ISSN 1831-5380
Planul site-ului | Aviz juridic | Cookie-urilor | Întrebări frecvente | Contact | Imprimare

5.11. Materialul artistic (ilustrații)

Fotografii, desene, diagrame și grafice

Originalele fotografiilor alb-negru trebuie să fie clare și cu contrast reglat corespunzător, de preferință pe hârtie albă lucioasă, în vederea reproducerii fidele a semitonurilor (clișeu, similigravură). Documentele trebuie prezentate curate și nepliate.

Documentele furnizate în format electronic sau destinate a fi scanate trebuie să fie de înaltă calitate, de preferință în formatul final al imaginii; fișierele pot fi comprimate, însă calitatea acestora trebuie să fie superioară.

Legende

Legendele nu ar trebui să complice ilustrațiile pe care le însoțesc, ci să le explice în mod clar. Un text scurt și precis este întotdeauna preferabil.

Utilizarea culorilor

Utilizarea culorilor în ilustrarea unei lucrări trebuie să se adapteze conținutului și ansamblului prezentării acesteia. Numărul de culori utilizate are, de asemenea, o influență directă asupra complexității procesului de fabricare și asupra prețului final.

Tipărirea fotografiilor color, de exemplu, presupune utilizarea unei hârtii corespunzătoare (hârtie cretată), a cărei suprafață netedă și compactă permite reproducerea perfectă a diferitelor tonuri.

Clișeele liniare (grafice, diagrame etc.), în schimb, pot fi realizate într-o manieră mai simplă. În acest caz, tipărirea se poate executa pe o hârtie mai ieftină (hârtie satinată, calandrată).

Actualizat la: 14.12.2018
Sus
Pagina anterioarăPagina următoare