Protejarea lucrătoarelor gravide și a celor care au devenit recent mame
SINTEZĂ PRIVIND:
Directiva 92/85/CEE privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
Directiva își propune să protejeze sănătatea și siguranța femeilor la locul de muncă în timpul sarcinii* sau după ce au născut recent* și a femeilor care alăptează*.
ASPECTE-CHEIE
- Statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să informeze angajatorii și lucrătoarele cu privire la orientările Comisiei Europene referitoare la riscurile pentru sănătate și securitate legate de prezența substanțelor și a proceselor industriale periculoase.
- În cazul în care se acordă concediu, angajatorul trebuie să garanteze drepturile de muncă și plata unei indemnizații adecvate pentru a compensa orice pierdere de venit.
- Dacă se acordă zile libere, angajatorul trebuie să asigure respectarea drepturilor legate de contractul de muncă și să acorde o indemnizație corespunzătoare pentru a compensa pierderea oricărui venit.
- Lucratoarele însărcinate nu sunt obligate să lucreze în ture de noapte, cu condiția depunerii unui certificat medical.
- Lucrătoarele gravide au dreptul la dispense remunerate pentru a efectua consultații medicale prenatale în timpul programului de lucru.
- Directiva prevede un minim de 14 săptămâni continue de concediu de maternitate înainte și/sau după naștere, inclusiv cel puțin două săptămâni de concediu de maternitate obligatoriu.
- Femeile nu vor fi concediate de la locul de muncă pe motive de sarcină și maternitate.
- Regulamentul de modificare (UE) 2019/1243 conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate pentru a aduce modificări strict tehnice ale anexei I, pentru a ține seama de progresul tehnic, de modificările reglementărilor sau de specificațiile internaționale și de noile constatări.
- Anexa I conține o listă neexhaustivă a agenților fizici, biologici și chimici și a condițiilor de lucru menționate la articolul 4 din directivă (evaluare și informare).
- Anexa II conține o listă neexhaustivă a agenților și condițiilor de muncă menționate la articolul 6 din directivă (cazuri în care expunerea este interzisă).
DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?
Se aplică de la 24 noiembrie 1992, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 24 noiembrie 1994.
CONTEXT
- Articolul 153 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene conferă UE autoritatea de a adopta legislație în domeniul securității și sănătății în muncă, pentru a sprijini și completa activitățile statelor membre.
- Directiva „92/85/CEE” parte din seria directivelor derivate adoptate în baza Directivei-cadru 89/391/CEE privind securitatea și sănătatea lucrătorilor la locul de muncă (a se vedea sinteza).
- Principiul 10 al Pilonului european al drepturilor sociale prevede că lucrătorii au dreptul la un nivel ridicat de protecție a sănătății și securității lor la locul de muncă.
- Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Lucrătoare gravidă. O femeie gravidă care își informează angajatorul despre starea sa, în conformitate cu legislațiile și/sau practicile naționale.
Lucrătoare care a născut recent. O femeie care a născut de curând, astfel cum este definită în legislația și/sau practica națională, și care își informează angajatorul asupra stării sale, în conformitate cu aceste legislații și/sau practici.
Lucrătoare care alăptează. O femeie care alăptează, astfel cum este definită în legislația și/sau practica națională, și care își informează angajatorul asupra stării sale, în conformitate cu aceste legislații și/sau practici.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Directiva 92/85/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează [a zecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (JO L 348, 28.11.1992, pp. 1-7).
Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 92/85/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENTE CONEXE
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul X – Politica socială – Articolul 153 (ex-articolul 137 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 114-116).
Directiva 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (JO L 183, 29.6.1989, pp. 1-8).
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 07.05.2024