Convenția pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale
SINTEZĂ PRIVIND:
Decizia 2006/515/CE privind concluzia Convenției pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale
Convenția este inclusă în anexa la decizie.
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII ȘI AL ACESTEI CONVENȚII?
Decizia aprobă, în numele Uniunii Europene (UE), Convenția UNESCO pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale.
Convenția își propune să sprijine politicile și măsurile naționale prin:
- crearea unui sistem informat, transparent și participativ de guvernanță pentru cultură;
- încurajarea fluxului de bunuri și servicii culturale și a mobilității artiștilor și a profesioniștilor din domeniul cultural;
- promovarea politicilor de dezvoltare durabilă și a programelor de asistență internațională care integrează cultura în mod strategic;
- promovarea libertății artistice și a drepturilor sociale și economice ale artiștilor.
ASPECTE-CHEIE
Obiectivele Convenției
- Protecția și promovarea diversității expresiilor culturale.
- Crearea condițiilor care să permită culturilor să se dezvolte și să interacționeze astfel încât să se îmbogățească reciproc.
- Încurajarea dialogului între culturi și a unor schimburi culturale mai intense în lume, bazate pe respect și o cultură a păcii.
- Stimularea interculturalității, adică a expresiilor culturale împărtășite prin dialog și respect reciproc, dezvoltarea interacțiunii culturale și construirea unor punți între popoare.
- Promovarea respectului pentru diversitatea expresiilor culturale și conștientizarea valorii acesteia la nivel local, național și internațional.
- Reafirmarea importanței legăturii dintre cultură și dezvoltare pentru toate țările, în special pentru țările în curs de dezvoltare, și încurajarea acțiunilor întreprinse în plan național și internațional în vederea recunoașterii valorii veritabile a legăturii respective.
- Recunoașterea naturii specifice a activităților, a bunurilor și a serviciilor culturale, în calitatea acestora de purtători de identitate, de valori și de sensuri.
- Reafirmarea dreptului suveran al țărilor de a pune în aplicare politici și măsuri care protejează și promovează diversitatea expresiilor culturale.
- Consolidarea cooperării și a solidarității internaționale în spiritul unui parteneriat, vizând, în special, creșterea capacităților țărilor în curs de dezvoltare de a proteja și a promova diversitatea expresiilor culturale.
Principiile directoare
- Diversitatea culturală poate fi protejată și promovată doar dacă sunt garantate drepturile omului și libertățile fundamentale.
- Țările au dreptul suveran de a adopta măsuri și politici de protejare și promovare a diversității expresiilor culturale pe teritoriul lor.
- Protecția și promovarea diversității expresiilor culturale implică recunoașterea demnității egale și a respectului pentru toate culturile, inclusiv cele ale persoanelor aparținând minorităților și cele ale popoarelor indigene.
- Cooperarea și solidaritatea internațională ar trebui să permită țărilor, în special țărilor în curs de dezvoltare, să își creeze și să își întărească mijloacele de expresie culturală.
- Aspectele culturale ale dezvoltării sunt la fel de importante ca și aspectele economice, iar indivizii și popoarele au dreptul fundamental de a participa și de a beneficia de aceasta.
- Diversitatea culturală este o mare bogăție pentru indivizi și pentru societăți și o condiție esențială pentru o dezvoltare durabilă, în folosul generațiilor prezente și viitoare.
- Accesul echitabil la o gamă bogată și diversificată de expresii culturale provenind din întreaga lume și accesul culturilor la mijloace de expresie și de difuzare constituie elemente importante pentru punerea în valoare a diversității culturale și încurajarea înțelegerii reciproce.
- Atunci când țările adoptă măsuri pentru a favoriza diversitatea expresiilor culturale, acestea ar trebui să vegheze la promovarea deschiderii către alte culturi ale lumii și să se asigure că măsurile respective sunt conforme cu obiectivele urmărite prin prezenta convenție.
Definiții în cadrul convenției
- Diversitatea culturală se referă la multitudinea formelor prin care culturile grupurilor și ale societăților își găsesc expresia. Expresiile respective se transmit în interiorul grupurilor și al societăților și între acestea și includ creația artistică și beneficierea de aceasta.
- Conținutul cultural se referă la sensul simbolic, la dimensiunea artistică și la valorile culturale care au la origine sau exprimă identități culturale.
- Expresiile culturale sunt expresiile generate de creativitatea indivizilor, a grupurilor și a societăților și care au un conținut cultural.
- Activitățile, bunurile și serviciile culturale sunt cele care materializează sau transmit expresii culturale, independent de valoarea comercială pe care o pot avea.
- Industriile culturale se referă la industriile care produc și distribuie bunuri sau servicii culturale.
- Politicile și măsurile culturale se referă la politicile și măsurile referitoare la cultură, la nivel local, național, regional sau internațional. Acestea pot fi centrate pe cultură sau destinate să aibă un efect direct asupra expresiilor culturale ale indivizilor, ale grupurilor sau ale societăților.
Drepturile și obligațiile părților la convenție
- Măsuri care promovează expresiile culturale, ținând seama în mod corespunzător de condițiile și nevoile speciale ale femeilor, precum și ale diverselor grupuri sociale, inclusiv ale persoanelor aparținând minorităților și popoarelor indigene.
- Măsuri care protejează expresiile culturale, inclusiv în situații în care expresiile culturale sunt supuse unui risc de dispariție, unei amenințări grave sau necesită, într-un mod sau altul, măsuri urgente de salvgardare.
- Împărtășirea informațiilor și transparență, inclusiv transmiterea de rapoarte către UNESCO, la fiecare patru ani și numirea unui punct național de contact.
- Educarea și sensibilizarea publicului, inclusiv punerea în aplicare a unor programe de educație, de formare și de schimburi.
- Rolul societății civile în domeniul protecției și al promovării diversității expresiilor culturale.
- Promovarea cooperării internaționale pentru a crea condiții favorabile diversității expresiilor culturale, inclusiv în situațiile în care aceasta este grav amenințată.
- Integrarea culturii în dezvoltarea durabilă la toate nivelurile.
- Susținerea cooperării pentru dezvoltare durabilă și reducerea sărăciei, în special în țările în curs de dezvoltare, în vederea favorizării emergenței unui sector cultural dinamic.
- Dezvoltarea de parteneriate între și în cadrul sectoarelor public și privat și al organizațiilor nonprofit;
- Tratamentul preferențial pentru țările în curs de dezvoltare.
- Crearea unui Fond internațional pentru diversitatea culturală.
- Schimbul de informații, analiza și difuzarea informațiilor.
Organele de conducere ale convenției
- Conferința părților, organul plenar și suprem al convenției, se reunește în sesiune ordinară o dată la doi ani.
- Comitetul interguvernamental pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale se reunește anual. Acesta este compus din reprezentanți ai țărilor care sunt părți la convenție, aleși pentru un mandat de patru ani de către Conferința părților.
- Secretariatul UNESCO asigură asistență administrativă.
DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE
Convenția a intrat în vigoare la 18 martie 2007.
CONTEXT
A se vedea, de asemenea:
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Decizia 2006/515/CE a Consiliului din 18 mai 2006 privind încheierea Convenției pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale (JO L 201, 25.7.2006, pp. 15-30)
Data ultimei actualizări: 30.11.2021