ISSN 1831-5380
Útmutató | Jogi nyilatkozat | Cookie-k | Gyakran ismétlődő kérdések | Kontakt | Az oldal nyomtatása

1.2. L sorozat

1.2.1. A jogi aktusok osztályozása

Az alábbi lista a rovatok és alrovatok sorrendjét és címét tünteti fel (lásd még EUR-LexPDFés Vizuális ismertető – A Hivatalos Lap tipográfiai szabályai [enPDF, frPDF] ).

Hivatalos Lap – L sorozat
L I – Jogalkotási aktusok
Rendeletek
Irányelvek
Határozatok
Költségvetések
L II – Nem jogalkotási aktusok
Nemzetközi megállapodások
Rendeletek
Irányelvek
Határozatok
Ajánlások
Iránymutatások
Belső szabályzatok és eljárási szabályzatok
Nemzetközi megállapodásokkal létrehozott szervek által elfogadott jogi aktusok
Intézményközi megállapodások
L III – Egyéb jogi aktusok
Európai Gazdasági Térség
L IV – Az EK-Szerződés, az EU-Szerződés és az Euratom-Szerződés alapján 2009. december 1-je előtt elfogadott jogi aktusok
Megjegyzés:
Az egyes alrovatokon („Rendeletek”, „Irányelvek” stb.) belül a kibocsátók sorrendjét lásd a 3.4.2. pontban.
Az L II rovat „Rendeletek”, „Irányelvek” és „Határozatok” alrovatában a jogi aktusokat – az érintett kibocsátók fent említett sorrendjét betartva – a következő sorrendben teszik közzé: 1. közvetlenül a Szerződéseken alapuló jogi aktusok; 2. felhatalmazáson alapuló jogi aktusok; 3. végrehajtási jogi aktusok (a példákat lásd az Összefoglaló táblázatokban).

Rovatok

A Hivatalos Lap L sorozatában közzétett jogi aktusok rovatokba sorolva jelennek meg.

L I – Jogalkotási aktusok

Ez a rovat az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében vett „jogalkotási aktusokat” tartalmazza, vagyis azokat a rendeleteket, irányelveket és határozatokat, amelyeket:

vagy a „rendes jogalkotási eljárás” keretében (az EP és a Tanács által együttesen),
vagy „különleges jogalkotási eljárás” keretében (a Tanács által az EP közreműködésével vagy az EP által a Tanács közreműködésével) fogadnak el.

Az L I az Európai Unió általános költségvetését (valamint a hozzá kapcsolódó költségvetés-módosításokat) is tartalmazza, mivel ezeket ugyancsak különleges jogalkotási eljárás keretében fogadják el.

Megjegyzés:
2009. december 1. előtt az Európai Unió általános költségvetése az L II rovatban került közzétételre, „Az Európai Unió általános költségvetésének végleges elfogadása” címmel. Ezenkívül az ügynökségek bevételeinek és kiadásainak mérlegkimutatását is az L sorozatban tették közzé; jelenleg ezek a C sorozatban jelennek meg.
L II – Nem jogalkotási aktusok

Ez a rovat az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében vett „nem jogalkotási aktusokat” tartalmazza, vagyis azokat a rendeleteket, irányelveket és határozatokat, amelyeket nem jogalkotási eljárás keretében fogadnak el (felhatalmazáson alapuló jogi aktusok [290. cikk], végrehajtási jogi aktusok [291. cikk] és közvetlenül a Szerződéseken alapuló jogi aktusok [nemzetközi megállapodásokra vonatkozó jogi aktusok, KKBP határozatok stb.]), valamint további jogi aktusokat (EKB-iránymutatások, ajánlások stb.).

L III – Egyéb jogi aktusok

Ez a rovat az „egyéb jogi aktusokat” tartalmazza, például az Európai Gazdasági Térség jogi aktusait.

L IV – Az EK-Szerződés, az EU-Szerződés és az Euratom-Szerződés alapján 2009. december 1-je előtt elfogadott jogi aktusok

Ebben az ideiglenes rovatban (mára elavult) teszik közzé az EK-, az EU- és az Euratom-Szerződés alapján 2009. december 1. előtt elfogadott jogi aktusokat.

Osztályozás

Az egyes rovatokon belül a jogi aktusok sorrendjét az alábbi két kritérium alapján határozzák meg:

a)
elsősorban a jogi aktus típusa szerint (rendelet, irányelv, határozat stb.);
b)
másodsorban a kibocsátó intézmény közzétételi sorrendben elfoglalt helye alapján (lásd a 3.4.2. pontot): Európai Parlament, Európai Tanács, Európai Parlament és Tanács, Tanács, Európai Bizottság, az Európai Unió Bírósága, Európai Központi Bank, Számvevőszék stb.
Utolsó frissítés: 2019. 9. 23.
Az oldal tetejére
Előző oldalKövetkező oldal