ISSN 1831-5380
Planul site-ului | Aviz juridic | Cookie-urilor | Întrebări frecvente | Contact | Imprimare

10.1.5. Parantezele rotunde

Se folosesc pentru a intercala o precizare într-o propoziție.

O propoziție independentă sau o frază completă între paranteze are punctul în interiorul parantezelor. Dacă o propoziție sau o frază este urmată de o altă propoziție aflată între paranteze, punctul se pune înaintea parantezei de deschidere, pentru prima propoziție, respectiv în interiorul parantezelor, pentru cea de a doua propoziție (1):

Candidații trebuie să aibă o cunoaștere aprofundată a uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și o cunoaștere satisfăcătoare a unei alte limbi oficiale. (Se atrage atenția candidaților asupra faptului că procedurile de selecție se vor desfășura doar în limba engleză, franceză sau germană. Cum acest lucru ar putea avantaja vorbitorii nativi, aceștia din urmă vor fi testați, de asemenea, și în una sau mai multe limbi străine.)
Directivele au caracter obligatoriu pentru statele membre, care trebuie să ia măsurile necesare de punere în aplicare. (Atunci când statele membre nu iau măsurile necesare de punere în aplicare, cetățenii își pot impune drepturile invocând în mod direct directiva în cauză.)

Dacă în interiorul parantezelor care încheie o frază nu se află o propoziție independentă sau o frază completă, punctul se pune după paranteza de închidere (1):

Se selectează un anumit număr de eșantioane (a se vedea punctul 2.2).
(1)
Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație, p. 55 și 85.
Actualizat la: 29.2.2012
Sus
Pagina anterioarăPagina următoare