ISSN 1831-5380
Planul site-ului | Aviz juridic | Cookie-urilor | Întrebări frecvente | Contact | Imprimare

5.4.4. Reproducerea elementelor artistice (desene, fotografii etc.)

La elaborarea unei publicații, aspectele legate de drepturile de autor trebuie să fie luate în considerare de către serviciile autoare. Dacă sunt încorporate elemente artistice protejate prin drepturi de autor deținute de terți (drepturi de autor ale unei părți terțe), este esențial să se asigure că au fost obținute toate drepturile necesare pentru a utiliza aceste elemente. În orice caz, trebuie să ne asigurăm că nu există nicio contradicție între drepturile de reproducere a elementelor artistice menționate în publicație și drepturile relative la aceste elemente obținute de către Uniunea Europeană, Euratom sau o entitate cu personalitate juridică (BCE, BEI, FEI sau organisme descentralizate).

Elementele care aparțin Uniunii Europene, Euratom sau unei entități cu personalitate juridică

Pentru toate elementele dobândite printr-un contract (1) cu un contractant extern, serviciul autor trebuie să se asigure că respectivul contract conține o clauză care îi acordă serviciului drepturile de proprietate asupra elementelor. În acest caz, drepturile de reproducere ar trebui să apară sub următoarea formă:

Ilustrația/Fotografia/etc. pagina …, © Uniunea Europeană, [anul]
Ilustrația/Fotografia/etc. pagina …, © Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, [anul]
Ilustrația/Fotografia/etc. pagina …, © Banca Centrală Europeană, [anul]
Ilustrația/Fotografia/etc. pagina …, © [numele agenției], [anul]

Elemente care aparțin unor părți terțe

Pentru orice utilizare sau reproducere a fotografiilor sau a altor materiale care nu se află sub dreptul de autor al UE, al Euratom sau al unei entități cu personalitate juridică, trebuie să se solicite direct permisiunea deținătorilor drepturilor de autor pentru fiecare element în parte. O notă privind dreptul de autor trebuie adăugată lângă fiecare element, formulată astfel cum se arată în exemplele de mai jos. În plus, o notă cu caracter general trebuie inserată în paginile preliminare:

Pentru orice utilizare sau reproducere a fotografiilor sau a altor materiale care nu se află sub dreptul de autor al Uniunii Europene, trebuie să se solicite direct permisiunea deținătorilor drepturilor de autor.
Pentru orice utilizare sau reproducere a fotografiilor sau a altor materiale care nu se află sub dreptul de autor al … [numele entității], trebuie să se solicite direct permisiunea deținătorilor drepturilor de autor.
Elemente care aparțin unei persoane private (o terță parte sau un membru al personalului în capacitate privată)

Pentru orice element care provine de la o persoană privată sau de la un membru al personalului acționând în capacitate privată, trebuie să fie semnat un contract de licență care să specifice condițiile de utilizare a elementului. Drepturile de reproducere ar trebui să apară sub următoarea formă:

Ilustrația/Fotografia/etc. pagina …, © [numele artistului], [anul]
Elemente provenind dintr-o bancă de imagini

Licențele care au fost propuse pentru utilizare trebuie respectate întocmai. Drepturile de reproducere se prezintă în felul următor:

Ilustrația/Fotografia/etc. pagina …, [numele artistului], © [denumirea platformei de stocare a imaginilor], [anul]
Licențele de tip „creative commons”

Aceste licențe necesită de obicei o referire la site-ul web pe care se găsește imaginea, precum și un link către adresa de internet, astfel încât oricine să poată găsi imaginea pe site-ul web respectiv. Utilizarea acestor imagini face de obicei obiectul unor condiții speciale și nu ar trebui să aibă loc fără consiliere juridică.

Dreptul la imagine (persoanele care figurează în fotografii sau în materiale video)

Pe lângă contractul dintre serviciul autor și autorul unei fotografii sau al unui material video, trebuie luate în considerare persoanele care figurează în fotografie sau în materialul video (dreptul la imagine).

Serviciul autor trebuie să includă o clauză în contract, sau să îl contacteze pe membrul personalului care este autorul fotografiei sau al materialului video pentru a se asigura că fiecare persoană care apare în fotografie sau în materialul video semnează un contract standard prin care autorizează Uniunea Europeană să îi publice imaginea.

Aveți întrebări? Contactați serviciul de copyright al Oficiului pentru Publicații (OP-COPYRIGHT@publications.europa.eu).
(1)
Link/document de lucru pentru personalul instituțiilor europene.
Actualizat la: 6.3.2022
Sus
Pagina anterioarăPagina următoare