ISSN 1831-5380
Sadržaj stranice | Pravna napomena | Kolačići | Česta pitanja | Kontakt | Ispis stranice

9.1. Adrese

9.1.1. Adrese: opća načela

Analiza načina pisanja adresa teška je i složena zadaća s obzirom na to da ne postoji jedinstveni sustav za sve zemlje. Tako i izgled adrese ovisi o tome je li riječ o nacionalnoj ili međunarodnoj pošiljci. U načelu, europske institucije uvijek rabe međunarodni oblik.

Precizne pojedinosti o izgledu adresa možete naći na internetskim stranicama nacionalnih poštanskih službi. Poveznice na njih dostupne su na internetskoj stranici Svjetske poštanske unije (UPU) (https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions).

UPU daje i razne opće preporuke, a za djela europskih institucija treba dodatno uzeti u obzir i to je li riječ o jednojezičnim ili višejezičnim dokumentima.
Korisne poveznice

UPU, sustavi adresiranja (EN, FR):
https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions

UPU, sustavi navođenja poštanskih adresa u državama članicama (EN, FR):
https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions#scroll-nav_5

UPU, Universal POST*CODE® DataBase (EN, FR):
https://www.upu.int/en/Postal-Solutions/Programmes-Services/Addressing-Solutions#scroll-nav_1

Jezici i znaci koje treba uporabiti

Dio adrese unutar kojega se navodi odredišna zemlja mora biti napisan u skladu s preporukama otpremne zemlje (po mogućnosti na jeziku otpremne zemlje ili na jednom od svjetskih jezika).

Ime odredišne zemlje mora biti napisano velikim slovima u zadnjem retku adrese.

S obzirom na to da se nacionalne preporuke razlikuju glede uporabe velikih slova u zadnjem retku te u zadnja dva ili tri retka, donesena je odluka o usklađivanju izgleda: samo se ime zemlje piše velikim slovima.

Ako se u odredišnoj zemlji ne rabi latinično pismo ili ime zemlje nije dovoljno jasno, ime odredišne zemlje ili po mogućnosti ime grada treba ponovno napisati na jednom od svjetskih jezika da se izbjegnu teškoće tijekom provoza kroz zemlje posrednice.

Ostatak adrese mora biti u skladu s preporukama odredišne zemlje.

Poštanski brojevi

Poštanski brojevi koji su se prije rabili za slanje međunarodne pošte (posebne oznake u Europi prema preporuci Konferencije europskih poštanskih i telekomunikacijskih uprava iz 1965. i oznake ISO 3166 alfa-2 za ostale zemlje) u mnogim su zemljama ukinuti ili izmijenjeni.

Dana 1. siječnja 2019. u sedam država članica još uvijek se rabila oznaka zemlje: Hrvatska (HR), Latvija (LV), Litva (LT), Luksemburg (L), Slovenija (SI), Finska (FI) i Švedska (SE).

Napomena:
Za Latviju se oznaka piše iza imena grada, zareza i razmaka:
Riga, LV-1073

Za ostale države članice ne smije se uporabiti stara oznaka zemlje. U Njemačkoj se može odgoditi dospijeće pošiljke koju razvrstava stroj za razvrstavanje pošte ako se na pošiljci nalazi stara oznaka zemlje.

Za dodatne informacije o poštanskim brojevima država članica vidjeti točku 9.1.5.
Datum zadnje promjene: 27.12.2020.
Vrh stranice
Previous pageNext page