ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

4.1. A szerzők, az engedélyező szervek, a Kiadóhivatal és a nyomdák

4.1.1. A szerzők és a Kiadóhivatal

Az Európai Unió intézményei, szervei és hivatalai bármely tervezett kiadványukkal fordulhatnak a Kiadóhivatalhoz. A Kiadóhivatal többek között az alábbi szolgáltatásokkal áll a szerzők rendelkezésére:

papíralapú kiadványok és multimédiás kiadványok (CD-ROM, DVD, internetes honlapok, elektronikus könyvek) előkészítése, valamint szerződéskötés a külső partnerekkel,
grafikai tervezés,
korrektúrázási szolgáltatások,
POD (printing on demand, kiadványok igény szerinti nyomtatása),
azonosítók (ISBN, ISSN, DOI, katalógusszámok – lásd a 4.4. pontot) szolgáltatása.
Megjegyzés:
A közvetlenül a Kiadóhivatal által előkészített kiadványok esetében az azonosítók hozzárendelése automatikusan történik.

Az eljárás röviden

A szerzők szervezeti egységei (szerzői szolgálatok) mindenekelőtt szolgáltatási igényt kell benyújtsanak az intézményük, szervük vagy ügynökségük engedélyezésre jogosult szervezeti egységéhez. Ezt követően kerül sor a kiadási kérelem összeállítására és továbbítására a Kiadóhivatalhoz. Az erre vonatkozó költségbecslés vagy árajánlat alapján a Kiadóhivatal kiállítja a megrendelőszelvényeket, és aláírás céljából továbbítja azokat a megrendelő szolgálathoz.

A végleges kézirat és az aláírt megrendelőszelvény kézhezvétele után a Kiadóhivatal elvégzi a tipográfiai előkészítést, és sor kerül az anyag első elolvasására. A kiadási folyamat végén a példányszám, az azonosítók (ISBN, ISSN, DOI, katalógusszám), adott esetben az eladási ár, valamint a szállítási mód ellenőrzése után átadják az imprimatúrát.

Leszállítás után a Kiadóhivatal elvégzi a kiadvány minőségi átvételét, és egyezteti a számlát a leszállított kiadvánnyal.

A rendszeres időközönként megjelenő kiadványok esetében kerülendő bármiféle cím- vagy küllemváltoztatás a folyó év során, mivel az ilyen változtatások bonyodalmakat és a sorozat, illetve a katalógus késedelmét is előidézhetik, továbbá nehézségeket okoznak az értékesítés során, valamint félreértésekhez vezetnek az olvasók oldalán.

A szerzők figyelmébe

Kiadványkészítés? Plakáttervezés? Célközönség elérése?
Valamennyi technikai és eljárásbeli kérdésére választ kap a következő címen:

PubliCare https://webgate.ec.europa.eu/multisite/publicare/
(Az európai intézmények, szervek és hivatalok alkalmazottai számára fenntartott belső link)
Utolsó frissítés: 2020. 8. 10.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal