Særberetning
nr.31 2018

Dyrevelfærd i EU: Bedre balance mellem ambitiøse mål og praktisk gennemførelse

Om beretningen EU har nogle af verdens højeste dyrevelfærdsstandarder, som har været gældende i årtier, og dyrevelfærdsmål er en integreret del af den fælles landbrugspolitik. Kommissionens seneste dyrevelfærdsstrategi tog sigte på at adressere overholdelsesproblemer og forbedre synergier med den fælles landbrugspolitik. Vi konstaterede, at EU's indsats til forbedring af dyrevelfærden har båret frugt på nogle områder, men at der var forsinkelser i gennemførelsen, og at der på visse områder fortsat er svagheder med relation til dyresundheden hos landbrugerne, under transport og ved slagtning. Vi fremsætter anbefalinger vedrørende de strategiske rammer, vedrørende Kommissionens håndhævelse og vejledning til at understøtte medlemsstaternes regeloverholdelse og vedrørende tiltag, der kan styrke forbindelsen mellem dyrevelfærd og landbrugspolitik.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

I

EU har nogle af verdens højeste lovfastsatte standarder for dyrevelfærd, der omfatter generelle krav til opdræt, transport og slagtning af husdyr samt særlige krav for så vidt angår visse arter. Den fælles landbrugspolitik giver mulighed for at gøre landbrugerne mere bevidste om deres retlige forpligtelser (via krydsoverensstemmelse, der kæder deres betalinger under den fælles landbrugspolitik sammen med overholdelsen af en række mindstekrav) og give landbrugere incitament til at indføre højere standarder (via finansiel støtte, der ydes under politikken for udvikling af landdistrikterne).

II

EU-borgerne interesserer sig i stigende grad for landbrugets betydning for dyrevelfærden og den dermed forbundne indvirkning på både folkesundheden og dyresundheden. Kommissionen har udarbejdet strategidokumenter, der fastlægger rammerne for de foranstaltninger, der gennemføres på dette område. Den seneste EU-strategi omfattede perioden 2012-2015.

III

Revisionen undersøgte dyrevelfærden hos husdyr og den generelle gennemførelse af den seneste EU-strategi med fokus på dens to primære formål: at opnå overensstemmelse med mindstekravene og at optimere synergier inden for den fælles landbrugspolitik. Vi konkluderede, at EU's indsats til forbedring af dyrevelfærden har båret frugt på nogle områder, men at der fortsat er nogle svagheder med hensyn til overholdelsen af mindstekravene, at der er plads til forbedring af koordineringen af krydsoverensstemmelseskontrollen, og at den fælles landbrugspolitiks finansielle midler kunne udnyttes bedre til at fremme højere dyrevelfærdsstandarder.

IV

Resultaterne af vores revision viste, at Kommissionen har anvendt både vejledning og håndhævelse for at opnå overensstemmelse i medlemsstaterne. Kommissionens foranstaltninger har båret frugt på vigtige områder, navnlig hvad angår flokopstaldning af søer og forbuddet mod ikkestimulusberigede bure, der ikke giver æglæggende høner mulighed for at følge deres naturlige adfærd. Kommissionen og medlemsstaterne var i færd med at udarbejde retningslinjer for at gøre det lettere at forstå lovkravene og sikre konsekvent anvendelse af disse, og disse retningslinjer er blevet distribueret bredt. De medlemsstater, vi besøgte, traf generelt foranstaltninger til at følge Kommissionens revisionshenstillinger.

V

Der sås dog fortsat svagheder inden for visse områder i forhold til dyresundheden hos landbrugerne (navnlig halekupering af grise), under transport (overholdelse af reglerne om langdistancetransport og transport af uegnede dyr) samt ved slagtning (brug af undtagelsen for slagtning uden bedøvelse og utilstrækkelige bedøvelsesprocedurer). De medlemsstater, vi besøgte, var lang tid om at følge de henstillinger, Kommissionen fremsatte efter sine revisioner.

VI

Medlemsstaternes offentlige kontrolordninger er en afgørende faktor for at sikre, at dyrevelfærdsstandarder bliver håndhævet effektivt. Vi fandt eksempler på god praksis inden for dette område, navnlig med hensyn til konsekvens i den offentlige kontrol, men også et behov for at fokusere på områder og virksomhedsledere med en større risiko for manglende overholdelse. Desuden kan medlemsstaterne blive bedre til at udnytte de oplysninger, de får fra interne audit og klager, til at forbedre deres forvaltning af dyrevelfærdspolitikken.

VII

Medlemsstaterne har generelt indført passende foranstaltninger for så vidt angår krydsoverensstemmelseskontrol vedrørende dyrevelfærd. Men koordineringen af den offentlige dyrevelfærdskontrol kan blive bedre. Der var desuden tilfælde, hvor de krydsoverensstemmelsessanktioner, som betalingsorganerne anvendte, ikke stod i et rimeligt forhold til alvoren af overtrædelserne.

VIII

Målet med at fremme dyrevelfærd er en prioritet for udvikling af landdistrikterne i perioden 2014-2020, og vi fandt nogle gode eksempler på tiltag, der kom dyrene til gode, i de besøgte medlemsstater. Den særlige “dyrevelfærdsforanstaltning” blev dog ikke brugt i særlig stor udstrækning. Der var visse svagheder i foranstaltningens omkostningseffektivitet, og medlemsstaterne benyttede sig sjældent af muligheden for at fremme dyrevelfærd via andre foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne.

IX

Vi fremsætter anbefalinger til Kommissionen, der er rettet mod at forbedre dennes forvaltning af dyrevelfærdspolitikken. Vores anbefalinger omfatter de strategiske rammer for dyrevelfærd, en mere effektiv håndhævelse og vejledning for at opnå overensstemmelse, tiltag til at styrke forbindelsen mellem krydsoverensstemmelsesordningen og dyrevelfærd samt tiltag til bedre at kunne forfølge dyrevelfærdsmål gennem politikken for udvikling af landdistrikterne.

Indledning

Dyrevelfærd: definition og vigtighed i EU

01

Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE) gav følgende definition på god dyrevelfærd i 2008: Et dyr har gode forhold, hvis det er i god sundhedstilstand, har bekvemme og sikre forhold, fodres korrekt og er i stand til at udvise naturlig adfærd, og hvis det ikke er udsat for f.eks. smerte, angst eller anden lidelse. Begrebet dyrevelfærd er fastsat i artikel 13 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), der anerkender dyr som følende væsener.

02

Ifølge en undersøgelse fra Europa-Parlamentet1 er der ca. 4,5 milliarder kyllinger, æglæggende høner og kalkuner i EU og ca. 330 millioner køer, svin, geder og får. Baseret på oplysninger fra en dyrevelfærdsorganisation skønnes det, at 0,25 millioner heste slagtes for deres kød hvert år2.

03

Viden om dyrevelfærd er vokset hurtigt i de seneste år og har fået en del medieomtale. Europa-Parlamentet har vedtaget to beslutninger (i 2010 og 2015) om EU's dyrevelfærdspolitik3. Indsatsen i EU på dyrevelfærdsområdet stammer fra fire hovedkilder, der hver har sin egen kontrolmekanisme (jf. figur 1).

Figur 1

Tiltag på EU-niveau med indvirkning på dyrevelfærden

Kilde: Den Europæiske Revisionsret.

04

EU's dyrevelfærdslovgivning sigter mod at forbedre livskvaliteten for dyr og samtidig opfylde borgernes forventninger og efterspørgslen på markedet ved at opstille mindstekrav. Det er almindeligt anerkendt, at EU har nogle af verdens højeste dyrevelfærdsstandarder4. Hovedparten af disse standarder omhandler husdyr (på bedriften, under transport og ved slagtning), mens lovgivningen også omfatter dyrevildt, laboratoriedyr og kæledyr. Som det fremgår af figur 2, blev EU's første dyrevelfærdslovgivning indført for over 40 år siden og er siden blevet ajourført flere gange. Medlemsstaterne kan vedtage strengere regler, hvis de er forenelige med EU-lovgivningen. 13 medlemsstater har f.eks. vedtaget yderligere nationale foranstaltninger vedrørende slagtning.

Figur 2

Central EU-lovgivning om husdyrs velfærd

Kilde: Den Europæiske Revisionsret.

05

Medlemsstaterne er ansvarlige for at anvende EU's dyrevelfærdsbestemmelser på nationalt plan, herunder ved offentlig kontrol5, mens Europa-Kommissionen (GD SANTE) er ansvarlig for at sikre, at medlemsstaterne gennemfører EU-lovgivningen korrekt. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet er ansvarlig for at yde relevant videnskabelig rådgivning til Kommissionen. Medlemsstaterne indberetter en gang om året resultaterne af deres dyrevelfærdskontrol på bedrifter og under transport til Kommissionen. Kommissionen kan anlægge sag mod medlemsstater, der undlader at omsætte og gennemføre EU-lovgivningen.

Dyrevelfærd og den fælles landbrugspolitik

06

Den fælles landbrugspolitik bidrager til opfyldelse af dyrevelfærdsmålene gennem krydsoverensstemmelse (der kæder de fleste betalinger under den fælles landbrugspolitik sammen med landbrugernes opfyldelse af mindstekrav) og ved at finansiere aktiviteter og projekter, der fremmer dyrevelfærd (jf. figur 3).

Figur 3

Instrumenterne under den fælles landbrugspolitik og deres forbindelse til dyrevelfærdslovgivningen

Kilde: Den Europæiske Revisionsret.

07

Krydsoverensstemmelse er en mekanisme, der kæder de fleste støttebetalinger6 (omkring 46 milliarder euro i 2016)7 sammen med overholdelsen af en række regler om miljøet, om at holde landbrugsjord i god landbrugsmæssig stand, om dyrevelfærd samt om folke-, dyre- og plantesundhed. Den omfatter ikke små landbrugere8, der udgør ca. 40 % af det samlede antal landbrugere i EU9. Landbrugere, der ikke opfylder disse standarder og krav, kan få deres støttebetalinger nedsat med 1 % til 5 % eller mere, hvis den manglende opfyldelse er forsætlig. I særlige tilfælde kan myndighederne helt udelukke landbrugere fra støtteordninger.

08

Krydsoverensstemmelsesordningen omfatter ikke alle lovkravene på dyrevelfærdsområdet. Den indeholder bestemmelser om beskyttelse af kalve og svin og andre bestemmelser, der fastlægger generelle krav til alle husdyr10.

09

Husdyravlere i sektorer, der typisk ikke modtager de pågældende støttebetalinger (de fleste fjerkræopdræt i EU og mange svinebedrifter i visse medlemsstater), er pr. definition ikke omfattet af denne sanktionsordning. På EU-niveau11 omfatter de generelle krydsoverensstemmelseskrav vedrørende dyrevelfærd ca. 55 % af alle landbrugere med husdyr i EU, mens de særlige direktivkrav til beskyttelse af svin omfatter ca. 65 % af svineavlerne.

10

Medlemsstaterne foretager kontrol på stedet for at kontrollere, om landbrugerne opfylder krydsoverensstemmelseskravene. Denne kontrol skal omfatte mindst 1 % af støttemodtagerne. Kommissionen (GD AGRI) udfører revisioner for at kontrollere, om medlemsstaterne har passende ordninger til kontrol af krydsoverensstemmelse.

11

Politikken for udvikling af landdistrikterne kan også bidrage til at opfylde dyrevelfærdsmål, eksempelvis via uddannelseskurser eller ved at yde en økonomisk godtgørelse til landbrugere, der anvender højere dyrevelfærdsstandarder, end hvad der kræves af EU og national lovgivning eller normal praksis. Medlemsstaterne beslutter, hvilke foranstaltninger der skal træffes, på baggrund af deres behov. Kommissionen (GD AGRI) godkender medlemsstaternes programmer for udvikling af landdistrikterne. På grundlag af de godkendte programmer udvælger medlemsstaterne de modtagere, der vil modtage støtte.

12

Den største direkte kilde til EU-finansiering af dyrevelfærdsaktiviteter er landdistriktsforanstaltningen vedrørende betalinger til dyrevelfærd (foranstaltning 14), hvorunder der ydes støtte til husdyravl med standarder, der er mere vidtgående end de relevante obligatoriske standarder12. For perioden 2014-2020 tildelte 18 medlemsstater 1,5 milliarder euro til denne foranstaltning (1,5 % af de samlede planlagte udgifter til alle foranstaltninger)13. Figur 4 viser de planlagte og faktiske udgifter til denne foranstaltning i programmeringsperioden 2014-2020. EU-midlerne suppleres med nationale udgifter, så disse foranstaltningers samlede budget beløber sig til næsten 2,5 milliarder euro.

Figur 4

EU's landdistriktsudgifter til dyrevelfærdsforanstaltning 14 i programmeringsperioden 2014-2020 (i millioner euro)

Kilde: Revisionsretten, baseret på oplysninger fra GD AGRI.

Dyrevelfærd og økonomiske interesser

13

EU's husdyrsektor udgør 45 % af den samlede landbrugsaktivitet i EU. Den skaber et output på 168 milliarder euro om året og beskæftiger ca. fire millioner mennesker14. De tilknyttede sektorer (mælke- og kødforarbejdning, foder til husdyr) har en årlig omsætning på ca. 400 milliarder euro. Den konsekvente anvendelse af dyrevelfærdsstandarder har indvirkning på de lige konkurrencevilkår i disse sektorer.

14

Anvendelsen af visse dyrevelfærdsstandarder (f.eks. krav om et minimumsareal for kalve) påfører virksomhedslederne omkostninger. I 2010 anslog15 GD SANTE, at disse omkostninger udgjorde 2 % af landbrugsproduktionen, men konkluderede samtidig, at fordelene ved højere dyrevelfærdsstandarder er forbedret produktivitet, produktkvalitet og omdømme for landbrugerne.

15

Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)16 påvirkes fødevaresikkerheden indirekte af husdyrs velfærd, fordi dyrevelfærd, dyresundhed og fødevarebårne sygdomme er så tæt forbundne. Dårlig dyrevelfærd kan føre til større modtagelighed over for sygdomme og dermed højere dødelighed. Hvis der er fare for folkesundheden, godkender fødevaresikkerhedsinspektørerne ikke kødet til konsum, og det medfører økonomiske tab for både producenter og forarbejdningsvirksomheder.

16

Der er udbredt dokumentation17 for, at kødkvaliteten påvirkes af dyrevelfærden. God behandling af dyrene på bedriften, under transport og under håndtering inden slagtning er vigtig, fordi kødet fra stressede og sårede dyr kan være af dårligere kvalitet på grund af misfarvning og manglende mørhed.

17

Dyrevelfærd går imidlertid ikke altid hånd i hånd med virksomhedsledernes økonomiske interesser. I intensive produktionssystemer vil en højere belægningsgrad betyde en større fortjeneste, men samtidig bliver det sværere at opfylde dyrenes specifikke behov. Intensive systemer kan derfor føre til en afvigende opførsel, såsom fjerplukning og kannibalisme hos æglæggende høner, aggression og halebidning hos svin og aggression hos kalve. For at kontrollere denne uønskede adfærd er det almindelig praksis at foretage smertefulde fysiske ændringer på dyrene, navnlig næbtrimning, halekupering, kastration og klipning af tænder. EU-lovgivningen tager først og fremmest fat om disse problemer gennem krav om minimumsarealer og regler om fysiske ændringer (der kun tillader visse procedurer i ekstraordinære tilfælde, når der allerede er truffet andre foranstaltninger til at undgå den uønskede adfærd).

18

Transportoperatørernes økonomiske interesse påvirkes tilsvarende negativt ved at sænke belægningsprocenten og afbryde transporterne for at lade dyrene hvile. For driften af et slagteri er hastigheden af produktionskæden en afgørende faktor for produktiviteten, men det kan have negativ indflydelse på korrekt håndtering af dyrene inden slagtning og effektiviteten af bedøvelsesmetoderne. Der kan også være andre kommercielle grunde til ikke at følge god praksis ved slagtning (jf. eksemplet i tekstboks 1).

Boks 1

Bedøvelse af kalve med andre metoder end dem, der er angivet i retningslinjerne for god praksis, af kommercielle grunde

Et slagteri, vi besøgte i Frankrig, brugte en anden metode til bedøvelse af kalve (nakkebedøvelse) end den, der er angivet i Kommissionens og de tværfaglige retningslinjer for god praksis (pandebedøvelse). Begge metoder er i overensstemmelse med slagteforordningen18. I en udtalelse fra EFSA19 om dyrevelfærdsaspekter af bedøvelse fastslås det, at pandebedøvelse er en pålidelig, effektiv bedøvelsesmetode, hvorimod der med nakkebedøvelse er en risiko for, at bedøvelsen ikke rammer rigtigt. I dette tilfælde rammer skuddet nakkebøjningen, hvilket giver en utilfredsstillende bedøvelse. Den kommercielle fordel ved den alternative metode er, at den giver færre læsioner og knoglesplinter i hjernen, så hjernen bedre kan sælges.

Kilde: Den Europæiske Revisionsret.

EU's strategi for dyrevelfærd

19

I 2010 konkluderede Kommissionen20, at den eksisterende dyrevelfærdslovgivning generelt havde forbedret velfærden for de grupper af dyr, den omfattede. Men den konstaterede samtidig, at gennemførelsen varierede i EU, hvilket hindrede fremskridt mod ensartede høje standarder. På grundlag af en henstilling21 fra Europa-Parlamentet lancerede Kommissionen i 2012 EU-strategien for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd for 2012-201522, der opstillede følgende mål:

  1. at overveje, om der kan indføres en forenklet lovgivningsmæssig EU-ramme med dyrevelfærdsprincipper for alle dyr, der holdes i forbindelse med en økonomisk aktivitet
  2. at støtte medlemsstaterne og iværksætte tiltag til forbedring af overholdelse
  3. at optimere synergier med den fælles landbrugspolitik, særlig gennem krydsoverensstemmelse og udvikling af landdistrikterne
  4. at støtte internationalt samarbejde
  5. at give relevante oplysninger til forbrugerne og offentligheden
  6. at undersøge opdrættede fisks velfærd.

Strategien indeholdt også en liste over 20 tiltag, som Kommissionen havde til hensigt at gennemføre i 2015, og som var koncentreret om offentliggørelse af rapporter, undersøgelser og retningslinjer (jf. bilag I).

Revisionens omfang og revisionsmetoden

20

Et af Den Europæiske Revisionsrets strategiske mål er at undersøge resultaterne på områder, hvor EU's indsats har betydning for borgerne. Målet med denne revision, der er den første, Revisionsretten har foretaget inden for dette område, var at vurdere Kommissionens og medlemsstaternes tiltag til at forbedre husdyrs velfærd efter lanceringen af EU-strategien for dyrevelfærd for 2012-2015. Vi havde fokus på to af EU-strategiens centrale mål, som vi mente havde en direkte indvirkning på dyrevelfærden: at forbedre overholdelsen af dyrevelfærdslovgivningen samt at optimere synergier med den fælles landbrugspolitik gennem krydsoverensstemmelse og udvikling af landdistrikterne (mål ii) og iii) angivet i punkt 19).

21

Hensigten med vores revision var at besvare følgende revisionsspørgsmål:

Har Kommissionens og medlemsstaternes tiltag bidraget effektivt til at opfylde EU's målsætninger for dyrevelfærd?

22

Vi undersøgte, hvorvidt:

  1. Kommissionens strategi var blevet gennemført og havde leveret de ønskede resultater
  2. Kommissionens vejlednings- og håndhævelsesforanstaltninger havde ført til en bedre anvendelse af EU-standarder inden for vigtige risikoområder
  3. de medlemsstater, vi besøgte, forvaltede centrale aspekter af deres kontrolordninger effektivt
  4. krydsoverensstemmelse var et effektivt værktøj til at integrere dyrevelfærdskrav i den fælles landbrugspolitik, og foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne motiverede til at opfylde højere dyrevelfærdsstandarder på en omkostningseffektiv måde.
23

For så vidt angår litra a) og b) undersøgte vi den foreliggende dokumentation for at se resultaterne af de tiltag, Kommissionen har iværksat til gennemførelse af dyrevelfærdsstrategien. For så vidt angår litra c) og d) foretog vi en direkte vurdering af medlemsstaternes ordninger og procedurer til håndtering af visse centrale risici.

24

Vi udførte vores revisionsarbejde fra september 2017 til juni 2018 og dækkede perioden fra 2012 til begyndelsen af 2018. For så vidt angår foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne undersøgte vi den aktuelle programmeringsperiode, der startede i 2014. Revisionens tidsramme giver os mulighed for at undersøge gennemførelsen af dyrevelfærdsstrategien for 2012-2015 på et tidspunkt, hvor den fælles landbrugspolitik efter 2020 er under drøftelse.

25

Vi udvalgte en stikprøve på fem medlemsstater på grundlag af husdyrsektorens størrelse og svagheder i overholdelsen af dyrevelfærdsstandarder, der allerede var identificeret af Kommissionen (GD SANTE)23: Tyskland, Frankrig, Italien, Polen og Rumænien. I Tyskland og Italien valgte vi Nordrhein-Westfalen og Sardinien for at undersøge den regionale gennemførelse af dyrevelfærdsforanstaltningen og anvendelsen af reglerne om offentlig kontrol. De valgte medlemsstater udgjorde til sammen over 50 % af EU's kødmarked, og de valgte programmer for udvikling af landdistrikter omfatter ca. 40 % af de planlagte udgifter til dyrevelfærd.

26

Under vores revisionsbesøg i medlemsstaterne afholdt vi møder med de myndigheder, der var ansvarlige for den offentlige kontrol, for krydsoverensstemmelseskontrollen og for gennemførelsen af programmerne for udvikling af landdistrikterne. For at få en bedre forståelse af ordningerne observerede vi den offentlige dyrevelfærdskontrol af bedrifter, transport og slagtning samt kontrol på stedet vedrørende krydsoverensstemmelse og udvikling af landdistrikterne.

27

Hos Kommissionen besøgte vi Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed (GD SANTE) og Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (GD AGRI). Desuden nedsatte vi et ekspertpanel for at få uafhængig rådgivning om dyrevelfærdsspørgsmål.

Bemærkninger

Kommissionen har vedtaget den anden EU-strategi for dyrevelfærd, men har ikke vurderet dens virkning

28

Kommissionen afsluttede det sidste tiltag i sin dyrevelfærdsstrategi for 2012-2015 i april 2018, mere end tre år efter at strategien skulle være afsluttet (jf. bilag I). Strategien identificerer ikke en eksplicit forbindelse mellem listen over tiltag, der var planlagt for perioden 2012-2015, og de generelle målsætninger, der var fastsat (jf. punkt 19). For så vidt angår to af strategiens målsætninger har Kommissionen ikke gennemgået de lovgivningsmæssige rammer eller truffet foranstaltninger til at optimere synergier med den fælles landbrugspolitik.

29

Nogle af Kommissionens planlagte tiltag blev forsinket med op til fem år (f.eks. EU-retningslinjerne om beskyttelse af dyr under transport). Retningslinjerne om svins velfærd og om beskyttelse af dyr ved slagtning blev også forsinket på grund af langvarige drøftelser med interessenter. De fleste rapporter var baseret på eksterne undersøgelser, der nogle gange blev forsinket, fordi der manglede personale hos Kommissionen til at administrere udbudsproceduren og revidere udkastets indhold. Ifølge Kommissionen var visse håndhævelsesaktiviteter (herunder i nogle tilfælde traktatbrudssager ved Domstolen) vedrørende direktivet om æglæggende høner (forbud mod traditionelle bure) og svinedirektivet (flokopstaldning af søer) tidskrævende på grund af det høje antal medlemsstater, som var involveret heri.

30

Kommissionen fornyede ikke strategien for 2012-2015. Den søgte dog fortsat at fremme dialog med interessenter via EU's dyrevelfærdsplatform (oprettet i 2017) og etablerede det første EU-referencecenter for dyrevelfærd24 for at kunne yde medlemsstaterne teknisk bistand på svinevelfærdsområdet. EU's dyrevelfærdsplatform har især fokus på bedre anvendelse af EU's regler om dyrevelfærd, udvikling og brug af frivillige dyrevelfærdsforpligtelser og fremme af EU's dyrevelfærdsstandarder på globalt plan. Platformen nedsatte to undergrupper, der arbejder for at opnå konkrete resultater inden for dyretransport og svinevelfærd.

31

Der findes ingen udgangsindikatorer eller målindikatorer til at måle, i hvor høj grad strategiens målsætninger er blevet opfyldt, og Kommissionen havde endnu ikke evalueret resultaterne af sine tiltag, hvilket Europa-Parlamentet havde anmodet den om25.

32

Visse rapporter og undersøgelser udarbejdet på Kommissionens initiativ indeholder nyttige oplysninger om overholdelse (jf. punkt 34 og 35). GD SANTE's revisionsdirektorat udfører revisioner og rapporterer om bestemte dyrevelfærdsproblemer i udvalgte medlemsstater. Disse revisioner forsøger dog ikke at vurdere, hvor vellykkede Kommissionens strategiske tiltag har været.

33

Medlemsstaterne indsender årligt rapporter til Kommissionen om resultaterne af den offentlige kontrol, de foretager i henhold til EU-lovgivningen for dyrevelfærd på bedrifter26 og under transport. Kommissionen har anerkendt, at de indberettede oplysninger ikke er fuldstændige, sammenhængende, pålidelige eller tilstrækkeligt detaljerede til at kunne drage konklusioner om overholdelse på EU-niveau27. Kommissionen meddelte os, at den arbejder på at forbedre kvaliteten og sammenhængen af de oplysninger, der rapporteres under den nye forordning om offentlig kontrol28.

Kommissionen og medlemsstaterne meldte om betydelige fremskridt med at anvende EU-standarderne

34

Der er gjort gode fremskridt inden for dyrevelfærd på nogle af de områder, der er omfattet af strategien. I 201629 meddelte Kommissionen, at der var sket forbedringer med hensyn til antallet af husdyrbrug, som overholder direktivet om beskyttelse af husdyr. Den konkluderede, at forbuddet mod ikkestimulusberigede bure til æglæggende høner (2012) og individuelle båse til søer (2013) var blevet gennemført effektivt af medlemsstaterne. En rapport fra Kommissionen fra 201830 viste, at velfærden for slagtekyllinger i nogle medlemsstater var blevet forbedret, efter at disse havde gennemført direktivet om slagtekyllinger (2007). Kommissionen har også fundet eksempler på god praksis inden for transport af uegnede dyr, slagtning, velfærd for malkekøer og kommerciel kaninavl.

35

Rapporter fra Kommissionen påviste imidlertid, at der fortsat var problemer med dyrevelfærden inden for de områder, der er omfattet af strategien:

  • på bedriften: halekupering af grise31, sygdomme med betydning for malkekvægs velfærd32, vurdering af tekniske krav i form af f.eks. ventilation for slagtekyllinger33
  • under transport: overholdelse af reglerne om langdistancetransport af levende dyr (selv om Kommissionens seneste revisioner viste tegn på forbedringer på dette område)34 og transport af uegnede dyr35 (hvilket er forbudt ved lov)
  • ved slagtning: forskellige procedurer for undtagelse fra kravet om bedøvelse af dyr inden slagtning, utilstrækkelige bedøvelsesmetoder (særligt bedøvelse af fjerkræ i vandbad)36
  • ved medlemsstaternes offentlige kontrol: kvantitet og kvalitet af kontrolbesøg, effektivitet af håndhævelsesforanstaltninger37.
36

Kommissionen håndterede disse problemer ved hjælp af vejledning og håndhævelse. Kommissionens omfattende vejledningsaktiviteter består bl.a. i udarbejdelse og oversættelse af retningslinjer, gennemførelse af undersøgelsesbesøg og afholdelse af uddannelsesarrangementer for medlemsstaternes inspektører og virksomhedsledere. Siden 2012 har Kommissionen afholdt 34 uddannelsesarrangementer om dyrevelfærd gennem programmet “Bedre uddannelse - større fødevaresikkerhed” (med over 1 700 deltagere), og dens e-læringsmoduler er blevet fulgt af 6 000 mennesker. Tekstboks 2 indeholder et eksempel på Kommissionens samarbejde med medlemsstaternes repræsentanter og interesseorganisationer om udarbejdelse af retningslinjer for dyrevelfærd under transport og ved slagtning samt for svins velfærd.

Boks 2

Eksempel på interessenters engagement i Kommissionens initiativ til forbedring af dyrevelfærd under transport

Det team, der arbejdede på projektet med dyretransportvejledningerne, som Kommissionen havde lanceret i 2015, bad over 100 interessenter (landbrugere, transportvirksomheder, slagterimedarbejdere, kompetente myndigheder og NGO'er) fra syv medlemsstater om at komme med forslag til god praksis for dyretransport. Teamet etablerede også en “interessentplatform” for at rådgive om retningslinjernes indhold. Platformen bestod af repræsentanter fra 13 internationale organisationer eller interessentgrupper.

37

Myndighederne i de medlemsstater, vi besøgte, fandt vejledningen og uddannelsen meget nyttig, og formidlede den viden, de havde fået, til deres officielle inspektører og virksomhedsledere. Nogle af myndighederne gav udtryk for, at de savnede flere værktøjer og retningslinjer på deres eget sprog, så de kunne formidle deres viden endnu bredere.

38

Kommissionen overvåger anvendelsen, gennemførelsen og håndhævelsen af EU's dyrevelfærdslovgivning i medlemsstaterne ved at foretage revisionsbesøg, fremsætte henstillinger, hvor det er nødvendigt, og følge op på medlemsstaternes handlingsplaner, og den kan træffe foranstaltninger mod medlemsstater, som ikke opfylder deres forpligtelser i medfør af den relevante lovgivning, herunder om nødvendigt indlede traktatbrudssager.

39

Kommissionen har siden 2012 indledt en lang række traktatbrudssager mod 18 medlemsstater, primært vedrørende opstaldning af søer og forbuddet mod traditionelle bure til æglæggende høner38. Ifølge Kommissionen lykkedes det med disse sager at opnå overensstemmelse med reglerne. Kommissionen benyttede også ordningen “EU Pilot”, der muliggør en uformel dialog med medlemsstaternes myndigheder om spørgsmål i forbindelse med korrekt anvendelse af EU-lovgivningen. Siden 2012 har Kommissionen indledt 18 EU Pilot-sager vedrørende direktiverne om æglæggende høner og svin og 5 EU Pilot-sager inden for andre områder (primært vedrørende beskyttelse af dyr under transport).

40

For at vurdere, hvor hurtigt medlemsstaterne reagerede på Kommissionens henstillinger, gennemgik vi for de fem medlemsstater, vi besøgte, Kommissionens revisionsrapporter om dyrevelfærd fra 2012 til 201539 de tilhørende handlingsplaner og deres opfølgning. Vi konstaterede, at disse medlemsstater havde fulgt næsten halvdelen af Kommissionens henstillinger på to år eller mindre.

Medlemsstaterne var længe om at efterkomme visse henstillinger, og der er fortsat uløste punkter

Forsinkelser i gennemførelsen af henstillinger
41

På trods af Kommissionens vejlednings- og håndhævelsesforanstaltninger var de medlemsstater, vi besøgte, langsomme til at adressere et begrænset antal punkter (jf. eksemplerne i tekstboks 3). Disse punkter drejede sig især om deres procedurer for offentlig kontrol, kvalifikationerne hos de operatører, der arbejder med slagtning, håndhævelsen af lovkravene om bedøvelse før slagtning, rutinemæssig halekupering af grise, og hensigtsmæssigheden af sanktionerne for manglende overholdelse. Det betyder, at der fortsat er nogle væsentlige forskelle mellem de dyrevelfærdsstandarder, der er fastsat i EU-lovgivningen, og den faktiske virkelighed.

Boks 3

Langsomme fremskridt i adresseringen af visse af Kommissionens henstillinger

I Frankrig konstaterede GD SANTE i 2009, at den offentlige kontrol på kontrolposter (hvor dyrene kan hvile sig under langdistancetransport inden for EU) ikke var tilstrækkelig, og anbefalede, at myndighederne tog hånd om de påviste svagheder. Med henblik på at adressere denne henstilling meddelte de franske myndigheder, at de ville udarbejde en revideret procedurevejledning for inspektører, men dette var endnu ikke sket på tidspunktet for vores revision i december 2017.

I en anden henstilling fra Kommissionen til Frankrig (fremsat i 2010) anbefaledes det at anvende passende udstyr ved den offentlige kontrol af miljøparametre (temperatur, lysintensitet og gaskoncentrationer)40 på bedrifter og under transport. De pågældende lovkrav har været gældende siden 2000. De franske inspektørers procedurevejledning præciserer, at den højst tilladte koncentration af NH3 (ammoniak) er 20 dele pr. million, og at dette bør måles med specialudstyr. De franske myndigheder havde imidlertid ikke sørget for det nødvendige udstyr på tidspunktet for vores revision. Under vores besøg på en bedrift med æglæggende høner certificeret som fritgående, hvor tilstedeværelsen af ammoniak i bygningen var tydelig, havde den franske inspektør ikke det nødvendige udstyr til at måle gaskoncentrationsniveauet. Inspektøren noterede i kontrolrapporten, at det relaterede krav var opfyldt. I foråret 2018 meddelte franske myndigheder Kommissionen, at de havde indkøbt målingsudstyr. Inspektørerne blev imidlertid kun bedt om at anvende udstyret på bidrifter som opdrætter kyllinger for deres kød.

Kilde: Den Europæiske Revisionsret.

I løbet af en række revisioner i Rumænien i perioden 2009 til 2011 henstillede GD SANTE til, at den kompetente myndighed i forbindelse med manglende overholdelse af dyrevelfærdslovgivningen anvender sanktioner, der er effektive, har afskrækkende virkning og står i et rimeligt forhold til overtrædelsen. På tidspunktet for vores revision havde de rumænske myndigheder endnu ikke godkendt de nødvendige lovændringer for at anvende sådanne sanktioner.

Kommissionen afsluttede for nylig sin henstilling vedrørende den gængse praksis med tvungent fjerskifte på bedrifter med æglæggende høner i Italien, næsten 13 år efter at den oprindelig havde taget dette problem op. Ved tvungent fjerskifte provokeres en flok til at fælde fjerene samtidig, typisk ved at fjerne foder, vand og/eller lys, for at øge æggeproduktionen.

42

Kommissionen følger op på sine henstillinger på basis af bevis leveret af medlemsstaterne på, at de har truffet foranstaltninger til at afhjælpe de identificerede svagheder, og kontrollerer normalt ikke på stedet, om disse foranstaltninger faktisk er gennemført, og om de er effektive. Vi fandt en række tilfælde, hvor Kommissionen havde afsluttet sine revisionshenstillinger, men medlemsstaterne ikke havde adresseret alle forhold på effektiv vis41.

Utilstrækkelige oplysninger om, hvorvidt medlemsstaterne har løst de problemer, Kommissionen har konstateret vedrørende brugen af undtagelsen for slagtning uden bedøvelse
43

EU-lovgivningen om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet på slagterier42, der har været gældende siden 2013, sigter mod at minimere dyrs smerte og lidelse ved at bruge godkendte bedøvelsesmetoder. Lovgivningen indeholder en undtagelse fra kravet om bedøvelse, der allerede indgik i den forrige lovgivning fra 1993, for dyr, der slagtes ved særlige metoder, som er foreskrevet af religiøse ritualer43, forudsat at slagtningen finder sted på et slagteri. EU-lovgivningens betragtning44 understreger religionsfrihed som fastsat i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder og vigtigheden af at give hver medlemsstat en vis grad af subsidiaritet. Lovgivningen beskriver ikke, hvordan denne undtagelse skal gennemføres i praksis, eller eventuelle krav til indberetning om brugen af undtagelsen. Ikke alle medlemsstater indsamler oplysninger om brugen af undtagelsen.

44

I Kommissionens vurdering fra 2010 af EU's dyrevelfærdspolitik og i konsekvensanalysen til dyrevelfærdsstrategien for 2012-201545 blev det konstateret, at visse slagterier i alt for stort omfang brugte undtagelsen fra kravet om bedøvelse til at strømline deres produktionsproces.

45

I 2015 konstaterede Kommissionen efter 13 kontrolbesøg46, at der var stor forskel på den måde, medlemsstaterne administrerede undtagelsen for slagtning uden bedøvelse på. Dyrevelfærdsresultaterne var bedre på de steder, hvor slagteproceduren var underlagt målrettet kontrol. Efter disse besøg forsøgte Kommissionen at indsamle oplysninger fra medlemsstaterne om brugen af undtagelsen. De modtagne data var imidlertid for utilstrækkelige til, at der kunne drages nogen konklusioner på EU-plan. Bortset fra denne indsamling af data og udarbejdelsen af en undersøgelse af muligheden for, at forbrugerne gives den relevante information om bedøvelse af dyr47, tog Kommissionen ingen særlige skridt til at løse det problem, der var konstateret med den omfattende brug af undtagelsen. Vores arbejde viste, at kun én ud af de fem besøgte medlemsstater ikke havde nogen særlige procedurer til kontrol af begrundelsen for at anvende undtagelsen. Det bekræftede Kommissionens konklusioner vedrørende tilgængeligheden af data om brugen af undtagelsen (jf. tabel 1).

Tabel 1

Procedurer for indrømmelse af undtagelsen for slagtning uden bedøvelse og tilgængelige data i de besøgte medlemsstater48

Medlemsstat Der er en særlig procedure til kontrol af begrundelsen for at anvende undtagelsen Tilgængelighed af oplysninger om omfanget af slagtning uden bedøvelse
Tyskland Ja
Frankrig Begrænset - kun for kvæg og får, baseret på operatørers skøn
Italien Begrænset - kun antallet af slagterier med tilladelse til at foretage slagtning uden bedøvelse
Polen Begrænset - der findes visse skøn for kvæg og fjerkræ, ikke valideret af de kompetente myndigheder
Rumænien Ja

Kilde: Revisionsretten, baseret på dokumentation indsamlet fra medlemsstater.

46

I november 2017 offentliggjorde Kommissionen en omfattende vejledning om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet, herunder bedste praksis for brugen af undtagelsen, med fokus på de tekniske aspekter af proceduren.

Medlemsstaternes forvaltning af deres ordninger for offentlig kontrol sikrer generelt ensartethed, men der er svagheder i kontrol- og auditordningerne

47

Kvaliteten af medlemsstaternes kontrolbesøg på bedriften, under transport og på slagteriet har direkte indvirkning på, i hvor høj grad reglerne overholdes. Vi har analyseret denne kontrols konsekvens og målretning, og hvordan den er blevet revideret af medlemsstaternes myndigheder.

Medlemsstaterne har generelt indført ordninger til at sikre, at kontrollen sker konsekvent
48

Dyrevelfærdsstandarderne håndhæves af embedsdyrlæger, der er ansat i statslige organisationer. Hvis kontrollen skal være effektiv, kræver det, at den bliver udført konsekvent og uafhængigt.

49

De fleste af de medlemsstater, vi besøgte, havde indført procedurer til at sikre, at inspektørernes arbejde var konsekvent49.

50

Vi konstaterede, at embedsdyrlægerne i alle de besøgte medlemsstater var underlagt de generelle regler om integritet for embedsmænd, der krævede, at de var fri for interessekonflikter. Vi fandt gode praksis i Frankrig og Italien (Sardinien), hvor der blev anvendt yderligere, specifikke procedurer for at undgå interessekonflikter hos de officielle inspektører (jf. tekstboks 4).

Boks 4

Gode praksis med hensyn til at undgå interessekonflikter

Italien (Sardinien) havde for nylig vedtaget retningslinjer for forebyggelse af interessekonflikter for personale, der foretager offentlig kontrol, og havde indført et 3-års prøverotationsprogram med tre niveauer: geografisk rotation, funktionsmæssig rotation og adskillelse af funktioner. Landet havde desuden indført særlige foranstaltninger til beskyttelse af whistleblowere.

Frankrig havde indført et program, hvor specialiserede medarbejdere skulle føre tilsyn med slagterier, der håndterede rødt kød. Dette nedsætter risikoen for interessekonflikter, fordi det giver mulighed for en ekstern verifikation af den kontrol, der udføres af de officielle dyrlæger, der foretager regelmæssige kontrolbesøg på slagterier.

Utilstrækkeligt bevis for, at medlemsstaterne planlægger offentlig kontrol på grundlag af en risikovurdering
51

Medlemsstaternes ordninger for offentlig kontrol omfatter andre områder foruden dyrevelfærd, især overholdelse af regler om fødevare- og foderstofsikkerhed, hygiejne, kontrol med og udryddelse af dyresygdomme og brug af pesticider. Eftersom alle disse områder konkurrerer om ressourcer, hjælper de risikobaserede kontroller til at målrette kontrollen mod dyrevelfærdsproblemer og dermed anvende de begrænsede kontrolressourcer på en mere effektiv og produktiv måde. Udførelse af risikobaserede inspektioner er et retskrav i EU50.

52

Medlemsstaterne har generelt fastsat klare regler, der kræver, at dyrevelfærdskontrol på bedriften er risikobaseret. Vi fandt eksempler på gode praksis i forbindelse med identificeringen af risikofaktorer i alle de besøgte medlemsstater. Frankrig kræver f.eks. af sine inspektører, at de skal planlægge deres kontrolbesøg på bedriften ud fra oplysninger om operatørernes historik, modtagne klager, brug af forebyggende foranstaltninger, data fra slagterier (om lastetæthed, transport af uegnede dyr) samt data om dødelighed eller andre indikatorer, såsom mælkekvalitet eller kælvningshyppighed.

53

Tre ud af de fem besøgte medlemsstater (Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Polen og Rumænien) kunne dog ikke dokumentere, hvordan de konstaterede risikofaktorer blev anvendt i praksis til udvælgelse af operatører til kontrol.

54

Desuden blev visse bedrifter i to medlemsstater ikke medtaget i den offentlige kontrol, selv om de udgjorde en stor andel af husdyrsektoren (jf. tekstboks 5). Selv om det i lyset af de begrænsede tilsynsressourcer er fornuftigt at prioritere kontrol af større bedrifter, tog myndighederne ikke tilstrækkelig hensyn til risikoen for, at den manglende overholdelse på mindre bedrifter kan stige, hvis de slet ikke omfattes af tilsyn.

Tekstboks 5

Udelukkelser i populationen af bedrifter, der skal kontrolleres

I Italien er svineavlere med færre end 40 svin eller 6 søer samt gede-, fåre- og kvægavlere med under 50 dyr (bortset fra kalve) udelukket fra den population, der skal kontrolleres. I Sardinien betyder det, at 85 % af svineavlerne, 67 % af gedeavlerne og 86 % af kvægavlerne (bortset fra kalve) ikke er underlagt dyrevelfærdskontrol.

I Rumænien blev ingen bedrifter formelt udelukket fra dyrevelfærdskontrollen, men i praksis kontrollerede myndighederne ikke landbrugsbedrifter, der faldt ind under definitionen “ikkekommercielle bedrifter”. Disse bedrifter omfatter mange af dyrene i svinesektoren (45 %) og næsten alle dyr i fåre- og gedesektoren (99 %).

55

Med hensyn til transport af levende dyr havde Frankrig som den eneste af de medlemsstater, vi besøgte, identificeret en række risikoområder, som vejkontrollen skal rettes mod. Der forelå dog ingen oplysninger, som viste, at dette blev gennemført i praksis.

56

TRACES (EU's onlineplatform til overvågning af grænseoverskridende langdistancetransport af dyr inden for EU) indeholder oplysninger og rapporteringsværktøjer, som myndighederne kunne bruge til at målrette kontrollen af dyretransporter. Ved møder med repræsentanter fra medlemsstater har Kommissionen været fortaler for brugen af interaktive søgeværktøjer. Vi har dog konstateret, at de myndigheder i medlemsstaterne, der er ansvarlige for at foretage kontrol af dyretransporter, kun sjældent benyttede sig af oplysninger fra TRACES til at målrette kontrollen, til dels på grund af visse begrænsninger i brugeradgangen51.

57

Medlemsstaternes myndigheder uddelegerer som regel ansvaret for at foretage risikovurderingen med henblik på kontrol af bedrifter og transporter til lokale myndigheder. Ingen af de besøgte medlemsstater havde indført ordninger til at kontrollere, om der forelå lokale risikovurderinger, om de var af en tilfredsstillende kvalitet, og om de blev anvendt.

58

Dyrevelfærdskontrollen på slagterier omfattede generelt næsten alle operatører i de medlemsstater, vi besøgte, enten i form af obligatoriske kontrolbesøg eller som led i den vagthavende embedsdyrlæges daglige aktiviteter.

Oplysninger fra audit og klager kunne udnyttes bedre
59

EU-forordningen om offentlig kontrol52 pålægger medlemsstaterne at foretage audit af deres ordninger til offentlig kontrol vedrørende foderstof- eller fødevarelovgivningen og dyresundhed og dyrevelfærd og Kommissionens beslutning 2006/677/EF fastlægger retningslinjer med anbefaling om, at sådanne audit udføres mindst hvert femte år53. Vi konstaterede i de besøgte lande, at den pågældende myndigheds interne revisionsafdeling (og, for Polens vedkommende, også det øverste revisionskontor) udpegede forbedringsområder i tilrettelæggelsen af den offentlige kontrol og fulgte op på resultaterne af den udførte audit. Polen sikrede sig imidlertid ikke, at der blev udført audit vedrørende dyrevelfærd mindst hvert femte år. Desuden sikrede Tyskland (Nordrhein-Westfalen) og Rumænien sig ikke, at der blev fulgt rettidigt op på henstillingerne fra denne audit.

60

Kommissionen kontrollerer, hvordan medlemsstaterne udfører audit af deres offentlige kontrolordninger, og har konstateret54, at det er en udfordring for medlemsstaterne at udføre audit af alle de områder, der er underlagt offentlig kontrol, inden for en rimelig tidsramme og at følge op på resultaterne af denne audit.

61

Myndighederne kan bruge de klager og anmodninger om undersøgelser, de får tilsendt af dyrevelfærdsorganisationer, borgere eller andre interessenter, til at identificere centrale områder, der giver anledning til bekymring. Behandlingen af disse klager er udelukkende medlemsstaternes ansvar.

62

Vi konstaterede, at de besøgte medlemsstater håndterede klager fra sag til sag, og to af dem (Polen og Rumænien) havde indført procedurer herfor, herunder tidsfrister for behandling af klager. Ingen af medlemsstaterne havde oprettet et centralt register over klager, der kunne give et overblik over, hvilke områder der primært var problemer med inden for dyrevelfærd, og støtte den videre beslutningstagning.

63

Foruden sine kontrolaktiviteter, der er nævnt i punkt 34 og 36, har Kommissionen udpeget andre, lignende problemer (jf. punkt 53, 55 og 57).

Medlemsstaterne gør begrænset brug af den fælles landbrugspolitiks værktøjer til at adressere målsætningerne for dyrevelfærd

64

Størstedelen af husdyravlerne modtager betalinger under den fælles landbrugspolitik (jf. punkt 9), hvilket involverer krydsoverensstemmelseskrav, som dækker visse dyrevelfærdsforhold (jf. punkt 8). Kommissionens strategi for 2012-2015 anerkender et behov for at styrke synergier mellem dyrevelfærd og den fælles landbrugspolitiks værktøjer, især gennem krydsoverensstemmelse og udvikling af landdistrikterne. Vi har undersøgt, hvordan de besøgte medlemsstater brugte disse to mekanismer på dyrevelfærdsområdet.

Begrænset udveksling af resultater mellem den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelseskontrollen i medlemsstaterne og svagheder ved anvendelsen af sanktioner

EU-lovgivningen skaber grundlag for koordinering mellem krydsoverensstemmelseskontrollen og den offentlige kontrol
65

Både den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelseskontrollen kræver, at der planlægges og udføres besøg, at der foretages kontrol af overholdelsen af dyrevelfærdslovgivningen, og at der træffes beslutning om, hvordan tilfælde af manglende overholdelse bedst håndteres. Det er op til medlemsstaterne at fastlægge omfanget af integration mellem den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelseskontrollen inden for grænserne af EU's lovkrav.

66

I den delegerede forordning om krydsoverensstemmelse angives det, at en manglende overholdelse skal anses for at være “fastslået”, hvis kontrolmyndighederne eller betalingsorganet er blevet gjort bekendt hermed55. I mange medlemsstater har betalingsorganet uddelegeret ansvaret for krydsoverensstemmelseskontrol til kontrolmyndigheden for offentlig kontrol. Det betyder, at tilfælde af manglende overholdelse, der konstateres under offentlige kontrolbesøg hos støttemodtagere, bør vurderes i forhold til krydsoverensstemmelse. Det kræver en ordning eller procedure, der sikrer udveksling af relevante oplysninger mellem de pågældende myndigheder56.

67

Kommissionen gav vejledning om anvendelsen af de forskriftsmæssige krav om krydsoverensstemmelseskontrol57. Vejledningen angiver, at medlemsstaterne kan bruge resultatet af deres offentlige kontrol til at nå minimumskontrolprocenten under krydsoverensstemmelse58. God koordinering mellem de to kontrolordninger gør, at der kan opnås stordriftsfordele og undgås overlapninger, og samtidig giver det mulighed for bedre at opdage tilfælde af manglende overholdelse. En konsekvent tilgang til dyrevelfærdskontrol skaber desuden større klarhed for landbrugerne og giver større incitament til at overholde de gældende standarder.

Medlemsstaterne har ikke benyttet sig nok af denne mulighed for at forbedre deres kontrolordninger, selv om der sås eksempler på gode praksis
68

Alle de medlemsstater, vi besøgte, havde taget skridt til at koordinere deres ordninger vedrørende offentlig kontrol og krydsoverensstemmelse. Vi fandt gode eksempler på koordinering i Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Frankrig og Italien (Sardinien) (jf. tekstboks 6).

Tekstboks 6

Eksempler på god koordinering mellem de myndigheder, der er involveret i dyrevelfærdskontrol

I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) anmodede de inspektører, der foretog den offentlige dyrevelfærdskontrol, om at der blev udført krydsoverensstemmelseskontrol, hvis de mente, at krydsoverensstemmelseskravene ikke blev opfyldt. Hvis den ekstra kontrol bekræftede mistanken, blev landbrugeren pålagt en administrativ sanktion i henhold til krydsoverensstemmelsesreglerne, selv om bedriften ikke indgik i krydsoverensstemmelsesstikprøven. Tilsvarende kunne tilfælde af manglende overholdelse, der blev konstateret under en krydsoverensstemmelseskontrol, udløse bøder i henhold til ordningen for offentlig kontrol.

I Frankrig skulle inspektører indberette tilfælde af manglende overholdelse, der blev konstateret under den offentlige kontrol, til de myndigheder, der var ansvarlige for at pålægge betalingsnedsættelser i henhold til krydsoverensstemmelsesreglerne. Inspektørerne foretog en dobbelt kontrol under kontrolbesøget hos landbrugeren ved at bruge en integreret tjekliste, der både omfattede den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelseskontrollen.

I Italien (Sardinien) var tilgangen til beregning af administrative sanktioner i forbindelse med krydsoverensstemmelse i overensstemmelse med reglerne for kategorisering af resultaterne af offentlig kontrol. Dette lettede arbejdet for inspektørerne, der udførte begge kontroltyper, og resulterede i en konsekvent tilgang i behandlingen af manglende overholdelse. De andre medlemsstater, vi besøgte, anvendte ikke en sådan tilgang.

69

I Rumænien var der formelle ordninger, som skulle sikre, at tilfælde af manglende overholdelse, der blev konstateret under den offentlige kontrol, blev indberettet til de myndigheder, der var ansvarlige for anvendelse af krydsoverensstemmelsessanktioner, men dette var ikke sket i praksis på tidspunktet for vores revision. I Polen var der ikke en sådan formel ordning.

70

Når Kommissionen udfører revisioner af medlemsstaternes krydsoverensstemmelseskontrol, gennemgår den også deres procedurer for udveksling af oplysninger. Kommissionen kontrollerer dog ikke, hvorvidt resultaterne af den offentlige dyrevelfærdskontrol, som udføres hos støttemodtagere under den fælles landbrugspolitik af det samme kompetente kontrolorgan som i forbindelse med krydsoverensstemmelse, i praksis indberettes til den myndighed, som er ansvarlig for at pålægge administrative sanktioner under krydsoverensstemmelsesordningen.

Krydsoverensstemmelseskontrol omfatter generelt de relevante dyrevelfærdskrav
71

Vi konstaterede, at medlemsstaternes krydsoverensstemmelseskontrol generelt dækkede alle relevante krav til dyrevelfærd59. I tre af de fem besøgte medlemsstater (Frankrig, Polen60 og Rumænien) var der dog nogle undtagelser. Eksempelvis kontrollerede inspektørerne i Rumænien ikke renligheden af stald- og liggeområder til kalve og svin, jernindholdet i kalves kost og miljøparametre som støvniveau, gaskoncentrationer og temperatur.

72

Kommissionens revisioner kontrollerer, hvorvidt medlemsstaternes krydsoverensstemmelsestjeklister omfatter alle relevante dyrevelfærdskrav, og i de seneste revisioner blev der fundet udeladelser i Estland, Spanien, Østrig, Portugal og Finland. Nogle af disse fund har udløst finansielle korrektioner61.

Nogle medlemsstater sikrede sig ikke, at sanktionerne vedrørende krydsoverensstemmelse står i et rimeligt forhold til alvoren af de konstaterede tilfælde af manglende overholdelse
73

Hvis nedsættelsen af krydsoverensstemmelsesbetalingen skal have en afskrækkende effekt, kræver det, at den står i et rimeligt forhold til, hvor alvorlig og omfattende den konstaterede manglende overholdelse er, hvor længe den varer, og hvor hyppigt den forekommer62. I vores seneste særberetning63 om effektiviteten af krydsoverensstemmelsesordningen konstaterede vi, at der var store forskelle på, hvordan medlemsstaterne kategoriserede alvoren af en overtrædelse.

74

Vi konstaterede, at Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Frankrig og Italien (Sardinien) havde klare regler for forholdsmæssige betalingsnedsættelser. Den hyppigst brugte nedsættelsesprocent var 3 %64, bortset fra i Italien, hvor over 70 % af tilfældene af manglende overholdelse resulterede i advarsler uden nogen administrativ sanktion. I Rumænien ansås en bedrift, hvor inspektørerne konstaterede, at op til 30 % af tjeklistens relevante punkter ikke var opfyldt, for at være i fuld overensstemmelse. Denne lempelige definition blev afspejlet i det ekstremt lave antal indberettede overtrædelser, hvor kun 3 ud af ca. 13 500 kontrollerede bedrifter var blevet pålagt en administrativ sanktion i 2016 (jf. bilag IV, der også viser, at kontrolprocenterne og procentsatsen for manglende overholdelse varierede betydeligt). Krydsoverensstemmelseskravene til dyrevelfærd har været gældende i Rumænien siden 2016 for at give tid til en tilpasningsperiode efter tiltrædelsen i 2007.

75

I Polen var betalingsnedsættelsen baseret på et pointsystem, der tildelte point til hver overtrædelse af dyrevelfærdsbestemmelserne i en bestemt retsakt. Når betalingsnedsættelsens procentsats skulle fastsættes, blev kun den bestemmelse, der havde fået flest point, taget i betragtning. Dette betyder, at betalingsnedsættelsen fastsættes under hensyntagen til alvoren af en specifik manglende overholdelse i betragtning, men ikke er knyttet til antallet af identificerede manglende overholdelser.

76

Nogle af Kommissionens nylige revisioner65 har konkluderet, at sanktionsordningen er for lempelig vedrørende krydsoverensstemmelse generelt og navnlig vedrørende dyrevelfærdskrav, fordi den ikke sikrer, at sanktionerne står i et rimeligt forhold til alvoren af de manglende overholdelser. Kommissionen har givet nogle generelle præciseringer om dette som svar på spørgsmål fra medlemsstaterne, og i maj 2018 afholdt den et ekspertgruppemøde, hvor medlemsstaterne udvekslede gode praksis for krydsoverensstemmelseskontrol på dyrevelfærdsområdet. Kommissionens vejledningsdokumenter vedrørende krydsoverensstemmelse behandler imidlertid ikke dette emne.

Udvikling af landdistrikterne: Få incitamenter til at forbedre dyrevelfærden og ingen garanti for omkostningseffektivitet

77

Støtten til udvikling af landdistrikterne giver også midler til dyrevelfærdsmål. Kommissionens dyrevelfærdsstrategi for 2012-2015 indeholdt en målsætning om at optimere synergierne med landdistriktsstøtte til dyrevelfærd. For at opnå størst mulig omkostningseffektivitet bør medlemsstaterne fokusere på de tiltag, der potentielt kan bidrage mest til dyrevelfærden pr. omkostningsenhed.

Midlerne til udvikling af landdistrikter anvendes ikke i vid udstrækning til at fremme dyrevelfærd
78

I indeværende programmeringsperiode, 2014-2020, omfatter 35 af de 118 programmer for udvikling af landdistrikterne den særlige foranstaltning (“foranstaltning 14“) til støtte af dyrevelfærd (jf. punkt 12). 13 af disse er fra regioner i Italien.

79

Lovgivningen om udvikling af landdistrikter refererer til dyrevelfærd under prioriteten “fremme af fødevarekædens organisation, herunder behandling og afsætning af landbrugsprodukter, dyrevelfærd og risikostyring i landbruget“66. Denne prioritet har to fokusområder67, men disse refererer ikke til dyrevelfærd.

80

Ti medlemsstater har ikke brugt foranstaltning 14 i deres programmer for udvikling af landdistrikterne. To af de medlemsstater, vi besøgte (Frankrig og Polen), brugte ikke denne foranstaltning, fordi de vurderede, at de grundlæggende lovkrav vedrørende dyrevelfærd var tilstrækkelige. Derudover vurderede de polske myndigheder, at foranstaltningen kunne have en negativ indvirkning på landbrugernes konkurrenceevne. I Frankrig stod dette valg i kontrast til den nationale strategi om dyrevelfærd, der blev lanceret i 2016, og som indeholdt en målsætning om at tiltrække støtte til udvikling af landdistrikterne for at hjælpe landbrugerne med at forbedre dyrevelfærden. Den franske strategi blev lanceret efter godkendelsen af programmerne for udvikling af landdistrikter, og Frankrig ajourførte ikke programmerne med henblik på at afspejle sit engagement.

81

Flere andre foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne (særligt støtte til investeringer i bedrifter, kvalitetsordninger eller økologisk landbrug) kan potentielt bidrage til at højne dyrevelfærdsstandarder. I to af de besøgte medlemsstater fandt vi eksempler på sådanne foranstaltninger, der var målrettet mod dyrevelfærd (jf. tekstboks 7).

Boks 7

Brug af landdistriktsforanstaltninger til målretning mod dyrevelfærd

Tyskland (Nordrhein-Westfalen): Støttemodtagere, der ansøger om støtte til investeringer i stalde i henhold til foranstaltning 4 (investeringer i bedriften), skal opfylde særlige krav til dyrevelfærd, der er strengere end mindstekravene. Staldbygninger til kvæg skal f.eks. opfylde strengere krav til den plads, der er til rådighed til hvert dyr, og til naturlig belysning.

Frankrig: Foranstaltning 4 (investeringer i bedriften) i programmet for Alsace prioriterer frilandsbrug og økologiske bedrifter, landbrug med specialudstyr af hensyn til kaniners velfærd og brug af halm som strøelse til svin.

“Dyrevelfærdsforanstaltningen“: Gode eksempler på tiltag, der er til dyrenes fordel, men ikke garanterer omkostningseffektivitet
82

Vi har revideret medlemsstaternes ordninger for at fastslå, om den særlige dyrevelfærdsforanstaltning (foranstaltning 14) er omkostningseffektiv. Vi har undersøgt, om støtten belønner landbrugere for at foretage faktiske forbedringer af dyrevelfærden, der er mere vidtgående end mindstekravene, i forhold til de påløbne meromkostninger og tabt indtjening, og om der er tilstrækkelige relevante overvågningsoplysninger.

Højere standarder end mindstekravene
83

Medlemsstaternes myndigheder definerede de forbedrede dyrevelfærdsbetingelser, der kræves for at modtage støtte i henhold til foranstaltning 14, f.eks. sommergræs for kvæg, mere plads til dyr på bedriften og under transport samt forbedrede staldforhold.

84

I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) og i Rumænien er halekupering som i de fleste andre lande rutine i intensivt svineopdræt, selv om det er forbudt ifølge lovgivningen. Under vores besøg i disse to medlemsstater så vi, at svin på bedrifter, der modtog støtte i henhold til foranstaltning 14, blev halekuperet og ikke havde adgang til tilstrækkeligt beskæftigelses- og rodemateriale, som lovgivningen kræver68(jf. figur 5).

85

Veterinære eksperter69 er enige om, at en enkelt parameters betydning for velfærden er begrænset, hvis den ikke kombineres med andre parametre for husdyrhold. Det betyder, at en forøgelse på 10 eller 20 % af den plads, svin har til rådighed, måske ikke har en særlig stor indvirkning på deres velfærd, hvis de ikke har adgang til beskæftigelses- og rodemateriale.

Figur 5

Manglende overholdelse af EU-reglerne om adgang til beskæftigelses- og rodemateriale for svin hos en bedrift, der modtog støtte til udvikling af landdistrikterne for dyrevelfærd i Rumænien

Kilde: Den Europæiske Revisionsret.

86

GD AGRI hører GD SANTE, før det godkender medlemsstaternes programmer for udvikling af landdistrikter. Trods dette benyttede Kommissionen ikke oplysningerne om de områder med udbredt manglende overholdelse, som GD SANTE havde identificeret (navnlig den rutinemæssige halekupering af svin og adgang til beskæftigelses- og rodemateriale, hvor kun Finland og Sverige opfyldte kravene), til at stille spørgsmål ved medlemsstaternes brug af foranstaltningen på disse områder.

Mindskning af risikoen for dødvægt
87

Dødvægt beskriver en situation, hvor en støttet aktivitet også uden støtte ville være blevet gennemført helt eller delvis. Der er risiko for, at en støttemodtager ville have gennemført kravene i foranstaltning 14 også uden støtten til udvikling af landdistrikterne, f.eks. fordi foranstaltningen afspejler gængs landbrugspraksis, eller fordi støttemodtageren allerede havde deltaget i en privat kvalitetsordning, der omfattede de samme krav, før sin ansøgning om støtte i henhold til foranstaltning 14.

88

Vores besøg i de tre medlemsstater, der anvender foranstaltning 14, viste, at forvaltningsmyndighederne ikke søgte at mindske risikoen for dødvægt, navnlig i forbindelse med private kvalitetsordninger. Begge de modtagere af støtte i henhold til foranstaltning 14, vi besøgte i Tyskland (Nordrhein-Westfalen) og Italien (Sardinien), havde deltaget i private ordninger med krav til dyrevelfærd70. I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) omfattede kvalitetsordningen ca. 10 % af svineavlerne i regionen og inkluderede betalte forpligtelser, der overlappede kravene i dyrevelfærdsforanstaltningen.

89

Vi bemærkede, at myndighederne i Italien (Sardinien) havde mindsket risikoen for, at foranstaltning 14 kunne støtte tiltag, der afspejler normal landbrugspraksis. Myndighederne vurderede både lovkrav til dyrevelfærd og de højere standarder, som lokale landbrugere ofte anvender, ved udformningen af dyrevelfærdsforanstaltningen. Den normale praksis blev fastlagt ud fra dyrlægers erfaring og dokumentation fra det italienske oplysningsnetværk for landbrugsregnskaber. Det lovbestemte mindstekrav for kalve er 1,8 m2, men hver kalv havde i praksis 3,2 m2 hos landbrugerne i Sardinien. Myndighederne i Sardinien satte mindstekravet for dyrevelfærdsforanstaltningen til 4,5 m2 pr. kalv.

90

Kommissionen udarbejdede en vejledning for medlemsstaterne, som beskrev, at dyrevelfærdsbetalinger burde støtte tiltag, der ellers ikke ville blive gennemført, og foretog overensstemmelsesrevisioner for at kontrollere gennemførelsen af foranstaltning 14. Kommissionen kontrollerede imidlertid ikke, hvorvidt medlemsstaterne tog højde for det mulige overlap med private ordninger, i forbindelse med sin godkendelse af programmer for udvikling af landdistrikterne og under sine revisioner.

Kontrol af, om støtteberegningen er rimelig
91

I sine revisioner med henblik på revisionserklæringen konstaterede Revisionsretten, at Rumæniens beregning af støtte i henhold til foranstaltning 14 resulterede i for høje betalinger til landbrugerne. Kommissionen bekræftede, at der var fejl i beregningen vedrørende fem delforanstaltninger og foreslog finansielle korrektioner på ca. 59 millioner euro for betalinger foretaget mellem oktober 2013 og oktober 2016. Kommissionen er i gang med at undersøge et lignende problem vedrørende mulige overbetalinger i en anden medlemsstat.

Overvågning af dyrevelfærd
92

EU's fælles overvågnings- og evalueringssystem (CMES)71 sigter mod at påvise fremskridt i politikken for udvikling af landdistrikterne og vurdere virkningen, effektiviteten og relevansen af indgreb under politikken for udvikling af landdistrikterne, men systemet indeholder ingen specifikke dyrevelfærdsrelaterede indikatorer eller spørgsmål.

93

Kommissionen er ikke i besiddelse af nogen oplysninger om de forventede eller faktiske resultater og virkningen af støtte til udvikling af landdistrikterne, der ydes for dyrevelfærd. De eksisterende indikatorer giver ikke mulighed for at vurdere virkningen af de 2,5 milliarder euro i støtte til udvikling af landdistrikterne, der mellem 2007 og 2020 er tildelt dyrevelfærdsbetalinger (1 milliard euro i 2007-2013 og 1,5 milliarder euro i 2014-2020).

94

Medlemsstaterne kunne definere yderligere indikatorer inden for rammerne af CMES. De medlemsstater, vi besøgte, benyttede sig ikke af denne mulighed. Italien (Sardinien) og Rumænien har dog defineret nogle indikatorer til intern brug. I Italien (Sardinien) havde myndighederne udviklet en indikator til måling af niveauet af antallet af somatiske celler i mælken og brugte denne som alternativ indikator for får og geders velfærd. I Rumænien brugte myndighederne dødelighedsrater til at måle ændringer i velfærdsbetingelserne hos de bedrifter, der modtager støtte.

95

I den sammenfattende rapport om de efterfølgende evalueringer vedrørende den foregående programmeringsperiode72 vurderes foranstaltningen vedrørende dyrevelfærdsbetalinger på baggrund af antallet af bedrifter, der modtog støtte. Evalueringsrapporten konkluderede, at virkningen var begrænset, da kun 1,1 % af EU's husdyrbrug havde benyttet sig af foranstaltningen.

Konklusioner og anbefalinger

96

Dyrevelfærd er et vigtigt spørgsmål for EU's borgere. Dette er afspejlet i EU-traktaten og i lovgivningen på området. Kommissionen har proaktivt imødegået interessenternes betænkeligheder og har udarbejdet en strategi, der danner rammerne for dens tiltag.

97

Vores revision har undersøgt den samlede gennemførelse af strategien og fremskridtet med at opfylde målsætningerne for overholdelse af dyrevelfærdslovgivningen og optimering af synergier med den fælles landbrugspolitik gennem krydsoverensstemmelse og udvikling af landdistrikterne. Vi søgte svar på følgende spørgsmål:

Har Kommissionens og medlemsstaternes tiltag bidraget effektivt til at opfylde EU's målsætninger for dyrevelfærden?

98

Vi konkluderer, at EU's tiltag på dyrevelfærdsområdet har forbedret overholdelsen af dyrevelfærdskravene og støttet højere standarder, hvilket har haft en klart positiv indvirkning på dyrevelfærden. Der er dog fortsat visse svagheder, og der er plads til forbedring af koordineringen med krydsoverensstemmelseskontrollen og brugen af støtte til udvikling af landdistrikterne til at fremme dyrevelfærd.

99

Vi konstaterede, at Kommissionen havde fuldførte den seneste EU-strategi om dyrevelfærd (i den forbindelse har Kommissionen ikke gennemgået de lovgivningsmæssige rammer for dyrevelfærd). Der var forsinkelser for de fleste af de planlagte tiltags vedkommende (jf. punkt 28 og 29). Strategien definerede ikke nogen målbare overvågningsindikatorer, og Kommissionen vurderede ikke, hvorvidt strategien havde opfyldt sine mål, ligesom den ikke afgjorde, om der var behov for en ny strategi.

100

De oplysninger, der foreligger på EU-niveau, er ikke udtømmende og pålidelige nok til at give anvendelige oplysninger om, i hvor høj grad dyrevelfærdslovgivningen overholdes på områder, hvor Kommissionen har konstateret, at der er behov for forbedring (jf. punkt 30-33). Dette er navnlig tilfældet i forbindelse med brugen af undtagelsen for slagtning uden bedøvelse, hvor lovgrundlaget giver mulighed for forskellige fortolkninger og procedurer i de enkelte medlemsstater, og hvor der ikke er noget indberetningskrav. Derfor foreligger der ikke tilstrækkeligt med oplysninger til at vurdere, hvorvidt medlemsstaterne har sat en stopper for visse slagteriers alt for omfattende brug af undtagelsen, som var et af de områder, Kommissionen identificerede før lanceringen af den nuværende dyrevelfærdsstrategi (jf. punkt 43-45).

Anbefaling 1 - Strategiske rammer for Kommissionens dyrevelfærdspolitik

Som rettesnor for sine fremtidige tiltag på dyrevelfærdsområdet bør Kommissionen:

  1. foretage en evaluering af dyrevelfærdsstrategien for 2012-2015 for at finde ud af, i hvilket omfang dens mål er blevet opfyldt, og hvorvidt den vejledning, Kommissionen har udarbejdet, bliver anvendt

    Måldato for gennemførelsen: 2020.

  2. definere basislinje- og målindikatorer for at måle og sammenholde medlemsstaternes grad af overholdelse inden for de risikoområder, der er påpeget i evalueringen

    Måldato for gennemførelsen: 2021.

  3. og offentliggøre resultaterne af sin vurdering.

    Måldato for gennemførelsen: 2021.

101

Vores revision har vist, at Kommissionen og medlemsstaterne har formået at løse dyrevelfærdsproblemerne på visse områder ved hjælp af en kombination af vejledning og håndhævelsesforanstaltninger (jf. punkt 34-40).

102

På andre områder har fremskridtet imidlertid været mere begrænset, og der er fortsat en række svagheder i anvendelsen af de mindstekrav, loven foreskriver, selv på områder, hvor lovgivningen har været gældende i op til 18 år (jf. punkt 41 og 42). Desuden var det på trods af eksempler på god praksis ikke klart, at medlemsstaternes dyrevelfærdskontrol var risikobaseret (navnlig hvad dyretransport angår). De besøgte medlemsstater udnyttede ikke fuldt ud oplysningerne fra audit og klager. Kommissionen har udpeget de fleste af disse problemer og handlet på dem, men har endnu ikke formået at løse dem fuldt ud (jf. punkt 47-63).

Anbefaling 2 - Kommissionens håndhævelses- og vejledningsforanstaltninger for at opnå overensstemmelse

For bedre at kunne håndtere risikoområder og formidle god praksis bør Kommissionen:

  1. udvikle en håndhævelsesstrategi for at styrke opfølgningen på GD SANTE's henstillinger med det formål at reducere den tid, det tager, før der bliver gennemført tilfredsstillende foranstaltninger som reaktion på de henstillinger, der udstedes efter revisioner, og for at håndhæve lovbestemmelserne, navnlig de bestemmelser der har været gældende i lang tid.

    Måldato for gennemførelsen: 2020.

  2. i samråd med medlemsstaterne beslutte, hvordan de værktøjer, der er til rådighed i TRACES, kan støtte udarbejdelsen af risikovurderinger til brug for kontrol med transport af levende dyr og formidle vejledning om brugen af disse værktøjer.

    Måldato for gennemførelsen: 2020.

103

Medlemsstaternes kontrol omfattede generelt de relevante dyrevelfærdskrav, og vi fandt eksempler på god koordinering mellem de myndigheder, der er ansvarlige for den offentlige dyrevelfærdskontrol, og de, der er ansvarlige for krydsoverensstemmelseskontrollen. Selv om den samme kontrolmyndighed stod for den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelseskontrollen var der imidlertid nogle af medlemsstaterne, der ikke sikrede, at der effektivt kunne udveksles oplysninger om tilfælde af manglende overholdelse, der blev konstateret under den offentlige kontrol og potentielt kunne have indvirkning på krydsoverensstemmelseskrav. Der var desuden tilfælde, hvor de krydsoverensstemmelsessanktioner, som betalingsorganerne anvendte, ikke stod i et rimeligt forhold til alvoren af overtrædelserne (jf. punkt 65-76).

Anbefaling 3 - Forbedret koordinering mellem den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelse

For at styrke forbindelserne mellem krydsoverensstemmelsesordningen og dyrevelfærd bør Kommissionen:

  1. i sine krydsoverensstemmelsesrevisioner foretage en vurdering af fuldstændigheden af medlemsstaternes indberetning af tilfælde af manglende overholdelse, der konstateres under offentlige kontroller udført af den samme kontrolmyndighed som krydsoverensstemmelseskontrollen. Dette kunne f.eks. ske ved at krydstjekke resultaterne af den offentlige kontrol med databasen over støttemodtagere, der er underlagt krydsoverensstemmelse

    Måldato for gennemførelsen: 2020.

  2. bygge på tidligere foranstaltninger, i højere grad dele bedste praksis om krydsoverensstemmelse og oplyse medlemsstaterne om de overensstemmelsesresultater, der ligger til grund for beslutninger om at pålægge finansielle korrektioner på grund af de lempelige sanktionsordninger, der er forbundet med dyrevelfærd.

    Måldato for gennemførelsen: 2020.

104

Selv om fremme af dyrevelfærden var en prioritet for udvikling af landdistrikterne i perioden 2014-2020, konstaterede vi, at den særlige “dyrevelfærdsforanstaltning” ikke blev brugt i særlig stor udstrækning. Foranstaltningens omkostningseffektivitet blev forringet, fordi den støttede bedrifter, der ikke opfyldte visse mindstekrav vedrørende svinevelfærd. Der var desuden en risiko for dødvægt på grund af overlap med private ordningers krav, og samtidig manglede den fælles overvågningsramme indikatorer for forbedringer i dyrevelfærden. Medlemsstaterne benyttede sig kun sjældent af muligheden for at støtte dyrevelfærd gennem andre foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne (jf. punkt 77-95).

Anbefaling 4 - Brug af landdistriktsstøtte til at opfylde dyrevelfærdsmål

For at tilskynde til, at landdistriktsstøtten bruges til at fremme dyrevelfærd bør Kommissionen:

  1. i forbindelse med godkendelse af ændringer af eksisterende programmer for udvikling af landdistrikterne samt godkendelse af de nye programmeringsdokumenter vedrørende programmeringsperioden for landdistriktsudvikling efter 2020 opfordre medlemsstaterne til at bruge dyrevelfærdsforanstaltningen inden for sektorer, hvor der er beviser for udbredt manglende overholdelse (f.eks. halekupering af svin), og kontrollere, om der er et overlap med private ordninger, som omfatter lignende forpligtelser

    Måldato for gennemførelsen: 2021.

  2. tilskynde medlemsstaterne til udveksling af gode praksis vedrørende brug af yderligere, frivillige resultat- og virkningsindikatorer for dyrevelfærdsforanstaltningen under det fælles overvågnings- og evalueringssystem, som vil blive etableret for programmeringsperioden efter 2020

    Måldato for gennemførelsen: 2020.

  3. for programmeringsperioden efter 2020 vejlede medlemsstaterne i brugen af andre foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne med henblik på at støtte en forbedring af dyrevelfærdsstandarderne, så landbrugerne får en bredere vifte af incitamenter til at forbedre dyrevelfærden.

    Måldato for gennemførelsen: 2021.

Vedtaget af Afdeling I, der ledes af Nikolaos A. Milionis, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 3. oktober 2018.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I

Oversigt over planlagte tiltag i EU's strategi for dyrevelfærd 2012-2015

Planlagte tiltag Krævet1 / planlagt Afsluttet
En række håndhævelsessanktioner vedrørende beskyttelse af æglæggende høner (direktiv 1999/74/EF) 2012 2012
Gennemførelsesplan og håndhævelsessanktioner vedrørende flokopstaldning af søer (direktiv 2008/120/EF) 2012 2012
Gennemførelsesplan for forordningen om aflivning (Rådets forordning (EF) nr. 1099/2009) 2012 2012
Rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om:

de forskellige bedøvelsesmetoder for fjerkræ1

2013 2013

anvendelsen af forordning (EF) nr. 1523/2007 om forbud mod markedsføring af pelsskind fra hunde og katte1

2012 2013

virkningerne af genetisk udvælgelse for slagtekyllingers velfærd1

2012 2016

systemer, der fastholder kvæg ved at dreje det om på ryggen eller anbringe det i enhver anden unaturlig stilling1

2014 2016

muligheden for at indføre visse krav vedrørende beskyttelse af fisk på aflivningstidspunktet1

2015 2018

anvendelsen af direktiv 2007/43/EF og dets betydning for slagtekyllingers velfærd1

2015 2018
Rapport til Rådet om gennemførelsen af direktiv 98/58/EF1 2013 2016
Rapport om virkningerne af internationale dyrevelfærdsaktiviteter på europæiske husdyrproducenters konkurrenceevne i en globaliseret verden 2014 2018
Undersøgelse af:

opdrættede fisks velfærd på aflivningstidspunktet

2012 2017

mulighederne for, at forbrugerne gives information om bedøvelse af dyr1

2013 2015

uddannelse på dyrevelfærdsområdet og oplysningsaktiviteter rettet mod den almene befolkning og forbrugerne

2013 2016

opdrættede fisks velfærd under transport

2013 2017

hundes og kattes velfærd, når de er genstand for handel

2014 2016
EU-gennemførelsesbestemmelser eller -retningslinjer vedrørende:

beskyttelse af dyr under transport

2012 2017

beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet

2014 2017

beskyttelsen af svin

2013 2016
Et eventuelt forslag til lovgivning om en forenklet lovgivningsmæssig EU-ramme for dyrevelfærd 2014 opgivet

1Krav fastsat i EU-lovgivningen.

Bilag II

Oversigt over oplysninger i bedriftskontrolrapporterne, der indsendes til Kommissionen af de reviderede medlemsstater

Land År Gennem-snitlig kontrol-procent Bedrifter med manglende overholdelse som andel af det samlede antal kontrollerede bedrifter
Æglæggende høner, friland Æglæggende høner, lader Æglæggende høner, stimulus-berigede Kalkuner Tam-fjerkræ Ænder Gæs
Tyskland 2013 Ikke relevant
2014 5 % 7 % 8 % 11 % 14 % 13 % 8 % 11 %
2015 Ikke relevant
2016 Ikke relevant
Frankrig 2013 1 % 60 % 38 % 25 % 49 % 38 % 47 %
2014 1 % 61 % 46 % 32 % 42 % 32 % 44 %
2015 Ikke relevant
2016 Ikke relevant
Italien 2013 12 % 11 % 11 % 12 % 22 % 12 %
2014 22 % 3 % 6 % 13 % 0 % 8 %
2015 18 % 1 % 4 % 3 % 1 % 3 %
2016 Ikke relevant
Polen 2013 5 % 16 % 14 % 8 % 2 % 14 % 12 % 11 %
2014 5 % 10 % 10 % 10 % 4 % 12 % 7 % 7 %
2015 5 % 12 % 10 % 13 % 6 % 19 % 12 % 10 %
2016 5 % 15 % 8 % 10 % 5 % 15 % 9 % 3 %
Rumænien 2013 74 % 0 % 30 % 22 % 0 % 25 % 0 % 0 %
2014 63 % 14 % 18 % 33 % 20 % 62 % 0 %
2015 50 % 50 % 25 % 9 % 13 % 15 %
2016 Ikke relevant
Land År Bedrifter med manglende overholdelse som andel af det samlede antal kontrollerede bedrifter
Struds-fugle Svin Kvæg (undtagen kalve) Kalve Får Geder Pelsdyr Alle dyre-kategorier
Tyskland 2013
2014 3 % 26 % 20 % 22 % 17 % 15 % 31 % 19 %
2015
2016
Frankrig 2013 50 % 58 % 41 % 33 % 46 % 56 % 54 % 44 %
2014 67 % 56 % 39 % 30 % 48 % 52 % 50 % 41 %
2015
2016
Italien 2013 0 % 15 % 13 % 9 % 9 % 9 % 14 % 12 %
2014 0 % 11 % 6 % 16 % 4 % 3 % 8 % 8 %
2015 11 % 7 % 4 % 5 % 3 % 3 % 0 % 4 %
2016
Polen 2013 0 % 18 % 17 % 17 % 22 % 17 %
2014 0 % 16 % 17 % 17 % 17 % 87 % 15 % 17 %
2015 3 % 13 % 16 % 13 % 16 % 16 % 10 % 14 %
2016 6 % 14 % 15 % 12 % 16 % 14 % 7 % 13 %
Rumænien 2013 100 % 25 % 41 % 36 % 37 % 33 %
2014 50 % 20 % 29 % 45 % 21 % 14 % 0 % 28 %
2015 100 % 16 % 25 % 36 % 29 % 13 % 0 % 22 %
2016

Kilde: Rapporter om offentlig dyrevelfærdskontrol på bedrifter, der er indsendt til GD SANTE.

Bilag III

Medlemsstaternes kontroller og oplysninger om slagtning uden bedøvelse

Medlemsstat Findes der en særlig procedure til kontrol af begrundelsen for at anvende undtagelsen? Findes der oplysninger på nationalt niveau, der viser omfanget af slagtning uden bedøvelse?
Tyskland Ja. De kompetente myndigheder indrømmer undtagelsen for slagtning uden bedøvelse på baggrund af en ansøgning fra medlemmerne af religiøse sammenslutninger. Ansøgerne skal være bosiddende i landet og skal dokumentere, at deres religiøse regler kræver, at de anvender denne type kød. Ja. Ifølge myndighedernes skøn baseret på tal fra 2014 og 2015 blev et meget lille antal dyr slagtet uden bedøvelse i Tyskland (180 får og geder og 186 stykker fjerkræ), og ca. 24 % af alle får og geder blev af hensyn til visse trossamfunds behov slagtet med elektriske bedøvelsesmetoder, der ikke er angivet i den gældende EU-forordning. I praksis dækker import fra andre lande en del af disse trossamfunds behov i Tyskland.
Frankrig Ja. De kompetente myndigheder stillede krav til slagterierne om at føre optegnelser over købsordrer svarende til brugen af undtagelsen. De franske myndigheders interne evaluering af undtagelsen for slagtning uden bedøvelse påpegede, at sammenhængen mellem købsordrer og brug af undtagelsen ikke kunne bekræftes. Der findes en begrænset oversigt baseret på ubekræftede skøn fra operatørerne, der angiver, at de anvendte denne metode for 14 % af de kvæg og 30 % af de får, der blev slagtet i 2015. Der findes ingen oplysninger for fjerkræ eller geder.
Italien Ja. Der er en godkendelsesprocedure svarende til den, der anvendes i Rumænien, men der er ikke krav om oplysninger om antallet af omfattede dyr. Begrænset - der findes kun nogle data om antallet af slagterier, som har tilladelse til at anvende undtagelsen.
Polen I Polen blev slagtning uden bedøvelse forbudt ved national lov fra 2012 til 2014, da den polske forfatningsdomstol erklærede, at disse bestemmelser ikke var i overensstemmelse med forfatningen. Undtagelsen i EU-lovgivningen har fundet anvendelse siden 2014.
Nej. De kompetente myndigheder kontrollerer kun, om slagtningen sker på et slagteri, og om dyrene fastholdes. Der er intet krav om at kontrollere, om undtagelsen underbygges af købsordrer for denne type kød. Begrænset - der findes nogle uofficielle skøn for kvæg og fjerkræ.
Rumænien Ja. De kompetente myndigheder indrømmer undtagelsen på baggrund af en ansøgning fra slagteriet og et certifikat fra den religiøse myndighed med angivelse af arten, antallet af omfattede dyr og datoen/datoerne for, hvornår slagtningen finder sted. Ja. I 2016 tillod myndighederne undtagelsen for ca. 6 % af oksekødsproduktionen, 9 % af fårekødsproduktionen og 4 % af kyllingekødsproduktionen.

Bilag IV

Krydsoverensstemmelseskontrol i de besøgte medlemsstater73

Tyskland (2016)
Krav Kontrol-procent Overtrædelses-procent Fordeling af manglende overholdelser pr. betalingsnedsættelseskategori
0% 1% 3% 5%
LMK 11 1.7 % 5.1 % 8% 5% 70% 18%
LMK 12 2.2 % 9.1 % 11% 9% 66% 14%
LMK 13 1.4 % 9.3 % 4% 27% 46% 23%
Italien (2016)
Krav Kontrol-procent Overtrædelses-procent Fordeling af manglende overholdelser pr. betalingsnedsættelseskategori
0 % 1 % 3 % 5 %
LMK 11 2.6 % 3.9 % 73 % 5 % 8 % 14 %
LMK 12 2.3 % 6.7 % 75 % 3 % 13 % 9 %
LMK 13 5.9 % 2.1 % 70 % 10 % 10 % 10 %
Polen (2016)
Krav Kontrol-procent Overtrædelses-procent Fordeling af manglende overholdelser pr. betalingsnedsættelseskategori
0 % 1 % 3 % 5 %
LMK 11 1.4 % 2.8 % 0 % 2 % 95 % 3 %
LMK 12 1.4 % 1.8 % 0 % 0 % 91 % 9 %
LMK 13 1.8 % 1.5 % 0 % 1 % 92 % 7 %
Rumænien (2016)
Krav Kontrol-procent Overtrædelses-procent Fordeling af manglende overholdelser pr. betalingsnedsættelseskategori
0 % 1 % 3 % 5 %
LMK 11 13.3 % 0.0 % 0 % 0 % 0 % 100 %
LMK 12 13.3 % 0.0 % 0 % 50 % 0 % 50 %
LMK 13 13.3 % 0.0 % 0 % 0 % 0 % 100 %

NB: Data for Frankrig forelå endnu ikke på revisionstidspunktet på grund af ændringerne i det direkte betalingssystem, der blev indført i 2015, og tilpasningen af det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem til den fælles landbrugspolitiks nye regler og krydsoverensstemmelse (indført i 2015).

Kilde: Statistikker om krydsoverensstemmelse indsendt af medlemsstaterne til Kommissionen.

Kommissionens svar

Resumé

III

Kommissionen arbejder på at forbedre målretningen af støtten med henblik på at fremme højere dyrevelfærdsstandarder som fastsat i det foreslåede retsgrundlag for den fælles landbrugspolitik efter 2020.

Se også Kommissionens svar på afsnit IX.

V

Arten af de påkrævede foranstaltninger påvirker den periode, inden for hvilken der kan gøres fremskridt i medlemsstaterne. Kommissionen overvåger og følger disse spørgsmål løbende.

VII

Bestemmelserne om krydsoverensstemmelse omfatter nogle generelle regler om sanktioner, som medlemsstaterne skal anvende for at sikre, at disse står i et rimeligt forhold til overtrædelsen og har afskrækkende virkning (jf. betragtning 57 i forordning (EU) nr. 1306/2013), da de skal tage hensyn til, hvor alvorlig, omfattende, varig og hyppig den konstaterede manglende overholdelse er (se artikel 99, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1306/2013). I overensstemmelse med princippet om delt forvaltning er det medlemsstaternes ansvar at fastsætte niveauet for sanktioner, der skal anvendes på de enkelte landbrugere, der overtræder krydsoverensstemmelseskravene, og foretage inddrivelse. Hvis der i forbindelse med GD AGRI's revisioner konstateres lempelige sanktionsordninger, følges der op herpå under den efterprøvende regnskabsafslutning, og der kan anvendes finansielle korrektioner over for medlemsstaterne.

VIII

Da foranstaltningen vedrørende “dyrevelfærd” ikke er en obligatorisk foranstaltning, er det op til medlemsstaternes myndigheder, om de på basis af deres behovsvurdering agter at medtage en sådan støtte i programmerne. De kan også støtte dyrevelfærd gennem andre midler, herunder nationale midler.

Allerede i indeværende periode 2014-2020 omfatter lovgivningen en klar mulighed for at foreslå integrerede foranstaltninger (kombination af foranstaltninger). Nogle medlemsstater benytter denne mulighed og anvender andre foranstaltninger såsom dem, der er knyttet til investeringer eller videnoverførsel — sidstnævnte for at fremme udveksling af god praksis på dyrevelfærdsområdet.

IX

Kommissionen offentliggjorde sit forslag til en ny fælles landbrugspolitik efter 2020 under hensyntagen til ønskerne fra lovgivere og interessenter om at forenkle og strømline den fælles landbrugspolitik og erstatte krydsoverensstemmelse med konditonalitet. Medlemsstaterne vil få mere fleksibilitet med hensyn til, hvordan de når de definerede mål og målsætninger, der er fastsat i den fælles landbrugspolitik, gennem en ny gennemførelsesmodel. Fremme af dyrevelfærd indgår på nuværende tidspunkt i en bredere prioritet vedrørende fødevarekædens organisation. Politikken for udvikling af landdistrikterne omfatter en fleksibel ramme, der giver medlemsstaterne mulighed for i overensstemmelse med nærhedsprincippet og princippet om delt forvaltning at beslutte, hvordan de bedst kan støtte forbedring af dyrevelfærd.

Hvis dyrevelfærd gøres til et af de specifikke mål for udvikling af landdistrikterne i perioden 2021-2027, burde den komme til at spille en endnu større rolle i udviklingen af landdistrikter.

Kommissionen er ved at udvikle et projekt vedrørende dyrevelfærdsindikatorer og kvalitetskontrol for at undersøge nytten af indikatorer for dyrevelfærd. Dette vil omfatte en gennemgang af forbindelserne mellem krydsoverensstemmelsesordningen og den offentlige kontrol med dyrevelfærd samt hensigtsmæssigheden af indikatorer til måling af effektiviteten af programmer for udvikling af landdistrikterne.

Indledning

08

Kommissionen minder om, at listen over krav, der er omfattet af krydsoverensstemmelse, er fastsat af lovgiverne, der er medlemsstaterne, som handler via Rådet og Europa-Parlamentet. Endvidere er krydsoverensstemmelse ikke en mekanisme til håndhævelse af sektorspecifik lovgivning, men sigter mod at gøre den fælles landbrugspolitik mere forenelig med samfundets forventninger ved at henvise til krav, der er tilstrækkeligt relevante for udøvelsen af landbrugsvirksomhed eller for landbrugsarealerne (se betragtning 54 i forordning (EU) nr. 1306/2013). Dette forklarer, hvorfor ikke alle dyrevelfærdskrav automatisk er omfattet af krydsoverensstemmelse. I de seneste år har lovgiverne konstant opfordret til at forenkle krydsoverensstemmelsesmekanismen, hvilket har reduceret listen over krav.

09

Landbrugerne kan træffe den forretningsmæssige beslutning om, hvordan de vil drive bedriften, f.eks. holde svin og fjerkræ uden samtidig at forvalte jorden. Desuden kan også landbrugere uden jord blive omfattet af krydsoverensstemmelse, hvis de er omfattet af visse foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne.

10

Kommissionen påpeger, at såfremt den sektorspecifikke lovgivning kræver en højere kontrolprocent, er det denne procentsats, der finder anvendelse.

Bemærkninger

28

Der er i nogle tilfælde klare forbindelser mellem en række tiltag og de strategiske målsætninger. F.eks. er målet om “støtte til medlemsstaterne og tiltag til forbedring af efterlevelse” klart forbundet med en række tiltag vedrørende æglæggende høner, flokopstaldning af søer, forordningen om aflivning, beskyttelse dyr under transport og beskyttelse af svin.

Dyrevelfærdsstrategien indeholdt en forpligtelse til at overveje muligheden af at indføre en forenklet EU-lovgivningsramme. Dette bidrog til vedtagelsen af forordningen om offentlig kontrol i 2017 og den efterfølgende udpegning af EU's første referencecenter for dyrevelfærd i marts 2018.

31

I bilaget til dyrevelfærdsstrategien er der opstillet en præcis liste over tiltag med henblik på at overvåge de opnåede resultater. Der blev foretaget en evaluering af EU's dyrevelfærdspolitik i 2010, og en række tiltag, der er opført i bilaget til strategien, afspejler strategiske mål såsom “støtte til medlemsstaterne og tiltag til forbedring af efterlevelse”.

Kommissionen anerkender, at der ikke blev fastlagt nogen indikatorer til at måle, om alle strategiens mål er blevet opfyldt. Strategiens tiltag er endnu ikke blevet evalueret, da de først blev afsluttet i begyndelsen af 2018, hvorfor virkningerne af alle tiltag endnu ikke har vist sig.

Kommissionen har ikke fastlagt en ny formel strategi siden 2017. Der er dog blevet udviklet flere aktiviteter, som fokuserer på følgende tre prioriterede områder:

  • bedre anvendelse af EU's regler om dyrevelfærd,
  • udvikling og brug af frivillige forpligtelser fra erhvervet for yderligere at forbedre dyrevelfærden, og
  • fremme af EU's dyrevelfærdsstandarder på globalt plan.
39

EU's pilotordning gør det muligt for Kommissionens tjenestegrene og medlemsstaternes myndigheder at indgå i en dialog med henblik på — på et tidligt stadium — at finde hurtigere og bedre svar på spørgsmål om den korrekte fortolkning, gennemførelse og anvendelse af EU-lovgivningen. Selv om denne dialog ikke er formel traktatbrudsprocedure, følger den en nærmere fastlagt procedure.

Tekstboks 3 — Langsomme fremskridt i adresseringen af visse af Kommissionens henstillinger

Kommissionen finder, at selv om der gik forholdsvis lang tid, mens Frankrig ajourførte, reviderede og udstedte kontrolvejledninger, havde det offentlige kontrolpersonale adgang til visse instrukser, og der blev gennemført nogle tiltag for at afhjælpe de påviste svagheder. Derfor kan man ikke sige, at de offentlige kontroller i Frankrig nødvendigvis var i uoverensstemmelse med EU-kravene i denne periode. Udarbejdelsen af den franske vejledning vedrørende kontrol på kontrolposter var i 2017 endnu ikke afsluttet, men de franske myndigheder havde gennemført kontroller på kontrolstederne. GD SANTE følger løbende op på dette spørgsmål.

Den henstilling, som Revisionsretten henviser til, blev fulgt op i forbindelse med endnu en revision, som Kommissionen foretog i 2012, og blev afløst af en henstilling, der byggede på denne revision. Udbuddet vedrørende udstyr til alle veterinærtjenester i Frankrig blev offentliggjort den 27. april 2017 af landbrugsministeriet. Henstillingen blev trukket tilbage, da de franske myndigheder fremlagde bevis for, at udstyret var blevet indkøbt, og der var blevet udarbejdet brugsanvisninger til brug for personalet.

Lugten af ammoniak i et fjerkræhus kan mærkes, selv om niveauet ligger inden for de lovbestemte grænser.

Selv om der blev fremlagt udkast til ændringer af den relevante rumænske regeringsbeslutning i forbindelse med opfølgningsaktiviteter, som har fundet sted siden 2014, har Kommissionen endnu ikke modtaget nogen bekræftelse på, at de er blevet vedtaget. GD SANTE følger løbende op på dette spørgsmål.

Situationen udviklede sig således betydeligt i den pågældende periode, sådan som det er beskrevet i den landeprofil, der blev offentliggjort i april 2017.

  • Den centrale kompetente myndighed foreslog forskellige tiltag i flere på hinanden følgende svar.
  • I 2016 anmodede den centrale kompetente myndighed det nationale referencecenter for dyrevelfærd om støtte til at genoverveje hensigtsmæssigheden af de tærskler, der er nævnt i det ministerielle notat.
  • Den centrale kompetente myndighed anførte, at den havde til hensigt at bringe de tidligere værdier i overensstemmelse med den nye udtalelse fra det nationale referencecenter.

Henstillingen blev trukket tilbage på grundlag af dokumentation, og dette vil blive afspejlet i den næste ajourførte landeprofil, der forventes at blive offentliggjort i 2019.

45

Kommissionen mener, at dette spørgsmål er komplekst og kræver en omhyggelig undersøgelse på grund af konsekvenserne for de forskellige trossamfund.

Siden 2012 har flere medlemsstater vedtaget strengere nationale foranstaltninger vedrørende slagtning uden bedøvelse (BE, EL, DK og LT) ud over de medlemsstater, der allerede har indført nationale foranstaltninger (AT, CZ, DE, FI, FR, HU, SE og SI).

54

EU-lovgivningen om dyrevelfærd er primært rettet mod store intensive bedrifter (svin, kalve, æglæggende høner, slagtekyllinger), så det er rimeligt, at myndighederne anvender deres begrænsede ressourcer til at kontrollere de større bedrifter frem for de mange hobbybesætninger1. Dette valg bør dog være behørigt begrundet i medlemsstaternes risikoanalyse og kan ikke medføre en fritagelse for kontrol.

55

Flere medlemsstater anvender systemer med henblik på at prioritere kontrol af transportplanlægning, pålæsning af dyr og vejkontrol. Kommissionen har udvekslet god praksis fra Østrig, Danmark, Nederlandene og Det Forenede Kongerige med andre medlemsstater2.

57

Selv om det er rigtigt, at udførelsen af risikoanalysen for det meste overlades til det lokale niveau, er der en række vigtige undtagelser som anført i Kommissionens svar på punkt 55 ovenfor vedrørende kontrol af transport i Danmark, Nederlandene og Det Forenede Kongerige.

59

I praksis har en korrekt udførelse af revisioner af alle emner inden for en 5-årig cyklus vist sig at være umulig med de disponible ressourcer. For at løse dette problem blev der fastsat yderligere retningslinjer i en ikkebindende vejledning. Det forklarer, hvorfor alle spørgsmål, der er omfattet af forordningen om offentlig foderstof- og fødevarekontrol, skal tages op til fornyet gennemgang ved en regelmæssig (årlig) risikovurdering. I den forbindelse anses et emne, der tages op i forbindelse med den regelmæssige gennemgangsproces, for at opfylde kravet om, at dette emne skal være omfattet af en 5-årig cyklus.

60

Kommissionens relevante revisionsrapporter indeholder henstillinger til medlemsstaterne, når den interne opfølgning af revisionen var utilstrækkelig. Kommissionen vil følge op på disse henstillinger efter de normale procedurer.

61

Selv om klager kan være nyttige til at identificere problemer, afdækker de generelt ikke alle vigtige problemområder. Mange tilfælde af manglende overholdelse forbliver usynlige for potentielle klagere. Endvidere kan klager også have træk, der skaber potentielle skævheder.

62

Der er ikke noget retligt krav om, at medlemsstaterne skal føre et centralt register over klager. Manglen på et sådant register viser ikke i sig selv, at oplysninger fra klagere ikke blev anvendt korrekt, eller at beslutningstagningen ikke var tilstrækkeligt underbygget af oplysninger om risiciene for dyrevelfærden (som kan komme fra mange forskellige kilder).

64

Ikke alle elementer af dyrevelfærd, der indgår i strategien, er omfattet af krydsoverensstemmelse og udvikling af landdistrikterne, som f.eks. transport af dyr. Der er derfor begrænsninger for mulige synergier mellem den fælles landbrugspolitik og den generelle dyrevelfærdslovgivning.

65

I overensstemmelse med princippet om delt forvaltning mellem medlemsstaterne og Kommissionen og med henblik på at begrænse den administrative byrde for medlemsstaterne giver lovgivningen om krydsoverensstemmelse medlemsstaterne mulighed for at anvende deres eksisterende forvaltnings- og kontrolsystemer i stedet for en særlig ordning for krydsoverensstemmelse (se artikel 98, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1306/2013). Det er dog ikke nærmere angivet, hvordan medlemsstaternes præcist skal gøre dette, og hvad der vil være den mest effektive måde.

66

Denne udveksling af oplysninger indgår i GD AGRI's revisioner af krydsoverensstemmelsen. Hvis der konstateres mangler, pålægges der medlemsstaterne finansielle korrektioner.

70

Kommissionen har ikke beføjelse til at medtage alle former for dyrevelfærdskontrol i sine revisioner af krydsoverensstemmelsen. Den dyrevelfærdskontrol, der udføres af de nationale kontrolmyndigheder uden for stikprøven for kontrol med krydsoverensstemmelse på 1 %, er ikke baseret på lovgivningen om den fælles landbrugspolitik og er som sådan ikke omfattet af GD AGRI's revisioner.

De særlige regler om indberetning i lovgivningen om krydsoverensstemmelse vedrører kontrol, der udelukkende udføres i forbindelse med krydsoverensstemmelse.

Hvis betalingsorganet modtager oplysninger om mulige overtrædelser, der er konstateret uden for krydsoverensstemmelseskontrollerne, kan sådanne bemærkninger også anerkendes som grundlag for evaluering og eventuel senere anvendelse af krydsoverensstemmelsessanktioner. Hvis disse overtrædelser indberettes til og efterfølgende evalueres af betalingsorganet, er de omfattet af Kommissionens revisioner.

73

I henhold til princippet om delt forvaltning er det fastsat i krydsoverensstemmelseslovgivningen, at evalueringsskemaerne over regioner eller medlemsstater skal udarbejdes af de relevante nationale eller regionale organer. EU-lovgivningen fastlægger dog en ramme ved at bestemme, at sanktionerne skal “stå i et rimeligt forhold til overtrædelsen, være effektive og have afskrækkende virkning“(se betragtning 57 i forordning (EU) nr. 1306/2013). Det fremgår endvidere af artikel 99 i denne forordning, at sanktionerne skal beregnes under hensyntagen til, hvor alvorlige, omfattende og varige de er, samt deres hyppighed og mulige forsætlighed. Hertil kommer, at navnlig artikel 38-40 i forordning (EU) nr. 640/2014 og artikel 73-75 i forordning (EU) nr. 809/2014 indeholder mere detaljerede bestemmelser, som medlemsstaterne skal overholde ved anvendelsen af sanktioner.

74

Kommissionen mener, at kontrolstatistikkerne ikke i sig selv udgør bevis for påstanden om, at et kontrol- eller sanktionssystem er mangelfuldt (“lempeligt“), og at Domstolens dom i sag T-506/15 (præmis 224) betyder, at en lav fejlprocent (kun) kan tjene til at understøtte en alvorlig tvivl fra revisorens side.

For så vidt angår bemærkningen om, at “en bedrift, hvor inspektørerne konstaterede, at op til 30 % af tjeklistens relevante punkter ikke var opfyldt, [ansås] for at være i fuld overensstemmelse” (Rumænien), mener Kommissionen, at sådanne specifikke tilfælde ville blive fanget ved dens revisioner.

75

Kommissionen noterer sig Revisionsrettens bemærkning, men minder om, at det er op til medlemsstaterne at fastlægge sanktionssystemer “efter eget skøn”.

Kommissionen påpeger, at der i medlemsstaternes evalueringsskemaer (såsom det polske) normalt tildeles forskellige antal point afhængigt af, hvor alvorlig overtrædelsen er, dvs. en kombination af, hvor “alvorlig”, “omfattende” og “varig” den er. Antallet af overtrædelser er derfor ikke altid en faktor, der er afgørende for den administrative sanktion inden for rammerne af krydsoverensstemmelsen.

Desuden ville “lempeligere” sanktionssystemer (som ikke overholder kravet om, at sanktionen som hovedregel skal være på 3 %, jf. artikel 39 i delegeret forordning (EU) nr. 640/2014) blive fanget af GD AGRI's revisioner, se Kommissionens svar på punkt 76.

76

Kommissionen bekræfter, at de revisioner, der er nævnt i fodnoten til Revisionsrettens bemærkning, har afsløret sanktionssystemer, der udelukker anvendelsen af forholdsmæssige sanktioner (i nogle tilfælde var det f.eks. ikke muligt at pålægge 5 %, og i andre tilfælde var det ikke muligt at pålægge 3 % eller 5 %). Hver enkelt af disse revisioner har ført til en finansiel korrektion og en anmodning til medlemsstaten om at ajourføre sanktionsskemaet, så det tager behørigt hensyn til, hvor “alvorlig”, “omfattende” og “varig” sanktionen er, med henblik på anvendelse af krydsoverensstemmelseskravene.

Det skal understreges, at det på baggrund af princippet om delt forvaltning er medlemsstaterne, der skal udforme evalueringsskemaer, som er hensigtsmæssige for lokal landbrugspraksis. De retlige bestemmelser foreskriver ikke, hvordan nedsættelserne for individuelle overtrædelser skal beregnes, men indeholder generelle regler. Derfor skal evalueringsskemaerne ikke godkendes af Kommissionen. For at støtte medlemsstaterne afholder Kommissionen regelmæssigt ekspertmøder, hvor der udveksles bedste praksis.

79

Selv om dyrevelfærd ikke er udtrykkeligt nævnt i fokusområde 3A, skal dette ikke forstås som en udelukkelse, da målet om at forbedre dyrevelfærden bidrager til at forøge værdien af landbrugsprodukter, der er omfattet af fokusområde 3A.

80

Medlemsstaterne eller regionerne programmerer deres respektive landdistriktsprogrammer baseret på en SWOT-analyse og behovsvurderingen for dette specifikke programområde. Det betyder, at støtten til udvikling af landdistrikterne er rettet mod en bred vifte af behov, og ikke kun dyrevelfærd.

81

Ud over støtte til investeringer i bedrifter, kvalitetsordninger eller økologisk landbrug skal støtte i form af videnoverførsel, uddannelse og rådgivningstjenester også nævnes. Disse foranstaltninger kombineres ofte med foranstaltning 14 “dyrevelfærd” for at øge landbrugernes bevidsthed og formidle bedste praksis for bedre forvaltning af dyrevelfærd.

84

Medlemsstaterne har på Kommissionens anmodning været nødt til at udarbejde handlingsplaner for, hvordan det lovfæstede forbud mod halekupering skal implementeres. Nordrhein-Westfalen har udarbejdet et udkast til handlingsplan i begyndelsen af 2018, der nu danner grundlag for yderligere høringer på nationalt plan og EU-plan.

Krydsoverensstemmelsesreglerne gælder også for støtte til dyrevelfærd under programmet for udvikling af landdistrikterne, herunder lovgivningen om beskyttelse af svin, og manglende overholdelse af disse regler bør, afhængigt af, hvor alvorlig overtrædelsen er, føre til en sanktion/eller en administrativ bøde.

85

Kommissionen fremmer kombinationen af flere forpligtelser eller endog flere foranstaltninger (såkaldte integrerede foranstaltninger) til forbedring af dyrevelfærd for at sikre, at flere parametre forbedres samtidigt. Det er dog i sidste ende op til medlemsstaterne at afgøre, hvilke parametre de ønsker at forbedre gennem brug af midler til udvikling af landdistrikter, og hvilke midler de ønsker at forbedre gennem andre instrumenter og midler. Begrænsede disponible ressourcer kan også være en af årsagerne til, at de fokuserer på de mest nødvendige parametre.

86

Medlemsstaterne baserer deres programmering af foranstaltningen på deres SWOT-analyse og behovsvurderingen i sektoren. De forventes endvidere at fastsætte forpligtelser i relation til foranstaltning 14 på en sådan måde, at der fastlægges en basislinje og træffes foranstaltninger, som er mere vidtgående end den normale praksis, der anvendes på en landbrugsbedrift. GD SANTE høres automatisk inden godkendelsen af en ny dyrevelfærdsforanstaltning inden for rammerne politikken for udvikling af landdistrikterne, der støtter GD AGRI's tilgang til indførelse af effektive dyrevelfærdsforanstaltninger og til håndtering af de områder, som har de største behov.

Med hensyn til krydsoverensstemmelse indgår forbuddet mod rutinemæssig halekupering i kravene og dermed i basislinjen for foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne. Det skal dog bemærkes, at i mange medlemsstater er navnlig bedrifter med intensivt svineopdræt ikke omfattet af krydsoverensstemmelse alene af den grund, at de ikke automatisk modtager støtte fra den fælles landbrugspolitik. Disse svineavlsbedrifter har som oftest ikke landbrugsjord. Derfor nyder derfor ikke godt af direkte betalinger (søjle 1), da disse er arealbaserede. Disse bedrifter kunne dog anmode om landdistriktsstøtte (søjle 2), men dette ville være på frivillig basis. Dette er grunden til, at krydsoverensstemmelse aldrig kan anvendes som et redskab til gennemførelse af andre politikker, da dens virkning er begrænset til modtagere af landbrugsstøtte.

87

Medlemsstaterne forventes at fastsætte forpligtelser i relation til foranstaltning 14 på en sådan måde, at der træffes foranstaltninger, som er mere vidtgående end den normale praksis, der anvendes på bedrifter, for at sikre reel merværdi af støtten og undgå overkompensering. En sådan opbygning af støtten til dyrevelfærd skal udelukke muligheden for at støtte praksis, der betragtes som normal landbrugspraksis i den pågældende medlemsstat og/eller region.

Med hensyn til risikoen for dødvægt mener Kommissionen, at landbrugerne har behov for finansiel støtte til at overholde forpligtelser, der er mere vidtgående end basiskravene til dyrevelfærd.

Med hensyn til en mulig overlapning med private kvalitetsordninger henvises til Kommissionens svar på punkt 88.

88

Det bør understreges, at deltagelse i kvalitetsordninger ikke nødvendigvis udgør en overlapning med foranstaltning 14, selv om begge instrumenter omfatter administrative forpligtelser. Det er tilfældet, når de forpligtelser, der understøttes af forskellige instrumenter, afviger kvantitativt og/eller kvalitativt (som i tilfældet med Sardinien), eller hvis kompensationen for omkostninger og indkomsttab som følge af sådanne forpligtelser ikke overstiger 100 %: Med hensyn til beregningen af præmierne henvises til Kommissionens svar på punkt 90.

En sådan tilgang giver mulighed for at dele en finansiel byrde mellem forskellige værktøjer og instrumenter, selv om det kunne føre til mere administrativt arbejde for myndighederne.

90

I forbindelse med godkendelsen af programmerne vurderer Kommissionen den metode, på grundlag af hvilken betalingerne beregnes, samt basislinjen for de foreslåede forpligtelser for at sikre, at de kun dækker tiltag, der er mere vidtgående end de obligatoriske krav og den praksis, der normalt anvendes. Medlemsstaterne skal også sikre, at beregningerne er fyldestgørende og bekræftes eller foretages af et funktionsmæssigt uafhængigt organ.

I forbindelse med revisionerne kontrolleres den mulige overlapning med EU-midler eller nationale offentlige midler som led i gennemgangen af kontrolsystemet for alle foranstaltninger/eller tiltag, der er genstand for en given revision. Et revisionsresultat vil blive anvendt af Kommissionen ved den samlede vurdering af den korrekte gennemførelse af foranstaltningerne/tiltagene og vil indgå i den efterprøvende regnskabsafslutning, hvilket i visse tilfælde kan føre til en ændring af programmet for udvikling af landdistrikterne.

92

Selv om det fælles overvågnings- og evalueringssystem (CMES) fastlægger indikatorer for måling af resultaterne af den fælles landbrugspolitik, indeholder den nuværende ordning ikke nogen specifikke dyrevelfærdsindikatorer. Der indsamles dog outputindikatorer i forbindelse med foranstaltningerne, som henføres til de respektive fokusområder.

Der er behov for en balance med hensyn til fastlæggelsen af overvågningsindikatorer og deres omkostningseffektivitet samt dataenes tilgængelighed. Vurderingen af de generelle resultater af foranstaltningerne skal indgå i evalueringen, hvor CMES-indikatorerne kun har en understøttende funktion, og medlemsstaterne frit kan indføre yderligere indikatorer.

93

Støtten til dyrevelfærd vurderes bedst i forbindelse med evalueringen. For perioden 2007-2013 blev der foretaget en sammenfattende evaluering af virkningerne af foranstaltning 215 “betalinger for dyrevelfærd” på grundlag af de efterfølgende evalueringer af de medlemsstater, der havde gennemført foranstaltningen. Det er planen, at evalueringen samt det ledsagende arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene skal offentliggøres i sidste kvartal 2018.

95

Foranstaltning 215 “dyrevelfærd” blev gennemført i 11 medlemsstater (30 regioner) med samlede udgifter for ELFUL på 1 mia. EUR. I sammenfatningen af de efterfølgende evalueringer blev virkningen af foranstaltningen vurderet som begrænset, delvist på grund af det lave antal regioner, hvor foranstaltningen var blevet gennemført.

Konklusioner og anbefalinger

99

Dyrevelfærdsstrategien indeholdt en forpligtelse til at overveje muligheden af at indføre en forenklet EU-lovgivningsramme. Dette bidrog til vedtagelsen af forordningen om offentlig kontrol i 2017 og den efterfølgende udpegning af EU's første referencecenter for dyrevelfærd i marts 2018.

Kommissionen anerkender, at strategien ikke omfattede målindikatorer til måling af alle strategiens mål (se Kommissionens svar på punkt 28 og 31). Tiltagene er endnu ikke blevet evalueret, da de først blev afsluttet i begyndelsen af 2018, hvorfor virkningerne af alle tiltag endnu ikke har vist sig.

Siden 2017 har Kommissionen gennemført flere aktiviteter, som fokuserer på følgende tre prioriterede områder:

  • bedre anvendelse af EU's regler om dyrevelfærd,
  • udvikling og brug af frivillige forpligtelser fra erhvervet for yderligere at forbedre dyrevelfærden, og
  • fremme af EU's dyrevelfærdsstandarder på globalt plan.
100

Kommissionen mener, at spørgsmålet om slagtning uden bedøvelse er komplekst og kræver en omhyggelig undersøgelse på grund af konsekvenserne for de forskellige trossamfund.

Anbefaling 1 — Strategiske rammer for Kommissionens dyrevelfærdspolitik
  1. Kommissionen accepterer anbefaling 1a) og planlægger at foretage en evaluering af dyrevelfærdsstrategien fra 2012. Tidsrammen for en sådan evaluering skal tage hensyn til, at virkningen af samtlige tiltag endnu ikke har vist sig, samt de ressourcemæssige konsekvenser af dette komplekse arbejde.
  2. Kommissionen accepterer anbefaling 1b). Den vil blive gennemført ved at definere områder eller sektorer og udvikle en metode til sammenligning af medlemsstaternes resultater.

Kommissionen accepterer anbefaling 1c).

102

Arten af de påkrævede foranstaltninger påvirker den periode, inden for hvilken der kan gøres fremskridt i medlemsstaterne. Kommissionen overvåger og følger disse spørgsmål løbende.

Se Kommissionens svar på tekstboks 3 og punkt 59-62.

Anbefaling 2 — Kommissionens håndhævelses- og vejledningsforanstaltninger for at opnå overensstemmelse a)

Kommissionen accepterer anbefaling 2a). Der er allerede blevet indført ordninger til opfølgning af revisionshenstillingerne og håndhævelse af EU-lovgivningen.

Kommissionen har haft systematiske procedurer til opfølgning af revisionshenstillinger siden 2005, og der kan tages yderligere håndhævelsesforanstaltninger i anvendelse, hvis EU-reglerne fortsat ikke overholdes. Procedurernes effektivitet tages løbende op til revision.

Kommissionen erkender dog, at der kan gøres yderligere fremskridt med at reducere den tid, det tager at gennemføre tilfredsstillende tiltag som svar på dens henstillinger, som udstedes efter revisionerne, og håndhæve lovgivningsmæssige bestemmelser, navnlig dem, der har været i kraft i lang tid.

Kommissionen arbejder derfor på at forbedre sine procedurer for overvågning og fremme af al fødevare- og sundhedslovgivning, hvilket naturligvis vil omfatte opfølgningen på henstillingerne fra Kommissionens revisioner.

b)

Kommissionen accepterer anbefaling 2b) og vil med medlemsstaterne drøfte mulige forbedringer i Tracessystemet til støtte for udarbejdelsen af medlemsstaternes risikoanalyser for kontrol med transport af levende dyr.

Anbefaling 3 — Forbedret koordinering mellem den offentlige kontrol og krydsoverensstemmelse

Kommissionen kan ikke acceptere anbefaling 3a).

Kommissionen er af den opfattelse, at når denne offentlige kontrol, som Revisionsretten henviser til, anvendes til at nå op på den minimumssats på 1 % af støttemodtagerne, der skal kontrolleres for krydsoverensstemmelse (artikel 68 i forordning (EU) nr. 809/2014), er den reelt omfattet af GD AGRI's revisioner, og den hertil knyttede indberetning vurderes blandt andet for fuldstændighed. Hvis denne offentlige kontrol imidlertid udføres ud over minimumskontrolprocenten, dvs. uden for anvendelsesområdet for retsgrundlaget for krydsoverensstemmelse, er der ingen juridisk forpligtelse for inspektørerne til at godkende og vurdere deres resultater i lyset af krydsoverensstemmelsesreglerne og derefter indberette dem. Medmindre resultaterne indberettes, kan en sådan kontrol — eller fuldstændigheden af deres indberetning — derfor ikke omfattes af GD AGRI's revisioner.

b)

Kommissionen accepterer anbefalingen og vil følge op på den i ekspertgruppen om krydsoverensstemmelse.

104

Fremme af dyrevelfærd er en del af en bredere prioritet vedrørende fødevarekædens organisation. Politikken for udvikling af landdistrikterne omfatter en fleksibel ramme/værktøjskasse, der gør det muligt for medlemsstaterne — i overensstemmelse med nærhedsprincippet og princippet om delt forvaltning — at beslutte, hvordan man bedst kan støtte forbedringen af dyrevelfærd i overensstemmelse med EU's politiske målsætninger og medlemsstaternes/regionernes særlige forhold, potentiale og behov. Næsten en tredjedel af alle programmerne for udvikling af landdistrikterne for 2014-2020 omfatter denne foranstaltning og angiver antallet af støttemodtagere.

Med hensyn til risikoen for dødvægt mener Kommissionen, at landbrugerne har behov for finansiel støtte til at overholde forpligtelser, der er mere vidtgående en basiskravene til dyrevelfærd. Foranstaltningens arkitektur, der bygger på princippet om, at kun tiltag, som er mere vidtgående end de obligatoriske krav, skal støttes under dyrevelfærdsforanstaltningen, har til formål at undgå dødvægt.

Kommissionen fortsætter med at formidle god praksis og eksempler på forbedring af dyrevelfærd, også gennem en god kombination med andre foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne, navnlig videnoverførsel og uddannelse samt investeringer.

Anbefaling 4 — Brug af landdistriktsstøtte til at opfylde dyrevelfærdsmål a)

Kommissionen accepterer denne anbefaling, som bygger på praksis i indeværende programmeringsperiode.

Medlemsstaterne forventes at fastsætte forpligtelser i relation til foranstaltning 14 på en sådan måde, at der fastlægges en basislinje og træffes foranstaltninger, som er mere vidtgående end den normale praksis, for at sikre reel merværdi af støtten og undgå overkompensering. Kommissionen vil fortsat — i tilfælde af programændringer eller fornyet indførelse af foranstaltningen i indeværende programmeringsperiode — tilskynde medlemsstaterne til at gennemføre denne foranstaltning, navnlig i de sektorer, som har de største behov. For eksempel bidrager alle foranstaltninger i svinesektoren også til at forbedre overholdelsen af det pågældende direktiv. GD SANTE høres automatisk inden godkendelsen af en ny dyrevelfærdsforanstaltning inden for udvikling af landdistrikterne.

Hvis dyrevelfærd gøres til et af de specifikke mål for udvikling af landdistrikterne i perioden 2021-2027, burde den komme til at spille en endnu større rolle i udviklingen af landdistrikter.

b)

Kommissionen accepterer anbefalingen om at tilskynde til udveksling af god praksis mellem medlemsstaterne vedrørende yderligere (dvs. ikkeobligatoriske) resultat- og virkningsindikatorer for dyrevelfærdsforanstaltninger. Det skal bemærkes, at forslagene vedrørende den fælles landbrugspolitik i perioden efter 2020 bør omfatte de specifikke mål: “Forbedre det europæiske landbrugs reaktion på samfundets krav til fødevarer og sundhed, herunder kravene til sikre, nærende og bæredygtige fødevarer samt til dyrevelfærd” og en nøgleindikator O.16 “Antal husdyrenheder, der er omfattet af støtte til dyrevelfærd, sundhed eller forbedrede biosikkerhedsforanstaltninger”. Forslaget omfatter desuden en fælles resultatindikator R.38 — “Forbedre dyrevelfærd: Andel af husdyrenheder, der er omfattet af støttede aktioner til forbedring af dyrevelfærden”. Kommissionen kan derfor forpligte sig til at fremme udveksling af god praksis med hensyn til indikatorer for dyrevelfærd i fremtiden.

c)

Kommissionen accepterer denne anbefaling, som bygger på praksis i indeværende programmeringsperiode.

Webstedet for det europæiske netværk for landdistriktsudvikling indeholder mange eksempler på god praksis vedrørende projekter, der har til formål at forbedre dyrevelfærden, herunder investeringsprojekter (https://enrd.ec.europa.eu/search/site/animal%20welfare_en).

Hvis dyrevelfærd gøres til et af de specifikke mål for udvikling af landdistrikterne i perioden 2021-2027, burde den komme til at spille en endnu større rolle i udviklingen af landdistrikter. Inden for rammerne af den nye gennemførelsesmodel for den fælles landbrugspolitik efter 2020 er Kommissionen dog på nuværende tidspunkt ikke i stand til at indgå mere præcise forpligtelser vedrørende vejledningen til medlemsstaterne.

Glossar og forkortelser

DG AGRI: Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter.

DG SANTE: Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed.

EFSA: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet - et EU-agentur, der giver uafhængig videnskabelig rådgivning og kommunikerer om eksisterende og nye risici forbundet med fødevarekæden.

Halekupering af grise: Procedure til kupering af haler på grise for at undgå halebidning.

Krydsoverensstemmelseskontrol: Kontrol med sigte på at efterprøve, om krydsoverensstemmelsesforpligtelserne er overholdt i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1306/2013, 809/2014 og 640/2014.

LMK: Lovgivningsbestemte forvaltningskrav - indgår i krydsoverensstemmelse og er fastlagt i en række EU-direktiver og -forordninger. De vedrører offentlig sundhed, dyre- og plantesundhed, identifikation og registrering af dyr, miljø og dyrevelfærd.

Offentlig kontrol: Termen anvendes i beretningen til at henvise til kontrol og tilsyn udført i medlemsstaterne (f.eks. af veterinærtjenester) med henblik på at verificere, at Den Europæiske Unions dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelser anvendes korrekt, jf. forordning (EF) nr. 882/2004.

OIE: Verdensorganisationen for Dyresundhed (Office International des Épizooties) - en mellemstatslig organisation bestående af 181 medlemslande. Den udvikler internationalt anerkendte standarder for dyresundhed og -velfærd.

Slagtekyllinger: Kyllinger, der holdes med henblik på kødproduktion.

TRACES: Trade Control and Expert System - Kommissionens flersprogede onlineværktøj til forvaltning af alle sanitære krav vedrørende samhandel inden for EU og import af dyr, sæd og embryoner, fødevarer, foder og planter.

Slutnoter

1 Europa-Parlamentets Temaafdeling for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender “Animal Welfare in the European Union”, Bruxelles, 2017.

2 Humane Society International, “Facts and figures on the EU horsemeat trade”, 2014.

3 Europa-Parlamentets beslutning af 5. maj 2010 om evaluering og analyse af handlingsplanen for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd 2006-2010 (2009/2202(INI)) og Europa-Parlamentets beslutning af 26. november 2015 om en ny dyrevelfærdsstrategi for 2016-2020 (2015/2957(RSP)).

4 Undersøgelser af dette emne omfatter bl.a. følgende: FAO, “Review of animal welfare legislation in the beef, pork, and poultry industries”, Rom, 2014; EconWelfare-projektet, FiBL, “Overview of animal welfare standards and initiatives in selected EU and third countries”, Schweiz, 2010; Europa-Parlamentets Udvalg om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, “Comparative analysis of EU standards in food safety, environment, animal welfare and other non-trade concerns with some selected countries”, Bruxelles, 2012.

5 Foretages i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1). Lovgivningen kræver ikke en minimumskontrolprocent for dyrevelfærdskontrol.

6 Direkte betalinger under Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 af 17. december 2013 om fastsættelse af regler for direkte betalinger til landbrugere under støtteordninger inden for rammerne af den fælles landsbrugspolitik (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 608), betalinger til omstrukturering og omstilling af vindyrkningsarealer og grøn høst under Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671) og arealrelaterede betalinger og betalinger for dyrevelfærd under Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 af 17. december 2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 487).

7 GD AGRI's årlige aktivitetsrapport for 2016.

8 Betragtning 57 og artikel 92 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549). Små landbrugere er imidlertid ikke fritaget fra at skulle overholde den gældende dyrevelfærdslovning og er underlagt offentlig kontrol, der verificerer, at de overholder lovgivningen.

9 SWD(2016) 218 endelig af 22.6.2016 “Review of greening after one year”.

10 Som defineret i bilag II til forordning (EU) nr. 1306/2013.

11 Kilder: Statistik om krydsoverensstemmelseskontrol for 2016 for den population, der er omfattet af krydsoverensstemmelse; Eurostatdata for 2013 for det samlede antal landbrug med husdyr og det samlede antal landbrug med svin. Antallet af svineopdræt, der er omfattet, varierer betydeligt mellem medlemsstaterne, fra 7 % af svineavlerne i Slovakiet til næsten 100 % af svineopdrættene i Belgien Tyskland og Luxembourg. Der findes ingen data fra Eurostat om antallet af landbrugere, der opdrætter kalve.

12 Artikel 33 i forordning (EU) nr. 1305/2013.

13 I den foregående programmeringsperiode (2007-2013) brugte 15 medlemsstater 1 milliard euro på denne dyrevelfærdsforanstaltning.

14 Animal Task Force “Why is European animal production important today? Facts and figures”, 2017.

15 GD SANTE, “Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future”, Bruxelles, 2010.

16 https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/animalwelfare fra juni 2018.

17 F.eks.: Belk, K.E., Scanga, J.A., Smith, G.C. og Grandin, T., “The Relationship Between Good Handling / Stunning and Meat Quality in Beef, Pork, and Lamb”, Colorado State University, Fort Collins, 2002; GD SANTE, “Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future”, Bruxelles, 2010; Europa-Parlamentets Temaafdeling for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender, “Animal Welfare in the European Union”, Bruxelles, 2017.

18 Rådets forordning (EF) nr. 1099/2009 af 24. september 2009 om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet (EUT L 303 af 18.11.2009, s. 1).

19 Udtalelse fra Den Videnskabelige Komité for Dyrs Sundhed og Trivsel efter anmodning fra Kommissionen om dyrevelfærdsaspekter af de mest udbredte metoder til bedøvelse og aflivning af de mest almindelige dyrearter, EFSA Journal (2004), 45, 1-29.

20 GD SANTE, “Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future”, Bruxelles, 2010.

21 Europa-Parlamentets beslutning af 5. maj 2010 om evaluering og analyse af handlingsplanen for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd 2006-2010.

22 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om Den Europæiske Unions strategi for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd 2012-2015 (KOM(2012)6 af 15.2.2012).

23 Vi har gennemgået revisionsrapporter fra GD SANTE, som dækker alle 28 medlemsstater. Disse revisionsrapporter identificerede svagheder i alle medlemsstater, undtagen Finland.

24 Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/329 af 5. marts 2018 om udpegelse af et EU-referencecenter for dyrevelfærd (EUT L 63 af 6.3.2018, s. 13).

25 Europa-Parlamentets beslutning af 26. november 2015 om en ny dyrevelfærdsstrategi for 2016-2020 (2015/2957(RSP)).

26 Bilag II viser en oversigt over resultaterne af de kontrolbesøg, der er indberettet af de besøgte medlemsstater.

27 Kilde: Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen af Rådets direktiv 98/58/EF om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål COM(2016) 558 final af 8.9.2016) og referater fra møderne i de nationale kontaktpunkter for dyrevelfærd under transport.

28 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625 om offentlig kontrol og andre officielle aktiviteter med henblik på at sikre anvendelsen af fødevare- og foderlovgivningen og reglerne for dyresundhed og dyrevelfærd, plantesundhed og plantebeskyttelsesmidler (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

29 COM(2016) 558 final af 8.9.2016, “Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen af Rådets direktiv 98/58/EF om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål”.

30 COM(2018) 181 final af 13.4.2018, “Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om anvendelsen af direktiv 2007/43/EF og dets betydning for slagtekyllingers velfærd samt udvikling af velfærdsindikatorer”.

31 Kommissionens oversigtsrapport “Study visits on rearing pigs with intact tails”, 2016 (GD SANTE, 2016-8987 – MR).

32 Kommissionens oversigtsrapport “Welfare of cattle on dairy farms”, 2017 (GD SANTE, 2017-6241).

33 COM(2018) 181 final.

34 Kommissionens revisions- eller undersøgelsesrapporter: 2017-6109 (Bulgarien), 2017-6217 (Den Tjekkiske Republik), 2017-6110 (Tyrkiet).

35 Kommissionens oversigtsrapport “Systems to prevent the transport of unfit animals in the EU” (GD SANTE, 2015-8721 – MR).

36 Kommissionens oversigtsrapport “Animal welfare at slaughter in Member States” (GD(SANTE) 2015-7213 – MR).

37 Eksempelvis revisionsrapport 2016-8822 - MR, 2014-7059 - MR (Belgien), 2013-6858 - MR FINAL (Bulgarien), 2017-6022 (Den Tjekkiske Republik), 2014-7061 - MR FINAL (Danmark), 2016-8763 – MR (Estland), 2017-6126 (Spanien), 2014-7075 - MR FINAL (Italien), 2012-6374 - MR FINAL (Rumænien).

38 Flokopstaldning af søer: Belgien, Danmark, Tyskland, Irland, Grækenland, Frankrig, Cypern, Polen, Portugal, Slovenien og Finland. Æglæggende høner: Belgien, Bulgarien, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Cypern, Letland, Ungarn, Nederlandene, Polen, Portugal og Rumænien. Transport af kalve: Irland, Frankrig.

39 Når det var relevant (f.eks. vedrørende bestemte henstillinger, der fortsat ikke var behandlet på revisionstidspunktet), blev ældre revisionsrapporter også gennemgået.

40 Således at der foretages en vurdering af alle de gældende krav i Rådets direktiv 98/58/EF af 20. juli 1998 om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål (EUT L 221 af 8.8.1998, s. 23), Rådets direktiv 2008/120/EF af 18. december 2008 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin (kodificeret version) (EUT L 47 af 18.2.2009, s. 5), Rådets direktiv 1999/74/EF af 19. juli 1999 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af æglæggende høner (EUT L 203 af 3.8.1999, s. 53) og Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter (EUT L 3 af 5.1.2005, s. 1). I 2012 tilføjede Kommissionen til sin henstilling en reference til kravene i Rådets direktiv 2007/43/EF af 28. juni 2007 om minimumsforskrifter for beskyttelse af slagtekyllinger (EUT L 182 af 12.7.2007, s. 19).

41 Vi fandt disse tilfælde i Tyskland (3 henstillinger), Italien (1 henstilling) og Rumænien (1 henstilling).

42 Forordning (EF) nr. 1099/2009.

43 Halal- eller kosherkød. Slagtning med bedøvelse (ved hjælp af de metoder, der er angivet i forordning 1099/2009 eller andre metoder) kan tillades af visse trossamfund.

44 Betragtning 18 i forordning (EF) nr. 1099/2009.

45 Konsekvensanalyse, der ledsager dokumentet “Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om Den Europæiske Unions strategi for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd 2012-2015” (SEK(2012) 55 endelig af 19.12012).

46 Kommissionens oversigtsrapport “Animal welfare at slaughter in Member States” (GD(SANTE) 2015-7213-MR).

47 GD SANTE, “Study on information to consumers on the stunning of animals”, 2015.

48 Bilag III indeholder en beskrivelse af de procedurer, der er indført i de besøgte medlemsstater.

49 I Tyskland (Nordrhein-Westfalen) brugte inspektører fra forskellige distrikter forskellige tjeklister, og der var ingen fælles procedure for anvendelse af bøder.

50 Artikel 3 i forordning (EF) nr. 882/2004: “Medlemsstaterne sikrer, at offentlig kontrol foretages regelmæssigt, på grundlag af en risikovurdering og med passende hyppighed, så denne forordnings mål nås.”

51 F.eks. kan en lokal myndighed i en medlemsstat kun få vist oplysninger om dyretransporter i sit eget område, hvis det er afgangs- eller bestemmelsessted, udgangs-/indgangssted til EU, eller hvis der ligger en kontrolpost i området.

52 Forordning (EF) nr. 882/2004.

53 Punkt 5.1 i bilaget til Kommissionens beslutning 2006/677/EF af 29. september 2006 om retningslinjer med kriterier for gennemførelsen af audit i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (EUT L 278 af 10.10.2006, s. 15).

54 GD SANTE, Interim Overview report, “Audits of Official Controls in EU-Member States”, 2017.

55 Artikel 38, stk. 5, i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 640/2014 af 11. marts 2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem, betingelserne for afslag eller tilbagetrækning af betalinger og administrative sanktioner vedrørende direkte betalinger, støtte til udvikling af landdistrikterne og krydsoverensstemmelse (EUT L 181 af 20.6.2014, s. 48).

56 Det kompetente kontrolorgan, der konstaterer den manglende overholdelse, og det betalingsorgan, der har ansvaret for at beregne betalingsnedsættelsen.

57 Kommissionens arbejdsdokument om tilgængelige kontrolværktøjer til optimering af krydsoverensstemmelseskontrollens effektivitet (DS-2011-2), 2011.

58 Artikel 68, stk. 2, i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 809/2014 af 17. juli 2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem, foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne og krydsoverensstemmelse (EUT L 227 af 31.7.2014, s. 69).

59 Artikel 3 og 4 i Rådets direktiv nr. 2008/119/EF af 18. december 2008 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af kalve (kodificeret version) (EUT L 10 af 15.1.2009, s. 7), artikel 3 og 4 i direktiv 2008/120/EF og artikel 4 i direktiv 98/58/EF.

60 Tjeklisten manglede kun et enkelt formelt punkt.

61 Kommissionen kan på baggrund af sine revisionsresultater iværksætte procedurer, som betyder, at EU's finansiering til den pågældende medlemsstat nedsættes. Disse procedurer kaldes “finansielle korrektioner”.

62 I overensstemmelse med artikel 64, stk. 5, i forordning (EF) nr. 1306/2013.

63 Særberetning nr. 26/2016 “Det er stadig en udfordring at gøre krydsoverensstemmelsesordningen mere effektiv og sikre større forenkling” (http://eca.europa.eu).

64 Artikel 39 i den delegerede forordning (EU) nr. 640/2014 kræver, at betalingsnedsættelsen som hovedregel er 3 % og kan nedsættes til 1 % eller forhøjes til 5 % på baggrund af en vurdering af alvoren af den manglende overholdelse.

65 Kommissionens revisioner af Estland, Italien, Luxembourg, Østrig, Portugal og Slovakiet rapporterede om dette forhold.

66 Artikel 5, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1305/2013.

67 “Forbedring af primærproducenters konkurrenceevne ved at integrere dem bedre i landbrugsfødevarekæden ved hjælp af kvalitetsordninger, der tilfører landbrugsprodukterne merværdi, fremstød på lokale markeder og korte forsyningskredsløb, producentsammenslutninger og -organisationer og brancheorganisationer” og “støtte til bedriftsrisikoforebyggelse og -styring”. Fokusområder skaber en sammenhæng mellem prioriteterne, foranstaltningerne og overvågningsindikatorerne for udviklingen af landdistrikterne.

68 Punkt 4 i bilag I til direktiv 2008/120/EF fastsætter, at “svin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig mængde materiale, som de på rette vis kan undersøge og rode i, såsom halm, hø, træ, savsmuld, svampekompost, tørv eller en blanding heraf, som ikke bringer dyrenes sundhed i fare.”

69 De veterinære eksperter blev hørt på det ekspertpanel, der blev nedsat i forbindelse med denne revision.

70 “Initiative Tierwohl” i Tyskland, mærkningsordningen “UNICARVE” i Italien.

71 Artikel 67 i forordning (EU) nr. 1305/2013.

72 Sammenfattende rapport om de efterfølgende evalueringer af programmer for udvikling af landdistrikterne for perioden 2007-2013, evalueringsundersøgelse, Ecorys og IfLS, april 2018.

73 De lovgivningsbestemte forvaltningskrav (LMK) omfatter krav og standarder, der er fastsat i direktiv 2008/119/EF om beskyttelse af kalve (LMK 11), direktiv 2008/120/EF om beskyttelse af svin (LMK 12) og direktiv 98/58/EF om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål (LMK 13). Overtrædelsesprocenten og fordelingen af overtrædelser pr. kategori af betalingsnedsættelse omfatter ikke tilfælde af gentagne eller forsætlige overtrædelser.

 

1 Eksempelvis fremhæves i præamblen til Rådets direktiv 2008/120/EF følgende betragtninger: (6) forskelle, som kan fordreje konkurrencevilkårene, og (7) krav ... for at sikre en rationel produktionsudvikling, der derfor lægger større vægt på storstilet produktion.

2 Se oversigtsrapporten 2014-7350, afsnit 6.

Begivenhed Dato
Revisionsplanens vedtagelse/revisionens start 13.9.2017
Officiel fremsendelse af udkastet til beretning til Kommissionen (eller en anden revideret enhed) 12.7.2018
Vedtagelse af den endelige beretning efter den kontradiktoriske procedure 3.10.2018
Modtagelse af Kommissionens (eller en anden revideret enheds) officielle svar på alle sprog 9.11.2018

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger præsenterer resultaterne af dens revisioner vedrørende EU-politikker og -programmer eller forvaltningsspørgsmål i forbindelse med specifikke budgetområder. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udformer Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne forvaltningsrevision blev udført af Afdeling I - Bæredygtig brug af naturressourcer, der ledes af Nikolaos Milionis, medlem af Revisionsretten. Revisionsarbejdet blev ledet af Janusz Wojciechowski, medlem af Revisionsretten, med støtte fra kabinetschef Kinga Wisniewska-Danek, attaché Katarzyna Radecka-Moroz, ledende administrator Colm Friel, opgaveansvarlig Diana Voinea, viceopgaveansvarlig Paulo Oliveira, viceopgaveansvarlig Lucia Roșca samt revisorerne Xavier Demarche, Małgorzata Frydel, Michela Lanzutti, Joachim Otto og Maciej Szymura. Fiona Urquhart ydede sproglig støtte.

Fra venstre til højre: Xavier Demarche, Kinga Wiśniewska-Danek, Joachim Otto, Janusz Wojciechowski, Colm Friel, Diana Voinea, Lucia Roșca.

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu)

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018

PDFISBN 978-92-847-1180-2ISSN 1977-5636doi:10.2865/882450QJ-AB-18-026-DA-N
HTMLISBN 978-92-847-1153-6ISSN 1977-5636doi:10.2865/34824QJ-AB-18-026-DA-Q

© Den Europæiske Union, 2018

Tilladelse til at anvende eller gengive fotos eller andet materiale, hvortil Den Europæiske Union ikke har ophavsretten, skal indhentes direkte hos indehaveren af ophavsretten.

SÅDAN KONTAKTER DU EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

SÅDAN FINDER DU OPLYSNINGER OM EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: https://europa.eu/european-union/index_da

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling fra EU Bookshop på: https://publications.europa.eu/da/publications.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se https://europa.eu/european-union/contact_da).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1951) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikke-kommercielle formål.