ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

5.11. Művészi elemek (illusztrációk)

Fényképek, rajzok, grafikonok és ábrák

A fekete-fehér fényképek eredetijeinek élesnek és kontrasztosnak kell lenniük, és a középtónusok hű visszaadása érdekében lehetőleg fényes fehér papírra kell készülniük. A dokumentumokat tiszta és hajtogatásmentes állapotban kell leadni.

Az elektronikus formátumban leadott vagy digitalizálásra szánt dokumentumokat kiváló minőségben, lehetőleg a kép végleges formátumában kell benyújtani. Az internetes felhasználás esetében a fájlokat szabad tömöríteni, de emellett kiváló minőségűnek kell lenniük.

Képaláírások

A képaláírások ne terheljék túl az illusztrációkat, amelyeket kísérnek, hanem rövid magyarázattal tegyék világosabbá őket. Lehetőleg a tömör és pontos felirathoz kell ragaszkodni.

Színek használata

A kiadványok illusztrációinak színhasználatát a tartalomhoz és a kiadvány általános megjelenítéséhez kell igazítani. A felhasznált színek száma mind az előállítási folyamatra, mind a költségekre közvetlen hatással van.

A színes fényképek nyomtatása például megfelelő papírt (műnyomó vagy felületkezelt papírt) igényel, amely sima és teljesen zárt felülete révén lehetővé teszi a színárnyalatok tökéletes visszaadását.

A vonalas ábrák (grafikonok, diagramok stb.) ezzel szemben egyszerűbb előállításra adnak módot. Ezek nyomtatásához kevésbé költséges (fényezett vagy simított) papír használható.

Utolsó frissítés: 2020. 8. 10.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal