt at identificere opnåelsen og holdbarheden af indirekte resultater. Det var f.eks. svært at bevise årsagssammenhængen mellem EU-projekterne og deres effekt på beskæftigelsen på regionalt niveau. Bidrag til at opfylde de samhørighedspolitiske mål såsom innovation, netværkssamarbejde og vidensdeling (jf. punkt 4) forekom kun i de sjældne tilfælde, hvor projekterne omfattede samarbejde eller netværkssamarbejde med højere uddannelsesinstitutioner.

42

Ikke desto mindre bidrog en række af de undersøgte projekter faktisk til indirekte resultater. Projekter, hvis umiddelbare resultater i det mindste til en vis grad var holdbare (jf. punkt 26-31), skabte f.eks. også økonomiske eller sociale fordele for de lokalsamfund eller de regioner, hvor de var beliggende, bl.a. gennem lokale leverandører og tjenesteydere. Permanente og kvalificerede arbejdspladser blev skabt gennem de investeringer, som også resulterede i yderligere økonomisk aktivitet i regionen. Af andre indirekte resultater kan nævnes: mindre forurening, affald og støj35, større energieffektivitet36, revitalisering af brownfieldområder37 og højere omsætning uden for regionen eller øget eksport38. Endvidere nød regionerne i mange tilfælde godt af højere skatteindtægter takket være investeringerne.

43

I de sjældne tilfælde, hvor der kunne identificeres bidrag til opnåelse af indirekte resultater, var resultaterne imidlertid ikke altid holdbare. Interessenterne i regionen Puglia havde f.eks. konstateret, at SMV'ernes strukturelle svagheder og generelt ringe størrelse var en hæmsko for den regionale udvikling og jobskabelse39. For at modvirke dette fastsatte man i forbindelse med én af OP-foranstaltningerne, at andre ansøgere end store virksomheder skulle danne konsortier med andre SMV'er for at kunne ansøge om EFRU-tilskud, idet man håbede, at konsortierne ville bestå efter projekternes afslutning. I to af de reviderede projekter blev denne målsætning imidlertid ikke nået, fordi de relevante partnere udviste manglende engagement med hensyn til projektmålene, og fordi konsortierne var kunstige (jf. tekstboks 5).

Tekstboks 5

Eksempler på indirekte projektresultater, der ikke var holdbare

Projekt 29 og 31 (OP for Puglia/Italien) - Projekter gennemført af SMV-konsortier

Med henblik på at styrke SMV'erne, så de kunne bidrage mere til at fremme den økonomiske vækst, blev det under én af OP'ets foranstaltninger fastsat, at de kun havde mulighed for at ansøge som konsortier.

Projekt 29: samlede investeringsomkostninger på 25 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 16 millioner euro, heraf 8 millioner euro fra EFRU.

Projekt 31: samlede investeringsomkostninger på 5 millioner euro.

Tilskudsbeløb: 3 millioner euro, heraf 1,5 millioner euro fra EFRU.

Hvert projekt havde to partnere: en førende virksomhed og en anden virksomhed, som spillede en marginal rolle. Efter projektafslutningen fortsatte de sekundære virksomheder med at spille en marginal rolle eller ophørte med at være aktive på markedet.

Konsortierne blev opløst nogen tid efter projektafslutningen eller under gennemførelsen.

Dette viser, at konsortierne var skabt kunstigt for at sikre projekternes støtteberettigelse. Som følge heraf blev der ikke opnået fordele for regionen, navnlig i form af økonomisk vækst og yderligere arbejdspladser40.

Programmeringen, udvælgelsen og overvågningen af projekterne havde ikke tilstrækkeligt fokus på holdbarhed

44

Der kan være mange årsager til, at holdbare projektresultater opnås (eller ikke opnås), og der er talrige praksis, som har betydning for resultatopnåelsen. Disse årsager kan identificeres både på projektniveau og på et strategisk niveau (eller program-/OP-niveau).

Fokuseringen på holdbarhed var svag i OP-programmeringen

45

Vi baserede vores vurdering på de gode og dårlige praksis, som vi observerede med hensyn til at fremme holdbarhed i OP'erne, herunder håndteringen af relevante risici. Vi undersøgte også, i hvilken udstrækning forvaltningsmyndighederne havde analyseret behovene hos virksomhederne i de relevante regioner og de markedssvigt, som de var påvirket af. Endelig undersøgte vi, hvordan kravene om den lovbestemte holdbarhed blev håndhævet.

46

Selv med hensyn til den strategiske planlægning identificerede vi forskellige svagheder, som kunne forklare, hvorfor en væsentlig del af de reviderede projekter ikke opnåede holdbare/langvarige resultater eller kun gjorde dette delvis. I forbindelse med udarbejdelsen af OP'erne sørgede forvaltningsmyndighederne generelt ikke i tilstrækkelig grad for at fremme holdbarhed ved hjælp af passende politikforanstaltninger og betingelser ud over de retlige krav (jf. punkt 12).

Holdbarhed har ikke været en prioritet i OP'erne
47

Indtil 2013 - men især i den programperiode, der udløb i 2006 - blev der i OP'erne ikke lagt tilstrækkelig vægt på resultaternes holdbarhed. Der var ikke noget lovkrav om at fastslå, om investeringsprojekterne gav varige resultater, og det blev heller ikke gjort i nogen af de reviderede OP'er. Selv om OP'erne omfattede bredere mål for økonomisk udvikling, f.eks. øget beskæftigelse og bedre regional konkurrenceevne, understregede de ikke betydningen af langsigtede resultater. Holdbarhed havde ikke været et mål i OP'erne eller i andre strategiske dokumenter, og der var ingen særlig indikator til at måle holdbarhed.

48

Risiciene for mangelfuld holdbarhed af projektresultaterne blev hverken behandlet i OP'erne eller i andre planlægningsdokumenter vedrørende de sektorspecifikke erhvervsstøtteprogrammer, og disse dokumenter foreskrev derfor ingen afbødningsforanstaltninger. Endvidere indeholdt de strategiske planlægningsdokumenter ikke præcise angivelser af hverken de ønskede indirekte resultater for regionerne eller mekanismerne til måling af dem (jf. også punkt 40-43).

49

De nationale myndigheder indsamlede ikke statistikker om overlevelsesraten for virksomheder, der modtog EU-støtte, eller om årsagerne til, at projektresultater ikke var holdbare. De foretog ingen benchmarking af de virksomheder, der havde modtaget offentlig støtte, i forhold til dem, der ikke havde modtaget nogen støtte. De manglede derfor vigtige oplysninger, da de udformede de forskellige erhvervsfremmende ordninger under OP'erne.

50

Kommissionens hovedmål med at yde EFRU-medfinansiering til erhvervsstøtteforanstaltninger var at opnå en økonomisk effekt, og holdbarheden af investeringernes resultater var kun et sideaspekt. Med hensyn til holdbarhed var den derfor primært optaget af at opfylde kravene i EU-lovgivningen. Kommissionen gav ikke forvaltningsmyndighederne vejledning om projektudvælgelse og -udformning eller nogen anden støtte med henblik på at fremme resultaternes holdbarhed.

Behovsanalyserne var svage, og de faktiske behov for offentlig finansiering var ikke identificeret korrekt
51

Holdbarhed forudsætter, at de offentlige midler anvendes til de projekter, der bedst kan bidrage til at opfylde OP'ets mål. Behovsvurderinger bidrager til den samlede holdbarhed ved at gøre det muligt at identificere de aktiviteter/virksomheder, der er mest relevante for opfyldelsen af OP'ernes mål, såvel som de virksomheder, der har mest behov for offentlig finansiering, fordi de ikke kan finde løsninger på markedet, eller fordi markedsvilkårene ikke er befordrende for at udløse private investeringer til dækning af deres behov ("markedssvigt"). Hvis støttemodtagerne ikke har et reelt behov for offentlig støtte, men ville have truffet de samme beslutninger uden støtte, er der en større risiko for dødvægtstab. Den samlede holdbarhed reduceres også, hvis der på denne baggrund ydes offentlig finansiering til færre af de støttemodtagere, der har et reelt behov for den.

52

De reviderede OP'er omfattede en del behovsvurderingselementer, men ingen af dem eller de relevante forudgående evalueringer, der blev foretaget forud for OP'erne, indeholdt grundige analyser af virksomhedernes faktiske behov for investeringsstøtte (f.eks. i henholdsvis store og små virksomheder) i de relevante regioner. Der blev ikke foretaget nogen detaljerede undersøgelser, særlig forskning eller lignende forberedende aktiviteter for at identificere behovene i de mest sårbare sektorer, før erhvervsstøtteforanstaltningerne blev udformet. Navnlig var behovsvurderingerne i de relevante østrigske, italienske og polske OP'er vedrørende erhvervsstøtte svage.

53

I flere tilfælde (OP'erne for Sachsen og Niedersachsen og til en vis grad også de tjekkiske og italienske OP'er) var der givet en forholdsvis grundig beskrivelse af udgangssituationen for virksomhederne i de pågældende regioner, herunder de særlige hindringer for investeringer og oprettelse af flere job. Andre OP'er manglede klare regionale planer for modvirkning af disse hindringer, f.eks. ved at forbedre adgangen til finansiering, mobilisere privat finansiering, øge produktionen, omsætningen, produktiviteten eller eksporten og indføre nye produkter. Desuden var der ingen planer, som angav, hvordan EFRU skulle tilføre merværdi med hensyn til at skabe langsigtede ændringer i erhvervssektoren, herunder de mere gennemgribende omstruktureringer, der bør supplere den økonomiske effekt på beskæftigelsen eller virksomhedernes konkurrenceevne.

54

Endvidere identificerede OP'erne ikke klart de reelle behov for offentlig finansiering til virksomheder, eller markedssvigtene, i de forskellige regioner. Som følge heraf manglede der tilfredsstillende forklaringer på, at nogle virksomheder fik EU-midler til at investere i deres aktiver (f.eks. baseret på sektor, størrelse, erhvervspotentiale eller graden af innovation). Bortset fra det tjekkiske centrale OP indeholdt ingen af de reviderede OP'er dokumentation for store virksomheders berettigelse til EFRU-medfinansiering.

55

Forvaltningsmyndighederne antog, at praktisk talt alle virksomhederne i en konvergensregion eller en anden strukturelt svag region var ramt af markedssvigt og derfor havde brug for offentlig investeringsstøtte, hvilket ikke nødvendigvis var tilfældet. Desuden adresserede OP'erne og investeringsprojekterne praktisk talt ingen markedssvigt bortset fra (potentielle) kapitalbegrænsninger og begrænsninger i adgangen til lån, selv om SMV'er har andre vanskeligheder41 end større firmaer. Behovet for offentlig intervention med henblik på at kombinere finansiel bistand med ikkefinansiel støtte (dvs. diagnostik, rådgivning eller adgang til specialiseret infrastruktur) blev ikke adresseret.

56

Kommissionen adresserede ikke risikoen for dødvægtstab i forbindelse med EU-midlerne, da den godkendte de reviderede OP'er, f.eks. ved at sætte fokus på denne risiko i OP'erne eller ved at give vejledning i udvælgelse af relevante projekter. Under flere OP'er blev der ydet EFRU-midler i tillæg til de eksisterende nationale eller regionale tilskudsordninger til støtte for virksomheder. På baggrund af mangeårige erfaringer i medlemsstaterne muliggjorde disse tilskudsordninger generelt meningsfulde investeringer. Den omstændighed, at EU-midlerne supplerede nationale og private investeringer, viste sig imidlertid ikke at sikre større sandsynlighed for et større antal konkurrerende projektansøgninger eller for ansøgninger af højere kvalitet. Endvidere sikrede EU-finansieringen ikke mere holdbare projektresultater ud over de lovbestemte krav (f.eks. ved hjælp af krav om mere effektiv kontrol og rapportering eller fastsættelse af strengere betingelser), da den ikke var knyttet til langsigtede resultater.

Fokus på de lovbestemte holdbarhedskrav
57

Medlemsstaterne var også ansvarlige for at gennemføre EU's lovbestemte holdbarhedskrav korrekt. Kommissionen havde ansvaret for at overvåge medlemsstaternes indsats og sikre overensstemmelse med EU-lovgivningen. De medlemsstater, der var omfattet af revisionen, anvendte kun de bestemmelser om projektresultaternes holdbarhed, der var fastsat i EU-lovgivningen (jf. bilag VI).

58

Kommissionen og forvaltningsmyndighederne anså det for tilstrækkeligt, at de lovbestemte krav om holdbarhed var opfyldt42. På grundlag af denne tilgang godkendte de, at de OP'erne i programperioderne 2000-2006 og 2007-2013 ikke fastsatte strengere betingelser for at fremme langsigtede resultater, f.eks. ved i relevante tilfælde at forlænge holdbarhedsperioden ud over den minimumsperiode, der er fastsat i forordningerne43.

59

Endelig skal det bemærkes, at forvaltningsmyndighederne med få undtagelser ikke fastsatte afgørende betingelser om opnåelse af langsigtede resultater i tilskudsaftalerne. De fleste tilskudsaftaler gentog blot kravene i EU-lovgivningen. De satte ikke fokus på holdbarhedsspørgsmål gennem mere effektive betingelser, f.eks. ved at fastsætte bindende centrale beskæftigelsesmål og mål for produktions- og produktivitetsniveauer eller konkurrenceevne og innovation, som skulle opretholdes i faste minimumsperioder.

Der manglede fokus på holdbarhed i projektudvælgelsen

60

Med hensyn til udvælgelsesprocedurerne under OP'erne analyserede vi projekternes relevans for OP'ernes mål og undersøgte eksistensen og anvendelsen af kriterier, der kunne forbindes med holdbarhed. Vi kontrollerede også, om andre vigtige aspekter med betydning for resultaternes holdbarhed blev taget i betragtning, f.eks. innovation eller undgåelse af dødvægt.

61

Den omstændighed, at de reviderede projekter samlet set var i overensstemmelse med de overordnede OP-mål, er en god indikation af, at udvælgelsesprocedurerne gjorde det muligt at vælge relevante projekter. På udvælgelsesstadiet var der imidlertid ingen af de reviderede OP'er, der prioriterede opnåelsen af holdbare resultater tilstrækkelig højt. Navnlig blev risiciene vedrørende projekternes langsigtede resultater og de afhjælpende foranstaltninger sjældent nævnt i ansøgningerne eller i dokumenterne om udvælgelsesprocedurerne. Ofte blev risiciene med hensyn til dødvægt heller ikke adresseret.

62

Selv om udvælgelseskriterierne normalt indeholdt en række mål og målsætninger (såsom styrkelse af virksomhedernes aktiver, forbedring af forretningsmulighederne og konkurrenceevnen, oprettelse af nye arbejdspladser eller bevarelse af eksisterende), blev projektansøgningerne ikke belønnet for at have potentiale til at skabe langvarige resultater. I stedet vurderede forvaltningsmyndighederne forholdsvis uambitiøst kun projekternes potentiale til at bevare de planlagte værdier i de lovbestemte 3 eller 5 år efter projektafslutningen. Forvaltningsmyndighederne vurderede ikke projekternes potentielle langsigtede økonomiske resultater i udvælgelsesfasen.

63

I de fleste tilfælde var innovation også blandt de vigtigste mål for produktive investeringer under de undersøgte OP'er. Ved vurderingen af projektansøgningerne blev der imidlertid praktisk talt ikke set på projekternes innovationsgrad. Ofte blev der ydet støtte til forholdsvis simple industriprocesser, som har en højere risiko for kun at blive anvendt i kort tid og dermed ikke skabe holdbare resultater. Vi fandt kun i alt otte projekter44 under OP'erne for Italien, Sachsen og Den Tjekkiske Republik, hvor modtagerne havde investeret i innovative industrielle processer eller produkter. EU-praksis viser, at støttemodtagere tilskyndes til at skabe produkter, der er differentierede og innovative og skaber merværdi, for at sikre deres projekters holdbarhed. Projekter med et stærkt potentiale for innovation og konkurrenceevne er mere levedygtige.

64

Risikoen for dødvægtstab blev ikke taget i betragtning ved projektudvælgelsen, eftersom forvaltningsmyndighederne ikke vurderede de private enheders evne til selv at finansiere projekterne eller bære en større andel af omkostningerne.

65

F.eks. er det en indikation på dødvægtstab, hvis projektlederen allerede har startet projektet, før tilskuddet tildeles, hvilket var tilfældet i seks af de reviderede projekter. I sådanne tilfælde er der en risiko for, at projektlederen ville have gennemført projektet også uden støtten, eller at vedkommende var blevet lovet et tilskud, før projektet blev bedømt.

66

Et andet tegn på et potentielt dødvægtstab er, hvis en modtager tildeles mere end ét EU-tilskud inden for en kort årrække, og dette ikke tages i betragtning af udvælgelseskomitéen. Det var tilfældet i 15 af de 41 reviderede projekter. Forskellige støttemodtagere fik mere end ét EFRU-tilskud inden for relativt kort tid, uden at deres individuelle anmodninger blev kontrolleret for prisoverkommelighed45.

67

Endelig konstaterede vi, at otte af de reviderede projekter46 kunne være gennemført i samme omfang og med samme tidsplan uden tilskud - finansieret udelukkende med virksomhedernes egne midler eller med banklån (jf. figur 4). Dette var navnlig tilfældet, når selskaber var del af en koncern. Anvendelsen af offentlige midler har således mindsket behovet for private investeringer. Hertil kommer, at jo større medfinansieringen er, desto større er effekten af dødvægtstab. I tekstboks 6 vises der eksempler på projekter, der fik tilskud, selv om de ikke modvirkede markedssvigt.

Figur 4

Ville projekterne være blevet gennemført uden EU-tilskud?

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på oplysninger fra forvaltningsmyndighederne eller projekternes støttemodtagere.

Tekstboks 6

Eksempler på projekter, der ikke modvirkede markedssvigt

Projekt 19 (OP for Sachsen/Tyskland) - Udvidelse af et produktionsanlæg (opførelse af en produktionshal og indkøb af specialiserede maskiner og installationer)

Samlede investeringsomkostninger: 21,6 millioner euro.

Samlet tilskudsbeløb: 5,4 millioner euro, heraf 4,1 million euro fra EFRU.

Projekt gennemført fra oktober 2011 til oktober 2007.

Projektet var vellykket med hensyn til at hjælpe virksomheden i Sachsen med at vokse og skabe solid beskæftigelse.

På det tidspunkt i 2007-2008, hvor investeringerne blev planlagt og udformet, var der imidlertid ingen særlige markedssvigt eller finansieringshuller, der skulle afhjælpes med offentlige tilskud. Firmaet havde nået sin fulde produktionskapacitet i Sachsen og var nødt til at foretage yderligere investeringer, hvis det skulle udvide sine aktiviteter.

Som del af en stor koncern kunne den have finansieret disse strategiske investeringer med egne midler og ved at optage lån.

Projekt 29 og 31 (OP for Puglia) - Et trykkeri og en producent af flydele, samlede investeringsomkostninger for begge projekter på 30,5 millioner euro, heraf 9,8 millioner euro fra EFRU)

Samlede investeringsomkostninger: Henholdsvis 25,1 million euro og 5,4 millioner euro.

Samlet tilskudsbeløb: 16,6 millioner euro (heraf 8,3 millioner fra EFRU) og 3 millioner euro (heraf 1,5 millioner fra EFRU).

I forbindelse med disse to projekter var der ingen synlige markedssvigt.

Modtagerne var henholdsvis et firma i en førende national gruppe og et konsortium af SMV'er med en stabil position på markedet. Modtagernes indtægter var steget i årene forud for deres projektansøgninger.

På baggrund af deres økonomiske situation og konsoliderede position på markedet kunne de støttemodtagende virksomheder have opnået banklån til finansiering af projekterne.

Der manglede indikatorer, og projektovervågningen fokuserede ikke nok på resultaternes holdbarhed

68

Ud over at sikre, at projekterne gennemføres i det planlagte omfang, med det planlagte budget og efter den forventede tidsplan, er det vigtigt, at forvaltnings- og kontrolordningerne har fokus på både resultatopnåelsen ved projektafslutningen og den efterfølgende holdbarhed af disse resultater. Relevante indikatorer, overvågning og rapportering bør sikre, ikke blot at de støttemodtagende virksomheder har opfyldt de lovbestemte holdbarhedskrav, men også at de har værnet om resultaterne og videreudviklet dem, hvor det var muligt.

Der manglede indikatorer
69

I OP'erne for 2000-2006 var der enten ingen indikatorer, eller også var indikatorerne uens defineret. I den efterfølgende periode bad Kommissionen forvaltningsmyndighederne om at fastsætte centrale indikatorer for output og resultater. Ingen af disse refererede imidlertid til langvarige resultater. Indikatorerne blev udvalgt af forvaltningsmyndighederne på grundlag af deres OP-strategier og tilskudstyper og gav ikke mulighed for at sammenligne resultater på tværs af regionerne.

70

Nogle af outputindikatorerne var ikke tilstrækkelig specifikke, men blot angivet i temmelig generelle vendinger i de relevante dokumenter vedrørende projekter i programperioderne 2000-2006 og 2007-2013. Resultatindikatorerne var også generelt dårligt defineret, idet de ikke fastsatte, hvad støtteprogrammerne skulle opnå47. Manglen på relevante kvalitative og kvantitative indikatorer til måling af output og resultater forhindrede en omfattende vurdering af projekternes virkninger (jf. eksemplerne i tekstboks 7). Selv når resultatindikatorerne i nogen grad vedrørte projekternes direkte og umiddelbare mål, blev ingen af dem anvendt til at måle holdbarheden af projekternes resultater, aktiviteter eller operationer (jf. også afsnittet nedenfor om projektovervågning). Det er vigtigt at have resultatindikatorer, men man skal sørge for ikke at have unødvendigt mange48.

Tekstboks 7

Eksempler på svagheder ved fastsættelsen af resultatindikatorer

OP'erne for Niedersachsen og Sachsen refererede også til andre vigtige programmål end beskæftigelse, f.eks. styrket konkurrenceevne og innovation, produktivitet, eksportkapacitet og samhandel med andre regioner, men havde ingen tilsvarende indikatorer på projektniveau. Der blev derfor ikke indsamlet data om sådanne resultater på projektniveau.

I det tjekkiske centrale OP led målingen af programmets succes og holdbarheden af resultaterne under, at der manglede bindende resultatindikatorer, og at rapporteringen om ikkebindende resultatindikatorer var ringe. Støttemodtagerne kunne genforhandle (få sænket) målværdierne, hvis de ikke nåede dem fuldt ud.

Under OP'et for Puglia var jobskabelse den eneste obligatoriske indikator i tre af de fire reviderede projekter. I én foranstaltning var der ikke fastsat bindende indikatorer (jf. projekt 32). Endvidere blev projektmålene under det italienske centrale OP sænket i godkendelsesprocessen (projekt 25 og 28), hvilket tyder på, at de oprindelige mål var urealistiske.

71

I nogle få tilfælde var indikatorernes målværdier urealistiske: I to filfælde (projekt 19 og 22) blev beskæftigelsesmålene overskredet med ca. 100 %, og i ét tilfælde (projekt 11) var de opnåede energibesparelser næsten tre gange så store som forudset i planlægningsdokumenterne. Midtvejsevalueringen af det tjekkiske OP konkluderede, at de forskellige mål på OP-niveau ikke var tilstrækkelig ambitiøse, og anbefalede derfor at forhøje dem med 200 % eller mere.

Projektovervågningen fokuserede ikke nok på holdbarhed
72

Trods manglen på indikatorer konstaterede vi, at overvågningen af projektgennemførelsen generelt var hensigtsmæssig. Den var imidlertid meget outputbaseret og ikke harmoniseret, hverken med hensyn til overvågning og verifikation af data eller med hensyn til anvendelse af elektroniske rapporteringsredskaber. Systemerne til projektkontrol og -overvågning i de regioner, der var omfattet af revisionen, bidrog til at sikre, at outputtene stort set blev leveret som planlagt på projektafslutningsdatoen, og at tilskuddene var blevet anvendt til indkøb af de støtteberettigede aktiver.

73

Forvaltningsmyndighederne sørgede imidlertid ikke for effektiv overvågning af projekternes holdbarhed med hensyn til både de lovbestemte krav og andre aspekter med relation til langvarige resultater. Ved projektafslutningen skulle støttemodtagerne forelægge en endelig rapport om deres udgifter til projekterne (output), men ikke altid om de direkte resultater (jf. de forskellige overvågningskrav vedrørende de reviderede OP'er i bilag VII). Endvidere havde forvaltningsmyndighederne ikke overvejet, hvordan de skulle behandle sager, hvor resultaterne endnu ikke var opnået ved projektets afslutning og først ville vise sig på et senere tidspunkt.

74

Samlet set forblev overvågningen af de lovbestemte holdbarhedskrav begrænset efter projektafslutningen, og den varierede fra OP til OP. Det var ikke alle OP'er, der havde administrative dokumenter med klare eller formelle angivelser af rapporterings- og overvågningsordningerne samt af myndighedernes og støttemodtagernes respektive opgaver efter projektafslutningen49. Forvaltningsmyndighederne gav ikke støttemodtagerne vejledning eller systematisk rådgivning om overvågning af holdbarhed. De havde heller ikke IT-systemer til indsamling af data om holdbarhed, og ingen af forvaltningsmyndighederne kunne fremlægge solide statistikker om overholdelsen af de lovbestemte holdbarhedskrav. Eftersom det ikke var et lovbestemt krav, at forvaltningsmyndighederne skulle fortsætte deres opfølgning på projekternes udvikling, indstillede de den umiddelbart efter udgangen af den lovbestemte holdbarhedsperiode.

75

Manglen på indikatorer og den begrænsede overvågning efter projektafslutningen forhindrede, at projektresultaternes holdbarhed kunne måles. Disse forhold var også medvirkende til, at det var svært at identificere årsagssammenhængene mellem udbetalingen af EU-midler til udvikling i den private sektor og de økonomiske virkninger i virksomheder og regioner.

Anvendelsen af efterfølgende evalueringer var utilstrækkelig
76

Vi fandt ingen evalueringer af programmerne for produktive investeringer, der omfattede en specifik vurdering af resultaternes holdbarhed. På grund af det begrænsede omfang i overvågningen af den lovbestemte holdbarhed, manglen på et IT-system til indsamling af data vedrørende denne overvågning og fraværet af en langsigtet overvågning efter udgangen af holdbarhedsperioden, forelå der ingen data om holdbarheden af EFRU-projekternes resultater, om den økonomiske udvikling i de støttemodtagende virksomheder eller om de virkninger, projekterne havde i regionerne. Dette gjorde det umuligt at identificere de indhøstede erfaringer og anvende dem systematisk i de relevante regionale støtteordninger under ESI-fondene for 2014-2020.

77

Kommissionen udførte ingen specifikke revisioner eller evalueringer vedrørende holdbarheden af de EFRU-finansierede investeringer. Den måtte hovedsagelig forlade sig på oplysningerne om holdbarhed og om OP'erne generelt i forvaltningsmyndighedernes årlige gennemførelsesrapporter. De fleste af disse data omhandlede imidlertid primært udnyttelsen af bevillingerne. I deres årlige rapporter skulle forvaltningsmyndighederne også indberette tilfælde, hvor de lovbestemte holdbarhedskrav ikke var overholdt. Kommissionen kunne imidlertid ikke fremlægge bevis for, hvilke foranstaltninger den havde truffet som opfølgning på disse tilfælde af manglende overholdelse.

78

Kommissionens efterfølgende evaluering af samhørighedspolitikken i perioden 2007-2013 omfattede undersøgelser af EFRU's finansielle støtte til store virksomheder og SMV'er50. Der var ingen direkte vurderinger af resultaternes holdbarhed i de endelige rapporter, men de indeholdt ikke desto mindre konstateringer med relevans for målsætningen om at opnå langvarige resultater ved hjælp af EU's investeringer i virksomheder. De vigtigste konstateringer vedrørende de to typer virksomheder stemte overens med resultaterne af vores revision og er sammenfattet i bilag VIII. Kommissionen har ikke indhentet statistikker på EU-niveau og nationalt niveau om overlevelsesraten for EU-finansierede virksomheder. Den kan derfor endnu ikke foretage en benchmarkingsammenligning af de virksomheder, der modtager støtte, og dem, der ikke gør.

De korrigerende foranstaltninger i forbindelse med manglende opfyldelse af mål eller holdbarhedskrav blev ikke anvendt konsekvent

79

Vi så på forvaltningsmyndighedernes anvendelse af korrigerende foranstaltninger for manglende opfyldelse af de fastsatte mål eller holdbarhedskrav, da dette også kunne have indflydelse på, i hvilket omfang der blev opnået holdbare resultater.

80

Forvaltningsmyndighederne havde planlagt at foretage inddrivelser i forbindelse med manglende opfyldelse af de bindende mål, der var fastsat i tilskudsaftalen, og manglende opfyldelse af de lovbestemte holdbarhedskrav. Disse foranstaltninger blev imidlertid ikke anvendt konsekvent. Det varierede, hvor langt projekterne skulle være fra at opfylde deres mål for at udløse korrigerende foranstaltninger, og på grund af forskellige regler i OP'erne varierede det også, hvor store beløb der kunne inddrives.

81

De to tyske forvaltningsmyndigheder foretog inddrivelse, medmindre alle bindende mål (for jobskabelse eller -bevarelse) var nået ved projektafslutningen51. Den tjekkiske og den polske forvaltningsmyndighed var mere fleksible: De inddrev kun midler, hvis den faktisk opnåede værdi udgjorde mindre end 95 % (i Den Tjekkiske Republik) og 90 % (i Polen) af de bindende mål. Også de italienske myndigheder inddrev midler fra projekter, der ikke havde nået målværdierne.

82

De beløb, der skulle inddrives, varierede imidlertid også betydeligt mellem OP'erne. Under de tyske og tjekkiske OP'er blev der foretaget fuld inddrivelse. Under de italienske OP'er blev inddrivelsesbeløbet beregnet på grundlag af aktivernes værdi og længden af den periode, hvor de ikke var blevet brugt. Den italienske forvaltningsmyndighed foretog kun fuld inddrivelse, hvis en manglende regeloverholdelse udgjorde en væsentlig tilsidesættelse af det lovbestemte holdbarhedskrav, hvis et beskæftigelsesmål ikke var opfyldt, eller hvis en virksomhed havde bidraget mindre til projektfinansieringen end fastsat i tilskudsaftalen.

83

Ofte kunne bindende mål eller relevante frister genforhandles. Det betød, at forvaltningsmyndighederne tillod en genforhandling af mål eller frister før holdbarhedsperiodens udgang i lyset af de værdier, der med sandsynlighed kunne opnås. Dette var berettiget i visse tilfælde, f.eks. fordi de ydre faktorer havde ændret sig, men hvis denne fremgangsmåde anvendes næsten automatisk, risikerer man at rejse tvivl om både den oprindelige udvælgelse af projektansøgninger til finansiering og opnåelsen af holdbare resultater.

84

I andre tilfælde (f.eks. i det regionale OP for Den Tjekkiske Republik), tillod tilskudsaftalerne overførsel af subsidierede aktiver til en tredjepart før holdbarhedsperiodens udgang, hvis forvaltningsmyndigheden godkendte det. Ifølge forvaltningsmyndigheden skete sådanne overførsler kun efter en grundig vurdering af det firma, som de subsidierede aktiver skulle overføres til. Ikke desto mindre skabte denne praksis en risiko for, at en virksomhed kunne nyde godt af et tilskud uden at skulle gennemgå den sædvanlige projektudvælgelse.

Der blev foretaget forbedringer i forordningerne om ESI-fondene for 2014-2020 med henblik på at øge resultaternes holdbarhedspotentiale

85

Vi vurderede, i hvilket omfang Kommissionen havde anvendt erfaringerne fra tidligere programmer i sine lovgivningsmæssige forslag vedrørende ESI-fondene for 2014-2020, og om den havde identificeret tekniske og organisatoriske begrænsninger for holdbarheden af resultaterne i erhvervssektorprojekter samt eksempler på god praksis fra før 2014. Vi kontrollerede, om ændringerne med henblik på at forbedre holdbarheden af EU-investeringer var blevet afspejlet i politikdokumenter og i den retlige ramme for denne støttesektor. Endelig undersøgte vi, om Kommissionen havde ydet rådgivning til de regionale myndigheder om, hvordan de kunne anvende de indhøstede erfaringer vedrørende holdbarhed i deres programmering af ESI-fondene.

Den retlige ramme er blevet forbedret …

86

Ved udformningen af sine lovgivningsmæssige forslag vedrørende ESI-fondene for 2014-2020 anvendte Kommissionen erfaringerne fra tidligere programmer for produktive investeringer. Der blev foretaget en række væsentlige ændringer i forordningerne vedrørende ESI-fondene. Følgende bestemmelser i EFRU-forordningen og forordningen om fælles bestemmelser52 har præciseret den retlige ramme med hensyn til holdbarheden af operationer finansieret under ESI-fondene og kan forventes at forbedre resultaternes holdbarhed:

  • Siden 2014 har EFRU i princippet kun støttet produktive investeringer i SMV'er. SMV'er antages generelt at have større behov for midler og anden støtte såsom erhvervsrådgivning. Store virksomheder kan kun modtage tilskud til investeringer i styrkelse af forskning, teknologisk udvikling og innovation, eller til at støtte overgangen til en lavemissionsøkonomi53.
  • Begyndelsestidspunktet for den femårige holdbarhedsperiode er blevet præciseret. Det er nu enten datoen for den endelige betaling eller, hvis det er relevant, den dato, der er fastsat i statsstøtteafgørelsen. Dette var tidligere ikke klart, og forvaltningsmyndighederne anvendte derfor ikke samme praksis.
  • Hvad angår korrigerende foranstaltninger for manglende overholdelse af de lovbestemte holdbarhedskrav skal blot én af følgende tre betingelser være opfyldt for at udløse en inddrivelse (i stedet for alle tre, som det tidligere var tilfældet): a) ophør eller flytning af en produktionsaktivitet uden for programområdet, b) en ændring i ejendomsretten til et infrastrukturelement, som giver en virksomhed eller et offentligt organ en uretmæssig fordel, eller c) en væsentlig ændring, der berører operationens art, mål eller gennemførelsesvilkår, som ville føre til underminering af dens oprindelige mål.
  • Bidraget fra ESI-fondene skal tilbagebetales, hvis den produktive investering flyttes uden for EU i de første 10 år (i stedet for 5 år) efter den endelige betaling, undtagen hvis støttemodtageren er en SMV54.
87

Vi konstaterede for nylig i forbindelse med en revision55, at det generelt var lykkedes Kommissionen og medlemsstaterne at udvikle OP'er med en mere solid interventionslogik, som fastlægger målsætninger (specifikke mål/resultater) og angiver, hvordan de forventes opfyldt (finansieringskrav, aktioner og forventede output). Der er indført nye regler, som skal sikre en mere konsekvent og omfattende anvendelse af resultatindikatorer til at måle fremskridt vedrørende de langsigtede resultater. For hver prioritetsakse skal OP'erne (undtagen for akser vedrørende teknisk bistand og OP'er vedrørende SMV-initiativet) specificere en resultatramme, der udgøres af en delmængde af de indikatorer, som er fastsat i OP'erne56 og for de flestes vedkommende allerede defineret i den relevante forordning.

… men der er stadig mangler

88

Et nyt element i den retlige ramme for 2014-2020, der kan indvirke på de EU-finansierede virksomhedsstøtteaktiviteters performance, er kravet om, at OP'er skal opfylde en række "forhåndsbetingelser"57. Der er tale om betingelser baseret på forud fastsatte kriterier i forordningen om fælles bestemmelser, som er nødvendige forudsætninger for, at EU-støtten til alle ESI-fonde anvendes effektivt og produktivt. Ved udarbejdelsen af OP'erne for programmeringsperioden 2014-2020 skulle medlemsstaterne vurdere, om disse betingelser var opfyldt.

89

For at opfylde kravene vedrørende forhåndsbetingelse 3, der omhandler styrkelse af SMV'ers konkurrenceevne, skulle de nationale myndigheder gøre en særlig indsats for at fremme iværksætteri, bl.a. som led i "Small Business Act" for Europa58, før de kunne få tildelt midler fra ESI-fondene til at støtte virksomheder. Nogle af disse aktiviteter er beregnet til at indvirke positivt på tilrettelæggelsen af iværksætteriet og efterfølgende på virksomhedernes forventede levetid og langsigtede resultater. Da der på tidspunktet for revisionen kun var gået tre år siden programperiodens begyndelse, kunne deres direkte indvirkning på resultaternes holdbarhed imidlertid endnu ikke påvises59.

90

Et forslag fra Kommissionen om en yderligere forhåndsbetingelse om gennemførelsen af direktivet om forsinket betaling60, som kunne få en betydelig indvirkning på SMV'ernes overlevelsesrate, blev imidlertid ikke accepteret af de lovgivende myndigheder.

91

OP'erne for perioden 2014-2020 har en struktur, som har ført til en betydelig stigning i antallet af indikatorer for output og resultater, der skal overvåges. I særberetning nr. 2/201761 anbefalede vi en harmonisering af performanceterminologiens definitioner af "output" og "resultat".

92

Det konstateres desuden i en anden af vores beretninger62, at "langt størstedelen af de indikatorer, der udgør grundlaget for tildelingen af resultatreserven, vedrører output (57 %), finansielle indikatorer (33 %) og de centrale gennemførelsestrin (9 %)" Resultatrammen for 2014-2020 forbliver således grundlæggende fokuseret på forbrug og projektoutput, ikke på opnåelse af resultater.

93

Ved udarbejdelsen af den nye retlige ramme kunne Kommissionen ikke bruge resultaterne fra de efterfølgende evalueringer af EFRU's virksomhedsstøtte (til både store virksomheder og SMV'er) i perioden 2007-2013, fordi rapporterne først blev offentliggjort i begyndelsen af 2016. Bortset fra en undersøgelse foretaget af Europa-Parlamentet63, som hovedsagelig fokuserede på juridiske aspekter, har vi ikke fået kendskab til andre væsentlige kilder (f.eks. undersøgelser eller andre vurderinger foretaget af de nationale myndigheder), som beskæftiger sig med EFRU-støtte til produktive investeringer, og som blev brugt i forbindelse med udformningen af de nye forordninger om ESI-fondene. Samlet set blev forordningerne for programmeringsperioden 2014-2020 således udarbejdet uden tilstrækkelige oplysninger fra evalueringsundersøgelser.

94

Kommissionen har ikke indført nogen andre specifikke foranstaltninger til at fremme holdbarheden i de projekter vedrørende produktive investeringer, der støttes af ESI-fondene i regionerne. Den nye retlige ramme indeholder stadig ingen bestemmelser, der pålægger forvaltningsmyndighederne at fastlægge overvågningsprocedurer, som specifikt giver mulighed for indsamling af pålidelige data om holdbarhed. Desuden har Kommissionen ikke givet forvaltningsmyndighederne eller støttemodtagerne nogen relevant vejledning i denne henseende med henblik på den nye programperiode.

Konklusioner og anbefalinger

95

Vi konkluderer samlet set - selv om et flertal af de reviderede projekter skabte holdbare resultater - at der mellem 2000 og 2013 i forvaltningen af EFRU-støtten til produktive investeringer i europæiske virksomheder ikke blev lagt tilstrækkelig vægt på resultaters holdbarhed. Som følge heraf havde en femtedel af de reviderede projekter ikke holdbare resultater. Vi konstaterede svagheder i programmeringen af OP'erne og i udvælgelsen, overvågningen og evalueringen af de reviderede projekter.

96

EU's lovbestemte holdbarhedskrav, navnlig tilskudsmodtagernes forpligtelse til at bevare de erhvervede aktiver på deres oprindelige placeringer indtil udgangen af de faste holdbarhedsperioder på fem/tre år, var opfyldt i alle de reviderede projekter. Der var ikke sket væsentlige modifikationer eller ændringer af ejerskabsforholdene i de støttemodtagende virksomheder, og de havde ikke indstillet eller flyttet deres økonomiske aktivitet. Generelt leverede projekterne output som planlagt. Outputtene blev for det meste anvendt udgangen af holdbarhedsperioden (jf. punkt 20-23).

97

De reviderede projekters direkte resultater vedrørte hovedsagelig jobskabelse, bedre adgang til finansiering og lån samt øget produktion og produktivitet. På tidspunktet for vores revision genererede de fleste af de reviderede projekter stadig de forventede direkte resultater. I næsten halvdelen af de reviderede projekter konstaterede vi imidlertid, at det ikke var muligt at foretage en samlet vurdering af holdbarheden ved holdbarhedsperiodens udgang. Eftersom de fleste forvaltningsmyndigheder udelukkende fokuserede på jobskabelse, og resultaterne ikke blev overvåget og rapporteret tilstrækkeligt efter projektafslutningen, forelå der kun sparsomme relevante oplysninger om resultaternes opnåelse og holdbarhed (jf. punkt 26-31). I en femtedel af projekterne holdt de resultater, der var opnået på afslutningstidspunktet, ikke indtil holdbarhedsperiodens udgang eller kun til kort tid derefter (jf. punkt 32-38).

98

Indirekte resultater, f.eks. opbygning af videnbaser, netværkssamarbejde med højere uddannelsesinstitutioner og sikring af øgede lokale skatteindtægter og fordele for regionerne, blev sjældent prioriteret (jf. punkt 40-43).

99

Der var mange forskellige årsager til, at der ikke blev opnået holdbare projektresultater. I nogle få tilfælde skyldtes det forhold, der klart lå uden for støttemodtagernes kontrol (eksogene faktorer såsom den økonomiske krise), eller svagheder i forvaltningen, mens det i andre tilfælde skyldtes, at der var utilstrækkeligt fokus på holdbarhed på forskellige niveauer i forvaltningen af EU-midlerne.

100

På programniveau blev opnåelsen af langvarige resultater fra produktive investeringer ikke fremmet effektivt i de underliggende OP'er eller i andre relevante regionale strategidokumenter. Opnåelsen af langvarige resultater var ikke en prioritet. De specifikke behov hos virksomheder i forskellige sektorer og af forskellig størrelse (markedssvigt) blev ikke identificeret korrekt. Dette skabte risici for dødvægtstab i programmerne. Generelt sikrede EU's involvering ikke mere holdbare resultater (jf. punkt 46-59).

Anbefaling 1 - Fremme af holdbare resultater

  1. Medlemsstaterne bør i forbindelse med OP-programmeringen fremme opnåelsen af holdbare resultater gennem EFRU-finansierede produktive investeringer, navnlig ved at:
    • sætte mere fokus på identificering og modvirkning af risici med hensyn til opnåelse af holdbare resultater
    • sørge for en bedre analyse af de forskellige virksomhedstypers behov, herunder behovet for offentlig finansiering, så dødvægtstab kan undgås.

    Måldato for gennemførelsen: ved udarbejdelsen af OP'erne for perioden efter 2020.

  2. I forbindelse med godkendelsen af OP'erne bør Kommissionen være særlig opmærksom på, hvordan medlemsstaterne adresserer holdbarheden af output og resultater.

    Måldato for gennemførelsen: i forbindelse med godkendelsen af OP'erne for perioden efter 2020.

101

Hvad angår projektudvælgelsen afspejlede udvælgelseskriterierne ikke i tilstrækkelig grad behovet for, at EFRU-finansierede projekter opnår holdbare resultater, indfører innovative industrielle processer eller maksimerer deres finansielle løftestangsvirkning. Risikoen for, at virksomheder modtog EU-finansiering, selv om de kunne have gennemført deres projekter uden denne supplerende finansiering eller med færre midler, blev ikke modvirket tilstrækkeligt (jf. punkt 61-67).

Anbefaling 2 - Hensyntagen til holdbarhed i udvælgelsesprocedurer

Medlemsstaterne bør forbedre deres udvælgelsesprocedurer og -kriterier, så risikoen for dødvægtstab tages i betragtning, og der kun gives støtte til projekter vedrørende produktive investeringer, der har potentiale til at skabe tilstrækkelige langvarige resultater.

Måldato for gennemførelsen: ved udarbejdelsen af de næste udvælgelsesprocedurer.

102

Forvaltningsmyndighederne lagde ikke tilstrækkelig vægt på at måle resultaternes holdbarhed. Det var ikke alle forvaltningsmyndighederne, der fastsatte passende indikatorer med henblik på at måle de EU-medfinansierede interventioners performance og deres resultater på længere sigt. Når der var fastsat relevante indikatorer, konstaterede vi, at de for det meste kun målte ét aspekt af de fordele, projekterne skabte, at det ikke var obligatorisk at nå de fastsatte mål, eller at indikatorerne ikke blev anvendt på en ensartet måde til at måle projekternes performance. Det betød, at myndighederne ikke kunne indhente værdifulde oplysninger om holdbarheden af resultaterne fra projekterne og programmerne som helhed (jf. punkt 69-71).

103

Forvaltningsmyndighedernes overvågning af projektgennemførelsen på grundlag af projekternes output var generelt hensigtsmæssig, men deres overvågning og rapportering af projekternes resultater ved projektafslutningen og i løbet af holdbarhedsperioden var for det meste ringe. Dette skyldtes dels, at anvendelsen af resultatindikatorer var svag, dels at der manglede overvågnings- og rapporteringsprocedurer, eller at de blev anvendt inkonsekvent. Der blev ikke foretaget opfølgning på langvarige resultater. Der var ikke blevet bestilt efterfølgende evalueringer under de OP'er, der var omfattet af vores revision. Desuden udførte Kommissionen ingen specifikke revisioner/undersøgelser vedrørende holdbarheden af de EU-finansierede investeringer (jf. punkt 72-78).

Anbefaling 3 - Fremhævelse af holdbarhed i forbindelse med overvågning og rapportering

Medlemsstaterne bør foretage passende og konsekvent overvågning og rapportering:

  • idet de anvender foruddefinerede og relevante indikatorer til måling af output og resultater samt til måling af langvarige resultater på OP-niveau, samtidig med at antallet af indikatorer holdes på et håndterligt niveau
  • idet de fastlægger overvågnings- og rapporteringsprocedurer, som skal anvendes ved projektafslutningen og i hele holdbarhedsperioden, og som bør beskrives i tilskudsaftalerne
  • idet de forbedrer indsamlingen og anvendelsen af relevante data.

Måldato for gennemførelsen: for igangværende projekter - så hurtigt som muligt, for senere projekter - ved udarbejdelsen af udvælgelsesprocedurerne.

Anbefaling 4 - Hensyntagen til holdbarhed i forbindelse med evalueringer

Kommissionen og medlemsstaterne bør sikre, at efterfølgende evalueringer på OP- eller EU-niveau på en mere systematisk måde dækker forskellige aspekter ved holdbarheden af de resultater, der er opnået ved holdbarhedsperiodens udgang og efterfølgende. Evalueringsresultaterne bør anvendes i forbindelse med udformningen af EU's fremtidige erhvervsstøtteordninger.

Måldato for gennemførelsen: i forbindelse med fremtidige efterfølgende evalueringer.

104

Tilskudsaftalerne indeholdt ikke systematisk bestemmelser om korrigerende foranstaltninger i tilfælde, hvor de forventede resultater ikke var opnået ved projektafslutningen og/eller ved udgangen af holdbarhedsperioden. Hvor sådanne bestemmelser fandtes, blev de anvendt på uensartet vis med varierende grader af fleksibilitet i de forskellige OP'er (jf. punkt 80-84).

Anbefaling 5 - Konsekvent anvendelse af klare korrigerende foranstaltninger

  1. Kommissionen bør sikre, at medlemsstaterne konsekvent anvender klare korrigerende foranstaltninger, herunder inddrivelsesordninger, når projekter ikke opfylder EU's lovbestemte holdbarhedskrav.

    Måldato for gennemførelsen: straks.

  2. Når medlemsstaterne har fastsat bindende mål på projektniveau, bør de fastlægge klare korrigerende foranstaltninger og anvende dem konsekvent.

    Måldato for gennemførelsen: så hurtigt som muligt og før udgangen af 2019.

Vedtaget af Afdeling II, der ledes af Iliana Ivanova, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 7. februar 2018.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I

EFRU-tildelinger til produktive investeringer pr. medlemsstat, 2000-2020

(millioner euro)

2000-2006 2007-2013 2014-2020 I alt
Støtte til store virksomheder Støtte til SMV'er Anden virksomhedsstøtte Støtte til SMV'er Støtte til store virksomheder Støtte til SMV'er
AT 181 297 297 28 137 260 1 200
BE 80 259 319 70 168 355 1 250
BG - - 474 96 250 749 1 568
CY - 12 77 1 22 112 225
CZ 30 193 1 902 390 1 325 1 882 5 722
DE 905 3 973 3 455 665 1 894 3 133 14 025
DK 8 29 70 43 88 109 347
EE 2 19 165 103 228 425 943
ES 1 183 2 878 3 128 718 2 313 3 489 13 709
FI 81 389 235 139 290 278 1 413
FR 252 1 225 729 427 849 1 553 5 035
EL 150 1 308 3 171 1 870 859 1 441 8 799
HR - - 28 38 382 992 1 440
HU 30 189 3 005 - 421 4 223 7 868
IE - 88 55 481 35 80 738
IT 710 4 093 2 863 2 177 2 870 3 755 16 469
LT 19 42 333 336 518 458 1 707
LU 0 0 1 0 3 - 5
LV 39 89 385 157 122 320 1 113
MT - 1 28 12 30 46 117
NL 6 221 83 116 192 228 846
PL 144 561 7 950 1 122 3 678 10 424 23 879
PT 874 1 419 4 192 472 2 142 4 152 13 250
RO - - 1 491 221 575 849 3 136
SE 1 365 247 180 234 371 1 398
SI 9 33 162 245 231 592 1 272
SK 6 15 487 131 972 1 058 2 668
UK 173 4 079 1 323 775 1 064 2 595 10 009
TS/GS 28 497 123 266 1 160 673 2 748
I alt 4 913 22 276 36 777 11 280 23 051 44 602
Tilsammen 27 189 48 056 67 653 142 898

Note: Anden virksomhedsstøtte i perioden 2007-2013 omfattede følgende interventionskoder: avancerede støttetjenester til firmaer og grupper af firmaer (05), investering i firmaer, der er direkte forbundet med forskning og innovation (07), og anden investering i firmaer (08).

De lande, der var omfattet af revisionen, er markeret med grønt.

TS/GS står for territoriale eller grænseoverskridende samarbejdsprogrammer.

Kilde: Europa-Kommissionen.

2000-2006: Infoview

2007-2013: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/evaluation/pdf/expost2013/wp13_2_db_nuts3_ae.xlsx

2014-2020: https://cohesiondata.ec.europa.eu/dataset/ESIF-2014-2020-categorisation-ERDF-ESF-CF/9fpg-67a4

Bilag II

Interventionslogik - holdbarheden af resultaterne fra EFRU-projekter vedrørende produktive investeringer

Kilde: Revisionsretten, baseret på en analyse af de relevante EU-programmer.

Bilag III

Oplysninger om de reviderede projekter - opnåelse og holdbarhed af projektoutput og -resultater

Projekt nr. Medlemsstat/OP Projektbudget
(millioner euro, ca.)
National medfinansiering
(millioner euro, ca.)
EFRU
(millioner euro, ca.)
Projekt-afslutnings-dato Slutdato for den lovbestemte holdbarhed1 Væsentlige projektoutput Var outputtene leveret fuldt ud ved projektafslutningen? Blev de leverede output bevaret og brugt indtil udgangen af holdbarhedsperioden? Var de leverede output bevaret og i brug på tidspunktet for revisionen? De vigtigste planlagte direkte resultater til måling af projektudfald Var resultaterne opnået ved projektafslutningen? Holdt resultaterne indtil udgangen af holdbarhedsperioden? Holdt resultaterne på tidspunktet for revisionen? Støttemodtagerens økonomiske situation ikke truet i fremtiden?
(vurderet på tidspunktet for revisionen)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
1 AT/OP for Burgenland 2000-2006 46,4 1,8 12,1 nov. 2008 nov. 2013 Anlæg til produktion af solceller 113 nye job (senere nedsat til 90) og 140 nye job indtil udgangen af 2009. Ingen andre resultatindikatorer.
Aktiviteten ophørte på grund af eksogene faktorer
2 1,4 0,2 0,4 marts 2008 nov. 2013 Kontorbygning og forskningshal ved teknologisk center Ingen resultatindikatorer x x
3 13,0 0,8 2,5 maj 2008 maj 2013 Anlæg til genanvendelse af plasticflasker 34 nye job.
Ingen andre resultatindikatorer.
x x
4 1,0 0,07 0,1 marts 2008 nov. 2012 Pulvermalingssystem og elektrostatisk system til fremstilling af metalkomponenter Bevarelse af 45 job (heraf 4 nye job).
Ingen andre resultatindikatorer.
x x
5 15,9 1,2 2,9 dec. 2007 feb. 2006 Rotationstrykkemaskine til offsettrykkeri Bevarelse af 168 job.
Ingen andre resultatindikatorer.
x x
6 14,5 1,1 1,8 dec. 2007 okt. 2012 Trykkemaskine, limindbindingsmaskine og andre maskiner til et offsettrykkeri Bevarelse af job. På grund af en omstrukturering havde virksomheden planer om at reducere antallet af job fra 243 til 229. x x
7 CZ/ROP
2007-2013
0,5 0,1 0,2 marts 2009 april 2014 Genopbygning og udvidelse af et hotel og indførelse af nye tjenesteydelser - antal nye eller renoverede sengepladser, antal nycertificerede indkvarteringsfaciliteter osv. Oprettelse af nye job - 2
8 2,9 0,2 0,8 sep. 2009 jan. 2015 Opførelse af et hotel - antal nye eller renoverede sengepladser, antal nycertificerede indkvarteringsfaciliteter osv. Oprettelse af nye job inden for turisme - 17, revitalisering af et brownfieldområde
9 CZ/OPEI 2007-2013 0,5 0,1 0,2 okt. 2010 okt. 2013 Udvikling af maskiner til fremstilling af produkter i hydrauliksektoren - indkøb af 11 forskellige maskiner Ingen bindende resultater planlagt (ifølge forretningsplanen - 4 nye job) x x
10 CZ/OPEI 2007-2013 0,5 0,1 0,2 dec. 2009 dec. 2012 Udvidelse af en virksomheds IKT-kapacitet: indkøb af hardware og software Ingen bindende resultater planlagt (ifølge forretningsplanen - 1 nyt job) x x
Eksogene faktorer
11 0,2 0,1 0,1 okt. 2010 okt. 2013 Energibesparende foranstaltninger: nyt lokale med regulerbar kedel, gasvarmeanlæg med nye varmefordelingssystemer, solenergi til opvarmning af varmt brugsvand Energibesparelser
12 1. 0,1 0,3 juni 2010 juni 2013 Nye maskiner til fremstilling af nyudviklede varmevekslere Ingen bindende resultater planlagt x x
13 3,7 0,2 1,3 sep. 2011 sep. 2014 Oprettelse af et center for udvikling af lægemidler - renovering af en bygning, etablering af et laboratorium og indkøb af udstyr Ingen bindende resultater planlagt x x
14 1,4 0,1 0,5 marts 2011 marts 2014 Opførelse af et uddannelsescenter til en SMV - bygge- og anlægsarbejde, indkøb af udstyr til individuelle undervisningslokaler Ingen bindende resultater planlagt x x
15 0,4 0,1 0,2 juni 2010 juni 2013 Opførelse af en produktionshal til en SMV i stålvaresektoren Ingen bindende resultater planlagt (2 job planlagt ifølge ansøgningen) x x
16 DE/OP for Niedersachsen 2007-2013 1,1   0,3 april 2009 april 2014 Udvidelse af en fabrik til fremstilling af kødprodukter ved erhvervelse af en fuldt udstyret produktionsanlæg 16 nye faste job.
Investeringer i aktiver til fremstillingsindustrien
17 10,0 0,5 1,1 jan. 2011 jan. 2016 Erhvervelse af en fuldt udstyret fabrik til produktion af veganske fødevareprodukter Bevarelse af 61 faste job.
Investeringer i aktiver til fremstillingsindustrien
18 DE/OP for Sachsen 2007-2013 0,3 0 0,1 maj 2009 maj 2014 Udvidelse af en smedjes produktionshal. Erhvervelse af et solcelleanlæg, maskiner og kontorfaciliteter 1 nyt fast job
19 21,6 1,3 4,1 okt. 2013 okt. 2018 Udvidelse af et anlæg til produktion af sanitære installationer. Opførelse af en produktionshal og indkøb af maskiner og udstyr 57 nye faste job
20 6,2 1,4 1,4 feb. 2012 feb. 2017 Nyt anlæg til afprøvning af nye produkter i hydrauliksektoren. Opførelse af en hal og indkøb af maskiner og andre installationer 18 nye faste job
21 1,1 0,1 0,3 dec. 2010 dec. 2015 Udvidelse af en fabrik til fremstilling af plasticdele til bilindustrien og andre brancher. Opførelse af en ny hal og indkøb af maskiner og andre installationer 4 nye job (3 faste job plus 1 uddannelsesplads)
22 DE/OP for Sachsen 2007-2013 7,1 1,4 1,4 juni 2012 juni 2017 Udvidelse af en eksisterende og opførelse af en ny fabrik til fremstilling af kødprodukter 71 nye faste job
23 2,7 0,6 0,9 sep. 2012 sep. 2017 Diversificering/udvidelse af en fabrik til udvikling og fremstilling af industrifolier. Opførelse af en ny hal og indkøb af maskiner og andre installationer Bevarelse af 44 job (42 faste job plus 2 uddannelsespladser)
24 2,3 0,4 1,1 jan. 2011 jan. 2016 FoU med henblik på fremstilling og anvendelse af stærkt ladede ioner til brug i medicinsk behandling og analyse af overfladematerialer Bevarelse af 5 FoU-job (i forbindelse med udnyttelsen af projektresultaterne forventedes der oprettet 25 job - ikke opnået i juni 2016)
25 IT/PON R&C 2007-2013 4,6 2,7 1,0 nov. 2004 nov. 2009 Etablering af et prototypeanlæg med forskningsaktiviteter og forsøg med en antivirusbelægning Oprettelse af 4 nye job. En række ikkebindende resultater planlagt x x
26 9,8 3,3 3,5 feb. 2008 feb. 2013 Etablering af et center for computational engineering med et virtual reality-laboratorium og et associeret forsknings- og uddannelsesprogram Ingen bindende resultater planlagt.
En række ikkebindende, generelle resultater planlagt
x x
27 6,4 2,2 2,2 feb. 2010 feb. 2015 Laboratorium til fremstilling af prototypeenheder til organisk belysning Ingen bindende resultater planlagt (en række ikkebindende resultater planlagt, herunder 20 nye job) x x
28 2,2 1,5 0,5 dec. 2009 juni 2019 Et center til produktion af frosne fødevarer Ingen bindende resultater planlagt (en række ikkebindende resultater planlagt, herunder 26 nye job) x x
29 IT/POR Puglia 2000-2006 25,1 8,3 8,3 juni 2008 juni 2013 Rotationstrykkemaskine og ny produktionslinje i bogbinderi Oprettelse af 16 nye job. En række ikkebindende resultater planlagt, hvoraf nogle var generelle og uden kvantitative mål x x
30 26,2 5,4 5,4 sep. 2008 sep. 2013 Produktionslinje for glasemballage Oprettelse af 16 nye job.
En række ikkebindende resultater planlagt
x x
31 5,4 1,5 1,5 juni 2008 juni 2013 Design og opførelse af industribygninger og tilhørende infrastruktur til fremstilling af udstyr til luftfartøjer. Udstyr til kvalitetskontrol Oprettelse af 12 nye job.
En række ikkebindende resultater planlagt
x x
32 0,1 0,02 0,02 juni 2006 juni 2011 Udstyr til frisørsalon og solarium Ingen bindende resultater planlagt.
En række ikkebindende resultater planlagt, herunder 1 nyt job
x x
33 PL/OP-ICE 2004-2006 16,6 3,3 5,0 sep. 2011 sep. 2016 Anlæg til trækulsproduktion og anlæg til elproduktion Nettovæksten i beskæftigelsen - 125,
nye produkter,
vareværdi,
trækulsproduktion
osv.
34 PL/OP-ICE 2004-2006 0,6 0 0,3 nov. 2007 nov. 2012 Integreret system til styring af produktionen af belysningsarmaturer til forskellige formål Nye job - 10.
Indtægtsstigning - 50 %.
Nye produkter - 6.
Omsætningsstigning - 6 %.
Forbedring af energieffektivitet - 0,02.
35 2,3 0,3 0,8 aug. 2007 aug. 2012 Installation af anlæg til produktion af elektricitet fra biomasse, herunder brændstoflagre Reduktion af emissioner af CO2, SO2 og partikler. Reduktion af affald til deponering
Eksogene faktorer
36 8,5 1,28 2,9 marts 2008 marts 2013 Anlæg til genanvendelse af affald fra forældet ammunition, herunder lagre til opbevaring af affaldsprodukter 20 nye job.
Der dannes farligt affald under behandlingen
37 0,3 0 0,1 maj 2008 maj 2013 Design- og produktionsudstyr i en virksomhed, der fremstiller bildele og legetøj 27 nye job, nye produkter, nye tjenesteydelser, produktionens værdi som følge af projektet osv.
38 0,6 0 0,2 april 2008 april 2013 Produktionshal og maskiner til fremstilling af produkter lavet af beton til byggeri 5 nye job, nye kontraktpartnere, nye produkter,
øgede indtægter,
reducerede driftsomkostninger osv.
39 93,8 0 11,2 feb. 2009 feb. 2014 Anlæg til fremstilling af koks: koksovn, kultårn, køletårn, system til at fjerne kulstøv fra ovnen, IT-systemer Bevarelse af job.
Stigning i produktionskapaciteten.
Reduktion af emissioner
40 0,5 0,08 0,2 juni 2008 juni 2013 Udstyr til fremstilling af kemiske produkter: dyser, pumper, kontrol- og måleinstrumenter 4 nye job, reduktion af emissioner
41 35,1 1,3 4,2 sep. 2008 sep. 2013 Røggasafsvovlingsenhed i en elproduktionsvirksomhed Reduktion af SO2- og partikelemissioner

1I henhold til de lovbestemte holdbarhedskrav i EU-lovgivning og national lovgivning.

Forklaring: Jf. bilag IV.

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på data indsamlet under revisionen.

Bilag IV

Forklaring til bilag III

  Var outputtene leveret fuldt ud ved projektafslutningen? Blev de leverede output bevaret og brugt indtil udgangen af holdbarhedsperioden? Var de leverede output bevaret og i brug på tidspunktet for revisionen? Var resultaterne opnået ved projektafslutningen? Holdt resultaterne indtil udgangen af holdbarhedsperioden? Holdt resultaterne på tidspunktet for revisionen? Støttemodtagerens anslåede økonomiske fremtidsudsigter (vurderet på tidspunktet for revisionen)

Godt

Outputtene blev leveret som planlagt. De medfinansierede aktiver fandtes og blev brugt indtil udgangen af holdbarhedsperioden. De medfinansierede aktiver fandtes og blev brugt Resultaterne blev opnået som planlagt. Vurderingen byggede på tilstrækkelige og pålidelige resultatindikatorer. Resultaterne fandtes indtil udgangen af holdbarhedsperioden: Projektet genererede et acceptabelt finansielt og økonomisk udbytte af omkostningerne, øgede produktionen, produktiviteten, beskæftigelsen, konkurrenceevnen og iværksætterånden og styrkede innovationen. Resultaterne fandtes: Projektet genererede et acceptabelt finansielt og økonomisk udbytte af omkostningerne, øgede produktionen, produktiviteten, beskæftigelsen, konkurrenceevnen og iværksætterånden og styrkede innovationen. Støttemodtagerens aktiviteter var rentable og fremtidsudsigterne positive.

Middel

Outputtene blev leveret, men ikke fuldt ud som planlagt. De medfinansierede aktiver fandtes og blev brugt indtil udgangen af holdbarhedsperioden, men ikke med fuld kapacitet. De medfinansierede aktiver fandtes og blev brugt, men ikke med fuld kapacitet. De opnåede resultater stemte ikke helt overens med planerne. Resultater fandtes kun delvis indtil udgangen af holdbarhedsperioden (produktionen, produktiviteten og beskæftigelsen var faldet i forhold til situationen ved projektets afslutning). Resultaterne fandtes kun delvis (produktionen, produktiviteten og beskæftigelsen var faldet i forhold til situationen ved projektets afslutning). Risici i forbindelse med fremtidige operationer (f.eks. forhold vedrørende omlægning eller afbalancering af gæld og vedrørende fremtidige forretningsmuligheder, som afhænger af andre projekters udfald eller muligheden for at generere ekstra kapital).

Ringe/aktiviteten ophørt

En betydelig del af de planlagte output var ikke leveret. En betydelig del af de medfinansierede aktiver blev ikke anvendt indtil udgangen af holdbarhedsperioden. En betydelig del af de medfinansierede aktiver blev ikke anvendt. En betydelig del af de planlagte resultater var ikke opnået. En betydelig del af resultaterne fandtes ikke ved udgangen af holdbarhedsperioden, eller aktiviteten var ophørt. En betydelig del af resultaterne fandtes ikke, eller aktiviteten var ophørt. Væsentlige risici vedrørende fremtidige aktioner (jf. ovenfor omtalte forhold, støttemodtageren gået konkurs, støttede aktiviteter ophørt eller meget dårlige fremtidsudsigter).

xangiver, at der ikke forelå fulde oplysninger, eller at der ikke var opstillet hensigtsmæssige indikatorer

     Oplysningerne om resultaterne var ikke målbare. Oplysningerne om resultaterne var ikke målbare, eller der forelå ikke fulde oplysninger. Oplysningerne om resultaterne var ikke målbare, eller der forelå ikke fulde oplysninger.  

Vurdering ikke mulig på grund af manglende oplysninger

 

Bilag V

Variation i antallet af job i de reviderede projekter

OP Antal ansatte, SMV'er Antal ansatte, større virksomheder
før projektet ved projektets afslutning
(i alt)
forskel mellem situationen før projektet og ved projektets afslutning ved projektets afslutning
(som følge af projektet)
pr. 1. juni 2016 variation mellem situationen ved projektets afslutning og pr. 1. juni 2016 før projektet ved projektets afslutning
(i alt)
forskel mellem situationen før projektet og ved projektets afslutning ved projektets afslutning
(som følge af projektet)
pr. 1. juni 2016 variation mellem situationen ved projektets afslutning og pr. 1. juni 2016
OP for Burgenland 45 192 + 326 % 135 114 - 40 % 376 413 + 10 % 0 319 - 23 %
Den Tjekkiske Republik                        
OP Sydøst 12 40 + 233 % 19 53 + 33 % - - - - - -
OPEI 325 352 + 8 % 4 395 + 12 % - - - - - -
Tyskland                        
OP for Niedersachsen 24 109 + 354 % 85 125 + 15 % - - - - - -
OP for Sachsen 60 89 + 48 % 29 107 + 20 % 286 437 + 53 % 151 766 + 75 %
Italien                        
Centralt OP 0 19 ikke relevant 19 19 0 160 163 + 2 % 3 1631 -
OP for Puglia 59 86 + 45 % 27 72 - 16 % 319 354 + 11 % 35 532 + 50 %
OP for Polen 263 424 + 61 % 159 441 + 4 % 10 656 10 871 + 2 % 14 9 691 - 11 %
I alt 788 1 311 + 66,4 % 477 1 326 + 1 % 11 797 12 238 + 3,7 % 203 11 471 - 6 %

1I ét projekt under OP'et for Italien var det ikke muligt at efterprøve, om de oprettede job var bevaret. Det blev imidlertid antaget, at samtlige job (163) stadig fandtes i juni 2016.

Note: Tallene i tabellen viser resultaterne for de projekter, der blev revideret under de relevante OP'er.

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på data indsamlet under revisionen.

Bilag VI

Lovbestemte holdbarhedsbetingelser fastsat af forvaltningsmyndighederne

Specifikt aspekt AT CZ (Centralt) CZ (ROP) DE (Niedersachsen) DE (Sachsen) IT (Centralt) IT (ROP) PL
1. National lovgivning

 

Delvis
I overensstemmelse med EU-forordningerne, men der manglede forpligtelser vedrørende overvågning.

 

Ja
I overensstemmelse med EU-forordningerne med hensyn til erhvervede aktiver. Holdbarhedsperioden gjaldt også de oprettede og bevarede job.

 

Ja
I overensstemmelse med EU-forordningerne med hensyn til erhvervede aktiver. Holdbarhedsperioden gjaldt også de oprettede og bevarede job.

 

Ja
I overensstemmelse med EU-forordningerne med hensyn til erhvervede aktiver. Holdbarhedsperioden gjaldt også de oprettede og bevarede job.

 

Ja
I overensstemmelse med EU-forordningerne med hensyn til erhvervede aktiver. Holdbarhedsperioden gjaldt også de oprettede og bevarede job.

 

Delvis
I overensstemmelse med EU-forordningerne, men udmøntningen af bestemmelserne var ikke ensartet.

 

Delvis
I overensstemmelse med EU-forordningerne, men udmøntningen af bestemmelserne var ikke ensartet.

 

Delvis
I overensstemmelse med EU-forordningerne, men der manglede forpligtelser vedrørende overvågning.

2. OP'ernes fokus på langvarige projektresultater

 

Nej

 

Nej

 

Nej

 

Delvis

 

Delvis

 

Nej

 

Nej

 

Nej

3. Specifikke betingelser i finansieringsaftalerne

 

Delvis
Forpligtelse til at bevare investeringerne i 5 år efter projektets afslutning.
Ingen systematisk kontrol af holdbarhedskrav.

 

Delvis
Forpligtelse til at bevare investeringerne i 3 år (SMV'er) efter projektets afslutning. Rapportering om de to første to afsluttede regnskabsperioder, ikke om hele holdbarhedsperioden.

 

Ja
Forpligtelse til at bevare aktiver i 5 år for alle virksomheder, rapportering i hele holdbarhedsperioden.

 

Ja
Detaljerede betingelser for støtteberettigelse - investeringstyper og beskæftigelsesrelaterede forhold. Forpligtelse til at bevare finansierede aktiver og job i 5 år. Detaljerede rapporteringsforpligtelser.

 

Ja
Detaljerede betingelser for støtteberettigelse - investeringstyper og beskæftigelsesrelaterede forhold. Forpligtelse til at bevare finansierede aktiver og job i 5 år. Detaljerede rapporteringsforpligtelser.

 

Delvis
Forpligtelse til at bevare investeringerne i 5 år efter afslutningen, eller indtil lånet er tilbagebetalt. I to af de tre reviderede foranstaltninger skulle der kun rapporteres i de to første år efter projektet.

 

Delvis
Forpligtelse til at bevare investeringerne i 5 år efter afslutningen - i én foranstaltning 10 år for ejendomsaktiver. I én foranstaltning kun rapportering i de to første år efter projektets afslutning. I én foranstaltning ingen krav om rapportering.

 

Delvis
Forpligtelse til at bevare investeringerne i 5 år efter afslutningen. I én foranstaltning årlig rapportering om resultater i 5 år efter afslutningen.

4. Vejledning eller systematisk rådgivning fra forvaltningsmyndigheden/gennemførelsesorganerne om overvågning af holdbarhed

 

Nej

 

Delvis
Vejledning til ansøgere og støttemodtagere, ikke overvågning i hele holdbarhedsperioden.

 

Ja
Vejledning til ansøgere og støttemodtagere, overvågning i hele holdbarhedsperioden, hvert projekt kontrolleret på stedet.

 

Ja
Effektive overvågningsmekanismer og vejledning.

 

Ja
Effektive overvågningsmekanismer og vejledning.

 

Delvis
Ingen specifik vejledning, kun henvisning til bevarelseskravene i vejledningen vedrørende én foranstaltning.

 

Nej

 

Delvis
Vejledning godkendt i 2012, men intet krav om dækkende overvågning.

Kilde: Revisionsrettens analyse.

Bilag VII

Overvågnings- og rapporteringsprocedurer vedrørende de lovbestemte holdbarhedskrav

Medlemsstat OP Forvaltningsmyndighedens overvågning Støttemodtagernes rapportering
AT OP for Burgenland
2000-2006

 

Middel: Forvaltningsmyndigheden og gennemførelsesorganet planlagde ingen systematisk kontrol af holdbarhedskravene og foretog ingen målrettet kontrol i løbet af holdbarhedsperioden. I en periode på tre år efter projektafslutningen kontrollerede gennemførelsesorganet opnåelsen og bevarelsen jobmålet baseret på data fra socialsikringsfonden og de støttede virksomheders regnskaber.
Der var ikke noget IT-system til overvågning af resultaterne i hele holdbarhedsperioden.

 

Ringe: Der krævedes ingen oplysninger fra støttemodtagerne med henblik på kontrol af projektresultaterne i resten af holdbarhedsperioden.

CZ OP for erhverv og innovation 2007-2013

 

Middel: Forvaltningsmyndigheden og gennemførelsesorganet overvågede ikke projekternes performance i hele holdbarhedsperioden, men kun i de to første år efter projektafslutningen. Udvælgelsen af projekter til kontrol under gennemførelsen og i holdbarhedsperioden var stikprøvebaseret.

 

Middel: Selv om støttemodtagerne var forpligtet til at rapportere om både bindende indikatorer (primært for output) og ikkebindende indikatorer, rapporterede de ikke ensartet om de opnåede værdier for de ikkebindende indikatorer. De var ikke forpligtet til at indsende oplysninger om projekternes performance i hele holdbarhedsperioden. Der blev ikke pålagt sanktioner for forsinket indsendelse af rapporten om projektresultaterne.

CZ Regionalt OP Sydøst 2007-2013

 

Godt: Forvaltningsmyndigheden krævede oplysninger om både resultater og output i overvågningsrapporterne. Begge typer indikatorer var bindende. I holdbarhedsperioden foretog forvaltningsmyndigheden mindst én kontrol på stedet af hvert projekt. Der skulle indsendes overvågningsrapporter hvert år i holdbarhedsperioden, og de forelå for hele holdbarhedsperioden.

 

Middel: Støttemodtagerne indsendte oplysninger om både output- og resultatindikatorer i de årlige overvågningsrapporter i hele holdbarhedsperioden. Der blev ikke pålagt sanktioner for forsinket indsendelse af rapporten om projektresultaterne.

DE Niedersachsen
OP 2007-2013

 

Godt: Myndighederne havde indført hensigtsmæssige overvågningsprocedurer for at sikre, at projekterne blev gennemført i overensstemmelse med de gældende bestemmelser og betingelser, samt for at få rimelig sikkerhed for, at der blev opnået holdbare resultater. Der blev foretaget systematisk stikprøvebaseret kontrol.

 

Godt: Der var fastsat krav om standardiseret og effektiv rapportering fra støttemodtagerne vedrørende projektafslutningen og hele holdbarhedsperioden, og disse krav blev håndhævet.

DE Sachsen
OP 2007-2013

 

Godt: Myndighederne havde indført hensigtsmæssige overvågningsprocedurer for at sikre, at projekterne blev gennemført i overensstemmelse med de gældende bestemmelser og betingelser, samt for at få rimelig sikkerhed for, at der blev opnået holdbare resultater. Der blev foretaget systematisk stikprøvebaseret kontrol.

 

Middel: Der var fastsat krav om standardiseret og effektiv rapportering fra støttemodtagerne vedrørende projektafslutningen og hele holdbarhedsperioden. Den endelige holdbarhed rapport skulle af praktiske årsager forelægges tre måneder før udgangen af den 5-årige holdbarhedsperiode. Dette var ikke i overensstemmelse med forordningerne, men indvirkede ikke direkte negativt på resultaternes holdbarhed.

IT Centralt OP (PON R&C 2007-2013)

 

Ringe: Forvaltningsmyndigheden havde ingen oplysninger om anvendelsen af de reviderede projekter i hele holdbarhedsperioden og anmodede ikke om sådanne oplysninger fra støttemodtagerne. Samlet set var der ikke indhentet tilstrækkelig dokumentation til at give sikkerhed for, at projekterne opfyldte holdbarhedsforpligtelserne fuldt ud.

 

Middel: Afhængigt af foranstaltning, obligatoriske egenerklæringer fra støttemodtagerne om opretholdelse af holdbarheden: a) egenerklæringer for hele holdbarhedsperioden, b) slet ingen egenerklæringer, c) kun én egenerklæring om resultaterne to år efter projektafslutningen.

IT OP for Puglia (POR Puglia 2000-2006)

 

Ringe: Ingen bestemmelser om systematisk kontrol af holdbarhedskravene. Forvaltningsmyndigheden havde ingen oplysninger om anvendelsen af de reviderede projekter i hele holdbarhedsperioden og anmodede ikke om sådanne oplysninger fra støttemodtagerne.
Der var ikke noget IT-system til overvågning af resultaterne efter projektafslutningen.

 

Middel: Afhængigt af foranstaltning, krav fra forvaltningsmyndigheden til støttemodtageren om indsendelse af: a) en egenerklæring for to på hinanden følgende år efter projektafslutningen (hvis støttemodtageren var en stor virksomhed eller et konsortium af SMV'er) eller b) en enkelt egenerklæring (hvis modtageren var en mikrovirksomhed).

PL Forbedring af virksomheders konkurrenceevne 2004-2006

 

Middel: De forskellige gennemførelsesorganer anvendte forskellige overvågningsprocedurer:
a) årlig rapportering om resultater i holdbarhedsperioden eller b) stikprøvekontrol af 5 % af de projekter, der var afsluttet fem år før kontrollen. Denne procedure sikrede imidlertid ikke en systematisk overvågning af de opnåede og bevarede resultater i hele holdbarhedsperioden.
Der var ikke noget IT-system til overvågning af resultaterne i hele holdbarhedsperioden.

 

Ringe: I én foranstaltning skulle modtagerne forelægge årlige rapporter om holdbarheden af projektresultaterne fem år efter projektafslutningen (som fastsat i den nationale lovgivning), men i to andre foranstaltninger var der intet krav om en sådan rapportering.

Kilde: Revisionsrettens analyse.

Bilag VIII

Evalueringsresultater vedrørende SMV'er og store virksomheder

SMV'er

-Det fremherskende interventionsmønster var, at man forsøgte at nå det størst mulige antal støttemodtagere, og at der næsten ikke var nogen angivelse af målgruppen eller af de specifikke mål, projekterne forventedes at opfylde.

-I de fleste tilfælde sigtede projekterne mod at øge virksomhedernes vigtigste produktionsfaktorer såsom arbejdskraft, kapital og FoU-udgifter. Der var kun ringe opmærksomhed på de endelige mål eller forventede resultater, f.eks. i form af øget eksport, produktivitet eller salg.

-Hovedparten af støttemodtagerne tilhørte økonomiske sektorer klassificeret som lavteknologiske, f.eks. produktion eller engroshandel. Dette indikerer, at der blev brugt betydelige midler på at støtte SMV'ers bestræbelser på at indhente udviklingen eller overleve i traditionelle sektorer i stedet for at fremme vækst og innovationscentre.

-Der blev konstateret et skift fra støtte uden tilbagebetalingspligt til støtte, der skulle tilbagebetales, men tilskud var stadig den mest almindelige støtteform. Simple tilskud betragtes almindeligvis som traditionelle og mindre innovative (og muligvis mindre omkostningseffektive) end finansielle instrumenter.

-Der blev konstateret ændringer med hensyn til den økonomiske performance. EFRU-tilskuddene fremskyndede eller foregreb SMV'ernes investeringsplaner og hjalp dem dermed til at øge deres omsætning, rentabilitet og eksport. Men de væsentligste ændringer, der kunne udløses af EFRU, var adfærdsmæssige ændringer i forretningspraksis snarere end umiddelbar opnåelse af økonomiske resultater, hvilket dog ikke blev fremhævet i projekterne.

-Der har ikke været fokus på resultatorienteringen i den interventionslogik, der vedrører specifikke forventede ændringer, og i gennemførelsen af betingede tilskud, der forpligter de støttemodtagende virksomheder til at opnå veldefinerede mål (f.eks. for oprettelse eller bevarelse af job).

-Overvågningen var ikke tilpasset den rolle, der spilles af EFRU i forbindelse med støtte til SMV'er. Valget af indikatorer var ikke tilstrækkelig afstemt med EFRU's merværdi. Der manglede målesystemer, som var egnede til at rapportere om og vurdere de opnåede resultater på grundlag af data indsamlet i firmaerne.

Store virksomheder

-Rationalet bag støtten til store virksomheder var fortsat uklart, og OP'erne omtalte ikke eksplicit de planlagte direkte og indirekte fordele. Endvidere havde tidligere undersøgelser ikke påvist effektiviteten af støtten til store virksomheder og det fulde omfang af de opnåede fordele.

-EFRU-støtten havde ofte kun ringe indflydelse på selskabernes investeringsbeslutninger, navnlig med hensyn til om de skulle investere i EU eller i udlandet.

-De store støttemodtagere har generelt fået øget deres produktionskapacitet og produktivitet, og der var også opnået direkte resultater (f.eks. en øget jobefterspørgsel), men det var sværere at konstatere langsigtede resultater efter den femårige holdbarhedsperiode. Investeringer i industrier med tætte forbindelser til den eksisterende industrielle struktur har sandsynligvis skabt mere holdbare fordele. Investeringens art og virksomhedernes tidligere aktiviteter i den berørte region påvirkede holdbarheden, som også afhang af den industrielle sektor samt af investeringscyklussens varighed og kapitalbehovene.

-Mellem 2007 og 2013 var det almindeligt forekommende, at den samme støtte blev tildelt flere gange, og at de faktiske behov eller de store virksomheders incitamenter til at investere i den pågældende region derfor ofte ikke var tydelige.

-Det blev konstateret, at støttens holdbarhed kunne fremmes gennem regionale incitamenter, leverandørudviklingsprogrammer og finansiering fra flere kilder, men det blev ikke desto mindre fremhævet, at den strategiske kapacitet hos forvaltningsmyndigheder og andre interessenter i forbindelse med politikudformning og -gennemførelse - herunder foretagelse af en korrekt projektudvælgelse i tilknytning til den langsigtede strategi for regionen - var nøglen til succes for erhvervsstøtten.

Efterfølgende evaluering af programmerne under samhørighedspolitikken 2007-2013:

  • "Final report - work package 2: Support to SMEs - Increasing Research and innovation in SMEs and SME Development", 30. marts 2016
  • "Final report - work package 4: Support to large enterprises", 18. februar 2016. Resumé i Kommissionens arbejdsdokument SWD(2016) 318 final af 19. september 2016.

Kommissionens svar

Sammenfatning

IV

Ud over lovændringerne i 2007-2013 er EU's tilgang til resultaternes holdbarhed også blevet forbedret ved, at der lægges vægt på strategisk planlægning af større projekter og stilles krav om forudgående cost/benefit-analyse, ligesom der skal tages hensyn til resultaternes holdbarhed i Kommissionens efterfølgende evalueringer på programniveau i forbindelse med samhørighedspolitikken.

VII

Kommissionen tager hensyn til resultaternes holdbarhed ved brug af udvælgelseskriterier, der er godkendt i overvågningsudvalget, hvor Kommissionen har en "rådgivende funktion". Kommissionen indsamler, overvåger eller analyserer ikke indikatorer på projektniveau.

I programmeringsperioden 2014-2020 tilstræber Kommissionen en mere langsigtet tilgang ved at gøre alle ESI-fondenes programmer mere resultatorienterede og lægge større vægt på efterfølgende evaluering af alle EU-interventioners effekt. Effektevalueringer er velegnede til at skabe overblik over, hvor holdbare resultaterne er.

VIII

Første led: Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Andet led: Kommissionen accepterer denne anbefaling.

Tredje led: Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Fjerde led: Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Femte led: Kommissionen accepterer denne anbefaling.

I sine fremtidige efterfølgende evalueringer vil Kommissionen således i det omfang, det kan lade sig gøre inden for de rammer, som tidslanen for evalueringerne og typen af interventioner, der analyseres, giver mulighed for, lægge større vægt på opnåelsen af holdbare resultater.

Sjette led: Kommissionen accepterer denne anbefaling.

Syvende led: Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Kommissionen vil ikke overvåge gennemførelsen af målsætninger, som går ud over lovkravene.

Indledning

09

De resultatindikatorer, der er defineret i de operationelle programmer for EFRU og Samhørighedsfonden, har til formål at afspejle den påtænkte ændring på det økonomiske, sociale og miljømæssige område, oftest på regionalt plan. Da forvaltningen deles med medlemsstaterne, overvåger Kommissionen ikke resultaterne på projektniveau.

11

Kommissionen havde fokus på at sikre, at lovkravene med hensyn til holdbare resultater opfyldes.

Ved udvælgelse af produktive investeringsprojekter vurderes projekternes evne til at opnå holdbare resultater ved at kræve en forretningsplan. Forretningsplanen skal dokumentere behovet for offentlige tilskud (i henhold til relevant statsstøtteordning) og projektets evne til at generere yderligere ressourcer til dækning af drifts- og vedligeholdelsesomkostninger samt en rimelig fortjeneste.

Kommissionen har haft kontinuerligt fokus på opnåelsen af holdbare resultater. Det har været Kommissionens langsigtede mål at fastlægge en fælles tilgang til strategisk planlægning og en veldefineret interventionslogik på EU-plan, der også implicit tager hensyn til opnåelse af holdbare resultater. I den forbindelse er der gjort betydelige fremskridt i programmeringsperioden 2014-2020 ved at gøre ESI-fondenes programmer mere resultatorienterede, lægge mere vægt på interventionslogikken og styrke fokus på efterfølgende evaluering af alle EU-interventioners effekt. Effektevalueringer er nemlig velegnede til at skabe overblik over, hvor holdbare resultaterne er.

Bemærkninger

40

For indeværende periode, 2014-2020, vil overvågningsudvalgene følge og vurdere output- og resultatindikatorerne for det operationelle programs specifikke mål.

Forvaltningsmyndighederne indberetter inden for rammerne af de operationelle programmer data til Kommissionen på prioritetsakseniveau, ikke på projektniveau. I forbindelse med den efterfølgende evaluering af EFRU's og Samhørighedsfondens interventioner i perioden 2007-2013 har Kommissionen imidlertid bestilt undersøgelser af kontrafaktiske analyser til vurdering af samhørighedspolitikkens effekt på den regionale økonomiske vækst i perioden 2007-2013. I den specifikke efterfølgende evaluering af støtten til SMV'er for 2007-2013 afspejler yderligere dokumentation fra casestudier også EFRU-støttens effekt på SMV'ernes resultater, deres tilbøjelighed til at investere og deres evne til at modstå krisen samt adfærdsændringer, hvad angår forretningsmetoder.

For indeværende periode skal medlemsstaterne, jf. artikel 54 i forordningen om fælles bestemmelser, evaluere effekten af de EU-interventioner, der er baseret på ESI-fondene.

50

Med virkning fra programmeringsperioden 2014-2020 har Kommissionen vejledt forvaltningsmyndighederne om udvælgelseskriterierne for projekter, der er forbundet med intelligente specialiseringsstrategier. I fonde med delt forvaltning har forvaltningsmyndighederne på nationalt plan udformet specifikke udvælgelseskriterier og anden støtte til opnåelse af holdbare resultater på grundlag af nationale regler om støtteberettigelse.

I programmeringsperioden 2014-2020 understøtter Kommissionen en mere langsigtet tilgang ved at gøre ESI-fondenes programmer mere resultatorienterede og lægge mere vægt på efterfølgende evaluering af alle EU-interventioners effekt. Effektevalueringer er velegnede til at skabe overblik over, hvor holdbare resultaterne er.

54

For at forbedre kvaliteten af hver enkelt programs udformning og verificere, om dets målsætninger kan opfyldes, understøttes programmet af en forudgående evaluering på prioritetsakseniveau, ikke på virksomhedstypeniveau. I henhold til forudgående evalueringer havde de operationelle programmer ikke kvantificeret virksomhedernes reelle behov for offentlig finansiering, men havde identificeret markedssvigt.

56

I henhold til statsstøttereglerne skal støttemodtageren dokumentere sit behov for støtte (baseret på en forretningsplan).

58

Hvis kravet om holdbare resultater udvides ud over minimumsperioden, vil det medføre store vanskeligheder ved afslutningen og flere byrdefulde overvågningsforpligtelser. Med tiden bliver et sådant krav også mindre relevant, fordi økonomiske aktører som en naturlig udvikling ofte skal overdrage eller sælge aktiviteter af økonomiske årsager.

63

Innovation er blevet en klar målsætning for 2014-2020-programmerne, og i udvælgelsesprocessen vurderes projekterne ud fra denne målsætning, så de afspejler de operationelle programmers mål og betingelser.

Den økonomiske situation var en ganske anden i 2007-2013 som følge af krisen. Bestræbelserne gik mere ud på at sikre virksomhedernes overlevelse og de eksisterende job.

65

Den omstændighed, at et projekt allerede er påbegyndt før tildelingen af tilskud, er i overensstemmelse med statsstøtteordningerne. Kommissionen ønsker at understrege, at der også er situationer, hvor tidlig påbegyndelse af projekter ikke nødvendigvis medfører dødvægtstab.

66

Forvaltningsmyndighederne har overvåget de modtagne støttebeløb, hvis de er ydet under de minimis-ordningen.

69

Kommissionen ønsker at påpege, at definitionen af en fælles tilgang til anvendelse af indikatorer, hvad angår ESI-fondene, er blevet udviklet og styrket over tid. I den forbindelse er der gjort betydelige fremskridt i perioden 2014-2020 på grundlag af de skridt, der allerede er taget i 2007-2013. I indeværende periode skal alle ESI-fondenes operationelle programmer omfatte output- og resultatindikatorer for alle specifikke investeringsmål. De myndigheder, der forvalter programmerne, har udarbejdet evalueringsplaner til vurdering af EU-investeringernes effekt.

70

Baseret på erfaringerne i tidligere programmeringsperioder vurderer Kommissionen, at der er gjort fremskridt i indeværende periode (2014-2020). Ud over systematisk anvendelse af og rapportering om indikatorer i de operationelle programmer tilskynder det aktuelle krav om evaluering af EFRU-interventionernes effekt også medlemsstaterne til at anlægge en mellem- til langsigtet tilgang til planlægning og programmering af interventionernes gennemførelse, hvorved kravet om holdbare investeringsresultater også imødekommes implicit. Den direkte overvågning af projektresultaternes holdbarhed er dog fortsat medlemsstaternes ansvar.

77

I henhold til den brobyggende undersøgelsesplan (EPM) har Kommissionen gennemført revisioner for 2007-2013, hvor den bl.a. kontrollerede, om lovkravene om holdbare resultater var opfyldt. Kommissionen rapporterede om nogle fund af manglende overensstemmelse, som den fulgte op på.

For 2014-2020 omfatter revisioner af systemer til tidlig forebyggelse og overensstemmelsesrevisioner også risikoen for manglende overholdelse af holdbarhedskravene ved brug af de samme tjeklister.

Hvad angår evaluering, omfatter efterfølgende evalueringer af programmer under EFRU og Samhørighedsfonden i 2007-2013 13 arbejdspakker, heraf 8 tematiske (f.eks. støtte til SMV'er, miljø, energieffektivitet, turisme og kultur osv.). Mens ingen enkeltstående evaluering havde særligt fokus på resultaternes "holdbarhed" som sådan (i modsætning til den lovbestemte holdbarhed, der bør vurderes ved revisioner), henviste nogle af disse undersøgelser udtrykkeligt til resultaternes holdbarhed/effekt i et dedikeret evalueringspunkt. Dette gælder f.eks. den efterfølgende evaluering af støtte til store virksomheder og til turisme og kultur. Derudover omfatter de efterfølgende evalueringer de langsigtede resultater, dvs. EU-interventionernes opnåelse af holdbare resultater, i det omfang det kan lade sig gøre i forhold til tidspunktet for evalueringerne, typen af analyserede interventioner og den foreliggende dokumentation.

80

Anvendelsen af korrigerende foranstaltninger (eller ordninger med tilbagebetalingspligtig støtte) skal overvejes nøje. Hvis støttemodtageren f.eks. ikke har kunnet nå målene på grund af vanskelige økonomiske forhold, der har svækket dens økonomiske levedygtighed, vil anvendelse af yderligere korrigerende foranstaltninger have alvorlige negative konsekvenser for projekter, som delvis har nået deres mål.

Kommissionens fælles svar på punkt 81-84

Se Kommissionens svar på anbefaling 5 b).

86

Desuden forventes det, at en mere udbredt anvendelse af finansielle instrumenter til ikke-risikable investeringer vil mindske risikoen for dødvægt og give yderligere garantier for opnåelse af holdbare resultater, da forretningsplanerne vurderes omhyggeligt af banker, der kontrollerer projekternes kreditværdighed.

92

Resultatorienterede programmer er kernen i Kommissionens nuværende tilgang til EU-investeringer, der hviler på en række interagerende elementer, herunder en god behovsanalyse, pålidelig interventionslogik med klare, specifikke mål, velvalgte resultatindikatorer, der afspejles i udvælgelseskriterierne, samt en resultatramme med milepæle og mål. Hertil kommer, at kravet om effektevaluering i perioden 2014-2020 lægger op til en forudgående overvejelse af, hvad der skal opnås ved de pågældende investeringer.

93

På grund af forbindelsen til den finansielle ramme er regelsættet drøftet og udformet mindst 3-4 år, før de efterfølgende evalueringer af den igangværende programmeringsperiode kan gennemføres (dvs. efter udløbet af støtteberettigelsesperioden (for at få tilstrækkelige og pålidelige data)).

Konklusioner og anbefalinger

Anbefaling 1 – Fremme opnåelsen af holdbare resultater
  1. Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.
  2. Kommissionen accepterer denne anbefaling.
Anbefaling 2 – Tage hensyn til resultaternes holdbarhed i udvælgelsesprocedurerne

Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Anbefaling 3 – Lægge vægt på resultaternes holdbarhed i forbindelse med overvågning og rapportering

Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Anbefaling 4 – Tage hensyn til resultaternes holdbarhed i evalueringer

Kommissionen accepterer denne anbefaling.

I sine fremtidige efterfølgende evalueringer vil Kommissionen således lægge større vægt på opnåelsen af holdbare resultater, i det omfang det kan lade sig gøre i forhold til tidspunktet for evalueringerne og typen af interventioner, der analyseres.

Anbefaling 5 – Konsekvent anvende tydelige korrigerende foranstaltninger
  1. Kommissionen accepterer denne anbefaling.
  2. Kommissionen bemærker, at denne anbefaling er stilet til medlemsstaterne.

Kommissionen vil ikke overvåge gennemførelsen af målsætninger, som går ud over lovkravene.

Forkortelser og glossar

De europæiske struktur- og investeringsfonde (ESI-fondene): Der er fem særskilte fonde, der støtter gennemførelsen af EU's strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst i hele EU samt de fondsspecifikke opgaver ved hjælp af politikrammer, der er fastlagt for den flerårige finansielle rammes budgetmæssige periode på syv år: Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), Den Europæiske Socialfond (ESF), Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF).

Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU): Den Europæiske Fond for Regionaludvikling har til formål at styrke den økonomiske og sociale samhørighed i Den Europæiske Union ved at udligne de største regionale skævheder ved hjælp af finansiel støtte til oprettelse af infrastrukturer og produktive jobskabende investeringer, særlig til virksomheder.

Direkte projektresultater: De ændringer, som en interventions direkte adressater oplever som følge af at have deltaget i den (f.eks. øget produktion, produktivitet, salg, omsætning eller eksport, stærkere iværksætterånd og konkurrenceevne, indførelse af nye produkter eller tjenester, oprettelse eller bevarelse af varige arbejdspladser).

Dødvægtstab: Dødvægt forekommer, når der ydes støtte til en modtager, som også uden støtte ville have handlet på samme måde. I sådanne tilfælde kan resultatet ikke tilskrives politikken, og støtten til modtageren har ikke haft nogen effekt. Den del af udgifterne, der skaber dødvægt, er således pr. definition ineffektiv, fordi den ikke bidrager til at opfylde målene. I forbindelse med denne revision er der tale om situationer, hvor et støttet projekt også uden støtte ville være blevet gennemført helt eller delvis.

(EU-)merværdi: EU-merværdien er den værdi, som en EU-foranstaltning tilfører ud over den, som ville være blevet skabt, hvis medlemsstaterne handlede alene. I forbindelse med denne revision er EU-merværdien de fordele, der følger af de EU-medfinansierede produktive investeringer, f.eks. styrkelse af små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne, bedre identificering af lokale og regionale behov og løsninger, langsigtet beskæftigelse og større muligheder for innovation.

Forordningen om fælles bestemmelser: Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013. Ved denne forordning fastsættes fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), Den Europæiske Socialfond (ESF), Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF), som fungerer under en fælles ramme ("de europæiske struktur- og investeringsfonde" eller "ESI-fondene"). Desuden fastlægges de nødvendige bestemmelser for at sikre ESI-fondenes effektivitet og samordningen mellem fondene indbyrdes og med andre EU-instrumenter.

Forsvarlig økonomisk forvaltning: Rimelig og gennemsigtig forvaltning af EU's budget i overensstemmelse med finansforordningen, særlig principperne om sparsommelighed, produktivitet og effektivitet.

Forvaltningsmyndighed: En forvaltningsmyndighed er en national, regional eller lokal offentlig myndighed (eller et andet offentligt eller privat organ), som en medlemsstat har udpeget til at forvalte et operationelt program. Den har bl.a. til opgave at udvælge projekter til finansiering, overvåge projekternes gennemførelse og rapportere til Kommissionen om finansielle aspekter og opnåede resultater. Det er også forvaltningsmyndigheden, der pålægger støttemodtagerne finansielle korrektioner efter revision udført af Kommissionen, Den Europæiske Revisionsret eller en relevant myndighed i en medlemsstat.

FoU: Forskning og udvikling.

Holdbare projektresultater: Projektresultater, der holder i lang tid. Den vigtigste indikator for projektresultaters holdbarhed er, at projektet bliver ved med at skabe nettofordele. F.eks. bør projektet efter sin afslutning både i og efter den lovbestemte holdbarhedsperiode generere et acceptabelt finansielt og økonomisk udbytte af omkostningerne, øge produktionen, produktiviteten, beskæftigelsen, konkurrenceevnen og iværksætterånden og styrke innovationen.

Indikator: En målbar proxyvariabel for et mål. Indikatoren giver oplysninger, der kan bruges til at vurdere, i hvilket omfang målet er opfyldt.

Indirekte projektresultater: Positive virkninger af projekter i de berørte regioner, f.eks. øget beskæftigelse, konkurrenceevne og iværksætterånd, styrket innovation, bedre virksomhedsoverlevelse, bedre sammenhæng mellem finansiel støtte og samarbejde med universiteter/forskere for at styrke innovation og konkurrence, større færdigheds- eller videnbase, mere virksomhedsrådgivning og netværkssamarbejde med andre lignende organisationer.

Operationelt program (OP): Et OP fastsætter en medlemsstats eller regions prioriteter og særlige mål og beskriver, hvordan midlerne (EU-midler, national offentlig finansiering og privat medfinansiering) vil blive anvendt i en given periode (for tiden syv år) til finansiering af projekter. Projekterne i et OP skal bidrage til at nå et bestemt antal mål. Finansieringen kommer fra EFRU. Et OP udarbejdes af medlemsstaten og skal godkendes af Kommissionen, før der kan foretages betalinger fra EU-budgettet. OP'er kan kun ændres i løbet af perioden, hvis parterne er enige om det.

Overvågning: En kontinuerlig funktion, som bruger systematisk indsamlede data om specifikke indikatorer til at give de forvaltningsansvarlige og de vigtigste interessenter i en udviklingsintervention oplysninger om fremskridtene med hensyn til opfyldelsen af mål og anvendelsen af de tildelte midler (Kilde: OECD's Komité for Udviklingsbistand, glossar).

Programperiode: Den flerårige ramme, inden for hvilken EFRU-udgifterne planlægges og afholdes.

Projektoutput: De produkter, et projekt leverer.

ROP: Regionalt operationelt program.

SMV'er: Små og mellemstore virksomheder.

TEUF: Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

VE: Vedvarende energikilder.

Slutnoter

1 Jf. formandskabets konklusioner fra Det Europæiske Råd i Lissabon den 23. og 24. marts 2000 (også kaldet "Lissabondagsordenen").

2 KOM(2010) 2020 endelig af 3. marts 2010 "EUROPA 2020 - En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst".

3 Artikel 2, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 1261/1999 af 21. juni 1999 om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFT L 161 af 26.6.1999, s. 43) og artikel 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1080/2006 af 5. juli 2006 om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EUT L 210 af 31.7.2006, s. 1).

4 Artikel 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1301/2013 af 17. december 2013 om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og om særlige bestemmelser vedrørende målet om investeringer i vækst og beskæftigelse (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 289).

5 Oplysninger om EU's forvaltnings- og kontrolsystemer vedrørende bistand ydet under EFRU mellem 2000 og 2020 kan findes på http://ec.europa.eu/regional_policy/da/funding/erdf/.

6 Særberetning nr. 9/2010 "Anvendes EU's strukturforanstaltningsmidler til forbedring af vandforsyningen til husholdningsbrug bedst muligt?", nr. 2/2015 "EU's finansiering af rensningsanlæg for byspildevand i Donaus opland: Der er brug for en yderligere indsats for at hjælpe medlemsstaterne med at opfylde EU's spildevandspolitiske mål", og nr. 6/2014 "Støtten fra samhørighedspolitikkens fonde til produktion af vedvarende energi - har den givet gode resultater?".

7 "Aspect of durability in the assessment of effectiveness of support for businesses under Structural and Cohesion Funds", undersøgelse bestilt af Europa-Parlamentets Budgetkontroludvalg, 2013.

8 SMV'er er virksomheder, der beskæftiger under 250 personer og har en årlig omsætning på ikke over 50 millioner euro eller en årlig samlet balance på ikke over 43 millioner euro. Dette gælder i alle sektorer og omfatter også mikrovirksomheder. Jf. SMV-definitionen: http://ec.europa.eu/growth/smes/business-friendly-environment/sme-definition_en.

9 Jf. artikel 30, stk. 4, i forordning (EF) nr. 1260/1999. En væsentlig ændring var defineret som en ændring, "der påvirker arten af operationen eller betingelserne for dens iværksættelse eller giver en virksomhed eller et offentligt selskab en uretmæssig fordel, og som skyldes enten en ændring i de ejendomsretlige forhold for en infrastruktur eller ophør eller ændring af lokalisering for en produktionsvirksomhed".

10 Jf. artikel 57 i Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 af 11. juli 2006 om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond og Samhørighedsfonden (EUT L 210 af 31.7.2006, s. 25).

11 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 539/2010 af 16. juni 2010 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 158 af 24.6.2010, s. 1).

12 Artikel 71 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).

13 Perioden 2000-2006: artikel 30, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1260/1999; perioden 2007-2013: artikel 57 i forordning (EU) nr. 1083/2006; perioden 2014-2020: artikel 71 i forordning (EU) nr. 1303/2013.

14 Kun i tre af de reviderede projekter (1, 20 og 27) blev outputtene kun leveret delvis. Således havde projekt 27, som hørte under Italiens centrale OP og vedrørte en forsøgsproduktionslinje, ikke fremstillet det planlagte antal produkter (enheder til organisk belysning). Dermed blev det videnskabelige output kun leveret delvis, eftersom det areal, der skulle dækkes af organisk belysning, blev reduceret.

15 Projekt 1.

16 Projekt 20, 27 og 33.

17 Projekt 1, 10, 14, 20, 26, 27, 32, 33 og 35. I ét projekt (25) kunne outputtenes eksistens ikke vurderes på tidspunktet for revisionen. I projekt 10 var aktiverne ikke i brug umiddelbart efter den lovbestemte holdbarhedsperiode, i projekt 14 ikke ét år efter, og i projekt 35 ikke 3,5 år efter.

18 Projekt 10.

19 Disse oplysninger kan undertiden have været begrænset, fordi vores revision fandt sted efter udløbet af arkiveringsperioden for de relevante dokumenter.

20 I de tilfælde, hvor holdbarhedsperioden udløb efter tidspunktet for revisionen, er vores vurdering kun baseret på de oplysninger, der forelå på tidspunktet for revisionen.

21 Projekt 33, 35, 39, 40 og 41.

22 Projekt 16, 17, 19, 21, 23 og 24.

23 I ét tilfælde var det ikke muligt at foretage en vurdering, fordi der manglede oplysninger (projekt 25).

24 Projekt 4, 7, 10, 11, 15, 18, 20, 24, 26, 27, 33 og 37.

25 Projekt 11, 18, 23 og 37.

26 Projekt 1.

27 Inden for et år efter udgangen af holdbarhedsperioden, projekt 10, 14 og 26.

28 Projekt 1 (støttemodtageren gik konkurs på grund af stigende konkurrence på markedet for solceller), 10 (vanskelige forhold i den pågældende erhvervssektor) og 35 (ændringer i lovgivningen om vedvarende energi).

29 Projekt 5, 7, 14, 26 og 32.

30 Projekt 25.

31 Projekt 1 og 26.

32 Projekt 7, 10, 28, 29, 33, 36 og 38.

33 Projekt 2, 24 og 27.

34 Jf. f.eks. artikel 5, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1083/2006.

35 Projekt 33, 35, 36, 37, 39, 40 og 41.

36 Projekt 11.

37 Projekt 8, 14 og 15.

38 Projekt 16 og 17 under OP'et for Niedersachsen og projekt 19, 21, 23 og 24 under OP'et for Sachsen.

39 Jf. OECD-undersøgelsen "Italy: Key issues and policies, OECD Studies on SMEs and Entrepreneurship" (2014).

40 Dette blev også bemærket i OECD-undersøgelsen fra 2014: "Italy: Key issues and policies, OECD Studies on SMEs and Entrepreneurship".

41 F.eks. asymmetri i erhvervsrelevant information, manglende ekspertise og kontakter, hindringer for markedsadgang og for forbedring af deres stilling i værdikæden samt de høje omkostninger, som er forbundet med investeringer i innovation og med de tiltag, der er nødvendige for at mobilisere private investeringer. Der blev ikke taget tilstrækkelig hensyn til disse elementer ved udformningen af OP'erne.

42 Navnlig artikel 30, stk. 4, i forordning (EF) nr. 1260/1999 og artikel 57 forordning (EF) nr. 1083/2006.

43 Undtagen i én revideret foranstaltning i Italien (OP for Puglia), hvor forpligtelsen til at bevare ejendomsaktiver blev forlænget til 10 år.

44 Projekt 12, 13, 19, 20, 24, 25, 27 og 31.

45 F.eks. havde en virksomhed i Den Tjekkiske Republik (projekt 9) modtaget tre tilskud på fem år. Virksomheden havde endda anført i sin ansøgning, at der ikke ville være behov for lån eller tilskud til at gennemføre projektet.

46 Projekt 3, 9, 14, 25, 28, 29, 31 og 41.

47 Dette blev også kritiseret i Revisionsrettens årsberetning for 2016, jf. punkt 6.76 i kapitel 6 om samhørighed.

48 Jf. særberetning nr. 2/2017: "Kommissionens forhandling af partnerskabsaftaler og programmer på samhørighedsområdet for perioden 2014-2020: Udgifterne er i højere grad rettet mod Europa 2020-prioriteterne, men ordningerne for resultatmåling bliver stadig mere komplekse". I denne beretning anbefales det at identificere de indikatorer, "der er mest relevante og bedst egnet til at fastslå effekten af EU-interventionerne".

49 Denne mangel konstaterede vi f.eks. i det østrigske OP og vedrørende nogle specifikke foranstaltninger under Italiens centrale OP og regionale OP'er. De polske myndigheder godkendte først retningslinjer vedrørende projekters holdbarhed i 2012, dvs. kun for den sidste del af perioden 2007-2013. Retningslinjerne omfattede holdbarhedskrav, specifikke kriterier vedrørende vurderingen af holdbarhed, en metode til beregning af korrektioner og anbefalinger til håndtering af specifikke forhold (f.eks. ændringer i ejerskabsstrukturen, afskrevne aktiver og ændrede eller reducerede output og resultater). Selv ikke disse retningslinjer sikrede imidlertid en fuldt ud effektiv overvågning, der kunne bidrage til opnåelse af holdbare resultater, eftersom forvaltningsmyndigheden ikke rådede over relevante og pålidelige data.

50 Efterfølgende evaluering af programmerne under samhørighedspolitikken 2007-2013, "Final report - work package 2: Support to SMEs - Increasing Research and innovation in SMEs and SME Development", 30. marts 2016, og "Final report - work package 4: Support to large enterprises", 18. februar 2016. Resumé i Kommissionens arbejdsdokument SWD(2016) 318 final af 19. september 2016.

51 Sachsen havde dog mulighed for at undlade at foretage inddrivelse og afvikling i særligt begrundede tilfælde.

52 Forordning (EU) nr. 1301/2013 og forordning (EU) nr. 1303/2013.

53 Artikel 3, stk. 1, litra a) og b), i forordning (EU) nr. 1301/2013.

54 Artikel 71 i forordning (EU) nr. 1303/2013.

55 Særberetning nr. 2/2017: "Kommissionens forhandling af partnerskabsaftaler og programmer på samhørighedsområdet for perioden 2014-2020".

56 Forordning (EU) nr. 1303/2013, artikel 22 og 96 samt bilag II.

57 Jf. artikel 17 og bilag XI i forordning nr. 1303/2013 samt særberetning nr. 2/2017.

58 Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget - "Tænk småt først" - En "Small Business Act" for Europa {SEC(2008) 2101} {SEC(2008) 2102} COM(2008) 394 final af 25 June 2008.

59 Jf. også Kommissionens arbejdsdokument SWD(2017) 127 final af 31.3.2017, "The Value added of Ex-ante conditionalities in the European Structural and Investment Funds".

60 Direktiv 2011/7/EU.

61 Jf. fodnote 48 og 55.

62 Særberetning nr. 15/2017 "Forhåndsbetingelser og resultatreserve på samhørighedsområdet: Instrumenterne er innovative, men endnu ikke effektive".

63 "Aspect of durability in the assessment of effectiveness of support for businesses under Structural and Cohesion Funds", 2013.

Begivenhed Dato
Revisionsplanens vedtagelse/revisionens start 8.6.2016
Officiel fremsendelse af udkastet til beretning til Kommissionen (eller en anden revideret enhed) 11.12.2017
Vedtagelse af den endelige beretning efter den kontradiktoriske procedure 7.2.2018
Modtagelse af Kommissionens (eller en anden revideret enheds) officielle svar på alle sprog 6.3.2018

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger præsenterer resultaterne af dens revisioner vedrørende EU-politikker og -programmer eller forvaltningsspørgsmål i forbindelse med specifikke budgetområder. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udformer Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne forvaltningsrevision blev udført af Revisionsafdeling II - der ledes af Iliana Ivanova, medlem af Revisionsretten - hvis speciale er udgiftsområderne investering i samhørighed, vækst og inklusion. Revisionsarbejdet blev ledet af Ladislav Balko, medlem af Revisionsretten, med støtte fra kabinetschef Branislav Urbanič, attaché og revisor Zuzana Franková, direktør Gerhard Ross, ledende administrator Myriam Cazzaniga, opgaveansvarlig Kurt Bungartz og revisorerne Alessandra Falcinelli og Jolita Korzunienė.

Fra venstre til højre: Branislav Urbanič, Zuzana Franková, Ladislav Balko, Myriam Cazzaniga og Jolita Korzunienė.

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu)

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018

PDFISBN 978-92-872-9401-2ISSN 1977-5636doi:10.2865/20005QJ-AB-18-005-DA-N
HTMLISBN 978-92-872-9464-7ISSN 1977-5636doi:10.2865/766186QJ-AB-18-005-DA-Q

© Den Europæiske Union, 2018

Tilladelse til at anvende eller gengive fotos eller andet materiale, hvortil Den Europæiske Union ikke har ophavsretten, skal indhentes direkte hos indehaveren af ophavsretten.

SÅDAN KONTAKTER DU EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

SÅDAN FINDER DU OPLYSNINGER OM EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: https://europa.eu/european-union/index_da

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling fra EU Bookshop på: https://publications.europa.eu/da/web/general-publications/publications.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se http://europa.eu/contact).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1951) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikke-kommercielle formål.