ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

9.1. Címek

9.1.1. Címek: általános elvek

A címek megadásának módjait nehéz és összetett feladat elemezni, mivel nincsen olyan rendszer, amely az összes országra érvényes. Ezenkívül a címeket különbözőképpen szokás feltüntetni aszerint, hogy belföldi vagy nemzetközi küldeményről van-e szó. Az európai intézmények alapvetően mindig a nemzetközi formátumot használják.

A címek feltüntetésére vonatkozó pontos szabályokért keresse fel a nemzeti posták weboldalait. Az ezekre a oldalakra mutató linkek az UPU (Universal Postal Union) weboldalán találhatók (https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions).

Az UPU számos általános érvényű ajánlást is tesz; az európai intézmények számára azonban külön megszorítást jelent figyelembe venni azt is, hogy egy- vagy többnyelvű dokumentumról van-e szó.

Hasznos hivatkozások

UPU, címzési rendszerek (EN, FR):
https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions

UPU, címzés a tagállamokban (EN, FR):
https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions#scroll-nav_5

UPU, Universal POST*CODE® DataBase (EN, FR):
https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions#scroll-nav_1

A használandó nyelvek és betűfajták

A címnek a rendeltetési országot feltüntető részét a feladó ország ajánlásai szerint kell megadni (lehetőleg a feladó ország nyelvén vagy egy nemzetközileg ismert nyelven).

A rendeltetési ország nevét a cím utolsó sorában nagybetűkkel kell feltüntetni.

Kiküszöbölendő a nagybetű használatát illető eltérő nemzeti gyakorlatokat, egységesen csupán az országnevet írjuk csupa nagybetűvel.

Ha a rendeltetési országban a latin betűs írástól eltérő ábécét használnak, illetve az ország nevét nem a megfelelő módon adták meg, a rendeltetési ország nevét – és ha lehet, a város nevét is – meg kell ismételni egy nemzetközileg ismert nyelven, hogy ne adódjanak problémák, amikor a küldemény közbeeső országokon halad át.

A cím többi részére a rendeltetési ország ajánlásai érvényesek.

Postai irányítószámok

A nemzetközi postai küldemények továbbítása során korábban használt irányítószámokat (az európai országokban a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete [CEPT] által 1965-ben tett ajánlás szerinti kódokat, a többi országban pedig az ISO 3166 szerinti alpha-2-es kódokat) számos országban visszavonták vagy módosították.

2019. január 1-jén az országkódokat már csak hét EU-tagállam használja: Horvátország (HR), Lettország (LV), Litvánia (LT), Luxemburg (L), Szlovénia (SI), Finnország (FI) és Svédország (SE).

Megjegyzés:
Lettország esetében az országkódot a város neve után kell megadni, vesszővel és szóközzel elválasztva a városnévtől:
Riga, LV-1073

A korábban használt országkódok megadása a többi tagállam esetében kerülendő. Németországban, a küldemények gépi úton történő szétválogatása miatt, késedelemhez vezethet, ha a korábbi országkód szerepel a címben.

Az egyes tagállamokban használt irányítószámokról a 9.1.5. pontban található további információ.
Utolsó frissítés: 2021. 10. 27.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal