ISSN 1831-5380
Sivukartta | Oikeudellinen huomautus | Evästeet | Vastauksia kysymyksiisi | Yhteystiedot | Tulosta sivu

5.11 Kuvat

Valokuvat, piirrokset ja graafiset esitykset

Mustavalkokuvien originaalien on oltava teräviä ja sävykkäitä sekä mieluummin kiiltävälle kuin mattapintaiselle paperille vedostettuja, jotta harmaasävyt toistuisivat hyvin (painolevyllä tai rasterilaatalla). Valokuvat on toimitettava painoon puhtaina eikä niitä saa taittaa.

Sähköisessä muodossa toimitettavien tai skannattaviksi tarkoitettujen asiakirjojen on oltava hyvälaatuisia ja mieluiten lopullisessa kuvamuodossa. Internetissä julkaistaviksi tarkoitetut tiedostot voi lähettää pakattuina, mutta niiden on oltava hyvälaatuisia.

Kuvatekstit

Kuvatekstin tehtävä on selittää kuvaa, ei olla sille painolastina. Kannattaa siis suosia lyhyitä ja selkeitä kuvatekstejä.

Värien käyttö

Värien käytön kuvituksessa tulisi sopia teoksen sisältöön ja ulkoasun kokonaisuuteen. Värien määrä vaikuttaa suoraan tuotannon monimutkaisuuteen ja lopullisiin kustannuksiin.

Esimerkiksi värivalokuvien painaminen edellyttää laadukasta (päällystettyä) paperia, jonka tasainen ja tiivis pinta toistaa eri sävyt parhaiten.

Viivakuvat (kaaviot, käyrät jne.) sen sijaan vaativat vähemmän viimeistelyä (ilman rasteria). Niiden tuotannossa voidaan käyttää halvempaa kalanterikiillotettua paperia.

Päivitetty viimeksi: 14.12.2018
Sivun alkuun
Edellinen sivuSeuraava sivu