ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

8.1. Lábjegyzetek és hivatkozásaik

A lábjegyzet-hivatkozások valamennyi nyelven azonos szerkesztési elvek szerint szerepelnek, és a következő formákban fordulhatnak elő:

szám felső indexként a szöveggel azonos szedésű zárójelben, előtte nemtörő szóközzel és utána bármely központozási jellel:
A bizottsági rendeletre (1) történő hivatkozások a tanácsi közleményben (2) is előfordulnak, de a Bíróság szövegeiben (3) nem.
csillag felső indexként a szöveggel azonos szedésű zárójelben, előtte nemtörő szóközzel és utána bármely központozási jellel; ezt a jelet olyan lábjegyzet esetében kell alkalmazni, amely egy kiadványban többször is szerepel, és mindig azonos tartalommal:
Valamennyi számadat forrása: az Eurostat kiadványai (*).
az apró betűmérettel nyomtatott számokat tartalmazó táblázatokban a hibák és félreértések elkerülése érdekében kivételesen felső indexbe helyezett kisbetű is szerepelhet lábjegyzet-hivatkozásként.
Megjegyzés:
Egyes intézmények kiadványaiban a zárójeles forma használatától eltérő gyakorlat is megfigyelhető. Így például A Bíróság és az Elsőfokú Bíróság Határozatainak Tárában, ahol a lábjegyzet-hivatkozásokat nem teszik zárójelbe.

A lábjegyzeteket általában oldalanként újrakezdődően kell számozni, és az adott oldal alján kell elhelyezni a folyó szöveg méreténél (rendszerint két ponttal) kisebb betűkkel, a szövegtől rövid léniával és sorközzel elválasztva. Számozásuk lehet folyamatos is, illetve elhelyezhetők együtt is a fejezet vagy a kötet végén (végjegyzetek).

A lábjegyzet-hivatkozást (a zárójeleket is beleértve) mindig normál vastagságú, álló betűvel kell írni (dőlt vagy vastag betűvel szedett szövegek vagy címek esetében is).

Amennyiben a lábjegyzet-hivatkozás táblázaton belül szerepel, akkor a megfelelő lábjegyzetet a táblázat részeként, annak keretén belül kell elhelyezni.

Lábjegyzetek: a szöveg előkészítése/gépelési utasítások:
lásd a 4.2.3. pontot.

Utolsó frissítés: 2019. 8. 2.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal