ISSN 1831-5380
Siteplan | Juridische mededeling | Cookies | Veel voorkomende vragen | Contact | Pagina afdrukken

Veel voorkomende vragen (FAQ’s)

Is de Interinstitutionele Schrijfwijzer uitsluitend een naslagwerk of is het een boek met verplichte regels?
De afspraken en regels van de Schrijfwijzer moeten worden nageleefd door iedereen die betrokken is bij de totstandkoming van allerlei soorten teksten (gedrukt of elektronisch) van de Europese instellingen (instructie van de heer P. de Boissieu, in zijn bevoegdheid van voorzitter van de stuurgroep van het Publicatiebureau — zie ook het voorwoord van de Schrijfwijzer).
Gaat het bij de informatie over landennamen, talen en muntsoorten om officiële gegevens?
De Interinstitutionele Schrijfwijzer is voor de instellingen, organen en agentschappen van de Europese Unie de officiële referentie geworden in alle kwesties in verband met landennamen, muntsoorten en talen.
De besluiten worden genomen in officieel overleg met de diensten terminologie van de Raad die belast zijn met de IATE-gegevens (zo nodig na raadpleging van alle betrokken diensten). Deze procedure wordt geleid door het Publicatiebureau (sectie “Coördinatie van de Schrijfwijzer”).

Informatie, vragen, opmerkingen en suggesties kunnen per e-mail worden gestuurd naar:
OP-ISG-coordination@publications.europa.eu
Bestaat de Interinstitutionele Schrijfwijzer ook in andere vormen?

Jawel, de schrijfwijzer is ook beschikbaar in PDF-formaat in de 24 officiële talen van de Europese Unie. De pdf’s kan u gratis downloaden van de website “EU Publicaties”. De vernieuwde lay-out maakt het eenvoudiger begrippen te identificeren en de gemeenschappelijke schrijfregels en –conventies van de instellingen te onthouden.

De schrijfwijzer wordt regelmatig bijgewerkt. Voor de laatste wijzigingen, zie de “Nieuws”-pagina.

Ik kan sommige PDF-documenten niet zien. Hoe komt dat?
Acrobat ReaderOm PDF-documenten te bekijken heeft u de Acrobat Reader nodig, die gratis kan worden gedownload van de Adobe-website.

Als een document niet automatisch op het scherm verschijnt, sla het dan op de harde schijf (Bestand/Bewaren als…), bijvoorbeeld op het Bureaublad, en open het dan vanuit de Acrobat Reader. U kunt ook de pagina “Support” op de website van Adobe raadplegen. Daar vindt u waarschijnlijk wel een oplossing die werkt voor uw systeem.
Laatste bijwerking: 5.3.2022
Bovenkant pagina