ISSN 1831-5380
Översiktskarta | Rättsligt meddelande | Kakor (cookies) | Vanliga frågor | Kontakt | Skriv ut sidan

5.11 Konstnärligt material (illustrationer)

Fotografier, streckoriginal, diagram och grafik

Originalen till svartvita fotografier ska vara skarpa och väl kontrasterade, och helst kopierade på blankt papper för att halvtonerna ska få en trogen återgivning (kliché eller rastrering). Bilderna måste levereras rena och pappersbilderna ovikta.

Dokument som lämnas in i elektroniskt format eller för att skannas ska vara av hög kvalitet och helst i samma storlek som de ska tryckas. När det gäller internet får filerna komprimeras om det görs med hög kvalitet.

Bildtext

Bildtexten får inte störa bilden utan ska bara förklara den på ett tydligt sätt. Texten bör alltid vara så kort och koncis som möjligt.

Färg

Antalet färgbilder/fyrfärgsbilder i en publikation ska stå i proportion till innehållet och till hela publikationens utformning. Ju fler färgbilder/fyrfärgsbilder som används, desto mer kompli­cerad blir produktionen och den slutliga kostnaden stiger.

Reproduktion av färgfotografier kräver till exempel bättre och dyrare papper med jämn, tryckvänlig yta, där de olika nyanserna kan återges perfekt.

Streckoriginal (grafik, diagram osv.) kan däremot reproduceras på enklare sätt (utan rastrering). Här kan ett billigare (obestruket) papper användas för tryckningen.

Senaste uppdatering: 14.12.2018
Till början av sidan
Föregående sidaNästa sida