ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 14.10.2024
COM(2024) 482 final
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
της
πρότασης ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) (ST 12275/22 INIT· ST 12275/22 INIT ADD 1), της 4ης Οκτωβρίου 2022, για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των Κάτω Χωρών
ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ
ΤΜΉΜΑ 1: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΊΟΥ ΑΝΆΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ
1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων
A.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΠΜΕ ΤΗΝ ΠΡΆΣΙΝΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ
Στόχος αυτής της συνιστώσας του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η προώθηση και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις Κάτω Χώρες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τα υπερβολικά επίπεδα εναπόθεσης αζώτου που προκύπτουν εντός και γύρω από τις ολλανδικές περιοχές Natura 2000. Η συνιστώσα αποτελείται από πέντε μεταρρυθμίσεις και έξι επενδύσεις που προορίζονται για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, εκ των οποίων δύο επενδύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά το άζωτο.
Οι στόχοι της πράσινης μετάβασης υποστηρίζονται από δέσμη δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οικολογικού προσανατολισμού με στόχο να καταστούν οι βιώσιμες πηγές ενέργειας οικονομικά ελκυστικότερες έναντι των ορυκτών καυσίμων και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση. Για παράδειγμα, η συνολική μεταρρύθμιση του νόμου για την ενέργεια αποσκοπεί στην επικαιροποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση του κανονιστικού πλαισίου για τα ενεργειακά συστήματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη στήριξη της μετάβασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συμπληρώνονται από επενδυτικά προγράμματα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (δηλ. υπεράκτιας αιολικής ενέργειας) και φορέων (π.χ. πράσινο υδρογόνο), καθώς και από επενδύσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων κινητικότητας, όπως σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας μηδενικών εκπομπών και αεροσκάφη που κινούνται με συστήματα πρόωσης υδρογόνου.
Οι προκλήσεις όσον αφορά το άζωτο αντιμετωπίζονται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της φύσης με έμφαση στη μείωση της εναπόθεσης αζώτου σε ευαίσθητους οικοτόπους σε τόπους Natura 2000. Οι προκλήσεις όσον αφορά το άζωτο αντιμετωπίζονται περαιτέρω με ένα καθεστώς επιδοτήσεων για την παύση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται κοντά σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Η συνιστώσα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των Κάτω Χωρών για την ενέργεια και το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ). Η συνιστώσα στηρίζει επίσης την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για την εστίαση της σχετικής με τις επενδύσεις οικονομικής πολιτικής στις στρατηγικές για την ανανεώσιμη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2019), την εστίαση των επενδύσεων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2020) και τη μείωση της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως με την τόνωση των συμπληρωματικών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου και τον περαιτέρω εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στα κτίρια, και την επιτάχυνση των επενδύσεων στις βιώσιμες μεταφορές και τη βιώσιμη γεωργία (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 το 2022).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
1.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Μεταρρύθμιση C1.1 R1: Μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να στραφούν σε πιο φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας. Η μεταρρύθμιση συνίσταται σε συνδυασμό τιμολογιακών αλλαγών, οι οποίες καθιστούν τη χρήση φυσικού αερίου ακριβότερη και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο δαπανηρή, και διαρθρωτικών προσαρμογών στη φορολογία της ενέργειας, οι οποίες αποσκοπούν στην αποθάρρυνση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η μεταρρύθμιση όσον αφορά τις δασμολογικές προσαρμογές συνίσταται στην εισαγωγή των ακόλουθων αλλαγών:
a)αυξάνεται το τιμολόγιο πρώτης κατηγορίας («eerste schijf») για τη χρήση φυσικού αερίου και μειώνεται το τιμολόγιο πρώτης κλίμακας για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας·
b)τα τιμολόγια δεύτερης και τρίτης ζώνης («tweede en derde schijf») για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται·
c)η διάρθρωση των τιμολογίων ενέργειας καθίσταται λιγότερο φθίνουσα με την αύξηση των συντελεστών τόσο στις υψηλότερες ζώνες κατανάλωσης αερίου όσο και ηλεκτρικής ενέργειας· και
d)το ετήσιο κατ’ αποκοπή ποσό της μείωσης του ενεργειακού φόρου για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ορίζεται σε τουλάχιστον 493,27 EUR ανά σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μεταρρύθμιση όσον αφορά τις διαρθρωτικές προσαρμογές στη φορολογία της ενέργειας:
a)να καταργήσει το καθεστώς απαλλαγής και επιστροφής (για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια) για τις μεταλλουργικές και ορυκτολογικές κατεργασίες·
b)περιορίζει την απαλλαγή για την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στο δίκτυο· και
c)κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τη φυτοκομία θερμοκηπίου.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2025. Μεταρρύθμιση C1.1 R2: Θέσπιση και ενίσχυση της εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η μείωση των εκπομπών CO2 της βιομηχανίας μέσω της επιβολής εισφοράς CO2 στη βιομηχανία. Το τέλος αυτό λειτουργεί ως κατώτατο όριο τιμής, καθορίζοντας ελάχιστη τιμή για έναν τόνο εκπεμπόμενου CO2: εάν η τιμή στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΔΕ) μειωθεί κάτω από αυτή την ελάχιστη τιμή, η διαφορά μεταξύ της τιμής ΣΕΔΕ και της κατώτατης τιμής επιβάλλεται ως φόρος.
Η μεταρρύθμιση σχετικά με την εισφορά CO2 για τη βιομηχανία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
a)θέσπιση της εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία· και
b)ενίσχυση της εισφοράς με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 από τη βιομηχανία. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Μεταρρύθμιση C1.1 R3: Αύξηση του φόρου αεροπορικών μεταφορών (ΦΑΜ)
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να αντικατοπτρίζει καλύτερα το κοινωνικό κόστος των αεροπορικών μεταφορών επιβατών και να αποθαρρύνει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων. Η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τον φόρο αεροπορικών μεταφορών με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων για τους επιβάτες που αναχωρούν από αερολιμένα που βρίσκεται στις Κάτω Χώρες.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Μεταρρύθμιση C1.1 R4: Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η μείωση του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
a)τη σταδιακή κατάργηση του φόρου αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών («Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen», BPM) για τα ημιφορτηγά που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα από επιχειρηματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 7 του νόμου περί ΦΠΑ (Wet op de omzetbelasting 1968)· και
b)την τροποποίηση της βάσης του υφιστάμενου φόρου ιδιοκτησίας από το βάρος του οχήματος στον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων.
Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Μεταρρύθμιση C1.1 R5: Νόμος περί ενέργειας
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η επικαιροποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η ενοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τα ενεργειακά συστήματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση συνίσταται στην έναρξη ισχύος του νόμου για την ενέργεια, με την ενσωμάτωση του ισχύοντος νόμου για το φυσικό αέριο και του ισχύοντος νόμου για την ηλεκτρική ενέργεια σε ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, και το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
a)βελτίωση του συστήματος συλλογής, αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας·
b)αναθεώρηση της νομικής βάσης για την παρέμβαση της επαρχιακής ή της κεντρικής κυβέρνησης σε έργα ενεργειακών υποδομών προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η χορήγηση αδειών και η υλοποίηση έργων εθνικού ενδιαφέροντος — Energieprojecten van Nationale Belang (μέσω του εθνικού συστήματος συντονισμού — Rijkscoördinatieregeling, RCR).
c)επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής·
d)ρυθμίζει τις δυνατότητες των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας να καταστούν ενεργοί παράγοντες στην αγορά ενέργειας, επιτρέποντας i) τη σύναψη συμβάσεων με πολλαπλούς φορείς εκμετάλλευσης σε μία σύνδεση, ii) την πώληση αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μέσω συγκέντρωσης είτε όχι, και iii) τη χρηματική αποτίμηση της ευελιξίας των τελικών χρηστών στην πραγματική ζήτηση μέσω συγκέντρωσης· και
e)βελτίωση της προστασίας των τελικών καταναλωτών.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2025. Επένδυση C1.1 I1: Υπεράκτια αιολική ενέργεια
Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα. Αντί να καλύπτει το κόστος κατασκευής των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η επένδυση αποσκοπεί στη μείωση των αρνητικών εξωτερικών παραγόντων που συνδέονται με την ανάπτυξη πρόσθετης υπεράκτιας αιολικής ισχύος.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)τη βελτίωση της ασφάλειας της ναυτιλίας κοντά σε υπεράκτια αιολικά πάρκα μέσω i) της προμήθειας πέντε νέων σημείων ηλεκτρικής επαναφόρτισης στη θάλασσα για ηλεκτρικά σκάφη και πέντε νέων σημείων επαναφόρτισης στην αποβάθρα ηλεκτρικών σκαφών (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών σκαφών) και ii) της προμήθειας τριών ρυμουλκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης·
b)την ενίσχυση και την προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο κινδυνεύει να επηρεαστεί αρνητικά από την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μέσω i) δράσεων βελτίωσης της φύσης για την προστασία των ειδών πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών, ii) πιλοτικών δράσεων αποκατάστασης της φύσης εντός και εκτός των τόπων Natura 2000, iii) ερευνητικών έργων σχετικά με πιθανές δράσεις για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας και της διατήρησης των ειδών, iv) του ολλανδικού κυβερνητικού οικολογικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων (WOZEP) και v) της ψηφιοποίησης της οικολογικής παρακολούθησης της Βόρειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης οικολογικών αισθητήρων· και
c)την κατάλληλη ενσωμάτωση της υπεράκτιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας σε χερσαίους τόπους εκφόρτωσης, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
I) τέσσερα σχέδια στρεμματικών επενδύσεων για τον περιορισμό των τοπικών αρνητικών επιπτώσεων των τόπων εκφόρτωσης αιολικής ενέργειας στις σχετικές περιοχές και ii) δέσμη μέτρων οικολογικής ώθησης για την περιοχή της Θάλασσας του Βάντεν και αποζημίωση για την αλάτωση γεωργικών εκτάσεων.
Αναμένεται ότι το μέτρο αυτό δεν θα βλάψει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του μέτρου και τα μέτρα μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές του DNSH (2021/C58/01). Ειδικότερα, η/οι πρόσκληση/-εις υποβολής προσφορών και η/οι σύμβαση/-εις που υπογράφεται/-ονται για τα τρία νέα ρυμουλκά για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα δεσμευτικά κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία ελέγχονται από την αρχή υλοποίησης:
a)Διασφαλίζεται ότι τα σκάφη που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο του ΜΑΑ χρησιμοποιούν αποκλειστικά πράσινη μεθανόλη που συμμορφώνεται με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II) και τις σχετικές εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.
b)Το πράσινο υδρογόνο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινης μεθανόλης συμμορφώνεται με την απαίτηση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής κατά 73,4 % για το υδρογόνο (με αποτέλεσμα 3 t CO2eq/tH2).
c)Η πράσινη μεθανόλη επιτυγχάνει μείωση εκπομπών κατά τουλάχιστον 70 % σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II) και τις σχετικές εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.
d)Τουλάχιστον το 90 % της κατανάλωσης ενέργειας των σκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους είναι ηλεκτρική και η εναπομένουσα κατανάλωση ενέργειας είτε i) προέρχεται από πράσινη μεθανόλη [συμμορφούμενη με τους όρους για την πράσινη μεθανόλη που ορίζονται ανωτέρω στο στοιχείο γ)] και παράγεται με τη χρήση πράσινου υδρογόνου που παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού και ανανεώσιμης ενέργειας (σύμφωνα με τους όρους για το πράσινο υδρογόνο που ορίζονται ανωτέρω στο στοιχείο β)) και CO2 από: 1) άμεση δέσμευση από τον αέρα, 2) υπολειμματικό CO2 βιομηχανικών δραστηριοτήτων, 3) μη ανακυκλώσιμα απόβλητα (ανακύκλωση άνθρακα), εκτός από διεργασίες αποτέφρωσης, και/ή 4) ζύμωση χορτονομής (ή άλλων βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα χορτονομής· όλοι οι τύποι «άλλων βιοαποδομήσιμων αποβλήτων» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πράσινης μεθανόλης συμμορφώνονται με και προέρχονται από τα κατάλοιπα και/ή τα απόβλητα από τις κατηγορίες πρώτων υλών που περιλαμβάνονται στην οδηγία RED II παράρτημα IX μέρος Α)· ή ii) να βασίζονται στη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία στον τομέα. Η επιλογή μεταξύ i) και ii) εξαρτάται από την επίτευξη των χαμηλότερων δυνατών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον τομέα.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C1.1 I2: Πράσινη ισχύς υδρογόνου
Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στην επιτάχυνση και την κλιμάκωση της ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος πράσινου υδρογόνου
κάτω Χώρες.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)την κατασκευή τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεων επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, προκειμένου να καταδειχθεί η σκοπιμότητα της μεγάλης κλίμακας ηλεκτρόλυσης και της ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου·
b)τουλάχιστον τρία ερευνητικά έργα που επικεντρώνονται στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά ή τη χρήση πράσινου υδρογόνου· και
c)την ανάπτυξη θεματολογίου για το ανθρώπινο κεφάλαιο με δράσεις για την αύξηση της προσφοράς δεξιοτήτων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου με τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε περιφερειακών κοινοτήτων μάθησης, διδακτικού υλικού και
εκδηλώσεις ή κέντρα για τη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ή ερευνητικών ιδρυμάτων.
Αναμένεται ότι το μέτρο αυτό δεν θα βλάψει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του μέτρου και τα μέτρα μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές του DNSH (2021/C58/01). Ειδικότερα, οι δράσεις στο πλαίσιο της παρούσας επένδυσης στηρίζουν μόνο την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη χρήση υδρογόνου, με βάση την ηλεκτρόλυση που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 (RED II) ή την ηλεκτρική ενέργεια δικτύου (η τελευταία απαιτεί αιτιολόγηση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται αυξημένη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε εθνικό επίπεδο) ή δραστηριότητες υδρογόνου που συμμορφώνονται με την απαίτηση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής κατά 73,4 % για το υδρογόνο (με αποτέλεσμα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής κάτω των 3 t CO2e/tH2) και 70 % για τα σχετικά συνθετικά καύσιμα με βάση το υδρογόνο. σε συγκριτικό ορυκτό καύσιμο 94 g CO2e/MJ κατ’ αναλογία προς την προσέγγιση που ορίζεται στο άρθρο 25 παράγραφος 2 και στο παράρτημα V της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.
Εξαιρούνται οι δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) που επιτυγχάνουν προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς1.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Επένδυση C1.1 I3: Ενεργειακή μετάβαση στην εσωτερική ναυσιπλοΐα, έργο «Υπηρεσίες μηδενικών εκπομπών» (ZES)
Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη πλήρως ηλεκτρικών εσωτερικών πλωτών μεταφορών μηδενικών εκπομπών. Η επένδυση παρέχει κεφάλαια για την ολοκλήρωση των εμπορευματοκιβωτίων αρθρωτής ενέργειας (MEC) συνολικής χωρητικότητας 150 kWh, 14 χώρων φόρτωσης για σκάφη και πλήρως ηλεκτρικά σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας συνολικής χωρητικότητας 6161 TEU (μονάδες ισοδύναμων είκοσι ποδών). Οι MEC είναι εναλλάξιμοι περιέκτες ενέργειας που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε νέα και υφιστάμενα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Οι πλοίαρχοι είναι σε θέση να ανταλλάσσουν τις MEC σε οποιονδήποτε από τους 14 τόπους φόρτωσης. Οι εν λόγω τόποι φόρτωσης είναι εξοπλισμένοι με δίκτυο «ανοικτής πρόσβασης» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ή για την παροχή τοπικής και προσωρινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναμένεται ότι το μέτρο αυτό δεν θα βλάψει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του μέτρου και τα μέτρα μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές του DNSH (2021/C58/01). Ειδικότερα, τα σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας είναι σκάφη μηδενικών εκπομπών και οι MEC χρεώνονται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II).
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επένδυση C1.1 I4: Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να καταστεί βιώσιμος ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών των Κάτω Χωρών, με σκοπό την επίτευξη πλήρως κλιματικά ουδέτερης ολλανδικής αεροπορίας έως το 2050, μέσω της εξάλειψης των σημείων συμφόρησης που σχετίζονται με την κλιμάκωση των τεχνολογιών για τη χρήση του υδρογόνου ως φορέα ενέργειας στα αεροσκάφη.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
1 όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Οι δείκτες αναφοράς που έχουν καθοριστεί για τη δωρεάν κατανομή για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
a)τον τελικό λεπτομερή σχεδιασμό στροβιλοκινητήρα καύσης υδρογόνου «H2-turbofan ombouw», ο οποίος θα αφορά έναν από τους κινητήρες ενός Fokker 100 με θαλάμους καύσης κατάλληλους για τη χρήση υγρού υδρογόνου·
b)τον τελικό λεπτομερή σχεδιασμό του ηλεκτρικού συστήματος κυψέλης καυσίμου «Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System», το οποίο παρέχει σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου για εφαρμογή σε πιστοποιημένα αεροσκάφη CS-23· και
c)τη δημιουργία μιας βιώσιμης αεροπορικής δεξαμενής σκέψης («Flying Vision») στην οποία εκπροσωπούνται τα ολλανδικά ερευνητικά ιδρύματα, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αερολιμένες, καθώς και οι κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού διεθνών αεροσκαφών.
Αναμένεται ότι το μέτρο αυτό δεν θα βλάψει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του μέτρου και τα μέτρα μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές του DNSH (2021/C58/01). Ειδικότερα, οι δράσεις στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης περιορίζονται στη φάση σχεδιασμού και δεν υποστηρίζουν την πραγματική δοκιμή και χρήση του στροβιλοανεμιστήρα καύσης υδρογόνου «H2-στροβιλοανεμιστήρα» και του ηλεκτρικού συστήματος κυψέλης καυσίμου «Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System» σε αεροσκάφη επίδειξης.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επένδυση C1.2 I1: Πρόγραμμα για τη φύση
Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος της διαρθρωτικής προσέγγισης των Κάτω Χωρών όσον αφορά το άζωτο και αποσκοπεί στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των εκπομπών αζώτου στις Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τα είδη και τους οικοτόπους, καθώς και στην ανασύσταση ευάλωτης φύσης. Η επένδυση συμβάλλει στην επίτευξη ευνοϊκών ή βελτιωμένων συνθηκών διατήρησης για τα είδη και τους οικοτόπους βάσει της οδηγίας 2009/147 για τη διατήρηση των αγρίων πτηνών (οδηγία για τα πτηνά) και της οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (οδηγία για τους οικοτόπους) μέσω της εφαρμογής των ακόλουθων δράσεων εντός ή γύρω από τις περιοχές Natura 2000:
a)βελτίωση της ποιότητας της φύσης·
b)υδρολογικές δράσεις·
c)διατήρηση και βελτιστοποίηση της διαρρύθμισης των φυσικών περιοχών·
d)μεταβατικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης μεταξύ περιοχών· και
e)άλλες δράσεις, όπως η διαίρεση σε ζώνες αναψυχής ή ο έλεγχος χωροκατακτητικών ειδών
Επιπλέον, οι επαρχίες εφαρμόζουν δράσεις δάσωσης για την αντιστάθμιση της απώλειας δασών σε καθορισμένες περιοχές.
Στο πλαίσιο της επένδυσης, καταρτίζονται σχέδια εφαρμογής για καθεμία από τις 12 επαρχίες. Οι διοικήσεις των επαρχιών λαμβάνουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των δράσεων αποκατάστασης της φύσης. Η επένδυση συμβάλλει στην επίτευξη συνθηκών για ικανοποιητική ή βελτιωμένη κατάσταση διατήρησης των ειδών και των οικοτόπων βάσει της οδηγίας για τα πτηνά και της οδηγίας για τους οικοτόπους. Τα 12 σχέδια εφαρμογής αξιολογούνται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας των Τροφίμων. Η ποιότητα συνολικού αριθμού 101 924 εκταρίων φύσης εντός και γύρω από τους τόπους Natura 2000 θα βελτιωθεί με τις δράσεις.
Οι οργανισμοί διαχείρισης γης υλοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της φύσης στις περιοχές Natura 2000 και γύρω από αυτές. Τουλάχιστον 49 410 000 EUR δεσμεύονται από τον ολλανδικό οργανισμό επιχειρήσεων (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland — RvO), για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας των Τροφίμων, σε οργανισμούς διαχείρισης γης για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων.
Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων (Rijkswaterstaat) υλοποιεί τρία είδη δράσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης της φύσης των ποταμών και των οδών:
a)να καταστεί η διαχείριση των υδάτων πιο βιώσιμη·
b)ανάληψη υδρολογικών και άλλων δράσεων σχεδιασμού· και
c)επανασχεδιασμός ή βελτίωση της ποιότητας των υποδομών.
Τουλάχιστον 29 610 000 EUR δεσμεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων (Rijkswaterstaat) για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.
Τουλάχιστον 18 800 000 EUR δεσμεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας των Τροφίμων για τη στήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη γνώσεων σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης (συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του Δικτύου Γνώσης για την Ανάκτηση και τη Διαχείριση της Φύσης — OBN), την επικοινωνία και τη διαχείριση της φύσης, καθώς και την προσαρμογή της υφιστάμενης παρακολούθησης της φύσης με σκοπό να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση των δράσεων στο πλαίσιο της εν λόγω επένδυσης, με αποτέλεσμα τα εξής:
a)η πρώτη βελτιωμένη έκδοση του συστήματος παρακολούθησης της φύσης είναι λειτουργική·
b)δημοσιεύονται τουλάχιστον τρεις εκθέσεις σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας της φύσης σε ευαίσθητους στο άζωτο οικοτόπους· και
c)αναπτύσσεται στρατηγική επικοινωνίας.
Αναμένεται ότι το μέτρο αυτό δεν θα βλάψει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του μέτρου και τα μέτρα μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές του DNSH (2021/C58/01). Ειδικότερα, πρέπει να ολοκληρωθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) σύμφωνα με την οδηγία 2011/92/ΕΕ (οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Όταν έχει διενεργηθεί ΕΠΕ, εφαρμόζονται οι απαιτούμενες δράσεις μετριασμού για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τόπους/δραστηριότητες που βρίσκονται εντός ή κοντά σε ευαίσθητες ως προς τη βιοποικιλότητα περιοχές (συμπεριλαμβανομένου του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και των βασικών περιοχών βιοποικιλότητας, καθώς και άλλων προστατευόμενων περιοχών), διενεργείται κατάλληλη εκτίμηση σύμφωνα με τις οδηγίες 2009/147/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ, κατά περίπτωση, και, με βάση τα συμπεράσματά της, εφαρμόζονται οι αναγκαίες δράσεις μετριασμού.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C1.2 I2: Καθεστώς ενισχύσεων για την αποκατάσταση χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η ποσότητα των εκπομπών αμμωνίας και οχλήσεων οσμών σε περιοχές όπου η συγκέντρωση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι υψηλή, καθώς και η εναπόθεση αζώτου σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Χορηγούνται επιδοτήσεις για τη στήριξη των χοιροτρόφων ώστε να τερματίσουν μόνιμα και αμετάκλητα τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις τους σε εθελοντική βάση μέσω:
a)τη μόνιμη παραίτηση από τα δικαιώματά τους για εκτροφή χοίρων· και
b)την υποχρέωση των δικαιούχων των επιχορηγήσεων να κατεδαφίσουν την παραγωγική τους ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των στάβλων, των κυψελών κοπριάς, των σιλό κοπριάς και των σιλό ζωοτροφών.
Οι χοιροτρόφοι λαμβάνουν αποζημίωση για την εκχώρηση των δικαιωμάτων τους όσον αφορά την εκτροφή χοίρων, καθώς και για την απώλεια της αξίας των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων. Με τη μείωση του πληθυσμού των χοίρων στις Κάτω Χώρες κατά τουλάχιστον 6 % σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το 2019, η επένδυση θα μειώσει τις οχλήσεις οσμών που οφείλονται στην κοπριά ζώων και θα μειώσει τις εκπομπές αζώτου στις περιοχές Natura 2000. Χορηγείται αποζημίωση για τον τερματισμό 275 χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις εκπομπές αμμωνίας κατά περίπου 900 000 kg σε σύγκριση με το 2019.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023.
1.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
1
|
C1.1 R1-1
Μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την προσαρμογή των φορολογικών τιμολογίων στον τομέα της ενέργειας
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Έναρξη ισχύος νομοθεσίας που τροποποιεί τα τιμολόγια ενεργειακών φόρων ως εξής:
α)
Το τιμολόγιο πρώτης κατηγορίας για τη χρήση φυσικού αερίου αυξάνεται και το τιμολόγιο πρώτης κατηγορίας για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται. Το ποσοστό του τιμολογίου πρώτης ζώνης για το αέριο αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2.5 λεπτά/m³ σε πραγματικούς όρους το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και η εν λόγω αύξηση αυξάνεται τουλάχιστον σε
3.5 λεπτά/m³ σε πραγματικούς όρους το 2026. Το πρώτο τιμολόγιο για την ηλεκτρική ενέργεια μειώνεται κατά τουλάχιστον 2.5 λεπτά/kWh σε πραγματικούς όρους το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και η εν λόγω μείωση του ρυθμού αυξάνεται σε τουλάχιστον 3.5 λεπτά/kWh σε πραγματικούς όρους το 2026.
b)Τα τιμολόγια για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη δεύτερη και τρίτη ζώνη θα μειωθούν το 2024 σε σύγκριση με το 2 023 σε πραγματικούς όρους.
c)Η διάρθρωση των τιμολογίων ενέργειας καθίσταται λιγότερο φθίνουσα με την αύξηση των συντελεστών τόσο στις υψηλότερες ζώνες κατανάλωσης αερίου όσο και ηλεκτρικής ενέργειας.
d)Το ετήσιο κατ’ αποκοπή ποσό της μείωσης του ενεργειακού φόρου για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ορίζεται σε τουλάχιστον 49 327 EUR ανά σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.
|
|
2
|
C1.1 R1-2
Μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την προσαρμογή των διαρθρωτικών στοιχείων
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Έναρξη ισχύος νόμου που περιλαμβάνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
a)Το καθεστώς απαλλαγής και επιστροφής του ενεργειακού φόρου (φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας) για
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
ενεργειακοί φόροι
|
|
|
|
|
|
|
οι μεταλλουργικές και ορυκτές κατεργασίες καταργούνται.
b)Η απαλλαγή από τον ενεργειακό φόρο για την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζεται στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στο δίκτυο.
c)Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής του ενεργειακού φόρου για την καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου.
|
|
3
|
C1.1 R2-1
Θέσπιση και ενίσχυση της εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου με τον οποίο θεσπίζεται η εισφορά CO2 για τη βιομηχανία
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2021
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τη θέσπιση εθνικής εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία. Το τέλος λειτουργεί ως κατώτατο όριο τιμής, καθορίζοντας ελάχιστη τιμή για έναν τόνο εκπεμπόμενου CO2: εάν η τιμή του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΔΕ) μειωθεί κάτω από αυτή την ελάχιστη τιμή, η διαφορά μεταξύ της τιμής ΣΕΔΕ και της κατώτατης τιμής επιβάλλεται ως φόρος.
|
|
4
|
C1.1 R2-2
Θέσπιση και ενίσχυση της εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου που καθιστά αυστηρότερη την εισφορά CO2 για τη βιομηχανία
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση της βιομηχανικής εισφοράς CO2 από 30 EUR ανά τόνο το 2021 σε EUR
50.10 ανά τόνο το 2023 και στη συνέχεια σταδιακά σε EUR
82.80 ανά τόνο το 2026, καθώς και έναρξη ισχύος νομοθεσίας για τη σταδιακή μείωση της ποσότητας των εκπομπών CO2 που εξαιρούνται από τη βιομηχανική εισφορά CO2, με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση των εκπομπών CO2 κατά 2.4 εκατ. τόνους λιγότερο το 2026.
|
|
5
|
C1.1 R3-1
Αύξηση του φόρου αεροπορικών μεταφορών (ΦΑΜ)
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την αύξηση του φόρου αεροπορικών μεταφορών για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών που αναχωρούν από αερολιμένα των Κάτω Χωρών
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την αύξηση του φόρου επί των αεροπορικών ταξιδιών για τους επιβάτες που αναχωρούν από αερολιμένα των Κάτω Χωρών. Ο φόρος είναι τουλάχιστον τριπλάσιος από τον φόρο του 2022 (7,94 EUR ανά αναχώρηση ανά επιβάτη το 2022).
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
6
|
C1.1 R4-1
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τη σταδιακή κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (BPM) για τα εμπορικά ημιφορτηγά
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τη σταδιακή κατάργηση του φόρου αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών («Belasting van Personenauto’ en Motorrijwielen», BPM) για τα ημιφορτηγά που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα από επιχειρηματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 7 του νόμου περί ΦΠΑ (Wet op de omzetbelasting 1968).
|
|
7
|
C1.1 R4-2
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα για την τροποποίηση του ισχύοντος φόρου αυτοκινήτων για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά
|
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στην Επισημη Εφημεριδα
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2025
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του νόμου για την τροποποίηση της φορολογικής βάσης για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά από το βάρος του αυτοκινήτου ή του ημιφορτηγού στον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων. Ο νόμος μπορεί να περιλαμβάνει διατάξεις που τίθενται σε ισχύ το αργότερο το 2030. Ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις ανάθεσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στους οικείους εκτελεστικούς φορείς, οι οποίες τίθενται σε ισχύ και εφαρμόζονται από τη δημοσίευσή τους. Ο νόμος καθορίζει τις προδιαγραφές του τύπου του συστήματος χρέωσης και καθορίζει τον τρόπο διάρθρωσης του τιμολογίου και τον τρόπο καταγραφής του αριθμού των διανυθέντων χιλιομέτρων.
|
|
8
|
C1.1 R4-3
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
|
Ορόσημο
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία εφαρμογής του νόμου για την τροποποίηση της φορολογικής βάσης για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά
|
Εκδόθηκε επιστολή προς το Κοινοβούλιο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Με επιστολή της κυβέρνησης προς το Κοινοβούλιο περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι εντεταλμένοι εκτελεστικοί οργανισμοί για την εφαρμογή του νόμου που τροποποιεί τη φορολογική βάση για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά από το βάρος του αυτοκινήτου ή του ημιφορτηγού στον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων. Η επιστολή περιγράφει τα επόμενα βήματα εφαρμογής όσον αφορά α) το σύστημα χρέωσης, β) τη διάρθρωση των τιμολογίων και γ) την ταξινόμηση του αριθμού των διανυθέντων χιλιομέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η θέση σε λειτουργία σύμφωνα με τον νόμο για την τροποποίηση του ισχύοντος φόρου αυτοκινήτων και ημιφορτηγών.
|
|
9
|
C1.1 R5-1
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος
της ενέργειας
|
Διάταξη του νόμου
πρόβλεψη για την είσοδό του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Έναρξη ισχύος του ενεργειακού νόμου για την ενσωμάτωση της
ο ισχύων νόμος για το φυσικό αέριο και ο ισχύων νόμος για την ηλεκτρική ενέργεια
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
Νόμος περί ενέργειας
|
|
Δίκαιο
|
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ
|
|
|
|
|
|
σε ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
a)βελτίωση του συστήματος συλλογής, αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας·
b)αναθεώρηση της νομικής βάσης για παρέμβαση επαρχιακής ή κεντρικής κυβέρνησης σε έργα ενεργειακών υποδομών προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η χορήγηση αδειών και η υλοποίηση έργων εθνικού ενδιαφέροντος — Energieprojecten van Nationale Belang (μέσω του εθνικού συστήματος συντονισμού — Rijkscoördinatieregeling, RCR)
c)επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής·
d)ρυθμίζει τις δυνατότητες των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας να καταστούν ενεργοί παράγοντες στην αγορά ενέργειας, επιτρέποντας α) τη σύναψη συμβάσεων με πολλαπλούς φορείς εκμετάλλευσης σε μία σύνδεση, β) την πώληση αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μέσω συγκέντρωσης είτε όχι, και γ) τη χρηματική αποτίμηση της ευελιξίας των τελικών χρηστών στην πραγματική ζήτηση μέσω συγκέντρωσης· και
e)βελτίωση της προστασίας των τελικών καταναλωτών.
|
|
10
|
C1.1 I1-1
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Διασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας — Υπογεγραμμένη (-ες) σύμβαση (-εις) για την αγορά νέων σημείων φόρτισης στη θάλασσα και στην προβλήτα
|
Υπογεγραμμένη (-ες) σύμβαση (-εις) για την αγορά πέντε νέων σημείων φόρτισης στη θάλασσα και για την αγορά πέντε νέων σημείων φόρτισης στην αποβάθρα.
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Υπογραφή της/των σύμβασης/-εων για την αγορά πέντε νέων σημείων ηλεκτρικής επαναφόρτισης για ηλεκτρικά σκάφη (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών σκαφών) εν πλω· και υπογραφή της/των σύμβασης/-εων για την αγορά πέντε νέων σημείων ηλεκτρικής επαναφόρτισης για ηλεκτρικά σκάφη (συμπεριλαμβανομένων υβριδικών σκαφών) στην αποβάθρα.
|
|
11
|
C1.1 I1-2
|
Ορόσημο
|
Διασφάλιση της ασφάλειας στη ναυτιλία —
Δημοσίευση
|
Δημοσιευμένος (-οι) διαγωνισμός (-οί) για την αγορά
τρεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Δημοσίευση διαγωνισμού (-ών) για την αγορά τριών νέων ρυμουλκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για
διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας εντός και πέριξ της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
|
προσφορά/-ές για την αγορά ρυμουλκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
|
σκάφη ρυμούλκησης απόκρισης
|
|
|
|
|
|
γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η συγγραφή υποχρεώσεων περιέχει δεσμευτικά κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία πρέπει να ελέγχονται από την αρχή υλοποίησης ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση ως προς τη μη πρόκληση σημαντικής βλάβης, όπως ορίζεται στην περιγραφή της επένδυσης.
|
|
12
|
C1.1 I1-3
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Διασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας — Υπογεγραμμένη (-ες) σύμβαση (-εις) για την αγορά ρυμουλκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
|
Υπογεγραμμένη (-ες) σύμβαση (-εις) για την αγορά τριών ρυμουλκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Υπογραφή σύμβασης/συμβάσεων για την αγορά τριών νέων ρυμουλκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας εντός και γύρω από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης, η/οι σύμβαση/-εις περιέχει/-ουν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην περιγραφή της επένδυσης.
|
|
13
|
C1.1 I1-4
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Ανάπτυξη και εφαρμογή της βελτίωσης της φύσης και της προστασίας των ειδών
|
Υπογεγραμμένες συμβάσεις ή συμφωνίες επιχορήγησης για την ανάπτυξη και εφαρμογή της βελτίωσης της φύσης και της προστασίας των ειδών
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Συμβάσεις και/ή συμφωνίες επιχορήγησης που υπογράφονται για την ανάπτυξη δράσεων βελτίωσης της φύσης και προστασίας των ειδών:
a)τουλάχιστον έξι σχέδια προστασίας ειδών ή σχέδια βελτίωσης της φύσης·
b)τουλάχιστον τέσσερις επακόλουθες ερευνητικές μελέτες για την περαιτέρω βελτίωση των σχεδίων προστασίας των ειδών και/ή των σχεδίων βελτίωσης της φύσης, καθώς και για την κατάρτιση βασικής χαρτογράφησης·
c)τουλάχιστον τρία (πιλοτικά) έργα για τη δοκιμή δράσεων που προσδιορίζονται στα σχέδια προστασίας των ειδών και/ή στα σχέδια βελτίωσης της φύσης και/ή στις επακόλουθες ερευνητικές μελέτες.
Συμβάσεις και/ή συμφωνίες επιχορήγησης που υπογράφονται για την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων βελτίωσης της φύσης και προστασίας των ειδών:
a)τουλάχιστον δύο καταφύγια πτηνών·
b)τουλάχιστον πέντε δράσεις προστασίας ειδών μικρής κλίμακας·
c)δράσεις αποκατάστασης της φύσης ή βελτίωσης της φύσης
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
σε τουλάχιστον τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα.
|
|
14
|
C1.1 I1-5
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Στόχος
|
Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας — Έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση ή/και την αποκατάσταση της φύσης εντός και γύρω από τις περιοχές Natura 2000 και τις προστατευόμενες περιοχές βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ)
|
|
Αριθμός έργων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις
|
0
|
4
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Υπογράφηκαν συμβάσεις για τουλάχιστον τέσσερα έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση ή/και την αποκατάσταση της φύσης σε περιοχές Natura 2000, περιοχές γύρω από περιοχές Natura 2000 και περιοχές που προστατεύονται βάσει της οδηγίας 2008/56/ΕΚ περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική — ΟΠΘΣ). Τα εν λόγω τέσσερα έργα λαμβάνουν μέτρα για την επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους στόχους διατήρησης, όπως αναφέρονται στα σχέδια διαχείρισης των εν λόγω προστατευόμενων περιοχών.
|
|
15
|
C1.1 I1-6
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας — Υπεράκτιο οικολογικό πρόγραμμα για τους ανέμους (Wozep)
|
Έρευνα για το οικολογικό πρόγραμμα υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας: δημοσίευση της συνοπτικής έκθεσης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Τα ερευνητικά έργα θα προχωρήσουν σημαντικά στους ακόλουθους ερευνητικούς τομείς:
a)Συλλογή δεδομένων και μοντελοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης και των ανεμογεννητριών στα πτηνά και τις νυχτερίδες·
b)τις επιπτώσεις της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης (φάση κατασκευής και φάση λειτουργίας) στα θαλάσσια θηλαστικά·
c)τις επιπτώσεις της ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο οικοσύστημα της Βόρειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας τροφής και της καταλληλότητας των οικοτόπων για προστατευόμενα είδη πτηνών, νυχτερίδων και θαλάσσιων θηλαστικών· και
d)εκτιμήσεις σωρευτικών επιπτώσεων για τον υπολογισμό της
επιπτώσεις των προγραμματισμένων και των υφιστάμενων αιολικών πάρκων στις
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
προστατευόμενα είδη.
Παραδίδεται περίληψη των ερευνητικών σχεδίων με τη μορφή έκθεσης· βασίζεται στα διαθέσιμα αποτελέσματα των προαναφερόμενων έργων.
|
|
16
|
C1.1 I1-7
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Στόχος
|
Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας — Ψηφιοποίηση των σταθμών παρακολούθησης της Βόρειας Θάλασσας
|
|
Αριθμός σταθμών παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν
|
0
|
12
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Εγκαθίστανται και λειτουργούν τουλάχιστον δύο σταθμοί στατικής παρακολούθησης και τουλάχιστον 10 κινητοί σταθμοί παρακολούθησης.
|
|
17
|
C1.1 I1-8
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Συμφωνίες διακυβέρνησης για επενδυτικά σχέδια περιοχής
|
Υπογεγραμμένες συμφωνίες διακυβέρνησης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2024
|
Υπογράφεται συμφωνία διακυβέρνησης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής και κάθε περιφέρειας με τόπους εκφόρτωσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (Borssele, Maasvlakte, Noordzeekanaalgebied και Eemshaven). Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον:
a)Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών και των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν στο σύστημα διακυβέρνησης για τη διαχείριση των επενδύσεων σε περιοχές με υπεράκτιες αιολικές ενεργειακές εκφορτώσεις·
b)Τον προσδιορισμό των υποδομών που είναι απαραίτητες για την πράσινη ενέργεια και τις συνέπειές της για κάθε περιφέρεια·
c)Το ποσό που διατίθεται στην περιοχή για δράσεις μετριασμού των δυσμενών επιπτώσεων των υπεράκτιων αιολικών εκφορτώσεων στην ποιότητα του περιβάλλοντος διαβίωσης στην περιοχή·
d)Το είδος των προβλεπόμενων μέτρων μετριασμού· και
e)Διευκρίνιση ότι η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) πρέπει να ολοκληρώνεται σύμφωνα με την οδηγία 2011/92/ΕΕ
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(Οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Όταν έχει διενεργηθεί ΕΠΕ, εφαρμόζονται οι απαιτούμενες δράσεις μετριασμού για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τους τόπους/δραστηριότητες που βρίσκονται σε ευαίσθητες από άποψη βιοποικιλότητας περιοχές ή κοντά σε αυτές (συμπεριλαμβανομένου του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και των βασικών περιοχών βιοποικιλότητας, καθώς και άλλων προστατευόμενων περιοχών), διενεργείται κατάλληλη εκτίμηση σύμφωνα με τις οδηγίες 2009/147/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ, κατά περίπτωση, και, με βάση τα συμπεράσματά της, εφαρμόζονται οι αναγκαίες δράσεις μετριασμού.
|
|
18
|
C1.1 I1-9
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Διοικητικές συμφωνίες για επενδυτικά σχέδια περιοχής
|
Υπογεγραμμένες διοικητικές συμφωνίες
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Οι διοικητικές συμφωνίες υπογράφονται μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής και κάθε περιφέρειας με τόπους εκφόρτωσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (Borssele, Maasvlakte, Noordzeekanaalgebied και Eemshaven). Οι εν λόγω συμφωνίες περιλαμβάνουν δέσμες δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν στις περιφέρειες για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων από τις εκφορτώσεις υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος διαβίωσης και την αντίστοιχη χρηματοδοτική δέσμευση. Όλες οι διοικητικές συμφωνίες από κοινού περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες ενέργειες:
a)Προστασία ήχου για σταθμούς υψηλής τάσης
b)Χώροι πρασίνου ή/και αναψυχής, όπως δάση ή πάρκα
c)Βελτίωση των τοπικών υποδομών κινητικότητας, όπως ποδηλασία ή πεζοπορία
d)Δημόσια κέντρα πληροφόρησης για την ενεργειακή μετάβαση.
Τουλάχιστον 200 000 000 EUR δεσμεύονται από το
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής για όλες τις δράσεις που αναλαμβάνονται από κοινού.
|
|
19
|
C1.1 I1-10
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια ηλεκτρική σύνδεση με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Δέσμη μέτρων για την οικολογική βελτίωση στη θάλασσα του Βάντεν
|
Έκδοση απόφασης (-εων) σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την οικολογική ώθηση στη θάλασσα του Βάντεν
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 3
|
2025
|
Η/οι απόφαση/-εις σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την οικολογική βελτίωση στη θάλασσα του Βάντεν εγκρίνεται/-ονται από το πολιτικό συμβούλιο της περιφέρειας της Θάλασσας του Βάντεν, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων. Η δέσμη μέτρων για την οικολογική βελτίωση στη θάλασσα του Βάντεν καλύπτει δράσεις που υποστηρίζουν:
a)Εφαρμογή της φάσης ΙΙ του σχεδίου δράσης για τα πτηνά αναπαραγωγής για το2 ·
b)Εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της αρχής διαχείρισης της θάλασσας του Wadden3, το οποίο στηρίζει την υποβρύχια βιοποικιλότητα, όπως η αποκατάσταση των φυκιών γύρω από σκληρές δομές κάτω από νερό και μύδια, η παρακολούθηση, η ενίσχυση των αλατούχων ελών και η επιτήρηση και επιβολή·
c)Την αποκατάσταση της φύσης σε περιοχές συμβολής των θαλάσσιων υδάτων με γλυκά ύδατα· και
d)Έρευνα σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πιέσεων στη Θάλασσα Wadden και τις οικολογικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η (οι) απόφαση (-εις) περιλαμβάνει (-ουν) επίσης τη δέσμευση χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στις εν λόγω δράσεις.
Τουλάχιστον 17 000 000 EUR δεσμεύονται από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής για
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
όλες οι δράσεις.
|
|
20
|
C1.1 I1-11
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια ηλεκτρική σύνδεση με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Αντιστάθμιση και μετριασμός της αλάτωσης γεωργικών εκτάσεων
|
Έκδοση απόφασης (-εων) του πολιτικού συμβουλίου για την περιοχή της Θάλασσας του Βάντεν
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 3
|
2025
|
Το πολιτικό συμβούλιο της περιφέρειας της Θάλασσας του Βάντεν αποφασίζει σχετικά με δράσεις αποζημίωσης και μετριασμού της αλάτωσης γεωργικών εκτάσεων. Τουλάχιστον EUR
4 875 000 δεσμεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής για όλες τις δράσεις.
|
|
21
|
C1.1 I2-1
Πράσινη ισχύς υδρογόνου
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση του θεματολογίου για το ανθρώπινο κεφάλαιο για την αύξηση της προσφοράς δεξιοτήτων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου
|
Έγκριση και δημοσίευση του θεματολογίου για το ανθρώπινο κεφάλαιο για την αύξηση της προσφοράς δεξιοτήτων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 3
|
2023
|
Έγκριση από την κυβέρνηση και δημοσίευση του θεματολογίου για το ανθρώπινο κεφάλαιο για την αύξηση της προσφοράς δεξιοτήτων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Το εν λόγω θεματολόγιο καθορίζει σχέδιο δράσης για τη δημιουργία τουλάχιστον 5 περιφερειακών μαθησιακών κοινοτήτων, υλικού μαθημάτων και εκδηλώσεων ή κέντρων για τη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ή ερευνητικών ιδρυμάτων.
|
|
22
|
C1.1 I2-2
Πράσινη ισχύς υδρογόνου
|
Στόχος
|
Υπογράφηκαν συμφωνίες επιχορήγησης για εγκαταστάσεις επίδειξης για καινοτόμο τεχνολογία πράσινου υδρογόνου
|
|
Αριθμός συμφωνιών επιχορήγησης που υπογράφηκαν
|
0
|
2
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2025
|
Υπογραφή συμφωνιών επιχορήγησης για την κατασκευή τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεων επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, προκειμένου να καταδειχθεί η σκοπιμότητα της μεγάλης κλίμακας ηλεκτρόλυσης και ανάπτυξης υδρογόνου. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης, οι συμφωνίες επιχορήγησης περιέχουν τις προδιαγραφές που καθορίζονται στην περιγραφή της επένδυσης.
|
|
23
|
C1.1 I2-3
Πράσινη ισχύς υδρογόνου
|
Στόχος
|
Υπογεγραμμένες συμφωνίες επιχορήγησης για ερευνητικά έργα στον τομέα του πράσινου υδρογόνου
|
|
Αριθμός συμφωνιών επιχορήγησης που υπογράφηκαν
|
0
|
3
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2025
|
Υπογραφή συμφωνιών επιχορήγησης για τουλάχιστον τρία ερευνητικά έργα που επικεντρώνονται στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά ή τη χρήση πράσινου υδρογόνου. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης, οι συμφωνίες επιχορήγησης περιέχουν τις προδιαγραφές που καθορίζονται στην περιγραφή της επένδυσης.
|
|
24
|
C1.1 I3-1
Ενδοχώρα
|
Στόχος
|
Κιλοβατώρα
(kWh) ηλεκτρικής ενέργειας
|
|
kWh
|
0
|
150
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Δομοστοιχειωτοί περιέκτες ενέργειας (MEC) με σύνολο
δυναμικότητα τουλάχιστον 150 kWh λειτουργεί με τους σταθμούς σύνδεσης. Οι MEC είναι:
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
ενεργειακή μετάβαση πλωτών οδών, έργο ZES
|
|
παρέχονται από λειτουργικούς δομοστοιχειωτούς περιέκτες ενέργειας
|
|
|
|
|
|
|
εναλλάξιμοι περιέκτες ενέργειας που φορτίζονται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές η οποία είναι συμβατή με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II) και κατάλληλη για εγκατάσταση σε νέα και υφιστάμενα σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας.
|
|
25
|
C1.1 I3-2
Ενεργειακή μετάβαση εσωτερικών πλωτών οδών, έργο ZES
|
Στόχος
|
Αριθμός επιχειρησιακών τόπων φόρτωσης
|
|
Αριθμός επιχειρησιακών τόπων φόρτωσης
|
0
|
14
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Λειτουργούν 14 τόποι φόρτωσης πλοίων. Οι χώροι φόρτωσης χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των δομοστοιχειωτών δοχείων ενέργειας. Οι πλοίαρχοι είναι σε θέση να ανταλλάσσουν τις MEC σε οποιονδήποτε από τους 14 τόπους φόρτωσης. Οι εν λόγω τόποι φόρτωσης είναι εξοπλισμένοι με δίκτυο «ανοικτής πρόσβασης» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ή για την παροχή τοπικής και προσωρινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
|
|
26
|
C1.1 I3-3
Ενεργειακή μετάβαση εσωτερικών πλωτών οδών, έργο ZES
|
Στόχος
|
Συνολική χωρητικότητα πλοίων που έχουν μετατραπεί σε μηδενικές εκπομπές
|
|
Συνολική χωρητικότητα μετρούμενη σε μονάδες ισοδυνάμου είκοσι ποδών (TEU)
|
0
|
6161
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Τα πλοία με συνολική χωρητικότητα τουλάχιστον 6161 TEU μετατρέπονται σε πλήρως ηλεκτρικά σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας μηδενικών εκπομπών, με ηλεκτρική πρόωση.
|
|
27
|
C1.1 I4-1
Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
|
Ορόσημο
|
Λεπτομερής σχεδιασμός του στροβιλοκινητήρα καύσης υδρογόνου
|
Ολοκλήρωση του τελικού λεπτομερούς σχεδιασμού στροβιλοκινητήρα καύσης υδρογόνου
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Πρέπει να ολοκληρωθεί ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός στροβίλου καύσης υδρογόνου «H2-turbofan ombouw». Ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός αφορά έναν από τους κινητήρες ενός τροφοδοτικού 100 με θαλάμους καύσης κατάλληλους για τη χρήση υγρού υδρογόνου.
Ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός παρέχει λεπτομερή κατανόηση:
a)την προβλεπόμενη αρχιτεκτονική του συστήματος αεροσκαφών·
b)τα χαρακτηριστικά της τροποποίησης του στροβιλοκινητήρα·
c)τα χαρακτηριστικά των υποσυστημάτων αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου· και
d)τα χαρακτηριστικά του σχετικού ελέγχου
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
συστημάτων
|
|
28
|
C1.1 I4-2
Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
|
Ορόσημο
|
Λεπτομερής σχεδιασμός της ηλεκτρικής πρόωσης κυψέλης καυσίμου υδρογόνου
|
Ολοκλήρωση του τελικού λεπτομερούς σχεδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Ολοκληρώνεται ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης κυψέλης καυσίμου «Σύστημα μετάδοσης ισχύος και αποθήκευσης υδρογονοκίνητου αεροσκάφους». Ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός παρέχει ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης κυψέλης καυσίμου υδρογόνου για εφαρμογή σε αεροσκάφη CS-23 που μπορούν να πιστοποιηθούν.
Ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός παρέχει λεπτομερή κατανόηση:
a)την προβλεπόμενη αρχιτεκτονική του συστήματος αεροσκαφών·
b)τα χαρακτηριστικά του συστήματος υδρογονο-ηλεκτρικής κίνησης, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων κατασκευαστικών στοιχείων, όπως η κυψέλη καυσίμου και ο ηλεκτρικός κινητήρας·
c)τα χαρακτηριστικά των υποσυστημάτων αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου· και
d)τα χαρακτηριστικά των σχετικών συστημάτων ελέγχου.
|
|
29
|
C1.1 I4-3
Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
|
Ορόσημο
|
Επιχειρησιακή δεξαμενή σκέψης «flying Vision»
|
Επιχειρησιακή δεξαμενή προβληματισμού «flying Vision» και δημοσίευση του πρώτου χάρτη πορείας
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Το «Flying Vision» θα είναι λειτουργικό, όπως καταδεικνύεται από τη δημοσίευση του πρώτου τεχνολογικού χάρτη πορείας της προς κλιματικά ουδέτερες αερομεταφορές. Ο εν λόγω χάρτης πορείας καθορίζει:
a)πιθανές μακροπρόθεσμες λύσεις στις προκλήσεις σε σχέση με τις κλιματικά ουδέτερες πτήσεις· και
b)ανάγκες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε επίπεδο βιομηχανίας.
|
|
30
|
C1.2 I1-1
|
Στόχος
|
Ποιότητα
βελτίωση
|
|
Αριθμός
εκτάρια
|
0
|
101 924
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Οι επαρχίες εφαρμόζουν πέντε τύπους ποιότητας
δράσεις βελτίωσης εντός και γύρω από το Natura 2000
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
Πρόγραμμα για τη φύση
|
|
υλοποιήθηκαν δράσεις εντός και γύρω από περιοχές Natura 2000
|
|
βελτιώθηκαν
|
|
|
|
|
τομείς:
a)βελτίωση της ποιότητας της φύσης·
b)υδρολογικές δράσεις·
c)διατήρηση και βελτιστοποίηση της διαρρύθμισης των φυσικών περιοχών·
d)μεταβατικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης μεταξύ περιοχών·
e)άλλες δράσεις, όπως η διαίρεση σε ζώνες αναψυχής ή ο έλεγχος χωροκατακτητικών ειδών.
Επιπλέον, οι επαρχίες εφαρμόζουν δράσεις δάσωσης για την αντιστάθμιση της απώλειας δασών σε καθορισμένες περιοχές.
Η συνολική ποιότητα τουλάχιστον 101 924 εκταρίων φύσης βελτιώνεται με τις δράσεις. Διάφορες δράσεις που υλοποιούνται στην ίδια περιοχή μπορούν να συμβάλουν σωρευτικά στον στόχο της βελτίωσης τουλάχιστον 101 924 εκταρίων.
|
|
31
|
C1.2 I1-2
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Επιτάχυνση της αποκατάστασης της φύσης από οργανισμούς διαχείρισης γης
|
|
Ποσό (EUR)
|
0
|
49 410 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Οι οργανισμοί διαχείρισης γης υλοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της φύσης στις περιοχές Natura 2000 και γύρω από αυτές. Τουλάχιστον 49 410 000 EUR δεσμεύονται από την ολλανδική υπηρεσία επιχειρήσεων (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), εξ ονόματος του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας των Τροφίμων, σε οργανισμούς διαχείρισης γης για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων.
|
|
32
|
C1.2 I1-3
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Βελτίωση ποιότητας ποτάμιας φύσης και διαχείρισης καθ’ οδόν
|
|
Ποσό (EUR)
|
0
|
29 610 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων (Rijkswaterstaat) υλοποιεί τρία είδη δράσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης της φύσης των ποταμών και των οδών:
a)Να καταστεί η διαχείριση των υδάτων πιο βιώσιμη·
b)Ανάληψη υδρολογικών και άλλων δράσεων σχεδιασμού·
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
γ)
Επανασχεδιασμός ή βελτίωση της ποιότητας των υποδομών.
Τουλάχιστον 29 610 000 EUR δεσμεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων (Rijkswaterstaat) για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.
|
|
33
|
C1.2 I1-4
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Δράσεις που συμβάλλουν στην παρακολούθηση και την ανάπτυξη βάσης γνώσεων για το πρόγραμμα «Φύση»
|
|
Ποσό (EUR)
|
0
|
18 800 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Τουλάχιστον 18 800 000 EUR δεσμεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας των Τροφίμων για τη στήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη γνώσεων σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης (συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του Δικτύου Γνώσης για την Ανάκτηση και τη Διαχείριση της Φύσης — OBN), την επικοινωνία και τη διαχείριση της φύσης, καθώς και την προσαρμογή της υφιστάμενης παρακολούθησης της φύσης με σκοπό να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση των δράσεων στο πλαίσιο της εν λόγω επένδυσης, με αποτέλεσμα:
a)Η πρώτη βελτιωμένη έκδοση του συστήματος παρακολούθησης της φύσης είναι λειτουργική·
b)Δημοσιεύονται τουλάχιστον τρεις εκθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της φύσης σε ευαίσθητους στο άζωτο οικοτόπους· και
c)Αναπτύσσεται στρατηγική επικοινωνίας.
|
|
34
|
C1.2 I2-1
Καθεστώς ενισχύσεων για την αποκατάσταση χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων
|
Στόχος
|
Αριθμός εγκαταλελειμμένων χώρων χοιροτροφίας
|
|
Αριθμός εγκαταλελειμμένων χώρων χοιροτροφίας
|
0
|
275
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2023
|
Χορηγείται αποζημίωση για τον τερματισμό 275 χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες μειώνουν τον πληθυσμό χοίρων κατά τουλάχιστον 6 % σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το 2019. Ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των 275 χώρων αναπαραγωγής χοίρων, οι εκπομπές αμμωνίας εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 900 000 kg σε σύγκριση με το 2019.
|
B.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 2: Ο ΨΗΦΙΑΚΌΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ
Αυτή η συνιστώσα του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης της ολλανδικής οικονομίας. Η συνιστώσα περιλαμβάνει δέσμη εννέα επενδύσεων και μία μεταρρύθμιση με στόχο i) την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών και ψηφιακών δεξιοτήτων, ii) τη διαχρονική βιωσιμότητα της κινητικότητας και iii) την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της κεντρικής κυβέρνησης των Κάτω Χωρών.
Η συνιστώσα έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που απευθύνονται στις Κάτω Χώρες, ιδίως στην εστίαση των επενδύσεων στην ψηφιακή μετάβαση (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2020) και στη μείωση των σημείων συμφόρησης στις μεταφορές (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2019).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
2.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Επένδυση C2.1 I1: Κβαντικό δέλτα NL
Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα αποσκοπεί i) στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εφαρμογών κβαντικής τεχνολογίας, ii) στην ανάπτυξη, προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων και iii) στην τόνωση της ανάπτυξης και της σύστασης νέων εταιρειών στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας στις Κάτω Χώρες.
Η επένδυση αποσκοπεί στην επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, κβαντικών δικτύων και κβαντικών αισθητήρων και παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για την πρώτη και τη δεύτερη φάση του σχεδίου δράσης που δημοσιεύθηκε από το Quantum Delta NL. Η ολοκλήρωση των δύο αυτών φάσεων περιλαμβάνει τουλάχιστον:
a)την ανάπτυξη ενός μηχανισμού προετοιμασίας για νεοσύστατες επιχειρήσεις·
b)την ανάπτυξη δικτύου επικοινωνίας έρευνας και ανάπτυξης (Ε & Α) στον τομέα της
κβαντική τεχνολογία («δίκτυο Quantum NL R and D»)·
c)επενδύσεις σε λουκάνικο Nanolab· και
d)τη χορήγηση υποτροφιών για διδακτορικά στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής ζημίας» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιλαμβάνονται σε όρους αναφοράς για επικείμενες προσκλήσεις αποκλείουν από την επιλεξιμότητα την ανάπτυξη λύσεων, διαδικασιών, τεχνολογιών και εγκαταστάσεων που συνδέονται με τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων και περιουσιακών στοιχείων: I) δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης4 · II) δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς5 · III) δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες6 και μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας7 · και
4 εκτός από τα έργα στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και τις σχετικές υποδομές μεταφοράς και διανομής, με τη χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
5 όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίζονται για τη δωρεάν κατανομή για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
6 η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που προορίζονται αποκλειστικά για την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, και σε υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από την τέφρα αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
7 η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή στη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε
(IV)δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον. Οι εν λόγω όροι εντολής απαιτούν επιπλέον να επιλέγονται μόνο οι δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C2.1 I2: ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του δυναμικού της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για την οικονομία και την κοινωνία των Κάτω Χωρών. Η επένδυση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης που περιορίζουν την ευρεία εφαρμογή λύσεων ΤΝ, όπως η αργή ταχύτητα της καινοτομίας, το περιορισμένο εύρος της βάσης γνώσεων, η χαμηλή προσφορά κατάρτισης στον τομέα της ΤΝ στην αγορά εργασίας, η περιορισμένη συμμετοχή της ευρύτερης κοινωνίας και η έλλειψη λύσεων ανταλλαγής δεδομένων.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)ανάπτυξη μεθόδων για την εγκατάσταση αξιόπιστων και ανθρωποκεντρικών συστημάτων ΤΝ·
b)βελτίωση του επιπέδου γνώσεων στον τομέα της ΤΝ μέσω της χορήγησης υποτροφιών για τον διορισμό υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών στον τομέα της ΤΝ·
c)τη χορήγηση τεσσάρων επιχορηγήσεων για έργα έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών ΤΝ· και
d)την υλοποίηση έξι κοινοτήτων εφαρμοσμένης μάθησης τεχνητής νοημοσύνης.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2026. Επένδυση C2.1 I3: Ώθηση στην ψηφιακή εκπαίδευση
Στόχος του παρόντος επενδυτικού προγράμματος είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιοποίησης για την επαγγελματική και τριτοβάθμια εκπαίδευση και η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών. Στόχος της επένδυσης είναι να φέρει σε επαφή ιδρύματα επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Κάτω Χώρες για την επίτευξη τυποποιημένης, ασφαλούς και αξιόπιστης τομεακής υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τομεακής υποδομής γνώσης.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη:
a)εθνική βασική διευκόλυνση για την ανταλλαγή ψηφιακού διδακτικού υλικού·
b)κέντρα διδασκαλίας και μάθησης που μπορούν να προσφέρουν στήριξη σε σπουδαστές, καθηγητές και ερευνητές όσον αφορά το ψηφιακό μαθησιακό υλικό· και
c)σύστημα αποθήκευσης και ασφαλούς πρόσβασης στα δεδομένα των μαθητών.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επένδυση C2.1 I4: Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
Το παρόν επενδυτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της ψηφιοποίησης του τομέα της εφοδιαστικής
με τη δημιουργία αξιόπιστης, αποκεντρωμένης οργανωμένης υποδομής δεδομένων για την ανταλλαγή εμπορικά ευαίσθητων δεδομένων εφοδιαστικής μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα της εφοδιαστικής.
Το πρόγραμμα παρέχει επενδυτική στήριξη για:
a)την ανάπτυξη υποδομής βασικών δεδομένων για τις Κάτω Χώρες. Η βασική υποδομή δεδομένων ορίζεται ως ένα σύνολο αρχών και συμφωνιών που επιτρέπουν στα συμμετέχοντα μέρη να αναπτύξουν από κοινού ένα συγκεκριμένο δίκτυο ΤΠ.
βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβια χώνευση βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της
ικανότητα επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
Η βασική υποδομή δεδομένων συμμορφώνεται τουλάχιστον κατά 80 % με τις ελάχιστες απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής αναφοράς που καθορίζει το Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων·
b)την ανάπτυξη δέσμης εργασιών ψηφιακής ετοιμότητας για την αύξηση της ψηφιακής ετοιμότητας του ολλανδικού τομέα εφοδιαστικής· και
c)ολοκλήρωση τουλάχιστον τεσσάρων ζωντανών εργαστηρίων, δηλαδή σύνδεση των υπηρεσιών δεδομένων τους με την υποδομή βασικών δεδομένων.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C2.2 I1: Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
Η επένδυση αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντικατάσταση της υφιστάμενης αναλογικής προστασίας των αμαξοστοιχιών.
σύστημα με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πρότυπο για την προστασία και τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS).
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για τα ακόλουθα έργα:
a)Μελέτη σχεδιασμού για το τμήμα τροχιάς Kijfhoek-Belgian border: ανάπτυξη σχεδιασμού σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (Rail Verkeers Technisch Ontwerp, RVTO). Ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αποδεικνύει ότι οι αναγκαίες προσαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων·
b)Μελέτη σχεδιασμού για το τμήμα τροχιάς βόρειες Κάτω Χώρες: ανάπτυξη λειτουργικού ολοκληρωμένου συστήματος σχεδιασμού και σχεδιασμού σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (RVTO). Ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αποδεικνύει ότι οι αναγκαίες προσαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων και ότι έχει εκπονηθεί ο σχετικός λειτουργικός σχεδιασμός του ολοκληρωμένου συστήματος·
c)Σχέδιοανανέωσης ραδιοεπικοινωνιακού δικτύου GSM-Rail: οι σταθμοί πομποδεκτών βάσης (ιστοί GSM-Rail) είναι ικανοί να λειτουργούν υπό το σύστημα ERTMS·
d)Προσαρμογή ειδικών εφαρμογών τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) για την ανάπτυξη του ERTMS: τα συστήματα εφοδιαστικής ΤΠ του διαχειριστή υποδομής ProRail προσαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου σύνταξης ή της επικαιροποίησης των σχετικών εφαρμογών ΤΠ, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τις σωστές πληροφορίες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τις πληροφορίες για την ασφάλεια της διαλειτουργικότητας [πληροφορίες ERTMS/κεντρικού συστήματος ασφάλειας (CSS)] μετά την ανάπτυξη του ERTMS· και
e)Κεντρικό σύστημα ασφάλειας ERTMS: το ΣΔΑ τίθεται σε λειτουργία για το ERTMS για το ProRail. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Επένδυση C2.2 I2: Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της μετάβασης σε ασφαλή, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα μέσω της βελτιστοποίησης της χρήσης των υφιστάμενων δικτύων υποδομών.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για τις ακόλουθες δράσεις:
a)εγκατάσταση τουλάχιστον 450 ευφυών συσκευών ελέγχου της κυκλοφορίας, δηλαδή συσκευών ικανών να συνδέονται ψηφιακά με τους χρήστες του οδικού δικτύου (smarte Verkeersregelinstallaties)·
b)την ανάπτυξη υπηρεσιών προτεραιότητας ασφάλειας για τους χρήστες του οδικού δικτύου, στο πλαίσιο των οποίων τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή οι πάροχοι υπηρεσιών ασφάλειας, παρέχουν στους χρήστες του οδικού δικτύου ψηφιακά μηνύματα σχετικά με επικίνδυνες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο·
c)ανάπτυξη εθνικής «ψηφιακής υποδομής για μελλοντική ανθεκτική κινητικότητα» (DITM), η οποία θα παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη και την εφαρμογή κλιμακούμενου συστήματος συνεργατικής, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (CCAM)· και
d)ανάπτυξη της πλατφόρμας του εθνικού σημείου πρόσβασης σε δεδομένα κινητικότητας (NTM), συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής δημοσίευσης 20 συνόλων δεδομένων κινητικότητας.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C2.2 I3: Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στην αντικατάσταση των υφιστάμενων οδικών σταθμών (WKS), δηλαδή των συσκευών δίπλα στις οδικές λωρίδες που μπορούν να επικοινωνούν με την ηλεκτρονική οδική σήμανση, με ευφυείς οδικούς σταθμούς (IWKS) με αυξημένες λειτουργικές δυνατότητες. Οι ευφυείς σταθμοί κατά μήκος του οδικού δικτύου αποσκοπούν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας μέσω της ταχύτερης ειδοποίησης για συμβάντα και κυκλοφοριακή συμφόρηση και της καλύτερης και ταχύτερης εξάπλωσης της οδικής κυκλοφορίας σε εναλλακτικές διαδρομές. Επιπλέον, οι ευφυείς οδικοί σταθμοί έχουν ως στόχο να είναι πιο αποδοτικοί και ανθεκτικοί και να απαιτούν λιγότερη συντήρηση από τους υφιστάμενους καθ’ οδόν σταθμούς.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για την εγκατάσταση 1 906 IWKS. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Μεταρρύθμιση C2.3 R1: Διαχείριση δημόσιων πληροφοριών (νόμος για την ανοικτή διακυβέρνηση)
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η αναθεώρηση της διαχείρισης των πληροφοριών από τη δημόσια διοίκηση προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια και ο ανοικτός χαρακτήρας της, μέσω της έναρξης ισχύος του νόμου για την ανοικτή διακυβέρνηση (Wet open overheid, WOO). Ο νόμος για την ανοικτή διακυβέρνηση καθιστά τις δημόσιες αρχές και τις ημιδημόσιες αρχές πιο διαφανείς, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα μπορούν να βρεθούν ευκολότερα, συμβατές και εύκολα προσβάσιμες ψηφιακά από τους πολίτες, τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, τους βουλευτές του Κοινοβουλίου και το προσωπικό τους.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
a)την έναρξη ισχύος του νόμου για την ανοικτή διακυβέρνηση·
b)την υποχρέωση των οργανισμών της κεντρικής κυβέρνησης και των αυτόνομων διοικητικών φορέων και οργανισμών να υποβάλλουν σχέδια δράσης για τη βελτίωση της ψηφιακής προσβασιμότητας των πληροφοριακών συστημάτων των δημόσιων οργανισμών προκειμένου να επιτευχθεί διαφάνεια· και
c)τη σύνδεση των διοικητικών φορέων με ψηφιακή υποδομή που συντηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Σχέσεων του Βασιλείου, η οποία παρέχει πρόσβαση του κοινού σε τουλάχιστον 330 000 έγγραφα.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C2.3 I1: Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου έργων ΤΠ που αποσκοπούν στην ανανέωση της υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) του Υπουργείου Άμυνας. Στόχος της επένδυσης είναι να δώσει στο Υπουργείο Άμυνας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί αξιόπιστα, ασφαλή, ανθεκτικά στις μελλοντικές εξελίξεις και ευέλικτα συστήματα. Στο πλαίσιο του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, υλοποιούνται διάφορα έργα που δεν σχετίζονται άμεσα με επιχειρήσεις με στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στον τομέα της άμυνας, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας των πληροφοριών, των τηλεφωνικών κέντρων και των γραφείων πληροφοριών, καθώς και της ασφαλούς επικοινωνίας με τρίτους.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη:
a)αναπτύσσει δράσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων i) της δημιουργίας κέντρου επιχειρήσεων ασφάλειας, ii) της εισαγωγής συστήματος ταυτοποίησης και διαχείρισης πρόσβασης για τη συνεργασία με τρίτους, iii) της εφαρμογής λύσης για την ανταλλαγή πιστοποιημένων και επαληθευμένων πληροφοριών χαμηλής διαβάθμισης και υψηλής διαβάθμισης· και iv) την εφαρμογή λύσης για τον έλεγχο της ψηφιακής πρόσβασης στα κέντρα δεδομένων·
b)παροχή της δυνατότητας σε τουλάχιστον 500 πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας να εργάζεται εξ αποστάσεως μέσω ασφαλούς δικτύου που παρέχει μέσα επικοινωνίας (για παράδειγμα φωνή, βίντεο και συνομιλία), τη δημιουργία εικονικών χώρων εργασίας διά ζώσης, τη δημιουργία ενιαίων συνεργατικών χώρων· και
c)να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός δικτύου σε φυσικές τοποθεσίες, να αυξηθεί το εύρος ζώνης του δικτύου ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποιότητα δικτύου για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και να μεταφερθούν οι υποβιβαστικές εφαρμογές σε νέες υποδομές κέντρων δεδομένων και πλατφόρμες φιλοξενίας.
d)περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της τηλεργασίας για τουλάχιστον 500 μη στρατιωτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Άμυνας μέσω της δημιουργίας ανανεωμένου κέντρου επαφής και της πρόσβασης σε βασικές εφαρμογές.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2026. Επένδυση C2.3 I2: Ψηφιοποίηση της αλυσίδας της ποινικής δικαιοσύνης
Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αλυσίδας ποινικής δικαιοσύνης με την αντικατάσταση της γραφειοκρατίας στις υφιστάμενες διαδικασίες με ψηφιακά μέσα και με τη διασφάλιση μόνιμης πρόσβασης στις σχετικές πληροφορίες.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)ανάπτυξη πύλης που θα επιτρέπει στους πολίτες να εκτελούν πράξεις στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής καταγγελιών· και
b)βελτίωση των υφιστάμενων συστημάτων τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ) στην αλυσίδα της ποινικής δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί δυνατός ο ψηφιακός χειρισμός ποινικών υποθέσεων στην κατηγορία «Συχνές έγκλημα» από τα ενδιαφερόμενα μέρη (δηλαδή την αστυνομία, την εισαγγελία και το δικαστικό σώμα) στην αλυσίδα της ποινικής δικαιοσύνης· και να δοθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη πρόσβαση σε οπτικό και ακουστικό υλικό που σχετίζεται με υποθέσεις της κατηγορίας «Συχνές εγκληματικές πράξεις».
Διασφαλίζεται η συμμετοχή του δικαστικού σκέλους για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
2.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
35
|
C2.1 I1-1
Κβαντικό δέλτα NL
|
Ορόσημο
|
Δομή του κβαντικού δέλτα NL
|
Στήριξη που χορηγήθηκε στο Quantum Delta NL και δημοσίευση σχεδίου δράσης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2021
|
Το Κβαντικό Δέλτα NL θα λάβει στήριξη στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης για την τόνωση της κβαντικής υπολογιστικής και της δικτύωσης, καθώς και για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων στον κβαντικό τομέα. Το Κβαντικό Δέλτα ΚΧ δημοσιεύει λεπτομερές σχέδιο δράσης, το οποίο καταρτίζεται σε φάσεις.
Η συμμόρφωση με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) διασφαλίζεται μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.
|
|
36
|
C2.1 I1-2
Κβαντικό δέλτα NL
|
Ορόσημο
|
Κβαντικό δέλτα NL
|
Ολοκλήρωση των φάσεων 1° 2 του σχεδίου δράσης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Το quantum Delta NL θα έχει υλοποιήσει πλήρως τις δύο πρώτες φάσεις του σχεδίου του ( εξαιρουμένου του QCINed που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»), όπως υποβλήθηκε στο Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης. Τα εν λόγω στάδια περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, τη δημιουργία εγκατάστασης πριν από την έναρξη λειτουργίας για νεοφυείς επιχειρήσεις, την ανάπτυξη δικτύου Quantum NL στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, τη χορήγηση διδακτορικών υποτροφιών στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας και τις επενδύσεις στην αίθουσα Cleanroom Nanolab.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
37
|
C2.1 I2-1
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Χορήγηση υποτροφιών υποτροφίας
|
|
Αριθμός
|
0
|
13
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Χορηγούνται 13 υποτροφίες για τον διορισμό υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
|
|
38
|
C2.1 I2-2
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
ELSA AI
λειτουργία ερευνητικών εργαστηρίων
|
|
Αριθμός
|
0
|
4
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Λειτουργούν τουλάχιστον τέσσερα νέα ερευνητικά εργαστήρια ΤΝ δεοντολογικών, νομικών και κοινωνικών πτυχών (ELSA) για την ανάπτυξη μεθόδων ανάπτυξης αξιόπιστων και ανθρωποκεντρικών συστημάτων ΤΝ.
|
|
39
|
C2.1 I2-3
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Έργα έρευνας και ανάπτυξης που ανατέθηκαν
|
|
Αριθμός
|
0
|
4
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Χορηγούνται τουλάχιστον τέσσερις επιχορηγήσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών ΤΝ.
|
|
40
|
C2.1 I2-4
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Υλοποίηση των κοινοτήτων μάθησης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
|
|
Αριθμός
|
0
|
6
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Τουλάχιστον έξι κοινότητες μάθησης στον τομέα της ΤΝ λειτουργούν με τη μορφή συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της ΤΝ Ned. Μια κοινότητα μάθησης ΤΝ έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα εργαστήρια καινοτομίας να συνεργαστούν για τον τρόπο με τον οποίο οι λύσεις ΤΝ μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
|
|
41
|
C2.1 I3-1
Ψηφιακή εκπαίδευση
|
Ορόσημο
|
Ενιαία πλατφόρμα για την πρόσβαση στην ψηφιακή μάθηση
υλικά που δημιουργήθηκαν
|
Η ενιαία πλατφόρμα είναι επιχειρησιακή και ψηφιακή ταυτότητα
λύση για τους μαθητές
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Δημιουργείται ενιαία πλατφόρμα για την εξεύρεση, την ανταλλαγή και την περαιτέρω χρήση ψηφιακού μαθησιακού υλικού για επαγγελματική
εκπαίδευση (MBO), πανεπιστήμια
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
ώθηση
|
|
και λειτουργική λύση και λύση ψηφιακής ταυτότητας για τους μαθητές που βρίσκονται σε χρήση
|
χρησιμοποιείται
|
|
|
|
|
|
εφαρμοσμένες επιστήμες (HBO) και ερευνητικά πανεπιστήμια (WO). Η πλατφόρμα είναι λειτουργική, δηλαδή:
a)η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο·
b)οι σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορούν να συνδεθούν και να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό διδακτικό υλικό.
Η λύση της ψηφιακής ταυτότητας για τους σπουδαστές χρησιμοποιείται από φοιτητές επαγγελματικής εκπαίδευσης (MBO), πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (HBO) και ερευνητικά πανεπιστήμια (WO). Η λύση της ψηφιακής ταυτότητας για τους σπουδαστές επιτρέπει την ταυτοποίηση και την έγκριση των σπουδαστών, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους σπουδαστές μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τους σπουδαστές.
|
|
42
|
C2.1 I3-2
Ώθηση στην ψηφιακή εκπαίδευση
|
Στόχος
|
Επιχειρησιακά Κέντρα Διδασκαλίας και Μάθησης
|
|
Αριθμός
|
0
|
20
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
20 κέντρα Διδασκαλίας και Μάθησης (CTL) λειτουργούν στην επαγγελματική εκπαίδευση (MBO), πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (HBO) ή ερευνητικά πανεπιστήμια (WO).
Το CTL είναι λειτουργικό, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει έναν φυσικό χώρο όπου οι σπουδαστές, οι καθηγητές και οι ερευνητές λαμβάνουν στήριξη σχετικά με το ψηφιακό διδακτικό υλικό.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
43
|
C2.1 I4-1
Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
|
Στόχος
|
Ανάπτυξη υποδομής βασικών δεδομένων
|
|
Ποσοστό
|
0
|
80
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Αναπτύσσεται υποδομή βασικών δεδομένων, η οποία συμμορφώνεται τουλάχιστον κατά 80 % με τις ελάχιστες απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής αναφοράς που καθορίζονται από το Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων. Η συμμόρφωση αξιολογείται μέσω εξωτερικού ελέγχου.
|
|
44
|
C2.1 I4-2
Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
|
Στόχος
|
Αύξηση της ψηφιακής ετοιμότητας στον τομέα της εφοδιαστικής
|
|
Ποσοστό ψηφιακής ετοιμότητας
|
10
|
30
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Θα αναπτυχθεί και θα εκτελεστεί δέσμη εργασιών για την ψηφιακή ετοιμότητα προκειμένου να αυξηθεί η ψηφιακή ετοιμότητα του ολλανδικού τομέα εφοδιαστικής μέσω της βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα.
Η δέσμη εργασιών επιτυγχάνει ψηφιακή ετοιμότητα 30 %, υπολογιζόμενη σύμφωνα με μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από το πρόγραμμα υλικοτεχνικής υποστήριξης ψηφιακών υποδομών για τον σκοπό αυτό. Το βασικό επίπεδο του 10 % της ψηφιακής ετοιμότητας καθορίστηκε από την Evofenedex το 2021.
|
|
45
|
C2.1 I4-3
Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
|
Στόχος
|
Ολοκλήρωση των ζωντανών εργαστηρίων
|
|
Αριθμός
|
0
|
4
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Συμπληρώνονται τουλάχιστον 4 ζωντανά εργαστήρια. Τα ζωντανά εργαστήρια θεωρούνται ολοκληρωμένα όταν οι υπηρεσίες δεδομένων τους συνδέονται με την υποδομή βασικών δεδομένων.
|
|
46
|
C2.2 I1-1
Ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας
|
Ορόσημο
|
ERTMS
ολοκλήρωση της μελέτης σχεδιασμού Kijfhoek- βελγικά σύνορα
|
Ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας οριστικοποιήθηκε
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Ο σχεδιασμός σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο πλαίσιο της μελέτης σχεδιασμού για το τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Kijfhoek και βελγικών συνόρων. Ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αποδεικνύει ότι τηρούνται οι αναγκαίες προσαρμογές για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
με τη σχετική νομοθεσία και
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
(ERTMS)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
κανονισμοί για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων.
|
|
47
|
C2.2 I1-2
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
Ορόσημο
|
ERTMS
ολοκλήρωση της μελέτης σχεδιασμού στις βόρειες Κάτω Χώρες
|
Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός του λειτουργικού ολοκληρωμένου συστήματος και ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Οριστικοποιείται Λειτουργικός Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Συστήματος και Σιδηροδρομική Κυκλοφορία στο πλαίσιο της μελέτης σχεδιασμού για τα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής στις βόρειες Κάτω Χώρες. Ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αποδεικνύει ότι οι αναγκαίες προσαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων και ότι έχει εκπονηθεί ο σχετικός λειτουργικός σχεδιασμός του ολοκληρωμένου συστήματος.
|
|
48
|
C2.2 I1-3
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
Στόχος
|
Αριθμός σιδηροδρομικών ιστών GSM που λειτουργούν για το ERTMS
|
|
Αριθμός
|
0
|
130
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
130 σταθμοί πομποδεκτών βάσης (ιστοί GSM-Rail) είναι ικανοί να λειτουργούν υπό το σύστημα ERTMS.
|
|
49
|
C2.2 I1-4
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
Ορόσημο
|
Συστήματα εφοδιαστικής προσαρμοσμένα στο ERTMS
|
Παράδοση των προσαρμοσμένων συστημάτων από το τμήμα ΤΠ της ProRail στους χρήστες των εφαρμογών ΤΠ σε άλλα τμήματα της ProRail
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Τα συστήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης ΤΠ εντός του διαχειριστή υποδομής ProRail προσαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένης της επαναγραφής ή της επικαιροποίησης σχετικών εφαρμογών ΤΠ, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τις σωστές πληροφορίες για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων (πληροφορίες ERTMS/CSS). Το προσωπικό ελέγχου της κυκλοφορίας ενσωματώνει και δοκιμάζει τεχνικά τα συστήματα.
|
|
50
|
C2.2 I1-5
|
Ορόσημο
|
Κεντρική ασφάλεια
Σύστημα
|
Κεντρική ασφάλεια
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Το κεντρικό σύστημα ασφάλειας (CSS):
να είναι σε λειτουργία για το ERTMS για το ProRail.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
|
λειτουργίας
|
Το σύστημα είναι λειτουργικό
|
|
|
|
|
|
Θεωρείται ότι λειτουργεί όταν συμμορφώνεται με τις τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/919 της Επιτροπής, τον εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής.
2019/776 της Επιτροπής και εκτελεστικό Καν.
(ΕΕ) 2020/387. Η συμμόρφωση αυτή επιβεβαιώνεται από την ProRail.
|
|
51
|
C2.2 I2-1
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Ευφυείς συσκευές ελέγχου της κυκλοφορίας
|
|
Αριθμός
|
0
|
450
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Τουλάχιστον 450 ευφυείς συσκευές ελέγχου της κυκλοφορίας (Intelligente Verkeersregelεγκαταστάτη) πρέπει να είναι λειτουργικές, πράγμα που σημαίνει ότι
1) έχουν παραδοθεί και εγκατασταθεί και 2) συνδέονται με την εθνική πλατφόρμα πρόσβασης σε αστικά δεδομένα.
|
|
52
|
C2.2 I2-2
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Υπηρεσίες προτεραιότητας ασφάλειας
|
|
Ποσοστό διανυθέντων χιλιομέτρων
|
7
|
12.5
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Για τουλάχιστον 12.5 χιλιόμετρα ανά 100 χιλιόμετρα που διανύονται στις Κάτω Χώρες, οι χρήστες του οδικού δικτύου πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν υπηρεσίες προτεραιότητας ασφάλειας που παρέχονται από κατασκευαστές αυτοκινήτων ή συσκευές πλοήγησης.
Αυτό αφορά την απόσταση που διανύουν οι χρήστες του οδικού δικτύου στις Κάτω Χώρες με τις υπηρεσίες προτεραιότητας ασφάλειας που δραστηριοποιούνται κατά την οδήγηση. Η τιμή αυτή ανέρχεται σε 7 % το 2022.
|
|
53
|
C2.2 I2-3
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη
|
Στόχος
|
Ψηφιακές υποδομές για μελλοντική ανθεκτική κινητικότητα (DITM)
|
|
ΕΥΡΏ
|
0
|
30 000 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
30 000 000 EUR σε επιδοτήσεις καινοτομίας καταβάλλονται από την ολλανδική υπηρεσία επιχειρήσεων (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) στην
επιλεγείσες κοινοπραξίες εταιρειών οι οποίες
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
κινητικότητα
|
|
|
|
|
|
|
|
|
συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψηφιακής υποδομής για μελλοντική ανθεκτική κινητικότητα (DITM), παρέχοντας τη βάση για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του κλιμακούμενου συστήματος συνεργατικής, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας.
|
|
54
|
C2.2 I2-4
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Σύνολα δεδομένων που διατίθενται στο εθνικό σημείο πρόσβασης σε δεδομένα κινητικότητας
|
|
Αριθμός
|
0
|
20
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Αναπτύσσεται η πλατφόρμα του εθνικού σημείου πρόσβασης σε δεδομένα κινητικότητας (NTM) και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο τουλάχιστον 20 σύνολα δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας του εθνικού σημείου πρόσβασης σε δεδομένα κινητικότητας.
|
|
55
|
C2.2 I3-1
Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
|
Στόχος
|
Αριθμός ευφυών οδικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν
|
|
Αριθμός
|
0
|
152
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Πρέπει να εγκατασταθούν τουλάχιστον 152 ευφυείς οδικοί σταθμοί, δηλαδή τοποθετημένοι και λειτουργικοί.
|
|
56
|
C2.2 I3-2
Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
|
Στόχος
|
Αριθμός πρόσθετων ευφυών οδικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν
|
|
Αριθμός
|
152
|
953
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Πρέπει να εγκατασταθούν τουλάχιστον 953 ευφυείς οδικοί σταθμοί, δηλαδή τοποθετημένοι και λειτουργικοί.
|
|
57
|
C2.2 I3-3
Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
|
Στόχος
|
Τελικός αριθμός ευφυών οδικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν
|
|
Αριθμός
|
953
|
1 906
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Πρέπει να εγκατασταθούν τουλάχιστον 1 906 ευφυείς οδικοί σταθμοί, δηλαδή τοποθετημένοι και λειτουργικοί.
|
|
58
|
C2.3 R1-1
Δημόσιες πληροφορίες
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για την ανοικτή διακυβέρνηση
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2022
|
Ο Νόμος περί Ανοικτής Διακυβέρνησης τίθεται σε ισχύ. Η πράξη επεκτείνει, μεταξύ άλλων, το πεδίο εφαρμογής της διαφάνειας.
απαιτήσεις προς το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
διαχείριση (νόμος περί ανοικτής διακυβέρνησης)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
για το δικαστικό σώμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Γενική Ελεγκτική Υπηρεσία και ο εθνικός Διαμεσολαβητής, περιλαμβάνουν υποχρέωση ενεργού δημοσιοποίησης για τα θεσμικά όργανα που καλύπτονται από τις εν λόγω απαιτήσεις διαφάνειας, συντομεύουν την περίοδο διεκπεραίωσης των αιτήσεων παροχής πληροφοριών και συστήνουν συμβουλευτική επιτροπή για τη διαφάνεια. Η πράξη διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα είναι εύκολα προσβάσιμες ψηφιακά από τους πολίτες, τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, τους βουλευτές του Κοινοβουλίου και το προσωπικό τους. Η υποχρέωση ενεργού δημοσιοποίησης συγκεκριμένων κατηγοριών πληροφοριών (άρθρο 3 παράγραφος 3 του νόμου για την ανοικτή διακυβέρνηση) μπορεί να τεθεί σε ισχύ σταδιακά σε χρονικές στιγμές που θα καθοριστούν με βασιλικό διάταγμα.
|
|
59
|
C2.3 R1-2
Διαχείριση δημόσιων πληροφοριών (νόμος για την ανοικτή διακυβέρνηση)
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση επικαιροποιημένων σχεδίων δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών
|
Δημοσίευση επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης από οργανισμούς της κεντρικής κυβέρνησης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Οι οργανισμοί της κεντρικής κυβέρνησης (12 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων διοικητικών οργάνων και υπηρεσιών τους) δημοσιεύουν επικαιροποιημένα σχέδια δράσης για τη βελτίωση της ψηφιακής προσβασιμότητας των συστημάτων πληροφοριών τους.
Τα επικαιροποιημένα σχέδια δράσης των υπουργείων καλύπτουν τις ακόλουθες 8 προτεραιότητες:
1.Δημιουργία του σχετικού συστήματος διακυβέρνησης σε επίπεδο υπουργείων, αυτόνομων διοικητικών οργάνων και οργανισμών.
2.Εκτέλεση του βασικού σεναρίου
μέτρηση στο Υπουργείο
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
πληροφοριακό σύστημα.
3.Εφαρμογή του πλαισίου ποιότητας ή παρόμοιων λειτουργιών του συστήματος IV.
4.Εφαρμογή των κοινοβουλευτικών εγγράφων από τις κεντρικές υπηρεσίες.
5.Σύνδεση με την πλατφόρμα Open Government Information (PLOOI) από τις εθνικές συνιστώσες.
6.Εφαρμογή του εγχειριδίου αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κεντρικής κυβέρνησης.
7.Εφαρμογή της γραμμής πολιτικής των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.
8.Εφαρμογή αρχειοθέτησης στο διαδίκτυο σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση-πλαίσιο.
|
|
60
|
C2.3 R1-3
Διαχείριση δημόσιων πληροφοριών (νόμος για την ανοικτή διακυβέρνηση)
|
Στόχος
|
Έγγραφα διαθέσιμα στην πλατφόρμα Open Government Information
|
|
Αριθμός
|
0
|
330 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Συνολικά τουλάχιστον 330 000 έγγραφα που ανήκουν σε τουλάχιστον 4 από τις 17 κατηγορίες πληροφοριών που απαριθμούνται στο άρθρο
Το άρθρο 3.3 του νόμου για την ανοικτή διακυβέρνηση είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα πληροφοριών για την ανοικτή διακυβέρνηση ως αποτέλεσμα της σύνδεσης των διοικητικών φορέων με ψηφιακή υποδομή που συντηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Σχέσεων του Βασιλείου.
|
|
61
|
C2.3 I1-1
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Ορόσημο
|
Εφαρμογή δράσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
|
Εφαρμογή δράσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Το Υπουργείο Άμυνας υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο:
-Τη δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων ασφαλείας·
-Εισαγωγή της ταυτοποίησης και
σύστημα διαχείρισης πρόσβασης για
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
συνεργασία με τρίτους·
-Εφαρμογή λύσης για την ανταλλαγή πιστοποιημένων και επαληθευμένων πληροφοριών χαμηλής διαβάθμισης (LGI) και πληροφοριών υψηλής διαβάθμισης (HGI)· και
-Εφαρμογή λύσης για τον έλεγχο της ψηφιακής πρόσβασης στα κέντρα δεδομένων.
|
|
62
|
C2.3 I1-2
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Στόχος
|
Μη στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας που εργάζεται εξ αποστάσεως μέσω ασφαλούς δικτύου
|
|
Αριθμός
|
0
|
500
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Τουλάχιστον 500 μέλη του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας έχουν πρόσβαση σε ασφαλές εξ αποστάσεως δίκτυο με:
a)μέσα επικοινωνίας (φωνή, βίντεο και συνομιλία)·
b)εικονικοί χώροι εργασίας διά ζώσης· και
c)ενιαίοι συνεργατικοί χώροι.
|
|
63
|
C2.3 I1-3
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Ορόσημο
|
Βελτίωση των δικτύων και ολοκλήρωση της μετάβασης σε νέες υποδομές ΤΠ
|
Βελτίωση του δικτύου και μετάβαση σε νέες υποδομές ΤΠ
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 3
|
2025
|
Ο εξοπλισμός δικτύου σε φυσικές τοποθεσίες εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται το εύρος ζώνης του δικτύου ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ποιότητα δικτύου για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας. Οι εφαρμογές παρασκηνίου μεταφέρονται σε νέες υποδομές κέντρων δεδομένων και σε πλατφόρμες φιλοξενίας.
|
|
64
|
C2.3 I1-4
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Στόχος
|
Μη στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας με πρόσβαση σε πρόσθετες ασφαλείς εγκαταστάσεις τηλεργασίας
|
|
Αριθμός
|
0
|
500
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της τηλεργασίας, τουλάχιστον 500 μη στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας έχει πρόσβαση:
a)ανανεωμένο κέντρο επαφής, και
b)βασικές εφαρμογές (συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας παρουσιάσεων, λογιστικών φύλλων, επιχειρηματικού διαδικτύου και εκτυπωτικών εγκαταστάσεων).
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
65
|
C2.3 I2-1
Ψηφιοποίηση της αλυσίδας της ποινικής δικαιοσύνης
|
Ορόσημο
|
Επιχειρησιακή ψηφιακή πύλη για την επίσημη επικοινωνία στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών
|
Λειτουργία της ψηφιακής πύλης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Μια ψηφιακή πύλη για την ψηφιακή επικοινωνία είναι λειτουργική και προσβάσιμη στους πολίτες, παρέχοντας τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή επικοινωνία σχετικά με τις ποινικές διαδικασίες με τα θύματα, τους δικηγόρους και τους δράστες (συμπεριλαμβανομένης της υποβολής καταγγελιών).
|
|
66
|
C2.3 I2-2
Ψηφιοποίηση της αλυσίδας της ποινικής δικαιοσύνης
|
Ορόσημο
|
Λειτουργία της ψηφιακής επεξεργασίας συχνών υποθέσεων εγκλήματος
|
Λειτουργία της ψηφιακής επεξεργασίας συχνών υποθέσεων εγκλήματος
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Όλες οι ποινικές υποθέσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία του «συχνού εγκλήματος» (veel voorkomende criminaliteit, VVC) μπορούν να υποβληθούν σε ψηφιακή επεξεργασία.
Οι αστυνομικές αναφορές (proces-verbaal) κινούνται ψηφιακά και οι αποφάσεις επί ποινικών υποθέσεων εκδίδονται και υποβάλλονται σε ψηφιακή επεξεργασία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία με τη μορφή οπτικοακουστικού και ακουστικού υλικού σε ποινικές υποθέσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία «Συχνές έγκλημα» (VVC) καθίστανται ψηφιακά προσβάσιμα στην
αστυνομία, Εισαγγελία
και το δικαστικό σώμα.
|
C.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 3: ΧΑΙΡΕΤΊΖΩΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΉ ΑΓΟΡΆ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΏΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΊΝΗΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΆ ΑΠΟΔΟΤΙΚΌΤΕΡΑ
Αυτή η συνιστώσα του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ολλανδική στεγαστική αγορά. Αποτελείται από πέντε μεταρρυθμίσεις και τρεις επενδύσεις που αφορούν (i) την κατάργηση χαρακτηριστικών του ολλανδικού φορολογικού συστήματος που ευνοούν ορισμένα είδη ιδιοκτησίας κατοικιών έναντι άλλων, (ii) την επιτάχυνση και την απελευθέρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις Κάτω Χώρες και (iii) τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια ακίνητα μέσω επιδοτήσεων ανακαίνισης. Τα μέτρα αυτής της συνιστώσας αποσκοπούν στη μείωση των ανισοτήτων στην αγορά στέγης με την άρση των φορολογικών στρεβλώσεων, αυξάνοντας παράλληλα την προσφορά (προσιτών) κατοικιών μέσω κεντρικού σχεδιασμού της προσφοράς νέων κατοικιών, την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στη διαδικασία σχεδιασμού για την κατασκευή και την παροχή δημόσιων επενδύσεων για την αποδέσμευση έργων κατασκευής κατοικιών. Αποσκοπεί επίσης να καταστήσει το κοινωνικό μίσθωμα περισσότερο εξαρτώμενο από το εισόδημα, επιτρέποντας υψηλότερες αυξήσεις των ενοικίων για ενοικιαστές με υψηλότερα εισοδήματα. Οι επενδύσεις στο δεύτερο τμήμα της συνιστώσας αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων όπως η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και ηλιακών λεβήτων, καθώς και η βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών.
Η συνιστώσα αποσκοπεί να συμβάλει στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνονται στις Κάτω Χώρες, ιδίως στη μείωση της μεροληπτικής μεταχείρισης του χρέους για τα νοικοκυριά και των στρεβλώσεων στην αγορά στέγασης, μεταξύ άλλων με τη στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα ενοικίασης, και τη λήψη μέτρων για την αύξηση της προσφοράς στέγης (ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2019, ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2022) και τη «μείωση της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με (...) τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στα κτίρια» (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 το 2022) και «την εστίαση της οικονομικής πολιτικής που σχετίζεται με τις επενδύσεις στις (...) στρατηγικές ενεργειακής απόδοσης και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (...)» (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2019).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
3.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Μεταρρύθμιση C3.1 R1: Αύξηση της αναλογίας της αξίας της κενής κατοχής
Η μεταρρύθμιση αυτή θα αυξήσει τον δείκτη αξίας κατοχής (leegwaarderatio) στο ολλανδικό φορολογικό σύστημα. Η τρέχουσα φορολόγηση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει ότι η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων που δεν είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα υπερεκτιμά την πραγματική αξία του ακινήτου. Ως εκ τούτου, η αξία του ενοικιαζόμενου ακινήτου διορθώνεται με τον λόγο της αξίας της κενής κατοχής, εισάγοντας στην πράξη φορολογική έκπτωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αγοράζουν προς εκμίσθωση. Στόχος της αύξησης της αναλογίας είναι η καλύτερη ευθυγράμμιση της φορολογίας των μισθωμένων ακινήτων με την πραγματική οικονομική αξία που αντιπροσωπεύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μειώνοντας έτσι τις στρεβλώσεις στην αγορά κατοικίας.
Για τα ενοικιαζόμενα ακίνητα με ετήσιο μίσθωμα που υπερβαίνει το 5 % της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου όπως καθορίζεται από τον οικείο δήμο [δηλαδή το Waardering Onroerende Zaken (WOZ)] και για τα ακίνητα που ενοικιάζονται σε συνδεδεμένα μέρη, ο λόγος αυξάνεται στο 100 %, καταργώντας ουσιαστικά τη φορολογική έκπτωση. Για ενοικιαζόμενα ακίνητα με ετήσιο μίσθωμα ίσο ή μικρότερο από το 5 % της αξίας εκτίμησης, ο λόγος αυξάνεται κατά τουλάχιστον 25 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον δείκτη που ίσχυε το 2022. Η αξία της κενής κατοχής δεν ισχύει για μισθωμένα ακίνητα με σύμβαση προσωρινής μίσθωσης, καταργώντας ουσιαστικά τη φορολογική έκπτωση στις περιπτώσεις αυτές.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Μεταρρύθμιση C3.1 R2: Σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δωρεών για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον
Η μεταρρύθμιση αυτή καταργεί, σε δύο στάδια, τη φορολογική απαλλαγή των δωρεών για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον για νέους. Το 2022, όλοι ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών δικαιούνται εφάπαξ φοροαπαλλαγή για τη λήψη δωρεών ύψους έως 106 671 EUR, εάν το ποσό της δωρεάς χρησιμοποιείται για την αγορά της πρώτης κατοικίας (ιδιοκτήτη) του ατόμου. Από την 1 Ιανουαρίου 2023, η φορολογική απαλλαγή μειώνεται κατά τουλάχιστον 70 % σε σύγκριση με την απαλλαγή του 2022. Καταργείται από την 1 Ιανουαρίου 2024. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη μείωση τόσο των στρεβλώσεων όσο και των ανισοτήτων στην αγορά στέγης.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μεταρρύθμιση C3.1 R3: Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής, η εθνική κυβέρνηση καθορίζει τον αριθμό των νέων κατοικιών που πρέπει να υλοποιηθούν.
(δηλαδή νέα κατασκευή ή μετατροπή από άλλες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταλελειμμένων ή των ακατάλληλων για ακατοίκητη χρήση) σε κάθε επαρχία, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του αριθμού των νέων κατοικιών που πρόκειται να υλοποιηθούν σε επίπεδο δήμου.
Η μεταρρύθμιση συνεπάγεται:
a)τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και των επαρχιών σχετικά με τον συγκεκριμένο αριθμό νέων κατοικιών που πρόκειται να υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων με μετατροπή, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 900 000 νέες κατοικίες που θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2030, εκ των οποίων οι 600 000 θα είναι οικονομικά προσιτές (όπως ορίζεται κατωτέρω)·
b)τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ επαρχιών και δήμων σχετικά με τον συγκεκριμένο αριθμό νέων κατοικιών που πρέπει να υλοποιηθούν για την εκπλήρωση της εθνικής φιλοδοξίας, όπως ορίζεται στο στοιχείο α)·
c)την εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση νέων κατοικιών· και
d)την έναρξη ισχύος νομοθεσίας που επιτρέπει στην εθνική κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε διοικητικές ή νομικές διαδικασίες σε περίπτωση παραβίασης επαρχιακών ή περιφερειακών συμφωνιών για την κατασκευή νέων κατοικιών (δηλαδή των συμφωνιών που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) αντίστοιχα).
Για τους σκοπούς της παρούσας μεταρρύθμισης, ως οικονομικά προσιτή στέγαση ορίζεται α) η ενοικιαζόμενη κατοικία, β) οι ενοικιαζόμενες κατοικίες έως ένα ορισμένο μέγιστο ενοίκιο, το οποίο ορίζεται σε 1 000 EUR μηνιαίως το 2022, και γ) οι ιδιοκατοικούμενες κατοικίες με τιμή χαμηλότερη ή ίση με τη μέγιστη τιμή αγοράς κατοικίας για την οποία η εθνική εγγύηση ενυπόθηκης πίστης εγγυάται την υποθήκη. Το μέγιστο μίσθωμα που αναφέρεται στο στοιχείο β) μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά τα επόμενα έτη, εάν αυτό δικαιολογείται από τις εξελίξεις της πολιτικής και της οικονομίας, όπως η εξέλιξη των τιμών ή του εισοδήματος. Τυχόν προσαρμογές, ιδίως εκείνες που υπερβαίνουν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την εξέλιξη των τιμών και του εισοδήματος, αιτιολογούνται δεόντως.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Ιουνίου 2025.
Μεταρρύθμιση C3.1 R4: Αύξηση της συνάρτησης των ενοικίων με το εισόδημα
Η μεταρρύθμιση αυτή αυξάνει το ποσό κατά το οποίο μισθώματα για ενοικιαστές μεσαίου έως υψηλού εισοδήματος
η στέγαση μπορεί να αυξάνεται ετησίως. Η νέα μέγιστη αύξηση του μηνιαίου μισθώματος ανέρχεται σε 50 EUR για τους ενοικιαστές μεσαίου εισοδήματος και σε 100 EUR για τους ενοικιαστές υψηλού εισοδήματος από την 1 Ιανουαρίου 2022. Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη ευθυγράμμιση των ενοικίων με το εισόδημα του ενοικιαστή και στη διευκόλυνση πιο στοχευμένης παροχής
οικονομικά προσιτής στέγασης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ενώ παράλληλα βοηθά τις στεγαστικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις σε νέα ενοικιαζόμενα ακίνητα.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022. Μεταρρύθμιση C3.1 R5: Επιτάχυνση της διαδικασίας και των διαδικασιών κατασκευής κατοικιών
Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στη διαδικασία σχεδιασμού και αδειοδότησης για τις κατασκευές
διαδικασίες στις Κάτω Χώρες. Ως πρώτο βήμα, το αρμόδιο υπουργείο καταρτίζει σχέδιο δράσης με τη μορφή επιστολής προς τη Βουλή. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει κατάλογο δράσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Σε δεύτερο στάδιο, θα υλοποιηθεί ένα σημαντικό σύνολο των δράσεων που έχουν προσδιοριστεί. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον i) δράσεις για τη βελτίωση των γνώσεων των δήμων και των κατασκευαστικών εταιρειών σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού, ii) τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που μπορεί να βοηθήσει τους δήμους και τις εταιρείες στέγασης να επιταχύνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση νέων κατοικιών και iii) τη σύσταση εθνικής ομάδας που θα μπορεί να βοηθήσει τους δήμους στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στις διαδικασίες σχεδιασμού, iv) τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της προόδου με την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2024. Επένδυση C3.1 I1: Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
Η επένδυση αυτή έχει ως στόχο να παράσχει στους δήμους τα αναγκαία μέσα για να αναλάβουν
επενδύσεις πριν από την κατασκευή κατοικιών. Η έναρξη των έργων κατασκευής κατοικιών στο πλαίσιο της επένδυσης αυτής ορίζεται ως η έναρξη των εργασιών στο ίδρυμα των κτιρίων που περιέχουν τις κατοικίες.
Η επένδυση συνίσταται σε χρηματοδοτική στήριξη μέσω προγράμματος επιδοτήσεων σε δήμους, το οποίο οδηγεί στην έναρξη κατασκευής τουλάχιστον 100 000 κατοικιών.
Στο πλαίσιο της επένδυσης, δημοσιεύεται έκθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών και Σχέσεων του Βασιλείου. Η έκθεση παρέχει ποιοτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα που καθορίζονται από τις σχετικές συμφωνίες έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες αιτήσεις επιδότησης. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες μεταξύ επαρχιών, δήμων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία κατασκευής κατοικιών και εμπορικών κατασκευών, στο πλαίσιο των οποίων τα ενδιαφερόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρούν ελάχιστα πρότυπα για την προσαρμοστική στην κλιματική αλλαγή κατασκευή σε ιδιωτικό και δημόσιο έδαφος όσον αφορά την προστασία από τη θερμότητα, την ξηρασία, τις βροχικές πλημμύρες, τις ποτάμιες και παράκτιες πλημμύρες, καθώς και όσον αφορά τη συμπεριληπτικότητα στη φύση.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C3.2 I1: Καθεστώς επιδοτήσεων για τη βιωσιμότητα των ακινήτων του δημόσιου τομέα
Η επένδυση αυτή παρέχει επιδοτήσεις σε ιδιοκτήτες δημόσιων ακινήτων, όπως κτίρια τοπικών ακινήτων.
διοικήσεις ή εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδρύματα υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και, ως εκ τούτου, να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Οδηγεί σε ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 110 κιλά, όπως εκτιμάται εκ των προτέρων. Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να επιτύχουν κατά μέσο όρο μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές.
Η επένδυση περιλαμβάνει α) την έναρξη ισχύος κανονισμού για τη θέσπιση του καθεστώτος επιδότησης ανακαίνισης και β) χρηματοδοτική στήριξη για την ολοκλήρωση ανακαινίσεων ή παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του καθεστώτος επιδότησης ανακαίνισης.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2025. Επένδυση C3.2 I2: Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας
Η επένδυση αυτή παρέχει επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι ηλιακοί λέβητες, θερμικές συνδέσεις, μόνωση, αντλίες θερμότητας και, από το 2023 και μετά, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μαγειρέματος. Τουλάχιστον 225 000 από τις παρεμβάσεις αυτές χρηματοδοτούνται ως αποτέλεσμα της επιδότησης. Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την επίτευξη κατά μέσο όρο μείωσης της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30 %.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2026.
3.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό
χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
67
|
C3.1 R1-1
Αύξηση της αναλογίας της αξίας της κενής κατοχής
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση της αναλογίας της αξίας της κενής κατοχής
|
Διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση της αναλογίας της αξίας της κενής κατοχής. Ο λόγος αυξάνεται στο 100 % για τα ενοικιαζόμενα ακίνητα με ετήσιο μίσθωμα που υπερβαίνει το 5 % της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου όπως καθορίζεται από τον οικείο δήμο [δηλαδή το Waardering Onroerende Zaken (WOZ)] και για τα ακίνητα που ενοικιάζονται σε συνδεδεμένα μέρη. Για ενοικιαζόμενα ακίνητα με ετήσιο μίσθωμα ίσο ή μικρότερο από το 5 % της αξίας εκτίμησης, ο λόγος αυξάνεται κατά τουλάχιστον 25 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον δείκτη που ίσχυε το 2022. Η αξία της κενής κατοχής δεν ισχύει για τα μισθωμένα ακίνητα με σύμβαση προσωρινής μίσθωσης.
|
|
68
|
C3.1 R2-1
Σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δωρεών για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δωρεών για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον σε δύο στάδια
|
Διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Έναρξη ισχύος νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δύο στάδια για τη σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για δωρεές για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον:
(1)από την 1 Ιανουαρίου 2023, μείωση της μέγιστης φορολογικής απαλλαγής για τις δωρεές για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον κατά τουλάχιστον 70 % σε σύγκριση με τη μέγιστη φορολογική απαλλαγή του 2022
(2)την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής από την 1 Ιανουαρίου 2024.
|
|
69
|
C3.1 R3-1
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Συμφωνίες μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και των επαρχιών σχετικά με την υλοποίηση 900 000 νέων κατοικιών
|
Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και των επαρχιών
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και των επαρχιών σχετικά με τον αριθμό των νέων κατοικιών που πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2030, μεταξύ άλλων μέσω μετασχηματισμού. Οι συμφωνίες καθορίζουν τον αριθμό των νέων κατοικιών που πρόκειται να κατασκευαστούν ανά επαρχία και τον αριθμό των εν λόγω νέων κατοικιών που θα είναι οικονομικά προσιτές. Το άθροισμα του αριθμού των νέων κατοικιών στις επαρχίες ανέρχεται σε
τουλάχιστον 900 000 κατοικίες, εκ των οποίων τουλάχιστον
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για
ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
600 000 είναι οικονομικά προσιτές κατοικίες.
|
|
70
|
C3.1 R3-2
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Συμφωνίες μεταξύ επαρχιών και δήμων για την υλοποίηση 900 000 νέων κατοικιών
|
Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των επαρχιών και των δήμων
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2023
|
Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ επαρχιών και δήμων σχετικά με τον συγκεκριμένο για τον δήμο αριθμό νέων κατοικιών που πρέπει να υλοποιηθούν για την επίτευξη της υλοποίησης 900 000 νέων κατοικιών σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω μετασχηματισμού, έως το 2030, εκ των οποίων τουλάχιστον 600 000 θα είναι οικονομικά προσιτές. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
(1)στόχοι για τον αριθμό των προς υλοποίηση κατοικιών ανά δήμο, αναφέροντας χωριστά τον αριθμό των οικονομικά προσιτών κατοικιών,
(2)διάταξη που προσδιορίζει τους κρατικούς πόρους και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και
(3)χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των νέων κατοικιών.
|
|
71
|
C3.1 R3-3
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της στέγασης
εφοδιασμού
|
Ορόσημο
|
Έναρξη λειτουργίας συστήματος παρακολούθησης για την εφαρμογή των συμφωνιών με τους δήμους
|
Έναρξη του συστήματος παρακολούθησης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 3
|
2023
|
Θεσπίζεται σύστημα παρακολούθησης για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφονται μεταξύ των επαρχιών και των δήμων, δηλαδή για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση νέων κατοικιών.
|
|
72
|
C3.1 R3-4
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τον καθορισμό των πρόσθετων μέτρων που έλαβε το κράτος για την επιβολή συμφωνιών σχετικά με την κατασκευή νέων
κατοικία
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2025
|
Έναρξη ισχύος του νόμου που επιτρέπει στην εθνική κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε διοικητικές ή νομικές διαδικασίες σε περίπτωση παραβίασης των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις επαρχιακές ή περιφερειακές συμφωνίες για την υλοποίηση νέων κατοικιών. Ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να καθορίζει, να επιτυγχάνει και να επιβάλλει στόχους για την υλοποίηση νέων κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά προσιτών κατοικιών.
|
|
73
|
C3.1 R4-1
Αύξηση του εισοδήματος — εξάρτηση από
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση του μέγιστου ετήσιου ορίου
αύξηση ενοικίου για
|
Διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2022
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση της πιθανής μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας αύξησης του μηνιαίου μισθώματος κοινωνικής στέγασης σε 50 EUR για τους ενοικιαστές μεσαίου εισοδήματος και σε 100 EUR για τα υψηλά —
οι μισθωτές εισοδήματος ξεκινούν από την 1 Ιανουαρίου 2022.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για
ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
μίσθωση
|
|
ενοικιαστές μεσαίου έως υψηλού εισοδήματος που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες
|
|
|
|
|
|
|
Ως μισθωτές μεσαίου εισοδήματος ορίζονται οι μισθωτές με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 47 948 EUR και 56 527 EUR (μοναδικά νοικοκυριά) ή μεταξύ 55 486 EUR και 75 369 EUR (πολυπρόσωπα νοικοκυριά) (2022 τιμές). Ως μισθωτές υψηλού εισοδήματος ορίζονται τα ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των εν λόγω περιθωρίων.
|
|
74
|
C3.1 R5-1
Επιτάχυνση της διαδικασίας και των διαδικασιών κατασκευής κατοικιών
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση επιστολής προς το Κοινοβούλιο σχετικά με τα εμπόδια στη διαδικασία σχεδιασμού για τον εντοπισμό πιθανών λύσεων
|
Δημοσίευση της επιστολής προς το Κοινοβούλιο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Δημοσίευση επιστολής προς το Κοινοβούλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών και Σχέσεων του Βασιλείου, στην οποία προσδιορίζονται δράσεις για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης που καθυστερούν τη διαδικασία σχεδιασμού, τις εκδόσεις αδειών και τις νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με έργα κατασκευής κατοικιών, μεταξύ άλλων μέσω νομοθετικών τροποποιήσεων, εάν είναι αναγκαίο· και χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση των δράσεων.
|
|
75
|
C3.1 R5-2
Επιτάχυνση της διαδικασίας και των διαδικασιών κατασκευής κατοικιών
|
Ορόσημο
|
Δράσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού των στεγαστικών έργων
|
Υλοποίηση σημαντικού συνόλου δράσεων που προσδιορίζονται στην επιστολή προς το Κοινοβούλιο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Θα υλοποιηθεί ένα σημαντικό σύνολο δράσεων που προσδιορίζονται στην επιστολή προς το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του ορόσημου 74, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία σχεδιασμού για τα έργα κατασκευής κατοικιών. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον i) δράσεις για τη βελτίωση των γνώσεων των δήμων και των κατασκευαστικών εταιρειών σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού, ii) σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που μπορεί να βοηθήσει τους δήμους και τις εταιρείες στέγασης να επιταχύνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση νέων κατοικιών και iii) σύσταση εθνικής ομάδας που θα μπορεί να συνδράμει τους δήμους στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στις διαδικασίες σχεδιασμού,
IV) δρομολόγηση συστήματος παρακολούθησης της προόδου όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών.
|
|
77
|
C3.1 I1-2
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Στόχος
|
Κατασκευαστικές εργασίες (τμήμα 1)
|
|
Αριθμός
|
0
|
10 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Μετά την έγκριση της χρηματοδοτικής στήριξης των δήμων μέσω του καθεστώτος επιδότησης, αρχίζει η κατασκευή 10 000 κατοικιών.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για
ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
78
|
C3.1 I1-3
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Στόχος
|
Κατασκευαστικές εργασίες (τμήμα 2)
|
|
Αριθμός
|
10 000
|
31 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Μετά την έγκριση της χρηματοδοτικής στήριξης των δήμων μέσω του καθεστώτος επιδοτήσεων, αρχίζει η κατασκευή 21 000 επιπλέον κατοικιών.
|
|
79
|
C3.1 I1-4
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Στόχος
|
Κατασκευαστικές εργασίες (τμήμα 3)
|
|
Αριθμός
|
31 000
|
100 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Μετά την έγκριση της χρηματοδοτικής στήριξης των δήμων μέσω του καθεστώτος επιδοτήσεων, αρχίζει η κατασκευή 69 000 επιπλέον κατοικιών.
|
|
80
|
C3.1 I1-5
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Ορόσημο
|
Υλοποίηση δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
|
Δημοσιευμένη έκθεση σχετικά με τις υλοποιηθείσες δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος επιδοτήσεων
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Σχέσεων του Βασιλείου δημοσιεύει έκθεση. Η έκθεση παρέχει ποιοτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα που καθορίζονται από τις σχετικές συμφωνίες έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες αιτήσεις επιδότησης. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες μεταξύ επαρχιών, δήμων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία κατασκευής κατοικιών και εμπορικών κατασκευών, στο πλαίσιο των οποίων τα ενδιαφερόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρούν ελάχιστα πρότυπα για την προσαρμοστική στην κλιματική αλλαγή κατασκευή σε ιδιωτικό και δημόσιο έδαφος όσον αφορά την προστασία από τη θερμότητα, την ξηρασία, τις βροχικές πλημμύρες, τις ποτάμιες και παράκτιες πλημμύρες, καθώς και όσον αφορά τη συμπεριληπτικότητα στη φύση.
|
|
81
|
C3.2 I1-1
Καθεστώς επιδοτήσεων για τη βιωσιμότητα των ακινήτων του δημόσιου τομέα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του κανονισμού για τη θέσπιση του καθεστώτος επιδότησης ανακαίνισης
|
Διάταξη του κανονισμού που αναφέρει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2022
|
Έναρξη ισχύος του κανονισμού για τη θέσπιση του καθεστώτος επιδότησης ανακαίνισης. Το καθεστώς επιδοτήσεων παρέχει επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες δημόσιων ακινήτων, όπως κτίρια τοπικών διοικήσεων ή εκπαιδευτικών και υγειονομικών ιδρυμάτων, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
|
|
82
|
C3.2 I1-2
Καθεστώς επιδοτήσεων για τη βιωσιμότητα
|
Στόχος
|
Άθροισμα της ετήσιας μείωσης των εκπομπών CO2 (σε Kton)
από όλους τους εγκεκριμένους
|
|
Χιλιότονοι μειώσεων των εκπομπών CO2 ανά
έτος
|
0
|
110
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Οι εγκεκριμένες ανακαινίσεις και παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του καθεστώτος επιδοτήσεων ανέρχονται σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 110 χιλιότονους ετησίως, ως εξής:
κατ’ εκτίμηση εκ των προτέρων. Οι παρεμβάσεις έχουν
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για
ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
ακινήτων του δημόσιου τομέα
|
|
παρεμβάσεις ανακαίνισης και ενεργειακής απόδοσης που επιδοτούνται στο πλαίσιο του
καθεστώς
|
|
|
|
|
|
|
στόχος να επιτευχθεί κατά μέσο όρο μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές.
|
|
83
|
C3.2 I2-1
Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας
|
Στόχος
|
Επιδοτούμενες παρεμβάσεις βιώσιμης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας
|
|
Αριθμός επιδοτούμενων παρεμβάσεων
|
231 985
|
456 985
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Επιδοτούνται τουλάχιστον 225 000 παρεμβάσεις στο πλαίσιο της επιδότησης επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας (ηλιακοί λέβητες, θερμικές συνδέσεις, μόνωση, αντλίες θερμότητας και, από το 2023 και μετά, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μαγειρέματος). Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την επίτευξη κατά μέσο όρο μείωσης της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30 %. Η απαίτηση αυτή αναφέρεται στο σύνολο των παρεμβάσεων που επιδοτούνται στο πλαίσιο των στόχων 83, 128 και 129.
|
D.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 4: SΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ, ΤΩΝ ΣΥΝΤΆΞΕΩΝ ΚΑΙΤΗΣΜΕΛΛΟΝΤΟΣΤΡΑΦΟΎΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ
Στόχος αυτής της συνιστώσας του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία αποτελείται από τέσσερις μεταρρυθμίσεις και έξι επενδύσεις, είναι i) η προετοιμασία της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις και ii) η καταπολέμηση των απωλειών μάθησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας, προωθώντας παράλληλα την ψηφιακή καινοτομία στην εκπαίδευση. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνιστώσα αποσκοπούν στη μείωση των διαφορών μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, καθώς και στην επένδυση στη βιώσιμη απασχολησιμότητα του εργατικού δυναμικού μέσω ευκαιριών αναβάθμισης και επανειδίκευσης. Επιπλέον, ο δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού συστήματος σχεδιάζεται να μεταρρυθμιστεί ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, βελτιώνοντας παράλληλα τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, τη διαφάνεια και την ανθεκτικότητα στους κλυδωνισμούς. Στον τομέα της εκπαίδευσης, έχουν προγραμματιστεί μέτρα για την καταπολέμηση της εκπαιδευτικής απώλειας που προκλήθηκε από το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η συνιστώσα περιλαμβάνει επίσης επένδυση για την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στην εκπαίδευση.
Η συνιστώσα έχει ως στόχο να συμβάλει στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνονται στις Κάτω Χώρες, ιδίως να διασφαλίσει ότι ο δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι πιο διαφανής, πιο δίκαιος από γενιά σε γενιά και ανθεκτικότερος στους κλυδωνισμούς (ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2019 και ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2022), να μειώσει τα κίνητρα για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργαζομένους, προωθώντας παράλληλα επαρκή κοινωνική προστασία για τους αυτοαπασχολούμενους και αντιμετωπίζοντας την ψευδή αυτοαπασχόληση, καθώς και για τον μετριασμό των (και κοινωνικών) επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 στην απασχόληση, και για την ενίσχυση των δεξιοτήτων, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και των ανενεργών (ειδική ανά χώρα σύσταση 2 το 2019, ειδική ανά χώρα σύσταση 2 το 2020 και ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2022).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
4.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Μεταρρύθμιση C4.1 R1: Μείωση της κρατήσεως των μη μισθωτών
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να εκπέσει ένας αυτοαπασχολούμενος από τους φόρους του μειώνεται σταδιακά από 6 310 EUR το 2022 σε 3 710 EUR το 2026 ή λιγότερο. Το μέγιστο εκπεστέο ποσό φθάνει το διαρθρωτικό του επίπεδο στα 1 200 EUR το 2030 ή λιγότερο.
Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Μεταρρύθμιση C4.1 R2: Ασφάλιση αναπηρίας των αυτοαπασχολουμένων
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αυξηθεί η κάλυψη κοινωνικής προστασίας των αυτοαπασχολουμένων μέσω της θέσπισης υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας. Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην ανάπτυξη και την έναρξη ισχύος του νόμου για τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας. Στόχος του νόμου είναι να συμβάλει στη βελτίωση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Ο νόμος ορίζει τουλάχιστον την ομάδα των ασφαλισμένων και τους εκτελεστικούς φορείς που εφαρμόζουν την ασφάλιση και καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης της ασφάλισης. Ο νόμος μπορεί να προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την αποτελεσματική εφαρμογή της ασφάλισης. Με επιστολή του Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης προς τη Βουλή περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι εντεταλμένοι εκτελεστικοί οργανισμοί για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας και περιγράφονται οι επόμενες.
μέτρα για τη διασφάλιση της πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας της ασφάλισης σύμφωνα με τον νόμο για τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας για τους αυτοαπασχολούμενους.
Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2026.
Μεταρρύθμιση C4.1 R3: Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του ολλανδικού συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο να καταστεί πιο διαφανές, δίκαιο, ανθεκτικό στους κλυδωνισμούς και καταλληλότερο για μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην έναρξη ισχύος του νόμου για τη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος και στη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων (invaarbesluiten), δηλαδή εγκεκριμένων από τον επόπτη, σχετικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον του 66 % των ασφαλισμένων στο συνταξιοδοτικό σύστημα του δεύτερου πυλώνα στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο νόμος καταργεί τη συστηματική αναδιανομή μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων (doorsneesystematiek), καθορίζει ένα ανεξάρτητο από την ηλικία ποσοστό συνταξιοδοτικής εισφοράς με συνταξιοδοτική σώρευση που αντιστοιχεί στις εισφορές και θεσπίζει τους κανόνες για τις νέες συνταξιοδοτικές συμβάσεις που βασίζονται στη συσσώρευση συντάξεων σε κεφαλαιακούς όρους.
Ο νόμος για τη θέσπιση του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος τίθεται σε ισχύ και εφαρμόζεται άμεσα στις συνταξιοδοτικές συμβάσεις που υπογράφονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Ωστόσο, μπορεί να ισχύσει μεταβατική περίοδος για τις υφιστάμενες συνταξιοδοτικές συμβάσεις. Ο νόμος προβλέπει ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την τροποποίηση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών συμβάσεων και τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων στο νέο σύστημα βάσει των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών συμβάσεων.
Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Μεταρρύθμιση C4.1 R4: Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Η μεταρρύθμιση συνίσταται σε
τα ακόλουθα στοιχεία:
a)Επιστολή προς το Κοινοβούλιο στην οποία περιγράφονται οι σχεδιαζόμενες δράσεις για τη μείωση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Περιγράφει (i) τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κατάργηση του μορατόριουμ επιβολής του νόμου για την απορρύθμιση της αξιολόγησης των εργασιακών σχέσεων (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelate),
II) τις δράσεις για την εντατικοποίηση της δημόσιας επιβολής του εν λόγω νόμου και την αύξηση της ικανότητας των αρμόδιων υπηρεσιών εκτέλεσης, και iii) τις προληπτικές δράσεις κατά της ψευδούς αυτοαπασχόλησης·
b)η δημοσίευση νόμου που τροποποιεί τον ορισμό της σχέσης εργασίας. Ο γενικός στόχος του νόμου είναι να αποσαφηνίσει και να περιορίσει τις ασάφειες όσον αφορά τον ορισμό της σχέσης εργασίας· και
c)την κατάργηση του μορατόριουμ επιβολής του νόμου για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).
Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2025. Επένδυση C4.1 I1: Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
Στόχος της επένδυσης είναι η ενίσχυση της θέσης στην αγορά εργασίας και της απασχολησιμότητας
άτομα στην ολλανδική αγορά εργασίας προκειμένου να μην καταστούν άνεργοι ή, εάν είναι άνεργοι, να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για τρία προσωρινά καθεστώτα επιδότησης, καθένα από τα οποία αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:
a)συμβουλές επαγγελματικής εξέλιξης για τη στήριξη των ατόμων στον αναπροσανατολισμό της σταδιοδρομίας τους, οι οποίες παρέχονται από ειδικευμένους συμβούλους σταδιοδρομίας·
b)δωρεάν δραστηριότητες κατάρτισης και μάθησης που παρέχονται για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων· και
c)στήριξη των ατόμων μέσω εξατομικευμένων τομεακών διαδρομών εντός ενός συγκεκριμένου τομέα. Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα στοιχεία: I) συμβουλές σταδιοδρομίας (δηλαδή εστιασμένες στην τρέχουσα εργασία, τις δεξιότητες και την επαγγελματική πορεία), ii) επαγγελματικό προσανατολισμό (δηλαδή εστιασμένο σε αλλαγές σταδιοδρομίας και/ή νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας), iii) κατάρτιση σε δεξιότητες, ή iv) αναγνώριση των συμβουλών για αποκτηθείσες ικανότητες.
Πραγματοποιείται ανεξάρτητη αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των καθεστώτων επιδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν» και, ως εκ τούτου, δημοσιεύεται έκθεση αξιολόγησης της πολιτικής. Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών πολιτικής στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των καθεστώτων επιδοτήσεων. Στην έκθεση αξιολόγησης δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο των προγραμμάτων επιδότησης στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με επίπεδο εκπαίδευσης επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή χαμηλότερο. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες πολιτικής σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των καθεστώτων επιδοτήσεων. Η έκθεση αξιολόγησης δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
[Επένδυση C4.1 I2: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Ομάδες Κινητικότητας (RMT) DELETED]
Επένδυση C4.1 I3: Προϋπολογισμός αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για τους ανέργους
Στόχος της επένδυσης αυτής («Scholingsbudget WW» ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση των ανέργων) είναι η αύξηση της επαναπασχόλησης των ατόμων που λαμβάνουν προσωρινές παροχές ανεργίας και τα οποία κατέχουν ασθενή θέση στην αγορά εργασίας, η οποία επιβεβαιώνεται είτε από χαμηλή βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο σχετικά με την απόσταση από την αγορά εργασίας (Werkverkenner) είτε από σύμβουλο UWV (ολλανδικός οργανισμός ασφάλισης εργαζομένων) ως έχοντα ειδικές ανάγκες κατάρτισης. Παρέχεται χρηματοδότηση στην UWV για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης που βοηθούν τα άτομα αυτής της ομάδας-στόχου στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση. Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για τουλάχιστον 8 000 προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση ατόμων από την εν λόγω ομάδα-στόχο με σκοπό τη διευκόλυνση της απασχόλησής τους.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Επένδυση C4.2 I1: Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
Ο γενικός στόχος αυτής της επένδυσης για τη βελτίωση της εκπαίδευσης μέσω της συζήτησης και της πρότασης κλιμακούμενων
λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για τη διαδικασία μάθησης στην πρωτοβάθμια και/ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η επιλογή των έργων πραγματοποιείται από το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου ΤΝ.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)τουλάχιστον 20 έργα για τη βελτίωση της ποιότητας της πρωτοβάθμιας και/ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ψηφιακής καινοτομίας, τα οποία θα επιλεγούν από το διοικητικό συμβούλιο του εθνικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου ΤΝ·
b)μεταξύ των επιλεγέντων έργων, η ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 έργων συμβάλλει στην επίτευξη τουλάχιστον ενός από τους ακόλουθους στόχους: I) ενίσχυση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης· II) παροχή εκπαιδευτικών προϊόντων και/ή υπηρεσιών που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κίνητρα των μαθητών·
III) αύξηση των γνώσεων ή των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών ή των σπουδαστών, ή IV) αύξηση του χρόνου που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί για την υποστήριξη των μαθητών· και
c)τα επιλεγμένα έργα θα έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο προϊόντα που προωθούν καινοτόμες ψηφιακές εκπαιδευτικές λύσεις που έχουν φθάσει το επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας (TRL) 6 (τελική φάση του ΕΤΕ πριν από το στάδιο της αγοράς).
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επένδυση C4.2 I2: Στήριξη των νεοεισερχομένων για την πρόληψη των μαθησιακών απωλειών
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι η πρόληψη μαθησιακών απωλειών για τους νεοεισερχόμενους, λόγω της πανδημίας COVID-19, όπως αυτές που προκύπτουν από το κλείσιμο των σχολείων. Οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν χρηματοδότηση που τους επιτρέπει να παρέχουν στήριξη σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μεταναστευτικό υπόβαθρο που ζουν στις Κάτω Χώρες για λιγότερο από δύο έτη ή σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταναστευτικό υπόβαθρο που βρίσκονται στις Κάτω Χώρες για λιγότερο από τέσσερα έτη.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επένδυση C4.2 I3: Στήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι η παροχή πρόσθετης στήριξης στους μαθητές κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον μετριασμό των απωλειών μάθησης λόγω της πανδημίας COVID-19, όπως αυτές που προκύπτουν από το κλείσιμο των σχολείων. Η επένδυση συνίσταται στη δρομολόγηση επιγραμμικής πλατφόρμας από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών με μαθησιακό υλικό για την υποστήριξη των μαθητών με τις τελικές εξετάσεις τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρόσθετη χρηματοδότηση για σχολικά συμβούλια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέπουν στα σχολεία να παρέχουν πρόσθετη στήριξη στους μαθητές κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολικά συμβούλια σχολείων με μειονεκτούντες μαθητές λαμβάνουν πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Επένδυση C4.2 I4: Φορητοί υπολογιστές και ταμπλέτες για διαδικτυακή και υβριδική εκπαίδευση για την καταπολέμηση και τον μετριασμό των απωλειών μάθησης
Η επένδυση αποσκοπεί στη στήριξη των σχολείων για την οργάνωση υβριδικής και διαδικτυακής εκπαίδευσης για την καταπολέμηση και τον μετριασμό των απωλειών μάθησης λόγω της πανδημίας COVID-19, όπως αυτές που προκύπτουν από το κλείσιμο των σχολείων. Οι επενδύσεις συνίστανται στην παροχή 75 000 συσκευών (φορητοί υπολογιστές και ταμπλέτες) σε επιλεγμένα σχολεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιγραμμική και υβριδική εκπαίδευση για μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η υλοποίηση της επένδυσης επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
4.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για
ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
84
|
C4.1 R1-1
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τη μείωση της έκπτωσης φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους
|
Διάταξη του νόμου
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τη μείωση
|
|
|
|
|
|
για την παροχή της
|
|
|
|
|
|
ετήσια έκπτωση φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους
|
|
|
Μείωση της
|
|
|
έναρξη ισχύος
|
|
|
|
|
|
από 6 310 EUR το 2022 σε 5 660 EUR ή λιγότερο
|
|
|
αυτοαπασχολούμενοι
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 023,5010 EUR ή λιγότερο το 2 024,4360 EUR ή
|
|
|
πρόσωπα»
|
|
|
|
|
|
|
|
|
μείον το 2025 και 3 710 EUR ή λιγότερο το 2026. Την
|
|
|
έκπτωση
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ο νόμος μειώνει τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.
|
|
85
|
C4.1 R2-1
Ασφάλιση αναπηρίας των αυτοαπασχολουμένων
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του νόμου για τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας για τους αυτοαπασχολουμένους
|
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στην Επισημη Εφημεριδα
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του νόμου για τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας για τους αυτοαπασχολουμένους. Στόχος του νόμου είναι να συμβάλει στη βελτίωση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Ο νόμος καθορίζει την ομάδα των ασφαλισμένων και τους εκτελεστικούς οργανισμούς για την εφαρμογή της ασφάλισης και καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης της ασφάλισης. Ο νόμος μπορεί να προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την αποτελεσματική εφαρμογή της ασφάλισης.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Οι οδηγίες εφαρμογής που απαιτούν από τους οικείους εκτελεστικούς φορείς την προετοιμασία για τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας των αυτοαπασχολουμένων εκδίδονται από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του νόμου.
|
|
86
|
C4.1 R2-2
Ασφάλιση αναπηρίας των αυτοαπασχολουμένων
|
Ορόσημο
|
Επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση εφαρμογής της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Με επιστολή του Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης προς τη Βουλή περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι εντεταλμένοι εκτελεστικοί οργανισμοί για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας και περιγράφονται τα επόμενα βήματα προς
διασφάλιση της πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας της ασφάλισης
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ευθυγράμμιση με τον νόμο που θεσπίζει την υποχρεωτική ασφάλιση αναπηρίας για τους αυτοαπασχολούμενους.
|
|
87
|
C4.1 R3-1
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο νόμος καταργεί τη συστημική ανακατανομή μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων (doorsneesystematiek), καθορίζει ένα ανεξάρτητα από την ηλικία ποσοστό συνταξιοδοτικής εισφοράς με συσσώρευση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που αντιστοιχεί στην εισφορά και θεσπίζει τους κανόνες για τις νέες συνταξιοδοτικές συμβάσεις με βάση τη συσσώρευση συντάξεων σε κεφάλαιο.
Ο νόμος εφαρμόζεται αμέσως στις συνταξιοδοτικές συμβάσεις που υπογράφονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Ο νόμος μπορεί να προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για τις υφιστάμενες συνταξιοδοτικές συμβάσεις. Οι συνταξιοδοτικές συμβάσεις με προοδευτικό συντελεστή εισφοράς μπορούν να εξαιρούνται από τον νέο νόμο.
|
|
88
|
C4.1 R3-2
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Ορόσημο
|
Οριστικοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν σχέδια για τη μετάβαση σε ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα
|
Δημοσίευση των σχεδίων μετάβασης στους δικτυακούς τόπους των συνταξιοδοτικών ταμείων
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία δημοσιεύουν οριστικοποιημένα προγράμματα μετάβασης για τις υπό τη διαχείρισή τους συνταξιοδοτικές συμβάσεις στους δικτυακούς τόπους τους. Τα προγράμματα αυτά προσδιορίζουν τη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων (δηλαδή των κοινωνικών εταίρων) σχετικά με τους όρους των νέων συνταξιοδοτικών συμβάσεων και τη μετάβαση των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.
|
|
89
|
C4.1 R3-3
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Ορόσημο
|
Οριστικοποιημένα και δημοσιευμένα σχέδια εφαρμογής των συνταξιοδοτικών ταμείων
|
Υποβολή του σχεδίου εφαρμογής στον Επόπτη και δημοσίευση στους δικτυακούς τόπους των συνταξιοδοτικών ταμείων
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2026
|
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία καταρτίζουν σχέδια εφαρμογής για τα σχέδια μετάβασης που αναφέρονται στο ορόσημο 88. Τα εν λόγω προγράμματα εφαρμογής περιγράφουν τον τρόπο εκτέλεσης των νέων συνταξιοδοτικών συμβάσεων που αναφέρονται στο ορόσημο 88 και τον τρόπο εφαρμογής της μετάβασης στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα προγράμματα εφαρμογής υποβάλλονται στον εποπτεύοντα των συνταξιοδοτικών ταμείων και δημοσιεύονται στους δικτυακούς τόπους των συνταξιοδοτικών ταμείων.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
89α
|
C4.1 R3-3
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Στόχος
|
Εγκριθείσες αποφάσεις για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα
|
|
Ποσοστό αντισυμβαλλομένων
|
0
|
ΤΟ 66 %
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία λαμβάνουν δεσμευτικές αποφάσεις (invaarbesluiten), δηλαδή εγκεκριμένες από τον επόπτη, σχετικά με τη μεταφορά στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον του 66 % των ασφαλισμένων στο συνταξιοδοτικό σύστημα του δεύτερου πυλώνα.
Οι εν λόγω αποφάσεις ορίζουν ημερομηνία μεταφοράς το αργότερο έως τις 1 Ιανουαρίου 2027.
|
|
90
|
C4.1 R4-1
Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Ορόσημο
|
Υποβολή στο Κοινοβούλιο σχεδίου δράσης για τη μείωση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο δράσης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Η ολλανδική κυβέρνηση αποστέλλει στο Κοινοβούλιο επιστολή στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι σχεδιαζόμενες ενέργειες για τη μείωση της ψευδοαυτοαπασχόλησης. Περιγράφει α) τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κατάργηση του μορατόριουμ επιβολής του νόμου για την απορρύθμιση της αξιολόγησης των εργασιακών σχέσεων, β) τις δράσεις για την ενίσχυση της δημόσιας επιβολής του εν λόγω νόμου και την αύξηση της ικανότητας των αρμόδιων υπηρεσιών εκτέλεσης, και γ) τις προληπτικές ενέργειες κατά της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.
|
|
91
|
C4.1 R4-2
Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα νόμου που τροποποιεί τον ορισμό της σχέσης εργασίας
|
Δημοσίευση του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του νόμου που τροποποιεί τον ορισμό της σχέσης εργασίας. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το αργότερο την 1 Ιανουαρίου 2026.
|
|
92
|
C4.1 R4-3
Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Ορόσημο
|
Μορατόριουμ επιβολής του νόμου για την απορρύθμιση της αξιολόγησης των εργασιακών σχέσεων
καταργηθεί
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο για την κατάργηση του μορατόριουμ
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Καταργείται η αναστολή επιβολής του νόμου για την απορρύθμιση της αξιολόγησης των εργασιακών σχέσεων (Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).
|
|
93
|
C4.1 I1-1
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Στόχος
|
Παροχή συμβουλών σταδιοδρομίας για την υποστήριξη ατόμων
|
|
Αριθμός ατόμων που λαμβάνουν
συμβουλές σταδιοδρομίας
|
0
|
68 705
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 3
|
2020
|
68 705 τα άτομα λαμβάνουν συμβουλές επαγγελματικής εξέλιξης για τον αναπροσανατολισμό της σταδιοδρομίας τους, οι οποίες παρέχονται από ειδικευμένους συμβούλους σταδιοδρομίας.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
94
|
C4.1 I1-2
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Στόχος
|
Κατάρτιση δεξιοτήτων για την υποστήριξη ατόμων
|
|
Αριθμός ατόμων που λαμβάνουν δεξιότητες
κατάρτιση
|
0
|
119 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
119 000 άτομα συμμετέχουν σε δωρεάν δραστηριότητες κατάρτισης και μάθησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
|
|
95
|
C4.1 I1-3
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Στόχος
|
Εξατομικευμένες τομεακές διαδρομές για τη στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση
|
|
Αριθμός εξατομικευμένων διαδρομών που δημιουργήθηκαν
|
0
|
21
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2023
|
Δημιουργούνται 21 ειδικά προσαρμοσμένες τομεακές διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα στοιχεία: παροχή συμβουλών σταδιοδρομίας (δηλ. επικέντρωσης στην τρέχουσα θέση εργασίας, στις δεξιότητες και στη σταδιοδρομία), επαγγελματικός προσανατολισμός (δηλ. με έμφαση στις αλλαγές σταδιοδρομίας και/ή στις νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας), κατάρτιση σε δεξιότητες και αναγνώριση των συμβουλών για τις αποκτηθείσες ικανότητες.
|
|
96
|
C4.1 I1-4
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Ορόσημο
|
Ανεξάρτητη αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των καθεστώτων επιδοτήσεων στο πλαίσιο των «Κάτω Χωρών»
συνεχίζει να μαθαίνει»
|
Ολοκλήρωση της ανεξάρτητης αξιολόγησης και δημοσίευση της έκθεσης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Πραγματοποιείται ανεξάρτητη αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των καθεστώτων επιδότησης στο πλαίσιο του «Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν». Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών πολιτικής στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των συστημάτων. Στην έκθεση αξιολόγησης δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο των προγραμμάτων επιδότησης στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με επίπεδο εκπαίδευσης επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή χαμηλότερο. Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες πολιτικής σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των καθεστώτων επιδοτήσεων. Η έκθεση αξιολόγησης δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.
|
|
97α
|
C4.1 I3-1
Προϋπολογισμός αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για τους ανέργους
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τον προϋπολογισμό
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει δημοσιονομικό πλαίσιο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τον προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει δημοσιονομικό πλαίσιο μέσω του οποίου διατίθεται διαρθρωτικός προϋπολογισμός για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των ατόμων που λαμβάνουν προσωρινές παροχές ανεργίας και έχουν ασθενή θέση στην αγορά εργασίας.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
98α
|
C4.1 I3-2
Προϋπολογισμός αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για τους ανέργους
|
Στόχος
|
Χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των ανέργων
|
|
Αριθμός προγραμμάτων κατάρτισης
|
0
|
8 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Τουλάχιστον 8 000 προγράμματα κατάρτισης θα χρηματοδοτηθούν κατά την περίοδο 2023-2025 για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση ατόμων που λαμβάνουν προσωρινές παροχές ανεργίας και βρίσκονται σε ασθενή θέση στην αγορά εργασίας.
|
|
101
|
C4.2 I1-1
Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Έργα που επιλέγονται για την προώθηση καινοτόμων ψηφιακών εκπαιδευτικών λύσεων
|
|
Αριθμός έργων
|
0
|
20
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2024
|
Τουλάχιστον 20 έργα για τη βελτίωση της ποιότητας της πρωτοβάθμιας και/ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ψηφιακής καινοτομίας επιλέγονται από το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
|
|
102
|
C4.2 I1-2
Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Ολοκλήρωση έργων που προωθούν καινοτόμες ψηφιακές εκπαιδευτικές λύσεις
|
|
Αριθμός έργων
|
0
|
10
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Μεταξύ των επιλεγέντων έργων, πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 10 έργα που έχουν συμβάλει στην επίτευξη τουλάχιστον ενός από τους ακόλουθους στόχους: I) ενίσχυση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης· II) παροχή εκπαιδευτικών προϊόντων και/ή υπηρεσιών που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κίνητρα των μαθητών· III) αύξηση των γνώσεων ή των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών ή των σπουδαστών·
IV) αύξηση του χρόνου που διατίθεται στους εκπαιδευτικούς για την υποστήριξη των μαθητών.
|
|
103
|
C4.2 I1-3
Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Παράδοση δύο προϊόντων με επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 6
|
|
Αριθμός προϊόντων
|
0
|
2
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Τα επιλεγμένα έργα έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο προϊόντα που προωθούν καινοτόμες ψηφιακές εκπαιδευτικές λύσεις που έχουν φτάσει στο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 6.
|
|
104
|
C4.2 I2-1
Στήριξη των νεοεισερχομένων για την πρόληψη των μαθησιακών απωλειών
|
Στόχος
|
Στήριξη σε σχολικές επιτροπές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την παροχή πρόσθετης στήριξης στους νεοαφιχθέντες
|
|
Αριθμός σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λαμβάνουν
χρηματοδότηση μέσω των σχολικών συμβουλίων τους
|
0
|
2 198
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Οι σχολικές επιτροπές τουλάχιστον 1 800 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 398 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν χρηματοδότηση που τους επιτρέπει να παρέχουν στήριξη σε νεοεισερχόμενους με στόχο την πρόληψη μαθησιακών απωλειών λόγω της πανδημίας COVID-19.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
105
|
C4.2 I3-1
Στήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
Ορόσημο
|
Εγκαινίαση διαδικτυακής πλατφόρμας για τη στήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
Έναρξη λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2021
|
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών εγκαινιάζει διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποστήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις τελικές εξετάσεις τους. Η πλατφόρμα περιέχει διαδικτυακά σεμινάρια, αναθέσεις και διδακτικά βίντεο σχετικά με εξεταστικά θέματα.
|
|
106
|
C4.2 I3-2
Στήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
Στόχος
|
Στήριξη των σχολικών συμβουλίων για την παροχή πρόσθετης στήριξης στους μαθητές κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
|
Αριθμός σχολικών συμβουλίων που λαμβάνουν χρηματοδότηση
|
0
|
300
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Τουλάχιστον 300 σχολικά συμβούλια λαμβάνουν χρηματοδότηση που τους επιτρέπει να στηρίξουν τους μαθητές κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο τον μετριασμό των απωλειών μάθησης λόγω της πανδημίας COVID-19. Τα σχολικά συμβούλια σχολείων με μειονεκτούντες μαθητές λαμβάνουν πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη.
|
|
107
|
C4.2 I4-1
Φορητοί υπολογιστές και ταμπλέτες για διαδικτυακή και υβριδική εκπαίδευση με σκοπό την καταπολέμηση και τον μετριασμό
μαθησιακές απώλειες
|
Στόχος
|
Αριθμός παρεχόμενων ψηφιακών συσκευών
|
|
Αριθμός ψηφιακών συσκευών
|
0
|
75 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2021
|
Στα σχολεία παρέχονται 75 000 ψηφιακές συσκευές για τη στήριξη της επιγραμμικής και της υβριδικής εκπαίδευσης για μαθητές στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση (MBO).
|
E.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 5: S ΕΝΊΣΧΥΣΗΤΗΣ ΔΗΜΌΣΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΉΣ ΠΕΡΊΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΌΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΊΕΣ
Αυτή η συνιστώσα του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας επικεντρώνεται στην ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας και της ετοιμότητας του ολλανδικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για πανδημίες. Περιλαμβάνει τέσσερις επενδύσεις για τη μείωση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε περιόδους κρίσης στον τομέα της υγείας και για την αύξηση της ικανότητας εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συνιστώσα έχουν ως στόχο να καταστήσουν δυνατή την εξ αποστάσεως υγειονομική περίθαλψη μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών και να ενισχύσουν τις ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Η συνιστώσα έχει ως στόχο να συμβάλει στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνονται στις Κάτω Χώρες, ιδίως να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε περιόδους κρίσης στον τομέα της υγείας και με την επιτάχυνση της ανάπτυξης των σχετικών εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας (ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2020).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
5.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Επένδυση C5.1 I1: Προσωρινή πρόσθετη ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού για περίθαλψη σε περιόδους κρίσης
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να εξασφαλιστεί επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για την παροχή φροντίδας σε περιόδους κρίσης. Η επένδυση αποσκοπεί στην παροχή εκπαίδευσης και «επαγγελματικής κατάρτισης» για άτομα κατά το πρώτο έτος της μεσαίας και τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας («mbo» και «hbo») και στη δημιουργία εθνικού αποθεματικού υγειονομικής περίθαλψης πρώην επαγγελματιών του τομέα της υγείας από το οποίο τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούν να προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό σε περιόδους κρίσης.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης·
b)εκστρατείες επικοινωνίας, κατάρτιση και αντιστοίχιση των πρώην επαγγελματιών του τομέα της υγείας με τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία εφεδρικού αποθέματος 2 500 πρώην επαγγελματιών του τομέα της υγείας που θα μπορούν να προσληφθούν από ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε περιόδους ανάγκης, όπως κατά τη διάρκεια μελλοντικής κρίσης στον τομέα της υγείας.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επένδυση C5.1 I2: Επέκταση της εντατικής φροντίδας
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι η αύξηση της ικανότητας των νοσοκομείων να παρέχουν περίθαλψη σε ασθενείς, ιδίως λόγω της νόσου COVID-19. Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση τόσο των ανθρώπινων πόρων όσο και των υποδομών εντός των νοσοκομείων, ώστε να είναι σε θέση να φροντίζουν ασθενείς από τη νόσο COVID-19, κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και στη συνέχεια. Τα νοσοκομεία μπορούν να διατηρούν ή να απομακρύνουν τις εγκαταστάσεις (κυρίως ανακαινίσεις νοσοκομείων που αποσκοπούν στην επέκταση των μονάδων εντατικής θεραπείας) που αύξησαν τη δυναμικότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μετά τη λήξη του καθεστώτος επιδότησης. Το εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί να αναπτύσσεται τακτικά ή να προσλαμβάνεται μόνιμα από νοσοκομεία με σκοπό να συμβάλει στη μείωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον εν λόγω τομέα.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)51 νοσοκομεία για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σταθερών και ευέλικτων κλινών εντατικής θεραπείας· και
b)67 νοσοκομεία να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους ώστε να αυξήσουν την ικανότητα των μονάδων εντατικής και κλινικής περίθαλψης.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επένδυση C5.1 I3: Η ΝΌΣΟΣ COVID-19
Στόχος αυτής της επένδυσης (ενθάρρυνση της ηλεκτρονικής υγείας στο σπίτι — Προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας στο σπίτι, SET) είναι η στήριξη της φροντίδας των ατόμων που ζουν κατ’ οίκον, ιδίως των ηλικιωμένων και των ατόμων με ευάλωτη υγεία. Η πρόσθετη φροντίδα και στήριξη που απαιτείται για αυτές τις δύο κατηγορίες ευάλωτων ατόμων παρέχεται μέσω λύσεων ηλεκτρονικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη μέσω επιχορηγήσεων για τη χρήση διαφόρων εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας (ηλεκτρονική υγειονομική περίθαλψη μέσω σύνδεσης βίντεο, διάγνωση μέσω εφαρμογής και φορείς διανομής φαρμάκων) από παρόχους υπηρεσιών γενικής ιατρικής περίθαλψης, επαρχιακής νοσοκόμου, ψυχικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επένδυση C5.1 I4: Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
Στόχος της επένδυσης αυτής είναι η τόνωση της καινοτομίας στις βιοεπιστήμες και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της τυποποίησης και της σύνδεσης των δεδομένων μεταξύ της κοινοπραξίας υποδομών έρευνας στον τομέα της υγείας (ΥΥ για την υγεία). Η επένδυση αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής υποδομής δεδομένων υγείας, στην άρση των κοινωνικών και οργανωτικών φραγμών μέσω συμφωνίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και στη δημιουργία ενός κεντρικού σημείου για την έκδοση δεδομένων.
Η επένδυση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:
a)ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία ενός συστήματος υποστήριξης για τους ερευνητές, το οποίο θα αποτελείται από ένα γραφείο εξυπηρέτησης σε περιφερειακό επίπεδο και ένα κεντρικό γραφείο εξυπηρέτησης σε εθνικό επίπεδο·
b)την έγκριση χάρτη πορείας για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν τα πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα υγείας τους μπορούν να εντοπίζονται, να είναι προσβάσιμα, να ανταλλάσσονται και να επαναχρησιμοποιούνται· και
c)θέση σε λειτουργία μιας πρώτης έκδοσης της πύλης δεδομένων για τον εντοπισμό και την πρόσβαση σε δεδομένα υγείας. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
5.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
108α
|
C5.1 I1-1
Προσωρινή πρόσθετη ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού για περίθαλψη σε περιόδους κρίσης
|
Ορόσημο
|
Χρηματοδοτικό πλαίσιο που επιτρέπει την κατάρτιση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
|
Θέσπιση χρηματοδοτικού πλαισίου, με διαρθρωτική ενσωμάτωση της κατάρτισης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε πρόγραμμα αγοράς εργασίας για τον τομέα
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Θέσπιση χρηματοδοτικού πλαισίου, με διαρθρωτική ενσωμάτωση της κατάρτισης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε πρόγραμμα αγοράς εργασίας για τον τομέα (πρόγραμμα «TAZ» για την περίθαλψη και την ευεξία στην αγορά εργασίας)
|
|
109α
|
C5.1 I1-2
Προσωρινή πρόσθετη ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού για περίθαλψη σε περιόδους κρίσης
|
Στόχος
|
Αριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την εργασία
|
|
Αριθμός προσώπων
|
0
|
8 325
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Τουλάχιστον 8 325 άτομα πρέπει να έχουν συμμετάσχει στην
επαγγελματική εκπαίδευση και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του πρώτου έτους της μέσης και τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023/2024 («mbo» και «hbo»).
|
|
110
|
C5.1 I1-3
Προσωρινή πρόσθετη ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού για περίθαλψη σε περιόδους κρίσης
|
Στόχος
|
Δημιουργία εθνικής δεξαμενής αποθεματικού υγειονομικής περίθαλψης
|
|
Αριθμός εφεδρικών επαγγελματιών του τομέα της υγείας
|
0
|
2 500
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Μέσω εκστρατειών επικοινωνίας και κατάρτισης και αντιστοίχισης πρώην επαγγελματιών του τομέα της υγείας με οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, δημιουργείται απόθεμα τουλάχιστον 2 500 πρώην επαγγελματιών υγείας, από το οποίο τα ιδρύματα υγείας μπορούν να προσλαμβάνουν προσωρινή βοήθεια σε περιόδους ανάγκης, όπως κατά τη διάρκεια μελλοντικής κρίσης στον τομέα της υγείας.
|
|
111
|
C5.1 I2-1
Παράταση
|
Στόχος
|
Αριθμός νοσοκομείων
|
|
Αριθμός νοσοκομείων
|
0
|
51
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Τουλάχιστον 51 νοσοκομεία προσαρμόζουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των σταθερών και ευέλικτων εντατικών θεραπειών.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
Εντατική φροντίδα
|
|
έχοντας ολοκληρώσει τις προσαρμογές των εγκαταστάσεων για υφιστάμενες σταθερές κλίνες και εύκαμπτες κλίνες
|
|
|
|
|
|
|
κρεβάτια.
|
|
112
|
C5.1 I2-2
Επέκταση της εντατικής φροντίδας
|
Στόχος
|
Κατάρτιση του προσωπικού των νοσοκομείων
|
|
Αριθμός νοσοκομείων
|
0
|
67
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Τουλάχιστον 67 νοσοκομεία εκπαιδεύουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους ώστε να αυξήσουν την ικανότητα των μονάδων εντατικής και κλινικής περίθαλψης.
|
|
113
|
C5.1 I3-1
Η ΝΌΣΟΣ COVID-19
|
Στόχος
|
Αριθμός επιχορηγήσεων που χορηγήθηκαν
|
|
Αριθμός
|
0
|
1 000
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Τουλάχιστον 1 000 επιχορηγήσεις χορηγούνται σε παρόχους περίθαλψης για τη χρήση διαφόρων εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας (όπως διαδικτυακή υγειονομική περίθαλψη μέσω σύνδεσης βίντεο, διάγνωση μέσω εφαρμογής και φορείς διανομής φαρμάκων) στη γενική ιατρική περίθαλψη, στην επαρχιακή νοσηλευτική περίθαλψη, στην κοινοτική περίθαλψη, στην ψυχική περίθαλψη και στην κοινωνική πρόνοια.
|
|
114
|
C5.1 I4-1
Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
|
Ορόσημο
|
Λειτουργικό σύστημα υποστήριξης ερευνητών — Υπηρεσίες υποστήριξης
|
Λειτουργούν περιφερειακά και εθνικά γραφεία εξυπηρέτησης
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Θα αναπτυχθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα υποστήριξης για τους ερευνητές, το οποίο θα αποτελείται από ένα γραφείο εξυπηρέτησης σε περιφερειακό επίπεδο και ένα κεντρικό γραφείο εξυπηρέτησης σε εθνικό επίπεδο.
|
|
115
|
C5.1 I4-2
Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
|
Ορόσημο
|
Δίκαια δεδομένα (διασφάλιση της δυνατότητας εντοπισμού, προσβασιμότητας, διαλειτουργικότητας και επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων)
Χάρτης πορείας
|
Εγκρίθηκε χάρτης πορείας για τη δημιουργία δεδομένων FAIR
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Ο οδικός χάρτης για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας με δυνατότητα ανεύρεσης, προσβασιμότητας, διαλειτουργικότητας και επαναχρησιμοποίησης (FAIR) καταρτίζεται από την κοινοπραξία υποδομών έρευνας στον τομέα της υγείας και εγκρίνεται από τα πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα (UMC). Ο χάρτης πορείας προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει η UMC για να εξασφαλίσει τον εντοπισμό, την πρόσβαση, την ανταλλαγή και την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων υγείας τους.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
|
|
υιοθετήθηκε
|
|
|
|
|
|
|
|
|
116
|
C5.1 I4-3
Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
|
Ορόσημο
|
Πύλη επιχειρησιακών δεδομένων
|
Η πύλη δεδομένων για τον εντοπισμό και την πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα είναι λειτουργική
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2023
|
Η πρώτη έκδοση της πύλης δεδομένων για τον εντοπισμό και την πρόσβαση σε δεδομένα υγείας είναι λειτουργική, πράγμα που σημαίνει ότι τα πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα (UMC) έχουν συνδεθεί με την εθνική υποδομή δεδομένων.
|
F.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 6: T ACKLINGΕΠΙΘΕΤΙΚΌΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΊΗΣΗ ΕΣΌΔΩΝ ΑΠΌ ΠΑΡΆΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ
Στόχος αυτής της συνιστώσας του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις Κάτω Χώρες. Η συνιστώσα αποτελείται από πέντε μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και μία μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η συνιστώσα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής με i) την επιβολή φόρου στην πηγή υπό όρους επί των μερισμάτων που καταβάλλονται σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία και σε καταστάσεις που συνιστούν φορολογική κατάχρηση βάσει των ολλανδικών κανονισμών για την καταπολέμηση των καταχρήσεων, ii) τη θέσπιση νόμου για την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών κατά την εφαρμογή της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού, iii) την πρόληψη φορολογικής απαλλαγής μέσω ειδικού περιορισμού της έκπτωσης τόκων, iv) τον περιορισμό των ρυθμίσεων εκκαθάρισης και παύσης και v) τον περιορισμό της ελάφρυνσης ζημιών. Οι Κάτω Χώρες σχεδιάζουν επίσης να παρακολουθούν τις εξελίξεις όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
Οι προκλήσεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αντιμετωπίζονται με μια στρατηγική που αποσκοπεί i) στην αύξηση της ικανότητας του προσωπικού της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΠ) κατά 20 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης και ii) στη θέσπιση ορίου για τις πληρωμές σε μετρητά. Με τον τρόπο αυτό, η συνιστώσα αποσκοπεί στην αύξηση των εμποδίων για τους εγκληματίες όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στην ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και δίωξης.
Η συνιστώσα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό (ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2020 και 2019 το 4) και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 το 2020).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
6.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Μεταρρύθμιση C6.1 R1: Φορολογική πολιτική των Κάτω Χωρών
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να περιοριστούν οι ευκαιρίες για επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και να μειωθούν τα κεφάλαια που προέρχονται από τις Κάτω Χώρες σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία. Η παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων έχει ως στόχο να επιτρέψει στις Κάτω Χώρες να φορολογούν τις εν λόγω πληρωμές σε χώρες που επιβάλλουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο.
Η μεταρρύθμιση συνίσταται στη θέσπιση παρακράτησης φόρου στην πηγή επί των μερισμάτων που καταβάλλονται σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία και σε καταστάσεις που συνιστούν φορολογική κατάχρηση βάσει των ολλανδικών κανονισμών κατά των καταχρήσεων. Περιλαμβάνει επίσης έκθεση παρακολούθησης σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών κατά της φοροαποφυγής στο πλαίσιο αυτής της συνιστώσας.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Μεταρρύθμιση C6.1 R2: Αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών στην εφαρμογή της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών που προκύπτουν από τη διαφορετική εφαρμογή ή ερμηνεία της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού στη φορολογία των εταιρειών. Ειδικότερα, σε διεθνείς καταστάσεις, οι εν λόγω αναντιστοιχίες ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μέρος των κερδών μιας πολυεθνικής εταιρείας να μην περιλαμβάνεται σε φόρο επί των κερδών. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να εξουδετερώσει τη μεταβιβαστική τιμολόγηση ή τα κέρδη και τις ζημίες κτήσης, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις διπλής μη φορολόγησης και να καταστεί το ολλανδικό φορολογικό σύστημα πιο διαφανές σε διεθνές επίπεδο.
Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην έναρξη ισχύος νόμου για την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών κατά την εφαρμογή
την αρχή του πλήρους ανταγωνισμού.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022.
Μεταρρύθμιση C6.1 R3: Τροποποίηση του ειδικού περιορισμού της έκπτωσης τόκων για την αποφυγή φορολογικών απαλλαγών για αρνητικούς τόκους και θετικά συναλλαγματικά αποτελέσματα
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο περιορισμός της έκπτωσης τόκων κατά των καταχρήσεων από τον νόμο για τον φόρο εισοδήματος εταιρειών (άρθρο 10α) να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες φορολογικές απαλλαγές.
Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην έναρξη ισχύος τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών, ώστε να αποφεύγεται η εφαρμογή του ειδικού περιορισμού της έκπτωσης τόκων όταν οδηγεί σε απαλλαγή από φόρους επί αρνητικών τόκων και θετικών συναλλαγματικών αποτελεσμάτων.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2021. Μεταρρύθμιση C6.1 R4: Περιορισμός της έκπτωσης των ζημιών εκκαθάρισης και παύσης
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να περιοριστεί η δυνατότητα έκπτωσης των τελικών ζημιών μιας οντότητας (ζημίες εκκαθάρισης) και των τελικών ζημιών μιας μόνιμης εγκατάστασης (ζημίες παύσης) από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών.
Η μεταρρύθμιση αυτή θα τροποποιήσει τον νόμο περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα έκπτωσης των ζημιών εκκαθάρισης και παύσης με τη θέσπιση τριών αναγκαίων προϋποθέσεων για την έκπτωση των εν λόγω ζημιών από τον φόρο:
a)χρονική προϋπόθεση: οι ζημίες εκκαθάρισης ή παύσης εκπίπτουν μόνον εάν η εκκαθάριση ή η παύση έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από το ημερολογιακό έτος παύσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο ελήφθη η σχετική απόφαση·
b)εδαφική κατάσταση: οι ζημίες εκκαθάρισης ή παύσης λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου μόνον εάν η διαλυθείσα οντότητα ή μόνιμη εγκατάσταση ήταν εγκατεστημένη στις Κάτω Χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή σε τρίτες χώρες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει ειδική συμφωνία σύνδεσης· και
c)ποσοτική κατάσταση: η έκπτωση των ζημιών εκκαθάρισης είναι δυνατή μόνον εάν υπάρχει αποφασιστική επιρροή (ελέγχουσα συμμετοχή), η οποία σημαίνει ότι η φορολογούμενη εταιρεία έχει την εξουσία να καθορίζει τις δραστηριότητες της υπό εκκαθάριση οντότητας.
Οι εδαφικοί και ποσοτικοί όροι εφαρμόζονται μόνο στις ζημίες που υπερβαίνουν τα 5 000 000 EUR. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Μεταρρύθμιση C6.1 R5: Περιορισμός της ελάφρυνσης λόγω ζημιών
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να περιοριστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των κερδών με ζημίες άλλων ετών. Η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο να αποτρέψει τις εταιρείες με κερδοφόρες δραστηριότητες στις Κάτω Χώρες από το να παρακάμπτουν την καταβολή του φόρου εταιρειών.
Η μεταρρύθμιση αυτή τροποποιεί τον νόμο περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών, ο οποίος περιορίζει την έκπτωση των ζημιών από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών. Η ελάφρυνση λόγω ζημιών είναι διαθέσιμη μόνο έως το 50 % του φορολογητέου κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 1 000 EUR 000 σε συνδυασμό με απεριόριστη περίοδο μεταφοράς ζημιών (πριν από έξι έτη). Εάν τα φορολογητέα κέρδη είναι μικρότερα ή έως 1 000 000 EUR, οι ζημίες εκπίπτουν πλήρως.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022. Μεταρρύθμιση C6.1 R6: Πολιτική για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση του πλαισίου των Κάτω Χωρών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η καταπολέμηση της κατάχρησης του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από εγκληματίες.
Η μεταρρύθμιση συνίσταται στα εξής:
a)την ενίσχυση της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΧΠ), η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόληψη και τον εντοπισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την καταπολέμηση της απάτης και τον εντοπισμό της χρηματοδότησης εγκλημάτων, χρησιμοποιώντας 20 επιπλέον ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης· και
b)την έναρξη ισχύος νόμου που θεσπίζει όριο στις πληρωμές τοις μετρητοίς. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2025.
6.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (Μεταρρύθμιση ή
Επενδύσεις)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
117
|
C6.1 R1-1
Φορολογική πολιτική των Κάτω Χωρών
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τη θέσπιση παρακράτησης φόρου στην πηγή
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2024
|
Έναρξη ισχύος, από την 1 Ιανουαρίου 2024, νόμου για την παρακράτηση φόρου στην πηγή επί μερισμάτων που καταβάλλονται σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία και σε καταστάσεις που συνιστούν φορολογική κατάχρηση βάσει των ολλανδικών κανονισμών κατά των καταχρήσεων.
|
|
118
|
C6.1 R1-2
Φορολογική πολιτική των Κάτω Χωρών
|
Ορόσημο
|
Επιστολή παρακολούθησης των επιπτώσεων των αλλαγών της φορολογικής πολιτικής που εστάλη στο Κοινοβούλιο
|
Επιστολή παρακολούθησης που εστάλη από το ιδιαίτερο γραφείο στο Κοινοβούλιο
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Το ιδιαίτερο γραφείο αποστέλλει στο Κοινοβούλιο επιστολή για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών κατά της φοροαποφυγής, η οποία δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο. Η επιστολή περιλαμβάνει την έγκαιρη παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών ροών (μερίσματα, τόκοι και δικαιώματα) από και προς τις Κάτω Χώρες βάσει ανεξάρτητων στοιχείων που παρέχονται από την ολλανδική κεντρική τράπεζα (De Nederlandsche Bank).
|
|
119
|
C6.1 R2-1
Αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών στην εφαρμογή της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών κατά την εφαρμογή της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2022
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών κατά την εφαρμογή της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού. Ο νόμος εξαλείφει τις αναντιστοιχίες που σχετίζονται με διαφορά στη μεταβιβαστική τιμολόγηση ή στην αποτίμηση των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, η οποία οδηγεί σε διπλή μη φορολόγηση.
|
|
120
|
C6.1 R3-1
Τροποποίηση της ειδικής έκπτωσης τόκων
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών με σκοπό την κατάργηση του φόρου
|
Διάταξη του νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2021
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών (άρθρο 10α), οι οποίες τροποποιούν τον ειδικό περιορισμό της έκπτωσης τόκων στον νόμο για τον φόρο εισοδήματος εταιρειών, ώστε η εφαρμογή του εν λόγω κανόνα κατά των καταχρήσεων να μην οδηγεί σε αδικαιολόγητη
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
|
περιορισμός για την αποφυγή φορολογικών απαλλαγών επί αρνητικών τόκων και θετικών συναλλαγματικών αποτελεσμάτων
|
|
εξαιρέσεις από αρνητικούς τόκους και θετικά αποτελέσματα συναλλάγματος
|
|
|
|
|
|
|
απαλλαγή από την καταβολή φόρων επί αρνητικών τόκων και θετικών συναλλαγματικών αποτελεσμάτων.
|
|
121
|
C6.1 R4-1
Περιορισμός των φορολογικών εκπτώσεων λόγω εκκαθάρισης και ζημιών λόγω παύσης δραστηριοτήτων
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών για τον περιορισμό της απαλλαγής από φόρους λόγω εκκαθάρισης και ζημιών λόγω παύσης δραστηριοτήτων
|
Διάταξη του νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2021
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών που περιορίζουν τη δυνατότητα έκπτωσης των ζημιών εκκαθάρισης και παύσης. Οι τροποποιήσεις εισάγουν τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε οι ζημίες εκκαθάρισης και παύσης να μπορούν να εκπίπτουν από τον φόρο:
a)Χρονική προϋπόθεση: οι ζημίες εκκαθάρισης και παύσης εκπίπτουν μόνον εάν η εκκαθάριση ή η παύση έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από το ημερολογιακό έτος παύσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο ελήφθη η σχετική απόφαση.
b)Εδαφική κατάσταση: οι ζημίες εκκαθάρισης και παύσης εκπίπτουν μόνον εάν η οντότητα ή η μόνιμη εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη στις Κάτω Χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή σε τρίτη χώρα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνία επιλέξιμης σύνδεσης.
c)Ποσοτική κατάσταση: η φορολογική έκπτωση των ζημιών εκκαθάρισης είναι δυνατή μόνον εάν υπάρχει αποφασιστική επιρροή (ελέγχουσα συμμετοχή), η οποία σημαίνει ότι η φορολογούμενη εταιρεία έχει την εξουσία να καθορίζει τις δραστηριότητες της υπό εκκαθάριση οντότητας.
Οι εδαφικοί και ποσοτικοί όροι εφαρμόζονται μόνο όταν οι ζημίες υπερβαίνουν τα 5 000 000 EUR.
|
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
122
|
C6.1 R5-1
Περιορισμός της ελάφρυνσης λόγω ζημιών
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών για τον περιορισμό της ελάφρυνσης λόγω ζημιών
|
Διάταξη του νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2022
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών για τη μείωση της ελάφρυνσης των ζημιών στη φορολογία εταιρειών ως εξής: η ελάφρυνση λόγω ζημιών είναι δυνατή μόνο μέχρι ποσοστού 50 % του φορολογητέου κέρδους που υπερβαίνει το ποσό του 1 000 000 EUR σε συνδυασμό με απεριόριστη περίοδο μεταφοράς ζημιών (προηγουμένως έως έξι έτη). Σε περίπτωση φορολογητέων κερδών κάτω ή μέχρι 1 000 000 EUR, οι ζημίες εκπίπτουν πλήρως.
|
|
123
|
C6.2 R6-1
Πολιτική για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
|
Στόχος
|
Αύξηση του αριθμού των ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών
|
|
Αριθμός
|
82
|
102
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2024
|
Το προσωπικό της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΠ) αυξάνεται κατά 20 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, κύριο καθήκον της οποίας είναι ο εντοπισμός της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η καταπολέμηση της απάτης και ο εντοπισμός της χρηματοδότησης εγκλημάτων.
|
|
124
|
C6.2 R6-2
Πολιτική για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου που θεσπίζει όριο στις πληρωμές τοις μετρητοίς
|
Διάταξη του νόμου που προβλέπει την έναρξη ισχύος του
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2025
|
Έναρξη ισχύος νόμου που θεσπίζει όριο στις πληρωμές τοις μετρητοίς.
|
G.UDITΚΑΙ CONTROL
7.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Για την αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ένα κεντρικό σύστημα αποθετηρίου για την καταγραφή και την αποθήκευση όλων των σχετικών δεδομένων που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων, τα δεδομένα για τους τελικούς αποδέκτες, τους αναδόχους, τους υπεργολάβους και τους πραγματικούς δικαιούχους, τίθεται σε λειτουργία πριν από την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής. Οι Κάτω Χώρες υποβάλλουν ειδική έκθεση ελέγχου πριν από την πρώτη αίτηση πληρωμής, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη των λειτουργιών του συστήματος αποθετηρίου.
Επιπλέον, οι σχετικές νομικές εντολές και αναθέσεις στις αρχές που συμμετέχουν στον συντονισμό, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τον λογιστικό έλεγχο της εφαρμογής του ολλανδικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εγκρίνονται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία πριν από την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής.
7.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες (για
ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες
(για στόχους)
|
Ώρα
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
125
|
Γ7-1
Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος, εφαρμογή και συμπληρωματικότητα
|
Ορόσημο
|
Σύστημα αποθετηρίου για λογιστικούς και άλλους ελέγχους: πληροφορίες για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ΜΑΑ
|
Έκθεση ελέγχου που επιβεβαιώνει τις λειτουργίες του συστήματος αποθετηρίου
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 1
|
2023
|
Υπάρχει και λειτουργεί κεντρικό σύστημα αποθετηρίου για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το σύστημα περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τις ακόλουθες λειτουργίες:
(a)Συλλογή δεδομένων και παρακολούθηση της επίτευξης των οροσήμων και των στόχων·
(b)Συλλογή, αποθήκευση και διασφάλιση της πρόσβασης στα δεδομένα που απαιτούνται βάσει του άρθρου 22 παράγραφος στοιχείο δ) σημεία i) έως iii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 (κανονισμός RRF).
|
|
126
|
Γ7-2
Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος, εφαρμογή και συμπληρωματικότητα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του υπουργικού διατάγματος για την τροποποίηση του καταστατικού του ελεγκτικού φορέα
(«Auditdienst rijk»)
|
Διάταξη της υπουργικής απόφασης που αναφέρει την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση του καταστατικού του ελεγκτικού οργάνου («Auditdienst Rijk») περιλαμβάνει την εντολή να θεσπίζει και να διενεργεί ελέγχους συστημάτων και ουσιαστικούς ελέγχους σε σχέση με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των Κάτω Χωρών.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναθέτει στον ολλανδικό ελεγκτικό φορέα («Auditdienst Rijk») τη σχετική αποστολή για τη δημιουργία και τη διενέργεια ελέγχων συστημάτων και ουσιαστικών ελέγχων που σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των Κάτω Χωρών.
|
|
127
|
Γ7-3
Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος, εφαρμογή και συμπληρωματικότητα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για την τροποποίηση της οργανωτικής απόφασης («Organisatiebesluit») για τον καθορισμό της εντολής της διεύθυνσης προγράμματος για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
|
Διάταξη της υπουργικής απόφασης που αναφέρει την έναρξη ισχύος
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Η Διεύθυνση Προγράμματος για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνει επίσημη εντολή με την έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για την τροποποίηση της οργανωτικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών («Organisatiebesluit Ministry of Finance») ως συντονιστικό φορέα για την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των Κάτω Χωρών.
|
H.REPowerEU
Η συνιστώσα REPowerEU συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι στόχοι της συνιστώσας είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η διευκόλυνση των επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η συμβολή στην αντιμετώπιση της συμφόρησης του δικτύου και η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν ως στόχο να συμβάλουν στον ευρύτερο στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των Κάτω Χωρών. Τα μέτρα αυτής της συνιστώσας έχουν διασυνοριακή ή πολυκρατική διάσταση, καθώς συμβάλλουν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης στο σύνολό της.
Η συνιστώσα REPowerEU συμβάλλει στην υλοποίηση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για την εστίαση της σχετικής με τις επενδύσεις οικονομικής πολιτικής στις στρατηγικές για την ανανεώσιμη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2019), την εστίαση των επενδύσεων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2020) και τη μείωση της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως με την τόνωση των συμπληρωματικών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου και τον περαιτέρω εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στα κτίρια (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 το 2022).
Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
8.1.Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη
Επένδυση C8 I1 (κλιμακούμενο μέτρο): Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας
Στόχος του μέτρου αυτού είναι η κλιμάκωση της επιδότησης επενδύσεων C3.2 I2 «Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας» στο πλαίσιο της συνιστώσας 3 (Βελτίωση της στεγαστικής αγοράς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων). Το κλιμακούμενο μέρος της επένδυσης αυξάνει τον αριθμό των παρεμβάσεων έως το 355 και επιδοτεί τις επιλέξιμες παρεμβάσεις που απαριθμούνται στην περιγραφή της επένδυσης C3.2 I2 «Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας». Οι πρόσθετες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να επιτύχουν κατά μέσο όρο μείωση της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30 %.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026. Μεταρρύθμιση C8 R1: Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με τις αγορές ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Κάτω Χώρες.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
a.Δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση της συμφόρησης στο ολλανδικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν i) την έναρξη ισχύος απόφασης της Αρχής για τους Καταναλωτές και τις Αγορές για την τροποποίηση του κώδικα δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την παροχή πρόσθετων μέσων στους διαχειριστές του δικτύου για ευέλικτη χρήση του δικτύου όταν το δίκτυο είναι κορεσμένο, καθώς και κίνητρα για μείωση της ζήτησης και ανακατανομή της δυναμικότητας του δικτύου στους χρήστες του δικτύου· και ii) έγκριση των 12 «Πολυετών Προγραμμάτων για την Ενέργεια και το Κλίμα 2.0» (provinciale Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat, pMIEK).
b.Έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για τον καθορισμό του πλαισίου προτεραιότητας για τις επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής. Το πλαίσιο διασφαλίζει ότι δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις που αποτελούν μέρος των εθνικών και επαρχιακών πολυετών προγραμμάτων για την ενέργεια και το κλίμα (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat, MIEK).
c.Έναρξη ισχύος νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί περιβάλλοντος και χωροταξίας (Omgevingswet). Η τροποποιητική πράξη επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Το πεδίο εφαρμογής των έργων ανανεώσιμης ενέργειας που επωφελούνται από την επιτάχυνση ορίζεται σε δευτερεύον διάταγμα.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
8.2.Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης
|
Αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
Ποιοτικοί δείκτες
(για ορόσημα)
|
Ποσοτικοί δείκτες (για τους στόχους)
|
Ώρα
|
Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου
|
|
|
|
|
|
|
Μονάδα
|
Βασικό σενάριο
|
Στόχο
|
Τρίμηνο
|
Έτος
|
|
|
128
|
C8-I1
|
Στόχος
|
Βιώσιμο
|
|
Αριθμός
|
0
|
134 050
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2024
|
Τουλάχιστον 134 050 παρεμβάσεις στο πλαίσιο
|
|
|
Επένδυση
|
|
ενέργεια και
|
|
επιδοτούμενο
|
|
|
|
|
η επιδότηση επενδύσεων για τη βιωσιμότητα
|
|
|
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για
|
|
εξοικονόμηση ενέργειας
|
|
παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
εξοικονόμηση ενέργειας και ενέργειας (ηλιακή ενέργεια
|
|
|
βιώσιμο
|
|
παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
|
|
λέβητες, θερμικές συνδέσεις,
|
|
|
ενέργεια και
|
|
επιδοτούμενο
|
|
|
|
|
|
|
μόνωση, αντλίες θερμότητας και, από
|
|
|
ενέργεια
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Από το 2023 και μετά, ηλεκτρικό μαγείρεμα
|
|
|
εξοικονόμηση
|
|
|
|
|
|
|
|
|
εγκαταστάσεις) επιδοτούνται. Την
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
για την επίτευξη, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 % ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
μείωση. Η απαίτηση αυτή αναφέρεται στο σύνολο των παρεμβάσεων που επιδοτούνται στο πλαίσιο του στόχου 128.
|
|
129
|
C8-I1
|
Στόχος
|
Βιώσιμο
|
|
Αριθμός
|
134 050
|
231 985
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2025
|
Τουλάχιστον 97 935 επιπλέον
|
|
|
Επένδυση
|
|
ενέργεια και
|
|
επιδοτούμενο
|
|
|
|
|
παρεμβάσεις στο πλαίσιο της επένδυσης
|
|
|
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για
|
|
εξοικονόμηση ενέργειας
|
|
παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
επιδότηση για την αειφόρο ενέργεια και
|
|
|
βιώσιμο
|
|
παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
|
|
εξοικονόμηση ενέργειας (ηλιακοί λέβητες, θερμική
|
|
|
ενέργεια και
|
|
επιδοτούμενο
|
|
|
|
|
|
|
συνδέσεις, μόνωση, αντλίες θερμότητας
|
|
|
ενέργεια
|
|
|
|
|
|
|
|
|
και, από το 2023 και μετά, ηλεκτρικός
|
|
|
εξοικονόμηση
|
|
|
|
|
|
|
|
|
εγκαταστάσεις μαγειρέματος):
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
επιδοτούμενες. Οι παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
έχουν ως στόχο την επίτευξη
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
κατά μέσο όρο τουλάχιστον 30 % πρωτογενής ενέργεια
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
μείωση της ζήτησης. Η απαίτηση αυτή αναφέρεται στο σύνολο των παρεμβάσεων που επιδοτούνται στο πλαίσιο των στόχων 128 και 129.
|
|
130
|
C8-I1
|
Στόχος
|
Βιώσιμο
|
|
Αριθμός
|
456 985
|
580 600
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2026
|
Τουλάχιστον 123 615 επιπλέον
|
|
|
Επένδυση
|
|
ενέργεια και
|
|
επιδοτούμενο
|
|
|
|
|
παρεμβάσεις στο πλαίσιο της επένδυσης
|
|
|
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για
|
|
εξοικονόμηση ενέργειας
|
|
παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
επιδότηση για την αειφόρο ενέργεια και
|
|
|
βιώσιμο
|
|
παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
|
|
εξοικονόμηση ενέργειας (ηλιακοί λέβητες, θερμική
|
|
|
ενέργεια και
|
|
επιδοτούμενο
|
|
|
|
|
|
|
συνδέσεις, μόνωση, αντλίες θερμότητας
|
|
|
ενέργεια
|
|
|
|
|
|
|
|
|
και, από το 2023 και μετά, ηλεκτρικός
|
|
|
εξοικονόμηση
|
|
|
|
|
|
|
|
|
εγκαταστάσεις μαγειρέματος):
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
επιδοτούμενες. Οι παρεμβάσεις
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
έχουν ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30 % κατά μέσο όρο
μείωση της ζήτησης. Η απαίτηση αυτή αναφέρεται στο σύνολο των παρεμβάσεων που επιδοτούνται στο πλαίσιο των στόχων 83, 128, 129 και 130.
|
|
131
|
C8-R1
Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος απόφασης της Αρχής Καταναλωτών και Αγορών για την τροποποίηση του κώδικα δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας
|
Διάταξη στην απόφαση της Αρχής Καταναλωτών και Αγορών για την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2022
|
Έναρξη ισχύος απόφασης της Αρχής για τους Καταναλωτές και τις Αγορές για την τροποποίηση του κώδικα δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση παρέχει πρόσθετα μέσα στους διαχειριστές δικτύου για ευέλικτη χρήση του δικτύου όταν το δίκτυο είναι κορεσμένο. Παρέχει επίσης κίνητρα για μείωση της ζήτησης και για ανακατανομή της δυναμικότητας του δικτύου σε
χρήστες του δικτύου.
|
|
132
|
C8-R1
Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για τη θέσπιση του πλαισίου προτεραιότητας για τις επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
|
Διάταξη της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2023
|
Έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για τον καθορισμό του πλαισίου προτεραιότητας για τις επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής. Το πλαίσιο διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις που αποτελούν μέρος των εθνικών και επαρχιακών πολυετών προγραμμάτων για την ενέργεια και το κλίμα (MIEK)
δόθηκε προτεραιότητα.
|
|
133
|
C8-R1
Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Στόχος
|
Έγκριση του 12 «Πολυετή Προγράμματα για την Ενέργεια και το Κλίμα 2.0»
|
|
Αριθμός εγκριθέντων προγραμμάτων
|
0
|
12
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 2
|
2025
|
Εγκρίνονται συνολικά 12 «Περιφερειακά πολυετή προγράμματα για την ενέργεια και το κλίμα (pMIEK) 2.0» (ένα για κάθε επαρχία). Τα προγράμματα αυτά δίνουν προτεραιότητα σε έργα ενεργειακών υποδομών από διαχειριστές δικτύου που σχετίζονται με την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία.
χώρας.
|
|
134
|
C8-R1
Μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
δέσμη
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος πράξης για την τροποποίηση του περιβάλλοντος
και νόμος περί σχεδιασμού
|
Διάταξη του νόμου περί τροποποίησης του περί Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νόμου
σχετικά με την έναρξη ισχύος της
|
|
|
|
ΤΡΊΜΗΝΟ 4
|
2025
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί περιβάλλοντος και χωροταξίας. Η τροποποιητική πράξη εισάγει τις ακόλουθες αλλαγές στην άδεια:
διαδικασίες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
a)Όλες οι διοικητικές δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
b)Οι προσφυγές κατά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ασκούνται εντός 6 μηνών.
c)Οι προσφυγές κατά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτιολογούνται από τον διάδικο που ασκεί την προσφυγή εντός της προθεσμίας εντός της οποίας μπορεί να ασκηθεί προσφυγή.
Το πεδίο εφαρμογής των έργων ανανεώσιμης ενέργειας που επωφελούνται από αυτή την επιτάχυνση ορίζεται σε
δευτερεύον διάταγμα.
|
2.Εκτιμώμενο συνολικό κόστος του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των Κάτω Χωρών ανέρχεται σε 5 443 293 000 EUR.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του κεφαλαίου για το REPowerEU ανέρχεται σε 735 000 000 EUR.
ΤΜΉΜΑ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΣΤΉΡΙΞΗ
1.Οικονομική συμμετοχή
Οι δόσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 διαρθρώνονται ως εξής:
1.1.Πρώτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):
|
Αύξων αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
|
3
|
C1.1 R2-1
Θέσπιση και ενίσχυση της εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου
θέσπιση της βιομηχανικής εισφοράς CO2
|
|
4
|
C1.1 R2-2
Θέσπιση και ενίσχυση της εισφοράς CO2 για τη βιομηχανία
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την ενίσχυση του βιομηχανικού CO2
εισφορές
|
|
5
|
C1.1 R3-1
Αύξηση του φόρου αεροπορικών μεταφορών (ΦΑΜ)
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την αύξηση του φόρου αεροπορικών μεταφορών για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών που αναχωρούν από αερολιμένα στο
Κάτω Χώρες
|
|
35
|
C2.1 I1-1
Κβαντικό δέλτα NL
|
Ορόσημο
|
Δομή του κβαντικού δέλτα NL
|
|
46
|
C2.2 I1-1
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
Ορόσημο
|
Μελέτη σχεδιασμού ERTMS Kijfhoek-βελγικά σύνορα
ολοκληρώθηκαν
|
|
58
|
C2.3 R1-1
Διαχείριση δημόσιων πληροφοριών (νόμος για την ανοικτή διακυβέρνηση)
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για την ανοικτή διακυβέρνηση
|
|
59
|
C2.3 R1-2
Διαχείριση δημόσιων πληροφοριών (νόμος για την ανοικτή διακυβέρνηση)
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση επικαιροποιημένης δράσης
σχέδια για τη βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών
|
|
67
|
C3.1 R1-1
Αύξηση της αναλογίας της αξίας της κενής κατοχής
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση των κενών
δείκτης αξίας κατοχής
|
|
69
|
C3.1 R3-1
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Συμφωνίες μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και των επαρχιών για την υλοποίηση
από 900 000 νέες κατοικίες
|
|
73
|
C3.1 R4-1
Αύξηση της συνάρτησης των ενοικίων με το εισόδημα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την αύξηση της μέγιστης ετήσιας αύξησης του μισθώματος για
μέσο έως υψηλό εισόδημα
ενοικιαστές που ζουν σε κοινωνικό επίπεδο
στέγαση
|
|
74
|
C3.1 R5-1
Επιτάχυνση της διαδικασίας και των διαδικασιών κατασκευής κατοικιών
|
Ορόσημο
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο σχετικά με τα σημεία συμφόρησης στη διαδικασία σχεδιασμού για τον εντοπισμό πιθανών λύσεων
δημοσιεύεται
|
|
81
|
C3.2 I1-1
Καθεστώς επιδοτήσεων για τη βιωσιμότητα των ακινήτων του δημόσιου τομέα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του κανονισμού για τη θέσπιση
καθεστώς επιδότησης ανακαίνισης
|
|
84
|
C4.1 R1-1
Μείωση της κρατήσεως των μη μισθωτών
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου
μείωση της έκπτωσης φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους
|
|
87
|
C4.1 R3-1
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για τη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα
το συνταξιοδοτικό σύστημα
|
|
90
|
C4.1 R4-1
Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Ορόσημο
|
Σχέδιο δράσης για τη μείωση της ψευδούς συμπεριφοράς
παρουσίαση της αυτοαπασχόλησης στο Κοινοβούλιο
|
|
93
|
C4.1 I1-1
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Στόχος
|
Παροχή συμβουλών σταδιοδρομίας για την υποστήριξη ατόμων
|
|
94
|
C4.1 I1-2
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Στόχος
|
Κατάρτιση δεξιοτήτων για την υποστήριξη
άτομα
|
|
105
|
C4.2 I3-1
Στήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
Ορόσημο
|
Έναρξη λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη στήριξη των μαθητών στην τελευταία
έτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
|
106
|
C4.2 I3-2
Στήριξη των μαθητών κατά το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
Στόχος
|
Στήριξη των σχολικών συμβουλίων για την παροχή πρόσθετης στήριξης στους μαθητές κατά το τελευταίο έτος
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
|
|
107
|
C4.2 I4-1
Φορητοί υπολογιστές και ταμπλέτες για διαδικτυακή και υβριδική εκπαίδευση για την καταπολέμηση και
μετριασμός των μαθησιακών απωλειών
|
Στόχος
|
Αριθμός παρεχόμενων ψηφιακών συσκευών
|
|
113
|
C5.1 I3-1
Η ΝΌΣΟΣ COVID-19
|
Στόχος
|
Αριθμός επιχορηγήσεων που χορηγήθηκαν
|
|
114
|
C5.1 I4-1
Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
|
Ορόσημο
|
Σύστημα υποστήριξης για ερευνητές σε λειτουργία —
Γραφεία εξυπηρέτησης
|
|
119
|
C6.1 R2-1
Αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών στην
εφαρμογή του πλήρους ανταγωνισμού
γενικά
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου για την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών κατά την εφαρμογή του σκέλους
αρχή του μήκους
|
|
120
|
C6.1 R3-1
Τροποποίηση του ειδικού περιορισμού της έκπτωσης τόκων για την αποφυγή φορολογικών απαλλαγών για αρνητικούς τόκους και θετικά συναλλαγματικά αποτελέσματα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών επί των αρνητικών και θετικών τόκων
συναλλαγματικά αποτελέσματα
|
|
121
|
C6.1 R4-1
Περιορισμός των φορολογικών εκπτώσεων που οφείλονται σε
ζημίες εκκαθάρισης και παύσης
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος
τροποποιήσεις της εταιρείας
Νόμος περί φορολογίας εισοδήματος για τον περιορισμό της απαλλαγής από φόρους λόγω εκκαθάρισης και παύσης
ζημίες
|
|
122
|
C6.1 R5-1
Περιορισμός της ελάφρυνσης λόγω ζημιών
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος εταιρειών για τον περιορισμό των ζημιών
ατέλεια
|
|
125
|
Γ7-1
Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος, εφαρμογή και συμπληρωματικότητα
|
Ορόσημο
|
Σύστημα αποθετηρίου για λογιστικούς και άλλους ελέγχους: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την παρακολουθηση ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
του ΜΑΑ
|
|
126
|
Γ7-2
Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος, εφαρμογή και συμπληρωματικότητα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του υπουργικού διατάγματος για την τροποποίηση του καταστατικού του ελεγκτικού φορέα
(«Auditdienst rijk»)
|
|
127
|
Γ7-3
Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος, εφαρμογή και συμπληρωματικότητα
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για την τροποποίηση της οργανωτικής απόφασης («organisatiebesluit») για τον καθορισμό της εντολής της διεύθυνσης προγράμματος για την
σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
|
|
131
|
C8-R1
Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος απόφασης της Αρχής για τους Καταναλωτές και τις Αγορές για την τροποποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας
κώδικας
|
|
|
|
ΧΡΕΟΛΥΣΙΟ
Ποσό
|
ΕΥΡΏ
1 332 776 071
|
1.2.Δεύτερη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):
|
Αύξων αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
|
1
|
C1.1 R1-1
Μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την προσαρμογή των φορολογικών τιμολογίων στον τομέα της ενέργειας
|
|
6
|
C1.1 R4-1
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τη σταδιακή κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (BPM) για τα εμπορικά ημιφορτηγά
|
|
21
|
C1.1 I2-1
Πράσινη ισχύς υδρογόνου
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση του θεματολογίου για το ανθρώπινο κεφάλαιο για την αύξηση της προσφοράς δεξιοτήτων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου
|
|
34
|
C1.2 I2-1
Καθεστώς ενισχύσεων για την αποκατάσταση χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων
|
Στόχος
|
Αριθμός εγκαταλελειμμένων χώρων χοιροτροφίας
|
|
47
|
C2.2 I1-2
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
Ορόσημο
|
Ολοκλήρωση της μελέτης σχεδιασμού ERTMS στις βόρειες Κάτω Χώρες
|
|
55
|
C2.2 I3-1
Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
|
Στόχος
|
Αριθμός ευφυών οδικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν
|
|
65
|
C2.3 I2-1
Ψηφιοποίηση της αλυσίδας της ποινικής δικαιοσύνης
|
Ορόσημο
|
Επιχειρησιακή ψηφιακή πύλη για την επίσημη επικοινωνία στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών
|
|
66
|
C2.3 I2-2
Ψηφιοποίηση της αλυσίδας της ποινικής δικαιοσύνης
|
Ορόσημο
|
Λειτουργία της ψηφιακής επεξεργασίας συχνών υποθέσεων εγκλήματος
|
|
68
|
C3.1 R2-1
Σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δωρεών για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δωρεών για τη χρηματοδότηση αγορών κατ’ οίκον σε δύο στάδια
|
|
70
|
C3.1 R3-2
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Συμφωνίες μεταξύ επαρχιών και δήμων για την υλοποίηση 900 000 νέων κατοικιών
|
|
71
|
C3.1 R3-3
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Έναρξη λειτουργίας συστήματος παρακολούθησης για την εφαρμογή των συμφωνιών με τους δήμους
|
|
75
|
C3.1 R5-2
Επιτάχυνση της διαδικασίας και των διαδικασιών κατασκευής κατοικιών
|
Ορόσημο
|
Δράσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού των στεγαστικών έργων
|
|
95
|
C4.1 I1-3
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Στόχος
|
Εξατομικευμένες τομεακές διαδρομές για τη στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση
|
|
97α
|
C4.1 I3-1
Προϋπολογισμός αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για τους ανέργους
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τον προϋπολογισμό
|
|
104
|
C4.2 I2-1
Στήριξη των νεοεισερχομένων για την πρόληψη των μαθησιακών απωλειών
|
Στόχος
|
Στήριξη σε σχολικές επιτροπές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την παροχή πρόσθετης στήριξης στους νεοαφιχθέντες
|
|
111
|
C5.1 I2-1
Επέκταση της εντατικής φροντίδας
|
Στόχος
|
Αριθμός νοσοκομείων που έχουν ολοκληρώσει προσαρμογές εγκαταστάσεων υφιστάμενων σταθερών κλινών και εύκαμπτων κλινών
|
|
112
|
C5.1 I2-2
Επέκταση της εντατικής φροντίδας
|
Στόχος
|
Κατάρτιση του προσωπικού των νοσοκομείων
|
|
115
|
C5.1 I4-2
Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
|
Ορόσημο
|
Έγκριση του χάρτη πορείας για δίκαια δεδομένα (διασφάλιση ότι τα δεδομένα μπορούν να βρεθούν, να είναι προσβάσιμα, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα)
|
|
116
|
C5.1 I4-3
Υποδομές έρευνας στον τομέα της υγείας (HRI)
|
Ορόσημο
|
Πύλη επιχειρησιακών δεδομένων
|
|
117
|
C6.1 R1-1
Φορολογική πολιτική των Κάτω Χωρών
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για τη θέσπιση παρακράτησης φόρου στην πηγή
|
|
132
|
C8-R1
Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος υπουργικού διατάγματος για τον καθορισμό του πλαισίου προτεραιότητας για
επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
|
|
|
|
Ποσό δόσης
|
ΕΥΡΏ
1 185 101 166
|
1.3.Τρίτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):
|
Αύξων αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
|
2
|
C1.1 R1-2
Μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου για την προσαρμογή των διαρθρωτικών στοιχείων
των ενεργειακών φόρων
|
|
9
|
C1.1 R5-1
Νόμος περί ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος της ενέργειας
Δίκαιο
|
|
17
|
C1.1 I1-8
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Συμφωνίες διακυβέρνησης για περιοχή
επενδυτικά σχέδια
|
|
37
|
C2.1 I2-1
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Χορήγηση υποτροφιών υποτροφίας
|
|
43
|
C2.1 I4-1
Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
|
Στόχος
|
Υποδομή βασικών δεδομένων
αναπτύχθηκε
|
|
48
|
C2.2 I1-3
Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
|
Στόχος
|
Αριθμός σιδηροδρομικών ιστών GSM που λειτουργούν για το ERTMS
|
|
49
|
C2.2 I1-4
Ευρωπαϊκή σιδηροδρομική κυκλοφορία
Σύστημα διαχείρισης
(ERTMS)
|
Ορόσημο
|
Συστήματα εφοδιαστικής προσαρμοσμένα
ERTMS
|
|
50
|
C2.2 I1-5
Ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας
(ERTMS)
|
Ορόσημο
|
Λειτουργία του κεντρικού συστήματος ασφάλειας
|
|
51
|
C2.2 I2-1
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Ευφυείς συσκευές ελέγχου της κυκλοφορίας
|
|
61
|
C2.3 I1-1
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Ορόσημο
|
Βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
δράσεις που υλοποιήθηκαν
|
|
62
|
C2.3 I1-2
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Στόχος
|
Πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας που εργάζεται εξ αποστάσεως μέσω
ασφαλές δίκτυο
|
|
72
|
C3.1 R3-4
Κεντρικός σχεδιασμός για την αύξηση της προσφοράς στέγης
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος του νόμου που καθορίζει τις πρόσθετες ενέργειες στις οποίες προέβη το κράτος για την επιβολή των συμφωνιών για την κατασκευή νέων κατοικιών
|
|
77
|
C3.1 I1-2
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Στόχος
|
Κατασκευαστικές εργασίες (τμήμα 1)
|
|
85
|
C4.1 R2-1
Ασφάλιση αναπηρίας αυτοαπασχολουμένων
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του νόμου για τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης αναπηρίας
για μη μισθωτούς
|
|
88
|
C4.1 R3-2
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Ορόσημο
|
Οριστικοποίηση των σχεδίων για τη μετάβαση στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα
και ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
|
|
91
|
C4.1 R4-2
Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα νόμου που τροποποιεί τον ορισμό της απασχόλησης
σχέση
|
|
92
|
C4.1 R4-3
Αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης
|
Ορόσημο
|
Μορατόριουμ επιβολής του νόμου για την απορρύθμιση της αξιολόγησης των εργασιακών σχέσεων
καταργηθεί
|
|
96
|
C4.1 I1-4
Οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να μαθαίνουν
|
Ορόσημο
|
Ανεξάρτητη αξιολόγηση του κοινωνικοοικονομικού αντικτύπου των καθεστώτων επιδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «The
Οι Κάτω Χώρες συνεχίζουν να μαθαίνουν»
|
|
101
|
C4.2 I1-1
Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Έργα που επιλέχθηκαν για την προώθηση της καινοτόμου ψηφιακής εκπαίδευσης
λύσεις
|
|
108α
|
C5.1 I1-1
Προσωρινή πρόσθετη ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού για περίθαλψη σε περιόδους κρίσης
|
Στόχος
|
Χρηματοδοτικό πλαίσιο που επιτρέπει την κατάρτιση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
|
|
110
|
C5.1 I1-3
Προσωρινός πρόσθετος άνθρωπος
ικανότητα πόρων για περίθαλψη σε περιόδους κρίσης
|
Στόχος
|
Δημιουργία εθνικής δεξαμενής αποθεματικού υγειονομικής περίθαλψης
|
|
123
|
C6.2 R6-1
Πολιτική για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
|
Στόχος
|
Αύξηση του αριθμού των ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης των οικονομικών
Μονάδα πληροφοριών
|
|
124
|
C6.2 R6-2
Πολιτική για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος νόμου που θεσπίζει όριο για τα ρευστά διαθέσιμα
πληρωμές
|
|
128
|
C8-I1
Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας
|
Στόχος
|
Επιδοτούμενες παρεμβάσεις βιώσιμης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας
|
|
|
|
ΧΡΕΟΛΥΣΙΟ
Ποσό
|
ΕΥΡΏ
1 421 267 213
|
1.4.Τέταρτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):
|
Αύξων αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
|
7
|
C1.1 R4-2
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
|
Ορόσημο
|
Δημοσίευση νόμου στην
Επίσημη Εφημερίδα για την τροποποίηση του ισχύοντος φόρου αυτοκινήτων για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά
|
|
11
|
C1.1 I1-2
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας — Δημοσίευση διαγωνισμών για την αγορά αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
ΡΥΜΟΥΛΚΑ
|
|
13
|
C1.1 I1-4
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Ανάπτυξη και εφαρμογή της βελτίωσης της φύσης και των ειδών
προστασίας
|
|
14
|
C1.1 I1-5
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Στόχος
|
Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας — Έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση και/ή την αποκατάσταση της φύσης εντός και γύρω από περιοχές Natura 2000 και προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο της θαλάσσιας στρατηγικής
Οδηγία-πλαίσιο (ΟΠΘΣ)
|
|
19
|
C1.1 I1-10
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια ηλεκτρική σύνδεση με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Δέσμη μέτρων οικολογικού πολλαπλασιασμού
Θάλασσα Wadden
|
|
20
|
C1.1 I1-11
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης — Αποζημίωση και μετριασμός της αλάτωσης
γεωργικής γης
|
|
22
|
C1.1 I2-2
Πράσινη ισχύς υδρογόνου
|
Στόχος
|
Υπογραφείσες συμφωνίες επιχορήγησης για
εγκαταστάσεις επίδειξης για
καινοτόμο πράσινο υδρογόνο
τεχνολογία
|
|
23
|
C1.1 I2-3
Πράσινη ισχύς υδρογόνου
|
Στόχος
|
Υπογραφείσες συμφωνίες επιχορήγησης για
ερευνητικά έργα για το πράσινο υδρογόνο
|
|
24
|
C1.1 I3-1
Ενεργειακή μετάβαση εσωτερικών πλωτών οδών, έργο ZES
|
Στόχος
|
Κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από επιχειρησιακή σπονδυλωτή ενέργεια
δοχεία
|
|
25
|
C1.1 I3-2
Ενεργειακή μετάβαση εσωτερικών πλωτών οδών, έργο ZES
|
Στόχος
|
Αριθμός επιχειρησιακών τόπων φόρτωσης
|
|
26
|
C1.1 I3-3
Ενεργειακή μετάβαση εσωτερικών πλωτών οδών, έργο ZES
|
Στόχος
|
Συνολική χωρητικότητα πλοίων που έχουν μετατραπεί σε μηδενικές εκπομπές
|
|
27
|
C1.1 I4-1
Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
|
Ορόσημο
|
Λεπτομερής σχεδιασμός του υδρογόνου
στροβιλοανεμιστήρας καύσης
|
|
28
|
C1.1 I4-2
Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
|
Ορόσημο
|
Λεπτομερής σχεδιασμός του καυσίμου υδρογόνου
ηλεκτρική πρόωση κυψελών
|
|
29
|
C1.1 I4-3
Αεροπορικές μεταφορές σε μεταβατικό στάδιο
|
Ορόσημο
|
Δεξαμενή σκέψης «ιπτάμενη ορατότητα»
λειτουργίας
|
|
38
|
C2.1 I2-2
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων ELSA AI
|
|
39
|
C2.1 I2-3
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Έργα έρευνας και ανάπτυξης που ανατέθηκαν
|
|
41
|
C2.1 I3-1
Ώθηση στην ψηφιακή εκπαίδευση
|
Ορόσημο
|
Ενιαία πλατφόρμα για την πρόσβαση σε ψηφιακό διδακτικό υλικό και επιχειρησιακή και ψηφιακή ταυτότητα
λύση για μαθητές σε χρήση
|
|
42
|
C2.1 I3-2
Ώθηση στην ψηφιακή εκπαίδευση
|
Στόχος
|
Κέντρα διδασκαλίας και
Λειτουργική μάθηση
|
|
44
|
C2.1 I4-2
Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
|
Στόχος
|
Αύξηση της ψηφιακής ετοιμότητας
ο τομέας της εφοδιαστικής
|
|
52
|
C2.2 I2-2
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Υπηρεσίες προτεραιότητας ασφάλειας
|
|
56
|
C2.2 I3-2
Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
|
Στόχος
|
Αριθμός πρόσθετων ευφυών οδικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν
|
|
57
|
C2.2 I3-3
Ευφυείς οδικοί σταθμοί (IWKS)
|
Στόχος
|
Τελικός αριθμός ευφυών οδικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν
|
|
63
|
C2.3 I1-3
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Ορόσημο
|
Βελτιωμένα δίκτυα και
ολοκλήρωση της μετάβασης σε νέες υποδομές ΤΠ
|
|
78
|
C3.1 I1-3
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Στόχος
|
Κατασκευαστικές εργασίες (τμήμα 2)
|
|
82
|
C3.2 I1-2
Καθεστώς επιδοτήσεων για τη βιωσιμότητα των ακινήτων του δημόσιου τομέα
|
Στόχος
|
Άθροισμα της ετήσιας μείωσης των εκπομπών CO2 (σε Kton) από όλες τις εγκεκριμένες παρεμβάσεις ανακαίνισης και ενεργειακής απόδοσης
επιδοτούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος
|
|
86
|
C4.1 R2-2
Ασφάλιση αναπηρίας αυτοαπασχολουμένων
|
Ορόσημο
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία εφαρμογής της
υποχρεωτική ασφάλιση αναπηρίας
|
|
89
|
C4.1 R3-3
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Ορόσημο
|
Εκτέλεση των συνταξιοδοτικών ταμείων
τα σχέδια οριστικοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν
|
|
102
|
C4.2 I1-2
Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Έργα που προωθούν την καινοτομία
ολοκλήρωση ψηφιακών εκπαιδευτικών λύσεων
|
|
103
|
C4.2 I1-3
Εθνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Παράδοση δύο προϊόντων με
Επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 6
|
|
109α
|
C5.1 I1-2
Προσωρινή πρόσθετη ικανότητα ανθρώπινων πόρων για περίθαλψη
στιγμές κρίσης
|
Στόχος
|
Αριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την εργασία
|
|
118
|
C6.1 R1-2
Φορολογική πολιτική των Κάτω Χωρών
|
Ορόσημο
|
Επιστολή παρακολούθησης για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των αλλαγών φορολογικής πολιτικής που εστάλη στην
Κοινοβούλιο
|
|
129
|
C8-I1
Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας
|
Στόχος
|
Επιδοτούμενες παρεμβάσεις βιώσιμης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας
|
|
133
|
C8-R1
Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Στόχος
|
Έγκριση του 12 «Πολυετή περιφερειακά προγράμματα για την ενέργεια και το κλίμα»
Υποδομή 2.0»
|
|
134
|
C8-R1 Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
|
Ορόσημο
|
Έναρξη ισχύος πράξης που τροποποιεί το περιβάλλον και
Νόμος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό
|
|
|
|
ΧΡΕΟΛΥΣΙΟ
Ποσό
|
ΕΥΡΏ
751 139 298
|
1.5.Πέμπτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):
|
Αύξων αριθμός
|
Σχετικό μέτρο (μεταρρύθμιση ή επένδυση)
|
Ορόσημο/στόχος
|
Όνομα
|
|
8
|
C1.1 R4-3
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοκινήτων
|
Ορόσημο
|
Επιστολή προς το Κοινοβούλιο σχετικά με την
κατάσταση εφαρμογής του νόμου για την τροποποίηση της φορολογικής βάσης
για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά
|
|
10
|
C1.1 I1-1
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας — υπογεγραμμένη (-ες) σύμβαση (-εις) για την αγορά νέας χρέωσης
σημεία στη θάλασσα και στην αποβάθρα
|
|
12
|
C1.1 I1-3
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας — υπογεγραμμένη (-ες) σύμβαση (-εις) για την αγορά έκτακτης ανάγκης
σκάφη ρυμούλκησης απόκρισης
|
|
15
|
C1.1 I1-6
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Στόχος
|
Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας — Υπεράκτια αιολική ενέργεια
Πρόγραμμα (WOZEP)
|
|
16
|
C1.1 I1-7
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Στόχος
|
Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος της Βόρειας Θάλασσας — Ψηφιοποίηση της Βόρειας Θάλασσας
— Σταθμοί παρακολούθησης
|
|
18
|
C1.1 I1-9
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
|
Ορόσημο
|
Υπεράκτια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με χερσαίους τόπους εκφόρτωσης —
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ για ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ σχεδια ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
|
|
30
|
C1.2 I1-1
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Δράσεις βελτίωσης της ποιότητας εντός και γύρω από το Natura 2000
τομείς που υλοποιήθηκαν
|
|
31
|
C1.2 I1-2
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Επιτάχυνση της αποκατάστασης της φύσης
από οργανισμούς διαχείρισης γης
|
|
32
|
C1.2 I1-3
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Βελτίωση της ποιότητας του ποτάμιου χαρακτήρα και καθ’ οδόν
διαχείριση
|
|
33
|
C1.2 I1-4
Πρόγραμμα για τη φύση
|
Στόχος
|
Δράσεις που συμβάλλουν στην παρακολούθηση και την ανάπτυξη γνώσεων
βάση για το πρόγραμμα «Φύση»
|
|
36
|
C2.1 I1-2
Κβαντικό δέλτα NL
|
Ορόσημο
|
Κβαντικό δέλτα NL
|
|
40
|
C2.1 I2-4
ΤΝ Ned και κοινότητες εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης
|
Στόχος
|
Υλοποίηση των κοινοτήτων μάθησης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
|
|
45
|
C2.1 I4-3
Υποστήριξη ψηφιακών υποδομών
|
Στόχος
|
Ολοκλήρωση των ζωντανών εργαστηρίων
|
|
53
|
C2.2 I2-3
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Ψηφιακές υποδομές για
Μελλοντική ανθεκτική κινητικότητα (DITM)
|
|
54
|
C2.2 I2-4
Ασφαλής, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα
|
Στόχος
|
Σύνολα δεδομένων που διατίθενται στην
Εθνικό σημείο πρόσβασης σε δεδομένα κινητικότητας
|
|
60
|
C2.3 R1-3
Διαχείριση πληροφοριών του κοινού
(Νόμος περί ανοικτής διακυβέρνησης)
|
Στόχος
|
Τα έγγραφα είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση
Πλατφόρμα Ανοικτή Διακυβέρνηση
Πληροφορίες
|
|
64
|
C2.3 I1-4
Ανανέωση υποδομής ΤΠ στο Υπουργείο Άμυνας
|
Στόχος
|
Πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας με πρόσβαση σε επιπλέον
ασφαλείς εγκαταστάσεις τηλεργασίας
|
|
79
|
C3.1 I1-4
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Στόχος
|
Κατασκευαστικές εργασίες (τμήμα 3)
|
|
80
|
C3.1 I1-5
Αποδέσμευση νέων κατασκευαστικών έργων
|
Ορόσημο
|
Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
δράσεις που υλοποιήθηκαν
|
|
83
|
C3.2 I2-1
Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας (ISDE)
|
Στόχος
|
Παρεμβάσεις βιώσιμης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας
επιδοτούμενες.
|
|
89α
|
C4.1 R3-3
Μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος
|
Στόχος
|
Εγκριθείσες αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων στη νέα
συνταξιοδοτικό σύστημα
|
|
98α
|
C4.1 I3-2
Προϋπολογισμός αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για τους ανέργους
|
Στόχος
|
Χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των ανέργων
πρόσωπα
|
|
130
|
C8-I1
Επιδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας
|
Στόχος
|
Αειφόρος ενέργεια και ενέργεια
επιδοτούμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης
|
|
|
|
ΧΡΕΟΛΥΣΙΟ
Ποσό
|
ΕΥΡΏ
751 139 298
|
ΤΜΉΜΑ 3: ΠΡΌΣΘΕΤΕΣ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ
1.Ρυθμίσεις παρακολούθησης και υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Η παρακολούθηση και η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των Κάτω Χωρών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
·Η Διεύθυνση Προγράμματος για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Υπουργείου Οικονομικών έχει τη συνολική ευθύνη («systeemverantwoordelijk») για την παρακολούθηση και την εφαρμογή του σχεδίου και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
·Οι διευθύνσεις πολιτικής των σχετικών υπουργείων, οργανισμών και κοινοπραξιών διασφαλίζουν την υποβολή εκθέσεων και την εφαρμογή των μέτρων του ΣΑΑ, ενώ οι Διευθύνσεις Δημοσιονομικών Οικονομικών Υποθέσεων των σχετικών υπουργείων εποπτεύουν και παρακολουθούν τις διευθύνσεις πολιτικής και, ειδικότερα, εποπτεύουν την πρόοδο προς την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων.
·Η Διεύθυνση Προγράμματος για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών καταρτίζει γενικές κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναφέρονται τα ορόσημα και οι στόχοι και να συνοδεύονται από πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό δημοσιονομικό κανονισμό, ο οποίος επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Η υλοποίηση του ΣΑΑ ενσωματώνεται στον κύκλο εσωτερικού σχεδιασμού και ελέγχου των διαφόρων υπουργείων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του ΣΑΑ και περιλαμβάνεται στις ετήσιες εκθέσεις τους. Μέσω ενδιάμεσων δηλώσεων (δηλαδή διαχειριστικών δηλώσεων στο επίπεδο των εκτελεστικών φορέων), οι εκτελεστικοί φορείς επιβεβαιώνουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των υποβαλλόμενων δεδομένων σχετικά με τα ορόσημα και τους στόχους. Οι εν λόγω ενδιάμεσες δηλώσεις επαληθεύονται και υπογράφονται από τις Διευθύνσεις Δημοσιονομικών Οικονομικών Υποθέσεων (διευθύνσεις FEZ) των υπουργείων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του ΣΑΑ.
·Η ελεγκτική αρχή «Auditdienst Rijk», ανεξάρτητη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, διενεργεί τακτικούς ελέγχους των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων επαλήθευσης. Καταρτίζει επίσης σύνοψη των λογιστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, η οποία περιλαμβάνεται στις αιτήσεις πληρωμής. Οι έλεγχοι των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου αξιολογούν κατά πόσον οι ρυθμίσεις παρακολούθησης και υλοποίησης παρέχουν πλήρη και αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τους δείκτες που ορίζονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και κατά πόσον το σύστημα υλοποίησης διασφαλίζει ότι η διαχείριση των κονδυλίων γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και είναι ικανή να προλαμβάνει, να εντοπίζει και να διορθώνει την απάτη, τις συγκρούσεις συμφερόντων, τη διαφθορά και τη διπλή χρηματοδότηση.
2.Ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα υποκείμενα δεδομένα
Προκειμένου να παράσχουν πλήρη πρόσβαση στην Επιτροπή στα υποκείμενα συναφή δεδομένα τεκμηρίωσης, οι Κάτω Χώρες εφαρμόζουν τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
·Η Διεύθυνση Προγράμματος για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών ενεργεί ως συντονιστικός φορέας. Είναι επίσης υπεύθυνη για την υποβολή των αιτήσεων πληρωμής και για την κατάρτιση των δηλώσεων διαχείρισης. Όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου αποθηκεύονται σε κεντρικό σύστημα αποθετηρίου το οποίο αναπτύσσεται για την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι εκτελεστικοί φορείς συλλέγουν και αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στα υπηρεσιακά πληροφοριακά συστήματα των διαφόρων υπουργείων και κοινοποιούνται στο συντονιστικό φορέα. Το σύστημα κεντρικού αποθετηρίου που αναπτύσσεται περιέχει τις πληροφορίες σχετικά με τα ορόσημα και τους στόχους και συλλέγει,αποθηκεύει και διασφαλίζει την πρόσβαση στα δεδομένα σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.
·Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνηθέντων οροσήμων και στόχων στο τμήμα 2.1 του παρόντος παραρτήματος, οι Κάτω Χώρες υποβάλλουν στην Επιτροπή δεόντως αιτιολογημένη αίτηση για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Οι Κάτω Χώρες διασφαλίζουν ότι, κατόπιν αιτήματος, η Επιτροπή έχει πλήρη πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη δέουσα αιτιολόγηση της αίτησης πληρωμής, τόσο για την αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 όσο και για τους σκοπούς των λογιστικών και λοιπών ελέγχων.