ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

3.3.2. Kiegészítések és számozás

Abban az esetben, amikor cikkeket, számozott bekezdéseket vagy egyéb, számmal vagy betűjellel azonosított szerkezeti egységeket kell beiktatni a hatályos jogi aktus rendelkező részébe, az őket megelőző azonos szintű szerkezeti egység számával vagy betűjelével kell őket ellátni, az „a”, „b”, „c”, „d” stb. betű hozzáadásával. Így az 1. cikk után betoldott cikkek az „1a. cikk”, „1b. cikk” stb. jelölést kapják. Hasonlóképpen az 1a. cikk és az 1b. cikk közé betoldott cikk az „1aa. cikk” jelölést kapja.

Az alábbi esetekre kivételes szabályok vonatkoznak:

kivételes esetben, amikor a cikkeket, bekezdéseket és egyéb számozott szerkezeti egységeket az azonos szintű, az első helyen megjelenő szerkezeti egységet megelőzően kell beiktatni, számozásuk „–1. cikk”, „–1a. cikk”, „(–1) bekezdés”, „(–1a) bekezdés”, „–a) pont”, „–aa) pont” stb. lesz,
a bonyolultabb beillesztések a „–” jel használatával is megoldhatóak. Így például az 1–a. cikk beillesztése által az 1. cikk és az 1a. cikk közé.

A cikkek, számozott bekezdések vagy egyéb, számmal vagy betűjellel azonosított szerkezeti egységek beiktatásakor a következő cikkeket, bekezdéseket vagy számozott szerkezeti egységeket nem kell átszámozni, az egyéb jogi aktusokban esetlegesen ezekre utaló hivatkozások miatt. Az átszámozás kizárólag kodifikáció vagy átdolgozás keretében lehetséges.

(Forrás: Közös kézikönyv, C.9.3.2. pont.)

Utolsó frissítés: 2021. 10. 27.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal