4.3. Tipologia publicațiilor
La nivel internațional, identificarea și clasificarea documentelor sunt reglementate prin diferite acorduri și standarde, în special cele ce urmează:
https://www.iso.org/standard/72642.html
https://www.iso.org/standard/59743.html
https://www.iso.org/standard/65483.html
https://www.isbn-international.org
https://www.iso.org/standard/73846.html
https://www.ifla.org/files/assets/cataloguing/isbd/isbd-cons_2007-en.pdf

https://www.iso.org/members.html
În temeiul acestor standarde și acorduri, publicațiile pot fi clasificate în două mari categorii: monografiile, pe de o parte, și resursele continue, pe de altă parte.
4.3.1. Monografii
În temeiul standardului ISO 2108:2017 (ISBN), monografiile sunt publicații neperiodice, complete într-o singură parte sau destinate a fi completate într-un număr limitat de volume separate, care pot fi publicate simultan sau nu, puse la dispoziția publicului sub orice formă a produsului (carte legată, broșată, cărți audio pe casetă, CD, DVD, carte în scriere braille, site internet, carte electronică etc.).
Monografiile în mai multe volume sunt alcătuite dintr-un număr limitat de părți separate din punct de vedere material (volume distincte), excepție făcând publicațiile sub formă de fascicule. Acestea sunt concepute sau publicate ca un întreg. Părțile separate pot purta propriul titlu și propria mențiune de responsabilitate.
Fiecare monografie este identificată printr-un număr internațional standardizat al cărții, ISBN [international standard book number (a se vedea punctul 4.4.1)].
4.3.2. Resurse continue
În temeiul standardului ISO 3297:2020 (ISSN), resursele continue sunt lucrări puse la dispoziția publicului pe orice tip de suport, ale căror părți succesive sau integrate poartă, în general, un număr de ordine sau o mențiune cronologică și a căror durată de publicare nu este prestabilită. Resursele continue includ:
Fiecare resursă continuă este identificată printr-un număr internațional standardizat al publicațiilor seriale, ISSN [international standard serial number (a se vedea punctul 4.4.2)].
4.3.3. Publicații seriale și monografii combinate
Anumite publicații seriale (anuare și colecții monografice) sunt considerate ca fiind monografii mai mult din motive ce țin de comercializare. Acestea trebuie să poată fi achiziționate exemplar cu exemplar sau prin intermediul unui abonament.
Aceste publicații trebuie considerate în primul rând publicații seriale și trebuie să li se acorde un număr ISSN. Ulterior, acestea primesc și un număr ISBN ca monografii.