ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

2.1. A jogi aktusok megjelölése

A jogi aktusok teljes megjelölése kihirdetésük során az alábbiakat foglalja magában:

a jogi aktust kibocsátó intézmény vagy szerv neve,
a szám (azaz a vonatkozó rövidítés(ek)/betűjel(ek) („EU„, „Euratom„, „EU, Euratom„, „KKBP„), az évszám és a jogi aktus sorszáma),
a jogi aktus típusának elnevezése (rendelet, irányelv stb.),
az elfogadás dátuma (az Európai Parlament és a Tanács által együttesen elfogadott jogi aktusok esetében az aláírás dátuma),
a cím (vagyis a jogi aktus tartalmának lényege, a szabályozás tárgya),
a kettős számozással ellátott jogszabályokban a kibocsátó által hozzárendelt szám (lásd az 1.2.2. pontot, „Kettős számozás”).

Fontos hangsúlyozni, hogy hivatkozáskor a magyar nyelvi változatban a teljes megjelölés elemeinek sorrendje megváltozik. A hivatkozáskor követendő szabályokat a 3.2. pont tartalmazza.

Fontos, hogy ha egy másik jogi aktus vagy helyesbítés módosítja egy jogi aktus megjelölését, akkor a továbbiakban mindig a módosított vagy helyesbített megjelölést kell használni.

Megjegyzés:
Egy jogi aktus első oldalán, a cím alatt megjelenhet a „kodifikált szöveg” vagy az „átdolgozás” kifejezés. Ezek a kifejezések mindig félkövérrel szedett kisbetűkkel, a cím alatt zárójelben elhelyezve jelennek meg. Sosem jelennek meg a címlap tartalomjegyzékében, és nem történik rájuk utalás a jogi aktusra való hivatkozáskor.
Utolsó frissítés: 2020. 8. 10.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal