ISSN 1831-5380
Siteplan | Juridische mededeling | Cookies | Veel voorkomende vragen | Contact | Pagina afdrukken

5.11. Artistiek materiaal (illustraties)

Foto’s, tekeningen, diagrammen en grafieken

Originelen van zwart-witfoto’s moeten zo scherp mogelijk en met veel contrast zijn, bij voorkeur op wit glanzend papier, om een goede weergave van de tussentinten te verkrijgen (cliché, simili). De originelen moeten gaaf en ongevouwen zijn.

Documenten die elektronisch worden aangeleverd of moeten worden gescand, moeten van hoge kwaliteit zijn, bij voorkeur in het definitieve formaat van de afbeelding. Voor internet mogen de bestanden worden gecomprimeerd, maar ze moeten wel van hoge kwaliteit zijn.

Onderschriften

De onderschriften dienen om de illustraties te verduidelijken; ze moeten daarom bondig en exact zijn.

Gebruik van kleuren

Het gebruik van kleuren in illustraties moet in overeenstemming zijn met de inhoud en de algemene vormgeving van de publicatie. Het aantal gebruikte kleuren heeft trouwens een rechtstreekse invloed op het fabricageprocedé en dus op de uiteindelijke kostprijs.

Kleurenfoto’s bijvoorbeeld vereisen voor de druk een bepaalde papiersoort (kunstdrukpapier), waarvan de gladde en compacte structuur de verschillende tinten goed weergeeft.

Lijnclichés (grafieken, diagrammen enz.) daarentegen zijn eenvoudiger (zonder raster). Hiervoor kan goedkoper papier worden gebruikt (gesatineerd, glad).

Laatste bijwerking: 14.12.2018
Bovenkant pagina
Vorige paginaVolgende pagina