ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

5.4.4. Művészi elemek (rajzok, fényképek stb.) többszörözése

Egy kiadvány készítésekor az adott szolgálatnak a szerzői jogi kérdéseket is figyelembe kell vennie. Ha olyan művészi elemek is szerepelnek a kiadványban, amelyek szerzői joga mást (harmadik felet) illet meg, kulcsfontosságú az anyagok felhasználási jogának megszerzése. A fent említett esetekben meg kell bizonyosodni arról, hogy nincs ellentmondás a kiadványban szereplő művészi elemek szerzői jogának feltüntetése és az Európai Unió, az Euratom vagy jogi személyiséggel rendelkező intézmény (EKB, EBB, EBA és decentralizált szervek) ezen elemekkel kapcsolatban megszerzett joga között.

Az Európai Uniót, Euratomot vagy jogi személyiséggel rendelkező intézményt illető szerzői jogi védelem alá tartozó elemek

Olyan elemek esetében, amelyek egy külső vállalkozóval kötött szerződés (1) révén kerülnek az Európai Unió tulajdonába, a kiadványt készítő szolgálatnak gondoskodnia kell arról, hogy a szerződés tartalmazzon egy záradékot a szóban forgó elemek szerzői jogának átruházásáról. Ez esetben az adott elemek szerzői jogát a következőképp kell feltüntetni:

Illusztráció/fénykép/stb., [oldalszám]. oldal © Európai Unió, [év]
Illusztráció/fénykép/stb., [oldalszám]. oldal © Európai Atomenergia-közösség, [év]
Illusztráció/fénykép/stb., [oldalszám]. oldal © Európai Központi Bank, [év]
Illusztráció/fénykép/stb., [oldalszám]. oldal © [ügynökség neve], [év]

Harmadik felek tulajdonát képező elemek

Azokat a fényképeket és más anyagokat, amelyek szerzői jogait az Európai Unió, Euratom vagy jogi személyiséggel rendelkező intézmény nem védi, közvetlenül a szerzői jog tulajdonosától származó előzetes hozzájárulás birtokában lehet csak felhasználni vagy többszörözni. Minden egyes elem mellett fel kell tüntetni a szerzői jogok tulajdonosát, a lent látható módon. Továbbá a kiadvány elején a következő általános megjegyzésnek kell szerepelni:

Az európai uniós szerzői jogi védelem alatt nem álló fényképeket és más anyagokat közvetlenül a szerzői jog tulajdonosától származó előzetes hozzájárulás birtokában lehet csak felhasználni vagy többszörözni.
Azokat a fényképeket és más anyagokat, amelyek szerzői jogait a(z) [intézmény neve] nem védi, közvetlenül a szerzői jog tulajdonosától származó előzetes hozzájárulás birtokában lehet csak felhasználni vagy többszörözni.
Magánszemély (harmadik fél vagy a személyzet magánszemélyként eljáró tagja) tulajdonát képező elemek

Külső személy vagy a személyzet magánszemélyként eljáró tagja által rendelkezésre bocsátott bármely elem esetén licenciaszerződést szükséges kötni, amelyben rögzítik a szóban forgó elemek felhasználására vonatkozó feltételeket. A szerzői jogot a következőképpen kell feltüntetni:

Illusztráció/fénykép/stb., [oldalszám]. oldal © [szerző neve], [év]
Képbankból származó elemek

A felkínált licencek feltételeinek betartása kötelező. A szerzői jogot a következőképp kell feltüntetni:

Illusztráció/fénykép/stb., [oldalszám]. oldal, [szerző neve] © [képbank neve], [év]
„Creative Commons” licencek

Az ilyen licencek esetén általában fel kell tüntetni azt az oldalt, ahol a kép eredetileg található, illetve az oldalra mutató linket, amely bárki számára lehetővé teszi, hogy az adott oldalon is megtekintse a képet. Az ilyen képek felhasználását általában külön feltételekhez kötik, és felhasználásuk jogi tanács kikérése nélkül nem ajánlott.

Képmáshoz fűződő jog (fényképen vagy videón megjelenő személyek)

A kiadványt készítő szolgálat és a fénykép vagy videó készítője közötti szerződés mellett a fényképen vagy videón megörökített személy jogait sem lehet figyelmen kívül hagyni (képmáshoz fűződő jog).

Az adott szolgálatnak a szerződő féllel kötött szerződésbe egy záradékot kell beillesztenie, vagy fel kell kérnie a fényképet vagy videót készítő munkatársát, hogy kössön általános szerződést a fényképen vagy videón szereplő minden egyes személlyel, amelyben az engedélyezi az Európai Unió számára, hogy fényképet vagy videót készítsen róla.

Ha kérdése van, forduljon a Kiadóhivatal szerzői joggal foglalkozó szolgálatához (OP-COPYRIGHT@publications.europa.eu).
(1)
Az európai intézmények alkalmazottai számára fenntartott belső link/munkadokumentum.
Utolsó frissítés: 2022. 3. 6.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal