Särskild rapport
nr31 2018

Djurs välbefinnande i EU: att minska klyftan mellan ambitiösa mål och praktiskt genomförande

Om rapporten EU:s normer för djurs välbefinnande, som har varit i kraft i årtionden, hör till de strängaste i världen. Djurvälfärdsmål ingår också i den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP). Kommissionens senaste strategi för djurs välbefinnande syftade till att åtgärda efterlevnadsproblem och förbättra synergieffekterna med GJP. Vi konstaterade att EU:s åtgärder för att förbättra djurs välbefinnande hade varit framgångsrika på vissa områden men att det förekom förseningar i genomförandet av dem och att brister kvarstår när det gäller vissa djurvälfärdsaspekter på lantbruken, under transport och vid slakt. Vi lämnar rekommendationer om de strategiska ramarna, om kommissionens åtgärder och vägledning till medlemsstaterna för att se till att bestämmelserna efterlevs samt om åtgärder för att stärka kopplingarna mellan djurs välbefinnande och jordbrukspolitiken.

Denna publikation finns på 23 språk och i följande format:
PDF
PDF General Report

Sammanfattning

I

EU:s lagstiftningskrav för djurs välbefinnande är bland världens strängaste och omfattar allmänna krav på uppfödning, transport och slakt av lantbruksdjur samt särskilda krav för vissa arter. Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) gör det möjligt att bidra till lantbrukarnas medvetenhet om sina rättsliga skyldigheter (med hjälp av tvärvillkor som kopplar deras GJP-stöd till uppfyllandet av minimikrav) och att stimulera lantbrukare till att uppfylla strängare normer (genom ekonomiskt stöd från landsbygdsutvecklingspolitiken).

II

EU:s medborgare intresserar sig allt mer för hur lantbruket påverkar djurs välbefinnande och hur det i sin tur påverkar folk- och djurhälsan. Kommissionen har tagit fram strategidokument för att skapa en ram för sina åtgärder på området. Den senaste EU-strategin omfattade perioden 2012–2015.

III

Vid revisionen undersökte vi lantbruksdjurs välbefinnande och det övergripande genomförandet av EU:s senaste strategi, med särskilt fokus på dess två huvudmål: att säkerställa överensstämmelse med miniminormerna och att optimera synergier med GJP. Vi drog slutsatsen att EU-åtgärder med syftet att förbättra djurs välbefinnande hade avsedd effekt på vissa områden men att en del brister kvarstår när det gäller uppfyllandet av minimikrav. Det finns dessutom utrymme att förbättra samordningen med kontroller av tvärvillkor, och de ekonomiska resurserna inom GJP skulle kunna användas på ett bättre sätt för att främja strängare normer för djurs välbefinnande.

IV

Resultaten från vår revision visar att kommissionen har använt sig av både vägledning och efterlevnadsåtgärder för att säkerställa att kraven uppfylls i medlemsstaterna. Åtgärderna har varit framgångsrika på viktiga områden, särskilt när det gäller grupphållning av suggor och förbudet mot icke inredda burar, som inte låter värphöns utveckla naturliga beteenden. Kommissionen och medlemsstaterna har tagit fram riktlinjer för att främja förståelsen och en enhetlig tillämpning av rättsliga krav och har gett dem bred spridning. De medlemsstater som vi besökte vidtog i allmänhet åtgärder för att genomföra rekommendationerna från kommissionens granskningar.

V

Dock fanns det fortfarande brister inom vissa områden när det gällde djurskyddsfrågor på lantbruken (särskilt den rutinmässiga svanskuperingen av grisar), under transport (efterlevnad av regler för långa transporter och transport av djur som är i dålig kondition) och vid slakt (undantag från skyldigheten att bedöva djur samt olämpliga bedövningsrutiner). De medlemsstater som vi besökte tog god tid på sig att genomföra vissa av de rekommendationer som kommissionen lämnade efter granskningar.

VI

Medlemsstaternas offentliga kontrollsystem är en viktig faktor för att säkerställa att djurskyddsnormer efterlevs ordentligt. Vi såg exempel på god praxis på området, särskilt när det gällde de offentliga inspektionernas enhetlighet, men även ett behov av att fokusera på områden och företagare med en större risk för bristande efterlevnad. Dessutom finns det utrymme för medlemsstaterna att utnyttja informationen från internrevisioner och klagomål på ett bättre sätt för att förbättra förvaltningen av djurskyddspolitiken.

VII

Generellt sett har medlemsstaterna infört lämpliga system för att kontrollera efterlevnad av tvärvillkor som rör djurs välbefinnande. Emellertid kan samordningen med offentliga inspektioner av djurvälfärd bli bättre. Dessutom förekom det fall där de sanktioner inom ramen för systemet med tvärvillkor som hade införts av utbetalande organ inte var proportionella mot oriktigheternas allvar.

VIII

Målsättningen att förbättra djurs välbefinnande är en landsbygdsutvecklingsprioritering under programperioden 2014–2020, och vi såg goda exempel på åtgärder som gynnar djuren i de besökta medlemsstaterna. Dock användes inte landsbygdsutvecklingsåtgärden ”stöd för djurens välbefinnande” i någon större utsträckning. Åtgärden är inte särskilt kostnadseffektiv, och medlemsstaterna använde sällan möjligheten att främja djurs välbefinnande genom andra landsbygdsutvecklingsåtgärder.

IX

Våra rekommendationer till kommissionen syftar till att förbättra förvaltningen av djurskyddspolitiken. De omfattar de strategiska ramarna för djurs välbefinnande, effektivare åtgärder och vägledning för att uppnå efterlevnad, åtgärder för att stärka kopplingarna mellan tvärvillkorssystemet och djurvälfärd samt åtgärder för att se till att landsbygdsutvecklingspolitiken bidrar bättre till målen för djurvälfärd.

Inledning

Djurs välbefinnande: definition och betydelse i EU

01

Världsorganisationen för djurens hälsa (OIE) definierade god djurvälfärd på följande sätt 2008: ett tillstånd där djuret är fritt från sjukdom, i gott hull och tryggt, har möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende och inte upplever obehag, som till exempel smärta eller rädsla. Begreppet djurvälfärd finns med i artikel 13 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), enligt vilken djur anses vara kännande varelser.

02

Enligt en studie från Europaparlamentet1 finns det uppskattningsvis 4,5 miljarder kycklingar, värphöns och kalkoner i EU och 330 miljoner nötkreatur, grisar, getter och får. Enligt uppgifter från en djurskyddsorganisation slaktas uppskattningsvis 0,25 miljoner hästar årligen för köttet2.

03

På senare år har kunskapen om djurs välbefinnande ökat snabbt, och ämnet har fått stor uppmärksamhet i medierna. Europaparlamentet har antagit två resolutioner om EU:s politik för djurskydd och djurs välbefinnande (2010 och 2015)3. Åtgärder i EU för djurs välbefinnande kommer huvudsakligen från fyra källor, var och en med en egen kontrollmekanism (se figur 1).

Figur 1

Åtgärder i EU som påverkar djurs välbefinnande

Källa: Europeiska revisionsrätten.

04

EU:s lagstiftning om djurs välbefinnande syftar till att förbättra djurs livskvalitet och samtidigt uppfylla medborgarnas förväntningar och marknadens krav genom att fastställa miniminormer. Det är allmänt erkänt att EU:s normer för djurs välbefinnande är bland världens strängaste4. De flesta av dessa rör lantbruksdjur (på gården, under transport och vid slakt), medan lagstiftningen även omfattar vilda djur, försöksdjur och sällskapsdjur. Som figur 2 visar infördes den första EU-lagstiftningen om djurs välbefinnande för mer än 40 år sedan och den har sedan dess uppdaterats flera gånger. Medlemsstaterna får införa strängare regler om de är förenliga med EU:s lagstiftning. Exempelvis har 13 medlemsstater infört kompletterande nationella åtgärder med avseende på slakt.

Figur 2

Viktig EU-lagstiftning om lantbruksdjurs välfärd

Källa: Europeiska revisionsrätten.

05

Medlemsstaterna ansvarar för att tillämpa EU:s regler om djurs välbefinnande, inbegripet offentliga inspektioner5, medan Europeiska kommissionen (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet) ansvarar för att säkerställa att medlemsstaterna verkställer EU:s lagstiftning på rätt sätt. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet ansvarar för att tillhandahålla relevant vetenskaplig rådgivning till kommissionen. Medlemsstaterna rapporterar årligen resultaten av sina inspektioner av djurs välbefinnande på lantbruk och under transport till kommissionen. Kommissionen kan inleda rättsliga förfaranden mot medlemsstater som inte införlivar och genomför EU:s lagstiftning korrekt.

Djurs välbefinnande och den gemensamma jordbrukspolitiken

06

Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) bidrar till djurvälfärdsmål genom tvärvillkor (där merparten av GJP-stödet till lantbrukare är kopplat till uppfyllelse av minimikrav) och genom finansiering av aktiviteter och projekt som syftar till att främja djurvälfärd (se figur 3).

Figur 3

Instrument inom den gemensamma jordbrukspolitiken och kopplingen till lagstiftning om djurs välbefinnande

Källa: Europeiska revisionsrätten.

07

Tvärvillkor är en mekanism som kopplar större delen av GJP-stödet6 (cirka 46 miljarder euro 2016)7 till efterlevnad av en rad bestämmelser om miljöskydd, hållande av mark i god jordbrukshävd, djurvälfärd samt folkhälsa, djurhälsa och växtskydd. Tvärvillkoren gäller inte för småbrukare8, som utgör omkring 40 % av det totala antalet lantbrukare i EU9. Lantbrukare som inte uppfyller gällande normer och krav kan som påföljd få sitt GJP-stöd sänkt med 1–5 % eller mer om överträdelserna är uppsåtliga. I undantagsfall kan myndigheterna utesluta lantbrukare från stödprogram.

08

Systemet med tvärvillkor omfattar inte alla krav i lagstiftningen om djurs välbefinnande. Det innehåller bestämmelser för att skydda kalvar och grisar samt andra bestämmelser med allmänna krav för alla lantbruksdjur10.

09

Djuruppfödare i sektorer som inte vanligtvis får de aktuella GJP-stöden (de flesta fjäderfäproducenter i EU och många grisuppfödare i vissa medlemsstater) omfattas per definition inte av det här sanktionssystemet. På EU-nivå11 omfattar de allmänna tvärvillkorskraven för djurvälfärd omkring 55 % av alla EU-lantbruk med djurhållning, medan de specifika direktivkraven för att skydda grisar omfattar omkring 65 % av grisuppfödarna.

10

Medlemsstaterna genomför kontroller på plats för att kontrollera att lantbrukare uppfyller tvärvillkoren. Sådana kontroller måste utföras hos minst 1 % av de lantbrukare som får GJP-stöd. Kommissionen (GD Jordbruk och landsbygdsutveckling) genomför granskningar för att kontrollera att medlemsstaterna har lämpliga kontrollsystem för tvärvillkor.

11

Politiken för landsbygdsutveckling kan även användas för att uppnå djurvälfärdsmål, exempelvis genom utbildning eller genom ekonomisk ersättning till lantbrukare som tillämpar strängare normer för djurs välbefinnande än de som föreskrivs av EU:s lagstiftning och nationell lagstiftning eller etablerad praxis. Medlemsstaterna avgör utifrån sina behov vilka åtgärder som ska vidtas. Kommissionen (GD Jordbruk och landsbygdsutveckling) godkänner medlemsstaternas landsbygdsutvecklingsprogram. Medlemsstaterna väljer sedan ut vilka lantbruk som ska få stöd med utgångspunkt i de godkända landsbygdsprogrammen.

12

Den största direkta källan till EU-stöd för djurvälfärdsaktiviteter är landsbygdsutvecklingsåtgärden ”stöd för djurens välbefinnande” (åtgärd nr 14) som ska användas för stöd till djurhållning som går utöver tillämpliga bindande normer12. För perioden 2014–2020 anslog 18 medlemsstater 1,5 miljarder euro för denna åtgärd (1,5 % av de totala planerade utgifterna för alla åtgärder)13. Figur 4 visar planerade och faktiska utgifter för åtgärden under programperioden 2014–2020. Medlen kompletteras med nationella medel, vilket ger en total budget för åtgärden på nära 2,5 miljarder euro.

Figur 4

EU:s landsbygdsutvecklingsutgifter för åtgärd nr 14 för djurens välbefinnande under programperioden 2014–2020 (i miljoner euro)

Källa: Europeiska revisionsrätten, på grundval av uppgifter från GD Jordbruk och landsbygdsutveckling.

Djurens välbefinnande och ekonomiska intressen

13

EU:s djurhållningssektor utgör 45 % av den totala jordbruksverksamheten. Sektorn genererar en avkastning på 168 miljarder euro varje år och ger upphov till omkring fyra miljoner arbetstillfällen14. Närliggande sektorer (mjölk- och köttbearbetning och djurfoder) har en årlig omsättning på cirka 400 miljarder euro. En enhetlig tillämpning av normer för djurens välbefinnande skulle bidra till konkurrens på lika villkor inom dessa sektorer.

14

Vissa normer för djurs välbefinnande (exempelvis minsta stallutrymme för kalvar) innebär kostnader för företagarna. GD Hälsa och livsmedelssäkerhet uppskattade 201015 dessa kostnader till 2 % av jordbruksföretagens avkastning men drog också slutsatsen att fördelarna med strängare normer för djurs välbefinnande är förbättrad produktivitet, bättre produktkvalitet och positivare image för företagen.

15

Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa)16 påverkas livsmedelssäkerheten indirekt av lantbruksdjurens välbefinnande på grund av de nära kopplingarna mellan djurvälfärd, djurhälsa och livsmedelsburna sjukdomar. Dåligt välbefinnande kan öka risken för att djur drabbas av sjukdomar och högre dödlighet. Om det finns en folkhälsorisk godkänner inte livsmedelsinspektörer köttet för användning som livsmedel, vilket innebär ekonomiska förluster för producenter och förädlare.

16

Det finns omfattande bevis17 för att köttets kvalitet påverkas av djurens välfärd. Det är viktigt att husdjuren behandlas väl på gården, under transport och före slakt, eftersom kött från stressade och skadade djur kan ha ett lägre värde på grund av missfärgning och sämre mörhet.

17

Icke desto mindre går god djurvälfärd inte alltid hand i hand med företagares ekonomiska intressen. I system för intensiv produktion blir vinsterna större ju högre djurtätheten är, men i samma takt blir det svårare att tillgodose djurs specifika behov. Intensiva system kan därför leda till avvikande beteende hos värphöns, såsom fjäderplockning och kannibalism, aggressivitet och svansbitning hos grisar och aggressivitet hos kalvar. För att begränsa sådana oönskade beteenden är det vanligt med smärtsamma fysiska åtgärder på djuren, särskilt näbbtrimning, svanskupering, kastrering och tandklippning. EU-lagstiftningen försöker lösa dessa problem genom framför allt krav på minimiutrymme och regler om fysiska åtgärder (som endast tillåter vissa förfaranden i undantagsfall, efter det att andra åtgärder har vidtagits för att förebygga ett oönskat beteende).

18

På liknande sätt försämras transportföretagares ekonomiska vinster genom lägre djurtäthet och pauser under transporten för att låta djuren vila. På slakterier är hastigheten i produktionskedjan en viktig produktivitetsfaktor, vilket kan påverka hanteringen av djuren före slakt och bedövningsmetodernas ändamålsenlighet. Andra kommersiella skäl för att inte följa god praxis vid slakt kan också finnas (se exempel i ruta 1).

Ruta 1

Kommersiellt motiverad bedövning av kalvar med metoder som inte finns med i riktlinjer för god praxis

Ett slakteri som vi besökte i Frankrike använde en alternativ metod för att bedöva kalvar (genom nackbenet) i stället för den som anges i vägledningar om god praxis från kommissionen och branschorganisationer (genom pannbenet). Båda metoderna följer förordningen om avlivning och slakt18. I ett yttrande från Efsa19 om välfärdsaspekter på bedövningsmetoder framgår att bedövning genom pannbenet på ett tillförlitligt sätt ger en effektiv bedövning, medan risken att skottet felriktas ökar vid bedövning genom nackbenet. Det kan innebära att djuret skjuts i nacken i stället för i hjärnan, vilket ger otillfredsställande resultat. Den kommersiella fördelen med denna alternativa metod är att det uppstår färre hjärnlesioner och mindre bensplitter, vilket underlättar försäljning av hjärnan.

Källa: Europeiska revisionsrätten.

EU:s strategi för djurs välbefinnande

19

Kommissionen drog 2010 slutsatsen20 att den dåvarande lagstiftningen om djurs välbefinnande generellt hade förbättrat välfärden för den grupp av djur som den gällde. Dock konstaterade kommissionen att genomförandet varierade i olika delar av EU, vilket försvårade utvecklingen mot enhetliga och stränga normer. Efter en rekommendation21 från Europaparlamentet sjösatte kommissionen 2012 EU:s strategi för djurskydd och djurs välbefinnande 2012–201522 med följande mål:

  1. Att undersöka om det är genomförbart att införa ett förenklat EU-regelverk med djurvälfärdsprinciper för alla djur som hålls inom ramen för näringsverksamhet.
  2. Att stödja medlemsstaterna och vidta åtgärder för att förbättra efterlevnaden av reglerna.
  3. Att optimera synergieffekterna med den gemensamma jordbrukspolitiken, särskilt genom tvärvillkor och landsbygdsutveckling.
  4. Att stödja internationellt samarbete.
  5. Att ge konsumenterna och allmänheten lämplig information.
  6. Att undersöka odlad fisks välbefinnande.

Strategin omfattade även en förteckning över 20 åtgärder som kommissionen hade för avsikt att genomföra senast 2015, vilka främst syftade till offentliggörande av rapporter, studier och riktlinjer (se bilaga I).

Revisionens inriktning och omfattning samt revisionsmetod

20

Ett av Europeiska revisionsrättens strategiska mål är att granska resultat på områden där EU-åtgärder har stor betydelse för medborgarna. Syftet med den här revisionen, som är den första som genomförts av revisionsrätten på området, var att utvärdera de åtgärder som kommissionen och medlemsstaterna vidtagit för att förbättra lantbruksdjurs välfärd efter införandet av EU:s strategi för djurs välbefinnande 2012–2015. Vi koncentrerade oss på två huvudmål som identifierats i EU:s strategi och som vi anser har direkt inverkan på djurs välbefinnande: att förbättra efterlevnaden av lagstiftningen om djurs välbefinnande och att optimera synergieffekter med den gemensamma jordbrukspolitiken genom tvärvillkor och landsbygdsutveckling (målen ii och iii i punkt 19).

21

Vid revisionen försökte vi besvara följande fråga:

Har kommissionens och medlemsstaternas åtgärder på ett ändamålsenligt sätt bidragit till att EU:s mål för djurs välbefinnande har uppnåtts?

22

Vi undersökte om

  1. kommissionens strategi hade genomförts fullt ut och gett avsedda resultat,
  2. kommissionens vägledning och efterlevnadsåtgärder hade resulterat i bättre tillämpning av EU:s normer på de viktigaste riskområdena,
  3. de medlemsstater som vi besökte hanterade viktiga aspekter av sina kontrollsystem på ett ändamålsenligt sätt,
  4. tvärvillkor var ett effektivt verktyg för att införliva djurvälfärdskrav i den gemensamma jordbrukspolitiken och om landsbygdsutvecklingsåtgärder gav kostnadseffektiva incitament till strängare normer för djurs välbefinnande.
23

Beträffande leden a och b undersökte vi tillgängliga bevis på resultaten av de åtgärder som kommissionen hade vidtagit för att genomföra strategin för djurs välbefinnande. Beträffande leden c och d gjorde vi en direkt bedömning av medlemsstaternas system och förfaranden för att hantera vissa väsentliga risker.

24

Revisionen utfördes mellan september 2017 och juni 2018 och omfattade perioden från 2012 till början av 2018. Vad beträffar landsbygdsutvecklingsåtgärder undersökte vi den innevarande programperioden, som inleddes 2014. Tidpunkten för revisionen gjorde att vi kunde utvärdera genomförandet av strategin för djurs välbefinnande för 2012–2015 samtidigt som GJP:s framtid efter 2020 diskuteras.

25

Vi valde ut fem medlemsstater på grundval av djurhållningssektorns storlek i länderna samt brister i efterlevnaden av lagstiftning om djurs välbefinnande som redan konstaterats av kommissionen (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet)23: Tyskland, Frankrike, Italien, Polen och Rumänien. I Tyskland och Italien valde vi Nordrhein-Westfalen och Sardinien för att granska det regionala genomförandet av åtgärden för djurs välbefinnande och tillämpningen av reglerna om offentliga inspektioner. Tillsammans står de utvalda medlemsstaterna för mer än 50 % av EU:s köttmarknad, och de utvalda landsbygdsutvecklingsprogrammen omfattar omkring 40 % av de planerade utgifterna för djurs välbefinnande.

26

Under våra granskningsbesök i medlemsstaterna hade vi möten med de myndigheter som ansvarar för de offentliga inspektionerna, för kontrollen av tvärvillkor och för genomförandet av landsbygdsutvecklingsprogrammen. För att förstå systemen bättre följde vi offentliga djurvälfärdsinspektioner av lantbruk, transporter och slakt samt kontroller på plats av tvärvillkor och landsbygdsutveckling.

27

Hos kommissionen besökte vi GD Hälsa och livsmedelssäkerhet och GD Jordbruk och landsbygdsutveckling. Därutöver organiserade vi en expertpanel för att inhämta oberoende råd i djurvälfärdsfrågor.

Iakttagelser

Kommissionen har avslutat EU:s andra strategi för djurs välbefinnande men inte utvärderat dess effekt

28

Kommissionen slutförde den sista åtgärden i sin strategi för djurs välbefinnande för perioden 2012–2015 i april 2018, mer än tre år efter det att strategin skulle ha varit avslutad (se bilaga I). Strategin innehöll inte en uttrycklig koppling mellan den lista på åtgärder som planerades för perioden 2012–2015 och de övergripande mål som fastställts (se punkt 19). När det gäller två av strategins mål har kommissionen inte gjort någon översyn av regelverket och inte heller vidtagit åtgärder för att optimera synergieffekterna med den gemensamma jordbrukspolitiken.

29

En del av de åtgärder som kommissionen planerat försenades upp till fem år (exempelvis EU:s riktlinjer om skydd av djur under transport). Riktlinjerna om grisars välbefinnande och skydd av djur vid slakt försenades även på grund av utdragna diskussioner med intressenter. De flesta rapporterna byggde på externa studier som ibland försenades på grund av brist på personal vid kommissionen som kunde hantera upphandlingsförfaranden och granska utkast. Vissa efterlevnadsåtgärder (i en del fall överträdelseförfaranden i domstolen) kopplade till direktivet om värphöns (förbud mot oinredda burar) och direktivet om grisar (grupphållning av suggor) drog enligt kommissionen ut på tiden på grund av det stora antalet inblandade medlemsstater.

30

Kommissionen förnyade inte strategin från 2012–2015. Den fortsatte dock att främja dialogen med intressenter genom EU:s plattform för djurs välbefinnande (som skapades 2017) och inrättade EU:s första referenscentrum för djurskydd24 för att bistå medlemsstaterna med teknisk rådgivning om grisars välbefinnande. EU:s plattform för djurs välbefinnande inriktar sig särskilt på bättre tillämpning av EU:s bestämmelser om djurvälfärd, utveckling och användning av frivilliga åtaganden för djurvälfärd och främjande av EU-normer för djurs välbefinnande på global nivå. Plattformen skapade två undergrupper som arbetar med att uppnå konkreta resultat inom djurtransporter och grisars välbefinnande.

31

Det finns inga utgångsindikatorer eller målindikatorer för att mäta vilka framsteg som har gjorts för att uppnå de strategiska målen, och kommissionen hade ännu inte utvärderat resultaten av sina åtgärder i enlighet med Europaparlamentets begäran25.

32

En del rapporter och studier som tagits fram på kommissionens initiativ innehåller relevant information om efterlevnad (se punkterna 34 och 35). Särskilt direktoratet för hälsa och livsmedel: revision och analys vid GD Hälsa och livsmedelssäkerhet utför granskningar och rapporterar om specifika djurvälfärdsaspekter i utvalda medlemsstater. Syftet med dessa rapporter är dock inte att bedöma om kommissionens åtgärder har avsedd effekt.

33

Medlemsstaterna skickar årliga rapporter till kommissionen om resultaten från sina offentliga inspektioner inom ramen för EU:s lagstiftning om djurs välbefinnande på lantbruk26 och under transporter. Kommissionen har insett att de data som rapporteras inte är fullständiga, enhetliga, tillförlitliga eller tillräckligt detaljerade för att slutsatser om efterlevnad på EU-nivå ska kunna dras27. Kommissionen informerade oss om att den försöker förbättra kvaliteten och enhetligheten på de data som rapporteras enligt den nya förordningen om offentlig kontroll28.

Kommissionen och medlemsstaterna rapporterade betydande framsteg i tillämpningen av EU:s normer

34

På vissa av de djurvälfärdsområden som ingår i strategin har det gjorts stora framsteg. År 201629 rapporterade kommissionen om förbättringar av antalet jordbruksföretag som uppfyller kraven i direktivet om skydd av animalieproduktionens djur. Kommissionen konstaterade att förbudet mot oinredda burar för värphöns (2012) och mot individuella boxar för suggor (2013) hade genomförts ändamålsenligt av medlemsstaterna. En rapport från kommissionen från 201830 visar att vissa medlemsstater har förbättrat välbefinnandet för slaktkycklingar genom att genomföra direktivet om slaktkycklingar (2007). Kommissionen har även identifierat god praxis beträffande transport av djur som är i dålig kondition, slakt, mjölkkors välbefinnande och kommersiell kaninuppfödning.

35

Kommissionens rapporter identifierade dock följande olösta djurvälfärdsproblem på områden som omfattas av strategin:

  • På lantbruken: svanskupering av grisar31, sjukdomar som påverkar mjölkkors välbefinnande32 och bedömning av tekniska krav, exempelvis ventilation, för kycklingar som föds upp till slakt33.
  • Under transport: efterlevnad av regler om långväga transport av levande djur (vid senare granskningar har kommissionen dock noterat förbättringar på området)34 och transport av djur som är i dålig kondition35 (vilket är förbjudet enligt lagstiftningen).
  • Vid slakt: varierande praxis för undantag från skyldigheten att bedöva djur före slakt samt olämpliga bedövningsrutiner (i synnerhet vattenbad för bedövning av fjäderfä)36.
  • Medlemsstaternas offentliga inspektioner: inspektionernas antal och kvalitet, efterlevnadsåtgärder och deras ändamålsenlighet37.
36

Kommissionen hanterade dessa problem genom vägledning och efterlevnadsåtgärder. Dess omfattande vägledningsaktiviteter inbegriper att utveckla och översätta riktlinjer, genomföra studiebesök och organisera utbildningsaktiviteter för medlemsstaternas inspektörer och för företagare. Sedan 2012 har kommissionen organiserat 34 utbildningstillfällen om djurs välbefinnande genom programmet för bättre utbildning för säkrare livsmedel (med fler än 1 700 deltagare), och 6 000 personer har genomgått programmets webbaserade utbildningsmoduler. Ruta 2 visar ett exempel på kommissionens samarbete med representanter för medlemsstaterna och intresseorganisationer för att ta fram riktlinjer för djurs välbefinnande under transport och vid slakt samt för grisars välbefinnande.

Ruta 2

Exempel på intressenters engagemang för kommissionens initiativ för att förbättra djurs välbefinnande under transport

Gruppen som arbetade på projektet om riktlinjer för djurtransporter, som inleddes av kommissionen 2015, bad fler än 100 intressenter (lantbrukare, transportörer, slakteripersonal, behöriga myndigheter och icke-statliga organisationer) från sju medlemsstater att ta fram förslag på god praxis för djurtransporter. Gruppen inrättade också en ”plattform för intressenter” för att ge råd om riktlinjernas innehåll. Plattformen bestod av representanter från 13 internationella organisationer eller intressentgrupper.

37

De myndigheter i medlemsstaterna som vi besökte upplevde vägledningen och utbildningarna som nyttiga och spred de nya kunskaperna till sina officiella inspektörer och företagare i stor omfattning. Vissa myndigheter ansåg att de behövde fler verktyg och riktlinjer på sina egna språk för att kunna sprida kunskaperna ännu bättre.

38

Kommissionen övervakar tillämpningen, genomförandet och efterlevnaden av EU:s lagstiftning om djurs välbefinnande i medlemsstaterna genom att göra granskningsbesök, vid behov utfärda rekommendationer och följa upp medlemsstaternas handlingsplaner och kan vidta åtgärder mot medlemsstater som inte fullgör sina skyldigheter enligt den tillämpliga lagstiftningen, bland annat kan den i förekommande fall inleda överträdelseförfaranden.

39

Sedan 2012 har kommissionen inlett en lång rad överträdelseförfaranden mot 18 medlemsstater, främst beträffande sugghållning och förbudet mot oinredda burar för värphöns38. Enligt kommissionen fick dessa förfaranden avsedd effekt när det gällde att uppnå efterlevnad av bestämmelserna. Kommissionen använde sig också av EU Pilot-systemet som innefattar en informell dialog med medlemsstaternas myndigheter i frågor som rör korrekt tillämpning av EU-rätten. Sedan 2012 har kommissionen inlett 18 EU Pilot-ärenden om direktiven om värphöns och grisar och fem ärenden på andra områden (i huvudsak djurskydd under transporter).

40

För att utvärdera hur snabbt medlemsstaterna reagerade på kommissionens rekommendationer gick vi igenom kommissionens granskningsrapporter om djurs välbefinnande mellan 2012 och 201539 för de fem medlemsstater som vi besökte, de tillhörande handlingsplanerna och uppföljningen av dem. Vi kunde konstatera att dessa medlemsstater genomförde nästan hälften av kommissionens rekommendationer inom två år eller kortare tid.

Medlemsstaterna tog lång tid på sig att genomföra vissa rekommendationer, och en del problem är ännu olösta

Förseningar i genomförandet av rekommendationerna
41

Trots kommissionens vägledning och efterlevnadsåtgärder tog de medlemsstater som vi besökte lång tid på sig att åtgärda ett litet antal brister (se exempel i ruta 3). Dessa rörde i huvudsak rutinerna för offentlig inspektion, kvalifikationerna hos företag som arbetar med slakt, efterlevnaden av de rättsliga kraven på bedövning före slakt, rutinmässig svanskupering av grisar och lämpligheten hos sanktioner vid bristande efterlevnad. Detta innebär att det fortfarande finns vissa betydande skillnader mellan de normer för djurs välbefinnande som fastställts i EU-lagstiftningen och de som tillämpas i praktiken.

Ruta 3

Långsamt genomförande av vissa av kommissionens rekommendationer

I Frankrike konstaterade GD Hälsa och livsmedelssäkerhet 2009 att de offentliga inspektionerna på kontrollstationer (där djur vilar under långväga transporter inom EU) inte var tillräckliga och rekommenderade att myndigheterna skulle åtgärda identifierade brister. De franska myndigheterna meddelade att de för att genomföra rekommendationen skulle ta fram en omarbetad manual med rutiner för inspektörer, men det hade de inte gjort vid tidpunkten för vår revision i december 2017.

En annan rekommendation från kommissionen till Frankrike (som utfärdades 2010) var att använda lämplig utrustning för offentliga inspektioner av miljöparametrar (temperatur, ljus och gaskoncentrationer)40 i djurhållningen och under transporter. De tillämpliga kraven i lagstiftningen har gällt sedan år 2000. Den franska manualen med rutiner för inspektörer anger att gränsvärdet för NH3 (ammoniak) är 20 ppm och att halten ska mätas med särskild utrustning. De franska myndigheterna hade dock inte införskaffat all den utrustning som krävdes då vi genomförde vår granskning. Vid vårt besök på en värphönsgård som var certifierad för uppfödning med tillgång till utomhusvistelse, där förekomsten av ammoniak inuti byggnaden var tydlig, hade den franska inspektören inte den utrustning som krävdes för att mäta koncentrationen av gas. Inspektören noterade i inspektionsrapporten att det aktuella kravet var uppfyllt. Våren 2018 meddelade de franska myndigheterna kommissionen att de hade skaffat mätutrustning. Men inspektörerna ombads endast använda den på gårdar med uppfödning av slaktkycklingar.

Källa: Europeiska revisionsrätten.

Under ett antal granskningar i Rumänien mellan 2009 och 2011 rekommenderade GD Hälsa och livsmedelssäkerhet att den behöriga myndigheten skulle tillämpa ändamålsenliga, avskräckande och proportionerliga sanktioner för bristande efterlevnad av lagstiftningen om djurs välbefinnande. När vi genomförde granskningen hade de rumänska myndigheterna ännu inte antagit de nödvändiga ändringarna av lagstiftningen för att tillämpa sådana sanktioner.

Kommissionen avslutade nyligen sin rekommendation om metoden att framkalla tvångsruggning hos värphöns på lantbruk i Italien 13 år efter det att frågan ursprungligen lyftes. Tvångsruggning innebär att en flock stressas så att alla djuren börjar rugga samtidigt. Detta sker vanligtvis genom att man begränsar djurens tillgång till foder, vatten och/eller ljus i syfte att öka äggproduktionen.

42

Kommissionen följer upp sina rekommendationer utifrån de bevis som medlemsstaterna tillhandahåller för att de har vidtagit åtgärder för att avhjälpa de identifierade bristerna och kontrollerar i regel inte på plats det faktiska genomförandet och åtgärdernas ändamålsenlighet. Vi fann några exempel där kommissionen hade avslutat sina granskningsrekommendationer men där medlemsstaterna inte hade åtgärdat alla problem på ett ändamålsenligt sätt41.

Otillräcklig information om huruvida medlemsstaterna har åtgärdat de brister som kommissionen identifierat när det gäller tillämpningen av undantaget från skyldigheten att bedöva djur vid slakt
43

EU:s lagstiftning om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning i slakterier42 har varit tillämplig sedan 2013 och syftar till att minimera djurens smärta och lidande genom användning av godkända bedövningsmetoder. Lagstiftningen innehåller ett undantag från bedövningskravet som ingick redan i tidigare lagstiftning från 1993 och som gäller djur som slaktas med särskilda metoder som påbjuds av religiösa riter43, under förutsättning att slakten äger rum i ett slakteri. I ett skäl i EU-förordningen44 betonas att religionsfriheten är förankrad i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna samt vikten av att lämna en viss grad av subsidiaritet för varje medlemsstat. Lagstiftningen föreskriver inte konkreta metoder för genomförande eller krav på rapportering om tillämpningen av undantaget. Det är inte alla medlemsstater som samlar in information om undantagets tillämpning.

44

Kommissionens utvärdering från 2010 av EU:s politik för djurs välbefinnande och konsekvensbedömningen av strategin för djurs välbefinnande 2012–201545 identifierade problemet att en del slakterier i alltför stor utsträckning tillämpade undantaget från skyldigheten att bedöva djur för att rationalisera sin produktionsprocess.

45

År 2015 konstaterade kommissionen, efter 13 granskningsbesök46, stora skillnader i hur medlemsstaterna tillämpade undantaget för slakt utan bedövning. Kommissionen fann att djurvälfärden var bättre i de länder där slaktrutinerna var föremål för riktade inspektioner. Efter granskningarna försökte kommissionen samla in data om tillämpningen av undantaget från medlemsstaterna. Insamlade data räckte dock inte för att dra slutsatser på EU-nivå. Utöver datainsamlingen och genomförandet av en studie om möjligheten att ge konsumenter relevant information om bedövning av djur47 vidtog kommissionen inte några specifika åtgärder avseende det problem med överdriven tillämpning av undantaget som den hade identifierat. Vårt arbete visade att endast en av de fem besökta medlemsstaterna inte hade några specifika förfaranden för att kontrollera motiveringen för att tillämpa undantaget. Det bekräftade kommissionens slutsatser om tillgången till data om undantagets tillämpning (se tabell 1).

Tabell 1

Förfaranden som används för att bevilja undantag från slakt med bedövning och tillgängliga data i de besökta medlemsstaterna48

Medlemsstat Det finns särskilda rutiner för att kontrollera motiveringen för att tillämpa undantaget Tillgänglig information om hur stor andel djur som slaktas utan bedövning
Tyskland Ja
Frankrike Begränsad tillgång till information – endast om nötkreatur och får, baserad på företagares uppskattningar
Italien Begränsad tillgång till information – endast antalet slakterier som har beviljats tillstånd att slakta utan bedövning
Polen Begränsad tillgång till information – en del uppskattningar finns för nötkreatur och fjäderfä, men de har inte kontrollerats av behöriga myndigheter
Rumänien Ja

Källa: Europeiska revisionsrätten, på grundval av uppgifter inhämtade från medlemsstaterna.

46

I november 2017 publicerade kommissionen omfattande vägledning om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning, däribland bästa praxis för tillämpning av undantaget, vilken fokuserar på de tekniska aspekterna av proceduren.

Medlemsstaternas förvaltning av sina offentliga inspektionssystem säkerställer generellt enhetlighet, men det finns en del brister i kontroll- och granskningssystemen

47

Kvaliteten på medlemsstaternas djurvälfärdsinspektioner på lantbruken, under transport och på slakterierna påverkar direkt efterlevnaden av kraven. Vi analyserade hur enhetliga och riktade dessa inspektioner var och hur de granskades av medlemsstaternas myndigheter.

Medlemsstaterna har generellt infört system för att säkerställa att inspektionerna utförs enhetligt
48

Officiella veterinärer anställda av statliga organisationer ska se till att normer för djurs välbefinnande efterlevs. För att bli effektiva måste inspektionerna utföras enhetligt och oberoende.

49

De flesta medlemsstater som vi besökte hade rutiner för att säkerställa att inspektörernas arbete utfördes enhetligt49.

50

I alla medlemsstater som vi besökte fann vi att de officiella veterinärerna omfattades av de allmänna bestämmelserna om tjänstemäns integritet, vilka kräver att de inte har några intressekonflikter. I Frankrike och Italien (Sardinien) såg vi god praxis där ytterligare särskilda rutiner tillämpades för att förhindra intressekonflikter för de officiella inspektörerna (se ruta 4).

Ruta 4

God praxis för att förhindra intressekonflikter

Italien (Sardinien) hade nyligen antagit riktlinjer för att förhindra intressekonflikter vad gäller personal som utför offentliga inspektioner och hade på prov infört ett treårigt program för rotation på tre nivåer: territoriell rotation och funktionell rotation samt åtskillnad av funktioner. Samtidigt infördes särskilda åtgärder för att skydda visselblåsare.

Frankrike hade infört ett program där specialiserad personal skulle utföra tillsyn av slakterier för rött kött. Det minskar risken för intressekonflikter eftersom det möjliggör en extern kontroll av de officiella veterinärernas rutinmässiga inspektionsåtgärder på slakterierna.

Otillräckliga bevis för att medlemsstaterna planerar offentliga inspektioner på grundval av en riskanalys
51

Medlemsstaternas system för offentlig inspektion omfattar andra områden utöver djurs välbefinnande, särskilt efterlevnad av bestämmelser om livsmedels- och fodersäkerhet, hygien, bekämpning och utrotning av djursjukdomar samt användning av bekämpningsmedel. Eftersom alla dessa områden konkurrerar om resurser, hjälper riskbaserade inspektioner till att ringa in djurvälfärdsproblem och bidrar på så vis till en ändamålsenligare och effektivare användning av de begränsade inspektionsresurserna. Riskbaserade inspektioner ska utföras enligt EU:s lagstiftning50.

52

Medlemsstaterna hade i allmänhet infört tydliga regler som kräver att inspektioner av djurs välbefinnande på lantbruken ska vara riskbaserade. Vi fann god praxis beträffande identifieringen av riskfaktorer i alla de medlemsstater som vi besökte. Exempelvis kräver Frankrike att inspektörer ska planera kontrollerna av lantbruk utifrån historisk information om företagarna, inlämnade klagomål, användning av förebyggande åtgärder, data från slakterier (om transporttäthet och transport av djur som är i dålig kondition) och data om dödlighet eller andra indikatorer, till exempel mjölkkvalitet eller kalvningsintervall.

53

Tre av de fem besökta medlemsstaterna (Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Polen och Rumänien) kunde dock inte visa hur de fastställda riskfaktorerna användes i praktiken för att välja ut företagare som skulle inspekteras.

54

I två medlemsstater undantogs dessutom vissa lantbruk från offentliga inspektioner, trots att de utgjorde en stor del av djurhållningssektorn (se ruta 5). Även om det på grund av de begränsade inspektionsresurserna är rimligt att prioritera kontroller av större lantbruk, tog myndigheterna inte tillräcklig hänsyn till risken för att den bristande efterlevnaden på mindre lantbruk skulle kunna öka om de undantogs helt från inspektioner.

Ruta 5

Lantbruk som undantas från den population som ska kontrolleras

I Italien undantas grisuppfödare med färre än 40 grisar eller sex suggor samt uppfödare av getter, får och nötkreatur (utom kalvar) med färre än 50 djur från den population som ska kontrolleras. På Sardinien innebär detta att 85 % av grisuppfödarna, 67 % av getuppfödarna och 86 % av uppfödarna av nötkreatur (utom kalvar) inte genomgår kontroller för djurs välbefinnande.

I Rumänien undantogs inga lantbruk formellt från djurvälfärdskontrollerna, men i praktiken kontrollerade myndigheterna inte jordbruksföretag som definieras som ”icke yrkesmässiga”. På dessa lantbruk finns många av djuren i grisuppfödningssektorn (45 %) och nästan alla djur inom får- och getuppfödningssektorn (99 %).

55

För transporter av levande djur var det bara Frankrike bland de medlemsstater vi besökte som hade identifierat riskområden som särskilt skulle undersökas vid vägkontroller. Det fanns dock ingen information att tillgå som tydde på att detta skedde i praktiken.

56

Traces (EU:s webbaserade plattform som används för att övervaka långväga gränsöverskridande transporter av djur inom EU) innehåller information och rapporteringsverktyg som myndigheterna skulle kunna använda för att specifikt rikta inspektionerna av djurtransporter. I möten med representanter för medlemsstaterna har kommissionen puffat för användning av interaktiva sökverktyg. Vi kunde dock konstatera att medlemsstaternas ansvariga myndigheter för transportinspektioner sällan använde information från Traces för riktade inspektioner, delvis på grund av vissa begränsningar i användarnas åtkomst51.

57

Medlemsstaternas myndigheter delegerar vanligtvis ansvaret för riskanalysen för lantbruks- och transportinspektioner till lokala myndigheter. Ingen av de medlemsstater som besöktes hade skapat system för att kontrollera de lokala riskanalysernas förekomst, kvalitet och tillämpning.

58

Djurvälfärdsinspektioner på slakterier omfattade i allmänhet nästan alla företag i de medlemsstater som vi besökte, antingen genom riktade kontroller eller som en del av den dagliga verksamheten för den tjänstgörande officiella veterinären.

Information från granskningar och klagomål skulle kunna användas bättre
59

EU:s förordning om offentlig kontroll52 kräver att medlemsstaterna granskar sina system för offentliga inspektioner av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd, och i kommissionens beslut 2006/677/EG finns riktlinjer som rekommenderar att sådana granskningar ska utföras minst en gång vart femte år53. I de medlemsstater som vi besökte konstaterade vi att den berörda myndighetens internrevisionsavdelning (och i Polen även det högre revisionsorganet) identifierade områden som behövde förbättras i organisationen av offentliga inspektioner och följde upp resultaten av granskningarna. Polen säkerställde dock inte att granskningar av djurs välbefinnande utförs minst vart femte år. Vidare säkerställde Tyskland (Nordrhein-Westfalen) och Rumänien inte uppföljning i tid av granskningsrekommendationerna.

60

Kommissionen kontrollerar hur medlemsstaterna granskar sina system för offentliga inspektioner och har konstaterat54 att det är en utmaning för dem att granska alla områden som kräver offentliga inspektioner inom en rimlig tidsperiod och att följa upp resultaten från granskningarna.

61

Myndigheterna kan använda klagomål och önskemål om utredning som de mottar från djurskyddsorganisationer, medborgare eller andra intressenter för att identifiera viktiga områden med bristande efterlevnad. Behandlingen av klagomål är helt och hållet medlemsstaternas ansvar.

62

Vi konstaterade att de medlemsstater som vi besökte behandlade klagomål från fall till fall och att två av dem (Polen och Rumänien) hade infört rutiner, bland annat tidsfrister för att hantera klagomål. Ingen av medlemsstaterna hade infört ett centralt register över klagomål för att få en översikt över de största problemområdena när det gäller djurs välbefinnande som skulle kunna användas som beslutsunderlag.

63

Utöver de kontrollaktiviteter som beskrivs i punkterna 34 och 36 har kommissionen identifierat liknande problem som de som beskrivs ovan (se punkterna 53, 55 och 57).

Medlemsstaternas användning av verktygen inom den gemensamma jordbrukspolitiken för att försöka uppnå djurvälfärdsmål är begränsad

64

De flesta djuruppfödare får GJP-stöd (se punkt 9) med tvärvillkorskrav som bland annat omfattar vissa villkor för djurs välbefinnande (se punkt 8). I kommissionens strategi för 2012–2015 konstaterades ett behov av att förbättra synergieffekterna mellan djurs välbefinnande och de verktyg som är tillgängliga genom GJP, särskilt genom tvärvillkor och landsbygdsutveckling. Vi undersökte hur de besökta medlemsstaterna använde dessa två mekanismer med avseende på djurs välbefinnande.

Begränsat utbyte av resultat mellan offentliga inspektioner och kontroller av tvärvillkor i medlemsstaterna och brister i användningen av sanktioner

EU:s lagstiftning utgör grunden för samordning mellan kontroller av tvärvillkor och offentliga inspektioner
65

Både de offentliga inspektionerna och tvärvillkorskontrollerna innebär planering och genomförande av besök, kontroller av efterlevnad av lagstiftningen om djurs välbefinnande och beslut om lämpliga åtgärder för att hantera bristande efterlevnad. Det är upp till medlemsstaterna att inom EU-lagstiftningens gränser avgöra i hur stor utsträckning de offentliga inspektionerna och tvärvillkorskontrollerna ska integreras.

66

Enligt den delegerade förordningen om tvärvillkor ska felaktigheter anses vara ”fastställda” om den behöriga kontrollmyndigheten eller det utbetalande organet uppmärksammats på dem55. I många medlemsstater har det utbetalande organet delegerat ansvaret för tvärvillkorskontroller till kontrollmyndigheten för offentliga inspektioner. Det innebär att eventuella felaktigheter som konstaterats hos en GJP-stödmottagare under inspektionerna bör tas i övervägande med hänsyn till efterlevnaden av tvärvillkor. Detta kräver ett system eller en rutin som säkerställer utbyte av relevant information mellan berörda myndigheter56.

67

Kommissionen har tillhandahållit vägledning om tillämpningen av de lagstadgade kraven för kontroller av tvärvillkor57. I vägledningen anges att medlemsstaterna skulle kunna använda resultaten från sina offentliga inspektioner för att uppnå den lägsta kontrollnivån för tvärvillkor58. God samordning av de två kontrollsystemen gör dem inte bara effektivare genom att stordriftsfördelar skapas och överlappningar undviks utan bidrar också till att felaktigheter upptäcks lättare. Dessutom ger en konsekvent inställning till kontroller av djurs välbefinnande tydligare signaler för lantbrukare och större incitament att uppfylla de tillämpliga normerna.

Medlemsstaterna har inte utnyttjat denna möjlighet att förbättra sina kontrollsystem tillräckligt, även om god praxis fanns
68

Alla medlemsstater som vi besökte hade vidtagit åtgärder för att samordna systemen för offentliga inspektioner och tvärvillkorskontroller. Vi såg goda exempel på samordning i Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Frankrike och Italien (Sardinien) (se ruta 6).

Ruta 6

Exempel på god samordning mellan myndigheter som arbetar med kontroller av djurs välbefinnande

I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) begärde inspektörer som utförde offentliga inspektioner av djurs välbefinnande även kontroller av tvärvillkor om de ansåg att tvärvillkor inte uppfylldes. Om denna extra kontroll bekräftade problemet fick lantbrukaren en administrativ sanktion för bristande efterlevnad av tvärvillkor även om lantbruket inte ingick i urvalet för tvärvillkorskontroller. Felaktigheter som identifierades under en tvärvillkorskontroll kunde på samma sätt leda till böter enligt systemet för offentliga inspektioner.

I Frankrike var inspektörerna skyldiga att rapportera felaktigheter som identifierades under offentliga inspektioner till de myndigheter som ansvarar för att tillämpa stödminskningar inom ramen för tvärvillkor. Inspektörerna utförde inspektioner med ”dubbla syften” genom att besöka lantbrukaren och använda en integrerad checklista för både en offentlig inspektion och en tvärvillkorskontroll.

I Italien (Sardinien) överensstämde metoden för att beräkna administrativa sanktioner vid överträdelser av tvärvillkor med reglerna för att kategorisera resultaten av offentliga inspektioner. Det underlättade arbetet för de inspektörer som genomförde båda typerna av kontroller och resulterade i att felaktigheter behandlades på ett enhetligt sätt. De övriga medlemsstater som vi besökte använde sig inte av ett sådant tillvägagångssätt.

69

I Rumänien fanns det formella procedurer för att meddela felaktigheter som upptäckts vid offentliga djurvälfärdsinspektioner till myndigheter med ansvar för att tillämpa sanktioner vid överträdelser av tvärvillkor, men detta hade inte skett i praktiken vid tidpunkten för vår revision. I Polen fanns det inte några formella procedurer.

70

När kommissionen genomför granskningar av medlemsstaternas tvärvillkorskontroller går den även igenom procedurerna för informationsutbyte. Den kontrollerar dock inte om resultaten från offentliga djurvälfärdsinspektioner hos GJP-stödmottagare av samma behöriga kontrollorgan som för tvärvillkor i praktiken rapporteras till den myndighet som ansvarar för att tillämpa administrativa sanktioner enligt tvärvillkoren.

Kontroller av tvärvillkor omfattar i allmänhet de tillämpliga kraven på djurs välbefinnande
71

Vi fann att medlemsstaternas kontroller av tvärvillkor i allmänhet omfattade de tillämpliga kraven på djurs välbefinnande59. I tre av de fem besökta medlemsstaterna (Frankrike, Polen60 och Rumänien) såg vi en del undantag. I Rumänien kontrollerade inspektörerna exempelvis inte renligheten i stallmiljön och på liggplatser för kalvar och grisar, järnhalter i kalvars kost eller miljöparametrar, såsom dammhalter, gaskoncentrationer och temperatur.

72

Kommissionen kontrollerar vid sina granskningar om medlemsstaternas checklistor för tvärvillkor omfattar alla tillämpliga krav när det gäller djurs välbefinnande och fann vid sina senaste granskningar att punkter hade utelämnats i Estland, Spanien, Österrike, Portugal och Finland. En del av dessa iakttagelser har resulterat i finansiella korrigeringar61.

En del medlemsstater säkerställde inte att de sanktioner som tillämpades för tvärvillkor var proportionella mot de identifierade överträdelsernas allvar
73

För att få en avskräckande effekt bör stödminskningen för tvärvillkor vara proportionell mot den upptäckta överträdelsens allvar, omfattning, varaktighet och upprepning62. I vår nyligen offentliggjorda särskilda rapport63 om tvärvillkorens ändamålsenlighet konstaterade vi att det fanns stora skillnader mellan hur medlemsstaterna kategoriserade en överträdelses allvar.

74

Vi fann att Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Frankrike och Italien (Sardinien) hade tydliga regler för proportionerliga stödminskningar. Den oftast tillämpade procentsatsen för minskning var 3 %64 utom i Italien, där fler än 70 % av överträdelserna ledde till varningar utan någon administrativ sanktion. I Rumänien kunde ett lantbruk där inspektörerna konstaterade överträdelser på upp till 30 % av de relevanta punkterna anses ha god efterlevnad. Denna överseende definition återspeglades i det extremt låga antal överträdelser som rapporterades, där endast tre av omkring 13 500 inspekterade lantbruk ålades en administrativ sanktion 2016 (se bilaga IV som också visar att andelen kontroller och rapporterade överträdelser varierade stort). Tvärvillkoren för djurs välbefinnande har tillämpats i Rumänien sedan 2016 eftersom landet genomgick en anpassningsperiod efter anslutningen till EU 2007.

75

I Polen baserades stödminskningen på ett poängsystem som rankade varje överträdelse av bestämmelser om djurs välbefinnande i en viss rättsakt. När man beslutade om vilken procentsats som skulle tillämpas för stödminskning tog man endast hänsyn till den överträdelse som rankats högst. Detta innebär att stödminskningen visserligen tar hänsyn till en specifik överträdelses allvar men den är inte kopplad till antalet identifierade överträdelser.

76

Kommissionen har i några av sina senaste granskningar65 konstaterat att sanktionssystemet är för överseende när det gäller tvärvillkor i allmänhet och krav i fråga om djurs välbefinnande i synnerhet, eftersom det inte säkerställer att sanktionerna är proportionella mot överträdelsernas allvar. Kommissionen har kommit med några allmänna förtydliganden om detta i svar på frågor från medlemsstaterna, och i maj 2018 organiserade den ett expertgruppmöte där medlemsstaterna utbytte god praxis om tvärvillkorskontroller av djurs välbefinnande. Kommissionens vägledningsdokument om tvärvillkor tar dock inte upp detta problem.

Landsbygdsutveckling: få incitament för att förbättra djurs välbefinnande, och kostnadseffektiviteten kan inte garanteras

77

Stöd till landsbygdsutveckling tillhandahåller medel för att uppnå mål för djurs välbefinnande. Kommissionens strategi för djurs välbefinnande 2012–2015 innehöll ett mål för att optimera synergieffekterna med landsbygdsutvecklingsstöd för djurs välbefinnande. För maximal kostnadseffektivitet bör medlemsstaterna inrikta sig på åtgärder med störst potential att bidra till djurs välbefinnande per enhetskostnad.

Landsbygdsutvecklingsmedel används inte i någon större utsträckning för att främja djurs välbefinnande
78

Under nuvarande programperiod 2014–2020 inbegriper 35 av 118 landsbygdsutvecklingsprogram den särskilda åtgärden (åtgärd nr 14) till stöd för djurens välbefinnande (se punkt 12). Av dessa 35 program är 13 från regioner i Italien.

79

Lagstiftningen om landsbygdsutveckling nämner djurs välbefinnande i prioriteringen ”främja organisationen av livsmedelskedjan, inbegripet bearbetning och marknadsföring av jordbruksprodukter, djurens välbefinnande och riskhanteringen inom jordbruket”66. Prioriteringen har två fokusområden67 men de nämner inte djurs välbefinnande.

80

Tio medlemsstater har inte använt åtgärd nr 14 i sina landsbygdsutvecklingsprogram. Två av de medlemsstater som vi besökte (Frankrike och Polen) använde inte den här åtgärden, eftersom de ansåg att de grundläggande rättsliga kraven för djurs välbefinnande var tillräckliga. De polska myndigheterna ansåg dessutom att åtgärden skulle kunna påverka lantbrukares konkurrenskraft negativt. Det stod i kontrast till Frankrikes nationella strategi för djurs välbefinnande som infördes 2016 och som hade ett mål att attrahera landsbygdsutvecklingsstöd för att hjälpa lantbrukare att förbättra djurs välbefinnande. Den franska strategin infördes efter godkännandet av landsbygdsutvecklingsprogrammen, och Frankrike uppdaterade inte programmen så att de återspeglade landets åtagande.

81

Flera andra landsbygdsutvecklingsåtgärder (särskilt stöd för lantbruksinvesteringar, kvalitetssystem eller ekologiskt lantbruk) skulle kunna uppmuntra till strängare normer för djurs välbefinnande. Två av de besökta medlemsstaterna hade exempel på sådana åtgärder som inriktade sig på djurs välbefinnande (se ruta 7).

Ruta 7

Användning av landsbygdsutvecklingsåtgärderför att uppnå mål för djurs välbefinnande

Tyskland (Nordrhein-Westfalen): stödmottagare som ansöker om stöd för investeringar i utrymmen för djur inom ramen för åtgärd 4 (lantbruksinvesteringar) måste uppfylla specifika djurvälfärdskrav utöver miniminormerna. Exempelvis måste ligghallar för nötkreatur uppfylla strängare normer beträffande tillgängligt utrymme för varje djur samt dagsljus.

Frankrike: åtgärd 4 (lantbruksinvesteringar) i det elsassiska programmet prioriterar utevistelse och ekologiska system, lantbruk som använder särskild utrustning för kaniners välbefinnande samt halmströ till grisar.

Åtgärden för djurens välbefinnande: goda exempel på åtgärder som gynnar djuren men där kostnadseffektivitet inte kan garanteras
82

Vi granskade medlemsstaternas system för att bedöma om den specifika åtgärden för djurens välbefinnande (åtgärd nr 14) är kostnadseffektiv. Vi undersökte om stödet belönar lantbrukare för faktiska förbättringar av djurvälfärden utöver miniminormerna på ett sätt som kompenserar för de extra kostnaderna och inkomstbortfallet, och om det finns tillräcklig övervakningsinformation.

Åtgärder utöver miniminormerna
83

Medlemsstaternas myndigheter har definierat de förbättrade djurvälfärdsvillkor som måste uppfyllas för att berättiga till stöd enligt åtgärd nr 14, såsom sommarbete för nötkreatur, mer utrymme för djur på lantbruk och under transporter samt förbättrad stallmiljö.

84

I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) och i Rumänien, som i de flesta andra medlemsstater, är svanskupering en rutinmässig åtgärd inom intensiv svinhållning, trots att det är förbjudet i lagstiftningen. Under våra besök i de två medlemsstaterna såg vi att grisar på lantbruk som fått stöd enligt åtgärd nr 14 hade kuperade svansar och saknade tillgång till tillräckligt med berikningsmaterial, vilket krävs i lagstiftningen68 (se figur 5).

85

Veterinärexperter69 är överens om att effekten av en enstaka parameter på djurs välbefinnande är begränsad om den inte kombineras med andra djurhållningsparametrar. Det innebär att en ökning på 10 eller 20 % av det tillgängliga utrymmet för grisar inte nödvändigtvis påverkar deras välfärd nämnvärt om de inte har tillgång till berikningsmaterial.

Figur 5

Bristande efterlevnad av EU:s bestämmelser om att tillhandahålla berikningsmaterial till grisar av en mottagare av landsbygdsutvecklingsstöd för djurs välbefinnande i Rumänien

Källa: Europeiska revisionsrätten.

86

GD Jordbruk och landsbygdsutveckling samråder med GD Hälsa och livsmedelssäkerhet innan medlemsstaternas landsbygdsutvecklingsprogram godkänns. Trots det använde inte kommissionen den information om områden med utbredda överträdelser som GD Hälsa och livsmedelssäkerhet hade identifierat (framför allt den rutinmässiga svanskuperingen av grisar och underlåtenheten att tillhandahålla berikningsmaterial, där endast Finland och Sverige klarade efterlevnad) för att ställa krav på medlemsstaterna beträffande deras användning av åtgärden på dessa områden.

Att minska risken för dödviktseffekter
87

Dödviktseffekten uppstår i en situation där en subventionerad aktivitet skulle ha genomförts helt eller delvis utan stödet. Det finns en risk för att en stödmottagare skulle ha tillämpat kraven i åtgärd nr 14 även utan landsbygdsutvecklingsstödet, exempelvis för att åtgärden återspeglar normal lantbrukspraxis eller för att stödmottagaren redan hade deltagit i ett privat kvalitetssystem som omfattade samma krav innan man ansökte om stöd enligt åtgärd nr 14.

88

Våra besök i de tre medlemsstater som tillämpar åtgärd nr 14 visade att de förvaltande myndigheterna inte minskade risken för dödviktseffekter, särskilt inte när det gällde privata kvalitetssystem. Båda de mottagare av stöd enligt åtgärd nr 14 som vi besökte i Tyskland (Nordrhein-Westfalen) och Italien (Sardinien) hade deltagit i privata system med krav på djurs välbefinnande70. I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) omfattade kvalitetssystemet cirka 10 % av grisuppfödarna i regionen, och utbetalningar gjordes för åtaganden som överlappade med kraven i åtgärden för djurens välbefinnande.

89

Vi noterade att myndigheterna i Italien (Sardinien) hade minskat risken för att åtgärd nr 14 skulle kunna användas för att stödja åtgärder som utgör normal lantbrukspraxis. När myndigheterna utformade åtgärden för djurens välbefinnande tog de hänsyn till både lagstiftningens krav på djurs välbefinnande och de strängare normer som de lokala lantbrukarna vanligtvis tillämpar. Etablerad praxis fastställdes utifrån veterinärernas erfarenhet och underlag från Italiens informationsnätverk för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter. Exempelvis är det lagstadgade minsta utrymmet för kalvar 1,8 m2, medan uppfödare på Sardinien i praktiken tillhandahöll i genomsnitt 3,2 m2 för varje kalv. De sardinska myndigheterna har fastställt det aktuella kravet enligt åtgärden för djurens välbefinnande till minst 4,5 m2 per kalv.

90

Kommissionen utfärdade en vägledning för medlemsstaterna som angav att stöd för djurs välbefinnande borde gå till aktiviteter som annars inte skulle genomföras och utförde kontroller av överensstämmelse för att kontrollera tillämpningen av åtgärd nr 14. När kommissionen godkände landsbygdsutvecklingsprogram eller gjorde sina granskningar kontrollerade den emellertid inte om medlemsstaterna hade tagit hänsyn till eventuell överlappning med privata system.

Att kontrollera om stödberäkningen är rimlig
91

Vid sina revisioner inför revisionsförklaringen konstaterade revisionsrätten att Rumäniens beräkning av stöd enligt åtgärd nr 14 hade lett till för stora utbetalningar till lantbrukare. Kommissionen bekräftade misstag i beräkningen av fem delåtgärder och föreslog finansiella korrigeringar på cirka 59 miljoner euro, vilket omfattade utbetalningar gjorda mellan oktober 2013 och oktober 2016. Kommissionen utreder för närvarande en liknande situation med eventuellt för höga utbetalningar till en annan medlemsstat.

Att övervaka djurs välbefinnande
92

EU:s gemensamma system för övervakning och utvärdering71 syftar till att visa på landsbygdsutvecklingspolitikens framsteg och utvärdera landsbygdsutvecklingsåtgärdernas effekt, ändamålsenlighet, effektivitet och betydelse, men det innehåller inte några specifika indikatorer för eller frågor om djurs välbefinnande.

93

Kommissionen har ingen information om förväntade eller faktiska resultat och effekter av att landsbygdsutvecklingsutvecklingsmedel använts för djurs välbefinnande. Med de befintliga indikatorerna går det inte att bedöma effekten av de 2,5 miljarder euro i landsbygdsutvecklingsstöd som avsatts för stöd till djurs välbefinnande mellan 2007 och 2020 (1 miljard euro 2007–2013 och 1,5 miljarder euro 2014–2020).

94

Medlemsstaterna skulle kunna definiera ytterligare indikatorer inom ramen för det gemensamma systemet för övervakning och utvärdering. De medlemsstater som vi besökte utnyttjade inte denna möjlighet, men Italien (Sardinien) och Rumänien hade definierat några indikatorer för intern användning. I Italien (Sardinien) utvecklade myndigheterna en indikator för att mäta halten av somatiska celler i mjölk och använda detta som en proxyvariabel för fårs och getters välbefinnande. I Rumänien använde myndigheterna mortalitetssiffror för att mäta förändringar i välfärdsförhållanden på lantbruk som fick stöd.

95

I sammanställningen av utvärderingar i efterhand av den föregående programperioden72 utvärderades åtgärden till stöd för djurens välbefinnande på grundval av antalet lantbruk som tog emot stöd. Utvärderingsdokumentet indikerade att effekten var begränsad eftersom endast 1,1 % av EU:s lantbruk med djurhållning hade utnyttjat åtgärden.

Slutsatser och rekommendationer

96

Djurs välbefinnande är en viktig fråga för EU:s medborgare, vilket återspeglas i EU-fördraget och lagstiftningen på området. Kommissionen har agerat proaktivt och tagit fasta på intressenters synpunkter och farhågor och har tagit fram en strategi som ram för sina åtgärder på området.

97

Vid revisionen undersökte vi det övergripande genomförandet av strategin och vilka framsteg som gjorts för att uppnå målen för efterlevnad av lagstiftningen om djurs välbefinnande och för att optimera synergieffekter med den gemensamma jordbrukspolitiken genom tvärvillkor och landsbygdsutveckling. Vi försökte besvara följande fråga:

Har kommissionens och medlemsstaternas åtgärder på ett ändamålsenligt sätt bidragit till att EU:s mål för djurs välbefinnande har uppnåtts?

98

Vår slutsats är att EU:s åtgärder för djurs välbefinnande har förbättrat efterlevnaden av kraven för djurs välbefinnande och främjat strängare normer, vilket har fått en tydlig, positiv effekt på djurs välbefinnande. Det återstår dock en del brister, och det finns utrymme för att förbättra samordningen med tvärvillkorskontroller och användningen av landsbygdsutvecklingsstöd för djurs välbefinnande.

99

Vi konstaterade att kommissionen hade slutfört den senaste EU-strategin för djurs välbefinnande (men att den inte hade sett över regelverket för djurs välbefinnande). De flesta av de planerade åtgärderna blev försenade (se punkterna 28 och 29). Strategin definierade inte mätbara övervakningsindikatorer, och kommissionen utvärderade inte om strategins mål hade uppnåtts och undersökte inte heller om det fanns ett behov av en ny strategi.

100

Tillgängliga data på EU-nivå är inte omfattande eller tillförlitliga nog för att förmedla viktig information om graden av efterlevnad av lagstiftning om djurs välbefinnande på områden där kommissionen har identifierat ett behov av förbättring (se punkterna 3033). Den rättsliga grunden medger olika tolkningar och praxis i olika medlemsstater, i synnerhet beträffande undantaget för slakt utan bedövning, och det finns inga rapporteringskrav. Därför är den tillgängliga informationen inte tillräcklig för att bedöma om medlemsstaterna har förhindrat att vissa slakteriföretag tillämpar undantaget i för stor utsträckning, vilket var ett av de problem som kommissionen hade identifierat innan den senaste strategin för djurs välbefinnande infördes (se punkterna 4345).

Rekommendation 1 – Strategisk ram för kommissionens politik för djurs välbefinnande

För att vägleda sina framtida åtgärder för djurs välbefinnande bör kommissionen göra följande:

  1. Utvärdera strategin för djurs välbefinnande 2012–2015 för att fastställa i vilken utsträckning dess mål har uppnåtts och om den vägledning som har utfärdats tillämpas.

    Måldatum för genomförande: 2020.

  2. Definiera utgångsvärden och målindikatorer för att mäta och jämföra medlemsstaternas efterlevnad på kvarstående riskområden som identifierats i utvärderingen.

    Måldatum för genomförande: 2021.

  3. Överväga hur slutsatserna i den ovannämnda utvärderingen ska hanteras (t.ex. genom en ny strategi eller handlingsplan och/eller en översyn av lagstiftningen om djurs välbefinnande) och offentliggöra resultaten av sin bedömning.

    Måldatum för genomförande: 2021.

101

Vår revision visade att kommissionen och medlemsstaterna har lyckats komma till rätta med en del problem när det gäller djurs välbefinnande genom en kombination av vägledning och efterlevnadsåtgärder (se punkterna 3440).

102

Dock har utvecklingen på andra områden gått långsamt, och ett antal brister kvarstår när det gäller tillämpningen av de miniminormer som fastställs i lagstiftningen, även i fall där denna har varit i kraft i upp till 18 år (se punkterna 4142). Trots viss god praxis framgick det inte heller tydligt om medlemsstaternas inspektioner av djurs välbefinnande var riskbaserade (särskilt inte på transportområdet). De besökta medlemsstaterna utnyttjade inte informationen från granskningar och klagomål fullt ut. Kommissionen har identifierat och vidtagit åtgärder beträffande de flesta av dessa problem men har ännu inte lyckats lösa dem helt (se punkterna 4763).

Rekommendation 2 – Kommissionens åtgärder och vägledning när det gäller efterlevnad

För att kunna ta itu med riskområden på ett bättre sätt och sprida god praxis bör kommissionen göra följande:

  1. Ta fram en efterlevnadsstrategi för att förstärka arrangemangen för uppföljning av GD Hälsa och livsmedelssäkerhets rekommendationer, i syfte att minska den tid det tar innan tillfredsställande åtgärder börjar vidtas som svar på de rekommendationer som utfärdats efter granskningar och se till att lagstiftningen följs, särskilt den lagstiftning som har varit i kraft länge.

    Måldatum för genomförande: 2020.

  2. Tillsammans med medlemsstaterna fastställa hur de verktyg som är tillgängliga genom Traces kan stödja framtagningen av riskanalyser för inspektioner av transporter av levande djur och sprida vägledning om hur dessa verktyg används.

    Måldatum för genomförande: 2020.

103

Medlemsstaternas kontroller omfattade i allmänhet tillämpliga krav för djurs välbefinnande, och vi såg en del exempel på god samordning mellan de myndigheter som ansvarade för offentliga inspektioner av djurs välbefinnande och för tvärvillkorsinspektioner. Men trots att samma kontrollmyndighet utförde de offentliga inspektionerna och tvärvillkorskontrollerna säkerställde vissa medlemsstater inte att information om bristande efterlevnad som identifierats under offentliga inspektioner och som eventuellt rörde tvärvillkor kunde utbytas effektivt. Dessutom förekom det fall där de sanktioner inom ramen för systemet med tvärvillkor som hade införts av utbetalande organ inte var proportionella mot oriktigheternas allvar (se punkterna 6576).

Rekommendation 3 – Förbättra samordningen mellan offentliga inspektioner och tvärvillkor

För att stärka kopplingarna mellan tvärvillkorssystemet och djurs välbefinnande bör kommissionen göra följande:

  1. I sina överstämmelsekontroller av tvärvillkor utvärdera fullständigheten hos medlemsstaternas rapportering av felaktigheter som identifieras under offentliga inspektioner som utförs av samma kontrollmyndighet som för tvärvillkor, exempelvis genom att jämföra resultaten från offentliga inspektioner med databasen för stödmottagare som ska uppfylla tvärvillkor.

    Måldatum för genomförande: 2020.

  2. Med utgångspunkt i tidigare åtgärder öka utbytet av bästa praxis om tvärvillkor och informera medlemsstaterna om överensstämmelseresultat som ligger till grund för beslut om finansiella korrigeringar på grund av de överseende sanktionssystemen när det gäller djurs välbefinnande.

    Måldatum för genomförande: 2020.

104

Trots att främjandet av djurs välbefinnande var en landsbygdsutvecklingsprioritering för perioden 2014–2020 fann vi att den särskilda åtgärden för djurens välbefinnande inte användes i någon större utsträckning. Åtgärdens kostnadseffektivitet försämrades genom att den användes för att stödja lantbruk som inte uppfyllde vissa miniminormer för grisars välbefinnande, det fanns en risk för dödviktseffekter på grund av överlappning med privata system och det gemensamma övervakningssystemet saknade indikatorer för förbättringar av djurs välbefinnande. Medlemsstaterna utnyttjade sällan möjligheten att stödja djurs välbefinnande genom andra landsbygdsutvecklingsåtgärder (se punkterna 7795).

Rekommendation 4 – Använd landsbygdsutvecklingsstöd för att uppnå mål för djurs välbefinnande

För att uppmuntra ändamålsenlig användning av landsbygdsutvecklingsstöd för djurs välbefinnande bör kommissionen göra följande:

  1. I samband med godkännandet av ändringar av befintliga landsbygdsutvecklingsprogram och de nya programdokumenten för programperioden för landsbygdsutveckling efter 2020 ställa krav på medlemsstaterna i fråga om användningen av åtgärden för djurs välbefinnande inom sektorer med dokumenterade och utbredda överträdelser (t.ex. svanskupering av grisar) och kontrollera eventuell överlappning med privata system som omfattar liknande åtaganden.

    Måldatum för genomförande: 2021.

  2. Uppmuntra utbyte av god praxis mellan medlemsstaterna när det gäller fler, frivilliga resultat- och effektindikatorer för åtgärden för djurens välbefinnande i det övervaknings- och utvärderingssystem som kommer att upprättas till programperioden efter 2020.

    Måldatum för genomförande: 2020.

  3. Till programperioden efter 2020 ge medlemsstaterna vägledning om användningen av andra landsbygdsutvecklingsåtgärder för att stödja strängare normer för djurs välbefinnande i syfte att ge lantbrukare fler incitament att förbättra djurs välbefinnande.

    Måldatum för genomförande: 2021.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning I, med ledamoten Nikolaos Milionis som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 3 oktober 2018.

För revisionsrätten

Klaus-Heiner Lehne
ordförande

Bilagor

Bilaga I

Översikt över planerade åtgärder som ingår i EU:s strategi för djurskydd och djurs välbefinnande 2012–2015

Planerade åtgärder Skulle genomföras1 / planerad till Genomfördes
En rad efterlevnadsåtgärder för skydd av värphöns (direktiv 1999/74/EG) 2012 2012
Genomförandeplan och efterlevnadsåtgärder beträffande grupphållning av suggor (direktiv 2008/120/EG) 2012 2012
Genomförandeplan för förordningen om slakt (förordning (EG) nr 1099/2009) 2012 2012
Rapport till Europaparlamentet och rådet om

olika bedövningsmetoder för fjäderfä1

2013 2013

tillämpningen av förordning (EG) nr 1523/2007 om att förbjuda utsläppande på marknaden av päls av katt och hund1

2012 2013

konsekvenserna av genetiskt urval för slaktkycklingars välbefinnande1

2012 2016

system för fasthållning av nötkreatur där djuren vänds upp och ner eller tvingas till onaturliga ställningar1

2014 2016

möjligheten att införa vissa krav avseende skydd av fisk vid tidpunkten för avlivning1

2015 2018

tillämpningen av direktiv 2007/43/EG och effekten på slaktkycklingars välbefinnande

2015 2018
Rapport till rådet om genomförandet av direktiv 98/58/EG1 2013 2016
Rapport om effekterna av internationell djurskyddsverksamhet på de europeiska djuruppfödarnas konkurrenskraft i en globaliserad värld 2014 2018
Undersökning av

odlad fisks välbefinnande vid tidpunkten för avlivning

2012 2017

möjligheten att ge konsumenterna relevant information om bedövning av djur1

2013 2015

utbildnings- och informationsinitiativ på djurskyddsområdet som riktar sig till allmänheten och konsumenterna

2013 2016

odlad fisks välbefinnande under transport

2013 2017

välbefinnandet hos hundar och katter som är föremål för handel

2014 2016
EU:s genomförandebestämmelser eller riktlinjer för

skydd av djur under transport

2012 2017

skydd av djur vid tidpunkten för avlivning

2014 2017

djurskydd vid svinhållning

2013 2016
Eventuellt lagstiftningsförslag till ett förenklat EU-regelverk för djurskydd 2014 Drogs tillbaka

1Krav i EU-lagstiftningen.

Bilaga II

Översikt över information som ingår i de rapporter från gårdsinspektioner som lämnats in till kommissionen av de granskade medlemsstaterna

Land År Genom-snittlig kontrollnivå Andel anläggningar med konstaterade överträdelser av det totala antalet inspekterade anläggningar
Värphöns, sprätthöns Värphöns frigående inomhus Värphöns i inredda burar Kalkon Tamhöns Ankor Gäss
Tyskland 2013 e.t.
2014 5 % 7 % 8 % 11 % 14 % 13 % 8 % 11 %
2015 e.t.
2016 e.t.
Frankrike 2013 1 % 60 % 38 % 25 % 49 % 38 % 47 %
2014 1 % 61 %   46 % 32 % 42 % 32 % 44 %
2015 e.t.
2016 e.t.
Italien 2013 12 % 11 % 11 % 12 % 22 % 12 %
2014 22 % 3 % 6 % 13 % 0 % 8 %    
2015 18 % 1 % 4 % 3 % 1 % 3 %    
2016 e.t.
Polen 2013 5 % 16 % 14 % 8 % 2 % 14 % 12 % 11 %
2014 5 % 10 % 10 % 10 % 4 % 12 % 7 % 7 %
2015 5 % 12 % 10 % 13 % 6 % 19 % 12 % 10 %
2016 5 % 15 % 8 % 10 % 5 % 15 % 9 % 3 %
Rumänien 2013 74 % 0 % 30 % 22 % 0 % 25 % 0 % 0 %
2014 63 % 14 % 18 % 33 % 20 % 62 % 0 %  
2015 50 % 50 % 25 % 9 % 13 % 15 %    
2016 e.t.
Land År Andel anläggningar med konstaterade överträdelser av det totala antalet inspekterade anläggningar
Ratiter Grisar Nöt-kreatur (utom kalvar) Kalvar Får Getter Pälsdjur Alla djur-kategorier
Tyskland 2013
2014 3 % 26 % 20 % 22 % 17 % 15 % 31 % 19 %
2015
2016
Frankrike 2013 50 % 58 % 41 % 33 % 46 % 56 % 54 % 44 %
2014 67 % 56 % 39 % 30 % 48 % 52 % 50 % 41 %
2015
2016
Italien 2013 0 % 15 % 13 % 9 % 9 % 9 % 14 % 12 %
2014 0 % 11 % 6 % 16 % 4 % 3 % 8 % 8 %
2015 11 % 7 % 4 % 5 % 3 % 3 % 0 % 4 %
2016
Polen 2013 0 % 18 % 17 % 17 % 22 % 17 %
2014 0 % 16 % 17 % 17 % 17 % 87 % 15 % 17 %
2015 3 % 13 % 16 % 13 % 16 % 16 % 10 % 14 %
2016 6 % 14 % 15 % 12 % 16 % 14 % 7 % 13 %
Rumänien 2013 100 % 25 % 41 % 36 % 37 % 33 %
2014 50 % 20 % 29 % 45 % 21 % 14 % 0 % 28 %
2015 100 % 16 % 25 % 36 % 29 % 13 % 0 % 22 %
2016

Källa: Rapporter om offentliga kontroller av djurs välbefinnande på lantbruk som lämnats in till GD Hälsa och livsmedelssäkerhet.

Bilaga III

Medlemsstaternas inspektioner och data om slakt utan bedövning

Medlemsstat Finns det särskilda rutiner för att kontrollera motiveringen för att tillämpa undantaget? Finns det tillgänglig information på nationell nivå som visar i hur stor utsträckning slakt utförs utan bedövning?
Tyskland Ja, de behöriga myndigheterna beviljar tillstånd att tillämpa undantaget för slakt utan bedövning på grundval av begäran från personer som tillhör religiösa församlingar. Sökande måste vara bosatta i landet och kunna bevisa att deras religiösa påbud kräver att de konsumerar denna typ av kött. Ja. Myndigheternas uppskattningar som bygger på data från 2014 och 2015 visar att ett mycket litet antal djur slaktades utan bedövning i Tyskland (180 får och getter och 186 fjäderfän) och att omkring 24 % av fåren och getterna slaktades för religiösa samfunds behov med elektriska bedövningsmetoder som inte finns med i den tillämpliga EU-förordningen. I praktiken tillgodoses behoven för de religiösa samfunden i Tyskland genom import från andra länder.
Frankrike Ja, de behöriga myndigheterna kräver att slakterierna dokumenterar kommersiella beställningar motsvarande tillämpningen av undantaget. I de franska myndigheternas interna utvärdering av undantaget för slakt utan bedövning påpekades att sambandet mellan kommersiella beställningar och tillämpningen av undantaget inte gick att kontrollera. Det finns en begränsad översikt som bygger på okontrollerade uppskattningar från företagare och som indikerar att metoden användes för 14 % av de nötkreatur och 30 % av de får som slaktades under 2015. Det finns ingen information om fjäderfä eller getter.
Italien Ja det finns liknande beviljandeförfaranden som det som tillämpas i Rumänien, men det finns inget krav på uppgifter om antalet berörda djur. Begränsad tillgång till information – det finns endast en del data om antalet slakterier som fått tillstånd att tillämpa undantaget.
Polen I Polen var slakt utan bedövning förbjuden i nationell lagstiftning från 2012 fram till 2014, då författningsdomstolen meddelade att bestämmelserna inte var förenliga med författningen. Sedan 2014 har undantaget i EU-lagstiftningen tillämpats.
Nej. De behöriga myndigheterna kontrollerar endast att slakten sker på ett slakteri och om djuren hålls fast. Det finns inget krav på att kontrollera att undantaget motiveras av en kommersiell efterfrågan på sådant kött. Begränsad tillgång till information – en del inofficiella uppskattningar finns för nötkreatur och fjäderfä.
Rumänien Ja, de behöriga myndigheterna beviljar undantaget på grundval av en begäran från slakteriet och ett certifikat från den religiösa myndigheten som anger art, antal djur som berörs och datum då slakten ska ske. Ja. År 2016 beviljade myndigheterna undantag för cirka 6 % av nötköttsproduktionen, 9 % av fårköttsproduktionen och 4 % av fjäderfäköttproduktionen.

Bilaga IV

Kontroller av efterlevnad av tvärvillkor i de besökta medlemsstaterna73

Tyskland (2016)
Krav Kontrollnivå Andel överträdelser Fördelning av överträdelser på stödminskningskategorier
0 % 1 % 3 % 5 %
Verksamhetskrav 11 1.7 % 5.1 % 8 % 5 % 70 % 18 %
Verksamhetskrav 12 2.2 % 9.1 % 11 % 9 % 66 % 14 %
Verksamhetskrav 13 1.4 % 9.3 % 4 % 27 % 46 % 23 %
Italien (2016)
Krav Kontrollnivå Andel överträdelser Fördelning av överträdelser på stödminskningskategorier
0 % 1 % 3 % 5 %
Verksamhetskrav 11 2.6 % 3.9 % 73 % 5 % 8 % 14 %
Verksamhetskrav 12 2.3 % 6.7 % 75 % 3 % 13 % 9 %
Verksamhetskrav 13 5.9 % 2.1 % 70 % 10 % 10 % 10 %
Polen (2016)
Krav Kontrollnivå Andel överträdelser Fördelning av överträdelser på stödminskningskategorier
0 % 1 % 3 % 5 %
Verksamhetskrav 11 1.4 % 2.8 % 0 % 2 % 95 % 3 %
Verksamhetskrav 12 1.4 % 1.8 % 0 % 0 % 91 % 9 %
Verksamhetskrav 13 1.8 % 1.5 % 0 % 1 % 92 % 7 %
Rumänien (2016)
Krav Kontrollnivå Andel överträdelser Fördelning av överträdelser på stödminskningskategorier
0% 1% 3% 5%
Verksamhetskrav 11 13.3 % 0.0 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Verksamhetskrav 12 13.3 % 0.0 % 0 % 50 % 0 % 50 %
Verksamhetskrav 13 13.3 % 0.0 % 0 % 0 % 0 % 100 %

OBS.: Vid tidpunkten för revisionen saknades data för Frankrike på grund av de förändringar som gjordes 2015 av systemet för direktstöd i Frankrike och anpassningen av det integrerade administrations- och kontrollsystemet till de nya reglerna i GJP och för tvärvillkor (som infördes 2015).

Källa: Statistik om tvärvillkorskontroller som lämnats in till kommissionen av medlemsstaterna

Kommissionens svar

Sammanfattning

III

Kommissionen arbetar med att rikta stödet bättre för att främja högre standarder för djurvälfärd (vanligtvis kallat djurskydd), i enlighet med den föreslagna rättsliga ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (nedan kallad GJP) efter 2020.

Se även kommissionens svar på punkt IX.

V

Den typ av åtgärder som krävs inverkar på hur lång tid det tar att nå framsteg i medlemsstaterna. Kommissionen fortsätter att övervaka och följa dessa frågor.

VII

Lagstiftningen om tvärvillkor innefattar allmänna bestämmelser om sanktioner som medlemsstaterna kan tillämpa för att se till att sanktionerna är proportionella och avskräckande (se skäl 57 i förordning (EU) nr 1306/2013), eftersom de måste ta hänsyn till de berörda överträdelsernas allvar, omfattning, varaktighet och upprepning (se artikel 99.2 i förordning (EU) nr 1306/2013). I enlighet med principen om delad förvaltning är det medlemsstaterna som ansvarar för att fastställa nivån på de sanktioner som ska tillämpas på enskilda lantbrukare som inte fullgör sina tvärvillkorsskyldigheter och för att påbörja indrivning. Om de granskningar som utförs av generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling (nedan kallat GD Jordbruk) visar att sanktionssystemen är för milda följs detta upp i förfarandet för kontroll av överensstämmelse och finansiella korrigeringar kan komma att tillämpas på medlemsstaterna.

VIII

Eftersom djurvälfärdsåtgärden (vanligtvis kallad åtgärd för djurs välbefinnande) inte är obligatorisk är det medlemsstaternas myndigheter som på grundval av behovsbedömning ska avgöra om de vill lägga in ett sådant stöd i programmen. De kan även främja djurvälfärd genom andra resurser, t.ex. nationella medel.

Redan under innevarande period, 2014–2020, finns det i den rättsliga ramen en tydlig möjlighet att välja att föreslå integrerade åtgärder (en kombination av åtgärder). Vissa medlemsstater använder sig av denna möjlighet och tillämpar andra åtgärder, t.ex. kopplat till investeringar eller kunskapsöverföring, varvid det senare syftar till att främja utbyte av god praxis på området djurvälfärd.

IX

Kommissionen offentliggjorde sitt förslag till ny GJP efter 2020, och hade beaktat uppmaningarna från lagstiftare och intressenter om att förenkla och rationalisera GJP och ersätta tvärvillkor med villkorlighet. Medlemsstaterna kommer med en ny genomförandemodell att ha större flexibilitet vad gäller sättet att nå de uppställda målen i GJP. Att främja djurvälfärd är för närvarande ett led i en bredare prioritering där fokus ligger på organiseringen av livsmedelskedjan. Landsbygdsutvecklingspolitiken ger en flexibel ram som gör att medlemsstaterna, i enlighet med subsidiaritetsprincipen och principen om delad förvaltning, kan besluta hur djurvälfärden bäst ska förbättras.

Genom att göra djurvälfärd till ett av de särskilda målen för landsbygdsutveckling 2021–2027 kan djurvälfärdens roll i landsbygdsutvecklingen stärkas ytterligare.

Kommissionen utvecklar ett projekt för djurvälfärdsindikatorer och kvalitetskontroller för att undersöka hur användbara sådana indikatorer är. Även kopplingarna mellan tvärvillkorssystemet och officiella inspektioner av djurvälfärd kommer att ses över, liksom huruvida indikatorerna lämpar sig för att mäta landsbygdsutvecklingsprogrammens ändamålsenlighet.

Inledning

08

Kommissionen erinrar om att förteckningen över krav som omfattas av tvärvillkor fastställs av lagstiftarna, dvs. av medlemsstaterna via rådet samt av Europaparlamentet. Syftet med tvärvillkoren är vidare inte att se till att sektorslagstiftningen efterlevs, utan att harmonisera GJP medsamhällets förväntningar genom att de krav som tillämpas är tillräckligt relevanta för jordbruksverksamheten eller jordbruksföretagets areal (se skäl 54 i förordning (EU) nr 1306/2013). Detta är förklaringen till att inte alla djurvälfärdskrav automatiskt ingår i tvärvillkoren. De senaste åren har lagstiftarna alltid krävt att tvärvillkorssystemet ska förenklas, vilket har lett till att förteckningen över krav har kortats ned.

09

Lantbrukare kan fatta affärsbeslut på grundval av hur lantbruket ska bedrivas, t.ex. gris- och fjäderfäuppfödning utan att samtidigt bruka mark. Även lantbrukare utan mark kan omfattas av tvärvillkor om de får stöd genom vissa landsbygdsutvecklingsåtgärder.

10

Kommissionen påpekar att om det enligt sektorslagstiftningen krävs en högre kontrollkontrollfrekvens så är det den som gäller.

Iakttagelser

28

Det finns i vissa fall tydliga samband mellan en rad åtgärder och de strategiska målen. Målet att stödja medlemsstaterna och vidta åtgärder för att förbättra efterlevnaden av reglerna är till exempel tydligt kopplat till en rad åtgärder som avser värphöns, grupphållning av suggor, förordningen om slakt, djur under transport och djurskydd vid svinhållning.

I strategin för djurs välbefinnande ingick ett åtagande att undersöka om det är möjligt att införa ett förenklat EU-regelverk. Detta bidrog till att förordningen om offentlig kontroll antogs 2017 och därefter till att man utsåg EU:s första referenscentrum för djurskydd i mars 2018.

31

I bilagan till strategin för djurs välbefinnande infördes en exakt förteckning över åtgärder för övervakningen av hur målen nås. En utvärdering av EU:s djurvälfärdspolitik gjordes 2010, och vissa av åtgärderna i förteckningen i strategins bilaga avspeglar strategiska mål, t.ex. stöd till medlemsstaterna samt åtgärder för att förbättra efterlevnaden av reglerna.

Kommissionen medger att några målindikatorer för att mäta alla strategiska mål inte har fastställts. Åtgärderna har ännu inte utvärderats eftersom de slutfördes först i början av 2018, varför deras verkan fortfarande är oklar.

Kommissionen har inte fastställt någon ny formell strategi sedan 2017. Flera verksamheter har dock utvecklats med fokus på följande tre prioriterade områden:

  • Bättre tillämpning av EU:s regelverk om djurvälfärd.
  • Utveckling och användning av frivilliga åtaganden av företag för att ytterligare förbättra djurvälfärden.
  • Främjande av EU-standarder för djurvälfärd på global nivå.
39

EU:s pilotprojekt gör det möjligt för Europeiska kommissionen och medlemsstaternas myndigheter att delta i en dialog för att i ett tidigt skede finna snabbare och bättre svar på frågor som rör korrekt tolkning, genomförande och tillämpning av EU-rätten. Dialogen sker enligt ett fastställt förfarande, även om det inte är något formellt överträdelseförfarande.

Ruta 3 – Långsamt genomförande av vissa rekommendationer från kommissionen

Kommissionen anser att det visserligen tog relativt lång tid för Frankrike att uppdatera, revidera och utfärda inspektionsmanualer, men det fanns ändå vissa instruktioner för de officiella inspektörerna och en del åtgärder hade vidtagits för att åtgärda de identifierade bristerna. De officiella inspektionerna i Frankrike uppfyllde därför inte nödvändigtvis mot EU:s krav under denna period. Den franska manualen för inspektioner av kontrollstationer höll fortfarande på att utarbetas 2017, men de franska myndigheterna hade genomfört inspektioner av kontrollstationer. GD Hälsa fortsätter att följa upp denna fråga.

Den rekommendation som revisionsrätten hänvisar till följdes upp i en senare granskning av kommissionen 2012 och ersattes av en rekommendation från den granskningen. En upphandling av utrustning för alla veterinärtjänster i Frankrike inleddes den 27 april 2017 av det ministerium som ansvarar för jordbruksfrågor. Rekommendationen hävdes när de franska myndigheterna kunde visa att utrustning införskaffats och att instruktioner hade utarbetats för hur personalen skulle hantera den.

Det kan lukta ammoniak i fjäderfäanläggningar också när nivåerna ligger inom de tillåtna gränsvärdena.

Även om utkast till ändringar av det relevanta rumänska regeringsbeslutet har lagts fram inom ramen för den uppföljande verksamheten sedan 2014 har kommissionen ännu inte har mottagit någon bekräftelse på att de antagits. GD Hälsa fortsätter att följa upp denna fråga.

Faktum är att situationen har utvecklats väsentligt under perioden i fråga, såsom framgår av den landsrapport som offentliggjordes i april 2017.

  • Som ett led i det uppföljande arbetet har den centrala behöriga myndigheten föreslagit olika åtgärder.
  • År 2016 uppmanade den centrala behöriga stödmyndigheten det nationella referenscentrumet för djurskydd att åter överväga de tröskelvärden som anges i ministerbeslutet för att se om de är lämpliga.
  • Den centrala behöriga myndigheten uppgav att den hade för avsikt att anpassa de tidigare värdena efter det nationella referenscentrumets nya yttrande.

Rekommendationen hävdes på grundval av skriftliga underlag, vilket kommer att framgå i nästa uppdaterade landsprofil som väntas offentliggöras 2019.

45

Kommissionen anser att denna fråga är komplex och noga behöver undersökas, med tanke på hur olika religiösa samfund kan påverkas.

Sedan 2012 har flera medlemsstater antagit strängare nationella bestämmelser om slakt utan bedövning (Belgien, Grekland, Danmark och Litauen), utöver de medlemsstater som redan hade nationella bestämmelser (Österrike, Tjeckien, Tyskland, Finland, Frankrike, Ungern, Sverige och Slovenien).

54

EU:s lagstiftning om djurvälfärd är främst inriktad på stora intensiva lantbruk (grisar, kalvar, värphöns, slaktkycklingar), så det är rimligt att myndigheterna väljer att använda sina begränsade resurser till att inspektera stora lantbruk snarare än de många småskaliga lantbruk som finns1. Detta val bör dock vara vederbörligen motiverat i medlemsstaternas riskanalys och får inte medföra undantag i fråga om inspektionerna.

55

Flera medlemsstater tillämpar system för att prioritera kontroller av transportplanering, lastning av djur samt kontroller längs vägen. Kommissionen har vidarebefordrat god praxis från Österrike, Danmark, Nederländerna och Storbritannien till övriga medlemsstater2.

57

Det är visserligen riktigt att riskanalysen oftast överlåts till den lokala nivån, men såsom framgår av kommissionens svar på punkt 55 ovan finns det ett antal viktiga undantag när det gäller transportkontroller som utförs i Danmark, Nederländerna och Storbritannien.

59

Att granska alla områden ordentligt vart femte år har med tillgängliga resurser i praktiken visat sig omöjligt. För att komma ur detta dödläge har ytterligare vägledning lämnats i ett icke-bindande vägledningsdokument. Där förklaras att varje område som omfattas av förordningen om offentlig kontroll av foder och livsmedel måste beaktas och granskas vid regelbundna (årliga) riskbedömningar. Att ta med ett område i det regelbundna granskningsförfarandet anses kravet på att området ska "omfattas" vart femte år vara uppfyllt.

60

Kommissionens granskningsrapporter innehåller rekommendationer till medlemsstater som inte följer upp interna granskningar på godtagbart sätt. Kommissionen kommer att följa upp dessa rekommendationer i enlighet med sedvanliga rutiner.

61

Även om klagomål kan bidra till att fastställa problem upptäcks i allmänhet inte alla centrala problemområden, och många fall där regler som inte följs kommer aldrig till potentiella klagandes kännedom. Klagomålen kan även vara subjektiva.

62

Det finns inga rättsliga krav på att medlemsstaterna ska föra centrala register över klagomål. Att sådana register saknas betyder inte i sig att information som lämnats av klagande inte har använts på lämpligt sätt eller att fattade beslut inte varit väl underbyggda av information om risker för djurens välfärd (som kan komma från många olika källor).

64

Det är inte alla delar av djurvälfärd inom ramen för strategin som omfattas av tvärvillkor och landsbygdsutveckling, t.ex. djurtransporter. Därför är de synergieffekter som är möjliga mellan GJP och den övergripande lagstiftningen om djurvälfärd begränsade.

65

I enlighet med principen om delad förvaltning mellan medlemsstaterna och kommissionen och för att minska medlemsstaternas administrativa börda ger lagstiftningen om tvärvillkor medlemsstaterna möjlighet att använda sina befintliga administrations- och kontrollsystem i stället för ett särskilt tvärvillkorssystem (se artikel 96.1 i förordning (EU) nr 1306/2013). Exakt hur medlemsstaterna ska göra detta och vilket sätt som är mest effektivt anges dock inte.

66

Sådant informationsutbyte granskas inom ramen för de tvärvillkorsgranskningar som GD Jordbruk gör. Om brister upptäcks måste medlemsstaterna göra finansiella korrigeringar.

70

Kommissionen har ingen befogenhet att inkludera alla typer av djurvälfärdskontroller i sina tvärvillkorsgranskningar. Kontrollerna av djurvälfärd, som utförs av nationella kontrollmyndigheter utanför tvärvillkorsurvalet på 1 %, grundar sig på lagstiftning som ej gäller GJP och omfattas därför inte av GD Jordbruks granskning.

De särskilda bestämmelser om rapportering som finns i lagstiftningen om tvärvillkor gäller endast kontroller som görs i samband med tvärvillkor.

Om det utbetalande organet får information om eventuella överträdelser som upptäcks utanför tvärvillkorskontrollerna kan sådana iakttagelser emellertid också utgöra grund för bedömning och eventuella sanktioner för tvärvillkor. Om överträdelserna rapporteras till och därefter bedöms av det utbetalande organet omfattas de av kommissionens granskningar.

73

I enlighet med principen om delad förvaltning föreskriver lagstiftningen om tvärvillkor att utvärderingsformulär för regioner eller medlemsstater ska fastställas av berörda nationella eller regionala organ. EU-lagstiftningen tillhandahåller dock en ram genom att föreskriva att sanktionerna ska vara ”effektiva, proportionella och avskräckande” (se skäl 57 i förordning (EU) nr 1306/2013). I artikel 99 i förordningen anges vidare att sanktionerna ska beräknas med hänsyn till allvar, omfattning och varaktighet men även till upprepning och eventuell avsiktlighet. I synnerhet i artiklarna 38–40 i förordning (EU) nr 640/2014 och i artiklarna 73–75 i förordning (EU) nr 809/2014 anges dessutom ytterligare detaljer som medlemsstaterna ska ta hänsyn till när de tillämpar sanktioner.

74

Kommissionen anser att kontrollstatistik inte i sig utgör tillräcklig grund för ett påstående att ett kontroll- eller sanktionssystem är bristfälligt (”för milt”). Kommissionen anser också att domstolens dom i mål T-506/15 (punkt 224) innebär att en låg felprocent (endast) kan styrka allvarliga tvivel hos den som utför granskningen.

När det gäller konstaterandet att ”ett lantbruk där inspektörerna konstaterade överträdelser på upp till 30 % av de relevanta punkterna [kunde] anses ha god efterlevnad” (Rumänien) anser kommissionen att sådana specifika fall skulle upptäckas i dess granskningar.

75

Kommissionen noterar revisionsrättens konstaterande men erinrar om att det är medlemsstaterna som ansvarar för inrättandet av sanktionssystem.

Kommissionen påpekar att medlemsstaternas det i utvärderingsformulär (t.ex. Polens) vanligen ges olika poäng på grundval av hur svår överträdelsen är, dvs. en kombination av ”allvar, omfattning och varaktighet”. Antalet överträdelser är därför inte alltid en faktor som styr den administrativa sanktionen inom tvärvillkorssystemet.

”För milda” sanktionssystem (som inte respekterar kravet att sanktionen som allmän regel ska uppgå till 3 %, i enlighet med artikel 39 i den delegerade förordningen (EU) nr 640/2014) skulle dessutom upptäckas under de granskningar som GD Jordbruk utför. (Se kommissionens svar på punkt 76.)

76

Kommissionen bekräftar att de granskningar som nämns i fotnoten till revisionsrättens konstaterande har visat att det förekommer sanktionssystem som inte medger att proportionella sanktioner tillämpas (i vissa fall var det t.ex. inte möjligt att tillämpa 5 %, och i andra fall var det inte möjligt att tillämpa 3 % eller 5 %). Samtliga dessa granskningar har resulterat i en finansiell korrigering och en uppmaning till medlemsstaten att uppdatera sitt utvärderingsformulär så att vederbörlig hänsyn tas till ”allvar, omfattning och varaktighet” när det gäller alla tillämpliga tvärvillkor.

Det bör understrykas att det med tanke på principen om delad förvaltning är medlemsstaterna som ska utforma utvärderingsformulär som är anpassade efter lokala lantbruksmetoder. De rättsliga bestämmelserna anger inte hur sänkningar ska beräknas för enskilda överträdelser utan innehåller snarare allmänna regler. Utvärderingsformulären behöver alltså inte godkännas av kommissionen. För att stödja medlemsstaterna anordnar kommissionen regelbundet expertmöten där bästa praxis utbyts.

79

Även om djurvälfärd inte anges explicit i fokusområde 3A ska det inte ses som att det har utelämnats, med tanke på att målet att förbättra djurens välfärd bidrar till målet att skapa mervärde för jordbruksprodukter, vilket ingår i fokusområde 3A.

80

Medlemsstater eller regioner utformar sina respektive landsbygdsutvecklingsprogram på grundval av en swot-analys samt behovsbedömningen för det specifika programområdet. Landsbygdsutvecklingsstöd inriktas alltså på en rad olika behov, inte bara djurvälfärd.

81

Utöver stöd till lantbruksinvesteringar, kvalitetssystem och ekologiskt lantbruk ska stöd till kunskapsöverföring, utbildning och rådgivningstjänster nämnas. Dessa åtgärder kombineras ofta med åtgärd 14, djurvälfärd, för att öka medvetenheten hos lantbrukare och sprida bästa praxis för att få en bättre förvaltning av djurvälfärden.

84

På kommissionens begäran har medlemsstaterna blivit skyldiga att inrätta handlingsplaner för hur det rättsliga förbudet mot svanskupering ska genomföras. Nordrhein-Westfalen lade fram ett förslag till handlingsplan i början av 2018, som nu ligger till grund för fortsatta samråd på statlig, nationell och europeisk nivå.

Bestämmelser om tvärvillkor gäller även stöd till djurvälfärd inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogrammet, inbegripet lagen om skydd av grisar. När sådana bestämmelser inte följs bör det resultera i en (administrativ) sanktion, beroende på hur allvarlig överträdelsen är.

85

Kommissionen verkar för en kombination av flera åtaganden eller till och med flera åtgärder (så kallade integrerade åtgärder) för förbättrad djurvälfärd i syfte att säkerställa att flera parametrar förbättras samtidigt. I slutändan är det dock medlemsstaterna som beslutar vilka parametrar de vill förbättra med hjälp av landsbygdsutvecklingsmedel och vilka de vill förbättra med hjälp av andra instrument och medel. Begränsningen av tillgängliga resurser kan också vara ett av skälen till att fokusera på de mest nödvändiga parametrarna.

86

Vid planeringen av åtgärden utgår medlemsstaterna från sin swot-analys och behovsbedömningen inom sektorn. De väntas också definiera åtaganden för åtgärd 14 på ett sätt som väl återspeglar utgångsvärdet och som går utöver normal lantbrukspraxis. GD Hälsa rådfrågas vanligen innan en ny djurvälfärdsåtgärd godkänns inom ramen för landsbygdsutveckling, vilket stöder GD Jordbruks hållning när det gäller att inrätta effektiva djurvälfärdsåtgärder och rikta in sig på de områden där behoven är störst.

Beträffande tvärvillkor ingår förbudet mot svanskupering i kraven och är därmed en del av utgångsvärdet för landsbygdsutvecklingsåtgärder. Det ska dock noteras att i många medlemsstater innefattas framför allt intensiv svinhållning inte av tvärvillkor, av den enkla anledningen att sådana anläggningar inte automatiskt beviljas stöd inom GJP. De saknar ofta jordbruksmark och får därför inget direktstöd (första pelaren), som är markbaserat. Anläggningarna kan dock ansöka om landsbygdsutvecklingsstöd (andra pelaren), men det skulle ske på frivillig basis. Tvärvillkor kan därför aldrig fungera som ett genomförandeverktyg för andra politikområden, eftersom verkan är begränsad till stödmottagare inom GJP.

87

Medlemsstaterna väntas definiera åtagandena för åtgärd 14 på ett sätt som går utöver normal lantbrukspraxis, för att säkerställa att stödet får verkligt mervärde och undvika överkompensation. Stödet till djurvälfärd har en sådan struktur för att utesluta möjligheten att stöd ges till praxis som anses vara normal lantbrukspraxis i den berörda medlemsstaten och/eller regionen.

När det gäller risken för dödviktseffekter anser kommissionen att lantbrukare behöver finansiellt stöd för att respektera åtaganden som är mer långtgående än utgångsvärdet i kraven för djurvälfärd.

När det gäller eventuell överlappning med privata kvalitetssystem, se kommissionens svar på punkt 88.

88

Det bör understrykas att deltagande i kvalitetssystem inte nödvändigtvis innebär en överlappning med åtgärd 14, även om båda instrumenten omfattar åtaganden om förvaltning. Detta gäller när de åtaganden som stöds genom olika instrument skiljer sig åt kvantitativt och/eller kvalitativt (som i Sardiniens fall) eller när kompensationen för kostnader och inkomstbortfall avseende sådana åtaganden inte överstiger 100 %. För beräkningen av bidragen, se kommissionens svar på punkt 90.

En sådan strategi gör att den finansiella bördan kan delas mellan olika verktyg och instrument även om detta kan leda till mer administration för myndigheterna.

90

När programmen ska godkännas utvärderar kommissionen beräkningsmetoden för utbetalningarna samt utgångsvärdet för de föreslagna åtagandena för att säkerställa att de endast omfattar åtgärder som vidtas utöver de obligatoriska kraven och normal praxis. Medlemsstaterna måste också se till att beräkningarna är korrekta och bekräftade eller utförda av ett funktionellt oberoende organ.

Under granskningarna tittar man på eventuell överlappning med EU-medel eller nationella offentliga medel som ett led i att undersöka kontrollsystemet för samtliga åtgärder eller insatser som är föremål för en viss granskning. Resultatet av en granskning tas med i kommissionens övergripande bedömning av om åtgärderna/insatserna genomförts korrekt och ingår i förfarandet för kontroll av överensstämmelse. I vissa fall kan det leda till att landsbygdsutvecklingsprogrammet ändras.

92

I det gemensamma systemet för övervakning och utvärdering fastställs indikatorer för att mäta resultatet av GJP, men det nuvarande systemet har inga specifika indikatorer för djurvälfärd. Resultatindikatorer samlas dock in i samband med åtgärderna och kopplas till respektive fokusområde.

En avvägning behöver göras mellan definitionen av övervakningsindikatorerna och deras kostnadseffektivitet och tillgången till data. Bedömningen av åtgärdernas övergripande resultat ska ske i samband med utvärderingen, där indikatorerna i systemet för övervakning och utvärdering endast har en stödjande funktion och där medlemsstaterna själva får fastställa ytterligare indikatorer.

93

Bedömningen av stöd till djurvälfärd görs bäst i samband med utvärderingen. För perioden 2007–2013 gjordes en sammanställning av utvärderingar av effekterna av åtgärd 215, utbetalningar för djurvälfärd, på grundval av utvärderingarna i efterhand av de medlemsstater som har genomfört åtgärden. Sammanställningen kommer att offentliggöras under andra kvartalet 2018 tillsammans med tillhörande arbetsdokument.

95

Åtgärd 215, djurvälfärd, har genomförts i elva medlemsstater (30 regioner) och har belastat Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling med totalt 1 miljard euro. Sammanställningen av utvärderingarna i efterhand visar att åtgärden haft en begränsad verkan, delvis på grund av att åtgärden endast genomförts i ett fåtal regioner.

Slutsatser och rekommendationer

99

Strategin för djurs välbefinnande innefattade ett åtagande att undersöka om det är möjligt att införa ett förenklat EU-regelverk. Detta bidrog till att förordningen om offentlig kontroll antogs 2017 och därefter till att EU:s första referenscentrum för djurskydd utsågs i mars 2018.

Kommissionen medger att det i strategin inte ingick några målindikatorer för att mäta alla strategiska mål (se kommissionens svar på punkterna 28 och 31). Åtgärderna har ännu inte utvärderats då de blev klara först i början av 2018, och därför är det fortfarande är oklart vilken verkan de har.

Sedan 2017 har kommissionen genomfört flera verksamheter med fokus på följande tre prioriterade områden:

  • Bättre tillämpning av EU-bestämmelser om djurvälfärd.
  • Utveckling och användning av frivilliga åtaganden av företag för att ytterligare förbättra djurvälfärden.
  • Främjande av EU-standarder för djurvälfärd på global nivå.
100

Kommissionen anser att frågan om slakt utan bedövning är komplex och behöver undersökas noggrant, med tanke på hur olika religiösa samfund kan påverkas.

Rekommendation 1 – En strategisk ram för kommissionens djurvälfärdspolitik
  1. Kommissionen godtar rekommendation 1 a och planerar att genomföra en utvärdering av strategin för djurs välbefinnande 2012. Tidsramen för en sådan utvärdering måste utformas med hänsyn till att verkan av alla åtgärder ännu inte är tydlig samt till de följder som detta komplexa arbete får i fråga om resurser.
  2. Kommissionen godtar rekommendation 1 b. Den kommer att genomföras genom att definiera områden eller sektorer och utforma en metod för att jämföra medlemsstaternas resultat.
  3. Kommissionen godtar rekommendation 1 c.
102

Den typ av åtgärder som krävs påverkar hur lång tid det tar att nå framsteg i medlemsstaterna. Kommissionen fortsätter att övervaka och följa dessa frågor.

Se kommissionens svar på ruta 3 och punkterna 5962.

Rekommendation 2 – Kommissionens verkställighetsåtgärder och vägledning på efterlevnadsområdet a)

Kommissionen godtar rekommendation 2 a. Det finns redan förfaranden för uppföljning av granskningsrekommendationerna för att säkra efterlevnaden av EU:s lagstiftning.

Kommissionen har haft systematiska förfaranden för uppföljning av granskningsrekommendationer sedan 2005, och extra verkställighetsåtgärder kan tillämpas vid fortsatta överträdelser av EU-bestämmelserna. Det kontrolleras regelbundet hur verkningsfulla åtgärderna är.

Kommissionen medger dock att man ytterligare kan förkorta den tid som behövs för att tillräckliga åtgärder ska vidtas med anledning av kommissionens rekommendationer efter en granskning och för att lagbestämmelserna verkligen tillämpas, särskilt de som redan har gällt sedan länge.

Kommissionen verkar därför för att förbättra sina förfaranden för övervakning och uppföljning av all livsmedels- och hälsolagstiftning, vilket naturligtvis innefattar att följa upp rekommendationer som utfärdats efter kommissionens granskningar.

b)

Kommissionen godtar rekommendation 2 b och kommer att diskutera eventuella förbättringar av Traces-systemet med medlemsstaterna för att underlätta förberedelserna av medlemsstaternas riskanalyser när det gäller inspektioner av transporter av levande djur.

Rekommendation 3 – Förbättra samordningen mellan officiella inspektioner och tvärvillkor

Kommissionen godtar inte rekommendation 3 a.

Kommissionen anser att när de officiella inspektioner som revisionsrätten nämner används för att nå miniminivån på minst 1 % av stödmottagarna som ska kontrolleras med avseende på att tvärvillkoren är uppfyllda (artikel 68 i förordning (EU) nr 809/2014) så omfattas de av GD Jordbruks granskningar. Rapporteringen i samband med detta bedöms bland annat med utgångspunkt i om den är fullständig. När de officiella inspektionerna överskrider den lägsta kontrollnivån, dvs. när de inte omfattas av tvärvillkorssystemet, har inspektörerna ingen laglig skyldighet att klassa och bedöma sina resultat på grundval av bestämmelserna om tvärvillkor och därefter rapportera dem. Därför kan GD Jordbruks granskningar inte omfatta sådana kontroller, såvida resultatet inte rapporteras, och heller inte fullständigheten hos rapporteringen.

b)

Kommissionen godtar rekommendationen och kommer att följa upp den inom ramen för expertgruppen för tvärvillkor.

104

Att främja djurvälfärd är ett led i en bredare prioritering där fokus ligger på livsmedelskedjans organisation. Landsbygdsutvecklingspolitiken ger en flexibel ram/verktygslåda som gör att medlemsstaterna, i enlighet med subsidiaritetsprincipen och principen om delad förvaltning, kan besluta hur djurvälvärden bäst ska förbättras, i enlighet med EU:s politiska mål och medlemsstaternas/regionernas särskilda förutsättningar, potential och behov. Närmare en tredjedel av alla landsbygdsutvecklingsprogram 2014–2020 inkluderar denna åtgärd och anger antalet stödmottagare.

När det gäller risken för dödviktseffekter anser kommissionen att lantbrukare behöver finansiellt stöd för att respektera åtaganden som är mer långtgående än utgångsvärdet i kraven för djurvälfärd. Åtgärden är utformad på grundval av principen att endast åtgärder som går utöver de obligatoriska kraven ska stödjas inom ramen för djurvälfärdsåtgärden, vilket är tänkt att förhindra dödviktseffekter.

Kommissionen fortsätter att sprida god praxis och goda exempel när det gäller bättre djurvälfärd, även genom en god kombination med andra landsbygdsutvecklingsåtgärder, i synnerhet kunskapsöverföring och utbildning samt investeringar.

Rekommendation 4 – Använd landsbygdsutvecklingsstöd för att uppnå djurvälfärdsmål a)

Kommissionen godtar denna rekommendation, som bygger på praxis under nuvarande programperiod.

Medlemsstaterna väntas definiera åtagandena för åtgärd 14 på ett sätt som väl återspeglar utgångsvärdet och som går utöver normal praxis, för att säkerställa att stödet får verkligt mervärde och undvika överkompensation. När det gäller ändringar av program eller införande av åtgärden på nytt under nuvarande programperiod kommer kommissionen att fortsätta att uppmuntra medlemsstaterna att genomföra denna åtgärd, i synnerhet inom de sektorer som har störst behov. Samtliga åtgärder inom svinhållningssektorn bidrar också till en högre efterlevnad av respektive direktiv. GD Hälsa rådfrågas automatiskt innan en ny djurvälfärdsåtgärd godkänns inom ramen för landsbygdsutvecklingen.

Genom att göra djurvälfärd till ett av de särskilda målen för landsbygdsutveckling 2021–2027 kan djurvälfärdens roll i landsbygdsutvecklingen ytterligare stärkas.

b)

Kommissionen godtar rekommendationen att uppmuntra till utbyte av god praxis mellan medlemsstaterna avseende fler (dvs. icke-obligatoriska) resultat- och effektindikatorer för djurvälfärdsåtgärder. Det ska noteras att förslagen för GJP-perioden efter 2020 innefattar det särskilda målet att se till att EU:s jordbruk bättre tillmötesgår samhällets krav på livsmedel och hälsa, inbegripet säkra, näringsrika och hållbara livsmedel samt djurs välbefinnande, liksom den centrala indikatorn O.16 – Antal djurenheter som omfattas av stöd för djurs välbefinnande, hälsa eller ökade åtgärder för biosäkerhet. Förslaget innefattar även den gemensamma resultatindikatorn R.38 – Förbättra djurs välbefinnande: Andel djurenheter som berörs av insatser som får stöd för att förbättra djurs välbefinnande. Kommissionen kan därför åta sig att uppmuntra utbyte av god praxis avseende indikatorer för djurvälfärd i framtiden.

c)

Kommissionen godtar denna rekommendation, som bygger på praxis under nuvarande programperiod.

Europeiska nätverket för landsbygdsutveckling har en webbplats med många exempel på god praxis för projekt som syftar till att förbättra djurvälfärden, även investeringsprojekt. (https://enrd.ec.europa.eu/search/site/animal%20welfare_en).

Genom att göra djurvälfärd till ett av de särskilda målen för landsbygdsutveckling 2021–2027 kan djurvälfärdens roll i landsbygdsutvecklingen stärkas ytterligare. Inom ramen för den nya resultatmodell som föreslagits för GJP efter 2020 kan dock kommissionen för närvarande inte göra mer specifika åtaganden angående den vägledning som ges till medlemsstaterna.

Ordförklaringar och förkortningar

Efsa: Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet – EU-organ som tillhandahåller oberoende vetenskaplig rådgivning och informerar om kända och nya risker i livsmedelskedjan.

föreskrivna verksamhetskrav: föreskrivna verksamhetskrav ingår i tvärvillkoren, fastställs i ett antal EU-direktiv och EU-förordningar och gäller folk- och djurhälsa, växtskydd, identifiering och registrering av djur samt miljö- och djurskydd.

GD Hälsa och livsmedelssäkerhet: Europeiska kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet.

GD Jordbruk och landsbygdsutveckling: Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling.

GJP: den gemensamma jordbrukspolitiken.

kontroller av tvärvillkor: kontroller som syftar till att verifiera att tvärvillkorskrav uppfylls, i enlighet med förordningarna (EU) nr 1306/2013, 809/2014 och 640/2014.

offentliga inspektioner: begrepp som används i rapporten om kontroller och inspektioner som utförs (t.ex. av veterinärvården) på medlemsstatsnivå för att kontrollera att EU:s regler för djurs välbefinnande tillämpas korrekt, i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004.

OIE: världsorganisationen för djurhälsa (Office International des Epizooties), en mellanstatlig organisation med 181 medlemsländer vars syfte är att fastställa internationella normer inom djurhälsa och djurvälfärd.

slaktkycklingar: kycklingar som föds upp till slakt.

svanskupering: metod som innebär att grisarnas svansar klipps i syfte att minska svansbitning.

Traces: kommissionens integrerade veterinärdatasystem för hantering av alla sanitära krav på handel inom gemenskapen samt import av djur, sperma och embryon, livsmedel, foder och växter.

Slutnoter

1 Animal Welfare in the European Union (djurvälvärd i Europeiska unionen), studie från Europaparlamentets utredningsavdelning för medborgerliga rättigheter och konstitutionella frågor, Bryssel, 2017.

2 Humane Society International, Facts and figures on the EU horsemeat trade (fakta och siffror om handeln med hästkött i EU), 2014.

3 Europaparlamentets resolution av den 5 maj 2010 om utvärdering och bedömning av handlingsplanen för djurskydd och djurs välbefinnande 2006–2010 (2009/2202(INI)) och Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om en ny strategi för djurs välbefinnande för 2016–2020 (2015/2957(RSP)).

4 Bland undersökningarna i ämnet finns Review of animal welfare legislation in the beef, pork, and poultry industries (genomgång av djurskyddslagstiftning i nötkötts-, griskötts- och fjäderfäindustrin) av FAO, Rom, 2014, Overview of animal welfare standards and initiatives in selected EU and third countries (översikt över normer för och initiativ till djurs välbefinnande i utvalda EU-länder och tredjeländer), EconWelfare project, FiBL, Schweiz, 2010 och Comparative analysis of EU standards in food safety, environment, animal welfare and other non‐trade concerns with some selected countries (analys av EU:s normer för livsmedelssäkerhet, miljön, djurvälfärd och andra icke handelsrelaterade intressen jämfört med vissa utvalda länder), Europaparlamentets utskott för jordbruk och landsbygdens utveckling, Bryssel, 2012.

5 Utförs i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (EUT L 165, 30.4.2004, s. 1). Lagstiftningen fastställer inte en lägsta kontrollnivå för inspektioner av djurs välbefinnande.

6 Direktstöd enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 av den 17 december 2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken (EUT L 347, 20.12.2013, s. 608), stöd för omstrukturering och omställning av vinodlingar samt grön skörd i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter (EUT L 347, 20.12.2013, s. 671) samt arealrelaterade stöd och stöd för djurs välbefinnande i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).

7 GD Jordbruk och landsbygdsutvecklings årliga verksamhetsrapport för 2016.

8 Skäl 57 och artikel 92 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken (EUT L 347, 20.12.2013, s. 549). Småbrukare är dock inte undantagna från skyldigheten att följa tillämplig lagstiftning om djurs välbefinnande och omfattas av offentliga inspektioner för kontroll av att de följer lagstiftningen.

9 SWD(2016) 218 final, 22.6.2016, om översyn av miljöanpassningen efter ett år.

10 Enligt definitionen i bilaga II till förordning (EU) nr 1306/2013.

11 Källor: statistik om kontroll av tvärvillkor från 2016 för den population som omfattas av tvärvillkor, Eurostatdata från 2013 för det totala antalet lantbruk med djurhållning och det totala antalet lantbruk med grisar. Hur stor del av grisuppfödarna som omfattas varierar avsevärt mellan medlemsstaterna, från 7 % i Slovakien till nästan 100 % i Belgien, Tyskland och Luxemburg. Det saknas Eurostatdata om antalet lantbruk med kalvuppfödning.

12 Artikel 33 i förordning (EU) nr 1305/2013.

13 Under föregående programperiod (2007–2013) betalade 15 medlemsstater en miljard euro för åtgärden för djurs välbefinnande.

14 Why is European animal production important today? Facts and figures (varför europeisk animalieproduktion är viktig i dag – fakta och siffror), Animal Task Force, 2017.

15 GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future (utvärdering av EU:s politik för djurs välbefinnande och möjliga politiska alternativ i framtiden), Bryssel, 2010.

16 https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/animalwelfare, enligt versionen i juni 2018.

17 Exempelvis: Belk, K.E., Scanga, J.A., Smith, G.C. and Grandin, T., The Relationship Between Good Handling/Stunning and Meat Quality in Beef, Pork, and Lamb (sambandet mellan god hantering/bedövning och kvaliteten på nöt-, gris- och lammkött), Colorado State University, Fort Collins, 2002, GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future (utvärdering av EU:s politik för djurs välbefinnande och möjliga politiska alternativ i framtiden), Bryssel, 2010 och Animal Welfare in the European Union (djurvälfärd i Europeiska unionen), Europaparlamentets utredningsavdelning för medborgerliga rättigheter och konstitutionella frågor, Bryssel, 2017.

18 Rådets förordning (EG) nr 1099/2009 av den 24 september 2009 om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning (EUT L 303, 18.11.2009, s. 1).

19 Yttrande från panelen för djurs hälsa och välbefinnande på begäran av kommissionen om välfärdsaspekter i de viktigaste systemen för bedövning och slakt av de vanligaste kommersiella djurarterna, EFSA Journal (2004), 45, s. 1–29.

20 GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future (utvärdering av EU:s politik för djurs välbefinnande och möjliga politiska alternativ i framtiden), Bryssel, 2010.

21 Europaparlamentets resolution av den 5 maj 2010 om utvärdering och bedömning av handlingsplanen för djurskydd och djurs välbefinnande 2006–2010.

22 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om EU:s strategi för djurskydd och djurs välbefinnande 2012–2015 (COM(2012) 6, 15.2.2012).

23 Vi har gått igenom granskningsrapporter om alla 28 medlemsstater från GD Hälsa och livsmedelssäkerhet. I dem identifierades brister i alla medlemsstater utom i Finland.

24 Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/329 av den 5 mars 2018 om utseende av Europeiska unionens referenscentrum för djurskydd (EUT L 63, 6.3.2018, s. 13).

25 Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om en ny strategi för djurs välbefinnande för 2016–2020 (2015/2957(RSP)).

26 Bilaga II innehåller en översikt av resultaten från inspektioner som de besökta medlemsstaterna rapporterat.

27 Källa: Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförande av rådets direktiv 98/58/EG om skydd av animalieproduktionens djur (COM(2016) 558 final, 8.9.2016) och protokoll från nationella kontaktpunktsmöten om djurs välbefinnande under transport.

28 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 av den 15 mars 2017 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

29 COM(2016) 558 final, 8.9.2016, Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförande av rådets direktiv 98/58/EG om skydd av animalieproduktionens djur.

30 COM(2018) 181 final, 13.4.2018, Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av direktiv 2007/43/EG och dess effekter på slaktkycklingars välbefinnande, samt om utarbetandet av välfärdsindikatorer.

31 Kommissionens översiktsrapport Study visits on rearing pigs with intact tails (studiebesök avseende uppfödning av svin med intakta svansar), 2016 (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, 2016–8987 – MR).

32 Kommissionens översiktsrapport Welfare of cattle on dairy farms (mjölkkors välbefinnande på mjölkgårdar), 2017 (GD Hälsa och livsmedelsäkerhet, 2017–6241).

33 COM(2018) 181 final.

34 Kommissionens granskningsrapporter och undersökningsrapporter: 2017–6109 (Bulgarien), 2017–6217 (Tjeckien) och 2017–6110 (Turkiet).

35 Kommissionens översiktsrapport Systems to prevent the transport of unfit animals in the EU (system för att förhindra transport inom EU av djur som är i dålig kondition) (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, 2015–8721 – MR).

36 Kommissionens översiktsrapport Animal welfare at slaughter in Member States (djurskydd vid slakt i medlemsstaterna) (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet 2015–7213 – MR).

37 Exempelvis granskningsrapporterna 2016–8822 - MR, 2014–7059 - MR (Belgien), 2013–6858 - MR FINAL (Bulgarien), 2017–6022 (Tjeckien), 2014–7061 - MR FINAL (Danmark), 2016–8763 – MR (Estland), 2017–6126 (Spanien), 2014–7075 - MR FINAL (Italien) och 2012–6374 - MR FINAL (Rumänien).

38 Grupphållning av suggor: Belgien, Danmark, Tyskland, Irland, Grekland, Frankrike, Cypern, Polen, Portugal, Slovenien och Finland. Värphöns: Belgien, Bulgarien, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Cypern, Lettland, Ungern, Nederländerna, Polen, Portugal och Rumänien. Transport av kalvar: Irland och Frankrike.

39 I förekommande fall (exempelvis om särskilda rekommendationer ännu inte hade genomförts vid granskningstillfället) gick vi även igenom äldre granskningsrapporter.

40 Bedömningen gäller därför alla relevanta krav i rådets direktiv 98/58/EG av den 20 juli 1998 om skydd av animalieproduktionens djur (EGT L 221, 8.8.1998, s. 23), rådets direktiv 2008/120/EG av den 18 december 2008 om fastställande av lägsta djurskyddskrav vid svinhållning (kodifierad version) (EUT L 47, 18.2.2009, s. 5), rådets direktiv 1999/74/EG av den 19 juli 1999 om att fastställa miniminormer för skyddet av värphöns (EUT L 203, 3.8.1999, s. 53) och rådets förordning (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden (EUT L 3, 5.1.2005, s. 1). År 2012 gjorde kommissionen ett tillägg i sin rekommendation med en hänvisning till kraven i rådets direktiv 2007/43/EG av den 28 juni 2007 om fastställande av minimiregler för skydd av slaktkycklingar (EUT L 182, 12.7.2007, s. 19).

41 Vi fann detta i Tyskland (tre rekommendationer), Italien (en rekommendation) och Rumänien (en rekommendation).

42 Förordning (EG) nr 1099/2009.

43 Halal- eller kosherkött. Slakt med bedövning (med metoder som anges i förordning (EG) nr 1099/2009 eller alternativa metoder) kan tillåtas av vissa religiösa samfund.

44 Skäl 18 i förordning (EG) nr 1099/2009.

45 Konsekvensbedömning som åtföljer meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om EU:s strategi för djurskydd och djurs välbefinnande 2012–2015 (SEC(2012) 55 final, 19.1.2012).

46 Kommissionens översiktsrapport Animal welfare at slaughter in Member States (djurskydd vid slakt i medlemsstaterna) (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet 2015–7213-MR).

47 GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, Study on information to consumers on the stunning of animals (studie om information till konsumenter om bedövning av djur), 2015.

48 Bilaga III beskriver de förfaranden som används i de besökta medlemsstaterna.

49 I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) använde inspektörerna från olika distrikt olika checklistor, och det fanns inget enhetligt sätt att tillämpa böter.

50 Artikel 3 i förordning (EG) nr 882/2004: ”Medlemsstaterna skall se till att riskbaserad offentlig kontroll genomförs regelbundet och så ofta som är lämpligt för att uppnå målen i denna förordning.”

51 Exempelvis kan en lokal myndighet i en viss medlemsstat se information om en djurtransport inom sitt geografiska område endast om området är en avsändningsort, en bestämmelseort eller ett utförselställe/införselställe i EU eller om det finns en kontrollstation i området.

52 Förordning (EG) nr 882/2004.

53 Punkt 5.1 i bilagan till kommissionens beslut 2006/677/EG av den 29 september 2006 om fastställande av riktlinjer avseende kriterierna för utförande av revisioner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (EUT L 278, 10.10.2006, s. 15).

54 GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, interimsöversikten Audits of Official Controls in EU-Member States (granskningar av offentlig kontroll i EU:s medlemsstater), 2017.

55 Artikel 38.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet och villkor för avslag på eller indragning av betalningar samt administrativa sanktioner som gäller för direktstöd, landsbygdsutvecklingsstöd och tvärvillkor (EUT L 181, 20.6.2014, s. 48).

56 Den behöriga myndighet som fastställer felaktigheten och det utbetalande organ som ansvarar för att beräkna minskningen av stödet.

57 Kommissionens arbetsdokument om tillgängliga kontrollverktyg för optimal effektivisering av tvärvillkorskontroller (DS-2011-2), 2011.

58 Artikel 68.2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor (EUT L 227, 31.7.2014, s. 69).

59 Artiklarna 3 och 4 i rådets direktiv 2008/119/EG av den 18 december 2008 om fastställande av lägsta djurskyddskrav för kalvar (kodifierad version) (EUT L 10, 15.1.2009, p. 7), artiklarna 3 och 4 i direktiv 2008/120/EG och artikel 4 i direktiv 98/58/EG.

60 Endast en formell punkt saknades på checklistan.

61 Som en följd av granskningsresultaten får kommissionen inleda förfaranden varigenom EU:s finansiering till den aktuella medlemsstaten minskas. Dessa förfaranden kallas finansiella korrigeringar.

62 I enlighet med artikel 64.5 i förordning (EU) nr 1306/2013.

63 Särskild rapport nr 26/2016 Att förenkla tvärvillkoren och göra dem mer ändamålsenliga är fortfarande en svår uppgift (https://eca.europa.eu).

64 Artikel 39 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 640/2014 föreskriver att stödminskningen som allmän regel ska vara 3 % och kan minskas till 1 % eller höjas till 5 % på grundval av bedömningen av felaktighetens betydelse.

65 I samband med kommissionens granskningar av Estland, Italien, Luxemburg, Österrike, Portugal och Slovakien rapporterades detta problem.

66 Artikel 5.3 i förordning (EU) nr 1305/2013.

67 ”Förbättra primärproducenternas konkurrenskraft genom att på ett bättre sätt integrera dem i livsmedelskedjan med hjälp av kvalitetssystem, skapa mervärde för jordbruksprodukter, säljfrämjande åtgärder på lokala marknader och inom korta leveranskedjor, producentgrupper och producentorganisationer samt branschorganisationer” och ”stödja riskförebyggande insatser och riskhantering inom jordbruket”. Fokusområden fastställer kopplingen mellan prioriteringar, åtgärder och övervakningsindikatorer för landsbygdsutveckling.

68 Punkt 4 i bilaga I till direktiv 2008/120/EG: svin ska ”ha ständig tillgång till tillräckligt med material som de kan undersöka och sysselsätta sig med, material som halm, hö, trä, sågspån, svampkompost, torv eller blandningar av dessa utan att djurens hälsa äventyras”.

69 Veterinärer som utfrågades i den expertpanel som organiserades för den här granskningen.

70 Branschinitiativet ”Initiative Tierwohl” i Tyskland och märkningen ”UNICARVE” i Italien.

71 Artikel 67 i förordning (EU) nr 1305/2013.

72 Sammanställning av utvärderingar i efterhand av landsbygdsutvecklingsprogram för perioden 2007–2013, utvärdering, Ecorys och IfLS, april 2018.

73 De föreskrivna verksamhetskraven omfattar krav och normer som fastställs i direktiv 2008/119/EG om djurskyddskrav för kalvar (verksamhetskrav 11), direktiv 2008/120/EG om djurskyddskrav vid svinhållning (verksamhetskrav 12) och direktiv 98/58/EG om skydd av animalieproduktionens djur (verksamhetskrav 13). Andelen överträdelser och fördelningen av överträdelser på stödminskningskategorier omfattar inte upprepade eller uppsåtliga överträdelser.

 

1 I ingressen till rådets direktiv 2008/120/EG betonas exempelvis skillnader som kan ge snedvridna konkurrensförhållanden (skäl 6) samt en lägsta nivå för skyddet för att produktionen ska kunna utvecklas rationellt (skäl 7), vilket innebär att större vikt läggs vid storskalig produktion.

2 Se översiktsrapport 2014-7350, avsnitt 6.

Händelse Datum
Revisionsplanen antas / Revisionen inleds 13.9.2017
Den preliminära rapporten skickas till kommissionen (eller till ett annat revisionsobjekt) 12.7.2018
Den slutliga rapporten antas efter det kontradiktoriska förfarandet 3.10.2018
Svaren från kommissionen (eller från ett annat revisionsobjekt) har tagits emot på alla språk 9.11.2018

Granskningsteam

I våra särskilda rapporter redovisar vi resultatet av våra revisioner av EU:s politik och program eller av förvaltningsteman kopplade till specifika budgetområden. För att uppnå så stor effekt som möjligt väljer vi ut och utformar granskningsuppgifterna med hänsyn till riskerna när det gäller resultat eller regelefterlevnad, storleken på de aktuella intäkterna eller kostnaderna, framtida utveckling och politiskt intresse och allmänintresse.

Denna effektivitetsrevision utfördes av revisionsrättens avdelning I hållbar användning av naturresurser, där ledamoten Nikolaos Milionis är ordförande. Revisionsarbetet leddes av ledamoten Janusz Wojciechowski, med stöd av Kinga Wiśniewska-Danek (kanslichef), Katarzyna Radecka-Moroz (attaché), Colm Friel (förstechef), Diana Voinea (uppgiftsansvarig), Paulo Oliveira och Lucia Roșca (biträdande uppgiftsansvariga) samt Xavier Demarche, Małgorzata Frydel, Michela Lanzutti, Joachim Otto och Maciej Szymura (revisorer). Fiona Urquhart gav språkligt stöd.

Från vänster till höger: Xavier Demarche, Kinga Wiśniewska-Danek, Joachim Otto, Janusz Wojciechowski, Colm Friel, Diana Voinea och Lucia Roșca.

Kontakt

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Tfn +352 4398-1
Frågor: eca.europa.eu/sv/Pages/ContactForm.aspx
Webbplats: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på internet via Europa-servern (http://europa.eu).

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2018

PDF ISBN 978-92-847-1148-2 ISSN 1977-5830 doi:10.2865/740260 QJ-AB-18-026-SV-N
HTML ISBN 978-92-847-1186-4 ISSN 1977-5830 doi:10.2865/828003 QJ-AB-18-026-SV-Q

© Europeiska unionen, 2018

För all användning eller återgivning av foton eller annat material som Europeiska unionen inte har upphovsrätten till måste tillstånd inhämtas direkt från upphovsrättsinnehavaren.

KONTAKTA EU

Besök
Det finns hundratals Europa direkt-kontor i hela EU. Hitta ditt närmaste kontor på https://europa.eu/european-union/contact_sv

Telefon eller mejl
Tjänsten Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Kontakta tjänsten på något av följande sätt:

  • Ring det avgiftsfria telefonnumret 00 800 6 7 8 9 10 11 (en del operatörer kan ta betalt för samtalet).
  • Ring telefonnumret +32 22999696.
  • Mejla via webbplatsen (https://europa.eu/european-union/contact_sv).

EU-INFORMATION

På nätet
På webbplatsen Europa finns det information om EU på alla officiella EU-språk (https://europa.eu/european-union/index_sv).

EU-publikationer
Ladda ned eller beställ både gratis och avgiftsbelagda EU-publikationer från EU Bookshop (https://publications.europa.eu/sv/publications). Om du behöver flera kopior av en gratispublikation kan du kontakta Europa direkt eller ditt lokala informationskontor (https://europa.eu/european-union/contact_sv).

EU-lagstiftning och andra rättsliga handlingar
Rättsliga handlingar från EU, inklusive all EU-lagstiftning sedan 1951, finns på alla officiella EU-språk på EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv).

Öppna data från EU
På EU:s portal för öppna data (http://data.europa.eu/euodp/sv/home?) finns dataserier från EU. Dataserierna får laddas ned och användas fritt för kommersiella och andra ändamål.